facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει λιγότερες από τις μισές δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το β’ τρίμηνο

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αναμένεται ότι θα παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια για την Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συμμετέχει άμεσα σε συνομιλίες με την αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία, είπε ότι η εταιρεία ανέφερε στην Ένωση, κατά τη διάρκεια εσωτερικών συναντήσεων, ότι "θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο" του έτους.

Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ, το οποίο διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι η εταιρεία δεσμεύεται να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες κατά το δεύτερο τρίμηνο.

"Επειδή εργαζόμαστε απίστευτα σκληρά για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας μας στην ΕΕ και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μας, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φέρουμε τις παραδόσεις μας πιο κοντά στη συμφωνία προαγοράς", είπε ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca, αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συντονίζει τις συνομιλίες με τους παρασκευαστές εμβολίων, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει αυτές τις συζητήσεις επειδή είναι εμπιστευτικές. Πρόσθεσε όμως ότι η ΕΕ θα έχει αρκετά εμβόλια για να επιτύχει τους στόχους της, εφόσον τηρηθούν οι συμφωνημένες παραδόσεις από τους άλλους προμηθευτές, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με την AstraZeneca.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι η AstraZeneca σχεδίαζε να παραδώσει γύρω στα 40 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή λιγότερες από τις μισές από τις 90 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι θα παρέδιδε. Τον Ιανουάριο η εταιρεία προειδοποίησε την ΕΕ ότι δεν θα τηρούσε τη δέσμευσή της για το πρώτο τρίμηνο, λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα παραγωγής. Επρόκειτο επίσης να παραδώσει 30 εκατομμύρια δόσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αλλά αυτό δεν έγινε αφού το εμβόλιο δεν είχε ακόμη εγκριθεί από την ΕΕ.

Έτσι, η συνολική προσφορά της AstraZeneca στην ΕΕ ενδέχεται να είναι γύρω στα 130 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πολύ μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί να παραδώσει μέχρι τότε.

Η ΕΕ αντιμετώπισε επίσης καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Μέχρι σήμερα, αυτά είναι τα μοναδικά εμβόλια που έχουν λάβει άδεια από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, χρησιμοποιούν εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί στην Κίνα και τη Ρωσία.

Θα καλυφθεί το κενό κατά το 3ο τρίμηνο;

Μολονότι οι φαρμακοβιομηχανίες ανέπτυξαν εμβόλια για την Covid-19 με αστραπιαία ταχύτητα, πολλές αντιμετώπισαν προβλήματα στην παραγωγή τους, λόγω των περίπλοκων διαδικασιών, της περιορισμένης δυνατότητας των μονάδων τους και της έλλειψης συστατικών.

Σύμφωνα πάντως με ένα έγγραφο του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, που φέρει ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, η AstraZeneca προβλέπεται ότι θα καλύψει όλες τις ελλείψεις στις παραδόσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το έγγραφο αυτό, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, δείχνει ότι η Γερμανία αναμένει ότι θα λάβει 34 εκατομμύρια δόσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Έτσι, θα έχει λάβει συνολικά 56 εκατομμύρια δόσεις, όσο είναι το μερίδιό της από τα συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει η εταιρεία στην ΕΕ.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει το θέμα.

Αν η AstraZeneca αυξήσει την παραγωγή της κατά το τρίτο τρίμηνο, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει τον στόχο της σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ωστόσο είπε ότι οι διαπραγματευτές της Ένωσης διατηρούν τις επιφυλάξεις τους επειδή η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει από πού θα προέλθουν οι επιπρόσθετες δόσεις. "Το κλείσιμο του χάσματος των προμηθειών κατά το τρίτο τρίμηνο ενδέχεται να μην είναι ρεαλιστικό", είπε, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία έχει αλλάξει πολλές φορές τα νούμερα.

Οι συμβάσεις της AstraZeneca με την ΕΕ ορίζουν ότι η εταιρεία δεσμεύεται να καταβάλει "τη βέλτιστη λογική προσπάθεια" για να παραδώσει το προϊόν της εντός ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. "Αναθεωρούμε συνεχώς το πρόγραμμα παραδόσεων και ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εβδομαδιαία βάση για τα σχέδιά μας να φέρουμε περισσότερα εμβόλια στην Ευρώπη", είπε ο εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας.

Με βάση τη σύμβαση, η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι τα εμβόλια θα παράγονται σε δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα στο Βέλγιο και ένα στην Ολλανδία. Όμως προς το παρόν η εταιρεία δεν εξάγει τα εμβόλια που παρασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τηρώντας μια άλλη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη βρετανική κυβέρνηση. Η AstraZeneca έχει μονάδες παραγωγής και σε άλλες περιοχές του κόσμου και έχει πει στην ΕΕ ότι θα μπορούσε να παραδώσει δόσεις του εμβολίου από εργοστάσια στην Ινδία και τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η AstraZeneca ανέφερε ότι αναμένει πως θα παράγει περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις μηνιαίως μέχρι τον Απρίλιο, καθώς εργάζεται για να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής της παγκοσμίως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει λιγότερες από τις μισές δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το β’ τρίμηνο"

Κουφοντίνας : Εισαγγελική διάταξη για προστασία της υγείας του μετά από αίτημα των Αρχών

Μετά από αίτημα των Αρχών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας  εξέδωσε διάταξη για  την χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων ώστε να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα , ο οποίος διανύει την 47η ημέρα απεργία πείνας και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο  της Λαμίας. 

Προηγήθηκε έγγραφο των γιατρών του νοκομομείου , αλλά και “το από 22-2-2021 έγγραφο του Χρήστου Γεωργιάδη, επιμελητή Α' Μ.Ε.Θ. Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αναφορικά με τον άμεσο κίνδυνο ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα”, όπως αναφέρει η εισαγγελική διάταξη.

Με βάση αυτά περιγράφεται από την εισαγγελία “ότι ο Δημήτριος Κουφοντίνας του Κωνσταντίνου, κρατούμενος του καταστήματος κράτησης Δομοκού, από 8-1-2021 κατήλθε σε απεργία πείνας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ήδη από τις απογευματινές ώρες της 22-2-2021 δηλώνει και απεργός δίψας, αρνούμενος τη χορήγηση υγρών και λοιπής φαρμακευτικής αγωγής.

Ο ως άνω κρατούμενος αρνείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις που κρίνονται αναγκαίες για την υγεία του, ενώ σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο έγινε από τον ασθενή προσπάθεια αυτοτραυματισμού δια της βίαιης εξαγωγής του τοποθετημένου στο αριστερό άνω άκρο φλεβοκαθετήρα, που απετράπη με την ακαριαία παραίνεση των ιατρών της ΜΕΘ.

Ως εκ τούτου, προς επίτευξη του σκοπού εξασφάλισης της ζωής και υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντινα, ο οποίος σύμφωνα με τα συνημμένα ιατρικά έγγραφα περιήλθε σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, κατόπιν υποδείξεως των αρμοδίων ιατρών, επαναλαμβάνουμε ότι εμμένουμε (σ.σ σε επανειλημμένες) παραγγελίες μας και κρίνουμε αναγκαίο να διατάξουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων, συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου, τις επιδιώξεις του και τη σταθερότητα της απόφασής του, προς αποτροπή άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, με συνθήκες που εξασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του κρατουμένου και με τη λήψη ειδικών μέτρων φρούρησης και ασφαλείας.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με την παραγγελία: Διατάσσουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του ως άνω κρατουμένου Δημητρίου Κουφοντίνα του Κωνσταντίνου, απεργού πείνας, νοσηλευόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, κρατουμένου του καταστήματος κράτησης Δομοκού», και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του”.

Το κείμενο της διάταξης έχει ως εξής:

Αφού λάβαμε υπόψη:

1) Τη διάταξη του άρθρου 29 παρ. 3 Ν. 2776/1999 «αν ο κρατούμενος δεν βρίσκεται σε κατάσταση να συναινέσει ή αρνείται τη συναίνεσή του σε ιατρική πράξη κατά την προηγούμενη παράγραφο, η οποία πράξη κρίνεται αναγκαία για την υγεία του, ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός διατάσσει τη λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση μέτρων» σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 31 Ν. 2776/1999 -Σωφρονιστικός Κώδικας

«Απεργία πείνας

1. Ο κρατούμενος που δηλώνει ότι κατέρχεται σε Απεργία πείνας έχει το δικαίωμα να καλέσει ιατρό του καταστήματος ή και ιατρό της επιλογής του για να διαπιστωθεί η κατάσταση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής του υγείας. Μετά τη δήλωση αυτή ο διευθυντής σε συνεργασία με τον ιατρό του καταστήματος λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την παρακολούθηση και την προστασία του σε ειδικό χώρο του καταστήματος.

2. Πέραν των περιπτώσεων του άρθρου 74 του παρόντος, αν κατά τη διάρκεια της απεργίας ο ιατρός του καταστήματος κρίνει ότι ο απεργός χρειάζεται ειδικότερη ιατρική παρακολούθηση, ζητεί με αιτιολογημένη γνωμάτευσή του τη μεταγωγή του απεργού σε θεραπευτικό κατάστημα.

3. Αν ο απεργός περιέλθει σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του εφαρμόζεται ανάλογα η διάταξη του άρθρου 29 παράγραφος 3 του παρόντος. Για τη φύση και την έκταση των μέτρων συνεκτιμώνται η προσωπικότητα του κρατουμένου, οι επιδιώξεις του και η σταθερότητα της απόφασής του» και των άρθρων 12 και 15 Ν.3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας».

2) Τη διάταξη του άρθρου 7 παρ. 2 περ. 18, 17 της υπ' αριθμ.58819/7.4.2003 Υπουργικής Απόφασης Υπουργού Δικαιοσύνης «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Γενικών Καταστημάτων Κράτησης» (ΦΕΚ Β' 463/2003), σύμφωνα με την οποία «Ο εισαγγελέας επόπτης ή ο αναπληρωτής του, ...18) Διατάσσει τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, κατόπιν υποδείξεως αρμόδιου ιατρού, στην περίπτωση κρατουμένου απεργού πείνας ο οποίος περιέρχεται σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου τις επιδιώξεις του και τη σταθερότητα της απόφασής του.

17) Διατάσσει τη λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση μέτρων, αν ο κρατούμενος δεν βρίσκεται σε κατάσταση να συναινέσει ή αρνείται τη συναίνεσή του σε ιατρική πράξη η οποία κρίνεται από τον αρμόδιο ιατρό απαραίτητη για την υγεία του».

3) Το υπ' αριθμ. ΕΜΠ/67/23-2-2021 έγγραφο των Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέα Κολοκυθά, Αναπλ. Διοικητή Γεωργίου Καραβάνα, και ιατρών Χρήστου Γεωργιάδη, Μαρίας Ψωμά, Αθανασίας Τσιρογιάννη, Μιχαήλ Γενετζάκη, Γεωργίου Νασιάκου, Ευαγγέλου Καλούση και Χαραλαμπίας Πανάγου, Ιατρικού Προσωπικού ΜΕΟ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και το από 22-2-2021 έγγραφο του Χρήστου Γεωργιάδη, Επιμελητή Α' Μ.Ε.Θ. Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αναφορικά με τον άμεσο κίνδυνο ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα.

Από τα έγγραφα του φακέλου προκύπτει ότι ο Δημήτριος Κουφοντίνας του Κωνσταντίνου, κρατούμενος του καταστήματος κράτησης Δομοκού, από 8-1-2021 κατήλθε σε απεργία πείνας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ήδη από τις απογευματινές ώρες της 22-2-2021 δηλώνει και απεργός δίψας, αρνούμενος τη χορήγηση υγρών και λοιπής φαρμακευτικής αγωγής. Ο ως άνω κρατούμενος αρνείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις που κρίνονται αναγκαίες για

την υγεία του, ενώ σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο έγινε από τον ασθενή προσπάθεια αυτοτραυματισμού δια της βίαιης εξαγωγής του τοποθετημένου στο αριστερό άνω άκρο φλεβοκαθετήρα, που απετράπη με την ακαριαία παραίνεση των ιατρών της ΜΕΘ.

Ως εκ τούτου, προς επίτευξη του σκοπού εξασφάλισης της ζωής και υγείας του  κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα, ο οποίος σύμφωνα με τα

συνημμένα ιατρικά έγγραφα περιήλθε σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, κατόπιν υποδείξεως των αρμοδίων ιατρών, επαναλαμβάνουμε ότι εμμένουμε στην υπ' αριθμ. 69/27-1-2021 εισαγγελική διάταξή μας κατ' αρ. 29παρ.3 Ν. 2776/1999, σε συνδυασμό με τις υπ' αριθμ. 33/16-1- 2021, 42/20-1-2021 και ΕΜΠ 6/7-2-2021 εισαγγελικές διατάξεις μας κατ' αρ. 29 παρ.3 Ν. 2776/1999 και τις υπ' αριθμ. 77/29-1-2021 και 97/6-2-2021 παραγγελίες μας και κρίνουμε αναγκαίο να διατάξουμε τη λήφη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων, συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου, τις επιδιώξεις του και τη σταθερότητα της απόφασής του, προς αποτροπή άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, με συνθήκες που εξασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του κρατουμένου και με τη λήψη  ειδικών μέτρων φρούρησης και ασφαλείας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Σε συνέχεια των υπ' αριθμ. 69/27-1-2021, ΕΜΠ 6/7-2-2021, 42/20-1-2021 και

33/16-1-2021 εισαγγελικών διατάξεών μας κατ' αρ. 29 παρ.3 Ν. 2776/1999 και των

υπ' αριθμ. 77/29-1-2021 και 97/6-2-2021 παραγγελιών μας.

Διατάσσουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του ως άνω κρατουμένου Δημητρίου Κουφοντίνα του Κωνσταντίνου, απεργού πείνας, νοσηλευόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, κρατουμένου του καταστήματος κράτησης Δομοκού», και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και

ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του”.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κουφοντίνας : Εισαγγελική διάταξη για προστασία της υγείας του μετά από αίτημα των Αρχών"

Η ΕΕ ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας και όχι με τα κράτη - μέλη: «Να γίνει πιο δημοκρατική»

Την ανησυχία της εκφράζει η ΕΕ για την πίεση που ασκείται εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP) και μελών του όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Πήτερ Στάνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί σοβαρά για τη συνεχιζόμενη πίεση εναντίον του HDP και ορισμένων εκ των μελών του, η οποία πρόσφατα έγινε μέσω συλλήψεων, με την αντικατάσταση των εκλεγμένων δημάρχων, με μια δικαστική διαδικασία που φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα, καθώς και με την προσπάθεια άρσης της ασυλίας μελών της Εθνοσυνέλευσης» σημειώνει ο Πήτερ Στάνο.

Προσθέτει ότι σ' αυτές τις εξελίξεις «προστίθεται και η μη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καθώς και η κράτηση εκατοντάδων τοπικών πολιτικών, εκλεγμένων αξιωματούχων και μελών του HDP για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία».

 «Κάθε φερόμενο αδίκημα ή έγκλημα πρέπει να υπόκειται σε κατάλληλη διαδικασία και το τεκμήριο αθωότητας πρέπει να διασφαλιστεί» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος ο κ. Στάνο επισημαίνει ότι ως «μακρόχρονο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια (σ.σ. προς ένταξη) χώρα, η Τουρκία πρέπει να διαφυλάξει το δημοκρατικό της σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του πολιτικού συνεταιρίζεσθαι».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας και όχι με τα κράτη - μέλη: «Να γίνει πιο δημοκρατική»"

Σουηδία: Για πρώτη φορά κοντά σε lockdown μετά τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού

Η Σουηδία ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, καθώς η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία φαίνεται να εξαπλώνεται ταχύτατα.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο «αρχιτέκτονας» της σουηδικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την αρχή της πανδημίας η Σουηδία έχει αποφύγει τα lockdown. Όμως τα στοιχεία της υπηρεσίας υγειονομικής στατιστικής δείχνουν σήμερα ότι από την Παρασκευή καταγράφηκαν 10.933 νέα κρούσματα. Την περασμένη εβδομάδα, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα κρούσματα ήταν 9.458.

«Η βρετανική παραλλαγή αυξάνεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αυτή η παραλλαγή θα γίνει πιθανότατα η κυρίαρχη μέσα σε μερικές εβδομάδες ή σε έναν μήνα», εξήγησε. «Ετοιμάζουμε ένα πακέτο (μέτρων) που θα παρουσιαστεί αύριο», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η βρετανική παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική. Έχουν επίσης εντοπιστεί κρούσματα της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης παραλλαγής του νέου κορονοϊού, όμως δεν εξαπλώνονται γρήγορα, είπε ο Τέγκνελ.

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα τύπου lockdown, για πρώτη φορά. Πολλές περιφέρειες της Σουηδίας, συμπεριλαμβανομένης και της Στοκχόλμης, συνιστούν στους πολίτες να φορούν μάσκα στα καταστήματα, τους χώρους εργασίας και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η σύσταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την μέχρι πρότινος απροθυμία των υγειονομικών υπηρεσιών να υιοθετήσουν τέτοια μέτρα επειδή δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους. Μέχρι σήμερα, στη Σουηδία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν πεθάνει 12.713 άνθρωποι από την Covid-19. Τα θύματα είναι, αναλογικά με τον πληθυσμό, πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, όμως λιγότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν σκληρά λοκντάουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Για πρώτη φορά κοντά σε lockdown μετά τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού"

Γερμανία: Ετοιμάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού για κινητά τηλέφωνα μέχρι το τέλος του έτους

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για χρήση στα κινητά τηλέφωνα αποφάσισε να εισάγει το «υπουργικό συμβούλιο κορονοϊού» στη Γερμανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Bild.

Το δημοσίευμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζει ότι το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο στο τέλος του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και θα χρησιμοποιείται για την είσοδο των εμβολιασμένων π.χ. σε συναυλίες ή εστιατόρια.

Από τον Ιανουάριο του 2022 οι πληροφορίες εμβολιασμού θα προστίθενται στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών για χρήση στο κινητό τηλέφωνο, τονίζει η εφημερίδα.

Ανοιχτός στο εγχείρημα εμφανίζεται ο επικεφαλής της Μόνιμης Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμβολιασμών Τόμας Μέρτενς. Όπως λέει στην εφημερίδα, στον τομέα του ιδιωτικού Δικαίου, σε κινηματογράφους, θέατρα, εστιατόρια και αεροπορικές εταιρείες, ο ίδιος μπορεί σίγουρα να φανταστεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

«Έχει ήδη προβλεφθεί πολλές φορές σε διεθνές επίπεδο, οπότε δεν είμαστε σε θέση να το αποτρέψουμε», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι είναι ταυτόχρονα σημαντικό να επαρκεί η προσφορά των εμβολίων, ώστε να μην μειονεκτεί κανείς. Σ΄αυτό πιθανότατα οφείλεται και η καθυστέρηση έως το 2022.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Ετοιμάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού για κινητά τηλέφωνα μέχρι το τέλος του έτους"

Υπόθεση Λιγνάδη: Τι απαντά ο δικηγόρος του μηνυτή, Ιωάννης Βλάχος, στον Αλέξη Κούγια

Απάντηση στα όσα δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας – ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη – για τον έναν εκ των μηνυτών του ηθοποιού και σκηνοθέτη, έδωσε με δήλωσή του ο δικηγόρος Ιωάννης Βλάχος.

Στην δήλωσή του ο κ. Βλάχος, δικηγόρος του ενός μηνυτή, αναφέρει:

«Ο ισχυρισμός ότι ο εντολέας μου, Σουηδός πολίτης, έχει πολιτικά κίνητρα προσβάλλει τη νοημοσύνη και τη Δικαιοσύνη που ενήργησε με αποφασιστικότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, ενώ επιχειρεί να τρομοκρατήσει να αποθαρρύνει θύματα κα μάρτυρες.

Η απελπισία και η ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο Έλληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα δυστυχώς συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά. Δεν προσφέρεται ο ανθρώπινος πόνος και το σιωπηλό τραύμα αυτών των ανθρώπων για κομματική εκμετάλλευση.

Το δημοκρατικό και λειτουργικό πολιτικό μας σύστημα οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιδέχεται κανενός είδους σκοπιμότητες και άμεσους ή εμέσους εκβιασμούς από κατηγορούμενος για βαρύτατα εγκλήματα, και να μην παρασυρθεί σε ανούσιες αντιπαραθέσεις με αφορμή μια κοινωνική και ποινική υπόθεση στην πλάτη κακοποιημένων παιδιών».

Νωρίτερα ο κ. Κούγιας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Στη δικογραφία υπάρχουν δύο μηνύσεις γραμμένες από δικηγόρους. Ο ένας μηνυτής ζει μόνιμα στη Σουηδία και ο άλλος δηλώνει ότι ήταν μοντέλο, οι οποίοι μάλιστα στην ουσία δεν περιγράφουν τίποτα εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη και μόλις διαβάσεις αυτά που περιγράφουν, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες. Όσον αφορά τους δήθεν μάρτυρες που δήθεν επιβεβαιώνουν γεγονότα, πρόκειται για «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους, και μία κυρία 40 ετών, η οποία ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη, και της οποίας η προσωπικότητα είναι γνωστή στο χώρο του θεάτρου, λεπτομέρειες της οποίας θα αναδείξουμε με το απολογητικό μας υπόμνημα και όσα θα απολογηθούμε στην κυρία Ανακριτή. Σημειωτέον ότι όλοι οι δήθεν παθόντες και δήθεν βιασθέντες που καταθέτουν πριν την οιαδήποτε πράξη, την οποία δήθεν ονομάζουν βιασμό, είχαν δήθεν ερωτικές σχέσεις με τον κύριο Λιγνάδη επί μακρό χρονικό διάστημα».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Λιγνάδη: Τι απαντά ο δικηγόρος του μηνυτή, Ιωάννης Βλάχος, στον Αλέξη Κούγια"

Συναγερμός σε ιδιωτική κλινική στον Πειραιά: Tουλάχιστον 70 κρούσματα

Συναγερμός σήμανε σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά, όπου σύμφωνα με το Open, δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, πρόκειται για τουλάχιστον 70 κρούσματα ενώ υπάρχει συρροή κρουσμάτων από την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες είχε μεταβεί εκεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Περίπου 10 ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία αναφοράς.

 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός σε ιδιωτική κλινική στον Πειραιά: Tουλάχιστον 70 κρούσματα"

Κούγιας: «Αν μου το επιτρέψει ο Λιγνάδης θέλω να μηνύσω την Μενδώνη»

Οργισμένος ο Αλέξης Κούγιας για τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνος άνθρωπος» που χρησιμοποίησε η Λίνα Μενδώνη πριν λίγες μέρες, αναφερόμενη στον εντολέα του, Δημήτρη Λιγνάδη. Βέβαιος ο γνωστός ποινικολόγος πως θα αποδειχθεί η αθωότητα του πελάτη του.

Νέες… βόμβες έριξε ο Αλέξης Κούγιας το βράδυ της Τρίτης, 23.02.2021, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, του οποίου την υπεράσπιση ανέλαβε και επίσημα λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας τόνισε πως εάν του το επιτρέψει ο εντολέας του, επιθυμεί να μηνύσει την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη!

Αφορμή, όπως τόνισε, οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε η Λίνα Μενδώνη στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, προ ημερών, κατά την διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη «επικίνδυνο άνθρωπο», με τον γνωστό ποινικολόγο να μιλά για κατάφωρη καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας.

«Ο πελάτης μου είναι αθώος», είπε επίσης ο Αλέξης Κούγιας, λέγοντας για τους καταγγέλλοντες πως ο ένας ζει μόνιμα στην Σουηδία και ο άλλος είναι μοντέλο.

Έκανε λόγο για επαγγελματίες του σεξ – δήθεν αξιόπιστους μάρτυρες – που συχνάζουν εκεί που «ψαρεύονται» οι ομοφυλόφιλοι. 

«Ο ένας λέει ζαλίστηκα δεν ξέρω τι συνέβη», συμπληρώνει ο Αλέξης Κούγιας, κάνοντας λόγο για «δήθεν παθόντες».

Μάλιστα, ο γνωστός ποινικολόγος υπαινίχθηκε ότι η όλη συγκυρία μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου είναι πολιτικά επιλήψιμη.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις πολιτικής σκευωρίας για να φύγει η Λίνα Μενδώνη από το Υπουργείο Πολιτισμού, και ποιος ξέρει – όπως διερωτήθηκε – μπορεί κάποιοι πολιτικοί να ποντάρουν και σε πρόωρες εκλογές.

Επιπλέον, ο Αλέξης Κούγιας άφησε αιχμές για κακό χειρισμό και από τον προηγούμενο νομικό υπερασπιστή του Δημήτρη Λιγνάδη, λέγοντας πως έπρεπε να είχε κάνει προσφυγή, καθώς υπήρξαν παρατυπίες από τη στιγμή που ασκήθηκε η δίωξη και εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού.

«Στο τέλος θα καταντήσουμε έρμαια ανθρώπων που εκμεταλλεύονται προσωπικές στιγμές», κατέληξε ο γνωστός ποινικολόγος, εκτιμώντας πως η υπόθεση κατά του Δημήτρη Λιγνάδη είναι «μόνον η αρχή και θα ακολουθήσουν κι άλλες, αυτή φορά εναντίον τραγουδιστών ακόμη και δημοσιογράφων».

Κούγιας: «Ο κύριος Λιγνάδης θα αθωωθεί» – «Περίμενα έγγραφα για παιδεραστίες και βρίσκω μια δικογραφία με 5 σελίδες»

Νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας «άστραψε και βρόντηξε» μιλώντας στο Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο. Τόνισε πως παρέλαβε τα έγγραφα της υπόθεσης και έμεινε έκπληκτος με αυτά που αντίκρισε…

“Παίρνω αντίγραφα σήμερα και αντί για 41 καταθέσεις που να τον κατονόμαζαν για παιδεραστίες, βρίσκω μια δικογραφία με 5 σελίδες! Την κατάθεση μιας κυρίας που δηλώνει αθεράπευτα ερωτευμένη, που λέει ότι απατούσε τον σύντροφό της με τον Λιγνάδη… Και αυτή είναι σημαντική μάρτις. Και 2 ομοφυλόφιλοι ακραίοι….”

“Ο άλλος λέει ότι εγώ παρευρίσκομαι με άνδρες και έτσι γνώρισα τον Λιγνάδη. Τα λένε αυτοί που θέλουν να καταγγείλουν τον Λιγνάδη, περιγράφοντας την καθημερινότητά τους. Το περιεχόμενο της δικογραφίας, με οδήγησε να δεχτώ το αίτημα του (Λιγνάδη) να είμαι δικηγόρος του”.

Ο γνωστός ποινικολόγος, απόρησε πώς ασκήθηκαν διώξεις και βγήκε ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη Λιγνάδη, με αυτά τα στοιχεία και χωρίς καν να κληθεί ποτέ να πει την άποψή του.

“Βρίσκεται κατηγορούμενος ένας λαμπερός σκηνοθέτης, είναι 53 ετών και από 18 ετών είναι ηθοποιός. Είναι το κεντρικό πρόσωπο στα κανάλια, σε αντιπαράθεση στη βουλή… Χωρίς να βγει να αρθρώσει λέξη”!

“Ο κύριος Λιγνάδης θα αθωωθεί” είπε ο Αλέξης Κούγιας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά ο γνωστός σκηνοθέτης, κατά ανθρώπων που σπίλωσαν το όνομά του.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας: «Αν μου το επιτρέψει ο Λιγνάδης θέλω να μηνύσω την Μενδώνη»"

Κορωνοϊός: Άλμα με 2.147 τα νέα κρούσματα - 357 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.147, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 182.783 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν ανήλθε συνολικά σε 55.543, εκ των οποίων τα 25.131 ήταν μοριακού τύπου και τα 30.412 ήταν rapid.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.343 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (68.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.291 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +13.26%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 248 ασθενείς.

 Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 30
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 95
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 17
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 36
ΑΡΤΑΣ 12
ΑΧΑΪΑΣ 121
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 16
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 95
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 6
ΔΡΑΜΑΣ 3
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 49
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 140
ΕΒΡΟΥ 40
ΕΥΒΟΙΑΣ 46
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 7
ΗΛΕΙΑΣ 31
ΗΜΑΘΙΑΣ 22
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 32
ΘΑΣΟΥ 8
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 11
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 205
ΘΗΡΑΣ 4
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 20
ΚΑΒΑΛΑΣ 16
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 25
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 4
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 285
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 11
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 2
ΚΙΛΚΙΣ 6
ΚΟΖΑΝΗΣ 18
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 18
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
ΛΑΡΙΣΑΣ 44
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3
ΛΕΣΒΟΥ 8
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 4
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 19
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 10
ΝΑΞΟΥ 11
ΝΗΣΩΝ 24
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 100
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 259
ΠΕΛΛΑΣ 7
ΠΙΕΡΙΑΣ 17
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 8
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 18
ΡΟΔΟΠΗΣ 2
ΡΟΔΟΥ 7
ΣΑΜΟΥ 7
ΣΕΡΡΩΝ 12
ΣΥΡΟΥ 4
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 8
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 17
ΦΩΚΙΔΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 39
ΧΑΝΙΩΝ 6
ΧΙΟΥ 11
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 49

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Άλμα με 2.147 τα νέα κρούσματα - 357 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι"

Η Αθήνα «απαντά» στον Ακάρ: Αναφαίρετο το δικαίωμα εκπαίδευσης της ΠΑ – Δεν παρενοχλήθηκε το «Τσεσμέ»!

Η ελληνική πλευρά «απαντά» στους ισχυρισμούς που έκανε πριν από λίγες ώρες ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι δήθεν ελληνικά μαχητικά «παρενόχλησαν» το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟnAlert, ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς θα ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ενέργεια «παρενόχλησης» του τουρκικού πλοίου, ενώ θα γίνουν και άλλες διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πηγές πληροφόρησης του OnAlert, στην ανακοίνωση αυτή θα γίνεται σαφές ότι οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ» δεν ακυρώνουν το δικαίωμα εκπαίδευσης των αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στην ανακοίνωσή θα γίνεται αναφορά στην εκπαιδευτική άσκηση που πραγματοποίησαν δυνάμεις της πολεμικής Αεροπορίας, σε περιοχή που επικαλύπτει την περιοχή της τουρκικής NAVTEX, την οποία νομίμως είχαν δεσμεύσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές με έκδοση NOTAM (από την Χαλκιδική ως την Σκύρο).

Επίσης, στην ανακοίνωση θα επισημαίνεται ότι ουδέποτε υπήρξε παρενόχληση του «Τσεσμέ» και ουδέποτε τα ελληνικά μαχητικά πέταξαν σε χαμηλό ύψος κοντά στο τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς που προβάλλουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί δήθεν παρενόχλησης του πλοίου του τουρκικού ναυτικού «Τσεσμέ» από Ελληνικά Αεροσκάφη σήμερα σας ενημερώνουμε ότι:

Στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, 5 ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στην άσκηση συμμετείχαν 29 Αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν περί την 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα την 14:40. Τα Ελληνικά Αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρα Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το Υ/Γ CESME έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του Δυτικά ν. Λήμνου.

Το πλησιέστερο ίχνος Ελληνικού Αεροσκάφους από το Τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.  Ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αθήνα «απαντά» στον Ακάρ: Αναφαίρετο το δικαίωμα εκπαίδευσης της ΠΑ – Δεν παρενοχλήθηκε το «Τσεσμέ»!"

Λιανεμπόριο: Με sms στο 13032 οι μετακινήσεις στα καταστήματα

Τον πενταψήφιο αριθμό 13032  σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να διευκολύνει αποκλειστικά το λιανεμπόριο.

Οι πολίτες που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν αγορές από τα καταστήματα του λιανεμπορίου, θα στέλνουν sms στον νέο αριθμό. Ωστόσο, το μήνυμα θα έχει διάρκεια 3 ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνον μία φορά την ημέρα.

Ωστόσο, το 13032 θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Για τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία, αλλά και για τις άλλες δραστηριότητες, ισχύει το 13033.

Στόχος το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον νέο πενταψήφιο αριθμό να πετύχει το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ θα πετύχει και την κατάχρηση των μετακινήσεων με τον συγκεκριμένο αριθμό.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στoν ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιανεμπόριο: Με sms στο 13032 οι μετακινήσεις στα καταστήματα"

Στις 16 Μαΐου ο πρώτος διαγωνισμός για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αφορά στην κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας, εγκαινιάζει την Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις απόκτησης του Πιστοποιητικού Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), που αποτελεί, πλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας από αλλογενείς αλλοδαπούς.

Η Τράπεζα Θεμάτων συνιστά ένα σημαντικό μέρος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αδιάβλητου μηχανισμού, εναρμονισμένου στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Μέσω του μηχανισμού αυτού θα χορηγείται η Ελληνική Ιθαγένεια στους ενδιαφερόμενους που πληρούν στο ακέραιο τα απαιτούμενα κριτήρια μέσα από διαφανείς διαδικασίες. 

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την απόκτηση του Π.Ε.Γ.Π. μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων, ακολουθώντας τις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr και ypes.gr/g-g-ithageneias/arxiki-selida/trapeza-thematon-pegp.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Θεμάτων περιλαμβάνει 300 θέματα ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού. Παράλληλα, περιλαμβάνονται 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση προφορικού λόγου και 50 θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου της ελληνικής γλώσσας.

Επισημαίνεται ότι η Επιστημονική Επιτροπή του Π.Ε.Γ.Π. θα αντλεί τα θέματα της κάθε εξεταστικής περιόδου μέσα από την προκαθορισμένη ύλη που περιλαμβάνεται στην Τράπεζα Θεμάτων, όπως ορίζεται παραπάνω.

Σύμφωνα με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των εξετάσεων για Π.Ε.Γ.Π., ο πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαΐου 2021, ενώ αναμένεται στο προσεχές διάστημα να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 16 Μαΐου ο πρώτος διαγωνισμός για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας"

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Ελεύθεροι αφέθησαν οι 31 συλληφθέντες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν, τη Δευτέρα, στο κτίριο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λόγω απουσίας μαρτύρων, αναβλήθηκε η δίκη των 31 νεαρών συλληφθέντων.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης όρισε νέα δικάσιμο για τις 25 Φεβρουαρίου ενώ ήρε την κράτηση των κατηγορούμενων.

5250559

Ένταση προκλήθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου Θεσσαλονίκης πριν την συνεδρίαση όταν η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να παρευρίσκονται μόνο οι 31 και οι συνήγοροι τους. Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ προβλέπεται η παρουσία συνολικά 15 ατόμων σε κάθε δίκη, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Μετά τις διαμαρτυρίες των δικηγόρων, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να περάσουν όλοι έξω από την αίθουσα και να εισέρχονται ξεχωριστά ο κάθε κατηγορούμενος με το συνήγορο του. Τελικά αυτό δεν έγινε.

Κατά την είσοδο τους στη δικαστική αίθουσα κάποιοι από τους 31 νεαρούς και νεαρές φώναζαν συνθήματα ενώ συνοδεύονταν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ.

 
 


Οι ιδιότητες τους δεν διευκρινίστηκαν κατά την εισαγωγή της δικής καθώς αναγνώστηκαν μόνο τα ονόματα των κατηγορουμένων.
 

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες του ΑΠΘ"

Δίκη για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας: Στις 5 Μαρτίου πιθανόν η οριστική απόφαση

Παραμένουν στα καθήκοντά τους οι διορισθέντες πραγματογνώμονες στην υπόθεση θανάτου της Μελίνας Παρασκάκη, που είχε αφήσει την τελευταία της πνοή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας στην οποία είχε υποβληθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου που σήμερα κλήθηκε να αποφασίσει για το εάν θα κάνει δεκτές ή όχι τις δηλώσεις εξαίρεσης των δύο εκ των τριών πραγματογνωμόνων, διατήρησε τους διορισθέντες πραγματογνώμονες, απορρίπτοντας το αίτημα αυτοεξαιρέσεως, θεωρώντας ότι οι επικαλούμενοι λόγοι προϋπήρχαν του διορισμού τους.

Αύριο Τετάρτη (24.02) μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει πραγματογνωμοσύνη παρουσία των τεχνικών συμβούλων και των δύο πλευρών αναφέρει το cretapost.gr.

Το Δικαστήριο διέκοψε για 5 Μαρτίου 2021, ημέρα που κατά πάσα πιθανότητα, θα εκδοθεί η οριστική απόφαση.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, αίτημα εξαίρεσης υπέβαλαν δύο από τους πραγματογνώμονες γιατρούς οι οποίοι είχαν οριστεί από το δικαστήριο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν πραγματογνωμοσύνη στην οποία θα είναι παρόν και ειδικός εκπρόσωπος της πολιτικής αγωγής.

Οι δύο γιατροί ζήτησαν από το δικαστήριο την εξαίρεσή τους καθώς η πλευρά της πολιτικής αγωγής άφησε αιχμές για το γεγονός ότι έχουν υπάρξει μαζί με την κατηγορούμενη αναισθησιολόγο, στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία του συνεδρίαση στις 15 Ιανουαρίου, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε διακόψει μετά την εξέταση του αιτήματος εξαίρεσης του καθηγητή καρδιολογίας ο οποίος είναι ένας εκ των τριών γιατρών που είχαν διορισθεί για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης την οποία είχε ζητήσει το δικαστήριο στην προηγούμενη συνεδρίασή του.

Το δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την αίτησή του κι έτσι ανέβαλε τη συνεδρίαση για τις 29 Ιανουαρίου ενώ ορίστηκε νέος πραγματογνώμων καρδιολόγος.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας: Στις 5 Μαρτίου πιθανόν η οριστική απόφαση"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα διατροφής

Την ανάκληση της παρτίδας TH0020920 του συμπληρώματος διατροφής agPharm ALOE VERA WITH COLLAGEN 500ml ανακοίνωσε ο ΕΟΦ.

Η ανάκληση της παρτίδας του συμπληρώματος διατροφής, με αριθμό γνωστοποίησης 18451/22-2-2016 και ημερομηνία λήξης 09/22 αποφασίστηκε γιατί τα αποτελέσματα των δοκιμών και αναλύσεων του εργαστηρίου του ΕΟΦ δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές ως προς τους ελέγχους:

1) Συνολικός αριθμών αερόβιων μικροοργανισμών και

2) Συνολικός αριθμός ζυμών και μυκήτων.

Επιπλέον διαπιστώθηκε παρουσία Pseudomonas aeruginosa.

«Η εταιρεία AGPHARM-ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι υπεύθυνη για την διακίνηση του προϊόντος οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα διατροφής"

Θράσος από Ακάρ: Οι Έλληνες παρενόχλησαν το «Τσεσμέ» - Απαντήσαμε κατάλληλα

Λόγο για «παρενόχληση» του πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά F-16 στα δυτικά της Λήμνου, έκαναν νωρίτερα την Τρίτη οι Τούρκοι, με τον Χουλουσί Ακάρ να επισημαίνει, μάλιστα, πως «δώσαμε την κατάλληλη απάντηση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου «Ανατολή» «τέσσερα αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το TCG Çeşme στα δυτικά της Λήμνος. Ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ένα «κέλυφος βομβίδας» αναφέρει συγκεκριμένα.


anadolu_1

«Ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας. Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών. Η στάση, η απόφαση και η δουλειά που κάνουμε σε αυτό το πεδίο, είναι συγκεκριμένες. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι' αυτό» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει νόμιμες τις έρευνες του Τσεσμέ, καθώς πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι «είναι σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες», ενώ «δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, εν αναμονή του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, έχει προγραμματίσει άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις.

Πολεμικό» κλίμα από τουρκικά ΜΜΕ για την «παρενόχληση» του «Τσεσμέ»

«Πολεμικό» κλίμα κατά της Ελλάδα, καλλιεργούν τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά ΜΜΕ, κάνοντας πρώτο θέμα τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, πως ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το ωκεανογραφικού πλοίο «Τσεσμέ» που διεξάγει έρευνα στο κεντρικό Αιγαίο, με παράνομη Navtex.

Το θέμα ανέδειξε αρχικά δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, που γρήγορα αναδημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό τύπο, ενώ ιδιαίτερες αναφορές γίνονται σε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές τουρκικών δικτύων.

«Παρενόχληση από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη στο πλοίο «TCG Çeşme» που διεξάγει έρευνα σε διεθνή ύδατα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Anadolu.

«Παρενόχληση τουρκικών πλοίων από την Ελλάδα. Ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος» γράφει η Sabah.

«Η Ελλάδα ξεπέρασε και πάλι τα όριά της! Παρενόχληση τουρκικών πλοίων από ελληνικά F-16» σχολιάζει το Ahaber.com.

«Στιγμές έντασης στο Αιγαίο! Τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα παρενόχλησαν το πλοίο ‘‘TCG Çeşme’’» αναφέρει ο τίτλος δημοσιεύματος της Sabah.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο "TCG Çeşme", το οποίο διεξάγει επιστημονική και τεχνική έρευνα στο Αιγαίο» σχολιάζει ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ΤRT, φιλοξενώντας τον τέως αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, Τζιχάτ Γιαϊτζί, μεγάλου θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας».


«Πηγές Υπ. Άμυνας: Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ερευνητικό πλοίο TCG Çeşme, δόθηκε η απαραίτητη απάντηση» αναφέρει ο τίτλος του t24.com.tr.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ «τέσσερα αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το TCG Çeşme στα δυτικά της Λήμνος. Ένα από τα τέσσετα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ένα «κέλυφος βομβίδας» .

Τα δημοσιεύματα μεταδίδουν και το σχόλιο του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που έκανε λόγο ευθέως για παρενόχληση του «Τσεσμέ» από ελληνικά F-16, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα «πράξει όλα τα αναγκαία» προκειμένου να μην παρεμποδιστεί το έργο του ωκεανογραφικού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θράσος από Ακάρ: Οι Έλληνες παρενόχλησαν το «Τσεσμέ» - Απαντήσαμε κατάλληλα"

Επιστήμονες απέδειξαν ότι ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη ήταν στις 5 Φεβρουαρίου 2020

Ενας 56χρονος οικοδόμος από το Βελιγράδι, ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, εισήχθη στις 5 Φεβρουαρίου 2020 στο νοσοκομείο με πυρετό, βήχα και αναπνευστικές δυσκολίες. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα και η νεκροψία έδειξε πνευμονία ως αιτία θανάτου.

Μήνες αργότερα ωστόσο, επιστήμονες το Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Βελιγραδίου βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο άνθρωπος πέθανε από Covid-19.

Ο Μιλένκο Μπογκντάνοβιτς, ιατροδικαστής παθολόγος, δήλωσε ότι η μελέτη 12 επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Frontiers in Medicine, δείχνει ότι η Covid-19 ήταν παρούσα στην Ευρώπη πολύ πριν απ' ό,τι έχει θεωρηθεί.

«Η Covid-19 ήταν πιθανότατα η αιτία της συρροής κρουσμάτων πνευμονίας άγνωστης προέλευσης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2020», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η Γαλλία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα προσβολής από τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 στις 24 Ιανουαρίου 2020 και τον πρώτο θάνατο από την νόσο στις 15 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα από 111 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως και περισσότεροι από 2.500.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδάφη από την επίσημη ανακοίνωση της εμφάνισης κρουσμάτων στην Κίνα τον Δεκέμβριο 2019.

Ο Μιλένκο Μπογκντάνοβιτς δηλώνει ότι οι επιστήμονες έλαβαν κατεψυγμένο δείγμα υαλοειδούς υγρού του ασθενούς για να αποδείξουν την παρουσία του ιού.

«Είναι, προς το παρόν, ο πρώτος post-mortem επιβεβαιωμένος θάνατος από Covid-19 στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην Σερβία καταγράφηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Ο καταγεγραμμένος συνολικός αριθμός των θανάτων της επιδημίας στην Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων είναι 4.351.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιστήμονες απέδειξαν ότι ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη ήταν στις 5 Φεβρουαρίου 2020"

Ανακοίνωση ΑΠΘ για κατάληψη και επεισόδια: Οι μισοί συλληφθέντες είναι εξωπανεπιστημιακοί

Ανακοίνωση για τα γεγονότα που οδήγησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέδωσαν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, διευκρινίζοντας ποια ήταν τα ζητήματα για τα οποία ενημερώθηκαν οι Εισαγγελικές Αρχές, που αποφάσισαν την επέμβαση.

Γνωστοποιούν, παράλληλα, ότι από την επίσημη ενημέρωση που είχαν «οι 19 από τους συλληφθέντες δεν ήταν μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας -κατά δήλωσή τους- και μόνο 12 δήλωσαν φοιτητές του πανεπιστημίου μας».

Η ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών έχει ως εξής:

«Στις 7 το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρατώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης. Στη συνέχεια, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν το δημόσιο κτίριο. Απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν από το κτίριο, απειλώντας μάλιστα τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ ζήτησαν επιτακτικά και την εκκένωση των χώρων στάθμευσης», αναφέρουν οι πρυτανικές Αρχές στην ανακοίνωση τους, εξηγώντας πως «ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για τη βίαιη απομάκρυνση των υπαλλήλων φύλαξης και καθαριότητας, όπως επίσης και για την παρεμπόδιση προσέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων». Υπενθυμίζουν, δε, πως «ήδη, από την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου, άγνωστα άτομα κινήθηκαν απειλητικά κατά του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, ενώ επιτέθηκαν σε υπάλληλο της υπηρεσίας φύλαξης που προσπάθησε να τον προστατεύσει».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φύση των απειλών της σωματικής ακεραιότητας που δέχθηκαν εργαζόμενοι, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου απάντησε «πως αυτές οι μαρτυρίες αποτελούν επίσημα στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται», δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος πως «κανένα μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, σε όποιον πολιτικό χώρο κι αν ανήκει ή υπηρετεί, δεν υποστηρίζει βίαιες πρακτικές σε βάρος εργαζομένων και δη εκείνων που έχουν μοχθήσει για την απομάκρυνση των εμπόρων ναρκωτικών και άλλων παραβατικών στοιχείων από το campus».

Η δεύτερη επικοινωνία των πρυτανικών Αρχών με την Εισαγγελία τη Δευτέρα έγινε, σύμφωνα με όσα γνωστοποιούνται στην ανακοίνωση, «όταν πρόσθετες πληροφορίες από την υπηρεσία φύλαξης του πανεπιστημίου, τεκμηρίωναν την παραβίαση χώρων και την είσοδο άγνωστων ατόμων στον 7ο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πρυτανείας, όσο και σε άλλους χώρους που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση» και, επιπρόσθετα «ενημερώθηκε για την εκ νέου παρεμπόδιση στην προσέλευση εργασίας, όλων των εργαζομένων και της διοίκησης στο κτίριο».

Οι πρυτανικές Αρχές τονίζουν ότι «με βάση τα παραπάνω, η παρέμβαση της Πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του πανεπιστημίου και την αποφυγή καταστροφής δημόσιας περιουσίας» και σημειώνουν ότι «αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν η προσαγωγή των καταληψιών».

«Τα χθεσινά γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες, που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι ομάδες αυτές, επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έχουν “επικηρύξει” καθηγητές που δε συμμερίζονται τις απόψεις τους. Έχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Έχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. Για πολλά χρόνια, η πανεπιστημιακή κοινότητα υπέστη αυτή την κατάσταση», αναφέρουν οι πρυτανικές Αρχές και υπογραμμίζουν ότι «τα θύματα αυτών των συμπεριφορών αισθάνθηκαν ανήμπορα να αντιδράσουν, δίσταζαν μπροστά στην απειλή της βίας» και «ο φόβος έφερε την ανοχή κι η ανοχή διαιώνισε τον φόβο», γι' αυτό «οι συγκεκριμένες επιθέσεις πλήττουν την καρδιά του δημοκρατικού πανεπιστημίου».

«Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής», καταλήγουν οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανακοίνωση ΑΠΘ για κατάληψη και επεισόδια: Οι μισοί συλληφθέντες είναι εξωπανεπιστημιακοί"

Κούγιας για υπόθεση Λιγνάδη: «Χοντροκομμένα ψέματα και επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι ως μάρτυρες»

Ανακοίνωση στα ΜΜΕ απέστειλε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έπειτα από την παραλαβή της δικογραφίας κάνει γνωστό ότι αναλαμβάνει και επισήμως να υπερασπιστεί τον Δημήτρη Λιγνάδη, με τον πρώην συνήγορό του, κ. Νίκο Γεργουλέα να έχει ήδη αποδεσμευτεί από την υπόθεση

Ο γνωστός ποινικολόγος κάνει, μάλιστα, λόγο για μια δικογραφία η οποία -σύμφωνα με τα λογόμενά του- δε δικαιολογεί το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε, ενώ αναφερόμενος τόσο στα θύματα όσο και τους μάρτυρες μιλά για «αναξιόπιστες προσωπικότητες.

Αναλυτικά η δήλωσή του 

«Πριν από λίγη ώρα έλαβα στα χέρια μου τα αντίγραφα της δικογραφίας, η οποία σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Αθηνών εις βάρος του κορυφαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη και πρώην διευθυντού του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος, κυρίου Δημήτρη Λιγνάδη.

Ανέμενα ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας θα είχε αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή εις βάρος του, καθώς και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως, διαδικαστική πράξη, η οποία προβλέπεται για ακραίες περιπτώσεις, όταν οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές πιθανολογούν δύο προϋποθέσεις:

1) η πρώτη είναι ο δράστης να κατηγορείται για μία παράνομη συμπεριφορά που γίνεται τώρα και

2) η δεύτερη να πιθανολογείται σφόδρα είτε η εξαφάνισή του είτε η αναχώρησή του στο εξωτερικό.

Με δυσάρεστη έκπληξή μου διαπίστωσα ότι η δικογραφία δεν περιέχει τίποτα από αυτά, που έχω συνηθίσει σχεδόν πέντε δεκαετίες να διαπιστώνω ότι υπάρχουν, όταν ενεργοποιούνται διαδικασίες, όπως αυτές που ενεργοποιήθηκαν αστραπιαίως εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη.

Στη δικογραφία υπάρχουν δύο μηνύσεις γραμμένες από δικηγόρους. Ο ένας μηνυτής ζει μόνιμα στη Σουηδία και ο άλλος δηλώνει ότι ήταν μοντέλο, οι οποίοι μάλιστα στην ουσία δεν περιγράφουν τίποτα εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη και μόλις διαβάσεις αυτά που περιγράφουν, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες.

Όσον αφορά τους δήθεν μάρτυρες που δήθεν επιβεβαιώνουν γεγονότα, πρόκειται για «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους, και μία κυρία 40 ετών, η οποία ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη, και της οποίας η προσωπικότητα είναι γνωστή στο χώρο του θεάτρου, λεπτομέρειες της οποίας θα αναδείξουμε με το απολογητικό μας υπόμνημα και όσα θα απολογηθούμε στην κυρία Ανακριτή.

Σημειωτέον ότι όλοι οι δήθεν παθόντες και δήθεν βιασθέντες που καταθέτουν πριν την οιαδήποτε πράξη, την οποία δήθεν ονομάζουν βιασμό, είχαν δήθεν ερωτικές σχέσεις με τον κύριο Λιγνάδη επί μακρό χρονικό διάστημα.

Εκπλήσσομαι πώς με αυτό το προανακριτικό και ανακριτικό υλικό παραβιάσθηκε τόσο ακραία το τεκμήριο αθωότητας εις βάρος του δυστυχούς σήμερα εντολέως μου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του, χωρίς να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον κύριο Εισαγγελέα και εξεδόθη ένταλμα συλλήψεως χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και με μία εντελώς παράνομη διαδικασία.

Είμαι σχεδόν πέντε δεκαετίες συνήγορος υπερασπίσεως, γνωρίζω ότι δυστυχώς πολλές φορές κατασκευάζονται με σκοπιμότητα ποινικές υποθέσεις, που τις περισσότερες φορές είναι το μέσο επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων (υπόθεση του αείμνηστου Βρέντζου τρεις ημέρες πριν τις εκλογές του 2004, υπόθεση Ριχάρδου παραμονές εκλογών του 2019 κ.ά) και θέλω να καταστήσω γνωστό σε όλους ότι αυτή η υπόθεση με αυτή τη νομική βαρβαρότητα εις βάρος Έλληνα πολίτη έχει στόχο την κυρία Μενδώνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια Υπουργός για την απεμπλοκή της τεράστιας επενδύσεως στο Ελληνικό, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των δήθεν αρχαιολογικών ευρημάτων και να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η τεράστια επένδυση.

Αυτονόητο είναι ότι αποδέχομαι την εντολή του κυρίου Δημήτρη Λιγνάδη να είμαι συνήγορός του και εύχομαι η κυρία 19η Τακτική Ανακριτής και η κυρία ή ο κύριος Εισαγγελέας που θα γνωμοδοτήσει, να έχουν το σθένος να αντέξουν σε αυτή την πρωτοφανή, απάνθρωπη και κόντρα στις συνθήκες της δίκαιης δίκης επίθεση εις βάρος του εντολέως μου και να μη γίνουν υποχείρια ταπεινών πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αύριο θα παρουσιαστούμε με τον κύριο Λιγνάδη στις 12 το μεσημέρι ενώπιον της κυρίας Ανακριτού και θα ζητήσω αναβολή της απολογίας του για την Πέμπτη 25.2.2021, ώστε να μου δοθεί ο χρόνος μαζί με τους συνεργάτες μου να προετοιμάσουμε ένα επαρκές απολογητικό υπόμνημα».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας για υπόθεση Λιγνάδη: «Χοντροκομμένα ψέματα και επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι ως μάρτυρες»"

Δημοσκόπηση: Κυρίαρχη η ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία – Ψηλά ο Τζιτζικώστας

Πολύ υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει η ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του Politic.gr.

Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 33,2% της προτίμησης του εκλογικού σώματος στην Κεντρική Μακεδονία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει το 17,6% της προτίμησης των ερωτηθέντων.

Τρίτο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με ποσοστό 8,7%.

Ψηλά ο Τζιτζικώστας 

Όσον αφορά στον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, η έρευνα της Palmos Analysis τον εμφανίζει κυρίαρχο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Στο ερώτημα «τι εικόνα έχετε για τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας», το 70% των ερωτηθέντων απάντησε «θετική ή μάλλον θετική» γνώμη, με την αρνητική ή μάλλον αρνητική να κυμαίνεται στο 21,9%.

Στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο της Περιφέρειας» το 46% απαντά «πολύ/αρκετά, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η διεισδυτικότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τον κρίνουν θετικά το 54% όσων ψήφισαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις για το που θέλουν να συνεχίσει στην πολιτική ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το 43% των απαντήσεων να επιθυμεί την παραμονή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μόλις 10% τον θέλει στο Κοινοβούλιο ως Βουλευτή, ένα 7% ως μέλος της Κυβέρνησης και 1% ως Ευρωβουλευτή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Κυρίαρχη η ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία – Ψηλά ο Τζιτζικώστας"

Κυρ. Πιερρακάκης: Έρχεται νέο 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών

Μια καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών -και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο- και θα έχει χρονικό περιορισμό, ετοιμάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».

Όσον αφορά στο σύστημα εμβολιασμού που θα ανοίξει για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών τόνισε ότι θα ενταχθούν και οι ομάδες υψηλού κινδύνου. «Η κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων γίνεται από τους ειδικούς, εμείς υλοποιούμε οτιδήποτε αποφασίζεται με βάση τα κριτήρια που αποφασίζεται. Θα ενταχθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες. Είναι το αμέσως επόμενο στάδιο οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα είναι παράλληλα με την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών, ενώ το επόμενο στάδιο θα αφορά άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου. Το πότε θα είναι αυτό εξαρτάται με τις παραδόσεις των εμβολίων» είπε ο κ. Πιερρακάκης και επανέλαβε ότι η βεβαίωση εμβολιασμού θεωρείται ως εργαλείο διευκόλυνσης.

Για το Κτηματολόγιο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε ότι «μαζί με τον Γιώργο Στύλιο που είναι ο αρμόδιο υφυπουργός σχεδιάζουμε μια σειρά από δράσεις που θα αφορούν το Κτηματολόγιο. Από τον Μάρτιο μέσω του gov.gr θέλουμε να επιτρέψουμε την απομακρυσμένη πρόσβαση στους επαγγελματίες στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου, δηλαδή ό,τι κάνει σήμερα ένας δικηγόρος όταν πηγαίνει σε ένα γραφείο Κτηματολογίου, θα γίνεται πλέον από το γραφείο του χωρίς ταλαιπωρία, συνωστισμό. Κι αντίστοιχα δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι θα έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα στοιχεία που έχουν σχέση με την δική τους δραστηριότητα».

Για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε ότι η κομματικοποίηση της συζήτησης αδικεί τα ίδια τα θύμα κι όχι την κυβέρνηση που για πρώτη φορά μπορούν να μιλήσουν και πρέπει να μιλήσουν. Σχολίασε ότι πρόκειται για εκχυδαϊσμό και υπογράμμισε ότι «η κ. Μενδώνη είναι μια καλή υπουργός με την οποία συνεργάζομαι πολύ στενά μαζί της, η παραγωγικότητά της είναι δεδομένη. Αρκεί κανείς να μείνει στην μεγάλη εικόνα, στο δάσος κι όχι στο δέντρο. Το θέμα αυτό δεν πρέπει να κομματικοποιηθεί, η ουσία είναι να μπορέσουν τα θύματα να εκφραστούν, να μιλήσουν».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρ. Πιερρακάκης: Έρχεται νέο 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών"

Αναρχικοί έξω από το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας υπέρ του Κουφοντίνα

Μέχρι έξω από το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Μεταξουργείο έφτασε ομάδα αναρχικών.

Οι αναρχικοί που έκαναν… επίσκεψη στο σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας, πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα, υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα. Όλα έγιναν έξω από το συγκρότημα κατοικιών που μένει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μεταξουργείο, λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης (23.02.2021).

Αφού πέταξαν τα φέιγ βολάν, οι περίπου 50 αναρχικοί αποχώρησαν από το σημείο. 

Δεν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις. 

Ταραντίλης: Οι τραμπούκοι κάνουν λάθος

Το περιστατικό καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, που έκανε λόγο για τραμπούκους, που κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι η Δημοκρατία τρομοκρατείται.

«Ο σημερινός στόχος των τραμπούκων, υποστηρικτών του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δημήτρη Κουφοντίνα, ήταν το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου όπου πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα. Ας γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα, λειτουργεί το κράτος δικαίου. Αν νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες τρομοκρατούν κάποιον, κάνουν λάθος. Η Δημοκρατία, ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται», ανέφερε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναρχικοί έξω από το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας υπέρ του Κουφοντίνα"

Γαλλία και Γερμανία κατά της AstraZeneca: Πολίτες αμφισβητούν το εμβόλιο και δεν πάνε στα ραντεβού

Aφού αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraΖeneca, Γερμανία και Γαλλία πληρώνουν το τίμημα καθώς πολλοί είναι οι πολίτες που διστάζουν να το κάνουν επιβραδύνοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα των δύο χωρών.

Γερμανία και η Γαλλία έχουν εμβολιάσει μέχρι στιγμής μόνο το 6% του πληθυσμού τους, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail.»

Για παράδειγμα, στη Γερμανία, χορηγήθηκαν μόνο 150 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου την Παρασκευή ενώ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 1,5 εκατομμύρια δόσεις με πολλούς να παραλείπουν σκοπίμως το ραντεβού αφότου ενημερώθηκαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca.

Πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, έχουν εκφράσει φόβους ότι το εμβόλιο είναι «σχεδόν αναποτελεσματικό» σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, παρά τα ελάχιστα δεδομένα που υποστήριζαν αυτή την εκδοχή κι ενώ πολλές υγειονομικές αρχές έχουν εγκρίνει τη χρήση του γι΄αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Τώρα όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης υπό το φόβο ότι θα εκτροχιαστεί περαιτέρω το πρόγραμμα εμβολιασμού στην γηραιά ήπειρο το οποίο εξακολουθεί να υστερεί έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εμβολιάσει μόλις το 6% του πληθυσμού τους, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη χορηγήσει την πρώτη δόση τουλάχιστον στο 26% του πληθυσμού του», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Στο Βερολίνο, το κέντρο εμβολιασμού «Tegel», το οποίο χορηγεί μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρει ότι μόνο 200 πολίτες προσέρχονται καθημερινά στο ραντεβού τους.

Σε ημερήσια βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 3.800, όπως αναφέρουν οι «The Times».

Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα αρνούνται επίσης να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τα σχόλια του Εμανουέλ Mακρόν για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο για όλους τους ενήλικες, η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 65 ετών.

Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca χορηγείται μόνο στο υγειονομικό προσωπικό και σε άτομα κάτω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, επιδημιολόγος και βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, δήλωσε:
«Τα κέντρα εμβολιασμού είναι έτοιμα, το εμβόλιο είναι εκεί όπως και οι ομάδες εμβολιασμού...Αλλά το εμβόλιο παραμένει αχρησιμοποίητο επειδή δεν εμφανίζονται αρκετά άτομα στα προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτή είναι μια παράλογη και αφόρητη κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μούλερ, απείλησε τους πολίτες ότι θα τους στείλει πίσω στην... ουρά εάν δεν κάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης και προτιμήσουν αυτό των Pfizer και ΒionTech.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία και Γερμανία κατά της AstraZeneca: Πολίτες αμφισβητούν το εμβόλιο και δεν πάνε στα ραντεβού"

Lockdown: Προς παράταση μιας εβδομάδας – Αυξημένα σήμερα τα κρούσματα

Το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει στις 8 Μαρτίου με νέα sms και τρίωρο περιορισμό στο ωράριο των καταναλωτών. Τον νέο τρόπο επιβεβαίωσε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Πληροφορίες για πάνω από 1.500 κρούσματα με τα 700 μόνο να είναι στην Αττική.

Καθόλου καλή δεν θα είναι σήμερα η εικόνα όσον αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα μας. Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι τα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρα γεγονός που «δένει» τα χέρια ειδικών και κυβέρνησης. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που παρατηρείται είναι ότι η διασπορά εξακολουθεί να είναι ενδοοικογενειακή γεγονός που ανησυχεί πολύ τους ειδικούς.

Με βάση αυτά τα στοιχεία όλα δείχνουν ότι την Παρασκευή οι ειδικοί θα οδηγηθούν στην εισήγηση για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα. Με άλλα λόγια να οδηγηθούμε σε μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις 8 Μαρτίου. 

Πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου περιλαμβάνει έναν νέο πενταψήφιο αριθμό όπου οι πολίτες θα στέλνουν sms. Ο αριθμός αυτός θα αφορά αποκλειστικά τα ψώνια από τα μαγαζιά (λιανεμπόριο) εκτός όμως των σούπερ μάρκετ.

Κάθε πολίτης που θα στέλνει sms στον νέο πενταψήφιο αριθμό θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες για να κάνει τα ψώνια του.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης αφορά στο άνοιγμα όλων των κλάδων του λιανεμπορίου με ελεύθερη προσέλευση των πολιτών στα καταστήματα, χωρίς δηλαδή click away ή click inside.

Οι πολίτες, θα έχουν τη δυνατότητα ενός sms την ημέρα για τις συγκεκριμένες αγορές σε εμπορικά καταστήματα.

Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως είπε, ετοιμάζεται μια καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών -και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm είπε: «Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».

Πως θα αποφευχθεί ο συνωστισμός

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ. Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας δηλαδή και συγκεκριμένο αριθμό πελατών μέσα στο κατάστημα, ανάλογα με τα τετραγωνικά του.

Η κυβέρνηση θα ήθελε τα καταστήματα να ανοίξουν την 1η Μαρτίου αλλά αυτό δεν θεωρείται δεδομένο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα καθορίσουν την ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Δύσκολα τα μαγαζιά θα ανοίξουν μετά τις 8 Μαρτίου. Η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Παρασκευή, μαζί με την απόφαση για την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Lockdown: Προς παράταση μιας εβδομάδας – Αυξημένα σήμερα τα κρούσματα"

Στον εισαγγελέα οι 31 συλληφθέντες κατά την αστυνομική επέμβαση στο ΑΠΘ

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα τα 31 άτομα που συνελήφθησαν για την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα επεισόδια που ακολούθησαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για την εκκένωσή του.

Οι συλληφθέντες στην πλειονότητά τους είναι φοιτητές και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά.

Όλες οι παραπάνω πράξεις διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και μετά την απαγγελία των κατηγοριών αναμένεται να παραπεμφθούν στο αυτόφωρο.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, σε καθένα βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες, φοιτητές έχουν προγραμματίσει για τις 11 το πρωί συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, απ' όπου θα κινηθούν με πορεία προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα οι 31 συλληφθέντες κατά την αστυνομική επέμβαση στο ΑΠΘ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news