facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Παραχαράκτες “νέας γενιάς” πνίγουν την αγορά με πλαστά χαρτονομίσματα!

Σε μεγάλο πονοκέφαλο των αρχών έχουν εξελιχθεί τα πλαστά χαρτονομίσματα στην Ελλάδα. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατέκλυσαν την αγορά 250.000 χαρτονομίσματα μαϊμού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι έχουν κυκλοφορήσει τα δεύτερης γενιάς χαρτονομίσματα που δυσκολεύουν τους παραχαράκτες.

Το κύκλωμα φαίνεται πως κάνει καλά τη δουλειά του καθώς τα πλαστά χαρτονομίσματα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα γνήσια. Είναι, μάλιστα, άκρως δυσδιάκριτες οι ελάχιστες διαφορές προκαλώντας τεράστια ανησυχία. Οι παραχαράκτες της νέας γενιάς φαίνεται πως έχουν μάθει τα τέλεια κόλπα με τον πονοκέφαλο στην αγορά να είναι μεγάλος.

Καταστήματα, οδηγοί ταξί έχουν βρεθεί σε απόγνωση αφού δέχονται συνέχεια πλαστά χαρτονομίσματα τα οποία είναι δύσκολο να διακρίνουν ότι δεν είναι γνήσια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha συχνοί αποδέκτες πλαστών χαρτονομισμάτων είναι οι οδηγοί ταξί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να δουν αν τα χρήματά που τους έδωσαν δεν είναι πλαστά. Όπως αναφέρει ένας κάθε μήνα δέχεται κατά μέσο όρο περίπου 100 ευρώ σε μη γνήσια χαρτονομίσματα.

Ένας άλλος οδηγός ταξί τονίζει πως δέχεται ακόμα και πλαστά 50εύρω τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα να τα διακρίνει κανείς τη γνησιότητά τους.

Πολλοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία με τα ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Άλλοι πάλι προσπαθούν μέσω της αφής να καταλάβουν αν τα χρήματα που κρατούν στα χέρια τους είναι γνήσια.

Τα κυκλώματα, μάλιστα, έχουν ρίξει στην αγορά και πλαστά κέρματα του ενός και των δύο ευρώ.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραχαράκτες “νέας γενιάς” πνίγουν την αγορά με πλαστά χαρτονομίσματα!"

Κρατούμενος βρέθηκε απαγχωνισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού

Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19.30 βρέθηκε απαγχωνισμένος στο κελί του ένας κρατούμενος στη Δ' πτέρυγα των φυλακών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατούμενος βρέθηκε απαγχωνισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού"

Το τσάι σε φακελάκια κάνει κακό στην υγεία

Νέα έρευνα δείχνει ότι το τσάι που είναι σε φακελάκια κάνει κακό στην υγεία. Και αυτό γιατί ακόμα και ένα μόνο φακελάκι τσαγιού απελευθερώνει δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Environemental Science and Technology», διαπιστώθηκε ότι, όταν βάζουμε ένα πλαστικό φακελάκι τσαγιού σε μια κούπα με σχεδόν βρασμένο νερό (95 βαθμούς Κελσίου), απελευθερώνονται περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια στην κούπα.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι ποσότητες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ετήσιες εκτιμώμενες ποσότητες μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σωματιδίων που καταναλώνει ένας άνθρωπος. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος τρώει περίπου 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια τον χρόνο και εισπνέει αντίστοιχη ποσότητα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδα μελέτησαν τέσσερις διαφορετικούς τύπους από φακελάκια τσαγιού από διάφορα καφέ στο Μόντρεαλ, τα άνοιξαν, τα έβρεξαν και στη συνέχεια τα βύθισαν σε σχεδόν βρασμένο νερό για πέντε λεπτά πριν τα αναλύσουν με ηλεκτρονικά μικροσκόπια και φασματοσκόπια.

Τα περισσότερα φακελάκια τσαγιού φτιάχνονται από φυτικές ίνες, ωστόσο πολλές μάρκες ακόμα χρησιμοποιούν πλαστικό για να σφραγίσουν τα φακελάκια. Τελευταία, πολλές μάρκες μετέτρεψαν τα φακελάκια από χάρτινα σε πλαστικά και αυτά ακριβώς είναι που μελετήθηκαν.

Αν και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ενδείξεις ότι αυτά τα μικροπλαστικά βλάπτουν την υγεία, ο ΟΗΕ τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνες. Οι Καναδοί αυτοί ερευνητές, μάλιστα, εξέτασαν τη δυνητική τοξικότητα αυτών των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται από τα φακελάκια τσαγιού εκθέτοντας νερόψυλλους σε μολυσμένο νερό και βρήκαν ότι τα σωματίδια αυτά είχαν επιπτώσεις στον τρόπο συμπεριφοράς και ανάπτυξης των νερόψυλλων.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο λόγος έκλυσης αυτού του πλήθους των σωματιδίων είναι η επαφή του πλαστικού με το βραστό νερό.

Η ερευνήτρια Λάουρα Χερνάντεθ τονίζει ότι για αυτούς που φιλοδοξούν να μειώσουν τη χρήση πλαστικών η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τους ενημερώνει περαιτέρω σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τσάι σε φακελάκια κάνει κακό στην υγεία"

DW:Σε ποιόν ανήκει ο μακεδονικός χαλβάς;

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έδωσε λύσεις στο μείζον ζήτημα κατοχύρωσης των εμπορικών σημάτων. Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται πλέον στα χέρια κοινής επιτροπής. Η αγορά παρόλα αυτά φαίνεται να δίνει ήδη τις πρώτες λύσεις.


Φέτα, ελιές, κρασί, βότανα και φυσικά ο περίφημος μακεδονικός χαλβάς είναι μόνο μερικά από τα εκατοντάδες προϊόντα που μπορεί να αγοράσει ο επισκέπτης στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης. Ο χαλβάς προέρχεται μεν από την Μέση Ανατολή, ωστόσο κατά τη διάρκεια των αιώνων βρήκε θέση στις περισσότερες βαλκανικές κουζίνες. Στις γαστριμαργικές της παραδόσεις εντάσσει τον χαλβά, εν προκειμένω τον «αλβά», και η Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που προκαλεί φυσικά τις έντονες αντιδράσεις ελλήνων παραγωγών. «Δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία στα προϊόντα τους», λέει μια έμπορος στη Θεσσαλονίκη στο μικρόφωνο της DW. Για την ίδια μακεδονικά προϊόντα είναι ελληνικά. Στο θέμα του χαλβά πάντως δεν διακρίνει ιδιαίτερα προβλήματα, αφού ακόμη και οι βόρειοι γείτονες έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να αγοράσουν το δημοφιλές γλύκισμα, όπως λέει: «Αφού δεν ξέρουν καν πώς να φτιάξουν χαλβά».
Περί μακεδονικού οίνου
Η παραπάνω αντίδραση προκαλεί γέλια στα Σκόπια. Φυσικά παράγουμε κι εμείς αλβά, λέει μια νεαρή γυναίκα, παραδέχεται όμως ότι ο ελληνικός είναι καλύτερος. Κύριο μήλον της έριδος μεταξύ των δυο πλευρών όσον αφορά την ονομασία προέλευσης όμως δεν είναι ο χαλβάς, αλλά ένα προϊόν που αποτελεί και για τις δυο χώρες σημαντική πηγή εσόδων: το κρασί.
«Ο μακεδονικός οίνος προέρχεται από τη Μακεδονία, όχι από την Ελλάδα», λέει μια πωλήτρια στο κέντρο των Σκοπίων. Η ίδια χαρακτηρίζει εγκληματική τη μετονομασία της χώρας της σε Βόρεια Μακεδονία. «Η Βόρεια Μακεδονία δεν υπάρχει. Μας την επέβαλαν». Η ακραία αυτή θέση δεν φαίνεται να απηχεί τις απόψεις της πλειονότητας. Ωστόσο, καταδεικνύει ότι ακόμη και έναν και πλέον χρόνο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών πολλοί άνθρωποι και στις δυο πλευρές δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τη νέα πραγματικότητα. Ο λόγος; Η προφανής βαθιά δυσπιστία έναντι της πολιτικής.
Το Καπάνι στη Θεσσαλονίκη
Το Καπάνι στη Θεσσαλονίκη
Μετά την ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου, η οποία αποδόθηκε σε κάποιο βαθμό και στο ζήτημα της ονομασίας, προβλήματα στο εσωτερικό αρχίζει να αντιμετωπίζει και ο Ζόραν Ζάεφ. Προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των συμπατριωτών του είχε ποντάρει στο χαρτί της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Ωστόσο ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μακρύς και δύσβατος.
Το τελευταίο διάστημα η Βόρεια Μακεδονία συγκλονίζεται από ένα νέο σκάνδαλο. Η ειδική εισαγγελέας Κάτιτσα Γιάνεβα, την οποία η κυβέρνηση Ζάεφ είχε επιφορτίσει με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, συνελήφθη για εκβιασμό επιχειρηματία. Και αυτό παρότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει σημαία του την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το νέο σκάνδαλο προστέθηκε στη φαρέτρα των επιχειρημάτων εκείνων που αμφισβητούν ευθέως τον Ζάεφ και την ικανότητά του να οδηγήσει τη χώρα προς την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα εν τω μεταξύ η νέα κυβέρνηση έχει ανεβάσει τους τόνους έναντι των βόρειων γειτόνων. Σε ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας προέλευσης μακεδονικών προϊόντων, χαρακτηρίζοντας στο πλαίσιο αυτό τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας ως «πραγματική Μακεδονία». Και στην πρώτη του συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο έλληνας πρωθυπουργός τού επισήμανε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο θα τη σεβαστεί.
Όταν η αγορά δίνει λύσεις
Ούτως ή άλλως βέβαια δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Η υπογραφείσα διεθνής συμφωνία δεσμεύει και τις δυο χώρες. Το ζητούμενο τώρα είναι η υλοποίησή της και αυτό αφορά φυσικά και τις ονομασίες προέλευσης. «Οι πολιτικοί έκαναν τη δουλειά τους», σχολιάζει ο Γκιόργκι Φιλίποφ, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τα αρμόδια εμπορικά επιμελητήρια στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων. Όπως εξηγεί ο ειδικός: «Καλέσαμε και τις δυο πλευρές να βρουν λύση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια». Δεδομένου όμως ότι τα θέματα είναι πολλά, διαφορετικά και εν μέρει αρκετά σύνθετα, δεν θα πρέπει να αναμένεται μια και μοναδική λύση για όλα. Το σημαντικό, όπως λέει, είναι να ξεπεραστούν οι ιδεολογικές αγκυλώσεις που δημιουργεί η πολιτική. «Οι επιχειρηματίες αποτελούν κομμάτι του πραγματικού κόσμου και ενδεχομένως να είναι σοφότεροι από τους πολιτικούς. Θα βρουν λύση», εκτιμά ο ίδιος.
Η Συμφωνία των Πρεσπών άφησε ανοικτό το θέμα των εμπορικών σημάτων
Η Συμφωνία των Πρεσπών άφησε ανοικτό το θέμα των εμπορικών σημάτων
Η πραγματικότητα φαίνεται καταρχήν να τον επιβεβαιώνει. Το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ και στο θέμα του κρασιού έχουν ξεπεραστεί ήδη πολλά εμπόδια. «Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία όλοι οι οινοπαραγωγοί άλλαξαν τις ετικέτες τους», λέει η Έλενα Μλαντενόσκα, διευθύντρια του Συνδέσμου Wines of Macedonia. Όπως εξηγεί, «κάθε μπουκάλι κρασιού στο οποίο μπήκε ετικέτα μετά τη συμφωνία, φέρει πλέον τη νέα ονομασία της χώρας. Δεν μπορείς να τα μπερδέψεις». Σύμφωνα με την ίδια, βάσει των συμφωνιών και οι δυο χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ονόματα «Μακεδονία» και «μακεδονικός» εφόσον όμως διακρίνεται εμφανώς η χώρα προέλευσης.
Στην Ελλάδα το θέμα δεν φαίνεται να απασχολεί όλους τους παραγωγούς στον ίδιο βαθμό. Η Φανή Αργυροπούλου από το Κτήμα Πιερία Ερατεινή είναι βέβαιη ότι παρά τη σύγχυση που συχνά προκαλείται, η αγορά θα δώσει τη λύση. «Ο ανταγωνισμός βελτιώνει τα προϊόντα. Στην Ελλάδα συναγωνιζόμαστε με άλλες περιοχές που παράγουν κρασί. Πιστεύω ότι κάθε παραγωγός πρέπει να ξεχωρίσει με τον τρόπο του».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Σε ποιόν ανήκει ο μακεδονικός χαλβάς;"

Thomas Cook: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα μέτρα για τα ξενοδοχεία που επλήγησαν από την χρεοκοπία

Στη λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook προχωρά η κυβέρνηση, με Πράκη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου.

Και αυτό, καθώς τη Δευτέρα εκπνέουν οι προθεσμίες για ΦΠΑ και σειρά άλλων υποχρεώσεων.

Έπειτα από την τρίτη κατά σειρά σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τα ζητήματα που προέκυψαν από την χρεοκοπία της Thomas Cook, τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

- Εξάμηνη αναβολή στην καταβολή ΦΠΑ για όσους έχουν από 25% και πάνω του τζίρου τους με την χρεοκοπημένη εταιρεία.

- Δυνατότητα παράτασης ενός μήνα στην προθεσμία που λήγει τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μπορούν να τεκμηριώσουν ενώπιον της φορολογικής διοίκησης αίτημα αναβολής της καταβολής της προκαταβολής φόρου σε ποσοστό ακόμη και 100%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει και εγκύκλιος, όπου θα καταγραφεται το πλαίσιο για την απομείωση ή απάλειψη της φορολόγησης εισοδημάτων που δεν εισπράχθηκαν, εξαιτίας της χρεοκοπίας της Thomas Cook.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Thomas Cook: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα μέτρα για τα ξενοδοχεία που επλήγησαν από την χρεοκοπία"

Λέσβος: Αναχωρούν από τη Μόρια για Πειραιά άλλοι 350 αλλοδαποί

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας άφησαν πίσω τους σήμερα 350 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποσυμφόρηση της Λέσβου.

Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε η μετακίνησή τους προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του Στρατού. Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί θα επιβιβαστούν σταδιακά στο πλοίο «Νήσος Ρόδος», με το οποίο θα αναχωρήσουν για Πειραιά. Από εκεί, με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας στο Σχιστό της Αττικής, στη Θήβα, στις Θερμοπύλες και στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Ήδη 108 αλλοδαποί αναχώρησαν την περασμένη Τετάρτη, ενώ άλλοι 247 έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα.

Συνολικά στον καταυλισμό της Μόριας σήμερα ζουν περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης με τους 40.000 μόνιμους κατοίκους, ζουν περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Αναχωρούν από τη Μόρια για Πειραιά άλλοι 350 αλλοδαποί"

Κωτσόβολος: Απάτη τα SMS με τα «πακέτα - δωροεπιταγές»

Για ηλεκτρονική απάτη κάνει λόγο η εταιρεία «Κωτσόβολος» σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημερώνοντας το καταναλωτικό κοινό πως πρέπει να αγνοηθούν SMS με «πακέτα-δωροεπιταγές Κωτσόβολος», στα οποία ζητείται να συμπληρωθεί κινητό τηλέφωνο ή εγγραφή σε συνδρομητική υπηρεσία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

Ο Κωτσόβολος ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό πως πρέπει να αγνοηθούν SMS με “πακέτα-δωροεπιταγές Κωτσόβολος” στα οποία ζητείται να συμπληρωθεί κινητό τηλέφωνο ή εγγραφή σε συνδρομητική υπηρεσία. Τα SMS αυτά είναι παραγωγή κακόβουλου λογισμικού και παρακαλείσθε να τα αγνοήσετε και να μην ανοίξετε οποιοδήποτε link περιέχουν.

Πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης από τρίτα μέρη με τα οποία o Κωτσόβολος δεν έχει οποιαδήποτε σχέση ούτε μπορεί να ελέγξει.

Τα SMS αυτά έχουν σταλεί σε ΤΥΧΑΙΟΥΣ αριθμούς τηλεφώνων και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση με το πελατολόγιο της Κωτσόβολος.

Γίνεται διερεύνηση με την βοήθεια των διωκτικών αρχών για να βρεθούν οι υπαίτιοι και να προστατευτούν όλοι, έννομα, από την ηλεκτρονική αυτή απάτη που εμπλέκει το όνομα και την φήμη της Κωτσόβολος.

Τέλος, να επισημανθεί ότι ο Κωτσόβολος δεν ζητά, ούτε θα ζητήσει ποτέ στους καταναλωτές να συμπληρώσουν στοιχεία όπως το κινητό τους τηλέφωνο σε μια ανώνυμη ιστοσελίδα, ούτε και να εγγραφούν σε κάποια συνδρομητική υπηρεσία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωτσόβολος: Απάτη τα SMS με τα «πακέτα - δωροεπιταγές»"

Πατούλης για αφίσες: Τα κόμματα να σεβαστούν τους νόμους που ψήφισαν

Την έμπρακτη στήριξη όλων των κομμάτων, προκειμένου να απαλλαγεί η Αττική από την απορρύπανση, ζητά με επιστολή του προς τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο περιφερειάρχης σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες, η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους δήμους, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να «απαλλάξει» τους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής από χιλιάδες παράνομες διαφημιστικές αφίσες, banners και πανό, που απειλούν την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών, ρυπαίνουν το περιβάλλον, υποβαθμίζουν την εικόνα των πόλεων και επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.



Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Πατούλης ζητά από τους πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας να σεβαστούν την ισχύουσα νομοθεσία, την οποία άλλωστε οι ίδιοι ψήφισαν και να απέχουν από πρακτικές και χρήσεις μέσων που αντιστρατεύονται τη νομιμότητα.

«Αποτελεί αναγκαιότητα να δώσουν τα κόμματα το καλό παράδειγμα και να αποδείξουν ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν είναι 'σημαία ευκαιρίας', αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή», τονίζει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης για αφίσες: Τα κόμματα να σεβαστούν τους νόμους που ψήφισαν"

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Η διπλωματία των κανονιοφόρων ανήκει στον 19ο αιώνα

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία για την πολιτική της στα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το προσφυγικό έστειλε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα και παράλληλα επέκρινε την Άγκυρα για τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και για την στάση της στο προσφυγικό. 

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη το προσφυγικό και έστρεψε τα πυρά του και προς τις χώρες του Βίσενγκραντ λέγοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να να είναι μέλος της ζώνης του Schengen και να επωφελείται από την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ταυτόχρονα να αρνείται να δεχθεί στη χώρα του μετανάστες. 

Παρακολουθήστε την ομιλία του


 

Η ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε με την επισήμανση ότι για την Ελλάδα έχει ανατείλει μια νέα μέρα καθώς όπως σημείωσε με έμφαση στη χώρα μας επικρατούν πλέον οι άνεμοι της λογικής και της ελπίδας. 

Αναφερόμενος στις πολιτική αλλαγή που συνετελέσθη στις 7 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «προχωράμε για να οδηγήσουμε τη χώρα μας μακριά από τις καταιγίδες που την ταλαιπώρησαν για μια δεκαετία, προς τις ήρεμες θάλασσες και τους φωτεινούς ορίζοντες, διατηρούμε επίγνωση της θέσης μας στην ευμετάβλητη περιοχή στην οποία ζούμε, του ρόλου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιδανικά της οποίας εμπνεύσαμε και τις ευθύνες μας στον ευάλωτο κόσμο που κατοικούμε όλοι».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έξαρση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το πρόβλημα. 

Άφησε σαφείς αιχμές σε βάρος της ομάδας του Βίσενγκραντ λέγοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να να είναι μέλος της ζώνης του Schengen και να επωφελείται από την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ταυτόχρονα να αρνείται να δεχθεί στη χώρα του μετανάστες. 

Συγκεκριμένα επεσήμανε: 

«Οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. Η διαχείριση των προσφύγων και της μετανάστευσης είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση, μια συνολική προσέγγιση και ευρείες λύσεις, βασισμένες στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης και όχι στις ξενοφοβικές ατζέντες».

«Πρέπει να δηλώσουμε το προφανές, ειδικότερα στους ευρωπαίους εταίρους μας: η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά».

«Πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη.
Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία».

«Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες».

«Καμιά ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Schengen και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος!»

Ελληντουρκικά - Κυπριακό 

Σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο. 

«Οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια για μια λύση με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.

Αναλυτικά η ομιλία του 

«Εμμένοντας στον σταθεροποιητικό της ρόλο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της».

«Ωστόσο, καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών».

«Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση».

«Όπως επανέλαβε σε αυτή την αίθουσα χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί».

«Ωστόσο, οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο».

«Επιπλέον, οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Για την κλιματική αλλαγή

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής σημείωσε: 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την κλιματική αλλαγή ως βασικό στοιχείο της ατζέντας της. Δεν αφορά μόνο στην αμυντική στρατηγική για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές και τις παραλίες μας από τη διάβρωση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Πρόκειται για την αξιοποίηση του μοναδικού μας φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως συγκριτικού πλεονεκτήματος που θα οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό, σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε μια νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Θα απαγορεύσουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021. Θα κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών.

Θα συνεχίσουμε το έργο της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, συγκαλώντας μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το έργο που ξεκίνησε στη διάσκεψη της Αθήνας».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών 

Κύριε Πρόεδρε, 
Διακεκριμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων,
Κυρίες και κύριοι,
Πρεσβευτή Bande, επιτρέψτε μου να προσθέσω τα συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας στο αξίωμα του Προέδρου της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι μεγάλη χαρά για μένα που απευθύνομαι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για πρώτη φορά ως ο ηγέτης του λαού που πρώτος ανέπτυξε τις αξίες, τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου κόσμου αγκαλιάζει - δημοκρατία, ατομικά δικαιώματα, ισότητα έναντι του νόμου.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει από σειρά προβλημάτων που έθεσαν σε δοκιμασία τη θέληση και το σθένος του έθνους μας.
Αλλά αγωνιστήκαμε και επιμείναμε και το περασμένο καλοκαίρι ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο στο διαρκές έπος μας, ένα κεφάλαιο που θα δείξει για μια ακόμη φορά από τι είμαστε φτιαγμένοι ως λαός και ως έθνος.
Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι Έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν στο Kόμμα της Νέας Δημοκρατίας τη στήριξη να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας και την εντολή να χαράξει μια νέα πορεία για τη χώρα μας. Μια πορεία που θα δημιουργήσει μια πιο παραγωγική και πιο ευημερούσα κοινωνία, ικανή να προσφέρει στους ανθρώπους μας νέες ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να εκπληρώσουν τα οράματά τους.
Κάναμε γρήγορα βήματα για να υλοποιήσουμε αυτήν την εντολή. Σε λιγότερο από τρεις μήνες, θέσαμε τέλος στους ελέγχους κεφαλαίου, θεσπίσαμε μέτρα για την ώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, και υιοθετήσαμε τη νομοθεσία για τη μείωση των φόρων, τις ανοικτές αγορές και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Και μόλις αρχίσαμε!
Κύριε Πρόεδρε, μια νέα μέρα έχει ανατείλει για την Ελλάδα, που την ζεσταίνει το καθαρό φως και την ενισχύουν οι άνεμοι της λογικής και της ελπίδας. 
Καθώς προχωράμε για να οδηγήσουμε τη χώρα μας μακριά από τις καταιγίδες που την ταλαιπώρησαν για μια δεκαετία, προς τις ήρεμες θάλασσες και τους φωτεινούς ορίζοντες, διατηρούμε πλήρη επίγνωση της θέσης μας στην ευμετάβλητη περιοχή στην οποία ζούμε, του ρόλου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιδανικά της οποίας εμπνεύσαμε και τις ευθύνες μας στον ευάλωτο κόσμο που κατοικούμε όλοι.
Δεδομένου του πλήθους των σημερινών προκλήσεων και κινδύνων, ο ρόλος του ΟΗΕ πρέπει να εξελίσσεται και να διαφοροποιείται διαρκώς, ώστε να παραμένει επίκαιρος και να προωθεί την ελευθερία, την ευημερία και την ειρήνη στις προβληματικές περιοχές.
Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να ηγηθεί των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να καταστεί ο ΟΗΕ πιο αποτελεσματικός. Είναι πράγματι καιρός να ενισχύσει ο ΟΗΕ την ικανότητά του να ασκεί προληπτική διπλωματία, να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, να διεξάγει ειρηνευτικές αποστολές, καθώς και να στηρίζει την ανοικοδόμηση των χωρών που έχουν υποστεί κατστροφές, μόλις επιλυθούν οι συγκρούσεις. Και είναι σημαντικό να το κάνουμε όλοι με μεγαλύτερη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα.
Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνούσαμε πως ανεξάρτητα από το πόσες ειρηνευτικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται σε περιοχές συγκρούσεων, στο τέλος της ημέρας η Ειρήνη και η Ασφάλεια δεν μπορούν να επικρατήσουν εάν υπάρχει έλλειψη προόδου και δεν υπάρχει ανάπτυξη που να τους αγγίζει όλους.
Η Ελλάδα παραμένει σθεναρά αφοσιωμένη στην εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και στο μακροπρόθεσμο όραμα για μια ΕΕ που θα είναι ουδέτερη για το κλίμα έως το 2050.
Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την κλιματική αλλαγή ως βασικό στοιχείο της ατζέντας της. Δεν αφορά μόνο στην αμυντική στρατηγική για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές και τις παραλίες μας από τη διάβρωση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Πρόκειται για την αξιοποίηση του μοναδικού μας φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως συγκριτικού πλεονεκτήματος που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Για το σκοπό αυτό, σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε μια νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Θα απαγορεύσουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα έως το τέλος του 2021. Θα κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2028. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών.
Θα συνεχίσουμε το έργο της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα, συγκαλώντας μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το έργο που ξεκίνησε στη διάσκεψη της Αθήνας.
Κύριε Πρόεδρε,
Για την Ελλάδα, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ευημερία συνδέονται επίσης με την αποτελεσματική διαχείριση μιας από τις κύριες προκλήσεις του σήμερα, την προσφυγική κρίση.
Καθώς η Ελλάδα είναι το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής και της προσφυγικής κρίσης εδώ και αρκετά χρόνια, η χώρα μου εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είμαστε ανάμεσα στα τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε που λαμβάνουν τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου και έχουμε έναν από τους υψηλότερους δείκτες αιτούντων άσυλο ανά κάτοικο. Παρά τη δυσανάλογη επιβάρυνση και την επακόλουθη τεράστια πίεση στα συστήματα υποδοχής και ασύλου, καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές στη θάλασσα.
Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες και διαθέτουμε πόρους, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, προκειμένου να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινο και αξιοπρεπή τρόπο, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τόσο των προσφύγων όσο και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας.
Αλλά φτάνουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.
Οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. Η διαχείριση των προσφύγων και της μετανάστευσης είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση, μια συνολική προσέγγιση και ευρείες λύσεις, πάντα βασισμένες στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης και όχι στις ξενοφοβικές ατζέντες.
Πρέπει να δηλώσουμε το προφανές, στους ευρωπαίους εταίρους μας: η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον όπως συμβαίνει τελευταία.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά.

Πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη.
Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες.
Καμιά ευρωπαΪκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Schengen και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος!

Κύριε Πρόεδρε,
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική αποτελεί πηγή ανησυχίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη διεθνή κοινότητα με συνολικό τρόπο.
Είναι τραγικό το γεγονός ότι οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της συριακής κρίσης, η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί «πεδίο μάχης» για εγχώριες, περιφερειακές και διεθνείς αντιπαραθέσεις με επιπτώσεις που υφίστανται όλοι. Πρωτίστως ο δυστυχής συριακός λαός.
Η Ελλάδα δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από μια πολιτική λύση. Υποστηρίζουμε πλήρως έναν περιεκτικό πολιτικό διάλογο στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα καταλήξει σε συμφωνία-πλαίσιο βάσει του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα επιτρέψει όχι μόνο την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους αλλά θα αποτελέσει επίσης τη βάση για την έναρξη της ανασυγκρότησης αυτής της κατεστραμμένης χώρας..
Σχετικά με τη Λιβύη, είναι επιτακτική η δημιουργία των συνθηκών ασφαλείας που θα επιτρέψουν στη χώρα να επουλώσει τις πληγές της. Ως μια από τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις διεθνείς προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της χώρας.
Υποστηρίζουμε πλήρως το σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, καθώς και το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο τριπλής δράσης. Πιστεύουμε ότι αποτελούν ένα σταθερό οδικό χάρτη για την επίτευξη προόδου.
Ως χώρα που απολαμβάνει τόσο μακροχρόνιους δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο όσο και εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ, το οποίο η Ελλάδα αναγνώρισε για πρώτη φορά όταν ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια, πιστεύουμε ότι η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή πρέπει να παραμείνει ζωντανή και να οδηγήσει στη λύση δύο κρατών, με την ελπίδα ότι μια μέρα η περιοχή μπορεί να γίνει «η Γη της Επαγγελίας» για όλους τους ανθρώπους της.
Κύριε Πρόεδρε,
Λέγεται συχνά ότι η γεωγραφία είναι πεπρωμένο. Ωστόσο, είναι ευθύνη μας να διαμορφώσουμε το πεπρωμένο μας. Παρόλο που η χώρα μου βρίσκεται κοντά σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας, προάγοντας ενεργά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία.
Η Ελλάδα, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει καθιερώσει εποικοδομητικά τριμερή σχήματα συνεργασίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.
Εμμένοντας στον σταθεροποιητικό της ρόλο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της.
Ωστόσο, καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών.
Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση.
Έχουν περάσει σαράντα πέντε χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή σε πάνω από το ένα τρίτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια συμπεφωνημένη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να θέσει τέρμα σε αυτήν την αδικία.
Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Akinci να συμφωνήσουν για τους όρους εντολής για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.
Εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι είναι καλό για τις κοινότητές τους. Δεν χρειάζονται ξένη κηδεμονία.
Όπως επανέλαβε σε αυτη την αίθουσα χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, εντελώς αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί.
Ωστόσο, οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο.
Επιπλέον, οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.
Σε ότι αφορά τους γείτονές μας στο βορρά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προσπάθεια όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον τηρούν πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις υποχρεώσεις τους προς τους γείτονές τους.
Η Ελλάδα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Βαλκανικής περιοχής, χάρη στις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα λιμάνια της στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη θέση της ως σημαντικού επενδυτή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ακόμη πιο εντατικά στο μέλλον.
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω κάνοντας την ακόλουθη παρατήρηση. Φυσικά σκεφτόμαστε τον ΟΗΕ όποτε αντιμετωπίζουμε σημαντικές δυσκολίες. Και, συχνά, βιαζόμαστε να επικρίνουμε τον ΟΗΕ όταν δεν αποδεικνύεται επαρκής στη διαχείρισή τους. 
Ωστόσο, για όσους βρίσκονται εν μέσω πολέμων και επαναστάσεων, ο ΟΗΕ είναι το μοναδικό φρούριο ασφάλειας στο οποίο μπορούν να βασιστούν και αποτελεί τον μοναδικό φάρο ελπίδας για τα εκατομμύρια των προσφύγων σε όλο τον κόσμο στους οποίους παρέχει τροφή, καταφύγιο και ασφάλεια.
Θέλω λοιπόν να ολοκληρώσω την πρώτη μου εμφάνιση ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, χαιρετίζοντας τον ΟΗΕ για τις συγκρούσεις που έχει επιλύσει, τα βάσανα που έχει μειώσει, τον πόνο που έχει καταπραΰνει ανά τον κόσμο.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Η διπλωματία των κανονιοφόρων ανήκει στον 19ο αιώνα"

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: Καταδίκη της επιθετικότητας της Τουρκίας!

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, στο κοινό τους ανακοινωθέν, καταδίκασαν τις κλιμακωτές, προκλητικές, παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης, σεισμικές έρευνες και στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και Κυριαρχία και Κυριαρχικά Δικαιώματα της Κύπρου.

Αυτό περιλαμβάνει κοινή δήλωση μετά την συνάντηση Δένδια, Χριστοδουλίδη και Σούκρι, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Δένδιας: ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «κανονίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Κάτι το οποίο θα έχει εξαιρετική σημασία, και θα αποτελέσει παράδειγμα, για τις άλλες χώρες, καλής γειτονίας και καλής επίλυσης προβλημάτων ή θεμάτων».

Τριπλό «χαστούκι» στην Τουρκία

Οι τρεις υπουργοί επισήμαναν, επίσης, ότι οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας υποσκάπτουν τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και αποσταθεροποιούν ευρύτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι Υπουργοί καλούν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και με συγκεκριμένους όρους στη συνέχιση των δομημένων και προσηλωμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συμφώνησαν ακόμη την πραγματοποίηση τριμερούς συνόδου στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την πορεία της συνεργασίας τους και χαιρέτισαν την ίδρυση του Ενεργειακού Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου ως καταλύτη στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Είχαμε τη χαρά, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, να δεχθούμε τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Shoukry , στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μας, μίας συνεργασίας εξαιρετικά σημαντικής για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τα συμφέροντα των χωρών μας.

Συζητήσαμε, όπως καταλαβαίνει κανείς, τα ενεργειακά αλλά και όλα τα ευρύτερα θέματα πολιτικής της περιοχής, ενόψει μάλιστα της Συνόδου που θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου, με παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κύπρου, του κ. Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου, βεβαίως, του κ. Sisi.

Μετά, συνεχίσαμε με τη διμερή με την Αίγυπτο: πάρα πολλά κοινά θέματα, πάρα πολλά πράγματα να συζητήσουμε, μία χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας στην οποία προσβλέπουμε, μέσα στα πλαίσια του νέου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, του ανοίγματός μας σε όλο τον κόσμο μετά την κρίση.

Επίσης, κανονίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Κάτι το οποίο θα έχει εξαιρετική σημασία, και θα αποτελέσει παράδειγμα, για τις άλλες χώρες, καλής γειτονίας και καλής επίλυσης προβλημάτων ή θεμάτων», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου την Παρασκευή (27.9.2019) στη Νέα Υόρκη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: Καταδίκη της επιθετικότητας της Τουρκίας!"

Νέες συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στα Εξάρχεια

Συνεχείς είναι οι αστυνομικές δράσεις και οι συλλήψεις στην περιοχή των Εξαρχείων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Σε ακόμη μια επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ε.Κ.Α.Μ., στην οδό Σολωμού στα Εξάρχεια, σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο Τυνήσιους, έναν Σύρο και έναν Αλγερινό, στο διαμέρισμα των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Μικροποσότητα κάνναβης, ζυγαριά ακριβείας, δύο ελληνικά δελτία ταυτότητας, εκ των οποίων για το ένα έχει δηλωθεί απώλεια, διαβατήριο Αρχών Τυνησίας, καθώς και πλήθος τσαντών η προέλευση των οποίων ερευνάται

Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στα Εξάρχεια"

Ναυάγιο στις Οινούσσες: Οικογένειες Τούρκων αντιφρονούντων χάθηκαν στο Αιγαίο

Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον Ερντογάν Τούρκοι πανεπιστημιακοί προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Αντιφρονούντες που ζητούν πολιτικό άσυλο οι επιβαίνοντες στη λέμβο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας. Το ναυάγιο στις Οινούσσες αποκάλυψε για ακόμα μια φορά την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Θρήνος για τις οικογένειες των πανεπιστημιακών που είδαν μανάδες και παιδιά να χάνονται στα νερά του Αιγαίου. Επτά νεκροί ανάμεσά τους πέντε μικρά παιδιά.

Με την ίδια τους την ζωή και την ζωή των παιδιών τους πλήρωσαν Τούρκοι πολίτες την προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το βάρβαρο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν. Το σημερινό ναυάγιο στις Οινούσσες έχει μέχρι στιγμής έναν τραγικό απολογισμό: πέντε παιδιά νεκρά και δυο γυναίκες.

Το ρεπορτάζ του newsit.gr επιβεβαιώνεται καθώς πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας κάνουν λόγο για Τούρκους πολίτες που ζητούν πολιτικό άσυλο και επέβαιναν στην λέμβο που ανετράπη στις Οινούσσες , με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και ένα βρέφος.

Πλήρωμα σκάφους της δύναμης FRONTEX περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή συνολικά δώδεκα (12)άτομα, καλά στην υγεία τους, μεταξύ των οποίων πέντε άντρες, τρεις γυναίκες, τρία μικρά παιδιά κάτω των 6 ετών και ένα 12χρονο. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Χίο, ενώ οι σοροί των θυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους. Συνολικά στη λέμβο επέβαιναν 19 άτομα.

Όλα έγιναν νωρίς το πρωί, όταν μια βάρκα με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων ανατράπηκε στ’ ανοικτά των Οινουσσών. Αμέσως κινητοποιήθηκαν τρία σκάφη του Λιμενικού και δυο της Frontex αλλά και ελικόπτερα. Κλήθηκε για βοήθεια μέχρι και το πλοίο της γραμμής ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών σταμάτησαν καθώς τα πτώματα έχουν αναγνωριστεί και δεν αναζητούνται άλλοι αγνοούμενοι.

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το newsit.gr, στην λέμβο επέβαιναν Τούρκοι καθηγητές πανεπιστημίου με τις οικογένειές τους, όλοι αντιφρονούντες που εγκατέλειπαν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τον Ερντογάν!

Οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι προκειμένου να γλιτώσουν την φυλάκιση για τα φρονήματα τους από το καθεστώς Ερντογάν προσπάθησαν να δραπετεύσουν από την χώρα τους και από τις ζωές τους και το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Όλοι όσοι επέβαιναν στην λέμβο και γλίτωσαν μίλησαν για τους φίλους και τους συγγενείς τους που έχασαν. Καθηγητές πανεπιστημίων με ανώτατη μόρφωση μίλησαν για τις τραγικές ώρες που έζησαν και για την απόφαση να ρισκάρουν τις ζωές τους και των παιδιών τους για να γλιτώσουν από τον Ταγίπ Ερντογάν.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυάγιο στις Οινούσσες: Οικογένειες Τούρκων αντιφρονούντων χάθηκαν στο Αιγαίο"

Προειδοποιητική σήμανση: Σε ποια άλλα προϊόντα μπαίνει όπως και στα τσιγάρα

Προειδοποιητική σήμανση για τους κινδύνους που προκαλούν στην υγεία στα πρότυπα των πακέτων τσιγάρων, ζητείται να μπει και στις αλατιέρες!

Το συσκευασμένο αλάτι που πωλείται στο σούπερμαρκετ και οι αλατιέρες στα εστιατόρια θα πρέπει να φέρουν μια προειδοποιητική σήμανση υγείας στα πρότυπα των πακέτων τσιγάρων σύμφωνα με την Παγκόσμια Αντιυπερτασική Ένωση (World Hypertension League) και κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς υγείας.

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Journal of Clinical Hypertension ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Norm Campbell πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Αντιυπερτασικής Ένωσης είπε ότι έχει έρθει ο καιρός για μια πιο αυστηρή προσέγγιση στη μείωση της διατροφικής πρόσληψης αλατιού.

«Η ανθυγιεινή διατροφή είναι η κύρια αιτία θανάτου διεθνώς και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι ο κυριότερος ένοχος που εκτιμάται ότι ευθύνεται για πάνω από 3 εκατομμύρια θανάτους διεθνώς το 2017» δηλώνει ο Δρ. Norm Campbell.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέσπισε ένα στόχο για τις χώρες που αφορά τη μείωση πρόσληψης νατρίου κατά 30% μέχρι το 2025 και οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία τροφίμων συνεργάζονται για τη μείωση του αλατιού στα μεταποιημένα τρόφιμα. Ωστόσο, πρέπει τώρα να αναληφθεί επείγουσα δράση για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους αυτούς» πρόσθεσε ο Δρ. Campbell.

«Παρότι πολλές χώρες διερευνούν ποικιλία μέτρων για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο αλάτι, εντούτοις δεν έχουμε υπόψη μας κάποια χώρα που απαιτεί να τοποθετηθούν προειδοποιητικές σημάνσεις υγείας πάνω στις αλατιέρες» εξηγεί ο Δρ. Campbell.

Η Jacqui Webster, Διευθυντής του Συνεργατικού Κέντρου για τη Μείωση του Αλατιού του ΠΟΥ στο Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία σχολίασε ότι «Η κατανάλωση υπερβολικού άλατος αυξάνει την πίεση του αίματος, σημαντικού παράγοντα κινδύνου προώρου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου».

«Αν και οι περισσότερες χώρες απαιτούν να υπάρχει σήμανση για την περιεκτικότητα σε αλάτι των επεξεργασμένων τροφίμων είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά απόυ τους καταναλωτές και δεν προειδοποιούν για τους κινδύνους για την υγεία. Οι προειδοποιήσεις υγείας στις συσκευασίες αλατιού και τις αλατιέρες θα είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να μεταφερθεί το μήνυμα σε δισεκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς της έκθεσης μάλιστα προτείνουν την ακόλουθη προειδοποιητική σήμανση: «H υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε καρκίνο του στομάχου. Περιορίστε τη χρήση.»

ygeiamou
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποιητική σήμανση: Σε ποια άλλα προϊόντα μπαίνει όπως και στα τσιγάρα"

Ρωσία: Απαγόρευση καπνίσματος ακόμη και στα μπαλκόνια – Δεν φαντάζεστε γιατί

Από την 1η Οκτωβρίου τέρμα το κάπνισμα στη Ρωσία, ακόμη και στα μπαλκόνια - Απαγορεύεται μέχρι και να ψήνουν... σουβλάκια!

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έγιναν στη σχετική νομοθεσία περί πυροπροστασίας στη Ρωσία, οι πολίτες της χώρας αλλά και οι επισκέπτες δεν θα μπορούν από 1ης Οκτωβρίου να καπνίζουν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, αλλά ούτε και να ψήνουν σουβλάκια.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών στη Ρωσία. «Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενέκρινε σειρά αιτημάτων, που σχετίζονται με την πυρασφάλεια. Με νόμο από εδώ και στο εξής απαγορεύεται η χρήση ανοιχτής φωτιάς στα μπαλκόνια και τις βεράντες των διαμερισμάτων, των δωματίων εστιών και δωματίων ξενοδοχείων» δήλωσε πηγή του πρακτορείου TASS, προσθέτοντας ότι έτσι οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να ψήνουν σουβλάκια στα μπαλκόνια τους, να ανάβουν κεριά και να καπνίζουν.

Οι νέοι κανονισμοί πυροπροστασίας που τίθενται σε ισχύ στη Ρωσία προβλέπουν την επιβολή προστίμου 4000-5000 ρουβλίων για τους παραβάτες, για πρόκληση πυρκαγιάς ή φθορά ξένης περιουσίας.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαλκόνια των σπιτιών. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν είναι υπέρ του καπνίσματος και είναι θιασώτης του υγιούς τρόπου ζωής, ενώ οι καπνιστές στον περίγυρο του μετριούνται ήδη στα δάχτυλα του ενός χεριού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα, οι νέοι κανονισμοί πυροπροστασίας επεκτείνονται στα ιατρικά ιδρύματα και στις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη τη Ρωσία. Οι διευθύνσεις των κινηματογραφικών αιθουσών είναι υποχρεωμένες πριν την έναρξη των παραστάσεων να ενημερώνουν τους θεατές για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, οι θάλαμοι στους οποίους νοσηλεύονται παιδιά βαριά ασθενείς θα μεταφερθούν στους πρώτους ορόφους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Απαγόρευση καπνίσματος ακόμη και στα μπαλκόνια – Δεν φαντάζεστε γιατί"

Μικρότερα πλεονάσματα, χαμηλότερες συντάξεις ζητά το ΔΝΤ

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε την καταβολή της λεγόμενης «13ης σύνταξης» από την προηγούμενη κυβέρνηση ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, σημειώνοντας ότι το μέτρο θα πρέπει κατά την εκτίμηση του Ταμείου να ανακληθεί και προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ καλύτερα για τη στήριξη νέων εργαζομένων και ανέργων. Χαρακτήρισε μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο ως «σπατάλη».
Σε αντιδιαστολή με τις πιο ήπιες διατυπώσεις της έκθεσης αναφορικά με το αφορολόγητο όριο, ο Π. Ντόλμαν δήλωσε «ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει χαμηλότερο αφορολόγητο», προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την απαραίτητη μείωση των φορολογικών βαρών και την εφαρμογή περισσότερο αναπτυξιακών μέτρων.
Υπογράμμισε επίσης εμφατικά την ενθάρρυνση προς την πλευρά της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων να υπάρξει συμφωνία για μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων ήδη από το 2020, ενώ έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πέραν του σχήματος «Ηρακλής», το οποίο κρίνεται από το ΔΝΤ πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη λεπτομερειών εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής», ανέφερε ότι παραμένει βασικό ερώτημα ποιο θα είναι το κόστος της παρασχεθείσας κρατικής εγγύησης και το εάν οι επενδυτές θα είναι διατεθειμένοι να βάλουν τα λεφτά τους στους νέους τίτλους που θα εκδοθούν.
Σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστούν έξτρα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες, είπε ότι αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουν οι εποπτικές αρχές, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στις αγορές και σηκώνουν κεφάλαια, αλλά πρέπει να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί τους το συντομότερο δυνατόν.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στην περιοχή του 2%, τόσο φέτος όσο και του χρόνου, με τον Π. Ντόλμαν να επισημαίνει μετά από σχετική ερώτηση ότι θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα, ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι οποίες με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης. Εάν δεν δούμε δραστική επιτάχυνση των επενδύσεων, είναι δύσκολη η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 3%, προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ ενθαρρύνει την κυβέρνηση να κινηθεί γρηγορότερα στην κατεύθυνση εξάλειψης των «προσωπικών διαφορών», με τον Π. Ντόλμαν να επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά σχετικά μοντέλα στην Ευρώπη και το Ταμείο θα ήταν «χαρούμενο» να συνεισφέρει σε αυτή τη συζήτηση.
Σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη χρήση ενδεχόμενων εναλλακτικών μέτρων αύξησης των εσόδων προκειμένου να κλείσει το διαφαινόμενο σήμερα δημοσιονομικό κενό του 2020, έναντι του στόχου 3,5%, ο κ. Ντόλμαν ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν είναι ποιοτικά μέτρα οι έκτακτες ρυθμίσεις, για παράδειγμα, και το κρίσιμο ζητούμενο παραμένει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

H ανακοίνωση του ΔΝΤ

Η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε μια χλιαρή ανάκαμψη, επιβαρυμένη από τις παρακαταθήκες της κρίσης και τις ανατροπές πολιτικών σε όλους τους τομείς μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, οι οποίες αύξησαν περαιτέρω τις δημοσιονομικές, χρηματοπιστωτικές και εξωτερικές τρωτότητες. Ενώ η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής, προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της Νομισματικής Ενωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να επιτεύξει περισσότερη ανάπτυξη βασισμένη στη συμπερίληψη.
1. Η νέα κυβέρνηση ορθώς δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη αλλά είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη μάχη. Το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά πριν την προσχώρηση στην Ευρωζώνη, αντανακλώντας σημαντικές παρακαταθήκες της κρίσης (υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπερχρεωμένους δανειολήπτες), χαμηλή παραγωγικότητα, απουσία επενδύσεων, αδύναμη νοοτροπία πληρωμής και δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.
Οι προοπτικές μετριάστηκαν περαιτέρω από την ευρεία υποχώρηση πολιτικών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, με μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν από το πρόγραμμα να καθυστερούν (π.χ. δημοσιονομικές-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), να ακυρώνονται (π.χ. τα προνομοθετημένα μεταρρυθμιστικά πακέτα για τις συντάξεις και τη φορολογία εισοδήματος) ή να ανατρέπονται (π.χ. βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013 και προσπάθειες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και ενίσχυσης της νοοτροπίας πληρωμών).
2. Η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 2% το 2019 και το 2020. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ευνοείται από την κυκλική ανάκαμψη και το καταναλωτικό κλίμα, γεγονός που θα έπρεπε να μεταφραστεί σε υψηλότερες επενδύσεις. Εντούτοις, με την πρόβλεψη για μακροχρόνια ανάπτυξη στο 0.9%, θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα. Η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να έχει καθοδικές τάσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία με σχετικά χαμηλό κίνδυνο ρευστότητας μεσοπρόθεσμα, αν και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα δεν διασφαλίζεται κάτω από ρεαλιστικές μακροοικονομικές παραδοχές.
Οι -ακόμη αδύναμες- τράπεζες μετριάζουν τις προοπτικές ανάκαμψης και θέτουν σημαντικούς κινδύνους τόσο δημοσιονομικά όσο και στο κομμάτι στης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτοί, καθώς και άλλοι παράγοντες, καθιστούν την Ελλάδα ευάλωτη σε μια σειρά εξωτερικών και εγχώριων σοκ. Με δεδομένη την κυκλική θέση της Ελλάδας και τις επιθυμητές πολιτικές μεσοπρόθεσμα, το προσωπικό θεωρεί ότι υπάρχει μια σημαντική υπερεκτίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την πολιτική της εντολή και το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα ώστε να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων πολιτικής και να ξεπεράσει τα μακροχρόνια οργανωμένα συμφέροντα, με στόχο να προωθήσει την μακροχρόνια ανάπτυξη σημαντικά πιο πάνω από τις τωρινές προβλέψεις.
3. Η αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος τώρα είναι ένας δυσλειτουργικός κινητήρας ανάπτυξης, είναι μια κορυφαία προτεραιότητα. Ο στόχος της κυβέρνησης για την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι τα μέσα του 2022 κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το προτεινόμενο σχήμα προστασίας ενεργητικού (ΑPS) με την ονομασία «Ηρακλής» θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη (αν και σημαντικές λεπτομέρειες του σχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές).
Εντούτοις, για την πλήρη αποκατάσταση της ποιότητας του ενεργητικού, σε συνάρτηση με την ποιότητα και τα επίπεδα τραπεζικού κεφαλαίου, της ρευστότητας και της κερδοφορίας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει μια πιο συνολική, φιλόδοξη και καλά συντονισμένη στρατηγική. Αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει πρωτίστως να είναι αγορακεντρικές, με οποιαδήποτε δημόσια στήριξη να υπόκειται σε μια δυναμική ανάλυση κόστους-οφέλους και να υποστηρίζονται από περαιτέρω βελτιώσεις του νομικού πλαισίου (π.χ. πιο αποδοτικές δικαστικές διαδικασίες και εκσυγχρονισμό του καθεστώτος αφερεγγυότητας). Η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάθρωση του χρέους, έχουν υπονομεύσει την νοοτροπία πληρωμών και θα πρέπει να εκλείψουν μόνιμα.
4. Η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα υποστήριζε την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2019 αναμένεται να είναι σύμφωνο με τη δέσμευση της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους εταίρους για πλεόνασμα 3,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ -αν και για ακόμη μια φορά εξαρτάται από την υποεκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων, γεγονός που μετριάζει την ανάπτυξη. Για το 2020, το προσωπικό προτείνει η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συναινέσουν σε μια πορεία χαμηλότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, με δεδομένο το ευρύ οικονομικό περιθωρίο και τις σημαντικές μη εξυπηρετούμενες ανάγκες σε κοινωνική και επενδυτική δαπάνη και για τη συμπερίληψη δαπανών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνέργειες με ενισχυμένες δομικές μεταρρυθμίσεις.
5. Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να επανασταθμιστεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Σχέδια για την μείωση των άμεσων φόρων και για την ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας είναι ευπρόσδεκτα αλλά περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. εννοεί το αφορολόγητο όριο). Η Ελλάδα παραμένει κοντά στον πυθμένα της ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό των εργαζόμενων που πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και έχει ένα από τα υψηλότερα κενά συμμόρφωσης αναφορικά με τον ΦΠΑ. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου και πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες.
Για την αντιμετώπιση καίριων αναγκών, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά την κοινωνική δαπάνη (π.χ. για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που παρέχεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και τη δημόσια υγεία) και τις επενδύσεις. Για την ελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, οι συνταξιοδοτικές παροχές των τωρινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού (και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί).
Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης θα βοηθήσει στην καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, θα ενισχύσει τον έλεγχο του προϋπολογισμού και θα ενδυναμώσει τη διαχείριση κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων προερχόμενων από δικαστικές υποθέσεις σε εξέλιξη), ενώ απαιτούνται συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ενίσχυση της ΑΑΔΕ και για την κινητοποίηση του πλαισίου κατά του ξεπλύματος χρήματος (AML) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
6. Η νέα κυβέρνηση αξίζει αναγνώριση για την άρση εμποδίων στις ιδιωτικοποιήσεις και για την προώθηση της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων και της ψηφιοποίησης, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι της δομικής μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται ακόμη μπροστά μας. Η οικονομία παραμένει υπερ-ρυθμισμένη και κυριαρχείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ένα μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, και η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος ή κοντά στο τέλος της κατάταξης της Ευρωζώνης σε πολλές διακρατικές έρευνες. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την εκ των πραγμάτων απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και των κλειστών επαγγελμάτων και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
7. Οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας είναι άξιες στήριξης, αν και χρειάζονται παραπάνω προσπάθειες για τη στήριξη της υψηλότερης απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Το προσωπικό στηρίζει την πρόσφατη νομοθεσία για την άρση των νέων περιορισμών στις απολύσεις και την πρόθεση να περιοριστεί η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία. Τα σχέδια αναφορικά με την εισαγωγή ενός μηχανισμού εξαίρεσης από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (opt-out) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα έπρεπε να στοχεύουν στην πλήρη αποκατάσταση των μεταρρυθμίσεων-ορόσημο που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013. Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η διασύνδεση της προσαρμογής των κατώτατων μισθών με το επίπεδο παραγωγικότητας, η ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης και η απομάκρυνση εμποδίων στη γυναικεία συμμετοχή στην αγορά εργασίας θα είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της υστέρησης, της φτώχειας (συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας στην εργασία) και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η αποστολή εκφράζει την ευγνωμοσύνη της απέναντι στις αρχές για τις εποικοδομητικές συζητήσεις.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μικρότερα πλεονάσματα, χαμηλότερες συντάξεις ζητά το ΔΝΤ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news