facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

DW: Γιατί έφυγε από την Ελλάδα ο Μπουρλά της Pfizer

Πολλοί Έλληνες γυρίζουν τα νώτα στην Ελλάδα, γιατί δεν τους προσφέρει ευκαιρίες για ανέλιξη. Είναι η περίπτωση του Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer. Τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πολιτεία;

Συνηθίζεται να λέγεται ότι εκτός της Ελλάδας υπάρχει – πληθυσμιακά και όχι μόνο - άλλη μια Ελλάδα. Μια δεύτερη Ελλάδα της προόδου, της επιτυχίας, της επίμονης προσπάθειες, των ευκαιριών που δεν υπάρχουν στην πρώτη. Ο λόγος για τους Έλληνες που φεύγουν και πετυχαίνουν στο εξωτερικό. Ο Άλμπερτ Μπουρλά είναι μια τέτοια περίπτωση. Από τότε που ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer έβγαλε πρώτος ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο ελληνικής καταγωγής, από Εβραίους γονείς και οικογένεια επιζώντων του Ολοκαυτώματος, διευθύνων σύμβουλός της Άλμπερτ Μπουρλά, δίνει συνεχώς συνεντεύξεις, πολλές στη χώρα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε. Η επιδημία χτύπησε την ελληνική οικονομία όπως κι όλες τις άλλες χώρες. Το ότι ένας Έλληνας διαθέτει ένα αποτελεσματικό “όπλο” κατά του κορωνοϊού, θεωρείται ως εθνική επιτυχία. Στην Ελλάδα μέσα από αμέτρητες συνεντεύξεις οι περισσότεροι πια γνωρίζουν ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ότι η αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα είναι ο Άρης Θεσσαλονίκης και ότι το καλοκαίρι κάνει διακοπές στη Χαλκιδική. Σε ένα βίντεο της εταιρείας του ο Μπουρλά δηλώνει ότι δεν θα ξεχάσει την προέλευσή του και ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και την καριέρα του.

Ελληνικές επιτυχίες στο εξωτερικό

Η Βραδιά του Ερευνητή στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης

Η Βραδιά του Ερευνητή στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης

Μια καριέρα που ξεκίνησε στην Ελλάδα αλλά συνεχίστηκε στο εξωτερικό. Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Η δημοσιονομική κρίση προκάλεσε το λεγόμενο Brain Drain, τη μαζική φυγή πολύ καλά εκπαιδευμένων νέων στο εξωτερικό. Ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών με γνωστικό αντικείμενο την οικονομική γεωγραφία, έχει εμβαθύνει στο θέμα. Θεωρεί ως δεδομένο ότι το Brain Drain δεν είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης, αλλά ότι υπάρχει από τις δεκαετίες του 80 και 90. Τότε είχε αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των φοιτητών στα Πανεπιστήμια. “Αλλά γιατί να είναι κακό;”. Για τον Λαμπριανίδη το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων, που μάλιστα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτω από τον μέσον όρο. “Ο λόγος που οι απόφοιτοι εγκαταλείπουν τη χώρα δεν είναι ότι οι σπουδές διαρκούν πολλά χρόνια, αλλά ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση στην αγορά για επιστήμονες. Το οικονομικό μοντέλο δεν βασίζεται σε προϊόντα ή επιδόσεις που για να παραχθούν χρειάζονται επιστήμονες”.

Η νευροφυσιολόγος Στέλλα Τσότση γνωρίζει το πρόβλημα.
Η νευροφυσιολόγος Στέλλα Τσότση γνωρίζει το πρόβλημα.

Η νευροφυσιολόγος Στέλλα Τσότση γνωρίζει το πρόβλημα. Όπως ο Άλμπερτ Μπουρλά σπούδασε και έκανε το διδακτορικό της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αλλά στη συνέχεια δεν βρήκε δουλειά και γύρισε τα νώτα στην Ελλάδα. Τώρα είναι ερευνήτρια στο Όσλο με θέμα τις ψυχικές ασθένειες που μεταδίδονται από τους γονείς στα παιδιά. “Στην Ελλάδα λείπουν τα χρήματα αλλά και η ερευνητική κουλτούρα”, λέει. “Λείπει η εποικοδομητική σκέψη για επιδόσεις, Δούλεψα σε δύο ερευνητικά ινστιτούτα στη Σιγκαπούρη και στη Νορβηγία, Και στα δύο υπήρχε το σύστημα αξιολόγησης και ανταμοιβής των εργαζομένων σε ετήσια βάση. Βασικό μέλημα δεν είναι η απόλυση προσωπικού, αλλά η καλλιέργεια αισθήματος υπευθυνότητας που βοηθά στο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων στην καριέρα και στην επαγγελματική ανέλιξη”, τονίζει η Στέλλα Τσότση. Σε ένα επόμενο στάδιο της καριέρας της η Τσότση θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Υπό την προϋπόθεση ανάλογης αμοιβής και επίλυσης παλαιών και γνωστών προβλημάτων. “Η διοίκηση και το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να σταθεροποιηθούν για να μπορούν ερευνητές, όπως εγώ, να αφοσιωθούν με την ησυχία τους στη δουλειά τους”.

Το κράτος πρέπει να κάνει περισσότερα

Ο καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης

Ο καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης

Αλλά και ο Λόης Λαμπριανίδης επιθυμεί καλύτερες συνθήκες για νέους ερευνητές, αλλά και αλλαγή του τρόπου σκέψης σε νέους εργαζόμενους. “Τα τελευταία 6 με 7 χρόνια έχει γίνει μόδα να φεύγεις από τη χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι εστιάζουν στα προβλήματα της Ελλάδας και πιστεύουν ότι το σύστημα στις χώρες στις οποίες μεταναστεύουν, είναι άψογο. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα”. Για να σταματήσει το Brain Drain θα πρέπει η χώρα να καταστήσει ορατές τις δυνατότητες που υπάρχουν, υποστηρίζει ο Έλληνας καθηγητής. Η πολιτική θα πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα για νέους, για να μην παίρνουν τις βαλίτσες τους αμέσως μετά τις σπουδές. Να δημιουργήσει επιμορφωτικά και ερευνητικά προγράμματα στα πανεπιστήμια, να ιδρύσει νέες επιχειρήσεις με νέους απόφοιτους πανεπιστημίων και με κρατική οικονομική υποστήριξη. “Σημαντική είναι επίσης η μετάδοση της γνώσης και η ετοιμότητα νέων εργαζόμενων να συμπράξουν και έτσι να συνδυάσουν διάφορες δυνατότητες”. Σε αυτό έχουν ρόλο και οι Έλληνες που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. "Πρέπει να δικτυώσουμε Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού με του εσωτερικού” λέει ο Λαμπριανίδης.

Αλλά και ο Άλμπερτ Μπουρλά κάνει αναφορά στην κατάσταση στη χώρα του στο βίντεο της Pfizer. Η φαρμακευτική εταιρεία σχεδιάζει ένα τεχνολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται βέβαιο ότι κινητήρια δύναμη ήταν η σχέση του με την πόλη. Ο καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης ελπίζει ότι υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού που δεν εξαντλούν τη νοσταλγία τους σε μια φορά το χρόνο διακοπές την Ελλάδα. “Κάποιος που διαχειρίζεται μια μεγάλη επιχείρηση, αποφασίζει και για τη μετεξέλιξή της, μπορεί να δραστηριοποιηθεί, ώστε ένα κομμάτι δράσης της να μεταφερθεί στην Ελλάδα”. Στόχος της επιχείρησης δεν θα πρέπει να είναι η εκμετάλλευση του φτηνού εργατικού δυναμικού αλλά η διασφάλιση εργασιακής προοπτικής σε ανθρώπους με πολλά προσόντα. “Υπάρχουν για παράδειγμα πολύ καλοί γιατροί, βιολόγοι ή στατιστικολόγοι. Έλληνες επενδυτές από το εξωτερικό θα μπορούσαν να τους δώσουν ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους προς όφελος της ελληνικής οικονομίας”.

 dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Γιατί έφυγε από την Ελλάδα ο Μπουρλά της Pfizer"

Σύψας: Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα

Για την επαναλειτουργία των σχολείων μίλησε στον Σκάϊ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας.

Όπως είπε ο κ. Σύψας και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Από τη στιγμή που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» ίσχυσε εκείνη η απόφαση.

«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς.», είπε.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια.»

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα ή και νωρίτερα θα παρθούν αποφάσεις. «Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα

«Εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή.», τόνισε.

Τέλος, ασταθείς επιδημιολογικά χαρακτήρισε τους επομένους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο καθηγητής, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύψας: Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα"

Ιταλία: Εγκρίθηκε από την ρυθμιστική αρχή φαρμάκων το εμβόλιο της AstraZeneca

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας AIFA γνωστοποίησε σήμερα ότι εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου του κορωνοϊού που παράγουν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η AIFA συνέστησε την κατά προτίμηση χρήση του εμβολίου για τους ενήλικες ηλικίας 55 ετών και κάτω.

Το εμβόλιο είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

«Η άφιξη ενός τρίτου εμβολίου είναι μια σημαντική συμβολή στη συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της AIFA Νίκολα Μαγκρίνι.

Η επιστημονική επιτροπή της AIFA επιβεβαίωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα περίπου 60% και είναι μια «έγκυρη επιπρόσθετη επιλογή» στη μάχη κατά της πανδημίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων προσθέτει ότι βάσει των ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ένα επίπεδο αβεβαιότητας στο να αξιολογηθεί πώς το εμβόλιο λειτουργεί για τους πολίτες άνω των 55 ετών, συστήνει «την κατά προτίμηση χρήση» του εμβολίου σε ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Εγκρίθηκε από την ρυθμιστική αρχή φαρμάκων το εμβόλιο της AstraZeneca"

Η Γερμανία παραγγέλνει ήδη εμβόλια για το 2022

Η Γερμανία παραγγέλνει εμβόλια για το 2022 στην περίπτωση που χρειαστούν κανονικές ή ενισχυτικές δόσεις προκειμένου να παραμείνει άνοσος ο πληθυσμός έναντι των μεταλλάξεων της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Σε ομιλία που εκφώνησε διαδικτυακά ενώπιον επαγγελματιών υγείας, ο Σπαν υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην προμήθεια και χορήγηση των εμβολίων, λέγοντας πως 2,3 εκατομμύρια Γερμανοί εκ των συνολικά 83 εκατομμυρίων έχουν ήδη λάβει μία δόση.

«Τώρα παραγγέλνουμε επιπλέον εμβόλια για το 2022, για να έχουμε τουλάχιστον μερικά στη διάθεσή μας», είπε ο Σπαν.

«Κανείς δεν ξέρει εάν θα χρειαστούμε μια ενισχυτική δόση… Με τις δυνατότητες παραγωγής να έχουν τώρα διευρυνθεί, θα παραγγείλουμε εμβόλια προληπτικά. Εάν δεν τα χρειαστούμε, καλώς, όμως, εάν τα χρειαστούμε θα είναι διαθέσιμα».

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει προτεραιότητα στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών για να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, υιοθετώντας τη γνώμη των ειδικών της που εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του για αυτές τις ηλικίες, είπε ο Γενς Σπαν.

«Θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουμε τη σειρά των εμβολιασμών», λόγω των «ηλικιακών περιορισμών του εμβολίου AstraZeneca», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας.

Έπειτα από μια πρώτη γνώμη την Πέμπτη, η γερμανική αρχή εμβολιασμών επανέλαβε χθες τη σύστασή της να μην επιτραπεί το εμβόλιο της AstraZeneca για τα άτομα 65 ετών και άνω.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να αποφασίσουν για την αποτελεσματικότητα» του εμβολίου στους ηλικιωμένους.

Η γνώμη των Γερμανών ειδικών έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που ενέκρινε χθες τη χρήση στην ΕΕ για τους πολίτες άνω των 18 ετών, χωρίς ηλικιακό όριο.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επιβεβαίωσε πως θέλει «να εφαρμόσει» την απόφαση των Γερμανών ειδικών.

Το εμβόλιο του βρετανικού εργαστηρίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά προτεραιότητα στον εμβολιασμό των νεότερων πολιτών και κυρίως του «νοσηλευτικού προσωπικού», συμπλήρωσε.

ΑΜΠΕ, Reuters, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία παραγγέλνει ήδη εμβόλια για το 2022"

Κύπρος: 113 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε 113 νέα κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 22.674 διαγνωστικών τεστ κορονοϊού, που πραγματοποιήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). 

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι δεν έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 197.

140 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 50 σε σοβαρή κατάσταση.

Το ποσοστό θετικότητας της νόσου είναι στο 0,5, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο μέχρι σήμερα σε 30.770.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 113 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος"

Έως 8 Φεβρουαρίου παρατείνεται η Notam για τις πτήσεις εσωτερικού

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έχοντας ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την νόσο COVID-19 ανακοινώνει την παράταση της notam για τις πτήσεις εσωτερικού έως την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί.

Ειδικότερα, η αεροπορική οδηγία που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια – domestic flights, commercial and general/business aviation), προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/ επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στην μόνιμη κατοικία.

Από την αεροπορική οδηγία (Νotam) εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

*Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).
*Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).
*Κρατικές πτήσεις (state flights).
*Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).
*Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).
*Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).
*Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).
*Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).
*Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).
*Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).
*Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμα του (ferry flights).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Έως 8 Φεβρουαρίου παρατείνεται η Notam για τις πτήσεις εσωτερικού"

Διαμαρτυρία στο Μαξίμου ετοιμάζουν εστιάτορες

Τα κλειδιά των καταστημάτων τους δηλώνουν ότι θέλουν να παραδώσουν στο Μαξίμου οι εστιάτορες, κλάδος που παραμένει κλειστός, μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 στις 10 πμ θα πραγματοποιηθεί συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπροσώπων της εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα.

Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία στο Μαξίμου ετοιμάζουν εστιάτορες"

Ποια έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 8 Φεβρουαρίου

Σε αυστηρή καραντίνα μπήκε από τις 6 το πρωί η Αττική μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου, μεταδίδει η ΕΡΤ. Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ στις κόκκινες περιοχές μόνο τα Γυμνάσια, ενώ επανέρχεται η μέθοδος click away στην αγορά και του ραντεβού στο κατάστημα.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον και η Αττική.

Τα μέτρα αφορούν την αγορά στις κόκκινες περιοχές, όπου η μέθοδος του click away επανήλθε για το λιανεμπόριο, ενώ τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με προκαθορισμένο ραντεβού για αγορές εντός του μαγαζιού, το οποίο θα επιβεβαιώνεται με μήνυμα από το κατάστημα.

Το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει μόνο για την Αττική 9 το βράδυ με 5 το πρωί και στις υπόλοιπες κόκκινες περιοχές 6 το απόγευμα με 5 το πρωί, ενώ στην εκπαίδευση, ανοίγουν από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα τα γυμνάσια και τα λύκεια, με εξαίρεση τις κόκκινες περιοχές όπου θα δια ζώσης θα λειτουργήσουν μόνο τα γυμνάσια.

Λίγο νωρίτερα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με όλα τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν έως τις 6 το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου.

 ΦΕΚ: Μέτρα έως 8 Φεβρουαρίου 

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 8 Φεβρουαρίου"

Κλείνουν τα Jumbo στις «κόκκινες» περιοχές

Tην απόφαση να κλείσει τα καταστήματα που λειτουργούν στις κόκκινες περιοχές της χώρας έλαβε η Jumbo, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η απόφαση αυτή έρχεται παρά το γεγονός πως η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με το μοντέλο του click inside στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές καθώς διαθέτει είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και είδη βιβλιοπωλείου.

Η ανακοίνωση

Αγαπητοί φίλοι των JUMBO, παρά την πρόθεσή μας να βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους να σας εξυπηρετήσουμε, δυστυχώς, τα καταστήματα Jumbo σε Αττική, Χαλκίδα και Πάτρα, θα παραμείνουν κλειστά από τη Δευτέρα 01 Φεβρουαρίου. Ελπίζουμε σύντομα, να είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε και σε αυτές τις περιοχές. Τα υπόλοιπα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως και πριν (χωρίς ραντεβού). Επιπλέον, σας ενημερώνουμε οτι το ESHOP της ΚΥΠΡΟΥ έχει ανοίξει και λειτουργεί κανονικά! Ευχαριστούμε πολύ!

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν τα Jumbo στις «κόκκινες» περιοχές"

Καιρός αύριο: Επιδείνωση με καταιγίδες και χαλάζι

Χαλάει ο καιρός αύριο Κυριακή (31.01.2021) με καταιγίδες και χαλάζι σε πολλές περιοχές.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από νωρίς το απόγευμα στη δυτική και βαθμιαία στη βόρεια Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο από το απόγευμα έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί, κυρίως στα νότια, σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Κυριακή (31.01.2021)  για όλη την Ελλάδα από την ΕΜΥ
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις αυξημένες από το απόγευμα.
Άνεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι σταδιακά σε νότιους 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το βράδυ θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αρχικά στη δυτική και από αργά το βράδυ στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους 4 με 6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο, βαθμιαία στην Ήπειρο και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Από αργά το βράδυ σταδιακά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το βράδυ στη Θεσσαλία, θα είναι έντονα. Στα νότια λίγες νεφώσεις αυξημένες από το απόγευμα.
Άνεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι σταδιακά σε νότιους 5 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία νότιοι 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα νότια σε νότιους 5 με 7 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιδείνωση με καταιγίδες και χαλάζι"

Κορωνοϊός: Στα 795 τα νέα κρούσματα - Τα 384 στην Αττική

Συνολικά 795 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Εξ αυτών, τα 384 καταγράφονται στην Αττική, εκ των οποίων τα 124 στο κέντρο της Αθήνας, 41 στην ανατολική Αττική, 61 στον βόρειο τομέα και 44 στον δυτικό, ενώ 68 νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, καταγράφθηκαν άλλοι 15 θάνατοι λόγω των επιπλοκών της νόσου, με το σύνολο των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας στους 5.779, ενώ 257 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 

Αναλυτικά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

Σήμερα ανακοινώνουμε 795 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156473, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5936 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48939 (63.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

257 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 185 (72.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 15 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5779 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3397 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

51 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

61 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

44 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

12 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής

124 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

46 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

45 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

68 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας

9 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

40 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε.Ζακύνθου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

17 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε.Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

10 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε.Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε Νήσων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε.Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης

2 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου

11 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

7 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

17 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

19 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 795 τα νέα κρούσματα - Τα 384 στην Αττική"

Ακρίτα: Μην το ξεφτιλίσουμε με τον κάθε πικραμένο

Το σάλο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από τον χώρο του θεάτρου και τη σωρεία καταγγελιών από ηθοποιούς που κατηγορούν συναδέλφους τους για ψυχολογική, σωματική και λεκτική βία, σχολίασε η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος σε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook παρότρυνε όσους θέλουν να πουν κάτι να το κάνουν με ονοματεπώνυμα και όχι με μισόλογα για να κερδίσουν μερικά λεπτά δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Ακρίτα έγραψε:

«Για να μην το εξευτελίσουμε, οι καταγγελίες #metoo πρέπει να έχουν δυο επώνυμα: του θύματος και του θύτη.

Το να βγαίνει ο κάθε πικραμένος και να λέει μια ιστορία ενδεχομένως από το κεφαλάκι του, είναι έλλειψη σεβασμού προς τους καταγγέλλοντες. Το λιγότερο.

Μαζέψτε λοιπόν μερικοί αυτά ‘δεν αναφέρω ποιος με παρενόχλησε αλλά ξέρει αυτός’ για τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που αποζητάτε. Το #metoo δεν είναι γκόσιπ, κατινιά κι αυτοπροβολή. Είναι η επίπονη και γενναία κατάθεση ενός θύματος που καταγγέλλει με ονοματεπώνυμο τον κακοποιητή του. Επίσης ας αφήσουμε τους νεκρούς στην ησυχία τους.

Είναι τουλάχιστον χυδαίο να τους επικαλούμαστε αφού δεν μπορούν να απαντήσουν».

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακρίτα: Μην το ξεφτιλίσουμε με τον κάθε πικραμένο"

«Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική»

Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, εκτίμησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αναφερόμενος ειδικά στην Αττική, σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα του Φεβρουάριου θα υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την τελευταία εβδομάδα θα υπάρχει αύξηση περίπου στα 600 κρούσματα την ήμερα στο λεκανοπέδιο.

Σχετικά με τα νέα μετρά για το λιανεμπόριο εξήγησε ότι θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας ότι στα καταστήματα τα μέτρα τηρούνταν ενώ τόνισε πως θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίγαμε τα γυμνάσια χωρίς click away και τα υπόλοιπα.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική»"

Κυρ. Μητσοτάκης: O οδικός άξονας Ε-65 θα ολοκληρωθεί με το βόρειο τμήμα του

Τη σημασία του εμβληματικού, όπως το χαρακτήρισε, έργου του οδικού άξονα Ε-65 ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για προσωπικό του στοίχημα και εκφράζοντας την βεβαιότητα του ότι το έργο θα προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα, όχι μόνο για τα Τρίκαλα, όχι μόνο για τη Δυτική Θεσσαλία, αλλά για την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το εμβληματικό αυτό έργο, ο Ε-65 θα ολοκληρωθεί θα γίνει πράξη, ένα όραμα πολλών δεκαετιών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του σε εκδήλωση για την πορεία του έργου, στο Μουσείο Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει πως το συγκεκριμένο έργο σπάει την απομόνωση της Δυτικής Θεσσαλίας και ανοίγει σημαντικές προοπτικές για Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις, που, όπως είπε, χρειάστηκε να γίνουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προωθηθεί η ολοκλήρωση του Ε-65: «Για μένα προσωπικά αυτό το έργο αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα. Έχω κάνει πολλαπλές επικοινωνίες ο ίδιος. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το πράσινο φως. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα», διαβεβαίωσε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πολίτες, αλλά και επαγγελματίες και να συζητήσει τους προβληματισμούς τους. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με πολίτες, που περίμεναν τη σειρά τους έξω από κεντρικό μαγαζί τηρώντας τα μέτρα προστασίας, με μαθητές δημοτικού για την επιστροφή τους στο σχολείο, ενώ φωτογραφήθηκε με άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν ποδήλατα στον πεζόδρομο της πόλης. Ακόμη μίλησε με πολλούς καταστηματάρχες σε μικρά μαγαζιά της πόλης, και σταματώντας έξω από κεντρικό καφέ συζήτησε με τον ιδιοκτήτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης.

Μετά ο πέρας της εκδήλωσης για τον Ε-65, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Καρδίτσα, όπου θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το σημείο των εργασιών καθαρισμού του ποταμού Καράμπαλη και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για την πορεία των μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του «Ιανού».

Τέλος, θα επιθεωρήσει την πορεία των έργων κατασκευής του Ε-65 στο εργοτάξιο της Ξυνιάδας (τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα).

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρ. Μητσοτάκης: O οδικός άξονας Ε-65 θα ολοκληρωθεί με το βόρειο τμήμα του"

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 320 κιλά καθαρής κοκαΐνης κατέσχεσαν οι Αρχές

Στην κατάσχεση περισσότερων από 320 κιλά καθαρής κοκαΐνης -της μεγαλύτερης ποσότητας που έχουν κατασχέσει επί πολλά χρόνια οι Αρχές της Θεσσαλονίκης- και στη σύλληψη τριών ατόμων, που φέρονται ως ηγετικά στελέχη διεθνούς κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, προχώρησε σήμερα η Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον η συγκεκριμένη ποσότητα κοκαΐνης έφτανε -μετά από τις προσμίξεις- στα στέκια των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, το προσδοκώμενο παράνομο οικονομικό όφελος για το κύκλωμα υπολογίζεται πως θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις συλληφθέντες είναι δύο αλλοδαποί, ηλικίας 37 και 36 ετών (αλβανικής και κροατικής καταγωγής) και ένας 35χρονος ημεδαπός, ενώ -σύμφωνα με την Αστυνομία- αναζητείται και τέταρτο άτομο κροατικής καταγωγής, επίσης σημαντικό μέλος του κυκλώματος, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν.

Η δραστηριότητά τους αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο μεθοδικής και ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, από αστυνομικούς του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γραφείο D.E.A. Αθηνών και τα Τμήματα Άμεσης Επέμβασης και Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Προέκυψε μάλιστα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι οι τρεις ανέλαβαν τον ρόλο της παραλαβής ποσοτήτων κοκαΐνης και την περαιτέρω διαχείριση- διακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια.

Η σύλληψη των τριών ανδρών έγινε επ' αυτοφώρω, κατά τη διάρκεια μεταξύ τους συναλλαγής, σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι. Σε έρευνες που ακολούθησαν σε δύο οχήματα και σε διαμέρισμα που διέμενε ο ένας από τους άντρες, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παράδοση και φύλαξη των ποσοτήτων των ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 324 κιλά καθαρής κοκαΐνης, χωρισμένα σε 260 δέματα, 5.265 ευρώ και συνάλλαγμα, σχετιζόμενα με εμπορία ναρκωτικών ουσιών, πέντε κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις συνεννοήσεις τους και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Πάνω από 320 κιλά καθαρής κοκαΐνης κατέσχεσαν οι Αρχές"

Ποιο lockdown; Ίδια η κίνηση στους δρόμους φέτος και πέρσι – Δείτε τα στοιχεία (pics)

Στα ίδια επίπεδα φαίνεται να είναι η κίνηση στους δρόμους της Αττικής σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όταν η χώρα δεν ήταν σε lockdown. Αυτό «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Με βάση τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν οι συγκοινωνιολόγοι του Kέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας από 1000 σημεία μέτρησης η κυκλοφορία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, διαπιστώθηκε αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 0,5 % μεταξύ της 4ης εβδομάδας του φετινού Ιανουαρίου και της 4ης εβδομάδας του Ιανουαρίου του 2020. 
 
Δείτε τα στοιχεία:

Επίσης, σε ό,τι αφορά την καταγραφή της κίνησης την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου μήνα που άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδας, διαπιστώθηκε μικρή αύξηση της τάξης του 0,3%, με εξαίρεση κάποιες οδικές αρτηρίες που υπάρχει πάντα κυκλοφοριακός φόρτος όπως ο Κηφισός, η λεωφόρος Ποσειδώνος, η Μεσογείων όπου η αύξηση είναι, κατά μέσο όρο, της τάξης του 5%. 

Δείτε τα στοιχεία:

Όπως σημειώνεται από την Περιφέρεια Αττικής, “Προτεραιότητα για τη διοίκηση της Περιφέρειας είναι η προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και η αναβάθμιση της αστικής κινητικότητας στην Αττική. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, εκτός των τακτικών προληπτικών αλλά και κατασταλτικών εργασιών στις οποίες προβαίνουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας επί του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της (συντηρήσεις  και ανακατασκευές οδοστρωμάτων , αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας,  διαγραμμίσεις, συντήρησης Φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού κοκ), πολύ μεγάλη προτεραιότητα  δίνεται στην πρόληψη , μέσω της παρακολούθησης της ροής και της εξέλιξης της κυκλοφορίας από το σύγχρονο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της περιφέρειας Αττικής. Με τον τρόπο αυτό  οι πολίτες της Αττικής ανά πάσα στιγμή μπορούν να γνωρίζουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στις σημαντικότερες αρτηρίες της πρωτεύουσας”. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης επισημαίνει σχετικά: «Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο τεχνολογίας με στόχο την ασφάλεια και τη διευκόλυνση των πολιτών, ιδιαίτερα αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Όλα  τα χρήσιμα στοιχεία που καταγράφονται στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας από τους συγκοινωνιολόγους μας, διαβιβάζονται στο αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, προς αξιοποίηση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών και να μεριμνούμε για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιο lockdown; Ίδια η κίνηση στους δρόμους φέτος και πέρσι – Δείτε τα στοιχεία (pics)"

Πώς γίνεται η Online η αντικατάσταση των διπλωμάτων;

Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε στην Περιφέρεια Κρήτης όπου οι αιτούντες καταθέτουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογικά.

Ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, θα κατατίθενται η αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αντικατάσταση εντύπου άδειας οδήγησης. Η εφαρμογή της υπηρεσίας ξεκινά πιλοτικά στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. της Περιφέρειας Κρήτης. Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν, μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, να προβούν ψηφιακά σε:

-Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου

-Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς

-Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω κλοπής ή απώλειας

Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα https://eservices-gdme.crete.gov.gr/ .  Η είσοδος και ταυτοποίηση στην υπηρεσία που αναζητά γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά, με την επισύναψη φωτογραφίας και δείγματος της υπογραφής του πολίτη και την έκδοση και πληρωμή του κατάλληλου παράβολου.

Η ενημέρωση του πολίτη σχετικά με την περαίωση της διαδικασίας προκειμένου ο δικαιούχος να παραλάβει το νέο έντυπο αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου προσώπου με εξουσιοδότηση, πραγματοποιείται από την Περιφέρεια.

Πρόκειται για δράση που υλοποιείται ως αποτέλεσμα της προγραμματικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών. Τη σχετική συμφωνία είχαν υπογράψει τον Ιανουάριο του 2020 ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με τη διαπιστωτική πράξη που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, οι ενδιαφερόμενοι για αντικατάσταση ή αντίγραφο άδειας που υπάγονται στην περιοχή αρμοδιότητας των ανωτέρω Διευθύνσεων μπορούν να υποβάλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας και της υπογραφής τους, σε ψηφιακή μορφή. Το σύστημα φιλοξενείται στο G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ η συνολική διαχείριση των απαραίτητων για τη διαδικασία παράβολων υλοποιείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «e-παράβολο» της ΓΓΠΣΔΔ.

Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπεται να επεκταθεί στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας και αποτελεί μέρος του συνολικού έργου της ψηφιοποίησης των διαδικασιών έκδοσης αδειών οδήγησης, που ξεκίνησε με την προσωρινή άδεια οδήγησης. Στόχος είναι να διευκολυνθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, αλλά και να επιταχυνθεί σημαντικά το έργο των αρμοδίων αρχών με την απομείωση διοικητικών βαρών και την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών υστερήσεων. Παράλληλα, συμβάλλει στην μείωση των μετακινήσεων των πολιτών.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς γίνεται η Online η αντικατάσταση των διπλωμάτων;"

Πώς θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια – Τι ισχύει με τα φροντιστήρια και τις εξετάσεις ξένων γλωσσών

Σε σειρά ερωτήσεων που αφορούν στη λειτουργία γυμνασίων, λυκείων αλλά και φροντιστηρίων έδωσε απαντήσεις η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην τηλεόραση του Open.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας η επαναλειτουργία των σχολείων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ στα λύκεια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, καθώς αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών.

«Όσο μεγαλώνει η ηλικία ενός ατόμου τόσο περισσότερο μπορεί να συμβάλλει στην πανδημία. Τα παιδιά στα λύκεια έχουν σαφώς πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα, πιο στενή επαφή μεταξύ τους, άρα και αυτός είναι ένας παράγοντας που ζύγισαν οι ειδικοί» τόνισε η κ. Κεραμέως και απηύθυνε έκκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία είναι ανοιχτά εδώ και τρεις εβδομάδες και τα σχολεία/τμήματα που είναι σε αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους λόγω κορονοϊού αντιστοιχούν στο 0,3% της χώρας. "Γίνονται διαρκώς δειγματοληπτικά τεστ και εκεί ο δείκτης θετικότητας είναι 0,15%" είπε η κ. Κεραμέως, σημειώνοντας πως έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για να στηριχθεί η εκπαιδευτική κοινότητα.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «μια από τις εισηγήσεις των ειδικών είναι να γίνονται σε σταθερές ομάδες. Άρα η γυμναστική στο σχολείο γίνεται όπως το προηγούμενο διάστημα, σε σταθερές ομάδες, άρα δεν γίνεται ανάμειξη πληθυσμού μαθητών». Σημείωσε ότι για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο.

Για τη λειτουργία των φροντιστηρίων η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν. «Δεν έχουμε εισήγηση των ειδικών γι' αυτό. Και δεν έχουμε γιατί στα σχολεία οι ομάδες των μαθητών είναι σταθερές. Είναι τα ίδια παιδιά κάθε μέρα σε ένα τμήμα, ενώ στα φροντιστήρια υπάρχει ανάμειξη διαφορετικών μαθητικών ομάδων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των φροντιστηρίων, φαντάζομαι θα είναι σε ένα επόμενο βήμα αυτό».

Σχετικά με τις εξετάσεις ξένων γλωσσών είπε: «Εδώ και αρκετές εβδομάδες υπάρχει μια ρύθμιση που επιτρέπει σε αυτά τα κέντρα να διενεργούν εξετάσεις στον βαθμό που αφορούν υποψήφιους για πανεπιστήμια του εξωτερικού, δηλαδή να μην χάνει ο άλλος τη χρονιά του. Αν πρέπει να πάρει ένα πτυχίο ξένης γλώσσας για να φοιτήσει στο εξωτερικό, αυτό μπορεί να γίνει. Υπάρχει αποκλειστικά εξαίρεση για αυτόν τον σκοπό. Από εκεί και πέρα για την πλήρη επαναλειτουργία τους αναμένουμε τις συστάσεις των ειδικών».

Τέλος, ανέφερε ότι οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ' αποστάσεως, ενώ για τις κατατακτήριες είπε πως θα γίνουν όταν οι ειδικοί δώσουν το [πράσινο φως» για τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια – Τι ισχύει με τα φροντιστήρια και τις εξετάσεις ξένων γλωσσών"

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Έως 8 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις - Ποιοι παίρνουν δεύτερη ευκαιρία

Δεύτερη ευκαιρία σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων και παράταση των αιτήσεων έως τις 8 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και αφορά τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα, δυνατότητα υποβολής αίτησης για επιστρεπτέα προκαταβολή δίνεται στις επιχειρήσεις που είχαν καταχωρήσει τα έσοδά τους εμπρόθεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να υποβάλουν όμως τη σχετική αίτηση, αλλά και ανεξαρτήτως τζίρου σε επιχειρήσεις από κλάδους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και είχαν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020 και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

Οι τροποποιήσεις που γίνονται με τη νέα απόφαση είναι:

-Κατ' εξαίρεση, δύνανται να υποβάλουν αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 6 και οι επιχειρήσεις που δήλωσαν έως την 19η Ιανουαρίου 2021 στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή "Τα Έσοδά μου”, που λειτουργεί για τους σκοπούς της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στην πλατφόρμα "myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, οι οποίες δεν έχουν υποβάλει έως την ως άνω ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος του προηγούμενου εδαφίου.

-Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ  στις 5-11-2020 έναν από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα V (σ.σ.: επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή), το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας υπό στοιχεία ΓΔΟΥ19/25-1-2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Β' 236), ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 5-11-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα V, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 5-11-2020, είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Έως 8 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις - Ποιοι παίρνουν δεύτερη ευκαιρία"

Δήμαρχος Ορεστιάδας Μαυρίδης: “Ο Μηταράκης μου είπε ότι οι αλλοδαποί θα κυκλοφορούν ελεύθερα” – Γιατί το απέκρυψε; (ΒΙΝΤΕΟ)

“Θησαυρός” αποδεικνύεται τελικά το ΒΙΝΤΕΟ με όλη την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου και συγκάλεσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, με την συμμετοχή των βουλευτών, Περιφερειάρχη ΑΜΘ, δημάρχων και Μητροπολιτών.

Το έδωσε στην δημοσιότητα ο κ.Μαυρίδης, με καθυστέρηση 25 ημερών και αφού υπόσχονταν πολλές φορές έως τώρα ότι θα το κάνει. Σε αυτό μπορεί να δει κανείς όλες τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, όπως ακριβώς έγιναν. Όχι… κομμένα μερικά δευτερόλεπτα, όπως αυτό που διέρρευσε… κουτοπόνηρα (ποιος άραγε που είχε το ΒΙΝΤΕΟ όλης της τηλεδιάσκεψης εκτός του δημάρχου Ορεστιάδας;) στον υπάλληλο του δήμου στην Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας Γιάννη Τομαδάκη, αλλά ολόκληρες τις τοποθετήσεις όλων όσων πήραν μέρος.

Μηταράκης σε Μαυρίδη: Οι αλλοδαποί θα κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός ΚΥΤ Φυλακίου

Σε αυτό το ΒΙΝΤΕΟ λοιπόν, ο Βασίλης Μαυρίδης στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρεται στην επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη το Σάββατο 2 Ιανουαρίου μέσω τηλεδιάσκεψης και αφού προηγήθηκε φυσικά η δημοσίευση της Πρόσκληση ενδιαφέροντος στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 29 Δεκεμβρίου. Εκεί λοιπόν ο κ.Μηταράκης του ανέφερε κάτι ΣΟΚαριστικό: Ότι δηλαδή οι λαθρομετανάστες που θα φιλοξενούνται στο ΚΥΤ Φυλακίου θα έχουν ταυτότητα εισόδου-εξόδου, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην περιοχή και θα μπαίνουν μέσα σε αυτή στις 8 το βράδυ. Καμιά σχέση δηλαδή με κλειστή δομή, που διακηρύσσει τόσο σε συνεντεύξεις του, όσο και στις τηλεδιασκέψεις που έχει πραγματοποιήσει όλο αυτό τον καιρό.

Όμως, αυτό τον ισχυρισμό του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ για τους Εβρίτες που αντιδρούν έντονα στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου ή την δημιουργία νέας δομής και τον γνώριζε από τις 2 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Ορεστιάδας, δεν τον ήξερε άλλος κανείς. Γιατί 27 ημέρες τώρα, ο κ.Μαυρίδης ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΕ ΠΟΥΘΕΝΑ. Ούτε τον χρησιμοποίησε στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν για να τον… αποστομώσει. Ούτε στις συνεντεύξεις που έδωσε ανέφερε ποτέ ότι στις 2 Ιανουαρίου ο κ.Μηταράκης του ανέφερε κάτι τέτοιο. Απλά το ακούσαμε ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ σήμερα, παρακολουθώντας ολόκληρο το ΒΙΝΤΕΟ της τηλεδιάσκεψης Μαυρίδη-θεσμικών του νομού Έβρου.

Όπως λέει ο δήμαρχος Ορεστιάδας: “Του ανέφερα ότι γράφει η προκήρυξη κύριε υπουργέ: Διασφαλίζοντας την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο αυτών. Μου ανέφερε και εδώ είναι πολύ σημαντικό, θα υπάρχει ένας έλεγχος αυτοί που δικαιούνται. Στο ΠΡΟΚΕΚΑ δεν δικαιούται κανένας γιατί πρέπει μέχρι 30 ημέρες να είναι μέσα μέχρι να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων, θα είναι με ταυτότητα εισόδου-εξόδου και θα επιστρέφουν 8 η ώρα το βράδυ. Η έκπληξη μου ήταν τεράστια και του είπα: Εδώ κύριε υπουργέ εμείς δεν αποδεχόμαστε επ’ ουδενί την επέκταση του Φυλακίου και σεις πέρα από την επέκταση μιλάτε και για ανοιχτή δομή”;

ΙΔΟΥ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

evros-news

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Ορεστιάδας Μαυρίδης: “Ο Μηταράκης μου είπε ότι οι αλλοδαποί θα κυκλοφορούν ελεύθερα” – Γιατί το απέκρυψε; (ΒΙΝΤΕΟ)"

DW: Μαλλιά κουβάρια με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο γερμανικός τύπος περιγράφει με περισσή γλαφυρότητα τον πόλεμο χαρακωμάτων ανάμεσα στην ΕΕ και την AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων. Στο Spiegel πορτρέτο του νέου αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Αυτός δεν είναι πόλεμος. Είναι ομολογία αποτυχίας μιας επιχείρησης εμβολιασμού υπό τη σημαία της ΕΕ και με αρνητικό αντίκτυπο στις κυβερνήσεις και τους πολίτες των κρατών-μελών. Με αυτήν τη φράση θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει τα γραφόμενα στο γερμανικό τύπο, την επόμενη της δημοσίευσης μιας συμφωνίας-πλαισίου της Κομισιόν με την AstraZeneca, με πολλά επίμαχα σημεία μαυρισμένα. Όλοι είναι εναντίον όλων. Οι Βρυξέλλες εναντίον του Λονδίνου, το Λονδίνο εναντίον του Βερολίνου, επειδή θεωρεί ότι κινεί τα νήματα σε αυτόν τον “πόλεμο εμβολίων”, αλλά και η Σκωτία εναντίον της Βρετανίας, γιατί ο εμβολιασμός κυλά εκεί αργά σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Υπόθεση ζωής ή θανάτου

Πού είναι τα εμβόλια; Γιατί κοινοποιήθηκε μαυρισμένο το συμβόλαιο με την ΕΕ;

Πού είναι τα εμβόλια; Γιατί κοινοποιήθηκε μαυρισμένο το συμβόλαιο με την ΕΕ;

“Η ρητορική κλιμάκωση της διένεξης με το εμβόλιο της AstraZeneca προδίδει ποιο ακριβώς είναι το διακύβευμα” υπογραμμίζει ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Πρόκειται στην κυριολεξία για ζωή ή θάνατο, για εμπιστοσύνη σε κρατικούς και Ευρωπαίους παίκτες, που τώρα προφανώς χωρίς να έχουν γνώση κάνουν δηλώσεις με σκληρές κατηγορίες ή κάνουν λόγο με κάθε σοβαρότητα για πόλεμο εμβολίων. Όσοι στο Λονδίνο αγανακτούν για έναν δήθεν ευρωπαϊκό εθνικισμό σε σχέση με τα εμβόλια, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στα δικά τους συμβόλαια με την AstraZeneca. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε, εάν συνήφθησαν συμφωνίες για παράδοση του εμβολίου κατά προτεραιότητα. Εάν υπάρχει ηθική, τότε είναι μόνο μία: Όλοι πρέπει να έχουν δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια, είτε μένουν στην Αγγλία, στην Έση, ή όπου αλλού στον κόσμο”.

Ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung τα βάζει με τον μάνατζερ της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό. “Μας είπε ότι το συμβόλαιο δεν εγγυάται τις προς παράδοση ποσότητες και ότι η εταιρεία δεν επιτρέπεται να ανακατευθύνει εμβόλια από βρετανικά εργοστάσια στην ΕΕ. Και τα δύο διαβάζονται εντελώς διαφορετικά στο κείμενο του συμβολαίου, που δημοσίευσε η Κομισιόν. Αλλά πριν το κάνει η AstraZeneca μαύρισε ορισμένα σημεία. Οι πολίτες περιμένουν εξηγήσεις, αλλά η εταιρεία καταφεύγει σε μυστικοπάθεια. Ένα σοβαρό λάθος, αλλά και θράσος”.

Το φάντασμα των Βρυξελλών”

Ασκήσεις σιωπής από τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ασκήσεις σιωπής από τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα, πέφτουμε πάνω σε μια φωτογραφία. Δείχνει μια σιωπηλή πρόεδρο της Κομισιόν, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσα σε ασανσέρ με τη μάσκα στο στόμα και τη μύτη. Σιωπηλή. “Αυτή που τέλος Νοέμβρη”, όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, “δήλωνε κατενθουσιασμένη επειδή χάρη στην Κομισιόν, χάρη στα συμβόλαια με τους παραγωγούς, όλοι οι Ευρωπαίοι θα είχαν πρόσβαση στα πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Όταν τον Δεκέμβριο διαπιστώθηκε ότι μετά τα Χριστούγεννα θα εμβολιάζονταν οι πρώτοι στην ΕΕ, υπερακόντισε σε πάθος γράφοντας στο twitter ότι είναι η στιγμή της Ευρώπης. Και όταν τα Χριστούγεννα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, έκανε λόγο για μια συγκινητική στιγμή ενότητας, για μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. Στο μεταξύ η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν έγινε εμφανώς πιο σιωπηρή, ίσως να οφείλεται στο ότι η υποτιθέμενη ιστορία επιτυχίας απειλεί να γίνει η μεγαλύτερη αποτυχία στην καριέρα της“.

Ο αρθρογράφος του περιοδικού την αποκαλεί “Φάντασμα των Βρυξελλών”. Γιατί όσο ποιο ηχηρά εκφράζεται η κριτική σε βάρος της, τόσο λιγότερο ακούγεται η συνήθως άκρως επικοινωνιακή πρόεδρος της Κομισιόν. “Αιτήματα για συνεντεύξεις μπλοκάρονται συστηματικά από το τμήμα επικοινωνίας της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει εξαφανιστεί. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν μπόρεσε ωστόσο να παρακάμψει το θέμα. Τώρα οι εταιρίες θα πρέπει να παραδώσουν, είπε. Το μήνυμα; Το φταίξιμο το έχουν οι εταιρείες, όχι εμείς, όχι εγώ”.

Τόνι Μπλίνκεν, ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με άπταιστα γαλλικά
Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με άπταιστα γαλλικά

Μια πολυσυζητημένη φωτογραφία κοσμεί το πορτρέτο του Άντονι Μπλίνκεν, του Τόνι για τους στενούς του φίλους, στο Spiegel. Στο λεγόμενο δωμάτιο Situation room ο πρόεδρος Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, η Χίλαρι Κλίντον κι άλλοι σύμβουλοι και στρατιωτικοί παρακολουθούν ζωντανά την επιχείρηση σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πίσω τους ένας άνδρας με μπλε πουκάμισο. Ήταν ο Μπλίνκεν, ο νυν νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. „Ο Μπλίνκεν ενσαρκώνει τον τύπο Αμερικανού επικεφαλής της διπλωματίας, που δεν θα είχε καμιά ευκαιρία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ” τον περιγράφει ο αρθρογράφος. “Μετά τον άτυχο μάνατζερ του πετρελαίου Ρεξ Τίλερσον και το γεράκι της εξωτερικής πολιτικής Μάικ Πομπέο, ο Μπλίνκεν καλείται να αποκαταστήσει όχι μόνο τη σημασία του αξιώματος, αλλά κι αυτή της χώρας του …Ο νέος αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας δεν έχει μόνο την κάλυψη του προέδρου, αλλά και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, για να βάλει τη σφραγίδα του στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ”.

Ο Γερμανός αρθρογράφος επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που τον ξέρουν επισημαίνει ότι θα ήταν απλοϊκό να αποκαλούσε κανείς τον Μπλίνκεν οπαδό του παρεμβατισμού. Αλλά είναι μετά βεβαιότητος κάποιος που πιστεύει ότι καθήκον των ΗΠΑ είναι να βάζει κανόνες και νόρμες. “Ο Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να καθαρίσει τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η εποχή Τραμπ”. Ένα άλλο σημείο που χαροποιεί τους Γάλλους είναι ότι επειδή έζησε από παιδί πολλά χρόνια στο Παρίσι, μιλά γαλλικά σχεδόν σαν μητρική του γλώσσα. Την πρώτη συνομιλία την έκανε στη μητρική γλώσσα του Γάλλου ομολόγου του Ζαν Υβ λε Ντριάν. Χωρίς “αξάν”.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Μαλλιά κουβάρια με το εμβόλιο της AstraZeneca"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news