facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

ΗΠΑ: Απόφαση-κόλαφος για Τραμπ - Η Γερουσία ακύρωσε το βέτο για τον προϋπολογισμό

Το αμερικανικό Κογκρέσο επέφερε σήμερα ένα πρωτόγνωρο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ ανατρέποντας, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, το βέτο του για τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Η Γερουσία ενέκρινε, με 81 ψήφους υπέρ και 13 κατά, αυτόν τον προϋπολογισμό των 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρά τις «ενστάσεις του προέδρου», σε μια έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε το ίδιο τη Δευτέρα, το κείμενο υιοθετείται οριστικά.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών ένωσε τη φωνή της με εκείνη των Δημοκρατικών, αψηφώντας τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη λίγο πριν το τέλος της θητείας του κι ενώ εκείνος δήλωνε πάντα υπερήφανος για τη στήριξή τους.

Τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε εννέα φορές το δικαίωμα βέτο που είχε σε βάρος νομοσχεδίων. Το Κογκρέσο δεν είχε ποτέ καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που ήταν αναγκαία για να το παρακάμψει.

Το «χαστούκι» έλαβε χώρα την ώρα που στελέχη του κόμματός του αναγνωρίζουν, ένας μετά τον άλλο, την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μια ήττα που ο ίδιος συνεχίζει να μην αποδέχεται.

Ο δισεκατομμυριούχος είχε καταγγείλει, στις αρχές της εβδομάδας, μια «ρεπουμπλικανική ηγεσία αδύναμη και κουρασμένη».


 

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μιτς Μακόνελ δεν υποχώρησε, καλώντας τους γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού του 2021 για την Άμυνα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στον αγώνα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας όπως η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε σήμερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

«Είναι επίσης μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους στρατιώτες μας και τις οικογένειές τους ότι έχουν τη στήριξή μας», συμπλήρωσε.

Καρπός μακρών διαπραγματεύσεων, το κείμενο προβλέπει μεταξύ άλλων μια αύξηση 3% των μισθών του προσωπικού στον τομέα της Άμυνας.

Όπως συνηθίζεται εδώ και μισό αιώνα, είχε υιοθετηθεί, στις αρχές Δεκεμβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και τη Γερουσία, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Όμως, στις 23 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο, προκαλώντας κατάπληξη ακόμα και εντός του κόμματός του.

Είχε κρίνει πως το κείμενο είναι υπερβολικά θετικά διακείμενο προς την Κίνα και είχε αντιδράσει στο ενδεχόμενο να μετονομαστούν στρατιωτικές βάσεις που έφεραν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας, που πολέμησαν υπέρ της δουλείας.

Κατήγγειλε επίσης ότι δεν περιλάμβανε την κατάργηση ενός νόμου, που προστατεύει το νομικό καθεστώς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κατηγορεί ότι μεροληπτούν σε βάρος του.

ΑΜΠΕ, Reuters, dpa, AFP/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Απόφαση-κόλαφος για Τραμπ - Η Γερουσία ακύρωσε το βέτο για τον προϋπολογισμό"

Καιρός: Έρχεται επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Χαλάει ο καιρός το Σάββατο 2 Ιανουαρίου, καθώς αναμένεται να εκδηλωθούν καταιγίδες σε αρκετές περιοχές και χιόνια στα ορεινά.

Στα δυτικά και τα νότια τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι που βαθμιαία από τα νοτιοδυτικά θα ενταθούν και τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια. Χιόνια θα πέσουν τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη νησωτική χώρα και από τις βραδινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα ηπειρωτικά.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού το Σάββατο 2 Ιανουαρίου από την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως τις βραδινές ώρες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα δυτικά ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι στα νότια που βαθμιαία θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ από το βράδυ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια παραθαλάσσια. Χιόνια θα πέσουν τις βραδινές ώρες στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νότια, που βαθμιαία θα ενταθούν και από το βράδυ θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια. Χιόνια θα πέσουν τις βραδινές ώρες στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από το βράδυ στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έρχεται επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και χιόνια"

Έπιασαν γνωστό Λαμιώτη κοσμηματοπώλη για κλεμμένα κοσμήματα

Γνωστός κοσμηματοπώλης της Λαμίας συνελήφθη από αστυνομικούς παραμονή πρωτοχρονιάς και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Προηγουμένως είχε συλληφθεί στο κέντρο της πόλης, ένας ακόμη κοσμηματοπώλης, ο οποίος είναι από την Αθήνα και ήρθε στη Λαμία για να παραλάβει τα κλοπιμαία από τον Λαμιώτη συνάδελφό του.

Μάλιστα ο Αθηναίος κοσμηματοπώλης επέστρεφε από περιοδεία που είχε κάνει σε Γιάννενα, Τρίκαλα και άλλες πόλεις.

Η αστυνομία ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει κάτι, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport, οι αστυνομικοί στο αυτοκίνητο του κοσμηματοπώλη από τα Γιάννενα βρήκαν πολλά κοσμήματα, ακόμα και χρυσές λίρες.

Αυτό που ερευνούν τώρα οι αστυνομικοί είναι πως δρούσαν οι φερόμενοι κλεπταποδόχοι και εάν υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε τα κλεμμένα χρυσαφικά.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Έπιασαν γνωστό Λαμιώτη κοσμηματοπώλη για κλεμμένα κοσμήματα "

Τουρκία-Κορωνοϊός: 15 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους

Η Τουρκία ανέφερε σήμερα, Πρωτοχρονιά, 15 κρούσματα κορωνοϊού με το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος, τα πρώτα που εντοπίζονται στη χώρα. Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κόκα, απαγορεύεται, μέχρι νεωτέρας, η είσοδος ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 212 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, όπου ξεκίνησε η τετραήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας, με στόχο να αναχαιτιστεί η πανδημία που έχει σκοτώσει συνολικά 21.093 ανθρώπους.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 ανέρχεται σε 12.203 για το ίδιο διάστημα. Η Τουρκία μετρά πλέον 2.220.855 μολύνσεις από την αρχή της επιδημίας.

Το καθολικό απαγορευτικό θα αρθεί στις 5 το πρωί τοπική ώρα, στις 4 Ιανουαρίου.

Η Τουρκία ανέφερε την Παρασκευή 12.203 περισσότερες λοιμώξεις και 212 νέους θανάτους από το νέο κοροναϊό τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, στις νέες περιπτώσεις περιλαμβάνονται 1.908 συμπτωματικοί ασθενείς. Ο αριθμός των λοιμώξεων ξεπέρασε τα 2,22 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 21.093.

Περίπου 14.110 περισσότεροι άνθρωποι ανέκαμψαν την περασμένη ημέρα, λαμβάνοντας το σύνολο σε πάνω από 2,11 εκατομμύρια.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 158.103 δοκιμές COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη ημέρα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε περισσότερα από 24,66 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε σε 3.891, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ο υπουργός Υγείας είπε σε ένα tweet: «Ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή συνεχίζει να μειώνεται. Οι απώλειές μας έχουν αρχίσει να μειώνονται.»

«Πιστεύω ότι η καταστροφική επίδραση της πανδημίας θα μειωθεί», πρόσθεσε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία-Κορωνοϊός: 15 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους"

Τσελίκ: Αυτοί που αντιδρούν για την Αγιά Σοφιά βρίσκονται σε πόλεμο με όσα μας ανήκουν

Συνέχεια στην προκλητική δήλωση του Ερντογάν πως η Αγία Σοφία «είναι το στέμμα του 2020» για την Τουρκία, έδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος στο οποίο ηγείται ο Τούρκος πρόεδρος, Ομέρ Τσελίκ.

Σε ποστάρισμά του στο Twitter, ο Τσελίκ είπε πως «όσοι ενοχλούνται από τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς σαν τζαμί και της χαράς που έδωσε αυτό το γεγονός στον λάο μας, βρίσκονται σε πόλεμο με οτιδήποτε ανήκει στο έθνος μας. Επιπλέον, δεν τους αρέσει η αρχή πως 'το έθνος μας διατηρεί άνευ όρων την κυριαρχία του'. Η Αγία Σοφία είναι το στέμμα του 2020».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσελίκ: Αυτοί που αντιδρούν για την Αγιά Σοφιά βρίσκονται σε πόλεμο με όσα μας ανήκουν"

Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιείται η εικόνα του ιικού φορτίου με βάση την έρευνα του ΑΠΘ-ΕΥΑΘ στα λύματα

Τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, από την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στο συνημμένο διάγραμμα, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φαίνεται πως επαναλαμβάνεται μία επιβράδυνση στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των τελευταίων 4-5 μετρήσεων. Παρόμοια εικόνα εναλλαγών μεταξύ τάσης σταθεροποίησης και ταχύτερης μείωσης του ιικού φορτίου παρατηρείται στις μετρήσεις από τις 23 Νοεμβρίοy.

«Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Σήμερα το ιικό φορτίο παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο, έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε στα μέσα του Οκτώβρη. Όμως, τότε είχαμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα και μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμη πολύ υψηλή πληρότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο, όπου είναι αναγκαία η υπεύθυνη στάση όλων μας, ώστε καθώς προχωρά και το πρόγραμμα εμβολιασμών, να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα και να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας».

«Ο ρόλος των ημερών μέχρι την αποδρομή της νόσου»

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύεται η περιοδικότητα στη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα και αν αυτή μπορεί να αντιστοιχηθεί με διακυμάνσεις στον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού στην κοινότητα, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε πως η συσχέτιση αφορά περισσότερο στον ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου και συγκεκριμένα «επειδή έχουμε ακόμη πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία, οι οποίοι κατά κανόνα εκκρίνουν υψηλό ιικό φορτίο, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς ή εκείνους που πρόσφατα μολύνθηκαν, οι τιμές στα λύματα θα πρέπει να αποτιμώνται με προσοχή», πιο απλά, «η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα δε σημαίνει ότι για κάθε έναν που γίνεται καλά, ένας μολύνεται, αφού πλέον υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρουσμάτων ως προς την ημέρα πλήρους αποδρομής της νόσου».

Στο συνημμένο διάγραμμα, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιείται η εικόνα του ιικού φορτίου με βάση την έρευνα του ΑΠΘ-ΕΥΑΘ στα λύματα"

Κορωνοϊός - Κύπρος: Δυο θάνατοι και 167 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Δύο θανάτους και 167 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δύο άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 127, ενώ 168 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 48 σε σοβαρή κατάσταση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 22.818.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Κύπρος: Δυο θάνατοι και 167 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι το στέμμα του 2020

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της πρώτης προσευχής για το 2021 στην Αγιά Σοφιά, χαρακτηρίζοντας «το στέμμα του 2020» τη μετατροπή του συμβόλου του Χριστιανισμού σε τζαμί.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτή τη δήλωση μετά από επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη εποχή».

Μάλιστα, μιλώντας για τη χρήση της μαντίλας στη δημόσια ζωή, ανέφερε: «Το να βάζεις μαντίλα σε μοντέλα βιτρίνας σε ορισμένα μέρη για να πάρεις ψήφους δεν εξαπατά πλέον κανέναν. Εκείνες οι μέρες πέρασαν. Έχουμε πολλές γυναίκες με μαντίλα στο Κοινοβούλιο. Κύριε Φικρί δεν τα βλέπετε αυτά; Θα προχωρήσουμε πολύ, αλλά είστε ξεπερασμένοι. Ο κ. Κεμάλ δεν μπορεί να πει τίποτα».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στον πολιτικό του αντίπαλο από το σοσιαλδημοκρατικό ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα και πρώην υπουργός πολιτισμού Φικρί Σαγλάρ αλλά και τον επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι το στέμμα του 2020"

Κορωνοϊός: Στα 597 τα νέα κρούσματα - 429 οι διασωληνωμένοι

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 597 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοιού (COVID-19), εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 139447, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5430 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41491 (29.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα 210 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη τα 79. Αναλυτικά:

Αιτωλοακαρνανία 11
Αργολίδας 4
Αρκαδίας 6
Αττικής 210
Αχαΐας 11
Βοιωτίας 8
Δράμας 1
Έβρου 10
Εύβοιας 9
Ευρυτανίας 1
Ζακύνθου 2
Ηλείας 1
Ημαθίας 8
Θεσσαλονίκης 79
Ιωαννίνων 9
Καβάλας 12
Καρδίτσας 1
Κέας Κύθνου 1
Κέρκυρας 3
Κιλκίς 9
Κοζάνης 31
Κορινθίας 3
Λακωνίας 21
Λάρισας 9
Λέσβου 6
Μαγνησίας 12
Μεσσηνίας 2
Νάξου 1
Ξάνθης 17
Πέλλας 1
Πιερίας 5
Πρέβεζας 3
Ροδόπης 37
Ρόδου 3
Σερρών 15
Τρικάλων 5
Φθιώτιδας 1
Φλώρινας 13
Φωκίδας 2
Χαλκιδικής 3
Χανίων 3
Χίου 3
Υπό διερεύνηση 1 

429 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 287 (66.9%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 78.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 893 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Επίσης, έχουμε 43 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4881 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2895 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.817.705 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 593.422 δείγματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 597 τα νέα κρούσματα - 429 οι διασωληνωμένοι"

Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει από νέα χρονιά με τις πλαστικές σακούλες για τυριά, αλλαντικά και κρέας

Από το νέο έτος, δηλαδή από Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, τίθεται σε ισχύ το περιβαλλοντικό τέλος των 7 λεπτών για τις πλαστικές σακούλες. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα από 1/1/2021 επεκτείνεται το τέλος στις πλαστικές σακούλες για να μην γίνεται παράκαμψη των διατάξεων του προηγούμενου νόμου με την παραγωγή πιο χοντρής σακούλας και την αποφυγή κατά αυτόν τον τρόπο της πληρωμής του περιβαλλοντικού τέλους. Πλέον κλείνει αυτό το «παραθυράκι» και αντιμετωπίζεται πιο ολιστικά η ρύπανση από τα πλαστικά μιας χρήσης.

Σε εφαρμογή του άρθρου 6 Α του νόμου 2939/2001, από 1.1.2021 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με εξαίρεση τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς, όπως αυτές ορίζονται στην παρ.29 του άρθρου 2 του ιδίου νόμου. Το τέλος ορίζεται στο ποσό των επτά (7) λεπτών.

Διευκρινίζεται ότι από την υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι πλαστικές συσκευασίες οι οποίες προορίζονται να πληρούνται από το προσωπικό των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών, χρησιμοποιούμενες για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, ως πρωτογενείς συσκευασίες χύδην τροφίμων.

Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων συσκευασιών είναι οι πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στα τμήματα κοπής τυριών, αλλαντικών, κρέατος, ιχθύων και θαλασσινών, καθώς και οι πλαστικές συσκευασίες που τοποθετούνται τα αλίπαστα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει από νέα χρονιά με τις πλαστικές σακούλες για τυριά, αλλαντικά και κρέας"

Κορωνοϊός: Για κενά στις παραδόσεις του εμβολίου προειδοποιεί η BioNTech

Η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech συνεργάζεται με τη Pfizer προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή του εμβολίου τους κατά της Covid-19, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ουγκούρ Σαχίν, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια.

Η γερμανική startup κέρδισε την κούρσα του εμβολίου, καθώς το δικό της ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση για χρήση, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ, οι οποίες οφείλονται μεταξύ άλλων στη σχετικά μικρή παραγγελία που έχουν κάνει οι Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη Γερμανία, όπου κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα μερικές ημέρες αφού ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.

«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας», εξήγησε ο Σαχίν μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna αναμένεται να λάβει την έγκριση του ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει ζητήσει επίσης από τον ΕΜΑ να εγκρίνει άμεσα και το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το οποίο έλαβε άδεια στη Βρετανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου από την ΕΕ παραμένει ασαφές.

Ο Σαχίν σημείωσε ότι το εμβόλιο της BioNTech θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό.

«Ελέγχουμε αν το εμβόλιό μας μπορεί να εξουδετερώσει και αυτό το στέλεχος, σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπιστεί μια σοβαρή μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο Σαχίν απάντησε ότι το εμβόλιο μπορεί να τροποποιηθεί μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων για να τη αντιμετωπίζει, αν και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να λάβει εκ νέου έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Τόσο ο Σαχίν όσο και η σύζυγός του Οζλέμ Τουρετσί, που συνίδρυσαν τη BioNTech, κατηγόρησαν την ΕΕ για την απόφασή της να κάνει παραγγελίες από διάφορα εμβόλια, με την ελπίδα ότι θα εγκριθούν γρήγορα περισσότερα από ένα.

Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιούλιο, ενώ η ΕΕ περίμενε ως τον Νοέμβριο για να παραγγείλει τις μισές.

«Κάποιες στιγμή έγινε φανερό ότι δεν θα είναι εφικτό να παραδώσουμε (τα εμβόλια) τόσο γρήγορα», παραδέχθηκε η Τουρετσί στο Spiegel. «Όμως πλέον ήταν αργά να γίνουν νέες παραγγελίες».

Η BioNTech ελπίζει να ξεκινήσει νέα γραμμή παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, η οποία θα παρασκευάσει 250 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο μισό του 2021, σημείωσε ο Σαχίν.

Εξάλλου ο ίδιος δήλωσε ότι η BioNTech εξετάζει τρόπους να καταστήσει πιο εύκολη τη διατήρηση του εμβολίου της κατά της Covid-19, το οποίο αυτή τη στιγμή πρέπει να φυλάσσεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, -70 βαθμούς Κελσίου. Ένα εμβόλιο νέας γενιάς που θα διατηρείται σε υψηλότερη θερμοκρασία ίσως να είναι έτοιμο στα τέλη του καλοκαιριού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Για κενά στις παραδόσεις του εμβολίου προειδοποιεί η BioNTech"

Μητροπολίτης Κοζάνης: “Να κάνετε το εμβόλιο για τον κορονοϊό και αφήστε τους φανατικούς και τους δήθεν Χριστιανούς (video)

Το δικό του μήνυμα για το εμβόλιο έστειλε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης Παύλος…

“Να κάνετε το εμβόλιο και αφήστε κάποιους φανατικούς, δήθεν Χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, τους λεγόμενους “Ζηλωτας”, ανέφερε ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης Παύλος, κατά το σημερινό κήρυγμά του και πριν την κοπή πίτας εντός του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κοζάνη. 

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο βίντεο του kozan.gr

 

 

kozan

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Κοζάνης: “Να κάνετε το εμβόλιο για τον κορονοϊό και αφήστε τους φανατικούς και τους δήθεν Χριστιανούς (video)"

«Ελλάδα 2021»: Ξεκινάει η επετειακή χρονιά από τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση

Το 2021, μια συμβολική χρονιά για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, έφτασε. Στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ανατέθηκε ο ρόλος του συντονιστή των δράσεων και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Σήμερα, με την έναρξη του 2021, είναι σε θέση να παρουσιάσει το αποτέλεσμα αυτής της πολύμηνης δουλειάς.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» κάλεσε την ελληνική κοινωνία αλλά και τους απανταχού Έλληνες να υποβάλουν προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, προκειμένου να συμμετάσχουμε όλες και όλοι στη διαμόρφωση του προγράμματος της επετείου. Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα και ενεργοί πολίτες κατέθεσαν συνολικά 1827 προτάσεις για δράσεις που εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς. Μεταξύ αυτών 386 προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και 319 προτάσεις από την Ομογένεια και τις επίσημες Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού σε 46 χώρες, σε όλες τις ηπείρους.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την Ελληνική Επανάσταση ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής της με διεθνή διάσταση, την πορεία των 200 χρόνων του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και τις μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν αυτή τη διαδρομή. Η πλειονότητα, όμως, των δράσεων θα ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον, θα αφήνουν μια παρακαταθήκη για το αύριο. Θα είναι δράσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο που θα στοχεύουν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.

Η Επιτροπή έχει διασφαλίσει ότι βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας 250 αυτοχρηματοδοτούμενες προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, με την έγκριση και την παροχή της αιγίδας της Επιτροπής. Ενώ 120 δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υπό έγκριση. Στόχος της, όμως, είναι να γίνουν ακόμη περισσότερες. Είτε με χορηγίες είτε με πόρους της Επιτροπής.

Σε αυτό, πολύτιμο εργαλείο αποτελεί το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής. Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων (δύο διμεταλλικά, οκτώ αργυρά και τέσσερα χρυσά) σπάνιας συλλεκτικής αξίας, με απεικονίσεις που συνιστούν ένα ταξίδι στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η διάθεση των νομισμάτων θα γίνει από την ίδια την Επιτροπή (μέσω e-shop) και θα ξεκινήσει στις αρχές του επετειακού έτους, ενώ προβλέπεται λίστα προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού, με παραλαβή σταδιακά από το τέλος Ιανουαρίου. Εκτός από την μεγάλη συναισθηματική και αναμνηστική της αξία, η απόκτηση μιας τέτοιας συλλογής θα συμβάλει στην υλοποίηση ακόμη περισσότερων δράσεων, καθώς η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.

Το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» δεν εξαντλείται, όμως, στην επιτελική του διάσταση, καθώς η Επιτροπή θα προχωρήσει η ίδια στην υλοποίηση τεσσάρων δράσεων εμβληματικού χαρακτήρα:

- Τη διοργάνωση του διεθνούς Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», μέσα από το οποίο η ελληνική κοινωνία, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους θα χαρτογραφήσουν την πορεία μας προς το μέλλον.

- Τη δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μια πρωτοβουλία που θα βάζει την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας.

- Τις «Γιορτές των Πόλεων», στο πλαίσιο των οποίων θα υπάρξουν γιορτές ταυτόχρονες, ανοιχτές σε όλους, στις 51 πρωτεύουσες των νομών, το επόμενο καλοκαίρι.

- Και τη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821», μέσα από την οποία 200 νέες και νέοι θα ταξιδέψουν σε ιστορικές διαδρομές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση και την ιστορία των 200 χρόνων, σε 40 πόλεις, σε όλη την Ευρώπη.

Σε όλο αυτό το έργο, πολύτιμη είναι η βοήθεια της διαρκώς διευρυνόμενης ομάδας των χορηγών της Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο τα μηνύματα και ο συμβολισμός της επετειακής χρονιάς, η Επιτροπή προχώρησε και θα συνεχίσει να προχωρά σε μια σειρά από συνεργασίες, όπως, για παράδειγμα, με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία θα προχωρήσουν στην έκδοση γραμματοσήμων και φιλοτελικών προϊόντων που θα αναδείξουν την ιδιαίτερη σημασία της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. Αλλά με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας για έρευνα και διαγωνισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζονται δύο ακόμη σημαντικές συνεργασίες, με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Μέσα από αυτές:

- Από τις πρώτες ημέρες του επετειακού έτους, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα βλέπουν, κάθε μέρα, στην οθόνη του κινητού τους, δίπλα στα λογότυπα των εταιριών, το μήνυμα «GREECE 2021».

- Από την πρώτη ημέρα του επετειακού έτους, οι τηλεθεατές θα βλέπουν στις τηλεοράσεις τους, εκ περιτροπής, τέσσερα μηνύματα που θα περιγράφουν τη σημασία αυτής της μοναδικής χρονιάς: «200 χρόνια συμμετέχουμε», «200 χρόνια οραματιζόμαστε», «200 χρόνια γιορτάζουμε», «200 χρόνια προχωράμε».

Το 2021 θα τιμήσουμε τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, σεβόμενοι την ιστορία μας και οραματιζόμενοι το μέλλον μας. Με τρόπο μετρημένο και με απόλυτη συναίσθηση της συγκυρίας.

Σημειώνεται ότι μέρος των προηγουμένων παρουσιάζονται, με ευσύνοπτο τρόπο, από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, την πρώτη ημέρα της επετειακής χρονιάς, η Επιτροπή. Στο βίντεο ακούγονται δύο μουσικά θέματα του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος παραχώρησε ευγενικά τα δικαιώματα για τη χρήση τους. Το πρώτο είναι από το έργο «Canto Olympico» και το δεύτερο είναι το «χασαποσέρβικο» από τους «Χαρταετούς». Σημειώνεται, επίσης, ότι το βίντεο είναι μια παραγωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υλοποιήθηκε από ανθρώπους που εργάζονται στην Επιτροπή, υπό την επιμέλεια του υπεύθυνου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Επιτροπής.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ελλάδα 2021»: Ξεκινάει η επετειακή χρονιά από τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news