facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Γερμανία: Απορρίφθηκε η πρόταση για αποζημιώσεις και επιστροφή του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα

Με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των βαυαρών Χριστιαοκοινωνιστών (CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανια (AfD) η γερμανική βουλή απέρριψε ψηφίσματα των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά που αφορούσαν τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.

Μετά από μια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν 15 ομιλητές και η οποία διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, η πλειοψηφία της βουλής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την επίσημη γραμμή των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων.

Δηλαδή, ότι δεν υφίσταται θέμα αποζημιώσεων και επανορθώσεων προς την Ελλάδα και ότι το όλο ζήτημα έχει ρυθμιστεί οριστικά – τόσο νομικά όσο και πολιτικά. Με εξαίρεση το εθνικιστικό κόμμα AfD, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή ή μνήμη για τα γερμανικά εγκλήματα στο διάστημα της κατοχής και ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν προς αυτή την κατεύθυνση ελληνογερμανικές πρωτοβουλίες. Τη συζήτηση παρακολούθησε από τα θεωρεία της βουλής η νέα πρέσβης της Ελλάδας, Μάρα Μαρινάκη.

Στο ψήφισμά τους οι Πράσινοι ζητούσαν από τη γερμανική βουλή να αναγνωρίσει, πρώτον, ότι το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από σχετικές αξιώσεις, δεύτερον, ότι είναι νομικά αμφίβολη η θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως το όλο ζήτημα είναι λήξαν και τρίτον, η βουλή να απαιτήσει από την κυβέρνηση μια νέα προσέγγιση στο θέμα του κατοχικού δανείου. Αν και δεν αναφερόταν ρητά στο αίτημα των Πρασίνων - απώτερος στόχος αυτής της πρότασης ήταν η επιστροφή, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, του δανείου στην Ελλάδα. Οι Πράσινοι δεν έθεταν όμως θέμα επανορθώσεων και αποζημιώσεων.  

Μια τέτοια πρόταση δεν θα ήταν ρεαλιστική επισήμαναν κοινοβουλευτικά τους στελέχη στη Deutsche Welle. Σκοπός της πρωτοβουλίας τους ήταν να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο τρόπος, με τον οποίο οι γερμανικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις τελευταίες δεκαετίες τα ελληνικά αιτήματα, ήταν «απότομος και ταπεινωτικός», δήλωσε ο βασικός εισηγητής των Πρασίνων στη συνεδρίαση της βουλής, Μάνουελ Σάρατσιν. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο «η Ελλάδα είχε ανάγκη την εύνοια της χώρας των θυτών.»

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις θα πρέπει να είναι «επί ίσοις όροις», τόνισε. Οι Πράσινοι πρότειναν την καθιέρωση αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα μαρτυρικά χωριά, τη στήριξη θυμάτων κατοχής και των οικογενειών τους, όπως και τη συνέχιση κοινών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της μνήμης για τη γερμανική κατοχή.

Την αναγνώριση των ελληνικών αιτημάτων ζητούσε στο ψήφισμά του και το κόμμα Η Αριστερά. Και όχι μόνο. Η βουλή θα έπρεπε να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ως νόμιμα τα επίσημα ελληνικά αιτήματα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Επίσης ζητούσε, η γερμανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα με σκοπό τη σύναψη σύμβασης που θα ρύθμιζε το εύρος και τους όρους των επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής της Αριστεράς και πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Φιλίας της βουλης, Γκρέγκορ Γκιζι, τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις ευθύνες που τη βαρύνουν από την περίοδο της Κατοχής.

Υπενθυμίζοντάς ότι η συζήτηση διεξάγεται την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, τόνισε πως εκτός από αποζημιώσεις η Ελλάδα έχει ανάγκη και από πολιτική στήριξη. Σε μια περίοδο που η Άγκυρα διεκδικεί περιοχές στο Αιγαίο, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή εξαρτημάτων για έξι πολεμικά υποβρύχια στην Τουρκία. «Με αυτές τις εξαγωγές πολεμικού υλικού στην Τουρκία η Γερμανία συμβάλλει στην στρατιωτική απειλή της Ελλάδας. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να δικαιολογήσουμε, αν λάβουμε υπόψη το δικό μας ιστορικό παρελθόν», τόνισε.

«Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω το Έθνος!»

Και άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην 25η Μαρτίου. Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του FDP, Γρηγόρης Αγγελίδης, φώναξε μάλιστα από το βήμα της βουλής στα ελληνικά «Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω το Έθνος!» Στη συνέχεια απέρριψε εκ μέρους των Φιλελευθέρων τα ψηφίσματα των Πρασίνων και της Αριστεράς επειδή «θα έφερναν διχόνοια».

Τα ζητήματα της κατοχής θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της δραστηριότητας οργανώσεων όπως το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν και οι εισηγητές των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU. Όπως υποστήριξε για παράδειγμα ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής, Τόμας Έρντλ, το θέμα των ελληνικών αποζημιώσεων έχει «νομικά κλείσει» και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον απαιτήσεις, πράγμα που βέβαια δεν ευσταθεί.

Το ζητούμενο είναι τώρα, σύμφωνα με τον κ. Έρντλ, να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα. Αυτό είναι υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών στις δύο χώρες, επεσήμανε ο σοσιαλδημοκράτης Υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, στην ομιλία του. Προϋπόθεση για μια συμφιλίωση είναι η διατήρηση της μνήμης. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν κατά τον κ. Ροτ μεταξύ άλλων το Ελληνογερμανικό  Ίδρυμα Νεολαίας, το Ταμείο για το Μέλλον του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών όπως και η ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, που εν μέρει χρηματοδοτείται από τη Γερμανία.

Τέλος, το εθνικιστικό AfD καταλόγισε στους Πράσινους και την Αριστερά ότι θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, δήλωσε ο εισηγητής τους, Πέτρ Μπύστρον, ότι οι αποζημιώσεις που ζητούν οι Έλληνες κυμαίνονται περίπου στο ύψος του χρέους, δηλαδή σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο χώρες πραγματοποιήθηκε ήδη στη δεκαετία του ’50 με την επίσκεψη του τότε καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ στην Ελλάδα. Οι δε ένταση των σχέσεων τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η Άνγκελα Μέρκελ. Ως αντίδοτο πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Απορρίφθηκε η πρόταση για αποζημιώσεις και επιστροφή του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα"

Κύπρος: 324 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος

Τριακόσια είκοσι τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/03/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 248. 196 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 51 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 21,300 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 43.610.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: 324 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος"

Προκλητική Τουρκία: Η ΕΕ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις ενέργειές μας

Σε ακραία προκλητικό τόνο κινήθηκε η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 27, στην οποία κατέστη σαφές ότι εάν η Άγκυρα προβεί σε προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε θα παγώσουν όλες οι αποφάσεις για μια θετική προοπτική στις σχέσεις με την ΕΕ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών  κατηγορεί την ΕΕ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία χαιρέτισε, μεν, τις προσπάθειες και την ρητορική της Ενωσης για την προώθηση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, αλλά απέρριψε τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ελπίζει ότι η αιρεσιμότητα στα βήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την πρόθεση να κάνει και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο δεν θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική.

Στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών της ΕΕ δόθηκε ένα περιθώριο αξιολόγησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας μέχρι τον Ιούνιο, ενώ τόσο από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη υιοθέτησης μετριοπαθούς στάσης από την Άγκυρα  και στην αποφυγή προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκλητική Τουρκία: Η ΕΕ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις ενέργειές μας"

Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 70-74 ετών

Ανοίγει αύριο Παρασκευή, 26 Μαρτίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τις ηλικίες 70-74 ετών.

Στις αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

Τον Μάιο ακολουθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα της Ομάδας Β, βάσει των σχετικών ανακοινώσεων που έχουν γίνει από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά την προτεραιοποίηση των ευπαθών ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Ομάδα Α), ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, και αφορά τις εξής κατηγορίες ασθενών:

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

Δεύτερη ομάδα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Τρίτη ομάδα τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.

Μια τέταρτη κατηγορία είναι ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

Στους καρκίνους υπάρχουν και κάποιοι χρονικοί προσδιορισμοί. Δηλαδή, άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2019, ενώ για τον αιματολογικό καρκίνο περιλαμβάνονται άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αιματολογικό καρκίνο από 1/1/2016.

Ακολουθούν σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο-αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Επίσης, η διάμεση πνευμονοπάθεια.

Ακολουθεί η σοβαρή καρδιακή νόσος. Περιλαμβάνει άτομα με διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου από 1/12/2020, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδική νόσος, όπως και η πνευμονική υπέρταση. Σοβαρή ηπατική νόσος, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.

Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200. Εδώ ο εντοπισμός γίνεται κυρίως και με τον κωδικό νοσήματος, αλλά και τον κωδικό ATC των φαρμάκων. Είναι, μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει νοσήματα από σχεδόν όλα τα συστήματα: πεπτικό, μυοσκελετικό, δέρμα.

Στα άλλα νοσήματα συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down, όπως και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 70-74 ετών"

Σε πολύ καλό κλίμα η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23.00 ώρα Ελλάδος, αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Η συνομιλία διήρκεσε περίπου μισή ώρα και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν εξαιρετικό.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μπάιντεν συζήτησαν μεταξύ άλλων για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και όλο το φάσμα των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων.

Επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών από την ημέρα που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Το τηλεφώνημα φέρει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς έλαβε χώρα σε μία σημαντική ημέρα για τον Ελληνισμό λόγω της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ήδη ο πρόεδρος Μπάιντεν στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου μίλησε για ισχυρή και ιστορική σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας με νόημα ότι «θα είναι στενότερη από ποτέ» κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πολύ καλό κλίμα η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν"

Τουρκικά UAV επάνω από ελληνικό έδαφος στον Έβρο: Mπήκαν σε βάθος δύο χλμ.! - Καμία ελληνική αντίδραση

Το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε «αρκετές» (πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον 20) πτήσεις τουρκικών UAV, φτάνοντας ακόμα και σε βάθος δύο χιλιομέτρων εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου στην περιοχή του Έβρου, χωρίς να υπολογιστούν οι σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις επάνω από τα νησιά!

Οι πτήσεις έχουν καταγραφεί και με συμβατικά μέσα καταγραφής από τις μονάδες συνοριοφυλακής, αλλά βασικά από το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και τους δεκάδες υποσταθμούς του σε όλη την Ελλάδα.

Το ανησυχητικό είναι ότι πετούν με όλες τις καιρικές συνθήκες, μη επηρεαζόμενα από την χαμηλή νέφωση κλπ.

Tόσο τα ΜΑLE ΑΝΚΑ και ΑΝΚΑ 2, όσο και UAV τύπου Bayraktar σαρώνουν την Ζώνη Ευθύνης του Δ'ΣΣ, αλλά και της ΑΣΔΕΝ.

Ειδικότερα, τα UAV τύπου Bayraktar πέταξαν κυριολεκτικά πάνω από τις νότιες ακτές της ήσου Χίου και πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και του Έβρου.

Το UAV τύπου Bayraktar πετά σε ύψος 18.000 ποδών. Οι Τούρκοι χειριστές με περίσσιο θράσος εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο άνωθεν Χίου είτε για να δουν την ελληνική αντίδραση είτε για να πραγματοποιήσουν επιχείρηση συλλογής πληροφοριών νότια της Χίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά UAV κάνουν τέτοιου είδους προκλήσεις. Εντύπωση προκαλεί πως οι χειριστές του UAV άφησαν το transporder ανοιχτό και η πτήση καταγράφεται!

H ποιοτική αναβάθμιση στον τομέα συλλογής πληροφοριών από την Άγκυρα, έρχεται με τη μορφή εκμετάλλευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροχημάτων, τα οποία με τη σημερινή διαθέσιμη τεχνολογία προσφέρουν την ικανότητα επιτήρησης-εντοπισμού στόχων ενδιαφέροντος – όχι μόνο εντός του ελληνικού FIR – αλλά και εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Είναι η πολλοστή φορά που τουρκικά UAV τύπου Bayraktar φωτογραφίζουν δρομολόγια, εγκαταστάσεις, χώρους απόκρυψης και διασποράς, θέσεις μάχης άνωθεν στην Ζώνη Ευθύνης του Δ'ΣΣ στον Έβρο και της ΑΣΔΕΝ, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι τα MALE ANKA που διαθέτουν ραντάρ συνθετικού διαφράγματος και συνεπώς εξαιρετικά υψηλή διακριτική ικανότητα..

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά UAV επάνω από ελληνικό έδαφος στον Έβρο: Mπήκαν σε βάθος δύο χλμ.! - Καμία ελληνική αντίδραση"

Σύνοδος Κορυφής: Εγγυήσεις ζητά από τον Ερντογάν η ΕΕ – Υπό επιτήρηση η Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης για την ανανέωση των σχέσεων.

Παράλληλα έθεσε υπό επιτήρηση την Άγκυρα μέχρι τον Ιούνιο για να τονίσει ότι αποδοκιμάζει την επιδείνωση της μεταχείρισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμπράξει με την Τουρκία κατά προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο ώστε να ενισχύσει την συνεργασία επί ορισμένων τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει νέες αποφάσεις κατά την διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, υπό τον όρο ότι η σημερινή αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και ότι η Τουρκία θα συμπράξει κατά εποικοδομητικό τρόπο», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση»

Οι ηγέτες της ΕΕ καλωσορίζουν την Κοινή Δήλωση για την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία προετοίμασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2020, τονίζεται στην Κοινή Δήλωση των 27 ηγετών της ΕΕ.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου» αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Ικανοποίηση από την κυβέρνηση

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη για την κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία, η οποία, όπως λένε, βασίζεται στην έκθεση Μπορέλ και επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγουμένων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σε ό,τι αφορά στην γειτονική χώρα.

Όπως έλεγαν τα ίδια πρόσωπα, πρόκειται για μία διττή προσέγγιση, που περιλαμβάνει θετικά μέτρα αλλά και κυρώσεις, εφ, όσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά.

Επίσης, αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

«Όλες οι αποφάσεις είναι σταδιακές, υπό όρους και αναστρέψιμες. Δεν δίνεται λευκή επιταγή στην Τουρκία, η συμπεριφορά της οποίας θα αξιολογηθεί με τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τον Ιούνιο» σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα «έγιναν σημαντικότατες αλλαγές εν συγκρίσει με το αρχικό προσχέδιο έπειτα από απανωτές διαπραγματεύσεις» και όπως τόνιζαν «το τελικό κείμενο είναι ισορροπημένο και απηχεί την έκθεση Μπορέλ».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Εγγυήσεις ζητά από τον Ερντογάν η ΕΕ – Υπό επιτήρηση η Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο"

Γερμανία: Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα

Σε γενική εφαρμογή της υποχρέωσης για τεστ κορωνοϊού για όλους όσοι φθάνουν στη Γερμανία από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως του εάν βρίσκονταν σε «περιοχή κινδύνου» ή όχι, προχωρούν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, το μέτρο επρόκειτο αρχικά να εφαρμοστεί από την Παρασκευή και η αναβολή αποφασίστηκε προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι αεροπορικές εταιρίες.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, στις 26 Μαρτίου θα εκδοθεί και η σχετική οδηγία, η οποία θα προβλέπει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρουσιάζουν στους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών αρνητικό αποτέλεσμα τεστ πριν από την επιβίβασή τους σε πτήση προς την Γερμανία.

Αρχικά, το μέτρο θα ισχύει έως τις 12 Μαΐου. Αιτία για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι η έκρηξη κρατήσεων για πασχαλινές διακοπές στην Μαγιόρκα, αφότου το ισπανικό νησί βγήκε από τον κατάλογο των «περιοχών κινδύνου», καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων περιορίστηκε εκεί κάτω από το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας.

Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, σε αυτή την περίπτωση η περιοχή αφαιρείται αυτομάτως από τον κατάλογο και ακυρώνεται η σχετική ταξιδιωτική προειδοποίηση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα"

Εικόνες προ… κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη – Απίστευτος συνωστισμός για ένα ποτό! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εικόνες προ… κορωνοϊού εκτυλίσσονται αυτή την ώρα στη λεωφόρο Νίκης, στη Θεσσαλονίκη, από εκατοντάδες νεαρούς που συνωστίζονται και σχηματίζουν ουρές για take away ποτά!

Οι Θεσσαλονικείς με σύμμαχο την καλοκαιρία «ξεχύθηκαν» στους δρόμους της πόλης ανήμερα της 25ης Μαρτίου για να απολαύσουν την ανοιξιάτικη βόλτα τους. Από νωρίς το μεσημέρι το παραλιακό μέτωπο της πόλης είχε κατακλυστεί από χιλιάδες κατοίκους, ενώ οι νεότεροι λίγο πριν την εφαρμογή του lockdown στις 9 συρρέουν στα μαγαζιά της παραλιακής για να προμηθευτούν take away ποτά.

Οι εικόνες του ThessToday.gr καταγράφουν το «πλημμυρισμένο» από κόσμο πεζοδρόμιο, ενώ να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την εμφάνισή της.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Εικόνες προ… κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη – Απίστευτος συνωστισμός για ένα ποτό! (ΦΩΤΟ-VIDEO)"

Sky Express: «1821» και «Freedom» τα ονόματα των δύο νέων Airbus Α320neo

«1821» και «Freedom» είναι τα ονόματα των δύο νέων Airbus Α320neo που παραλαμβάνει σήμερα η SKY express. Τα 2 ολοκαίνουργια Airbus A320neo καταφθάνουν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με τις επετειακές πτήσεις GQ2021, GQ200 και υπογραμμίζουν την τεράστια σημασία της ημέρας.

Η SKY express έδωσε στα δύο νέα μέλη του στόλου της ονόματα εμπνευσμένα από τη μεγάλη επέτειο για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μαζί με ολους τους Έλληνες.

«H SKY express, ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρία, γιορτάζει το ένδοξο παρελθόν με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα του αύριο που δημιουργεί, εξελίσσεται και δυναμώνει. Τα Airbus Α320neo "1821" και "Freedom" θα διασχίζουν τους αιθέρες και θα μεταφέρουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και πέρα από τα σύνορα, σε συνολικά 39 εθνικούς και διεθνείς προορισμούς, το αίσθημα της περηφάνιας που νιώθουμε όλοι ως Έλληνες. Με πίστη στις δυνατότητές μας θα πετάμε μαζί κάθε χρόνο ψηλότερα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Sky Express: «1821» και «Freedom» τα ονόματα των δύο νέων Airbus Α320neo"

Γαλλία: Εκρηκτική κατάσταση στις ΜΕΘ - Νοσηλεύονται πάνω από 4.700 ασθενείς

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι 4.709 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας με covid-19, 58 περισσότεροι σε σχέση με την Τετάρτη και ο υψηλότερος αριθμός φέτος.

Ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας πλησιάζει το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στα μέσα Νοεμβρίου, όταν 4.919 άνθρωποι βρίσκονταν σε ΜΕΘ, αν και είναι πολύ χαμηλότερος από το απόλυτο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στη Γαλλία κατά το πρώτο lockdown την άνοιξη του 2020.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο 228 άνθρωποι υπέκυψαν λόγω covid-19, μείωση σε σχέση με τους 272 που είχαν καταγραφεί την Τετάρτη.

Χθες εξάλλου το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει 65.373 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μετά τις 7 Νοεμβρίου όταν είχαν καταγραφεί σχεδόν 87.000 νέες μολύνσεις.

Συνολικά στη Γαλλία σχεδόν 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από covid-19 και περισσότεροι από 93.000 έχουν πεθάνει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: Εκρηκτική κατάσταση στις ΜΕΘ - Νοσηλεύονται πάνω από 4.700 ασθενείς"

Κύπρος - Αναστασιάδης: «Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει με πράξεις την ειλικρινή πρόθεση της»

Στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης και το οποίο απασχολούν θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας συμμετείχε από το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στην Παρέμβαση του κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι στο παρόν στάδιο, όπως τα πλείστα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν, παρά την προσωρινή αναστολή παράνομων πράξεων ή προκλήσεων από την Τουρκία έναντι των κρατών - μελών της Ένωσης, η ΕΕ δεν είναι σε θέση να εμπλακεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο επί των ζητημάτων που άπτονται της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η παρατηρούμενη αποκλιμάκωση θα πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια, και ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει με πράξεις την ειλικρινή πρόθεση της να εμπλακεί εποικοδομητικά με όλα τα κράτη - μέλη, μακριά από απειλές και εκβιασμούς.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πως τα προηγούμενα Συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, αλλά και η πρόσφατη έκθεση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας καταγράφουν συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εάν η Τουρκία προβεί εκ νέου σε παράνομες ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην παραμείνει αδρανής σε περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες στα Βαρώσια που θα παραβιάζουν τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς θα δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες συνέπειες όσον αφορά την όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Παράλληλα, στηλίτευσε τη δημόσια ρητορική τόσο της Τουρκίας όσο και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί λύσεων που αντιβαίνουν την εδώ και δεκαετίες συμφωνημένη μορφή λύσης, η οποία έχει καθοριστεί και από Σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένου του 1251.

Ενόψει της επικείμενης άτυπης Διάσκεψης για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την ειλικρινή βούληση του να προσέλθει με εποικοδομητική διάθεση, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και σύμφωνα με το Κοινό Ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου 2019.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και, άρα, βιώσιμη λύση, διασφαλίζοντας ότι η επανενωμένη Κύπρος που θα παραμείνει μέλος της Ένωσης θα μπορεί να λειτουργεί και να αποφασίζει αποτελεσματικά και αξιόπιστα εντός της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες για τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, περιλαμβανομένου της συμμετοχής της στην 'Ατυπη Διάσκεψη.

Επί του μεταναστευτικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως παρά το ότι η Τουρκία έχει λάβει σημαντικότατη οικονομική βοήθεια για τη φιλοξενία προσφύγων, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως αναξιόπιστος εταίρος, αρνούμενη τη συνεργασία με κράτη - μέλη της Ένωσης και σημείωσε πως η Τουρκία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή δημιουργίας νέων οδών παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Το αντίθετο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει δημιουργηθεί μια νέα επικίνδυνη διαδρομή ροής μεταναστών από την Τουρκία προς την Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Κύπρος να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη κατ' αναλογία πληθυσμού είτε σε ό,τι αφορά αιτητές πολιτικού ασύλου είτε σε όσους βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας, οι οποίοι αποτελούν τώρα το 4% του πληθυσμού της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμα ότι αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων αυτών είναι συριακής καταγωγής και ηλικιακής ομάδας μεταξύ 25 και 35 ετών, προσθέτοντας ότι αυτά είναι δεδομένα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Ένωση περιλαμβανομένου και των πιέσεων που ασκούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία ή/και των όποιων κινδύνων ελλοχεύουν.

Υπό αυτές τις περιστάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε πως το όλο θέμα πρόσθετης χρηματοδότησης προς την Τουρκία δεν μπορεί να εξεταστεί μεμονωμένα από το ευρύτερο πλαίσιο της τουρκικής συμπεριφοράς έναντι των γειτόνων της, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών - μελών.

Όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε για ακόμη μια φορά πως η Τουρκία παραβιάζει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Ένωσης, λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της Κύπρου, κάτι που επιβαρύνει αρνητικά τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και το όποιο ενδεχόμενο αναβάθμισης της εν λόγω Συμφωνίας.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε εκ νέου πως οποιαδήποτε θετική κίνηση εκ μέρους της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται στο ότι οι όποιες ενδεχόμενες εποικοδομητικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και των κρατών - μελών θα πρέπει εμπράκτως να έχουν διάρκεια.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε, εκ των ων ουκ άνευ σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ παραμένει η ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης, προσθέτοντας ότι είναι αυτή η λογική της αιρεσιμότητας, αλλά και η αναστρεψιμότητα των δράσεων έναντι της Τουρκίας που θα πρέπει να καθοδηγούν τις προσεγγίσεις της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, όχι μόνο θα απέχει από παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο, αλλά και θα υιοθετήσει ταυτόχρονα μια εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος - Αναστασιάδης: «Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει με πράξεις την ειλικρινή πρόθεση της»"

Έφτασαν τους 706 οι διασωληνωμένοι - 2.588 τα νέα κρούσματα, 52 θάνατοι

Νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ καθώς ξεπέρασαν τους 700. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να είναι ασφυκτική καθώς κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου έγιναν άλλες 439 εισαγωγές ασθενών σε κλίνες Covid.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα  του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.588, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 247.992 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 76 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.969 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.701 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 706 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.643 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή -7.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 480 ασθενείς.

Παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν και σήμερα, όπως εξηγούν οι ειδικοί τα στοιχεία δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης της πανδημίας. 

Οπως εξηγούν, αυτό δεν καταγράφεται μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και στην ισορροπία εισαγωγών - εξιτηρίων που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό covid19.gov.gr την Τρίτη 23 Μαρτίου το «ισοζύγιο» ήταν 543 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 452 ασθενείς που πήραν εξιτήρια.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Από τον έλεγχο των 475 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 423 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 18 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI).

Από τα 423 δείγματα με στελέχη VOC, τα 422 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη και ένα δείγμα με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής.

Ανά τομέα στην Περιφέρεια Αττικής εντοπίζονται τα παρακάτω κρούσματα σήμερα 25/3:

Ανατολική Αττική 170
Βόρειος Τομέας Αθηνών 195
Δυτική Αττική 61
Δυτικός Τομέας Αθηνών 173
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 366
Νήσοι 13
Νότιος Τομέας Αθηνών 150
Πειραιάς 189

Αναλυτικά σε όλη τη χώρα τα κρούσματα εντοπίζονται:

Αττική 1.317
Θεσσαλονίκη 315
Αιτωλοακαρνανία 30
Άνδρου 3
Αργολίδα 21
Αρκαδία 9
Άρτα 6
Αχαΐα 100
Βοιωτία 24
Γρεβενά 7
Δράμα 5
Έβρος 18
Εύβοια 34
Ευρυτανία 3
Ζάκυνθος 19
Ηλεία 28
Ημαθία 14
Ηράκλειο 38
Θεσπρωτία 6
Θήρα 1
Ιωάννινα 24
Καβάλα 13
Κάλυμνος 6
Καρδίτσα 29
Καρπάθου 2
Καστοριά 5
Κέρκυρα 12
Κεφαλονιά 1
Κιλκίς 18
Κοζάνη 59
Κορίνθια 22
Κως 2
Λακωνίας 3
Λάρισα 71
Λασίθι 3
Λέσβος 2
Λευκάδα 1
Μαγνήσια 35
Μεσσηνία 8
Μύκονος 6
Νάξου 2
Ξάνθη 4
Πέλλα 28
Πιερία 9
Πρέβεζα 1
Ρέθυμνο 6
Ροδόπη 4
Ρόδος 9
Σάμος 5
Σέρρες 28
Σποράδες 1
Τρίκαλα 15
Φθιώτιδα 31
Φωκίδα 3
Χαλκιδική 17
Χανιά 18
Χίος 10
Υπό διερεύνηση 68

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έφτασαν τους 706 οι διασωληνωμένοι - 2.588 τα νέα κρούσματα, 52 θάνατοι"

Κορονοϊός - Πάτρα: Χαμός πάλι στις σκάλες της Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Στο μόνο που διαφέρει η φωτογραφία από αυτή με τον κόσμο την Κυριακή του Καρναβαλιού, είναι οι Ελληνικές Σημαίες. 

Χαμός και πάλι, στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, από κόσμο την Πέμπτη ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Η αργία και ο ήλιος έβγαλαν πολύ κόσμο έξω, όμως σε μερικά μέρη προκλήθηκε συνωστισμός, όπως στις σκάλες αλλά και στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων.

 

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός - Πάτρα: Χαμός πάλι στις σκάλες της Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ "

Η Σουηδία αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας: Κατέγραψε 7.706 νέα κρούσματα

Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 από το τέλη του περασμένου έτους.

Η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της Covid-19, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από μια μείωση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η χώρα μέτρησε σήμερα 7.706 νέες μολύνσεις COVID-19, τον υψηλότερο αριθμό από τις 30 Δεκεμβρίου.

«Δυστυχώς, η αρνητική τάση στις μολύνσεις συνεχίζεται, όπως και σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη τώρα», είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ.

Τα νέα στελέχη του ιού, ειδικά εκείνο που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, συμβάλλουν στο νέο κύμα κρουσμάτων, όμως οι αρχές επισημαίνουν επίσης ότι μελέτες δείχνουν ότι η συμμόρφωση προς τους κανόνες και τις συστάσεις ελαττώνεται.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε, επίσης, 16 νέους θανάτους, με το σύνολο των νεκρών από τον κορωνοϊό να ανέρχεται σε 13.373. Σύμφωνα με την Αρχή Υγείας της χώρας, οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο προς το παρόν, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό των πιο ευάλωτων ομάδων έχει εμβολιαστεί.

«Έχουμε πετύχει μια καλή κάλυψη στους εμβολιασμούς, στις σημαντικότερες ομάδες της κοινωνίας. Μεταξύ των τροφίμων σε οίκους ευγηρίας, μπορούμε να δούμε ότι το 93% έχει λάβει μία δόση και το 87% έχει κάνει δύο δόσεις», σημείωσε ο Τέγκνελ.

Η Σουηδία, εξάλλου, γνωστοποίησε σήμερα ότι θα επαναλάβει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών, έπειτα από την αναβολή της χρήσης του την περασμένη εβδομάδα λόγω των αναφορών για περιστατικά δημιουργίας θρόμβων σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Σουηδία αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας: Κατέγραψε 7.706 νέα κρούσματα"

Νέα NOTAM: Χωρίς καραντίνα θα εισέρχονται στην Ελλάδα όλοι οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί επιβάτες

Χωρίς 7ήμερη καραντίνα εισέρχονται από σήμερα στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί επιβάτες, σύμφωνα με νέα NOTAM της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Συγκεκριμένα, η αεροπορική οδηγία θα έχει διάρκεια έως την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί και προβλέπει ότι η είσοδος στην Ελλάδα των επιβατών από το Ισραήλ, (μόνιμοι κάτοικοι), επιτρέπεται και στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Της παρόδου δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους,

β) Της αρνητικής διάγνωσής τους κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID- 19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων και να επιδεικνύεται στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Οι αφιχθέντες μόνιμοι κάτοικοι από το Ισραήλ που θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό 7 ημερών που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αφιχθέντες από το εξωτερικό αλλά και για τους αφιχθέντες από το Ισραήλ που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζουμε ότι για όλους τους επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό εκτός από την 7ημερη καραντίνα ισχύει και η αεροπορική οδηγία που προβλέπει δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο κατά την άφιξη με βάση το PLF, ειδικά για τους επιβάτες από Ην. Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη σε ελληνικό αεροδρόμιο. Επιπρόσθετα για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύει ότι προκειμένου να βγουν από την καραντίνα θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο.

Επίσης, ισχύει και η notam που προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα NOTAM: Χωρίς καραντίνα θα εισέρχονται στην Ελλάδα όλοι οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί επιβάτες"

Εμβόλιο AstraZeneca: Μετά το «ναι», ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά πάλι για θρομβώσεις!

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα πως η επιτροπή ασφαλείας του θα συγκαλέσει μια σύσκεψη ειδικών στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω τα περιστατικά, που έχουν αναφερθεί, δημιουργίας θρόμβων, τα οποία συνδέονται με το εμβόλιο κατά της Covid-19, που έχουν αναπτύξει η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ειδικοί, εκτός του οργανισμού, ιδίως στην αιματολογία, την καρδιαγγειακή ιατρική και τη νευρολόγια αναμένεται να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους λόγους δημιουργίας των θρόμβων, πώς αναπτύσσονται και άλλους πιθανούς κινδύνους, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Τόσο ο EMA όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξαν την ασφάλεια του εμβολίου την περασμένη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης- Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC), που εξετάζει την ασφάλεια των ανθρώπινων φαρμάκων, έχει ξεκινήσει μια συνεχόμενη, ταχεία έρευνα για την αξιολόγηση των θρόμβων.

Μια επικαιροποιημένη σύσταση από την PRAC αναμένεται το διάστημα μεταξύ 6ης και 9ης Απριλίου, όταν η επιτροπή θα συνεδριάσει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλιο AstraZeneca: Μετά το «ναι», ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά πάλι για θρομβώσεις!"

Σύνοδος Κορυφής: Τροποποιήσεις στο κείμενο για την Τουρκία - Ικανοποίηση σε Ελλάδα & Κύπρο

Σε εξέλιξη είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία να σημειωθεί πως πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν θετικές εξελίξεις τόσο για την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί Αθήνα και Λευκωσία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα.

Στο ίδιο κείμενο επιπλέον, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Όσον αφορά την διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Όπως φαίνεται, οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

Στη Σύνοδο και ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Επιπλέον ο Αμερικανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Τροποποιήσεις στο κείμενο για την Τουρκία - Ικανοποίηση σε Ελλάδα & Κύπρο"

Πολυισοβίτης που κατηγορείται για την εκτέλεση αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. στο Ρέντη: Δεν τους σκότωσα εγώ

Πρόκειται για την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας των δυο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., Γιάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργου Σκυλογιάννη τον Μάρτιο του 2011 στην περιοχή του Ρέντη. Μια υπόθεση που συγκλόνισε το Σώμα της Αστυνομίας και την κοινή γνώμη. Για τη δολοφονία των δυο αστυνομικών, έχει καταδικαστεί μεταξύ άλλων και ο Ιωάννης Σαββίδης σε δις ισόβια και 66 χρόνια. Ο Σαββίδης προσέφυγε στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο ζητώντας αναίρεση της Εφετειακής απόφασης ως προς το σκέλος που τον αφορά. Θυμίζουμε ότι για την δολοφονία των δυο ανδρών της ΔΙΑΣ είχε καταδικαστεί ο Ανδρέας Ποφίδης ενώ αθώος είχε κριθεί ο Γιώργος Εμερτζίδης.

Ο Ιωάννης Σαββίδης ο οποίος έχει καταδικαστεί για την ανθρωποκτονία των δύο αστυνομικών, υποστηρίζει ότι δεν ήταν στο σημείο του εγκλήματος κατά τον χρόνο των πυροβολισμών κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και ότι συμμετείχε μόνο στη ληστεία του περιπτέρου που είχε προηγηθεί. Στην επιστολή του στο protothema.gr, τονίζει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια που εκτίει την ποινή του, κανένα δικαστήριο και καμία διαδικασία δεν έχει δικαιολογήσει με ποιο όπλο πυροβόλησε ενώ, όπως ισχυρίζεται, βρισκόταν επτά χιλιόμετρα μακριά από το συμβάν με ατράνταχτες αποδείξεις από την Ελληνική Αστυνομία, οι οποίες προέκυψαν από το απόρρητο της άρσης του τηλεφώνου του. Λέει ακόμη, ότι ένας ψευδομάρτυρας έχει αλλάξει τέσσερις φορές την κατάθεση του, δηλώνοντας ότι ο Σαββίδης ήταν παρών στη συμπλοκή και πυροβολούσε χωρίς γάντια και κουκούλα ενώ και πάλι, όπως σημειώνει, δεν υπάρχει κανένα ίχνος DNA δικό του, ούτε αποτύπωμα του. “Μα πώς να υπάρχει όταν δεν βρισκόμουν στο συμβάν” αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Ονομάζομαι πολυισοβίτης Σαββίδης Ιωάννης εκτίω ποινή για την υπόθεση με τους αστυνομικούς της ομάδας Δίας στο Ρέντη.

Έχω ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου στον Άρειο Πάγο και ενημερώθηκα πως η πρόταση του Εισαγγελέα για την διαδικασία του Εφετείου έγινε κανονικά και για το μόνο που με παραπέμπει σε καινούρια διαδικασία προς εξέταση είναι αυτή των ελαφρυντικών.

Μέσα από αυτό το μικρό και λιτό κείμενο θα ήθελα να δηλώσω προς τον Αξιότιμο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό του και σε κάθε διαδικασία του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι ευελπιστώ να βρω την πραγματική δικαιοσύνη για το πρόσωπό μου διότι δεν δέχομαι ελαφρυντικό για κάτι που δεν έχω πράξει γιατί μόνο ένας δολοφόνοςθα κρυβόταν και θα δεχόταν ένα ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου ενώ εγώ δεν είμαι δολοφόνος ούτε κρύβομαι και δεν θέλω ελαφρυντικό δολοφόνου γιατί θα επαναλάβω δεν είμαι.

Εκτίω ποινή εδώ και δέκα χρόνια και ακόμα και σήμερα κανένα δικαστήριο καμία διαδικασία δεν έχει δικαιολογήσει με ποιο όπλο πυροβόλησα ενώ βρισκόμουν επτά χιλιόμετρα μακριά από το συμβάν με ατράνταχτες αποδείξεις από την Ελληνική Αστυνομία από το απόρρητο της άρσης του τηλεφώνου μου.

Επίσης ένας ψευδομάρτυρας που έχει αλλάξει τέσσερις φορές την κατάθεσή του ο οποίος δήλωσε ότι ήμουν παρών και πυροβολούσα χωρίς γάντια και κουκούλα ενώ και πάλι αποδεδειγμένα δεν υπάρχει κανένα ίχνος DNA δικό μου ούτε βέβαια και αποτύπωμά μου, μα πώς να υπάρχει όταν δεν βρισκόμουν στο συμβάν.

Ταυτόχρονα μου έχουν αρνηθεί κάθε αίτημα που έχω κάνει προς κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία όπως χημικές αναλύσεις βαλλιστικές εκθέσεις των αστυνομικών διότι ο ένας θανών αστυνομικός είχε τραύμα από 9άρι πιστόλι στο κεφάλι και η πύλη εισόδου της σφαίρας είναι από πίσω και δεν υπάρχει καμία σχέση με τους πυροβολισμούς με τους δράστες παρά μόνο από κάποιον από τους συναδέλφους του.

Το αποκορύφωμα ήταν ότι εκείνο τον καιρό όλα τα μηχανήματα της ΕΛΑΣ ήταν χαλασμένα και βέβαια οι κάμερες στο συγκεκριμένο τόπο του εγκλήματος δείχνουν τον πραγματικό ένοχο και αυτό το αίτημα να πάρουν αντίγραφο δεν έγινε δεκτό από τις δικαστικές αρχές.

Τέλος, για να αποδείξω την αθωότητά μου ζήτησα να γίνει το τεστ αλήθειας με οποιοδήποτε τρόπο και αυτό δεν έγινε δεκτό με πρόφαση ότι θα θιγεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια μου ενώ να κατηγορηθώ ως δολοφόνος για κάτι που δεν έχω κάνει δεν με θίγει.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει και μέχρι και σήμερα και οι βαλλιστικές και κάθε εξέταση DNA υπάρχει να γίνει και να φανερωθεί η πικρή αλήθεια. Αν ήμουν δολοφόνος θα προσπαθούσα να συγκαλύψω πράγματα και καταστάσεις αντιθέτως εγώ θέλω τα πάντα να βγουν στο φως.

Απαιτώ ως Έλληνας Πολίτης να δικαστώ σύμφωνα με τα πραγματικά και αληθινά στοιχεία με αυτά που έχουν οι δικαστικές αρχές και αυτά που δεν έχουν και μπορώ να τα δώσω η Ελληνική Αστυνομία και βέβαια να σταματήσουν όλα τα πολιτικά παιχνίδια για να καλύψουν τις γκάφες και εγκλήματα που έχουν κάνει και να παίζουν με τη δίκη μου.

Το ελαφρυντικό μου θα είναι η πραγματική αλήθεια όσο πικρή και να ΄ναι και όχι προτάσεις για ένα ελαφρυντικό με το να παραμείνει το στίγμα του δολοφόνου που δεν είμαι και δεν θα το δεχτώ ποτέ.

1
2
3

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολυισοβίτης που κατηγορείται για την εκτέλεση αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. στο Ρέντη: Δεν τους σκότωσα εγώ"

Αλέξης Τσίπρας: Ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες όπου γης η σημερινή

Την αλληλεγγύη και την στήριξή του σε όλους του υγειονομικούς που δίνουν την μάχη στα νοσοκομεία και κρατούν την χώρα όρθια απέναντι στον φονικό ιό, εξέφρασε στο μήνυμά του για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε κάθε πολίτη της χώρας να βρει την δύναμη και το κουράγιο να ξεπεράσουμε τα δύσκολα.

Στο μήνυμά του ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης. Η επαναστατική και δημοκρατική παρακαταθήκη του Εικοσιένα είναι αυτή που πότισε τους πολιτικούς μας θεσμούς, την ιστορική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη. Είναι κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας και όχημά μας για τις μάχες του μέλλοντος.

Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πατρίδα μας δίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη. Μια μάχη ζωής, για να κερδίσει ξανά την ελπίδα και την προοπτική. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι μεγάλες νίκες είναι υπόθεση των απλών ανθρώπων, αυτών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπηρετούν έναν σκοπό ανώτερο και από την ίδια τους τη ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι, οι ήρωες της εποχής μας, είναι όσοι και όσες σήμερα δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που σώζουν ζωές. Αυτοί που κρατούν μια χώρα όρθια απέναντι στον φονικό ιό, αυτοί που τιμούν τον όρκο τους απέναντι στην επιστήμη και την ίδια τους την πατρίδα. Στέλνω την αλληλεγγύη και τη στήριξή μου σε όλους τους υγειονομικούς και καλώ κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να βρει δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα. Έχουμε μπροστά μας μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί. Ώστε η επόμενη μέρα, να μας βρει όλους ενωμένους και αποφασισμένους για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει στις επόμενες γενιές».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλέξης Τσίπρας: Ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες όπου γης η σημερινή"

Δανία: Παράταση για τρεις εβδομάδες στην αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Η Δανία παρέτεινε για τρεις εβδομάδες την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στο πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά της Covid-19, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο αυτό κρίθηκε «ασφαλές και αποτελεσματικό» από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

«Αποφασίσαμε σήμερα να παρατείνουμε την αναστολή κατά τρεις εβδομάδες», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας Σόρεν Μπρόστρομ, εξηγώντας πως χρειάζεται «περισσότερος χρόνος» προκειμένου να αποκλειστεί εντελώς η πιθανή διασύνδεση μεταξύ ορισμένων, σπάνιων αλλά σοβαρών, γνωστών περιστατικών δημιουργίας θρόμβων με το εμβόλιο της AstraZeneca, η οποία ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί.

Σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «δεν αποκλείει» κάποια σχέση, γεγονός που τις οδηγεί να συνεχίσουν την έρευνα, για προληπτικούς λόγους.

«Η βάση μας για να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση σχετικά με την περαιτέρω χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca είναι πάρα πολύ αβέβαιη», επισήμανε ο Μπρόστρομ.

«Πολλές έρευνες έχουν ξεκινήσει, όμως δεν έχουμε ακόμη συμπεράσματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε να παρατείνουμε την αναστολή» χρήσης του.

«Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε εάν ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, θα δούμε επίσης τη σημασία του κινδύνου: εάν είναι αποδεκτός και μπορούμε να τον δικαιολογήσουμε», σημείωσε ο ίδιος.

Στη Δανία, το 5,7% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το 11,1% έχει λάβει μια πρώτη δόση.

ΑΜΠΕ, Reuters, AFP/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δανία: Παράταση για τρεις εβδομάδες στην αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca"

AstraZeneca: Έριξε το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της στο 76%

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον νέο κορονοϊό είναι αποτελεσματικό κατά 76% στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων, έκανε γνωστό σήμερα η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία, επικαλούμενη επικαιροποιημένα δεδομένα κλινικής δοκιμής η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, στο Περού και στη Χιλή.

Η AstraZeneca δεσμεύθηκε την Τρίτη ότι θα ανακοίνωνε μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πρόσφατα δεδομένα, μετά την κριτική που της άσκησε αμερικανικός εποπτικός φορέας, τονίζοντας πως ενδέχεται να ανακοίνωσε «παρωχημένα» στοιχεία για το εμβόλιό της. Η φαρμακευτική είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της ήταν αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων, επικαλούμενη προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης.

Τα νεότερα δεδομένα αφορούν 190 μολύνσεις μεταξύ των 32.400 συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή. Τα προηγούμενα αφορούσαν 141 μολύνσεις ως την 17 Φεβρουαρίου.

Η AstraZeneca σχεδιάζει να ζητήσει να δοθεί άδεια επείγουσας χρήσης του προϊόντος της στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Επέμεινε σήμερα ότι το εμβόλιό της είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ή κρίσιμων περιπτώσεων, καθώς και ότι έχει 85% αποτελεσματικότητα μεταξύ των ληπτών 65 ετών και πάνω.

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το σχεδόν 95% των προϊόντων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Ωστόσο το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως διότι είναι ευκολότερη και φθηνότερη η μεταφορά και αποθήκευσή του. Έχει ήδη λάβει άδεια επείγουσας χρήσης σε πάνω από 70 χώρες.

Ωστόσο τα προβλήματα στην παραγωγή, οι φόβοι για τις παρενέργειές του και τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του εγείρουν ερωτήματα για την ίδια την AstraZeneca και πολλές χώρες που βασίζονται στο προϊόν της για να προχωρήσουν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " AstraZeneca: Έριξε το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της στο 76%"

Ριφιφί στην τράπεζα στο Ψυχικό: Αρνείται τα πάντα ο 58χρονος

Τη διαμαρτυρία του για τη διαπόμπευση του ίδιου και της οικογένειάς του, όπως τονίζει, εκφράζει ο 58χρονος που κατηγορείται για την κλοπή τεσσάρων θυρίδων σε τράπεζα του Ψυχικού. Αρνείται την ενοχή του για το ριφιφί.

Μέσω των δικηγόρων του, ο κατηγορούμενος για το ριφιφί στην τράπεζα στο Ψυχικό, ζητά να υπάρξει σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας. Στον σύζυγο γνωστής αισθητικού έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για τη διάρρηξη σε τέσσερις θυρίδες που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του 58χρονου, Αντώνης Βουλγαράκης και Βασίλης Σερεμέτης, γνωστοποιούν, επιπλέον, πως ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες και διαμαρτύρεται έντονα για την διαπόμπευση του ίδιου και της οικογένειας του.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων του 58χρονου

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για την κλοπή των θυρίδων στην τράπεζα Alpha Bank, Αντώνης Βουλγαράκης και Βασίλης Σερεμέτης, αφού λάβαμε αντίγραφα της δικογραφίας και επισκεφθήκαμε τον εντολέα μας, δηλώνουμε τα κάτωθι:

“Ο κατηγορούμενος αρνείται την κατηγορία και διαμαρτύρεται έντονα για την διαπόμπευση του ίδιου και της οικογένειας του. Η απολογία του ενώπιον του κ. Ανακριτή θα τοποθετήσει την υπόθεση στην πραγματική της βάση. Μέχρι τότε παρακαλούνται όλοι να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου ως κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού και να διατηρήσουμε άπαντες την εμπιστοσύνη μας στον αρμόδιο θεσμό, την Δικαιοσύνη”.

“Φύλλο και φτερό” η επιχείρηση της συζύγου του 

Οι αρχές αναζητούν πιθανούς συνεργούς του και κυρίως του ανθρώπους που του έδωσαν την πληροφόρηση για τις «γεμάτες» θυρίδες, για εκείνες που είχαν κοσμήματα και μετρητά. Η λεία, άλλωστε, πλησιάσει τα 5 εκατ. ευρώ. Τα κλοπιμαία, δε, δεν έχουν βρεθεί και εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν διοχετευθεί σε δίκτυα κλεπταποδόχων στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, μάλιστα, από την πρώτη στιγμή έχει γίνει έρευνα ακόμη και στο μαγαζί αισθητικής που διατηρεί η σύζυγός του στο Χαλάνδρι και μάλιστα βρίσκεται κοντά στο υποκατάστημα της τράπεζας όπου έγινε το ριφιφί. Οι αστυνομικοί έκαναν «φύλλο και φτερό» το βιβλίο των πελατών.

Οι λεπτομέρειες που τον πρόδωσαν

Από την πρώτη στιγμή το newsit.gr σας είχε ενημερώσει πως το DNA και το… «αμαρτωλό» παρελθόν ήταν εκείνα που πρόδωσαν τον 58χρονο που κατηγορείται για τη διάρρηξη και την κλοπή κοσμημάτων και μετρητών από τις θυρίδες στην τράπεζα στο Ψυχικό.

Κατ’ αρχάς, μέσα σε μια από τις θυρίδες που διαρρήχθηκαν βρέθηκε DNA (από ιδρώτα), το οποίο αποδείχθηκε ότι του ανήκει.

Επίσης, θυρίδα που είχε ο ίδιος (νόμιμα) ανοίξει, βρέθηκε και το κατσαβίδι που χρησιμοποίησε για να ανοίξει τις τέσσερις θυρίδες και προσπάθησε να διαρρήξει και μια Πέμπτη.

Εκείνο όμως που τον «έκαψε» και έκανε τους αστυνομικούς να στρέψουν σε εκείνον το ενδιαφέρον τους ήταν το γεγονός πως τον είδαν 5 φορές σε επίμαχες ημερομηνίες μέσα στον Αύγουστο να μπαίνει στο κατάστημα για να επισκεφτεί τη θυρίδα του, φορώντας καπέλο και κρατώντας μεγάλη τσάντα σαν αυτές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά laptop.

Οι κινήσεις του στις κάμερες, όπως λένε αστυνομικές πηγές, έδειχναν άνθρωπο που ήθελε να κρύψει το πρόσωπό του. Αυτό, λοιπόν σε συνδυασμό και με το παρελθόν του, οδήγησαν τις έρευνες σε εκείνον.

Κινηματογραφικό προσαγωγή στη Βουλιαγμένη

Με «όπλο» το DNA, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη. Επειδή όταν παλιότερα είχε συλληφθεί ξανά, ο 58χρονος δεν είχε δώσει DNA αλλά μόνο αποτυπώματα, οι αστυνομικοί έδωσαν τα στοιχεία στον εισαγγελέα και εκείνος διέταξε την προσαγωγή του για εξέταση γενετικού υλικού.

Την περασμένη Τρίτη λοιπόν, όταν ο 58χρονος βγήκε από το σπίτι του για να πάει σούπερ μάρκετ, σε ένα φανάρι δυο αυτοκίνητα της ασφάλειας του έκλεισαν το δρόμο και τον πήραν… «σηκωτό» για τη ΓΑΔΑ! Το δε αυτοκίνητό του, το πάρκαραν στο αστυνομικό τμήμα της Βουλιαγμένης.

Τα παιδιά του ανησύχησαν από την απουσία τους και αναζήτησαν τον πατέρα τους. Είδαν από το GPS ότι το αυτοκίνητό του ήταν παρκαρισμένο κάπου στη Βουλιαγμένη αλλά δεν γνώριζαν ότι εκεί ήταν αστυνομικό τμήμα. Και όταν πήγαν να τον αναζητήσουν, τους έστειλαν στη ΓΑΔΑ!

Στην ασφάλεια, αφού οι αστυνομικοί πήραν DNA από τον 58χρονο και ταυτοποίησαν ότι ήταν εκείνος τον ιδρώτα του οποίου βρήκαν σε μια από τις θυρίδες, διατάχθηκε η σύλληψη του. Και άρχισε η έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση του ριφιφί στην τράπεζα στο Ψυχικό, η οποία μάλλον θα διαρκέσει πολύ…

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ριφιφί στην τράπεζα στο Ψυχικό: Αρνείται τα πάντα ο 58χρονος"

Πρωθυπουργός Ολλανδίας: Χρόνια Πολλά, Ελλάδα

Χρόνια Πολλά εύχεται στα ελληνικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, σε μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ. «Κυριάκο, στέλνω τις ευχές μου σε εσένα και στον ελληνικό λαό γι' αυτή την πολύ ιδιαίτερη ημέρα. Σήμερα είναι η 200ή επέτειος από τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Διακόσια χρόνια, κατά τα οποία η χώρα εξελίχθηκε στον αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο που είναι σήμερα. Ως ιστορικός, πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της γνώσης της Ιστορίας μας κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο μας. Τιμώντας το παρελθόν, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός στόχος μας είναι η ειρήνη και η ευημερία γι' όλους τους πολίτες μας» σημειώνει στην αρχή του μηνύματός του ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, εστιάζει στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας, χαρακτηρίζοντάς τες παραγωγικές, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Επιπροσθέτως, επισημαίνει πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και μοιράζονται την τεχνογνωσία σε τομείς όπως η καινοτομία, η γεωργία και η εκπαίδευση. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του πως «μας περιμένει ένα λαμπρό κοινό μέλλον». Εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης, εύχεται στον λαό της Ελλάδας μια αξέχαστη επέτειο.

Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας εύχεται «Χρόνια Πολλά, Ελλάδα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως είναι ανυπόμονος να τα πουν σύντομα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρωθυπουργός Ολλανδίας: Χρόνια Πολλά, Ελλάδα"

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Μαλεσίνα: 14 οι νεκροί από τον κορονοϊό

Ένας 72χρονος είναι το 14ο θύμα του κορονοϊού στη Μαλεσίνα. Ο άτυχος άνδρας αν και είχε ξεπεράσει τον κορονοϊό, δεν άντεξε και πέθανε από τις επιπλοκές που του προκάλεσε.

Η Μαλεσίνα πενθεί το χαμό ακόμη ενός πολίτη της εξαιτίας της διασποράς του κορονοϊού που ξεκίνησε από έναν γάμο με 200 καλεσμένους.

Ο 72χρονος άνδρας, ο θάνατος του οποίου έγινε γνωστός την Πέμπτη (25.03.2021). Σύμφωνα με το LamiaReport, ο άνδρας νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Λαμίας.

Ωστόσο, κατάφερε να βγει νικητής και αρνητικοποιήθηκε από τον ιό.

Από τη ΜΕΘ Covid, μεταφέρθηκε σε κανονική ΜΕΘ καθώς η υγεία του είχε επιβαρυνθεί πολύ από την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός. Ωστόσο, ύστερα από λίγες μέρες νοσηλείας, άφησε την τελευταία του πνοή, από τις επιπλοκές που προκάλεσε ο κορονοϊός, πιθανότατα.

Μετά το νέο θάνατο, η Μαλεσίνα μετρά 14 νεκρούς, ενώ τόσο στο νοσοκομείο Λαμίας, όσο και σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και στις κλινικές covid αρκετοί ασθενείς από την πόλη, ανάμεσά τους και νέοι άνθρωποι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία χωρίς τέλος στη Μαλεσίνα: 14 οι νεκροί από τον κορονοϊό"

Πρόεδρος Ουκρανίας: «Θερμά συγχαρητήρια για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, Ελλάδα»

Θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, εύχεται στα ελληνικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ο απελευθερωτικός αγώνας της Ελλάδας είναι συνδεδεμένος με την Οδησσό και το νότο της Ουκρανίας που έγινε σπίτι για πολλούς Ελληνες. Για περαιτέρω ενδυνάμωση συνεργασίας αναμένω με επίσκεψη την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για εορτασμό 30ης επετείου Ανεξαρτησίας μας» συνέχισε το μήνυμά του στα ελληνικά, μέσω Twitter, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόεδρος Ουκρανίας: «Θερμά συγχαρητήρια για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, Ελλάδα»"

Μήνυμα Τζο Μπάιντεν: Μαζί, θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τον πυρσό της δημοκρατίας

Μήνυμα προς τους Έλληνες για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821 και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσω της ΕΡΤ .

Το μήνυμα

«Πριν από 200 χρόνια, εμπνευσμένοι από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση, ο λαός της Ελλάδας ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών ενώνεται με τον ελληνικό λαό για τον εορτασμό της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.

Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις HΠΑ με την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας για να συντάξουν το Σύνταγμά μας και να διαμορφώσουν την πρώτη σύγχρονη δημοκρατία στον κόσμο. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Αμερικανοί Φιλέλληνες υπερασπίστηκαν τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημιουργώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Έχω ευλογηθεί με φιλίες ζωής μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή στην κατάχρηση της εξουσίας.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ηγέτιδα δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες ναυτικής υποστήριξης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον κόλπο της Σούδας στη Κρήτη και τις δυνάμεις προσωρινής παραμονής των ΗΠΑ σε άλλα μέρη στην Ελλάδα.

Μέσω του συνεχιζόμενου Στρατηγικού Διαλόγου, έχουμε αναβαθμίσει τη σχέση μας σχεδόν από κάθε άποψη. Έχουμε επιταχύνει την πρόοδο στο να καταστήσουμε την περιοχή περισσότερο ασφαλή και έχουμε αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας και ευημερία στους ανθρώπους των εθνών μας και στον κόσμο.

Η ισχυρή και ιστορική μας σχέση συνεχίζει να μεγαλώνει σε βάθος και εύρος. Έχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στην περιοχή, βελτιώσαμε τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργαζόμαστε στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για το κράτος δικαίου. Καθώς τιμούμε την κοινή ιστορία και τα επιτεύγματά μας, πιστεύουμε ότι οι κοινές αξίες που καθοδήγησαν τις κοινωνίες μας για 200 χρόνια θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμα περισσότερα μαζί τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα 200 χρόνια υπενθυμίζουν στους Αμερικανούς και στους Έλληνες την διαρκή ισχύ των αρχών που πυροδότησαν τις αντίστοιχες επαναστάσεις μας και τις αξίες που στηρίζουν τις δημοκρατίες μας. Συγχαίρουμε τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τον ελληνικό λαό σε μια χρονιά επετειακών εορτασμών και εκδηλώσεων που γιορτάζουν αυτό το ιστορικό ορόσημο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μαζί, θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τον πυρσό της δημοκρατίας, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις στον δρόμο μας.»

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Τζο Μπάιντεν: Μαζί, θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τον πυρσό της δημοκρατίας"

Συγχαρητήριο μήνυμα της πρωθυπουργού της Νορβηγίας για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Συγχαρητήριο μήνυμα για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα, απευθύνει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.

Το μήνυμα της πρωθυπουργού της Νορβηγίας, το οποίο αναρτά στο Twitter ο Νορβηγός πρέσβης Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν ευχόμενος στα ελληνικά "Χρόνια Πολλά Ελλάδα":

"Αγαπητέ λαέ της Ελλάδας, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Απευθύνω τα συγχαρητήρια μου εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στους εορτασμούς των επιτευγμάτων του έθνους σας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα".

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγχαρητήριο μήνυμα της πρωθυπουργού της Νορβηγίας για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης"

Μήνυμα του Άντονι Μπλίνκεν για την 25η Μαρτίου: Η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο ισχυρή από ποτέ

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα εργάζονται από κοινού για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ» σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο συγχαρητήριο μήνυμα του για την 25η Μαρτίου και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Καταγράφοντας το εύρος της διμερούς συνεργασίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εκτιμά ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

«Σήμερα, η κοινή μας ιστορία συνεχίζει να μας φέρνει κοντά και η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ηγέτης στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Μαζί, εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη Διατλαντική μας Συμμαχία ισχυρή και ζωντανή, ενισχύοντας τη συνεργασία μας για την άμυνα και την ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις, επεκτείνοντας τις τεχνολογικές συνεργασίες και ενισχύοντας τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς μας δεσμούς».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες, λέγοντας ότι αυτή η επετειακή χρονιά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να γιορταστούν τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού λαού. Μάλιστα, υπενθυμίζει τον συνδετικό κρίκο που ενώνει την αμερικανική και την ελληνική επανάσταση, καθώς οι ιδρυτές της Αμερικής εμπνεύστηκαν από την αθηναϊκή δημοκρατία, ενώ 45 χρόνια αργότερα πολλοί Αμερικανοί φιλέλληνες άφησαν το σπίτι τους για να στηρίξουν τον ελληνικό αγώνα.

«Σε αυτήν την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας σας, στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας όλα όσα έχουμε καταφέρει στο παρελθόν και καλωσορίζοντας το λαμπρό μέλλον που διαγράφεται μπροστά μας», σημειώνει ο Άντονι Μπλίνκεν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα του Άντονι Μπλίνκεν για την 25η Μαρτίου: Η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο ισχυρή από ποτέ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news