facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Σκίτσα - μήνυμα του Αρκά για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο

Με δύο νέα σκίτσα που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Αρκάς στέλνει το μήνυμα για μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία. 

Δείτε τις αναρτήσεις του


 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκίτσα - μήνυμα του Αρκά για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο"

Κινητοποιήσεις αγροτών: Πού θα στηθούν μπλόκα

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών τους, προκειμένου στις 28/1 να βγάλουν συντεταγμένα τα τρακτέρ τους στους ελληνικούς δρόμους, βρίσκονται οι συντασσόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, όπως έκαναν γνωστό.

Σε σημερινή σύσκεψή τους, που έγινε στο ΤΟΕΒ Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, έγινε ενημέρωση και θα ακολουθήσει και νέα, στις 20/1 στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου, όπου αναμένεται να δώσουν το «παρών» αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

Εν μέσω των ζυμώσεων που γίνονται, από τη σημερινή σύσκεψη προέκυψε ότι στις 28/1 προτίθενται να «στήσουν» μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης Βέροιας, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Σε ό,τι αφορά το μπλόκο των Μαλγάρων, στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε να συναντηθούν αυτοί που παραδοσιακά το πλαισίωναν εντός της επόμενης εβδομάδας. «Να καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και ξεκινώντας από το μηδέν, να λύσουμε τις διαφορές μας και να ακολουθήσουμε ενιαία γραμμή στην περιοχή, στήνοντας από κοινού το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αγρότης από το ‘Αδενδρο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωστούδης.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων Θεσσαλονίκης, Κώστα Ανεστίδη, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να τα βρούμε και να πάμε σε μια γροθιά σε κινητοποιήσεις, βάζοντας φρένο στην πολιτική εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα και διεκδικώντας τις λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας».

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσουν και οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων σε Πέλλα και Πιερία.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη, Πέμπτη, θα κάνουν συγκεκριμένο το πλάνο για τις κινητοποιήσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Στη σημερινή σύσκεψη στα Μάλγαρα, το «παρών» έδωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι που συντάσσονταν με την Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, από διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας. Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με μέλη της της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, προκύπτει ότι προς το παρών τηρούν στάση αναμονής.

Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, είναι τα εξής:

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει «το αίσχος των ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

-Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις αγροτών: Πού θα στηθούν μπλόκα"

Αθώωση του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, το Η΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δέχθηκε την απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας και κήρυξε ομόφωνα αθώο τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο για το αδίκημα της προτροπής σε βία (άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα).

Η κατηγορία στηρίχθηκε σε κάποιες φράσεις από ομιλία που είχε πραγματοποιήσει ο Ν.Γ. Μιχαλολιάκος πριν από αρκετά χρόνια στα γραφεία της Τοπικής Οργανώσεως Αθηνών στην οδό Δηλιγιάννη.

Η μήνυση είχε κατατεθεί το 2014 από τον Παναγιώτη Δημητρά και στο ακροατήριο υποστηρίχθηκε από τον ίδιο, καθώς επίσης και τον Δημήτρη Ψαρρά που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας.

Η ποινική δίωξη είχε βασιστεί σε ένα άρθρο του Δημήτρη Ψαρρά το οποίο είχε δημοσιευθεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και σε βίντεο διάρκειας 49 δευτερολέπτων.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας (Ψαρρά και Δημητρά) δεν έπεισαν το Δικαστήριο περί του ότι με τις επίμαχες φράσεις ο Ν.Γ. Μιχαλολιάκος προέτρεπε τα μέλη του κόμματός του να προβούν σε πράξεις βίας κατά των πολιτικών τους αντιπάλων.

Αντιθέτως, έκρινε ότι ήταν ορθή η πρόταση του κ. Εισαγγελέως ο οποίος θεώρησε ότι οι εν λόγω φράσεις αποτελούσαν πολιτικές αναφορές με γενικό περιεχόμενο χωρίς να συνιστούν πρόκληση ή διέγερση των μελών του κόμματος προκειμένου να προβούν σε βιαιοπραγίες.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης του Ν.Μιχαλολιάκου κατέθεσαν οι Γεώργιος Παπαγεωργίου και Κων/νος Αλεξανδράκης, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης ήταν οι Γεώργιος Μιχαλόλιας, Νικόλαος Μιχαλόλιας και Δημήτριος Παπαδέλλης

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώωση του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών"

Ο Νίκος Παπανδρέου απαντά στον Γιώργο: Διαφωνώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τη διαφωνία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου.

Με δηλώσεις του στο newpost.gr, ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη Συμφωνία και όσα περιλαμβάνει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω σοβαρές επιφυλάξεις με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα συμμερίζομαι πλήρως τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για την μη υπερψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Καθώς φαίνεται, το Σκοπιανό διχάζει ακόμα και την οικογένεια Παπανδρέου, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τάσσεται σε συνέντευξή του υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλώντας προβληματισμό στο Κίνημα Αλλαγής.

Για την ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη τηρεί στάση αναμονής, αλλά ο προβληματισμός είναι εμφανής. Θα προτιμούσαν ο Γιώργος Παπανδρέου να είχε αποφύγει τη συνέντευξη, αλλά, εφόσον την έδωσε, περιμένουν το κείμενο που θα δημοσιευτεί (σ.σ. στην ΕΦΣΥΝ, το Σάββατο), καθώς οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι από προδημοσίευση στο ΑΠΕ, το οποίο επισημαίνει και την πολύ θετική τοποθέτηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οργάνωση στην οποία είναι πρόεδρος ο πρώην πρωθυπουργός.

«Προφανώς εργαλειοποιούν τις τοποθετήσεις του, θα έπρεπε να το ξέρει ότι θα συμβεί αυτό» σημειώνουν απογοητευμένα κομματικά στελέχη. Επίσημα πάντως υπάρχει σιγή ασυρμάτου μέχρι να συνεκτιμηθεί το σύνολο των διατυπώσεων. Η προειδοποίηση Γεννηματά για κυρώσεις είναι ενεργή και απευθύνεται σε όσους στηρίξουν τη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν ως εξής:

O πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κλήθηκε να απαντήσει στην εξής ερώτηση: «Μέσα στον μήνα, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με δήλωσή σας τον Ιούνιο του 2018 την είχατε χαρακτηρίσει μια ισορροπημένη συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία. Τι πιστεύετε; Θα κερδίσει η χώρα αυτή την ευκαιρία με την έγκρισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο ή θα την κλωτσήσουμε ίσως για πάντα;»

Ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων απαντά: «..Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχε χαιρετίσει τον Ιούνιο του 2018 η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει τη συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη», κατέληγε η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον Ιούνιο του 2018.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Νίκος Παπανδρέου απαντά στον Γιώργο: Διαφωνώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Επιστολή Καμμένου σε Βούτση: Μην κάνεις κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για τις Πρέσπες [επιστολή]

Να μην συναινέσει σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών, καλεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Σε επιστολή του ο κ. Καμμένος προειδοποιεί ότι εάν η συμφωνία των Πρεσπών εισαχθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Επιτροπής, τότε αυτό θα συνιστά «συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». 
Οπως τονίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στον κ. Βούτση αν προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες θα έχει κάνει «νόθευση» και θα έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Ο κ. Καμμένος επικαλούμενος συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς κοινοβουλευτικών αξιωματούχων ότι ο αριθμός των μελών των διαρκών Επιτροπών μπορούν να αυξηθούν και ότι Επιτροπές έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς στη Βουλή το νομοθετικό έργο ασκεί η Ολομέλεια.
Ως προς την αύξηση των μελών των διαρκών Επιτροπών ο ίδιος αντιλέγει ότι αυτή «απαγορεύεται» ρητά, εκτός όπως σημειώνει «από την περίπτωση όπου η αύξηση θα γινόταν για την αποκατάσταση της αναλογικής εκπροσώπησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή της εκπροσώπησης μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έως τώρα δεν εκπροσωπείτο».
Ενώ, απορρίπτοντας την ερμηνεία περί «τάχα» όπως υπογραμμίζει «γνωμοδοτικού - συμβουλευτικού χαρακτήρα» των Επιτροπών, άρα κανενός εμποδίου για την εισαγωγής της Συμφωνίας προς κύρωση στην Ολομέλεια ακόμη και στην περίπτωση που αυτή απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή, επιμένει ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής η αποδοχή νομοσχεδίου από την Επιτροπή είναι «αναγκαία προϋπόθεση» για την εισαγωγή του προς ψήφιση στην Ολομέλεια εκτός από την περίπτωση του Προϋπολογισμού και Απολογισμού του Κράτους και της Βουλής.
Δείτε την επιστολή Καμμένου στον πρόεδρο της Βουλής:
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Καμμένου σε Βούτση: Μην κάνεις κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για τις Πρέσπες [επιστολή] "

Ο Σπύρος Λυκούδης θα ψηφίσει «ναι» στην Συμφωνία των Πρεσπών

Στην άποψη ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς στη συνεδρίαση του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως εκ τούτου, ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι, βουλευτής Σπύρος Λυκούδης θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το Π.Σ. των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς μετά από πολύωρη συζήτηση, κατέληξε στα παρακάτω:

Α) Το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., μετά από πολυετείς εντάσεις και αντιπαραθέσεις βρέθηκε την τελευταία περίοδο και με την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε προοπτική επίλυσης των διαφορών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειρίστηκε το ζήτημα με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.

Αντί εξαρχής να επιδιώκει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Συμπαρέσυρε έτσι και οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό.

Β) Τις επόμενες μέρες η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση. Το θέμα θα συζητηθεί σε πολιτικό κλίμα οξύτατης πόλωσης, αυτό ακριβώς που έπρεπε να αποφευχθεί για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.

Πάνω στο σώμα της Συμφωνίας διαμορφώνονται και εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, μακριά και πέρα από τις «εθνικές ευαισθησίες» που υποκριτικά διατυπώνονται ένθεν κακείθεν.

Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς εκφράζουν την πολιτική τους αποστροφή απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα που εμποδίζει να διαμορφωθεί δημιουργικά και ανεπηρέαστα η πολιτική σκέψη.

Γ) Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes.

Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού γιαυτό είχε και έχει προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας.

Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει.

Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σπύρος Λυκούδης θα ψηφίσει «ναι» στην Συμφωνία των Πρεσπών"

Χρυσοβελώνη για διπλούς μισθούς: Ουδέποτε έλαβα κάποιο ποσό για τη θέση αυτή

Απάντηση στο ερώτημα που απηύθυναν οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός περί διπλών μισθών που λάμβανε, έδωσε στη δημοσιότητα η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε έλαβε κάποιο ποσό που να αφορά τη θέση αυτή».

Πιο αναλυτικά η δήλωση της κυρίας Χρυσοβελώνη, μέσω του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών:

«Σε σχέση με δημοσιεύματα που αφορούν αναπαραγωγή του ερωτήματος βουλευτών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για τη μισθοδοσία της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη ως Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ), ενημερώνουμε πως η Υφυπουργός όχι μόνο δεν λαμβάνει διπλό μισθό, αλλά ουδέποτε έλαβε οποιοδήποτε ποσό, μισθό ή άλλη παροχή που να αφορά τη θέση αυτή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοβελώνη για διπλούς μισθούς: Ουδέποτε έλαβα κάποιο ποσό για τη θέση αυτή"

Σοβαρή καταγγελία αστυνομικού: «Έφαγα «πόρτα» από το Αρεταίειο νοσοκομείο επειδή είναι… άσυλο»

Ο αστυνομικός μετέβη μετά την υπηρεσία του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αρεταίειο» για να επισκεφτεί την χειρουργημένη μητέρα του. Κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο, η θυρωρός του απαγόρευσε να μπει.

Έκπληκτος ο αστυνομικός ζήτησε εξηγήσεις. Η απάντηση της θυρωρού ήταν αποκαλυπτική: «Είναι εντολή του Διοικητή να μην μπαίνουν ένστολοι στο άσυλο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου».

Ο αστυνομικός δεν κατάφερε να δει την χειρουργημένη μητέρα του τελικά εκείνη τη στιγμή. Πήγε στο σπίτι του, έβαλε πολιτικά και κατόπιν επισκέφτηκε εκ νέου το νοσοκομείο.

Τα ερωτήματα που γεννώνται και θέτουμε ως «Policenews» είναι τα εξής:

Με ποια λογική απαγορεύεται η είσοδος ένστολου σε επισκεπτήριο;

Τι σημαίνει «άσυλο» σε δημόσιο νοσοκομείο όπου βρίσκονται φορολογούμενοι πολίτες;

Ο διοικητής του «Αρεταίειου» νοσοκομείου με ποια λογική θέτει «dress code» σε ένα νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται πολίτες;

policenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρή καταγγελία αστυνομικού: «Έφαγα «πόρτα» από το Αρεταίειο νοσοκομείο επειδή είναι… άσυλο»"

Μαυραγάνης: Πραξικόπημα αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει από την αρμόδια επιτροπή

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε ότι η Συμφωνία θα πρέπει να έχει θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Ανεβάζουν τους τόνους οι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα συγκυβερνήτες, για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Το στέλεχος των ΑΝΕΛ, Νίκος Μαυραγάνης προειδοποίησε πως εάν η συμφωνία εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής χωρίς προηγουμένως να έχει θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας θα συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Ο παραιτηθείς από το υπουργείο Μεταφορών μετά την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση, Νίκος Μαυραγάνης, ζήτησε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις “να βρίσκονται σε επαγρύπνηση”, ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι ο Πάνος Καμμένος έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής να μην αλλάξει την αριθμητική σύνθεση της Επιτροπής.

Ο κ. Μαυραγάνης στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι το άρθρο 71 του Συντάγματος προβλέπει την υποχρεωτική επεξεργασία των νομοσχεδίων από αρμόδια Επιτροπή προσθέτοντας πως η μόνη εξαίρεση που αναγνωρίζει το Σύνταγμα είναι ο προϋπολογισμός.

“Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα πρόκειται για πραξικόπημα, για αυτό καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις να είναι σε εγρήγορση”, είπε ο κ. Μαυραγάνης, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να απέχουν από την διαδικασία, στην περίπτωση που η πλειοψηφία εισάγει τη συμφωνία των Πρεσπών στην ολομέλεια χωρίς να έχει θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαυραγάνης: Πραξικόπημα αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει από την αρμόδια επιτροπή"

Συνελήφθησαν οι δύο από τους δραπέτες του Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη

Πίσω στο κελί οδηγήθηκαν οι δύο από τους πέντε δραπέτες του Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, οι οποίοι εντοπίστηκαν από μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας.

Αμετανόητοι και προκλητικοί, οι αλλοδαποί που είχαν δραπετεύσει σπάζοντας τα κάγκελα στις 11 Ιανουαρίου, δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν νέα ληστεία, παρ' ότι τούς αναζητούσε η αστυνομία σε ολόκληρη την Αττική. Οι δραπέτες (Αλγερινής και Μαροκινής καταγωγής) έχουν οδηγηθεί στο τμήμα της Ασφάλειας, στην περιοχή.

Οι δύο αλλοδαποί που διέφευγαν είχαν αποδράσει με άλλους τρεις συγκρατούμενούς τους από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου στο Αλλοδαπών, στην Πέτρου Ράλλη.

Κατά τη διάρκεια της απόδρασης, ένας έκτος κρατούμενος δεν κατάφερε να διαφύγει, ενώ τραυματίστηκε ο αξιωματικός Υπηρεσίας στα κρατητήρια, ο οποίος συνεπλάκη με τους επικίνδυνους κακοποιούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν οι δύο από τους δραπέτες του Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη"

«Ο κύβος ερρίφθη»: Με βάση την εμπορική αξία η προστασία της α’ κατοικίας

Με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου θα γίνεται ο υπολογισμός για το αν πρέπει να ενεργοποιηθεί ή όχι η προστασία της α’ κατοικίας στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μετείχε στην ευρεία συντονιστική σύσκεψη που έλαβε χώρα στο ΥΠΟΙΚ ενόψει της έλευσης των δανειστών την επόμενη εβδομάδα.

Η εν λόγω απόφαση χρήσης της χαμηλότερης εμπορικής αξίας φέρεται να ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερη κάλυψη, δηλαδή και πιο ακριβών περιοχών. Κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκαν επίσης βέβαιες ότι δεν θα χρειαστεί παράταση του νόμου Κατσέλη, σε αντίθεση με τις χθεσινές πληροφορίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

«Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα προλάβουμε να συμφωνήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά τη σημερινή σύσκεψη, ενώ παραμένει η διαφωνία αναφορικά με το όριο αξίας του ακινήτου που θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, καθώς με τις προϋποθέσεις για το «κούρεμα» των δανείων.

Άλλες κυβερνητικές πηγές παραδέχθηκαν εμμέσως ότι ανοιχτή θα παραμείνει η εκκρεμότητα με την επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, γιατί «το ΑΣΕΠ είναι πολύ φορτωμένο». Για το αν θα υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές ανέφεραν ότι «έχουμε καλύψει τα 5 από 6 (πεδία) που είχαμε», υπονοώντας ότι θα γίνει κάποιος συμβιβασμός.

Στην σύσκεψη υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο μετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου.

Για το θέμα οι τράπεζες συναντώνται την ερχόμενη Δευτέρα, 21 του μηνός, με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη. Την ερχόμενη εβδομάδα -Τρίτη 22 και Πέμπτη 24 Ιανουαρίου- το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών κυβέρνησης και δανειστών. Βασικά ζητήματα για τις τράπεζες αποτελούν η διάρκεια επιμήκυνσης που θα προσφέρουν οι τυποποιημένες ρυθμίσεις που θα χορηγούνται στους οφειλέτες, το επιτόκιο των ρυθμίσεων και το ύψος του προσφερόμενου «κουρέματος». Επίσης, το αν θα ρυθμίζονται όλες οι οφειλές του δανειολήπτη, δηλαδή πέρα από τα δάνεια προς τις τράπεζες, οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ (κάτι, πάντως, που ισχύει ήδη).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο κύβος ερρίφθη»: Με βάση την εμπορική αξία η προστασία της α’ κατοικίας"

Προ των ιστορικών ευθυνών του για την εκχώρηση της Μακεδονίας θέτουν τέσσερις Ιεράρχες τον ΠτΔ Π.Παυλόπουλο

Ψήφισμα για να σωθεί η Μακεδονία και να μην εκχωρηθεί στα Σκόπια έδωσαν στην δημοσιότητα τέσσερις Ιεράρχες.

Το ψήφισμα απευθύνεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στο οποίο αναφέρεται ότι "η Ελλάδα κινδυνεύει με τον προσεταιρισμό της Μακεδονίας από τα Σκόπια" συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται να την αφήσουν ανυπεράσπιστη.

«Η μέθη του Πρωθυπουργού των Σκοπίων δεν έχει όρια… Προσεταιρίζεται το όνομα της Μακεδονίας. Η Ελλάδα κινδυνεύει… Η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική! Δε την αφήσουμε ανυπεράσπιστη», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων, Μαντινείας, Κερκύρας και Κυθήρων στο ψήφισμά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι τέσσερις Ιεράρχες, «ικετεύουν» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τον ΠτΔ και τον Πατριάρχη να σταθούν στο ύψος των ιστορικών ευθυνών τους και να αποτρέψουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα κοινοποιούν το ψήφισμα στον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα, τον πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση, στους προέδρους των κομμάτων και στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο ψήφισμα των τεσσάρων ιεραρχών:

«1) Τήν Αὐτοῦ Θειοτάτην Παναγιότητα Τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαῖον,

2) Τόν Ἔξοχώτατον Πρόεδρον τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας κ. κ. Προκόπιον Παυλόπουλον,

3) Τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. κ. Ἱερώνυμον,

4) Τόν Ἐξοχώτατον Πρόεδρον τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως κ. κ. Ἀλέξιον Τσίπραν,

5) Τόν Ἀξιότιμον Πρόεδρον τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων κ. κ. Νικόλαον Βούτσην,

6) Τούς Ἐντιμωτάτους κ. κ. Προέδρους τῶν Κομμάτων, μελῶν τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου.

Οί κατωτέρω ἀναγραφόμενοι Μητροπολῖται τῆς Ν.Δ. Ἑλλάδος καί τῶν Ἰονίων Νήσων δηλοῦμεν πρός Ὑμᾶς τά ἑξῆς:

Συμφωνοῦμεν ἀπολύτως καί προσυπογράφομεν ἐκθύμως τήν ἀπό 19ης Δεκεμβρίου 2018 δήλωσιν τῶν Σεβασμιωτάτων Ἀδελφῶν μας, τῶν Μητροπολιτῶν τῆς Μακεδονίας μας, ἐν τῷ συνόλῳ αὑτῆς.

Συμμεριζόμεθα ἀπολύτως τήν ἀνησυχίαν των, ἤτις ἑδράζεται εἰς τάς ἀλυτρωτικάς καί κακοβούλους διαθέσεις τῶν ἡγετικῶν Πολιτικῶν τε καί Ἐκκλησιαστικῶν Παραγόντων τῆς γειτονικῆς χώρας ἔναντι τῆς φιλτάτης ἡμῶν Πατρίδος καί εἰδικώτερον τῆς Μακεδονίας μας!

Ἡ μέθη τοῦ κ. Πρωθυπουργοῦ τῶν Σκοπίων δέν ἔχει ὅρια! Ἐπιθυμεῖ νά ἰσοπεδώση τά πάντα! Ὅλως αὐθαιρέτως οἰκειοποιεῖται καί προσεταιρίζεται τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας! Ἤ Ἑλλάδα μας κινδυνεύει!

Βαθυσεβάστως καί λίαν ἐντίμως ὑπογραμμίζομεν ὅτι Μακεδονία εἶναι μία καί αὔτη εἶναι μόνον Ἑλληνική! Δέν θά τήν ἄφησωμεν ἀνυπεράσπιστον!

Σᾶς ἱκετεύομεν ὅπως μή ἐπικυρώσετε τήν συμφωνίαν!

Μή βάλετε τήν ὑπογραφήν σας εἰς μίαν Συμφωνίαν, ἡ ὁποία θά δημιουργήση τεράστια προβλήματα καί μεγάλην ἀναστάτωσιν τόσον εἰς τήν φιλτάτην Πατρίδα μας, ὅσον καί εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν μας.

Ἐπ’ εὐκαιρία, ἀπευθυνόμενοι πρός τόν Πρωθυπουργόν κ. Ἀλέξιον Τσίπραν, ἀναφωνοῦμεν: Τιμήσατε καί προσέξατε ἰδιαιτέρως τόν ἱερόν Ἐφημεριακόν Κλῆρον τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Σεβασθῆτε δεόντως τήν ’Ορθόδοξον Ἐκκλη­σίαν τῆς Ἑλλάδος, τήν Μητέρα καί Τροφόν τοϋ Ἑλληνικοῦ Γένους!

«Νῦν ὑπέρ πάντων ὅ ἀγών!»

ΟΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ

Ὁ Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας Ἀμβρόσιος

Ὁ Μαντινείας καί Κυνουρίας Ἀλέξανδρος

Ὁ Κερκύρας καί Παξῶν Νεκτάριος

Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ:

Πρός τήν Διαρκῆ Ἱεράν Σύνοδον τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προ των ιστορικών ευθυνών του για την εκχώρηση της Μακεδονίας θέτουν τέσσερις Ιεράρχες τον ΠτΔ Π.Παυλόπουλο"

Διοικητής «Αττικόν» για τη νοσηλεία της μητέρας του σε μονόκλινο: Δεν σχολιάζω τέτοιες ανακοινώσεις

Επιλεκτικές και αποπροσανατολιστικές απαντήσεις δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα μείζονα προβλήματα του ΕΣΥ που καταγγέλλονται. Η περίπτωση του νοσοκομείου «Αττικόν» που βρίσκεται στο προσκήνιο την τρέχουσα εβδομάδα, πλημμυρισμένο από ράντζα, με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και χαλασμένο ιατρικό εξοπλισμό, είναι ενδεικτική. Αρχικά η διοίκηση και στη συνέχεια το υπουργείο Υγείας απάντησαν σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με το επιχείρημα ότι τα ράντζα είναι διαχρονικά.

Τα αντανακλαστικά των απαντήσεων ατόνισαν όμως όταν η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε πως, χθες, Πέμπτη, κι ενώ το νοσοκομείο κατέγραφε την απώλεια μιας διασωληνωμένης σε τετράκλινο θάλαμο και συνέχιζε να μαζεύει ράντζα, ο διοικητής είχε φροντίσει να εισαχθεί η μητέρα του σε μονόκλινο δωμάτιο, στον θάλαμο αρνητικής πίεσης που προορίζεται για τη νοσηλεία ασθενών με ειδικές, υψηλής μεταδοτικότητας λοιμώξεις.

«Δεν σχολιάζω τέτοιες ανακοινώσεις» ήταν η απάντηση που επαναλάμβανε μονότονα ο διοικητής, κ. Δραγώνας, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το ygeiamou.gr την Παρασκευή, μετά την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ.

Ωστόσο, το υπουργείο έσπευσε να στηλιτεύσει την επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Αττικόν». Με ένα μακροσκελές δελτίο τύπου από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, ο κ. Μητσοτάκης υπέστη σκληρή κριτική και απαξιωτικά σχόλια – πχ «ο νέος σωτήρας (από τζάκι που διαχρονικά παράγει σωτήρες)»- για την απόφασή του ως πρόεδρος ενός κόμματος να επισκεφθεί ένα νοσηλευτικό ίδρυμα καθώς επίσης για την επικείμενη παρουσίαση του προγράμματος για την υγεία της ΝΔ.

Παρατίθεται στη συνέχεια από το γραφείο του κ. Πολάκη πλήθος δράσεων και παρεμβάσεων στο «Αττικόν» προκειμένου να αποδειχθεί η χρηματοδότηση, η ενίσχυση με προσωπικό, η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού – χωρίς βεβαίως να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα τρωτά αυτής της διαδικασίας, όπως πχ το προσωπικό είναι επικουρικό, η χρηματοδότηση πολλών αναγκών μέσω ΕΣΠΑ και δωρεών, και με παράβλεψη των μόνιμων προβλημάτων όπως ο χαλασμένος στεφανιογράφος.

Και κυρίως, χωρίς να δίδεται απάντηση για το φλέγον ζήτημα που προφανώς και αποτελεί ευθύνη και αυτής της διοίκησης, δηλαδή για τα ράντζα. Ο αριθμός των 121 ράντζων που αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικόν» μετά την εφημερία της περασμένης Τρίτης και ο θάνατος μιας γυναίκας που ήταν διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ, ουδόλως αναφέρονται στην απάντηση του υπουργείου Υγείας, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Ωστόσο, αυτό ακριβώς επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του: «Δυστυχώς, η κατάσταση που είδα στο Αττικό νοσοκομείο δεν είναι αντάξια ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Ελλάδα του 2019. Ράντζα στους διαδρόμους, λίγοι νοσηλευτές, εξοπλισμός ο οποίος δεν δουλεύει. Ένα νοσοκομείο κόσμημα σε μια δύσκολη περιοχή της Αττικής, το οποίο δυστυχώς ακολουθεί μια πτωτική πορεία. Δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, προφανώς πολλά είναι παλιά. Έχει έρθει, όμως, η ώρα να αντιμετωπιστούν δραστικά, με μια τολμηρή παρέμβαση η οποία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας έτσι ώστε να γίνει επιτέλους ένας ουσιαστικός διαχωρισμός μεταξύ πρωτοβάθμιας φροντίδας και της φροντίδας που οι ασθενείς αναζητούν στα νοσοκομεία. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλο το προσωπικό του νοσοκομείου: γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υποστηρικτικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν για να μπορέσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς. Η Νέα Δημοκρατία στα μέσα Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει με λεπτομέρεια το πρόγραμμα της για μια ποιοτική δημόσια υγεία για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας

«Σχετικά με την χθεσινή επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικό» και τις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, κάθε ειλικρινής και καλόπιστος σχολιαστής και ο καθένας σ’ αυτόν τον τόπο που δεν πάσχει από επιλεκτική αμνησία θα παρατηρούσε τα εξής:

Καταρχήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί τόσο υπεύθυνη αντιπολίτευση και εμφανίζεται τόσο έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας, που ενώ επί 3,5 χρόνια τώρα ζητάει εκλογές, αναβάλλει όλο αυτόν τον καιρό από μήνα σε μήνα το πρόγραμμά του για την Υγεία. Εσχάτως μάλιστα «έταξε» ότι αυτό θα παρουσιαστεί τον …επόμενο Φεβρουάριο.

Αλλά αλήθεια, υπάρχει κανείς σ’ αυτόν τον τόπο που να αγωνιά για τις περιζήτητες αυτές θέσεις της ΝΔ και του αρχηγού της για την Υγεία ; Λες και δεν ξέρουμε όσοι μιλάμε ελληνικά (και όχι μόνο) σε αυτή τη χώρα ότι ο νέος σωτήρας (από τζάκι που διαχρονικά παράγει σωτήρες) που έρχεται να απαλλάξει το δημόσιο σύστημα Υγείας από τους καταστροφείς του, τον Πολάκη και τον Τσίπρα, συμμετείχε ως υπουργός στην κυβέρνηση που κρατούσε για χρόνια μέσα στην κρίση αποκλεισμένους από τη δημόσια περίθαλψη 2.000.000 ανασφάλιστους. Την κυβέρνηση που θέσπισε το 5ευρο για όποιον ήθελε ακόμα και μια ιατρική συμβουλή να ζητήσει σε δημόσιο νοσοκομείο (ωσάν να είναι «είσοδος» σε νυχτερινό κλαμπ και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνει ποτό). Την κυβέρνηση που απαξίωνε καθημερινά και συρρίκνωνε μεθοδικά το δημόσιο σύστημα σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό για να το δώσει βορά στον «φίλο» ιδιωτικό τομέα της Υγείας… και τόσα άλλα που δεν χρειάζεται να τα παραθέσουμε εδώ, γιατί οι πολίτες αυτής της χώρας δεν έχουν μαζικά συμπτώματα ασυνειδησίας και αμνησίας.

Και αν διαφωνούσε με όλη αυτή την πολιτική της κυβέρνησής του για την Υγεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί δεν μας το είπε τόσον καιρό, αλλά τουναντίον σκέφτεται και συσκέπτεται από μήνα σε μήνα εδώ και χρόνια για να διατυπώσει νέα ;

Για την ουσία τώρα, που έχει να κάνει με το ΠΓΝ «Αττικόν» και τα στοχευμένα δημοσιεύματα του αντιπολιτευτικού Τύπου τις προηγούμενες ημέρες, καλό θα ήταν για τον αρχηγό της (ομολογουμένως πολύ «νευρικής» τον τελευταίο καιρό) ΝΔ να σκύψει στις δημοσιευμένες απαντήσεις που έδωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου, που χαίρει καθολικής εκτίμησης και για τη διοικητική και για την επιστημονική της επάρκεια. Όσο για το πόσο «έχει εγκαταλείψει το νοσοκομείο-στολίδι» αυτό η Κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη, οι αριθμοί παρουσιάζουν την αδιαμφισβήτητη αλήθεια και τον διαψεύδουν κατάφωρα. Μια ματιά μόνο αν έριχνε στη χρηματοδότηση και τους δημοσιευμένους προϋπολογισμούς του Νοσοκομείου, θα επέλεγε άλλο προορισμό για αντιπολιτευτική επίσκεψη: Έχουμε λοιπόν 65.877.567 € για το 2015, 69.935.316 € για το 2016, 80.742.000 € για το 2017, 86.314.824 € για το 2018. Επίσης τα τελευταία χρόνια, παρά την συνεχή αφαίμαξη προσωπικού από μετατάξεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις, καταφέραμε με γενναίες προσλήψεις να ισορροπήσουμε και να αυξήσουμε το προσωπικό (ιατρικό και μη). Από το 2016 μέχρι σήμερα, αυτό επιτεύχθηκε με ένταξη μόνιμου και επικουρικού προσωπικού (με προσλήψεις, συμβάσεις και μετακινήσεις με διάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά 244 ιατρών, 144 νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων, καθώς και 68 εργαζομένων από κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ. Όσο για τη δυναμικότητα, τις υποδομές και τον εξοπλισμό, κι εκεί οι αριθμοί είναι εύγλωττοι: Από ένα σύνολο συμβασιοποιημένων διαγωνισμών προμηθειών ύψους 19.609.631 €, έχει ήδη αντικατασταθεί ιατρο-τεχνολογικός εξοπλισμός αξίας 2.100.000 €, ηλεκτρο-μηχανολογικός εξοπλισμός αξίας 603.000 €, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ή άμεση περαίωση αναβαθμίσεις ιατρικού εξοπλισμού αξίας περίπου 5.000.000 € (700.000 € από το ΠΔΕ, 1.361.500 € από ΕΣΠΑ, 1.800.000 € από Περιφέρεια Αττικής, 820.000 € από 2η ΥΠΕ μέσω ΕΣΠΑ, 236.300 € από πόρους της 2η ΥΠΕ). Σε αυτά προστίθενται και 700.000 € που καταβλήθηκαν για τη συντήρηση εξοπλισμού και υποδομών. Όσο για την ανάπτυξη νέων Μονάδων στο Νοσοκομείο, εξασφαλίσαμε και αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχου ύψους 4.240.000 €, με το Νοσοκομείο να αποκτά σύγχρονη Μονάδα Ακτινοθεραπείας και Μονάδα αυξημένης φροντίδας Παίδων. Επιπλέον, χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήθηκε Μονάδα απολύμανσης κλινών, τέσσερις (4) επιπλέον (από 7 σε 11) χειρουργικές αίθουσες, ανάπτυξη Θωρακο-χειρουργικής κλινικής και άλλα που δεν χωράνε σε ένα απαντητικό δελτίο Τύπου. Σημαντική θετική εξέλιξη αποτέλεσε μετά την ενίσχυση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου με νοσηλευτικό προσωπικό, η από 04/01/2019 λειτουργία τριών (3) επιπλέον κλινών ΜΕΘ (αύξηση κλινών ΜΕΘ σε λειτουργία από 16 σε 19). Επίσης, μέχρι τέλους Φεβρουαρίου το πολύ, θα τεθούν σε λειτουργία επιπλέον άλλες τρεις (3). Τέλος, ένα σημαντικό στοιχείο, που πρέπει να γνωρίζουν όλοι (και ο Κ. Μητσοτάκης βέβαια) είναι η εξέλιξη με τις πληρωμές των υποχρεώσεων του Νοσοκομείου. Όταν αναλάβαμε με την νέα Διοίκηση, από ένα σύνολο ανεξόφλητων υποχρεώσεων 80.333.074 €, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είχαν φτάσει τα 61.700.114 €. Σήμερα το Νοσοκομείο μείωσε δραστικά τα ληξιπρόθεσμα κατά 84,09% (σχεδόν δηλαδή τα εξαφάνισε) και συνολικά τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις κατά 66,05%. Και πλέον τα πάντα στο Νοσοκομείο εξοφλούνται μέσα σε 6 μήνες (που αυτό στην αγορά ισοδυναμεί με μετρητοίς). Αυτά κ. Μητσοτάκη δεν επιτυγχάνονται με «επισκέψεις», αλλά με πολύ δουλειά, σχέδιο, εξοικονόμηση και κυρίως… με το σταμάτημα της διαφθοράς και της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων.

Όσες «εφόδους» και να κάνει ο Κ. Μητσοτάκης στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, δεν θα μπορέσει να κρύψει την ταραχή που τον διακατέχει για τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, ακόμα και τις πιο πρόσφατες της Τετάρτης 16-1-2019 που η ελληνική Βουλή ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Από τη μεριά μας, μόνο «συμπάθεια» μπορούμε να νιώσουμε για έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που, παρά τις άοκνες προσπάθειές του, δεν του «βγαίνει» τίποτα από τότε που ανέλαβε αρχηγός στο κόμμα του».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διοικητής «Αττικόν» για τη νοσηλεία της μητέρας του σε μονόκλινο: Δεν σχολιάζω τέτοιες ανακοινώσεις"

Γιώργος Παπανδρέου: Θετική η Συμφωνία των Πρεσπών, «όχι» στον διχασμό

Τη θετική του άποψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία είχε διατυπώσει τον Ιούνιο του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, επαναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο» που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του για τη Συμφωνία, με βάση και την δήλωσή του τον Ιούνιο του 2018, όταν την είχε χαρακτηρίσει ως μια ισορροπημένη συμφωνία συμπληρώνοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων απαντά: «..Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την «ΕφΣυν», ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του ξεκαθαρίζει, επίσης, «πώς κρίνει τη ρηματική διακοίνωση, τον Κώστα Καραμανλή και την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ. Ποιό μήνυμα στέλνει στον Αλέξη Τσίπρα και στη Φώφη Γεννηματά. Τι λέει για το διάλογο των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων».

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ, την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχε χαιρετίσει τον Ιούνιο του 2018 η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Παπανδρέου: Θετική η Συμφωνία των Πρεσπών, «όχι» στον διχασμό"

Σκόπια: «Η ‘μακεδονική’ γλώσσα προστατεύεται και εξασφαλίζεται για πάντα…

«Το αντιλαϊκό αντι-δυτικό VMRO-DPMNE με επικεφαλής τον Χριστιάν Μίτσκοσκι, προσπαθεί πάση θυσία να διασπείρει τη διαίρεση και το μίσος και να υπονομεύσει την οικοδόμηση μιας κοινωνίας για όλους.

»Μάταια οι προσπάθειες του Μίτσκοσκι και του VMRO-DPMNE με αδικαιολόγητες ποινικές κατηγορίες να εμποδίσουν την πρόοδο του κράτους», γράφει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα SDSM απαντώντας στις δηλώσεις για υποβολή μηνύσεων από την κύρια αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση αναφερόμενη στην αναγνώριση ως επίσημης γλώσσας της αλβανικής σε όλη την επικράτεια, σημειώνει:

«Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών ρυθμίσει τη χρήση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στη ‘Μακεδονία’ όπως προβλέπει η Συμφωνία Πλαίσιο του 2001 και δεν επηρεάζει τη χρήση και την προστασία της ‘μακεδονικής’ (βαρδαρικής) γλώσσας.

Στη δήλωση της αντιπολίτευσης ότι ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών δεν υπεγράφη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το SDSM απαντά ως εξής:

«Η δημοσίευση του νόμου στην ‘Σλούζμπεν Βεσνίκ’ [Εφημερίδα της Κυβερνήσεως] με την υπογραφή του προέδρου του κοινοβουλίου, έγινε μόνο εξαιτίας της κατάπτυστης παραβίασης του Συντάγματος από τον Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει την κύρωση η οποία με νόμιμο τρόπο έχει περάσει για δεύτερη φορά και με ειδική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

Καταλήγει η ανακοίνωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος- SDSM, σύμφωνα με το σκοπιανό κανάλι «tv21»:

«Το VMRO-DPMNE και ο επικεφαλής του, Μίτσκοσκι, προσφέρουν μόνο καταστροφή, διαίρεση, μίσος και απομόνωση. Η ‘Μακεδονία’ έθεσε τέλος στο σκοτάδι και επέλεξε ένα λαμπρό μέλλον στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ως χώρα εταίρος του δημοκρατικού κόσμου».

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: «Η ‘μακεδονική’ γλώσσα προστατεύεται και εξασφαλίζεται για πάντα…"

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για Πρέσπες: «Μια συμφωνία που διχάζει δεν δικαιώνεται»

Συμφωνία που καλλιεργεί την πόλωση και προσβάλλει την ελληνική ιστορία είναι σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο romfea.gr.

Όπως αναλύει στο άρθρο του, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, η Συμφωνία διχάζει τους λαούς στο εσωτερικό τόσο της Ελλάδας, όσο και των Σκοπίων. Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, αναφέρει: «Χωρίς εθνικιστικές τάσεις, αλλά με εθνική συνείδηση (σ.σ. η Εκκλησία) δηλώνει ότι αφού το ίδιο το όνομα της Μακεδονίας αποτελεί στοιχείο της Ιστορίας, του πολιτισμού και της ταυτότητας των Ελλήνων και όρο προσδιοριστικό στην ιστορία του Έλληνα για την αυτοσυνειδησία του, γι' αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν άλλον»

Πιο αναλυτικά το άρθρο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας:

«Σέ λίγες ημέρες το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να τοποθετηθεί, θετικά ή αρνητικά, απέναντι σε μία συμφωνία, αυτή η οποία υπογράφτηκε στη λίμνη των Πρεσπών, και η οποία ενώ θεωρείται ότι επιλύει ένα χρονίζον πρόβλημα μεταξύ της πατρίδας μας και της γείτονος χώρας των Σκοπίων εντούτοις στο εσωτερικό και των δύο χωρών δημιουργεί εντάσεις, διχοστασίες, πολώσεις και έντονες αντιπαραθέσεις.

Σε όλο αυτό τό σκηνικό, πού ἀπό τούς κρατοῦντες τῆς πολιτικῆς ἡγεσίας τίθενται ἐτικέττες προοδευτισμοῦ ἤ συντηρητισμοῦ, ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἔχει δικαιωματικά τοποθετηθεῖ ἔναντι αὐτῆς τῆς συμφωνίας, ὄχι μέ κριτήρια πολιτικά οὔτε γιά νά καλλιεργήσει πολωτικό κλῖμα ἀλλά γιατί θεωρεῖ ὅτι τό περιεχόμενο τῆς συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν εἶναι προσβλητικό γιά τήν ἴδια τήν Ἑλληνική Ἱστορία καί τόν Ἑλληνικό Πολιτισμό.

Χωρίς ἐθνικιστικές τάσεις ἀλλά μέ ἐθνική συνείδηση δηλώνει ὅτι ἀφοῦ τό ἴδιο τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας ἀποτελεῖ στοιχεῖο τῆς ἱστορίας, τοῦ πολιτισμοῦ καί τῆς ταυτότητας τῶν Ἑλλήνων καί ὅρο προσδιοριστικό στήν ἱστορία τοῦ Ἕλληνα καί γιά τήν αὐτοσυνειδησία του γιαυτό καί δέν μπορεῖ νά χρησιμοποιηθεῖ ἀπό κανέναν ἄλλον.

Ἡ ἵδρυση ἑνός νέου κράτους, αὐτό τῶν Σκοπίων, μέ τρόπο λανθασμένο, μέ τό ὁποῖο ἐθεωρεῖτο ὅτι θά ἐπιλύοντο καί θά ἐκτονώνονταν πολλοί ἐθνικιστικοί τριγμοί στή περιοχή τῶν Βαλκανίων καί θά ἐπιτυγχάνετο μία ἀντίστοιχη ἐθνικιστική ἰσορροπία, δημιούργησε πρώτιστα σέ αὐτό τό ἴδιο τό κράτος κρίση ἐθνικῆς ταυτότητας, γιατί δέν εὕρισκε ἔρεισμα οὔτε σέ κάποια ἱστορική ἀναφορά οὔτε καί σέ κάποιον πολιτισμό, ἐνῶ ἀνάλογη κρίση δημιουργήθηκε καί στό ἐκκλησιαστικό καί γλωσσικό ἐπίπεδο.

Ἔτσι λοιπόν ἐνῶ ὑπῆρχε ἕνα κράτος δέν μποροῦσε ἐξαιτίας τῆς πολυεθνικῆς του σύνθεσης νά προσδιορίσει τήν ταυτότητά του, καί τίς ρίζες του, ἀπό ὅπου θά ἀντλοῦσε στοιχεῖα, μέ τά ὁποῖα θά σημαίνετο ἕνας ἀντίστοιχος πολιτισμός καί μία ἱστορία, καί θά δομεῖτο μία ἀντίστοιχη ἐθνική, γλωσσική, ἐκκλησιαστική καί πολιτισμική ταυτότητα.

Δημιουργήθηκε δηλαδή ἕνα κράτος, αὐτό τῶν Σκοπίων, χωρίς ἱστορία, παράδοση καί πολιτισμό, ἀλλά καί χωρίς ὄνομα, σημαντικό στοιχεῖο γιά τήν ταυτότητα τοῦ κάθε κράτους καί συγχρόνως προσδιοριστικό, ὡς διακριτικό γνώρισμά του.

Καί φυσικά δέν μποροῦσε νά βρεθεῖ ἕνα ὄνομα, τό ὁποῖο θά ἐξέφραζε μία «ἑνωμένη δημοκρατία» ὡς μεῖγμα πολλῶν ἱστορικῶν καί πολιτισμικῶν δεδομένων μέ μία ἀνύπαρκτη ἱστορία, καί μία πολιτισμική ἀσυνέχεια, γεγονός πού ἰσχύει ἀκόμη καί σήμερα. Σέ ἀνάλογο ἀδιέξοδο βρίσκεται καί τό ἐκκλησιαστικό μόρφωμα πού δημιουργήθηκε σ’ αὐτό τό κράτος τῶν Σκοπίων, καί τό ὁποῖο βρίσκεται σέ ἐκκλησιαστική ἀπομόνωση καί ἀκοινωνησία.

Ἕνα κράτος ὅμως χωρίς ἱστορία, πολιτισμό, γλῶσσα καί μέ χαρακτῆρα ἐθνοφυλετικό δέν μπορεῖ νά ἐπιβιώσει καί αὐτό ἐκφράστηκε ἄμεσα μέ τό ἀδιέξοδο στήν ἀναζήτηση ἑνός ὀνόματος, τό ὁποῖο θά ἔπρεπε ὄχι μόνο νά τό προσδιορίζει στή σημερινή κρατική ὀντότητά του, ἀλλά καί νά τό συνδέει καί μέ ἕνα ἀντίστοιχο ἱστορικό καί πολιτισμικό παρελθόν, στοιχεῖα τά ὁποῖα εἶναι ἐν προκειμένῳ γιά τό ἴδιο τό κράτος τῶν Σκοπίων ἀνύπαρκτα.

Ὅπως τό κράτος τῶν Σκοπίων διαμορφώθηκε, μέ συρραφή ἐδαφικῶν δανείων, προσπάθησε γιά ἀρκετά χρόνια νά δημιουργήσει καί πυλῶνες ἱστορίας καί πολιτισμοῦ δανειζόμενο ἀπό ἄλλα κράτη γλωσσικά ἰδιώματα ἤ διαλέκτους καί πολιτισμικά στοιχεῖα, παραχαράσσοντας ὅμως μέ τόν τρόπο αὐτό τήν ἱστορία τῶν γειτονικῶν λαῶν του.

Κανένα κράτος δέν πετυχαίνει τήν ὁριοθέτηση τῆς ὀντότητάς τους μέ ἀναφορές οἱ ὁποῖες ἀποτελοῦν στοιχεῖα μιᾶς ἄλλης ἐθνικῆς ταυτότητας ἑνός ἄλλου πολιτισμοῦ καί μιᾶς ἄλλης ἱστορικῆς πραγματικότητας, καί τά ὁποῖα μάλιστα εἴτε τά ὑφαρπάζει εἴτε τά διεκδικεῖ.

Ἔτσι λοιπόν τό ἱστορικό ὄνομα τῆς Μακεδονίας, εἴτε μέ γεωγραφικό ἤ χρονικό προσδιορισμό, σύνθετο ἤ ὄχι, ἐμπεριέχει μία ἱστορία καί ἐκφράζει ἕναν πολιτισμό ὁ ὁποῖος ἀποτυπώνεται στή διαχρονία τῆς ἑλληνικῆς ἱστορίας καί ἐπιβεβαιώνεται γλωσσικά, πολιτιστικά καί πολιτισμικά μέσα στόν ἴδιο τόν ἑλληνικό χῶρο, καί γιαυτό δέν μπορεῖ νά γίνει ἀντικείμενο χρήσης ἤ διεκδίκησης ἀπό κάποιο ἄλλο κράτος, μέ τό ὁποῖο οὐδεμία σχέση ταυτότητας ἔχει.

Γιαυτά τά στοιχεῖα ταυτότητας ἀγωνίστηκε καί ἡ Ἐκκλησία, ὥστε νά διατηρηθοῦν καί νά διαφυλαχθοῦν χωρίς ἐθνικιστικές ἤ ἐθνοφυλετικές τάσεις ἤ παρεκτροπές γιαυτό καί μπορεῖ σήμερα νά παίρνει θέση ἔναντι τῆς κάθε μορφῆς παραχάραξης, ἀμφισβήτησης ἤ διεκδίκησής τους ἀπό ἀλλότρια ἔθνη.

Ἡ Ἐκκλησία σέβεται τούς πάντες ἀλλά ἀπαιτεῖ καί σεβασμό ἀπό τούς ὅλους σέ κάθε τι τό ὁποῖο ἀποτελεῖ στοιχεῖο τῆς ἐθνικῆς, ἱστορικῆς, πολιτισμικῆς καί γλωσσικῆς μας ταυτότητας.

Ἡ χρήση σύνθετης ἤ μή ὀνομασίας μέ τόν ὅρο Μακεδονία ἀπό τό κράτος τῶν Σκοπίων, γεωγραφικό ἤ χρονικό προσδιορισμό, ἡ υἱοθέτηση μιᾶς κατ’ ὄνομα μακεδονικῆς γλώσσας, ἡ νομική καί γραφειοκρατική ἐπιβολή μιᾶς δῆθεν μακεδονικῆς ἰθαγένειας ἤ ἐθνότητας καί ἡ ἐγκαθίδρυση ἑνός μακεδονικοῦ ἐκκλησιαστικοῦ μορφώματος δέν ἐπιλύει οὔτε στό ἐσωτερικό τοῦ συγκεκριμένου κράτους τῶν Σκοπίων ἀλλ’ οὔτε καί σέ σχέση μέ τήν ἴδια τήν πατρίδα μας τά ἐμφωλεύοντα προβλήματα. Ἀντίθετα ἐπιτείνει καί ἐνδυναμώνει μίση, ἐθνικιστικές τάσεις καί ἀντιπαλότητες, γεγονότα γνωστά καί ἐπικίνδυνα γιά τόν χῶρο τῶν Βαλκανίων.

Μία συμφωνία λοιπόν πού δέν λύνει ἀλλά δημιουργεῖ νέα προβλήματα καί ἡ ὁποία δέν δικαιώνεται οὔτε ἱστορικά, οὔτε πολιτισμικά πρέπει νά ξαναγραφτεῖ. Κανένας δέν ἀντιστρατεύεται στήν ἀναγκαιότητα ἔνταξης τοῦ κράτους τῶν Σκοπίων στό ΝΑΤΟ καί στήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση μέ σκοπό τήν ἐπίτευξη ἰσορροπίας στήν εὑρύτερη περιοχή, ὄχι ὅμως μέ τό προσωπεῖο ἑνός ὑποφώσκοντος ἀλυτρωτισμοῦ, στοιχεῖα τοῦ ὁποίου ἐκφράστηκαν κατά τήν διάρκεια τῆς συζήτησης γιά τή συνταγματική κατοχύρωση τῆς συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν στό Κοινοβούλιο τῶν Σκοπίων, ὅπως γιά παράδειγμα τά περί ὕπαρξης μακεδονικῆς δῆθεν μειονότητας στήν πατρίδα μας, καί τά ὁποῖα πάντοτε θά παραμένουν στοιχεῖα τριβῆς καί ἀμφισβήτησης σέ κάθε ἐπίπεδο τοῦ δημόσιου βίου (ἐκπαίδευση, ἐμπόριο, ἐκκλησιαστική πραγματικότητα).

Μία συμφωνία λοιπόν πού διχάζει εἶναι μία ἀλυσιτελής πρόταση ὅσες δεκαετίες καί ἄν παρέλθουν, μάλιστα ὅταν τά στοιχεῖα αὐτῆς τῆς συμφωνίας εἶναι στοιχεῖα ἀμφισβήτησης τῆς ἐθνικῆς καί πολιτισμικῆς ταυτότητας τῆς ἱστορίας τῶν Ἑλλήνων».

romfea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Μεσσηνίας για Πρέσπες: «Μια συμφωνία που διχάζει δεν δικαιώνεται»"

Άλλαξαν το ΠΔ για να μείνει άλλον έναν χρόνο στη θέση του ο Αρχηγός του ΛΣ

Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για άλλον έναν χρόνο στην ηγεσία του Λ.Σ για τον αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη μετά την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της τροποποίησης του άρθρου για την παραμονή του Αρχηγού.

‘Ετσι από το 2+1 έτη που προέβλεπε  η παράγραφος 2 του άρθρου 13  του Π.Δ 81/2012 τα έτη έγιναν 2+ 2.


bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλαξαν το ΠΔ για να μείνει άλλον έναν χρόνο στη θέση του ο Αρχηγός του ΛΣ"

Δρομοκαΐτειο: Στάση εργασίας και διακοπή της εφημερίας – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας 8π.μ. έως 12:00, διακοπή της εφημερίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο», για την Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου, με κύρια θέματα την υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του Ιδρύματος.

«Σε 1.400 οργανικές θέσεις υπηρετούν 450 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων», αναφέρει το Σωματείο, προσθέτοντας ότι «το Νοσοκομείο εφημερεύει δύο ημέρες την εβδομάδα και εισάγονται κατ’ έτος 3.000 ασθενείς εκ των οποίων οι 2.000 είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό».

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού σημειώνει ότι «δύο νοσηλευτές κάνουν βάρδια σε κάθε νοσηλευτικό τμήμα που είναι περιπτεριακού τύπου, απομακρυσμένα το ένα από το άλλο με 30 ασθενείς, πολλοί εξ αυτών των ασθενών είναι μη αμιγώς ψυχιατρικά περιστατικά. Φυλακισμένοι, υπόδικοι, εγκληματίες, προνοιακά και κοινωνικά περιστατικά, νοσηλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες με ψυχική νόσο χωρίς δυνατότητα να συνεννοηθούμε». Προσθέτει ότι τον τελευταίο χρόνο «αφού έκλεισαν όλες οι δημόσιες δομές, νοσηλεύονται με εισαγγελική εντολή άτομα με αυτισμό στο Δρομοκαΐτειο, χωρίς να διαθέτει την υποδομή νοσηλείας».

Στην ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται επίσης ότι, «οι Μονάδες αποϊδρυματοποίησης – αποασυλοποίησης των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από Κράτος και Ευρωπαϊκή Ένωση περνάνε από face control τους ασθενείς. Όποιος δεν τους κάνει, με τη διαδικασία των εισαγγελικών εντολών, τον ξεφορτώνονται στο Δρομοκαΐτειο».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρομοκαΐτειο: Στάση εργασίας και διακοπή της εφημερίας – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι"

Ο Δανέλλης ενσωματώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ: Υπέγραψε ερώτηση με έξι ΣΥΡΙΖΑίους βουλευτές

Κοινή ερώτηση με έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Σπύρος Δανέλλης λίγες ημέρες μετά την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η ερώτηση εγκαινιάζει την κοινοβουλευτική συνεργασία του ανεξάρτητου βουλευτή με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύει τις εκτιμήσεις πως το επόμενο διάστημα ο κ. Δανέλλης θα ενταχθεί στο δυναμικό της Κουμουνδούρου.

Το κείμενο υπογράφεται από τους: Βάλια Βαγιωνάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκος Ηγουμενίδη, Εμμανουήλ Θραψανιώτη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Αντώνης Μπαλωμενάκη και Σπύρο Δανέλλη.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί μέτρο για την ουσιαστική στήριξη της νησιωτικότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά και από τη Συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ, καθώς και ότι στη χώρα μας επί τέσσερις περίπου δεκαετίες η εφαρμογή του αποτέλεσε πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων και εξαγγελιών σε βάρος των κατοίκων της νησιωτικής χώρας.

Επιπλέον σημειώνουν ότι η σημερινή Κυβέρνηση - σε μια περίοδο δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής - υλοποίησε τη δέσμευση της απέναντι στους νησιώτες εφαρμόζοντας πιλοτικά και θεσμοθετώντας για πρώτη φορά ένα ουσιαστικό μέτρο που απαντά στις ανάγκες των νησιωτών και στις ανάγκες για ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του μέτρου στην Κρήτη, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Κρήτη από ένα θεσμό που θωρακίζει αποτελεσματικά τους πολίτες της, και ότι η καθολική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλη τη Νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεί την Κρήτη, ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα επεκταθεί εντός του έτους και με ποιο χρονοδιάγραμμα το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δανέλλης ενσωματώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ: Υπέγραψε ερώτηση με έξι ΣΥΡΙΖΑίους βουλευτές"

Μαυρωτάς και Ψαριανός «καρφώνουν» την Χρυσοβελώνη για τους χρυσούς της μισθούς

Εξηγήσεις για τους λόγους που η Μαρίνα Χρυσοβελώνη κατάφερε να εισπράξει μηνιαία αποζημίωση 1880 ευρώ καθαρά για τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, μια θέση που μέχρι πρότινος ήταν άμισθη, ενώ μάλιστα παραμένει υφυπουργός, ζητούν ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών οι βουλευτές του Ποταμιού αναρωτιούνται πόσους μισθούς λαμβάνει τελικά η κ. Μαρίνα Χρυβελώνη. Επισημαίνουν μάλιστα πως η αποζημίωση της για την θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας. καθορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, με απόφαση των Σπίρτζη και Χουλιαράκη, ενώ το συγκεκριμένο Συμβούλιο έχει να συνεδριάσει από τον Ιούλιο!

πίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών σχετικά με το πόσους μισθούς λαμβάνει η κ. Μαρίνα Χρυβελώνη κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην ερώτηση επισημαίνουν πως η υφυπουργός Μ. Χρυσοβελώνη παραμένει Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας με μηναία αποζημίωση 1800 καθαρά (2.280 μικτά), το οποίο μάλιστα έχει να συνεδριάσει από τον Ιούλιο του 2018. Επισημαίνουν ότι αρχικά η εν λόγω θέση ήταν άμισθη, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2018 καθορίστηκε μηναία αποζημίωση με ΚΥΑ Σπίρτζη-Χουλιαράκη.

Ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς για ποιο λόγο διαπιστώθηκε η ανάγκη αποζημίωσης ενώ η κ. Χρυσοβελώνη ήταν ήδη υφυπουργός κι αν θα οριστεί διάδοχο πρόσωπο στην θέση αυτή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: Μισθοδοτείται και για τις δύο θέσεις που κατέχει η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη;

Στις 3 Νοεμβρίου 2017, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη, η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, διορίστηκε αμισθί Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ). Στις 12 Ιουλίου 2018, με την απόφαση ανασυγκρότησης του ΕΣΟΑ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζης, διατηρεί την κ. Χρυσοβελώνη στη θέση της Προέδρου. Η θέση παραμένει άμισθη.

Στις 29 Αυγούστου 2018, στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, η κ. Χρυσοβελώνη διορίζεται, υφυπουργός Εσωτερικών. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 κι ενώ έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού, με κοινή απόφαση (ΚΥΑ) υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χουλιαράκης, καθορίζεται η μηνιαία αποζημίωση (1.800 ευρώ καθαρά, 2.280 ευρώ μικτά) της Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ), σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4530/2018 («Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις»), όπου ορίζεται ότι δύναται η καταβολή αμοιβής ή αποζημίωσης στην Πρόεδρο του Ε.Σ.Ο.Α. και μάλιστα αναδράμει από τον Αύγουστο του 2018.

Με δεδομένο ότι, στις 20 Σεπτεμβρίου η κ. Μ. Χρυσοβελώνη ήταν ήδη υφυπουργός
Με δεδομένο ότι, η κ. Μ. Χρυσοβελώνη παραμένει Πρόεδρος του Ε.Σ.Ο.Α παρότι το Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει από τον Ιούλιο του 2018 προκύπτει ζήτημα νομιμότητας και ηθικής τάξης.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Με ποιο σκεπτικό διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα αποζημίωσης της κ. Μ. Χρυσοβελώνη για το έργο της ως προέδρου το ΕΣΟΑ, ενώ ήδη από τον Αύγουστο 2018 μισθοδοτείτο ως υφυπουργός;
2) Έχει αποποιηθεί η κ. Μ. Χρυσοβελώνη του μισθού της ως Πρόεδρος του ΕΣΟΑ;
3) Θα οριστεί διάδοχο πρόσωπο της υφυπουργού κ. Χρυσοβελώνη στην θέση του Πρόεδρου του ΕΣΟΑ ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθήνας

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαυρωτάς και Ψαριανός «καρφώνουν» την Χρυσοβελώνη για τους χρυσούς της μισθούς"

Πηγές ΝΔ: Δεσμευτική για τη χώρα η συμφωνία των Πρεσπών

Αν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ γίνεται πλέον μια τυπική και ανεπίστροφη υποχρέωση της Ελλαδας”, αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

Και αυτό γιατί όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές προερχόμενες από τη ΝΔ “το άρθρο 2 της Συμφωνίας δεσμεύει ρητά την Ελλάδα να μην παρεμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου να κυρώσει μαζί και το πρωτόκολλο”.

“Η ΝΔ επαναλαμβάνει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην κυρωθεί η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και κατά συνέπεια ούτε το πρωτόκολλο”, καταλήγουν οι πηγές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πηγές ΝΔ: Δεσμευτική για τη χώρα η συμφωνία των Πρεσπών"

Λέσβος: ΕΔΕ για την εντολή καταμέτρησης των πολιτών που θα ταξιδεύσουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο

Ενορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του αξιωματικού που έδωσε εντολή να καταμετρηθούν οι πολίτες οι οποίοι θα ταξιδεύσουν από την Λέσβο στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Κυριακής διατάχθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Σχετικά με έγγραφο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου προς τις Υπηρεσίες της, που διακινείται σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, ανακοινώνεται ότι από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου διατάχτηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας καθώς το έγγραφο αυτό δεν απηχεί το περιεχόμενο και το πνεύμα διαταγών της ιεραρχίας».

Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου ζητούσε εγγράφως ενημέρωση για το πόσοι και πως θα ταξιδεύσουν από το νησί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.
Ενδεικτική είναι η φράση στο αστυνομικό έγγραφο που αναφέρει «Παρακαλούμε όπως μας αναφέρετε αριθμό ατόμων καθώς και μέσων μεταφοράς που προτίθεται να αναχωρήσουν από την περιοχή ευθύνης σας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Αθήνα την 20/01/2019 ημέρα Κυριακή έστω και αρνητικώς».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: ΕΔΕ για την εντολή καταμέτρησης των πολιτών που θα ταξιδεύσουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο"

Συνεχίζονται μέχρι την 1η Φεβρουαρίου οι κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων

Με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος συνεχίζονται μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019 οι καθημερινές δίωρες διακοπές (σ.σ. από 13.00 έως 15.00) των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας σε όλα τα ακροατήρια των Ποινικών και Πολιτικών Δικαστηρίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι δικές θα αρχίζουν στις 9 αλλά όσοι υπάλληλοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις θα «κατεβαίνουν» από την έδρα στις 13.00 το μεσημέρι.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται με τους υπαλλήλους να ζητούν την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας και την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης των νέων δικαστικών υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα, οι δικαστικοί υπάλληλοι αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με τρίωρες καθημερινές στάσεις εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζονται μέχρι την 1η Φεβρουαρίου οι κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων "

Συμφωνία των Πρεσπών: Με 120 ευρώ «καθαρίσαμε» και με τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων

Με μόλις 120 ευρώ «καθάρισε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων και είναι απόλυτα έτοιμη για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών την επόμενη εβδομάδα.

Τόσο κοστίζει η μετάφραση του επίσημου εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο εκτός της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής υπηκοότητας/εθνικότητας» για πρώτη φορά γίνεται αναφορά και μάλιστα δύο φορές στον όρο «macedonian people», δηλαδή «μακεδονικός λαός». 

Με σημερινή απόφασή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εγκρίνει πίστωση 120 ευρώ για την πληρωμή του κόστους «μετάφρασης ρηματικής διακοινώσεως του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ περί ολοκληρώσεως εσωτερικών διαδικασιών αναφορικά με την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από σχετικό χθεσινό αίτημα της Α3 Διεύθυνσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΥΠΕΞ.

Δείτε την απόφαση:
anakoinosi01
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία των Πρεσπών: Με 120 ευρώ «καθαρίσαμε» και με τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων"

ΕΕ: Κομμένη η χρηματοδότηση σε χώρες – μέλη που δεν σέβονται το κράτος δικαίου

Η ΕΕ αποφάσισε τη δημιουργία ενός μηχανισμού βάση του οποίου οι ευρωπαϊκοί πόροι θα μοιράζονται στα κράτη μέλη, ανάλογα με τον σεβασμό τους στο κράτος δικαίου.

Η πρόταση της ΕΕ αφορά «την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης στην περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη» και το ΕΚ είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή του κανονισμού με τους υπουργούς της ΕΕ.

Η εν λόγω πρόταση αποτελεί «κομβικό μέρος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027», τονίζει με ανακοίνωσή του το ΕΚ.Με τη βοήθεια επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η ΕΕ θα πρέπει κατά περίπτωση να εξακριβώνει αν υπάρχουν «γενικευμένες ελλείψεις όσον αφορά το κράτος δικαίου» και στη συνέχεια να αποφασίσει για τη λήψη ή όχι μέτρων, που θα μπορούν να περιλαμβάνουν την αναστολή πληρωμών από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τη μείωση της προχρηματοδότησης. Τέτοιου είδους αποφάσεις θα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΚ και του Συμβουλίου.

Η Επιτροπή θα ελέγχει αν συντρέχουν «λόγοι ανησυχίας» στην ομαλή λειτουργία των αρχών του κράτους-μέλους που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή του προϋπολογισμού της ΕΕ, στην αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης από ανεξάρτητες δικαστικές αρχές, στην πρόληψη και τιμωρία της φοροαποφυγής και του φορολογικού ανταγωνισμού ή στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και, όπου αυτό είναι απαραίτητο, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ανάλογα με το μέγεθος των παρεκκλίσεων, η Επιτροπή μπορεί να λάβει ένα ή περισσότερα μέτρα μεταξύ των οποίων: η αναστολή ανειλημμένων δαπανών, η διακοπή χρονοδιαγραμμάτων πληρωμών, η μείωση της προχρηματοδότησης, η αναστολή πληρωμών.

Όταν το κράτος μέλος αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που εντόπισε η Επιτροπή, το ΕΚ και το Συμβούλιο θα μπορούν να «ξεκλειδώσουν» τους σχετικούς πόρους.

Ένα σημαντικό στοιχείο αυτού του κανονισμού είναι ότι παρά τις κυρώσεις, η κυβέρνηση του κράτους-μέλους προβλέπεται να συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχετικά προγράμματα της ΕΕ ή να χρηματοδοτεί και να εκτελεί πληρωμές προς τους τελικούς δικαιούχους.

«Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και όλων των αξιών της ΕΕ είναι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήσαμε την ευρωπαϊκή οικογένεια. Καμία κυβέρνηση δε μπορεί να παραβαίνει αυτές τις αρχές χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες.», δήλωσε η συνεισηγήτρια της Επιτροπής Προϋπολογισμών Εϊντερ Γκαρντιαθαμπάλ Ρούμπιαλ (Σοσιαλιστές, Ισπανία)

Ψήφισμα εναντίον της έμφυλης βίας και της ρητορικής του μίσους

Παράλληλα, με μη νομοθετικό ψήφισμά της, η ολομέλεια του ΕΚ καταγγέλλει κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών, τις παραβιάσεις της διάκρισης των εξουσιών και τη ρητορική του μίσους.

Ως προς τον σεβασμό του κράτους δικαίου οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν και την «αναποτελεσματικότητα» που επέδειξαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων.

Το ψήφισμα επισημαίνει επίσης την ανάγκη της προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι , προειδοποιεί ότι η ρητορική μίσους «απενοχοποιείται» και καταδικάζει έντονα την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία, καθώς και οι διαρκείς διακρίσεις και ο στιγματισμός των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ΕΕ. Το ΕΚ ακόμη εκφράζει τη θλίψη του που το 2017 δεν υπήρξε «σημαντική βελτίωση» όσον αφορά την ενσωμάτωση και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ρομά.

Τέλος, η ολομέλεια παροτρύνει το Συμβούλιο να άρει το αδιέξοδο για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου και ενθαρρύνει τις εθνικές αρχές να διευκολύνουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας σε όσους αποζητούν διεθνή προστασία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Κομμένη η χρηματοδότηση σε χώρες – μέλη που δεν σέβονται το κράτος δικαίου"

ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτικό άνοιγμα στα κόμματα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πολιτικό διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο και τη Συμφωνία των Πρεσπών προ των πυλών στην ελληνική Βουλή. Το προσκλητήριο για προοδευτική συμμαχία έχει σταλεί εδώ και ημέρες από τον Αλέξη Τσίπρα, ειδικά μετά και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος εξερχόμενος από την πολίτικη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να δοθεί άπλετος χρόνος για τοποθετήσεις όλων στην Βουλή. Πιθανότητα, η συμφωνία να κατατεθεί στην Επιτροπή Δευτέρα ή Τρίτη, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια πιθανότητα να διαρκέσει δύο ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος της Πολιτικής Γραμματείας, «το ελληνικό κοινοβούλιο επαν επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το έργο της, να επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα και να ενισχύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να κάνει πράξη τις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι την επόμενη Παρασκευή

Γα το Σκοπιανό, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική συμφωνία, η οποία βάζει τέλος στην ατολμία και τη φοβικότητα δεκαετιών, στον εθνικισμό, στην κατασπατάληση πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου για τη χώρα μας, ενώ, ταυτόχρονα, προάγει τη φιλία, τη συνεργασία, την ειρήνη μεταξύ των δύο κρατών, αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης για τα Βαλκάνια, και αναβαθμίζει τον στρατηγικό, πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή».

Τι γράφει η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη βουλή στην κυβέρνηση και την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ.

Το ελληνικό κοινοβούλιο επανεπιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το έργο της, να επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα και να ενισχύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να κάνει πράξη τις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Στο χρόνο που απομένει μέχρι τη συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, καθώς και όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και ένα νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Εκκλησία, με την οποία θα τεθούν σε νέες, ειλικρινείς βάσεις οι σχέσεις της με την Πολιτεία. Και, φυσικά, θα προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, και μια σειρά από προοδευτικές αλλαγές στη λειτουργία των θεσμών, όπως και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των βασικών δημόσιων αγαθών.

Στη νέα εποχή, όμως, που έχει ανοίξει για τη χώρα, η έξοδος από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό της ρόλο. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική συμφωνία, η οποία βάζει τέλος στην ατολμία και τη φοβικότητα δεκαετιών, στον εθνικισμό, στην κατασπατάληση πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου για τη χώρα μας, ενώ, ταυτόχρονα, προάγει τη φιλία, τη συνεργασία, την ειρήνη μεταξύ των δύο κρατών, αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης για τα Βαλκάνια, και αναβαθμίζει τον στρατηγικό, πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Βόρεια Ελλάδα, γίνεται ξανά κέντρο των Βαλκανίων, αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως οικονομικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, γίνεται σταυροδρόμι εμπορίου, αλλά και πολιτισμού.

Είναι σαφές ότι η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως διαμορφώθηκε μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, για λύση erga omnes με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όλες οι χώρες πλέον θα αναγνωρίσουν τη γειτονική μας χώρα με το νέο συνταγματικό της όνομα, ως Βόρεια Μακεδονία, ενώ η αδράνεια των προηγούμενων χρόνων είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση του ονόματος «Μακεδονία», χωρίς κανέναν προσδιορισμό.

Η Συμφωνία τερματίζει οριστικά τον αλυτρωτισμό, την αμφισβήτηση των συνόρων, διασφαλίζει την ιστορική και πολιτιστική παράδοση, το σεβασμό της ελληνικής κληρονομιάς και του πολιτισμού της αρχαίας Μακεδονίας. Επίσης, διατυπώνεται ρητά ότι η μακεδονική γλώσσα, η οποία είχε αναγνωριστεί ως γλώσσα του ΟΗΕ σε συνδιάσκεψη του 1977, επί κυβέρνησης ΝΔ, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Η Συμφωνία αναφέρεται σε ιθαγένεια, δηλαδή στο νομικό δεσμό ενός κράτους με τους πολίτες του, κι όχι σε εθνότητα, κάτι το οποίο, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να το κάνει μια Διεθνής Συμφωνία, αλλά και που θα ήταν παράδοξο, από τη στιγμή που το ίδιο το Σύνταγμα της γειτονικής μας χώρας μιλάει για μια κοινωνία η οποία περιγράφεται ως πολυσυλλεκτική, πολλών λαών. Επίσης, το Σύνταγμα της, πλέον, ορίζει ρητά ότι η υπηκοότητα δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες. Το ίδιο ξεκαθαρίζει χωρίς καμία αμφισβήτηση και η ρηματική Διακοίνωση της Συμφωνίας, η οποία είναι πλήρως δεσμευτική.

Στις ιστορικές στιγμές που ζούμε, κάθε εκπρόσωπος του ελληνικού λαού οφείλει να πάρει θέση, με βάση τη συνείδησή του, τις αξίες του, το όραμά του για το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας. Οφείλουμε όλοι να παραμερίσουμε πρόσκαιρα, υποτιθέμενα μικροκομματικά συμφέροντα και να αποφασίσουμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και θέτει στην πράξη τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Ανάμεσα στον ορθό λόγο και την παραδοξολογία. Ανάμεσα στην πατριωτική ευθύνη και την πατριδοκαπηλία.

Απευθυνόμαστε σε κάθε γνήσιο πατριώτη, σε κάθε προοδευτικό πολίτη ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο. Απευθυνόμαστε και στους πολίτες που μέχρι στιγμής διαφωνούν με τη συμφωνία και τους καλούμε να τη διαβάσουν με νηφαλιότητα.

Απευθυνόμαστε, ειδικότερα, στους βουλευτές, από όλες τις πτέρυγες, που επί πολλά χρόνια υποστηρίζουν την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία και κατανοούν πόσο εθνικά ωφέλιμη είναι η επίλυση του προβλήματος και πόσο εθνικά επιζήμια η διαιώνισή του.

Απευθυνόμαστε, τέλος, στις πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και σε κάθε βουλευτή τους ξεχωριστά.

Η στοίχιση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες.

Οι όποιες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ δε μπορούν να αποτελούν άλλοθι για αυτό το ιστορικό σφάλμα. Σε κρίσιμα θέματα ιστορικής, εθνικής σημασίας όλοι αναμετριόμαστε με τις αξίες, τις ιδέες και τη συνείδησή μας, μα πάνω από όλα με την Ιστορία.


Και η Ιστορία, είτε θα ανοίξει το δρόμο στην πρόοδο, είτε θα της γυρίσει την πλάτη φέρνοντας ξανά τη νύχτα της συντήρησης στην πατρίδα μας.


Η επιλογή αφορά τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά και είναι επιλογή συνείδησης.


18/01/2019

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτικό άνοιγμα στα κόμματα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news