facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Μπουτάρης: Να μην ξανάρθουν οι πολιτικοί στη ΔΕΘ - Να φτιάξουν ένα Νταβός

Tον δικό του απολογισμό για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως η 83η ΔΕΘ ήταν εξαιρετική και σε αυτό βοήθησαν τόσο η εντυπωσιακή παρουσία του αμερικάνικου περιπτέρου αλλά και οι συναυλίες.

“Είχα την τύχη και την ατυχία να περάσω μέσα από πολλά περίπτερα της Έκθεσης. Είχε πολύ κόσμο έπαιξαν ρόλο φυσικά και οι συναυλίες αλλά το επίπεδο ήταν αναβαθμισμένο”, είπε.

Παράλληλα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε την ίδια άποψη με εκείνον, για να μη γίνονται εγκαίνια στη ΔΕΘ παρουσία πολιτικών αρχηγών.

Ο Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε να σταλεί μια επιστολή προς συλλόγους, κόμματα και επιμελητήρια η οποία θα προτείνει να γίνει ένα φόρουμ πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, αλλά όχι στο κέντρο της πόλης και στο χώρο της Έκθεσης.

“Είναι τελείως απαράδεκτο αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Είναι ένα χαρμόσυνο εμπορικό γεγονός για την πόλη και η πόλη διαλύεται. Πολλές ζημιές, εκφράσεις μίσους και η πόλη αδειάζει από τους Θεσσαλονικείς. Η αγορά ήταν ανοιχτή αλλά ήταν ουσιαστικά κλειστή. Mόνο στο δήμο σπάσανε δύο τζαμαρίες. 6000 αστυνομικούς είχε η πόλη. Ξέρετε πόσο στοίχισε αυτό; Ποιος το πληρώνει; Ο καθένας μας”, δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

“Να καταργηθεί η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην Έκθεση. Αν θέλουνε να κάνουν ένα φόρουμ, βαλκανικό, πολιτικό ή οικονομικό κατά τη διάρκεια της αλλά όχι μέσα στην πόλη. Κάντε ένα “Νταβός” αλλά όχι μέσα στην πόλη”, πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Για τις συγκεντρώσεις και τα επεισόδια την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ αλλά και την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Καλαφάτης: Nα προσθέσουμε αίγλη στη ΔΕΘ και να προηγηθεί λίγο νωρίτερα ένα τέτοιο φόρουμ

Την άποψη ότι το καλύτερο θα ήταν να προστεθεί αίγλη στη ΔΕΘ και να ξεκινάει από ένα οικονομικό πολιτικό φόρουμ που θα ξεκινάει λίγες τρεις - τέσσερις μέρες νωρίτερα, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης.

«Δεν είναι η πρότασή μου που έβαλα στο τραπέζι πριν από χρόνια, δεν είναι στην κατεύθυνση του δημάρχου, όπως την κατέθεσε. Εγώ δεν είμαι από εκείνους που θέλουν να αποκλείσουν οι εκάστοτε πολιτικοί αρχηγοί από την πόλη. Ουσιαστικά λέω το αντίθετο να διευρύνουμε, να ενισχύσουμε να εμπλουτίσουμε τον θεσμό της ΔΕΘ και να ξεκινάει από ένα οικονομικό πολιτικό φόρουμ που θα ξεκινάει λίγες τρεις - τέσσερις μέρες νωρίτερα. Να μην αφήσουμε τις εκάστοτε συνθήκες να αποκλείσουμε την έλευση των πολιτικών παραγόντων. Προτείνω να προσθέσουμε αίγλη στη ΔΕΘ και να προηγηθεί λίγο νωρίτερα ένα τέτοιο φόρουμ», δήλωσε.

Κωνσταντινίδης: Όποιος έχει καλή πολιτική, δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται

Για τις κινητοποιήσεις την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, σημειώνοντας πως ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους γιατί οι πολιτικές τον κατεβάζουν, μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος από την Λαϊκή Συσπείρωση Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

«Όποιος έχει καλή πολιτική, δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται. Ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους γιατί οι πολιτικές τον κατεβάζουν», τόνισε.

Αϊβάζογλου: Είναι γεγονός πως πρέπει να φύγει από το κέντρο

Την άποψη πως η ΔΕΘ έχει μετατραπεί σε ένα παραπολιτικό πανηγύρι, εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση”, Μόνικα Αϊβάζογλου.

“Έκλεισε μια γιορτή που δεν ανήκει πλέον στην πόλη. Μια πόλη που κόβεται στα δύο. Η ΔΕΘ έχει μετατραπεί σε ένα παραπολιτικό πανηγύρι. Είναι γεγονός πως πρέπει να φύγει από το κέντρο. Κανένα παρόμοιο γεγονός πανευρωπαϊκά δεν πραγματοποιείται στο κέντρο της πόλης”, ανέφερε.

Σεβρής: Το ενδεχόμενο να εκπροσωπούνται οι πολίτες από προσωπικότητες που συμμερίζονται τις κοινωνικές επιταγές το πετάμε στα σκουπίδια;

Την πεποίθηση ότι πρόβλημα δεν είναι να αλλάξει ο τόπος που έρχονται οι πολιτικοί αλλά να γίνει ένα κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης πολιτικών και πολιτών, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης. Μένουμε Θεσσαλονίκη, Κωνσταντής Σεβρής.

“Δηλαδή επειδή οι πολιτικές προσωπικότητες δρουν ενάντια στο λαό, στον μικρόκοσμο τους και είναι εχθροί της πλατιάς πλειοψηφίας η λύση είναι να διοργανώσουμε διαφορετική τελετή για να κουβεντιάσουν; Το ενδεχόμενο να εκπροσωπούνται οι πολίτες από προσωπικότητες που συμμερίζονται τις κοινωνικές επιταγές και τις εθνικές προτεραιότητες τα πετάμε στα σκουπίδια;

Φοβερή η λύση του δημάρχου...”, σημείωσε.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης: Να μην ξανάρθουν οι πολιτικοί στη ΔΕΘ - Να φτιάξουν ένα Νταβός"

Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. προσφεύγει η Ουγγαρία

Στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφεύγει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του άρθρου «7».

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν με 448 ψήφους, την ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου, προλειαίνοντας το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε. από την Ουγγαρία είναι υπαρκτός και ως εκ τούτου, πρέπει να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση της απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι η οριστική απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 και την επιβολή κυρώσεων θα ληφθεί από τα 28 κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν και την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφους της Ουγγαρίας στα όργανα της Ε.Ε. Πάντως, η Πολωνία, η οποία επίσης έχει υιοθετήσει μία αυστηρή αντιμεταναστευτική ρητορική, έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο, μπλοκάροντας κάθε απόφαση εναντίον της Βουδαπέστης.

Υπενθυμίζεται ότι η προστριβή μεταξύ των δύο πλευρών συνίσταται στην ουγγρική νομοθεσία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. προσφεύγει η Ουγγαρία"

Ρουβίκωνας για την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν: Μια χαρά αντέδρασε ο φρουρός...

«Μια χαρά αντέδρασε ο φρουρός.Τι να έκανε να ΓΑΖΩΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ;Προφανώς κάποιοι δημοσιογράφοι θέλουν αίμα.Να ξέρετε όμως πως το αίμα φέρνει και άλλο αίμα.ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ»: αυτό έγραψε στο Facebook ο Γιώργος Καλαΐτζίδης, ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, υπερασπιζόμενος στην ουσία τον φρουρό στην πρεσβεία του Ιράν, που έμεινε άπραγος μπροστά στην επίθεση μελών της αναρχικής ομάδας στο κτίριο της πρεσβείας, νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Απειλώντας στην ουσία τα μέσα ενημέρωσης, που ανέδειξαν τις παραλείψεις και τα λάθη του ένοπλου φρουρού στην πρεσβεία του Ιράν, ο Ρουβίκωνας... καταλήγει να καλύπτει τον φρουρό, για τον οποίο ήδη διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, καθώς δεν έκανε ούτε όσα προβλέπονται στο μνημόνιο ενεργειών, αλλά και δεν φορούσε την στολή του, την ώρα της εισβολής.



Τι έπρεπε να κάνει ο φρουρός, γιατί δεν φορούσε την στολή του

Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει ο τρόπος που αντέδρασε ο αστυνομικός φρουρός κατά τη σημερινή επίθεση του Ρουβίκωνα σε φυλάκιο της πρεσβείας του Ιράν. Μάλιστα για την υπόθεση έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Τι έπρεπε όμως να έχει κάνει ο αστυνομικός, σύμφωνα με το μνημόνιο ενεργειών και γιατί την ώρα του συμβάντος φορούσε τα ρούχα του και όχι τη στολή του;

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο φρουρός είχε φτάσει στο πόστο του λίγα λεπτά πριν την επίθεση, εκτελούσε δηλαδή την πρωινή βάρδια. Οπως ο ίδιος δήλωσε, δεν είχε προλάβει να φορέσει τη στολή του, σκόπευε όμως να ντυθεί λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχει μνημόνιο ενεργειών που αναφέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει ένας φρουρός όταν δέχεται επίθεση. 

Σύμφωνα με αυτό, ο φρουρός έπρεπε να έχει δει από πριν τα μέλη του Ρουβίκωνα να πλησιάζουν ώστε να ενημερώσει άμεσα μέσω ασυρμάτου ότι δέχεται επίθεση. Αυτό δεν έγινε, καθώς ο αστυνομικός τελευταία στιγμή αντιλήφθηκε τι συμβαίνει. Επίσης το μνημόνιο ενεργειών προβλέπει ότι ο φρουρός μπορεί να πετάξει χειροβομβίδα κρότου-λάμψης ώστε να τρομάξει τους επιτιθέμενους. Οσον αφορά το ενδεχόμενο πυροβολισμού, το μνημόνιο αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν κινδυνεύει η ζωή του.

«Συνεχώς αποδεικνύεται οτι η σταθερή σκοπιά έξω από δημόσια κτίρια, πρεσβείες, αστυνομικά τμήματα και κάθε λογής στόχους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει ούτε καν αποτρεπτικά για κάθε επίδοξο ταραξία η ακόμη και εγκληματία. Ίσα ίσα μάλιστα δημιουργεί και έναν παραπάνω στόχο που είναι ο αστυνομικός που εκτελεί υπηρεσία εκει, που το μόνο που μπορεί να κανει είναι να ειδοποιήσει για τυχόν επίθεση. Για ευνοητους λόγους δεν θέλω να αναφερθώ στην εικόνα η στις ενεργειες, όμως όταν εκ των πραγμάτων δεν δίνεις την δυνατότητα και την ευελιξία σε καποιον να κανει πολλά πράγματα δεν απέχει από το να τον οδηγείς στο να μην κανει τίποτα» ανέφερε για το θέμα ο προεδρος της Ενωσης Αστυνομικων Υπαλληλων Νοτιοανατολικης Αττικης Γιωργος Καλλιακμάνης.


kall
O πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝA Αττικώς Γιώργος Καλλιακμάνης



Το βίντεο της επίθεσης 




Στο βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης φαίνονται τα μέλη του Ρουβίκωνα να πλησιάζουν πεζή την πρεσβεία με έναν εξ αυτών να ζητά από τον οπλισμένο φρουρό να μην πάρει τηλέφωνο και να τον παρακαλεί να βγει από το κουβούκλιο «για να μην χτυπήσεις από τα γυαλιά». 

Εκείνος υπακούει αμέσως στον δράστη της επίθεσης και βγαίνει έξω, βλέποντας αυτόν που του μίλησε με μια βαριοπούλα στα χέρια να σπάει το κουβούκλιο ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Ρουβίκωνα πετούν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στο κτήριο. Αφού ολοκληρώθηκε η επίθεση, ο αστυνομικός ενημέρωσε τους συναδέλφους του.

rouvikwnas_presveia_iran_mesa
rouvikwnas_presveia_iran_mesa2
rouvikwnas_presveia_iran_mesa3


 Την επίθεση ανακοίνωσε λίγο μετά τις 7 και το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης ο οποίος σε ανάρτηση του στο Facebook έγραψε: «Επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στο Ψυχικό. Τιμή στους δολοφονημένους Κούρδους αγωνιστές».


iran_presveia



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας για την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν: Μια χαρά αντέδρασε ο φρουρός..."
Χωρίς δασκάλα έμεινε το ακριτικό νησί της Γαύδου, καθώς η αναπληρώτρια δασκάλα που τοποθετήθηκε, εγκατέλειψε την θέση της σήμερα.
Η Δήμαρχος Γκέλη Καλλίνικου με ανάρτηση της στο προσωπικό της προφίλ στο facebook ανέφερε μεταξύ άλλων «Η δασκάλα, αποφάσισε να μην ξαναέρθει στο σχολείο χωρίς να ενημερώσει κανένα, ούτε γονείς ούτε Δήμο, ούτε πρωτοβάθμια μέχρι και αυτή τη στιγμή. Ο εκπαιδευτικός έχει ευθύνη για το μέλλον παιδιών και οφείλει να κλειδώνει την επιπόλαιη συμπεριφορά στο σπίτι του πριν αναλάβει καθήκοντα έστω και για μια μέρα».
Αναλυτικά έγραψε:
«Νομίζαμε ότι καλύφθηκε η θέση της δασκάλας στο σχολείο της Γαύδου, η οποία αποφάσισε να μην ξαναέρθει στο σχολείο χωρίς να ενημερώσει κανένα, ούτε γονείς ούτε Δήμο, ούτε πρωτοβάθμια μέχρι και αυτή τη στιγμή. Ο εκπαιδευτικός έχει ευθύνη για το μέλλον παιδιών και οφείλει να κλειδώνει την επιπόλαιη συμπεριφορά στο σπίτι του πριν αναλάβει καθήκοντα έστω και για μια μέρα. Ο αγώνας για το δικαίωμα των παιδιών των ακριτικων νησιων στην εκπαίδευση δεν θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθεί. Οι περιοχές με ιδιαιτεροτητες οφείλουν να βγαίνουν σε λίστα από μόνα τους ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " "

Σάλος με σχόλιο δημοσιογράφου της ΕΡΤ – Ανοιχτή επιστολή της Ν.Δ. προς τη διοίκηση της ΕΡΤ (video)

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το σχόλιο δημοσιογράφου της ΕΡΤ για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

«Ηταν στιγμές που νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού, τον Σέρτζιο Πανούτσιο, ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι», είπε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Καψώχας, στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ1.



Η Νέα Δημοκρατία απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Βασίλη Κωστόπουλο, τον εντεταλμένο σύμβουλο, Βασίλη Ταλαμάγκα και τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης, Παναγιώτη Τσούτσια, στην οποία αναφέρεται ότ «η ανοιχτή επιστολή αυτονοήτως απευθύνεται και στην ηγεσία του Ε.Σ.Ρ. που εκ του Συντάγματος έχει την ευθύνη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Αναλυτικά η επιστολή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Ανοιχτή επιστολή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας προς τους:
Βασίλη Κωστόπουλο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ
Βασίλη Ταλαμάγκα, εντεταλμένο σύμβουλο της ΕΡΤ.
Παναγιώτη Τσούτσια, Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ.

Στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δεύτερη Ματιά” ακούστηκαν σήμερα μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν μία ιδεολογική σάλτσα διανθισμένη με εθνικιστικές αναφορές. Μιλάω για την εμμονή του σε ένα νεοφιλελεύθερο δόγμα ανάλγητο και ακραίο. Μιλάω για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακούγοντας το σύνολο της ομιλίας του το Σάββατο νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού, τον Σέρτζιο Πανούτσιο ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι”.

Τα παραπάνω τα ανέφερε επί λέξει ο κ. Σωτήρης Καψώχας που είναι ένας εκ των κεντρικών παρουσιαστών της εκπομπής.

Θα το επαναλάβουμε για τελευταία φορά: Τη δημόσια τηλεόραση την πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και οι κ. Κωστόπουλος, Ταλαμάγκας και Τσούτσιας έχουν την πλήρη ευθύνη να διασφαλίσουν όσα επιτάσσει το Σύνταγμα για την αποστολή της.

Ενημερώνουμε τους τρεις προαναφερθέντες, όπως και τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά που τους διόρισε, ότι αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον καθημερινό εξευτελισμό που προκαλούν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΥΓ: Η ανοιχτή επιστολή αυτονοήτως απευθύνεται και στην ηγεσία του Ε.Σ.Ρ. που εκ του Συντάγματος έχει την ευθύνη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος με σχόλιο δημοσιογράφου της ΕΡΤ – Ανοιχτή επιστολή της Ν.Δ. προς τη διοίκηση της ΕΡΤ (video)"

Δημοσκόπηση στα Σκόπια: Οριακό «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών

Οριακά προηγείται το «ναι» στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, 12 ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Market Vision για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk, αυξάνεται ο αριθμός όσων θέλουν να «μποϋκοτάρουν» το δημοψήφισμα. Στο σχετικό ερώτημα, ένα ποσοστό 25,2% δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα (εκ των οποίων 35,3% προέρχεται από τους Σλαβομακεδόνες της γείτονος), εν αντιθέσει με το 48% που δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες ενώ αναποφάσιστοι εμφανίζονται 26,8%. 
Στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών» (που θα είναι και το ερώτημα του δημοψηφίσματος) το 51,1% των ερωτώμενων απαντά «ναι», ενώ 48,9% των Σκοπιανών πολιτών δηλώνει «όχι», μια διαφορά μόλις 1,1% δηλαδή.
Ωστόσο, στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’»; τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά: «Όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων ενώ «ναι» απαντά το 47,4%. Οπως προκύπτει  πλειονότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ, χωρίς όμως αλλαγή ονόματος.
Επιπλέον, Σλαβομακεδόνες και Αλβανοί των Σκοπίων παραμένουν σε χάσμα σε σχέση με τη συμφωνία.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 33,5% των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, ενώ το 66,5% λέει «όχι» και από την άλλη το εντυπωσιακό 95% των Αλβανών δηλώνει «ναι» στη συμφωνία, και μόλις το 5% διαφωνεί.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση στα Σκόπια: Οριακό «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών "

Αχτσιόγλου: Τον Ιανουάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η τροπολογία με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων, λέγοντας πως η περικοπή τους δεν είναι αναγκαία ούτε δημοσιονομικά, ούτε διαρθρωτικά.

Χαρακτήρισε «εμμονή» τη στάση του ΔΝΤ κατά την 2η αξιολόγηση, όταν και τότε η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, αναγνωρίζοντας πως η στάση των Ευρωπαίων ήταν διαφορετική.

Τέλος, σημείωσε ότι έως το τέλος του έτους θα εκδοθούν οι 43.000 κύριες συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχτσιόγλου: Τον Ιανουάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού"

Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα της ΔΕΗ

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της ΔΕΗ διευρύνεται μέχρι τις 16:00 έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η ΔΕΗ τονίζει πως η εξυπηρέτηση από 14:00 έως 16:00 θα γίνεται με βάση τη σειρά προσέλευσης και χωρίς νούμερα από το σύστημα σειράς προτεραιότητας, ενώ η επέκταση του ωραρίου αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση των πελατών με Αγροτικό Τιμολόγιο που επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, καθώς και των πελατών που θέλουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα κατά τόπους ταμεία της ΔΕΗ δεν θα λειτουργούν μετά τις 14:00 για λόγους ασφαλείας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα της ΔΕΗ"

Πρόκληση Ακιντζί: Δεν πρόκειται να γίνουμε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων

Νέες προκλητικές κορώνες εκτόξευσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί σε συνάντησή του με Τούρκους αξιωματούχους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν μειονότητα ενός νησιού που θα κυβερνούν οι Ελληνοκύπριοι, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες δε μπορούν να διαρκέσουν άλλα πενήντα χρόνια σημειώνοντας πως και τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν μια να δουν ένα αποτέλεσμα.

«Οι Ελληνοκύπριοι στο παρελθόν θεώρησαν ότι το νησί είναι μόνο δικό τους, μάλιστα πέρα από αυτό επιχείρησαν να το ενώσουν με την Ελλάδα. Αυτό δεν ήταν δυνατό, άλλωστε και δεν έγινε», σημείωσε ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας το απόγευμα της Δευτέρας στο πλαίσιο συνάντησης με κορυφαίο στέλεχος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Όπως αναφέρει η Kibris Postasi, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Βολκάν Μπόζκιρ, και η αποστολή που τον συνοδεύει στο πλαίσιο των επαφών που έχουν με την τουρκοκυπριακή πλευρά έγιναν πρώτα δεκτοί στο προεδρικό μέγαρο του Ψευδοκράτους από τον Μουσταφά Ακιντζί.

«Δεν θα πάρουμε μέρος σε μια διαδικασία με ανοικτό τέλος, η οποία δεν είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το ίδιο υπονόησε και η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν πια να δουν ένα αποτέλεσμα», είπε ο Ακιντζί.

Από την πλευρά του ο Μπόζκιρ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να σταθεί στο πλευρό των Τουρκουπρίων και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος.

«Η επιθυμία της ελληνοκυπριακής να τοποθετήσει τους Τουρκοκύπριους σε καθεστώς μειονότητας παρατείνοντας τη διαδικασία, αποκαλύφθηκε με πολύ προφανή τρόπο», ανέφερε Μποζκίρ, σύμφωνα με τον οποίο η ισότιμη συνύπαρξη στην Κύπρο είναι κάτι που επιθυμεί η Τουρκία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση Ακιντζί: Δεν πρόκειται να γίνουμε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων"

Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Διώξτε τώρα τα παιδιά από την Μόρια

Επείγουσα έκκληση απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τη μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων από το ΚΥΤ της Μόριας σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους «σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες».

Και προσθέτουν: «Η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ' αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων. Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων». Ακόμη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι: «Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες».

«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Ντέκλαν Μπάρι. Ακόμη ο κ. Μπάρι σημειώνει: «Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Από την πλευρά του ο διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης τονίζει: «Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Τέλος, όπως υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Διώξτε τώρα τα παιδιά από την Μόρια"

Λαγκαδάς: 10χρονοι έκαναν «γυαλιά καρφιά» νηπιαγωγείο και έβαλαν φωτιά στην αυλή

Εκτεταμένες φθορές στα υλικά και στον χώρο του νηπιαγωγείου Λαγυνών στον Λαγκαδά προκάλεσαν τρεις ανήλικοι, ηλικίας περίπου 10 ετών.

Το περιστατικό έγινε γνωστό μετά από καταγγελία της προϊσταμένης του νηπιαγωγείου στο τμήμα ασφαλείας Λαγκαδά. Τα τρία αγόρια εντοπίστηκαν και αφέθηκαν ελεύθερα.

Ωστόσο σε βάρους τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του lagadas.net, οι πιτσιρικάδες εντόπισαν χθες το απόγευμα ανασφάλιστο ένα παράθυρο του 2ου Νηπιαγωγείου Λαγυνών και κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Οι τρεις μαθητές τα έκαναν γυαλιά καρφιά καθώς έσπασαν έπιπλα, παιχνίδια και βιβλιοθήκες και έβαλαν φωτιά στην αυλή του νηπιαγωγείου.

Το νηπιαγωγείο θα παραμείνει κλειστό για λίγες ημέρες μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. Για το περιστατικό ενημέρωθηκαν οι γονείς των τριών αγοριών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκαδάς: 10χρονοι έκαναν «γυαλιά καρφιά» νηπιαγωγείο και έβαλαν φωτιά στην αυλή"

Πάνος Καμμένος: Θα κάνω το παν για να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή

«Η συμφωνία δε θα κυρωθεί. Εμείς που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι, θα κάνουμε το παν για να μην κυρωθεί. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε. Έχω δεσμευτεί δημόσια εδώ και καιρό. Δε θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση», τόνισε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» και τον ΑΝΤ1 και ξεκαθάρισε ότι, θα αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση, με κομματική πειθαρχία.

Τότε, όπως είπε ο κυβερνητικός εταίρος, «θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση».

Ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για παραβίαση της συμφωνίας από πλευράς των Σκοπίων, αφού όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ «λέει πράγματα που δεν υπάρχουν στη συμφωνία».

«Ο υπουργός Εξωτερικών μονόγραψε τη συμφωνία» και η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ για παραβίαση της συμφωνίας.

Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησαν με τον Zόραν Ζάεφ και του είπαν ότι παραβιάζει τη συμφωνία.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, η συμφωνία δεν ισχύει.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει κατά πόσο θα ισχύσει η συμφωνία, αφού την παραβιάζει», είπε σχετικά και αναφερόμενος σε δείγμα παραβίασης της συμφωνίας είπε ότι «ο Ζάεφ δεν τους εξηγεί ότι η χώρα πια δε θα λέγεται “Μακεδονία”».

Ερωτηθείς αν θα αποσύρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν ή αφού έρθει η συμφωνία στη Βουλή, απάντησε ότι, «όταν θα ‘ρθει η ώρα, αν ποτέ πάει η συμφωνία στη Βουλή, εμείς θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση» και επανάλαβε ότι «θα κάνω τα πάντα προκειμένου να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή», διευκρινίζοντας πως «αν όμως έρθει η συμφωνία στη Βουλή, τότε δεν έχω άλλη επιλογή, γιατί εγώ σέβομαι τη λαϊκή εντολή που έχω λάβει».

«Δε θα αφήσω να έρθει στη Βουλή η συμφωνία, πριν να έρθει στη Βουλή θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα πάω στον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει συμφωνία, μια μονογραφή του yπουργού Εξωτερικών υπάρχει»

«Δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει μια μονογραφή του υπ. Εξωτερικών», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, λέγοντας ότι όταν έρθει η συμφωνία στην Βουλή, «τότε θα μετρήσουν οι Έλληνες τη στάση των ΑΝΕΛ».

Ο Π. Καμμένος είπε ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς για να αρχίσουν οι διαδικασίες θα πρέπει να έχει γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση στη FYROM και να έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία.

«Έχουμε να παλέψουμε με μια ολόκληρη ομάδα χωρών, που πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και πολιτιστικοί λόγοι» σημείωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, λέγοντας πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται στην περιοχή και αναφέροντας ότι «οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι, Σλάβοι, Αλβανοί και κάποιοι Σέρβοι. Βλέπουμε ότι στα Βαλκάνια τα σύνορα αλλάζουν. Με την συμφωνία των Αμερικανών μοιράζεται το Κόσοβο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών», για «Μακεδονία» ήταν του Τίτο

Όπως επαναλάμβανε συχνά «ο κ. Ζάεφ παραβιάζει την συμφωνία μιλώντας για “μακεδονική γλώσσα”, όπως έκανε και στην Ευρωβουλή».



«Οι συντάξεις δε θα μειωθούν»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, ξεκαθάρισε ότι, «οι συντάξεις δε θα μειωθούν» και εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, είπε «ο κ.Μητσοτάκης θέλει τη μείωση, που μιλά για σύστημα Πινοσέτ».

Επιχειρηματολογώντας για την αναστολή της περικοπής των συντάξεων, είπε ότι, «η λύση είναι να έχουμε τα οικονομικά στοιχεία, να αποδείξουμε με τον προϋπολογισμό ότι βγαίνουν και τότε να εξηγήσουμε σε όλους τους εταίρους ότι εμείς δεν προχωράμε στην εφαρμογή του μέτρου».

Ειδικότερα, είπε ότι υπάρχει μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο που επιτρέπει να μην ληφθεί το μέτρο, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι με τους δανειστές. Όταν θα βγουν τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, ο Τσακαλώτος θα τους πει “έχουμε τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μέτρο δεν χρειάζεται να ληφθεί”».

«Το 2019 δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, όπως το είχε ζητήσει το ΔΝΤ», δεσμεύθηκε ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι το μέτρο θα καταργηθεί με άλλον νόμο, επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με όσα εξήγγειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ για την μείωση φόρων και εισφορών.

«Το πρόγραμμα που ζητήσαμε να εγκρίνει ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι εκείνο που υπογράψαμε τον Ιούλιο του 15, αλλάζοντας κάθετα την στάση μας από την εντολή που είχαμε πάρει τον Ιανουάριο του 2015», είπε ο κ. Καμμένος, ερωτηθείς για τα σκληρά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή των συντάξεων βάσει του «νόμου Κατρούγκαλου». Και δεν πήραμε μόνο την έγκριση του ελληνικού λαού, αλλά και της ΝΔ. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος τότε του κόμματος, προς τιμήν του, υπερψήφισε την συμφωνία με τους δανειστές».

«Ωραία αυτά που λέει ο Μητσοτάκης, όμως δεν γίνονται»

«Η πρόταση μομφής που έγινε από τον Μητσοτάκη έγινε τον Ιούνιο γιατί δεν άντεχε ότι αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο», είπε κληθείς να σχολιάσει το γιατί δεν αποσύρθηκε τότε από την κυβέρνηση. Ερωτηθείς για τα αναδρομικά των ενστόλων, είπε ότι θα τα πάρουν πολύ σύντομα.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, είπε πως «ο Μητσοτάκης δεν εξηγεί πώς θα βγάλει τα λεφτά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφού θα διατηρήσει τα έσοδα στα 2 δισ. Ωραία είναι αυτά που λέει, όμως δεν γίνονται» και διευκρίνισε ότι, «αυτή η κυβέρνηση και η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι θα κάνουμε ό,τι μας επιτρέπεται».

«Ο Mr Bean μάγκας στη Θεσσαλονίκη», χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης να μιλά και να βάζει μέτρο στη μαγκιά, θα πρέπει να το κάνει με τα λόγια του. Δεν ήθελε να παραχωρήσει τον όρο “Μακεδονία”, αλλά χθες παραχώρησε απλόχερα τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”».

ant1news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνος Καμμένος: Θα κάνω το παν για να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή"

Παράταση για τα διπλώματα οδηγών άνω των 74 ετών

Παράταση στις άδειες οδήγησης για όσους έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι να ορισθεί η ημερομηνία της πρώτης δοκιμασίας ανανέωσης του διπλώματος (δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς) δίνει το υπουργείο Μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Μεταφορών Θάνου Βούρδα, όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας μετά τις 30 Αυγούστου για ανανέωση της άδειας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ήδη υπάρχουσα, μέχρι να εξεταστούν και να διαπιστωθεί ο βαθμός της ικανότητάς τους. Η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα αναφέρει:

«Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, σας ενημερώνουμε ότι άδειες οδήγησης κατόχων που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών και υποβάλλουν στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας μετά την 30/8/2018, αίτηση και τα απαιτούµενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας οδήγησης σε εφαρµογή της παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 51/2012 (Α΄101) µέχρι την 31η Δεκεµβρίου 2018, εξακολουθούν να ισχύουν µέχρι την ημερομηνία προγραμματισμού της δοκιμασίας (για πρώτη φορά) προσόντων και συμπεριφοράς. Η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από τρείς µήνες από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Για την ως άνω παράταση ισχύος χορηγείται σχετική βεβαίωση (επισυνάπτεται) από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους και μάλιστα να επαναλαμβάνουν την διαδικασία κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν. Όσοι είναι πάνω από 80 ετών, θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων (σήματα οδήγησης). Ανανέωση διπλώματος υποχρεούνται και οι οδηγοί άλλων χωρών που ζουν και κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση για τα διπλώματα οδηγών άνω των 74 ετών"

Στο ΣτΕ δεύτερη αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Και δεύτερη αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Μετά την αίτηση ακύρωσης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις της ομογένειας, τώρα και το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, η Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και ο δικηγόρος Γεώργιος Κόκκας στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Στην αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο Νίκος Κοτζιάς συναινεί στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνουν στην αίτηση, «η Συμφωνία των Πρεσπών εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονος χώρας».

Ακόμη τονίζουν ότι παραβιάστηκε το άρθρο 82 του Συντάγματος που καθορίζει ότι η κυβέρνηση κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας, σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, καθώς το Σύνταγμα δεν αφήνει απεριόριστη την κυβερνητική εξουσία, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, που ουσιαστικά καταργήθηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για παραβίαση της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών, του άρθρου 2 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αξία του ανθρώπου σε εθνικό επίπεδο, αλλα και για παράβαση του άρθρου 36 του Συντάγματος, που ορίζει τις εξουσίες, την ευθύνη και τις πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην περίπτωση σύναψης διεθνών συμβάσεων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ δεύτερη αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών"

«Μου ζήτησαν μίζα για να μην κατεδαφίσουν το αυθαίρετο», λέει ο ξενοδόχος από την Ανάβυσσο

Μίζα για να μην προχωρήσει η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στο ξενοδοχείο του στην Ανάβυσσο, ισχυρίζεται ότι του ζήτησαν, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου.

Η επιχείρηση κατεδάφισης έγινε σήμερα, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης επανέλαβε τον ισχυρισμό του για εκβιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του Alpha, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε καταγγείλει στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 21 Αυγούστου ότι είχε δεχθεί εκβιαστική πρόταση να δώσει μίζα προκειμένου να μην προχωρήσει η κατεδάφιση. Ωστόσο, δεν υπέγραψε την καταγγελία του, που έμεινε στο συρτάρι. Μετά τη σημερινή εξέλιξη της κατεδάφισης, η Υπηρεσία επικοινώνησε μαζί του και ο επιχειρηματίας ερωτήθηκε αν επιθυμεί να υπογράψει την καταγγελία προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα. Ο ίδιος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε ότι προτίθεται να πάει αύριο Τρίτη στην Υπηρεσία και να υπογράψει την καταγγελία.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μου ζήτησαν μίζα για να μην κατεδαφίσουν το αυθαίρετο», λέει ο ξενοδόχος από την Ανάβυσσο"

Παράταση για τα διπλώματα οδηγών άνω των 74 ετών

Παράταση στις άδειες οδήγησης για όσους έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι να ορισθεί η ημερομηνία της πρώτης δοκιμασίας ανανέωσης του διπλώματος (δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς) δίνει το υπουργείο Μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Μεταφορών Θάνου Βούρδα, όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας μετά τις 30 Αυγούστου για ανανέωση της άδειας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ήδη υπάρχουσα, μέχρι να εξεταστούν και να διαπιστωθεί ο βαθμός της ικανότητάς τους. Η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα αναφέρει:

«Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, σας ενημερώνουμε ότι άδειες οδήγησης κατόχων που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών και υποβάλλουν στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας μετά την 30/8/2018, αίτηση και τα απαιτούµενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας οδήγησης σε εφαρµογή της παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 51/2012 (Α΄101) µέχρι την 31η Δεκεµβρίου 2018, εξακολουθούν να ισχύουν µέχρι την ημερομηνία προγραμματισμού της δοκιμασίας (για πρώτη φορά) προσόντων και συμπεριφοράς. Η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από τρείς µήνες από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Για την ως άνω παράταση ισχύος χορηγείται σχετική βεβαίωση (επισυνάπτεται) από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους και μάλιστα να επαναλαμβάνουν την διαδικασία κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν. Όσοι είναι πάνω από 80 ετών, θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων (σήματα οδήγησης). Ανανέωση διπλώματος υποχρεούνται και οι οδηγοί άλλων χωρών που ζουν και κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση για τα διπλώματα οδηγών άνω των 74 ετών"

Η Πυροσβεστική διαψεύδει ότι έγιναν ΕΔΕ κατά πυροσβεστών για αναρτήσεις κατά Καμμένου

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε διαψεύδει ότι έγιναν ΕΔΕ κατά πυροσβεστών για τις αναρτήσεις τους σε social media κατά του Π. Καμμένου.

Οπως υποστηρίζει η Πυροσβεστική «ουδεμία Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το θέμα αυτό διενεργείται».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή δημοσίευμα ιστοσελίδας που αναφέρεται σε διενέργεια Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων (Ε.Δ.Ε.) κατά πυροσβεστικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα για αναφορές και σχόλια που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας όσο και κατά κυβερνητικών στελεχών σε σχέση με τη διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, γνωρίζεται ότι ουδεμία Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το θέμα αυτό διενεργείται».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Πυροσβεστική διαψεύδει ότι έγιναν ΕΔΕ κατά πυροσβεστών για αναρτήσεις κατά Καμμένου "

Λέσβος: Πάνω από 11.000 άτομα παραμένουν στο νησί και ζητούν άσυλο

Συνολικά 615 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων αιτούντες άσυλο, πέρασαν στη Λέσβο το τριήμερο από την Παρασκευή 14 έως και χθες 16 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα την Παρασκευή πέρασαν 98 άτομα, το Σαββάτο 193 ενώ χθες Κυριακή πέρασαν 324. Ο μεγάλος αυτός αριθμός αφίξεων, από τους μεγαλύτερους τα τελευταία χρόνια και ο μεγαλύτερος για φέτος, εξακόντισε πάνω από τις 11.000 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη Λέσβο διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, 11.053 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς 8.912 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας σε υποδομές στέγασης για 3.100 άτομα, 1.185 διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι σε άλλες μικρότερες δομές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Πάνω από 11.000 άτομα παραμένουν στο νησί και ζητούν άσυλο"

Τα νέα, πιο «ασφαλή» χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ θα κυκλοφορήσουν στις 28 Μαΐου στην ευρωζώνη, ολοκληρώνοντας έτσι την ανανέωση των χαρτονομισμάτων που ξεκίνησε το 2013 και περιλαμβάνει καινοτομίες που τα καθιστούν πιο δύσκολο να πλαστογραφηθούν.
Τα χαρτονομίσματα αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη. Θα αντικαταστήσουν τα παλαιά χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ που κυκλοφορούν στις χώρες της ζώνης του ευρώ από το 2002.
Τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ αντιπροσωπεύουν σήμερα το 23% της συνολικής αξίας των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην ευρωζώνη (εκείνα των 200 ευρώ αντιπροσωπεύουν μόλις το 4%) και «δεν είναι ένα προϊόν για τους πλουσίους, είναι ένα σημαντικό χαρτονόμισμα για την καθημερινότητά μας» τόνισε ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την τελετή της παρουσίασης.
Όπως και τα νέα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 ευρώ, τα δύο νέα τραπεζογραμμάτια περιλαμβάνουν στοιχεία που καθιστούν δύσκολη την πλαστογράφησή τους. Στο υδατογράφημα, στη δεξιά πλευρά τους, εικονίζεται η πριγκίπισσα Ευρώπη. Οι αριθμοί 100 και 200, σε πράσινο σμαραγδί χρώμα, συνοδεύονται από μικρά σύμβολα του ευρώ ενώ το χαρτονόμισμα αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη γωνία που το κοιτάζει κανείς, κάτι που κανένα πλαστό δεν καταφέρνει να μιμηθεί στην εντέλεια, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ.
Κατά μέσο όρο, 40-60.000 πλαστά χαρτονομίσματα κατάσχονται κάθε μήνα. Τα περισσότερα είναι των 50 ευρώ καθώς οι παραχαράκτες αποφεύγουν να τυπώνουν τραπεζογραμμάτια μεγαλύτερης αξίας τα οποία ελέγχονται πιο συστηματικά από τα ειδικά μηχανήματα.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα νέα, πιο «ασφαλή» χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ"

«Πού πήγαν τα χρήματα για τους πρόσφυγες;»- Καταγγελία Φλωρίδη για απίστευτο πάρτι του Σύριζα

Απαντήσεις για το πού ξοδεύτηκαν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους πρόσφυγες, ζητάει με ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.
Επισημαίνοντας οτι εκτός απο την αγανάκτηση που νιώθουν όλοι για τις αθλιότητες που συμβαίνουν στο κέντρο προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου, υπάρχει θέμα και με τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Εχει μάλιστα ενδιαφέρον και η σύγκριση που κάνει με την Τουρκία. «Η Αγκυρα για 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της πήρε 3 δις ευρώ, ενώ η Ελλάδα για μόλις 65 χιλιάδες πρόσφυγες 1,6 δις ευρώ. Πού πήγαν τα χρήματα;» διερωτάται.
Στην ανάρτησή του στο facebook ο Γιώργος Φλωρίδης δεν παραλείπει να σημειώσει και την σιωπή για το δράμα των προσφύγων στην Μόρια όσων στελεχών της κεντροαριστεράς βλέπουν προς τον Σύριζα, αλλά και την εκκωφαντική σιωπή του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Σύριζα, που όπως λέει «έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη»...
Γράφει ο Γιώργος Φλωρίδης:
«Πολύ σωστά κάποιοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις αθλιότητες που συμβαίνουν στο κέντρο των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου.
Ανάμεσα σ' αυτούς δεν βρίσκονται σίγουρα όσοι κεντροαριστεροί βλέπουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και όσοι παραμένουν στον κεντροαριστερό πολιτικό τους χώρο, κάνοντας αυτό που ξέρουν καλά από παλιά: σταθερή δολιοφθορά.
Δεν βρίσκεται επίσης και το "Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη.
Όμως στην υπόθεση αυτή φαίνεται να μας διαφεύγει και κάτι άλλο.
Από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δύο αρμόδιοι για το θέμα Ευρωπαίοι Επίτροποι (Δ. Αβραμόπουλος και Χρ. Στυλιανίδης), η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝEΛ πήρε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2015 μέχρι τώρα περίπου 1,6 δισ. Ευρώ για τη διαχείρηση 65.000 προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.
Η Τουρκία πήρε 3 δισ. Ευρώ για 3.000.000 (τρία εκατομμύρια) πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.
Προσέξτε: η Ελλάδα πήρε 1,6 δισ. ευρώ για 65.000 πρόσφυγες και η Τουρκία 3 δισ. ευρώ για 3.000.000 πρόσφυγες!
Τι απίστευτο πάρτι της Πρώτης Φοράς Αριστερά είναι αυτό;
Θα ζητηθεί κάποιος λογαριασμός;»
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πού πήγαν τα χρήματα για τους πρόσφυγες;»- Καταγγελία Φλωρίδη για απίστευτο πάρτι του Σύριζα "

Θετικός ο Γ. Καμίνης στη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

Θετικός στην ανάληψη από την Αυτοδιοίκηση του ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ 100,3, ο κ. Καμίνης, χαρακτήρισε καθοριστικό βήμα για την ενηλικίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη μεταβίβαση του φόρου ακινήτων στους δήμους. «Γίνεται σε όλον τον προηγμένο κόσμο, γιατί όχι και σ' αυτή τη χώρα. Δεν αρκούν όμως οι εξαγγελίες», είπε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρόεδρου της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ωστόσο ότι «απαιτείται να αποσαφηνιστεί αν αποτελεί το τέλος της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς επίσης και το πώς θα εφαρμοστεί σε δήμους με χαμηλές αξίες ακινήτων, όπου και θα πρέπει να υπάρχει μαξιλάρι ασφαλείας».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικός ο Γ. Καμίνης στη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους"

Ελεύθεροι οι έξι για την επίθεση σε νεαρούς που ζωγράφιζαν ελληνική σημαία στη Μυτιλήνη

Ενώπιον της Εισαγγελίας της Μυτιλήνης βρέθηκαν σήμερα το πρωί έξι άτομα νεαρής ηλικίας, μεταξύ των οποίων κάποιοι με κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν χθες τα μεσάνυχτα, μεταξύ ομάδων νεαρών στη βόρεια παράκαμψη της νησιωτικής πόλης, στο ύψος του νεκροταφείου της Αγίας Κυριακής.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξαν με μήνυση τους τέσσερις νεαροί, χθες μετά τα μεσάνυχτα και ενώ ζωγράφιζαν μια μεγάλων διαστάσεων ελληνική σημαία, δέχθηκαν την επίθεση των έξι ατόμων.

Μετά από κλήση στην Αστυνομία ενός εκ των τεσσάρων, οι έξι συνελήφθησαν και στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν κράνη και κοντάρια με σημαίες. Εις βάρος τους απαγγέλθηκαν κατά περίπτωση, οι βαρύτατες κατηγορίες της ληστείας από κοινού και των διακεκριμένων κλοπών (γιατί καταγγέλθηκε δια της βίας αρπαγή πορτοφολιού), της απόπειρας σωματικών βλαβών, της απόπειρας βαριών σκοπούμενων σωματικών βλαβών, της απειλής και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Όπως έγινε γνωστό και μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η Εισαγγελική Αρχή διαπίστωσε αναντιστοιχία μεταξύ των μέσων απόδειξης που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και των αδικημάτων για τα οποία θεμελιώθηκε η ανακριτική υποψία και με τα οποία παραπέμφθηκαν από την Αστυνομία.

Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμφθηκαν, αντικαταστάθηκαν με άλλα πλημμεληματικού χαρακτήρα, οπότε και τους άφησε ελεύθερους, παραπέμποντάς τους σε τακτική δικάσιμο το Σεπτέμβριο του 2019.

Πέρα των παραπάνω, όπως έγινε γνωστό και μεταφέρεται σχετικά, εναντίον των τεσσάρων σχηματίζεται δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και για ό,τι άλλο προκύψει κατά την προανάκριση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι έξι για την επίθεση σε νεαρούς που ζωγράφιζαν ελληνική σημαία στη Μυτιλήνη"

Νέοι «μπελάδες» για τον Ερυθρό Σταυρό: Με χρήματα εράνων πλήρωναν μισθούς και οφειλές στο Δημόσιο

Αντιμέτωπος με μία ακόμα μεγάλη περιπέτεια βρίσκεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός που ανάγεται στην περίοδο της υπό δικαστική διερεύνηση προεδρίας του Ανδρέα Μαρτίνη επαναφέροντας σκιές γύρω από το φιλανθρωπικό κίνημα στην χώρα μας.

Όπως αποκαλύπτεται, τα χρήματα που συγκεντρώνονταν μέσω του Πανελλήνιου Εράνου αντί να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως προβλέπεται στο καταστατικό του κοινωφελούς σωματείου, κάλυπταν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του αλλά και οφειλές του προς το Δημόσιο!

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να έχει δημιουργηθεί “τρύπα” ύψους 1,1 εκατ ευρώ στα έσοδα των εράνων την τριετία 2010-2012, που διακινήθηκαν προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Ε.Ε.Σ, με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να καλούν τη διοίκησή του να την καλύψει.

Ειδικότερα, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας(Σ.Ε.Υ.Υ.Π) έχει συντάξει τρεις εκθέσεις ελέγχου για τον τρόπο διάθεσης των εσόδων του πανελλήνιου εράνου την επίμαχη τριετία. Το 2012 υπήρξε η τελευταία χρονιά διενέργειας του εράνου πριν την αποχώρηση από την προεδρία το 2013 του κ. Μαρτίνη και την διαδοχή του από προσωρινές διοικήσεις.

Σύμφωνα με τον έλεγχο, τα σχετικά απολογιστικά στοιχεία της περιόδου αυτής δεν είναι σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στο ισχύον νομικό-θεσμικό πλαίσιο. Τα συγκεκριμένα πορίσματα έχουν διαβιβαστεί προς τη διοίκηση του Ε.Ε.Σ με τη ρητή επισήμανση της υποχρέωσης της για την πλήρη συμμόρφωση της με τις σχετικές υποδείξεις.

Αναφορικά με τον πανελλήνιο έρανο έτους 2010, που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου, ο ελεγκτές διαπίστωσαν ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του εράνου μεταφέρονταν σημαντικά χρηματικά ποσά προς τον λογαριασμό από τον οποίο εξοφλείται η μισθοδοσία του προσωπικού του Ε.Ε.Σ.

Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 1.154.792,80 ευρώ. Οπως όμως σημειώνεται στο πόρισμα, “ποσό ύψους 557.951,64 ευρώ από το προϊόν εράνου έτους 2010 διατέθηκε για την καταβολή μισθοδοσίας του προσωπικού του Ε.Ε.Σ. Το προαναφερθέν ποσό είναι σχεδόν το μισό του συνολικού προϊόντος εράνου 2010 και δεν έχει επιστραφεί, μέχρι και την αποστολή των απόψεων του φορέα, από τον Ε.Ε.Σ στο λογαριασμό του Εράνου του Ε.Ε.Σ, προκειμένου να διατεθεί αποκλειστικά για τους Εθνικούς Κοινωφελείς και Ανθρωπιστικούς σκοπούς του Ε.Ε.Σ, όπως ορίζεται στην απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά χορήγηση άδειας για τη διενέργεια Πανελλήνιου Εράνου στον Ε.Ε.Σ για το έτος 2010”.

Βασικοί οικονομικοί πόροι του κοινωφελούς σωματείου είναι η τακτική ετήσια επιχορήγηση και οι ενισχύσεις για συγκεκριμένο σκοπό από το υπουργείο Υγείας καθώς και οι δωρεές ιδιωτών κυρίως μέσω του εράνου. Στο πλαίσιο αυτό, τα έσοδα του πανελλήνιου εράνου έτους 2011 ανήλθαν στο ποσό των 447.468,15 ευρώ. Οπως παρατηρούν οι ελεγκτές όμως, “ποσό ύψους 190.022,83 ευρώ από το προϊόν του εράνου διατέθηκε για την καταβολή μέρους της μισθοδοσίας του προσωπικού του Ε.Ε.Σ για το Β 15νθήμερο μηνός Σεπτεμβρίου 2012. Το προαναφερθέν ποσό είναι σχεδόν ίσο με το ποσό που διατέθηκε για κοινωφελείς σκοπούς(200.000,70 ευρώ) και δεν έχει επιστραφεί, μέχρι και την αποστολή των απόψεων του φορέα, απο τον Ε.Ε.Σ στο λογαριασμό του εράνου προκειμένου να διατεθεί αποκλειστικά για τους Εθνικούς Κοινωφελείς και Ανθρωπιστικούς σκοπούς του Ε.Ε.Σ”.

Την χρονιά του 2012 τα έσοδα του εράνου έφτασαν τις 522.083,17 ευρώ όμως στην περίπτωση αυτή το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δεν έφτασε ποτέ σε αναξιοπαθούντες. Αιτία αποτέλεσε η αναγκαστική κατάσχεση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο του κοινωφελούς σωματείου για ποσό 365.416,72 ευρώ. Σε αυτές τις συνθήκες το Σ.Ε.Υ.Υ.Π ζητά από τη διοίκηση του Ε.Ε.Σ να προβεί στις δέουσες ενέργειες επιστροφής των χρημάτων του εράνου που κατευθύνθηκαν προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας του προσωπικού του οργανισμού αλλά και αποδέσμευσης του κατασχεθέντος ποσού.

Μάλιστα, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι “για την χορήγηση ή μη άδειας διενέργειας επόμενου πανελλήνιου εράνου θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλα όσα περιγράφονται” στις εκθέσεις ελέγχου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ Νικόλαος Οικονομόπουλος μιλώντας στο “ΘΕΜΑ” για τις παραπάνω οικονομικές εκκρεμότητες αναφέρει: “Εχουμε ως στόχο να επαναδραστηριοποίησουμε τον πανελλήνιο έρανο που είχε διακοπεί από το 2012 όταν και είχαν διαπιστωθεί κάποιες παρατυπίες ως προς την διάθεση των χρημάτων. Θεωρούμε ότι μετά από τόσα χρόνια μπορούμε να ξανακάνουμε τον έρανο. Τα χρήματα που ζητείται η επιστροφή τους από το Σ.Ε.Υ.Υ.Π είναι ανέφικτο να δοθούν από τον Ε.Ε.Σ ακόμα και αν περάσουν 100 χρόνια. Ομως δεν πρέπει να στερηθεί το νέο ξεκίνημα που κάνει το σωματείο από αυτή την δυνατότητα. Αυτό θα πούμε και στους αρμόδιους και πιστεύω να κατανοήσουν ότι μετά από 6 χρόνια μία ποινή να καταντήσει ισόβια”.

Ο κ. Οικονομόπουλος σημειώνει ότι τα χρήματα αυτά “δεν σπαταλήθηκαν αλλά χρησιμοποιήθηκαν για αν πληρωθούν μισθοί λόγω πολλών που συνέβαιναν εκείνη την εποχή. Δεν δόθηκαν στην φιλανθρωπία, για τους σκοπούς τους ανθρωπιστικούς που εκφράζει ο Ε.Ε.Σ αλλά δόθηκαν για την πληρωμή ανθρώπων που θα μπορούσες να πεις ότι και αυτοί τα είχαν ανάγκη. Βέβαια, κακώς χρησιμοποιήθηκαν εκεί που χρησιμοποιήθηκαν. Θα μπορούσε να βρεθεί άλλος τρόπος αλλά ήταν μία ταραγμένη περίοδος με το Ερρίκος Ντυνάν να παραπαίει με πολλές γκρίζες ζώνες στην εικόνα του Ε.Ε.Σ”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέοι «μπελάδες» για τον Ερυθρό Σταυρό: Με χρήματα εράνων πλήρωναν μισθούς και οφειλές στο Δημόσιο"

ΣτΕ: Ο τ. πρόεδρος «ξέχασε» στο συρτάρι 8 αντικυβερνητικές αιτήσεις ακύρωσης

Μέχρι και 14 μήνες είχε καταχωνιάσει στα συρτάριά του, αιτήσεις ακύρωσης σημαντικότατων «καυτών» αντικυβερνητικών θεμάτων, χωρίς να έχει προσδιορίσει εισηγητή που θα τις χειριστεί, αλλά ούτε φυσικά και ημερομηνία συζήτησής τους στο ακροατήριο.

Δεν πρόκειται για άλλον από τον τέως πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, ο οποίος στις 17 Μαΐου 2018 ανακοίνωσε την παραίτηση του, καθώς δεν άντεχε, όπως είπε, τις διαρροές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των αποτελεσμάτων των διασκέψεων (κεκλεισμένων των θυρών) της Ολομέλειας του ΣτΕ.

O κ. Σακελλαρίου παραδόξως και για λόγους που εκείνος μόνο γνωρίζει, κράταγε στο συρτάρι του 8 «καυτές» υποθέσεις μέχρι και 14 μήνες. Συνάδελφοι του σχολίαζαν με νόημα την τακτική αυτή του κ. Σακελλαρίου, η οποία ήταν αντίθετη με αυτή των προκατόχων του, ενώ εξέφραζαν και ποικιλότροπα ερωτηματικά.

Μάλιστα, δεν παρέλειπαν να επισημάνουν ότι όλες αυτές «ορφανές» αιτήσεις ακύρωσης στρεφόντουσαν κατά βασικών κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων, όπως είναι η επένδυση στο Ελληνικό, η υπόθεση Βγενόπουλου-Τσατάνη, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα Hot Spot, κ.λπ.

Αναγκαίο είναι να αναφερθεί ότι κατά πάγια τακτική οι σημαντικές αιτήσεις ακύρωσης που κατατίθενται στο ΣτΕ αποστέλλονται στον εκάστοτε πρόεδρο, προκειμένου να αποφανθεί εάν πρέπει να εισαχθούν στην Ολομέλεια του δικαστηρίου προς συζήτηση ή στο αρμόδιο Τμήμα του δικαστηρίου. Όμως, ο συγκεκριμένος πρόεδρος τήρησε μια δική του τακτική.

Χωρίς δικάσιμο 14 μήνες!

Η πρώτη υπόθεση την οποία κράτησε 14 μήνες, χωρίς να ορίσει ημερομηνία δικασίμου, δεν είναι άλλη από τη γνωστή πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση του αποβιώσαντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η κυρία Τσατάνη είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του εννεαμελούς πειθαρχικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου, με την οποία τις επιβλήθηκε η στέρηση μισθού 60 ημερών για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η πειθαρχική ποινή επιβλήθηκε επειδή οι χειρισμοί της στην υπόθεση αυτή, δεν συνάδουν με τα καθήκοντα της εισαγγελικής λειτουργού, ενώ παράλληλα της αποδόθηκε βαριά αμέλεια.

Κατόπιν… εορτής

Η κυρία Τσατάνη είχε προσφύγει στο ΣτΕ στις 22 Μαΐου 2017, αλλά μέχρι την υλοποίηση των διαδικασιών παραίτησης του κ. Σακελλάριου, το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Ιουνίου, δεν την είχε προσδιορίσει και αυτό έγινε τελικά μετά την αποχώρησή του.

Η δεύτερη περίπτωση που «ξεχάστηκε» επί ένα χρόνο στο συρτάρι ήταν αυτή κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει στις 27.7.2017 το Σωματείο Αλληλοβοηθείας Οφειλετών Ρεθύμνου κατά του (τότε) υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. Και η η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε μετά την παραίτηση του τέως προέδρου του ΣτΕ.

Η τρίτη «αραχνιασμένη» υπόθεση είναι η προσφυγή του Δήμου Χίου με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την οποία χορηγήθηκε άδεια χωροθέτησης και κατασκευής κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (Hot Spot) στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στην θέση Μαδόνι της κοινότητας Χαλκειούς.

Η αίτηση ακύρωση του Δήμου Χίου κατατέθηκε στο ΣτΕ 26 Ιανουαρίου 2018, αλλά δεν προσδιορίστηκε από τον παραιτηθέντα πρόεδρο παρά την παρέλευση τόσο μεγάλου διαστήματος.

Οι 3 αιτήσεις ακύρωσης κατά της επένδυσης στο Ελληνικό είναι η τέταρτη υπόθεση που παρέμεινε στο προεδρικό συρτάρι.

Στις 27 Απριλίου 2018 κατατέθηκε στο ΣτΕ αίτηση 507 κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού, όπως και 4 νομικών προσώπων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού) με την οποία ζητούν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής».

Αμέσως, ακολούθησαν για το ίδιο θέμα οι αιτήσεις ακύρωσης του «Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων» και της «Οικολογικής Συνεργασίας» και αμέσως μετά κατατέθηκε και άλλη αίτηση 34, περίπου, κατοίκων της εν λόγω περιοχής.

Κατά του Υπουργείου Παιδείας

Οι δύο αιτήσεις της, κατά του νέου οργανισμού του υπουργείου Παιδείας από τον οποίο αφαιρέθηκε η θρησκευτική αγωγή των νέων ως αποστολή του υπουργείου και παράλληλα περιόρισε το δικαίωμα αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι η τέταρτη, περίπτωση, που παρέμεινε σε διαχρονική αδράνεια.

Στις 12.4.2018 η Εκκλησία της Ελλάδος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018 που αφορά το νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας. Με το ίδιο αίτημα προσέφυγε επίσης στις 23.4.2018 η Ιερά Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης Πειραιά, η «Πανελλήνια Ένωσις Θεολόγων», η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν στο Δημοτικό σχολείο και στο Λύκειο.

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Ο τ. πρόεδρος «ξέχασε» στο συρτάρι 8 αντικυβερνητικές αιτήσεις ακύρωσης"

Καταβολή αναδρομικών και στους γιατρούς ΕΣΥ αποφάσισε η κυβέρνηση

Να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών, για αμοιβές τους που είχαν περικοπεί από το 2012, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες, συμφωνήθηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτήν συζητήθηκε η υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για καταβολή αναδρομικών σε κατηγορίες δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, μετά από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που είχαν πραγματοποιηθεί με βάση μνημονιακό νόμο του 2012.

Το υπουργείο Υγείας, σε σχετική ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες».

Μάλιστα, τονίζεται πως η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στην αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, «δηλώνει την πολιτική της βούληση να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια».

Αυτή η παρέμβαση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, συμπληρώνει την πολύ σημαντική δέσμη μέτρων για τη δημόσια περίθαλψη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο οποίος ανέφερε ρητά ότι «σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία, ώστε σε βάθος 5ετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και ότι «κεντρικοί πολιτικοί στόχοι για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική 5ετία 2010-2014, καθώς και η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων γιατρών και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταβολή αναδρομικών και στους γιατρούς ΕΣΥ αποφάσισε η κυβέρνηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news