Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο.
Λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ των εμβολίων Covid-19 χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε σε δήλωσή της.
«Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σημείωσε.
Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.
«Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων» πρόσθεσε.
«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.
«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.
Στο μεταξύ, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου απηύθυνε έκκληση για διεθνή συμφωνία σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια.
«Ο τρόπος με τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμού Εμπορίου χειρίζεται αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμος», δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν σε συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΠΟΕ.
«Πρέπει να έχουμε μια αίσθηση επείγοντος για το πώς προσεγγίζουμε αυτό το ζήτημα της απάντησης στον κορωνοϊό» είπε, χαρακτηρίζοντας «ηθικό και οικονομικό ζήτημα της εποχής» την ισότιμη πρόσβαση στα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Χώρες υπό την ηγεσία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής έχουν απευθύνει εδώ και μήνες εκκλήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για προσωρινή κατάργηση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια Covid-19, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή σε αναπτυσσόμενες χώρες που μέχρι στιγμής έχουν λάβει πολύ λιγότερες δόσεις εμβολίου.
Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας και χώρες στις οποίες υπάρχουν εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων, που επιμένουν ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν είναι τα κύρια εμπόδια για την αύξηση της παραγωγής και προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να πλήξει την καινοτομία.
Reuters, AFP Deutsche Welle/ kathimerini