facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

ΔΕΗ: Viral ο λογαριασμός ρεύματος που θυμίζει… τζόκερ (φωτο)

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν φτάσει στα ύψη και πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή τους.

Ωστόσο, η περίπτωση μιας επιχείρησης στο Ηράκλειο της Κρήτης φαίνεται ότι ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αφού το ποσό παραπέμπει περισσότερο σε κλήρωση του τζόκερ, παρά σε λογαριασμό ρεύματος

Όπως αναφέρει το Neakriti.gr, ο πρώτος λογαριασμός που έλαβε η επιχείρηση τη χρεώνει με 1.529 ευρώ για 64 ημέρες. Το επόμενο ακριβώς δίμηνο, από Αύγουστο ως Οκτώβριο, και συγκεκριμένα για διάστημα 57 ημερών, ο λογαριασμός «εκτοξεύτηκε» στις 36.922 ευρώ, με κρατική επιδότηση πάνω από 23.000 ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί ότι θεωρητικά δεν υπήρχε κρατική επιδότηση, το ποσό θα έφτανε κοντά τα 60.000 ευρώ! Έτσι, οι ιδιοκτήτες είτε θα πρέπει να αξιώσουν επανυπολογισμό, είτε να προσφύγουν στα δικαστήρια είτε να βάλουν «λουκέτο», προκειμένου να εξοφλήσουν το εξωφρενικό ποσό.

Εντωμεταξύ, και οι δύο λογαριασμοί διμήνου αναφέρουν ότι είναι εκκαθαριστικοί. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι πρώτες απαντήσεις από τη ΔΕΗ είναι πως «δεν έχει κάνει λάθος».

 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΔΕΗ: Viral ο λογαριασμός ρεύματος που θυμίζει… τζόκερ (φωτο) "

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ – Απαντούν με 24ωρη οι συνδικαλιστές - Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Παράνομη κρίθηκε η αυριανή (9.11.2022) απεργία για τα ΜΜΜ της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ, ωστόσο οι συνδικαλιστές απαντούν ότι θα προχωρήσουν κανονικά σε 24ωρες κινητοποιήσεις μαζί με τη ΓΣΕΕ.

ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ είχαν προσφύγει στα δικαστήρια για να ζητήσουν να κηρυχθεί παράνομη η απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου στα ΜΜΜ του Μετρό, του Ηλεκτρικού, του Τραμ και των λεωφορείων.

Έτσι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου και κήρυξη της απεργίας ως παράνομη, τα παραπάνω ΜΜΜ θα πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά.

Παρ’ όλα αυτά, η ΣΕΛΜΑ (το Μετρό δηλαδή) ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο προτίθεται να κάνει και η ΟΣΥ (τα λεωφορεία).

Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς – Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις

Πολλές είναι οι κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη (09.11.2022) εξαιτίας της απεργίας που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ θα γίνουν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

«Η Συνομοσπονδία, εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας», αναφέρει μεταξύ των άλλων η ΓΣΕΕ.

Με νεότερες αποφάσεις των εργαζομένων, αύριο Τετάρτη, η Αθήνα θα μείνει χωρίς Μετρό (γραμμές 2&3), χωρίς Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, τα σωματεία των εργαζομένων σε Λεωφορεία και Μετρό (Γραμμές 2&3) που είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης σήμερα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η λειτουργία των μέσων μεταφοράς θα είναι:

Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ): Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.
Γραμμές 2 και 3: 24ωρη απεργία και κανένα δρομολόγιο.

Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00
Λεωφορεία: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.
Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο

Εξαιτίας της απεργίας στα μέσα μεταφοράς δεν θα λειτουργήσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας  και τα αυτοκίνητα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Τι θα συμβεί στα υπόλοιπα μέσα 

Στην 24ωρη απεργία αποφάσισαν να συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο (τρένο – προαστιακός σιδηρόδρομος). Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία ενώ η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, για να διευκολύνει τη συμμετοχή πολιτών στην απεργία, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 17:00.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν και οι οδηγοί ταξί, όπως αποφάσισε ΣΑΤΑ, με τους ταξιτζήδες να έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και η Olympic Air που έχουν ανακοινωθεί.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Η διοίκηση της ΠΝΟ με τη σειρά της αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, και θα πάρουν μέρος τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της Τετάρτης και λήξη την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

Επιπλέον, στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν υπηρεσίες του δημοσίου, εφορίες, σχολεία, πολεοδομίες, νομαρχίες, δήμοι, οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Από και πέρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης (09.11.2022) στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια. Το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο εξαιτίας των κινητοποιήσεων και αναμένεται κάποιοι δρόμοι να μείνουν κλειστοί. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομη και καταχρηστική η απεργία σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ – Απαντούν με 24ωρη οι συνδικαλιστές - Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς"

Παναγιωτόπουλος: Έρχονται ακόμη 4 Rafale, ναυπηγείται η δεύτερη Belharra, είμαστε στο πρόγραμμα των F-35

«Δεν θα σταματήσει η εντατική προσπάθεια για να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις με μέσα. Σήμερα, στην εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν δύο καινούργια «Rafale» που ανήκουν στη δεύτερη εξάδα που παραδίδεται αυτό το διάστημα στην Πολεμική Αεροπορία». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, στη Σχολή Ικάρων, στη Δεκέλεια.

Μιλώντας σε στρατιωτικούς συντάκτες, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ευχήθηκε «σε κάθε γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουμε ένα ή περισσότερα καινούργια μέσα να εμφανίζονται στους ελληνικούς ουρανούς». «Τα επόμενα τέσσερα “Rafale” από τη δεύτερη εξάδα θα παραδοθούν στο προσεχές διάστημα, με ρυθμό περίπου ένα ανά μήνα. Κι έπεται συνέχεια» επισήμανε.

«Το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας» πρόσθεσε, «προδιαγράφεται λαμπρό αφού ήδη εντάσσονται τα “Rafale”, προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των 83 F-16 στην εκδοχή “Viper”, την πιο προηγμένη εκδοχή στον κόσμο σήμερα».

Σημείωσε, δε, ότι «έχει παρθεί η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό και των F-16 Block 50. Η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35, σε μερικούς μήνες περιμένουμε την απάντηση στο LOR που έχουμε στείλει προκειμένου να εξελιχθεί κι αυτή η διαδικασία και έπεται συνέχεια».

«Περισσότερη διακλαδικότητα, περισσότερη δικτυοκεντρικότητα, αφού στην σύγχρονη, την ψηφιακή εποχή η ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας στο χειριστή και από τον χειριστή σε άλλα μέσα και άλλων Κλάδων, είναι χρήσιμης σημασίας που τον βοηθούν να εκτελεί καλύτερα την αποστολή του. Και σε αυτή την εποχή μπαίνει λοιπόν και η Πολεμική Αεροπορία» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Για την τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Belharra του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, που έγινε χθες παρουσία του Ν. Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε ότι «ήταν μια μεγάλη μέρα για τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το γαλλικό Ναυτικό, όμως με σημασία και για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ακολουθεί το δεύτερο καράβι που θα είναι για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού». Η δεύτερη φρεγάτα, όπως είπε, «ναυπηγείται ήδη στα Ναυπηγεία της “Group Naval”, με ταχείς ρυθμούς. Το πρόγραμμα είναι μπροστά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Τα δύο καράβια θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, αρχές και τέλος του 2025».

«Άρα», συμπλήρωσε, «είμαστε μέσα στο πρόγραμμα, με ταχύτατους ρυθμούς κι είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τις εργασίες ναυπήγησης, τις δυνατότητες αυτού του πολύ μεγάλου πλοίου, τις ψηφιακές ιδίως δυνατότητες που έχει, αφού στην ουσία κι αυτό μετατρέπεται σε ένα ψηφιακό κέντρο μετάδοσης και επεξεργασίας κάθε πληροφορίας που όπως είναι κατανοητό, δημιουργεί νέες δυνατότητες στο τακτικό περιβάλλον, το ναυτικό και όχι μόνο, καθώς και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει σε επίπεδο εξοπλισμού».

Παναγιωτόπουλος

Ανέφερε, επίσης, ότι αντάλλαξε απόψεις «με το Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται ήδη εδώ κι αρκετό καιρό στη Λοριάν της Γαλλίας και παρακολουθούν από κοντά όλη την διαδικασία, διασυνδέουν την κατασκευάστρια εταιρεία με εταιρείες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας». «Ήδη», συνέχισε, «έχουν υπογραφεί συμβόλαια για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό που λαμβάνει χώρα στη Γαλλία, αλλά εμπλέκει και ελληνικές εταιρείες». «Η στρατηγική σχέση με τη Γαλλία εξελίσσεται. Αποδεικνύεται μέσα σε αυτά τα προγράμματα που τρέχουν γρήγορα και νομίζω ότι το μεγάλο όφελος είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται με τα τελειότερα μέσα, τα πιο σύγχρονα μέσα, σε αέρα και θάλασσα και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς» εξήγησε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Για το ζήτημα των κορβετών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επισήμανε ότι «είναι μία απόφαση που θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». Όπως ξεκαθάρισε, περιμένουμε «αυτή τη στιγμή τις τελικές προτάσεις των Γάλλων και των Ιταλών, οι οποίοι θα είναι στην τελική φάση επιλογής». «Αυτές οι προτάσεις έχουν να κάνουν και με το χρηματοδοτικό, το πρόγραμμα αποπληρωμής δηλαδή, το οποίο θα θέλαμε να είναι το ευνοϊκότερο δυνατό, ώστε να μπορούμε, να το καλύψουμε στον οικονομικό σχεδιασμό μας. Έχουν να κάνουν με τα χρονοδιαγράμματα παραλαβής και βέβαια με το ζήτημα της ναυπήγησης σε ελληνικό ή ελληνικά Ναυπηγεία» διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

«Εφ’ όσον δοθούν επαρκείς, ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», συνέχισε, «θα αξιολογηθούν βέβαια από το Πολεμικό Ναυτικό». «Νομίζω είμαστε κοντά στη λήψη απόφασης, ασφαλώς πριν από το τέλος του έτους και γι’ αυτό το ζήτημα» ανέφερε. Για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι με το Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκορνού επιβεβαίωσαν «την κοινή βούληση» για συνεργασία, «έτσι ώστε να υπερισχύσουν αυτοί που επιθυμούν ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Κατανοούν όλοι τις διαφορές που έχουμε, την ένταση που υπάρχει, τις προκλήσεις, αλλά και τις προσβολές» εξήγησε και συμπλήρωσε: «Έκανα λόγο και για προσβολές σε καθημερινή σχεδόν βάση από τους γείτονες. Θα θέλαμε όλοι να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο κατανόησης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η ρητορική και να πέσουν οι τόνοι». Υπογράμμισε ότι «οι σύμμαχοί μας είναι κοντά μας», ενώ για τη γαλλική πλευρά ξεκαθάρισε ότι «διαχρονικά, κατανοούσαν τα επιχειρήματά μας και ήταν δίπλα μας και σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και σε επίπεδο πράξεων».

«Όλα αυτά τα εξοπλιστικά που κάνουμε με τη Γαλλία, η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπάρχει σ’ αυτή τη συμφωνία κι έχουν διατυπώσει την άποψή τους να εφαρμοστεί, εάν απαιτηθεί, νομίζω αποδεικνύουν καλύτερα απ’ όλα την ποιότητα και το βάθος αυτής της συμμαχικής σχέσης» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας. Όπως ανακοινώθηκε, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιάνος Πετράκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Επίσης, έδωσαν το «παρών» βουλευτές, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, απόστρατοι αρχηγοί και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος: Έρχονται ακόμη 4 Rafale, ναυπηγείται η δεύτερη Belharra, είμαστε στο πρόγραμμα των F-35"

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες τοπικές νεφώσεις – Η πρόγνωση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη (09.11.2022) με λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά και τα βόρεια 3 με 4, στα υπόλοιπα 4 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 21 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5 τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες. Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες. Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες. Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5 πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια 4 με 5 πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες τοπικές νεφώσεις – Η πρόγνωση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη"

Ρωσία: Κοντά στα 3 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις για πάνω από 15.800 Ρώσους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καναλιού «Mozem Obiasnit» στο Telegram, έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις για Ρώσους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο σε 15.800 οικείους τους. Επίσης, αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί σε σχεδόν 1.800 βαριά τραυματίες.

Η Ρωσία έως τις 2 Νοεμβρίου είχε καταβάλει για μαχητές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς (Rosgvardia) και στρατιωτικούς του υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, το ποσό των 166,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ). Αυτά τα στοιχεία δημοσίευσε σήμερα, 8 Νοεμβρίου, το κανάλι «Mozem Obiasnit» στο Telegram, επικαλούμενο στοιχεία του προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή.

Τα στοιχεία αφορούν, όπως διευκρινίζει το κανάλι, μόνο Ρώσους πολίτες και όχι άτομα που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και κατάγονταν από «αυτονομιστικές περιοχές, τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ούτε μισθοφόρους μαχητές της οργάνωσης Wagner.

Επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών δεν υπήρξε ούτε από την Εθνική Φρουρά, ούτε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Κοντά στα 3 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις για πάνω από 15.800 Ρώσους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο"

Νέα Navtex για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Δεσμεύεται μεγαλύτερη έκταση

Επεκτείνεται το επιχειρησιακό πεδίο στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά από την Κρήτη και την Πελοποννήσο, όπου η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η νέα NAVTEX εκδόθηκε σε συνεργασία με τη Μάλτα και σύμφωνα με αυτή δεσμεύεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση για έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα η συμπληρωματική NAVTEX εκδόθηκε από τη Μάλτα καθώς βρίσκεται έξω από τα όρια του ελληνικού FIR και μεγαλώνει την θαλάσσια περιοχή από 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε αυτό το πλαίσιο η Μάλτα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή.

Δείτε τον χάρτη της νέας Navtex

Η NAVTEX προβλέπει πως από σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεότερη ενημέρωση, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, ώστε. το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Το ερευνητικό σκάφος «Sanco Swift» έβαλε ήδη πλώρη για τις περιοχές δυτικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης όπου και θα ξεκινήσουν οι έρευνες για τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

«Η χώρα μας, όπως έχω πει πολλές φορές, ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ελπίδες για κοίτασμα «μαμούθ»

Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στα δύο οικόπεδα που ανήκουν κατά 70% στην Exxon-Mobil και το υπόλοιπο 30% στην Hellenic Energy.

Η περιοχή καλύπτει 40.000 τετραγωνικά μέτρα και οι σεισμογραφικές έρευνες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, με το σύνολο αγοράς υδατανθράκων να φτάνει στην τάξη των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία δεδομένων υπεδάφους για 6 μήνες. Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για τη σύνταξη μελέτης εξόρυξης, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη διαγωνιστική διαδικασία. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν μέσα στο 2025.

Εάν διαπιστωθεί ότι τα κοιτάσματα είναι αυτά που περιμένουν οι ειδικοί, η παραγωγή φυσικού αεριού αναμένεται να ξεκινήσει το 2027 ή το 2028. Τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 70 – 90 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που μπορούν να καλύψουν το 15% – 20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης.

Σε αμηχανία η Άγκυρα

Η είδηση ότι ξεκινούν οι ελληνικές έρευνες ξάφνιασε την Άγκυρα που μουδιασμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μάλιστα προειδοποίησαν ότι εάν οι έρευνες εμπλέξουν τη Λιβύη, η Τουρκία θα στείλει και τα δικά της γεωτρύπανα στην περιοχή. «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει ‘η Λιβύη να κάνει συμφωνία με εμάς.’ Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Milliyet».

Κατά την ομιλία του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο της ανατολικής Μεσογείου. «Έχουμε ως στόχο να μπούμε στο κέντρο μια νέας διαδρομής που θα ξανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης». Να σημειωθεί ότι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν ήδη ξεκινήσει και στο Ιόνιο πέλαγος στα δυτικά των Επτανήσων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Navtex για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Δεσμεύεται μεγαλύτερη έκταση"

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων – Τι λέει το Υπ. Εργασίας

Αντισυνταγματικό κρίθηκε απο το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών με το σκεπτικό ότι προσβάλλει τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), και αντίθετο στο συνδικαλιστικό νόμο και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο που θέσπισε ο νόμος 4808/2021 για την προστασία της εργασίας και εξειδικεύθηκε με την υπ΄ αριθμ. 62599/26.8.2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ.

Ωστόσο, όπως έκρινε το ΣτΕ, «η προαγωγή δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού».

Υπ. Εργασίας: Η απόφαση του ΣτΕ για το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων δεν θίγει τον θεσμό

Με αφορμή την δημοσιοποίηση περίληψης απόφασης του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ για το ΓΕΜΗΣΟΕ, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνονται τα εξής:

Το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) είναι μια μεταρρύθμιση που προάγει την διαφάνεια, την δημοκρατική λειτουργία και την αντιπροσωπευτικότητα στο συνδικαλισμό. Η προώθησή του δεν είναι άσχετη με τα επεισόδια που έγιναν στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ και με την αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας και της διαφάνειας εκ των έσω με εκατέρωθεν καταγγελίες.

Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε σε περίληψη, δεν θίγει τον νέο θεσμό του ΓΕΜΗΣΟΕ στον πυρήνα του. Μόνο επιμέρους ζητήματα λειτουργίας θίγονται στην εν λόγω απόφαση του Δ’ Τμήματος και παραπέμπονται προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταθέσει τις απόψεις του στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ δεν αμφισβητείται, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων – Τι λέει το Υπ. Εργασίας"

Απεργία Τετάρτη 9 Νοεμβρίου - Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έναντι της «ακρίβειας που στραγγαλίζει τα νοικοκυριά και τους πολίτες» απευθύνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Οι δύο ενώσεις καλούν παράλληλα τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για τις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος αλλά και στα κατά τόπους συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με στάσεις εργασίας αλλά και 24ωρες κινητοποιήσεις έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στη γενική 24ωρη αυριανή απεργία τα σωματεία εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα λεωφορεία θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 09:00 έως τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Τα τρόλεϊ θα είναι ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο, σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ.

Το Μετρό (Γραμμές 2 και 3) θα λειτουργεί από τις 09:30 έως τις 15:00, σύμφωνα με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). Στη Γραμμή 1 του μετρό (ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 09:00 έως τις 17:00.

Στο Τραμ θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από τις 08:00 έως τις 22:00, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Τραμ.

Παράλληλα, νόμιμη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αυριανή απεργία του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Συνδικάτο αποφάσισε να βγουν αύριο στους δρόμους 50 λεωφορεία που θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα λειτουργήσουν τα οχήματα που εξυπηρετούν τα ΑμΕΑ και η λεωφορειακή γραμμή από και προς το αεροδρόμιο.

Στην 24ωρη απεργία αποφάσισαν να συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο (τρένο - προαστιακός σιδηρόδρομος). Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία ενώ η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, για να διευκολύνει τη συμμετοχή πολιτών στην απεργία, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 17:00.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν και οι οδηγοί ταξί, σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΤΑ.

Επίσης, λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της ΟΣΥΠΑ, θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και η Olympic Air.

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία την Τετάρτη 09/11, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 00.01 με λήξη στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

Στην κινητοποίηση, θα λάβουν μέρος οι καθηγητές καθώς και οι δάσκαλοι.

Παράλληλα, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Χωρίς δακτύλιο η Αθήνα

Ελεύθερα χωρίς τους περιορισμούς του Δακτυλίου θα κυκλοφορούν αύριο (9/11) οι οδηγοί στο κέντρο της Αθήνας λόγω της γενικής απεργίας που έχει ανακοινωθεί.

Σε ανακοίνωσή της η Τροχαία αναφέρει: «Λόγω των εξαγγελθεισών, για αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), δε θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ).

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απεργία Τετάρτη 9 Νοεμβρίου - Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ"

Ειδικό Δικαστήριο: Αιχμές Αθανασίου για τον γιο του Παπαγγελόπουλου

Έκπληξη, στο Ειδικό Δικαστήριο, από την κατάθεση του ε.τ. Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Αθανασίου, που ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπακη, απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και παραδέχτηκε τα παρακάτω:

  • Συνήγορος: Καλά δέχεστε παρεμβάσεις επί ένα χρόνο, όπως είπατε, από τον κ. Παπαγγελόπουλο και βγαίνετε και ξαναβγαίνετε για κρασάκι μαζί του;
  • Αθανασίου: Toν κάλεσα.
  • Συνήγορος: Tον άνθρωπο, που παρεμβαίνει και βγάζει δημοσιεύματα σε βάρος σας, τον καλείτε σε τραπέζι;
  • Aθανασίου: Ήταν η περίσταση. Είχε περάσει ο γιός μου πρώτος στη σχολή Εισαγγελέων.
  • Συνήγορος: Πόσους καλέσατε;
  • Aθανασίου: Πέντε με έξι άτομα, μεταξύ των οποίων την κ. Ράικου, τον κ. Δραγάτση, τον κ. Παπαγγελόπουλο.
  • Συνήγορος: Καλά, στη χαρά του παιδιού σας, καλείτε τον άνθρωπο, που έχει απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σας; Γιατί τον καλέσατε σε τόσο προσωπική σας στιγμή;
  • Aθανασίου: Είχα καλέσει συναδέλφους
  • Συνήγορος: O Παπαγγελόπουλος ήταν συνάδελφος;
  • Πρόεδρος (Βασιλική Ηλιοπούλου) : Σας λέει ο συνήγορος ότι, υπήρξε ένα δημοσίευμα κατάπτυστο εναντίον σας, πίσω από το οποίο, όπως είπατε βρισκόταν ο κ. Παπαγγελόπουλος κι εσείς τον καλέσατε;
  • Aθανασίου: Εγώ ήθελα να κάνω τη δουλειά μου!

Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας συνέχισε σήμερα, για δεύτερη μέρα την κατάθεση του, όπου επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι, δεχόταν παρεμβάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο, για να κάνει κατάχρηση εξουσίας.

Σήμερα προχώρησε ένα ακόμη βήμα στους ισχυρισμούς του και αποκάλυψε ότι, το νούμερο 2 στη Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς Φώτης Παπαγεωργίου, τον ενημέρωσε ότι, ο υιός του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου εργαζόταν στην Τράπεζα Πειραιώς από το Σεπτέμβρη του 2016 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2017, μέχρι που πήγε στα ΕΛΠΕ.

Και τόνισε ότι, «ήταν υποχρεωμένος έναντι του κ. Σάλλα», γι’ αυτό έδειχνε τόσο ενδιαφέρον για την έρευνα, για την Τράπεζα Πειραιώς, τότε.

Η δίκη ξεκίνησε ως εξής:

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος με έχει κατηγορήσει ότι, είμαι ψεύτης. Μου είναι αδιανόητο και θεωρώ ανήθικο, για έναν πρώην φίλο, να θίξω την τιμή ενός πρώην φίλου. Σχετικά με την υπόθεση Σάλλα, που κατέθεσα χτες, σήμερα πληροφορήθηκα από αξιόπιστη πηγή ότι, ο γιός του κ. Παπαγγελόπουλου είχε προσληφθεί το 2016 στην Τράπεζα Πειραιώς και αποχώρησε το 2017. Δηλαδή στο επίμαχο διάστημα, που είχε αναλάβει την υποχρέωση να ξεπληρώσει. Ζητείστε από την Τράπεζα Πειραιώς και σας στο λέω σαν προτροπή αν και φαίνεται και από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Υπήρχε λόγος λοιπόν, που ενδιαφερόταν».

  • Πρόεδρος (Βασιλική Ηλιοπούλου): Να ξεκινήσουμε με ερωτήσεις συνηγόρων. Το λόγο έχει ο κ. Παπαγεωργακόπουλος
  • Συνήγορος υπεράσπισης Τουλουπάκη: Γεωργακόπουλος κ. Πρόεδρε.
  • Πρόεδρος: Όλο έναν... παπά βάζω μπροστά Τι έχω πάθει;
  • Συνήγορος υπεράσπισης Μαντζουράνης: Δεν πειράζει κ. Πρόεδρε. Είναι γνωστό ότι, έχει στενή σχέση με τη θρησκεία ο συνήγορος... Είναι πολύ θρησκευόμενος!
  • Συνήγορος Γεωργακόπουλος: Ποιές ήταν οι σχέσεις Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλου;
  • Αθανασίου: Υπήρχε οικειότητα ανάμεσα τους. Τον έλεγε Παπ.
  • Συνήγορος: Στις μεταξύ τους συνομιλίες;
  • Αθανασίου: Όταν ρώταγα ποιός το είπε, για κάτι, έλεγε ο Παπ.
  • Συνήγορος: Ήσασταν παρών στις συναντήσεις Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη; Πώς τον αποκαλούσε;
  • Αθανασίου: Μιλούσε συνέχεια. Δεν θυμάμαι. Τον έλεγε κ. Παπαγγελόπουλε ή υπουργέ
  • Συνήγορος: Τις στενές σχέσεις τις είχατε διαπιστώσει από άλλο παράγοντα, πως το καταθέσατε;
  • Αθανασίου: Τις έλεγα με ποιόν μιλούσες, όταν διέκοπτε τη σύσκεψη για να απαντήσει στο τηλέφωνο; Και μου έλεγε με τον Παπ.
  • Συνήγορος: Επιβεβαιώνεται ότι, υπήρχαν παρεμβάσεις από τον Παπαγγελόπουλο στην Τουλουπάκη;
  • Αθανασίου: Εμφανώς παρεμβάσεις δεν είχα δει. Αλλά δεν ξέρω τι έλεγαν στα τηλέφωνα. Δεν είναι δυνατόν να της έλεγε να κάνει κάτι και να μου το πει.
  • Συνήγορος: Στην ανακρίτρια όμως είχατε πει όχι.
  • Αθανασίου: Και τώρα το λέω, αλλά το διευκρινίζω. Επισήμως δεν άκουσα παρεμβάσεις. Αλλά δεν ξέρω τι έλεγαν μεταξύ τους.
  • Συνήγορος: Τότε γιατί στην ανακρίτρια είπατε όχι; Kαι εάν της έκανε παρεμβάσεις από το τηλέφωνο, τότε γιατί να σας λέει με πήρε ο Παπ, για να σας κάνει επίδειξη φιλίας;
  • Αθανασίου. Με αφέλεια μου έλεγε με κάλεσε ο Παπ
  • Πρόεδρος: Σήμερα όμως κάνατε συγκριμένη τοποθέτηση. Είπατε ότι, δεν έκανε παρεμβάσεις στην Τουλουπάκη ο Παπαγγελόπουλος.
  • Αθανασίου: Ναι, αλλά δεν ξέρω τι έλεγαν στο τηλέφωνο.
  • Συνήγορος: Tι είχε πέσει στην αντίληψη σας;
  • Αθανασίου: Μιλούσε άνετα με τον Παπαγγελόπουλο.
  • Συνήγορος: Μιλούσε μπροστά σας, εκτός γραφείου ή ενώπιον σας.
  • Πως ξέρατε ότι, είχαν άνετη σχέση, αφού μας είπατε ότι δεν μιλούσε μπροστά σας.
  • Αθανασίου: Αυτή ήταν η αίσθηση μου.
  • Συνήγορος: Την επιβεβαιώσατε;
  • Αθανασίου: Oχι.
  • Kαι συμπλήρωσε ο ε.τ. Αντεισαγγελέας ΑΠ:
  • «Όταν μυστικά μία ομάδα εισαγγελέων και χωρίς να ενημερωθεί κανένας και πηγαίνει εκεί που πηγαίνει για τη λίστα Φαλτσιανί. Εγώ δεν πήγα στη Χάγη και με παρέλειψε η κ. Δημητρίου. Λύσσαξε να με παραλείψει. Πάθανε τίποτα η κ. Τουλουπάκη και οι άλλοι εισαγγελείς, που πήγανε μυστικό ταξίδι, χωρίς να την ενημερώσουν; Τίποτα δεν πάθανε».
  • Πρόεδρος: Γιατί δεν τους έκανε και σε αυτούς πειθαρχικό η κ. Δημητρίου;
  • Συνήγορος: Ήταν και ο κ. Ζαγοραίος μαζί σε αυτό το ταξίδι;
  • Αθανασίου: Nαι
  • Συνήγορος: Tότε γιατί λέτε ότι δεν ενημέρωσαν κανένα, όταν ήταν μαζί τους ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών; Kαι πως συνδέετε αυτό με τον υπουργό;
  • Αθανασίου: H επιστολή έφυγε από το γραφείο του κ. Φιλιππάκη, που είναι στενός φίλος του κ. Παπαγγελόπουλου και μετά την έστειλε κατευθείαν στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ζαγοραίο και μετά γίνεται το μυστικό ταξίδι.
  • Συνήγορος: Kαι από κει συμπεραίνετε ότι, ήταν μυστικό το ταξίδι;
  • Αθανασίου: Χωριό που φαίνεται...
  • Συνήγορος: Όλα θα κριθούν, όλα...

Στη συνέχεια υπέβαλλε ερωτήσεις ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης της κ. Τουλουπάκη Γιάννης Μαντζουράνης:

  • Μαντζουράνης: Είπατε ότι, ήταν μυστικό το ταξίδι
  • Αθανασίου: Αφού δεν το γνώριζε κανείς
  • Μαντζουράνης: Όχι όμως και από τα ΜΜΕ. Είχε ενημερωθεί ο κ. Ζαγοραίος, που δεν ήταν ένας τυχαίος. Η κ. Ράικου εξέλαβε, εσείς θεωρήσατε και έτσι βρίσκονται κατηγορούμενοι δύο άνθρωποι. Μην μπερδεύετε το ρόλο του εισαγγελέα, με το ρόλο του μάρτυρα. Τήρησαν το άρθρο του νόμου;
  • Πρόεδρος: Σας ρωτάει εάν τήρησαν το νόμο
  • Μαντζουράνης: Όταν στριμώχνεται κ. Πρόεδρε, θα λέει δεν απαντώ. Κύριε μάρτυς ο Πρέσβης, ο Αγγελής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης που πλήρωσε και τακτοποίησε το εισιτήριο το ξέρανε και είναι μυστικό το ταξίδι;
  • Αθανασίου: Για μένα είναι μυστικό
  • Μαντζουράνης: Επειδή δεν το μάθατε εσείς; Αφού ήταν άχρηστο το ταξίδι, γιατί τους ξαναστείλατε να πάρουν κατάθεση από το Φαλτσιανί;
  • Αθανασίου: Είδατε πως λειτουργώ εγώ, πόσο θεσμικά λειτουργούσα; Την πρώτη φορά είχαν πάρει κάποια στοιχεία και γι΄ αυτό τους ξανάστειλα..
  • Μαντζουράνης: Πήρατε στικάκι όταν γύρισαν;
  • Αθανασίου: Nαι
  • Μαντζουράνης: Αρρώστησε η κ. Τουλουπάκη και πήγατε. Τι σας έκανε εντύπωση όταν πήγατε;
  • Αθανασίου: Η σουίτα στο Υγεία
  • Μαντζουράνης: Kαι τη ρωτήσατε, όταν είχε εγκεφαλικό;
  • Αθανασίου: Τη ρώτησα, επειδή ξέρω ότι, οι σουίτες είναι ακριβές. Μπράβο και σουίτα; Πως έτσι; Θα πρέπει να πληρώνεις πολλά χρήματα. Μου είπε ο Παπ... Και κατάλαβα ότι, το ενδιαφέρον ενός υπουργού, για να πάει ένας εισαγγελέας εκεί, είναι πολύ πάνω από το σύνηθες.
  • Πρόεδρος: Σας παρακαλώ. Είναι λεπτό το ζήτημα.
  • Αθανασίου: Είχα πρόθεση να ζητήσω συγγνώμη σήμερα
  • Μαντζουράνης: Δεν τη δεχόμαστε τη συγγνώμη σας. Όταν η σουπιά ρίχνει μελάνι και σε βρωμίζει, μετά δεν μπορεί να ζητάει συγγνώμη. Κυρία Πρόεδρε καταθέτω έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας, με απόδειξη εξόφλησης των νοσηλείων 7000 ευρω, που τα πλήρωσε η ασφαλιστική της εταιρία. Είναι ντροπή να λέει τέτοια... Ξέρετε τι δουλειά κάνει ο αδελφός της κ. Τουλουπάκη;
  • Αθανασίου: Γιατρός στην Κρήτη
  • Μαντζουράνης: Στο Υγεία Κρήτης. Χρειαζόταν να μεσολαβήσει ο Παπαγγελόπουλος;
  • Μαντζουράνης: Αυτή η στενή σχέση και συνεργασία, που είχαν, όπως είπατε η Τουλουπάκη με τον Παπαγγελόπουλο, σημαίνει ότι, η Τουλουπάκη καθόταν στο ένα πόδι και έκανε ότι της έλεγε ο Παπαγγελόπουλος;
  • Αθανασίου: Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Δεν το αποκλείω

Στη συνέχεια υπέβαλλε ερωτήσεις εκ των συνηγόρων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Μανώλης Ροδουσάκης:

  • Συνήγορος: Πείτε μας το όνομα αυτού που σας είπε ότι, εργαζόταν ο γιός του κ. Παπαγγελόπουλου στην Τράπεζα Πειραιώς.
  • Αθανασίου: Έχω δεσμευτεί να μην κατονομάσω την πηγή.
  • Πρόεδρος: Ο νόμος ορίζει ότι, πρέπει να κατονομάσετε. Διαφορετικά δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάθεση
  • Αθανασίου: Φώτης Παπαγεωργίου, το νούμερο 2 στη Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς.
  • Συνήγορος: θα ζητήσουμε να κληθεί
  • Αθανασίου: Ήταν υποχρεωμένος έναντι του κ. Σαλλα.
  • Συνήγορος: Η καθυστέρηση στην ποινική αντιμετώπιση τι ρόλο έπαιζε;
  • Αθανασίου: Μπορούσε να μου πάρει τη δικογραφία, με την ενοποίηση των δύο εισαγγελιών.
  • Τη σκυτάλη πήρε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Παπαγγελόπουλου, κ. Παπαγγελόπουλος.
  • Συνήγορος: Καλά δέχεστε παρεμβάσεις επί ένα χρόνο, όπως είπατε, από τον κ. Παπαγγελόπουλο και βγαίνετε και ξαναβγαίνετε για κρασάκι μαζί του;
  • Αθανασίου: Toν κάλεσα.
  • Συνήγορος: Tον άνθρωπο, που παρεμβαίνει και βγάζει δημοσιεύματα σε βάρος σας, τον καλείτε σε τραπέζι;
  • Αθανασίου: Ήταν η περίσταση. Είχε περάσει ο γιός μου πρώτος στη σχολή Εισαγγελέων.
  • Συνήγορος: Πόσους καλέσατε;
  • Αθανασίου: Πέντε με έξι άτομα, μεταξύ των οποίων την κ. Ράικου, τον κ. Δραγάτση, τον Παπαγγελόπουλο.
  • Συνήγορος: Καλά, στη χαρά του παιδιού σας, καλείτε τον άνθρωπο, που έχει απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σας; Γιατί τον καλέσατε σε τόσο προσωπική σας στιγμή;
  • Αθανασίου: Είχα καλέσει συναδέλφους
  • Συνήγορος: O Παπαγγελόπουλος ήταν συνάδελφος;
  • Πρόεδρος: Σας λέει ότι, το δημοσίευμα ήταν κατάπτυστο κι εσείς τον καλέσατε;
  • Αθανασίου: Εγώ ήθελα να κάνω τη δουλειά μου!

Τελευταίος υπέβαλλε ερωτήσεις ο συνήγορος υπεράσπισης Παπαγγελόπουλου Ιπποκράτης Μυλωνάς.

Η δίκη συνεχίζεται.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ειδικό Δικαστήριο: Αιχμές Αθανασίου για τον γιο του Παπαγγελόπουλου "

Κρις Πάππας: «Θα επανακαταθέσουμε την τροπολογία για τα F-16 μέχρι το τέλος του έτους»

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και συνεπώς απολαμβάνουν διακομματική υποστήριξη σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομοσπονδιακός βουλευτής Κρις Πάππας αναφορικά με τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο, μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών.

Παράλληλα, δεσμεύεται ότι παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να προωθεί μέχρι τέλους μια διατύπωση στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων γιατί, όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τέλος, ο Δημοκρατικός βουλευτής από το Νιου Χάμσαϊρ μιλάει για την δική του δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, τα θέματα, όπως η οικονομία και οι αμβλώσεις, που θα κρίνουν τις εκλογές, αλλά και την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η αμερικανική δημοκρατία με το νέο κύμα υποψηφίων που αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κρις Πάππας στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσινγκτον, Πέτρο Κασφίκη:

Ερώτηση: Διανύσαμε μια προεκλογική περίοδο που εκτυλίχθηκε μέσα σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού της τάξης του 8,2%. Ποιο πιστεύτε, λοιπόν, ότι θα είναι το θέμα που θα κρίνει τις εκλογές; Θα είναι κυρίως η οικονομία ή τα κοινωνικά θέματα, όπως οι αμβλώσεις που θα οδηγήσουν τον κόσμο στις κάλπες;

Απάντηση:  Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι, είτε το ένα, είτε το άλλο. Ο κόσμος ανησυχεί πραγματικά για την οικονομία και πρέπει να έχουμε πολιτικές που θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους. Έχουμε δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση με την παροχή επιδόματος θέρμανσης και πιέζοντας την φαρμακοβιομηχανία για την μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ωστόσο, οι άνθρωποι ανησυχούν πραγματικά για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αφαιρεί το δικαίωμα επιλογής από τις γυναίκες. Βλέπουμε το ένα τρίτο των Αμερικανίδων να μην έχουν αναπαραγωγική ελευθερία με βάση τους νόμους που έχουν ψηφιστεί στις πολιτείες τους. Επομένως, πρέπει να υπάρξει μια απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εάν διατηρήσουμε την πλειοψηφία μας και εκλέξουμε δύο ακόμα γερουσιαστές. Και οι άνθρωποι στο Νιου Χάμσαϊρ συμφωνούν με αυτό. Αυτή είναι η βασική διαφορά με την αντίπαλο μου. Έτσι, εκτός από το να εστιάσουμε στο να κάνουμε την οικονομία μας να λειτουργήσει για όλους, να μειώσουμε το κόστος για πράγματα όπως η ενέργεια και η στέγαση, πρέπει να προστατεύουμε τις προσωπικές ελευθερίες των ανθρώπων. Και αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο που κατευθύνει τους ανθρώπους σε αυτές τις εκλογές.

Ερώτηση:  Από την στιγμή που φτάσαμε στο Νιου Χάμσαϊρ είδαμε τις δικές σας πολιτικές διαφημίσεις να ασκούν κριτική στην αντίπαλο σας για το θέμα των αμβλώσεων, ενώ εκείνη να σας επικρίνει σκληρά για την οικονομία. Πιστεύτε ότι ο λόγος που έχουμε μια αμφίρροπη αναμέτρηση, ακόμα και στην Γερουσία, είναι ότι ως Δημοκρατικοί αργήσατε να αναδείξετε την οικονομική σας ατζέντα;

Απάντηση:  Ναι είναι μια αμφίρροπη αναμέτρηση, αλλά νομίζω ότι εξαρχής ήταν ένας δύσκολος αγώνας. Και νομίζω ότι και τα δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Οι ψηφοφόροι ανησυχούν τόσο για την οικονομία όσο και για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, καθώς και για μια σειρά από άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία, ο εθισμός και το περιβάλλον. Και το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε για αυτούς. Και νομίζω ότι η καλύτερη ένδειξη είναι να δούμε το ιστορικό μας. Ψηφίσαμε έναν σημαντικό δικομματικό νόμο για τις υποδομές. Αναλάβαμε πρωτοβουλία για να ενισχύσουμε την αμερικανική παραγωγή με στόχο να υποστηρίξουμε το εργατικό δυναμικό μας και να φέρουμε την παραγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε κάνει σημαντική δουλειά για να μειώσουμε το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο έχει κλιμακωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε με διακομματικό τρόπο γιατί έτσι ασκείται πάντα η καλή πολιτική. Και αυτή είναι μια άλλη αντίθεση που βλέπετε σε αυτή την αναμέτρηση (στο Νιου Χάμσαϊρ). Η αντίπαλός μου έχει όλα αυτά τα εμπρηστικά σλόγκαν. Είναι μια ακροδεξιά εξτρεμίστρια. Δεν εκπροσωπεί τις αξίες της πολιτείας μας. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι το πιο σημαντικό σε τελική ανάλυση.

Ερώτηση:  Σε αυτές τις εκλογές έχουμε ένα ρεκόρ υποψηφίων που αμφισβητούν επίσημα την εγκυρότητα της εκλογικές διαδικασίας. Πολύς κόσμος κοιτάει τις ΗΠΑ και αναρωτιέται το τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα;

Απάντηση:  Νομίζω ότι πολλοί και στη χώρα μας αναρωτιούνται το τι συμβαίνει εδώ. Έχουμε ανθρώπους που αρνούνται αυτό που συνέβη στις εκλογές του 2020, λέγοντας ότι οι εκλογές κλάπηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Η αντίπαλός μου, όπως και εκατοντάδες άλλοι που διεκδικούν σε όλη τη χώρα που διεκδικούν μια θέση στο Κογκρέσο, λένε ότι δεν θα είχαν ψηφίσει για να επικυρώσουν τις εκλογές και έτσι θα αρνούνταν το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής εκλογής. Και αυτό είναι κάτι που είναι απλώς ανατριχιαστικό. Για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία δεν είχαμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας σε αυτή τη χώρα, η οποία ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αμερικανικής μας δημοκρατίας. Έτσι, είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ. Βλέπουμε απειλές κατά της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Και για να είναι σε θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας να ανταποκριθούν χρειαζόμαστε την Αμερική να έχει μια ισχυρή και ασφαλή δημοκρατία. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιβραβεύονται οι αρνητές των εκλογών και οι άνθρωποι που θέλουν να υπονομεύσουν τους θεσμούς μας.

Ερώτηση:  Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, πιστεύτε ότι θα επέλθουν αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγξουν και τα δύο νομοθετικά Σώματα στο Κογκρέσο;

Απάντηση: Νομίζω ότι είναι σημαντικό η εξωτερική μας πολιτική να ασκείται πάντα σε διακομματικό πεδίο. Αυτό είναι κάτι που το κάναμε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην ανάπτυξη κρίσιμων εταιρικών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εργαστήκαμε διακομματικά με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας για να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία θα λογοδοτήσει για τις ενέργειές της. Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των F-16, στην Τουρκία, τη στιγμή που αυτά παραβιάζουν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας τον εναέριο τους χώρο σε τακτική βάση. Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μια δικομματική βάση. Είχαμε κάποια επιτυχία στην Βουλή και εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στη Γερουσία για να υιοθετήσουμε (την τροπολογία για τα F-16) και να αποτρέψουμε αυτές τις πωλήσεις. Αλλά είτε πρόκειται για αυτό το θέμα είτε για τόσα άλλα που εμπίπτουν στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, είμαστε πάντα σε καλύτερη θέση όταν λειτουργούμε διακομματικά. Έτσι, ελπίζω ότι ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει το Κογκρέσο, θα έχουμε ηγέτες και από τις δύο πλευρές που θα προωθούν την ενεργή εξωτερική πολιτική που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε αυτή τη σχέση, αναγνωρίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανική σχέση είναι πιο ουσιαστική από ό,τι ήταν ποτέ στο παρελθόν.

Ερώτηση:  Σχετικά με την τροπολογία για τα F-16 είστε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα βρεθεί μια πολιτική φόρμουλα που θα διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά μαχητικά για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά στο Αιγαίο;

Απάντηση: Το ελπίζω. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε. Επεξεργαζόμαστε τη γλώσσα που θα προωθήσουμε (στην τροπολογία) προς το τέλος του τρέχοντος έτους στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για να δώσουμε μια απάντηση σε αυτή την ανησυχία. Και αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικό για τη στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική και την εθνική μας ασφάλεια εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, χτίζουμε μια διακομματική συμμαχία στη Βουλή για αυτήν την τροπολογία και δεν υποχωρούμε.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρις Πάππας: «Θα επανακαταθέσουμε την τροπολογία για τα F-16 μέχρι το τέλος του έτους»"

ΟΑΣΘ: Νόμιμη κρίθηκε η απεργία των εργαζομένων

Νόμιμη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αυριανή απεργία του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Η διοίκηση του Οργανισμού είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη (με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών) ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η συμμετοχή των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων επικαλείτο ότι δεν έγινε έγκαιρη ενημέρωση για τη συμμετοχή στην απεργία, όπως επίσης ότι δεν ορίστηκε το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας και της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Συνδικάτο αποφάσισε να βγουν αύριο στους δρόμους 50 λεωφορεία που θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα λειτουργήσουν τα οχήματα που εξυπηρετούν τα ΑμΕΑ και η λεωφορειακή γραμμή από και προς το αεροδρόμιο.

ΑΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΘ: Νόμιμη κρίθηκε η απεργία των εργαζομένων"

Συμμορία γέμιζε με «μπόμπες» την Αττική – Κατασχέθηκαν πάνω από 19.000 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης

Στα χέρια των Αρχών έπεσε μια συμμορία που εισήγαγε συστηματικά από τη Βουλγαρία λαθραία αιθυλική αλκοόλη για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών.

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 19.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, με τους διαφυγόντες φόρους να υπολογίζονται σε 590.000 ευρώ, ενώ συνελήφθησαν 3 μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2022, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή από την Βουλγαρία, αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), με σκοπό την παρασκευή παράνομων αλκοολούχων ποτών και τη διοχέτευσή τους στην Αττική και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Η λαθραία αιθυλική αλκοόλη μεταφερόταν σε ειδικά διαμορφωμένα κιβώτια με φορτηγά οχήματα, τα οποία μετέφεραν και νόμιμα προϊόντα με παραστατικά, τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνεται αντιληπτή. Για την προσωρινή αποθήκευσή της στην Αττική, χρησιμοποιούσαν μεταφορικές εταιρίες καταρτίζοντας ψευδή παραστατικά ως προς το είδος μεταφοράς και τους παραλήπτες.

Χθες το πρωί οι Αρχές συνέλαβαν 3 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα τον οδηγό του φορτηγού και δυο παραλήπτες της λαθραίας ποσότητας οινοπνεύματος, εκ των οποίων ένας ιδιοκτήτης ποτοποιίας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Παράλληλα μετά από έρευνες στην επιχείρηση ποτοποιίας καθώς και σε αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 19.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, μηχάνημα που τοποθετεί τάπες στις φιάλες, μηχάνημα που χρησιμοποιείται για να γεμίζει ασκούς, 3 φιλτροαντλίες, 2 αναμείκτες ποτών, ελκυστήρας (τράκτορας) με συρόμενο επικαθήμενο, 2 VAN, 3 κινητά τηλέφωνα, 1.500 ευρώ και έγγραφα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμμορία γέμιζε με «μπόμπες» την Αττική – Κατασχέθηκαν πάνω από 19.000 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης"

Ελ. Βενιζέλος: Χρέωση στους οδηγούς που καθυστερούν σε αφίξεις-αναχωρήσεις

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 2019, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα έντονη χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου στη μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο στο πλαίσιο μιας νέας πραγματικότητας που διαμόρφωσε η πανδημία, απαιτούν στοχευμένες λύσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υποστηρίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της και γνωστοποιεί ένα νέο έργο που θα τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες χωρητικότητας όσο και τα παράπονα των ταξιδιωτών για την αρνητική εικόνα συνωστισμού που δημιουργείται από οχήματα που σταθμεύουν παράνομα στις προσβάσεις, το έργο -του οποίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν πριν το επόμενο καλοκαίρι- αφορά στη διαμόρφωση εισόδων και εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης στους χώρους αναχωρήσεων και αφίξεων, οι οποίες θα ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών. Για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που είναι απόλυτα συμβατές με τις διεθνείς πρακτικές, όπως άλλωστε εφαρμόζονται πλέον και στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, έχουν προηγηθεί συγκοινωνιακές μελέτες που αποδεικνύουν τη λειτουργικότητά τους», υποστηρίζεται.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο χρόνος διέλευσης, στάσης και εξόδου θα οριστεί σε 10 λεπτά, με σκοπό να αποθαρρύνεται η παρατεταμένη παραμονή για την οποία ο χώρος δεν επαρκεί, καθώς δεν είναι προορισμένος για τον σκοπό αυτό. H υπέρβαση του επιτρεπόμενου χρόνου παραμονής και η στάση των οχημάτων στους χώρους αυτούς πέραν των 10 λεπτών, θα επιφέρει χρέωση. Σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία, η ρύθμιση αυτή αποτελεί διαδεδομένη και επιτυχημένη πρακτική με πολύ υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης των οδηγών σε σύντομο χρονικό διάστημα και συμβάλλει σημαντικά στην τήρηση των χρόνων και στην αποσυμφόρηση των χώρων διέλευσης των οχημάτων. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν ποσά που θα προέλθουν από τη χρέωση αυτή, θα διατεθούν για την ενίσχυση φορέα οδικής ασφάλειας. Ταυτόχρονα, η παροχή δωρεάν χρόνου παραμονής στους χώρους στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 & 2 για 20 λεπτά θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες.

»Παράλληλα, ειδικές προβλέψεις θα υπάρχουν, φυσικά, για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες.

»Τα έργα θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, ξεκινώντας από το εξωτερικό διάζωμα Αναχωρήσεων (χώρος αποβίβασης) και στη συνέχεια θα επεκταθούν και στο εξωτερικό διάζωμα Αφίξεων (χώρος επιβίβασης). Το οδικό τμήμα που εξυπηρετεί τους χώρους στάθμευσης (Μικρής Διάρκειας 1 & 2), το ξενοδοχείο καθώς και τη διαμπερή διέλευση οχημάτων από Νότο προς Βορρά για την Αττική οδό δεν θα επηρεαστεί από τα έργα. Περαιτέρω ενημερώσεις για την πορεία των έργων και σχετικές χρηστικές πληροφορίες θα παρέχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

»Ζητούμε τη συνεργασία του κοινού στην προσπάθεια αυτή, τόσο κατά την περίοδο των κατασκευαστικών παρεμβάσεων όσο και μετά την εφαρμογή της νέας αναγκαίας ρύθμισης, προκειμένου να προσφέρουμε την καλή εικόνα που αρμόζει στη βασική πύλη άφιξης και αναχώρησης από την πόλη και τη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελ. Βενιζέλος: Χρέωση στους οδηγούς που καθυστερούν σε αφίξεις-αναχωρήσεις"

Μάνδρα: Ελεύθερος ο 14χρονος που τραυμάτισε θανάσιμα τον αδερφό του

Ελεύθερος αφέθηκε ο 14χρονος που κατηγορείται ότι τραυμάτισε θανάσιμα με καραμπίνα τον 17χρονο αδελφό του, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης σε αγροτοδασική έκταση στην Μάνδρα .

Ο 14χρονος απολογήθηκε στην Ανακρίτρια Ανηλίκων για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του 14χρονου, το παιδί ισχυρίζεται πως ο θάνατος του αδελφού του ήταν ατύχημα, κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνει και η ιατροδικαστική εξέταση.

Για τον 14χρονο ορίστηκε το αναμορφωτικό μέτρο της παρακολούθησης από κοινωνικό επιμελητή.

ΑΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάνδρα: Ελεύθερος ο 14χρονος που τραυμάτισε θανάσιμα τον αδερφό του"

Αποστάσεις από την εισηγήτρια της PEGA παίρνει ο επικεφαλής της Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Σύγχυση φαίνεται πως προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου της εισηγήτριας της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη έκθεση της επιτροπής.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της επιτροπής, Γερόν Λέναρς, δήλωσε πως δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου της εισηγήτριας, για αυτό έκρινε σκόπιμο να δώσει κάποιες εξηγήσεις προς αποφυγής παρεξηγήσεων.

Ποιές είναι αυτές οι εξηγήσεις; Ότι η εισηγήτρια της PEGA, Σοφί Ιν ‘τ Βελντ, παρουσίασε ένα πρώτο σχέδιο της έκθεσης για τις παρακολουθήσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί θέση συνολικά της επιτροπής, αφού το σχέδιο που παρουσιάστηκε «δεν είναι τελική εκδοχή και δεν μπορεί – σε αυτό το σημείο – να νοηθεί ως τα συμπεράσματα ή η θέση της επιτροπής PEGA».

«Όλα τα μέλη της επιτροπής PEGA θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τροπολογίες στο σχέδιο έκθεσης. Μόνο η τελική έκθεση και οι συστάσεις, όπως θα έχουν εγκριθεί στο τέλος της περιόδου δραστηριότητάς μας, αντιπροσωπεύουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό της», επισημαίνει στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Λέναρς.

«Οι συζητήσεις για τα πορίσματα της Επιτροπής μας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τις συνεδριάσεις της (Επιτροπής), όπου όλες οι πολιτικές ομάδες μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για όλες τις σχετικές πτυχές του έργου μας» καταλήγει ο επικεφαλής της PEGA.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο αντέδρασε για τα όσα υποστηρίζει η εισηγήτρια της PEGA, Σοφί Ιν ‘τ Βελντ, με τον συντονιστή του ΕΛΚ (στην PEGA), Xουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο, να τονίζει πως η εισηγήτρια παραχώρησε αιφνιδιαστικά συνέντευξη Τύπου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιτροπής, ενώ στην Αθήνα η ίδια παρουσίασε τις ατομικές της απόψεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα…δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι παρουσίαζε κοινή άποψη της επιτροπής».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστάσεις από την εισηγήτρια της PEGA παίρνει ο επικεφαλής της Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις"

Αλλάζουν ΔΟΥ χιλιάδες φορολογούμενοι

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για τον ανακαθορισμό της χωρικής αρμοδιότητας του συνόλου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), οροθετείται η αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα (ΤΚ) σε μια μοναδική ΔΟΥ, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με τον ανακαθορισμό της αρμοδιότητας των ΔΟΥ δημιουργείται η αναγκαία υποδομή, ώστε οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες να εξασφαλίζουν την αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ του φορολογούμενου. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ΤΚ της περιοχής τους, εξυπηρετούνται από τη ΔΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, με βάση το Πρόγραμμα Καλλικράτης Ν. 3852/2010 (Α87).

Επίσης, μέσω της διευθέτησης των σωστών στοιχείων της έδρας στο σωστό νομό και δήμο, διασφαλίζεται ότι η χρήση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης θα πραγματοποιεί την εγγραφή της έναρξης στο ΓΕΜΗ και αυτό με τη σειρά του στο αντίστοιχο Εμπορικό Επιμελητήριο, έχοντας υπόψη τον ορθό νομό.

Επισημαίνεται ότι ένας ΤΚ ανήκει μοναδικά σε μία ΔΟΥ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου ο ΤΚ σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ ανήκει σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, οπότε η κάθε περιοχή υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ, ανοίγει τις πύλες μιας προωθημένης υβριδικής ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Η αντιστοίχιση ενός ΤΚ σε μια μοναδική ΔΟΥ πανελλαδικά θα αρχίσει τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 για τους φορολογούμενους φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που θα αποκτήσουν ΑΦΜ καθώς και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών.

Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ από τις 18 έως 21 Νοεμβρίου 2022 θα προχωρήσουν σε μεταγραφή των φορολογουμένων στη νέα ΔΟΥ στην οποία θα υπάγονται, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ από τις 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί μεταγραφή για τις περιοχές που υπάρχουν εξαιρέσεις.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν ΔΟΥ χιλιάδες φορολογούμενοι"

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Ακόμη 61.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως εντάσσονται επιπλέον 61.429 νοικοκυριά στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», από την υπάρχουσα λίστα των επιλαχόντων.

Οι πόροι για τους επιπλέον δικαιούχους προέρχονται από τον αρχικό προϋπολογισμό του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ, και απελευθερώνονται σταδιακά.

Οι νέοι ωφελούμενοι ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Συνεπείς στη δέσμευση μας, έχουμε καταφέρει να εντάξουμε συνολικά, μέχρι σήμερα, στο Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» πάνω από 230 χιλιάδες ωφελούμενους. Ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώσει τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές, μειώνοντας αποτελεσματικά το ενεργειακό τους κόστος. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ένταξη ακόμα 140.000 δικαιούχων στο Πρόγραμμα, όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Ακόμη 61.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα"

Γενική Απεργία: Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

Δεν θα ισχύσουν αύριο, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (μικρός δακτύλιος), λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η ΕΛΑΣ παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γενική Απεργία: Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου"

Προσωπικός Γιατρός: Σε λειτουργία από σήμερα η πλατφόρμα

Από σήμερα οι πολίτες και οι γιατροί θα μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τον Προσωπικό Γιατρό.

Οι πολίτες μέσω του prosopikos.gov.gr έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στον Προσωπικό Γιατρό και να ενημερώνονται για:

  • Τις δωρεάν παροχές που προσφέρει ο Προσωπικός γιατρός
  • Τη διαδικασία εγγραφής στον νέο θεσμό
  • Τη διαδικασία για να προγραμματίσουν και να κλείσουν το ηλεκτρονικό ραντεβού τους.
  • Παράλληλα δίνονται όλες οι πληροφορίες για την υλοποίηση του νέου θεσμού μέσω συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τις παροχές που προσφέρει ο Προσωπικός Γιατρός.

Στην νέα ιστοσελίδα θα μπορούν να μπαίνουν και οι γιατροί για να κατευθύνονται στην ιστοσελίδα εγγραφής τους, και να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις που τους αφορούν.

Επιπλέον, παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του θεσμού και τη συμμετοχή των πολιτών και των γιατρών σε αυτόν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωπικός Γιατρός: Σε λειτουργία από σήμερα η πλατφόρμα"

Αττική Οδός: Κλείνει την Τετάρτη (9/11) για άσκηση της Πυροσβεστικής – Ποιες ώρες και ποια τμήματα

Από το βράδυ της Τετάρτης (09.11.2022) σε κάποια τμήματα στην Αττική Οδό δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων, λόγω άσκησης πυρόσβεσης. Θα υπάρξει ολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας στη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Ελευσίνα, καθώς και ολικός αποκλεισμός του κλάδου εισόδου Πλακεντίας (κόμβος 13) προς Ελευσίνα.

Τα παραπάνω τμήματα της Αττικής Οδού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα παραμείνουν κλειστά από τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης (09.11.2022) και για 6 ώρες, μέχρι δηλαδή και τις 5:00 το πρωί της Πέμπτης (10.11.2022). Στην άσκηση πυρόσβεσης θα συμμετάσχουν οι Αττικές Διαδρομές, η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Η κυκλοφορία από Αεροδρόμιο / Μαρκόπουλο / Κατεχάκη θα εκτρέπεται στην έξοδο Πεντέλης (έξοδος 12) και μέσω της οδού Αττικής (πάρκο Βριλησσίων άνωθεν της σήραγγας) θα επανεισέρχεται στην Αττική Οδό προς Ελευσίνα από τον σταθμό διοδίων Πεντέλης Δυτικά, άνευ δεύτερης καταβολής διοδίων. Ομοίως, η κυκλοφορία με προορισμό την Αττική Οδό προς Ελευσίνα μέσω του κλάδου εισόδου του κόμβου Πλακεντίας (κόμβος 13), θα εκτρέπεται μέσω της οδού Αττικής και θα εισέρχεται στην Αττική Οδό προς Ελευσίνα από τον σταθμό διοδίων Πεντέλης Δυτικά, άνευ καταβολής διοδίων.

Σημειώνεται ότι η Αττική Οδός, σε ανακοίνωσή της, ευχαριστεί θερμά τους οδηγούς για την κατανόηση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική Οδός: Κλείνει την Τετάρτη (9/11) για άσκηση της Πυροσβεστικής – Ποιες ώρες και ποια τμήματα"

Μετατίθεται η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν

Κλειστά θα παραμείνουν τελικά την ερχόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα καταστήματα θα είναι ανοικτά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με  προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την περασμένη Κυριακή ανεστάλη λόγω της κακοκαιρίας EVA.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετατίθεται η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά"

Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. 

Σύμφωνα με τη NAVTEX οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν από το πλοίο Sanco Swift από σήμερα 08/11/2022 μέχρι νεωτέρας. 

Τα δυο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης καλύπτουν θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκεί ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

MarineTraffic.gr

Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023. Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ “πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων”.

Σημειώνεται επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο"

Με στιλέτο «πεταλούδα» επιχείρησε να μπει στη Βουλή ο 14χρονος μαθητής

Με στιλέτο «πεταλούδα» επιχείρησε να μπει στη Βουλή ο 14χρονος μαθητής γυμνασίου από την Αργυρούπολη.

Το περιστατικό έγινε στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης των μαθητών στο Κοινοβούλιο.

Ο ανήλικος συνελήφθη, όταν το μαχαίρι εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο από τα μηχανήματα X-ray.

Όπως είπε στους αστυνομικούς, ο νεαρός βρήκε το στιλέτο στον δρόμο και το κράτησε. Τον μετέφεραν στο ΑΤ Συντάγματος συνοδεία καθηγητή και λίγες ώρες αργότερα αποχώρησε με τους γονείς του.

Στο άκουσμα της είδησης αυτής το σοκ τόσο για τους εκπαιδευτικούς που συνόδευαν τα παιδιά όσο και για τους γονείς του 14χρονου ήταν πολύ μεγάλο. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Με στιλέτο «πεταλούδα» επιχείρησε να μπει στη Βουλή ο 14χρονος μαθητής"

Ο Τσαβούσογλου έχασε την μπάλα: Η Ελλάδα απαγορεύει την είσοδο σε Τούρκους αξιωματούχους, θα απαντήσουμε

Για το θρίλερ της απαγόρευσης εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία μίλησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Μόνο που αντί για να απολογηθεί, ξεκίνησε τις απειλές, αντιστρέφοντας τις κατηγορίες.

Είπε η ταλαιπωρία που υπέστη ο κ. Τζιτζικώστας οφειλόταν σε τεχνικά προβλήματα και πως δεν έγινε κάτι εσκεμμένα.

«Είναι σαφές ότι δεν υπήρξε καμία πρόθεση από μεριάς μας. Η είσοδος του κ. Τζιτζικώστα καθυστέρηση εξαιτίας τεχνικού προβλήματος. Αφού επιλύθηκε του επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα μας», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να αφήσει το θέμα εκεί και επιδόθηκε στη γνωστή τακτική των απειλών και της διαστρέβλωσης.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι αυτή που εφαρμόζει σκόπιμα κάποιες απαγορεύσεις σε Τούρκους πολίτες. «Έχουμε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για αυτό το θέμα. Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε», τόνισε, κλείνοντας το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης το Σάββατο. Κατά την έξοδο του από το πλοίο κι αφού τον υποδέχθηκαν οι τοπικές Αρχές της Σμύρνης, εκπρόσωποι της τουρκικής Κυβέρνησης τον σταμάτησαν και του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αιφνιδιάστηκαν ακόμη και οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής της Σμύρνης, καθώς ήταν πασιφανές ότι τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν δεν μπορούν να σταθούν και δεν αξίζουν καν σχολιασμού».

«Δυστυχώς η Τουρκία διολισθαίνει συνεχώς σε τακτικές προκλήσεων και το βαθύ κράτος της έχει ισχυροποιηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Οι προβοκάτσιες έχουν γίνει δεύτερη φύση για την Άγκυρα», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η Τουρκία γνώριζε για την επίσκεψη μου εδώ και πολύ καιρό», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας και υποστήριξε ότι θα πρέπει να προβληματιστεί και η Ε.Ε για τη στάση της.

«Επί 6-7 ώρες με υποχρέωσαν να περιμένω στο Α.Τ του Τελωνείου Σμύρνης μαζί με την πρόξενο της χώρας μας. Στο διάστημα αυτό επικοινώνησαν μαζί μου για να μου εκφράσουν τη συμπαράσταση τους οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης», συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας:

«Από την πρώτη στιγμή αποφάσισα ότι δε θα μείνω στην Τουρκία και θα επιστρέψω άμεσα στην Ελλάδα». 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Τσαβούσογλου έχασε την μπάλα: Η Ελλάδα απαγορεύει την είσοδο σε Τούρκους αξιωματούχους, θα απαντήσουμε "

Άρτα: Καταπέλτης το πόρισμα της ΕΔΕ για τις ευθύνες του σχολείου για τον ξυλοδαρμό του 15χρονου που έμεινε παράλυτος

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι γονείς του 15χρονου μαθητή από την Άρτα, ο οποίος μετά από άγριο ξυλοδαρμό που δέχτηκε στην αυλή του σχολείου υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο και έμεινε παράλυτος.

Ήταν Παρασκευή πρωί κοντά στο Πάσχα του 2021 όταν ο 15χρονος μαθητής δέχθηκε χτύπημα στον αυχένα από τον συμμαθητή του. Ο 15χρονος ανέφερε στους καθηγητές του ότι δεν αισθάνεται καλά, αλλά οι καθηγητές δεν έδωσαν σημασία.

Ο 15χρονος μαθητής είχε αρχικά τις αισθήσεις του, όμως λίγο αργότερα κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Μία ημέρα αργότερα, το Σάββατο, ο νεαρός μαθητής πήρε εξιτήριο με αυστηρές εντολές από τους γιατρούς, οι οποίοι τόνισαν πως εάν εμφανίσει συμπτώματα ζάλης να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Κι ενώ το Σάββατο ο μαθητής έδειχνε πως είχε συνέλθει από το χτύπημα, την επόμενη ημέρα ξύπνησε με φριχτούς πόνους και με την αριστερή πλευρά του σώματός του να έχει παραλύσει.


Καταπέλτης το πόρισμα της ΕΔΕ για τις ευθύνες των καθηγητών

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, χωρίς χρονοτριβή η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Άρτας, έδωσε εντολή για την διενέργεια ΕΔΕ, ώστε να διαπιστωθεί εάν το σχολείο φέρει ή όχι ευθύνη.

Η έκθεση που προέκυψε ήταν πολυσέλιδη, με πολλές λεπτομέρειες και το πόρισμα ήταν καταπέλτης. Σύμφωνα με αυτό το πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες στο σχολείο και μάλιστα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεση η διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέπεμψε στην υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπονται συγκεκριμένοι άνθρωποι με συγκεκριμένες ευθύνες που τους βαραίνουν. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τρία είναι τα άτομα που παραπέμπονται, πρόκειται για τον διευθυντή του σχολείου, την υποδιευθύντρια και μία καθηγήτρια που κατά την στιγμή που συνέβη το περιστατικό είχε την ευθύνη του τμήματος.

Ο πατέρας του μαθητή που υπέστη τον ξυλοδαρμό μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας τον κ. Κόπτση, τον κ. Τσουμάκα, που είναι καθηγητής της Παιδιατρικής κλινικής, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό και τον κόσμο.

Η κατάσταση του 15χρονου αυτήν την στιγμή είναι βελτιωμένη, αλλά παραμείνει σε εκκρεμότητα μεγάλο μέρος της αποκατάστασης του Βαγγέλη. Μάλιστα το παιδί πήρε μέρος στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Άρτα: Καταπέλτης το πόρισμα της ΕΔΕ για τις ευθύνες του σχολείου για τον ξυλοδαρμό του 15χρονου που έμεινε παράλυτος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news