facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Υπέρ της κατάργησης της πατέντας στα εμβόλια τάσσονται οι ΗΠΑ

Υπέρ της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ των εμβολίων Covid-19 χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

 «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

«Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων» πρόσθεσε.

ΠΟΥ: Μνημειώδης στιγμή η απόφαση Μπάιντεν

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Συμφωνία για δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια ζητεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου απηύθυνε έκκληση για διεθνή συμφωνία σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια.

«Ο τρόπος με τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμού Εμπορίου χειρίζεται αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμος», δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν σε συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΠΟΕ.

«Πρέπει να έχουμε μια αίσθηση επείγοντος για το πώς προσεγγίζουμε αυτό το ζήτημα της απάντησης στον κορωνοϊό» είπε, χαρακτηρίζοντας «ηθικό και οικονομικό ζήτημα της εποχής» την ισότιμη πρόσβαση στα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Χώρες υπό την ηγεσία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής έχουν απευθύνει εδώ και μήνες εκκλήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για προσωρινή κατάργηση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια Covid-19, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή σε αναπτυσσόμενες χώρες που μέχρι στιγμής έχουν λάβει πολύ λιγότερες δόσεις εμβολίου.

Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας και χώρες στις οποίες υπάρχουν εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων, που επιμένουν ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν είναι τα κύρια εμπόδια για την αύξηση της παραγωγής και προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να πλήξει την καινοτομία.

Reuters, AFP Deutsche Welle/ kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της κατάργησης της πατέντας στα εμβόλια τάσσονται οι ΗΠΑ"

Εμβόλια: Οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

Τις παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού  παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, στην ετήσια ημερίδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής παρουσιάζοντας κάποια σημαντικά στοιχεία.

Όπως είπε,από τις 557 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στην Ελλάδα και από τα τρία εμβόλια διερευνήθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα οι 400 οι οποίες δηλώθηκαν και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρενεργειών από τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν διερευνηθεί και δηλωθεί επίσημα, είναι οι εξής:

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

  • Pfizer (0,5/100.000)
  • Moderna (1/100.000)

Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία

  • AstraZeneca (1/300.000)

Πάρεση προσωπικού νεύρου

  • Pfizer (0,3/100.000)
  • AstraZeneca (0,3/100.000)

Σύνδρομο Guillen Barre

  • AstraZeneca (0,3/100.000)

Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

  • Pfizer (0,8/100.000)

Για όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παρενεργειών, υπήρξε αναθεώρηση του φύλλου οδηγιών χρήσης των εμβολίων και προστέθηκαν και οι πολύ σπάνιες παρενέργειες.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλια: Οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα"

Κορωνοϊός - Κύπρος: Ένας θάνατος και 562 νέα κρούσματα

Έναν θάνατο και 562 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 327.

246 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 67 σε σοβαρή κατάσταση. Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 57.314 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 67.982.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Κύπρος: Ένας θάνατος και 562 νέα κρούσματα"

Μεϊμαράκης: «Ουδέποτε υπήρξε πρόταση ή συμφωνία με Τσίπρα για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπόσχεται αποκαλύψεις «που θα ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά μιας πολιτικής ζωής που παρακμάζει και βυθίζει τη χώρα σε πρωτοφανές τέλμα και αδιέξοδο» και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαψεύδει.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν με πρόσφατο άρθρο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστότοπο iskra.gr, στο οποίο έδωσε μια πρώτη γεύση των όσων θα αναφέρει στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Προδοσία».

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η αναφορά πως ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας «για να καθησυχάσει τη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και να “κλειδώσει” την ψήφο τους στη βουλή για το τρίτο μνημόνιο… είχε αποδεχθεί άτυπη συμφωνία μαζί τους πως θα προχωρούσαν σε συγκυβέρνηση…».

Η φράση αυτή ήταν η αφορμή ώστε ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης να διαψεύσει σήμερα –μέσω συνεργατών του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ– τα όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ταυτόχρονα τα σχετικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με συνεργάτες του κ. Μεϊμάράκη, «ουδέποτε υπήρξε πρόταση ή συμφωνία με τον κ. Τσίπρα για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: «Ουδέποτε υπήρξε πρόταση ή συμφωνία με Τσίπρα για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ»"

Ο Καναδάς έδωσε έγκριση για χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 12 ετών και άνω

Ο Καναδάς προχώρησε στην έγκριση του εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

«Αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο που έχει εγκριθεί στον Καναδά για την πρόληψη του Covid-19 σε παιδιά και σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στον αγώνα του Καναδά κατά της πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Health Canada Supriya Sharma σε συνέντευξη τύπου.

Δεδομένα από μια κλινική δοκιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερους από 2.000 νέους στους οποίους δόθηκαν δύο δόσεις, έδειξαν ότι είναι τόσο ασφαλές για τους εφήβους όσο και για τους ενήλικες, είπε.

Δεν καταγράφηκαν κρούσματα Covid-19 μεταξύ των εμβολιασμένων παιδιών.

Παράλληλα, έχει αποδειχθεί αποδειχθεί ότι είναι τουλάχιστον 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης στους ενήλικες.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο για χρήση σε Καναδούς 16 ετών και άνω.

Άλλοι κατασκευαστές των τεσσάρων εμβολίων που έχουν πάρει έγκριση στον Καναδά - AstraZeneca, Johnson & Johnson και Moderna - διεξάγουν ή σχεδιάζουν τις δικές τους έρευνες σε παιδιά ηλικίας έξι μηνών.

Ο Sharma είπε ότι η Health Canada θα επισπεύσει τις αναθεωρήσεις αυτών των αποτελεσμάτων.

Από την έναρξη της πανδημίας, περίπου το 20% όλων των κρουσμάτων Covid-19 στον Καναδά καταγράφηκαν σε άτομα κάτω των 19 ετών. Από την Τετάρτη, σχεδόν 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι στον Καναδά έχουν διαγνωστεί με Covid-19. Περισσότεροι από 24.000 πέθαναν.

Ενώ οι νεότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια από τον Covid, ο Sharma είπε πως, «η πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου στις οικογένειες και τους φίλους τους, μερικοί από τους οποίους ενδέχεται να διατρέχουν υψηλότερες επιπλοκές. Θα στηρίξει επίσης την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή για τα παιδιά μας που είχαν τόσο δύσκολο χρόνο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να εγκρίνουν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών την επόμενη εβδομάδα.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Καναδάς έδωσε έγκριση για χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 12 ετών και άνω"

Τουρκία: «Μεγάλο λάθος η συμφωνία Αιγύπτου με την Ελλάδα»

Στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών πρέσβη Σεντάτ Ονάλ πραγματοποιεί συνομιλίες στο Κάιρο.

Ποια μέτρα συζητούνται από τις δύο πλευρές;

 Ο ειδικός διεθνών σχέσεων στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Άγκυρας, Φερχάτ Πιρίντσι προέβη σε αξιολογήσεις στο aHaber.

Ο Πιρίντσι είπε «υπάρχουν πολλοί τομείς όπου η Αίγυπτος και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν. Ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης».

Λάθος η συμφωνία με την Ελλάδα

Ο Φερχάτ Πιρίντσι αναφερόμενος στις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα τόνισε: «η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2020 ήταν σαφώς ένα μεγάλο λάθος. Το πιο ουσιαστικά στοιχεία της Ανατολικής Μεσογείου είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος. Η Ελλάδα  έχει μικρότερη ακτογραμμή. Οι Έλληνες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Αίγυπτο. Αλλά στο Κάιρο το γνωρίζουν αυτό. Οι πολιτικές ισορροπίες αποτελούσαν εμπόδιο στη συμφωνία, που πρέπει να επιτευχθεί με την Τουρκία. Η Αίγυπτος είναι πλέον γκρίζα στις σχέσεις της με την Τουρκία και οι σχέσεις με την Τουρκία θα εξεταστούν με τόνο του χρώματος,  είπε.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: «Μεγάλο λάθος η συμφωνία Αιγύπτου με την Ελλάδα»"

Ο Ερσίν Τατάρ και 120.000 Τουρκοκύπριοι έχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν την... αναγνωρίζουν

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, έσπευσε να επικρίνει τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, γιατί αποκάλεσε τους Τουρκοκύπριους, συμπολίτες του.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», για να λάβει την απάντηση ότι ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και σχεδόν όλα τα μέλη του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους.

Υπολογίζεται πως 140.000 Τουρκοκύπριοι έχουν διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλοι 140.000 άλλα επίσημα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ερσίν Τατάρ με γραπτή του δήλωση ισχυρίζεται πως πολλοί πολίτες του ψευδοκράτους «έχουν ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαφορετικούς σκοπούς» και δεν σημαίνει πως είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε, αυτό είναι αποτέλεσμα της επιβολής της ελληνοκυπριακής νοοτροπίας, την οποία τώρα οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν για πολιτικούς σκοπούς.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως ως ένα άτομο που γεννήθηκε το 1960 ήταν φυσικό για αυτόν να έχει πιστοποιητικό γέννησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως όλοι οι άλλοι, με βάση της πρακτικές εκείνης περιόδου και πως η απόφασή του ήταν να ακυρώσει αυτό το πιστοποιητικό.

Ισχυρίστηκε επίσης πως ο Πρόεδρος Αναστασάδης απέκρυψε τους λόγους για τους οποίους, Τουρκοκύπριοι έχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστήριξε πως μετά τα γεγονότα του 1963, οι Τουρκοκύπριοι αποκλείστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματά τους έτυχαν σφετερισμού.

«Αυτή η παραβίαση δικαιωμάτων» είπε «συνεχίζεται σήμερα. Επιπρόσθετα ενώ εφαρμόζονται άδικα εμπάργκο και απομόνωση εναντίον των Τουρκοκυπρίων, εμποδίζεται η ελευθερία τους να ταξιδεύουν».

Πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διάφορους λόγους, όπως λόγους υγείας, για σπουδές κ.λπ.

Είπε πως όσοι έχουν ταυτότητα ή διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολίτες του ψευδοκράτους, και ως εκ τούτου η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη πως «οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες μας» δεν έχει αξία.

Ανέφερε πως όσοι δημοσίευσαν ειδήσεις για το ότι ο ίδιος έχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να πουν πότε και πού το χρησιμοποίησε για τελευταία φορά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Ερσίν Τατάρ και 120.000 Τουρκοκύπριοι έχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν την... αναγνωρίζουν"

Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο

Τηλεδιάσκεψη είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (05.05.2021) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε… παράπονα στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, με τις παράνομες επαναπροωθήσεις που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνειδήσεις. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Τουρκία διατηρεί νηφάλια στάση για να παραμείνει η θετική ατζέντα.

Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική.

Τέλος, ο Ερντογάν είπε στη Μέρκελ ότι είναι απαραίτητο να συζητηθούν τρόποι διατήρησης της υποστήριξης προς το Αφγανιστάν, μέσω του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο"

Ζόραν Ζάεφ: Η μακεδονική γλώσσα με τη μοναδικότητά της αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο

Αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται ειλικρινά και έντονα στην επιμέλεια και την προώθηση της (Σλαβο)μακεδονικής γλώσσας, επειδή η γλώσσα μας είναι η εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα, έγραψε ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (RSM) Ζόραν Ζάεφ στο Facebook με αφορμή την 5η Μαΐου.

Η  «Ημέρα της Μακεδονικής Γλώσσας», κηρύχθηκε πριν από χρόνια ως εορτή προς τιμήν της 5ης Μαΐου 1945, όταν εγκρίθηκε η απόφαση του Προεδρείου της Αντιφασιστικής Συνέλευσης για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της ‘Μακεδονίας’ (ASNOM) να υιοθετήσει το  (σλαβο)μακεδονικό αλφάβητο και να καθορίσει τη γλώσσα του σλαβικού πληθυσμού, ως μακεδονική, διαφοροποιημένη από τις γειτονικές.


 

Η κυβέρνηση για να προωθήσει τη μακεδονική γλώσσα, έχει ξεκινήσει τροποποιήσεις του νόμου για τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας και ακούει, όπως λέει, όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις προς την κατεύθυνση της εκλαΐκευσής της. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει μια σειρά φιλολογικών έργων από τις εκδοτικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Μακεδονικής Γλώσσας, ως συμβολή στον εμπλουτισμό και τη διάδοση της μακεδονικής γλώσσας.

«Η μακεδονική μας γλώσσα έχει περάσει από όλα τα στάδια της δημιουργίας και της κωδικοποίησης, της ανακάλυψης και της αναγνώρισης και σήμερα με τη μοναδικότητά της αναγνωρίζεται παγκοσμίως, εγγεγραμμένη στον προσωπικό φάκελο της χώρας μας στη μεγάλη οικογένεια των εθνών και στα κράτη μέλη του ΟΗΕ», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Σε μια δημοσίευση στο Facebook, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενιές επιτυχημένων επιστημόνων, γιατρών, μηχανικών, δημοσιογράφων, πολιτιστικών εργαζομένων έχουν εκπαιδευτεί, εκπαιδεύονται και θα διδαχθούν στα μακεδονικά ... και ότι αυτή η γλώσσα διδάσκεται σε 30 πανεπιστήμια του κόσμου.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζόραν Ζάεφ: Η μακεδονική γλώσσα με τη μοναδικότητά της αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο "

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests την Πέμπτη

Αύριο, Πέμπτη του Πάσχα 6 Μαΐου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα:

1. Δ. Αμαρουσίου, Πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ) , 10:00 -15:00

2. Δ. Πειραιά, Πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι, 10:00 -15:00

3. Δ. Αλίμου, Καλαμακίου και Ποσειδώνος (δημοτικό parking στο ύψος της πεζογέφυρας) , 10:00 -15:00

4. Δ. Διονύσου, Ηρώων Πολυτεχνείου και Κοιμήσεως Θεοτόκου, 'Αγιος Στέφανος, 10:00 -15:00

5. Δ. Αχαρνών, Πλατεία Καράβου

6. Δ. Αργυρούπολη-Ελληνικό, Πλατεία Σουρμένων, Ιασονίδου (απέναντι από την εκκλησία), Ελληνικό, 10:00 -15:00

7. Δ. Χαλανδρίου, Πλατεία Χαλανδρίου, 10:00 -15:00

8. Δήμος Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος, Ίλιον, 09:00 -15:00

9. Δήμος Χαϊδαρίου, Αναγεννήσεως 25 (2 ο κλειστό γήπεδο) , 09:00 -15:00

10. Νότια Πύλη ΔΕΘ , 09:00 -19:00

11. Δ. Καλαμαριάς, στην πλατεία Δημαρχείου , στον Πεζόδρομο ,10:00 - 15:00

12. Drive through στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, κοινοτικό κατάστημα Φιλύρου ,10:00 -15:00

13. Δ. Ευόσμου- Κορδελιού ,πλατεία Ευόσμου , πεζόδρομος, 10:00 - 15:00

14. Δ. Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου 132 με Σωτήρος, 10:00 - 15:00

15. Δ. Δέλτα , ΚΑΠΗ , Ανατολικό, 10:00 - 15:00

16. Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, 10:00 - 15:00

17. ΚΑΠΗ Αγρινίου

18. Δήμος Αγρινίου, Πλατεία Ειρήνης

19. Κοινότητα Αιτωλικού, Αιτωλοακαρνανία

20. Πλατεία Μεσολογγίου

21. Ίδρυμα Τσώνη, Ναύπακτος

22. Πλατεία Αγίου Πέτρου, 'Αργος

23. Πλατεία Πετρινού, Τρίπολη

24. Παναρκαδικό Νοσοκομείο

25. Κοινότητα Λεωνιδείου, Αρκαδία

26. Κοινότητα Τύρου, Αρκαδία

27. Δημαρχείο 'Αρτας, 09:00-15:00

28. Γ.Ν. 'Αρτας, 08:00-12:00

29. Κοινότητα Καμπης

30. Πλατεία Υψηλών Αλωνιών, Αίγιο

31. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αχαΐας, Πάτρα

32. Κ.Υ. Θήβας

33. 'Αρμα Βοιωτίας

34. Δημαρχείο Γρεβενών, 10:00-14:00

35. Εξεταστήριο Θ. Ζιάκα, 09:00-15:00

36. Κέντρο Ενημέρωσης Δήμου Δράμας, 09:00

37. Drive through στην Εθν. Αμύνης, Δράμα, 09:00

38. Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Νικηφόρος, Δράμας, 09:00

39. Ορεστιάδα, Ευριπίδου Ζίγκμπουργκ 10

40. Καστανιές Ορεστιάδας

41. Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, 09:00-15:00

42. Λαϊκή Αγορά Αλεξανδρούπολης, 09:00-15:00

43. Κτελ Αλεξανδρούπολης, 09:00-15:00

44. Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, 09:00-15:00

45. Σαμοθράκη

46. Ιστιαία, Εύβοια

47. Πλατεία Ψαχνών, 1ο Δημοτικό

48. Περιφερειακό Ιατρείο Βαθύ Αυλίδας

49. ΟΑΕΔ Καρπενησίου

50. Κεντρική Πλατεία Πύργου, 09:00-14:00

51. Πλατεία Αγίου Αθανασίου, Αμαλιάδα, 09:00-13:00

52. Κοινοτικό Κατάστημα Αρχαίας Ήλιδας, 13:30-15:00

53. Κεντρική Πλατεία Ανδρίτσαινας, 09:00-14:00

54. Χαριεσσας Νάουσας, 10:00-15:00

55. Κοινότητα Γεωργιανοί, Βέροια, 10:00-15:00

56. Κοινότητα Μελίκης, Ημαθία, 10:00-15:00

57. Τρίλοφος Βέροιας, 10:00-15:00

58. Πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο

59. Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Ηράκλειο

60. Κεντρική Πλατεία Τυμπάκι, Δ. Φαιστού

61. Κ.Υ. Πρίνου, Θάσος

62. Πλατεία Ηγουμενίτσας

63. Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

64. Αρχοντικό Πυρσινέλλας, Ιωάννινα

65. Κουκλίοι, Ιωάννινα

66. Πλατεία Ελευθερίας, Καβάλα

67. Κεντρικός Λιμένας Καλύμνου

68. Πλάτανος, Λέρος, 09:00-12:00

69. Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας, 10:00-15:00

70. Κεντρική Πλατεία Σοφάδων, 10:00-15:00

71. Πλατεία Μητρόπολης, Καρδίτσα, 11:00-14:00

72. Κοινότητα Κρανιάς, Καρδίτσα, 11:00-14:00

73. Λ. Κύκνων, Καστοριά

74. Πλατεία Σπιανάδα, Κέρκυρα

75. Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

76. Γ.Ν. Κέρκυρας

77. Πλατεία Βαλλιάνου, Κεφαλονιά

78. Κοινοτικό Γραφείο Ακρινής Κοζάνης, 11:00-13:00

79. Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας

80. Πεζόδρομος Κλεισθένους, Κιάτο, Κορινθία

81. Πλατεία ΟΣΕ, Λουτράκι Κορινθίας, 09:30-14:00

82. Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, 09:30-14:00

83. Επαρχείο Κω

84. Κεντρική Πλατεία Λάρισας, 10:00-16:00

85. Κτελ Λάρισας, 10:00-14:00

86. Δομενικό Λάρισας, 09:00-11:00

87. Ελασσόνα Λάρισας, 11:30-14:00

88. Πλατεία ΟΣΕ Λάρισας, 10:00-14:00

89. Δ. Σητείας, Κεντρικό σιντριβάνι Σητείας (μπροστά από το κτίριο του κυνηγητικού συλλόγου)

90. ΚΑΠΗ Λευκάδας

91. Πολιτιστικό Κέντρο Μούδρου, Λήμνος

92. Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, 09:00-14:00

93. Κτελ Υπεραστικών Γραμμών Βόλου, 09:00-14:00

94. Πλατεία Ευαγγελίστριας, Ν. Ιωνία, Βόλος, 09:00-12:00

95. Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, 08:30-15:00

96. Δυτική Αγορά Καλαμάτας, 08:00-14:00

97. Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

98. Πλατεία Νάουσας, Πάρος

99. Δημαρχείο Γιαννιτσών

100. Πλατεία Μικρών Καταρρακτών, Έδεσσα

101. Αρσένι Πέλλας

102. Πετριά Πέλλας

103. Πλατεία Δημαρχείου, Κατερίνη

104. Πλατεία Μακεδονίας, Κατερίνη

105. Drive through στην Ανδρομάχη, Πιερία

106. Κοινοτικό Κατάστημα Θεσπρωτικού, Πρέβεζα

107. Κοινοτικό Κατάστημα 'Ασσου, Δ. Ζήρου, Πρέβεζα

108. Γ.Ν. Πρέβεζας

109. Σπίτι του Πολιτισμού, Βερνάδου Εμμανουήλ 12, Ρέθυμνο

110. Πλατεία Ειρήνης, Κομοτηνή

111. Πλατεία Κρεμαστής, Ρόδος, 09:00-14:30

112. Παλαιό Νοσοκομείο Ρόδου, 09:00-14:30

113. Κ.Υ. Καρλοβάσου, Σάμος

114. Γ.Ν. Σάμου

115. Ανθη Σερρών

116. Σιδηρόκαστρο, Σέρρες

117. Αθλητικό Κέντρο Δ. Βικέλας, Σύρος, 10:00-14:00

118. Πάρκο Κουρσούμ Τζαμί, Τρίκαλα, 09:00

119. Πλατεία Δεσποτικού, Τρίκαλα, 11:00

120. Κεντρική Πλατεία Τρικάλων, 11:00

121. Πλατεία Οιχαλίας, 09:00

122. Δημαρχείο Τρικάλων, 11:00

123. Πλατεία Γλυκομηλιάς, Τρίκαλα, 11:30

124. Πλατεία Ομβριακής, Φθιώτιδα

125. Πλατεία Περιβόλι Δομοκού

126. Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, 10:00-14:00

127. Drive through στην οδό Φιλίας, Λαμία

128. Μελίτης Φλώρινας

129. Ηπείρου 26, Φλώρινα

130. 'Αγιος Παντελεήμονας Αμυνταίου, Φλώρινα

131. Πνευματικό Κέντρο 'Αμφισσας, 10:00

132. Κλειστό Γυμναστήριο, Νέα Μουδανιά, Χαλκιδική, 10:00-14:00

133. Κεντρική Πλατεία Γαλατίστας, Χαλκιδική, 10:00-14:00

134. Πλατεία 1866, Χανιά

135. Πλατεία Βουνακίου, Χίος

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests την Πέμπτη"

Lockdown: Επίσημη η άρση μέτρων – Η ανακοίνωση Χαρδαλιά

Με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία αναφέρεται πως η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των ειδικών, κάτι που σημαίνει πως ανοίγουν ξανά οι οργανωμένες παραλίες, τα φροντιστήρια για τις Πανελλήνιες και τις εξετάσεις ξένων γλωσσών, τα δικαστήρια, ενώ υπάρχουν κι άλλες αλλαγές που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για την χαλάρωση του lockdown

«Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

· Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

· Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

· Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

· Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

· Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για την εξειδίκευση των αποφάσεων.

Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Lockdown: Επίσημη η άρση μέτρων – Η ανακοίνωση Χαρδαλιά"

Δεμένα αύριο 6 Μαΐου τα πλοία λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν αύριο τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς ανακοίνωσε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την 24ωρη απεργία των ναυτεργατικών Σωματείων της ομοσπονδίας και κάλεσε όλους τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. «Αποτίουμε και φέτος φόρο τιμής σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε το ρου της ιστορίας στην ημέρα που ταυτίζεται και είναι συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες των εργαζομένων, την Εργατική Πρωτομαγιά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ότι «όλοι οι ναυτεργάτες συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα προτάσσοντας, μεταξύ των άλλων: την απορρόφηση των ανέργων συναδέλφων, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των ΣΣΕ και την υπογραφή νέων, την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4714/20 που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, την ανάκληση των διατάξεων του νόμου 4770/2021 με τον οποίον καταργούνται τα νόμιμα ωράρια και όρια απασχόλησης των ναυτεργατών, την κατάργηση των μειωμένων οργανικών συνθέσεων και την καθιέρωση νέων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, την άμεση εφαρμογή των θερινών οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δεμένα αύριο 6 Μαΐου τα πλοία λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας"

Θύμα διάρρηξης ο Τσακαλώτος – Απίστευτη φωτογραφία και φαρμακερό σχόλιο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έπεσε θύμα διάρρηξης με τον ίδιο να δημοσιοποιεί το γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο Facebook εξιστορεί το τι ακριβώς συνέβη ενώ δημοσιεύει και φωτογραφίες που αν μη τι άλλο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, στις φωτογραφίες φαίνεται μια τρύπα στον τοίχο, από το εξωτερικό προς το εσωτερικό, ενώ το γραφείο του κ. Τσακαλώτου βρίσκεται στον έβδομο (!) όροφο.

Αναλυτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει στην ανάρτησή του: «Σήμερα το πρωί, μπαίνοντας στο γραφείο με τους συνεργάτες μου αντικρίσαμε αυτήν την εικόνα. Οι διαρρήκτες αφού σκαρφάλωσαν στον 7ο όροφο, έσπασαν τον εξωτερικό τοίχο, ανακάτεψαν τα έγγραφα και αφαίρεσαν τους υπολογιστές μας.

Προφανώς δεν είναι ακόμη γνωστά τα κίνητρα τους και όλα είναι πιθανά. Έχουν φυσικά γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εξακρίβωση της ταυτότητας των δραστών και των στόχων τους.

Τίποτα και κανένας δεν θα μας τρομοκρατήσει, τίποτα και κανένας δεν θα μας φιμώσει, τίποτα και κανένας δεν θα μας σταματήσει. Και ας ψάξουν όσο θέλουν αυτά που αφαίρεσαν αν αυτός ήταν ο στόχος τους. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Το πολύ πολύ να μάθουν κάποια οικονομικά».

Δείτε την ανάρτηση
 
 
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Περιμένουμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ την άμεση εξιχνίαση της διάρρηξης στο γραφείο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και συντονιστή οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πρόκειται για πολύ σοβαρό περιστατικό και οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να το διαλευκάνουν άμεσα, για να μη μείνει καμία σκιά​.»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θύμα διάρρηξης ο Τσακαλώτος – Απίστευτη φωτογραφία και φαρμακερό σχόλιο"

Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης μετά την αποτυχία Νετανιάχου

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν ανακοίνωσε απόψε ότι έδωσε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει συμμάχους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Μίλησα με τον Γιαΐρ Λαπίντ και του είπα ότι του δίνω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», είπε ο Ρίβλιν.

Η διορία που είχε δώσει ο πρόεδρος στον απερχόμενο πρωθυπουργό, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου, έληξε τα μεσάνυχτα. Ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία (61 βουλευτές) στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Ο Ρίβλιν δέχτηκε το πρωί τον Λαπίντ καθώς και τον Ναφταλί Μπένετ, τον ηγέτη του δεξιού, ριζοσπαστικού κόμματος Γιάμινα, που του ζήτησαν και οι δύο να τους δώσει την εντολή. Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε από τα κόμματα να του προτείνουν πιθανούς υποψηφίους.

«Από τις προτάσεις που έλαβα είναι σαφές ότι ο βουλευτής Λαπίντ είχε τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση», εξήγησε ο πρόεδρος.

Ο Λαπίντ είναι ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), που ήρθε δεύτερο στις εκλογές, αναδεικνύοντας 17 βουλευτές. Στόχος του είναι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή δεξιών και αριστερών κομμάτων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης μετά την αποτυχία Νετανιάχου"

Πολεμική Αεροπορία: Καλούνται για κατάταξη οι στρατεύσιμοι της 2021 Γ’ ΕΣΣΟ

Mε Εγκύκλιο Διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στην Πολεμική Αεροπορία με την 2021 Γ΄/ΕΣΣΟ, οι στρατεύσιμοι που έχουν κατανεμηθεί στην Πολεμική Αεροπορία, είναι σωματικής κατηγορίας πρώτης έως και τετάρτης (Ι/1 έως Ι/4) και ανήκουν στις παρακάτω κλάσεις και κατηγορίες:

α.  Τους στρατεύσιμους της κλάσης 2023 (γεννημένοι το 2002), που είναι γραμμένοι ή είναι αδήλωτοι στα μητρώα αρρένων των Νομών Αττικής (ΣΥ Ανατολικής Αττικής), Θεσσαλονίκης (ΣΥ Θεσσαλονίκης), Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου (ΣΥ Δυτικής Ελλάδας).

β.  Τους στρατεύσιμους των κλάσεων 1998 έως και 2022 (γεννημένοι το 1977 έως και το 2001), από όλους τους Νομούς, που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 2 Ιανουαρίου 2021 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021.

γ.  Τους στρατεύσιμους των κλάσεων 1998 έως και 2022 που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας, εφόσον η ημερομηνία λήξης της περιλαμβάνεται στο διάστημα από 1 Μαρτίου 2021 έως και 30 Απριλίου 2021.

Οι ημερομηνίες κατάταξης των καλουμένων ορίζονται ως εξής:

α. Η 17η Μαΐου 2021, για τους στρατεύσιμους όλων των Στρατολογικών Υπηρεσιών που έτυχαν κατά το παρελθόν αναβολής για λόγους υγείας ή κρίθηκαν ικανοί κατηγορίας Ι/2 έως Ι/4 με γνωμάτευση οποιασδήποτε Επιτροπής Απαλλαγών των Ενόπλων Δυνάμεων.

β. Η 17η Μαΐου 2021 και η 18η Μαΐου 2021, για τους λοιπούς στρατευσίμους, όλων των Στρατολογικών Υπηρεσιών.

Όλοι οι στρατεύσιμοι που καλούνται, υποχρεούνται να καταταγούν στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, στην Αεροπορική Βάση Τρίπολης, εκτός αυτών που έτυχαν κατά το παρελθόν αναβολής για λόγους υγείας ή κρίθηκε η σωματική τους ικανότητα με γνωμάτευση οποιασδήποτε Επιτροπής Απαλλαγών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υποχρεούνται για κατάταξη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τις ειδικές κατηγορίες στρατευσίμων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Στρατολογικές Υπηρεσίες, ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της ΠΑ.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολεμική Αεροπορία: Καλούνται για κατάταξη οι στρατεύσιμοι της 2021 Γ’ ΕΣΣΟ"

Θεοδωρίδου για θάνατο γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca: Δεν συνδέεται με θρομβώσεις

Για το περιστατικό θανάτου μίας 44χρονης στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, ύστερα από τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο AstraZeneca μίλησε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Απαντώντας σε σχτική ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το Υπ. Υγειας, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «διεξάγεται λεπτομερής έλεγχος. Το μεσημέρι έγινε και η νεκροτομή από την οποία έχουμε ενημερωθεί αρχικά προφορικά. Σύμφωνα με αυτή δεν συνδέεται με θρομβώσεις. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο έμφραγμα».

Ο σύζυγος της 44χρονης μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη είπε ότι η γυναίκα δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό έκανε έναν πυρετό που αντιμετώπισε με αναλγητικό, ενώ μέσα στη νύχτα αισθάνθηκε έντονη δυσφορία, με αποτέλεσμα να καταλήξει παρά τις προσπάθειες των γιατρών και της μονάδας ανάνηψης που κατέφτασε επειγόντως στο σπίτι.

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής ένα είναι το περιστατικό θανάτου που έχει χαρακτηριστεί στη χώρα μας ως πιθανό σύνδεσης με το εμβόλιο AstraZeneca.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρίδου για θάνατο γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca: Δεν συνδέεται με θρομβώσεις"

Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 6 Μαΐου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε νότιους 4 με 5 μποφόρ. 

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη (06.05.2021)

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, από το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Αρχικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι σταδιακά νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανόν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα τοπικά θα αυξηθούν. Η ορατότητα στα βόρεια τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, από το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Από το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, από το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που το βράδυ στην Κρήτη θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 και στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και βελτίωση. Στα νότια γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις νωρίς το πρωί και το βράδυ.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα την ημέρα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τροποποιήσεις δρομολογίων αύριο στον Προαστιακό, λόγω στάσης εργασίας

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω της 3ωρης στάσης εργασίας  αύριο από τις 10:00 έως 13:00, που πραγματοποιούν τα σωματεία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, θα υπάρξουν τροποποιήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Ειδικότερα, τα δρομολόγια του Προαστιακού που θα επηρεαστούν είναι τα εξής:

1.Μεταξύ Αθηνών - Οινόης - Χαλκίδας - Οινόης - Αθηνών:

-Δεν θα κυκλοφορήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες: 1542 , 1543.
-Η αμαξοστοιχία 1547 θα αναχωρήσει από Χαλκίδα μετά τη λήξη της στάσης εργασίας.
-Η αμαξοστοιχία 1546 θα αναχωρήσει από Αθήνα μετά τη λήξη της στάσης εργασίας.

2.Μεταξύ Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά:

-Δεν θα κυκλοφορήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες: 1308, 1310, 1312, 1314 & 1309, 1311, 1313, 1315.

3.Μεταξύ Πειραιώς - Αεροδρομίου - Πειραιώς:

-Δεν θα κυκλοφορήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες: 1212, 1214, 1216 & 1211, 1213, 1215.
-Η αμαξοστοιχία 1209 καταργείται στο τμήμα μεταξύ Αθηνών - Πειραιώς.
-Η αμαξοστοιχία 1218 καταργείται στο τμήμα μεταξύ Πειραιώς - Αθηνών.

4.Μεταξύ Λιοσίων - Κορωπίου - Λιοσίων:

-Δεν θα κυκλοφορήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες: 2212, 2217.

5.Μεταξύ Λιοσίων - Αεροδρομίου - Λιοσίων:

-Δεν θα κυκλοφορήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες: 2218, 2222, 2226 & 2219, 2223, 2227.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τροποποιήσεις δρομολογίων αύριο στον Προαστιακό, λόγω στάσης εργασίας"

Ακυρώσεις πτήσεων αύριο σε Aegean και Olympic Air

Η στάση εργασίας που κάνουν αύριο (06.05.2021) οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας φέρνει αλλαγές στις πτήσεις της Aegean Airlines και της Olympic Air.

Τόσο η Aegean όσο και η Olympic Air θα προχωρήσουν αύριο Πέμπτη ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας από 11:00 έως 15:00 της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ), η οποία συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ.

Όλες οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων Aegean και Olympic Air

Ακυρώσεις πτήσεων εξωτερικού της AEGEAN

Εταιρεία

Αριθμός Πτήσης

Από

Προς

A3

984

Αθήνα

Σκόπια

A3

985

Σκόπια

Αθήνα

Ακυρώσεις πτήσεων εξωτερικού της Olympic Air

Εταιρεία

Αριθμός Πτήσης

Από

Προς

OA

903

Λάρνακα

Αθήνα

OA

904

Αθήνα

Λάρνακα

Ακυρώσεις πτήσεων εσωτερικού της Olympic Air

Εταιρεία

Αριθμός Πτήσης

Από

Προς

OA

111

Θεσσαλονίκη

Αθήνα

OA

116

Αθήνα

Θεσσαλονίκη

OA

272

Αθήνα

Χίο

OA

273

Χίο

Αθήνα

OA

307

Ηράκλειο

Αθήνα

OA

314

Αθήνα

Ηράκλειο

OA

354

Αθήνα

Σαντορίνη

OA

355

Σαντορίνη

Αθήνα

OA

374

Αθήνα

Μύκονο

OA

375

Μύκονο

Αθήνα

OA

84

Θεσσαλονίκη

Καλαμάτα

OA

85

Καλαμάτα

Θεσσαλονίκη

OA

98

Λήμνο

Ικαρία

OA

99

Ικαρία

Λήμνο

Τροποποιήσεις πτήσεων εξωτερικού της AEGEAN

Εταιρεία

Αριθμός Πτήσης

Από

Προς

Αρχική ώρα

Νέα ώρα

A3

501

Μόναχο

Θεσσαλονίκη

10:20-13:20

12:20-15:20

A3

531

Φρανκφούρτη

Θεσσαλονίκη

11:05-14:45

12:05-15:45

A3

549

Τελ Αβίβ

Θεσσαλονίκη

11:30-13:55

13:45-16:10

A3

602

Αθήνα

Λονδίνο

13:30-15:30

15:00-17:00

A3

603

Λονδίνο

Αθήνα

16:35-22:10

18:05-23:40

A3

651

Ρώμη

Αθήνα

10:25-13:20

13:00-15:55

A3

821

Βερολίνο

Αθήνα

11:15-15:00

12:15-16:00

A3

992

Αθήνα

Κωνσταντινούπολη

13:25-14:55

15:10-16:40

A3

993

Κωνσταντινούπολη

Αθήνα

15:50-17:20

17:35-19:05

Τροποποιήσεις πτήσεων εσωτερικού της Olympic Air

Εταιρεία

Αριθμός Πτήσης

Από

Προς

Αρχική ώρα

Νέα ώρα

OA

222

Αθήνα

Κω

09:35-10:30

08:35-09:30

OA

223

Κω

Αθήνα

10:55-11:50

09:55-10:50

OA

117

Θεσσαλονίκη

Αθήνα

14:45-15:35

15:00-15:50

OA

120

Αθήνα

Θεσσαλονίκη

16:20-17:15

16:35-17:30

OA

205

Ρόδο

Αθήνα

14:45-15:45

15:00-16:00

OA

315

Ηράκλειο

Αθήνα

14:35-15:25

15:00-15:50

OA

30

Αθήνα

Λέρο

13:05-14:05

15:05-16:05

OA

31

Λέρο

Αθήνα

14:25-15:25

16:25-17:25

OA

160

Αθήνα

Ιωάννινα

12:25-13:25

15:25-16:25

OA

161

Ιωάννινα

Αθήνα

13:50-14:45

16:50-17:45

OA

82

Θεσσαλονίκη

Σάμο

14:20-15:25

15:00-16:05

OA

247

Σάμο

Αθήνα

15:50-16:45

16:30-17:25

OA

68

Αθήνα

Πάρο

17:15-17:55

17:55-18:35

OA

69

Πάρο

Αθήνα

18:20-19:00

19:00-19:40

OA

40

Αθήνα

Ικαρία

11:00-11:50

15:20-16:10

OA

580

Θεσσαλονίκη

Ρόδο

12:50-14:00

16:00-17:10

OA

581

Ρόδο

Θεσσαλονίκη

11:05-12:15

17:45-18:55

OA

98

Θεσσαλονίκη

Λήμνο

14:35-15:20

20:35-21:20

OA

99

Λήμνο

Θεσσαλονίκη

13:25-14:10

19:25-20:10

OA

267

Λήμνο

Αθήνα

19:25-20:20

21:45-22:25

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή επικοινωνήσουν στα κάτωθι τηλέφωνα:

Για την AEGEAN:

801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:

801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώσεις πτήσεων αύριο σε Aegean και Olympic Air"

Αποστομωτική απάντηση της Αθήνας στους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη μουσουλμανική μειονότητα

Τη δύναμη του... αυτονόητου αναγκάστηκε να επιστρατεύσει για μία ακόμα φορά η Αθήνα προκειμένου να απαντήσει στους προκλητικούς τουρκικούς ισχυρισμούς αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Αφορμή στάθηκαν αυτή τη φορά η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη χώρα μας. Ο Τούρκος αξιωματούχος, αρμόδιος για θέματα «μειονοτήτων», βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη από όπου έκανε λόγο για «πιέσεις στους ομογενείς του».

Μάλιστα, ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter ισχυρίστηκε πως «στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας, τους θρησκευτικούς λειτουργούς» και όπως είπε «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους».

Διπλωματικές πηγές απάντησαν στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Εξωτερικών υπενθυμίζοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, η οποία αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες πολίτες και ευημερεί.

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού» τόνισαν διπλωματικές πηγές.

Η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου, κατ' εντολή Ερντογάν, πραγματοποιείται σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, όπου η τουρκική πλευρά έθεσε για μία ακόμη φορά θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, για να λάβει ως απάντηση on camera τις πάγιες ελληνικές απαντήσεις για το θέμα.

«Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετκό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε» είχε τονίζει τότε από την Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου, προκλήθηκε και απάντησε αποστομωτικά χωρίς να διασαλεύσει τα διπλωματικά όρια.

ΔΕΝΔΙΑΣ_1_

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν θα βρεθεί στο Διδυμότειχο, προκειμένου να επισκεφθεί το τέμενος Βαγιαζήτ, στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης.

Ακόμα, θα επισκεφτεί και το 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής, ενώ αύριο θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευτομουφτή και θα επισκεφτεί και εκεί το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης.

Στη συνέχεια, αναμένεται να μεταβεί στο Διδυμότειχο και από εκεί θα επιστρέψει οδικώς στην Τουρκία, μέσω των Κήπων.

yp_exwterikwn_turk_thess2 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποστομωτική απάντηση της Αθήνας στους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη μουσουλμανική μειονότητα"

SKY express: Ποιες πτήσεις ακυρώνονται και ποιες τροποποιούνται αύριο

Μετά την Aegean Airlines και την Olympic Air και η SKY express ανακοίνωσε ότι ακυρώνει ή τροποποιεί πτήσεις εξαιτίας της στάσης εργασίας των εργαζομένων που θα γίνει αύριο Πέμπτη (06.05.2021). 

Η SKY express ανακοίνωσε ότι λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την στάση της ΟΣΥΠΑ από τις 11:00 έως τις 15:00, συμμετέχοντας στην γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ, ακυρώνονται ή τροποποιούνται συγκεκριμένες πτήσεις. 
Ακυρώνονται οι πτήσεις

GQ 282/283 Αθήνα – Ρόδος- Αθήνα

GQ 382-383 Αθήνα – Θεσσαλονίκη- Αθήνα

GQ 270-271 Αθήνα – Κέρκυρα- Αθήνα

GQ 220 -221 Αθήνα – Κως- Αθήνα

GQ 080 -081 Σητεία – Πρέβεζα-Σητεία

GQ 070 Κως – Κάλυμνος

GQ 070 Κάλυμνος – Λέρος

GQ 070 Λέρος – Αστυπάλαια

GQ 344-345 Αθήνα – Σαντορίνη- Αθήνα

GQ 520-521 Θεσσαλονίκη – Σκύρος- Θεσσαλονίκη

Τροποποιούνται οι πτήσεις

GQ 600 Αθήνα – Λάρνακα / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 06:45

GQ 601 Λάρνακα – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Λάρνακα 09:05

GQ 400 Αθήνα – Νάξος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 09:05

GQ 401 Νάξος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Νάξο 10:05

GQ 470 Αθήνα – Πάρος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 15:00

GQ 471 Πάρος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Πάρο 16:00

GQ 222 Αθήνα- Κως / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 18:00

GQ 223 Κως- Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Κω 19:20

GQ 030 Αθήνα – Κάλυμνο / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 17:00

GQ 031 Κάλυμνο – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κάλυμνο 18:20

GQ 410 Αθήνα – Μύλος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 08:55

GQ 411 Μύλος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Μύλο 10:00

GQ 292 Αθήνα – Αλεξανδρούπολη / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 15:00

GQ 091 Αλεξανδρούπολη – Σητεία / Νέα ώρα αναχώρησης από Αλεξανδρούπολη 16:30

GQ 011 Αστυπάλαια – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Αστυπάλαια 09:50

GQ 010 Αθήνα – Αστυπάλαια / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 15:00

GQ 071 Αστυπάλαια – Λέρος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αστυπάλαια 16:15

GQ 071 Λέρος – Κάλυμνος / Νέα ώρα αναχώρησης από Λέρο 16:55

GQ 071 Λέρος – Κως / Νέα ώρα αναχώρησης από Λέρο 17:35

GQ 071 Κως – Ρόδος / Νέα ώρα αναχώρησης από Κω 18:20

GQ 101 Ρόδος – Ηράκλειο / Νέα ώρα αναχώρησης από Ρόδο 19:15

GQ 420 Αθήνα – Ζάκυνθος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 08:20

GQ 421 Ζάκυνθος Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Ζάκυνθο 09:40

GQ 354 Αθήνα – Σαντορίνη / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 17:20

GQ 355 Σαντορίνη – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Σαντορίνη 18:35

GQ 320 Αθήνα – Λήμνος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 15:00

GQ 321 Λήμνος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Λήμνο 16:15

GQ 272 Αθήνα – Κέρκυρα / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 17:30

GQ 273 Κέρκυρα – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κέρκυρα 19:05

GQ 330 Αθήνα – Ιωάννινα / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 20:40

GQ 331 Ιωάννινα – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Ιωάννινα 22:00

GQ 510 Θεσσαλονίκη – Σάμος / Νέα ώρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη 15:00

GQ 311 Σάμος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Σάμο 16:45

Η SKY Express έχει ήδη ενημερώσει προσωπικά τους ενδιαφερόμενους επιβάτες σχετικά με τις τροποποιήσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "SKY express: Ποιες πτήσεις ακυρώνονται και ποιες τροποποιούνται αύριο"

Κορωνοϊός: Στα 2.093 τα κρούσματα - 96 οι θάνατοι, στους 765 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.093, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 44 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.96.

Από γεωγραφικής πλευράς, τα 924 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 247 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 279 ήταν τα κρούσματα το κέντρο της Αθήνας.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.093 κρουσμάτων έχει ως εξής:

91 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

96 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

64 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

171 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

279 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

83 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

125 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

15 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

247 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

80 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

9 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

69 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

24 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

19 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

83 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.148 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή -4.65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 411 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.694.400 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.550.518 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 33.761 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 4 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκαν 92 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 15.724 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 448 θετικά (2,85%).

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 4 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 2.285.920 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Από τα 54.936 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 04 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί 7.304 θετικά αποτελέσματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.093 τα κρούσματα - 96 οι θάνατοι, στους 765 οι διασωληνωμένοι"

Υπ. Εργασίας -Επίσημη ανακοίνωση: Δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Είναι οριστικό. Οι παιδικοί σταθμοί δεν θα ανοίξουν στις 10 Μάη.

Ειδικότερα μετά τις ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αρ. Πελώνη, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών την Δευτέρα 10 Μαΐου.

Η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών.

Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν έγκαιρα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας -Επίσημη ανακοίνωση: Δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί"

Σοκ με τον θάνατο 44χρονης στην Χαλάστρα 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca

Σε θλίψη έχει βυθιστεί η κοινωνία της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης από τον θάνατο της 44χρονης Μάρθας Παναγιωτίδου η οποία πέθανε 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Η άτυχη γυναίκα μητέρα δύο ανήλικων παιδιών εμβολιάστηκε την Δευτέρα 3-4-2021 και ώρα 12:40 το μεσημέρι.
Το politispress.gr επικοινώνησε με τον σύζυγό της, Κώστα Γκουγκουλιάνη, ο οποίος μας είπε ότι μέχρι το απόγευμα όλα ήταν καλά μέχρι που το βράδυ η Μάρθα ανέβασε δέκατα και πήρε ένα ντεπόν. Γύρω στις 3:30-4:00 επήλθε το μοιραίο και κάλεσε άμεσα το ΕΚΑΒ. Ο Κώστας μας ανέφερε ότι η σύζυγός του, δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα και ήταν υγιέστατη και είναι βέβαιος ότι ο θάνατός της οφείλεται αποκλειστικά στο εμβόλιο της Astra Zeneca.

Ο Ιατροδικαστής είπε ότι η Μάρθα φαίνεται να είχε “περάσει” ένα μικρό έμφραγμα, αλλά το ακριβή αίτια του θανάτου θα ανακοινωθούν όταν θα γίνει μία πιο λεπτομερής εξέταση παρουσία και ενός ιατροδικαστή της οικογενείας.

Πάντως αυτό που τόνισε ο σύζυγος της άτυχης Μάρθας, είναι ότι πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το συγκεκριμένο εμβόλιο για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα. “Δεν μπορεί να ταΐζεις σάπιο κρέας στην ταβέρνα σου, επειδή έχεις αγοράσει μεγάλη ποσότητα με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο”

Ήδη αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ ανακοινώθηκε ότι στον Καναδά επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος ως αποτέλεσμα εμβολιασμού από το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Θα ήταν καλό η αρμόδια επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου, κανείς δεν θα κατηγορήσει την κυβέρνηση γιατί τα αγόρασε (όταν όλα τα κράτη πίεζαν τις εταιρίες για να αγοράσουν εμβόλια) , αλλά θα την κατηγορήσουν και όχι άδικα όταν τα χρησιμοποιήσουν και υπάρξουν άσχημα αποτελέσματα. 

politispress

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ με τον θάνατο 44χρονης στην Χαλάστρα 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca"

Εντυπωσιακή η ζήτηση για το 5ετές ομόλογο: Στο 0,2% το επιτόκιο – Πάνω από 20 δισ. οι προσφορές

Έκλεισε λίγο μετά τις 14:30 το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 20 δισ. και το επιτόκιο να κλειδώνει στη περιοχή του 0,2%

Σύμφωνα με το αρχικό guidance η απόδοση του ομολόγου ήταν mid swaps + 55 μονάδες βάσης, δηλαδή στην περιοχή του 0,28%, ωστόσο με το ύψος των προσφορών αναθεωρήθηκε στο mid swaps + 47 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 0,2%.

Η έξοδος αυτή στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς.

Προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου η έκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξεως Ιανουαρίου 2052 με επιτόκιο 2,75%, όπου το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. ευρώ.

Με τη νέα έκδοση του 10ετους ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου, το Δημόσιο άντλησε άλλα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%. Οι επενδυτές προσέφεραν να δανείσουν το Ελληνικό Δημόσιο με 29 δισ. ευρώ μέσω αυτής της έκδοσης.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων χάρη στην υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα του ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου σκληρού μαξιλαριού) κυμαίνονται στα 30 με 35 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο δανεισμός του Δημοσίου από τις αγορές διευκολύνεται από τη θετική στάση που κράτησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, ο οποίος προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντυπωσιακή η ζήτηση για το 5ετές ομόλογο: Στο 0,2% το επιτόκιο – Πάνω από 20 δισ. οι προσφορές"

Χανιά: Την εξέταση 95 επιπλέον μαρτύρων ζητάει το γηροκομείο

Συμπληρωματικό υπόμνημα-αναφορά υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο νομικός παραστάτης του γηροκομείου Χανίων το οποίο ερευνάται για το θάνατο 68 ηλικιωμένων, Νίκος Ρουσσόπουλος. Η διοίκηση του γηροκομείου ζητάει επίσης να μην γίνεται διαχωρισμός των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης.

Η πλευρά του γηροκομείου πρότεινε την εξέταση ακόμα 95 μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι μαζί με τους με τους 53 που είχαν δηλωθεί την περασμένη εβδομάδα (συνολικά 148) προτίθενται να καταθέσουν υπέρ του γηροκομείου. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσσόπουλο, το 90% από αυτούς είναι πρώην φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι στο γηροκομείο και διαψεύδουν τις καταγγελίες για τις συνθήκες στο χώρο. 

Η διοίκηση του γηροκομείου Χανίων ζητάει μέσω του συνηγόρου της να μην γίνεται διαχωρισμός των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης και να εξεταστούν όλοι μαζί κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσσόπουλο, μέχρι τώρα η ασφάλεια Χανίων εξετάζει μόνο τους μάρτυρες κατηγορίας, κάτι που όπως αναφέρει πλήττει την διερεύνηση της αλήθειας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Την εξέταση 95 επιπλέον μαρτύρων ζητάει το γηροκομείο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news