facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΕΛ.ΑΣ.: Σε λειτουργία το 10201 – Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων (βίντεο)

Ενεργοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων. Η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις ήπιας αστυνόμευσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας.

Η προστασία των ανηλίκων, η πρόληψη και η αποτροπή κάθε μορφής βίας και παραβατικότητας εναντίον τους, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.

Η τηλεφωνική γραμμή είναι η αρχή της ριζικής αλλαγής του τρόπου που μπορεί ένα παιδί, ένας γονιός, αλλά και γενικότερα ένας πολίτης, να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας και παραβατικότητας, κάθε μορφής, εναντίον ανηλίκων.

Ειδικότερα:

  • Η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες, σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Η αποστολή της είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.
  • Η βασική της προσφορά είναι η άμεση και ενιαία ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων.

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί και ένα ειδικό application, το οποίο έχει ως βασικό στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση των ανηλίκων για τη βία και την παραβατικότητα, όσο και την ενθάρρυνση τους, ώστε να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια, μέσα από μία ευκολόχρηστη φόρμα.

Με αφορμή την ενεργοποίηση της πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες στο Υπουργείο και στην Ελληνική Αστυνομία. Όπως είχαμε δεσμευτεί, από σήμερα βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών μια νέα τηλεφωνική γραμμή. Το 10201. Είναι μια γραμμή που θα λειτουργεί κάθε μέρα, 24 ώρες, πανελλαδικά. Εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες, θα κινητοποιεί άμεσα τις υπηρεσίες ανάλογα με την ανάγκη, αλλά θα παρέχει και συμβουλές σε παιδιά και γονείς.

Καλώ τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και όλους τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το 10201. Να επικοινωνούν με την Αστυνομία. Να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό βίας και παραβατικότητας με θύμα ανήλικους. Μέλημα μας είναι να προστατεύουμε κάθε παιδί, ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει ευάλωτο και μόνο».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ.: Σε λειτουργία το 10201 – Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων (βίντεο)"

Συνελήφθη 44χρονος στο Ηράκλειο για όπλα, φυσίγγια, πυροτεχνήματα και αρχαία νομίσματα

Συνελήφθη, το πρωί της Μεγάλης Τρίτης σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, 44 χρονος ο οποίος κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων.

Η σύλληψή του έγινε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς, μετά από έρευνα στην οικία του όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, δυο κυνηγετικά όπλα, 180 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 123 πυροτεχνήματα διαφόρων τύπων, γεμιστήρες, εξαρτήματα και είδη συντήρησης οπλισμού, όπως επίσης ένας κάλυκας αντιαρματικής οβίδας και τρία αρχαία νομίσματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αστερουσίων.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη 44χρονος στο Ηράκλειο για όπλα, φυσίγγια, πυροτεχνήματα και αρχαία νομίσματα"

Greek Mafia: Όπλα πλαστά έγγραφα βρέθηκαν στους 4 συλληφθέντες για τις βομβιστικές επιθέσεις σε Πειραιά και Καλλιθέα

Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προχώρησε στη σύλληψη 4 ατόμων για την εμπλοκή τους στις βομβιστικές επιθέσεις σε βενζινάδικο στον Πειραιά και σε κάβα στην Καλλιθέα.

Πρόκειται για δύο 37χρονους αλλοδαπούς, οι οποίοι κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στην υπόθεση έκρηξης στο πρατήριο υγρών καυσίμων στον Πειραιά, καθώς και 35χρονο αλλοδαπό και 39χρονο Έλληνα, που όπως διαπιστώθηκε εμπλέκονται στην υπόθεση έκρηξης στη κάβα ποτών στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ από την προανακριτική έρευνα προέκυψε, ότι τα ξημερώματα της 8 Μαρτίου 2024, οι δύο 37χρονοι αλλοδαποί, φορώντας κράνη και επιβαίνοντες σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, προσέγγισαν το πρατήριο υγρών καυσίμων στον Πειραιά, και τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) σε οικόπεδο που ήταν δίπλα στο πρατήριο. Στη συνέχεια, τον ενεργοποίησαν και διέφυγαν με την μοτοσικλέτα.

Μάλιστα, τόσο πριν όσο και μετά της έκρηξης οι δυο δράστες κινήθηκαν με δύο οχήματα, τα οποία ενοικιάστηκαν με ψευδή στοιχεία, ενώ απ’ το χώρο που εξήχθη ο εκρηκτικός μηχανισμός, στο ίδιο σημείο απέκρυψαν και την μοτοσικλέτα.

Για την υπόθεση έκρηξης στη κάβα ποτών στη Καλλιθέα, προέκυψε ότι, τα ξημερώματα της 11 Μαρτίου, ο 35χρονος αλλοδαπός και ο 39χρονος Έλληνας, προσέγγισαν με δίκυκλη μοτοσικλέτα την κάβα. Ακολούθως, ο 39χρονος αφού αποβιβάστηκε από την μοτοσικλέτα – ιδιοκτησίας του, τοποθέτησε και ενεργοποίησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο της κάβας και στη συνέχεια διέφυγαν με την ίδια μοτοσικλέτα.

Όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία και στις δύο υποθέσεις, από την τοποθέτηση των εκρηκτικών μηχανισμών λόγω του σημείου που είχαν τοποθετηθεί, θα μπορούσε να προκληθεί τραυματισμός ατόμου, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στην πρόσοψη του πρατηρίου, στην κάβα καθώς και σε παρακείμενα καταστήματα, διαμερίσματα και οχήματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που ενεργοποιήθηκαν στις δύο αυτές υποθέσεις αποτελούνταν από ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, κοινό πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, ενώ η πυροδότησή τους έγινε με χρήση γυμνής φλόγας.

Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι και σήμερα το πρωί, σε περιοχές της Αττικής, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα κατά συναυτουργία και της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης, ο ένας απ’ τους 37χρονους αλλοδαπούς επιχείρησε να διαφύγει τρέχοντας και κατά την ακινητοποίησή του, πρόβαλε σθεναρή αντίσταση χτυπώντας τους αστυνομικούς, ενώ ο έτερος 37χρονος αλλοδαπός, για τον οποίο μάλιστα προέκυψαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις επέδειξε πλαστό διαβατήριο και άδεια ικανότητας οδήγησης.

Για τους λόγους αυτούς, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και για κατά περίπτωση βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων καθώς και πλαστογραφία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη επιπλέον και ένας 23χρονος ημεδαπός καθώς στο όχημά του στο οποίο εντοπίστηκε μαζί με τον 35χρονο αλλοδαπό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, δύο πλαστές πινακίδες καθώς και πιστόλι με γεμιστήρα με τρία φυσίγγια.

Σε σωματικές έρευνες καθώς και σε έρευνες σε οικίες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• τηλεφωνική συσκευή, 10 κινητά τηλέφωνα, πλαίσιο κάρτας SIM,
• αυτοσχέδια συσκευασία με ηρωίνη συνολικού μεικτού βάρους 5,9 γραμμαρίων,
• 5.400 ευρώ,
• 2 αναδιπλούμενα μαχαίρια, θήκη όπλου, 112 φυσίγγια,
• πιστόλι με γεμιστήρα με 7 φυσίγγια,
• πλήθος ιδιόχειρων σημειωμάτων με αναγραφές καταστημάτων, χρηματικών ποσών, ονομάτων και τηλεφώνων,
• ρουχισμός και υποδήματα μεταξύ των οποίων και μπλούζα που φορούσε δράστης κατά την έκρηξη,
• 2 πλαστά διαβατήρια, πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης και φωτοαντίγραφα 2 πλαστών ειδικών βεβαιώσεων νόμιμου διαμονής,
• πληθώρα αναβολικών ουσιών,
• αλεξίσφαιρο γιλέκο,
• μαύρη ζώνη μέσης με ενσωματωμένο μαχαίρι, τσαντάκι,
• 2 ασύρματοι και φακός φάρος.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Greek Mafia: Όπλα πλαστά έγγραφα βρέθηκαν στους 4 συλληφθέντες για τις βομβιστικές επιθέσεις σε Πειραιά και Καλλιθέα"

Αποδοκίμασαν τον Αδωνι στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης

Ένταση επικράτησε στην τελετή των εγκαινίων με τους διαδηλωτές μια ανάσα από τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ να φωνάζουν συνθήματα. «Πάτε να κάντε καμιά δουλειά» απάντησε απαξιωτικά στους εργαζόμενους ο Υπουργός

Στο σημείο που πραγματοποιήθηκε τη  Μεγάλη Τρίτη το μεσημέρι, η τελετή των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, με την παρουσία του Υπουργείου Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, βρέθηκαν διαδηλωτές - εργαζόμενοι των δημόσιων δομών υγείας της Λέσβου, και μέλη του Εργατικού Κέντρου, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονταν ήταν μόλις λίγα μέτρα μακριά από τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ, ενώ στο σημείο βρισκόταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σχηματίσει κλοιό για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν.

Ιδιαίτερα προκλητικός στο λόγο του ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος με απαξιωτικό τρόπο αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται λέγοντας ότι δεν εκπροσωπούν κανέναν.

Στην πρόκληση Γεωργιάδη ότι κανείς από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται δεν τολμά να μιλήσει απάντησαν οι διαδηλωτές και η γνωστή γιατρός και στέλεχος της παράταξης Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Ζήνα Κακναβάτου πήρε το λόγο. Μεταξύ άλλων σημείωσε, ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι κάφροι όπως είπε ο Υπουργός αλλά δεν αντέχουν άλλο την απαξίωση της Δημόσιας Υγείας με στρατιώτες οδηγούς ΕΚΑΒ, ελλείψεις στα νοσοκομεία, ελλείψεις ακτινολόγων στα Κέντρα Υγείας και τόσα άλλα.

Η απάντηση του Υπουργού ήρθε λίγα λεπτά αργότερα, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, όμως είπε ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και αναζητούνται λύσεις. Συνέχισε να είναι προκλητικός και στο τέλος της ομιλίας του λέγοντας στους εργαζόμενους «Άντε πηγαίνετε να κάνετε καμιά δουλειά». 

Δείτε ζωντανά τι συμβαίνει στο βίντεο που ακολουθεί

stonisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδοκίμασαν τον Αδωνι στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης "

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας λόγω της απεργίας

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα θα εφαρμόσει η ΕΛΑΣ αύριο από τις 09:30 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων – συγκεντρώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών- σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους παραπάνω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των συναθροίσεων – συγκεντρώσεων.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας λόγω της απεργίας"

Νάουσα: Κλείνει και η τελευταία μεγάλη κλωστοϋφαντουργία

Η Νάουσα αποτελούσε κάποτε την πρωτεύουσα της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά η τελευταία μεγάλη επιχείρηση της περιοχής, αναστέλλει τη λειτουργία της. 130 οι εργαζόμενοι που απολύονται.

Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι ο υποψήφιος επενδυτής απέσυρε το ενδιαφέρον του. Το σωματείο εργαζομένων αντιδρά και σήμερα το απόγευμα κάλεσε σε γενική συνέλευση, στο εργατικό κέντρο για να παρθεί μια συλλογική απόφαση.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων το σύνολο των οφειλών προς τους εργαζόμενους είναι περίπου 7.00.000 ευρώ. Πριν από 40 περίπου χρόνια στην πόλη απασχολούνταν 4.500 εργαζόμενοι στον τομέα της νηματουργίας

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νάουσα: Κλείνει και η τελευταία μεγάλη κλωστοϋφαντουργία"

«Βράζει» το Κολούμπια – Οι φοιτητές απαντούν στις αποβολές με κατάληψη σε κτήριο του Πανεπιστημίου

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κατέλαβαν το ακαδημαϊκό κτίριο του 1907, Hamilton Hall, που βρίσκεται στα Morningside Heights της πανεπιστημιούπολης στο Μανχάταν, ενώ αξιωματούχοι περιόρισαν την πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο.

Οι διαδηλωτές ανήρτησαν πανό από ένα παράθυρο, που γράφει «Ιντιφάντα», δηλαδή εξέγερση, όπως λέγεται στα αραβικά, σύμφωνα με το CNN, που παραθέτει βίντεο.

Η σχολή ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) πως η πρόσβαση στο Morningside campus επιτρέπεται μόνο στους φοιτητές, που μένουν σε κτίρια κατοικιών της πανεπιστημιούπολης και στους υπαλλήλους που παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

«Αυτός ο περιορισμός της πρόσβασης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι οι περιστάσεις να επιτρέψουν κάτι διαφορετικό», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η ασφάλεια όλων των μελών αυτής της κοινότητας είναι υψίστης σημασίας. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή, τη συνεργασία και την κατανόησή σας»

Οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις

Το πανεπιστήμιο άρχισε να τιμωρεί διαδηλωτές, υποστηρικτές της Παλαιστίνης στον πόλεμο με το Ισραήλ, που αρνήθηκαν να διαλύσουν έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη της πόλης της Νέας Υόρκης, αφού το πανεπιστήμιο κήρυξε αδιέξοδο στις συνομιλίες που ήθελαν να θέσουν τέλος στη διαμαρτυρία.

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, ανέφερε σε μια δήλωση πως οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους οργανωτές των φοιτητικών κινητοποιήσεων και τους ακαδημαϊκούς δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τα δεκάδες αντίσκηνα που είχαν στήσει, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η καταστολή στο Κολούμπια σημειώθηκε την ίδια ώρα που η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, συνέλαβε δεκάδες φοιτητές, τους οποίους περιέλουσε με σπρέι πιπεριού σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

Σημειώνεται ότι το Κολούμπια βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων για τη Γάζα, που πραγματοποιούνται σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες,

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βράζει» το Κολούμπια – Οι φοιτητές απαντούν στις αποβολές με κατάληψη σε κτήριο του Πανεπιστημίου"

Καιρός αύριο: Συννεφιασμένος με τοπικές βροχές

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός αύριο Μεγάλη Τετάρτη (30.4.24) στα ανατολικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη, ενώ θα σημειωθούν και τοπικές βροχές.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στη δυτική χώρα αναμένεται βαθμιαία αύξηση των νεφώσεων μετά το μεσημέρι και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 24 με 26 και στη νησιωτική χώρα τους 23 με 24 και τοπικά στη νότια Κρήτη τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και από το μεσημέρι βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρους όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι στην κεντρική Μακεδονία από το μεσημέρι σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά τμήματα βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά νωρίς το πρωί έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια τις απογευματινές ώρες. Στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες με πιθανούς όμβρους στα ορεινά.
Άνεμοι: Στα βόρεια νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα νότια πελάγη από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και από το απόγευμα βαθμιαία λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοαανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη βόρεια Κρήτη, κυρίως στα ορεινά και πιθανόν στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς και στη νότια Κρήτη τοπικά 24 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα και το νότιο τμήμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος. Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικών διευθύνσεων 3 με 4 και στις Σποράδες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιασμένος με τοπικές βροχές"

Χειροπεδες σε 38χρονο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων – Κατασχέθηκαν 19.000 αθύρματα

Συνελήφθη το πρωί, της Μεγάλης Τρίτης σε περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου, ένας 38χρονος που κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.

Η σύλληψή του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγινε μετά από έρευνα που στην επιχείρηση που διατηρεί, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 19.000 αθύρματα διαφόρων τύπων.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπεδες σε 38χρονο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων – Κατασχέθηκαν 19.000 αθύρματα"

ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ - Γυναικολόγος χρέωσε τον Οργανισμό με 2.300 επισκέψεις

Απάτη- μέσω καταχώρησης εικονικών επισκέψεων- σε βάρος του ΕΟΠΥΥ από γυναικολόγο εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι εικονικές επισκέψεις ξεπερνούν τις 2.300, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, με τη συνολική ζημία του Οργανισμού να ανέρχεται στις 23.480 ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εξιχνιάστηκε περίπτωση απάτης σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από ιατρό-γυναικολόγο, μέσω καταχώρησης εικονικών επισκέψεων.

Ειδικότερα, η ιατρός αποθήκευε και χρησιμοποιούσε τους Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων γυναικών, που την είχαν επισκεφτεί για να εξετασθούν στο ιατρείο που διατηρεί στην Αττική, και στη συνέχεια περιοδικά καταχωρούσε επιπλέον επισκέψεις, χωρίς ωστόσο αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, προκειμένου η παράνομη δραστηριότητά της να μην γίνει αντιληπτή επέλεγε τη χρήση Α.Μ.Κ.Α. γυναικών μεγάλης ηλικίας.

Χρησιμοποιώντας την προαναφερόμενη μεθοδολογία, η ιατρός ζημίωνε τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εισπράττοντας αντίστοιχα το ποσό των 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν οι Α.Μ.Κ.Α. -99- ασφαλισμένων γυναικών και καταχωρήθηκαν -2.348- εικονικές επισκέψεις, ενώ η συνολική ζημία του Οργανισμού ανέρχεται στις -23.480- ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ - Γυναικολόγος χρέωσε τον Οργανισμό με 2.300 επισκέψεις"

Νομοθετική πρωτοβουλία αμέσως μετά το Πάσχα για τις τουρκικές παρεμβολές στο σήμα των ραδιοσταθμών του Έβρου

Νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα των παρεμβολών από την γειτονική Τουρκία σε ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ακριτικών περιοχών, ιδίως στην περιοχή της Θράκης, αναμένεται να πάρει αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση που θεωρεί το θέμα μείζονος σημασίας.

Η συχνότητα αυτών των παρεμβολών έχει αναγκάσει τους ιδιοκτήτες των ραδιοσταθμών να αναζητούν δευτερεύουσες θέσεις για να εκπέμψουν, μια κίνηση όμως που επέφερε συχνά πρόστιμα, καθώς η μετακίνηση συχνότητας απαγορεύεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Για το θέμα αυτό θα επισκεφθεί εκ νέου την Αλεξανδρούπολη σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης και θα έχει μια ακόμη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών. Το μέλος της κυβέρνησης αναμένεται να τους ενημερώσει για την εξέλιξη του θέματος, καθώς επίκειται η άμεση λύση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση, με την οποία, όπως λένε πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για τους ακρίτες», ώστε στην πιθανότητα παρεμβολών από τρίτες χώρες να μπορούν να εκπέμπουν απρόσκοπτα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κυρανάκης τόνισε πως «είναι εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη τα προβλήματα των ακριτικών περιοχών να είναι σε άμεση προτεραιότητα. Είναι χρέος μας και εθνική ευθύνη ως ελληνική κυβέρνηση να στεκόμαστε στο πλευρό τους».

Ο κ. Κυρανάκης είχε μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη και στις αρχές Μαρτίου για να ακούσει τα προβλήματα των ιδιοκτητών των ραδιοφωνικών σταθμών της περιοχής Στο διάστημα των περίπου δύο μηνών που ακολούθησε, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Μεταφορών και το ΓΕΕΘΑ αναζήτησε τρόπους επίλυσης του ζητήματος. Ανάλογα δεν προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ραδιοσταθμοί στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοθετική πρωτοβουλία αμέσως μετά το Πάσχα για τις τουρκικές παρεμβολές στο σήμα των ραδιοσταθμών του Έβρου"

AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο του κορονοϊού, με την εμπορική ονομασία Covishield, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, όπως θρόμβους στο αίμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Το Covishield αναπτύχθηκε από τη βρετανο-σουηδική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παράγεται από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας. Χορηγήθηκε ευρέως σε περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ινδίας.

Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν από 60% έως 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent», έρευνες διαπίστωσαν έκτοτε ότι το Covishield μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι.

Μια ομαδική αγωγή, που κατατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστήριζε ότι το εμβόλιο οδήγησε σε θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας και ζήτησε αποζημίωση έως και 100 εκατομμύρια λίρες για περίπου 50 θύματα.

Ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο του προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, αφού εμφάνισε θρόμβωση.

Αν και η AstraZeneca αρχικά αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS» ή Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, το οποίο χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

«Παραδέχεται ότι το εμβόλιο μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιώδης μηχανισμός δεν είναι γνωστός», ανέφερε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph».

«Περαιτέρω, το TTS μπορεί να εμφανιστεί και απουσία του εμβολίου AZ (ή οποιουδήποτε εμβολίου). Η αιτιολόγηση σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα είναι θέμα που θα πρέπει να αποδειχθεί από εμπειρογνώμονες», προστίθεται.

Η παραδοχή της AstraZeneca έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή της εταιρείας το 2023 ότι «δεν θα δεχόταν ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι το Covishield μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. «Ένα πολύ σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν, που ονομάζεται Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, το οποίο περιλαμβάνει ασυνήθιστα και σοβαρά περιστατικά πήξης του αίματος, που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο».

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Διεθνών Οργανισμών Ιατρικών Επιστημών, «πολύ σπάνιες» παρενέργειες είναι αυτές που αναφέρονται σε λιγότερες από 1 στις 10.000 περιπτώσεις.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις"

Ειδική ρύθμιση για έκδοση στοιχείων κυκλοφορίας για ρυμουλκούμενα-τρέιλερ

Μια τελευταία ρύθμιση στο ζήτημα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα - τρέιλερ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων, ενεργοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σχετική τροπολογία.

Σύμφωνα με υπουργική ανακοίνωση, με τη νέα νομοθετική διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ρυμουλκούμενων – τρέιλερ, που είχαν παλαιότερα τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία με ειδικά σημειώματα ρυμούλκησης (Ε.Σ.Ρ.) και δεν είχαν εκδώσει στοιχεία κυκλοφορίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προέβλεπε η υπ’ αρ. 2805/2021 Υπουργική Απόφαση (δηλαδή, μέχρι 29/12/2023), να εκδώσουν στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες), κατόπιν καταβολής παραβόλου, ύψους 200 ευρώ και εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε μηνών, μετά τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.

Επιπλέον, με σκοπό τη διευκόλυνση της ομαλής και απρόσκοπτης διεκπεραίωσης των εργασιών των πολιτών, παρέχεται η δυνατότητα τουλάχιστον έως τέλος Σεπτεμβρίου 2024, να τίθενται νομίμως σε κυκλοφορία τα ρυμουλκούμενα–τρέιλερ, εφόσον ήδη διαθέτουν ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης.

Τονίζεται ότι, σύμφωνα με τη στρατηγική προτεραιότητα της οδικής ασφάλειας και για λόγους συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η νέα διάταξη δεν διευρύνει αόριστα το πεδίο των δικαιούχων της ρύθμισης, αλλά περιορίζεται αυστηρά σε όσους διαθέτουν Ε.Σ.Ρ. που εκδόθηκε πριν την 29η Δεκεμβρίου 2023.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδική ρύθμιση για έκδοση στοιχείων κυκλοφορίας για ρυμουλκούμενα-τρέιλερ"

Τέμπη: Μηνύσεις εναντίον Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων

Μηνύσεις κατά πολίτικων προσώπων και στελεχών των σιδηρόδρομων αναμένεται να καταθέσουν συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών.

Η συμπληρωματική μήνυση αναμένεται να γίνει ονομαστικά κατά των μελών της Συντονιστικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας που είχε αναλάβει τότε την διαχείριση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, σύμφωνα με το OPEN.

Στη Συντονιστική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν και πολιτικά πρόσωπα, ενώ, οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν μήνυση προσωπικά και ονομαστικά και κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για μήνυση η οποία συζητείτο το προηγούμενο διάστημα και στην ουσία, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης, μέσω της οποίας έκανε δεκτή την προσφυγή πατέρα θύματος και έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή ως προς τους τότε Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την Υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Μηνύσεις εναντίον Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων"

ΠΟΥ: Κίνδυνος μετάδοσης του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών και σε αγελάδες εκτός ΗΠΑ

Αξιωματούχος του ΠΟΥ, δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες και εκτός των ΗΠΑ, μέσω των αποδημητικών πουλιών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στοχεύουν να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια του γάλακτος και του κρέατος μετά την παρουσία του ιού σε 34 κοπάδια βοοειδών σε 9 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Wenqing Zhang, σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη, δήλωσε ότι ο ιός με το να  μεταφέρεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου με αποδημητικά πουλιά, σαφέστατα υπάρχει κίνδυνος για αγελάδες σε άλλες χώρες να μολυνθούν από αυτόν.

Επανέλαβε ότι η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι ο συνολικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που δημιουργεί ο ιός είναι χαμηλός, αλλά προέτρεψε σε επαγρύπνηση.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Κίνδυνος μετάδοσης του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών και σε αγελάδες εκτός ΗΠΑ"

Τσιφούτ Καστέλλι: Γάζωσαν αυτοκίνητο με καλάσνικοφ - Στο νοσοκομείο 23χρονος

Αιματηρό επεισόδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, έγινε το μεσημέρι της Μ. Τρίτης στο Τσιφούτ Καστέλλι του Δήμου Γόρτυνας, στην ενδοχώρα του Ηρακλείου. 

Τα μέχρι τώρα στοιχεία αναφέρουν ότι ένα αυτοκίνητο "γαζώθηκε" από σφαίρες καλάσνικοφ, ενώ άτομα από την περιοχή κάνουν λόγο για χρήση δύο πιστολιών.
Αν και επισήμως δεν έχουν προκύψει στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών, ανεπισήμως οι έρευνες των αρχών κινούνται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ένας 23χρονος έχει τραυματιστεί από τους πυροβολισμούς στην αριστερή ωμοπλάτη. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Χάρακα και από εκεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. 
Μάλιστα τις επόμενες ώρες αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου θα επιχειρήσουν να πάρουν κατάθεση από τον τραυματία.  

Στην περιοχή όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί, επικρατεί - όπως είναι φυσικό - αναβρασμός και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. 
Αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμό ανήλικου, κάτι τέτοιο στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 23χρονος τραυματίας πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε απασχολήσει τις αρχές για ένοπλο επεισόδιο. Ειδικότερα είχε κατηγορηθεί, μαζί με τον αδερφό του, για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος συγγενικού του προσώπου, με το κίνητρο να σχετίζεται με προσωπικούς λόγους.  
Τώρα οι διωκτικές αρχές εξετάζουν το σενάριο η σημερινή ένοπλη απόπειρα εναντίον του νεαρού, να σχετίζεται με το επεισόδιο - τύπου ενέδρας - που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2023, έξω από πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή των Πραιτωρίων. 

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιφούτ Καστέλλι: Γάζωσαν αυτοκίνητο με καλάσνικοφ - Στο νοσοκομείο 23χρονος"

Τράκαρε μόνος του και συνέχισε να οδηγεί ενώ το αυτοκίνητό του διαλυόταν – «Με πήρε ο ύπνος στο τιμόνι»

Ανεξέλεγκτη πορεία είχε ένα αυτοκίνητο, που βρέθηκε σε ώρα αιχμής στη Λεωφόρο Κατεχάκη, με τον οδηγό να τρακάρει μόνος, αλλά να μην πτοείται, συνεχίζοντας τον δρόμο του και θέτοντας σε κίνδυνο κι άλλες ζωές.

Το βίντεο ντοκουμέντο, που δημοσίευσε η ομάδα «Up Stories» στο διαδίκτυο, δείχνει όλα όσα συνέβησαν εκείνα τα λεπτά, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, με τον οδηγό, παρά το ατύχημα που προηγήθηκε, να πατάει κατά διαστήματα γκάζι, τα λάστιχα του οχήματος να ξεφουσκώνουν και τμήματα από το ΙΧ να φεύγουν δεξιά και αριστερά.

Οι εικόνες καταγράφονται από αυτοκίνητο που ακολουθεί. Ακούγονται και οι αντιδράσεις του οδηγού, ο οποίος βλέπει το μισοδιαλυμένο όχημα σε διπλανό ρεύμα κυκλοφορίας. Κάποιοι κορνάρουν και άλλοι του κάνουν νοήματα. Εκείνος, όμως, δεν πτοείται και συνεχίζει.

Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνεται ο βαθμός της επικινδυνότητας και το μέγεθος της ασυνειδησίας. Ο προφυλακτήρας στον αέρα, το καπό διαλυμένο, η μηχανή του οχήματος εκτεθειμένη και τα λάστιχα δίχως αέρα.

Για πάνω από ένα λεπτό το όχημα ακουμπάει στο πεζοδρόμιο και οι ζάντες του καταστρέφονται. Ο κίνδυνος για ένα σοβαρότατο ατύχημα στο σημείο είναι διαρκής και κάνει ορισμένους από τους οδηγούς που ακολουθούν να αφήνουν απόσταση ασφαλείας.

Δείτε το βίντεο με την ανεξέλεγκτη πορεία:

«Δε θυμάμαι τίποτα», λέει ο οδηγός του αυτοκινήτου

Η εκπομπή «Live News» επικοινώνησε με τον οδηγό του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, που ανέφερε:

«Με πήρε ο ύπνος στο τιμόνι. Γιατί παίρνω κάποια αγωγή για το άγχος και προφανώς με πήρε ο ύπνος στο τιμόνι. Και μετά δεν ξέρω τι έγινε από το σοκ. Προχώρησα και πήγα κανονικά στη δουλειά μου. Δεν θυμάμαι καθόλου, αυτό είναι το μεγάλο μου πρόβλημα, δεν θυμάμαι καθόλου. Δεν έχω ιδέα πώς έγινε. Απλώς, το μόνο που ξέρω είναι ότι μετά πήρα το αυτοκίνητο κανονικά και πήγα στη δουλειά μου και, όταν βγήκα από το αυτοκίνητο, έπαθα σοκ. Είδα τη ζημιά και λέω «τι έγινε εδώ;». Εφόσον έχει τα πλάνα, πώς έγινε; Πες μου και εμένα, για να καταλάβω δηλαδή. Προχωράει το αυτοκίνητο και πέφτω πάνω σε, γιατί εμένα μου είπαν ότι έπεσα πάνω σε μια μάντρα, και την επόμενη μέρα έψαχνα να δω σε ποια μάντρα έπεσα. Ουσιαστικά στρίβω στο φανάρι, κάπου εκεί αρχίζω και συνέρχομαι μάλλον, βλέπω μπροστά μου το καπό, που είχε διπλώσει, και λέω “τι είναι αυτό;” και μπαίνω στο πάρκινγκ. Άκουγα ένα κρακ- κρακ, γιατί μου είχε φύγει και η ρόδα, το λάστιχο. Χάνω τη μνήμη μου, παθαίνω αμνησίες. Προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη, τι είναι. Μάλιστα, όταν έγινε το ατύχημα, μου λέει ο γιατρός: ”Δεν μπορείς να οδηγάς εσύ”».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τράκαρε μόνος του και συνέχισε να οδηγεί ενώ το αυτοκίνητό του διαλυόταν – «Με πήρε ο ύπνος στο τιμόνι»"

Πυροβολισμοί στον οικισμό Αγίας Σοφίας, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

Πυροβολισμοί στον οικισμό Ρομά Αγίας Σοφίας, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, σημειώθηκαν το απόγευμα, από άτομο που επέβαινε σε αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού. 

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε 17χρονος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκτός κινδύνου.

voria

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στον οικισμό Αγίας Σοφίας, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης"

Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5

Τις περιοχές NATURA, καθώς και τα δασικά οικοσυστήματα, τα πάρκα αλλά και τα άλση που θα «κλειδώνουν» σύμφωνα με τα άρθρα 129-131 του Ν. 4926/2022 ( ΦΕΚ 82/Α’/2022) όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για φωτιές είναι κατηγορίας 4 και 5 ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Αττικής. Η κατηγορία 4 είναι πολύ υψηλού κινδύνου και η κατηγορία 5 η κατάσταση συναγερμού. 

Η απαγόρευση αφορά στην ημέρα πρόγνωσης και ενεργοποιείται άμεσα σε κάθε περίπτωση που εκδίδεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα για πρόβλεψη κινδύνου από πολύ υψηλή (κατηγορία 4) έως κατάσταση συναγερμού (κατηγορίας 5).

Πώς βγαίνει το δελτίο

Ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) και σύμφωνα με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας η ανακοινώσεις είναι μία σύνθεση διαδικασία που δεν αφορά μόνο τη δύναμη των ανέμων σε μποφόρ, αλλά και από τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας, υψηλές θερμοκρασίες κλπ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβάλλεται σε κεντρικούς δασικούς δρόμους της Ανατολικής Αττικής όταν υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας 4 και 5.
Απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβάλλεται σε κεντρικούς δασικούς δρόμους της Ανατολικής Αττικής όταν υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας 4 και 5.

Μόνο κάτοικοι και εργαζόμενοι

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν αφορούν πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές και έχουν αποκλειστικό σκοπό τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Το πρόστιμο

Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης της παρούσας απόφασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Αναλυτικά ακολουθούν οι περιοχές στην Ανατολική Αττική που απαγορεύεται η πρόσβαση όταν θα ανακοινώνεται δείκτης επικινδυνότητας 4 και 5: 

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
  1. 1. Οι Εσωτερικοί δασικοί δρόμοι της περιοχής Μετόχι Πάρνηθας (Κατηγορία 4 & 5)
  2. 2. Η οδός Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω (Κατηγορία 4 & 5)
  3. 3. Η οδός Αγ. Μερκουρίου από το εξοχικό κέντρο «Θέα» και πάνω με εξαίρεση τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας (Κατηγορία 4 & 5)
  4. Στην οδό «Αετόπετρας» έως την οδό «Παναγίας Ντάρδιζας» μέχρι τα όρια της Π.Ε. Δυτ.Αττικής (Κατηγορία 4 & 5)
  5. 5. Η Συμβολή των οδών «Αγίας Παρασκευής και Αετόπετρας» στη Δ.Ε Αχαρνών (Κατηγορία 4 & 5)
ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Δημοτική Ενότητα Βούλας

Περιοχή Πευκωτό (3 μπάρες στις εισόδους):  Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών Κανελλόπουλου, Υπάτης, αδιέξοδο Ιόλης, Φλέμινγκ και  αδιέξοδο Φλέμινγκ, Μενελάου, Κυβέλης, Στρατή Δεληγιαννάκη στο αδιέξοδο, Αγχιάλου, Δράμας και Ηγουμενίτσας . (Κατηγορία, 3,4 & 5)

Δημοτική Ενότητα Βούλας στα σύνορα με τη Δημοτική Ενότητα Βάρης

Ορεινός Όγκος Περιοχής Πανοράματος Βούλας και Χερώματος Βάρης (7 μπάρες στις εισόδους): Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών Τροίας, Εκτορος, Κασταλίας, Αριστείδου, Αρματωλών στο αδιέξοδο, Παρνασσού στο αδιέξοδο, Λαμίας στην είσοδό της στο δασικό, Διστόμου στην είσοδό της στο δασικό, Κατσαντώνη στο αδιέξοδό της, Θεμιστοκλέους στο αδιέξοδό της, Θεσπιέων στο αδιέξοδό της, Ιερολοχιτών, Υμηττού στην είσοδό της στο δασικό, Δαρδανελλίων στην είσοδό της στο δασικό, Σπάρτης στο αδιέξοδο, Μεσολογγίου στο αδιέξοδο, Ιωαννίνων, Ρόδου (έως τη συμβολή της με την οδό Σύρου), Νυμφών (Κατηγορία 3,4 & 5).

Περιοχή Καλυμνιώτικα Βούλας, περιοχή Διλόφου - Χερώματος Βάρης: Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών Ρόδου, των κάθετων οδών στην οδό Παπανικολή και την οδό Γραβιάς που οδηγούν στο δασικό, Παναγίτσας, οι κάθετοι οδοί στην οδό Ζαλόγγου που οδηγούν στο δασικό, οι κάθετοι οδοί στην Ανδρέα Παπανδρέου που οδηγούν στο δασικό, Νυμφών (Κατηγορία 4 & 5)

Δημοτική Ενότητα Βάρης

Λόφος Μπαράκο (2 μπάρες στις εισόδους): Αφορά το πολύγωνο μεταξύ της Λεωφ. Αθηνών – Σουνίου (είδοδος από Riba's) και οδών
Σφακίων, Αιγαίου, Τριπόλεως , Κρήτης, 2ας Μεραρχίας (Κατηγορία 3, 4 & 5)

Περιοχή Κόρμπι Βάρης: Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών Ονείρων, Ρένας Βλαχοπούλου, Δημητσάνας, Λέρου, Μεγ. Σπηλαίου, Σεληνούντος, Αγόριανης, Αδιέξοδο Κολοκοτρώνη, Ξάνθης, Αξιέξοδο Υμηττου, Κισσάμου, Αδιέξοδο Αγαμέμνονος , Αξιέξοδο Λαιθίου, Αγίας Βαρβάρας, 2ας Μεραρχίας στο στην είσοδο στο δασικό (Κατηγορία 4 & 5)

Περιοχή ΣΕΟ Βάρης – Δίλοφο (Ακρόπολη Λαθουριζας): Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών Καλαμάτας (στις εισόδους της προς το δασικό), Σφακίων, Φιλίας, Κέρκυρας στην είσοδό της στο δασικό, Κέκροπος στο αδιέξοδο, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σελήνης, Δάφνης και οι κάθετοι οδοί στην Υπάτης που οδηγούν στο δασικό (Κατηγορία 4 & 5).

Περιοχή Χερώματος Βάρης (Λόφος Μελίσσι): Αφορά το πολύγωνο μεταξύ της Λεωφ. Ευελπίδων και των οδών Ανδρέα Παπανδρέου,
Μπράλου, Ελ. Βενιζέλου, 25ης Μαρτίου, Υψηλάντου, Αθανασίου Διάκου, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Σπετσών. (Κατηγορία 4 & 5).

Ορος Ξηρόχαβος (αφορά την περιοχή Βουλιαγμένης και Βάρκιζας): Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών Διονύσου, Δαιδάλου, οι κάθετοι οδοί στην οδό Αλ.Παναγούλη που οδηγούν στο δασικό, Αφροδίτης, Φρυνίχου, Παλλάδος, Ελπίδος στο αδιέξοδο, Τέρμα Εβρου, τέρμα Κλεοπάτρας, οι κάθετες οδοί στην οδό Πολυξένης προς το δασικό και η οδός ψ Πολυξένης, Ηρας, αδιέξοδο Αρτέμιδος. (Κατηγορία, 3,4 & 5).

Δημοτική Ενότητα Βουλιαγμένης

Περιοχή Φασκομηλιά Βουλιαγμένης (4 μπάρες στις εισόδους): Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών Μαυρολέοντος στην προβολή της με την οδό Αμαρυλλίδος, Πολυξένης, Βορρεάδων στην συμβολή της με την οδό Ουρανίας, Πριάμου και οι κάθετες οδοί στην Πριάμου προς το δασικό, Θησέως, παραλιακή Λεωφ. Αθηνών Σουνίου (έναντι καταστήματος island), είσοδος στο δασικό από Α΄ λιμανάκια, Πανός, Χλόης, Αργοναυτών, Σαπφούς. (Κατηγορία 3, 4 & 5)

Λόφος Τάσσιανης: Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών Λυκούργου, Αχιλλέως, Θησέως, Φαέθοντος, Φλέμινγκ (στο αδιέξοδο), Καρκαβίτσα, Κίρκης. (Κατηγορία 3,4 & 5)

Λόφος Εθνικής Ενότητας (ΛΟΚ) (5 μπάρες στις εισόδους): Αφορά το πολύγωνο μεταξύ της Λεωφ. Αθηνάς και των οδών Καβουρίου, Δημ. Λαμπράκη και Κρόνου. (Κατηγορία 3,4 & 5)

Λόφος Αλεξ. Παπαναστασίου: Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών, Αρεθούσης, Αδαμόπουλου, Αλκαίου και Αυγής.
(Κατηγορία 4 & 5)

Μεγάλο Καβούρι (2 μπάρες): Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών Κρόνου, Δημ. Λαμπράκη, Καβουρίου στη συμβολή
της με την Λητούς, Λητούς, , Ακτής και έως Ανέμου (Κατηγορία 4 & 5)

Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης – όρμος Νηρηίδων (1 μπάρα): Αφορά το πολύγωνο μεταξύ των οδών Λητούς, Βάκχου (κάθοδος προς όρμο Νηρηϊδων), Αύρας, Απόλλωνος (Κατηγορία 4 & 5)

Περιοχή Λαιμού Βουλιαγμένης

Αφορά το πολύγωνο από την Απόλλωνος μετά την είσοδο στη Μαρίνα Βουλιαγμένης και ως το αδιέξοδο της οδού καθώς και το αδιέξοδο τμήμα της αδιαμόρφωτης οδού προς παρεκκλήσι Αγ. Νικολάου (Κατηγορία 4 & 5)

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
  1. Οδός «Λ.Κρυονερίου-Τατοϊου» (είσοδος προς το κτήμα Τατοϊου) της Δημοτικής Ενότητας Κρυονερίου (Κατηγορία 4 & 5)
  2. Πέραν του τέρματος της οδού «Ανεμώνης», (παράλληλος των σιδηροδρομικών γραμμών ΟΣΕ) προς το Κτήμα Τατοϊου, στη Δημοτική Ενότητα Κρυονερίου (Κατηγορία 4 & 5).
  3. Η πρόσβαση προς την θέση Αγ. Τριάδα της Δημοτικής Ενότητας Αγ. Στεφάνου, μέσω της Λεωφ. Φράγματος Λίμνης Μαραθώνος (Κατηγορία 4 & 5).
  4. Εντός του Άλσους Ανοίξεως (πρώην ΣΑΑΚ), που περικλείεται από τη Λεωφόρο «Ανοίξεως- Σταμάτας» και τις οδούς «Αναπαύσεως», «Μεσολογγίου», «Λυκαβυτού», «Προφ. Ηλεία» και «Πιπεροπούλου» (Κατηγορία 4 & 5).
  5. Η οδός «Άνδρου» που οδηγεί στα δύο Πυροφυλάκια του Διονυσοβουνίου, στη Δημοτική Ενότητα Ροδόπολης (Κατηγορία 4 & 5).
  6. Ο δρόμος πέραν του Νέου Κοιμητηρίου Δημοτική Ενότητα Ροδόπολης, που οδηγεί περιφερειακά προς το εξωκκλήσι του Αγ. Ιωάννου Νηστευτή (Κατηγορία 4 & 5).
  7. Οι ανώνυμοι δασικοί δρόμοι που ξεκινούν από τη συμβολή των οδών Βοσπόρου και Κων/πόλεως και οδηγούν προς το Πεντελικό όρος και ειδικότερα τις θέσεις, «Σωληνάρι», «Αλούλα» και «Όσιο Λουκά» (Κατηγορία 3, 4 & 5).
  8. Η ανώνυμη δασική οδός που ξεκινά από τη συμβολή των οδών Λ. Αθηνών και Μεσσηνίας, στην Δ.Ε. Διονύσου που διέρχεται παράλληλα των πυλώνων του ΑΔΜΗΕ και ανέρχεται προς το Πεντελικό όρος και την Ιερά Μονή Αγ. Παντελεήμονος στην Κηφισιά (Κατηγορία 3, 4 & 5).
  9. Οι Ανώνυμοι δασικοί δρόμοι που συνδέουν την οδό Θέτιδος με τις οδούς Προμηθέως και Αχιλλέως πάνω από την Εκάλη στην Δ.Ε. Διονύσου (Κατηγορία 3, 4 & 5).
  10. Η πρόσβαση προς το Φράγμα Λίμνης Μαραθώνα και τη θέση Αγ. Τριάδα της Δημοτικής Ενότητας Αγ. Στεφάνου μέσω της οδού Λακωνίας από την αρχή του χωματόδρομου (Κατηγορία 4 & 5).
  11. Η πρόσβαση προς τον οικισμό «Σπατατζίκι» και τη θέση Αγ. Τριάδα της Δημοτικής Ενότητας Αγ. Στεφάνου μέσω της οδού Πλάτωνος από την αρχή του χωματόδρομου (Κατηγορία 4 & 5).
  12. Η πρόσβαση προς το τεχνικό φράγμα της ΕΥΔΑΠ Ραπεντώσσας μέσω των εναλλακτικών διαδρομών: α) από το τέρμα της οδού Βωμού Διονύσου (τέρμα λεωφ. Γραμμής 536), στον οικισμό Ραπεντώσσας της Δ.Κ. Διονύσου, β) από την αρχή του χωματόδρομου της οδού Σκάρπας της Δ.Κ. Σταμάτας (Κατηγορία 4 & 5)
ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ
  1. Στους δρόμους από Κορωπί προς ραντάρ Υμηττού (Κατηγορία 4 & 5).
  2. Στη συμβολή της οδού Αγ. Γεωργίου (η οποία είναι κάθετη στην οδό Δημοσθένους) στα σημεία που από αγροτοδασική οδός μετατρέπεται αμιγώς σε δασική (Κατηγορία 4 & 5).
  3. Στην συμβολή της οδού Δημοσθένους με την κεντρική δασική οδό, η οποία καταλήγει στον Δήμο Αργυρούπολης (Κατηγορία 4 & 5)
  4. Στην συμβολή της οδού Σφήτου με τις δύο (2) δασικές οδούς, που οδηγούν η μία προς Πρ. Ηλία και η άλλη οδηγεί στην κεντρική δασική οδική αρτηρία που ονομάζεται Περιφερειακή Υμηττού (Κατηγορία 4 & 5).
  5. Στη Λεωφ. ΝΑΤΟ και 50 μ. πριν την πύλη του στρατοπέδου της Αεροπορίας, απαγόρευση του αγροτοδασικού δρόμου στο σημείο που μετατρέπεται αμιγώς σε δασική οδό (Κατηγορία 4 & 5).
  6. Η οδός Αγ. Βικεντίου (στην περιοχή Αγ. Νικολάου) απαγόρευση της αγροτοδασικής οδού στο σημείο που μετατρέπεται αμιγώς σε δασική οδό (Κατηγορία 4 & 5).
  7. Η οδός Βελλάς απαγόρευση της αγροτοδασικής οδού στα δύο (2) σημεία που τέμνει την κεντρική δασική οδική αρτηρία (Κατηγορία 4 & 5).
  8. Στην συμβολή της οδού Λυσιμάχου με την κεντρική δασική οδική αρτηρία (Κατηγορία 4 & 5).
  9. Από πλησίον «Σχολείων Γείτονα» προς χωματερή και αντιστρόφως (Κατηγορία 4 & 5).
  10. Από πλησίον «Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη» τέρμα οδού Λυσιμάχου (Κατηγορία 4 & 5).
  11. Στην θέση «Βορρός» (Κατηγορία 4 & 5): Από τέλος οδού Υψηλάντου έως κορυφή του βουνού και από τέλος οδού Ευαγγελιστρίας έως κορυφή του βουνού.
  12. Την οδό από τη θέση Λουμπάρδα προς Μπαράκου (μετά την τρύπα του Καραμανλή) (Κατηγορία 4 & 5)
  13. Από το σημείο του πυροαφυλάκιου προς Άγιο Θωμά (θέση Παλάτι) (Κατηγορία 4 & 5).
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
  1. Από Αγ. Κωνσταντίνο Λαυρεωτικής προς θέση «Χάος» και Εθνικό Δρυμό (Κατηγορία 4 & 5)
  2. Από Αγ. Κωνσταντίνο προς Μαρκάτι Κερατέας και αντιστρόφως (Κατηγορία 4 & 5).
  3. Από Αγ. Κωνσταντίνο προς Ριμπάρια και από Προσήλιο προς Ριμπάρια (Κατηγορία 4 & 5).
  4. Στον Αγ. Κωνσταντίνο, ο δασικός δρόμος κοντά στις μπαρουταποθήκες πλησίον κτήμα Ζαγουρή (Κατηγορία 4 & 5).
  5. Στον Αγ. Κωνσταντίνο - βουνό «Κιτσίου», ο δασικός δρόμος δεξιά αντιπυρική ζώνης (Κατηγορία 4 & 5).
  6. Τον δασικό δρόμο από Άγιο Κωνσταντίνο προς Λεγραινά (Κατηγορία 4 & 5).
  7. Το δρόμο Καμάριζας Σουνίου στον Εθνικό Δρυμό στη θέση «Βίλλα Κανέλλου» (Κατηγορία 4 & 5)
  8. Από Καβοδόκανο (Στεφάνι) έως Άγιο Κωνσταντίνο (Κατηγορία 4 & 5).
  9. Από Άγιο Κωνσταντίνο οδός παλαιού Μονοπατιού έως τη συμβολή με τη λεωφόρο Καμαρίζης (συνεργείο Λουκά) (Κατηγορία 4 & 5)
  10. Από τη Ζ΄ εξοχική Κατασκήνωση Διονύσου Κερατέας προς Μοναστήρι Μεταμόρφωσης στο Δάσος Κουβαρά και αντιστρόφως (Κατηγορία 4 & 5).
  11. Από τη Ζ΄ εξοχική Κατασκήνωση Διονύσου Κερατέας προς Τσουργκέλι και γυναικείο Μοναστήρι Παναγίας Πευκοβουνογιάτρισσας στην Κακή Θάλασσα Κερατέας και αντιστρόφως (Κατηγορία 4 & 5)
  12. Η οδός Αγίας Σκέπης, στην συμβολή των οδών Ανθυποσμηναγού Βασιλείου Φιλίππου και Αγίας Σκέπης (Κατηγορία 4 & 5).
  13. Η Λεωφόρος Νάτο Κερατέας, 1300μ. μετά τη συμβολή με την οδό Αριστοτέλη Μπότση (Κατηγορία 4 & 5).
  14. Περιοχή Κερατέας από Στουργέλι έως Οικισμός Διόνυσος πριν τις παιδικές κατασκηνώσεις (Κατηγορία 3, 4 & 5)
  15. Παραλιακή Λεωφόρο, θέση «Άσπρο Λιθάρι» μετά την ταβέρνα «Σταμάτης» έως την εκκλησία Αγία Βαρβάρα (Κατηγορία 3, 4 & 5)
  16. Παραλιακή Λεωφόρο, θέση «Άσπρο Λιθάρι» μετά την ταβέρνα «Σταμάτης» έως διασταύρωση ασφαλτόδρομου «Καμαρίζης - Σουνίου» (Κατηγορία 3, 4 & 5).
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
  1. Στους δρόμους επάνω από τα θερμοκήπια του Μαραθώνα (περιοχή Βρανά), που οδηγούν προς Σταμάτα και Αγριλίκι (Κατηγορία 4 & 5)
  2. Στο πευκοδάσος του Σχινιά του Δήμου Μαραθώνος (Κατηγορία 4 & 5).
  3. Στο δρόμο Άνω Σούλι - Προφήτη Ηλία (Κατηγορία 5)
  4. Στον οικισμό Προβάλινθο προς Λύρειο Ίδρυμα και Άγιο Πέτρο (περιοχή Ν. Βουτζα) (Κατηγορία 4 & 5)
  5. Σταθμό Μεταφόρτωσης προς φράγμα Ραπεντσώνας (Ανατολή Ν. Μάκρης) (Κατηγορία 4 & 5)
  6. Περιοχή Βαρνάβα, οδός Βορείων Ανέμων (Κατηγορία 5)
  7. Οδός Περιπάτου προς Δασικό Πεντέλης (οικισμός Γεροτσακούλι Αγ. Μαρίνας Ν. Μάκρης) (Κατηγορία 4 & 5).
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
  1. Στο δρόμο στην θέση «Χαμολιά» του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, που διέρχεται από τις κατασκηνώσεις (Κατηγορία 4 & 5)
  2. Στην οδό Μυρινούντος & Πόρτο – Ράφτη Κουβαρά, στα όρια του Δήμου Σαρωνικού, η απαγόρευση να επεκτείνεται για την οδό Μυρινούντος και μέχρι το ύψος της οδού Στησαγόρα (αρχή Ιπποδρόμου) και για την οδό Κουβαρά, Πόρτο-Ράφτη μέχρι την εκτός σχεδίου περιοχή Πόρτο-Ράφτη, (θέση Πρόι-Στίρι) (Κατηγορία 4 & 5)
  3. Απόλλωνος, στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, στην συμβολή με την ανώνυμη οδό που καταλήγει στη παραλία της Ερωτοσπηλιάς (Κατηγορία 4 & 5).
  4. Κορώνης, στην περιοχή του Αυλακίου και ειδικότερα στην συμβολή της με την ανώνυμη οδό που ενώνει κάθετα την οδό Αυλακίου με την οδό Κορώνης (Κατηγορία 4 & 5).
  5. Ο αδιέξοδος, παράλληλος της ακτογραμμής χωματόδρομος που ξεκινά βορειοανατολικά του χώρου στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου και μουσείου Βραυρώνας στο Δήμο Μαρκοπούλου και συνεχίζει ανατολικά για περίπου ένα (1) χιλιόμετρο (Κατηγορία 4 & 5)
  6. Όλοι οι εσωτερικοί δασικοί δρόμοι της περιοχής του δάσους της Χαμολιάς (Κατηγορία 4 & 5).
  7. Η οδός Ανθίμου Γαζή (τέρμα), οικισμός Αμφιθέας προς Κουβαρά (Κατηγορία 4 & 5)
ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
  1. Ο άνω δασικός δρόμος στην θέση «Αγ. Τριάδα» που ξεκινάει από την προέκταση της οδού Μακεδονίας και Γιασεμιών (διχάλα δυο δασικών δρόμων πλησίον πλαστικής δεξαμενής) και καταλήγει στην άσφαλτο πλησίον του κοιμητηρίου Παπάγου (Κατηγορία 3, 4 & 5).
  2. Η συμβολή της οδού Σερρών με την δασική κεντρική οδική αρτηρία Περιφερειακής Υμηττού (Κατηγορία 4 & 5)
  3. Στην Οδό Σπηλαίου Παιανίας και συγκεκριμένα αμέσως μετά το εκκλησάκι του Αγ. Νεκταρίου (Κατηγορία 4 & 5)
  4. Οι δρόμοι που οδηγούν από τα Γλυκά Νερά στην Περιφερειακή Υμηττού (Κατηγορία 4 & 5)
  5. Λόφος Φούρεσι (Κατηγορία 4 & 5)
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
  1. Στους δρόμους του Περιαστικού Δάσους της Δημοτικής Ενότητας Ανθούσας, το οποίο συνορεύει: Δυτικά με το κεντρικό ρεύμα της Λεωφ. Ανθούσας-Παλλήνης και τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις της δημοτικής ενότητας Ανθούσας, βόρεια με το Δήμο Πεντέλης, νότια μετο Δήμο Παλλήνης και ανατολικά με την δημοτική ενότητα Πικερμίου (Κατηγορία 4 & 5)
  2. Ο λόφος Λεβίδι (Δήμος Παλλήνης) (Κατηγορία 4 & 5)
ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ –ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
  1. Οδοί πρόσβασης προς θέση «ΟΧΥΡΟ», βόρεια με το νεκροταφείο Ραφήνας και με τον οικισμό Αύρας, νότια με τον οικισμό Πανόραμα, ανατολικά με το κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο και δυτικά με τον οικισμό Δροσιά (Κατηγορία 4 & 5)
  2.  Περιοχή «ΛΥΚΟΡΕΜΑ-ΒΑΛΑΝΑΡΗΣ» στην περιοχή Ντράφι στην Δ.Ε. Πικερμίου με απαγόρευση πρόσβασης καθόλο το μήκος από τη διασταύρωση των οδών Βεργίνας και Σοφοκλέους στο Ντράφι Πικερμίου μέχρι και την οδό Κέκρωπος στο Ντράφι Πικερμίου και αντίστροφα (Κατηγορία 3, 4 & 5).
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
  1. Από την οδό Αυλακίου, ο δρόμος που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο Μερέντα–Αγ. Ευστάθιο (Κατηγορία 4 & 5)
  2. Σε όλη την περιοχή του Πάνειου Όρους της δημοτικής ενότητας Καλυβίων και συγκεκριμένα στη δασική οδό που οδηγεί στην κορυφή του (Κατηγορίες 4 & 5).
  3. Επί της οδού Αυλακίου (Κουβαράς), ο δρόμος που οδηγεί προς Άγιο Αντώνιο (Κατηγορία 4 & 5)
  4. Η άνοδος από Περιφερειακή οδό Καλυβίων προς Μονή Αγ. Σκέπης στο Πάνειο Όρος (Κατηγορία 4 & 5)
  5. Στις οδούς Αθηνάς και Ταϋγέτου προς δασάκι Σαρωνίδας (Κατηγορία 4 & 5).
  6. Στην οδό Παλαιάς Δεξαμενής στην Παλαιά Φώκαια (Κατηγορία 4 & 5).
ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
  1. Στο λόφο Μπούρα της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων (Κατηγορία 4 & 5).
  2. Στον οικισμό που βρίσκεται μεταξύ του βορειοδυτικού αντερείσματος του λόφου «Έτος» και της λεωφόρου Μαραθώνος στη Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Σπάτων (οδ. Λιοφύτι κ ανώνυμοι οδοί) (Κατηγορία 4 & 5).
  3. Στον οικισμό «Βουνούπολη» που βρίσκεται μεταξύ του νοτιοανατολικού αντερείσματος του λόφου «Έτος» και της οδ. Ήμερου Πεύκου στη ΔΕ Σπάτων (από την οδ. Ιωάννου Ε. και δυτικά) (Κατηγορία 4 & 5).
  4. Στο άλσος «ΟΤΕ» όπισθεν του Δημοτικού Καταστήματος Αρτέμιδος (πρώην Δημαρχείο) πλην της θέσης που λειτουργεί το δημοτικό αμαξοστάσιο και της οδού που οδηγεί σε αυτό (Κατηγορία 4 & 5).
  5. Στη θέση «Κίπι» του Δημοτικού Καταστήματος Αρτέμιδος και συγκεκριμένα επί της οδού Ολυμπίας δυτικά της συμβολής της με την οδό Διονύσου, στις οδούς Νυμφών, Ολύμπου, Πανός, Ρόδων, Ροδοδάφνης, Υακίνθου και έως το τέλος αυτών (Κατηγορία 4 & 5).
  6. Στην περιοχή Βελανιδέζα από τη συμβολή της οδού Ρεθύμνου με την οδό Ναυπλίου και δυτικά έως τη συμβολή της οδου Πεσόντων Ηρώων με την οδό Μακρυνούς(Κατηγορία 4 & 5).
  7. Στο δυτικό αντέρεισμα της περιοχής Αγ. Κυριακής της ΔΕ Αρτέμιδος και στις οδούς Ιωαννίνων και Αγίου Γεωργίου στην ίδια περιοχή (Κατηγορία 4 & 5).
ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ

Δημοτική Ενότητα Ωρωπού (Κατηγορία 4 & 5)

  1. Δρόμος προς πρώην Χωματερή Μαλακάσας περιοχή Σαραντάρι
  2. Προς Νέα Δεξαμενή Ωρωπού

Δημοτική Ενότητα Συκαμίνου (Κατηγορία 5)

Από Συκάμινο προς Αγ. Ελεούσα

Δημοτική Ενότητα Καλάμου

  1. Στην περιοχή Αγκώνα από διασταύρωση Γιασεμιών και Αυγής, προς πρώην χωματερήΚαλάμου (Κατηγορία 5)
  2. Από Σαλαμίδι προς Αμφιάρειο (Κατηγορία 4 & 5)
  3. Προς όλους τους δρόμους της θέσης «Τριάδες» (Κατηγορία 4 & 5)
  4. Από Μετόχι Ρη προς Αγκώνα (Κατηγορία 4 & 5)
  5. Από Μετόχι Ρη προς Τριάδες (Κατηγορία 4 & 5)
  6. Από Μετόχι Ρη προς Ούλμπερι (Κατηγορία 4 & 5)
  7. Από γήπεδο Καλάμου προς Μουσείο Φαέθων (Κατηγορία 4 & 5)

Δημοτική Ενότητας Μαλακάσας (Κατηγορία 4 & 5)

Από Σφενδάλη προς Αγ. Μερκούριο

Δημοτική Ενότητα Πολυδενδρίου (Κατηγορία 4 & 5)

  1. Από Πολυδένδρι προς Πυροφυλάκιο Μαυρινόρα
  2. Η οδός από πρώην χωματερή Καπανδριτίου προς Πολυδένδρι της Δ.Ε. Καπανδριτίου

Δημοτική Ενότητα Αυλώνα (Κατηγορία 4 & 5)

  1. Σε όλους τους δρόμους των θέσεων «Μεγάλη Βρύση» και «Αντλιοστάσιο»
  2. Στο δρόμο ο οποίος έχει αφετηρία από τη γεώτρηση υδροδότησης της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνα, στη θέση «Σκάλεζα» και δια μέσω των περιοχών «Βίλλια» και «Μπρέντεζα» των διοικητικών ορίων του, που καταλήγει στην Δημοτική Ενότητα Μαλακάσας.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5"

Μετρό: Πώς θα λειτουργήσει την Πρωτομαγιά – Πώς θα κινηθούν τα άλλα μέσα μεταφοράς

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο μετρό την Πρωτομαγιά.

Το μετρό (γραμμές 1, 2 και 3) πρόκειται να λειτουργήσει από τις 9.30 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ., σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ.

Τα δρομολόγια του μετρό προς και από το αεροδρόμιο θα εκτελούνται κανονικά μεταξύ 9.30 π.μ. – 4.30 μ.μ.

Σημειώνεται ότι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα θα παραμείνει κλειστός την Πρωτομαγιά από τις 9.30 το πρωί και μέχρι νεοτέρας. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.

Το τραμ αναμένεται να κινηθεί από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ:

«Αποδίδουμε φόρο τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά, στους αγώνες των εργατών που έχασαν τη ζωή τους στις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις του Σικάγο, αγωνιζόμενοι για κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες. Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι μαζί δίνουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρών στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη. Απεργούμε και διαδηλώνουμε απαιτώντας την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων, κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό.

Το ΣΕΛΜΑ προκηρύσσει στάση εργασίας 1η Μαΐου από τις 06:00 έως 09:00 το πρωί και από τις 21:00 έως την λήξη της κυκλοφορίας το βράδυ.

Οι υπηρεσίες να στείλουν το προσωπικό ασφαλείας στο email του σωματείου.

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν, μπορούν να απεργήσουν καθολικά στην 24ωρη υπό την κάλυψη της ΓΣΕΕ.

Όλοι στην απεργία 1η Μάη πλατεία Κλαυθμώνος 11 π.μ.»

Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται μετά τις 10 π.μ., ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρήσουν από τις αφετηρίες περίπου στις 8 μ.μ.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις αστικές γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Τρένα – Προαστιακός

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην απεργία.

Όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train, θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

Απεργία ΠΝΟ

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ αποφάσισε επίσης η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Αυτό σημαίνει πως τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια την Τετάρτη 1η Μαΐου από ώρα 00:01 έως 23:59 της ίδιας ημέρας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετρό: Πώς θα λειτουργήσει την Πρωτομαγιά – Πώς θα κινηθούν τα άλλα μέσα μεταφοράς"

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Μάτι: Μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη

Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση σε πρώτο βαθμό για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια, που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως (στη δεύτερη περίπτωση) οι χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες προαναγγέλλει την άσκηση έφεσης από τον Εισαγγελέα κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου. Η άσκηση των ενδίκων μέσων από τον Εισαγγελέα επαφίεται αποκλειστικά στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική του κρίση και στη σύμφωνη με αυτή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και όχι στις επιθυμίες και διαθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα προσφύγει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της.

Καλούμε όλους τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς να συνεχίσουν να απονέμουν Δίκαιο με βάση τη φωνή της συνείδησής τους, τα στοιχεία της δικογραφίας, το Σύνταγμα, τους νόμους, που ψηφίζει η Βουλή και με σεβασμό, πάντοτε, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, όπως επιτάσσουν τα Διεθνή Κείμενα. Σε ένα Κράτος Δικαίου η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγίας.

Η νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας περιλαμβάνει ένα σύστημα κανόνων ποινικού δικαίου, όπως ισχύει σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, που προβλέπει τη διαβάθμιση των ποινικών αδικημάτων σε κακουργήματα και πλημμελήματα, τις ποινές που καθορίζονται για το καθένα, τους κανόνες της συρροής, τις ελαφρυντικές περιστάσεις, τις προϋποθέσεις της αναστολής μιας ποινής ή της μετατροπής αυτής, καθώς και τη θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης ποινικής διάταξης για τον κατηγορούμενο, που περιλαμβάνεται ως αρχή σε όλα τα διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτός ο Νομικός Πολιτισμός, που ισχύει σήμερα σε κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, που διέπεται από Σύνταγμα, κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Μάτι: Μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη"

Συμβουλές διατροφής προς τους καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα και ενόψει του εορταστικών τραπεζιών συνιστάται εγκράτεια, ιδιαίτερα σε όσους έχουν κάνει νηστεία 40 ημέρες και στους καρδιοπαθείς.

Το πασχαλινό τραπέζι, παρά τη νοστιμιά του ενέχει πολλούς κινδύνους για υγιείς και για ασθενείς. Οι καρδιοπαθείς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, για αυτό και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις διατροφικές τους επιλογές που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και με σύνεση.

Εκείνο που πρέπει να ξέρουν -ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς- είναι ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής, δύο με τρεις ημέρες αργότερα, για αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση που εμφανίσουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια για την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών.

Επίσης, τονίζεται η αποφυγή της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών. Το κύριο πρόβλημα που προκαλούν τα κορεσμένα λιπαρά στην υγεία είναι ο αντίκτυπος στο επίπεδο της χοληστερόλης, καθώς η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οδηγεί σε αύξηση της κακής LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να σχηματίσει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, που εμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Το αρνί είναι πλούσιο σε τέτοια λιπαρά, για αυτό αφαιρέστε την πέτσα ή αν είναι δυνατόν προτιμήστε κατσίκι για το πασχαλινό γεύμα σας και συνοδεύστε το πάντα με άφθονα πράσινα λαχανικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, προκαλούν κορεσμό και εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων.

 Η μεγάλη συσσώρευση λίπους είναι ακόμη πιο επικίνδυνη κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια και με εμφράγματα του μυοκαρδίου. Για την αποφυγή λιπαρών πιάτων μπορείτε, λίγη ώρα πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι, να φάτε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς για να μειωθεί το αίσθημα της πείνας. Επίσης μπορείτε να  ξεκινήσετε το γεύμα σας, με  μια πλούσια πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά που μόνο ευεργετική επίδραση θα έχει για τον οργανισμό σας.

Η διατήρηση του σωστού βάρους είναι πολύ σημαντική, κυρίως για τους καρδιοπαθείς καθώς η παχυσαρκία και το κοιλιακό λίπος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Είναι πολύ βασικό να διατηρείται μια σωστή ισορροπημένη διατροφή με υπολογισμένες θερμίδες και να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πηγή των θερμίδων, ώστε τα φαγητά που καταναλώνονται να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και όχι λίπος, χοληστερίνη και επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία.

Διατροφικές οδηγίες:

-Αποφύγετε το «τσιμπολόγημα», πάνω από το αρνί. Αν θέλετε να φάτε, καθίστε στο τραπέζι και απολαύστε το γεύμα σας μασώντας αργά για να διευκολύνετε την πέψη  αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.

-Το πιάτο που θα σας χορτάσει χωρίς να σας φορτώσει με πολλές θερμίδες, είναι  ψητό κρέας αρνί ή κατσίκι χωρίς πέτσα και λίπος, χωρίς πολλές πατάτες, ζυμαρικά και ψωμί.

-Συνοδεύστε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν πολλές θερμίδες εφόσον βεβαίως είναι απλές χωρίς ανθυγιεινές και επεξεργασμένες σάλτσες.

-Προσθέστε στη σαλάτα και στο φαγητό σας παρθένο ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και σε φαινόλες που είναι ευεργετικές για την καρδιακή λειτουργία.

-Αποφύγετε το άσπρο ψωμί που προσφέρει επιπλέον θερμίδες χωρίς όφελος. Προτιμήστε μέτρια κατανάλωση αρτοσκευασμάτων ολικής αλέσεως ή σικάλεως ή παξιμάδια χαρουπιού.

-Να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση των γιορτινών γλυκών όπως τα τσουρέκια και τα καλιτσούνια που είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.

-Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα άλλα πασχαλινά εδέσματα, είναι συνήθως υπερ-αλατισμένα! Απομακρύνετε λοιπόν την αλατιέρα από το τραπέζι και ενισχύστε τη γεύση με μπαχαρικά και βότανα όπως φρέσκια ρίγανη και θυμάρι. Μην συνοδεύετε με επεξεργασμένα τρόφιμα όπως έτοιμες σάλτσες που υπερτερούν σε αλάτι.

-Προσέξετε τι πίνετε και μην ανακατεύετε διαφορετικά ποτά όπως τσίπουρο, ρακί, κρασί και μπύρα. Δύο ποτά για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες είναι η συνιστώμενη πρόσληψη σε ημερήσια βάση. Προτιμήστε το κόκκινο κρασί που έχει αντιοξειδωτική δράση.

-Πίνετε άφθονο νερό και μη αλκοολούχα ποτά χωρίς θερμίδες. Με αυτή την «τακτική» νιώθετε το αίσθημα της πληρότητας στο στομάχι σας χωρίς να επιβαρύνεται τον οργανισμό σας με ανούσια συστατικά που μόνο βλαβερές συνέπειες έχουν για την υγεία, όπως ζάχαρη και συντηρητικά. Άλλωστε, πίνοντας νερό και διατηρώντας σωστή ενυδάτωση προστατεύουμε την καρδιά μας.

-Συνοπτικά δοκιμάστε με μέτρο από όλα, αλλά φάτε υγιεινά! Επιλέξτε άπαχο κρέας, σαλάτα με ελαιόλαδο και αποφύγετε τα γλυκά. Να τρώτε με υπομονή. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να χορτάσει. Μην προτιμήσετε αλκοολούχα ποτά αλλά νερό και μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακ που μπορεί να είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ώστε να αποφεύγονται περιστατικά υπερφαγίας. Διατηρήστε το βάρος σας με σωστές διατροφικές επιλογές που δεν στερούνται γεύσης και μην ξεχνάτε την άσκηση έστω και αν είναι χορός γύρω από το πασχαλινό τραπέζι.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβουλές διατροφής προς τους καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα"

Θεσσαλονίκη: Νέο περιστατικό βίας ανάμεσα σε ανήλικους- 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του

Νέα συμπλοκή ανηλίκων είχαμε χθες το απόγευμα (29/4) στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τρία ανήλικα αγόρια, ηλικίας 12 ετών βρίσκονταν στην αυλή δημοτικού το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή της Σταυρούπολης. Ο ένας από τους ανήλικους χτύπησε ένα από τα άλλα δύο αγόρια. Τότε αυτός που δέχτηκε την επίθεση πήρε ένα μαχαίρι από τον φίλο του και τον απείλησε, προκαλώντας απλές σωματικές βλάβες έπειτα από μεταξύ τους λεκτική αντιπαράθεση.

Τότε αυτός που απειλήθηκε τηλεφώνησε στον πατέρα του, που κάλεσε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οδήγησαν τους εμπλεκόμενους ανήλικους και τους γονείς τους στο Τμήμα Ασφαλείας Παύλου Μελά.

Οι δύο ανήλικοι και ο 45χρονος πατέρας του ενός, συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της παράβασης του Νόμου περί όπλων και παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.  Με προφορική εντολή εισαγγελέα, οι δύο ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι και η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ δεν υποβλήθηκαν μηνύσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Νέο περιστατικό βίας ανάμεσα σε ανήλικους- 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του"

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 27χρονος που θώπευσε 16χρονη και την έβρισε όταν εκείνη αντέδρασε

Στη σύλληψη ενός 27χρονου ημεδαπού για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης, προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό σημειώθηκε τις μεσημεριανές ώρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ο 27χρονος πλησίασε την 16χρονη και τη θώπευσε, ενώ όταν εκείνη αντέδρασε, ο άνδρας την έβρισε.

Εις βάρος του 27χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εξύβρισης και της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 27χρονος που θώπευσε 16χρονη και την έβρισε όταν εκείνη αντέδρασε"

Τέσσερις συλλήψεις με άρωμα «greek mafia» για την έκρηξη βόμβας σε βενζινάδικο στον Πειραιά και σε κάβα στην Καλλιθέα

Στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση της ισχυρής έκρηξης σε πάρκινγκ δίπλα σε βενζινάδικο στον Πειραιά, που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και από την οποία προκλήθηκαν πολύ σοβαρές καταστροφές σε αυτοκίνητα και σπίτια, που βρίσκονταν κοντά στο σημείο. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συνελήφθησαν δύο άτομα για την έκρηξη της βόμβας κοντά στο βενζινάδικο στον Πειραιά στις 8 Μαρτίου, αφότου ταυτοποιήθηκαν και προσήχθησαν.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν το συγκεκριμένο πρατήριο υγρών καυσίμων ανήκε σε άτομο που εμπλεκόταν με την greek mafia και πλέον έχει δολοφονηθεί.

Την ίδια ώρα, συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα για την έκρηξη σε κάβα στην Καλλιθέα στις 12 Μαρτίου, μόλις 4 ημέρες μετά την έκρηξη στον Πειραιά. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα προκαλώντας μεγάλες υλικές καταστροφές στο κατάστημα, ενώ από το οστικό κύμα ζημιές προκλήθηκαν και σε παρακείμενα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές, ενώ τη στιγμή της σύλληψής του βρέθηκε πάνω του μικροποσότητα ναρκωτικών και όπλα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπάρχει υλικό από κάμερα ασφαλείας που καταγράφει τη δράση τους και μάλιστα τη στιγμή που τοποθετούν τις βόμβες.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι και οι τέσσερις συλληφθέντες σχετίζονται με το επιχειρησιακό κομμάτι δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Όλοι οι συλληφθέντες κατηγορούνται για – κατά περίπτωση – αντίσταση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών και για καταδικαστικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη ακόμη ένα άτομο για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, ενώ όλοι οδηγούνται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις συλλήψεις με άρωμα «greek mafia» για την έκρηξη βόμβας σε βενζινάδικο στον Πειραιά και σε κάβα στην Καλλιθέα"

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Έκοψε τις φλέβες της και έπεσε από τον 5ο όροφο

Μία ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, με μία γυναίκα να κάνει «βουτιά θανάτου» από τον 5ο όροφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, μία 49χρονη γυναίκα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας εντός του διαμερίσματός της, σε πολυκατοικία επί της οδού Σταματίου Ρεγκούγκου, στη Ξηροκρήνη, κόβοντας τις φλέβες των χεριών της. Στη συνέχεια, βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος 5ου ορόφου και έπεσε στο κενό, χάνοντας ακαριαία τη ζωή της.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και κλιμάκιο του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που απέκλεισε το σενάριο εγκληματικής ενέργειας.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία Διαβατών διενεργεί νεκροψία-νεκροτομή για τα ακριβή αίτια θανάτου της 49χρονης.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Έκοψε τις φλέβες της και έπεσε από τον 5ο όροφο "

Καρδίτσα: Έκλεψαν καντήλια και σταυρούς από νεκροταφείο

Συνελήφθησαν σε περιοχή της Καρδίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας, τρία άτομα, από τα οποία δύο άνδρες και μία γυναίκα, κατά περίπτωση, για κλοπή και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, το Σάββατο το πρωί, ο ένας άνδρας και η γυναίκα μετέβησαν σε κοιμητήριο και αφαίρεσαν αντικείμενα θρησκευτικού περιεχομένου (καντήλια, σταυρούς κ.α.) από 21 μνήματα.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε επιχείρηση εμπορίας σιδήρων (scrap) και σε άλλη μία επιχείρηση, αμφότερες ιδιοκτησίας του άλλου ημεδαπού άνδρα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 καντήλια και ένα ορειχάλκινο βάζο, τα οποία, όπως εξακριβώθηκε, τα είχε αγοράσει από τον άλλον ημεδαπό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: Έκλεψαν καντήλια και σταυρούς από νεκροταφείο"

Δημόσιο: Σε δύο «δόσεις» το μπόνους στους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους

Σε δύο «δόσεις» θα μπορούσε να καταβληθεί το μπόνους στο Δημόσιο, βάσει του νομοσχέδιου το οποίο ενέκρινε χθες (29.04.24) το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (30.04.24) για επερχόμενο σύστημα ανταμοιβής των πιο αποδοτικών υπαλλήλων στο Δημόσιο, η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, «το 40% (σ.σ. του μπόνους) θα πηγαίνει σε όλους όσοι δούλεψαν στο τμήμα για τους στόχους και το 60% θα πηγαίνει στους υπαλλήλους που συνέβαλαν συγκεκριμένα περισσότερο στο να επιτευχθεί ο στόχος».

Πληροφορίες του newsit.gr, διευκρινίζουν πως το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους αυτούς ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του Προϊσταμένου κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου. 

Κύκλοι του ΥΠΕΣ εξηγούν στο newsit.gr πως είναι δυνατό ένας δημόσιος υπάλληλος να λάβει το 40% (1η “δόση”) του διαθέσιμου ποσού λόγω της επίτευξης των στόχων στα πλαίσια του τμήματος, αλλά να μη λάβει το υπόλοιπο 60% (2η “δόση”) του διαθέσιμου ποσού, καθώς ο ίδιος δεν συνέβαλε περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το σύστημα μπόνους αφορά τους υπαλλήλους εκείνους του δημοσίου (δυνάμει έως 200.000), οι οποίοι απασχολούνται σε τμήματα των υπουργείων που σχετίζονται με την υλοποίηση των ετησίων σχεδίων δράσης τους. 

Κάθε προϊστάμενος, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, κάθε υπηρεσιακός προϊστάμενος επιλέγει την ομάδα του, και καθίσταται υπόλογος σε σχέση με την επίτευξη του μπόνους. Τυχόν αποτυχία επίτευξης του στόχου θα αντικατοπτρίζεται στην αξιολόγησή του.

«Το πριμ θα φτάνει μέχρι το 15% του ετήσιου βασικού του συγκεκριμένου υπαλλήλου. Θα υπάρχουν και άλλες ανταμοιβές όπως για παράδειγμα ένας υπάλληλος θα μπορεί να πάει με έξοδα του δημοσίου να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σε μία ξένη σχολή δημόσιας διοίκησης» δήλωσε η Υπουργός και πρόσθεσε: «Η φιλοσοφία είναι ότι θέλουμε να ανταμείψουμε τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους γιατί θέλουμε ένα καλύτερο δημόσιο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Σε δύο «δόσεις» το μπόνους στους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news