facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Φωτιά στην Αρκαδία: Μεγάλο το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία

Μεγάλο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία με πολλές εστίες φωτιάς σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «μεγάλο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, που εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Λιβαδάκι, Φαναράκι και Καστράκι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τις εστίες της φωτιάς που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, ώστε να τους προστατεύσουν».

Παράλληλα, όπως προσθέτει, «υπάρχουν και άλλες εστίες φωτιάς, που όμως βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ αύριο αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και εναέρια μέσα».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το όρος Μαίναλο.

Στο μεταξύ, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Αρκαδία: Μεγάλο το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία"

Έφτασε στην Ελλάδα το ρωσικό αεροσκάφος που παίρνει πάνω από 40 τόνους νερού και αποκαλείται «υδάτινο βομβαρδιστικό»

Μετά το ρωσικό Beriev-200 που έχει νοικιάσει η Ελλάδα από τη Ρωσία και βοηθάει φέτος πολύ στις μάχες με τις φλόγες στην Ελλάδα, έφτασε και δεύτερο ρωσικό αεροσκάφος για να βοηθήσει στις φωτιές. Και αυτό, είναι πραγματικά θηριώδες…

Ο λόγος για το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76 που προσγειώθηκε το αεροδρόμιο της Αθήνας το βράδυ της Τρίτης.

Θυμίζουμε ότι το Κρεμλίνο, δέχθηκε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει ενισχύσεις σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Αυτό είναι το πρώτο από τα δύο Ilyushin Il-76 που θα επιχειρούν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις στα μέτωπα της φωτιάς, ως βοήθεια από τη Ρωσία.

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύει στη σελίδα της στο Facebook η ρωσική πρεσβεία:

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Ilyushin Il-76, που αποστέλνονται ως έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα, είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Το Il-76 μεταφέρει 42 τόνους νερού στις δυο δεξαμενές του. Γεμίζει με νερό μέσα σε 12-15 λεπτά, το οποίο ρίχνεται από το ύψος έως 50 μέτρα σε 8 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας μεγάλη επιφάνεια 600×100 μέτρα. Χάρη στην υψηλή ταχύτητα φτάνει γρήγορα ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Καθόλου τυχαία το αποκαλούν «υδάτινο βομβαρδιστικό».
Έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε Ελλάδα, Αρμενία, Ισραήλ, Συρία, Τουρκία, Χιλή κ.α.

Σε άλλο βίντεο της πρεσβείας, παίρνουμε μια γεύση από τη συμμετοχή του Ilyushin σε προσπάθεια κατάσβεσης φωτιάς:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφτασε στην Ελλάδα το ρωσικό αεροσκάφος που παίρνει πάνω από 40 τόνους νερού και αποκαλείται «υδάτινο βομβαρδιστικό»"

Κύπρος: Στα 573 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Στους 3 οι νεκροί

Στα 573 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Κύπρο, ενώ καταγράφηκαν και 3 νέοι θάνατοι.

263 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 87 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 87,55% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 62.555 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 107.001, ενώ ο συνολικός αριθμός θανατων σε 447.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Στα 573 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Στους 3 οι νεκροί"

Ανεμογεννήτριες & καμένες εκτάσεις -Τι «σημειώνει» η επικεφαλής της WWF (φωτο)

H διευθύντρια περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF, περιβαλλοντολόγος Θεοδότα Νάντσου, επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα σενάρια και στις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται, ότι οι δασικές εκτάσεις στην Εύβοια κάηκαν προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Facebook, η Θεοδότα Νάντσου αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία, σύμφωνα με την ερμηνεία ορισμένων, επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αναδασωτέα περιοχή.

Οπως υπογραμμίζει ο νομικός Γιώργος Καραβοκύρης και αναδημοσιεύει η κυρία Νάντσου:

«Δεν χρειάζεται να κάψει κανείς το δάσος για να εγκαταστήσει ΑΠΕ (αντιθέτως, η φωτιά ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποτραπεί το έργο). Ούτε το μείζον ερμηνευτικό στοίχημα του νομικού πλαισίου – και της απόφασης του ΣτΕ που υπερβαίνει τη γραμματική ερμηνεία – είναι η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία, αλλά η ίδια η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η βασική μέριμνα και πολλές φορές τα νομικά είναι η καλύτερη προϋπόθεση για να συζητάμε με ακρίβεια και πολιτικά».

Δείτε:

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεμογεννήτριες & καμένες εκτάσεις -Τι «σημειώνει» η επικεφαλής της WWF (φωτο)"

Στα 112 τα σπίτια που κρίθηκαν επικίνδυνα από τις φωτιές – 527 αυτοψίες σε Αττική και Πελοπόννησο

Μέχρι σήμερα, Τρίτη, έχουν διεξαχθεί (συνολικά) 527 αυτοψίες από 150 μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (130 στην Αττική και 20 στην Πελοπόννησο), ενώ 112 κατοικίες κρίθηκαν επικίνδυνες.

Συγκεκριμένα στην Αττική διενεργήθηκαν 462 αυτοψίες, εκ των οποίων 267 στον Δήμο Αχαρνών, 39 στον Δήμο Κηφισιάς, 131 στον Δήμο Ωρωπού και 27 στον Δήμο Διονύσου.

Αντίστοιχα διενεργήθηκαν 12 αυτοψίες στον Δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας και 53 αυτοψίες στην Πελοπόννησο (33 στην Π.Ε. Ηλείας και 20 στην Π.Ε. Μεσσηνίας).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

  • 421 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 162 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 147 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 112 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
  • 38 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 9 είναι κατάλληλοι για χρήση, 19 προσωρινά ακατάλληλοι και 10 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
  • Ελέγχθηκαν 63 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων η 7 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 24 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 32 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
  • Τέλος, ελέγχθηκαν 5 εκκλησίες εκ των οποίων 1 κρίθηκε κατάλληλη για χρήση, οι 2 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση και οι 2 επικίνδυνες για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Αύριο, κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών θα βρίσκονται στην Αττική, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης για τη διενέργεια αυτοψιών όπου δεν κατέστησαν μέχρι σήμερα δυνατές, λόγω απουσίας των ιδιοκτητών.

Στην Πελοπόννησο θα συνεχιστούν οι αυτοψίες στις Π.Ε. Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Αύριο, ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι από 100 μηχανικούς στη Βόρεια Εύβοια, στις περιοχές των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννης και Ιστιαίας-Αιδηψού, όπου το επιτρέπουν οι κατά τόπους συνθήκες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 112 τα σπίτια που κρίθηκαν επικίνδυνα από τις φωτιές – 527 αυτοψίες σε Αττική και Πελοπόννησο"

Φωτιά στην Εύβοια: Σε πέντε μέτωπα η μάχη με τις φλόγες

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται στην Εύβοια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες τα δίνουν όλα σε πέντε μέτωπα.

Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Εύβοια προκαλούν ανησυχία καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.

Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Μέχρι και τώρα σε απόκρημνες πλαγιές τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα δίνουν πραγματική μάχη για να σβήσουν τις φλόγες και να περιορίσουν τον κίνδυνο, που προκλήθηκε μετά από την αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».

Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.

Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Εύβοια: Σε πέντε μέτωπα η μάχη με τις φλόγες"

Μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 11 Αυγούστου - Μόνο η Ρόδος στο «πορτοκαλί»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τετάρτη 11 Αυγούστου προβλέπεται μόνο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδος), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

pyrkagia-tora

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 11 Αυγούστου - Μόνο η Ρόδος στο «πορτοκαλί»"

Καιρός αύριο: Καύσωνας με 42 βαθμούς – Πού θα βρέξει

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (11.08.2021). Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία. Έως 6 μποφόρ η ένταση τω ανέμων.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν όμβροι και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, με ένταση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Η μέγιστη τιμή της στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 39 με 41 βαθμούς και κατά τόπους στη Θεσσαλία και τη Στερεά τους 42 βαθμούς.
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, γρήγορα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα γύρω ορεινά. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Ασθενείς και το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, γρήγορα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ηπειρωτικά ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 23 έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ηπειρωτικά ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 41 και κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 και στην Κρήτη τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Καρπάθιο πρόσκαιρα το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καύσωνας με 42 βαθμούς – Πού θα βρέξει"

Πυρκαγιές: Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΑ (δικαιούχοι)

Με αφορμή τα περιστατικά εγκαυματιών πυροσβεστών και εθελοντών πυροσβεστών, διασφαλίζεται για όλους τους εγκαυματίες-θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών, η απρόσκοπτη παροχή σε πάσης φύσεως φάρμακα, επουλωτικά και αναπλαστικά σκευάσματα (γέλες σιλικόνης, ενυδατικές αλοιφές, αντηλιακές αλοιφές, προϊόντα αντισηψίας), επιθέματα (σιλικόνη, γάζες), ελαστικά και πιεστικά ενδύματα, καθώς και η παροχή της απαραίτητης κατ’ οίκον νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων και των φυσιοθεραπειών και λοιπών θεραπειών αποκατάστασής τους, μέσω του Μητρώου εγκαυματιών του ΕΟΠΥΥ το οποίο συστάθηκε με το ν. 4626/2019.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 6.000 ευρώ στα άτομα που τραυματίστηκαν λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα. Ειδικότερα, θα χορηγηθεί από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), οικονομική ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών και νοσηλεύτηκαν για χρονικό διάστημα άνω των 48 ωρών ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία.

Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, ενώ η διαδικασία των αιτήσεων και ειδικότερες προϋποθέσεις θα εξειδικευθούν με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιές: Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΑ (δικαιούχοι)"

Φωτιές: Αυτά είναι τα 9 μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για τους πληγέντες

Εννέα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των συνανθρώπων μας που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη από τις φωτιές.

Πιο αναλυτικά, η δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές, που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνει τα εξής:

– Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών.

Για επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά και για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών:

– Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2021 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

– Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021 και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

– Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές -κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες – σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από Φεβρουάριο 2022 με εξόφληση έως και Φεβρουάριο 2024.

Φωτιές: Άνεργοι πυρόπληκτοι και πληγείσες επιχειρήσεις

Ειδικά μέτρα στήριξης για ανέργους και επιχειρήσεις:

Για όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά:

– Καταβάλλεται πανελλαδικά έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

– Χορηγείται πανελλαδικά το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) για όσους εργαζόμενους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας και διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους.

Επιπροσθέτως, για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας ‘Αννας Ευβοίας, θα εφαρμοστούν και τα ακόλουθα ειδικά μέτρα:

– Παρέχεται η δυνατότητα για αποζημίωση ειδικού σκοπού εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες σε πυρόπληκτες περιοχές, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, με αναστολή στις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού.

– Ανανεώνονται αυτόματα όλα τα δελτία ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.

– Ανανεώνεται αυτόματα η δήλωση παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

– Διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ στο τρέχον πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022 και στο επόμενο πρόγραμμα 2022-2023.

Φωτιές – πυρόπληκτοι: «Οδηγός» οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τέλος, σημειώνεται ότι, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρεί στην απονομή σύνταξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας, στην οικογένεια του Βασίλη Φιλώρα, του εθελοντή που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια κατάσβεσης των πρόσφατων πυρκαγιών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες με τον e-ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΟΑΕΔ, του ΕΦΚΑ και του προϋπολογισμού, συνολικά υιοθετήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο εννέα διαφορετικά μέτρα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις πυρόπληκτες περιοχές. Δεν υπερηφανευόμαστε φυσικά για τα μέτρα αυτά. Είναι καθήκον της Πολιτείας να συνδράμει τους πληγέντες.

Ακόμα περισσότερο αυτονόητη είναι η υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και τους ανέργους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και ιδιαίτερα αυτούς της Βόρειας Εύβοιας.

Με το ίδιο πνεύμα κινηθήκαμε για την απονομή σύνταξης στην οικογένεια του αδικοχαμένου εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο κράτος είναι πράξεις, όπως αυτή».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Αυτά είναι τα 9 μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για τους πληγέντες"

Κορωνοϊός: Έκρηξη με 4.181 νέα κρούσματα - 219 οι διασωληνωμένοι, 19 θάνατοι

Εκρηκτική  άνοδο των νέων λοιμώξεων κατέγραψε σήμερα ο ΕΟΔΥ ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.181, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 521.399 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή «επίδοση» είναι η τρίτη χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας καθώς στις 30 Ματρίου είχαν ανακοινωθεί 4.340 κρούσματα και στις 6 Απριλίου 4.309.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.489 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.118 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 219 (60.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.848 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 211 (ημερήσια μεταβολή -0.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 206 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).


Το ιικό φορτίο στα λύματα

Την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα (7/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-38%), στο Βόλο (-48%), στην Ξάνθη (-55%) και στα Ιωάννινα (-60%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στα Χανιά (-18%), στην Αλεξανδρούπολη (-19%) και στη Θεσσαλονίκη (-26%).

Αντίθετα, σημαντικά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (+60%), στο Ρέθυμνο (+95%) και στον Άγιο Νικόλαο (+139%). Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στο Ηράκλειο (+3%).

Στην Πάτρα, ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης, αλλά η ποσοστιαία εβδομαδιαία μεταβολή σε σχέση με την
προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς δεν είχε ανιχνευθεί ιικό φορτίο στα αστικά λύματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε αυξητικές τάσεις, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+60%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 26/07-01/08/21. 

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στη Θεσσαλονίκη, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή μείωση (-26%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 26/07-01/08/21. Σημειώνεται ότι και την εβδομάδα 02-08/08/21 τα δείγματα αφορούν στο διάστημα 02-05/08/21 και όχι σε ολόκληρη την εβδομάδα 02-08/08/21.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στην Λάρισα, παρατηρήθηκε μείωση (-38%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 26/07-01/08/21. 

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στο Βόλο, παρατηρήθηκε μείωση (-48%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 26/07-01/08/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στην πόλη του Ηρακλείου, δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή (+3%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 26/07-
01/08/21.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στην πόλη των Χανίων, καταγράφηκε οριακή μείωση (- 18%), στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 26/07- 01/08/21.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, συνεχίσθηκε η αυξητική τάση (+95%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 26/07- 01/08/21.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, συνεχίσθηκε η αυξητική τάση (+139%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 26/07-01/08/21.
 
Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στην Πάτρα ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης, δηλαδή τα επίπεδα του ιικού φορτίου βρίσκονταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, 26/07-01/08/21, οπότε το ιικό φορτίο δεν ήταν ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδά του ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στην Ξάνθη παρατηρήθηκε μείωση (-55%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 26/07-01/08/21. 

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στην Αλεξανδρούπολη παρατηρήθηκε μικρή μείωση (-19%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 26/07-01/08/21. 

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, στα Ιωάννινα το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-60%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 26/07-01/08/21.

Η γεωγραφική κατανομή των 4181 κρουσμάτων κορvνοϊού:

164 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

149 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

71 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

183 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

343 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

136 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

171 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

21 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

337 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

44 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

167 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

16 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

89 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

24 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

275 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

53 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

64 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

43 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

65 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

35 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

61 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

34 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

91 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

34 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

28 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

73 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

121 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

12 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

15 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

43 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

181 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

222 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Έκρηξη με 4.181 νέα κρούσματα - 219 οι διασωληνωμένοι, 19 θάνατοι"

Επιβάλλεται μίνι lockdown στο Ηράκλειο από αύριο

Μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, η οποία και μεταφέρεται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Πιο συγκεκριμένα, από την Τετάρτη, 11 Αυγούστου στις 06:00 το πρωί θα ισχύουν τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τρίτη 17 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβάλλεται μίνι lockdown στο Ηράκλειο από αύριο"

Φωτιές: Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, στεγαστική συνδρομή ως 150.000 ευρώ – Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Σε άμεση παροχή στεγαστικής συνδρομής και στην αποζημίωση των οικοσκευών για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές προχωρά η πολιτεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο.

Σχετική ανάρτηση έκανε μετά την ζωντανή ενημέρωση των υπουργών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα στο Υπουργικό είχε δώσει το στίγμα των αποφάσεων για τις αποζημιώσεις.

Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού
 

Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ και έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι για τη στεγαστική συνδρομή (80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου), παρέχεται άμεσα η πρώτη αρωγή:

Ειδικότερα:

1. Για τις κατοικίες:

*Για όσες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

*Για όσες δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά είναι προσωρινά μη κατοικήσιμες, 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

*Για κατοικίες με σοβαρές ζημιές αλλά κατοικήσιμες, 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

2. Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

*Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, προκαταβολή 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή.

*Για κτίρια με σοβαρές ζημιές που είναι προσωρινά μη λειτουργικά, 8.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή.

*Για κτίρια με σοβαρές ζημιές αλλά λειτουργικά, 3.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή.

3.Διαδικασία χορήγησης:

Θα ανοίξει πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ (arogi.gov.gr) όπου οι πολίτες θα καταθέτουν με υπεύθυνη δήλωση την έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί για κάθε ακίνητο. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, θα γίνεται η καταγραφή από το υπουργείο Υποδομών, για να προσδιοριστεί το τελικό ποσό της ζημιάς μετά από την υποβολή φακέλου από τον πληττόμενο.

Το επιπλέον ποσό για τη στεγαστική συνδρομή θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ εάν δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημιάς σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

4.Επιχορήγηση επιχειρήσεων:

‘Αμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

*8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

*4.000 ευρώ όπου οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που καθιστούν αδύνατη την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

*2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις με σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Επίσης προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

*4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων.

*2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων.

*1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Το ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Για τις μονοετείς καλλιέργειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, δρομολογείται η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών, στο πλαίσιο των εξατομικευμένων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, δημιουργείται και θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες ειδική πλατφόρμα, μέσω της ίδιας διαδικτυακής πύλης, για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν τις επόμενες εβδομάδες την οικονομική στήριξη. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές των περιφερειών και με την συμμετοχή του ΕΛΓΑ, όπου απαιτείται, το υπουργείο Οικονομικών θα χορηγεί προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών. Αυτή η προκαταβολή θα είναι συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής. Η χορήγηση της προκαταβολής συμπεριλαμβάνει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τέλος, προβλέπεται η επιχορήγηση μέρους της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας σε πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας από τις αρμόδιες επιτροπές των περιφερειών, θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας με βάση τον ν. 4797/2021, για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία τους.

Για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας επιχορήγησης των πληττόμενων επιχειρήσεων θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 18 του ν. 4797/2021, που αφορά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλης έκτασης ζημιών και θα χορηγηθεί αποζημίωση στις επιτροπές- με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών- για να επιτευχθεί η έγκαιρη πραγματοποίηση του καταγραφικού και εκτιμητικού έργου.

5.Πρόσθετες παρεμβάσεις:

*Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από το επιστρεπτέο μέρος της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημίας από τις επιτροπές των περιφερειών.

*Τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα) που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ των ετών 2021, 2022 και 2023. Η εν λόγω διαδικασία θα δρομολογηθεί αρχικά μέσα από την ίδια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, και κατόπιν θα πιστοποιείται με την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών.

*Επιδότηση ενοικίου/ συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ μηνιαίως, για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

*Στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών- βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων- φορολογικών υποχρεώσεων για 6 μήνες. Αντίστοιχα, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας δίνεται η δυνατότητα να ανασταλούν για 6 μήνες οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

*Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών δρομολογείται, από μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, η αναστολή πληρωμής κάθε μορφής ενήμερων υποχρεώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω του Εγγυοδοτικού Προγράμματος και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

*Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους. Το χρονικό διάστημα της αναστολής θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ζημίας. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

*Επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποκατάστασης των υποδομών με 20 εκατ. ευρώ αρχικά.

6.Επιπλέον παρεμβάσεις σε δήμους της Εύβοιας:

*Τα μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης ισχύουν για το σύνολο των νομικών και φυσικών προσώπων στους δήμους Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας- Αιδηψού, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένες ζημιές από τις πυρκαγιές.

*Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτούς τους δύο πληττόμενους δήμους, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις- εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στους πληττόμενους δήμους της Εύβοιας, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, έως και για διάστημα 3 μηνών. Οι επιχειρήσεις- εργοδότες για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

*Παράλληλα συστήνεται ο Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής του ν. 4797/2021 για τη συγκέντρωση των εισφορών των ιδιωτών με στόχο τη στήριξη των πληγέντων, με αυστηρούς κανόνες λογοδοσίας και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

7.Μεσοπρόθεσμα μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού πλούτου της χώρας.

Για τον σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης του ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση 16 δισ. ευρώ έως το 2027, εκ των οποίων 10,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πράσινη Μετάβαση και 5,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ως προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται άμεσα οι εξής μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες:

Α. Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ»:

Μετά την υπογραφή στις 28 Ιανουαρίου 2021 της σχετικής σύμβασης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εγκρίθηκε τον Ιούνιο εφέτος το μεγαλύτερο διαχρονικά πρόγραμμα αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας, με την ονομασία «ΑΙΓΙΣ».

Η συνολική χρηματοδότησή του είναι ύψους 1,76 δισ. ευρώ, με 595 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 408 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 757 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021- 2027.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

*Προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών πυρόσβεσης.

*Προμήθεια ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού και ομάδων πρώτης απόκρισης.

*Αγορά υπερσύγχρονων οχημάτων για το Πυροσβεστικό Σώμα και ειδικά μέσα περιπολίας.

*Πλωτά μέσα διάσωσης και μεταφοράς ασθενών.

*Πτυσσόμενες γέφυρες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

*Εναέρια κέντρα διοίκησης και συντονισμού και προμήθεια σμηνών drones.

*Προμήθεια υπερσύγχρονων ευφυών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

*Προμήθεια συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.

*Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου.

*Δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας και 64 Τοπικών Κέντρων Επιχειρήσεων.

Β. Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και υλοποίηση Αντιπλημμυρικών Έργων:

Έχουν αρχικά προβλεφθεί 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων. Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και στην ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων, με νέες ποικιλίες, ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές.

Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί 110 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων, με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας, την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων, σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα προβλέπονται άλλα 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας.

Παράλληλα, δρομολογούνται μέσω ΕΣΠΑ πρόσθετες δράσεις για την βιοποικιλότητα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν και αναδασώσεις.

Γ. Έκδοση πράσινου ομολόγου:

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος για το τρέχον έτος, ξεκίνησε έρευνα, από τις αρχές του Ιουνίου, για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων τα πιστωτικά έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου μεσομακροχρόνιας διάρκειας θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του Δημοσίου για το επόμενο έτος.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, στεγαστική συνδρομή ως 150.000 ευρώ – Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας"

Προφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι για εμπρησμούς σε Κρυονέρι, Πετρούπολη και Πεδίο του Αρεως

Προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε μετά την απολογία του ο 43χρονος που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή για εμπρησμό στο Κρυονέρι, προσποιούμενος τον εθελοντή.

Σε βάρος του, ο εισαγγελέας έχει ασκήσει κακουργηματική ποινική δίωξη για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.

Ακόμη προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές και ο 47χρονος άνδρας που φέρεται να προέβη σε εμπρησμούς σε δύο σημεία μέσα στο άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη.

Τέλος, με απόφαση του Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στη φυλακή οδηγείται και η γυναίκα που συνελήφθη για εμπρησμό στο Πεδίον του Άρεως. Το δικαστήριο της επέβαλλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών χωρίς αναστολή. Η συγκεκριμένη κατηγορούμενη αντιμετώπιζε δίωξη για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος.


ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι για εμπρησμούς σε Κρυονέρι, Πετρούπολη και Πεδίο του Αρεως"

Φωτιές: Η απάντηση Χαρδαλιά στον Τσίπρα για τα «κλειστά κινητά» και την έλλειψη ενημέρωσης

Σε μια πιο προσωπική αναφορά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι τα ζητήματα πολιτικής προστασίας χρειάζονται συνεργασία.

«Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι ζητήματα μικροπολιτικής. Δεν είναι ζητήματα μικροκομματικά. Είναι ζητήματα που χρειάζεται συνεργασία. Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς ενώ στη συνέχεια εστίασε στη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την Πολιτική Προστασία και σε σχετική επιστολή που είχε σταλεί στον Αλέξη Τσίπρα.

«Λυπάμαι και χωρίς να έχω οποιαδήποτε διάθεση αντιπαράθεσης, αλλά εάν πραγματικά υπήρχε ενδιαφέρον, από τις 7 Ιουλίου που έχουμε αποστείλει επιστολές στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τον ορισμό Εκπροσώπων στη Διακομματική επιτροπή Συναντίληψης και Συνεργασίας για τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ορίσει. Γιατί μέχρι χθες δεν είχε ορίσει ακόμη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό, σε  συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή η ενημέρωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Χαρδαλιά, καθώς το τηλέφωνό του ήταν κλειστό, όπως είπε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν αρκεί η αποκατάσταση στο 100% των περιουσιών που χάθηκαν, αλλά και η έγκαιρη ενίσχυση των πληγέντων, υπερβαίνοντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια.

«Πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου»

«Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου», συμπκλήρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς προσθέτοντας ότι βρίσκεται στη διάθεση του Πρωθυπουργού η παραίτησή του. «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω σας παρακαλώ πάρα πολύ. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική. Δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα με τον Πρωθυπουργό ένα όραμα για τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού που τον βλέπετε να εξελίσσεται για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα μας απέναντι σε αυτή την κλιματική απορρύθμιση. Στην απόλυτη κλιματική απορρύθμιση, εν μέσω πανδημίας, εν μέσω εξωπραγματικών καταστάσεων. Εγώ παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος», σχολίασε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές: Η απάντηση Χαρδαλιά στον Τσίπρα για τα «κλειστά κινητά» και την έλλειψη ενημέρωσης"

Ηλεία: Αναζωπυρώσεις στις περιοχές Δούκα, Λάσδικα και Λάλα αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες

Νέες αναζωπυρώσεις σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ηλεία.

Ειδικότερα, αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στις περιοχές Δούκα, Λάσδικα και Λάλα και στα σημεία βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς, πριν επεκταθούν.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: Αναζωπυρώσεις στις περιοχές Δούκα, Λάσδικα και Λάλα αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες"

Ν. Χαρδαλιάς: Απάντηση στο γιατί από τα 74 εναέρια μέσα πετούν τα 20 - Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές

Βελτιωμένη χαρακτήρισε την εικόνα των πυρκαγιών σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην πρώτη ενημέρωση στην οποία δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Ειδικά για την Εύβοια είπε ότι γενικά τα μέτωπα είναι σε ύφεση ενώ σημείωσε ότι και σήμερα σε κάποια σημεία η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη, εμποδίζοντας την χρήση των εναέριων μέσων.

Εξηγώντας γιατί δεν δέχονταν έως σήμερα να απαντήσει σε ερωτήσεις δήλωσε πως σε μια κρίση κάθε λεπτό είναι πολύτιμο.

«Δεν το ισχυριζόμαστε, έχουμε 74 εναέρια μέσα, 73 μετά το PZL που χάθηκε, αλλά μην έχουμε την εντύπωση ότι όλα πετούν ταυτόχρονα. Από τα 74 τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα άλλα είναι άλλων χρήσεων. Από τα 67, έξι με επτά έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 τα 20 μένουν σε περιφερειακές βάσεις και θέλουν πολύ ώρα για να φτάσουν στο μέτωπο ακόμα και αν παίρναμε το ρίσκο να τα μετακινήσουμε. Από τα 40 που μένουν δεν πετάνε όλα μαζί, πετούν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να έχουμε συνέχεια στις ρίψεις».

Όπως είπε, στην Εύβοια δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια μέσα λόγω του καπνού. Περνούσαν ελικόπτερα όταν άνοιγε μια δίοδος. Είναι επικίνδυνο να πετούν οι πιλότοι στα τυφλά.

Ο υφυπουργός μίλησε για μια πρωτοφανή κατάσταση σε σχέση με την ακολουθία των πυρκαγιών. Μίλησε για διαδοχικές φωτιές στις 3 Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη που απασχολούσαν εναέρια μέσα. Σε έξι ώρες είχαμε 10 πυρκαγιές που απασχολούσαν 54 εναέρια μέσα.

Απαντώντας για την ετοιμότητα του μηχανισμού, με αφορμή και τα όσα είχαν ανακοινωθεί 15 Ιουνίου (σ.σ. είχε γίνεται αναφορά για «εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρα μας, μια πραγματική τομή φέτος»), είπε ότι αν δεν είχαν γίνει καθαρισμοί σε δάση η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη.

Είχαμε προετοιμαστεί, δήλωσε. «Ότι δεν έγινε δεκαετίες έγινε τα τελευταία δυο χρόνια». Στην ερώτηση πώς αναζωπυρώθηκε και ξέφυγε η φωτιά στην Βαρυμπόμπη δήλωσε ότι κάθε ημέρα υπάρχει εναέρια επιτήρηση. Την ημέρα εκείνη μας δόθηκαν πέντε Καναντέρ σε μη διαθεσιμότητα. Το peak της θερμοκρασίας ήταν στις 3-3.30. Αν σηκώναμε νωρίτερα αεροπλάνα δεν θα είχαμε. Γι’ αυτό τα αεροσκάφη Τράκτορ σηκώθηκαν στις 14.00. Η φωτιά ανακοινώθηκε 13.22 και μετά από 22 λεπτά έγιναν οι δυο πρώτες ρίψεις. Η φωτιά, όμως δεν πιανόταν γιατί ήταν σε συμπαγές ακαθάριστο δάσος. Όπως είπε, ο άνεμος ήταν 45 χλμ.

Δεν υπήρχε καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας βοήθειας, υποστηρίξε. Ολος ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος. 

«Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά, είχαμε πολλά μέτωπα», απάντησε στο ερώτημα αν «εγκαταλείφθηκε» η Βόρεια Εύβοια. 

Σε ότι αφορά τις εκκενώσεις, και το ερώτημα αν έγινε υπερβολική χρήση του μέτρου, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι εκκενώσεις είναι καταστροφικές για τα χωριά. Είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους που έμειναν πίσω και έδωσαν μάχη. Το 112 είναι η απόλυτη παρακαταθήκη θωράκισης της χώρας.

Δεν ξέρω αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού είπε.

Σε ότι αφορά το θέμα της παραίτησής του σημείωσε ότι «σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη η παραίτηση είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος, εγώ δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα, μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για την πολιτική προστασία. Παραμένω κρατικός λειτουργός, άνθρωπος του καθήκοντος. Αυτά δεν είναι μικροκομματικά ζητήματα».

Βουρκωμένος είπε ότι κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία. Αυτό που ξέρω είναι ότι δόθηκε μια τεράστια μάχη. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές

Προφανώς θα γίνει αποτίμηση και δεν υπάρχει καμιά ικανοποίηση μετά από τέτοια καταστροφή, είπε. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι έρευνα σε κάθε γρανάζι του μηχανισμού. Στην πορεία όλα θα βρεθούν, θα δούμε αν υπό αυτές τις δύσκολες συγκυρίες υπήρξαν ευθύνες και αν βρεθούν θα αποδοθούν. «Μην αδικούμε τη χώρα, αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση με πάνω από 500 πυρκαγιές».

Προφανώς θα γίνει αποτίμηση και δεν υπάρχει καμιά ικανοποίηση μετά από τέτοια καταστροφή, είπε. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι έρευνα σε κάθε γρανάζι του μηχανισμού. Στην πορεία όλα θα βρεθούν, θα δούμε αν υπό αυτές τις δύσκολες συγκυρίες υπήρξαν ευθύνες και αν βρεθούν θα αποδοθούν. «Μην αδικούμε τη χώρα, αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση με πάνω από 500 πυρκαγιές».

Ο τρόπος που κινηθήκαμε έσωσε ανθρώπινες ζωές είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής.

Ο υπουργός είπε ότι «θα σπάσουν αυγά» προσθέτοντας ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα. Το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία είναι πως δεν είναι ώρα για μικροπολιτική, είναι ώρα για συνεννόηση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Χαρδαλιάς: Απάντηση στο γιατί από τα 74 εναέρια μέσα πετούν τα 20 - Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές"

Μήνυμα Μπλίνκεν στην Τουρκία για τις θαλάσσιες διεκδικήσεις: Οι διαφορές δεν λύνονται με τη χρήση βίας - Σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα τη «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και της Ασφάλειας των Θαλασσών» έλαβε χώρα χθες Δευτέρα 9 Αυγούστου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη διάρκειά του οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν Υβ Λε Ντριάν, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής και πιστής τήρησης των κανόνων του Διεθνούς Δίκαιου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)

Από την παρέμβαση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Μπλίνκεν, αξίζει να αναφερθούν:

• Η αναφορά του ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει επί μακρόν επωφεληθεί από κανόνες θαλάσσιας τάξης βασισμένους στο Διεθνές δίκαιο όπως θεσπίζονται από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία και καθορίζει το νομικό πλαίσιο όλων των δραστηριοτήτων σε ωκεανούς και Θάλασσες.
• Οι επανειλημμένες προτροπές των ΗΠΑ προς όλα τα κράτη να συμμορφωθούν, ως προς τις διεκδικήσεις τους, με τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
• Η καταδίκη ενεργειών επίλυσης θεμάτων τα οποία αφορούν σε θαλάσσιες διαφορές, με την χρήση βίας, καθώς η εν λόγω πρακτική είναι αντίθετη με βασικές αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών και η κυρίαρχη ισότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ. Τα κράτη τα οποία αγνοούν ή επιχειρούν να επαναχαράξουν θαλάσσια η χερσαία σύνορα άλλων κρατών υπονομεύουν βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών.
• Η καταληκτική επισήμανση ότι τα κράτη έχουν εργασθεί για δεκαετίες προκειμένου να δημιουργήσουν περιβάλλον σταθερότητας, θαλάσσια τάξη και ασφάλεια, η οποία εδράζεται στους κανόνες του διεθνούς συστήματος. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας κοινώς αποδεκτής αναγνώρισης ότι είναι προς όφελος των λαών και των εθνών οι κυβερνήσεις να αποδέχονται ορισμένες παραμέτρους ως προς τις δράσεις τους, αντί να ζούμε σε ένα κόσμο όπου ο δυνατός δεν υπολογίζει τίποτα και ο λιγότερο δυνατός αισθάνεται απειλούμενος και εξαναγκασμένος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του Γάλλου ΥΠΕΞ, με τον κ. Λε Ντριάν να υπογραμμίζει πως «η ασφάλεια των θαλάσσιων περιοχών βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Χωρίς σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου οι θάλασσες καθίστανται θέατρα μόνιμων αντιπαραθέσεων. Η θάλασσα δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ κρατών».

Ο τοποθετήσεις αυτές έρχονται για μια ακόμα φορά να επιβεβαιώσουν το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, τις οποίες προβάλει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους συνομιλητές του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μήνυμα Μπλίνκεν στην Τουρκία για τις θαλάσσιες διεκδικήσεις: Οι διαφορές δεν λύνονται με τη χρήση βίας - Σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο"

Φωτιά στην Εύβοια: Πύρινο μέτωπο απειλεί το Ασμήνιο

Νέα τροπή παίρνει η φωτιά στη βόρεια Εύβοια.

Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να δώσουν μάχη με τις φλόγες στον άξονα από Καματριάδες προς Καμάρια, αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό.

Χτύπησαν οι καμπάνες και όλο το βάρος των μέσων πυρόσβεσης ρίχτηκε στη μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής, ωστόσο πολλοί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Εύβοια: Πύρινο μέτωπο απειλεί το Ασμήνιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news