facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Την ανησυχία των ΗΠΑ για τη μεταχείριση του Ναβάλνι, εξέφρασε ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε  ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη μεταχείριση από τη Ρωσία του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ παράλληλα ότι επιδιώκει την παράταση της συνθήκης New Start που έχει συνάψει με την Μόσχα για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών.

«Μπορούμε και να εργαζόμαστε και για το αμοιβαίο συμφέρον της χώρας μας όπως μια συμφωνία για την New Start, και να καταστήσουμε σαφές στη Ρωσία ότι ανησυχούμε πολύ για τη συμπεριφορά τους, είτε πρόκειται για τον Ναβάλνι, είτε πρόκειται για την Solar Winds, είτε για τις αναφορές επικήρυξης Αμερικανών στο Αφγανιστάν», είπε σε δημοσιογράφους.

Η αναφορά του στην Solar Winds σχετίζεται με μια μαζική κυβερνοεπίθεση που έπληξε τις ΗΠΑ και για την οποία κατηγορείται η Μόσχα.

Για το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφερόταν σε καταγγελίες ότι Ρώσοι πρόσφεραν αμοιβές σε μαχητές Ταλιμπάν για να δολοφονήσουν Αμερικανούς στη χώρα.

Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, συζήτησαν για την παράταση της συνθήκης New Start για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν εκτός από την παράταση της συνθήκης New Start και για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας σε ζητήματα ασφαλείας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Πρόκειται για την πρώτη επαφή του Πατρούσεφ με τον Σάλιβαν, που ανέλαβε την θέση αυτή στην κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Με τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν που κατείχε την θέση του συμβούλου επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Πατρούσεφ είχε επικοινωνήσει τελευταία φορά στις συνομιλίες της Γενεύης τον Οκτώβριο του 2020.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της παράτασης της συνθήκης New Start. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει την πολιτική βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της παράτασης της συνθήκης, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες αυτή της πρότασης, την οποία, όπως είπε, θα μελετήσει η Μόσχα.

Η συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών, η ισχύς της οποία εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου, θέτει όρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία ώστε να μην μπορούν να αναπτύξουν περισσότερες από 1550 στρατηγικής σημασίας πυρηνικές κεφαλές η κάθε μια.

ΑΜΠΕ, Reuters, TASS/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Την ανησυχία των ΗΠΑ για τη μεταχείριση του Ναβάλνι, εξέφρασε ο Μπάιντεν"

Δείκτης θετικότητας στα «κόκκινα» ξανά – «Αν δεν πέσει, να κλείσει η χώρα»

«Χειμαρρώδης» ο καθηγητής Σαρηγιάννης μετά την επιδημιολογική εικόνα του 24ώρου. Η «βόμβα» για το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία την 1η Φλεβάρη, η εικόνα που τον έκανε «να τραβάει τα μαλλιά του», ο τουρισμός και όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Δευτέρα, 25.01.2021, 436 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα τεστ πάντως να είναι λίγα και συγκεκριμένα λίγο κάτω από 9.500.

Πέρα από τον αριθμό των κρουσμάτων και την γεωγραφική τους διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος «κοκκίνισε» ξανά μετά από καιρό. Υπενθυμίζουμε πως ο δείκτης θετικότητας αποτελεί το απόλυτο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι ειδικοί εισηγούνται τα όποια νέα μέτρα.

Το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής είναι το 4%. Κι αυτό διότι οι ειδικοί λένε πως για να πούμε με μια ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4%.

Σήμερα φτάσαμε στο 4,6%, ενώ ο δείκτης θετικότητας παρέμενε σε «πράσινα» επίπεδα για 17 συνεχόμενες μέρες (σ.σ. τελευταίο «κόκκινο χτύπημα» το 5,8% της 7ης Ιανουαρίου του 2021).

Αυτό φέρνει το… καμπανάκι του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος, αναφέρει στο GRTimes πως «αν είμαστε εκεί, κλείνουμε τη χώρα»!

«Αναλογικά, αν στα 9,485 κρούσματα έχουμε 436 θετικούς, τότε στους 100, είναι οι 4,6. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι όντως έτσι στην πραγματικότητα. Χθες, ο συντελεστής θετικότητας ήταν στο 2,1%. Αν εξακολουθούμε να έχουμε βαθμό θετικότητας 2,1%, αυτό σημαίνει ότι στα 35.000 τεστ, είναι οι 665 θετικοί. Αν όμως ο συντελεστής είναι στο 4,6%, τότε στα 35.000 τεστ, έχουμε 1609 κρούσματα. Αν είμαστε εκεί, κλείνουμε τη χώρα!», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο δείκτης θετικότητας και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού αποτελεί τροχοπέδη για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως τονίζει, ο συνδυασμός της εμφάνισης του νέου στελέχους, με το άνοιγμα της αγοράς και το άνοιγμα των σχολείων, πρόκειται να οδηγήσει σε κατάρρευση του ΕΣΥ τον Μάρτιο.

«Δε θα καταρρεύσει το ΕΣΥ επειδή θα ανοίξουν τα Γυμνάσια. Θα καταρρεύσει επειδή θα ανοίξουν ταυτόχρονα με την υπόλοιπη αγορά, ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορεί το πολύ μεταδοτικότερο στέλεχος κορονοϊού ανάμεσά μας. Στη Γερμανία, οι λοιμωξιολόγοι, όταν ερωτήθηκαν που ενδεχομένως έσφαλαν στη διαχείριση της πανδημίας, απάντησαν ότι υποτίμησαν τη μεταδοτικότητα του ιού μεταξύ εφήβων. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η βλενογόνος στο ρινικό και στο αναπνευστικό σύστημα ενός ενήλικα διαφέρει σε σχέση με έναν έφηβο. Σύμφωνα με τη φυσιολογία, ο ιός μεταδίδεται το ίδιο στους ενήλικες και στους εφήβους», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.

Ο ίδιος, αναφέρει ότι η ερευνητική ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής, απέστειλε μία έκθεση στον πρωθυπουργό, στην οποία ανέλυαν με μαθηματικά μοντέλα την πορεία της πανδημίας με ανοιχτά σχολεία και ανοιχτή αγορά.

«Οι καμπύλες είχαν εκτιναχθεί. Απ’ ότι μαθαίνω, συζητιέται να μην ανοίξουν από 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ προσθέτει: «η εικόνα με τα δύο κορίτσια να αγκαλιάζονται την πρώτη μέρα που πήγαν σχολείο και κυκλοφόρησε στα social media, μπορεί να είναι κάτι πολύ όμορφο, καθώς δείχνει πόσο δυνατές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, αλλά προσωπικά με έκανε να τραβάω τα μαλλιά μου! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν έπρεπε να ανοίξουμε! Είναι σκληρό, αλλά είμαστε σε κρίσιμη φάση».

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων εκτιμά, ότι δεν είμαστε σε καμία περίπτωση κοντά στο άνοιγμα της εστίασης. «Δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη. Πρέπει να δούμε την πορεία της πανδημίας με το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων. Είμαστε μακριά από αυτό», αναφέρει.

«Αν θέλουμε τουρισμό, τότε θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε πράσινοι»

Ο κ. Σαρηγιάννης, εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα πρόκειται να υποδεχτεί τουρίστες το καλοκαίρι. Η αρχή της τουριστικής περιόδου ωστόσο, θα πρέπει να επέλθει με τήρηση αυστηρών μέτρων.

«Αρχικά, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε «τα πιο καλά παιδιά της τάξης». Αυτό σημαίνει, ότι μέσα στο Μάρτιο που όλοι θα είναι κόκκινοι, εμείς θα πρέπει να είμαστε πράσινοι, ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σχεδιάσουμε προσεκτικά την υποδοχή αυτών των τουριστών. Πρέπει να πείσουμε τον πληθυσμό μας να βγει στην επίθεση ενάντια στο νέο στέλεχος του ιού. Είμαστε ακόμα στην αρχή της εξάπλωσής του. Γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ πιστά τα μέτρα. Τέρμα οι μάσκες στα πηγούνια. Η πολιτεία επίσης, θα πρέπει να δώσει πόρους ώστε να ανιχνεύει και να διακόπτει τη διασπορά», αναφέρει.

Ο καθηγητής προτείνει, να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού οι τουρίστες στις περιοχές που θα βρίσκονται. Κατά αυτόν τον τρόπο, η πολιτεία θα εντοπίζει εστίες, αλλά και οι τουρίστες θα αισθάνονται προστατευμένοι.

«Τουρισμό θα δούμε. Ο ήλιος είναι ελκυστικός. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε αναχαιτιστικά για να μην έχουμε πρόβλημα με τα νοσοκομεία. Είναι στο χέρι μας η άνοδος να είναι ήπια» καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δείκτης θετικότητας στα «κόκκινα» ξανά – «Αν δεν πέσει, να κλείσει η χώρα»"

Koρονοϊός: «Το παραλλαγμένο στέλεχος μεταδίδεται 8 φορές πιο γρήγορα»

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (EBI) του Κέιμπριτζ, Ρολφ Άπβαϊλερ, προειδοποιεί για την ταχεία εξάπλωση του (βρετανικού) παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού B117 στη Γερμανία σε περίπτωση ταχείας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

«Τα δεδομένα του ΕΒΙ απέδειξαν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού B117 εξαπλώνεται περίπου οκτώ φορές πιο γρήγορα από τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη», δήλωσε ο Άπβαϊλερ στα δίκτυα RTL και n-tv. Ο εν λόγω επιστήμονας της βιοπληροφορικής είναι ένας από τους ειδικούς που συμβουλεύουν τακτικά την ομοσπονδιακή και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Ο Άπβαϊλερ επιβεβαίωσε την άποψη του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, ότι η χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων λόγω της υψηλής μολυσματικότητας του νέου στελέχους του κορονοϊού B117 θα μπορούσε να προκαλέσει 100.000 κρούσματα την ημέρα στη χειρότερη περίπτωση.

«Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων των άλλων παραλλαγμένων στελεχών αυξήθηκαν συνολικά κατά 40%. Ο αριθμός των κρουσμάτων από το παραλλαγμένο στέλεχος B117 έχει αυξηθεί κατά 10 φορές περισσότερο. Δεν πρόκειται επομένως για καταστροφολογία, διότι αυτό θα συνέβαινε και στην Γερμανία εάν τα μέτρα χαλαρώσουν πολύ, κάτι το οποίο όμως δεν γίνεται. Αντιθέτως τα μέτρα γίνονται αυστηρότερα στην Γερμανία. Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα λόγω της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης των κρουσμάτων σε διάστημα 7 ημερών, τότε σε έξι έως οκτώ εβδομάδες θα έχουμε και στην Γερμανία μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν στη Βρετανία στο τέλη του περασμένου έτους και εντός τριών μηνών μια καταστροφική κατάσταση», τόνισε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Κέιμπριτζ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Koρονοϊός: «Το παραλλαγμένο στέλεχος μεταδίδεται 8 φορές πιο γρήγορα»"

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην Πυροσβεστική από μάρτυρες και κατηγορούμενους

Συνεχίζονται οι καταθέσεις και οι απολογίες ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών, Αθανάσιου Μαρνέρη, ο οποίος ερευνά την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.

Κατηγορούμενοι και μάρτυρες ρίχνουν το μερίδιο της ευθύνης για το ό, τι συνέβη το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, προς την πλευρά της κυρίως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως- κατά πληροφορίες- προκύπτει από τις απολογίες και τις καταθέσεις ενώπιον του ανακριτή, παρότι, εκείνη την ημέρα, αστυνομία και τροχαία, είχαν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων και των παραθεριστών, εντούτοις, δεν είχαν την απαραίτητη εισήγηση της πυροσβεστικής.

«Βεβαίως και μπορούσαμε γιατί είχαμε και τη δυνατότητα και επαρκείς δυνάμεις  και τα μέσα προκειμένου να ενημερώσουμε  και να απομακρύνουμε τους πολίτες  σε ασφαλές μέρος.  Πιο συγκεκριμένα, εάν το  αργότερο μέχρι τις 17.45 δινόταν  η εισήγηση από την πυροσβεστική  προς τον αρμόδιο φορέα  και εν συνεχεία ενημερωνόταν η ΕΛΑΣ  και η Τροχαία , ακολούθως δε δινόταν εντολή  από το Κέντρο Επιχειρήσεων  προς εμάς  να συνδράμουμε σε μία τέτοια επιχείρηση  απομάκρυνσης των πολιτών , είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί  επιτυχώς και αυτό το λέω με βεβαιότητα  και με βάση τα 30 χρόνια που υπηρετώ στο Σώμα» τόνισε στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή, κατηγορούμενος από την Τροχαία.

«Υπήρχε χρόνος για εκκένωση»

«Σκεφτείτε ότι από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα  είναι 500-600 μέτρα, που σημαίνει ότι ο μέσος κάτοικος της περιοχής  θα μπορούσε το αργότερο μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεται σε  ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα. Συνεπώς υπήρχε και χρόνος και επαρκείς δυνάμεις  προκειμένου να γινόταν η εκκένωση και μάλιστα με ασφαλή τρόπο. Εμείς είμασταν πανέτοιμοι , ωστόσο δεν δόθηκε εισήγηση από την Πυροσβεστική» ανέφερε ο ίδιος κατηγορούμενος στην απολογία του.

 Μάλιστα, ο ίδιος κατηγορούμενος επέρριψε ευθύνες στη Πυροσβεστική και για το γεγονός πως κατά το χρόνο της πυρκαγιάς υπήρξε μποτιλιάρισμα.

«Δεν είχε δοθεί εισήγηση από την Πυροσβεστική  απομάκρυνσης των πολιτών από τις κατοικίες τους  με ασφαλή τρόπο. Με το δεδομένο αυτό οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν, πανικοβλήθηκαν  καθόσον είδαν ξαφνικά τη φωτιά μπροστά τους.  Έφυγαν όλοι μαζικά προς τα αυτοκίνητά τους  και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα που θεωρείτο ασφαλής τόπος.  Ωστόσο και εφόσον τους κυνηγούσε η φωτιά  και δεν υπήρχε η δυνατότητα να ανέβουν  προς τη Λ. Μαραθώνος , αφού η φωτιά τους κυνηγούσε από τη Λ. Μαραθώνος προς τα κάτω , ήτοι προς τη θάλασσα, επέλεξαν υποχρεωτικά να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα . Αυτό είχε συνέπεια να δημιουργηθεί  μεγάλο μποτιλιάρισμα , να τους προλάβει η φωτιά  και άλλοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους  και να κατευθύνονται πεζοί προς τη θάλασσα  και άλλοι να εγκλωβίζονται από τη φωτιά.  Επαναλαμβάνω πως αν είχε δοθεί εισήγηση από τον επίγειο επικεφαλής  της πυροσβεστικής  που είχε τη δυνατότητα και το χρόνο να το κάνει , κυρίως όμως από το συντονιστή του ελικοπτέρου  που βρισκόταν στην περιοχή και είχε πλήρη  εικόνα της επικινδυνότητας της  κατάστασης, είναι βέβαιο  ότι θα είχαν ενημερωθεί  όλοι οι πολίτες στο Βουτζά και το Μάτι  και έτσι θα είχαν χρόνο οι συμπολίτες μας  να μετακινηθούν και με τα οχήματά τους με ασφάλεια.  (…)» ανέφερε ο κατηγορούμενος.

«Η αστυνομία είχε επαρκείς δυνάμεις»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απολογία κατηγορουμένου από την ΕΛΑΣ , ο οποίος με τη σειρά του την πράξη που του αποδίδεται  και απαντώντας σε ερώτηση του ανακριτή σχετικά με τη δυνατότητα απομάκρυνσης των πολιτών αναφέρει: «Κατά πρώτον οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και τη Τροχαίας  από τις 17.30  και μετά ήταν υπέρ επαρκείς  προκειμένου να  λάβουν  μέρος σε μία ασφαλή επιχείρηση  απομάκρυνσης των πολιτών  στο Βουτζά και το Μάτι.  Ωστόσο, για να προβούν  σε μία τέτοια ενέργεια , σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να γίνει εισήγηση από τον επικεφαλής  της πυροσβεστικής προς το Δήμο  ή την Περιφέρεια  και εν συνεχεία εμείς αφού παίρναμε εντολή από τον Δήμο ή την Περιφέρεια  θα βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών , όπως  γίνεται πάντα σε  τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι ακριβώς έγινε επιτυχώς  και στην Κινέτα με πολύ λιγότερες δυνάμεις.  Επίσης, ήθελα να σας επισημάνω ότι μέχρι τις 18.10 που από την ενημέρωση που είχαμε από τον επικεφαλής  αξιωματικό η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη  και η ταχύτητά της ήταν μεγάλη , χωρίς να έχουμε κάποιο αίτημα  είτε από τον επικεφαλής της  αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, είτε από τον επικεφαλής της Τροχαίας , είτε από το σύνδεσμο της Τροχαίας  που είναι στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ  για ενίσχυση των δυνάμεών τους , εμείς στείλαμε επιπλέον δυνάμεις, κλιμακωτά συνέχεια».

«Η αστυνομία  είχε από την πρώτη στιγμή  και δη από τις 17.00 έως 17.40  επαρκείς δυνάμεις  προκειμένου να συνδράμει  σε ένα σχέδιο ασφαλούς  απομάκρυνσης  των πολιτών . Ωστόσο, τέτοια εισήγηση από τον εκάστοτε επικεφαλής της πυροσβεστικής , δεν δόθηκε ποτέ», όπως είπε ένας ακόμα κατηγορούμενος ο οποίος απολογήθηκε για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

«Ήμασταν σε ετοιμότητα»

Στο ίδιο πνεύμα, και οι μάρτυρες που εξετάστηκαν από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρουν μεταξύ άλλων στις καταθέσεις τους πως, συγκεκριμένα, ο δήμος Μαραθώνα έχει στη διάθεση του πυροσβεστικά οχήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάσβεση.

 «Ο Δήμος Μαραθώνα  ‘έχει στη διάθεσή του  πυροσβεστικά οχήματα . Γνωρίζω ότι δύο από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν  στην κατάσβεση  και τα άλλα δύο είναι ανοιχτά με καρότσα. Τα δύο τα είχαν στην κατοχή τους οι εθελοντές δασοπυροσβέστες . Επίσης, έχουμε τουλάχιστον άλλα τέσσερα αστικά οχήματα τα οποία και αυτά μπορούν να συνδράμουν  τόσο σε μία επιχείρηση διάσωσης , όσο και την απομάκρυνση των πολιτών μας. Εμείς είμασταν σε ετοιμότητα, ωστόσο  δεν μας δόθηκε ποτέ εντολή  ή εισήγηση από την πυροσβεστική  προκειμένου να προβούμε σε απομάκρυνση των πολιτών .  Εμείς είμασταν έτοιμοι  να το κάνουμε  αφού είχαμε  όλο το έμψυχο και άψυχο δυναμικό  για την υλοποίηση μίας τέτοιας επιχείρησης  και μάλιστα από την πρώτη στιγμή , ήτοι από τις 16.41 και μετά. Μάλιστα τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών  θα μπορούσαμε να την είχαμε κάνει , αφού σε κάτι τέτοιο προβήκαμε  περίπου στις 20.00  , κατόπιν του ΣΟΠΠ  αφού στείλαμε λεωφορείο  μας στην Αγία Μαρίνα  προκειμένου να περισυλλέξουμε συμπολίτες μας . Χωρίς εισήγηση , δεν μπορούσαμε σύμφωνα με τη νομοθεσία να προβούμε σε τέτοια επιχείρηση . Άλλωστε για την υλοποίηση  της χρειάζεται να παίρνουμε κατευθύνσεις  από την πυροσβεστική διότι  αυτή είναι που γνωρίζει την κατεύθυνση της πυρκαγιάς» τόνισαν χαρακτηριστικά οι μάρτυρες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην Πυροσβεστική από μάρτυρες και κατηγορούμενους"

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για 26 χώρες της Ευρώπης λόγω Covid - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στους περισσότερους αλλοδαπούς οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Νότια Αφρική.

Με την εντολή αυτή επιβάλλεται επίσης εκ νέου η απαγόρευση εισόδου, που επρόκειτο να λήξει αύριο Τρίτη, για σχεδόν όλους τους αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν βρεθεί πρόσφατα στη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και 26 χώρες της Ευρώπης που έχουν ανοιχτά τα σύνορά τους και επιτρέπουν τα ταξίδια.

Οι 26 ευρωπαϊκές χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην απαγόρευση αποτελούν μέρος της ζώνης Σένγκεν. Συγκεκριμένα είναι οι χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Την περασμένη εβδομάδα ο απερχόμενος, τότε, πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση εισόδου σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τη Βραζιλία επρόκειτο να αρθεί στις 26 Ιανουαρίου.

Ωστόσο το επιτελείο του Μπάιντεν τόνισε ότι αυτή η προεδρική απόφαση θα ακυρωνόταν αμέσως μετά την ορκωμοσία του Δημοκρατικού προέδρου.

«Με την πανδημία να επιδεινώνεται και τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές (του κορονοϊού) να εξαπλώνονται, δεν είναι τώρα η ώρα να άρουμε τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι πρόκειται να υπογράψει αργότερα μια άλλη εντολή, με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα αεροσκάφη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους επιβάτες ηλικίας άνω των 2 ετών.

Έχει σημασία που κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, τόνισε, πριν από λίγες ημέρες, ότι τα εμβόλια μπορεί να μην καλύπτουν τον πληθυσμό απέναντι στην ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή της Νότιας Αφρικής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για 26 χώρες της Ευρώπης λόγω Covid - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα"

Κύπρος: Δύο νεκροί και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε δύο θανάτους και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο από σύνολο 12.805 διαγνωστικών τεστ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι δύο θάνατοι αφορούν σε άντρες ηλικίας 60 και 69 ετών αντίστοιχα, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου τους.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 188, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 30.143.

Συνολικά 164 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 52 σε σοβαρή κατάσταση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δύο νεκροί και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Μπακογιάννη: Εξελέγη αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης – Συγχαρητήρια από τον Νίκο Δένδια

Τα συγχαρητήρια του έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξελέξη ως μία εκ των αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξελέγη μία εκ των Αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε και η ίδια μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις. Ο λαϊκισμός, ο αναθεωρητισμός και καταπάτηση ουσιωδών δημοκρατικών ελευθεριών ανθούν και πάλι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε. Η ανάγκη να θωρακίσουμε τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Με τη στήριξη και τη συνεργασία όλων των μελών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, συνεχίζουμε το σημαντικό έργο» έγραψε η ίδια για την εκλογή της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχάρη την πρώην υπουργό με ανάρτησή του στο Twitter

«Συγχαρητήρια στη @Dora_Bakoyannis για την εκλογή της σε μία εκ των θέσεων Αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης @coe» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη: Εξελέγη αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης – Συγχαρητήρια από τον Νίκο Δένδια"

Υπόθεση βιασμού 11χρονης: «Θα με σκότωνε αν μιλούσα και θα κατέστρεφε την οικογένειά μου»

Η μαρτυρία της 21χρονης αθλήτριας της ιστιοπλοΐας με την οποία κατηγόρησε τον προπονητής της ότι την βίασε όταν ήταν 11 ετών ήταν αυτή που οδήγησε τον 38χρονο στη θέση του κατηγορούμενου σε βαθμό κακουργήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η νεαρή κοπέλα το περασμένο Σάββατο με μια κατάθεση καταπέλτη σε βάρος του προπονητή της ενώπιον του εισαγγελέα διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ότι διατηρούσαν «σχέση» αλλά και τις αναφορές του ότι όλα συνέβησαν όταν εκείνη ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία. Μάλιστα, για να ενισχύσει τα λεγόμενα της αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος απομακρύνθηκε από τον Όμιλο το 2013 ενώ η ίδια ήταν μόλις 14 ετών. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία της κοπέλας που μαζί με τους γονείς της και έναν ακόμη παράγοντα του Ομίλου στον Ωρωπό, πήγαν στην αστυνομία. Εκεί ο διοικητής φέρεται να τους συμβούλευσε να μην προχωρήσουν σε προσφυγή στην δικαιοσύνη για να μην τραυματιστεί περαιτέρω το νεαρό κορίτσι. Το μόνο που έγινε στη συνέχεια ήταν να απολυθεί από τον Όμιλο ο προπονητής ο οποίος εξαφανίστηκε.

Η 21χρονη αθλήτρια φέρεται να κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι ο προπονητής προσπαθούσε να την εμποδίσει να τον καταγγέλλει απειλώντας τη ζωή της ίδιας και της οικογένειας της. Το νεαρό κορίτσι , λένε οι πληροφορίες, κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος, πλέον, προπονητής της έλεγε πως στην περίπτωση που μιλούσε  θα την σκότωνε ή θα κατέστρεφε την οικογένειά της.

Η καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου ότι βιάστηκε και το κάλεσμα της προς τα θύματα να μιλήσουν αποτέλεσε την αφορμή για να πάρει το θάρρος η νεαρή αθλήτρια να αποκαλύψει όσα έζησε στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών. Έτσι, αναζήτησε την Σοφία Μπεκατώρου, μέσω του facebook, της έστειλε μήνυμα και σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκαν. Σε εκείνη τη συνάντηση η 21χρονη αθλήτρια αποφάσισε να καταγγείλει κι εκείνη πως υπήρξε θύμα βιασμού από τον προπονητή της.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση βιασμού 11χρονης: «Θα με σκότωνε αν μιλούσα και θα κατέστρεφε την οικογένειά μου»"

Ψώνια με χρονόμετρο και μια φορά τη μέρα – Ιδού όλο το σχέδιο (video)

Είτε μέσα από το e-katanalotis, είτε ακόμη και με το… παραδοσιακό SMS «2» στο 13033. Πώς θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τα ψώνια μας. Πώς θα κλείσει το «παράθυρο» για… ανανέωση χρόνου. Πόσο χρόνο θα έχουμε. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις εικόνες συνωστισμού.

Με το… ρολόϊ στο χέρι θα είναι πια για τα ψώνια τους στα καταστήματα οι καταναλωτές όπως όλα δείχνουν, μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Οι εικόνες της αγοράς το Σαββατοκύριακο ανησύχησαν τους λοιμοξιολόγους με τους ειδικούς να φοβούνται για τρίτο κύμα και να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να μπει χρονόμετρο στα ψώνια των καταναλωτών μέσω της πλατρφόρμας e – katanalotis

Η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να… πατήσει το κουμπί της αντίστροφης μέτρησης αλλά ακόμα και της αποστολής ειδικού κωδικού ώστε οι αστυνομικοί να μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν τους παραβάτες.

Η αποστολή των SMS στο 13033 αυξήθηκε κατά 13% φθάνοντας τα 4 εκατομμύρια. Το γεγονός αυτό έβαλε σε σκέψεις το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για μία νέα εφαρμογή που θα μπαίνει κόφτης στην αλόγιστη χρήση τους. Μέσω μίας εφαρμογής του e – katanalotis που θα μετρά αντίστροφα τη διάρκεια των αγορών.

«Μπορούν να υπάρξουν άλλα συστήματα σε σχέση με το χρονόμετρο αυτό που αναφέρατε για το e-katanalotis. Συζητάμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κύριο Γεωργιάδη» δήλωνε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας, 15.01.2021, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πώς θα γίνονται τα ψώνια… με το χρονόμετρο

Σύμφωνα με τα πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο καταναλωτής θα μπορεί να μπαίνει μία φορά την ημέρα στην πλατφόρμα και θα πρέπει μέσα στο χρονικό περιθώριο που θα δίνεται να κάνει όλες τις αγορές του.

Στο «τραπέζι» του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν μπει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να κλείσει ξανά τα καταστήματα.

Θα χρησιμοποιούμε την εφαρμογή, η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanalotis.

Ο καταναλωτής είτε θα “κατεβάζει” από το κινητό του το χρονόμετρο από την εφαρμογή e-katanalotis, είτε θα μπορεί να στέλνει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 και να του αποστέλλεται link με το χρονόμετρο.

Το χρονόμετρο ενεργοποιείται και μετρά αντίστροφα τις 2 ή 3 ώρες, ενώ σημειώνεται πως θα επιτρέπεται μία φορά την ημέρα η ενεργοποίησή του. Τέλος, για τους ηλικιωμένους θα προβλέπεται συμπλήρωση ειδικού εντύπου με τις επιτρεπόμενες ώρες για ψώνια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψώνια με χρονόμετρο και μια φορά τη μέρα – Ιδού όλο το σχέδιο (video)"

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ο χάκερς παραποίησαν τα έγγραφα για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Για ενδεχόμενη παραποίηση των εγγράφων που υπεκλάπησαν από χάκερς, με στόχο να «διασπείρουν δυσπιστία στη διαδικασία έγκρισης εμβολίων της ΕΕ» μιλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), για την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε.

Τον Δεκέμβριο, ο ΕΜΑ αποκάλυψε ότι χάκερς παραποίησαν τα συστήματά του με στόχο να πάρουν πληροφορίες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer / BioNTech. Ορισμένα έγγραφα διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Ωστόσο ο Οργανισμός μιλά για παραποίηση πληροφοριών στα έγγραφα που εκλάπησαν και διέρρευσαν σε φόρουμ στο σκοτεινό ίντερνετ.

«Μια στενότερη έρευνα του δημοσιευμένου υλικού αποκάλυψε ότι δεν δημοσιεύτηκαν όλα τα έγγραφα στην ολοκληρωμένη, πρωτότυπη μορφή» ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.

Αμέσως μετά την κυβερνοεπίθεση, διεξήχθησαν έλεγχοι στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ότι τα έγγραφα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε πίεση στον οργανισμό για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων. Ωστόσο, ο ΕΜΑ δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις για το περιεχόμενο των διαδικτυακών εγγράφων.

Τα email είναι αυθεντικά, αλλά τα στοιχεία παραποιήθηκαν

Στην τελευταία ενημέρωση, ο ΕΜΑ δεν απέρριψε τις αιτιάσεις, διευκρινίζοντας ότι οι χάκερς επεξεργάστηκαν τις πληροφορίες πριν τις διαρρεύσουν. «Ενώ τα μεμονωμένα email είναι αυθεντικά, τα δεδομένα από διαφορετικούς χρήστες επιλέχθηκαν και συγκεντρώθηκαν». Επίσης, υπήρξαν στιγμιότυπα οθόνης από πολλούς φακέλους και λογαριασμούς email, ενώ πρόσθετοι τίτλοι προστέθηκαν από τους δράστες, ούτως ώστε να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια.

Οι μελέτες για τα εμβόλια φαίνεται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των χάκερς. Μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων έχει εκδηλωθεί από την έναρξη της πανδημίας σε φαρμακευτικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και ιατρικές αρχές. Ανάμεσά τους και η AstraZeneca, που έγινε στόχος χάκερς από τη Βόρεια Κορέα, όπως και από χώρες σε όλον τον κόσμο που βιάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Πάντως, μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν κατονομάσει ποιος είναι αρμόδιος για την κυβερνοεπίθεση στον ΕΜΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ο χάκερς παραποίησαν τα έγγραφα για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό"

Επιφυλακτική η ΕΕ για την «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας προς την Ελλάδα

Η Τουρκία και η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα τέθηκαν επί τάπητος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κατά τη συζήτηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Από τη συζήτηση, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας πως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: την απειλή των κυρώσεων, την οικονομική κατάσταση στη χώρα και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου  ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιφυλακτική η ΕΕ για την «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας προς την Ελλάδα"

Κορωνοϊός: Στα 436 τα νέα κρούσματα - 286 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 436 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 152412, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5863 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47124 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

286 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 204 (71.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1070 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.671 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3343 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Αναλυτική γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 6
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 23
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 4
ΑΧΑΪΑΣ 19
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 65
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 9
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 22
ΕΒΡΟΥ 4
ΕΥΒΟΙΑΣ 21
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ 3
ΗΜΑΘΙΑΣ 3
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 4
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 32
ΘΗΡΑΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5
ΚΑΒΑΛΑΣ 4
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 9
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 44
ΚΟΖΑΝΗΣ 7
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 10
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 8
ΛΑΡΙΣΑΣ 14
ΛΕΣΒΟΥ 10
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 5
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1
ΜΥΚΟΝΟΥ 1
ΝΗΣΩΝ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 20
ΞΑΝΘΗΣ 1
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 23
ΠΕΛΛΑΣ 4
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 4
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 4
ΡΟΔΟΠΗΣ 2
ΡΟΔΟΥ 1
ΣΑΜΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 2
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 2
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 3

Η εμβολιαστική κάλυψη

Ο ΓΓ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους στην τακτική ενημέρωση ανέφερε ότι σήμερα έγιναν 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται και σήμερα να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς.

Ο ίδιος είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 176.689 εμβολιασμοί συνολικά, ενώ έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως σήμερα παραλάβαμε 100.000 δόσεις εμβολίου από την Pfizer, ενώ ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την συγκεκριμένη εταιρεία 1.415.000 δόσεις.

Από την Astrazeneca, θα παραλάβουμε 410.000 έως τέλη Φεβρουαρίου και ακόμα 330.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου.

Από την Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

Οι παραδόσεις εμβολίων έχουν πλέον αποκατασταθεί είπε ο Γενικός Γραμματέας και εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες.  Ανέφερε επίσης ότι η χώρας μας στον πίνακα με την εμβολιστική κάλυση είναι στη 10η θέση στην Ευρώπη και ότι ακόμα 70 εμβολιαστικά κέντρα θα αναπτυχθούν από 8 Φεβρουαρίου. 

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 436 τα νέα κρούσματα - 286 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι"

Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: Χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 χρόνος για να ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ελλάδα

Αρνητικοί εμφανίστηκαν ξανά οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών ως προς τη δυνατότητα οι ελληνικές εταιρείες να μπορέσουν να παράγουν άμεσα εμβόλια κατά της Covid-19, σχολιάζοντας την ουτοπική πρόταση στην οποία επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ περί «σπάσιμο τις πατέντας»

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών συμμετείχαν στην συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τη κύρωση της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, με στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» στην Αθήνα και της ‘Αννας Μαρίας Λουίζας Λάτση προς το Αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».

Πέρα από το ζήτημα της δωρεάς, το θέμα του εμβολιασμού βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Τόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, διευκρίνισαν ότι ακόμα και αν επιτρεπόταν από την ΕΕ, δεν μπορούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν στο άμεσο μέλλον εμβόλια για τον κορονοϊό.

Όπως τόνισαν, η παραγωγή βιολογικού φαρμάκου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και θα χρειάζονταν 18 μήνες από τη στιγμή που θα υπογραφόταν συμφωνία για την παραγωγή των εμβολίων.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει την τεχνογνωσία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να παράσχει τις υπηρεσίες της χωρίς όφελος σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό», ανέφερε ο κ. Τρύφων, ενώ απαντώντας, ειδικότερα, στα ερωτήματα βουλευτών αν η Ελλάδα μπορεί να παράγει εμβόλια, σημείωσε:

«Η παραγωγή βιολογικού φαρμάκου έχει μια συγκεκριμένη και χρονοβόρα διαδικασία. Αν θεωρήσουμε ότι σε ενάμιση χρόνο θα έχουμε ανάγκη εμβολίων μπορεί να δημιουργήσουμε χωρίς όφελος εμβόλια. Έχουμε τη πρόθεση αλλά θέλει τουλάχιστο ενάμιση χρόνο. Είναι πολύ συγκεκριμένη και σύνθετη η διαδικασία παραγωγής εμβολίων. Παράλληλα, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ειδικών μονάδων, είναι πολύ δύσκολο να παραχθεί έγκαιρα. Δυστυχώς είναι περιοριστικός ο χρόνος για τα εμβόλια, ενώ θα χρειαστεί μια επένδυση ύψους 25 με 30 εκατ. ευρώ για την οποία δεν ξέρεις αν τον επόμενο χρόνο θα χρειαστούν».

Ακόμα, ο κ. Τρύφων εστίασε στο άρθρο για το «κλόου μπακ» που επαναφέρει, όπως είπε, τον τρόπο κατανομής τους χωρίς να λύνει το πρόβλημα και έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης του ποσοστού, τονίζοντας ότι είναι δυσβάστακτος ο φόρος των φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πληρώσουν πάνω από 1,9 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

«Το σπάσιμο της πατέντας δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί, γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έρθει σε συμφωνία με σειρά εταιριών και η απόφαση μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να ληφθεί. Μια παραγωγή βιολογικού φαρμάκου που θα εξυπηρετούσε μόνο την Ελλάδα δεν θα ήταν βιώσιμη, ακόμα και με κρατική ενίσχυση, γιατί και έτοιμοι δεν είμαστε και χρειάζεται μεγάλη επένδυση για την παραγωγή εμβολίου το οποίο του χρόνου ίσως να μην χρειάζεται», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδημητρίου συντάχθηκε με τον κ. Τρύφωνα και σε ό,τι αφορά το «κλόου μπακ», τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα είναι φαινόμενο συνεχώς αυξανόμενο και δεν διέπεται από κανένα όριο».

«Η ρύθμιση του νομοσχεδίου το μόνο που κάνει είναι να περιορίσει το μέγεθος του «κλόου μπακ». Δεν προσφέρει τίποτα στη Πολιτεία, τιμωρεί την καινοτομία και είναι σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδυτών», συμπλήρωσε.

Κατά τα άλλα, με θετικά σχόλια αλλά και με διαφωνίες εκφράστηκαν οι υπόλοιποι φορείς, τόσο σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο όσο και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη διαθεσιμότητα των εμβολίων και κανένας πολίτης που το επιθυμεί δεν θα μείνει ανεμβολίαστος.

«Κάθε εβδομάδα οι εμβολιασμοί ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 16.000, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει 174.000. Η Ελλάδα κάθε μέρα ανεβαίνει στον πίνακα των χωρών με μεγάλο αριθμό εμβολιασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε:

«Η πρόοδος του εμβολιαστικού σχεδιασμού εξαρτάται από τη διάθεση των εμβολίων. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα πρόβλημα με την Pfizer και πράγματι ήταν μικρότερη η δόση που πήραμε από αυτή που ήταν στο πρόγραμμα, μετά όμως η παραγωγή εξομαλύνθηκε και το σύνολο του τριμήνου θα είναι αμετάβλητο. Θα είναι μάλιστα και λίγο περισσότερο από τις δόσεις που θα παραδίδονταν τον Δεκέμβριο. Ακολουθούμε μια στρατηγική σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό. Κρατάμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς του πολίτες που κάνανε την πρώτη δόση και δεν υπάρχει πρόβλημα σε ενδεχόμενη μη παράδοση. Η έκτη δόση προβλέπεται στην άδεια κυκλοφορίας και ορίζει ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει έξι δόσεις».

Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο και κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: Χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 χρόνος για να ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ελλάδα"

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πόλεμος» με την AstraZeneca για τα εμβόλια

Νέα συνάντηση με εκπροσώπους της AstraZeneca μέσα στις επόμενες ώρες πρόκειται να έχει η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, καθώς - όπως ανέφερε, έως τώρα οι απαντήσεις της εταιρείας στα αιτήματα της Ε.Ε. ως προς την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού «δεν είναι ικανοποιητικές μέχρι στιγμής».

Η Επίτροπος σημείωσε ότι θα ζητηθεί από τις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να δηλώνουν τις εξαγωγές δόσεων των εμβολίων εκτός Ε.Ε.

Όπως ανέφερε, στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία ενός μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτες χώρες, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν - σημάδι της νευρικότητας που κυριαρχεί σε όλη την Ένωση μετά από την διαπίστωση των αργών ρυθμών στον εμβολιασμό, λόγω της έλλειψης εμβολίων. 

«Θέλουμε σαφήνεια στις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της COVID-19 στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση όποτε θέλουν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εξηγήσεις από την AstraZeneca, μετά την ξαφνική ανακοίνωσή της για μείωση κατά 60%  των προμηθειών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προς τα ευρωπαϊκή κράτη.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της  βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca εξέφρασε τη λύπη του, κάνοντας λόγο για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς και για εγωιστικές συμπεριφορές ορισμένων χωρών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πόλεμος» με την AstraZeneca για τα εμβόλια"

Επίδομα θέρμανσης: Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές – Αναλυτικά τα ποσά

Το επίδομα κυμαίνεται από 80 έως και 650 ευρώ. Ποια η προσαύξηση για κάθε παιδί. Δείτε την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και οι πρώτες πληρωμές αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή σε περίπου 700.000 δικαιούχους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το επίδομα , κυμαίνεται από 80 έως και 650 ευρώ.

Τα 220 ευρώ είναι η βάση του υπολογισμού για το επίδομα. Το ποσό αυτό μάλιστα θα πολλαπλασιάζεται με τον ειδικό συντελεστή που ισχύει για τον οικισμό της κύριας κατοικίας του δικαιούχου, ενώ προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην Απόφαση “το ύψος του επιδόματος της για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης καθορίζεται στο ποσό των διακοσίων είκοσι (220) ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της άνω απόφασης και προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το επίδομα που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των ογδόντα (80) ευρώ ούτε να υπερβαίνει το ποσό των εξακοσίων πενήντα (650) ευρώ.”

Ποιες οι αλλαγές στην Αττική

Διευκρινίσεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεοόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στοn Real Fm. Τόνισε ότι έχει γίνει εξατομικευμένη προσέγγιση των δικαιούχων με αποτέλεσμα μια οικογένεια με δύο παιδιά στην Αττική η οποία πέρυσι δικαιούνταν , ανεξαρτήτως περιοχής 106 ευρώ φέτος να δικαιούται 96 ευρώ εάν διαμένει στη Βουλιαγμένη αλλά 249 ευρώ εάν μένει σε ορεινές περιοχές του νομού, όπως στο Δήμο Αχαρνών. Να σημειωθεί ότι στο κέντρο της Αθήνας, το επίδομα για τη συγκεκριμένη οικογένεια διαμορφώνεται σε 116 ευρώ.

Αναλυτικά η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. 

Δείτε τα ποσά ανά περιοχή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης: Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές – Αναλυτικά τα ποσά"

Ιδιοκτήτες Αγροτικών Ακινήτων: Χάνεται το δικαίωμα αντίρρησης στους δασικούς χάρτες

Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος τις τελευταίες μέρες γίνεται καθημερινά αποδέκτης εκατοντάδων διαμαρτυριών κτηνοτρόφων και ιδιοκτητών για την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, βάσει της οποίας χιλιάδες ιδιοκτήτες χάνουν το δικαίωμα αντίρρησης στους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα τη δήμευση της περιουσίας τους, αναφέρει ανακοίνωση.

Αναλυτικά

Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος, απευθύνει έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί άμεσα στη διόρθωση της επίμαχης εγκυκλίου. Ούτως ώστε, να δοθεί το δικαίωμα να υποβληθούν αντιρρήσεις για τις εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως δασικές, βάσει των σχετικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, που εγκαθιδρύθηκαν με την ψήφιση του Νόμου 4685/20 και καθόρισε η Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΥΠΕΝ/ ΔΠΔ/ 64663/ 3.7.2020.

Η εγκύκλιος

«Με την εγκύκλιο της 14.1.2021 του ΥΠΕΝ, κατ’ ουσίαν ακυρώθηκε ο νόμος περί Δασικών Χαρτών που εισηγήθηκε ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης: Να μην συμπεριλαμβάνεται δηλαδή στους δασικούς χάρτες η αγροτική περιουσία, στους οποίους κακώς εντάχθηκε. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν θα γίνουν αντιρρήσεις στο σύνολο των τμημάτων του δασικού χάρτη, με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν οι δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να κρίνουν και να αποφασίσουν πόσα από αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και να τα αναμορφώσουν (να τα αποχαρακτηρίσουν). Δια του τρόπου αυτού αποκλείονται από το δικαίωμα της ένστασης όλοι εκείνοι οι πολίτες, που έχουν καταθέσει αιτήσεις-στοιχεία και η υπηρεσία, ακόμη και εκ λάθους δεν εξαίρεσε την περιουσία τους από τους Δασικούς Χάρτες»,. υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος κ. Δημήτρης Κοτσώνης.

Τονίζει ακόμη, ότι: «Βάσει της επίμαχης εγκυκλίου, οι ενστάσεις που θα γίνονται δεκτές θα πρέπει να αφορούν μόνο εκείνο τμήμα των δασικών Χαρτών το οποίο αναθεωρήθηκε. Εξαιρεί δηλαδή τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονταν στο σύνολο των εκτάσεων που καθόριζε ό νόμος. Δίνει δε, το δικαίωμα υποβολής ένστασης, μόνο σε αυτές, τις οποίες οι δασικές υπηρεσίες εξαίρεσε με τους αναθεωρημένους χάρτες. Εάν δηλαδή, για παράδειγμα, είχαν υποβάλλει αιτήσεις και δικαιολογητικά 1.000 πολίτες για να αποχαρακτηριστούν οι εκτάσεις, που είχαν χαρακτηριστεί ως Δάση ή δασικές εκτάσεις και από αυτές οι δασικές υπηρεσίες αποχαρακτήρισαν τις 300, μόνον αυτοί έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν εντάσεις και όχι οι υπόλοιποι 700 !»

Ο κ. Κοτσώνης αναφέρει επίσης, ότι μετά την έκδοση της Εγκυκλίου από το ΥΠΕΝ, οι διαμαρτυρίες αγροτών, κτηνοτρόφων και ιδιοκτητών προς την Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων αποτελούν πια καθημερινό φαινόμενο: «Η Ένωση γίνεται καθημερινά δέκτης εύλογων παραπόνων και διαμαρτυριών. Εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα χάσουν εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί κτηνοτροφικές (και επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση), καθώς και οι εκτάσεις, τις οποίες το Κράτος είχε παραχωρήσει σε πολίτες για διαφορές χρήσεις, ακόμη και πέραν της γεωργικής. Ακόμη και εκτάσεις, οι οποίες με πράξεις της Διοικήσεως του Κράτους είχαν χαρακτηριστεί μη δασικές ή είχε επιτρέψει σε ιδιώτες τη μετατροπή ακόμη και του δασικού χαρακτήρα τους».

«Ζητούμε άμεση διόρθωση της Εγκυκλίου από το ΥΠΕΝ»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων, υπογραμμίζει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα πρέπει άμεσα να διορθώσει την εγκύκλιο στο ζήτημα που αφορά στις αντιρρήσεις : «Πρέπει να επαναδιατυπωθεί ευκρινώς, δίνοντας το δικαίωμα να υποβάλλει αντίρρηση κάθε ενδιαφερόμενος που έχει έννομο συμφέρον, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 48 παρ. 10 του ν. 4685\20 , όπου ρητώς προβλέπει ότι οι αντιρρήσεις υποβάλλονται κατά των αναμορφωθέντων ή τροποποιηθέντων Χαρτών. Επίσης το ΥΠΕΝ δια του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Γιώργου Αμυρά, πρέπει να ελέγξει, πόσες πράξεις Διοίκησης προσκομίστηκαν, πόσες έγιναν αποδεκτές και σε ποιο βαθμό η καθεμία εξ΄ αυτών». Έλεγχος που πρέπει να ανατεθεί σε ανεξάρτητη υπηρεσία, η οποία θεωρούμεότι πρέπει να είναι οι Διευθύνσεις Τεχνικών υπηρεσιών κάθε Νομού, δια του Τοπογραφικού Τμήματος τους. Πρέπει ακόμη να αναρτηθούν όλα τα στοιχεία τα οποία έλαβαν υπόψη τους οι δασικές υπηρεσίες, ώστε ό έλεγχος αυτός να είναι πλήρης».

Το δίκαιο του πολίτη κρίνεται από τις δασικές υπηρεσίες;

Τέλος, η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος, υπογραμμίζει, ότι η εφαρμογή της επίμαχης εγκυκλίου, γυρίζει τη χώρα πολλά βήματα πίσω, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ορθή κατάρτιση του χωροταξικού χάρτη της Ελλάδας, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει την πυξίδα της ανάπτυξης: «Πάλι το δίκαιο του πολίτη θα κρίνεται μόνο από τη δασικής υπηρεσία» ! . Σε αντίθεση με τον νόμο Χατζηδάκη ο οποίος περιόρισε αυτό το δικαίωμα των δασικών υπάλληλων, να αποφασίζουν για την περιουσία των πολιτών, αναμορφώνοντας τις επιτροπές στις οποίες κυριαρχούσαν οι Δασάρχες, κατέχοντας το 50%».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιοκτήτες Αγροτικών Ακινήτων: Χάνεται το δικαίωμα αντίρρησης στους δασικούς χάρτες "

Καιρός αύριο: Καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Ο καιρός και αύριο Τρίτη (26.01.2021) θα είναι βροχερός με καταιγίδες και πολλά μποφόρ, ενώ δεν θα λείψουν οι χιονοπτώσεις.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και πρόσκαιρα στα ανατολικά ηπειρωτικά και από το απόγευμα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι τοπικά στα πελάγη.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Από το βράδυ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια που από το απόγευμα στα βόρεια θα είναι σημαντική.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (26.01.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ θα χιονίσει στα γύρω ορεινά και τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές σε βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Περαιτέρω πτώση αναμένεται από τις απογευματινές ώρες.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το απόγευμα στα βόρεια και από το βράδυ στα υπόλοιπα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Χιόνια στα ορεινά και το βράδυ και στα ημιορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Αρχικά νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και, κυρίως στις Κυκλάδες, σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη έως 20 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των βορειότερων νησιών τη νύχτα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα βόρεια 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου με αισθητή πτώση τη νύχτα στα βόρεια

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι"

ΥΠΕΝ: Από 1η Απριλίου 2021 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου

Δεκτό έγινε εν μέρει το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για παράταση της ημερομηνία έναρξης της πλήρους εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Από πρόσφατη επικοινωνία του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προκύπτει ότι η κανονική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα αρχίσει από την 1η Απριλίου 2021, αντί της 1ης Φεβρουαρίου 2021 που είχε αρχικά προγραμματιστεί, ακούγοντας τις προτάσεις των φορέων μηχανικών, συμβολαιογράφων και της ΠΟΜΙΔΑ.

Μέχρι την 1η Απριλίου 2021 αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα ισχύουν κανονικά οι βεβαιώσεις μηχανικών για τις δικαιοπραξίες επί ακινήτων και κάθε άλλη νόμιμη χρήση. Λόγω της νομοθετικής πρόβλεψης ότι οι βεβαιώσεις μηχανικών έχουν δίμηνη ισχύ αναφέρεται αρμοδίως ότι θα οριστεί ότι οι βεβαιώσεις μηχανικών θα γίνονται αποδεκτές με ημερομηνία από την 31η Ιανουαρίου 2021.

Να σημειωθεί πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είναι η πρώτη ζήτησε την παράταση της έναρξης ισχύος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με επιστολή του προέδρου της Στράτου Παραδιά προς την νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ την ώρα που ορκιζόταν. Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε, μετά την παρέλευση του εξαμήνου, να τρέξουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για μη αναγραφή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στις αγγελίες ακινήτων.

Πληροφοριακό σύστημα

Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2021 το πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου του ΤΕΕ βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία, εκδίδοντας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή τα προβλεπόμενα έγγραφα για τα ακίνητα τα οποία είναι το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτηρίου /Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτηρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, υποχρέωση για εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχουν τα νέα κτίρια (για όσα δηλαδή εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες) και τα παλαιότερα αλλά κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε πράξη σε ακίνητο, εκτός από τις ενοικιάσεις.

Υπουργική απόφαση

Οι τελικές ρυθμίσεις για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αναμένεται να περιληφθούν σε υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, η οποία είναι έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά εντός των επόμενων ημερών.

Η έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα καθορίσει πτυχές της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου προβλέπεται στο άρθρο 63 του νέου πολεοδομικού χωροταξικού νόμου 4759/20.

Αποτελεί εκκρεμότητα, καθώς είχε προετοιμαστεί από τον προηγούμενο υφυπουργό ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου, χωρίς να διεκπεραιωθεί, λόγω των ανακατατάξεων στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, γεγονός που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική δήλωση των τομεαρχών του.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΝ: Από 1η Απριλίου 2021 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου"

Δεκάδες κρούσματα σε γνωστή ελληνική βιομηχανία κρεάτων

Για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην επιχείρηση Μιμίκος-HQF που ανήκει στον όμιλο Φιλίππου, κάνει λόγο το συνδικάτο τροφίμων και ποτών Εύβοιας. Συγκεκριμένα η καταγγελία του συνδικάτου μιλά για 25 έως 35 κρούσματα ανάμεσα σε εργαζόμενους της επιχείρησης, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία.

«Η εργοδοσία και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός φέρουν ακέραια την ευθύνη. Εδώ και μήνες διεκδικούμε με κάθε τρόπο μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους του κλάδου και ειδικά στο Μιμίκος-HQF (όμιλος Φιλίππου) που είναι ο μεγαλύτερος».

Μεταξύ άλλων το συνδικάτο αναφέρει και ορισμένες ενέργειές του που επιβεβαίωσαν τα προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που υπάρχουν στην επιχείρηση:

– 18 Γενάρη 2021 με νέα επιστολή του συνδικάτο που μοιράστηκε στο χώρο εργασίας και δημοσιεύτηκε και γνωστοποιήθηκε στις υπηρεσίες ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία (κεντρικά και περιφερειακά) και την Εισαγγελία Χαλκίδας επισημαίναμε ότι έχει ήδη επιβεβαιωθεί κρούσμα και ζητούσαμε άμεσες ενέργειες.

– 19 Γενάρη 2021 έγινε έλεγχος από το ΣΕΠΕ παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδικάτου όπου διαπιστώθηκαν προβλήματα που επισημαίναμε.

– 22 & 23 Γενάρη 2021 κάτω από την πίεση αλλά και επειδή διαπιστώθηκε και δεύτερο κρούσμα, η εργοδοσία έφερε ιδιωτική εταιρεία για να κάνει τεστ.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, «ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία κεντρικά και περιφερειακά όλο αυτό το διάστημα σφύριζαν αδιάφορα. Δεν απάντησαν ποτέ στις επιστολές του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας ενώ ειδικά με την Πολιτική Προστασία μάταια προσπαθήσαμε να βγάλουμε άκρη έστω τηλεφωνικά καθώς περιφερειακά δεν απαντούσαν ενώ κεντρικά μας παρέπεμπαν αλλού που δεν απαντούσαν!»

Ζητούν μέτρα πριν να είναι αργά

Οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών ζητούν ειδικά για την Μιμίκος-HQF (όμιλος Φιλίππου)

– Να προστατευτεί με κάθε τρόπο η υγεία και η ζωή όλων όσων εργαζόμαστε, η δικιά μας και κατ’ επέκταση των οικογενειών μας.

– Να εξασφαλιστούν οι μισθολογικές αποδοχές χωρίς να κοπεί δεκάρα.

Επίσης:

– Με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων και της εργοδοσίας επαναλαμβανόμενα δωρεάν τέστ σε όλους τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς. Κάποιος που θα βγει αρνητικός δεν αποκλείεται να έχει Covid19 γιατί αν κόλλησε εκείνη τη μέρα ή την προηγούμενη δεν βγαίνει θετικός και αν δεν έχει και συμπτώματα τότε μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διασπορά του ιού. Οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να περάσουν περίπου 5 ημέρες για να βγει θετικό το τεστ. Τα επαναλαμβανόμενα τεστ, μαζί με άλλα μέτρα, είναι μονόδρομος για τη μείωση της διασποράς.

– Να στελεχωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ για να πυκνώσουν οι έλεγχοι για μέτρα υγιεινής-ασφάλειας και καταπάτησης δικαιωμάτων. Τα ελάχιστα ευχολόγια που αναφέρονται σε οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας λόγω Covid19, να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους στους εργασιακούς χώρους και να υποδειχθούν επιπλέον μέτρα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκάδες κρούσματα σε γνωστή ελληνική βιομηχανία κρεάτων"

Παράταση της καταβολής αναπηρικών συντάξεων ως τις 30 Απριλίου 2021

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται ο σχεδιασμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EΦKA) για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και άλλων προνοιακών παροχών, μετά την επαναλειτουργία των επιτροπών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στις 21 Δεκεμβρίου 2020, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στην εξέταση περιστατικών που είχαν ακυρωθεί, λόγω της αναστολής της λειτουργίας των ΚΕΠΑ εντός του 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και των περιπτώσεων που εισάγονται για πρώτη φορά και αφορούν πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια από τα επιδόματα, βοηθήματα και πάσης φύσεως παροχές που συνδέονται με τη διάγνωση της αναπηρίας.

Η εξέταση των  περιστατικών ξεκίνησε ήδη από την περίοδο των Χριστουγέννων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και έχει επεκταθεί στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα ακολουθήσει η νησιωτική Ελλάδα, αμέσως μετά την αποκατάσταση της ομαλότητας στις μετακινήσεις και στη διαμονή του υγειονομικού προσωπικού.

Η εξυπηρέτηση γίνεται με προηγούμενη ειδοποίηση των ενδιαφερομένων με τηλεφωνική κλήση, με την οποία ενημερώνονται για την ακριβή ώρα εξέτασής τους, έτσι ώστε να περιορίζεται ο χρόνος αναμονής και να αποτρέπεται ο συνωστισμός.

Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, κατά την περίοδο 21 Δεκεμβρίου-21 Ιανουαρίου, έχουν εξεταστεί 8.583 περιστατικά και έχει εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος όγκος των πρωτοείσακτων περιστατικών.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει προγραμματιστεί η εξέταση 15.036 περιστατικών, μέχρι τις 28/2/2021, με τους ρυθμούς αυτούς αναμένεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του e-ΕΦΚΑ, η πλήρης αποκατάσταση της ροής εξέτασης των περιστατικών εντός του Μαρτίου 2021» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να καλυφθούν στο σύνολό τους οι δικαιούχοι των πάσης φύσεως επιδομάτων και παροχών, των οποίων η συνέχιση χορήγησης συνδέεται με τη διαδικασία επανεξέτασης από τα ΚΕΠΑ, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, παρατείνεται η καταβολή τους, μέχρι την 30ή Απριλίου 2021.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημειώνει ότι, κατά το 2020, παρά το lockdown και την αναστολή λειτουργίας των επιτροπών επί 3,5 μήνες, εξετάστηκαν από τα ΚΕΠΑ 166.204 αιτήματα ανά την επικράτεια, ξεπερνώντας τη σχετική επίδοση προηγουμένων ετών, με πλήρη τήρηση των προβλεπόμενων από τον ΕΟΔΥ μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παράταση της καταβολής αναπηρικών συντάξεων ως τις 30 Απριλίου 2021"

Συναγερμός στη Βουλή μετά από την ανίχνευση 4 κρουσμάτων κορονοϊού

Σήμα συναγερμού στην Βουλή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τρεις υπάλληλοι και ένας αξιωματικός της φρουράς της Βουλής βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Οι τρεις υπάλληλοι ήταν σε καθεστώς τηλεργασίας και δεν έδιναν το παρών στην υπηρεσία. Αντίθετα ανησυχία υπάρχει για τον αξιωματικό της φρουράς καθώς ήταν καθημερινά στην υπηρεσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για αυτό τον λόγο θα πραγματοποιηθεί τεστ σε όλο το προσωπικό της ασφάλειας της Βουλής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στη Βουλή μετά από την ανίχνευση 4 κρουσμάτων κορονοϊού"

40 κρούσματα σε γηροκομείο στο Μαρούσι – Είχαν όλοι εμβολιαστεί

Συναγερμός έχει σημάνει σε γηροκομείο στο Μαρούσι. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ εντοπίστηκαν 40 κρούσματα, εκ των οποίων επτά είναι προσωπικό. Πριν από 10 μέρες είχαν όλοι εμβολιαστεί.

12 ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο και άλλοι 9 είναι προς μεταφορά (21 τρόφιμοι πρέπει να νοσηλευτούν).

news

Διαβάστε Περισσότερα » " 40 κρούσματα σε γηροκομείο στο Μαρούσι – Είχαν όλοι εμβολιαστεί"

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται επικίνδυνη κουτάλα

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. μετά από ελέγχους στο προϊόν «Τρυπητή κουτάλα Nylon Espumadera 1 M1 Store (Ref. 09219) 36,3x12cm» βρήκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών σε συγκέντρωση που υπερβαίνει κατά πολύ το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα.

Πρόκειται για πλαστική κουτάλα μαύρου χρώματος με λευκά στίγματα και πράσινο χερούλι, με εμπορική ονομασία ” Τρυπητή κουτάλα  Espumadera 1 M1 Store (Ref. 09219) 36,3x12cm”, κινεζικής προέλευσης,  και με αριθμό γραμμοκώδικα  8434485092199. Το εν λόγω προϊόν διατέθηκε από την επιχείρηση ABC Mega Shopping IKE Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 120, Πυλαία Θεσσαλονίκης όπου έγινε η δειγματοληψία και διακινήθηκε  από την M1 Store IKE, Λ. Θηβών και Μ. Μπότσαρη, Άγιος Ι. Ρέντης Αττικής.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από τις εν λόγω επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος να μην το χρησιμοποιήσουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανακαλείται επικίνδυνη κουτάλα"

Κατηγορούμενος προπονητής για βιασμό 11χρονης: «Κάντε υπομονή να μάθετε και την υπόλοιπη αλήθεια»

Την ερχόμενη Πέμπτη θα περάσει και πάλι το κατώφλι του ανακριτή ο προπονητής ιστιοπλοΐας που κατηγορείται ότι βίασε 11χρονη αθλήτρια.

Ο 38χρονος, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση σε ασέλγεια, αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, την ώρα που έφευγε από το γραφείο του ανακριτή είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Κάντε υπομονή να μάθετε και την υπόλοιπη αλήθεια».

Ο κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος με τρεις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις εκ των οποίων οι δύο, σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του, αφορούν ανήλικο θύμα. Το κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του αφορά βιασμό κατ΄ εξακολούθηση, αποπλάνηση ανηλίκου κατ' εξακολούθηση και κατάχρηση σε ασέλγεια, πράξεις που αποτελούν βαριά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει δημόσια ο 38χρονος, δεν είχε ερωτική σχέση με τη σήμερα 20χρονη αθλήτρια, όταν εκείνη ήταν 11 χρονών αλλά κάποια χρόνια αργότερα. Ισχυρίζεται, επίσης, ο κατηγορούμενος πως δεν υφίσταται θέμα βιασμού, καθώς σχετίστηκε ερωτικά με την θέληση της αθλήτριας η οποία μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κατηγορούμενος , ήθελε να φύγουν μαζί από το σπίτι της. Αποχωρώντας από τα δικαστήρια, συνοδεία αστυνομικών, ο κατηγορούμενος είπε στους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν να κάνουν υπομονή για να μάθουν και «την υπόλοιπη αλήθεια».

Οι ισχυρισμοί που προβάλει ο 38χρονος θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη. Από τις δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, νομικοί εκτιμούν πως η υπεράσπισή του με πρώτο στοιχείο την άρνηση του βιασμού , θα δομηθεί στη βάση πως η όποια συμπεριφορά του αφορούσε μεν ανήλικο αλλά άνω των 12 ή και 14 ετών. Να σημειωθεί πως σε περιπτώσεις που η σεξουαλική βία στρέφεται σε βάρος ανηλίκων, ο νόμος προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση στις περιπτώσεις που το θύμα είναι κάτω των 12 ετών, πιο ήπια για εκείνες που το θύμα είναι μεταξύ 12 και 14 ετών και εντελώς άλλη όταν το θύμα έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του. Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση το ανήλικου έως 12 ετών προβλέπεται κάθειρξη, στην περίπτωση που το θύμα είναι μεταξύ 12 και 14 ετών κάθειρξη μέχρι 10 ετών και τέλος στην περίπτωση που έχει συμπληρωθεί το 14ο έτος , ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Σύμφωνα με νομικούς "η συναίνεση ή και η πρωτοβουλία του ανηλίκου" δεν αποτελεί λόγο για την άρση του άδικου χαρακτήρα της πράξης.

Ο 38χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη έπειτα από την κατάθεση της ίδιας της αθλήτριας και των γονιών της, οι οποίες "άνοιξαν" τον δρόμο για την ποινική δίωξη και σύλληψή του, καθώς για τις περιπτώσεις αυτών των αδικημάτων απαιτείται έγκληση από την πλευρά του θύματος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατηγορούμενος προπονητής για βιασμό 11χρονης: «Κάντε υπομονή να μάθετε και την υπόλοιπη αλήθεια»"

Αργυρούπολη – Συγκλονίζει η μητέρα του 17χρονου: Αν δεν πήγαινε από τις μαχαιριές, θα τον χτυπούσαν τα αμάξια (vid)

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η άγρια επίθεση που δέχθηκαν δύο ανήλικοι από μέλη συμμορίας σε πλατεία της Αργυρούπολης, το βράδυ του Σαββάτου (23/1). Για το περιστατικό μίλησε στο Tlive η μητέρα του 17χρονου, τον οποίο και μαχαίρωσαν για να του αρπάξουν το κινητό του τηλέφωνο.

«Τα παιδιά είχαν σταθεί έξω από τον τηλεφωνικό θάλαμο. Πάνω από το βουνό κατέβαιναν 30 άτομα, με κουκούλες, μαυροντυμένα με φόρμες και επιτεθήκαν στα παιδιά» λέει η μητέρα του 17χρονου στο Tlive. «Δεν προλάβαν να αντιδράσουν τα παιδιά. Τον κοιτάξανε και τον καρφώσανε. Χωρίς κανέναν λόγο» προσθέτει. 

«Του πήρανε το κινητό και τον χτυπούσανε όλοι, 30 άτομα» λέει χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι το περιστατικό σημειώθηκε μέσα στη μέση του δρόμου και ότι «αν δεν πήγαινε από τις μαχαιριές, θα τον χτυπούσαν τα αμάξια».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
 
 

Για το περιστατικό συνελήφθησαν την Κυριακή (24/1) δύο αλλοδαποί, ηλικίας 16 και 17 ετών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι ανήλικοι δράστες (αλβανικής υπηκοότητας)  μόλις είδαν τους δύο ανήλικους – λίγο μετά τις 19:30 – στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, τους πλησίασαν και ξαφνικά άρχισαν να τους χτυπούν άγρια, ενώ στη συνέχεια μαχαίρωσαν τον 17χρονο. Αμέσως μετά έκλεψαν τα κινητά τηλέφωνα των δύο νεαρών (15 και 17 ετών) και εξαφανίστηκαν. 

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αργυρούπολη – Συγκλονίζει η μητέρα του 17χρονου: Αν δεν πήγαινε από τις μαχαιριές, θα τον χτυπούσαν τα αμάξια (vid)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news