facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Βουλή: Ομαδικά πυρά κατά Κατρούγκαλου για “σύγκρουση συμφερόντων”

Αναζωπύρωσε τα αντιπολιτευτικά «πάθη» η σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μετά την επίμονη άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει στον Γιώργο Κατρούγκαλο το δικαίωμα της εισήγησης και υπεράσπισης του νομοσχεδίου.

Μετά από ανάγνωση του υφιστάμενου κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, ο Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ) υποστήριξε πως στην περίπτωση του Γιώργου Κατρούγκαλου διαπιστώνεται σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι πρώην πελάτες του νομικού γραφείου του, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επαναπροσλαμβάνονται στο Δημόσιο.

Αργότερα, τη σκυτάλη πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διακηρύσσοντας πως «ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έχει το ηθικό ανάστημα να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο» και αξίωσε να ενημερωθεί το Σώμα, εάν ο πρωθυπουργός είχε λάβει γνώση των ανοικτών υποθέσεων του δικηγορικού γραφείου του κ. Κατρούγκαλου, όταν του ανέθεσε το υπουργικό αξίωμα.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως σε περίπτωση που δεν αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης την υποστήριξη του νομοσχεδίου, το κόμμα του θα αποχωρήσει για λόγους αρχής, όπως μετέδωσε το Capital.gr.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης δήλωσε ότι το κόμμα του διαχωρίζει το ηθικό ζήτημα και την τήρηση του κώδικα δεοντολογίας (για το οποίο θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις) από την επεξεργασία του νομοσχεδίου. Δήλωσε, δε, πως το Ποτάμι θα παραμείνει στην Επιτροπή, όμως η κυβέρνηση «ας μην το χρησιμοποιήσει αυτό ως άλλοθι».

«Έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα, αλλά για εμάς δεν είναι λόγος για να σταματήσει η διαδικασία» περιορίστηκε να αναφέρει ο Χρήστος Κατσιώτης (ΚΚΕ).

Ν. Βούτσης: «Δεν υπάρχει σύγκρουση και ωφέλεια»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος απολαμβάνει πλήρως την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Από τις επαναπροσλήψεις που προβλέπει το νομοσχέδιο «καμία αμοιβή δεν θα πάρει κανένας δικηγόρος, διότι η πρόσληψη, διά νόμου, το αποκλείει. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα σαφές πως δεν υπάρχει σύγκρουση και ωφέλεια. Ο Γ. Κατρούγκαλος ήταν αρωγός και δίπλα στους εργαζόμενους, ακριβώς για να επαναπροσληφθούν. Πρόβλημα θα υπήρχε, αν η δικηγορική του δραστηριότητα ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση» υποστήριξε ο κ. Βούτσης.

«Έχει γίνει μία προσπάθεια, σε αγαστή σύμπνοια, με κάποια δελτία των οκτώ, αντί να προχωρούμε σε ουσιαστικές συζητήσεις, να ασχολούμαστε με προδικαστικά ζητήματα που αφορούν πρόσωπα ή πράγματα» ανέφερε για την αντιπολίτευση ο κ. Βούτσης, απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, με τον τελευταίο να απαντά: «Στα δικά μου μάτια, όλα αυτά τα χρόνια, η Αριστερά είναι παράταξη της ηθικής, των αξιών και των αγώνων. Δεν είναι η Αριστερά που κάνει μπίζνα τον αντιμνημονιακό αγώνα».

«Χωρίς δικηγόρους θα πηγαίναν οι άνθρωποι; Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν αυτούς τους ανθρώπους» ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Τα δικά σας λεγόμενα επιβεβαιώνουν τα όσα έχουμε πει για τον κ. Κατρούγκαλο. Και κάνετε μομφή σε μένα και την αξιωματική αντιπολίτευση πως τα έχει βρει με τα κανάλια;» αντείπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Περί εξαργυρώσεων, ας μην ανοίξουμε το στόμα μας...», σχολίασε υπαινικτικά ο κ. Βούτσης, επιφυλασσόμενος να ειπωθούν περισσότερα κατά τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Κατρούγκαλου να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και να πληρωθεί για τις υπηρεσίες που παρείχε» παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ). «Το πρόβλημα ανακύπτει, από τη στιγμή που ο κ. Κατρούγκαλος αποδέχεται μία θέση που τον φέρνει σε προφανή σύγκρουση συμφέροντος, γιατί μπορεί να εξυπηρετήσει από τις πολιτικές του, τα συμφέροντα των πελατών του» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα που τον αφορούσαν «οχετό κατηγοριών, που και ακόμα κι αυτοί που τον εξέπεμψαν τον κατάπιαν, γιατί ξέρουν πως τον Ιούνιο δικάζονται. Η κατηγορία κατέρρευσε και μετατράπηκε σε κάτι πιο εκλεπτυσμένο: Ότι επειδή δικηγορούσα για τα συμφέροντα των πολλών, δεν δικαιούμαι να τα νομοθετήσω στην κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η υπουργική δραστηριότητά του δεν συγκρούεται με τη δικηγορική του, ούτε ο Κώδικας Δεοντολογίας παραβιάζεται, εφόσον δεν υπάρχει η προσδοκία χρηματικού οφέλους.

«Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που είχαν άμεσο πολιτικό περιεχόμενο δεν δεχόμουν αμοιβή. Για μαζικό αριθμό ανθρώπων έπαιρνα, πράγματι, την ελάχιστη αμοιβή, γιατί αυτό επιβάλλει ο κώδικας δικηγόρων και γιατί αλλιώς θα συνιστούσε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στα άλλα δικηγορικά γραφεία. Στο κάτω-κάτω, αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα έμενα στην Ευρωβουλή. Δεν με ενδιέφεραν τα χρήματα, αλλά το να έχω μία συνεπή πολιτική δράση» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Όσοι από σας είστε καλόπιστοι, δεν πρέπει να επαναλαμβάνετε τον οχετό κατηγοριών και τα χαλκεία που έχουν καταπέσει. Πού θα οδηγούσε αυτή η αντίληψη περί σύγκρουσης συμφερόντων; Στο να μη μπορεί ένας ακτιβιστής για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα να γίνεται υπουργός Περιβάλλοντος. Και αν θέλουμε να μην υπάρχει επαγγελματική ενασχόληση πριν την πολιτική, τότε μόνον ανεπάγγελτοι και γόνοι πολιτικών οικογενειών που συμμετέχουν στη διαπλοκή και που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων θα εκλέγονταν».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ομαδικά πυρά κατά Κατρούγκαλου για “σύγκρουση συμφερόντων” "

Λαγκάρντ: Καταστροφικό για τους Ελληνες ένα Grexit

Σε ερώτηση του CNBC για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πως θα ήταν καταστροφικό για τον ελληνικό λαό.

«Πιστεύω ότι θα ήταν τρομερά δύσκολη κατάσταση για τον ελληνικό λαό» είπε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως η ευρωζώνη είναι πλέον λιγότερο ευάλωτη λόγω της τραπεζικής ένωσης.

Η ίδια επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οφειλόμενο ποσό για τον Απρίλιο στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξής της.«Εισέπραξα τα χρήματά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ, ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Ουάσινγκτον.

«Αυτό που πραγματικά έχει τώρα σημασία είναι οι ελληνικές αρχές και οι τρεις θεσμοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, να προχωρήσουν με την δουλειά που πρέπει να γίνει και να δούμε πραγματικά πως θα καταλήξουμε μαζί στα μέτρα που θα βγάλουν την Ελλάδα από την δύσκολη οικονομική κατάσταση» τόνισε στο CNBC η κ. Λαγκάρντ.

«Στόχος είναι η αποκατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης, της οικονομικής σταθερότητας και ανεξαρτησίας και στο τέλος της ημέρας να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα έχει απόλυτη κυριαρχία στο οικονομικό της μέλλον» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως ήταν καλή και παραγωγική και το γεγονός πως έγινε την Κυριακή του Πάσχα δείχνει πόσο αφοσιωμένοι είναι οι θεσμοί να βοηθήσουν την Ελλάδα με την διαδικασία.

Στην ομιλία της η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως οι αγορές μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με νέο γύρο έντονης μεταβλητότητας όταν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια η Fed.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Καταστροφικό για τους Ελληνες ένα Grexit"

Σε διαβούλευση το ν/σ για ιθαγένεια και τη μετανάστευση

Σε διαβούλευση τίθεται από την Πέμπτη το ν/σ της κυβέρνησης για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν/σ του υπουργείου εσωτερικών, η εγγραφή του παιδιού στην Α' δημοτικού και η συνέχιση της παρακολούθησης του σχολείου κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, σε συνδυασμό με την προηγούμενη νομιμότητα ενός εκ των γονέων για τουλάχιστον πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού, αποτελούν τις προϋποθέσεις για την κτήση ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών.

Όπως αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, σε περίπτωση που ένα παιδί γεννηθεί πριν ο γονέας κλείσει πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα (π.χ. εάν το παιδί γεννηθεί όταν ο ένας γονέας έχει από ένα έως τέσσερα χρόνια νόμιμης διαμονής), το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

Επίσης, ελληνική ιθαγένεια αποκτούν τα παιδιά, των οποίων τουλάχιστον ένας γονέας διαθέτει «ισχυρή» άδεια διαμονής (π.χ. άδεια διαμονής αορίστου χρόνου ή επί μακρόν διαμένοντος).

Με το σχέδιο νόμου γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ακύρωση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της σχετικής ρύθμισης στον Ν.3838/2010, σύμφωνα με την οποία το παιδί αποκτούσε ιθαγένεια με τη γέννησή του, εφόσον και οι δύο γονείς ήταν νόμιμοι για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στο νέο νομοσχέδιο κύριο ρόλο παίζει η εγγραφή στην Α' δημοτικού σε συνδυασμό με την πενταετή συνεχή διαμονή ενός εκ των γονέων.

Κατά τα λοιπά, το νομοθέτημα διατηρεί τους άλλους τρόπους κτήσης της ιθαγένειας, όπως προβλέπονταν στο προηγούμενο σχέδιο νόμου που έφερε την υπογραφή υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτοί οι τρόποι κτήσης ιθαγένειας αφορούν παιδιά που έχουν απολυτήριο λυκείου και είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, παιδιά που έχουν ολοκληρώσει την εννιαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως ορίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα ή έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο και το λύκειο στην Ελλάδα.

Κύριος στόχος του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι τα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν ιθαγένεια όσο είναι παιδιά, διότι στην ηλικία αυτή- όπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών- διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και κατά συνέπεια εθνική ταυτότητα.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε διαβούλευση το ν/σ για ιθαγένεια και τη μετανάστευση"

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση στο 25,7% της ανεργίας τον Ιανουάριο

Μικρή μείωση στο 25,7% κατέγραψε η ανεργία τον Ιανουάριο, σε σχέση με το αναθεωρημένο 25,9% τον πρoηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ.) την Πέμπτη.

Ηταν το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2014 όταν είχε διαμορφωθεί στο 25,9%. Η ανεργία είχε σημειώσει ιστορικό υψηλό στο 28% τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ωστόσο, παραμένει υπερδιπλάσια αυτής στην ευρωζώνη, όπου διαμορφώθηκε στο 11,3% το Φεβρουάριο, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα έβαλαν λουκέτο εξαιτίας της εξαετούς ύφεσης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Ιανουάριο του 2015 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.534.594 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.220.828 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.350.597 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 36.781 άτομα σε σχέση με το Ιανουάριο του 2014 (αύξηση 1,1%) και κατά 2.306 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (αύξηση 0,1%).

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 87.228 άτομα σε σχέση με το Ιανουάριο του 2014 (μείωση 6,7%) και κατά 13.435 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (μείωση 1,1%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 2.824 άτομα σε σχέση με το Ιανουάριο του 2014 (μείωση 0,1%) και αυξήθηκαν κατά 6.593 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (αύξηση0,2%).

Στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της διάχυσης και παρουσίασης της στατιστικής πληροφορίας, και προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τον τρόπο παρουσίασης των μηνιαίων εκτιμήσεων από τη Eurostat από τον Ιανουάριο 2012 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στα δελτία τύπου της τους μηνιαίους δείκτες ανεργίας εποχικά προσαρμοσμένους, για τα άτομα ηλικίας 15 – 74 ετών.

Η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 ετών ανήλθε στο 50,1%, στην ηλικιακή ομάδα 25-34 στο 34,1%, στην ομάδα 35-44% στο 23,3% και στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών στο 20,3% .

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση στο 25,7% της ανεργίας τον Ιανουάριο"

Στη Βουλή «φωτογραφική» τροπολογία για την οικογένεια Τσάκαλου

Κατατέθηκε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, η τροπολογία που αφορά σε μέλη της οικογένειας Τσάκαλου.

Η κατάθεση της τροπολογίας, που είχε εξαγγελθεί πριν μερικές μέρες, έγινε στο νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ' και μεταξύ άλλων προβλέπει «τον κατ' οίκον περιορισμό σε συγκατηγορούμενους συζύγους, συμβίους ή συγγενείς εξ' αίματος έως δεύτερου βαθμού, εφόσον η αποδιδόμενη πράξη οφείλεται σε σύγκρουση καθηκόντων εξαιτίας της σχέσης αυτής».

Η τροπολογία αφορά την Αθηνά Τσάκαλου και την Εύη Τσατήρη.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αθηνά Τσάκαλου είναι η μητέρα των δύο αδελφών, που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» η οποία αν και έχει αποφυλακιστεί με όρους, αρνείται να εγκαταλείψει τις φυλακές, διαμαρτυρόμενη για τη μη αποφυλάκιση της Εύης Τσατήρη, συντρόφου του γιου της, Γεράσιμου Τσάκαλου.

Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Για «φωτογραφική» ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, προς χάρη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, μέσω του υπεύθυνου του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος και πρώην υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου.

«Με την εν λόγω τροπολογία Παρασκευόπουλου που εισάγει πρωτοφανή και νομικά έωλη διάταξη τροποποιώντας το άρθρο 282 του κώδικα Ποινικής Δικονομίας, φωτογραφίζει "οικείους και συμβίους", κάνοντας ξεκάθαρα το χατίρι των τρομοκρατών», σημειώνει ο κ. Αθανασίου.

«Το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει είναι ντροπή και οφείλει άμεσα ο υπουργός να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία», καταλήγει.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή «φωτογραφική» τροπολογία για την οικογένεια Τσάκαλου"

Σιδηροδρομικοί: Άλλα έλεγε η κυβέρνηση προεκλογικά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Την έντονη αντίδραση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων έχει προκαλέσει η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει κανονικά η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), εκφράζει τη δυσφορία και απογοήτευσή της για τις σχετικές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Χρ.Σπιρτζή, κάνοντας λόγο για πλήρη ανακολουθία των προεκλογικών δεσμεύσεων και των μετεκλογικών εξαγγελιών.

«Την προεκλογική περίοδο, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, οι σιδηροδρομικοί δέχθηκαν βομβαρδισμό διαβεβαιώσεων πλείστων στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, μιλώντας μάλιστα για ενιαίο δημόσιο σιδηρόδρομο.

»Ο κ. Σπίρτζης, αφού το προηγούμενο διάστημα με δήλωσή του απέκλεισε το ενδεχόμενο του ενιαίου δημόσιου σιδηροδρόμου, επικαλούμενος μάλιστα επιχείρημα αστήρικτο, που μόνο αυτός γνωρίζει (περί δήθεν παράνομων κρατικών επιδοτήσεων 3,5 δισ. ευρώ), επανέρχεται εξαγγέλλοντας την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με άλλον τρόπο. Στη συνέχεια των δηλώσεών του αναφέρει, παντελώς αστήρικτα, ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει να συντηρηθεί δώδεκα (12) χρόνια!!! Δήλωση η οποία προκαλεί εκνευρισμό ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο ακροατή. Αναρωτιόμαστε από πού ενημερώνεται ο κ. Σπίρτζης, καθώς ούτε από τις Διοικήσεις ούτε από τους Σιδηροδρομικούς έχει ενημερωθεί. Αν δεν πρόκειται για συνειδητή απαξίωση του σιδηροδρόμου τότε πρόκειται για επικίνδυνη άγνοια», τονίζει η ΠΟΣ.

Η ΠΟΣ και οι εργαζόμενοι, καταλήγει η ανακοίνωση, "θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προάσπισης του σιδηροδρόμου που αποτελεί περιουσία του ελληνικού Λαού προς όφελος του πολίτη και του κοινωνικού συνόλου".

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Σιδηροδρομικοί: Άλλα έλεγε η κυβέρνηση προεκλογικά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά υποστηρίζουν οι Γερμανοί «Σοφοί»

Για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής, σε περίπτωση Grexit κάνει λόγο ο πρόεδρος των Γερμανών «Σοφών», ο οποίος ωστόσο καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι συνέπειες για τη χώρα θα ήταν τεράστιες, η ελληνική κυβέρνηση παίζει αυτή τη στιγμή πραγματικά με τη φωτιά» υποστηρίζει ο επικεφαλής των Γερμανών «Σοφών» της Οικονομίας Κρίστοφ Σμιντ και κάνει λόγο για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στην «Westdeutsche Allgemeine Zeitung», ο κ. Σμιντ καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, όπως ο ίδιος εκτιμά, θέλει να εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Γερμανός οικονομολόγος εκφράζει την άποψη ότι «ο χειρότερος και ο ακριβότερος δρόμος θα ήταν να υποχωρήσουμε στις απαιτήσεις τις Αθήνας προκειμένου να αποτρέψουμε, με κάθε κόστος, το Grexit» και ζητά από τα μέλη του ευρώ να μην το επιτρέψουν.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά υποστηρίζουν οι Γερμανοί «Σοφοί»"

Νικολούδης: Έως 6 χρόνια για ανάκτηση χρημάτων από υποθέσεις φοροδιαφυγής

Έως και 5 με 6 χρόνια μπορεί να χρειαστούν για να ανακτηθούν χρήματα από υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Libre Belgique.

Σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Νικολούδης σημειώνει ότι "ο κατάλογος αυτός δεν είναι τόσο σημαντικός όσο θα θέλαμε" και προσθέτει:

"Ως εισαγγελέας, πολέμησα τη φοροδιαφυγή με διαφορετικό τρόπο και νομίζω ότι νίκησα. Το 2012, ζήτησα από όλες τις ελληνικές τράπεζες να μου στείλουν μια λίστα πελατών με καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ. Οκτώ τράπεζες μου έστειλαν οκτώ λίστες. Στη συνέχεια, συνέταξα μια άλλη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων που, από το 2010, είχαν στείλει στο εξωτερικό ποσά άνω των 200.000 ευρώ. Στη συνέχεια, μια άλλη με τα ονόματα εκείνων που έχουν χαρτοφυλάκια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αξίας άνω των 200.000. Είχα, επίσης, μια λίστα με στοιχεία πολύ υψηλών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Τέλος, δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων με τις δηλώσεις εισοδήματος από το 2000 και διασταυρώσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες με τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα 'Λιχτενστάιν'. Ήταν το τζακ ποτ. Αμέσως μας εμφανίστηκαν τα ονόματα των φοροφυγάδων, κάτι που με εξέπληξε εμένα πρώτο. Δεν πίστευα ότι ήταν τόσο εύκολο να εντοπιστούν".

Ερωτηθείς "πόσους ανθρώπους έχετε στριμώξει" απαντά ότι έστειλε "περίπου 5.000 υποθέσεις στα δικαστήρια, πράγμα που αποτιμάται μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ, τα οποία το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει", ενώ αναμένουν ακόμη άλλες 24.000 υποθέσεις.

"Έχουμε κάνει το πιο δύσκολο κομμάτι: να βρούμε πού ήταν κρυμμένα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε για να εισπράξουμε τον οφειλόμενο φόρο. Στο θέμα αυτό, η ελληνική διοίκηση δεν είναι πολύ αποτελεσματική και η δικαιοσύνη είναι αργή", επισημαίνει ο υπουργός.

Ερωτηθείς "πότε πιστεύετε ότι θα ανακτήσετε αυτά τα χρήματα", ο κ. Νικολούδης εκτιμά ότι "αν αυτά τα πρόσωπα επιλέξουν να προσβάλουν τις αποφάσεις στο δικαστήριο, μπορεί να χρειαστούν έως και 5 με 6 χρόνια" ωστόσο υποστηρίζει ότι "έχουν κάθε συμφέρον να πληρώσουν αμέσως".

"Έχουμε, επίσης, την έναρξη έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος, τα πρόστιμα. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να προβούμε σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό μας. Όταν το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά - όχι πριν από πέντε μήνες - η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική. Το 2017 θα αρχίσουμε να συλλέγουμε τα χρήματα από τους ελέγχους της περιόδου 2011 έως το τέλος του 2015, και το 2017 αυτά του 2012, ενώ το 2018 εκείνα του 2013. Το πιο δύσκολο μέρος είναι η αρχή και είναι τώρα", προσθέτει.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Νικολούδης: Έως 6 χρόνια για ανάκτηση χρημάτων από υποθέσεις φοροδιαφυγής"

Κομισιόν: Πρόοδος βήμα-βήμα στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών

Βήματα προόδου στις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group (ΕWG), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στόχος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου.

Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε, επίσης, ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου, σημειώνοντας πως θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας πριν από την ημερομηνία αυτή.

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα-βήμα», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο χθεσινό EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Πρόοδος βήμα-βήμα στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών"

Μεντβέντεφ: Σημαντικός εταίρος με προοπτική η Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:45 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης, στη Μόσχα.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως «έναν πολύ σημαντικό εταίρο με προοπτική», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Υποδοχών της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μεντβέντεφ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «εκτός από την πολιτική παράμετρο της επίσκεψής σας ελπίζω ότι θα υπάρξουν και άλλα (σ.σ. πρακτικά) αποτελέσματα» και τον κάλεσε να εκθέσει τα ανοιχτά διμερή ζητήματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία και βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστική» τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι μπήκαν οι βάσεις για μια ριζική επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, «σχέσεις, οι οποίες έχουν βεβαίως πολύ βαθιές ρίζες», καθώς είναι δεδομένα τα αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών μας.

«Ωστόσο ήταν αναγκαίο να δώσουμε μια νέα ώθηση σ' αυτές τις σχέσεις συζητώντας πάνω σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «είμαστε βέβαιοι και ευτυχείς γιατί αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία και ότι το 2016 θα διοργανώσουμε ένα εξαιρετικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας προς όφελος και των δύο λαών και χωρών μας, κυρίως σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση των σχέσεών μας, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εμβάθυνση και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεντβέντεφ: Σημαντικός εταίρος με προοπτική η Ελλάδα"

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τα αλλάζει πάλι για το χρέος

Δημιουργικής ασάφειας συνέχεια από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος τονίζει στο Bloomberg πως η ελληνική πλευρά δεν θέλει ούτε κούρεμα, αλλά ούτε και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Είναι η δεύτερη φορά που ο υπουργός Οικονομικών αλλάζει γραμμή στο θέμα του χρέους καθώς παραμερίζει την πρόταση επιμήκυνσης και την αντικαθιστά με τη ρήτρα ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα τόνισε την αναγκαιότητα σύνδεσης του δημοσίου χρέους με το ΑΕΠ, μέσω ρήτρας ανάπτυξης (“GDP index bonds”). Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, “όσο περισσότερο μεγαλώνει η οικονομία, τόσα περισσότερα οικονομικά οφέλη θα έχουν οι πιστωτές μας”.

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5%, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τον χαρακτήρισε “εξαιρετικά εφικτό”, δεδομένης της φοροεισπρακτικής υπέρβασης που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά και των υψηλών εσόδων που αναμένονται από το τουριστικό κύμα του καλοκαιριού.

"Θα φτάσουμε σε συμφωνία"

Ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά πως “είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου”.

Όταν ερωτήθηκε κατά πόσο η ελληνική πλευρά εμπιστεύεται τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, απάντησε πως τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία εμπιστοσύνης έχουν ήδη λάβει χώρα, προσθέτοντας πως “ο δεσμός της εμπιστοσύνης έχει ενισχυθεί σημαντικά” μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την πάγια θέση του σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας που θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αναφέροντας εν είδει αποφθέγματος την παλαιότερη δήλωση του Mario Draghi “για την επιβίωση του ευρώ σε μία χώρα, απαιτείται η επιβίωσή του παντού”.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να επικεντρωθούν στην αναμόρφωση του κράτους, της οικονομίας, καθώς και στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πολυετούς ύφεσης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην κάμερα του Bloomberg, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πλαισιωθούν από ένα “δημοσιονομικό σχέδιο μακράς πνοής” (“long term fiscal plan”), το οποίο θα στοχεύει σε τρεις άξονες. Την διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων - με τη βοήθεια υπερεθνικών οργάνων σαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – αλλά και τον εξορθολογισμό του ελληνικού χρέους.

"Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς"

Ο κ. Βαρουφάκης, όταν ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το πολιτικό κόστος ενός επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές, απάντησε πως είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, “we are ready to compromise, but not to be compromised”.

Διαβεβαιώσεις σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν “ψάχνει για λύσεις στο οικονομικό της πρόβλημα εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου”, διασκεδάζοντας τις αντιδράσεις που δημιούργησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιάνης Βαρουφάκης τα αλλάζει πάλι για το χρέος "

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού με τους εταίρους (φωτό - βίντεο)

«Τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται στην αρχιτεκτονική του ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας σε διεθνές συνέδριο οικονομολόγων με τίτλο "Νέα οικονομική σχέση" που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συνομιλητές με τον υπουργό ήταν ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο οικονομολόγος Τζ. Στίγκλιτς. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Βαρουφάκη σχετικά με το τι άλλαξε με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα χρόνια του μνημονίου. Οπως είπε: Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η... επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ.
Ο Έλληνας υπουργός συμμετείχε σε πάνελ του συνεδρίου με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών» και όπως τόνισε “οι ηθικολόγοι που κουνούν το δάχτυλο δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”.
Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού με τους εταίρους (φωτό - βίντεο)
Στην πρώτη του παρέμβαση στο συνέδριο ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι είναι λάθος η διάσωση των τραπεζών σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα όπου η παραγωγική βάση δεν είναι ισχυρή.
Κατά το διάλογο που είχε, πάντως, με το γνωστό οικονομολόγο Τ. Στίγκλιτζ στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία πρέπει να λάβουν άλλη μορφή από αυτή που εισηγούνται και επέβαλαν οι δανειστές το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού με τους εταίρους (φωτό - βίντεο)
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η αγορά εργασίας δεν χρειάζεται απορρύθμιση αλλά ρύθμιση, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων, που ως γνωστόν έχουν μπει στο στόχαστρο των εταίρων.
Σύμφωνα με το Γ. Βαρουφάκη, μόνο εάν εφαρμοστούν κανόνες, θα ανταμειφθούν οι εργοδότες που λειτουργούν ως τώρα by the book και θα χτυπηθεί η "μαύρη" εργασία, η οποία πλήττει τα Ταμεία, τα φορολογικά έσοδα αλλά τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών.
Όσον αφορά, δε, στο άλλο μέτωπο, των ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μπορεί να παραχωρείται το management σε ιδιώτες αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ήτοι τη δέσμευση των ιδιωτών ότι θα προχωρούν σε επενδύσεις, τη διατήρηση μεριδίου από το Δημόσιο έτσι ώστε να χρηματοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και την προστασία των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιούνται.
Συμβιβασμός
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά πως “είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου”.
Ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς για το εάν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, τόνισε πως έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και πως αυτό το κλίμα μέσω των διαπραγματεύσεων έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης έδωσε διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση δεν ψάχνει οποιαδήποτε λύση μέσα από τη Ρωσία, αλλά εντός του ευρωπαϊκού πλαίσιου, δίνοντας έτσι μία απάντηση στις επικρίσεις για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία.

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για συμβιβασμούς και για το πολιτικό κόστος από κάτι τέτοιο, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πρόθυμος για συμβιβασμούς, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υποχωρήσει ατάκτως από τις θέσεις της.

Όπως είπε, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα για την αναμόρφωση τόσο του κράτους όσο και της οικονομίας, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την ύφεση τόσων ετών.
Επικριτικός
Επέκρινε ακόμη τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι δεν δέχονται ακόμη και σήμερα να κάνουν αυτοκριτική για τα λάθη τους, ενώ δεν έχει αποδώσει η στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα με τα μνημόνια.
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί εξόδου κάποιας χώρας από την ΕΕ σημείωσε ότι «το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός (σ.σ. της ΕΕ)».
Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα τόνισε: «Όταν οι Έλληνες ακούν την λέξη "μεταρρύθμιση" σκέφτονται τα ακόλουθα: "Θα μου κόψουν τη σύνταξη, Θα αυξήσουν τους φόρους μου"» συμπλήρωσε ο υπουργός. 
Οπως είπε, στην Ελλάδα σημείωσε ότι «υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού».
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Οχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης. Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα και μία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους, τόνισε και επανέλαβε: «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η επόμενη δόση του δανείου».
Απατώντας σε ερώτηση του Τζ. Στίγκλιτς για το κατά πόσο η δομή της Ευρωζώνης είναι λανθασμένη, όχι λόγω κρίσης, αλλά εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έχει δημιουργηθεί ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν υπήρξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης δεν θα είμαστε εδώ. Δεν θα υπήρχε η κρίση. Πιστεύω ότι πολλοί Ευρωπαίοι θα ήθελαν να ζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης. Δυστυχώς ο τρόπος που σχεδιάσαμε την Ευρωζώνη «ζητούσε» μία κρίση σαν αυτή. Οι ιδρυτές της Ευρωζώνης – Φ. Μιτεράν, Χ. Κολ – δεν είχαν την πρόθεση να δημιουργήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης αλλά να δημιουργήσουν μία οικονομική ένωση. Είχαν την ιδέα να φέρουν πιο κοντά τις χώρες της Ευρωζώνης σε όλα τα επίπεδα και ευελπιστούσαν ότι οι διάδοχοί τους θα είχαν την πολιτική θέληση να προχωρήσουν σε μία ουσιαστική πολιτική ένωση. Όμως οι πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή δεν προωθούν το ενδεχόμενο δημιουργίας Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης είχε πρόγευμα με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία.
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού με τους εταίρους (φωτό - βίντεο)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news