facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Κομοτηνή: Αδέσποτο δάγκωσε 9χρονο, τον έστειλε στο Νοσοκομείο

Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε σοβαρά παιδί μόλις 9 χρονών στην Κομοτηνή, με αποτέλεσμα ο άτυχος μικρός να οδηγηθεί στο Νοσοκομείο. Το συμβάν έγινε τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, σε μία περιοχή όπου πάρα πολλά παιδιά παίζουν καθημερινά.

Ο 9χρονος έπαιζε στην περιοχή μαζί με μία 12χρονη φίλη του. Όταν πήγε να χαϊδέψει το αδέσποτο σκυλί, το ζώο -ενώπιον αυτοπτών μαρτύρων- επιτέθηκε στον μικρό, καταφέρνοντάς του δαγκώματα στο κεφάλι και στο λαιμό. Οι γονείς που παιδιού βρίσκονταν στην πλατεία, όπου μάλιστα ο πατέρας του -που κατήγγειλε το συμβάν στον «Χ»- δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Αμέσως το παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μάλιστα, στα δύο θλαστικά τραύματα κεφαλής που υπέστη χρειάστηκε να γίνουν ράμματα, καθώς οι πληγές ήταν αρκετά σοβαρές. Πλέον, ο μικρός αναρρώνει σπίτι του, ακολουθώντας τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές.

Για το συμβάν έχει ενημερωθεί αρμοδίως ο Δήμος Κομοτηνής και το Αστυνομικό Τμήμα. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες έχουν βγάλει βίντεο και φωτογραφίες το επικίνδυνο αδέσποτο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από το Δημοτικό Κυνοκομείο και τις Αρχές.

https://xronos.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/dev/styles/galleria/s3/%CE%91%CE%94%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%9F-%CE%94%CE%91%CE%93%CE%9A%CE%A9%CE%A3%CE%95-%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%99-%287%29.jpg?itok=lvWCg8su

https://xronos.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/dev/styles/galleria/s3/%CE%91%CE%94%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%9F-%CE%94%CE%91%CE%93%CE%9A%CE%A9%CE%A3%CE%95-%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%99-%288%29.jpg?itok=98zBsw_C

https://xronos.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/dev/styles/galleria/s3/%CE%91%CE%94%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%9F-%CE%94%CE%91%CE%93%CE%9A%CE%A9%CE%A3%CE%95-%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%99-01.jpg?itok=_RYUsesS

xronos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομοτηνή: Αδέσποτο δάγκωσε 9χρονο, τον έστειλε στο Νοσοκομείο"

Κακοκαιρία “Atena”: Εικόνες χάους στην Αθήνα – Ταξί παρασύρθηκε από χείμαρρο στους Αμπελόκηπους

Τα δόντια της έδειξε η κακοκαιρίαAtena”, η οποία χτύπησε στην Αττική με πλημμύρες και διακοπές ρεύματος.

Αρκετά προβλήματα προκρίθηκαν σε κεντρικούς δρόμους σε Ψυχικό, Γαλάτσι, Κυψέλη αλλά και στα Άνω Πατήσια, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Οι δρόμοι στην Αττική λίγο μετά τις 17:30, έγιναν «ποτάμια» με την κακοκαιρία «Atena» να κάνει την εμφάνισή της με ισχυρές βροχοπτώσεις αρχικά στα δυτικά, ενώ τα φαινόμενα επεκτάθηκαν σταδιακά σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας.

Στην οδό Αχαΐας στους Αμπελόκηπους ο δρόμος μετατράπηκε σε ένα σταυροδρόμι χειμάρρων, ενώ ταξί παρασύρθηκε από τα νερά με αποτέλεσμα να κυλάει και να κατεβαίνει το δρόμο.

Παράλληλα, το 18ο Δημοτικό της περιοχής φαίνεται πως έχει γεμίσιε με νερά στο προαύλιο και κανείς δεν ξέρει πως θα είναι οι τάξεις στο ισόγειο του στο σχολείου, που αύριο ξεκινά την λειτουργία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική έγιναν 34 κλήσεις για αντλήσεις, επτά για κοπές, μία για αφαίρεση αντικειμένου, αλλά και 5 για απεγκλωβισμό από ανελκυστήρες, καθώς σε αρκετές περιοχές είχαμε παράλληλα με την κακοκαιρία και διακοπή του ρεύματος.

Υπενθυμίζεται πως το 112 ήχησε νωρίτερα σήμερα για Μακεδονία – Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, προειδοποιώντας για για «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας, από τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα 10/09/2024 έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο». Παράλληλα, ισχυρές βροχές και κεραυνική δραστηριότητα σημειώνονται από τις πρώτες απογευματινές ώρες στην Αττική.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία “Atena”: Εικόνες χάους στην Αθήνα – Ταξί παρασύρθηκε από χείμαρρο στους Αμπελόκηπους"

Άνδρας απείλησε με πριόνι παρέα κοριτσιών στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό

Ένας άνδρας σκόρπισε τον τρόμο το βράδυ της περασμένης Κυριακής στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό, καθώς απείλησε με πριόνι παρέα κοριτσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν ο 31χρονος το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου πλησίασε στην αποβάθρα του σταθμού με κατεύθυνση προς Κηφισιά μία κοπέλα και αρχικώς της απηύθυνε το λόγο χρησιμοποιώντας άσεμνες εκφράσεις, ενώ παράλληλα της έκανε και άσεμνες χειρονομίες. Στη συνέχεια, έστρεψε το κινητό του τηλέφωνο προς το μέρος της και την τράβηξε φωτογραφία. Στην απέναντι αποβάθρα του σταθμού ήταν άλλα κορίτσια, που όταν αντιλήφθηκαν το περιστατικό, όλες μαζί κινήθηκαν προς το μέρος της, για να τη βοηθήσουν. Ο κατηγορούμενος, μόλις είδε και τα υπόλοιπα κορίτσια, βγήκε από την αποβάθρα και απομακρύνθηκε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά από λίγα λεπτά επέστρεψε, πλησίασε τα κορίτσια, τους μίλησε άσχημα και όταν του ζήτησαν να σβήσει τη φωτογραφία που τράβηξε, αυτός έβγαλε από την τσάντα του ένα πριόνι και το έτεινε προς το μέρος τους, ενώ στη συνέχεια απομακρύνθηκε. Οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο σημείο, εντόπισαν τον κατηγορούμενο, ο οποίος είχε στην κατοχή του το πριόνι και τον προσήγαγαν στο Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνδρας απείλησε με πριόνι παρέα κοριτσιών στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό"

Λαμία: 88χρονος οδηγούσε ανάποδα στην εθνική οδό και συνελήφθη

Οδηγός κίνδυνος - θάνατος το πρωί της Τρίτης (10/9) στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας περίπου στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας.

Οι κάμερες ασφαλείας της «Κεντρικής Οδού» έπιασαν οδηγό να κινείται αντίθετα στην εθνική και συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Αθήνα. Συγκεκριμένα, το ασημί όχημα με οδηγό ηλικιωμένο 88 ετών κινούνταν ανάποδα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη για περίπου 5 χιλιόμετρα!

Κάποια στιγμή φαίνεται ότι ο οδηγός αντιλήφθηκε το λάθος του και μπήκε στο σωστό ρεύμα όπου και τον εντόπισαν οι αστυνομικοί του Β’ ΤΤ Αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας. Συνελήφθη με την κατηγορία της επικίνδυνης οδήγησης και οδηγήθηκε το ίδιο μεσημέρι στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: 88χρονος οδηγούσε ανάποδα στην εθνική οδό και συνελήφθη "

Ελβετία: Μουσουλμάνα πολιτικός πυροβόλησε εικόνα της Παναγίας

Σοκ προκαλεί στην Ελβετία η είδηση με την 32χρονη μουσουλμάνα πολιτικό, Σάνια Αμέτι, με καταγωγή από τη Βοσνία, να πυροβολεί μία εικόνα της Παναγίας!

Η 32χρονη πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων της Ελβετίας, Σάνια Αμέτι, γεννήθηκε σε οικογένεια μουσουλμάνων και βρέθηκε στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ευρώπης ως πρόσφυγας.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από το πλάνο όπου φαίνεται η Αμέτι να ανοίγει πυρ σε εικόνα της Παναγίας, η 32χρονη διέγραψε τις αναρτήσεις της και ζήτησε συγγνώμη. 

Παρόλα αυτά δρομολογείται η διαγραφή της από τους Πρασίνους.

Η Σάνια Αμέτι, συμπρόεδρος του πολιτικού κινήματος Πράσινοι Φιλελεύθεροι από το 2021 και δημοτική σύμβουλος για την πόλη της Ζυρίχης από το 2022, ανέβασε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου την επίμαχη εικόνα στα social media, με την ίδια να πυροβολεί με πιστόλι σκοποβολής την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή και η «Farner Group», η εταιρεία όπου εργαζόταν, τερμάτισε τη συνεργασία μαζί της.

Η Αμέτι, η οποία είναι μουσουλμάνα στο θρήσκευμα, προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη της, λέγοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί το θρησκευτικό περιεχόμενο και τη σημασία της εικόνας. Ωστόσο, οι απαντήσεις της δεν ήταν πειστικές με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι η εικόνα ήταν αφίσα που αφορούσε σε δημοπρασία του πίνακα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος, έργο που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελβετία: Μουσουλμάνα πολιτικός πυροβόλησε εικόνα της Παναγίας"

Η αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. για τους πυροβολισμούς στα σύνορα: Το μαχαίρι κρεοπωλείου και ο τραυματισμός Τούρκου

Μαχαίρι κρεοπωλείου κρατούσε ο 36χρονος Έλληνας, ο οποίος δέχτηκε πυρά από Τούρκους αστυνομικούς όταν δεν σταμάτησε στον συνοριακό έλεγχο και κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και συγκεκριμένα στον συνοριακό σταθμό στα Ύψαλα.

Σύμφωνα με την αναφορά της ΕΛ.ΑΣ., «ο 36χρονος Έλληνας οδηγός οχήματος, κάτοικος Δωροθέας Αλμωπίας, με το όχημά του μετέβη μέσω της Εγνατίας Οδού στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης στους Κήπους, μη συμμορφούμενος ως όφειλε με τις φωτεινές πινακίδες και τις άλλες ενδείξεις που οδηγούν στο ορθό σημείο Διαβατηριακού-αστυνομικού ελέγχου των αυτοκινήτων που βγαίνουν από τη χώρα.

Στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα και εξήλθε γρήγορα από τη λωρίδα εισόδου των οχημάτων του Σημείο Συνοριακού Ελέγχου Κήπων χωρίς να προκαλέσει φθορές και κινήθηκε προς Τουρκία. Έλληνες αστυνομικοί του ΤΔΕ Κήπων μετέβησαν άμεσα με περιπολικό για να εντοπίσουν το αυτοκίνητο και οι σκοποί του Στρατού στην οριογραμμή της Γέφυρας που συνδέει τις δύο χώρες, τους ενημέρωσαν ότι το όχημα κατευθύνθηκε προς το τουρκικό τελωνείο.

Κατόπιν επικοινωνίας με την τουρκική υπηρεσία ελέγχου διαβατηρίων έγινε γνωστό ότι το όχημα κατευθύνθηκε για να πραγματοποιήσει είσοδο στην Τουρκία χωρίς να σταματήσει για να ελεγχθεί από την τουρκική Αστυνομία και τους Τούρκους τελωνειακούς υπαλλήλους. Ανέπτυξε ταχύτητα και προσέκρουσε σε σταματημένο φορτηγό στο σημείο ελέγχου.

Στη συνέχεια ο οδηγός βγήκε από το όχημα και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των Τούρκων αστυνομικών κρατώντας ένα μαχαίρι (μαχαίρα κρεοπωλείου, κοπής κρεάτων), οι οποίοι τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν πυροβολώντας τον στο πόδι, αφού προηγουμένως πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα, χωρίς όμως αυτό να αποτρέψει το δράστη από το να συνεχίσει να κινείται απειλητικά προς το μέρος τους.

Ο δράστη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής.

Επίσης, ο δράστης ενώ κινείτο επί τουρκικού εδάφους και πριν φτάσει στο σημείο συνοριακού ελέγχου Υψάλων, προσέκρουσε σε μοτοσικλέτα και συνέχισε την πορεία του. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του μοτοσικλετιστή που είναι Τούρκος πολίτης.

Σημειώνεται ότι στον δράστη είχε διαταχθεί στις 22 Ιουνίου 2024 από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Έδεσσας η ψυχιατρική εξέτασή του στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Η αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. για τους πυροβολισμούς στα σύνορα: Το μαχαίρι κρεοπωλείου και ο τραυματισμός Τούρκου "

Σοβαρό επεισόδιο στο Παναιτώλιο: Ρομά φέρεται να μαχαίρωσαν γνωστό επαγγελματία

Αιματηρό επεισόδιο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε πριν από λίγο στο χωριό του Παναιτωλίου του δήμου Αγρινίου, με πρωταγωνιστές μάλιστα τους ίδιους Ρομά που στα τέλη Μαϊου είχαν τραυματίσει με γκλοπ επαγγελματία του χωριού.

Κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, σημειώθηκε συμπλοκή γνωστού επαγγελματία του χωριού με Ρομά και οι δεύτεροι φέρεται να του κατάφεραν χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο στην πλάτη, στο δεξί χέρι, στο στήθος και πίσω από το αριστερό αυτή. Το επεισόδιο αυτό, λένε οι πληροφορίες, έγινε στην είσοδο του χωριού, όπου ο 35χρονος επαγγελματίας διατηρεί επιχείρηση.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες μιας και γίνεται λόγος και για δεύτερο επεισόδιο που ακολούθησε λίγο πιο μακριά και σε κεντρικό σημείο του χωριού.

Ο τραυματίας επαγγελματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Αγρινίου και δεν φαίνεται να έχει κάτι σοβαρό, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας για τις συνθήκες του αιματηρού επεισοδίου και την ανεύρεση των εμπλεκομένων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αναζητείται 26χρονος Ρομά ενώ για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοβαρό επεισόδιο στο Παναιτώλιο: Ρομά φέρεται να μαχαίρωσαν γνωστό επαγγελματία "

Κλειστά θα κρατήσει αύριο τα σχολεία στη Λήμνο η κακοκαιρία Atena

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων στη Λήμνο αύριο, ημέρα του καθιερωμένου Αγιασμού, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της έλευσης της κακοκαιρίας Atena.

Η λειτουργία των παιδικών σταθμών, των Δημοτικών, των Γυμνασίων καθώς και των ειδικών σχολείων αναστέλλεται στην Λήμνο με απόφαση της δήμαρχου Ελεονώρας Γεώργα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή.

Οι τελετές Αγιασμού που είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά θα κρατήσει αύριο τα σχολεία στη Λήμνο η κακοκαιρία Atena"

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτακτο συνέδριο από 1 έως 3 Νοεμβρίου, κάλπες σε δύο γύρους 24 Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου

Tη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου και την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο γύρους εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ  προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Βάσει της πρότασης αυτής, ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος, εφόσον απαιτηθεί, την 1η Δεκεμβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα στο οποίο κατέληξε η Πολιτική Γραμματεία ήταν πρόταση της ομάδας των «87».

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι στην Πολιτική Γραμματεία μειοψήφησαν ο Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, με το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να είναι 18-3. Στις 24 Νοεμβρίου πέρα από την εκλογή προέδρου, θα εκλεγεί και νέα Κεντρική Επιτροπή. 

Πλέον στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να εκλεγούν οι σύνεδροι που θα εκπροσωπήσουν τις Οργανώσεις Μελών στο συνέδριο.

Ανοικτό παραμένει ακόμη αν το έκτακτο Συνέδριο θα είναι και καταστατικό Συνέδριο ή εάν οι προταθείσες αλλαγές θα μεταφερθούν για μετά την εκλογή προέδρου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνεται επίσης: «Είναι σαφές ότι αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης, η αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική του. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος εμφανίστηκε στη ΔΕΘ αμετανόητος, χωρίς την παραμικρή ενσυναίσθηση. Εμμένοντας στις ίδιες αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές που φτωχοποιούν την κοινωνική πλειοψηφία και ωφελούν τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς. Οι δήθεν παροχές που εξήγγειλε, όπως η πενιχρή αύξηση των συντάξεων, ή οι  τις αυξήσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους υγειονομικούς και τους ένστολους αποδεικνύονται ψίχουλα, τα οποία θα εξανεμιστούν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.  Είναι ανίκανη και δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις στο στεγαστικό, στον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα συνολικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα απαντά με αξιοπιστία και πειστικότητα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, μέχρι το φορολογικό, και από τη στεγαστική κρίση μέχρι την προάσπιση και ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας.

Γιατί θεμέλιο και οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η ιστορική ευθύνη απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και απέναντι στην ελληνική κοινωνία, να ασκηθούν ακόμα πιο δυναμικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και  να δημιουργηθούν οι  συνθήκες για την προοδευτική αντεπίθεση, για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση. Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την ενεργή συμμετοχή τους να ενδυναμώσουν τη φωνή του κόμματος και την προοπτική του».

Πολωμένο το κλίμα

H επιλογή του τελικού χρονοδιαγράμματος δεν είναι βεβαίως άσχετη με τη γενικότερη αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό επειδή η αντιπολίτευση Κασσελάκη θεωρούσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική απόσταση της κάλπης από την πρόταση μομφής, τόσο περισσότερο θα αποδυναμώνει πιθανή υποψηφιότητα του έκπτωτου αρχηγού δεδομένου ότι θα τον έχει απομακρύνει δραστικά από τον κομματικό μηχανισμό και θα περιορίζει τις πιθανές αντιδράσεις συμπάθειας προς το πρόσωπο του που ίσως προκάλεσε η πολιτικά πρωτοφανής αποπομπή του.

Κύμα φυγής συνεργατών του Στ. Κασσελάκη

Αρκετές είναι οι παραιτήσεις συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη στον απόηχο της «καθαίρεσης» του. Σήμερα, Τρίτη, πρώτη παραιτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, ενώ μετά παραιτήθηκε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας.

Έχουν προηγηθεί οι παραιτήσεις του Μπ. Παπαδάκη και της Ευ. Κουντούρη.

Οι υποψήφιοι

Υποψηφιότητα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ ο Νίκος Φαραντούρης έχει δηλώσει ότι το σκέφτεται σοβαρά. Ποιος όμως θα βγει μπροστά να εκπροσωπήσει τους 87; Θα μπορούσε το πρόσωπο αυτό να είναι η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά δεν είναι σαφές εάν επιθυμεί να βάλει υποψηφιότητα.

Πολύ έντονα ακούγεται το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου. Εκπροσώπησε το κόμμα στη Βουλή σε δύσκολες ώρες, απέσπασε υψηλές «βαθμολογίες» στις κοινοβουλευτικές μάχες απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με συγκροτημένο, μεστό λόγο, ενώ θεωρείται από τα πιο έμπειρα στελέχη. Απολαμβάνει εκτίμησης και σεβασμού.

Υποψηφιότητα ενδέχεται να θέσει και ο Νίκος Παππάς, ο μέχρι πρότινος «στρατηγός» Κασσελάκη που βρέθηκε στο στόχαστρο μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον ρόλο του. Στα ονόματα που ακούγονται, χωρίς πάντως η ίδια να έχει προβεί σε σχετικές δηλώσεις, είναι και αυτό της Ρένας Δούρου.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Εκτακτο συνέδριο από 1 έως 3 Νοεμβρίου, κάλπες σε δύο γύρους 24 Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου"

Ξεκίνησε ο «εμφύλιος» στη Volkswagen: Σε μαζικές απολύσεις προχωρά ο γερμανικός κολοσσός

H Volkswagen ανακοίνωσε πως θα βάλει τέλος στη συμφωνία εγγύησης της απασχόλησης για τους εργαζομένους της στα εργοστάσιά της στη Γερμανία. Πρόκειται για την επισφράγιση της ρήξης της διοίκησης με τα συνδικάτα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Volkswagen διανύει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της, ακολουθώντας και την πορεία της γερμανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας περιορίζονται εδώ και καιρό εξαιτίας και της επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών, ενώ το πρόβλημα μεγαλώνει, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, μαστιζόμενη και από το υψηλό κόστος ενέργειας εξαιτίας της ρήξης με τη Ρωσία, δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους ανταγωνιστές της στη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ακυρώνει τη συμφωνία ύστερα από 30 χρόνια

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως ακυρώνει μια σειρά ρυθμίσεων που συνδέονται με μια συμφωνία, η οποία διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία έως το 2029 τουλάχιστον.

Το σύμφωνο διοίκησης - εργαζομένων είχε τεθεί σε ισχύ για πρώτη φορά το 1994 και αναμένεται να τερματιστεί μονόπλευρα στα μέσα του επόμενου έτους. Επιπλέον η Volkswagen ανακοίνωσε ότι εξετάζει και το ενδεχόμενο να κλείσει για πρώτη φορά στην ιστορία της εργοστάσια στη Γερμανία, καθώς τα μέτρα περιορισμού του κόστους δεν έχουν αποδώσει.

«Η κίνηση έχει στόχο να μειώσει το κόστος σε ένα επίπεδο που θα είναι ανταγωνιστικό», υποστήριξε ο Γκιούναρ Κίλιαν, επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων της VW, που απασχολεί περίπου 300.000 εργαζόμενους στη Γερμανία.

Η απόφαση της διοίκησης έχει ήδη εξοργίσει τα συνδικάτα, τα οποία διαμηνύουν πως «θα αντισταθούν σκληρά σε αυτή την ιστορική επίθεση». «Όσο είμαστε εμείς δεν θα υπάρξουν απολύσεις», είπε η Ντανιέλα Καβάλο, εκπρόσωπος των εργαζομένων της VW και μέλος του εποπτικού συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περικοπές στη VW είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν από ό,τι σε άλλες εταιρείες. Οι μισές έδρες στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας ελέγχονται από εκπροσώπους εργαζομένων αλλά και το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, που κατέχει το 20% των μετοχών, και παραδοσιακά – τουλάχιστον μέχρι σήμερα – συντάσσεται με τα συνδικαλιστικά όργανα.

Ο καθρέφτης της γερμανικής οικονομίας

Οι αρνητικές εξελίξεις σε μια εκ των ατμομηχανών της γερμανικής βιομηχανίας, αντανακλούν την υποχώρηση της Γερμανίας στον διεθνή ανταγωνισμό και τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει στο σύνολό της η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Η άλλοτε πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία χαρακτηρίζεται πλέον όλο και συχνότερα ως ο «Μεγάλος Ασθενής» της Ευρώπης και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για τη χειρότερη φάση της στη μεταπολεμική περίοδο. Ο λόγος είναι πως η χώρα δεν βρίσκεται απλώς αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις μιας εξωγενούς κρίσης, όπως για παράδειγμα στη μεγάλη παγκόσμια ύφεση του 2008, αλλά μαστίζεται από δικά της δομικά προβλήματα.

Στις τελευταίες εκτιμήσεις του, το Ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε προς τα κάτω τις προηγούμενες εκτιμήσεις του που έκαναν λόγο για κλείσιμο του έτους με ανάπτυξη 0,4%, προβλέποντας πως τελικά η γερμανική οικονομία είναι πολύ πιθανόν να μείνει στάσιμη για φέτος. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει και βυθίζεται σε κρίση, ενώ άλλες χώρες βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών του Ifo, Timo Wollmershaeuser.

Οι φόβοι για ύφεση, που οικονομικά ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, έχουν ενισχυθεί από το γεγονός πως η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιούλιο, περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτή η πτώση αποδίδεται στην αδύναμη δραστηριότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ατμομηχανής της γερμανικής οικονομίας.

Όπως εξήγησε ο Timo Wollmershaeuser οι δείκτες της γερμανικής οικονομίας είναι εδώ και πολύ καιρό οριακοί και αυτό συνεπάγεται πως το πρόσημο στο ΑΕΠ μπορεί να μεταβάλλεται από τη μια περίοδο στην άλλη. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να μιλάμε για ύφεση κάθε φορά, αναμφίβολα μπορούμε να μιλάμε για κρίση.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεκίνησε ο «εμφύλιος» στη Volkswagen: Σε μαζικές απολύσεις προχωρά ο γερμανικός κολοσσός "

Κορυδαλλός: Έβγαλαν... λαβράκι οι αστυνομικοί μετά από έλεγχο σε ύποπτο όχημα, βρήκαν ναρκωτικά και καλάσνικοφ

Έλεγχος της ΟΠΚΕ σε ύποπτο όχημα στον Κορυδαλλό οδήγησε σε κατάσχεση πάνω από δύο κιλά κοκαΐνης, 16 κιλά κάνναβης, δύο καλάσνικοφ και πιστόλι με γεμιστήρα και 13 φυσίγγια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το βράδυ της Κυριακής (8/9), ένας 40χρονος αλλοδαπός και μια 36χρονη αλλοδαπή για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων.

kalasni

narkotika

narkotika1

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, βραδινές ώρες της 8-9-2024 στην περιοχή του Κορυδαλλού, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 40χρονος αλλοδαπός και 36χρονη αλλοδαπή για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Περιπολούντες αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. εντόπισαν όχημα με δύο επιβαίνοντες, την κίνηση του οποίου έκριναν ύποπτη και τους κάλεσαν σε έλεγχο, στο πλαίσιο του οποίου βρέθηκε εντός αυτού και κατασχέθηκε σακούλα περιέχουσα -1- κιλό και -16- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης.

Σε επερχόμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, που επελήφθη προανακριτικά, με τη συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού στην οικία των κατηγορουμένων στον Πειραιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον:

-2 κιλά και 950 γραμμ. κοκαΐνης,
-15 κιλά και 819 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης,
-2 πολεμικά τυφέκια, τύπου καλάσνικοφ,
-πιστόλι με γεμιστήρα και 13 φυσίγγια,
-4 γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου, περιέχουσες συνολικά -120- φυσίγγια,
-το χρηματικό ποσό των 12.450 ευρώ,
-4 κινητά τηλέφωνα,
-3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
-συσκευή σφραγίσματος συσκευασιών και
-πλήθος νάιλον συσκευασιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορυδαλλός: Έβγαλαν... λαβράκι οι αστυνομικοί μετά από έλεγχο σε ύποπτο όχημα, βρήκαν ναρκωτικά και καλάσνικοφ"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η διάταξη μη υπολογισμού προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στη διάταξη του νόμου σύμφωνα με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία. Μάλιστα, οι δικαστές ακύρωσαν τις δύο προσβληθείσες προκηρύξεις κατά το μέρος που αφορούσε τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με σειρά αποφάσεων της (1251-1254/2024) έκρινε αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας την επίμαχη διάταξη με το σκεπτικό ότι ο νομοθέτης «δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία».

Όπως αναφέρουν οι δικαστές στις αποφάσεις τους, ο νομοθέτης «έθεσε το συγκεκριμένο κριτήριο λόγω της συνεισφοράς των εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών στη δημόσια εκπαίδευση».

«Και είναι κατ’ αρχήν νόμιμο ο νομοθέτης να διαφοροποιεί την προϋπηρεσία που έχει παρασχεθεί στη δημόσια εκπαίδευση σε σχέση με εκείνην που έχει παρασχεθεί στην ιδιωτική, όμως, εφ’ όσον η προϋπηρεσία αποτελεί κριτήριο επιλογής σύμφωνο με τις αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, η καθ’ ολοκληρίαν μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και τον σκοπό του νόμου για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση των πιο άξιων και έμπειρων», σημειώνει η Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την κρίση των συμβούλων Επικρατείας, «είναι μεν θεμιτό ο νομοθέτης να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις συγκεκριμένες αποφάσεις της Ολομέλειας «καταργήθηκαν οι αντίστοιχες δίκες λόγω προσβολής των ίδιων όρων των αυτών προκηρύξεων».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματική η διάταξη μη υπολογισμού προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση"

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα - Ένας τραυματίας

Επεισόδιο με έναν Έλληνα σημειώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, Έλληνας οδηγός, που είχε περάσει τον Μεθοριακό Σταθμό των Κήπων έχοντας περάσει στα Ύψαλα, τραυμάτισε Τούρκο υπήκοο που επέβαινε σε μηχανάκι. Ο μοτοσικλετιστής προσπάθησε να περάσει από το πλευρό φορτηγού, μπαίνοντας από την αντίθετη κατεύθυνση και χτυπώντας το όχημα.

Δείτε βίντεο από το συμβάν που δημοσίευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης: 

Ο Έλληνας οδηγός στη συνέχεια αφού χτύπησε τον Τούρκο δικυκλιστή, φέρεται να κινήθηκε απειλητικά προς την πλευρά Τούρκων αστυνομικών, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν ελαφρά στο πόδι. Στη συνέχεια τον συνέλαβαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για άνθρωπο που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχιατρικής φύσης. Επίσης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Επίσης, ενημερώθηκε ο Έλληνας πρόξενος στην Αδριανούπολη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισόδιο με πυροβολισμούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα - Ένας τραυματίας"

Διαρρήξεις σε σπίτια στην Κηφισιά και την Νέα Ερυθραία, με λεία σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ

Ράβδους χρυσού, και χρυσές λίρες αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, αφαίρεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ERTNEWS, την Κυριακή τα ξημερώματα  μέλη συμμορίας στην Ν. Ερυθραία.
Οι δράστες παραβίασαν τον βοηθητικό χώρο, μονοκατοικίας, χωρίς να τους αντιληφθούν τα μέλη της οικογένειας, που κοιμόταν στα υπνοδωμάτια τους, εντόπισαν τον μικρό θησαυρό, τον αφαίρεσαν κι χάθηκαν στο σκοτάδι.

 
Το πρωί ο ιδιοκτήτης διαπίστωσε την «χρυσή» κλοπή ενημέρωσε την αστυνομία και την έρευνα ανέλαβε η Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής.
 
Μέλη άλλης συμμορίας, εισέβαλαν σε μεζονέτα, στην οδό Ηούς στη Κηφισιά, ενώ ο ιδιοκτήτης και η οικογένεια του απουσίαζαν.
 
Οι κλέφτες, διέρρηξαν την μπαλκονόπορτα του ισογείου, και ενώ ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός, δεν πτοήθηκαν  μπήκαν στο εσωτερικό έψαξαν όλους τους χώρους, και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εντόπισαν 90 χρυσές λίρες, συλλογή ελληνικών νομισμάτων και χρυσαφικά αξίας 600.000 ευρώ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαρρήξεις σε σπίτια στην Κηφισιά και την Νέα Ερυθραία, με λεία σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ"

Απόταξη και 18 μήνες φυλάκιση για τη δόκιμη αστυνομικό που ανήκε στη συμμορία της Πολυτεχνειούπολης

Διπλή ποινή επιβλήθηκε στην δόκιμη αστυνομικός η οποία τον Σεπτέμβρη του 2022 είχε συλληφθεί για συμμετοχή στη συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά και έκανε ληστείες με ορμητήριο την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 22χρονη δόκιμη αστυφύλακα επιβλήθηκε αφενός φυλάκιση 18 μηνών αλλά και απόταξη από το σώμα της ΕΛΑΣ.

Η 22χρονη είχε τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα από τα τέλη Σεπτεμβρίου όταν και είχε συλληφθεί για την υπόθεση αυτή.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr η νεαρή δόκιμος που υπηρετούσε στο ΑΤ Ζωγράφου ήταν άνθρωπος που αποτελούσε το «βαθύ λαρύγγι» της εγκληματικής οργάνωσης.

Μάλιστα είναι το ίδιο πρόσωπο όπου είχε ακυρώσει αστυνομικές επιχειρήσεις για την σύλληψη των Αλβανών, που είχαν μετατρέψει τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου σε φωλιά κακοποιών. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν που αναφέρεται στην σελίδα 7 της μίας εκ των τριών δικογραφιών που σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών μετά το «ξεδόντιασμα» των οργανώσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις 28 Ιανουαρίου 2022 η νεαρή ενημερώνει με κωδικοποιημένο τρόπο τον κακοποιό Βασίλ ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση:

«Με δεδομένη την απόκρυψη, και σχεδόν καθημερινή διαμονή του «Έσκο» ή Julio στο χώρο του πανεπιστημίου και συγκεκριμένα σε διάφορα δωμάτια των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου, ο ανωτέρω εντοπίστηκε εκ νέου από αστυνομικούς της υπηρεσίας μας στις 28 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 19:30 να εισέρχεται μόνος του σε πολυκατοικία επί της οδού Παπάγου. Οικία στην οποία διαμένει η οικογένειά του.

Περί ώρα 21:30 αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μετέβησαν στο ΑΤ Ζωγράφου με σκοπό την προετοιμασία των δυνάμεων για επικείμενη επιχείρηση σύλληψης του φυγόποινου Ferhati Ermin. Εκείνη τη χρονική στιγμή στο ΑΤ Ζωγράφου ήταν η δόκιμος αστυφύλακας. Στις 00: 02 ώρα της 29 Ιανουαρίου 2022 η δόκιμη αστυφύλακας επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Βασίλη Βασίλ κι απ’ τη συνομιλία προκύπτει ότι τον ενημερώνει με κωδικοποιημένη ορολογία ότι επιτηρούνται από αστυνομικές αρχές ο Ferhati Ermin. Στην συνομιλία με αριθμό α/α 2356 στο cd 41 «Vasil» παρατίθεται κομμάτι συνομιλίας:

Βασίλ: έλα

Γεωργία: να σου πω ρε τι κάνετε;

Βασιλ: εδώ καθόμαστε μας τρελαίνουν με τον …ποιος είναι αυτός; Ο χαιλο.

Γεωργία: θυμάσαι τότε που είχαμε πάει για καρτ και ήταν και ο ατζού;

Βασίλ: ναι Γεωργία: και θα ερχόταν και ο φίλος του ο Γιάννης;

Βασίλ: ο;

Γεωργία: ο Γιάννης ο φίλος του

Βασίλ: ποιος Γιάννης φίλος του ρε;

Γεωργία: ο φίλος του ατζου ρε ο Γιάννης Βασιλ: αα

Γεωργία: έφυγε αυτός η είναι εδώ;

Βασίλ: δεν ξέρω, γιατί;

Γεωργία: εεε για να προσέχει μωρέ με το αμάξι. Γιατί μου είχες πει ότι δεν έχει καλά λάστιχα.

Βασίλ: α OK». 

Ο κακοποιός έξι λεπτά αργότερα, στις 00:08 της 29ης Ιανουαρίου, μετά την κλήση με τη δόκιμη αστυνομικό επικοινωνεί με τον αδερφό του Έσκο και τον ενημερώνει για την επιχείρηση των αστυνομικών αρχών. Στις 00:15, ο Βασίλ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό, «μετέβη στην πύλη της πανεπιστημιούπολης και αφού συνομίλησε με τον Ferhati Ermin εισήλθαν εντός της πανεπιστημιούπολης όπου χάθηκαν τα ίχνη τους. Άμεσα και σχεδόν ταυτόχρονα, ο Ferhati Esmin, δηλαδή ο Έσκο, αποχώρησε από την οικεία τρέχοντας, αφού πρώτα ο χώρος κατοπτεύθηκε από τον Ατζού και από έτερο άγνωστο άτομο προ της αφίξεως των αστυνομικών δυνάμεων».

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Απόταξη και 18 μήνες φυλάκιση για τη δόκιμη αστυνομικό που ανήκε στη συμμορία της Πολυτεχνειούπολης "

Χαμός στα κρατητήρια Αιγίου: Ξέσπασε Ρομά κρατούμενος κατά τη διάρκεια επιθεώρησης – «Σκάσε μπάτσε!»

Η επιθεώρηση αστυνομικού στα κρατητήρια, του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας κατά την ανάληψη βάρδιας του, συνοδεύτηκε από τη μήνη 35χρονου κρατούμενου που είχε συλληφθεί για ρευματοκλοπή της οικίας του.Ο άνδρας όταν είδε τον ένστολο άρχισε να του επιτίθεται φραστικά προβαίνοντας σε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς για την καταγωγή και την επαγγελματική του ιδιότητα. «Μπαλαμός» και «σκ@@..μπ@τσε» ήταν κάποια από τα «επίθετα» που χρησιμοποίησε, ενώ δεν δίστασε εκφράσει απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του ίδιου και της οικογένειας του.

Σε βάρος του 35χρονου – ρομά- «γνωστού» στην ΕΛΑΣ. καθώς κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει για υποθέσεις κλοπών και ληστειών, έχοντας εκτίσει και ποινή φυλάκισης, σχηματίσθηκε δικογραφία για ρατσιστική βία, απειλή και εξύβριση. Χθες Δευτέρα 9/09/2024, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Αιγίου, όπου ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος

politeianews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός στα κρατητήρια Αιγίου: Ξέσπασε Ρομά κρατούμενος κατά τη διάρκεια επιθεώρησης – «Σκάσε μπάτσε!»"

Τέλος στο θρίλερ της Αχαρνών: Άντρες της ΕΚΑΜ μπήκαν στο διαμέρισμα και συνέλαβαν τον 28χρονο Παλαιστίνιο!

Μέσα στο σπίτι που βρίσκεται ο 28χρονος Παλαιστίνιος κοντά στην πλατεία Βάθη, στην Αχαρνών, μπήκαν άντρες της ΕΚΑΜ και ακινητοποίησαν τον Παλαιστίνιο που απειλούσε να ανατινάξει μια φιάλη υγραερίου.

Νωρίτερα το πρωί, ΕΛ.ΑΣ. και πυροσβεστική ενημερώθηκαν για έναν άνδρα από την Παλαιστίνη – αρχικά έλεγε ότι είναι Σύρος –  σε κατάσταση αμοκ που βγήκε σε μπαλκόνι κτηρίου δίπλα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

syrios athina apeiles 1

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας έλεγε ότι έχει μαζί του μαχαίρια και μια μπουκάλα υγραερίου και φέρεται να απειλεί να ανατινάξει το τετράγωνο. Στους αστυνομικούς έλεγε ότι όλη η οικογένειά του σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό.

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Παλαιστίνιος είχε απειλήσει να αυτοκτονήσει και την προηγούμενη εβδομάδα στις 3 Σεπτεμβρίου και είχε μεταφερθεί σε ψυχιατρείο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στο θρίλερ της Αχαρνών: Άντρες της ΕΚΑΜ μπήκαν στο διαμέρισμα και συνέλαβαν τον 28χρονο Παλαιστίνιο!"

Μεταφέρεται την Πέμπτη ο αγιασμός στα σχολεία της Αν. Μακεδονίας – Θράκης λόγω “ATENA”

Δεν θα χτυπήσει αύριο (Τετάρτη) το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου).

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ο Περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας, μετά και από εισήγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι, η έναρξη της σχολικής χρονιάς και ο αγιασμός μεταφέρεται κατά μια ημέρα, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταφέρεται την Πέμπτη ο αγιασμός στα σχολεία της Αν. Μακεδονίας – Θράκης λόγω “ATENA”"

Χαλκίδα: Κρατούμενος κρεμάστηκε με σεντόνι και αυτοκτόνησε μέσα στα κρατητήρια

Κρεμασμένος με σεντόνι μέσα στα κρατητήρια Χαλκίδας βρέθηκε χθες το βράδυ ένας άνδρας που είχε συλληφθεί για κλοπές .

Τον βρήκε ο φύλακας των κρατητηρίων και αμέσως σήμανε συναγερμός στην αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.

Οι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία

Τόσο ο αξιωματικός υπηρεσίας όσο και ο φύλακας της βάρδιας αντιμετωπίζουν κατηγορίας για πρόκληση θανάτου από αμέλεια.

Άθλιες οι συνθήκες στα κρατητήρια Χαλκίδας

Το καλοκαίρι είχε επισκεφτεί την αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας κλιμάκιο του υπουργείου προστασίας του Πολίτη και είχε κρίνει τα κρατητήρια Χαλκίδας ακατάλληλα.

Ωστόσο από ότι φαίνεται καμιά ενέργεια δεν είχε γίνει για να διορθωθούν οι τριτοκοσμικές συνθήκες κράτησης.

eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα: Κρατούμενος κρεμάστηκε με σεντόνι και αυτοκτόνησε μέσα στα κρατητήρια"

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται από την αγορά σουτζουκάκια – Εντοπίστηκε σαλμονέλα

Ο Ε.Φ.Ε.Τ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος έλεγχος για την παρακολούθηση Μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων», έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία παρασκευάσματος κρέατος με την εμπορική ονομασία «ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙ», ημερομηνία παραγωγής 03-09-2024 και ημερομηνία λήξης 13-09-2024 που παράγεται από την εταιρεία ΥΙΟΙ ΓΟΥΓΟΥΣΗ Ο.Β.Ε.Ε. στο 12ο χλμ. Ε.Ο. Καστοριάς-Κορησού. Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται από την αγορά σουτζουκάκια – Εντοπίστηκε σαλμονέλα

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αποτυπώνεται κατωτέρω) να μην το καταναλώσουν.

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται από την αγορά σουτζουκάκια – Εντοπίστηκε σαλμονέλα

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται από την αγορά σουτζουκάκια – Εντοπίστηκε σαλμονέλα"

Πυροβόλησαν χρυσοχόο εν μέση οδώ στο Αιγάλεω και του άρπαξαν τσάντα με τιμαλφή

Επίθεση με πυροβολισμούς δέχθηκε σήμερα Τρίτη ένας 39χρονος χρυσοχόος στο Αιγάλεω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη περίπου στις 11.00 το πρωί όταν ο 39χρονος κινούταν πεζός επί της οδού Λυκαβηττού. Τότε τον προσέγγισαν δύο άτομα τα οποία, χωρίς να πουν το παραμικρό, τον πυροβόλησαν στο πόδι και του άρπαξαν μία τσάντα με τιμαλφή που είχε στον ώμο του. Σύμφωνα με πληροφορίες η τσάντα περιείχε πολλά χρυσαφικά.

Στη συνέχεια οι δράστες επιβιβάστηκαν σε ένα όχημα και έγιναν καπνός. Το θύμα της επίθεσης μεταφέρθηκε στο Θριάσιο όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροβόλησαν χρυσοχόο εν μέση οδώ στο Αιγάλεω και του άρπαξαν τσάντα με τιμαλφή"

Απορρίφθηκε το αίτημα της οικογένειας του Γιώργου Καραϊβάζ για έφεση κατά της απόφαση του δικαστηρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα που κατέθεσε η οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ την περασμένη εβδομάδα προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ώστε να ασκηθεί έφεση κατά της απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκαν αθώοι οι άνδρες που συνελήφθησαν για τη δολοφονία του, απορρίφθηκε.

Θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τους λόγους για τους οποίους η Δικαιοσύνη απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα.

bloko

Διαβάστε Περισσότερα » " Απορρίφθηκε το αίτημα της οικογένειας του Γιώργου Καραϊβάζ για έφεση κατά της απόφαση του δικαστηρίου "

Υπουργείο Οικονομικών: 14 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων

Ενημερωτικό σημείωμα με «Ερωτήσεις και απαντήσεις» για τις 12 αυξήσεις αποδοχών και τις 12 μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ακολουθεί το πλήρες σημείωμα.

1.Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου ανταποκρίνονται στη θετική πορεία της οικονομίας που παρουσιάζετε; Ή θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες;

Κατ αρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε από που ερχόμαστε: η χώρα πέρασε μια δεκαετή οικονομική κρίση με τις γνωστές συνέπειες. Η πρόοδος στο έλλειμμα, το χρέος, την ανεργία, τα εισοδήματα, την ανάπτυξη είναι πράγματι μεγάλη, αλλά μεγάλη είναι και η απόσταση που πρέπει ακόμη να καλύψουμε.

Δεύτερον, οι αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς στο Δημόσιο τομέα που ανακοινώθηκαν δεν θα έπρεπε να υποτιμώνται. Θα έχουμε αύξηση 2,2-2,5 % στις συντάξεις το 2025 η οποία μαζί με τις νέες συνταξιοδοτήσεις φθάνει στο 1 δισ. ευρώ, έκτακτη ενίσχυση για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, ύψους 100 εκατ. ευρώ, και οριζόντια αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου η οποία το 2025 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. και ως το 2027 θα φθάσει στα 500 εκατ. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων για ενίσχυση εισοδημάτων και μείωση φόρων για το 2025 ξεπερνά το 1,4 δισεκ. ευρώ.

Τρίτον, υπάρχουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες τους οποίους οφείλουμε να σεβαστούμε, όπως ισχύει και για όλες τις χώρες της ΕΕ. Και τέταρτο ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι κανόνες υπάρχουν πάντοτε οι αγορές. Σε περίπτωση που υπερβούμε τις δυνατότητες μας, αντί για αναβαθμίσεις και μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου που βλέπουμε τώρα, θα επιστρέψουμε σε εποχές που κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει να ξαναζήσει. Θύμα σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν πρώτοι οι ευάλωτοι.

2. Μόνο οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά θα είναι εκείνοι που θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους;

Η Κυβέρνηση αυτή, από τις αρχές του 2023, έχει αυξήσει ήδη δυο φορές τις συντάξεις (συνολική αύξηση της τάξεως του 11%). Από 1-1-2025 οι συντάξεις θα αυξηθούν μια ακόμη φορά, με τη φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, σε ποσοστό που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,2 και 2,5 %.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση προσπαθεί και βρίσκει τρόπους στο να στηριχθούν και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά. Για αυτό και πέρυσι κατεβλήθη το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο πρόκειται να καταβληθεί και φέτος σε 700.000 συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν το Δεκέμβριο έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ ως εξής:

* για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,

* για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,

* για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Η Κυβέρνηση δεν διστάζει στο να φορολογήσει ακόμη και εκτάκτως τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως έκανε φέτος με τα διυλιστήρια, προκειμένου να βρεθούν πόροι για να στηριχθούν τόσο οι χαμηλοσυνταξιούχοι όσο και υπόλοιποι ευάλωτοι συμπολίτες μας.

3. Με ποιον τρόπο ωφελούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ;

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ωφελούνται διπλά από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Καταρχάς, προβλέπεται οριζόντια αύξηση των μισθών με γνώμονα την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που θα ισχύσει το επόμενο έτος, ούτως ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο (σήμερα 850 ευρώ) να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (που είναι σήμερα 830 ευρώ αλλά με την αύξηση το 2025 αναμένεται να ξεπεράσει τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο).

Το ύψος της αύξησης που θα δοθεί από 1ης Απριλίου 2025 στο Δημόσιο εξαρτάται από την αντίστοιχη αύξηση που θα προσδιοριστεί μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για τον κατώτατο μισθό είναι να ανέλθει σε 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027. Έτσι, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν σταδιακά έως το 2027 οριζόντια αύξηση ύψους 100 ευρώ μικτά συνολικά, ώστε ο εισαγωγικός από τα 850 ευρώ σήμερα να ανέλθει στα 950 ευρώ και με αντίστοιχη αύξηση στους υψηλότερους μισθούς. Υπενθυμίζεται επίσης η διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων σε περισσότερους φορείς του Δημόσιου τομέα. Πράγμα που θα είναι επίσης μια σημαντική ενίσχυση για όσους δημόσιους υπαλλήλους το λάβουν με βάση τη σχετική αξιολόγηση.

Παράλληλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους και μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών καθώς από 1-1-2025 μειώνονται κατά 1 μονάδα, από 0,5% που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

4. Οι αυξήσεις και οι μειώσεις φόρων που ανακοινώθηκαν για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους καλύπτουν την άνοδο του κόστους ζωής;

Η κυβέρνηση υλοποίησε μια σειρά από πρωτοβουλίες με τις οποίες οι αποδοχές όχι μόνο όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και των μισθωτών που βρίσκονται στη μέση της κλίμακας, αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο του πληθωρισμού.

Από το 2019, υπενθυμίζεται, μειώθηκε η φορολογία εισοδήματος, αυξήθηκε το αφορολόγητο για τα παιδιά, καταργήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης και μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες από 1-1-2025 περιορίζονται περαιτέρω κατά 1% (όπως και για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα). Με τη μείωση αυτή, οι ασφαλιστικές εισφορές φθάνουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε επίπεδο ονομαστικών αποδοχών, ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ το 2019 αυξήθηκε στα 830 ευρώ τον Απρίλιο του 2024 και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2025, με τη διαδικασία διαβούλευσης που ισχύει. Ο μέσος μισθός σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ από 1046 ευρώ το 2019, τώρα υπολογίζεται σε πάνω από 1300 ευρώ.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι:

Η αύξηση των καθαρών αποδοχών από το 2019 για μισθωτό που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (αναλόγως του αριθμού των τέκνων και συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2025) ανέρχεται σε περίπου 30%, ενώ για μισθωτό που λαμβάνει τον μέσο μισθό η αύξηση είναι περίπου 25%.

Αντίστοιχα στο διάστημα 2019 - Ιούλιο 2024 η σωρευτική αύξηση του γενικού δείκτη τιμών είναι 15,9%.

Δηλαδή οι πραγματικές αποδοχές αυξήθηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό.

Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούμε το πρόβλημα της ακρίβειας. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι οι μισθολογικές ενισχύσεις είναι αρκετά σημαντικές με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και απαντούν σε σημαντικό βαθμό στην ανάγκη στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών.

5. Γιατί δεν ανακοινώθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Το αντίθετο συνέβη! Όλα τα μέτρα που αφορούν μειώσεις φόρων και ενίσχυση του εισοδήματος απαντούν σε σημαντικό βαθμό και στο πρόβλημα της ακρίβειας! Οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση κατά μια μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, οι αυξήσεις στις συντάξεις, η μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες, η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο, η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, είναι μερικές μόνο από τις ενισχύσεις που το σύνολο των πολιτών θα δουν έμπρακτα στις τσέπες τους. Η καλύτερη άλλωστε απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη ενίσχυση των μισθών και η συνεχής μείωση των φορολογικών βαρών. Αυτό θα συνεχίσει η Κυβέρνηση να πράττει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοσιονομικής σοβαρότητας.

6. Ποια μέτρα λαμβάνονται για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού;

Με έσοδα, υπενθυμίζεται, από την έκτακτη φορολόγηση των εταιριών διύλισης η κυβέρνηση προχωρά το Δεκέμβριο στην ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα:

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Από την έκτακτη φορολογία που επιβλήθηκε στα διυλιστήρια χρηματοδοτείται εξάλλου και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά.

7. Η Κυβέρνηση επιμένει στην συνέχιση της πολιτικής της για μείωση φόρων; Και αν ναι, με ποιον τρόπο το κάνει πράξη;

Η Κυβέρνηση ποτέ δεν σταμάτησε να υιοθετεί και να υλοποιεί πολιτικές περιορισμού των φορολογικών βαρών των πολιτών και των επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί στον πυρήνα της πολιτικής της η μετρημένη μείωση της φορολογίας είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας, ενίσχυσης της απασχόλησης και δίκαιης παραγωγής πλούτου με οφέλη τελικά και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Έτσι λοιπόν για το 2025 υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1%, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, χορηγείται φοροαπαλλαγή για τα κενά ακίνητα που θα νοικιαστούν, διπλασιάζεται η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες, μονιμοποιείται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Και παρά τις σημαντικές μειώσεις που έγιναν από το 2019 (π.χ. στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, στον ΕΝΦΙΑ, στις γονικές παροχές κ.α.) τα έσοδα του Δημοσίου αυξάνονται καθώς από τη μια πλευρά μεγαλώνει η «πίτα» της οικονομίας και από τη άλλη αποδίδουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024 με πληθωρισμό κάτω από 3% είχαμε αύξηση των εισπράξεων κατά 10,5%. Που σημαίνει ότι το 7% προέρχεται από την ανάπτυξη και τη μείωση της φοροδιαφυγής.

8. Οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να περιμένουν κάποια επιπλέον στήριξη για το 2025;

Συνολικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο της πολιτικής της Κυβέρνησης για ενίσχυση των απολαβών και διευκόλυνσης του έργου τους. Εκτός από τις μισθολογικές ενισχύσεις του προηγούμενου έτους και την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών τους, από τον Σεπτέμβριο του 2024 εφαρμόζεται αυξημένο κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής των ιατρών του ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές ύψους 200 έως και 600 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή. Σήμερα αφορά περίπου 3.300 ιατρούς του ΕΣΥ, με στόχο αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, και το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 16 εκατ. ευρώ. Επιπλέον από το 2025 θα ισχύει αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών ιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%. Το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους ιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200 ευρώ. Τέλος, όπως όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, έτσι και οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους από τον επόμενο χρόνο και εξαιτίας της μείωσης- κατά 1 μονάδα- των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της γενικής αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων το επόμενο έτος.

9. Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των ενστόλων για αυξήσεις στις αποδοχές τους;

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια χειρονομία που είχε και μια συμβολική αξία για τους ενστόλους, καθώς πέραν των αυξήσεων που θα λάβουν όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι , εκείνοι θα έχουν και μια πρόσθετη μικρή αύξηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν για τη νυχτερινή εργασία.

Γι αυτό εξαντλώντας τα περιθώρια των σημερινών δυνατοτήτων αποφασίστηκε μια αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων (αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις) από 1/1/2025. Ενδεικτικά για αστυνομικό με 64 ώρες νυχτερινής απασχόλησης το μήνα η εν λόγω καθαρή αύξηση αντιστοιχεί σε 264 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο οι ένστολοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους και λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και εξαιτίας της γενικής αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων το επόμενο έτος. Επομένως η συνολική αύξηση για τους ίδιους θα είναι αρκετά υψηλότερη.

10. Η φοροαπαλλαγή για τα κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν και η παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις οικοδομές αρκούν για να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα;

Τα μέτρα αυτά είναι μόνο εκείνα που σχετίζονται με τη φορολογία. Η νέα στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει δέσμη πρωτοβουλιών όπως πχ το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ, οι αυξημένες ενισχύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων, η κοινωνική αντιπαροχή, τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κορεσμένες περιοχές κ.α. που θα παρουσιαστούν πολύ σύντομα από τα αρμόδια υπουργεία. Η κυβέρνηση συνδυάζει τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες με πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στις κατασκευές με στόχο να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά κατοικίας και να συγκρατηθούν τα ενοίκια.

11. Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα γίνει κατάχρηση του μέτρου για τα αφορολόγητα ενοίκια ή δεν θα γίνουν εξώσεις προκειμένου να συναφθούν νέες αφορολόγητες μισθώσεις;

Η κύρια δικλείδα ασφαλείας είναι ότι οι κατοικίες που θα ενταχθούν στο μέτρο πρέπει να είναι δηλωμένες ως κενές ή να διατίθεντο σε βραχυχρόνια μίσθωση τουλάχιστον τα τρία προηγούμενα χρόνια στην ΑΑΔΕ. Στόχος είναι να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών και όχι να ανακυκλωθούν οι υφιστάμενες. Τίθεται επίσης ως όριο τα 120 τετραγωνικά γιατί προτεραιότητα αποτελούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αλλά και προθεσμία για τη σύναψη των νέων μισθώσεων έως 31.12.205 διότι ενδιαφέρει η άμεση αύξηση της προσφοράς. Η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών και αναμένει άμεσα την ανταπόκρισή τους. Στο κάτω κάτω με τη σύναψη των μισθώσεων αυξάνονται και τα δικά τους εισοδήματα τα οποία επιπλέον στην περίπτωση αυτή θα είναι αφορολόγητα.

12. Αντιμετωπίζονται οι αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών σε σχέση με τον νέο τρόπο φορολόγησης τους;

Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια αναλυτική εξέταση των δεδομένων που προέκυψαν από το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και τον επιπλέον φόρο που προέκυψε για αυτούς. Χωρίς όμως να απομακρυνθεί από το στόχο να μην πληρώνει μεσοσταθμικά περισσότερους φόρους ο μέσος μισθωτός και ο μέσος συνταξιούχους από το μέσο ελεύθερο επαγγελματία, όπως συνέβαινε επί πολλά χρόνια.

Με βάση την εμπειρία εφαρμογής του νέου συστήματος η κυβέρνηση ανακοίνωσε 4 σημειακές αλλαγές με βασικότερες την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, 325 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία και τη διεύρυνση του μειωμένου κατά 50% τεκμηρίου για ελεύθερους επαγγελματίες σε οικισμούς με πληθυσμό όχι πλέον έως 500 αλλά έως 1.500 κατοίκους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στις αλλαγές που από την πείρα της εφαρμογής του νόμου κρίνονται σωστές χωρίς να δημιουργηθεί ένα αίσθημα αδικίας για άλλες κοινωνικές ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε σαν αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το ύψος των φόρων του μέσου μισθωτού να είναι λίγο χαμηλότερο από εκείνο του μέσου ελεύθερου επαγγελματία.

13. Θα συνεχιστεί η πολιτική της Κυβέρνησης για παροχή κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες προκειμένου να ασφαλίσουν τα ακίνητα τους;

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στο ζήτημα της ασφάλισης των ακινήτων λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη από την μια τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη την ανάγκη για κινητροδότηση των ιδιοκτητών προκειμένου να κινηθούν γρηγορότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό λοιπόν διπλασιάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ -που ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος- για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, από 10 σε 20%. Το μέτρο αφορά τις κατοικίες με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ ενώ για κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ παραμένει η έκπτωση του 10 %. Επιπλέον, οι κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ που δεν θα έχουν ασφαλιστεί έως την 1η Ιουνίου 2025, από την ημερομηνία αυτή και μετά δεν θα αποζημιώνονται για φυσικές καταστροφές.

Από την ίδια ημερομηνία, όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (σήμερα το μέτρο ισχύει με όριο 2 εκατ. τζίρο).

Στόχος του μέτρου είναι να υπάρξει επαρκής ασφαλιστική κάλυψη των ιδιοκτητών ώστε σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, να μην υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά. Είναι προφανές παράλληλα ότι παρά το ειδικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύπτει την πλήρη αποζημίωση όλων των ιδιοκτητών σε περιπτώσεις σοβαρής κρίσης. Για τους λόγους αυτούς δίνεται στους ιδιοκτήτες - με αντίστοιχη απώλεια εσόδων για το Δημόσιο - αυξημένο κίνητρο ασφάλισης των κτιρίων.

14. Το «πακέτο» της ΔΕΘ είναι συμβατό με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες;

Η απάντηση είναι θετική καθώς η βάση για όλες τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι η δημοσιονομική σοβαρότητα. Εξαντλούνται μεν τα περιθώρια του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών κανόνων αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί δημοσιονομική αποσταθεροποίηση. Η οριστική απάντηση τυπικά θα δοθεί από τις Βρυξέλλες σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα επιβεβαιώσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε αντίθεση πρέπει να σημειωθεί με αρκετές χώρες της ΕΕ καθώς 8 από αυτές έχουν μπει ήδη σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος. Με δεδομένη την κρίση της περασμένης δεκαετίας, κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την πατρίδα μας. Η αύξηση των αποδοχών και οι μειώσεις των φόρων ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ στηρίζονται στην περίπτωση της Ελλάδας στην ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και στις επιτυχίες στο μέτωπο περιορισμού της φοροδιαφυγής. Προχωρούμε σοβαρά και αυτό αναγνωρίζεται στην Ευρώπη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Οικονομικών: 14 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων"

Έλενα Ακρίτα: Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας της από τη Βουλή

Ομόφωνα ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα όπως άλλωστε και η ίδια είχε ζητήσει.

Υπέρ της άρσης ασυλίας της Έλενας Ακρίτα ψήφισαν και οι 264 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η Έλενα Ακρίτα αναφέρει: «Στην 5λεπτη ομιλία μου ζήτησα την ομόφωνη Άρση Ασυλίας μου για τη δικαστική μου διαμάχη με τη Μαρέβα Γκραμποφσκι-Μητσοτάκη σχετικά με τα 39 ακίνητα και το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους. Με την Έλια Ζερβου δεν ασχολήθηκα καν».

 

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη είχε αποφασίσει να κινηθεί νομικά κατά της Έλενας Ακρίτα την περασμένη άνοιξη, μετά από ανάρτηση της βουλευτή Επικρατείας στα social media, την οποία χαρακτήρισε ως συκοφαντική.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έλενα Ακρίτα: Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας της από τη Βουλή"

Έως το τέλος του έτους τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Τι συζήτησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύσκεψη για τους μεταρρυθμιστικούς στόχους της ερχόμενης τριετίας για το εθνικό σύστημα υγείας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η υλοποίηση του προγράμματος για τη δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έμφαση θα δοθεί στους πολίτες που βρίσκονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αναμονή, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για τη συστηματική μείωση των εκκρεμών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία παρακολουθείται πλέον μέσω της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων.

Εξετάστηκε επίσης η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με βέλτιστες πρακτικές για την υποδοχή και κατανομή περιστατικών, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.



Συζητήθηκαν ακόμη ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης περισσότερων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς, και έγινε ανασκόπηση των επιδόσεων του ΕΚΑΒ και των αεροδιακομιδών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Έως το τέλος του έτους τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Τι συζήτησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου"

Θύμα ξυλοδαρμού πλήρωμα ασθενοφόρου μέσα στο νοσοκομείο Μεσολογγίου

Αναίτια επίθεση δέχθηκε πλήρωμα ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο.

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου Μεσολογγίου. Πλήρωμα ασθενοφόρου ετοιμαζόταν να μεταφέρει ασθενή στην περιοχή της Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας, όταν έφθασε ένα όχημα με έναν άνδρα λιπόθυμο.

Άμεσα το πλήρωμα πήρε ένα φορείο για να μεταφέρει τον άνδρα στο εσωτερικό του νοσηλευτηρίου. Όμως εκείνη την ώρα έβγαινε ένας ρομά από το κτίριο και βλέποντας τους ομοεθνείς του στο όχημα με τον έναν λιπόθυμο άρχισε να βρίζει χυδαία τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, ενώ με κλωτσιές και γροθιές επιτέθηκε στον έναν. Αποτέλεσμα ήταν να τον τραυματίσει στο μάγουλο.

Στο σημείο έφθασε περιπολικό της Αστυνομίας , με το πλήρωμα να καταθέτει μήνυση εναντίον του δράστη, ο οποίος και συνελήφθη.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Θύμα ξυλοδαρμού πλήρωμα ασθενοφόρου μέσα στο νοσοκομείο Μεσολογγίου"

Η Αυστραλία θα απαγορεύσει τη χρήση των social media στους ανήλικους από 14 ετών και κάτω

Φρένο στην αλόγιστη χρήση των social media προσπαθεί να βάλει η Αυστραλία, καθώς ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, προωθεί νομοσχέδιο ορίζοντας ότι την ελάχιστη ηλικία χρήσης των social media ανάμεσα στα 14 με 16 χρόνια. 

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας μάλιστα δήλωσε πως θα προτιμούσε να δει τους νέους να παίζουν «στα γήπεδα», παρά μπροστά στις οθόνες τους. Χαρακτήρισε τα social media «μάστιγα» για τους νέους και δήλωσε πως ο ομοσπονδιακός νόμος, που θα ορίζει αυτό το όριο, θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024, διευκρινίζοντας ότι η ελάχιστη ηλικία για να συνδεθεί κανείς στο Facebook, το Instagram και το TikTok θα πρέπει να καθοριστεί ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια.

Ο εν λόγω νόμος θα καταστήσει την Αυστραλία μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιβάλλουν ηλικιακό περιορισμό για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προηγούμενες απόπειρες, μεταξύ άλλων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν αποτύχει έπειτα από διαμαρτυρίες ότι περιορίζονται τα δικαιώματα των ανηλίκων στο Ίντερνετ.

Μέσα στους επόμενους μήνες και πριν το κείμενο τεθεί σε ισχύ, θα γίνουν τεστ για το πώς θα μπορεί να ελέγχεται η ηλικία κατά τη σύνδεση, πρόσθεσε ο Αλμπανέζι.

«Θέλω να δω τα παιδιά μακριά από τις οθόνες τους, στα γήπεδα ποδοσφαίρου, στις πισίνες και στα γήπεδα του τένις», δήλωσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να έχουν αληθινές εμπειρίες με αληθινούς ανθρώπους επειδή ξέρουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν κακό στην κοινωνία», δήλωσε ακόμη μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ερωτηθείς επανειλημμένα για το θέμα, ο Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε πως προσωπικά θα ήθελε η ελάχιστη ηλικία να είναι τα 16 χρόνια.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτον υποστήριξε το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

«Κάθε ημέρα καθυστέρησης αφήνει τα νέα παιδιά ευάλωτα στις απειλές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε.

Αντιδράσεις και κατηγορίες για επιπόλαιο σχέδιο

Αναλυτές εκτιμούν εντούτοις ότι η επιβολή ηλικιακού ορίου δεν πρόκειται να βοηθήσει τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο.

Για τον Ντάνιελ Άνγκους, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, το κυβερνητικό σχέδιο είναι «επιπόλαιο» και επειδή ανακοινώθηκε πριν καν την τελική έκθεση κοινοβουλευτικής έρευνας για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αυστραλιανή κοινωνία.

Το σχέδιο αυτό «υπονομεύει την έρευνα και τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας και απειλεί να προκαλέσει σημαντικές αδικίες αποκλείοντας τους νέους από το να συμμετέχουν σημαντικά και υγιώς στον ψηφιακό κόσμο», συνεχίζει ο ειδικός, ο οποίος ηγείται του πόλου έρευνας του πανεπιστημίου για τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Ο νόμος θα μπορούσε να ανακατευθύνει πολλά παιδιά προς «χώρους ήσσονος ποιότητας στο Ίντερνετ» «καταργώντας σημαντικά μέσα κοινωνικής διασύνδεσης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Τόμπι Μάρεϊ, επίκουρο καθηγητή πληροφοριών και τεχνολογιών της πληροφορίας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δεν είναι καν βέβαιο ότι υφίστανται σήμερα τα τεχνικά μέσα για να τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο ηλικιακό όριο.

«Η κυβέρνηση δοκιμάζει μια τεχνολογία ελέγχου της ηλικίας. Όμως ξέρουμε ήδη ότι οι σημερινές μέθοδοι δεν είναι αξιόπιστες, είναι υπερβολικά εύκολο να παρακαμφθούν ή είναι επικίνδυνες για την ιδιωτική ζωή των χρηστών», υποστηρίζει.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει από την πλευρά του πως οι γονείς περιμένουν να δοθεί μια απάντηση στο πρόβλημα της παρενόχλησης μέσω του Ίντερνετ και να υπάρξει ένας τρόπος για να ελέγχουν την πρόσβαση στα επικίνδυνα περιεχόμενα που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση, ένα νομοσχέδιο, που καθορίζει στα 13 χρόνια την ελάχιστη ηλικία για να χρησιμοποιεί κάποιος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατατέθηκε τον Απρίλιο στη Γερουσία των ΗΠΑ από δημοκρατικούς και ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, όμως δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία για να συζητηθεί.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ταχθεί τον Ιούνιο υπέρ μιας απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων «πριν από την ηλικία των 11 ετών» και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «πριν από τα 15 χρόνια».

Το 2023, μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ είχε δείξει ότι τρία τέταρτα των Αυστραλών ηλικίας 12 έως 17 ετών έχουν χρησιμοποιήσει το YouTube ή το Instagram.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αυστραλία θα απαγορεύσει τη χρήση των social media στους ανήλικους από 14 ετών και κάτω"

Θεσσαλονίκη: Ρομά έκλεψαν 350.000 ευρώ από το αυτοκίνητο επιχειρηματία στη Σίνδο – Ταυτοποιήθηκαν οι δύο δράστες

Εξιχνιάσθηκε κλοπή χρηματικού ποσού 350.000 ευρώ από σταθμευμένο αυτοκίνητο στην περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.

Για την υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο Ρομά ηλικίας 33 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, τα δύο άτομα, τον Νοέμβριο του 2022, διέρρηξαν αυτοκίνητο ιδιοκτησίας 59χρονου ημεδαπού, όταν αυτός το είχε σταθμεύσει έξω από την επιχείρησή του στην περιοχή της Σίνδου, και αφαίρεσαν δύο τσάντες που περιείχαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 350.000 ευρώ.

Το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να προσεγγίσουν και να διαφύγουν από τον τόπο τέλεσης της εγκληματικής τους ενέργειας βρέθηκε τον Απρίλιο του 2023 σε περιοχή της Αττικής και κατασχέθηκε.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα και σε βάρος του 41χρονου εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης, δυνάμει του οποίου κρατείται σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

voria

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ρομά έκλεψαν 350.000 ευρώ από το αυτοκίνητο επιχειρηματία στη Σίνδο – Ταυτοποιήθηκαν οι δύο δράστες"

Δημοσκόπηση Interview για ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας 10 μονάδες μπροστά από τον Ανδρουλάκη – Τα 3 σενάρια για τις εκλογές

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές που θα βγάλουν τον νέο πρόεδρο, κινείται το ΠΑΣΟΚ, με την τελευταία δημοσκόπηση να καταγράφει ήττα του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Χάρη Δούκα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Ισχυρό προβάδισμα 10 μονάδων καταγράφει ο Χάρης Δούκας έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη σε νέα δημοσκόπηση για την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Political», στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου και στο ερώτημα «Σε περίπτωση εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για εκλογή προέδρου, εσείς ποιον θα ψηφίζατε;», τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Ο Χάρης Δούκας έρχεται πρώτος με ποσοστό 27,6%. Δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 21,1%. Τρίτη η Άννα Διαμαντοπούλου με 18,6% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος με 16,5%, ο Μιχάλης Κατρίνης με 11%, και η Νάντια Γιαννακοπούλου 2,2%.

1ο σενάριο – Μάχη Ανδρουλάκη – Δούκα:

Στο ερώτημα “Στην περίπτωση δεύτερου γύρου, μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα, εσείς ποιον θα ψηφίζατε για πρόεδρο;”, οι ερωτηθέντες δίνουν προβάδισμα στον Χάρη Δούκα με ποσοστό 44,4%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται δέκα μονάδες πίσω στο 33,5%, ενώ ένα ποσοστό 13,5% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

2ο σενάριο – Μάχη Ανδρουλάκη – Γερουλάνου:

Και σε αυτό το σενάριο, η έρευνα της Interview δείχνει ότι ο σημερινός πρόεδρος χάνει και από τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος πιάνει το αρκετά μεγάλο ποσοστό του 45,2% αφήνοντας πίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 28,6%, με τους αναποφάσιστους στο 12,9%.

3ο σενάριο – Μάχη Ανδρουλάκη – Διαμαντοπούλου:

Στο σενάριο που η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να την κερδίζει. Στο ερώτημα “Μεταξύ Ανδρουλάκη και Διαμαντοπούλου, εσείς ποιον θα ψηφίζατε για πρόεδρο;”, οι ερωτηθέντες δίνουν προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη με ποσοστό 41,9% έναντι 26,3% στην Άννα Διαμαντοπούλου και τους αναποφάσιστους να κινούνται στο 12,8%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Interview για ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας 10 μονάδες μπροστά από τον Ανδρουλάκη – Τα 3 σενάρια για τις εκλογές"

Ρομά ρήμαξαν σπίτια στην Κυψέλη – Χτυπούσαν τα κουδούνια για να δουν ποιο διαμέρισμα ήταν άδειο

Φύλλο και φτερό έκαναν σπίτια στην Κυψέλη μία σπείρα Ρομά. Τα μέλη της χτυπούσαν τα κουδούνια για να δουν ποιο διαμέρισμα ήταν άδειο και έτσι έμπαιναν και έπαιρναν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Η τελευταία τους διάρρηξη πριν από 3 ημέρες στην Κυψέλη και για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα τα οποία είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023, και χτυπούσαν περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας, σε Σύνταγμα, Κυψέλη, Καισαριανή, Παγκράτι, Βύρωνα και Ζωγράφου.

Εξιχνιάστηκαν μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 διαρρήξεις και δύο ληστείες που έκανε η συγκεκριμένη σπείρα.

Και οι τρεις είναι γνώριμοι των Αρχών σεσημασμένοι για κλοπές, ληστείες και υποθέσεις ναρκωτικών.

Το χρονικό των διαρρήξεων

Όλα έγιναν μέρα μεσημέρι στην Κυψέλη όταν η συγκεκριμένη ομάδα μπήκε σε πολυκατοικία και ξεκίνησε να χτυπά διαφορά κουδούνια και όταν καταλάβαιναν πως δεν βρίσκεται κανέναν στον χώρο. Έμπαιναν στο διαμέρισμα. Κατάφεραν να μπουν σε δύο από τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.

Προσπάθησαν δε να μπουν σε ακόμα ένα διαμέρισμα όπου βρισκόταν μία 19χρονη κοπέλα μόνη της. Το κορίτσι κάλεσε την αστυνομία όπου της είπαν να κρυφτεί.

Η μητέρα της κοπέλας μίλησε το πρωί της Τρίτης 10/9 στο Mega και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα όσα συνέβησαν λέγοντας: «Πρόλαβε το παιδί μου και κάλεσε την αστυνομία. Και ένας γείτονας ειδοποίησε την αστυνομία. Μας διαλύσανε το σπίτι. Χτύπησαν την πόρτα και είδε δύο πρόσωπα που δεν τα ήξερε και κατάλαβα πως κάτι συμβαίνει. Εγώ που δεν ήμουν εκεί δεν μπορούσα να συνέλθω. Έχουν ξαναμπεί στην πολυκατοικία. Ρομά και πάλι. Φοβόμαστε να αφήσουμε το παιδί μόνο του στο σπίτι».

Για τις ληστείες που βρίσκονται σε έξαρση μίλησε στο Mega και η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου τονίζοντας: «Το καλύτερο είναι να μην έρθουμε σε επαφή με τους ληστές. Έχουμε πει πως καλό θα είναι να μην αντιδρούν οι πολίτες και να μη θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Ακόμα και ένα μήνυμα να στείλουμε στο 100, αν δεν μπορέσουμε να πάρουμε τηλέφωνο, μπορούμε να εντοπίσουμε τον πολίτη».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρομά ρήμαξαν σπίτια στην Κυψέλη – Χτυπούσαν τα κουδούνια για να δουν ποιο διαμέρισμα ήταν άδειο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news