«Πρεμιέρα» κάνουν από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις, αν και πολλά καταστήματά έχουν ήδη αρχίσει τις άτυπες προσφορές. Η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Τη Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 (1η Κυριακή των εκπτώσεων), τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να ανοίξουν, με προτεινόμενο ωράριο 11:00 - 18:00 ενώ τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου ο Ε.Σ.Α. προτείνει να λειτουργήσουν από τις 12:00 έως τις 18:00 και όχι από τις 9:00, δεδομένου ότι τις Δευτέρες μετά τις Κυριακές που τα καταστήματα λειτουργούν, παρατηρείται μηδενική προσέλευση καταναλωτών.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με την ευκαιρία της νέας χρονιάς και της έναρξης της εκπτωτικής περιόδου δήλωσε:
«Εύχομαι η νέα χρονιά, παράλληλα με υγεία και ευτυχία, να φέρει περισσότερες και καλύτερες δουλειές για όλους, κάτι που απαιτεί να παρθούν επιτέλους γενναίες αποφάσεις. Η μείωση των φορολογικών βαρών, ένα απλό σύστημα 120 δόσεων για όλους και για όλα τα χρέη και η επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της μικρομεσαίας τάξης μέσω της οριστικής λύσης των κόκκινων δανείων, είναι ζητήματα που η πολιτεία οφείλει να διευθετήσει σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά.
Σας διαβεβαιώνω ότι ο Ε.Σ.Α θα διεκδικήσει την επίλυση θεμάτων, όπως η κατάργηση του αναποτελεσματικού θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, του γραφειοκρατικού και τιμωρητικού πλαισίου για θέματα εργασίας, που περιορίζει τις προσλήψεις και κρατάει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και πολλών άλλων προβλημάτων που προϋποθέτουν όραμα και όχι κόστος!
Τέλος ο Ε.Σ.Α, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της αγοράς για τομές προς όφελος της επιχειρηματικότητας, προτείνει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, τα καταστήματα να λειτουργήσουν από τις 12:00 έως τις 18:00 και όχι από τις 9:00 το πρωί, δεδομένου ότι τις Δευτέρες μετά τις Κυριακές που τα καταστήματα είναι ανοιχτά, παρατηρείται μηδενική προσέλευση καταναλωτών».
Με το γνωστό του χιούμορ, ο Αρκάς με ένα ακόμη σκίτσο καυτηριάζει τις εξελίξεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Αυτή τη φορά στον λογαριασμό του σκιτσογράφου στο Facebook έκανε την εμφάνισή του ένα σκίτσο που απεικονίζει μία σκηνή από τσίρκο, στα ελληνικά χρώματα και με μία ελληνική σημαία στην κορυφή του.
Το σχόλιο, που το συνοδεύει, λακωνικό, πλην εύστοχο, λέει: Οι παραστάσεις συνεχίζονται, «καρφώνοντας» με αυτές τις τρεις λέξεις τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Εγκωμιάζοντας το έργο του πρωθυπουργού σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλη,ς μιλώντας στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για «Το "στοίχημα" της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε μεταξύ άλλων πως « ο Τσίπρας και Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς γράφονται στην ιστορία».
Ο βουλευτής του Ποταμιού καταχειροκροτήθηκε τόσο πριν ξεκινήσει να μιλάει όσο και όταν είπε τα εξής:
«Η στάση μου είναι αυτονόητη. Αυτά μου επιβάλλει η συνείδηση μου και η συνέπεια μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του 92. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση. Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη», εννοώντας πιθανότατα την έξοδο του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται η συμφωνία. Δε δείλιασε πάρα το κόστος. Και επειδή την ιστορία τη γράφουν τα πρόσωπα, ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ο Κοτζιάς και ο Δημητρόφ γράφονται στην ιστορία. Είτε αρέσει είτε όχι», πρόσθεσε.
«Οι Σκοπιανοί άλλαξαν αυτά που μας ενοχλούσαν. Τώρα είναι η σειρά μας. Αν επικρατήσει η μικροπολιτική, μας περιμένει απομόνωση», συνέχισε.
Κάνοντας μία αναδρομή και ασκώντας σκληρή κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα, υπογράμμισε ότι «η χώρα χωρίς όνομα, αναγνωρίστηκε και αποκαλείται από όλους ως σκέτο Μακεδονία», ενώ σημείωσε αναφερόμενος στο κόμμα του, ότι «πέφτει στο Ποτάμι η ιστορική ευθύνη προάσπισης του εθνικού συμφέροντος».
Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είπε: «Μοιραίο πρόσωπο τα προηγούμενα χρόνια είναι ο Αντώνης Σαμαράς και αυτό υιοθετείται και από τον Μητσοτάκη. Σαν αρχαία τραγωδία. Ο γιος υποτάσσεται στον πολιτικό γονέα του πατέρα του. Για το ΠΑΣΟΚ απλώς θλίβομαι και περιμένω να ακούσω τις άλλοτε ψύχραιμες φωνές που κρύβονται στα αντισύριζα λαγούμια».
Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους στους δήμους και τη περιφέρεια να πάρουν μαζικά μέρος στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 14 του Γενάρη από τις 13:00 έως το τέλος ωραρίου αλλά και να δώσουμε δυναμικό παρών στη συγκέντρωση στις 15:00 στη πλατεία Συντάγματος.
Η ανακοίνωση του Συνδικάτου συνεχίζει ως εξής:
Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που απολύει χιλιάδες εκπαιδευτικούς, κλέβει χρόνια προϋπηρεσίας, απαξιώνει τα πτυχία και ανακυκλώνει την ανεργία.
Απαιτούμε μόρφωση, υγεία, παιδεία σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
Ενώνουμε τη φωνή μας και τη δύναμη μας μαζί με τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς για το δικαίωμα στη Μόνιμη και Σταθερή δουλειά. Και εμείς ως κλάδος εδώ και χρόνια δίνουμε τη μάχη μας για να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους προϋποθέσεις. Ο αγώνας μας είναι ενιαίος και αφορά όλους τους εργαζόμενους όλη την εργατική τάξη.
Βέβαια η καταστολή και ο αυταρχισμός πάει χέρι χέρι με την αντεργατική πολιτική. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται άξιος μαθητής των προηγούμενων κυβερνήσεων, χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους. Με τη βία και τη καταστολή προσπαθεί να τρομοκρατήσει, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου ώστε να περάσει αναίμακτη τη βάρβαρη πολιτική της.
Αυτό θέλησε να αποδείξει και με τη προχθεσινή βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών που είχε ως αποτέλεσμα το τραυματισμό της συναδέλφου Θεοδώρας Δριμάλα μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ και του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.
Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα «μασήσουν» και θα φοβηθούν. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τέτοιες πρακτικές πεισμώνουν και δυναμώνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου, τους συναδέλφους να καταδικάσουν τη πολιτική της κυβέρνησης και να πάρουν μέρος στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ αλλά και να δώσουν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση.
Το ρωσικό δημοσίευμα παρουσιάζει φωτό από το σκοπιανό ‘Infomax’ που αναφέρεται στη συγκέντρωση των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή της οικίας του Ιβάνοφ
Στην πΓΔΜ σύντομα ενδέχεται να γίνει πραξικόπημα. Σχετικά με αυτό αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα ‘Γεωπολιτική’ (Геополитике) που επικαλείται πηγές από τα Σκόπια.
«Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προετοιμάζεται για την επίσημη σύλληψη του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ», γράφει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας και συνεχίζει:
Εν μέρει, τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία αναφέρουν ότι υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Βοντνίανσκα, κοντά στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη και της προεδρικής βίλας στο Βόντνο.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η συγκέντρωση αυτών των αστυνομικών δυνάμεων συνδέεται με τις σημαντικές συνταγματικές αλλαγές, και σε αυτές αναφέρεται και η ταυτότητα του πολίτη.
Την Παρασκευή το κοινοβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε τροποιήσεις στο Σύνταγμα προβλέποντας την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ σε ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει την πορεία της προς την ‘ευρωπαϊκή ολοκλήρωση’ (στην πραγματικότητα ανοίγει η πόρτα για το ΝΑΤΟ από τους φιλοδυτικούς πολιτικούς- σημειώνει σε παρένθεση το δημοσίευμα)
Ζόραν Ζάεφ - Ο διορισμένος από τον Τζορτζ Σόρος
Το ρωσικό δημοσίευμα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, είναι γνωστό ότι έχει διορισθεί από τον Τζορτζ Σόρος που σημαίνει από την ‘παγκόσμια ελίτ’.
Εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται υπό την επήρεια της CIA και σε αυτήν την περίπτωση, η πιθανή σύλληψη του Ιβάνοφ θα εξαλείψει απροσδόκητες καταστάσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ίδια η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά πολιτική κρίση εδώ και μήνες: όχι μόνο για την αλλαγή του ονόματος και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά για το παιχνίδι του αλβανικού παράγοντα που προωθείται από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ που επεκτείνει τη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε μια προσπάθεια να την επισημοποιήσει στο κράτος.
Το ρωσικό δημοσίευμα σημειώνει ότι ο ένας από τους πολιτικούς που εκπροσωπούσαν την αντιπολίτευση κατά των επιλογών του Ζάεφ, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, κατέφυγε στην Ουγγαρία όπου έτυχε πολιτικού ασύλου.
Στο μνημείο της Türk Mukavemet Teskilati, (TMT, Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης), στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, η οποία ήταν τουρκοκυπριακή παραστρατιωτική οργάνωση υποστηριζόμενη από την Τουρκία, έγινε σήμερα στην παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μνημόσυνο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Η ΤΜΤ, με στρατιωτική εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, δημιουργήθηκε από τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Τούρκο στρατιωτικό Ριζά Βουρουσκάν το 1958. Τα μέλη της επονομάζονταν «μουντζαχεντίν» και στις 20 Ιουλίου 1974, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπολογίζεται ότι είχε 17.151 μέλη.
Μιλώντας στο μνημόσυνο ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε: «δεν πρόκειται να σκύψουμε, όπως δεν κάναμε ούτε στο παρελθόν, σε όσους θέλουν να καταδικάσουν τους Τουρκοκύπριους στο να είναι μειονότητα».
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ στην ομιλία του ο κ. Ακιντζί είπε ότι το Κυπριακό μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα και συνεχίζει να επηρεάζει την ζωή όλων μας.
Κάθε γενιά, συνέχισε, «στη δική της εποχή έδιδε τον δικό της αγώνα που εκπήγαζε από αυτό το πρόβλημα και ο αείμνηστος Ραούφ Ντενκτάς, κατά την περίοδο που άσκησε την ηγεσία της κοινότητας απέναντι στην στάση των ελληνοκύπριων συνομιλητών του, έδωσε τον αγώνα που πίστευε ότι ήταν σωστός».
Ο Μουσταφά Ακιντζί, επικαλέστηκε τον αείμνηστο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και ισχυρίστηκε ότι στο βιβλίο του «Η Κατάθεση μου», αναφέρει ότι η δημιουργία ομοσπονδίας «δεν είναι τίποτα άλλο από συνταγματική συνεργασία κρατών».
Αυτές τις διαπιστώσεις, είπε ο κ. Ακιντζί, η τουρκοκυπριακή πλευρά τις έχει κάνει από το 1989. «Τα όσα δηλώνει το τελευταίο διάστημα ο κ. Αναστασιάδης δείχνουν ότι η ιστορική διαπίστωση, που τελικά παραδέχθηκε ο Κληρίδης, ισχύουν ακόμα και σήμερα», υποστήριξε ο Ακιντζί.
Διαφυλάσσοντας τα υφιστάμενα δικαιώματά τους οι Τουρκοκύπριοι, είπε ο Ακιντζί, «θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, το οποίο όσο συνεχίζεται κρατεί εγκλωβισμένους περισσότερο αυτούς».
Παρέμβαση έκανε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μουσικής.
Το εγκώμιο του Ζόραν Ζάεφ που πέρασε τη συνταγματική αλλαγή στη χώρα του έπλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση και παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση για τη στάση που τηρεί απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, και στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Τσίπρας είπε:
«Εδώ και σχεδόν 27 χρόνια η χώρα μας έχει αναλώσει δυσανάλογο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο σε μια σοβαρή διαφορά με τον Βόρειο γείτονα μας για την ονομασία του. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια, όταν και καθιερώθηκε ως λεγόμενη εθνική γραμμή αυτή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων, οι ελληνικές κυβερνήσεις βρέθηκαν απέναντι στον εθνικιστή Γκρουέφσκι, από την άλλη μεριά, που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια εξεύρεσης λύσης.
Όταν όμως το καλοκαίρι του 17 εξελέγη στην πρωθυπουργία της ΠΓΔ Μακεδονίας ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ζόραν Ζάεφ το καλοκαίρι βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα: Είτε θα συνεχίζαμε τη πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος, πολιτική όμως που οδήγησε σταδιακά στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δηλαδή, από περισσότερες από 130 χώρες.
Και πόσο δε μάλλον με μια νέα ηγεσία που ήθελε ρεαλιστική λύση, θα οδηγούσε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση και νέες εθνικές ήττες. Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν, αλλά σχεδόν κανείς δεν εργάστηκε μετά τη σύναψη της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» το 1995. Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος.
«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το παν ώστε να διασφαλίσει ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών θα περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι παράμετροι που διασφαλίζουν πλήρως την εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη «εθνική γραμμή» και το κατάφερε, είπε ο κ. Τσίπρας. Κι αυτό, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται σε κάθε άρθρο αυτής της Συμφωνίας, αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση που επιτυχώς ολοκληρώθηκε στην ΠΓΔΜ.
«Η γειτονική χώρα, μετά από 23 χρόνια, αφήνει πίσω της την ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", το σημαντικότερο αφήνει πίσω τη συνταγματική της ονομασία και από "Δημοκρατία της Μακεδονίας" την μετέτρεψε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δηλαδή σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός, αυτό που χρόνια ζητούσε η ελληνική πλευρά. Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, αναγνωρισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό. Απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού, καθώς και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα. Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Εγκώμια στον Ζάεφ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον φίλο του, όπως είπε, Ζόραν Ζάεφ, για το κουράγιο και την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος αυτής της διαδικασίας, γιατί δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους που οργάνωσε το VMRO, o εταίρος της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που επένδυσε στη βία και την πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας, για να ακυρώσει αυτή την ιστορική προσπάθεια.
"Ορισμένοι έφτασαν σε τέτοιο σημείο πολιτικής απελπισίας, ώστε να εκτεθούν διεθνώς, υιοθετώντας την ακροδεξιά συνομωσιολογία, ότι δήθεν ανταλλάξαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διάσωση των συντάξεων με την λύση του Μακεδονικού ζητήματος εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων", επισήμανε ο πρωθυπουργός.
"Αυτό που κάναμε στην πραγματικότητα, ήταν, είμαστε οι πρώτοι και είμαστε περήφανοι για αυτό, όχι να ανταλλάξουμε αλλά να απαλλάξουμε την χώρα από την 30ετή παραλυτική κυριαρχία του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας, δήλωσε και πρόσθεσε: "Αυτό κάναμε και αυτό κάνουμε. Και το ίδιο ακριβώς πέτυχε και ο Ζόραν Ζάεφ στην άλλη πλευρά των συνόρων, επισφραγίζοντας την όλη προσπάθεια με τη γενναία συνταγματική αναθεώρηση, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η μακροημέρευση αυτής της Συμφωνίας".
«Δεν θα κάνουμε πίσω»
Ο κ.Τσίπρας, παράλληλα, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, σχέδια αποσταθεροποίησης και στην Ελλάδα.
"Ούτε εμείς θα κάνουμε πίσω. Γιατί παρόμοια σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κι εδώ, στη χώρα μας από τη πρώτη στιγμή. Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων, που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική", είπε και συνέχισε:
"Οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον γραφείων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γέμισαν το διαδίκτυο με ορυμαγδό ψευδών ειδήσεων και ανιστόρητων κηρυγμάτων μίσους. Ενορχήστρωσαν ακόμη και σχολικές καταλήψεις, σπέρνοντας το μίσος στα μυαλά εφήβων μαθητών, επιχειρώντας να τους πείσουν τι ; Ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».
Μία ιστορική, πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη συμφωνία
"Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη, γιατί ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων, των γύρω σου, είναι να αγωνίζεσαι, για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σε μια περιοχή και σ' έναν κόσμο που διαρκώς αποσταθεροποιείται", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και τώρα αυτές τις μέρες, σε μια Ευρώπη που σκεπάζεται ολοένα και περισσότερο από το σκοτάδι του σωβινισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας το μήνυμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακόμη περισσότερο σημαντικό, είπε και εξήγησε:
Γιατί αποδεικνύουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπορούμε, όταν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι στη διακυβέρνηση, να γυρίζουμε τη πλάτη στους εθνικισμούς. Ακόμη και όταν αυτοί οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν αφήσει βαρύ το στίγμα τους, αφήνοντας στην περιοχή το προσωνύμιο «Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης»
Επίθεση στην αντιπολίτευση
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) επειδή εξακολουθούν να εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αναρωτήθηκε τι ακριβώς βρίσκουν ως πρόσχημα για να εναντιωθούν και σημείωσε:
"Δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη εθνική γραμμή. Δηλαδή, σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων. Αλλά αναφέρομαι σε όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους.
Την έχουν αναγγείλει και ψηφίσει σε προγραμματικές τους δηλώσεις. Την έχουν υπερασπισθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Αναφέρομαι στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τους ηγέτες τους, που κυβέρνησαν το τόπο τόσα χρόνια έχοντας αυτή τη γραμμή και στους αρχηγούς τους που υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί σε αυτές τις κυβερνήσεις. Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα".
«Ενοχη η σιωπή του κ.Μητσοτάκη»
"Τις τελευταίες μέρες, αφού είδαν όλες αυτές τις απόπειρες αποπροσανατολισμού, εκφοβισμού και εκφασισμού να αποτυγχάνουν παταγωδώς, έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνα βουλευτών, καλώντας ανοιχτά τους παρακολουθητές τους να απειλήσουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού", είπε ο πρωθυπουργός.
Παρατήρησε πως "με αυτούς τους κύκλους και αυτές τις επιδιώξεις εναγκαλίζεται με τον επισημότερο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία".
"Μέχρι χθες όλα αυτά τα ανέχονταν, όμως σήμερα, με την ένοχη σιωπή του κου Μητσοτάκη στις πράξεις επώνυμων στελεχών της ΝΔ που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, αποδεικνύει ότι περνάει από τη στάση της ανοχής στη στάση της ενορχήστρωσης και της καθοδήγησης", είπε και σημείωσε: "Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι λογής λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας. Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε".
Για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ακροδεξιό κίνδυνο για την Ευρώπη, λέγοντας ότι δεν είναι μια αόρατη απειλή, αλλά είναι πλέον μια εφιαλτική πραγματικότητα, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ευρωπαϊκής ιδέας, διεκδικώντας και κατακτώντας μάλιστα ακόμη και κυβερνητικές ευθύνες.
"Με σημαία της την «πολιτισμική καθαρότητα» της Ευρώπης, η Νέα Ακροδεξιά στοχοποιεί, καταδιώκει και επιστρατεύει τη ρατσιστική βία ενάντια στους κατατρεγμένους των πολέμων και της παγκόσμιας φτώχειας. Σπέρνει το μίσος και το φόβο, παραπληροφορώντας με ορυμαγδό συνομωσιολογίας και fake news", είπε και συνέχισε: "Αυτή η νέα ακροδεξιά δεν αναπτύσσεται από το πουθενά. Το έδαφος για την ανάδυση της το έστρωσαν οι πολιτικές που αποξένωσαν τους πολίτες από την ευρωπαϊκή διαδικασία. Οι πολιτικές που διεύρυναν θεαματικά τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σπάζοντας το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο. Οι πολιτικές που αποξήλωσαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αυτές οι πολιτικές, οι δρακόντειοι νόμοι του νεοφιλελευθερισμού, δυστυχώς εφαρμόστηκαν πάντα στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".
"Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο, έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη και όσο συνεχίζουμε να κωλυσιεργούμε, αφήνουμε χώρο για την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ακραίου συντηρητισμού", είπε ο κ. Τσίπρας.
Κοινό μέτωπο για τις εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, διατύπωσε ακόμη, την πρόταση να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, που, όπως είπε, θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, σημειώνοντας:
-Στην αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής, που ανοίγει το δρόμο για πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες, που θα φράξουν το δρόμο στο εξαμβλωματικό φλερτ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής και θα προωθήσουν βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
-Στις Ευρωεκλογές, για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.
-Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας. Για να διαφυλάξουμε την διέξοδο από την κρίση με κοινωνικό πρόσημο. Για να μην γυρίσει η χώρα μας στο παρελθόν της διαφθοράς, του εκμαυλισμού, της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων.
Για να μην γυρίσει η χώρα μας στις έξαλλες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αυτές έχουν την ευθύνη για τα υπέρογκα ελλείμματα που μας οδήγησαν στα Μνημόνια, για την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, για το 1,5 εκατομμύριο των πολιτών που βρέθηκαν στην ανεργία.
Για να συνεχίσουμε, τέλος, τις πολιτικές ενδυνάμωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην καθολική πρόσβαση σε μια αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία και υγεία, στην διεύρυνση των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας, στην ενίσχυση των δυνάμεων της εργασίας και την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής.
Από αυτό το προσκλητήριο για το ευρύ προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς, κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί από τις βαριές ιστορικές του ευθύνες και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής, είπε ο πρωθυπουργός.
"Έχει παρέλθει προ πολλού η πολυτέλεια της βολικής για κάποιους σιωπής. Η ιστορία θα καταγράψει σε αυτή την κρίσιμη καμπή, τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου, που με τη συσπείρωσή τους θα αποτρέψουν την επιστροφή του σκοτεινού παρελθόντος και θα αγωνιστούν για να οικοδομήσουν ένα παρόν κι ένα μέλλον προκοπής για τον λαό μας, για τους λαούς της Βαλκανικής και ολόκληρης της Ευρώπης", επισήμανε.
«Έχουμε παράδοση αγώνων»
Τέλος, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αλλά και σε όσους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον και αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις.
"Ο πολιτικός χώρος του οποίου έχω τη τιμή να ηγούμαι δε συγκροτήθηκε χθες", είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Έχει μεγάλη παράδοση και διαδρομή αγώνων αλλά και ανεκτίμητης συνεισφοράς σε πολιτικά ρεύματα σκέψης που χαρακτήρισαν τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά.
Πάντοτε, ακόμη και όταν τα εκλογικά ποσοστά ήταν μικρά, αναπτύχθηκε, οικοδομώντας την ενότητα και ταυτόχρονα σεβόμενος τη διαφορετικότητα των ιστορικών και ιδεολογικών καταβολών, των πολιτικών προσεγγίσεων, των πρότερων κομματικών προελεύσεων. Σήμερα, στη νέα φάση, αυτός ο χώρος θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης", τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Ο Θανάσης ΠαπαχριστόπουλοςΟ Νίκος ΜπίστηςΟ Νάσος ΗλιόπουλοςΑλέξης Τσίπρας και Νίκος ΒούτσηςΓεμάτη η αίθουσα στο Μέγαρο ΜουσικήςΑλέξης Τσίπρας και Νίκος ΒούτσηςΗ είσοδος του Αλέξη ΤσίπραΚατάμεστο το Μέγαρο ΜουσικήςΗ Εφη ΑχτσιόγλουΗ Μαρία ΡεπούσηΟ Γιάννης ΡαγκούσηςΠαπαδημούλης, Παππάς και ΧριστοδουλοπούλουΠολλά κυβερνητικά στελέχη και μη, στην πρώτη σειράΗ Ολγα Γεροβασίλη
Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρόκειται να έρθει στην Αθήνα για να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και, ενδεχομένως, με υπηρεσιακούς παράγοντες, επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία συνήλθε στο Σεπτό Κέντρο από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Eπίσης, αποφασίστηκε η ανασύσταση του Σταυροπηγίου του Αγίου Ανδρέα στο Κιέβο κατά τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε στο Φανάρι, υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να διορίσει ως επί κεφαλής του ανασυσταθέντος Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Κίεβο, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Μιχαήλ Anishchenko, ο οποίος ευόρκως διακόνησε επί σειρά ετών ως Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ορθοδόξου Κοινότητας στην Αττάλεια (Τουρκία), που υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας.
Διαβάστε την ανάρτηση τής Ιωάννας Γκελεστάθη για τη στάση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ: Απαράδεκτη και πολιτικά επικίνδυνη είστε εσείς κυρία Γεροβασίλη που εννοείτε να κάνετε μπούλινγκ στο χαμηλόβαθμο προσωπικό της ΕΛΑΣ και να προκαταλαμβάνετε τα πορίσματα των ΕΔΕ.
1ον Μάλλον δεν προσέξατε ότι οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον φραγμό που είχε σχηματιστεί προκειμένου να προστατευθεί το Μέγαρο Μαξίμου από εισβολή.
2ον Ως γνωστόν οι άνδρες των ΜΑΤ δεν διαθέτουν φτερά ώστε να μπορούν να υπερίπτανται των φραγμών και να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης στα φανερά και όχι στα τυφλά.
3ον Καλό θα ήταν να δώσετε στους άνδρες των ΜΑΤ έναν κατάλογο διαδηλωτών που δεν επιτρέπεται να τραυματίζονται (πχ Βουλευτές του ΚΚΕ και στελέχη του ΠΑΜΕ) και διαδηλωτών που επιτρέπεται να τραυματίζονται (πχ πολέμιοι της Συμφωνίας των Πρεσπών) προς αποφυγή μελλοντικών παρεξηγήσεων.
4ον Μιλώντας για αντιδημοκρατικές πρακτικές και σκοτεινές εποχές προφανώς δεν καταλογίζετε μόνο λάθος αλλά και πρόθεση στους άνδρες των ΜΑΤ. Μόνο που μπερδεύεστε. Οι πρακτικές δεν ήταν αντιδημοκρατικές και οι εποχές δεν ήταν σκοτεινές. Απλώς τότε καθόντουσαν στην καρέκλα οι άλλοι και ήσασταν εσείς στους δρόμους, ενώ τώρα κάθεστε στην καρέκλα εσείς και είναι οι άλλοι στους δρόμους.
ΥΓ Το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ την ίδια μέρα προφανώς δεν σας ενέπνευσε κάποια έτερη δήλωση.
Ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μιλώντας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «news247», ανέφερε: «Πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ καταψηφίζω τη Συμφωνία και δεν χρειάζεται καν να δω λεπτομέρειες. Έχω ενστάσεις για τον όρο «Μακεδονία» και το λέω ξεκάθαρα. Για αυτό τον λόγο δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις Πρέσπες.
Δεν θα έπρεπε να κυρωθεί καν, πρέπει να πάμε σε εκλογές. Άλλωστε υπάρχουν δύο δημοκρατικοί τρόποι να μην περάσει η Συμφωνία: Να μην κυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή ή να πάμε σε εκλογές. Θα είμαι, άρα, παρών στη Βουλή και δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Γιάννης Σαρίδης.
Εκτός λειτουργίας για τους επόμενους δύο –τουλάχιστον- μήνες θα βρίσκεται ο αναβατήρας «Στύγα» στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του Χ/Κ μέσω του λογαριασμού της στο Facebook.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο όγκος της χιονοστιβάδας είχε πλάτος πάνω από 500 μέτρα και μήκος περίπου 450 μέτρων. Η ποσότητα χιονιού που έφυγε από το μπροστινό μέρος της Στύγας υπολογίζεται πως είναι πάνω από 1.000.000 τόνους χιονιού.
Όπως διευκρινίζει, η χιονοστιβάδα που δημιουργήθηκε κατόπιν της εντατικής χιονόπτωσης προκάλεσε ζημιά στον 5ο πυλώνα και στο συρματόσκοινο του lift.
«Μετά από έλεγχο της Doppelmayr που ολοκληρώθηκε σήμερα, δεν δύναται να επισκευασθεί ο αναβατήρας Στύγα, ώστε να λειτουργήσει τους επόμενους 2 μήνες», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η έκταση της χιονοστιβάδας που προέκυψε έχει πλάτος πάνω από 500μ. και ύψος περίπου 450μ.
Η ποσότητα χιονιού που έφυγε από το μπροστινό μέρος της Στύγας υπολογίζεται πως είναι πάνω από 1.000.000 τόνους χιονιού.
Δυστυχώς μετά από έλεγχο της Doppelmayr που ολοκληρώθηκε σήμερα, δεν δύναται να επισκευασθεί ο αναβατήρας Στύγα, ώστε να λειτουργήσει τους επόμενους 2 μήνες. Έχει υποστεί ζημιά ένας πυλώνας (Νο 5) και το συρματόσχοινο του αναβατήρα.
Η ασφάλεια όλων προέχει και με αυτή ως γνώμονα πορευόμαστε. Το κέντρο θα λειτουργήσει τις υπόλοιπες υποδομές του εντός των επόμενων ημερων. Θα ακολουθήσει εκ νέου ενημέρωση».
Διήμερη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προτείνει η πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, νωρίς το απόγευμα, και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις ημέρες και γι’ αυτό η πρότασή μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων που θα γίνει αύριο στις 10:00 π.μ. θα είναι να διαρκέσει δύο ημέρες, δηλαδή το βράδυ της Τετάρτης να γίνει η ψηφοφορία. Δηλαδή να ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Αναλυτικά η δήλωση:
«Ο πρωθυπουργός με επιστολή που μου έστειλε, μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 της Βουλής των Ελλήνων.
Όπως αναφέρει στη επιστολή ο πρωθυπουργός «Σας παρακαλώ, όπως κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής».
»Το άρθρο του κανονισμού της Βουλής είναι το 141, παράγραφος 4 και στο Σύνταγμα το άρθρο 84, παράγραφοι 4 και 6. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών από την λήψη της επιστολής του πρωθυπουργού.
»Η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, νωρίς το απόγευμα, και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις ημέρες και γι’ αυτό η πρότασή μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων που θα γίνει αύριο στις 10:00 π.μ. θα είναι να διαρκέσει δύο ημέρες, δηλαδή το βράδυ της Τετάρτης να γίνει η ψηφοφορία. Δηλαδή να ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ.
»Ενδιάμεσα η Βουλή λειτουργεί, δεν είναι όπως στην πρόταση δυσπιστίας, που σταματάει τις εργασίες της μέχρι να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Έχουμε μία συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία που θα γίνει κανονικά όπως προβλεπόταν. Η άλλη διαδικασία που είχε να κάνει με την κύρωση της συμφωνίας του Υπουργείου Εθνική Άμυνας που περιελάμβανε την σχετική τροπολογία, αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί για το αν θα γίνει. Το πιθανότερο είναι να μη γίνει επειδή υπάρχει η αλλαγή στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμύνης.
»Αυτά είναι τα δεδομένα. Προχωράμε λοιπόν σ’ αυτή τη διαδικασία μέσα στην εβδομάδα και ευελπιστώ με τον καλύτερο τρόπο να λήξει την Τετάρτη το βράδυ. Κατά τ’ άλλα, επί της ουσίας πιστεύω ότι σήμερα και ο πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ αναλυτικός στις δηλώσεις που έκανε όπως ήταν και ο υπουργός Άμυνας. Προφανώς δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο σε αυτά. Εμείς ως Διάσκεψη των Προέδρων αύριο το πρωί θα δούμε πως η Βουλή θα ανταπεξέλθει σε αυτά τα ζητήματα».
Οπως αναμενόταν, ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση κάνοντας μερικές πολύ βολικές διευθετήσεις για τον πρωθυπουργό και για την συνέχιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τις διευθετήσεις αυτές και την αποχώρηση Καμμένου η ΝΔ χαρακτήρισε «σκηνοθετημένο διαζύγιο» στην ανακοίνωσή της, αφού οι χειρισμοί των δύο ως πρόσφατα κυβερνητικών εταίρων αποδεικνύουν ότι η παραίτηση του υπουργού Αμυνας ήταν μάλλον συμβολική και δεν έγινε για να ζημιώσει τα σχέδια του πρωθυπουργού αλλά, αντίθετα, να τα ενισχύσει. «Επεσε και το τελευταίο φύλλο συκής», σχολιάζουν στελέχη της Πειραιώς, μετά την δήθεν αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος εντός του Ιανουαρίου έχει δύο πολύ κρίσιμες διαδικασίες να αντιμετωπίσει, την ψήφο εμπιστοσύνης και την συμφωνία των Πρεσπών, παίρνει την απαραίτητη χείρα βοηθείας από στελέχη των ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν το ένα και το άλλο, παρά το διαζύγιο.
Eίναι ενδεικτική η ειρωνική δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
« Όπως έχω πει, έχουν απαχθεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Έχουν γίνει ενδοκυβερνητικοί αποστάτες. Η ενδοκυβερνητική αποστασία είναι το ανώτερο στάδιο της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και τώρα οι πρώην ΑΝΕΛ γίνονται συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία αξία, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, όριο είναι ο απόλυτος και ωμός τυχοδιωκτισμός», είπε ο κ. Βενιζέλος
Τέσσερις βουλευτές ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης
Ειδικά για την ψήφο εμπιστοσύνης, που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας θα έχει (με τις ευλογίες του Πάνου Καμμένου) τέσσερις ψήφους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για να συνεχιστεί ο κυβερνητικός βίος: της Ελενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Κώστα Ζουράρι.
Σε αυτούς πρέπει να προσμετρηθεί και ένας «πρόθυμος» βουλευτής από το Ποτάμι: ο Σπύρος Δανέλλης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρότι το Ποτάμι έχει δηλώσει την αντίθετη πρόθεση.
Προθυμότερη όλων εμφανίζεται η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία αφού εξσφάλισε το υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσει και την Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα ανταλλάγματα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές έχουν ήδη διαπραγματευθεί με τον πρωθυπουργό και έχουν λάβει εγγυήσεις για ανταλλάγματα.
Πηγές αναφέρουν ότι η Κατερίνα Παπακώστα έχει ζητήσει να τοποθετηθεί υπουργός Δημόσιας Τάξης στον προσεχή ανασχηματισμό ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα βρει θέση προσεχώς και στα κυβερνητικά ψηφοδέλτια.
Ο Κώστας Ζουράρις, παρά τις δήθεν πατριωτικές κορώνες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ετοιμάζεται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Του έχουν υποσχεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο θα μείνει ορφανό μετά την αποχώρηση της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία θα είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ετερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, πιθανόν ο κ. Παπαχριστόπουλος, δεν αποκλείεται να κληθεί να αναπληρώσει το κενό που θα αφήσει ο Νάσος Ηλιόπουλος, υφυπουργός Εργασίας, αφού θα διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων.
Η Ελενα Κουντουρά αναμένεται επίσης, για να την ευχαριστήσουν για την ολοκληρωτική αφοσίωσή της στην κυβέρνηση Τσίπρα να παραμείνει στο υπουργείο Τουρισμού και σύμφωνα με πληροφορίες της έχει ήδη υποσχεθεί θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σπύρος Δανέλλης δεν θα μείνει παραπονεμένος. Παρότι δεν θα αναλάβει πόστο υπουργού αφού προέρχεται από άλλο κόμμα, αναμένεται να διεκδικήσει εκλόγιμη θέση με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και να διασωθεί από ενδεχόμενο εκλογικό ναυάγιο του Ποταμιού.
Ακόμη και ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει λάβει διαβεβαιώσεις και ανταλλάγματα, αποδεχόμενος το πόστο του υπουργού Αμυνας και αντικαθιστώντας τον Πάνο Καμμένο και αναμένεται να τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ! Ας σημειωθεί ότι η υπουργοποίηση ενός στρατιωτικού, σε αριστερή κυβέρνηση, έχει προκαλέσει αίσθηση σε πολλούς κύκλους και αναλυτές, ειδικά μετά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις κατά της Τουρκίας του κ. Αποστολάκη.
Με απόφαση του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης...
… καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Κοζάνης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Δήμος Εορδαίας: Κλειστά όλα τα σχολεία τη Δευτέρα
Με απόφαση του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, για αύριο Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 κλειστά θα παραμείνουν τα Σχολεία όλων των βαθμίδων (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), λόγω των υφισταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ο Νίκος Μαυραγάνης είναι ο πρώτος από τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες που παραιτείται από τη θέση του αμέσως μετά την δήλωση αποχώρησης του Πάνου Καμένου από την κυβέρνηση.
Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, και πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο οποίος είχε μπει στην κυβέρνηση με πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, βρίσκεται ήδη εκτός κυβερνητικού σχηματισμού, ακολουθώντας τον Πάνο Καμμένο. Όπως είπε στο dikastiko.gr «εδώ και 30 μέρες έχω παραδώσει στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εξουσιοδότηση- δήλωση παραίτησης από τη θέση μου για να την ενεργοποιήσει κατά το χρόνο εκείνο που θα είναι απαραίτητο για το μπλοκάρισμα της συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο υφυπουργός, που ήταν παρών στην συνέντευξη Καμμένου και μάλιστα είχαν θεσμό εναγκαλισμό, είναι το πρώτο πρόσωπο εκ μέρους των ΑΝΕΛ, που δηλώνει ξεκάθαρα πως αποχωρεί από την κυβέρνηση.
Παράλληλα ο ίδιος ως δικηγόρος μαζί με νομική ομάδα, συνέταξε τους νομικούς ισχυρισμούς που θα κατατεθούν εντός και εκτός Βουλής για να «ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών».
Σε αυτούς περιλαμβάνεται:
Α. Η συμφωνία είναι αντισυνταγματική διότι υπογράφηκε το προσύμφωνο καθ΄υπέρβαση εξουσιοδότησης από τον πρώην ΥΠΕΞ, Νικ. Κοτζιά.
Β. Επισης αντισυνταγματική είναι η ψήφιση της συμφωνίας χωρίς τη συγκατάθεση 180 βουλευτών. Ανεξάρτητα από το αριθμό αποδοχής όμως η συμφωνία – κατά τους ισχυρισμούς αυτούς- εκχωρεί εθνική κυριαρχία δεδομένου ότι υπάρχει σε τουλάχιστον 8 σημεία η αναφορά για τους πολίτες των Σκοπίων, «Μακεδονικός Λαός» και «Μακεδονικοί Αγώνες».
Εφόσον η συμφωνία ψηφιστεί τότε όταν θα εκδοθούν οι κανονιστικές πράξεις θα υπάρξει άμεση προσβολή στο Συμβούλιο Επικρατείας το οποίο θα ασχοληθεί με τις καταγγελόμενες αντισυνταγματικότητες.
Η παραίτηση του υπουργού Άμυνας, αλλά και στις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα απασχόλησαν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που αφιέρωσαν δημοσιεύματα για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Τέλος ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Hürriyet, η οποία αναφέρει ότι η ημίωρη σχεδόν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο έριξε τους τίτλους τέλους στην ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας, παραθέτοντας την δήλωση του -μέχρι πρότινος- υπουργού Άμυνας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επόμενη κίνηση του Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς και στην τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στο υπουργείο Άμυνας.
«Έλληνας υπουργός Άμυνας έγινε σαφής» είναι ο τίτλος της ενημερωτικής ιστοσελίδας haberler.com, η οποία επισημαίνει ότι το πρωί ο αρχηγός του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού και υπουργός Άμυνας της Ελλάδας υπέβαλε την παραίτησή του μετά την μισής ώρας συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του, τοποθετώντας στη θέση του τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στραττού Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ ανακοίνωσε ότι ζητά ψήφο εμπιστοσύνης»
«Χωρίζουμε» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Sözcü, η οποία με έκδηλο σαρκασμό σχολιάζει το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρηση από τον συνασπισμό. Αιτία για αυτό αποτέλεσε η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. «Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάνος Καμμένος γνωστοποίησε την απόφασή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση, έπειτα από τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής χώρας (σσ. κάνει αναφορά στον όρο Μακεδονία), ενώ ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα», σημειώνει η Sozcu, υπογραμμίζοντας εν συνεχεία ότι ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης..
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το δημοσίευμα της Yeni Safak, που αναφέρει χαρακτηριστικά στον τίτλο της: «Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας παραιτήθηκε - Ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης».
Το τηλεοπτικό δίκτυο Ulusal στον ιστότοπό του δημοσιεύει μία φωτογραφία του Πάνου Καμμένου στην οποία γράφει: «Παραιτήθηκε», σχολιάζοντας ότι οι εξελίξεις δεν σταματούν να τρέχουν σαν νερό στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα βιώνει μία κυβερνητική κρίση. Οι φωνές αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό πληθαίνουν. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την παραίτησή του, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών», σημειώνει το δίκτυο, κάνοντας επίσης αναφορά και αυτό με τη σειρά του στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας.
Η δημόσια συζήτηση για την αποδοχή και την αναγκαιότητα της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τρεις βασικές ανακρίβειες, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν.
Το αδιέξοδο της διπλωματίας δεν οφειλόταν στην έλλειψη τόλμης ή ευφυΐας. Επί 25 χρόνια το βάρος των διαπραγματεύσεων έπεσε στην εξεύρεση μιας μεικτής ονομασίας, η οποία θα χαρακτήριζε και τη νέα χώρα και το έθνος που την κατοικεί και τη γλώσσα που ομιλείται, βάσει της αντίληψης ότι οι λαοί δίνουν την ονομασία τους στις χώρες και τις γλώσσες και όχι το αντίστροφο. Αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή της ελληνικής διπλωματίας και από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρξε ποτέ διαφορετική προσέγγιση. Δεν μπορούσε να την παραβλέψει καμία κυβέρνηση, διότι, ασχέτως των επιστημονικών προσεγγίσεων, η Ιστορία αποτελεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού έθνους και θέμα εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας στον ελληνικό Βορρά, στην ελληνική Μακεδονία. Η πραγματικότητα αυτή δεν ανατρέπεται ούτε αναθεωρείται με συνοπτικές διαδικασίες. Η Αθήνα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει ένα μακεδονικό έθνος δίπλα στον δικό της μακεδονικό πληθυσμό, ασχέτως της ονομασίας του γειτονικού κράτους, για την οποία πάντοτε υπήρχαν προτάσεις και συζητήσιμες λύσεις.
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό. Στην προσπάθεια να προφυλαχθεί –και όχι να καταπολεμηθεί, όπως μερικοί πιστεύουν– το εθνικό αφήγημα και των δύο κρατών, εντέλει υπονομεύθηκε ανεπανόρθωτα το προβεβλημένο αντίδωρο των Σκοπίων στην Αθήνα, δηλαδή η μεικτή ονομασία erga omnes.
Εφόσον, κατά το περίφημο 7ο άρθρο, με τον όρο «Μακεδονία» νοείται και η επικράτεια της ΠΓΔΜ, η διεθνής ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα συνυπάρχει χωρίς αντιρρήσεις με τη σκέτη «Μακεδονία», την οποία ουδόλως θα επισκιάσει. Εξάλλου, η ελληνική παραδοχή πως με το επίθετο «μακεδονικός -ή -ό» μπορούν να προσδιορίζονται «η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά του, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά», συνιστά –για όσους πολιτικούς και εμπειρογνώμονες δεν το έχουν καταλάβει ακόμη– άμεση αναγνώριση από την Αθήνα μιας εθνότητας, που ονομάζεται «μακεδονική». Σε έναν κόσμο όπου η άγνοια ιστορίας και γεωγραφίας είναι ο κανόνας, η ονομασία υπηκοότητας και εθνότητας συνάμα ως «μακεδονικών» δίνει στους γείτονες, εμμέσως πλην σαφώς, ασχέτως των όρων της συμφωνίας περί αρχαιότητας, απεριόριστη πρόσβαση στη μακεδονική κληρονομιά συνολικά – και μάλιστα με την υπογραφή μας.
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην προσέγγιση των δύο γειτονικών λαών. Δεν επιλύει τη διαφωνία. Προσπαθώντας να δώσει ίσο βάρος σε δύο απολύτως αντιφατικές ιστορικές εκδοχές, παραβιάζει την κοινή λογική, αφού αναγνωρίζει ότι αμφότερες είναι κατ’ όνομα «μακεδονικές». Η συνωνυμία αυτή δεν αποτελεί επωφελή λύση, γι’ αυτό και την αντιμαχόμασταν ανέκαθεν. Εύκολα εκλαμβάνεται ως διάσπαση μιας και μοναδικής μακεδονικής ιστορικής ενότητας, ενώ ο εθνικός προσδιορισμός των «Βορείων» αναπόφευκτα υπερισχύει του τοπικού των «Νοτίων». Αφελής ήταν η αντίληψη των εμπνευστών της ότι οι δύο «αλήθειες» θα μπορούσαν να περιοριστούν και να ισχύουν μόνον μέσα στις αντίστοιχες επικράτειες. Οπως προκύπτει από τις συνεχείς δηλώσεις των πολιτικών της ΠΓΔΜ, τα πρόσωπα αυτοπροσδιορίζονται εντός και εκτός της χώρας όπου διαμένουν με τον τρόπο που επιθυμούν. Επιπλέον, η Iστορία δείχνει ότι οι δύο εκδοχές δεν μπορούν να στεγανοποιηθούν μεταξύ τους. Η ελληνική εκδοχή της αρχαίας μακεδονικής Iστορίας αφορά και γεωγραφικό τμήμα της ΠΓΔΜ, ενώ, από την άλλη, οι λεγόμενοι «Αιγαιάτες» πολιτικοί πρόσφυγες και οι απόγονοί τους δεν πρόκειται να αποκηρύξουν τη δική τους ιστορική εκδοχή για τις «χαμένες πατρίδες» τους, όπως προκύπτει από τη διατύπωση του άρθρου 36 στο αναθεωρημένο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Κοντολογίς, η συζήτηση περί Ιστορίας και ταυτοτήτων εντός του πλαισίου της συμφωνίας είναι ατελέσφορη και ασύμφορη.
Ολα αυτά, ασχέτως των συναισθημάτων που προκαλούν, δεν είναι οι κύριοι λόγοι που είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε αντίθετοι όχι γιατί η υπογραφή του υπουργού των Εξωτερικών αδυνατεί να αποτρέψει με πειστικό τρόπο τον σφετερισμό ευαίσθητων ιστορικών δεδομένων, αλλά γιατί επιτρέπει ρητώς αυτόν τον σφετερισμό· όχι γιατί αδυνατεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, αλλά γιατί καταφεύγει σε λογικούς ακροβατισμούς, ώστε να μας πείσει πως το πέτυχε. Είμαστε αντίθετοι όχι γιατί η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε, αλλά γιατί αδυνατεί να κατανοήσει ποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Αδυνατεί να κατανοήσει την ευαισθησία των πολιτών της για την ιστορική τους κληρονομιά – μιαν ευαισθησία που νοηματοδοτείται σε πολλές συνταγματικές διατάξεις και έρχεται ως συνέπεια δύο αιώνων δημόσιας εκπαίδευσης. Είμαστε αντίθετοι, τέλος, λόγω της ασυνέπειας σε μια εθνική γραμμή, η οποία προσδιόρισε την εσωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της χώρας επί 25 χρόνια με τεράστιο κόστος, σε μια γραμμή η οποία συστράτευσε σχεδόν το σύνολο της κοινής γνώμης. Κι αν το πρόβλημα είχε «κακοφορμίσει», όπως έγραψε πρόσφατα ο τ. υπουργός των Εξωτερικών, ποιος αποφάσισε ότι ο «ακρωτηριασμός» ήταν η δέουσα λύση για την Ελλάδα; Το κράτος μας αντιφάσκει με τον εαυτό του, χωρίς να προτείνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, ενώ η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τη δυναμική της συμφωνίας στις μελλοντικές επιλογές των Σκοπίων.