facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

«Πέρασε» στη Βουλή με στήριξη της ΝΔ το νομοσχέδιο για τα μεικτά πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Περατώθηκε στην Ολομέλεια, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ το καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο αφορά την κύρωση ΠΝΠ για την ενίσχυση μέχρι 31 Αυγούστου του ΕΚΑΒ, με μεικτά πληρώματα και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ΟΤΑ, την παράταση μέχρι 31 Σεπτεμβρίου 2023, των διοικήσεων των νοσοκομείων και διατάξεις για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πέρασε» στη Βουλή με στήριξη της ΝΔ το νομοσχέδιο για τα μεικτά πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ"

Μεσολόγγι: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα από επίθεση σκύλων 74χρονος

Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας μεταφέρθηκε ένας 74χρονος ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας κινούνταν με το δίκυκλό του στην περιοχή «Χαλαζιά» όταν δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκύλων με αποτέλεσμα να πέσει από το μηχανάκι. Τα τραύματα που του κατάφεραν τα αδέσποτα ζώα είναι σοβαρά, γι’ αυτό και οι γιατροί του νοσοκομείου Μεσολογγίου όπου μεταφέρθηκε αρχικά, αποφάσισαν ότι πρέπει να πάει στην Πάτρα.

Δέχθηκε τραύματα σχεδόν σε όλο του το σώμα ενώ έχει σοβαρά τραύματα και στο πρόσωπο.

aixmi-news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεσολόγγι: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα από επίθεση σκύλων 74χρονος"

Πειραιάς: Ταλαιπωρία για 606 επιβαίνοντες στο πλοίο «Blue Galaxy» λόγω μηχανικής βλάβης

Στον Πειραιά παραμένει, λόγω μηχανικής βλάβης, το πλοίο Blue Galaxy της Blue Star Ferries, το οποίο βρισκόταν έξω από το λιμάνι, όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα.

Λόγω της βλάβης, ζητήθηκε η συνδρομή δύο ρυμουλκών.

Το πλοίο θα αναχωρούσε με 506 επιβάτες και 100 άτομα πλήρωμα για Σάμο-Κω-Ρόδο.

Η αναχώρηση ωστόσο θα καθυστερήσει, καθώς το πλοίο θα φύγει από τον Πειραιά, όταν αποκατασταθεί η βλάβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό επρόκειτο να πάρει περίπου δύο ώρες.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Ταλαιπωρία για 606 επιβαίνοντες στο πλοίο «Blue Galaxy» λόγω μηχανικής βλάβης"

Σύλληψη για πρόκληση φωτιάς στη Μάνδρα Αττικής

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς Υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) με τη συνδρομή των ανακριτικών υπαλλήλων της Π.Υ. Ελευσίνας, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε χορτολιβαδική – αγροτική έκταση, εντός του οικισμού Παλαιοχώρι του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας Αττικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική για το ανωτέρω περιστατικό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύλληψη για πρόκληση φωτιάς στη Μάνδρα Αττικής "

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις φωτιές – Αρτοποιός: 83 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε νέα ενημέρωση προχώρησε η πυροσβεστική για τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννης Αρτοποιός και σήμερα, oι συνθήκες είναι ακραία επικίνδυνες.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Αρτοποιός:

Οι συνθήκες σήμερα είναι ακραία επικίνδυνες. Εκδηλώθηκαν 83 νέες δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες στη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 124 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και της Νέας Αγχιάλου εκδηλώνονται διαρκώς επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.

Γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την εκκένωση 12 οικισμών. Συγκεκριμένα στις 15:34 για την εκκένωση των οικισμών Καστράκι και Μικροθήβες, στις 16:00 για την εκκένωση των οικισμών Νέα Αγχίαλο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια, Σώρος Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιος Γεώργιος στις 16:06 – για δεύτερη φορά – την εκκένωση του οικισμού Νέα Αγχίαλος και στις 17: 47 για την εκκένωση των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο.

Καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάσχεση της πυρκαγιάς από τις ισχυρά παρατεταγμένες δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την τεράστια δυναμική της.

Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και μέσα που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλουν στην άμεση και ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού στην πυρκαγιά εκεί επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και καταβάλλουν προσπάθειες για τον περιορισμό της.

Στη Ρόδο συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό διάσπαρτων αναζωπυρώσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χώρο ανακύκλωσης σε επαγγελματικό χώρο στον Ασπρόπυργο Αττικής έχει περιοριστεί, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Ανώγεια Άρτας επιχειρούν 23 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα είναι ακραίος και παραμένει πολύ υψηλός. Θα παραμείνει και πολύ υψηλός σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Επαναλαμβάνουμε και πάλι, παρακαλούμε όλους τους πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών. Σας ευχαριστώ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις φωτιές – Αρτοποιός: 83 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες – Εννέα βουλευτές στηρίζουν Κασιδιάρη και «αδειάζουν» Στίγκα

Σε δήλωση τους, εννέα βουλευτές, από τους 12 του κόμματος των «Σπαρτιατών», καταδικάζουν τις «αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά του συναδέλφου τους Κωνσταντίνου Φλώρου.

Νωρίτερα το πρωί στην Ολομέλεια, ο κ. Στίγκας αντέδρασε στις αναφορές στήριξης του βουλευτή του Κωνσταντίνου Φλώρου από το βήμα της Ολομέλειας, υπέρ της υποψηφιότητας στο δήμο της Αθήνας, του Ηλία Κασιδιάρη τονίζοντας ότι είναι η μόνη ελπίδα.

«Θα ήθελα να τονίσω σε ό,τι ανέφερε ο βουλευτής μου για το Δήμο της Αθήνας και τον κ. Κασιδιάρη και να σας ενημερώσω ότι δεν είχα καθόλου γνώση. Επομένως οφείλω και εφόσον ενεργεί κάποιος αυτοβούλως να πάρω κάποια μέτρα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στίγκας.

Πρόκειται για τους βουλευτές: Ιωάννη Δημητροκάλη, γραμματέα της Κ.Ο των Σπαρτιατών, Ιωάννη Κόντη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Γεώργιο Μανούσο, Διονύση Βαλτογιάννη, Αθανάσιο Χαλκιά, Πέτρο Δημητριάδη, Χαράλαμπο Κατσιμπαρδά, Αλέξανδρο Ζερβέα και Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στη δήλωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ως Έλληνες βουλευτές διαθέτουν «πλήρη ελευθερία γνώμης έκφρασης και επιλογής γι’ αυτό άλλωστε εκλέγονται στο όνομα του ελληνικού λαού» και καταδικάζουν τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες – Εννέα βουλευτές στηρίζουν Κασιδιάρη και «αδειάζουν» Στίγκα"

Απομακρύνονται μαχητικά F-16 από τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας λόγω εκρήξεων και φωτιάς

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσαν εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιχειρούν από τις τρεις πολεμικές μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, λόγω των συνεχών εκρήξεων και της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης φιλοξενούνται περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην 330 Μοίρα επιχειρούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block30.

Στις άλλες δύο πολεμικές μοίρες της Νέας Αγχιάλου, την 341 και την 347, βρίσκονται ακόμη 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block50.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Απομακρύνονται μαχητικά F-16 από τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας λόγω εκρήξεων και φωτιάς"

Καιρός αύριο: Στους 37 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία την Παρασκευή (28/07)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νότιους και σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε ανατολικούς και σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις και βαθμιαία από ανατολικές 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 37 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία την Παρασκευή (28/07)"

Φωτιά στη Μαγνησία: Αναστέλλονται οι πληρωμές των κατοίκων προς τον Δήμο μέχρι τον Οκτώβριο

Μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφεί ήδη στο δίκτυο ύδρευσης του ευρύτερου Βόλου από τη φωτιά που μαίνεται στη Μαγνησία και με ανακοίνωσή της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου αναφέρει: «Εκτεταμένες ζημιές, που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.

Ήδη από την επιχείρηση συντάχθηκε αναλυτικός κοστολογημένος πίνακας, όπου καταγράφονται οι βλάβες σε 45 σταθμούς, δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια, μονάδες απονιτροποίησης, ενώ από τη λειτουργία εκσκαπτικών μηχανημάτων για την πυρόσβεση υπήρξαν και θραύσεις αγωγών».

Την ίδια ώρα με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου αναστέλλονται οι εισπράξεις των απαιτήσεων του δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ από τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, δηλαδή Σέσκλου, Διμηνίου, Μελισσατίκων, Φυτόκου, Παλιουρίου, Γλαφυρών, Χρυσής Ακτής Παναγίας, Βελανιδιάς, Μαράθου, Κριθαριάς, Αγ. Γεωργίου Κυνηγών, Α’ ΒΙΠΕ, Κάκαβου, Λουζίνικου, Κογιάτικα έως 31 Οκτωβρίου 2023.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, δεν θα απολέσουν τις ρυθμίσεις τους, δεν θα έχουν προσαυξήσεις, δεν θα καταστεί μη εξυπηρετούμενη καμία οφειλή τους και δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο κύρωσης ή μπλοκάρισμα φορολογικών ενημερώσεων, κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ από το δήμο έως 31 Οκτωβρίου 2023.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Μαγνησία: Αναστέλλονται οι πληρωμές των κατοίκων προς τον Δήμο μέχρι τον Οκτώβριο"

Χίος: Διασώθηκαν 13 μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν – Βίντεο από την επιχείρηση του λιμενικού

Στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκατριών μεταναστών προχώρησαν στελέχη του λιμενικού στη Χίο, στη θαλάσσια περιοχή «Λαγκάδα». Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και δύο παιδιά.

Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος του λιμενικού στη Χίο στη διάρκεια περιπολίας του εντόπισε κοντά σε εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών μία ακυβέρνητη λέμβο με 13 μετανάστες (6 άνδρες, 5 γυναίκες, 1 αγόρι και 1 κορίτσι).

Στο σημείο έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή του οποίου ολοκληρώθηκε η περισυλλογή των 13 μεταναστών και η ασφαλής μεταφορά τους στο λιμάνι της Χίου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, οι διασωθέντες πρόκειται να μεταφερθούν στο ΚΥΤ «ΒΙΑΛ» για διαδικασία καταγραφής – ταυτοποίησης.

Δείτε το βίντεο του λιμενικού σώματος:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Διασώθηκαν 13 μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν – Βίντεο από την επιχείρηση του λιμενικού"

Λαγκάρντ: Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Ανοικτό άφησε το ενδεχομένο να προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, άφησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ένατης κατά σειράς αύξηση των επιτοκίων.

Όπως διευκρίνισε η ίδια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση ή πάγωμα των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την εξέλιξη του πληθωρισμού τους δύο επόμενους μήνες.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο 2%. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου των επιτοκίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 0,25%, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να ανέλθει στο 3,75%.

Η ένατη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων, από πέρυσι τον Ιούλιο, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, είχε προαναγγελθεί από την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εμφανίζει ισχυρές αντιστάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 5,5% από 5,3% που ήταν τον Μάιο (ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αντιθέτως υποχώρησε στο 5,5% από 6,1%). Ταυτόχρονα όμως, τα τελευταία στοιχεία (όπως για παράδειγμα δείκτης PMI) δείχνουν ότι η προοπτική της οικονομίας επιδεινώνεται.

Η ΕΚΤ, όπως ανέφερε η επικεφαλής της, διαπιστώνει ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης περιορίζουν τις δαπάνες. Αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα την μεταποίηση η οποία επίσης συγκρατείται από την ασθενή εξωτερική ζήτηση.

Οι επενδύσεις σε κατοικίες και επιχειρήσεις δείχνουν επίσης σημάδια αδυναμίας. Οι υπηρεσίες παραμένουν πιο ανθεκτικές. Όμως η δυναμική επιβραδύνεται στον τομέα των υπηρεσιών. Η οικονομία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα. Με την πάροδο του χρόνου, η πτώση του πληθωρισμού, η αύξηση των εισοδημάτων και η βελτίωση των συνθηκών προσφοράς αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Μάιο και πολλές νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, δείκτες για το μέλλον υποδηλώνουν ότι αυτή η τάση ενδέχεται να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες και να γίνει αρνητική για τη μεταποίηση.

Συμπερασματικά η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη περιλαμβάνουν τον αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την αύξηση των ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να κατακερματίσουν το παγκόσμιο εμπόριο και να επιβαρύνουν έτσι την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να επιβραδυνθεί περαιτέρω, εάν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής είναι πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα ή εάν η παγκόσμια οικονομία αποδυναμωθεί και ως εκ τούτου περιορίσει τη ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από την προβλεπόμενη, εάν η ισχυρή αγορά εργασίας, η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η υποχώρηση της αβεβαιότητας σημαίνουν ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ξοδεύουν περισσότερα.

Πάντως, η σημερινή αύξηση του επιτοκίου αντανακλά την εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Οι εξελίξεις από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ενίσχυσαν την προσδοκία ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω στο υπόλοιπο του έτους, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη περίοδο. Ενώ ορισμένα μέτρα δείχνουν σημάδια χαλάρωσης, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υψηλός συνολικά. Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά: οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει και πάλι αυστηρότεροι και περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η αύξηση αυτή δεν επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει τα επιτόκια τους από τον περασμένο Μάιο και για ένα χρόνο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαγκάρντ: Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο"

Ξανά εκτός ελέγχου η φωτιά στη Μαγνησία - Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο

Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που σημειώθηκε το μεσημέρι σε σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτός ελέγχου, ενώ πυρκαγιά με συνεχείς εκρήξεις έχει εκδηλωθεί σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, πρόκειται για δεξαμενές καυσίμων της Αεροπορίας στις Μικροθήβες.

Παράλληλα, έχει σταλεί μήνυμα από το 112 να εκκενωθούν μεγάλες οικιστικές περιοχές στο παραλιακό κυρίως μέτωπο από τον Βόλο και μέχρι τη Νέα Αγχίαλο.

Συγκεκριμένα, εκκενώνονται με εντολή της Πολιτικής Προστασίας η Νέα Αγχίαλος, η Μεγάλη Βελανιδιά, ο Μάραθος και η Κριθαριά προς την πόλη του Βόλου. Εξαιτίας των ανέμων έχει σημειωθεί μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Μεγάλη Βελανιδιά παρά τη μάχη που δίνουν στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών και κατευθύνεται προς το Καστράκι και τις Μικροθήβες, όπου επίσης σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα με νέο σήμα του 112 ζητείται να εκκενωθούν οι εν λόγω περιοχές. Αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στο Σέσκλο, ανατολικά προς νοτιοανατολικά του χωριού και χαράσσεται μεγάλη ζώνη πυροπροστασίας και άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην προχωρήσει η φωτιά προς τον οικισμό.

Παρότι επομένως μέχρι νωρίς το μεσημέρι δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, νέες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς οδήγησαν σε απανωτά μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση χωριών.

Διαδοχικά μηνύματα του 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι εννιά περιοχών του δήμου Βόλου λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι εκκενώσεις γίνονται προληπτικά εξαιτίας της έντασης των ανέμων που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.

Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο. Παράλληλα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό. Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας  Ευάγγελος Λιακόπουλος δήλωσε στο magnesianews.gr ότι "υπάρχει αναζωπύρωση ανατολικά - νοτιοανατολικά του χωριού, προσπαθούμε να την ελέγξουμε. Θα χαράξουμε ζώνη άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην κατεβεί στο χωριό. Χθες το βράδυ δόθηκε μάχη για να μην μπει στο χωριό, κερδήθηκε η μάχη, σήμερα είναι νέα μάχη Ευελπιστούμε να τη σταματήσουμε".

Σημειώνεται πως στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές, συμμετέχουν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, οκτώ πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο, είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Ρόδος

Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι και μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους. Για τη Ρόδο οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και αγρότες που επλήγησαν θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για αποζημιώσεις από τις 31 Ιουλίου. 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, δόθηκε σκληρή μάχη σε ολόκληρο το χερσαίο τμήμα της φωτιάς με αποτέλεσμα πολλά από τα μέτωπα να τεθούν σε ύφεση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας με μήνυμα του από το σύστημα 112 ενημερώνει τους κατοίκους και επισκέπτες των περιοχών Μαλώνα, Χαράκι, Μάσσαρι, Ασκληπειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά, Πλημμύρι, για την άρση του κινδύνου λόγω πυρκαγιών.

Οι περιοχές αυτές λόγω της πυρκαγιάς τις προηγούμενες μέρες είχε αποφασιστεί να εκκενωθούν. Οι κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να επιστρέψουν στις εν λόγω περιοχές.

Παρόμοιο μήνυμα στάλθηκε και χθες για τις περιοχές Λίνδο, Κάλαθο και Πεύκους.

Κύμη, Κέρκυρα και Κάρυστος

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί πλησίον του Κέντρου Υγείας στην Κύμη Ευβοίας, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι πλέον έχει ελεγχθεί.

Σχετικά με την Κέρκυρα, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού μέχρι στιγμής ελέγχονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 3 ελικόπτερα.

Αναζωπυρώσεις, επίσης, αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις στη βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Βασίλειο και Λινάρι, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 ελικόπτερα.

Επιπλέον, αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Παράλληλα, στον Δομοκό και την Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις, όπως είπε,  έχουν περιοριστεί. Συνολικά 74 πυροσβέστες έχουν υποστεί θερμοπληξία ή έχουν τραυματιστεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα από τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι για σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουλίου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει ακραίος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. "Παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών", κατέληξε.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Μαχαιρά Αιτωλοακαρνανίας

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στον Μαχαίρα Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες αντιμετωπίζονται. Στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 3 αεροσκάφη.

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών διαθέτοντας σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουλίου, συνολικά 8 αεροσκάφη CL-215, 6 αεροσκάφη CL-415, 17 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα Chinook στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα, Λαμία, Μαλεσίνα, Δομοκό και Βελεστίνο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, το σύνολο των μέσων - μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

 Πέρα από την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό, ισχύουν και σήμερα κατόπιν εντολών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τα παρακάτω μέτρα πρόληψης πυρκαγιών για όλη την επικράτεια:

 - Εκπομπή 297 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1782 άτομα με 891 οχήματα) και 23 πυροφυλακίων (138 άτομα με 69 οχήματα), μεταξύ των οποίων 30 περιπόλων επιτήρησης (180 άτομα) από την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, στην περιοχή Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.

 - Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

 - Ετοιμότητα 2 ωρών σε όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου "Ξενοκράτης" (5.312 άτομα) και "Δευκαλίων" (341 άτομα).

 - Εκτέλεση πτήσεων εναέριας επιτήρησης 5 ελικοπτέρων UH-1H σε  Μαγνησία - Λάρισα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο - Ικαρία και Κω.

 - Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για 6 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

* Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

capital 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά εκτός ελέγχου η φωτιά στη Μαγνησία - Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο"

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα σε 5 βενζινάδικα για αθέμιτη κερδοφορία

Πρόστιμα 25.000 ευρώ σε 5 πρατήρια υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία Πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ επιβάλλονται σε 5 πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κεφαλλονιά, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, καθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021). 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα σε 5 βενζινάδικα για αθέμιτη κερδοφορία "

Στη Ρόδο το άρμα μάχης που μεταποιήθηκε σε θηριώδες πυροσβεστικό – Θ. Ρέντζος: Ρίχνει 15.000 λίτρα νερό και αντέχει και σε ναρκοπέδιο

Στο πύρινο μέτωπο της Ρόδου επιχειρεί και άρμα μάχης, ερπυστριοφόρο Leopard το οποίο μεταποιήθηκε στον Ορχομενό και «πατενταρίστηκε» στο Μόναχο, όπως είπε στην ΕΡΤ ο κατασκευαστής του Θόδωρος Ρέντζος, πρόεδρος της Ram Europe.

Το άρμα μάχης που μεταποιήθηκε σε θηριώδες πυροσβεστικό που μπορεί να μεταφέρει 15.000 λίτρα νερό. Πίσω από το λευκό κανόνι και τις δύο δεξαμενές βρίσκεται ειδικός θάλαμος διάσωσης που δέχεται δέκα άτομα. Παρέχεται οξυγόνο και εξασφαλίζεται ασφαλής διάσωση πυρόπληκτων αλλά και παραμονή τους ως και δύο ώρες, όπως είπε ο Θόδωρος Ρέντζος.

Το Jumbo Truck Multi, έχει τη δυνατότητα να μπει μέσα στη φωτιά, γιατί έχει μέταλλα που αντέχουν ακόμα και σε ναρκοπέδιο.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να ανοίξει ζώνη πυρασφαλείας ή να ξερριζώσει δέντρα μπαίνοντας μέσα στη φωτιά και ρίχοντας νερό σε απόσταση 80 μέτρων.

Μπορεί επίσης να επιχειρεί κατά τη διάρκεια της νύχτας γιατί έχει πολλούς προβολείς.

«Ήμασταν και στις πυρκαγιές της Εύβοιας και στις πυρκαγιές της Αττικής και παλαιότερα σε άλλες πυρκαγιές με αποκορύφωμα αυτό που είχε γίνει κάποια στιγμή αν θυμάστε στην Αρχαία Ολυμπία, όταν τελευταία στιγμή έγινε κατάσβεση του μουσείου. Δεν μπορούσε να επιχειρήσει άλλο μέσον γιατί η φωτιά έχει φτάσει σε 15 μέτρα ύψος και επιχειρήσαμε από κοντά και σβήσαμε τη φωτιά με το κανόνι», είπε ο κ. Ρεντζος.

Ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, με τον οποίο έχουμε συνεργασία μάς κάλεσε κι εμείς εθελοντικά το φέραμε εδώ, την 9η ημέρα της πυρκαγιάς. Μάς υποστήριξε ο στρατός με άρματοφορέα και το συντονισμό είχαν η Περιφέρεια και η Πυροσβεστική, είπε κλείνοντας ο Θόδωρος Ρέντζος. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Ρόδο το άρμα μάχης που μεταποιήθηκε σε θηριώδες πυροσβεστικό – Θ. Ρέντζος: Ρίχνει 15.000 λίτρα νερό και αντέχει και σε ναρκοπέδιο"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για 6 περιφέρειες – Χάρτης με τις περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (πορτοκαλί) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για 6 περιφέρειες – Χάρτης με τις περιοχές "

Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με CoViD

Αλλαγές που αφορούν κυρίως τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζει το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο επιδημιολογικό δελτίο.

Την εβδομάδα 17 - 23 Ιουλίου, 15 ασθενείς με CoViD έχασαν τη ζωή τους (με διάμεση ηλικία τα 85 έτη), 17 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι και 306 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ανήλθε σε 7.

O συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται με την σημερινή προσθήκη των θανόντων στους 37.260.

Σύμφωνα με την σημερινή επιδημιολογική εικόνα, η θετικότητα στα τεστ κορωνοϊού παρουσίασε αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Το συνολικό ποσοστό  της  συχνότερης υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 XBB.1.5 - γνωστή και ως "Κράκεν" έφτασε το 64% , ακολουθούμενη από την XBB.1.16 ή "Αρκτούρος" (36%) .

Το ποσοστό θετικότητας για τον κορωνοϊό ήταν 3.2% σε σύνολο 162.817 εργαστηριακών ελέγχων.

                Δείκτες CoViD 17-23 Ιουλίου

10-16 Ιουλίου

Νέοι θάνατοι  15 16
Διασωληνωμένοι 17 17
Νέες εισαγωγές 306 226
 
Γρίπη - RSV

Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για γρίπη.

Και αυτή την εβδομάδα δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με CoViD"

Βόλος: Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Περισσότερα από 50.000 στρέμματα γης κάηκαν – Υποψίες για εμπρησμό

Θετικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας, αφού σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Συντονιστικό Κέντρο δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, πλην μίας αναζωπύρωσης που σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00 στο Αερινό και πίσω από το ΣΕΑ της ΠΑΘΕ, αλλά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο με ρίψεις νερού τόσο από τις επίγειες όσο και από τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωμένη ένταση και μόνο κάποιες ξαφνικές ριπές επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο του Βόλου, υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ζητήματα για άμεσες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Λίγο μετά το μεσημέρι το κύριο βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζεται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου μεταξύ Βόλου και Νέας Αγχιάλου, πάνω από την εθνική οδό Βόλου-Μικροθηβών, καθώς υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και 91,6 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα για τις φωτιές στη Μαγνησία, ο Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπήρξε εμπρησμός. «Έχουμε μαρτυρίες από ανθρώπους που κάηκαν οι μικρές βιοτεχνίες που είχαν ότι είδαν ανθρώπους να δημιουργούν πρόβλημα και να φεύγουν με αυτοκίνητα και μετά οι περιοχές αυτές να γίνονται παρανάλωμα του πυρός» είπε χαρακτηριστικά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Περισσότερα από 50.000 στρέμματα γης κάηκαν – Υποψίες για εμπρησμό"

Μπακογιάννης: Η Δημοκρατία δε φοβάται κανέναν Κασιδιάρη – Ας μην τον αφήσουμε να αλωνίζει στην πόλη

«Η Δημοκρατία δεν φοβάται καθέναν Κασιδιάρη». Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του καταδικασθέντα για εγκληματική οργάνωση πως θα διεκδικήσει τη δημαρχία της πόλης.

Ο κ. Μπακογιάννης παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, απαντώντας, μεταξύ άλλων, σε ερώτηση σχετικά την ανακοίνωση Κασιδιάρη.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι. Μιλάμε για έναν καταδικασμένο ναζί. Θα πρέπει να είμαστε όλοι μία γροθιά και να είμαστε ενωμένοι. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τώρα κλείνει τον κύκλο του, αυτό το είχαμε καταφέρει. Ήμασταν όλοι “μπετόν” απέναντι στο μίσος, τη διχόνοια, τη βία. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς “ναι μεν, αλλά”», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Η Δημοκρατία δε φοβάται κανέναν Κασιδιάρη και αυτή είναι η δύναμή της. Θα είμαστε εδώ και παρότι δεν τον φοβόμαστε, ας μην τον αφήσουμε ανενόχλητο να αλωνίζει μέσα στην πόλη», πρόσθεσε.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης: Η Δημοκρατία δε φοβάται κανέναν Κασιδιάρη – Ας μην τον αφήσουμε να αλωνίζει στην πόλη"

Ληστές «σήκωσαν» 135.000 ευρώ από υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στη Μεσσήνη

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Μεσσήνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους μπήκαν στο υποκατάστημα και απείλησαν τους 4 υπαλλήλους που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν μέσα.

Ο ένας από τους ληστές κάθισε στην είσοδο προτάσσοντας ένα μακρύκανο όπλο (σ.σ. γίνεται λόγος για πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov) ενώ οι άλλοι δύο με πιστόλια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό και άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για λεία περίπου 135.000 ευρώ.

Στη συνέχεια οι δράστες διέφυγαν από το σημείο με όχημα τύπου SUV, έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας και η πινακίδα του δεν φαίνεται να απασχολεί την ΕΛΑΣ. Αυτό σημαίνει πως είτε είναι πλαστή από όχημα ίδιου τύπου και χρώματος, είτε ο ιδιοκτήτης δεν είχε προλάβει να δηλώσει την κλοπή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ληστές «σήκωσαν» 135.000 ευρώ από υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στη Μεσσήνη"

Καρδίτσα: Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από ιό του Δυτικού Νείλου

Στην Καρδίτσα καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, πρόκειται για μία 92χρονη γυναίκα που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο στις 18 Ιουλίου παρουσιάζοντας μηνικοεγγεφαλίτιδα. Απεβίωσε στις 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η ηλικιωμένη διαγνώστηκε μετά θάνατον θετική στον ιό, και έπειτα από έλεγχο στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στο νοσοκομείο Καρδίτσας νοσηλεύεται ένας ακόμη νεαρός που νοσεί από τον ιό. Ο άνδρας είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς προβλήματα.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά στην αιμοδοσία δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού στο νοσοκομείο γίνεται ειδικός έλεγχος για τον ιό, οπότε υπάρχει ασφάλεια στις μεταγγίσεις και στις χορηγήσεις αίματος.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από ιό του Δυτικού Νείλου"

Επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

Επεισοδιακή καταδίωξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου στις 2:15 τα ξημερώματα, πλήρωμα ενός περιπολικού εντόπισε ένα όχημα να κινείται ανάποδα στην οδό Πιπίνου. Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό του οχήματος να σταματήσει για έλεγχο, αυτός όμως δεν υπάκουσε και ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει.

Ακολούθησε καταδίωξη, στην οποία συμμετείχαν και άλλες δυνάμεις της αστυνομίας που ήρθαν για ενίσχυση.

Στην συνέχεια, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, στην συμβολή των οδών Λέσβου και Πόρου στην Κυψέλη, ο οδηγός του οχήματος επιχείρησε να εμβολίσει μια μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ, που συμμετείχε στην καταδίωξη.

Ο αστυνομικός που οδηγούσε την μηχανή κατάφερε με ελιγμό που έκανε να αποφύγει το όχημα, αλλά αυτή ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο ίδιος και ο συνάδελφος του που ήταν μαζί του.

Οι δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στην συνέχεια το ύποπτο όχημα εντοπίστηκε παρκαρισμένο στην συμβολή των οδών Σικύνου και Ορίωνος, όπου μετά από αναζητήσεις αστυνομικοί εντόπισαν τον οδηγό του και τον συνέλαβαν ύστερα από πεζή καταδίωξη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ πρόκειται για ένα 45χρονο αλλοδαπό από την Γεωργία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news