facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Πάρτι άνω των 50 ατόμων στον Αλιμο - Ενταση με την Αστυνομία

Κάποιοι δεν βάζουν μυαλό και απόδειξη είναι το παρακάτω περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο (19/12). Περίπου 50 με 100 νεαρά άτομα είχαν συγκεντρωθεί στον λόφο Πανί στον Άλιμο και ετοιμάζονταν για πάρτι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο σημείο ήταν άμεση, καθώς οι Αρχές είχαν την πληροφορία για την συγκέντρωση των νεαρών.

Η ετοιμότητα της Αστυνομίας προκάλεσε εκνευρισμό στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα κατά την άφιξη των αστυνομικών στο σημείο. Αρχικά πέταξαν πέτρες και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, ενώ η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 15 προσαγωγές ενώ «έκοψε» αρκετά πρόστιμα ύψους 300 ευρώ.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Πάρτι άνω των 50 ατόμων στον Αλιμο - Ενταση με την Αστυνομία"

Διασωληνώθηκε 43χρονος Λαμιώτης που νοσηλευόταν στο πέτρινο

Γεμάτη ΜΕΘ και Κλινική covid. 70 άτομα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Λαμίας...

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Κορωνοϊού του Νοσοκομείου Λαμίας εισήλθε 43χρονος Λαμιώτης που διασωληνώθηκε στο Πέτρινο κτίριο μετά από επιπλοκές που του δημιούργησε ο επικίνδυνος ιός.

Πρόκειται για έναν ακόμη νέο άνθρωπο που δοκιμάζει το σκληρό πρόσωπο της covid-19 και ο οποίος είχε εισαχθεί μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη (17/12) στο Πέτρινο κτίριο έχοντας δύσπνοια.

Έτσι η ΜΕΘ κορωνοϊού του ΓΝ Λαμίας είναι και πάλι γεμάτη με 12 περιστατικά, με τα μισά από αυτά πλέον να είναι από τη Φθιώτιδα (5 άνδρες - 1 γυναίκα). Τα υπόλοιπα έξι (6) είναι τέσσερις άνδρες από Καρδίτσα και δύο από Λάρισα.

Όμως και στην Κλινική covid του Πέτρινου κτιρίου τα πράγματα για πολλοστή εβδομάδα βαίνουν... οριακά με 60 ασθενείς (58 αυτή τη στιγμή). Παρά τα 2+3 εξιτήρια που δόθηκαν το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν ανάλογες εισαγωγές, επιβεβαιώνοντας ότι ο ιός εξακολουθεί και βρίσκεται ανάμεσά μας. Και το χειρότερο είναι ότι σχεδόν τα μισά περιστατικά εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα που χρειάζονται νοσηλεία.

Στο πέτρινο τέλος, εξακολουθούν και νοσηλεύονται τέσσερα (4) περιστατικά από το Γηροκομείο όπου νόσησαν όλοι οι τρόφιμοι και μεγάλο μέρος του προσωπικού του

 lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Διασωληνώθηκε 43χρονος Λαμιώτης που νοσηλευόταν στο πέτρινο "

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο της Κυριακής – Ανοιχτά και τα καταστήματα με click away

Ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ και την Κυριακή (20.12.2020) καθώς και τα καταστήματα λιανικής με τη μέθοδο εξυπηρέτησης του click away για τα ψώνια των Χριστουγέννων.

Κατ’ αρχήν κάθε σούπερ μάρκετ μπορεί να αποφασίζει μόνο του για το ωράριο λειτουργίας του, ωστόσο τα καταστήματα λιανικής με click away θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 20:00. Το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ αυτή την Κυριακή γίνεται στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου που τίθεται σε εφαρμογή κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.

Φέτος, μάλιστα, τα σούπερ μάρκετ με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες χωρίς να παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Οι περισσότερες έως τώρα αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως τις 19:00. Ωστόσο, χρήσιμο θα είναι οι καταναλωτές να ενημερώνονται  από τις επίσημες ιστοσελίδες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που τους ενδιαφέρουν.

Υπενθυμίζεται ότι για μετακίνηση των πολιτών στα σούπερ μάρκετ απαιτείται η αποστολή SMS με τον αριθμό 2 στο 13033.

Προαιρετική είναι η λειτουργία των κομμωτηρίων και αύριο, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη στα κομμωτήρια γίνεται με SMS στο 13033 με τον κωδικό 2 και κατόπιν ραντεβού.

Φυσικά από το μέτρο του click away εξαιρούνται οι περιοχές, οι οποίες έχουν τεθεί σε σκληρότερο lockdown, όπως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο της Κυριακής – Ανοιχτά και τα καταστήματα με click away"

Νέα απάτη μέσω emails και SMS – Οδηγίες από μεγάλη ελληνική τράπεζα

Προειδοποιήσεις για προσπάθειες εξαπάτησης μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (emails και SMS) έστειλε η τράπεζα Eurobank στους πελάτες της. Όπως ενημερώνει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση, «τρίτα πρόσωπα, με κακόβουλες προθέσεις, αποστέλλουν μηνύματα με email ή SMS προς πελάτες μας τα οποία προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι προέρχονται από την Eurobank Α.Ε. και χρησιμοποιώντας τα να υποκλέψουν προσωπικά τους στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης στο e-Banking».

Η Eurobank, εξηγεί στους καταναλωτές τι πρέπει να προσέχουν στα συγκεκριμένα μηνύματα ώστε να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης. «Τα απατηλά αυτά ηλεκτρονικά μηνύματα παρουσιάζουν μία έκτακτη κατάσταση (π.χ. «ο λογαριασμός σας θα μπλοκαριστεί αν δεν κάνετε αμέσως…» ή «η κάρτα σας έχει μπλοκαριστεί και πρέπει να …» ή «το κινητό σας τηλέφωνο δεν έχει επιβεβαιωθεί και …’) και προτρέπουν τους πελάτες να ακολουθήσουν συνδέσμους (links) σε κακόβουλο ιστότοπο (site) και ακολούθως να καταχωρήσουν εκεί ευαίσθητα δεδομένα τους για να αρθεί η κατάσταση ανάγκης», εξηγεί στην ανακοίνωση. Η Eurobank συνιστά στους πελάτες της να μην ακολουθούν αυτούς τους συνδέσμους, να μην καταχωρούν κανένα από τα στοιχεία τους και να διαγράφουν αμέσως τα κακόβουλα αυτά ηλεκτρονικά μηνύματα.

Σε περίπτωση που κάποιος ακολούθησε ένα τέτοιο σύνδεσμο και καταχώρησε δεδομένα του στον κακόβουλο ιστότοπο, καλείται να επικοινωνήσει αμέσως με το Europhone Banking στο 210 95 55 000.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απάτη μέσω emails και SMS – Οδηγίες από μεγάλη ελληνική τράπεζα"

ΓΓΠΠ: Σχέδιο για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετών

Πρότυπο υπόδειγμα σχεδίου για την αντιμετώπιση των κινδύνων και προβλημάτων από χιονοπτώσεις και παγετούς σε τοπικό επίπεδο εξέδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια του ολοκληρωμένου Γενικού Σχεδίου «Βορέας», το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα και ορίζει με σαφήνεια τους ρόλους του κάθε φορέα ξεχωριστά, σε πανελλαδικό επίπεδο σε περίπτωση χιονοπτώσεων και παγετού.

Το νέο σχέδιο αποτελεί ουσιαστικά υπόδειγμα για την σύνταξη επιμέρους σχεδίων από τους δήμους της χώρας, περιγράφει με ακρίβεια αυτά τα σχέδια και διασφαλίζει την εναρμόνιση και τον συντονισμό όλων των φορέων της κάθε περιοχής, σε περίπτωση χιονοπτώσεων και παγετού, με στόχο να μην δημιουργηθούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι φορείς αυτοί από τη μία είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την συντήρηση των οδικών δικτύων και τον καθαρισμό τους και από την άλλη ο κρατικός μηχανισμός (ΕΛ.ΑΣ, Π.Σ, Ε.Κ.Α.Β., Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμοι, κλπ), καθώς και φορείς λειτουργίας δικτύων και υποδομών (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, κλπ).

«Με τον τρόπο αυτό, η χώρα αποκτά συνεκτικά σχέδια θωράκισης έναντι συνεπειών από εκδήλωση χιονοπτώσεων & παγετού που διατρέχουν το σύνολο των εμπλεκόμενων φορών, συνδυάζουν την επιχειρησιακή με την επιστημονική γνώση και προβλέπουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓΠΠ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΠΠ: Σχέδιο για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετών"

Βελγικός «κόλαφος» για Τουρκία: Σταματήστε κάθε στρατιωτική εμπλοκή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

To βελγικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα καλώντας την Τουρκία να σταματήσει να παρεμβαίνει στρατιωτικά στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Με το ψήφισμα ζητείται από την Τουρκία να σταματήσει να παρεμβαίνει στρατιωτικά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τονίζεται η ανάγκη για επανέναρξη των διπλωματικών προσπαθειών της Γαλλίας και των ΗΠΑ για αναζήτηση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στην περιοχή. Μόνο το γαλλόφωνο Εργατικό Κόμμα PTB απείχε της ψηφοφορίας, αναφέρει η εφημερίδα La Libre.

Με το ψήφισμα η Τουρκία καλείται να διακόψει κάθε στρατιωτική ανάμιξη στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να σταματήσει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή του Καυκάσου και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για την επίτευξη ειρηνικής και βιώσιμης λύσης. Το βελγικό κοινοβούλιο απορρίπτει την επίσημη εκδοχή του Μπακού, σύμφωνα με το οποίο οι πολεμικές συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου λόγω εισβολής των Αρμενίων.

Επίσης, καταδικάζεται η επανέναρξη των εχθροπραξιών από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και η «στρατιωτική επιθετικότητα που έχει τη στήριξη των τουρκικών αρχών και ξένων μισθοφόρων».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βελγικός «κόλαφος» για Τουρκία: Σταματήστε κάθε στρατιωτική εμπλοκή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ"

Κορωνοϊός: Στα 901 τα νέα κρούσματα - 58 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 901 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 130485, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5196 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38050 (29.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η κατανομή των νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:

Αναλυτικά:

Αττική 219
Θεσσαλονίκη 159
Αιτωλοακαρνανία 12
Αρκαδία 6
Άρτα 2
Αχαΐα 15
Βοιωτία 2
Γρεβενά 3
Δράμα 11
Έβρου 26
Εύβοια 3
Ευρυτανία 1
Ζάκυνθος 1
Ηλεία 2
Ημαθία 20
Ηράκλειο 9
Θάσος 1
Ιωαννίνων 2
Καβάλας 19
Καλύμνου 1
Καρδίτσας 23
Καστοριά 4
Κέρκυρας 4
Κιλκίς 12
Κοζάνης 39
Κορινθίας 18
Λακωνίας 2
Λάρισας 34
Λέσβου 10
Μαγνησίας 67
Μεσσηνίας 5
Μυκόνου 1
Νήσων 4
Ξάνθης 29
Πέλλας 17
Πιερίας 13
Πρέβεζας 2
Ρέθυμνο 2
Ροδόπης 15
Ρόδος 7
Σερρών 24
Σποράδων 1
Τρικάλων 6
Φθιώτιδας 10
Φλώρινας 7
Χαλκιδικής 6
Χανίων 5
Χίου 4
Υπό διερεύνηση 1

Συνολικά 534 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1654 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.674.207 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 433.466 δείγματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 901 τα νέα κρούσματα - 58 θάνατοι σε ένα 24ωρο"

Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν: Όσοι μας απειλούν με κυρώσεις στο τέλος θα απογοητευτούν

Δεν σταματά να προκαλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι όσοι απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις στο τέλος θα απογοητευτούν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να τους κάνουμε να καταλάβουν πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ήταν τα λόγια του Ερντογάν.

«Χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως και απόπειρες πραξικοπημάτων. Όπως στήνουν πολιτικές παγίδες ή επιβάλλουν κυρώσεις προσπάθησαν και προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία τη χώρας μας. Μέχρι τώρα δεν τα κατάφεραν. Είμαστε αποφασισμένοι να τους κάνουμε να καταλάβουν πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε σύμφωνα με το Anadolu

 «Σε όσους  επιθυμούν να κάτσουν να συνομιλήσουν μαζί μας ισότιμα και να κάνουν δίκαιες συμφωνίες  τους ανοίγουμε τις πύλες μας και την ψυχή μας. Απευθύνομαι σε όσους θέλουν να γονατίσουν τη χώρα μας , με απειλές με  εκβιασμούς, με υποκρισία, με διάφορα κόλπα. Θα συνεχίσουμε να σας απογοητεύουμε, με τη βοήθεια του Θεού και με την υποστήριξη του λαού μας, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε τη νίκη μετά από τόσο  αγώνα που κάναμε μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην οικονομία λέγοντας πως Τουρκία ενισχύεται μέσω των επενδύσεων και γίνεται μαγνήτης για τους επενδυτές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν: Όσοι μας απειλούν με κυρώσεις στο τέλος θα απογοητευτούν"

Πλακιωτάκης: Ελλάδα και Κύπρος ακόμα πιο κοντά – Προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός ακτοπλοϊκής σύνδεσης

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση της Ελληνικής κυβέρνησης, για την προκήρυξη του διαγωνισμού ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση τη γραμμής καπό την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι, σύντομα επιβάτες και οχήματα θα διακινούνται ανάμεσα στις δύο χώρες από το λιμάνι του Πειραιά, σε εκείνο της Λεμεσού ή της Λάρνακας. Το δρομολόγιο θα εκτελείται τους καλοκαιρινούς μήνες σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τους χειμερινούς ανά δεκαπενθήμερο.

«Στηρίξαμε, από την πρώτη στιγμή, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου» τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, «συνεργαζόμενοι στενά με την Κυπριακή Κυβέρνηση. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι, αφού, μετά την επίτευξη του στόχου της χρηματοδότησης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προκήρυξη του διαγωνισμού σηματοδοτεί την αφετηρία της διαδικασίας που πολύ σύντομα θα ενώσει και μέσω θαλάσσης την Κύπρο και την Ελλάδα, προσθέτοντας έναν ακόμα στους πολλούς και σημαντικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία μας τον Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλη Δημητριάδη και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκο Κενεβέζο. Θα είμαστε μαζί στο πρώτο δρομολόγιο».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλακιωτάκης: Ελλάδα και Κύπρος ακόμα πιο κοντά – Προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός ακτοπλοϊκής σύνδεσης"

Καιρός αύριο: Επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες

Ο καιρός επιδεινώνεται αύριο Κυριακή (20.12.2020), καθώς θα έχουμε βροχές σε αρκετές περιοχές και καταιγίδες στο Ιόνιο. 

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του Ιονίου, και πιθανώς στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Στο Ιόνιο από αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα κατά τόπους θα είναι περιορισμένη κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου τις πρωινές ώρες θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά νοτιοανατολικοί και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί, με ένταση 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Κυριακή (20.12.2020) από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Η ορατότητα κατά τόπους θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία.
Η ορατότητα κατά τόπους θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, όπου από αργά το βράδυ θα σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα κατά τόπους θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ. Από το βράδυ στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και πιθανώς στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Η ορατότητα κατά τόπους θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Βαθμιαία από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες"

Νίκος Δένδιας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με αργούς ρυθμούς

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με αργούς ρυθμούς» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», αναφερόμενος στις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με υπομονή και επιμονή» προσθέτει.

Όπως σημειώνει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κυρώσεις σε τομείς, όπως η οικονομία και το εμπόριο, το οποίο καλύπτει βεβαίως και την επαναξιολόγηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Αναφέρθηκε επίσης η προοπτική επέκτασης του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων και κάλεσε για την επιβολή κυρώσεων σε επιπρόσθετα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

«Στην προκειμένη φάση έγινε ένα βήμα. Αλλά, όπως ανέφερα στη Βουλή, ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις διερευνητικές, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι βασική προϋπόθεση για την επανέναρξή τους «είναι η Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί τον εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, ως διαρκή επιλογή, όχι ως σημαία ευκαιρίας».

«Δεν θα εγκλωβιστούμε από προσχηματικές κινήσεις. Τη θέση αυτή, μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθέτησε και το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» υπογραμμίζει.

Η Ελλάδα, τονίζει, είναι επί της αρχής ανοιχτή στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, «δεν γνωρίζουμε όμως μέχρι στιγμής αν θα υπάρξουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τουρκική συμπεριφορά αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα της συνεννόησης μεταξύ των κρατών της περιοχής».

Προσθέτει ακόμη ότι τα συμμετέχοντα κράτη θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδεις κανόνες, όπως την αναγνώριση όλων των άλλων συμμετεχόντων, αρχής γενομένης από την Κύπρο και να δηλώσουν και να δείξουν πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι το ζήτημα του εμπάργκο όπλων έχει τεθεί τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον ίδιο.

«Έχω τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα μοναδικό οικοδόμημα που αποσκοπεί στην εξάλειψη του πολέμου στην Ευρώπη. Για αυτό διερωτώμαι πώς μπορεί η Ένωση αυτή να ανέχεται την απειλή πολέμου εναντίον μελών της, όπως την απειλή της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες με το casus belli;» σημειώνει.

«Επίσης, διερωτώμαι ποιου οπλικού συστήματος το εξαγωγικό αποτύπωμα υπερβαίνει για τις ευρωπαϊκές χώρες το αποτύπωμα της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου;».

Σχολιάζοντας μάλιστα το επιχείρημα ορισμένων Ευρωπαίων ότι η απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία θα υπονόμευε τη συνοχή του ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας θέτει το ερώτημα «πώς δικαιολογούν τη στάση τους, τη στιγμή κατά την οποία ο στυλοβάτης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι ΗΠΑ, επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, με βασικό επιχείρημα ότι η χώρα αυτή υπονομεύει τη συνοχή και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ;».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο σύνολο της επικράτειας «το οποίο θα ασκήσει όταν κριθεί σκόπιμο», ενώ η επέκταση στο Ιόνιο έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία με την προετοιμασία των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τονίζει ότι η θέση της Ελλάδος είναι σταθερή: «Επιθυμούμε μια βιώσιμη λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Η λύση αυτή θα είναι μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία».

«Η λύση του Κυπριακού ζητήματος προϋποθέτει βούληση αναζήτησης στο πλαίσιο αυτό. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας σας διαβεβαιώνω ότι η βούληση υπάρχει» προσθέτει.

Όσον αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, σημειώνει πως οι επιπτώσεις θα φανούν σε βάθος χρόνου, όμως σε επίπεδο συμβολισμού «αποτελούν ήδη αδιαμφισβήτητα ισχυρότατο μήνυμα προς την Τουρκία».

«Η τελευταία φορά που επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν το 1974, ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Κύπρο» υπενθυμίζει και προσθέτει πως η απόφαση αποτελεί έμπρακτη υλοποίηση όσων είχε πει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Πομπεό στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, ότι η Τουρκία υπονομεύει ανοιχτά τη σταθερότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν ειπωθεί τέτοιες λέξεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ προς έναν άλλο, τύποις τουλάχιστον, Σύμμαχο».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν τις κυρώσεις αυτές ουσιαστικά μόλις μία εργάσιμη μέρα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο νοών νοείτω».

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα επίπεδο που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν και αναφέρει πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι συνομιλίες για τη νέα συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, με την ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται η περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση του αμερικανικού στρατηγικού αποτυπώματος στην περιοχή, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας.

Υπενθυμίζει ακόμη πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος «είναι βαθύς γνώστης της περιοχής μας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει».

«Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Επίσης, προσβλέπουμε σε μια περισσότερο ενεργή αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής» καταλήγει.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με αργούς ρυθμούς"

Χτύπημα της Αστυνομίας σε παράνομα εργοστάσια καπνού και τσιγάρων - Είχαν τυπογραφείο και στόλο φορτηγών

Δύο παράνομα εργοστάσια καπνού και τσιγάρων ανακάλυψε σε μεγάλη επιχείρησή της η ΕΛ.ΑΣ. εξαρθρώνοντας τη σπείρα που βρισκόταν από πίσω. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια ελέγχου των χώρων στους οποίους δραστηριοποιούνταν τα μέλη της σπείρας, βρήκαν μέχρι και υπερσύγχρονο τυπογραφείο για τα πλαστά λογότυπα και στόλο φορτηγών.

Πιο συγκεκριμένα, από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία προϊόντων καπνού, ενώ συνελήφθησαν 39 άτομα.

 

 


Σε μια πολύπλοκη και γιγαντιαία επιχείρηση, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα έρευνες σε 22 χώρους, στις περιοχές Ασπροπύργου, Περάματος, Άνω Λιοσίων, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Κορωπίου, Μαρκόπουλου, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν:

-Παράνομο εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού που βρισκόταν σε λειτουργία
-Παράνομο εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας πακέτων τσιγάρων, που βρισκόταν σε λειτουργία, με 2 μηχανές παραγωγής τσιγάρων και μια μηχανή παρασκευής πακέτων τσιγάρων
-Παράνομο υπερσύγχρονο τυπογραφείο με πλήρη εξοπλισμό
-Αποθηκευτικός χώρος με πλήρη εξοπλισμό για εγκατάσταση και λειτουργία δύο εργοστασίων παρασκευής τσιγάρων και πακέτων τσιγάρων.  

Κατασχέθηκαν:

-Σχεδόν 92 εκατ. (91.828.440) τεμάχια τσιγάρων -112 τόνοι (112.415 κιλά) κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού
-500 παλέτες με 75 εκατ. ετικέτες πακέτων τσιγάρων
- πληθώρα υλικών της παραγωγικής διαδικασίας
-12 φορτηγά – ημιφορτηγά
-10 τράκτορες
-23 τρέιλερ
-9 ΙΧΕ αυτοκίνητα
-χρηματικό ποσό 10.740 ευρώ
-πιστόλι

 
Δείτε την ανακοίνωση της Αστυνομίας: 

«Εξαρθρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει «επαγγελματικού» τύπου υποδομή για την παρασκευή, επεξεργασία, συσκευασία και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, που διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο από το έτος 2016, με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους να υπολογίζονται τουλάχιστον σε 19.500.000 ευρώ.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση προχθές (Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020), υπό το συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 39 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε η δράση τουλάχιστον ακόμα 8 μελών της.

Εντοπίστηκαν ακόμα 22 συνολικά χώροι που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Άνω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο αλλά και στη Βοιωτία. Πρόκειται για:

Ειδικότερα:

ο «αρχηγός» συντόνιζε όλη την παραγωγική διαδικασία λαθραίων καπνικών προϊόντων, από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής ως και την τελική διανομή τους,

για τη μίσθωση των χώρων χρησιμοποιούσαν εικονικές εταιρείες, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο και διαχειριστές άτομα με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας,

για την επιτήρηση των χώρων και των γειτονικών δρόμων εγκαθιστούσαν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης,

η μεταφορά των παραγόμενων λαθραίων καπνικών προϊόντων γινόταν με τράκτορες και επικαθήμενα, τα οποία έφεραν κυρίως πινακίδες Βουλγαρίας,

ως συνοδευτικά έγγραφα ( CMR ) χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά έγγραφα νομιμοφανών ή νομίμων εταιρειών,

για τις μεταβάσεις από και προς τους χώρους χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καταχωρημένα σε ανύπαρκτα άτομα ή αλλοδαπούς με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας,

επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε «αχυράνθρωπους» (ghost phones), τις οποίες άλλαζαν συχνά,

ως επιπρόσθετα μέτρα αντιπαρακολούθησης, επέλεγαν οι χώροι που χρησιμοποιούσαν να μην συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ για κάθε χώρο υπήρχε σταθερή υποομάδα ατόμων-μελών που ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την διαχείριση του,

κάθε υποομάδα είχε συγκεκριμένα καθήκοντα και οι κατώτεροι στην ιεραρχία δεν γνώριζαν τα μέλη των έτερων υποομάδων. Οι υποομάδες διαχωρίζονταν με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας, σε υποομάδες γραμμών παραγωγής, διαχειριστές χώρων αποθήκευσης και υποομάδες διαχείρισης χώρων στάθμευσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χτύπημα της Αστυνομίας σε παράνομα εργοστάσια καπνού και τσιγάρων - Είχαν τυπογραφείο και στόλο φορτηγών"

Το περιοδικό Spiegel επικρίνει την ΕΕ, επειδή αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται οι 27

Μένεα κατά της ΕΕ και της Γερμανίας πνέει ο αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα. Όπως σημειώνει, η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν και έτσι η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. “Η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία” παρατηρεί. “Αλλά Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο …. Το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί η ΕΕ αγόρασε λιγότερα … και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις υπό το κράτος της πίεσης χρόνου”.

Το περιοδικό υπενθυμίζει την αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ότι το 60% των Γερμανών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. Και συνεχίζει: “Η καθυστερημένη έγκριση του εμβολίου της Biontech/Pfizer από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φαρμάκων EMA είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι ότι η ΕΕ προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία. Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες. Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση …. το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό λοκντάουν”.

Ποιος φταίει για τον “Γερμανό ασθενή”;

Για τον “Γερμανό ασθενή” κάνει λόγο ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung συγκρίνοντας την επιτυχημένη πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας με την δεύτερη αποτυχημένη. Αποτυχημένη λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην λήψη περιοριστικών μέτρων, παρά τα επικίνδυνα μηνύματα που εξέπεμπαν οι αριθμοί. Ο σχολιαστής της αναρωτιέται τί έγινε λάθος και καταλήγει σε πικρές διαπιστώσεις. “Η μεγάλη αυτοπεποίθηση ως απότοκο της επιτυχημένης αντιμετώπισης του πρώτου κύματος, συνέβαλε στην αποτυχία” επισημαίνει. “Σε ένα ανέμελο καλοκαίρι δεν προβλέφθηκαν μέτρα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δεν στηρίχτηκαν οίκοι ευγηρίας, άργησαν να δοθούν χρήματα από το κράτος για νέα συστήματα εξαερισμού στα σχολεία. Η εφαρμογή προειδοποίησης για κορωνοϊό δεν ήταν η σούπερ ανακάλυψη που υποσχέθηκε η καγκελάριος”.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι χρειάζεται ακόμη πολλή συζήτηση για να αποδοθούν ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση ανάγκης. “¨Παρόλα αυτά μπορούν ήδη να βγουν διδάγματα και είναι σωστό να γίνει. Διότι ακόμη κι αν ξεκινήσει σε λίγο ο εμβολιασμός, θα διαρκέσει πολύ μέχρις ότου ένα μικρό τσίμπημα στο μπράτσο λύσει το μεγάλο πρόβλημα …. το πιο σημαντικό για την πανδημία είναι ο χρόνος. Μόνο όταν λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα προλαμβάνεται η κατάσταση για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Η Μέρκελ μάταια προσπάθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Στις διασκέψεις με τους τοπικούς πρωθυπουργούς έδειξε ανυπόμονη, ασυγκράτητη. Προειδοποιούσε για αύξηση των νεκρών και των δις χρεών που θα έπρεπε να αναληφθούν για την εξισορρόπηση των οικονομικών επιπτώσεων. Στη μεγαλύτερη κρίση της καγκελαρίας της δεν μπορούσε να ενεργήσει, όπως ήθελε”.

Εμβολιασμοί και στους 27

Για τον σχολιαστή της Frankfurter Allgemeine Zeitung η καθυστερημένη έναρξη εμβολιασμών σε σύγκριση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ θα περάσει εκ των υστέρων απαρατήρητη. “Αντίθετα, εκείνο που θα μείνει για πολύ είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν χωρίστηκαν σε μεγάλους και μικρούς, φτωχούς και πλούσιους” σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής. “Παρόλα αυτά λόγος αυταρέσκειας δεν υπάρχει. Όλοι γνωρίζουν ότι το σωτήριο εμβόλιο πρέπει να γίνει διαθέσιμο και οικονομικά προσιτό σε όλους τους ανθρώπους και εκτός της ΕΕ … Η ΕΕ μπορεί να είναι υπερήφανη που οι εμβολιασμοί ξεκινούν και στα 27 κράτη – μέλη παράλληλα, ίσως δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Οποία πρόοδος σε σχέση με την άνοιξη, όταν τα σύνορα έκλεισαν μονομερώς και γειτονικά κράτη ανταγωνίζονταν για προστατευτικό εξοπλισμό και μηχανήματα αναπνοής”.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Το περιοδικό Spiegel επικρίνει την ΕΕ, επειδή αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται οι 27"

Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα: “Στρωματσάδα” κοιμούνται οι κρατούμενοι

Εικόνες “ασφυξίας” και συνωστισμού μεταξύ κρατουμένων σε καιρό πανδημίας στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα περιγράφει ο διευθυντής του Σχολείου που διαθέτει το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, Πέτρος Δαμιανός μιλώντας στο GRtimes.gr.

O κ. Δαμιανός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και στη μισή πτέρυγα των φυλακών ξεκίνησαν έργα ανάπλασης, περίπου 280 κρατούμενοι μοιράζονται 130 κρεβάτια. «Το έργο έχει καθυστερήσει αρκετά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το μισό” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η “ασφυξία” για τους κρατούμενους θα κρατήσει πολύ ακόμη, αφού όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση στα μισά κελιά οι ανήλικοι θα μεταφερθούν σε αυτά, για να ξεκινήσει ανάλογο έργο και στα υπόλοιπα”. 

Κατά συνέπεια – όπως αναφέρει ο κ. Δαμιανός- αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κελιά των τεσσάρων κλινών, που σε αυτά στριμώχνονται εφτά και οκτώ άτομα, οπότε κάποιοι είτε κοιμούνται δύο – δύο, είτε στο πάτωμα με υπνόσακους. 

Ζητήσαμε κοντέινερ για να μην κοιμάται κανείς στο πάτωμα 

Οι εικόνες συνωστισμού στα κελιά σε καιρό πανδημίας και με τέτοια μεταδοτικότητα, ελλοχεύει κινδύνους. Μέχρι στιγμής, τα 230 διαγνωστικά τεστ που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και τα 80 που έγιναν την Τετάρτη σε κρατούμενους, υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς είναι όλα αρνητικά. Ωστόσο γίνεται κατανοητό πως ένα και μόνο κρούσμα μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση αρκεί για να μεταδοθεί ο ιός σε ολόκληρη τη φυλακή σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας.

“Από την στιγμή που οι Αρχές δεν θέλουν να διαμοιράσουν τους κρατούμενους σε άλλες φυλακές έτσι ώστε να υπάρξει αποσύμφόρηση, καταθέσαμε ένα πολύ απλό αίτημα – στον φίλο μου τον κ. Χαρδαλιά – για να διευκολύνουμε την κατάσταση. Ζητήσαμε δέκα κοντέινερ ή kibo, έτσι ώστε να μην φύγει κανείς από εδώ, αλλά και να μην κοιμάται κανείς στο πάτωμα. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα μας ακούσουν και θα αποφευχθεί κάτι άσχημο” αναφέρει ο κ. Δαμιανός στο GRtimes.gr

“Βεβαια να ξέρετε ότι είμαστε από μία από τις δύο χώρες που δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αποσυμφόρηση των φυλακών, κάτι που έκαναν ακόμα και η Τουρκία ή το Ιράν. Η άλλη χώρα που δεν το έκανε, είναι η Ουγγαρία”, σημειώνει ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών Αυλώνα. 

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο για κάθε κελί 

Φέτος, ελέω κορωνοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σχολείο των φυλακών, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο. “Ξέρετε, τέτοια εποχή στολίζουμε το δέντρο στο σχολείο και στις 23 του Δεκέμβρη μετά την καθιερωμένη γιορτή, συνήθως το αφήναμε στους μαθητές, για να το τοποθετήσουν σε ένα κεντρικό σημείο ώστε να μπορούν να το βλέπουν και να το χαίρονται όλοι. Φέτος όμως δεν θα γίνει καμιά γιορτή, ενώ σταμάτησαν τα μαθήματα, τα επισκεπτήρια, όλα” περιγράφει ο κ. Δαμιανός. 

Και συμπληρώνει: “Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έκανα μια σκέψη, για να φτιάξουμε κάπως την διάθεση αυτών των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν στολίσαμε δέντρο στο σχολείο και αποφασίσαμε να δώσουμε από ένα δεντράκι σε κάθε όροφο έτσι ώστε να μπορούν να το χαρούν όλοι. Όσο το σκεφτόμασταν όμως, με παίρνει ένας φίλος αλληλέγγυος από την οργάνωση “Στάση Καλαμάκι” μια από τις πολλές του δικτύου που έχουμε και  βοηθά εμάς τους εκπαιδευτικούς να παραδίδουμε πράγματα στους κρατούμενους και να τους απαλύνουμε το πρόβλημα των απαραίτητων αναγκών.

Οπότε αυτός ο φίλος με ρώτησε: “Τι μπορούμε να κάνουμε φέτος για τους μαθητές σου;”. Του ζήτησα λοιπόν αν είναι εφικτό να βρούμε 50 δεντράκια μικρά, μισού μέτρου το καθένα, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να στολίσουν τα κελιά τους. Και ο φίλος αυτός τα βρήκε και τους τα παραδόσαμε. Μάλιστα, είναι συγκλονιστικό γιατί ένα από τα παιδιά με πλησίασε και μου είπε “μας κάνατε να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας”. Φυσικά, σαν το σπίτι τους δεν είναι, αλλά τουλάχιστον ήρθαμε σε επαφή και πήραν κάτι από εμάς. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πάω τους πάω και τα φωτάκια”.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα: “Στρωματσάδα” κοιμούνται οι κρατούμενοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news