facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας τη Μ. Δευτέρα

Την Μ. Δευτέρα 18/04/2022 θα πραγματοποιηθεί Παναττική Στάση Εργασίας από τις 12 έως τις 3μμ και συγκέντρωση 1μμ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37), από την ΠΟΕΔΗΝ.

Οι διεκδικήσεις της ΠΟΕΔΗΝ είναι: Αύξηση και επέκταση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με βάση τις προτάσεις της και όχι διαχωρισμοί και αποκλεισμοί.

Επίσης ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του 16ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από 24 έως 27/05/2022, όπου η δομή του θα είναι:
α) 24/05/2022 θα είναι Καταστατικό Συνέδριο
β) 25, 26, 27/05/2022 θα είναι το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας τη Μ. Δευτέρα"

Βέλγιο: Απαγόρευση εισόδου των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της χώρας

Από την Κυριακή 17 Απριλίου απαγορεύεται η πρόσβαση ρωσικών πλοίων στα λιμάνια του Βελγίου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου rtbf.

Η απαγόρευση πρόσβασης αφορά επίσης πλοία που άλλαξαν τη ρωσική σημαία μετά τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έναρξης της εισβολής στην Ουκρανία.

Κάθε ρωσικό πλοίο που εισήλθε νόμιμα στο Βέλγιο πριν από τις κυρώσεις θα εξακολουθεί να μπορεί να εγκαταλείψει το λιμάνι. Ωστόσο, εφόσον αναχωρήσει, δεν θα μπορεί να επιστρέψει.

Η απαγόρευση για πρόσβαση των πλοίων με ρωσική σημαία σε ευρωπαϊκά λιμάνια συμπεριλαμβάνεται στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας το οποίο υιοθετήθηκε στις 8 Απριλίου.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν εξαιρέσεις για πλοία που μεταφέρουν εντός της ΕΕ φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και προϊόντα φαρμακευτικά, ιατρικά, γεωργικά και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των λιπασμάτων. Επιπλέον, η πρόσβαση μπορεί να παραχωρηθεί για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγιο: Απαγόρευση εισόδου των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της χώρας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα της Ρωσίας, Moskva

Δραματική είναι η εξέλιξη με το ρωσικό πολεμικό πλοίο, Moskva, καθώς βυθίστηκε, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει το μήνυμα, σύμφωνα με το ρωσικό Ria Novosti.

Νωρίτερα η Ρωσία ανέφερε, ότι το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης. Μάλιστα, σύμφωνα με την Μόσχα το πρόβλημα προκλήθηκε από ανατίναξη εκρηκτικών και όχι από πυραυλική επίθεση των Ουκρανών.

Από τη μεριά της, η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Η σοβιετική καταγωγή

Το οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τρεις πόλεμοι

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του., τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Διπλωματικές αποστολές

Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πλοίο συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Γιάλτα τον Αύγουστο του 1990.

Έλαβε μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις και είχε επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.

Είχε επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές τον Αύγουστο του 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα της Ρωσίας, Moskva"

ΗΠΑ: Προκλητικές οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία λέει η υφυπουργός Εξωτερικών

Οι ΗΠΑ δεν επιμένουν να εγκαταλειφθεί ο αγωγός EastMed, απλώς εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ενεργειακές εξελίξεις, διευκρινίζει η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, η τελική απόφαση για το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να ληφθεί από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Συνεχίζοντας, η Αμερικανίδα υφυπουργός χαρακτήρισε προκλητικές τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις με την Άγκυρα για ενδεχόμενη αγορά αεροσκαφών F-16 δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, η κ. Νούλαντ προανήγγειλε τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι έχει εξηγήσει με σαφήνεια στον κατοχικό ηγέτη Τατάρ ότι λύση δυο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή για τις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση γιατί πήγε «με άδεια χέρια» στην Ελλάδα- η οποία είναι ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος- ενώ προσέφερε στην Τουρκία -η οποία κάθε άλλο παρά καθαρή θέση έχει πάρει στον πόλεμο της Ουκρανίας- τη δημιουργία ενός στρατηγικού μηχανισμού, η κ. Νούλαντ απάντησε πως «οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια έχουν Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα και μάλιστα σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών. Είδαμε έναν ακόμα γύρο αυτού του διαλόγου το φθινόπωρο. Το ταξίδι μου ήταν πρωτίστως ένα ευχαριστήριο ταξίδι προς την Ελλάδα που είναι ένας τόσο σταθερός σύμμαχος. Ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρόοδο που έχουμε κάνει μαζί, αλλά και για να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας για το πως θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η Ευρώπη θα έχει ενέργεια και πως θα συνεχίζουμε να βοηθάμε την Ουκρανία. Επομένως, επρόκειτο και για μια αμιγώς στρατηγικού τύπου συζήτηση. Τώρα σε σχέση με τον στρατηγικό μηχανισμό που εγκαινιάσαμε στην Τουρκία, είναι κάτι που η Ελλάδα έχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες ο Άντονι Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το καλύτερο μήνυμα στήριξης. Όπως σημείωσε η κ. Νούλαντ, «οι ΗΠΑ στηρίζουν πάρα πολύ αυτή τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνάντηση με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών πρόσφατα. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνάντηση πολύ σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες, μεταξύ των τριών υπουργών με τον υπουργό μου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, για να υπογραμμίσουμε τη σημασία αυτού του σχήματος και του έργου που προσπαθούν να κάνουν μαζί, που προσπαθούμε να κάνουμε όλοι μαζί, για την ενέργεια, για την ασφάλεια στη θάλασσα και για άλλα σημαντικά ζητήματα».

Σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις, ρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ επιμένουν να επαναλαμβάνουν Ότι ο αγωγός EastMed δεν έχει μέλλον την ώρα που οι εμπλεκόμενες χώρες φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υφυπουργός διευκρίνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν επιμένουν σε τίποτα και αν οι χώρες της περιοχής αποφασίσουν ότι θέλουν να προχωρήσουν με αυτό το έργο, θα το κάνουν. Η ανησυχία μας είναι αυτή που διατύπωσα στην Ελλάδα, δηλαδή ότι το έργο είναι εξαιρετικά ακριβό, τα ύδατα πολύ βαθιά, και μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια ή περισσότερα για να ολοκληρωθεί όταν όλοι χρειάζονται ενέργεια εδώ και τώρα.

Η Ελλάδα είναι ήδη ενεργειακός κόμβος και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ταχύτεροι, πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί τρόποι για τη μεταφορά ενέργειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης σε άλλες περιοχές, μέσω καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας κ.λ.π. Εξαρτάται προφανώς από τις χώρες της περιοχής εάν θέλουν να προχωρήσουν με το έργο, αλλά η ανησυχία μας είναι ότι σε δέκα χρόνια θέλουμε να είμαστε όλοι απεξαρτημένοι από τους υδρογονάνθρακες και να έχουμε στραφεί στην καθαρή ενέργεια. Επομένως, τώρα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε αυτές τις λύσεις που είναι γρήγορες και μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες».

Σε σχέση με το πρόσφατο ταξίδι της στα κατεχόμενα είπε πως εξήγησε πολύ καθαρά στον κ. Τατάρ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι τη λύση των δύο κρατών που αυτός προτείνει. Ερωτηθείσα γιατί Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να τον επισκέπτονται με δεδομένο ότι πλέον κινείται εκτός του διαπραγματευτικού πλαισίου του ΟΗΕ, η Βικτόρια Νούλαντ απάντησε ότι «είναι πάγια τακτική των ΗΠΑ όταν πηγαίνουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, να επισκεπτόμαστε πάντα και τον Βορρά. Προσπαθούμε εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως γνωρίζετε, και ο πρόεδρος Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος και εγώ όταν ήμουν υφυπουργός Εξωτερικών, να ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Εξήγησα πολύ καθαρά στον κ. Τατάρ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και δεν στηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών που έχει προτείνει ο Βορράς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Προκλητικές οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία λέει η υφυπουργός Εξωτερικών"

Σε πλήρη λειτουργία οι εφαρμογές για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022 στο gov.gr

Σε μια σημαντική διευκόλυνση για τον Έλληνα παραγωγό προχωρούν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς από το απόγευμα της Πέμπτης είναι διαθέσιμη στο gov.gr η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2022.

Με τον τρόπο αυτό συστηματοποιείται και επιταχύνεται η υποβολή, η συλλογή και η επεξεργασία των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης.

Η ψηφιοποίηση της υπηρεσίας πραγματοποιείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με τη νέα διαδικασία, ο αγρότης μπορεί πλέον να υποβάλλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται μέσω του eae.opekepe.gov.gr, με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιούνται ψηφιακά, με αμεσότητα, ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς επιβαρύνσεις.

Ικανοποιείται, έτσι, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών της χώρας και των 412 ΚΥΔ που ήδη λειτουργούν, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό και εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους. Περαιτέρω, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος και διευκολύνοντας τη διασταύρωση των στοιχείων.

Η υλοποίηση της πλατφόρμας έγινε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αξιοποιώντας και ενσωματώνοντας όλα τα νέα προηγμένα δεδομένα και εργαλεία και φιλοξενείται στις υποδομές του Ενιαίου Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud). Με αυτό τον τρόπο, υλοποιείται μια ψηφιακή διαρθρωτική παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και εκπληρώνεται η κυβερνητική δέσμευση για μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης σε δημόσιο υπολογιστικό νέφος.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο επίσκεψης του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέστη σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι το ΟΣΔΕ γυρίζει σελίδα και ότι οφείλουν όλοι να συμμορφωθούν ώστε οι δηλώσεις των αγροτών να υποβάλλονται απρόσκοπτα από την επίσημη ηλεκτρονική βάση του κράτους.

Πως λειτουργεί η πλατφόρμα

Οι αγρότες μπορούν να πλοηγηθούν στη νέα πλατφόρμα του gov.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://www.gov.gr/ipiresies/georgia-kai-ktenotrophia/epidoteseis ο οποίος οδηγεί στην καρτέλα «Επιδοτήσεις».

Επιλέγοντας την «Απομακρυσμένη υποβολή αγροτεμαχίων ενιαίας αίτησης ενίσχυσης», οι αγρότες που δικαιούνται κοινοτικές ενισχύσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με οποιοδήποτε από τα 450 ενεργά πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Για να συνδεθούν στην πλατφόρμα, θα χρειαστεί:

- να εισάγουν τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

- να επιλέξουν το Κέντρο που θα τους εξυπηρετήσει,

ενώ ακόμα υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή ή στο κινητό τους την εφαρμογή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε πλήρη λειτουργία οι εφαρμογές για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022 στο gov.gr"

Αναστασιάδης για Τσαβούσογλου: Αν πραγματικά θέλει να συνομιλούμε, πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία

Αν πραγματικά θέλουν να συνομιλούμε, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί ισότιμου διαμοιρασμού του φυσικού αερίου της Κύπρου με τους Τουρκοκύπριους.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να παρέμβει για να περάσει το φυσικό αέριο της Κύπρου, μέσω Τουρκίας, προς την Ευρώπη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που έχω να απαντήσω στον κ. Τσαβούσογλου είναι, αν πραγματικά θέλει να συνομιλούμε, πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι να αποδεχθούν την πρόταση μας, την πρόσκληση μας, είτε για διάλογο προς καθορισμό των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, ή να προσφύγουμε σε επιδιαιτησία.

Εάν και εφόσον αποδεχθούν κάτι ανάλογο και η απόφαση θα καθορίζει πλέον τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, τα πάντα μπορεί να είναι στο τραπέζι, αν και εφόσον οι μελέτες δείξουν ότι μπορεί να είναι προσφορότερη μια ανάλογη λύση».

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία προκρίνει αγωγό από το Ισραήλ στην Κύπρο και πλωτή μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο και σε παρατήρηση ότι σήμερα η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έδειξε να διαφωνεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «δεν είναι θέμα της Κύπρου, είναι θέμα τετραμερούς απόφασης Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Ιταλίας. Είναι ένα εγχείρημα για το οποίο η Ευρώπη έκρινε ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μάλιστα, την έρευνα βιωσιμότητας, προκειμένου να εκτελεστεί. Συνεπώς, δεν είναι θέμα της Κύπρου ή ισχυρισμοί δικοί μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόταση αφορά την Energeian, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «δεν σχολιάζω προτάσεις, οι οποίες ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση».

Ερωτηθείς, εάν ακόμα θεωρεί τον αγωγό EastMed βιώσιμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη μελέτη που διεξάγεται με χρηματοδότηση της ΕΕ». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης για Τσαβούσογλου: Αν πραγματικά θέλει να συνομιλούμε, πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία"

Απαγορεύεται από αύριο το ψάρεμα στον Έβρο

Με απόφαση του Αντιπεριφερειαρχη  Έβρου ξεκινάει από αύριο Παρασκευή  15 Απριλίου η απαγόρευση αλιείας επαγγελματικής και ερασιτεχνικής με κάθε μέσο και εργαλείο. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου απαγορεύεται στον ποταμό Έβρο και το Δέλτα αυτού, στους χειμάρρους Ειρήνη (Μαΐστρου), Λουτρού, Αρδανίου, Προβατώνα, Μαυρόρεμα, Διαβολόρεμα, στον υδροταμιευτήρα Αλεξανδρούπολης, φράγματος Καβησσού, στους παραποτάμους του Έβρου, σε κανάλια και σε λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς γλυκού νερού.

Ακόμη, στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας απαγορεύεται στον ποταμό Έβρο και στους παραποτάμους Άρδα και Ερυθροπόταμο, στη φραγμαλίμνη Κομάρων, στα φράγματα Θεραπειού και Πετρωτών, στις τάφρους Πυθίου και Τ16 Ορεστιάδας, στα μικροφράγματα Αλεποχωρίου, Ασβεστάδων, Βρυσικών, Δόξας, Μεταξάδων και Παλιουρίου, στο Γουρουνόρεμα Ασημένιου, σε κανάλια και σε λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς γλυκού νερού.

Η απαγόρευση αυτή  αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και κάθε υδρόβιου οργανισμού και ισχύει μέχρι το τέλος  Μαΐου.

Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύεται από αύριο το ψάρεμα στον Έβρο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η CIA είχε πληροφορίες για τη ρωσική εισβολή από το περασμένο φθινόπωρο

Από το περασμένο φθινόπωρο υπήρχαν πληροφορίες στη CIA για το σχέδιο της Ρωσίας για μια «νέα μεγάλη εισβολή» στην Ουκρανία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε.

Μιλώντας σήμερα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ανάληψη της ηγεσίας της CIA, πέρυσι, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίας αμάχων στην Μπούτσα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».

Οι ΗΠΑ στέλνουν ανώτερο αξιωματούχο στο Κίεβο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα αποφασίσουν σύντομα εάν θα σταλεί ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Αποφασίζουμε τώρα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει για ένα ταξίδι στη Βόρεια Καρολίνα.

Μια πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε χθες Τετάρτη ότι είναι πιθανό να πήγαινε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αλλά ότι ο Μπάιντεν είναι απίθανο να ταξιδέψει εκεί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η CIA είχε πληροφορίες για τη ρωσική εισβολή από το περασμένο φθινόπωρο"

Υπόθεση 11χρονου Μάριου: Το Δημόσιο δεν θα προσφύγει κατά της απόφασης αποζημίωσης

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να μην προσφύγει κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που επιδίκασε αποζημίωση προς την οικογένεια του αδικοχαμένου 11χρονου Μάριου-Δημητρίου Σουλούκου, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κοινή δήλωση Σταϊκούρα – Θεοδωρικάκου

«Εκφράζουμε σήμερα την ικανοποίησή μας για την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους – του νομικού παραστάτη του Ελληνικού Δημοσίου – να μην προσφύγει κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που επιδίκασε αποζημίωση προς την οικογένεια του αδικοχαμένου 11χρονου Μάριου-Δημητρίου Σουλούκου. Η απόφαση του ΝΣΚ, η οποία επιβεβαιώνει την αξιολόγηση και της πολιτικής ηγεσίας, όπως έχει ήδη εκφραστεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς τόσο δημόσια όσο και σε συνέχεια σχετικής επιστολής του Υπουργού Οικονομικών, είναι απόδειξη της ανθρωπιάς και της κοινωνικής ευαισθησίας, που οφείλει να επιδεικνύει η ελληνική πολιτεία, ιδίως σε ανάλογες και ιδιαίτερα θλιβερές περιστάσεις», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι δύο υπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο 11χρονος μαθητής, είχε χάσει τη ζωή του τον Ιούνιο του 2017 από αδέσποτη σφαίρα εντός του 6ου Δημοτικού Σχολείου στις Αχαρνές. Πέντε χρόνια μετά οι έρευνες της αστυνομίας παραμένουν στο σκοτάδι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση 11χρονου Μάριου: Το Δημόσιο δεν θα προσφύγει κατά της απόφασης αποζημίωσης"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Σεργκέι Σοϊγκού υπέστη καρδιακή προσβολή «όχι από φυσικά αίτια»

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, υπέστη καρδιακή προσβολή «όχι από φυσικά αίτια», δηλώνει ένας ρωσοισραηλινός επιχειρηματίας, για αυτό και… εξαφανίστηκε από τις τακτικές ενημερώσεις του Κρεμλίνου, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο ονομάζουν ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Πιο συγκεκριμένα, η DailyMail αναφέρει, επικαλούμενη τον επιχειρηματία, ότι υπήρχαν υποψίες για ένταση στις σχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σεργκέι Σοϊγκού, λόγω της αργής προόδου του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις αυτές, διαλύθηκαν εντελώς, όταν ο Ρώσος πρόεδρος έμαθε την έκταση των απωλειών της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη και έτσι ο Σεργκέι Σοϊγκού… εξαφανίστηκε από τις 11 Μαρτίου για πολλές ημέρες.

Ο Σοϊγκού, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Πούτιν και ηγέτης του ρωσικού στρατού για μια δεκαετία, ήταν βασικός πυλώνας στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά πρόσφατα εξαφανίστηκε από τις τακτικές ενημερώσεις του Κρεμλίνου.

Τώρα θεωρείται ότι νοσηλεύεται στην εντατική αφού υπέστη «ένα τεράστιο έμφραγμα» που «δεν θα μπορούσε να συμβεί λόγω φυσικών αιτιών», σύμφωνα με τον Λεονίντ Νεβζλίν, υποδηλώνοντας ότι ο μακροχρόνιος σύμμαχος του Πούτιν μπορεί να ήταν θύμα απόπειρας δολοφονίας, μετά από εντολή του αφεντικού του.

Ο Σοϊγκού εθεάθη για τελευταία φορά χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν και άλλους υπουργούς σχετικά με την ανάπτυξη της Αρκτικής, αλλά δεν μίλησε, και υπάρχει εικασία ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί προηγουμένως καταγεγραμμένα πλάνα του Σοϊγκού από την αποχώρησή του από τις δημόσιες εμφανίσεις πριν από εβδομάδες.

Επικαλούμενος πηγές από τη Μόσχα, ο Νεβζλίν δήλωσε σήμερα Πέμπτη (14.4.2022): «Ο Σόιγκου είναι εκτός παιχνιδιού και μπορεί να μείνει ανάπηρος αν επιζήσει. Φήμες λένε ότι μια καρδιακή προσβολή θα μπορούσε να μην οφείλεται σε φυσικά αίτια».

Συνέχισε λέγοντας ότι 20 Ρώσοι στρατηγοί έχουν συλληφθεί στη Ρωσία και κατηγορούνται για υπεξαίρεση έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκαν για την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

Ποιος είναι ο ρωσοισραηλινός επιχειρηματίας Λεονίντ Νεβζλίν

Ο Νεβζλίν, πρώην μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και κορυφαίο στέλεχος πετρελαίου, είναι ένας από τους πολλούς Ρώσους επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να φύγουν όταν έγιναν στόχος του Κρεμλίνου το 2003, αφού ο Πούτιν αποφάσισε να καταλάβει την πετρελαϊκή εταιρεία Yukos.

Καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη το 2008 ενώ το Κρεμλίνο καταδίωκε τα ανώτατα στελέχη της Yukos και τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι απαρνιόταν το ρωσικό διαβατήριό του και δήλωσε ότι «ό,τι αγγίζει ο Πούτιν πεθαίνει».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Σεργκέι Σοϊγκού υπέστη καρδιακή προσβολή «όχι από φυσικά αίτια»"

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Η Τζωρτζίνα είχε λάβει κεταμίνη στο Ωνάσειο, λέει ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου - Διαψεύδει το νοσοκομείο

Η ουσία κεταμίνη, που σκότωσε την 9χρονη Τζωρτζίνα, φέρεται να είχε χορηγηθεί στο παιδί και όταν νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο. Αυτό  ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθων Παπαδόπουλος, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, ισχυρισμός όμως που δεν ισχύει.

Όπως προκύπτει από τον ιατρικό φάκελλο της Τζωρτζίνας και σύμφωνα με ανακοίνωση του Ωνασείου, στο κορίτσι ουδέποτε χορηγήθηκε  κεταμίνη στη διάρκεια της εκεί νοσηλείας του.  

«Νοσοκόμα του Ωνάσειου Νοσοκομείου που επικοινώνησε μαζί μου, μου είπε ότι στην Τζωρτζίνα είχε χορηγηθεί στο παρελθόν κεταμίνη, όταν ήταν στη ΜΕΘ, και είναι καταγεγραμμένο» είπε ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου. «Η νοσηλεύτρια μου είπε πολλά πράγματα που είχαν γίνει στο Ωνάσειο. Ήταν υπεύθυνη για τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας. Μου είπε ότι το παιδί ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση. Δεν έχει κληθεί ακόμα να καταθέσει, αλλά θα κληθεί» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα κατατεθεί και εγγράφως.

Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2021, αρκετούς μήνες πριν από τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, και δεν σχετίζεται με τις τοξικολογικές εξετάσεις του παιδιού. «Όμως» όπως είπε, «δείχνει ότι χρησιμοποιείται πράγματι στην Παιδοχειρουργική και ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν νοσοκομειακά. Στο Ωνάσειο, η χορήγηση κεταμίνης έγινε για κατασταλτικό λόγο και κατά τη διάρκεια νοσηλείας του παιδιού στη ΜΕΘ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου και εξέπνευσε η Τζωρτζίνα, αρχές του 2022, έχει ανακοινώσει επισήμως ότι ουδέποτε χορηγήθηκε κεταμίνη στο παιδί.

Η επίσημη ανακοίνωση από το Ωνάσειο

Σε συνέχεια δηλώσεων για χορήγηση κεταμίνης στην Γεωργία Δασκαλάκη, ενημερώνουμε ότι η κεταμίνη είναι αναισθητικό φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε παιδιατρικούς ασθενείς σε χαμηλές δόσεις. Ο χρόνος ημίσειας ζωής του φαρμάκου στα παιδιά είναι 1-2 ώρες και πρακτικά δεν ανιχνεύεται στο αίμα μετά από μερικές ώρες.

Η νοσηλεία της Γεωργίας Δασκαλάκη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έλαβε χώρα επτά (7) μήνες πριν η ασθενής καταλήξει. Στον ιατρικό της φάκελο, δεν αναφέρεται χορήγηση κεταμίνης.

Ενημερώνουμε ότι ο ιατρικός της φάκελος παραλήφθηκε από τις αρμόδιες Αρχές στις 2 Μαρτίου 2022.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Η Τζωρτζίνα είχε λάβει κεταμίνη στο Ωνάσειο, λέει ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου - Διαψεύδει το νοσοκομείο"

Καιρός αύριο: Λιακάδα και νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Καθαρά ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή (15.04.2022) σε όλη τη χώρα με άνοδο της θερμοκρασίας.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο με αραιές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο και θα φθάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα παράκτια από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 22 και κατά τόπους 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές αρχικά στην Κρήτη και βαθμιαία και στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λιακάδα και νέα άνοδος της θερμοκρασίας"

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Όχι του δικαστηρίου στο αίτημα αναπαράστασης καταγγελόμενου βιασμού

Αρνητική απάντηση στο αίτημα της υπεράσπισης του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη για αναπαράσταση καταγγελλόμενης πράξης βιασμού, έδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο υιοθετώντας και την πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας που ζήτησε να μην γίνει δεκτό το αίτημα, απέρριψε την αναπαράσταση που αιτήθηκε η πλευρά του κατηγορούμενου, επικαλούμενη αντιφάσεις της καταγγέλλουσας ηθοποιού που καταθέτει χωρίς δημοσιότητα, για δύο πράξεις βιασμού που ισχυρίζεται ότι υπέστη από τον καρηγορούμενο συνάδελφο της.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα ο εκ των παραστατών του κατηγορούμενου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η Πολιτική Αγωγή συναίνεσε στο αίτημα, πλην όμως το θύμα δεν συμφώνησε με μία τέτοια διαδικασία.

Η δίκη του ηθοποιού θα συνεχιστεί στις 13 Μαΐου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Όχι του δικαστηρίου στο αίτημα αναπαράστασης καταγγελόμενου βιασμού"

Χρέωσαν 11 λίτρα βενζίνη σε ρεζερβουάρ που χώραγε 10

Ένα ντοκουμέντο κλοπής σε βενζινάδικο κατέγραψε η εκπομπή LIVE NEWS σε μια εποχή που οι τιμές των καυσίμων είναι στα ύψη.

Το ρεπορτάζ της εκπομπής Live News αναφέρει: Μετρήσαμε πόσα λίτρα βενζίνης χωράει το ρεζερβουάρ μας και τα συγκρίναμε με αυτά που μας έβαλαν και τελικά πληρώσαμε σε βενζινάδικο που επισκεφθήκαμε.

Η ποσότητα που πληρώσαμε χωρίς να μπει στο ντεπόζιτο της μηχανής είναι αυτή που βρίσκεται μέσα στο πλαστικό μπουκάλι. Ένα ολόκληρο λίτρο στα 11 που μας ζητούσαν να πληρώσουμε όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Το κόστος της κλοπής αγγίζει όπως βλέπουμε τα 2 ευρώ. Συγκεκριμένα 1 ευρώ και 96 λεπτά. Το βενζινάδικο μας έκοψε την απόδειξη στις 18:19 το απόγευμα. 21,30 ευρώ για 10,95 λίτρα αμόλυβδης.

Το θέμα όμως είναι ότι εμείς ξέραμε τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ. Γνωρίζαμε πως αυτή η ποσότητα ήταν αδύνατον να έχει μπει. Πολύ απλά επειδή το δικό μας ντεπόζιτο χωράει 10 λίτρα βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστεί. Το ένα επιπλέον δεν μπήκε ποτέ, αλλά χρεώθηκε και έτσι έπρεπε να το πληρώσουμε.

Στις 18:40 το συμβάν καταγράφηκε από την αστυνομία και πλέον οι φόβοι μας για τα όσα πιθανότατα συμβαίνουν αυτό το διάστημα σε μια σειρά από μικρά βενζινάδικα έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο αεροναυπηγός μηχανικός Κώστας Λακαφώσης παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Λύνει το ντεπόζιτο της μηχανής, ώστε στη συνέχεια να μετρηθεί μπροστά στη κάμερα πόση βενζίνη χωράει. Το ρεζερβουάρ έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη μηχανή και πλέον το γυρίζουμε για να αδειάσει όση ποσότητα βενζίνης έχει απομείνει μέσα. Ούτε σταγόνα πια…

Αμέσως μετά ο γενικός γραμματέας της ένωσης βενζινοπωλών Αττικής αρχίζει να γεμίζει. Μέχρι πάνω… 9,90 λίτρα όπως γράφει η απόδειξη. Τα 11 που υποστήριζαν ότι μας έβαλαν το προηγούμενο απόγευμα δεν μπορούσαν να μπουν σε καμία περίπτωση…

Σε ένα πλαστικό μπουκάλι του ζητάμε να βάλει το 1 λίτρο που πήγαν να μας κλέψουν… Αυτή την ποσότητα λοιπόν, οι περισσότεροι θα πλήρωναν χωρίς να έχει καταλήξει στο όχημά τους. Είτε για να μην χρονοτριβούν, είτε γιατί δεν γνωρίζουν την ακριβή χωρητικότητα του ρεζερβουάρ. Κάτι που οι επιτήδειοι γνωρίζουν και συνεχίζουν σε μια προσπάθεια να αυξήσουν με παράνομο τρόπο τα κέρδη τους.

Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι εμείς δεν πέσαμε στην περίπτωση. Όπως φαίνεται παρά τους ελέγχους η δράση ορισμένων στις πλάτες των οδηγών συνεχίζεται.

Το θέμα είναι σοβαρό και η έρευνα του LIVE NEWS συνεχίζεται για να πέσει περισσότερο φως στις αληθινές του διαστάσεις».

Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής;

Για να καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό, μπορεί να καλέσει στο τετραψήφιο 1520 για ολόκληρη την Ελλάδα ή στο 1512 που είναι η αρμόδια υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή της Περιφέρειας Αττικής.

Καλέσαμε στο συγκεκριμένο νούμερο και μας ενημέρωσαν ότι η καταγγελία μας μπορεί να γίνει ανώνυμα ή επώνυμα. Εάν γίνει ανώνυμα, θα πάει κάποια στιγμή το κλιμάκιο ελέγχου στο συγκεκριμένο πρατήριο, όμως εμείς δεν θα ενημερωθούμε ποτέ για την εξέλιξη. Εάν την κάνουμε επώνυμα, η διαδικασία του ελέγχου είναι η ίδια, απλώς θα πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου και θα έχουμε δικαίωμα να ρωτήσουμε και να ενημερωθούμε για την πορεία του ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο έλεγχος θα αποτυπώσει την κατάσταση στην χρονική στιγμή που θα επισκεφθεί το πρατήριο, και όχι στην ημερομηνία του δικού μας περιστατικού.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής θα πρέπει να “υποψιάζεται” τα πρατήρια που έχουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή πώλησης, έχοντας σαν μέτρο σύγκρισης και την τιμή διυλιστηρίου που μπορεί ο καθένας να βρει δημοσιευμένη στο ίντερνετ.

Προφανώς, ο υγιής ανταγωνισμός της αγοράς δίνει το περιθώριο σε κάποιον επιχειρηματία να συμπιέσει το κέρδος του προς τα κάτω προκειμένου να πουλήσει φθηνότερα και να προσελκύσει τον καταναλωτή. Όταν, όμως, η λιανική τιμή στο πρατήριο φτάνει να είναι πιό χαμηλή από τη χοντρική τιμή αγοράς, είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρέωσαν 11 λίτρα βενζίνη σε ρεζερβουάρ που χώραγε 10"

Κορωνοϊός: 57+5 θάνατοι και 9.308 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 9.308. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν, ανέρχεται σε 3.216.256, εκ των οποίων 49% άνδρες. 

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 176 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2, ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 119.722 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 202.404 τεστ, τα 17.025 μοριακά και τα 185.379 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 4,6% έναντι 4,69% το προηγούμενο 24ωρο με 235 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 3.848 στην Αττική (4.447 χθες).
  • 1.030 στη Θεσσαλονίκη (1.162 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 514 από την Ανατολική Αττική (627 χθες).
  • 710 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (807 χθες).
  • 95 από τη Δυτική Αττική (102 χθες).
  • 490 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (507 χθες).
  • 1.079 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.233 χθες).
  • 470 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (598 χθες).
  • 441 από τον Πειραιά (491χθες).
  • 49 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (82 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 57, ενώ εκ των υστέρων έχουν απογραφεί πέντε ακόμα απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.406 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (χθες 345). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 183 (54,79%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 151 (45,21%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.544 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 245 (ημερήσια μεταβολή -20,71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 307 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 57+5 θάνατοι και 9.308 κρούσματα"

Κατασχέθηκε το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου που ανήκει στην αδελφή του Ρώσου ολιγάρχη Ουσμάνοφ

Οι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο που ανήκει στην αδερφή του Ρώσου ολιγάρχη, Άλισερ Ουσμάνοφ, Γκουλμπακόρ Ισμαίλοβα.

Το πολυτελές σκάφος «Dilbar» δεσμεύτηκε από τις αρχές του Αμβούργου, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Το γιοτ του Ρώσου Ουσμάνοφ μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα και διαθέτει, μεταξύ άλλων, μια πισίνα 80 μέτρων και δύο ελικοδρόμια.



Η Γκουλμπακόρ Ισμαίλοβα, αδερφή του ολιγάρχη, δέχτηκε ευχάριστα το δώρο του σε μία προσπάθεια να τον βοηθήσει να μην κατασχεθούν όλα του τα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Άλισερ Ουσμάνοφ πιστεύεται ότι έχει μεταβιβάσει πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία σε καταπιστεύματα για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

ousmanof_875

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αστυνομίας Εγκλημάτων» της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι, ύστερα από εκτεταμένες έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ιδιοκτήτρια του πολυτελούς σκάφους είναι η αδερφή του Ουσμάνοφ κι έτσι προέβη στην κατάσχεσή του.

Το γιοτ «Dilbar», με σημαία «νήσων Κέιμαν» κοστίζει 648 εκατομμύρια δολάρια, και χρειάζεται 783.822 δολάρια μόνο για να γεμίσει καύσιμα.

Το 2016, όταν ο Άλισερ Ουσμάνοφ, βασιλιάς του ρωσικού χάλυβα, απέκτησε τους τίτλους ιδιοκτησίας του μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην ανοιχτή θάλασσα.

Το γιοτ ζυγίζει 15.917 τόνους, έχει μήκος πάνω από 152 μέτρα και διαθέτει ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου.

oussmanof_45983

Κατασκευάστηκε από το γερμανικό ναυπηγείο της Λίρσεν. Για τον σχεδιασμό του υπερπολυτελούς σκάφους , o διάσημος αρχιτέκτονας Espen Øino από το Μονακό που ειδικεύεται στα σκάφη, συνεργάστηκε με την British Winch Design για να σχεδιάσει τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του .

Ο ιδιοκτήτης του «Dilbar», Άλισερ Ουσμάνοφ, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1953 στο Ουζμπεκιστάν σε μία επαρχιακή πόλη, ωστόσο πέρασε την παιδική του ηλικία στην Τασκένδη. Στόχος του ήταν να γίνει διπλωμάτης και γι' αυτό τον λόγο μετακόμισε στη Μόσχα. Μπήκε στο Κρατικό Ινστιτούτο Δημοσιών Σχέσεων της Μόσχας και αποφοίτησε το 1976 με πτυχίο στο διεθνές δίκαιο.

Δραστηριοποιείται στον κλάδο των σιδηρομεταλλευμάτων, ατέχει την «Mail.ru», τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτύου στη χώρα και τη «MegaFon», τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Kommersant κι έχει μετοχές σε ισχυρές επιχειρήσεις όπως οι Groupon, Airbnb, Apple, Gazprom και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Οι διασυνδέσεις του με το Κρεμλίνο απογείωσαν την καριέρα του και φούσκωσαν τον κουμπαρά του.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατασχέθηκε το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου που ανήκει στην αδελφή του Ρώσου ολιγάρχη Ουσμάνοφ"

Βουλή: Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας «πέρασε» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Με τις ψήφους της ΝΔ, μόνο, ψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας “Δουλειές ξανά”, που περιλαμβάνει την αλλαγή του ρόλου του ΟΑΕΔ, τα κριτήρια για τα επιδόματα των ανέργων, την επαγγελματική τους κατάρτιση και τις fast trach “συντάξεις εμπιστοσύνης”.

Ευρεία πλειοψηφία δόθηκε σε επιμέρους άρθρα. Συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 15 «Διαδοχή Ενιαίου Λογαριασμού, για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών»: ναι 158, όχι 106, παρών 32

Στο άρθρο 17 «Ψηφιακό Ατομικό Δελτίο Δράσης»: ναι 181, όχι 22, παρών 93

Στο άρθρο 19 «Εισοδηματικές προϋποθέσεις για παροχές προς ανέργους και αναζητούντες εργασία»: ναι 158, όχι 106, παρών 32

Στο άρθρο 20 «Υποχρεώσεις ΔΥΠΑ προς αναζητούντες εργασία»: ναι 181, όχι 22, παρών 93

Στο άρθρο 22 «Συνέπειες σε παράβαση υποχρεώσεων των αναζητούντων εργασία»: ναι 158, όχι 128, παρών 10

Στο άρθρο 23 «Κυρώσεις περίπτωση αναληθών δηλώσεων για εγγραφή ή παραμονή στο Ψηψιακό Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης»: ναι 181, όχι 15, παρών 100

Στο άρθρο 25 «Παράταση καταβολής του επιδόματος ανεργίας»: ναι 272, όχι 16, παρών 8

Στο άρθρο 35 «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων»: ναι 181, όχι 22, παρών 93

Στο άρθρο 36 «Επιλεξιμότητα και πληρωμή παρόχων επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης»: ναι 158, όχι 54, παρών 84

Στο άρθρο 38 «Πλαίσιο αξιολόγησης και λογοδοσίας επιλέξιμων παρόχων επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης»: ναι 158, όχι 45, παρών 93

Στο άρθρο 48 «Δράση «δημιουργία χώρων φύλαξης εντός των επιχειρήσεων»»: ναι 190, όχι 15, παρών 91

Στο άρθρο 49 «Δικαιούχοι και ωφελούμενοι Δράσης «Δημιουργία χώρων ψύλαξης βρεφών επιχειρήσεων» Ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης»: ναι 190, όχι 22, παρών 84

Στο άρθρο 50 «Οργάνωση, λειτουργία και στελέχωση του χώρου φύλαξης στο πλαίσιο υλοποίησης Δράσης «δημιουργία χώρων φύλαξης, εντός των επιχειρήσεων»: ναι 190, όχι 22, παρών 84

Στο άρθρο 51 «Καταβολή αξιών τοποθέτησης (vouchers) Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων Αναπηρία και τροφείων Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας»: ναι 264, όχι 16, παρών 16

Στο άρθρο 55 «Ενίσχυση υποχρεώσεων φορέων κοινωνικής προστασίας -Τροποποίηση άρθρων 7 και 54 ν. 4837/2021»: ναι 296, όχι κανένα, παρών κανένα

Στην τροπολογία για τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις «εμπιστοσύνης»: 190 ναι, 23 όχι, 83 παρών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας «πέρασε» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη"

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022: Για πρώτη φορά συντελεστές βαρύτητας από τις σχολές - Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που φέτος αρχίζουν στις 3 Ιουνίου.

Οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν, για πρώτη φορά φέτος, με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος και ανακοινώθηκαν με την Φ.253.1/148469/Α5/18-11-2021 (Β΄5399) Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε βάσει του Ν.4777/2021.

Συνεπώς, τα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος, καθορίζοντας τον συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά.

Ο τρόπος υπολογισμού μορίων των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής, καθώς και τα κριτήρια ισοβαθμίας καθορίζονται με νέα απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.

Δείτε εδώ την απόφαση για τα ΓΕΛ

Δείτε εδώ την απόφαση για τα ΕΠΑΛ

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού, όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:

p1

p2

p3

p4

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022: Για πρώτη φορά συντελεστές βαρύτητας από τις σχολές - Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια"

Χατζηδάκης: Αλλάζουν όλα από Δευτέρα για ΟΑΕΔ και επιδόματα

Τις σημαντικότερες αλλαγές για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους που επιφέρει άμεσα με την ψήφιση του το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα ότι απέναντι στις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η αντιπολίτευση αντέταξε την άρνηση για το καινούργιο, μια καταιγιστική καταστροφολογία και ψευδολογία καθώς και μια μεγάλη δόση εμπάθειας.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι από την ερχόμενη Δευτέρα:

-Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50 % του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

-Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

-Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια - τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης - όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

-Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΙΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, κατά την πάγια ευρωπαΐκή πρακτική.

-Ξεκινά η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

-Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

-Θεσπίζονται οι συντάξεις fast track και οι συντάξεις εμπιστοσύνης ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί απόδοσης των συντάξεων, με ρυθμίσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη. Ο υπουργός κάλεσε δε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να δείξουν με την ψήφο τους αν συντάσσονται με τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ ή με τους συνταξιούχους που ταλαιπωρούνται περιμένοντας την απονομή της σύνταξης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και τις δράσεις που προγραμματίζονται ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την μείωση της ανεργίας από το 17,2 τον Ιούλιο του 2019 στο 12,8 % τον Φεβρουάριο του 2022, τον τριπλασιασμό των ρυθμών υλοποίησης των προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης του ΟΑΕΔ, την επικείμενη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού , την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τον Ιούνιο αρχικά σε τράπεζες και σούπερ - μάρκετ, τον προσωπικό βοηθό για τους ανάπηρους και την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς, τους χώρους φροντίδας βρεφών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις και την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

«Έχουμε δείξει δείγματα γραφής τα τελευταία δυόμισι χρόνια με εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική και έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι μια πολιτική με θετικό αποτύπωμα για εργαζόμενους, ανέργους, ασφαλισμένους, ανάπηρους, όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της ευαισθησίας αλλά και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Αλλάζουν όλα από Δευτέρα για ΟΑΕΔ και επιδόματα"

Skroutz: Οι καταγγελίες για εξαπάτηση πελατών και η απάντηση της εταιρείας

Αρκετά σχόλια έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για εξαπάτηση πελατών που προχώρησαν σε παραγγελίες μέσω συγκεκριμένης επιχείρησης, την εξόφλησαν αλλά το προϊόν δεν έφτασε ποτέ σε αυτούς. Οι παραγγελίες έγιναν μέσω της δημοφιλούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας Skroutz, η οποία μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση.

Πώς έπεσε θύμα εξαπάτησης περιέγραψε μέσω ενός βίντεο στο TikTok ένας νεαρός, ο οποίος ανέφερε:

«Μπήκα στο skroutz, βρήκα μία τηλεόραση σε πολύ καλή τιμή. Μπήκα στο πρώτο κατάστημα που είχε το οποίο συνεργάζεται με το skroutz από το 2019 και είχε καλές κριτικές σχετικά» τόνισε εξηγώντας πως είχε μόνο μία αρνητική.

«Αφού λέω συνεργάζεται με το skroutz τόσα χρόνια είναι αξιόπιστό» σημείωσε προσθέτοντας πως έκανε παραγγελία και κατέθεσε τα χρήματα.

«Πριν βάλω τα χρήματα είχα μιλήσει στο τηλέφωνο με εκπρόσωπο του σάιτ» επεσήμανε ακόμη.

Μετά από μερικές μέρες που ήθελε να μάθει για την εξέλιξη της παραγγελίας που έκανε ο νεαρός όπως εξηγεί ο ίδιος, έπαιρνε τηλέφωνο στο σάιτ, έστελνε μέιλ και δεν πήρε καμία απάντηση.

«Επικοινώνησα με το skroutz, έκανα μία αρνητική αξιολόγηση και έπειτα μου έστειλαν ένα μέιλ, μου απάντησαν ότι η παραγγελία έχει παραδοθεί στον κούριερ και θα με ενημερώσουν με αριθμό voucher», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, την επόμενη μέρα παρατήρησε ότι είχαν κλείσει το site και η σελίδα στο Facebook της εταιρείας 365shop.gr είχε κατέβει.

«Το ίδιο πρόβλημα το έχουν άλλα 40-45 άτομα» ανέφερε ο νεαρός.

Όλοι, όπως αναφέρει, επικοινώνησαν με το skroutz και έλαβαν «την ίδια αυτοματοποιημένη απάντηση» που ανέφερε: «Λυπούμαστε για αυτό που έγινε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι με λίγα λόγια» και τους παρότρυνε να προχωρήσουν σε μήνυση.

Η ανακοίνωση του Skroutz

Η γνωστή πλατφόρμα Skroutz εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις καταγγελίες στην οποία αναφέρει:

«Αναφορικά με το συμβάν με την επιχείρηση 365 SHOP GR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε, κατάστημα “365shop”, που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες και πάντα πιστοί στο όραμα μας να προσφέρουμε τη βέλτιστη εμπειρία στους καταναλωτές γνωστοποιούμε πως η συνεργασία μας με το συγκεκριμένο κατάστημα έχει οριστικά διακοπεί.

Να επισημάνουμε ότι η Skroutz δεν διαμεσολαβεί στις αγορές μεταξύ του καταναλωτή και του ηλεκτρονικού καταστήματος, δεν εκπροσωπεί ούτε υποκαθιστά οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα παρά μόνο για τις παραγγελίες οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω της υπηρεσίας Skroutz Marketplace, όπου η συναλλαγή ολοκληρώνεται με πλήρη ασφάλεια στην σελίδα μας (περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Επιπροσθέτως, έχουμε ήδη επικοινωνήσει με κάθε καταναλωτή που μας ενημέρωσε για την αποτυχία ολοκλήρωσης της παραγγελίας του και παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη για τις διαδικασίες αποζημίωσης σε καθέναν από αυτούς ξεχωριστά. Καθώς συνεχώς φτάνουν καινούργια αιτήματα σε μας, τα επεξεργαζόμαστε με τη δέουσα προσοχή και συμβουλεύουμε τους καταναλωτές για τα επόμενα βήματα ανάλογα με την περίπτωση.

Ειδικότερα οι καταναλωτές που επέλεξαν την εξόφληση της παραγγελίας τους μέσω κάρτας – χρεωστικής ή πιστωτικής – μπορούν να αποζημιωθούν για το σύνολο του κόστους της παραγγελίας τους από την εκδότρια τράπεζα της κάρτας μέσω της διαδικασίας αμφισβήτησης συναλλαγής.

Για όλους όσοι ολοκλήρωσαν την αγορά τους μέσω τραπεζικής κατάθεσης, στο πλαίσιο της παροχής της βέλτιστης δυνατής εμπειρίας ηλεκτρονικών αγορών, θα αποζημιωθούν με την μορφή κουπονιού – ίσης αξίας με εκείνη της παραγγελίας τους – μέσω του Skroutz Marketplace.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως για τις ηλεκτρονικές αγορές, η εξόφληση μέσω κάρτας παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπος πληρωμής καθώς είναι και ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει την επιστροφή των χρημάτων στο σύνολό τους.

Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι οι καταναλωτές που αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις παραγγελίες τους μέσω της συγκεκριμένης επιχείρησης να προχωρήσουν σε καταγγελία με σκοπό την επίλυση του προβλήματος από τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους είμαστε σε διαρκή επικοινωνία».

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Skroutz: Οι καταγγελίες για εξαπάτηση πελατών και η απάντηση της εταιρείας"

Ουκρανία : Τι σημαίνει το πλήγμα στη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας για τη Ρωσία

Η ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, η Moskva, αυτή τη στιγμή είτε πλέει ακυβέρνητη είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας. Οι πληροφορίες για την ακριβή τύχη της είναι λιγοστές, με τους Ρώσους να έχουν παραδεχθεί ότι υπήρξε «μία έκρηξη», από την οποία τυλίχθηκε στις φλόγες, αλλά να αρνούνται να επιβεβαιώσουν την ουκρανική εκδοχή για πλήγμα από πυραύλους Neptune.

Αυτό που έχει επισήμως ανακοινωθεί είναι ότι το πλοίο, που είχε πλήρωμα άνω των 500 ανδρών, έχει εκκενωθεί πλήρως και αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, όπως σχολιάζει το CNN, είναι ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, 50 ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα κρατικά πρακτορεία TASS και RIA, επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημικές και αναφέρουν ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. Ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή θολώνουν τις δορυφορικές εικόνες και δεν θα καθιστούν να διακριβωθεί η κατάσταση του πλοίου. Επικαλούμενο ειδικούς το CNN ότι μία πυρκαγιά σε ένα τέτοιου είδους πολεμικό πλοίο προκαλεί συνήθως αλλεπάλληλες εκρήξεις που τελικά το βυθίζουν.

Ακόμη και εάν η πυρκαγιά δεν ήταν αποτέλεσμα πλήγματος από ουκρανικούς πυραύλους, η καταστροφική εξέλιξη σίγουρα πλήττει το αφήγημα για το πανίσχυρο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, αλλά και το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών, που έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, για την οποία όπως φαίνεται δεν ήταν προετοιμασμένοι.

«Μόνο η απώλεια ενός υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων ή του Kutznetsov (του μοναδικού αεροπλανοφόρου της Ρωσίας) θα προκαλούσε σοβαρότερο πλήγμα στο ρωσικό ηθικό και στη φήμη του ναυτικού στη ρωσική κοινή γνώμη» σχολιάζει ο Καρλ Σούστερ, απόμαχος πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και πρώην διευθυντής στο Κέντρο Επιχειρήσεων Ειρηνικού.

Ο Αλέσιο Παταλάνο, καθηγητής πολέμου και στρατηγικής στο King’s College στο Λονδίνο, κάνει από την πλευρά του λόγο για ισχυρό πλήγμα με ηχηρότατο πολιτικό μήνυμα και συμβολισμό.

Το Moskva, μήκους 186 μέτρων, ήταν το καμάρι του Ρωσικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Ναυπηγήθηκε  στην ουκρανική πόλη Μικολάγιεβ  στη σοβιετική εποχή και τέθηκε σε υπηρεσία στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας το 1983. Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, το πλοίο ήταν εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με 16 πυραύλους κρουζ τύπου «Vulkan», οι οποίοι έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 700 χιλιομέτρων.

Ο περιφερειακός διοικητής της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο, ισχυρίστηκε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους Neptune για την επίθεση. Εάν αυτό είναι αλήθεια, το Moskva θα ήταν δυνητικά το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει βγει ποτέ εκτός δράσης από πύραυλο, είπε ο Schuster.

Ήδη στο διαδίκτυο υπάρχουν και ερμηνείες για το πώς το ρωσικό καταδρομικό δεν κατάφερε να αποκρούσει την ουκρανική πυραυλική επίθεση.

Κατά μια εκδοχή, η Ουκρανία είχε σηκώσει drone Bayraktar κοντά στο πλοίο ώστε να του «αποσπάσει» την προσοχή, καταφέρνοντας έτσι το χτύπημα με τους Neptune. Κατά την ίδια εκδοχή – που μάλιστα επικαλείται ρωσικές πηγές – το Moskva αμέσως μετά το χτύπημα πήρε κλίση.

Ποια είναι όμως η «σατανική σύμπτωση» με το πλήγμα στη ρωσική ναυαρχίδα;

Το πρωί της ίδιας μέρα που χτυπήθηκε το Ρωσικό πλοίο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είχε παρουσιάσει το νέο γραμματόσημο της χώρας, προς τιμήν ακριβώς της ηρωικής αντίστασης των συνοριοφυλάκων, που αναπαριστά έναν εξ αυτών να υψώνει το δάχτυλό του προς το Moskva!

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία : Τι σημαίνει το πλήγμα στη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας για τη Ρωσία "

Οικονόμου: Εάν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα για την στήριξη της κοινωνίας

«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μία κυβέρνηση που ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις επειδή διέπεται από πραγματισμό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία που όπως είπε επανατοποθέτησε την πραγματικότητα και κατά συνέπεια τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται την πραγματικότητα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις «γιατί ύψιστη προτεραιότητα για μας είναι η προστασία του λαού και της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά.

Περνώντας στις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια επεσήμανε πως «είναι απόλυτη επιλογή μας να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας και την ενέργειά μας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε δράσεις στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και πολιτών».

Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός επιμένει στην προσπάθεια (προσπάθεια που υποστηρίζεται κι από άλλους ηγέτες) για μια ευρωπαϊκή λύση σ' ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μεμονωμένα. «Κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Παγκόσμιες στρεβλώσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας απαιτούν διεθνείς πρωτοβουλίες», τόνισε.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα οι δράσεις αυτές να δρομολογηθούν άμεσα και πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο εξετάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου να εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων και ταυτόχρονα να βρίσκουμε και να αξιοποιούμε νέες δυνατότητες. «Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πρώτη η κυβέρνηση ξεκίνησε τη στήριξη της κοινωνίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα συνεχίσει τη στήριξη αυτή όσο συνεχίζεται η κρίση

Την ίδια ώρα όπως είπε ο κ. Οικονόμου συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις που παράγουν έμπρακτο και άμεσο όφελος για την πατρίδα και την κοινωνία. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στο νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά», που ψηφίζεται στη Βουλή το οποίο θεσπίζει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο σε τρεις ενότητες μείζονος ενδιαφέροντος.

Η πρώτη ενότητα αφορά την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης παροχών του Οργανισμού, την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης του εργατικού δυναμικού και προπάντων την υποβοήθηση των ανέργων για να βρουν δουλειά. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ειδικά μέτρα που θεσπίζονται.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ασχολείται με την τόνωση της εργασίας από την αρχή της θητείας της γι αυτό και κατάφερε να μειώσει την ανεργία κι έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη ενότητα μεταρρυθμίσεων αφορά στον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής, η οποία πλέον θα καλύπτει και τις ανάγκες νέων ανθρώπων.

Η νέα υπηρεσία, «με άλλα λόγια γίνεται μοχλός για να αποκτούν στέγη οι εργαζόμενοι και οι νέοι μας», τόνισε επειδή το στεγαστικό παραμένει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας.

Η τρίτη ενότητα αφορά την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, την επίλυση δηλαδή ενός από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα που κληρονομήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως χαρακτηριστικά είπε. Εξήγησε ότι αφορά στη συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτείται για την έκδοση των συντάξεων και κατά το οποίο οι ασφαλισμένοι παραμένουν σε ομηρία, χωρίς κανένα εισόδημα.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις συντάξεις fast track και στις συντάξεις εμπιστοσύνης εξηγώντας πώς λειτουργούν.

Επισημαίνοντας πως η μείωση της ανεργίας είναι θετικό στοιχείο αλλά δεν είναι αρκετή, αναφέρθηκε και στη συνέχιση ήδη εφαρμοσμένων αλλά και σε νέες δράσεις μεταξύ αυτών τη συνέχιση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για 150.000 θέσεις εργασίας. Εφαρμόζεται το πρώτο ένσημο, θα διοχετευτεί περίπου 1 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατάρτιση 500.000 συμπολιτών μας σε ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, από τον Ιούνιο ξεκινά η κάρτα εργασίας που θα προστατεύει ωράριο εργασίας και υπερωρίες, είπε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ψευδείς καταγγελίες και επισημαίνοντας πως «είναι η αντίδραση προσωποποιημένη, είναι η συντήρηση σωματοποιημένη».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονόμου: Εάν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα για την στήριξη της κοινωνίας"

Χ. Σταϊκούρας: Συνέχιση της επιδότησης καυσίμων – Τι είπε για ΦΠΑ και κατώτατο μισθό

Συνέχιση και πιθανόν επέκταση της επιδότησης των καυσίμων, το επόμενο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Προφανώς θα συνεχιστεί η βοήθεια και τον Μάιο» είπε ο υπουργός, ενώ για το ύψος της επιδότησης συμπλήρωσε ότι αυτό θα εξετασθεί το επόμενο διάστημα σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο.

Για τα τρέχοντα μέτρα ανέφερε ότι αυτή και την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν ως βοήθεια στους πολίτες περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Θα αφορούν στην «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ, στην ενίσχυση σε αγρότες και κτηνοτρόφους (συνολικά 47 εκατ. ευρώ), στην επιδότηση των 200 ευρώ στα ταξί και στην επιδότηση των καυσίμων (η πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες).

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είπε ότι «έχουμε ποσοτικοποιήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά υπάρχουν προτεραιότητες». Ενώ, πρόσθεσε ότι μπορεί να μην φτάσει αυτή η μείωση στον πολίτη και να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε κάθε περίπτωση- σύμφωνα με τον υπουργό- οι όποιες κινήσεις θα εξαρτώνται από τις αντοχές του προϋπολογισμού και τις ανάγκες που θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα. 

Επανέλαβε πως πρέπει να κρατηθούν «πολεμοφόδια», καθώς θα παραταθεί έως το τέλος του έτους ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση (κόστος 250 εκατ. ευρώ), ενώ το 2023 θα πρέπει να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να μονιμοποιηθούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές (συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ).

Ακόμα ο κ. Σταϊκούρας:

Για τα ενεργειακά παρέπεμψε και στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Μάιο, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής, όσο και στο πλαίσιο για τους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών για το 2023.

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, ανέφερε ότι οι «συνθήκες για γενναία αύξηση» υφίστανται και αφορούν στην υψηλή ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να βοηθάει τα εισοδήματα των πολιτών, αλλά να μη δημιουργούν αντικίνητρα στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης της ανεργίας», συμπλήρωσε.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προέβλεψε ανάπτυξη της τάξεως του 3% εφέτος και πληθωρισμό πάνω από 5%.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χ. Σταϊκούρας: Συνέχιση της επιδότησης καυσίμων – Τι είπε για ΦΠΑ και κατώτατο μισθό"

Πέτρος Φιλιππίδης: Αναπαράσταση του βιασμού ζητά η υπεράσπιση του ηθοποιού

Αίτημα αναπαράστασης των πράξεων βιασμού που καταγγέλλει η πρώτη μάρτυρας στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη υπέβαλε στο δικαστήριο, που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, η υπεράσπιση του ηθοποιού, σύμφωνα με τον εκ των συνηγόρων του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

Κατά τον κ. Δημητρακόπουλο, η πλευρά του κατηγορούμενου αιτήθηκε στο δικαστήριο να επιτρέψει την αναπαράσταση της πράξης που περιγράφει στην κατάθεσή της η πρώτη συνάδελφος του κατηγορούμενου, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον συνήγορο του κ. Φιλιππίδη, η μάρτυρας έχει πέσει σε αντιφάσεις.

Ο δικηγόρος του ηθοποιού δήλωσε πως για την αναπαράσταση της καταγγελλόμενης πράξης, αντί της καταγγέλλουσας που κατά τον κ. Δημητρακόπουλο διαφωνεί με μία τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να συνδράμει γυναίκα δικηγόρος, συνεργάτης των υπερασπιστών του κατηγορούμενου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέτρος Φιλιππίδης: Αναπαράσταση του βιασμού ζητά η υπεράσπιση του ηθοποιού"

Στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων ο Σαββίδης; – Κόκκινος συναγερμός στην Ελλάδα – Υπό έρευνα στην Τσεχία ο ολιγάρχης

Εμπλοκές και περιπλοκές δίχως σαφή κατάληξη φαίνεται πως θα συνεχίζει να προξενεί ο πόλεμος της Ουκρανίας και στην Ελλάδα οι πονοκέφαλοι μάλλον πληθαίνουν και εντείνονται.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα κέντρα των Βρυξελλών έχουν περιλάβει τον Ιβάν Σαββίδη στη λίστα των προσώπων που θα πρέπει να υποστούν κυρώσεις, λόγω της συμμετοχής του σε δίκτυα υποστήριξης αυτονομιστικών ομάδων του Ντονμπάς.

Ποια θα είναι ακριβώς η εξέλιξη δεν είναι ακόμη σαφές, ωστόσο η υπόθεση έχει σημάνει συναγερμό στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης. Και αυτό επειδή μία ενδεχόμενη εμπλοκή με τον Σαββίδη θα σημάνει ένα ντόμινο εξελίξεων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται ως γνωστόν σχεδόν παντού, από το ποδόσφαιρο και τα ξενοδοχεία έως τα νερά και φυσικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Κατά πληροφορίες στο παρασκήνιο γίνονται πολλά και εντός των ημερών θα φανεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Για να πάρουμε ωστόσο μια γεύση σχετικά:

Τη Δευτέρα, ο τσεχικός ιστότοπος seznamzpravy.cz δημοσίευσε ένα άρθρο και με ελληνικό, αλλά κυρίως γενικότερα ευρωπαϊκό, ενδιαφέρον. Το υπογράφουν οι συντάκτες Jiří Pšenička και Ondřej Koutník και έχει τίτλο: «Η έρευνα των οικονομικών υπηρεσιών θα ρίξει φως στον ολιγάρχη με το εργοστάσιο κοντά στο Σλάνι». Αναφέρεται στον Ιβάν Σαββίδη.

Ξεκινώντας με μία φωτογραφία που δείχνει τον γνωστό ολιγάρχη να συνομιλεί με τον Ρώσο Πρόεδρο (στη λεζάντα διαβάζουμε: «Ο Ιβάν Σαββίδης εξακολουθεί να είναι σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν»), και με υπότιτλο: «Ο Ρωσο-Έλληνας ολιγάρχης Ιβάν Σαββίδης κατέχει μία εταιρία συσκευασίας τροφίμων στην Τσεχία μέσω της συζύγου του», μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Στη συνέχεια των ερευνών της Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων (FAU – η τσεχική ΑΑΔΕ) για Ρώσους επιχειρηματίες που σχετίζονται με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στο στόχαστρο μπαίνει πλέον και η τσεχική ιδιοκτησία του Ρωσο-Έλληνα ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη.

Οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές πολύ κοντά στον υπουργό Οικονομικών, και εμπεριέχουν εμπιστευτικά στοιχεία οικονομικού ενδιαφέροντος. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Michaela Lagronová δεν διέψευσε τις πληροφορίες για τον έλεγχο στον Σαββίδη, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να προστεθεί στον κατάλογο των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρώπη.

«Δυστυχώς, ο Νόμος για την Εφαρμογή των Διεθνών Κυρώσεων δεν μας επιτρέπει να αποκαλύψουμε τα ονόματα οιωνδήποτε προσώπων ή φορέων με τα οποία συναλλάσσεται επί του παρόντος η FAU σε σχέση με καταλόγους κυρώσεων της ΕΕ», απάντησε η κυρία Lagronová σε ερώτηση για τον εν λόγω επιχειρηματία.

Το «Seznam Zprávy» περιέγραψε τις προηγούμενες ημέρες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Σαββίδη στην Τσεχική Δημοκρατία. Έχει στην ιδιοκτησία του ένα μικρό εργοστάσιο συσκευασίας τροφίμων στα περίχωρα του Σκάνι. Η τσεχική εταιρία με την ονομασία Atlantis-Pak Service αναφέρει το όνομα της συζύγου του δισεκατομμυριούχου, Κυριακής Σαββίδη, ως ιδιοκτήτρια της εταιρίας.

Στη Ρωσία, ο Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης του πολυτομεακού ομίλου Agrocom, που υπό την σκέπη του περιλαμβάνει σαράντα εταιρίες με 15.000 υπαλλήλους συνολικά.

Παράλληλα, όμως, ο μεγάλος αυτός επιχειρηματίας δραστηριοποιείται και πολιτικά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Υπήρξε επί οκτώ χρόνια βουλευτής με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, ενώ εξακολουθεί να συμμετέχει στο συμβούλιο του αρχηγού του ρωσικού κράτους.

Ο γεωργιανής καταγωγής ολιγάρχης, γόνος οικογενείας Ελλήνων μεταναστών, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την πατρίδα των προγόνων του μετά το 2010, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στον ελληνικό Βορρά, όπου, μεταξύ άλλων, έχει στην ιδιοκτησία του τον ποδοσφαιρικό σύλλογο ΠΑΟΚ».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων ο Σαββίδης; – Κόκκινος συναγερμός στην Ελλάδα – Υπό έρευνα στην Τσεχία ο ολιγάρχης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news