facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Σκέψεις να δυσκολέψει η επιστροφή λόγω «Όμικρον»

Μετακίνηση εκτός νομού: Το γεγονός ότι οι πολίτες, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της να παραλάβουν τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία, για να κάνουν ένα πριν και ένα μετά τα Χριστούγεννα, οδηγεί, για μια ακόμη φορά, σε σκέψεις για υποχρεωτικότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, καθώς η «Όμικρον» επελαύνει, με τις πρώτες επιπτώσεις της να αναμένονται στα νοσοκομεία λίγο μετά τις γιορτές (σ.σ. σε περίπου 20 ημέρες), στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια (σ.σ. αυτά που ΔΕΝ παρέλαβαν την έκθεση Τσιόδρα -Λύτρα), εξετάζονται σενάρια οι οι εκδρομείς των Χριστουγέννων να επιστρέψουν με… υποχρεωτικό (και όχι απλώς προαιρετικό) test.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μετακίνηση εκτός νομού θα γίνει δυσκολότερη για τους πολίτες.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για όλους, έχουν ή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Civid-19, ενώ με το ΙΧ δεν υπάρχει κανένα μέτρο περιορισμού.

Για πλοία, τρένα, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ ωστόσο ισχύουν (και θα εξακολουθήσουν) τα εξής:
  • Οι εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο), με πιστοποιητικό εμβολιασμού -ή πιστοποιητικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο.
  • Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, άλλαξαν τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι των ανηλίκων με ΚΤΕΛ ή τρένο. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ίσχυε ότι τα παιδιά 12-17 ετών θα έπρεπε να έχουν rapid test με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 4-12 ετών ταξίδευαν με self test. Από τις 6 Νοεμβρίου, οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού self test.

Μετακίνηση εκτός νομού: Σκέψεις να δυσκολέψει η επιστροφή λόγω «Όμικρον»

Η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας συνεχίζει να ισχύει παντού, εκτός από:
  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών

Ειδικότερα, για το αυτοκίνητο:

Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία, και η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού. Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετακίνηση εκτός νομού: Σκέψεις να δυσκολέψει η επιστροφή λόγω «Όμικρον»"

Ολλανδία: «Καραντίνα» στη διάρκεια των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρούτε

Η Ολλανδία μπαίνει εκ νέου σε αυστηρή καραντίνα από αύριο πρωί Κυριακής για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων από την Covid-19 λόγω της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

"Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο με το πέμπτο κύμα και με την Όμικρον που εξαπλώνεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι φοβόμασταν. Πρέπει τώρα προληπτικά να παρέμβουμε", πρόσθεσε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.

"Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα θέατρα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια πρέπει κατά συνέπεια να κλείσουν από αύριο Κυριακή έως τις 14 Ιανουαρίου. Όλα τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ρούτε.

'Άλλα μέτρα είναι η σύσταση στα νοικοκυριά να δέχονται όχι πάνω από δύο επισκέπτες, από τέσσερις που ίσχυε πριν, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Γιάαπ φαν Ντίσελ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Όμικρον θα ξεπεράσει σε κρούσματα την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Μια αποτυχία να λάβουμε μέτρα τώρα πιθανόν να οδηγήσει σε "μια μη διαχείριση κατάσταση στα νοσοκομεία", τα οποία έχουν ήδη περιορίσει την τακτική περίθαλψη για να κάνουν χώρο για τους ασθενείς με Covid-19, είπε ο Ρούτε.

Παρότι πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την αναμνηστική δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) ανέφερε ένα σύνολο πάνω από 2,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και 20.420 θανάτους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.616 νέες μολύνσεις.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: «Καραντίνα» στη διάρκεια των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρούτε"

Πάτρα: Αντιεμβολιαστές επιτέθηκαν στην αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου

Επίθεση από αντιεμβολιαστές δέχθηκε το πρωί του Σαββάτου η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εμβολιασμό, σε ξενοδοχείο της Πάτρας. Στο σημείο βρίσκονταν μάλιστα και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, ένα άτομο ζήτησε από την κ. Μαστοράκου να κατέβει στο ισόγειο για να παραλάβει ένα έγγραφο, το οποίο η ίδια το έκανε, της έδωσαν ένα έγγραφο το οποίο, όπως της είπαν, τεκμηρίωνε ότι τα εμβόλια είναι δηλητήριο.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών δεν παρέλαβε το έγγραφο. Τότε, οι επιτιθέμενοι άρχισαν να την αποκαλούν «δολοφόνο» και να την κατηγορούν ότι δηλητηριάζει πολίτες με το εμβόλιο.

Η κυρία Μαστοράκου κινήθηκε προς τον χώρο στάθμευσης, στο αυτοκίνητό της. Ωστόσο οι αντιεμβολιαστές την ακολούθησαν, την τράβηξαν από το χέρι και συνέχισαν τους προπηλακισμούς.

Η κα Μαστοράκου δήλωσε πως αυτή είναι η τρίτη φορά που δέχεται επίθεση από αντιεμβολιαστές, Τη Δευτέρα, μάλιστα, αναμένεται να κάνει  αναφορά για το θέμα στον Εισαγγελέα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Αντιεμβολιαστές επιτέθηκαν στην αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου"

Κακοκαιρία Carmel – Φθιώτιδα: Εγκλωβισμένοι οδηγοί στον δρόμο για Παύλιανη και Μπράλο

Ήταν λίγο μετά τις 5:00΄το απόγευμα όταν λόγω της έντονης χιονόπτωσης ο επαρχιακός δρόμος από Σκαμνό μέχρι την Παύλιανη, σε κάποια σημεία, ήταν απροσπέλαστος για τα ΙΧ που δεν είχαν αλυσίδες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών στο LamiaReport ορισμένα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν λίγο πιο έξω από την Παύλιανη προς Λαμία, ενώ κάποια αλλά εγκλωβίσθηκαν στον ανηφορικό δρόμο πάνω από το Σκαμνό που οδηγεί στον κεντρικό δρόμο για Μπράλο.

Κάποιους τους τράβηξαν με ιμάντες και τους απεγκλώβισαν διερχόμενοι οδηγοί και οι υπόλοιποι απεγκλωβίστηκαν όταν τα μηχανήματα του Δήμου και της περιφέρειας καθάρισαν το δρόμο από τα χιόνια.

Πάντως όπως έλεγαν οι οδηγοί η κατάσταση τη νύχτα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη αφου λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας το παγώνει αμέσως στο δρόμο και υπάρχουν πολλές παγίδες στο δρόμο.

Δείτε φωτογραφίες....


lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Carmel – Φθιώτιδα: Εγκλωβισμένοι οδηγοί στον δρόμο για Παύλιανη και Μπράλο"

Κακοκαιρία Κάρμελ: Χωρίς ρεύμα χωριά στην Εύβοια, κατολίσθησης βράχων στην Επ. Οδό Λ. Αιδηψού-Λίμνης

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Κάρμελ» από το νησί της Εύβοιας, με έντονους ανέμους και σφοδρή χιονόπτωση.

Προβλήματα παρατηρούνται στον δήμο Μαντουδίου, όπου τουλάχιστον 10 χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς οι άνεμοι έριξαν κολώνες της ΔΕΗ.  Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Παράλληλα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι, λόγω κατολίσθησης βράχων στο οδόστρωμα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Επαρχιακή Οδό Λ. Αιδηψού-Λίμνης, στην 9η χ/θ περιοχή «ΗΛΙΟΣ».

Αυτή την ώρα στη Στενή και τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δίνουν μάχη για να κρατήσουν το δείπνο ανοιχτό.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Κάρμελ: Χωρίς ρεύμα χωριά στην Εύβοια, κατολίσθησης βράχων στην Επ. Οδό Λ. Αιδηψού-Λίμνης"

Θεσσαλονίκη: Επέμβαση αστυνομικών απέτρεψε τη 18η γυναικοκτονία-Ο δράστης είχε το μαχαίρι στο λαιμό της

Θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, τέσσερις αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης και του οχήματος Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, απέτρεψαν σήμερα (18/12) το πρωί, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, τη 18η γυναικοκτονία στην Ελλάδα. Κατά την άμεση επέμβαση τους σε οικία του κέντρου της πόλης, βρήκαν τον επίδοξο δράστη με το μαχαίρι στα χέρια, έτοιμο να δολοφονήσει τη συμβία του μπροστά στα έντρομα μάτια του ανήλικου παιδιού τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes, όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8 το πρωί, όταν το κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχτηκε κλήση από γυναίκα που καλούσε σε βοήθεια, προλαβαίνοντας να δώσει μόνο τη διεύθυνση (χωρίς το ακριβές στίγμα και την περιοχή) καθώς ο άνδρας που την απειλούσε προσπαθούσε να της κλείσει το τηλέφωνο.

Από το κέντρο αστυνομικοί πήραν εντολή να διερευνήσουν όλες τις πιθανές διευθύνσεις, να βρουν την οικεία ώστε να διερευνήσουν υπόθεση ενδοικογενειακής βίας και να επέμβουν εάν και εφόσον χρειαστεί. Όταν δύο αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, έφτασαν στο σημείο, στο κουδούνι υπήρχε ένα γυναικείο όνομα το οποίο όμως δεν άνοιξε ποτέ. Παρ’ όλα αυτά βρήκαν τρόπο να εισέλθουν στην πολυκατοικία και ανεβαίνοντας τις σκάλες άκουσαν φωνές μέσα από συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Άμεσα κινητοποιημένοι οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα προκειμένου να διερευνήσουν την κατάσταση, όταν άκουσαν τον αλλοδαπό άνδρα να τους ζητά να φύγουν εξηγώντας ότι ο ίδιος δεν είχε άδεια παραμονής, ενώ δεν δίστασε να τους απειλήσει φωνάζοντας «θα σας σκοτώσω όλους».

Έσπασαν τη πόρτα και ακινητοποίησαν τον δράστη

Οι αστυνομικοί συνέχισαν να χτυπούν επίμονα το κουδούνι της πόρτας, καθώς άκουγαν τα ουρλιαχτά της γυναίκας και το κλάμα του ανήλικου παιδιού, ενώ παράλληλα ενημέρωναν τον δράστη πως αν δεν ανοίξει την πόρτα θα προβούν σε ενημέρωση του εισαγγελέα προκειμένου να τη διαρρήξουν.

Την ίδια στιγμή οι δύο αστυνομικοί ζήτησαν ενίσχυση της δύναμης τους η οποία άμεσα ανέβηκε στους τέσσερις με την ανταπόκριση του οχήματος της Πλατείας Δημοκρατίας, ενώ στο σημείο έφτασε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Όταν για δεύτερη φορά άκουσαν το σπαραγμό της γυναίκας, διέρρηξαν τελικά την πόρτα αντικρίζοντας τον δράστη να κραδαίνει μαχαίρι στα χέρια με το οποίο χτυπούσε τη γυναίκα στο λαιμό.

Άμεσα από τους αστυνομικούς δόθηκαν εντολές στον δράστη να πετάξει το μαχαίρι και να παραδοθεί, ωστόσο εκείνος ενώ σταμάτησε να χτυπά τη γυναίκα, μπροστά στα έντρομα μάτια του ανήλικου παιδιού, το οποίο είναι ΑμεΑ, έστρεψε το μαχαίρι στον εαυτό του και άρχισε να αυτοτραυματίζεται στον λαιμό.  Την κατάλληλη στιγμή και πριν προλάβει να θέσει τέρμα στη ζωή του, οι αστυνομικοί με έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση τον ακινητοποίησαν, του αφαίρεσαν το μαχαίρι και στη συνέχεια τον συνέλαβαν. Μάλιστα κατά την προσπάθεια αυτή, ένας αστυνομικός έσκισε το μπουφάν του ενώ ο έτερος φορούσε αλεξίσφαιρο και δεν κινδύνευσε.

Η γυναίκα που τραυματίστηκε – ευτυχώς ελαφρά- στο λαιμό μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ ο φερόμενος ως δράστης οδηγήθηκε στο ΑΤ Λευκού Πύργου, όπου διενεργείται προανάκριση.

Όταν υπάρχει συνεργασία οι αστυνομικοί κάνουν πάντα αυτό που πρέπει

Εκ των συμμετεχόντων της συντονισμένης επέμβασης των αστυνομικών της Αμεσης Δράσης και του οχήματος Πλατείας Δημοκρατίας, ήταν και ο αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Μπάμπης Χαβενετίδης, ο οποίος μιλώντας στο GRTimes, τόνισε της σημασία της άμεσης συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών που βρίσκονται σε περιπολία στου δρόμους.

«Είναι μεγάλη υπόθεση η αγαστή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών που περιπολούν στην πόλη. Είμαστε καθημερινά στο δρόμο, βλέπουμε την έξαρση της βίας και όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να αποτρέψουμε τα πάντα» σημειώνει και προσθέτει ότι «η σοβαρότητα του περιστατικού επέβαλε να επέμβουμε άμεσα και με ψυχραιμία. Δύο λεπτά αν αργούσαμε, θα είχε σκοτώσει τη γυναίκα και ο ίδιος θα είχε αυτοκτονήσει».

Δεκατέσσερα χρόνια στην υπηρεσία τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί

Ο αντιπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ μάλιστα, δεν παραλείπει να σταθεί στην αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας ότι «μετά την καραντίνα, και παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, τα εν λόγω περιστατικά και ειδικότερα οι επιθέσεις και οι δολοφονίες εναντίον των γυναικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το σημερινό ωστόσο, είναι ένα περιστατικό που στα 14 χρόνια υπηρεσίας δεν το έχω ξανασυναντήσει. Επαναλαμβάνω όμως, ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία, όπως σήμερα με τους συναδέλφους. Μόνο έτσι η αστυνομία θα είναι πάντα εκεί που πρέπει να είναι. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να μιλούμε για το τί έκανε η αστυνομία, όταν πια το κακό έχει γίνει».

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Επέμβαση αστυνομικών απέτρεψε τη 18η γυναικοκτονία-Ο δράστης είχε το μαχαίρι στο λαιμό της"

Αρνήτρια οπαδός των «Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών» «επέβαλε» πρόστιμο 6 εκατ. ευρώ σε αστυνομικό που την συνέλαβε!

Χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.950.000 ευρώ επέβαλε ως «οφειλή από σύμβαση» σε αστυνομικό του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου, που την συνέλαβε και προκάλεσε με δικογραφία την καταδίκη της από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, μια 44χρονη ημεδαπή, αρνήτρια και οπαδός των «Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών»!

Η 44χρονη μητέρα είχε κληθεί την 8η Δεκεμβρίου 2021 στο ΑΤ Ρόδου προκειμένου να καταθέσει συμπληρωματικώς σε προκαταρκτική εξέταση που την αφορά.

Επιχείρησε να εισέλθει στο τμήμα χωρίς μάσκα και όταν αρμοδίως της έγινε γνωστό ότι πρέπει να φορέσει τη μάσκα της προκάλεσε αναστάτωση αρνούμενη να υπακούσει στις υποδείξεις.

Της επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 300 ευρώ και επιπλέον σχηματίστηκε σε βάρος της δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Η 44χρονη διατείνεται ότι είναι μέλος των «Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών» και αρνείται να φορέσει μάσκα, ενώ περαιτέρω ισχυρίστηκε ότι είναι καρκινοπαθής και η χρήση μάσκας την ενοχλεί.

Η 44χρονη υποστήριξε παραπέρα ότι ενεργεί με βάση τη Διακήρυξη των «Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών», οι οποίοι επικαλούνται δήθεν διεθνείς δικαστικές αποφάσεις και δρουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, προσποιούμενοι ότι μπορούν με αυτά τα χαρτιά να ανακαλέσουν αποφάσεις θεσμικών φορέων.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου την καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 24 μηνών με 3ετή αναστολή. Πιθανολογείται ότι θα… «επιβάλει» πρόστιμο και στο δικαστήριο.

Στο έγγραφο γνωστοποίησης του προστίμου, που περιλαμβάνει και τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση των χρημάτων, η 44χρονη επιβάλλει τα εξής ποσά:

-Για «παράνομη φυσική μη – φυσική απειλή συμπεριλαμβανόμενων (αλλά όχι περιοριστικά) της απειλής για δίωξη κράτηση σωματική βλάβη ή απόπειρα ή νομική ενέργεια. 50.000,00 ευρώ

-Οποιαδήποτε παρέμβαση στην ατομική ελευθερία ημών από τον αντιπρόσωπο με πράξη, νόμο ή άλλο που ΔΕΝ σχετίζονται με την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων π.χ. χρήση μάσκας, υποχρεωτικός εμβολιασμός, αφαίρεση οργάνων, υποχρεωτική ή έκδοση ή επίδειξη εγγράφων, αριθμοί, άδειες, ταυτότητες, πρόστιμα, παράβολα, φόροι, περιορισμοί κ.λπ. 900.000 ευρώ.

-Η χρήση του ονόματος των ΚΥΡΙΩΝ (ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΘΕΤΟ) με κεφαλαία γραφή σε οποιαδήποτε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή χωρίς την απαραίτητη σύμβαση μεταξύ των συμβαλλομένων. 5.000.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ 5.950.00,00 ευρώ

Η οφειλή από σύμβαση φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, χάρτη της Χώρας και λογότυπο «Τοπική Επιτροπή Συνδιαχειριστών Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών Τ.Ε.Σ.Ε.Α.Ι. Ρόδου».

Στο κείμενο που συνοδεύει το «πρόστιμο» επισημαίνεται συνοπτικώς ότι από τον Οκτώβριο του 2020 έχει γνωστοποιηθεί στην ΕΛΑΣ η ανάκληση της πληρεξουσιότητας, αντιπροσώπευσης, εντολής και σύμβασης όλων των λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής) ενώ τονίζεται ότι από την 6η Απριλίου 2020 μαζί με την εκτελεστική και δικαστική λειτουργία βρίσκεται ο υπόλογος κάτω από τις δικές τους εντολές ως συνδιαχειριστές της Ελληνικής Εθνικής Περιουσίας.

Ενημερώθηκαν επίσης, όπως αναφέρεται, ότι αν ενεργοποιήσουν τη σύμβαση που τους επιδόθηκε θα ισοδυναμεί με ρητή δήλωση από μέρους τους, ότι συνάπτουν σύμβαση μαζί τους και με τη βούλησή τους αποδέχονται τους όρους και τις χρηματικές επιβαρύνσεις του εγγράφου «ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗ Οροι Αποδοχής και Συμβασιακές Υποχρεώσεις» του ενσωματωμένου πίνακα χρεώσεων που συμπεριλαμβάνονται στα σχετικά έγγραφα που έχουν κοινοποιηθεί.

Μάλιστα, η παραλαβή της πράξης επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας, σηματοδοτεί την αφετηρία ενεργοποίησης, της μεταξύ τους σύμβασης και την αποδοχή των όρων και των επιβαρύνσεων που εμπεριέχονται σε αυτήν.

Μάλιστα τονίζεται ότι, αν η ενεργοποίηση της αναφερόμενης σύμβασης έγινε από λάθος, άγνοια, παράλειψη ή εκ παραδρομής, θα πρέπει εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή της οφειλής από σύμβαση, να τους το γνωστοποιήσουν σε ηλεκτρονική διεύθυνση, προσκομίζοντας τις ακυρωτικές πράξεις.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » " Αρνήτρια οπαδός των «Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών» «επέβαλε» πρόστιμο 6 εκατ. ευρώ σε αστυνομικό που την συνέλαβε! "

Ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων στήριξης – Στα 49,5 ευρώ η επιδότηση για το ρεύμα

Μια σειρά από επιπλέον παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση το νέου κύματος της πανδημίας, αλλά και της «έκρηξης» των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος υπερψηφίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στο «πακέτο» που περιλαμβάνεται ήδη στον προϋπολογισμό, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 3,3 δις ευρώ.

Ενεργειακή κρίση

Η «εκτόξευση» των τιμών στην ενέργεια οδήγησε την κυβέρνηση στην ανακοίνωση νέων μέτρων προστασίας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες παρεμβάσεις (έκπτωση 39 ευρώ στο ρεύμα και 15% στο φυσικό αέριο), να μην αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε:

  1. Την πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  2. Την αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.
  3. Την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.
Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Έκπτωση στο φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Μέτρα για τους αγρότες

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Παρεμβάσεις για την πανδημία

Με τη χώρα να βιώνει το 4ο κύμα της πανδημίας, το Υπουργείο Οικονομικών, προχώρησε σε επιπλέον πέντε παρεμβάσεις, με στόχο την στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι:

1ον. Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

2ον. Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3ον. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

4ον. Παρατείνονται, όπως συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

5ον. Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων στήριξης – Στα 49,5 ευρώ η επιδότηση για το ρεύμα"

ΠΟΥ: Τα κρούσματα της 'Ομικρον διπλασιάζονται σε 1,5 με 3 ημέρες

Η παραλλαγή Όμικρον έχει αναφερθεί σε 89 χώρες και ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 με τρεις ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στην ικανότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, στην εγγενή αυξημένη μεταδοτικότητά του ή σε έναν συνδυασμό των δύο, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ενημέρωσή του.

Στις 26 Νοεμβρίου, λίγο μετά τον εντοπισμό της, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον παραλλαγή ανησυχίας και ακόμη πολλά πράγματα για αυτήν παραμένουν άγνωστα, μεταξύ των οποίων και η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

"Ακόμη υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την κλινική σοβαρότητα της Όμικρον. Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να αντιληφθούμε το προφίλ σοβαρότητας και με ποιόν τρόπο επηρεάζεται αυτή από τον εμβολιασμό και την προϋπάρχουσα ανοσία", αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται τόσο γρήγορα σε κάποιες περιοχές τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να υπερφορτωθούν.

"Οι νοσηλείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική συνεχίζουν να αυξάνονται και δεδομένων των αυξανόμενων κρουσμάτων είναι πιθανό πολλά συστήματα υγείας να υπερφορτωθούν σύντομα", σημειώνεται.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Τα κρούσματα της 'Ομικρον διπλασιάζονται σε 1,5 με 3 ημέρες"

Βουλή: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022 με 158 «υπέρ»

Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 από την Ολομέλεια της Βουλής με 158 «υπέρ» έναντι 142 «κατά».

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει πως οι επιδόσεις της εθνικής οικονομίας οφείλονται και στην πολιτική σταθερότητα που έχει εδραιωθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια και τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, αν και παραδοσιακά λαμβάνουν την στήριξη της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:

«Σε αυτή τη συγκυρία και έχοντας κληρονομήσει Ενοπλες Δυνάμεις οι οποίες επι 10 χρόνια δεν είχαν επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για μια ακόμα φορά μια παράδοση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που λέει ότι παρα τις διαφωνίες μας πάντα η αντιπολίτευση ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ότι διχάζει και μονίμως απόντες σε ότι ενώνει. Ας είναι! Το Εθνικό μέτωπο κ. Τσίπρα συγκροτείται έστω και χωρίς την δική σας συμμετοχή».

Νέα μέτρα στήριξης

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κλείνοντας την συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό εξήγγειλε τρία άμεσα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών έναντι της ενεργειακής κρίσης καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Αυτά είναι:

1. Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

2. Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον μήνα Δεκέμβριο.

3. Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από Αύγουστο έως Δεκέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία. Στο ίδιο πλαίσιο, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε πέντε νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής στο τέλος Ιουνίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022 με 158 «υπέρ»"

Καιρός αύριο: Χιόνια, παγετός και 9 μποφόρ – Πού θα ξεσπάσουν καταιγίδες

Ψυχρός θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, Κυριακή (19.12.2021). Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι και οι κατά τόπους  καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις βραδινές ώρες στα βορειαανατολικά.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αρχικά βροχές ή χιονόνερο και στο Αιγαίο τοπικές καταιγίδες. Στην αρχή της ημέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια στα ορεινά και ημιορεινά, πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Όμως πολύ γρήγορα ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση καθώς τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο και γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο αρχικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 06 με 08 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 09 με 11 βαθμούς, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Στην αρχή της ημέρας ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια. Πολύ γρήγορα, όμως, ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Η ελάχιστη θερμοκρασία θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία -08 (μείον 8) έως 06 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Πολύ γρήγορα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτιωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 και τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά στα βόρεια 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις πρωινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Στην αρχή της ημέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Πολύ γρήγορα ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νότια τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χιόνια, παγετός και 9 μποφόρ – Πού θα ξεσπάσουν καταιγίδες"

Κορωνοϊός: 63 θάνατοι με 4.345 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.345, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.031.239 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 207 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η θετικότητα αυξήθηκε οριακά στο 1,19% από 1,05%.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.466 στην Αττική (1.453 χθες).
  • 756 στη Θεσσαλονίκη (825 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 176 από την Ανατολική Αττική (203 χθες).
  • 222 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (190 χθες).
  • 89 από τη Δυτική Αττική (62 χθες).
  • 187 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (199 χθες).
  • 429 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (434 χθες).
  • 150 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (153 χθες).
  • 196 από τον Πειραιά (199 χθες).
  • 17 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (13 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 60 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής :

  • 51 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 30 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 19 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 16 στην ΠΕ Άρτας.
  • 104 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 54 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 13 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 26 στην ΠΕ Δράμας.
  • 36 στην ΠΕ Έβρου.
  • 98 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 6 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 7 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 37 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 65 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 112 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 στην ΠΕ Θάσου.
  • 12 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 3 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 54 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 30 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 4 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 20 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 9 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 59 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 2 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 31 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 113 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 51 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 3 στην ΠΕ Κω.
  • 40 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 106 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 13 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 56 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 11 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 3 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 82 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 38 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 2 στην ΠΕ Μήλου.
  • 1 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 1 στην ΠΕ Νάξου.
  • 32 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 1 στην ΠΕ Πάρου.
  • 50 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 64 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 15 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 32 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 32 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 29 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 2 στην ΠΕ Σάμου.
  • 72 στην ΠΕ Σερρών.
  • 1 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 2 στην ΠΕ Σύρου.
  • 37 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 40 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 36 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 3 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 26 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 96 στην ΠΕ Χανίων.
  • 3 στην ΠΕ Χίου.
  • 110 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.799 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 684 (59.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 561 (82.02%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (17.98%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.661 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 332 (ημερήσια μεταβολή +4.08%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 352 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 63 θάνατοι με 4.345 κρούσματα"

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα, για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας - Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τοποθετείται επ αφορμής της ψήφισης του Προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών:

1. Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο. 

2. Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον μήνα Δεκέμβριο.

3. Κάλυψη στη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους αγρότες από Αύγουστο έως Δεκέμβριο.

«Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας υπο τις έντονες επιφημίες της ΚΟ του πέρασε τον Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές» σχολίασε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Αν υπάρχει ένας πολιτικός στην χώρα που σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ».

Δείτε live:



«Αυτούς τους μήνες υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξω εκλογές, με βεβαιότητα ότι θα μας οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα από το αποτέλεσμα του Ιουλίου 2019. Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά της κυβέρνησης ήταν στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα. Δεν το έκανα, γιατί δεν είμαστε το ίδιο κ. Τσίπρα. Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης στις ανάγκες της χώρας. Και προς μια προσέγγιση που επιμένει να βλέπει την κοινωνία υπο το πρίσμα των σκοπιμοτήτων. Εσείς κ. Τσίπρα ήσασταν αυτός που το 2015, στην περίφημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είχατε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνετε εκλογές και τις προκηρύξατε αμέσως μετά. Και μετά λέτε ότι εγώ είμαι ψεύτης. Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακουστεί στην αίθουσα αυτή. Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα σήμερα εκλογές, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σήμερα» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Όμως ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που πέτυχε τους 287 μήνες είναι ότι έχουμε εγγυηθεί εντός και εκτός Ελλάδος την σταθερότητα και πολιτική συνέχεια. Και αυτό μας επιτρέπει να δεχόμαστε επενδύσεις, να διεκδικούμε από τους ευρωπαίκούς θεσμούς ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή την σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα το κάνω. Δεν μπορώ να μην επισημάνω μια αντίφαση. Από την μια η καταστροφική εικόνα για την πανδημία και την επέλαση της «Ομικρον» και της επιλογής σας να ζητήσετε σήμερα εκλογές, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει παρέλθει. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε την στρατηγική σας και να κάνετε κάτι που δεν είναι σπουδαίο; Ολες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητούν, αλλά αυτές προκηρύσσονται, όταν το επιλέγουν οι κυβερνήσεις».

«Εχω εξήγηση γιατί ζητήσατε σήμερα εκλογές. Το κάνατε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε 3ο κόμμα. Η αιτία είναι δίπλα σας και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν φόβο. Θα μείνετε μάλλον λιγότεροι μετά τις εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω πει πολλές φορές. Δεν αλλάζει η προσέγγισή μου στα ζητήματα θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας. Βρήκα ενδιαφέρον και τολμώ να πω προβληματικό μια αναφορά σας στο τέλος ομιλίας σας. Σε κλίμα φόρτισης είπατε ότι «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση ενόχων και να κάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα» Αναρωτιέμαι. Με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε κάποια σχέση; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Είστε για μια ακόμα φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» συμπλήρωσε.

Στις εκλογές, τόνισε ο κ.. Μητσοτάκης, οι πολίτες θα εκφραστούν ελεύθερα και θα κάμουν την επιλογή τους και εμείς θα κάνουμε τον απολογισμό μας. «Έως τότε έχω υποχρέωση να διαφυλάξω την σταθερότητα και το πολιτική ομαλότητα. Αν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανωμαλίες, κάντε το . Εσείς θα καταδικαστείτε διπλά από τον Ελληνικό λαό».

«Όσοι μιλούσαν για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν»

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η έγκρισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης. Θα αποφύγω να αναφερθώ σε πολιτικές αντιδικίες της επικαιρότητας. Θα απαντήσω στις νέες αθλιότητες του κ. Τσίπρα».

«Θα μιλήσουμε εδώ πρωτίστως στους πολίτες για το τι πετύχαμε και τι μπορούμε να πετύχουμε. Ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 4% και στο 9μηνο καταγράφηκε μεγέθυνση κατά 9,3%. Η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για 6,9% θα αποδειχθεί συντηρητική», ανέφερε.

«Όσοι μιλούσαν πέρυσι για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν. Όσοι έλεγαν όπως ο κ. Τσίπρας ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η μεγάλη ανάπτυξη διαψεύστηκαν και μαζί σας κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της κ. Τσίπρα αλλά προς τα επάνω όχι προς τα κάτω».

«Δικαιώθηκε η πολιτική να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ χωρών Νότου στην οικονομική άμυνα και πρόοδο. Παρά τις απώλειες που έχουμε είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, κάτι που όπως σημείωσε δεν έγινε στην Ισπανία.

«Αυτές είναι οι πορείες των 2 οικονομιών. Στην μια κυβερνά ένα κεντροδεξιό κόμμα και στην άλλη κυβερνά η κεντροαριστερά. Στην Ελλάδα καλύψαμε όλες τις απώλειες της πανδημίας η Ισπανία υπολείπεται ακόμα 5 μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα ανεργίας κ. Τσίπρα. Η Ισπανία ξεκίνησε με ανεργία 14% και εμείς πάνω από 16%. Σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία. Αυτές οι συγκρίσεις δείχνουν ότι το πώς δαπανά πόρους έχει σημασία. Δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησής μας να στηρίξουμε όλες τις θέσεις εργασίας όλων των επιχειρήσεων. «Αυτές οι αλλαγές μπορεί να θολώνονται μέσα στην πανδημία όμως είναι καταλυτικές. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές μας πολιτικές».

«Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ και χαμηλότερο ΦΠΑ»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού. «Όπως κ πέρυσι έτσι και φέτος και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερο ΦΠΑ. Συνολικά έγιναν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Για να μην λέτε κύριοι της αντιπολίτευσης ότι εμείς ντιλάρουμε δήθεν με κάποιους λίγους. Το μόνο ντιλ που κάνουμε είναι με την κοινωνία. Σε αυτούς απολογούμαστε και αυτοί θα μας κρίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα Χριστούγεννα θα βρουν πιο ευαλωτους συμπολιτες μας με διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα και έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία», σημείωσε.

«Είναι απόδειξη ότι η πολιτεία στο πλαίσιο δυνατοτήτων πρώτα και πάνω απ όλα μεριμνά για ασθενέστερους. Η μάχη με τις ανισότητες έχει δρόμο. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα που έρχονται να είναι περισσότερα. Στόχος μας να αυξάνεται το εισόδημα. Δίκαιο μερίδιο στην ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς να μένει κανείς πίσω. Αυτό πάντα θα το πιστεύω και η μεγάλη παράταξη της ΝΔ πάντα αυτή την πολιτική θα υπηρετεί».

«Η αξιοπιστία θα οδηγήσει την χώρα εντός του 2022 έξω από το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης. Έχουμε μια μεγάλη ανάκαμψη και πλέον στοχεύουμε στην διατηρήσιμη ανάπτυξη», σημείωσε.

«Πρέπει να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την εμφάνιση Όμικρον»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δύο πρόσθετα εμπόδια που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Το ένα αφορά στην εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και το δεύτερο τη διεθνή κρίση στην αγορά ενέργειας.

Για την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπήρξε πρόγραμμα 43 δισ. ευρώ προς το ΕΣΥ και την κοινωνία και πρόσθετες προσλήψεις.

«Σήμερα μπροστά στην επίθεσηΌμικρον έχουμε το πρώτο τοίχος άμυνας. Όμως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε για Όμικρον μας λένε ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα. Ελπίζουμε αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα η Όμικρον να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με την Δέλτα. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι. Απέναντι σε αυτό που συμβαίνει έχουμε οικοδομήσει την άμυνα μας. Η πρώτη και μόνη που έχουμε και πιο σημαντική, είναι η 3η δόση εμβολίου σε όλους τους πολίτες. Πρώτοι στην Ευρώπη ανοίξαμε τη δόση στα άτομα άνω των 18 και προσδιορίσαμε ότι το πιστοποιητικό θα λήγει 7 μήνες μετά. Και πρώτοι δώσαμε δυνατότητα 3ης δόσης στους 3 μήνες. Αυτή η πολιτική συνδέεται από αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση», εξήγησε.

Παράλληλα, η Ελλάδα εφάρμοσε πρόσθετες προϋποθέσεις εισόδου στην χώρα και για εμβολιασμένους πολίτες κατά διάρκεια Χριστουγέννων. «Πρέπει να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την εμφάνιση Όμικρον. Κάθε εβδομάδα που κερδίσουμε είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί 3ης δόσης. Αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι αν κάποιος είναι θωρακισμένος και με 3 δόσεις δεν κινδυνεύει σοβαρά» επισήμανε.

«Παράλληλα πρέπει να τηρούμε προστατευτικά μέτρα. Ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί στη διασκέδασή τους αυτές τις ημέρες. Οι εμβολιασμένοι να προβαίνουν σε τεστ».

Για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Σχόλιο έκανε ο πρωθυπουργός και «για τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από την περιβόητη μελέτη που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδας και Θοδωρής Λύτρας. Απάντησε ο καθηγητής επαναλαμβάνοντας το βασικό συμπέρασμα μελέτης, που λέει ότι όσο πιέζεται το ΕΣΥ, αυξάνονται οι απώλειες, ότι το εμβόλιο είναι μοναδική λύση και δυστυχώς το ΕΣΥ είναι δύο ταχυτήτων και απαιτείται διαρκή ενίσχυση. Πρόκειται για δεδομένα τα οποία πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες . Πολύ νωρίτερα από τη δήθεν την παράδοση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα στην κυβέρνηση. Όχι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν την πήραμε τη μελέτη. Όμως είχαμε συζητήσει».

«Για άλλη μια φορά κ. Τσίπρα δεν είστε διαβασμένος σε αυτή τη συζήτηση να σας θυμίσω τι έλεγα Φεβρουάριο του 2020: “Υπάρχει ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Και άλλες χώρες το αντιμετωπίζουν. Τα νοσοκομεία δεν σχεδιάστηκαν για τέτοιες συνθήκες. Κάναμε ότι μπορούμε να τα στηρίξουμε αλλά είναι δύσκολο να έχει υποστήριξη ενός κεντρικού νοσοκομείου”. Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω τα νοσοκομεία και να αυξήσω τις ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε μια κατάσταση τραγική στις ΜΕΘ και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας ώστε να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ. Το πρόβλημα, κ. Τσίπρα, το είχαμε εντοπίσει Είχαμε εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση που είχαμε στο 2ο κύμα ήταν να επιμείνουμε με ταχύτητα στον εμβολιασμό. Η γενεσιουργός αιτία πίεσης στα νοσοκομεία ήταν ότι δεν πετύχαμε εμβολιαστική κάλυψη αντίστοιχη άλλων χωρών».

Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε άρθρο της κυρίας Εύας Κοτανίδου, με εμπειρία στη διαχείριση ΜΕΘ, που «αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και προσθέτει: “Η αναμονή στις ΜΕΘ προϋπήρχε της πανδημίας και είναι πρόβλημα διαχρονικό. Στο διάστημα έως βρεθεί κλίνη ΜΕΘ οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη δυνατή φροντίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών προβλημάτων των ασθενών γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο πεδίο των ΜΕΘ. Να εξηγήσουμε λοιπόν αυτό που είπαμε και όντως δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση. Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λύση ανάγκης. Εϊναι λύση ανάγκης που καταφεύγουμε όταν η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι νέο πρόβλημα. Επί δικών σας ημερών το είχατε αντιμετωπίσει; Κύριε Πολάκη το είχατε αντιμετωπίσει; Σιωπή. Βέβαια τον κ. Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα αλλά τον κ. Πολάκη όχι».

«Έχω στα χέρια μου έγγραφη αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ. Τι λέει; Τραγικές ελλείψεις στις ΜΕΘ. Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 500 + 40 ιδιωτικές» ανέφερε. Με βάση τα στοιχεία, 150 εξοπλισμένες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Χίλιοι ασθενείς κατ’ έτος χάνουν την ζωή τους εξαιτίας μη λειτουργίας 150 ΜΕΘ. 40 – 50 διασωληνωμένοι περιμένουν λίστα αναμονής . 5.000 κατ’ έτος θα μπορούσαν να ζουν αν λειτουργούσε επαρκής αριθμός ΜΕΘ. Όλα αυτά χωρίς πανδημία. Σε τι διθαφέρει αυτό από αυτά που διαπιστώνουμε σήμερα εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης; Αν είχαμε σοβαρή αντιπολίτευση θα έπρεπε να ενσκήψουμε στο πρόβλημα. Την ουσία. Που αφορά την έλλειψη προσωπικού», σημείωσε, προσθέτοντας: «Να αναγνωρίσουμε ότι αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα συμβαίνουν και σε πιο ώριμα συστήματα υγείας. Στην Σουηδία κ. Τσίπρα υπόδειγμα κοινωνικής συναίνεσης στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όποιος ήταν άνω των 65 σε οίκο ευγηρίας δεν πήγαινε καν σε νοσοκομείο. Η διαλογή με σκληρά στοιχεία έγινε σε αυτό το επίπεδο».

mitsotakis_agrotes

«Να τη χαίρεστε κ. Τσίπρα τη στήριξη που μας παρείχατε»

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι σε αποστροφή του μίλησε με ειλικρίνεια «ότι έχουμε δύο συστήματα υγείας και πως τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι σε χειρότερο σημείο. Η λαϊκίστικη λογική του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να μας ασκήσει κριτική. Δεν τολμάτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα. Γιατί ναι, πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να έχουμε σοβαρή περίθαλψη ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι όταν πηγαίνει σε νοσοκομείο θα έχει την περίθαλψη που πρέπει»

«Είπατε κ. Τσίπρα με περίσσιο θράσος ότι βάλατε πλάτη. Καταψηφίσατε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πάμε να δούμε λοιπόν πόση πλάτη βάλατε. Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα υγειονομικών. Καταψηφίσατε τα πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Καταψηφίσατε αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Να την χαίρεστε κ. Τσίπρα την στήριξη που μας παρείχατε» υπογράμμισε.

Για την ενεργειακή κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, με συνέπειες και στην οικονομία. «Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πληθωρισμός είναι στο 4% έναντι 4,9% ευρωζώνη και 5,2 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας για ένα ακόμα διάστημα γι αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ να στηρίξει όλους τους πολίτες».

«Ήδη υψώσαμε ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις ενέργειας. Πρώτη η Ελλάδα δημιούργησε ταμείο ενεργειακής μετάβασης διαθέτοντας πόρους άνω των 800 εκατ ευρώ. Οι πόροι αυτοί είναι μέρος από τα 1,35 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά».

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν έχει προηγούμενο. Ειδικά με το φυσικό αέριο. Η παρέμβαση μας ήταν δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοστούμε διαρκώς στα νέα δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά. Μας είπατε κ. Τσίπρα γιατί δεν προβλέπουμε τι θα γίνει το 2022. Αν το ξέρετε πείτε το και σε μας. Δυστυχώς οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας πηγαίνουν προς χειρότερο και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη».

Για την ενεργειακή κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, με συνέπειες και στην οικονομία. «Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πληθωρισμός είναι στο 4% έναντι 4,9% ευρωζώνη και 5,2 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας για ένα ακόμα διάστημα γι αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ να στηρίξει όλους τους πολίτες».

«Ήδη υψώσαμε ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις ενέργειας. Πρώτη η Ελλάδα δημιούργησε ταμείο ενεργειακής μετάβασης διαθέτοντας πόρους άνω των 800 εκατ ευρώ. Οι πόροι αυτοί είναι μέρος από τα 1,35 δισ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά».

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν έχει προηγούμενο. Ειδικά με το φυσικό αέριο. Η παρέμβαση μας ήταν δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοστούμε διαρκώς στα νέα δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά. Μας είπατε κ. Τσίπρα γιατί δεν προβλέπουμε τι θα γίνει το 2022. Αν το ξέρετε πείτε το και σε μας. Δυστυχώς οι ανακατατάξεις στην αγορά ενέργειας πηγαίνουν προς χειρότερο και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη».

PHOTO-2021-12-18-17-39-20

Τρία πρόσθετα μέτρα για την ενέργεια

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

1. Θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και στα κοινωνικά τιμολόγια

2. Αύξηση έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου 40 % τον μήνα Δεκέμβριο

3. Για αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια από τον Αύγουστο έως Δεκέμβριο

«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε ένα καταναλωτή που αντιμετωπίζει αύξηση στον λογαριασμό του ότι θα ήταν μεγαλύτερη η αύξηση αν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση. Είναι όμως η αλήθεια. Αρκεί να δει κανείς τον λογαριασμό για να διαπιστώσει πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η επιβάρυνση αν δεν παρεμβαίναμε», εξήγησε.

PHOTO-2021-12-18-17-39-18

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης δυναμική αντίδραση τους πρώτους μήνες του 2022, αν η κρίση συνεχιστεί, κάτι που εκτιμά ότι θα συμβεί. Παραπέμποντας στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα για τον προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να μιλήσει για τη γενική εικόνα της χώρας, με τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το 2022.

«Η Ελλάδα πήρε το πράσινο φως για το εθνικό σχέδιο “Ελλάδα 2.0”. Μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αδυναμία δήθεν της χώρας να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις. Ποιος ήταν αυτός με άλλους 8 συναδέλφους μου διεκδίκησε το Ταμείο Ανάκαμψης; Εμείς το κάναμε κ. Τσίπρα.

Καταλαβαίνω ότι σας ενοχλεί και σας χαλά το αφήγημα όταν μια κεντροδεξιά κυβέρνηση έρχεται και κάνει την μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση από συστάσεως ελληνικού κράτους. Σας εκπλήσσει που μαθαίνετε ότι δεν μονοπωλείτε εσείς την κοινωνική ευαισθησία. Όταν το Ταμείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα όπως το εξοικονομώ δεν ωφελούνται οι πολίτες;

Το Ταμείο μας προσφέρει επιτόκιο λίγο πάνω από το μηδέν και όλοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα εργαλεία. Όταν προωθούμε μεγάλα έργα υποδομής ωφελημένος είναι μόνο ο κατασκευαστής; Εμείς ξεμπλοκάραμε και τον Ε65 και το Πάτρα -Πύργος. Μην τα θυμηθούμε τώρα αυτά; Τι κάνατε με τους φιλους σας εργολάβους. Και ναι εμείς δεσμευτήκαμε στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας ότι θα ξεμπλοκάρουμε αυτό το έργο και το κάναμε», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες ωφελούνται από την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. «Έχουμε την δυνατότητα σήμερα να επικοινωνούμε με το κράτος μέσα από τον υπολογιστή μας. Είναι η Ελλάδα που θέλουμε και η Ελλάδα που αγωνιζόμαστε».

«Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την καρικατούρα που επαναλαμβάνετε κ. Τσίπρα. Μιλάτε για ένα κόμμα που υπάρχει μόνο στην δική σας φαντασία. Αυτή η δική μας κυβέρνηση διεκδίκησε και θα έχει πόρους για να στηρίξει το πρόγραμμα “Δοξιάδης” για στήριξη ΕΣΥ. Θα ωφεληθούν οι λίγοι από το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματα” για την πρόληψη του καρκίνου;», σημείωσε.

Για την εκπαίδευση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μόνιμες προσλήψεις και στην αύξηση του προϋπολογισμού κατά 180 εκατ. ευρώ. «Οικοδομούμε το νέο σχολείο που θα διδάσκει γνώσεις και δεξιότητες. Και θα συνδέει γνώσεις με πραγματικές ανάγκες αγοράς εργασίας».

Αύξηση του κατώτατου μισθού το α’ εξάμηνο του 2022

«Η κοινωνική μας μέριμνα πλαισιώνεται από την ειλημμένη απόφασή μας να αυξηθεί για 2η φορά ο κατώτατος μισθός. Δεν είμαι έτοιμος σήμερα γιατί υπάρχει διαδικασία από νόμο για τον ορισμό του ύψους. Πιστεύει κανείς σήμερα ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και θα διαγράψω χρέη; Δεν το λέω γιατί δεν είμαστε το ίδιο. Γιατί έχω μάθει να μην κοροϊδεύω τους Έλληνες όπως τους κοροϊδεύετε εσείς

Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός εντός του πρώτου εξαμήνου 2022 χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και με τρόπο που θα δώσει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα βάρη».

«Αυτό που λέει κάτι στους συμπολίτες μας είναι η αύξηση του μισθού και η αύξηση θέσεων εργασίας. Στο τέλος του 2022 θα κάνουμε τον απολογισμό και είμαι σίγουρος ότι θα πιάσουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι Rafale μέσα στον Ιανουάριο

Αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στις αμυντικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα με μεθοδικά βήματα επενδύει στην αποτρεπτική της ικανότητα, παράλληλα με ενεργητική εξωτερική πολιτική.

«Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale. Και εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η τελική συμφωνία για τις 3 φρεγάτες Βelharra.

Και σε αυτή τη συγκυρία, θέλω να το ακούσει όλος ο Ελληνικός λαός. Δεν απευθύνομαι σε εσάς. Σε αυτή τη συγκυρία έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις που για 10 χρόνια δεν έγιναν επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για μια ακόμα φορά μια παράδοση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που έλεγε ότι παρά τις διαφωνίες μας πάντα η αντιπολίτευση ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο Λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ότι διχάζει και μονίμως απόντες σε ότι ενώνει. Ας είναι! Το Εθνικό μέτωπο κ. Τσίπρα συγκροτείται έστω και χωρίς την δική σας συμμετοχή».

PHOTO-2021-12-18-17-39-23

«Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή σήμερα απ’ ότι πριν 27 μήνες»

«Κλείνω λέγοντας ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι η πατρίδα μας αλλάζει. Η πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή σήμερα από ότι πριν 27 μήνες. Πιο ισχυρή οικονομικά γεωπολιτικά αμυντικά, ως προς την εικόνα της στο εξωτερικό. Είναι η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της προόδου. Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός κοινωνικός μεταρρυθμιστικός. Ευθυγραμμίζετε με την αρχή νοικοκυρεμένων δημοσιονομικών και υπηρετεί την αρχή μας που δεν είναι άλλη από την ελάφρυνση των πολιτών από την φορολογία που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε στην κοινωνία. Η χώρα σήμερα καλείται να αναμετρηθεί με τον καλύτερο και όχι χειρότερο εαυτό της. Ο προϋπολογισμός είναι εργαλείο άσκησης πολιτικής είναι και πολιτικός καθρέφτης. Αντικατοπτρίζει το όραμα μας για χώρα. Παρά τις δυσκολίες και αβεβαιότητες η εικόνα είναι εικόνα Ελλάδας πιο φιλόδοξης. Έτοιμης να ξεπεράσει αντιξοότητες. Από το φάσμα της στασιμότητας η Ελλάδα περνά στο φάσμα σταθερότητας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και η πηγή ευημερίας της είναι σήμερα η πολιτική σταθερότητα. Χωρίς αυτή δεν θα την εμπιστευόταν κανείς. Αυτή η πολιτική σταθερότητα βασίζετε σε μια απλή συνταγή: γρήγορες αλλά ζυγισμένες αποφάσεις που φέρνουν απτά αποτελέσματα.

Αν λοιπόν οι αριθμοί και οι δείκτες του προϋπολογισμού φανερώνουν ποσοτικούς στόχους η σταθερότητα συνθέτουν την ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η ποιοτική διάσταση που αξίζει να σταθούμε καθώς αφορά τους σταθερούς πολιτικούς κύκλους , την σοβαρότητα», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε ευχαριστώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ζητώντας τη θετική ψήφο της Ολομέλειας για το νέο προϋπολογισμό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα, για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας - Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών"

«Κάρμελ»: Χιονοπτώσεις, άνεμοι και κρύο – Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα & Λαύριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ η κακοκαιρία «Κάρμελ», η οποία πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» περιοχές στην Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τη Φθιώτιδα αλλά και το Πήλιο. Στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στο τέρμα της οδού Φυλής στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση), απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, από την 28η χ/θ έως την 37η χ/θ, της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού Ευβοίας, ενώ η κίνηση των λοιπών οχημάτων πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν τα 8 και στο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Οι επιβάτες που είχαν προγραμματίσει για σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να ενημερώνονται για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Αισθητή βελτίωση την Κυριακή, αλλά το κρύο παραμένει

Την Κυριακή πολύ γρήγορα ο καιρός στα ηπειρωτικά θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση το κρύο όμως θα παραμείνει, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Τη Δευτέρα ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία, όμως το πρωί θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα βόρεια. Ο καιρός από την Πέμπτη θα γλυκάνει και άλλο. Η θερμοκρασία ενδεικτικά στην Αθήνα θα φτάσει τους 15 βαθμούς. Για την ημέρα των Χριστουγέννων αναμένεται ήπιος καιρός με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Την Κυριακή στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός  Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αρχικά βροχές ή χιονόνερο και στο Αιγαίο τοπικές καταιγίδες. Στην αρχή της ημέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια όμως πολύ γρήγορα ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση καθώς τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο και γρήγορα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο αρχικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στη Αττική προβλέπονται Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Στην αρχή της ημέρας ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια. Πολύ γρήγορα, όμως, ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση. Οι άνεμοι βόρειοι 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου,  στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Η ελάχιστη θερμοκρασία θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Την Δευτέρα προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός.  Το πρωί θα βρέξει για λίγο στην Κρήτη και από το βράδυ τοπικά στα κεντρικά και βόρεια. Το θερμόμετρο στα κεντρικά και νότια στους 13 με 15 βαθμούς

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κάρμελ»: Χιονοπτώσεις, άνεμοι και κρύο – Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα & Λαύριο"

Ένταση μεταξύ Γεραπετρίτη και Τσίπρα – Αποχώρησε από την αίθουσα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή μετά από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τον προϋπολογισμό, όταν στο βήμα ανέβηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα τον προέτρεψε με τη φράση, «ώρα να πηγαίνετε κύριε πρόεδρε».

Άμεσα, η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε εγκαλώντας τον κ. Γεραπετρίτη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, από το έδρανο του, να απευθύνεται προς τον υπουργό Επικρατείας, υποστηρίζοντας πως  για πρώτη φορά παρεμβάλλονται δύο υπουργοί μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του πρωθυπουργού και πως δεν είναι υποχρεωμένος να τον ακούσει καθώς δεν είναι ούτε εκλεγμένος βουλευτής ούτε αρχηγός.

«Θα ακούσω τον αρχηγό σας, όχι εσάς, που δεν είστε εκλεγμένο μέλος αυτού του κοινοβουλίου. Όταν το πετύχετε αυτό, θα σας ακούσω», είπε ο κ. Τσίπρας και αποχώρησε από την αίθουσα με αποτέλεσμα να τον ακολουθήσει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής πάντως διέψευσε τον κ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντας και άλλες περιπτώσεις που υπουργοί έχουν παρεμβάλει μεταξύ των ομιλιών αρχηγών.

Από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι πρωτοφανές αρχηγός κόμματος να αναφέρει πως δεν ακούει τους υπόλοιπους βουλευτές, αλλά και πως δεν θεωρεί ως ίσους τους βουλευτές επικρατείας με τους υπόλοιπους ομολόγους τους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση μεταξύ Γεραπετρίτη και Τσίπρα – Αποχώρησε από την αίθουσα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ"

Ηράκλειο: Μεγάλες ουρές για εμβολιασμό χωρίς ραντεβού (φωτογραφίες)

Πλήθος κόσμου σπεύδει από τις έντεκα το πρωί να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 χωρίς ραντεβού στην Πλατεία Ελευθερίας, μέσα στο χριστουγεννιάτικο χωριό που έχει στηθεί. Η δράση είναι μια πρωτοβουλία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, ενταγμένη στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης του εμβολιαστικού ρεύματος.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης δήλωσε ικανοποιημένη από την προσέλευση του κόσμου, συμπληρώνοντας ότι μόνο μέσα στην πρώτη μισή ώρα του εμβολιασμού, είχαν σπεύσει περισσότεροι από 100 άνθρωποι, είτε για να κάνουν την πρώτη δόση, είτε τη δεύτερη είτε την αναμνηστική.

20211218111709_4g9a6481

20211218111858_4g9a6515

Στην Πλατεία Ελευθερίας βρέθηκε και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, «καθώς αποτελεί τη μοναδική ασπίδα προστασίας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Η δράση του εμβολιασμού χωρίς ραντεβού θα διαρκέσει μέχρι τις επτά το απόγευμα, ενώ θα συνεχιστεί και αύριο, Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηράκλειο: Μεγάλες ουρές για εμβολιασμό χωρίς ραντεβού (φωτογραφίες)"

Παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας – Κάλεσε τους πολίτες να διεκδικήσουν συνταγματικά δικαιώματα

Την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προκήρυξη εκλογών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του 2022 καλώντας του Έλληνες και τις Ελληνίδες να διεκδικήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα, προκαλώντας ερωτήματα για το τι ακριβώς εννοεί φέρνοντας μνήμες και από δικές τους παλαιότερες αναφορές σχετικά με το άρθρο 120 του Συντάγματος που τελευταία επικαλούνται οι αρνητές και οι λεγόμενοι… θεματοφύλακες.

O επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε εκλογές. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να τις προκηρύξει ο ίδιος δημιουργώντας μεν εντυπώσεις χωρίς επί της ουσίας να προχωρήσει στο σχετικό αίτημα.

Αυτό όμως που δημιούργησε ερωτήματα, κάτι που και ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης έθιξε, είναι η έκκλησή του στους Έλληνες και τις Ελληνίδες να διεκδικήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα και να απαιτήσουν ουσιαστικά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Θέση που παραπέμπει σε αυτή των αντιεμβολιαστών και των αποκαλούμενων «θεματοφυλάκων του Συντάγματος» οι οποίοι επικαλούμενοι το άρθρο 120 δηλώνουν πως δεν αποδέχονται κυβέρνηση, κράτος και θεσμούς. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι ανάλογες αναφορές έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στο παρελθόν, όταν οι αγανακτισμένοι έκλεινα τις πλατείες και ζητούσαν να απομακρυνθεί η τότε κυβέρνηση αλλά και η μετέπειτα του Αντώνη Σαμαρά.

Το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων ο ίδιος υποστηρίζει σχετικά με την δήθεν αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία και το πέμπτο κύμα που, όπως είπε αναμένεται με τον νέο χρόνο. Το ίδιο υποστήριξε και για την οικονομία αλλά και την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή συνολικά.

Έτσι, εμφανίσθηκε να ζητά παραίτηση του πρωθυπουργού, να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη συνολικά και υπεύθυνη για τους νεκρούς της πανδημίας, επιχειρώντας ταυτόχρονα έναν συμψηφισμό με τους νεκρούς στο Μάτι, όπως κατ επανάληψη έχουν κάνει τα στελέχη του κόμματος όλο αυτό το διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλία του έκανε λόγο για ηθική πτώχευση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα «είμαστε οι χειρότεροι σε θανάτους» στην Ευρώπη, αναφερόμενος στην πανδημία.

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά.

Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στα θέματα Παιδείας αναφέροντας ότι 40.000 παιδιά έμειναν εκτός ΑΕΙ ενώ για την ενέργεια υποστήριξε ότι εκχωρήθηκε το 17% της ΔΕΗ μεσούσης της ενεργειακής κρίσης. «Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία», υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα έκανε λόγο για δαπάνες στην Άμυνα που φτάνουν πλέον σε ποσοστό του ΑΕΠ αντίστοιχο με την περίοδο του 2009, τη χρονιά της χρεοκοπίας, όπως ανέφερε.

Στον προϋπολογισμό ευημερούν οι αριθμοί αλλά εμείς θέλουμε να ευημερούν και οι άνθρωποι, ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας – Κάλεσε τους πολίτες να διεκδικήσουν συνταγματικά δικαιώματα"

Κακοκαιρία Carmel: Διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα της λεωφόρου Πάρνηθος και της οδού Φυλής

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης που έφερε η κακοκαιρία Carmel, σε τμήματα της λεωφόρου Πάρνηθος και της οδού Φυλής.

Ειδικότερα, έκλεισε το ρεύμα της λεωφόρου Πάρνηθος προς το καζίνο, από το ύψος του τελεφερίκ και η οδός Φυλής, στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Carmel: Διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα της λεωφόρου Πάρνηθος και της οδού Φυλής"

Κακοκαιρία Carmel: Χιόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – Πού υπάρχουν προβλήματα

Η κακοκαιρία “Carmel” σαρώνει τη χώρα και πολλές περιοχές έχουν ήδη καλυφθεί από χιόνια.

Στα… λευκά έχουν ντυθεί τα χωριά Κουρκουλοί, Αμέλαντες, Κερασιά, Δρυμώνας με τους αντιδήμαρχους του Τσαπουρνιώτη, Γιώργο Σταμούλο και Αργύρη Λιάσκο να βρίσκονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου (18.12.2021) επί ποδός.

«Διακοπή ρεύματος αυτή την ώρα σε Κήρινθο, Μαντούδι, Προκόπι, Πήλι, Βλαχιά και Δαφνούσα καθώς έχει πέσει κολόνα μέσης τάσης στη θέση Παλιουριά», όπως δήλωσε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Χιόνι έχει πέσει στα ορεινά της Κεντρικής Εύβοιας, όπως Στενή και Σέττα.

Χιόνια και στη Φθιώτιδα

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στην περιοχή του Δομοκού όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα πυκνή χιονόπτωση άρχισε να καλύπτει το οδόστρωμα από τα δίδυμα πρατήρια και πάνω. Μέχρι τις 4:00΄τα ξημερώματα τα χιόνια έφτασαν πιο χαμηλά, λίγο πιο πάνω από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Στις 7:00΄το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει ξανά και πιο έντονα τόσο στο δρόμο προς Δομοκό, όσο και προς Μπράλο.

Πιο ελαφριά χιονόπτωση έχουμε από τον Τυμφρηστό και πάνω στο δρόμο προς Καρπενήσι.

Όπως είπε στο LamiaReport o Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας τα μηχανήματα της Περιφέρειας ειναι στους δρόμους από τα μεσάνυχτα και καθαρίζουν το οδόστρωμα. Αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία γίνεται κανονικά χωρίς αλυσίδες σε όλους τους παραπάνω οδικούς άξονες που χιονίζει.

Χιόνια έπεσαν επίσης και στα ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων, όπως το Καλαμάκι, η Δίβρη, το Ελευθεροχώρι, η Παύλιανη, το Δέλφινο, η Καστανιά, ο Πύργος και άλλα.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαμιέων ειναι σε ετοιμότητα και όπως είπε στο LamiaReport ο αντιδήμαρχος Κώστας Ξεφλούδας μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα από το χιονιά.

 
Στα λευκά και η Μαγνησία

Στα λευκά έχει ντυθεί ένα μεγάλο μέρος της ορεινής Μαγνησίας και του ορεινού όγκου του Πηλίου, αφού το κύμα κακοκαιρίας πλήττει την περιοχή με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες ριπές ανέμου στα ορεινά και τις βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και τα παραθαλάσσια της περιοχής.

Στα Χάνια του Πηλίου η χιονόπτωση συνεχίζεται από χθες το βράδυ αδιάκοπα, αλλά το πολύ δυνατό κρύο, αφού τα θερμόμετρα δείχνουν -6 βαθμούς, δεν επιτρέπει την παχιά χιονόστρωση και το ύψος του χιονιού δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά. Κατά διαστήματα πολύ έντονοι είναι οι άνεμοι.

Η χιονόπτωση ξεκινά πάνω από την Πορταριά, αλλά η χιονόστρωση αρχίζει από την Αλυκόπετρα και πάνω μέχρι και το Καράβωμα, στον δρόμο Βόλου – Ζαγοράς μέσω Χανίων, ενώ παράλληλα καθ’ όλο το 24ωρο, αποχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν το οδόστρωμα και αλατιέρες ριχνουν συνεχώς αλάτι για να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, στις Αγριόλευκες η χιονόπτωση είναι εντονότερη, το χιόνι πλούσιο, αλλά οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές για λόγους ασφαλείας,αφού οι άνεμοι είναι θυελλώδεις.

Στο ανατολικό Πήλιο που αναμενόταν να πληγεί σφοδρότερα από την κακοκαιρία, ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι “πνέουν ισχυροί άνεμοι από το βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας,η χιονόπτωση συνεχίζεται με το χιόνι να πέφτει με τη μορφή ανεμίδων αλλά να είναι σπυρωτό”.

Περισσότερο χιόνι έπεσε στην περιοχή της Τσαγκαράδας αλλά χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε ότι “η κακοκαιρία πλήττει ηπιότερα τη Μαγνησία με παροδικές χιονοπτώσεις στο Πήλιο, κυρίως το ανατολικό, χιονόπτωση σημειώθηκε και στον Σταυρό Πτελεού αλλά έχουμε σε ετοιμότητα, εφ’ όσον χρειαστεί στη συνέχεια, δεκάδες αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί. Μηχανήματα έχουμε και σε όλα τα ακραία σημεία της Μαγνησίας,από το Πουρί και την Ανάβρα ως το Κεραμίδι”.

Στα νησιά των Σποράδων το πρόβλημα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι και γι αυτό δεν εκτελέστηκε κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από το λιμάνι του Βόλου.

Στην πόλη του Βόλου βρέχει συνεχώς με κύριο χαρακτηριστικό τους πολύ δυνατούς ανέμους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Carmel: Χιόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – Πού υπάρχουν προβλήματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news