facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

ΝΔ: Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που στήθηκε στο «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ

«Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό» σχολιάζει η ΝΔ την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να κλείσει την υπόθεση Novartis, χωρίς να αποδειχθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Μάλιστα η ΝΔ επισημαίνει ότι η σκευωρία Novartis είναι μια «δυσώδης υπόθεση, που στήθηκε στο «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ» και διέσυρε επί χρόνια δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών.

«Τι έχουν να πουν τώρα, οι «μαγαζάτορες» του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη;» διερωτάται το κυβερνών κόμμα. Επισημαίνει πλέον πως «το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ» και σημειώνει πως οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ

Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών.

Τι έχουν να πουν τώρα, οι «μαγαζάτορες» του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI;

Θα ζητήσουν συγγνώμη;

Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ.

Oμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία.


Οι ευθύνες όσως εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται.

Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που στήθηκε στο «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ"

ΠΟΥ: Το εμβόλιο για την COVID-19 μπορεί να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο

Δεν είναι βέβαιο ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού, όμως θα μπορούσε να χρειαστεί ένας χρόνος προτού κάποιο εμβόλιο εφευρεθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μιλώντας μέσω βιντεδιάσκεψης σε βουλευτές της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι εάν ένα τέτοιο εμβόλιο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να αποτελέσει δημόσιο αγαθό που θα είναι διαθέσιμο σε όλους. «Θα ήταν πολύ δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο», τόνισε ο Τέντρος.

«Δεν είχαμε ποτέ εμβόλιο για έναν κορονοϊό. Επομένως, αυτό θα είναι, όταν ανακαλυφθεί και ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθεί, θα είναι το πρώτο», υπογράμμισε ο Τέντρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ έχει περισσότερους από 100 υποψηφίους για ένα εμβόλιο, ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

«Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο, η εκτίμησή (μας) είναι ότι ενδεχομένως θα έχουμε ένα εμβόλιο μέσα σε ένα έτος. Εάν (οι προσπάθειες) επιταχυνθούν, θα μπορούσε αυτό να γίνει σε λιγότερο χρόνο, κατά έναν-δύο μήνες. Αυτό λένε οι επιστήμονες».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Το εμβόλιο για την COVID-19 μπορεί να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο"

Θεοδωρικάκος: Δεν θα υπάρξει νέα παράταση στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Περισσότερα από 450.000 νοικοκυριά δεν θα πληρώσουν για τα τετραγωνικά που δεν είχαν δηλώσει στο Ε9, τα οποία υπερβαίνουν τα 12,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, με τη ρύθμιση, η οποία έλαβε παράταση έως 31 Αυγούστου, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στον ΚΟΝΤΡΑ, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.

Παράλληλα, οι δήμοι θα αυξήσουν τα έσοδά τους, καθώς τα αδήλωτα μέχρι σήμερα τετραγωνικά, θα φορολογούνται εφεξής κανονικά από 1ης-1-2020.

«Από τη ρύθμιση κερδίζουν όλοι. Οι πολίτες, η κοινωνία, το κράτος, όλοι μας. Ο πολίτης αποκαθιστά τη σχέση του με το κράτος. Δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρινή, εξυπηρετείται, γλυτώνει τα πρόστιμα. Και το κράτος κερδίζει πολύ σοβαρά έσοδα», επισήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, κάλεσε όλους τους πολίτες που έχουν ακόμη εκκρεμότητα, να προχωρήσουν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ. Επίσης όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, τους κάλεσε να κάνουν τις δηλώσεις μέσω των λογιστών τους, με δεδομένο ότι θα πάνε στους φοροτεχνικούς για να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες πήραν παράταση έως το τέλος Ιουλίου. Όσον αφορά αποθήκες και γκαράζ, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι αν χρειαστεί θα εκδοθεί επεξηγηματική εγκύκλιος. «Έχουν δύο μήνες καιρό. Ας το κάνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί εδώ ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τόνισε ότι ήδη «τρέχει» και δημιουργεί οφέλη για όλους τους Έλληνες, καθώς 77 έργα ύψους 105 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη, και σε αυτά έχουν δημιουργηθεί ήδη 1.100 θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή έργων, είπε ότι δίνεται προτεραιότητα σε έργα που προάγουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών (αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, αναβάθμιση βιολογικών καθαρισμών, ασφάλεια αστικών εγκαταστάσεων, χώροι αναψυχής για παιδιά, ανακύκλωση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ), ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία του προγράμματος για αντισεισμική προστασία σχολικών κτιρίων, κατασκευή σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ και έργα πρόσβασης των ΑμΕΑ στις παραλίες και στη θάλασσα.

«Πολιτική είναι να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα των πολιτών. Πολιτική δεν είναι η παραφιλολογία ή η κατασυκοφάντηση των αντιπάλων, ούτε οι άθλιες μεθοδεύσεις. Πολιτική είναι να αντιμετωπίζεις τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα με σχέδιο και υπευθυνότητα. Αυτό κάνει σταθερά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό κάνουμε στο υπουργείο Εσωτερικών ένα χρόνο τώρα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Δεν θα υπάρξει νέα παράταση στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Διατηρήστε την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καλεί την τουρκική κυβέρνηση ο αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ.

Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter, «η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Διατηρήστε την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς"

Απαγωγή Μαρκέλλας: Υπήρχε και τρίτο πρόσωπο στο δωμάτιο είπε η 10χρονη - Αναζητούνται πιθανοί συνεργοί της 33χρονης

Όσο περνούν οι ημέρες, το σενάριο η 33χρονη απαγωγέας στη Θεσσαλονίκη να έδρασε ως μέλος κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας αρχίζει να εμφανίζεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Μια τελευταία εξέλιξη ρίχνει φως στην υπόθεση-θρίλερ, με την 10χρονη Μαρκέλλα να περιγράφει στις αρχές και στον αδερφό της ότι στο δωμάτιο που την κρατούσε η 33χρονη είδε και τρίτο πρόσωπο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η μικρή Μαρκέλλα περιέγραψε στους αστυνομικούς τον τρίτο άνθρωπο που εμπλέκεται στην απαγωγή. Πρόκειται για έναν μαύρο άντρα που είχε κοτσιδάκια και χάντρες στα μαλλιά.

Όπως ήταν φυσικό, η 33χρονη κλήθηκε να απαντήσει για αυτόν τον άντρα και η απάντησή της στους ισχυρισμούς του κοριτσιού ήταν ότι η μικρή έβλεπε παραισθήσεις από το ηρεμιστικό που της είχε χορηγήσει

«Όσο το κορίτσι ήταν στο σπίτι δεν έκανα βιντεοκλήση με κανέναν και σε καμία περίπτωση με κάποιον μαύρο με κοτσιδάκια στα μαλλιά του. Δεν αναγνωρίζω το πρόσωπο που μου περιγράφετε με τα κοτσιδάκια και τις χάντρες στα μαλλιά. Ίσως είναι εικόνες της Μαρκέλλας από το ηρεμιστικό. Όσο διάστημα ήμουν με το κορίτσι δε μίλησα με κανέναν παρά μόνο με την Μ…, που ήταν συνάδελφος από τον φούρνο», ανέφερε η κατηγορούμενη.

Αναζητούνται πιθανοί συνεργοί της 33χρονης 

Στο Διαδίκτυο αναζητούν οι αρχές τους πιθανούς συνεργούς της κατηγορουμένης στην υπόθεση απαγωγής της μικρής Μαρκέλλας.

Η 33χρονη εκδιδόταν μέσω Διαδικτύου όπως αποκάλυψε η ίδια στον ανακριτή. Χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο σε δημοφιλείς σελίδες ροζ ραντεβού, με τη συνδρομή, μάλιστα, του πρώην συζύγου της που κρατούσε το παιδί τους για να μπορεί να κάνει τα ραντεβού της. 

Οι αστυνομικοί υποπτεύονται ότι η προσπάθεια της 33χρονης να πάρει όλο το βάρος της απαγωγής έχει σκοπό να κουκουλώσει τυχόν κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας 

Μάλιστα, οι αρχές υποψιάζονται ότι όσο κρατούσε η 33χρονη το κορίτσι, έκανε live μεταδόσεις στο διαδίκτυο, σε πλατφόρμες του εξωτερικού, πάντα με επαγγελματικό τρόπο, ώστε να μην αφήσει ίχνη. Οι διαδρομές στα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας είναι συγκεκριμένες και ιχνηλατούνται από ειδικούς. 

«Η μικρή ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας»

Η 33χρονη κατηγορούμενη αναφέρθηκε και στην οικογένεια της μικρής Μαρκέλας, ενώ φέρεται να είπε κατά την απολογία της ότι η μικρή ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

«Γνώριζα ότι η 10χρονη έτρωγε ξύλο από τον πατριό της. Έτρωγε ξύλο πάρα πολύ και η μητέρα της και τα παιδιά. Τα παιδιά ζούσαν στο ισόγειο. Η πόρτα του σπιτιού τους ήταν πάντα ανοιχτή, μπαινόβγαινε πάρα πολύς κόσμος. Το μικρό παιδάκι δεν το χτυπούσε τόσο πολύ, όσο το κορίτσι», φέρεται να είπε.

Η υπόθεση για την αστυνομία δεν έχει κλείσει ακόμα και συνεχώς καλούνται μάρτυρες για καταθέσεις, ενώ δεν αποκλείεται αν προκύψουν και άλλα στοιχεία να δώσει συμπληρωματική απολογία και η κοκκινομάλλα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή Μαρκέλλας: Υπήρχε και τρίτο πρόσωπο στο δωμάτιο είπε η 10χρονη - Αναζητούνται πιθανοί συνεργοί της 33χρονης"

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την Ανατολική Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, που διήρκεσε μισή ώρα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν για τις Ελληνογαλλικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την Ανατολική Μεσόγειο "

Τουρκικές γεωτρήσεις - Μήνυμα Μπορέλ στην Άγκυρα: Πρέπει να συζητηθεί με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο η οριοθέτηση των ΑΟΖ

Οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και ανησυχίες της ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στέλνοντας μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης από την Λευκωσία.

Ο κ. Μπορέλ μιλούσε μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κύπρο.

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε.

Το μήνυμά μου, πρόσθεσε, «είναι ένα μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης. Οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ».

Στην επιλογή αυτής της χρονικής στιγμής για την επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο στάθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι είναι σκόπιμη και στέλνει το μήνυμα ότι η Ένωση των 27 κρατών – μελών «είναι παρούσα και εμπλέκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στέκεται ενωμένη πίσω από τα κράτη μέλη της έναντι απειλών και επιθετικότητας, όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις».

Ανέφερε επίσης ότι με τον κ. Μπορέλ συζήτησαν «συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα απαντήσει η ΕΕ έναντι της κλιμάκωσης από την Τουρκία, εφαρμόζοντας και ενισχύοντας τις υφιστάμενες αποφάσεις της, στο πλαίσιο που έχουν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο».

Ήρθα στην Κύπρο, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπορέλ, έχοντας ακούσει το ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχοντας επίσης ακούσει και εσάς πολλές φορές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, «για να συζητήσουμε τα πρόσφατα γεγονότα και την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως λόγω της εξερεύνησης και των γεωτρητικών εργασιών που διεξάγει η Τουρκία σε αμφισβητούμενες περιοχές».

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση δημοσιογράφων αργότερα, συνεργάτης του κ. Μπορέλ δήλωσε πως ο αξιωματούχος εννοούσε την αμφισβήτηση από πλευράς της Τουρκίας.

«Επιθυμούσα να έρθω και να δω ο ίδιος, να ακούσω τις ανησυχίες της Κύπρου και να εργαστούμε για να εξέλθουμε αυτό αυτή την περίπλοκη κατάσταση», είπε.

Πρώτα απ’ όλα, σημείωσε, «θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυριαρχία της και τα κυρίαρχα δικαιώματά της».

«Η ΕΕ σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις επιδεικνύει την υποστήριξή της στην Κύπρο»

«Το μήνυμά μου είναι ένα μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης. Οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ», τόνισε.

Συνέχισε αναφερόμενος στις δύσκολες σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι αυτές οι σχέσεις αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα σημαντικές και δύσκολες προκλήσεις.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις η ΕΕ συνεχώς επιδεικνύει την αταλάντευτη υποστήριξή της και αλληλεγγύη της με την Κύπρο όπως έχει εκφρασθεί σε διάφορα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και πιο πρόσφατα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Μάιο και επίσης δια μέσου απτών μέτρων που έχουν ληφθεί».

Είπε επίσης ότι «θεωρώ ότι πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε – και γνωρίζω ότι και εσείς ενδιαφέρεστε πολύ γι αυτό – να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια κλιμάκωση η οποία θα ήταν επιζήμια για όλους μας».

Γι αυτό πρέπει να συζητηθεί καλή τη πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε.

Γιατί, σημείωσε, «στο τέλος της ημέρας πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε καλοί γείτονες και γι αυτό και δημιουργήθηκε η ΕΕ, για να υποστηρίξει τις καλές γειτονικές σχέσεις και να βρίσκει λύσεις μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ «χαιρετίζουμε την πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Κύπρου προς την Τουρκία να διαπραγματευτούν με καλή πίστη για την θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των αντίστοιχων ακτών τους και θα εμπλακούμε και εμείς γιατί η περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με την δική σας συμβολή, θα βοηθήσει να διασαφηνιστούν οι επιλογές και το πως προχωρούμε έτσι ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικές γεωτρήσεις - Μήνυμα Μπορέλ στην Άγκυρα: Πρέπει να συζητηθεί με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο η οριοθέτηση των ΑΟΖ"

ΔΕΗ: Τη μη διανομή μερίσματος ενέκρινε η γενική συνέλευση

Τη μη διανομή μερίσματος για την εταιρική χρήση από 1.1.2019 έως 31.12.2019 ενέκρινε μεταξύ άλλων η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.

Εγκρίθηκε επίσης η συνολική διαχείριση για την 18η εταιρική χρήση (1.1.2019 έως 31.12.2019) και η απαλλαγή των ελεγκτών από κάθε ευθύνη προς αποζημίωση για την ίδια εταιρική χρήση. Πράσινο φως έδωσαν επίσης οι μέτοχοι στην έκθεση αποδοχών της εταιρείας ενώ εξέλεξαν και ελεγκτές για τις χρήσεις 2020, 2021 και 2022 την EΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ(ΕΛΛΑΣ).

Η τακτική γενική συνέλευση αφενός επιβεβαίωσε αφετέρου όρισε εφεξής την ιδιότητα ως Ανεξάρτητου Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, του Μιχαήλ Παναγιωτάκη.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Τη μη διανομή μερίσματος ενέκρινε η γενική συνέλευση"

Καταδίκη της Ελλάδας για «ονοματοδοσίες, βαφτίσεις, ληξιαρχεία»

Για παραβίαση θρησκευτικής ελευθερίας (άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), καταδίκασε την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την απόφαση http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-203165 «Σταυρόπουλος κατά Ελλάδος» της 25ης Ιουνίου 2020.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι, ενώ ήδη από πολλές δεκαετίες (άρθρα 25-26 του νόμου 344/1976) η ονοματοδοσία αποτελεί την αποκλειστική διαδικασία κτήσης ονόματος νεογνού, τα ληξιαρχεία εξακολουθούν να καταχωρίζουν τη βάπτιση ως εναλλακτική διαδικασία κτήσης ονόματος, με αποτέλεσμα την ακούσια αποκάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων των γονέων.

H απόφαση, παρόλο που δεν είναι η πρώτη, με την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παραπέμπει σε πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι η πρώτη, προ της οποίας το ίδιο το Δικαστήριο ζήτησε από το Συνήγορο του Πολίτη να καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις του επί του επίδικου νομικού ζητήματος, έχοντας πληροφορηθεί σχετικά με παλαιότερο πόρισμα https://www.synigoros.gr/resources/docs/203083.pdf και με την Ετήσια Έκθεση 2006 https://www.synigoros.gr/resources/docs/5_annual_ap_dta_06.pdf της Αρχής.

Με το από 23.1.2020 υπόμνημά του, ο Συνήγορος του Πολίτη επανέλαβε τις παλαιότερες θέσεις του και ενημέρωσε αναλυτικά το Δικαστήριο για τις νεώτερες εξελίξεις, ιδίως, μεταξύ άλλων, για τη γνωμοδότηση 431/2006 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συμφωνούσε με τις εισηγήσεις της Αρχής αλλά ουδέποτε έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, καθώς και για την εξακολουθούμενη επίσημη θέση του ίδιου Υπουργείου πως «η βάπτιση θεωρείται και κτήση κυρίου ονόματος».

Στην § 42 της απόφασης παρατίθεται αυτολεξεί η κατακλείδα του υπομνήματος του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν δυνατή … είτε με την προσθήκη προθεσμίας στο άρθρο περί ονοματοδοσίας … είτε με την ολοσχερή διαγραφή του άρθρου περί δήλωσης βάπτισης ώστε να μην προβλέπεται καν ληξιαρχική καταχώριση προσχώρησης του παιδιού σε θρησκευτικό δόγμα και η προσχώρηση αυτή, εφ’ όσον παρίσταται αναγκαίο, να αποδεικνύεται αποκλειστικά με βεβαίωση της οικείας κοινότητας».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίκη της Ελλάδας για «ονοματοδοσίες, βαφτίσεις, ληξιαρχεία»"

Η Κωνσταντοπούλου «σφάζει» Παππά: Ακόμα και η μαφία έχει κανόνες!

Παρέμβαση για το «θέμα Παππά» και τους διαλόγους που είχε με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή έκανε πριν από λίγο η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με ανάρτησή της στο Facebook η πρώην πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι η υπόθεση παραπέμπει σε μεθόδους μαφίας και υποστηρίζει ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο.

«Όταν εγώ έλεγα ότι ο #Παππάς κινείται με όρους Μαφίας, αλλά ακόμη και η Μαφία έχει κανόνες, έσπερνα την διχόνοια... Η Ελλάδα δεν είναι #μαγαζάκι #Ειδικό_Δικαστήριο» ανέφερε στην ανάρτησή της.

Δείτε την ανάρτηση



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κωνσταντοπούλου «σφάζει» Παππά: Ακόμα και η μαφία έχει κανόνες!"

Δ. Παπαγγελόπουλος: Η δημοσιοποίηση του ηχητικού συνιστά έγκλημα κατασκοπείας κατά της Ελλάδας

Παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου έλαβε, με απόφαση της Ολομέλειας, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την 15η Ιουλίου προκειμένου τα κόμματα να παραδώσουν τις πορισματικές τους θέσεις και αυτές στη συνέχεια να παραδοθούν στον πρόεδρο της Βουλής.

Πηγή της επιτροπής δηλώνει ότι «η αποδεικτική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα». Σε ερώτηση ωστόσο αν μπορεί παρόλα αυτά να κατατεθούν νέα αποδεικτικά στοιχεία για τις ερευνώμενες υποθέσεις, η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι η γραμματεία της επιτροπής, στην περίπτωση που προσκομιστεί υλικό, δεν μπορεί να μην το παραλάβει. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε τα κόμματα θα ενημερωθούν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα λάβουν υπόψη τους το νέο υλικό.

Η απάντηση Παπαγγελόπουλου για την αποχώρησή του

Απάντηση στις διαρροές που συνδέουν την αποχώρηση του από την επιτροπή με το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων σε βάρος του, δίνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με γραπτή του δήλωση.

«Στα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της ΝΔ διευκρινίζω: Αποχώρησα για να μην νομιμοποιήσω την προαναγγελθείσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς και από υπουργό της κυβέρνησης, πολιτική μου δίωξη, με ταυτόχρονη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου. Τρέμουν τις καταθέσεις μαρτύρων και δεν τους καλούν. Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους».

Η δημοσιοποίηση του ηχητικού παραπέμπει σε κατασκοπεία

Η δημοσιοποίηση του ηχητικού αποσπάσματος της ιδιωτικής συνομιλίας Μιωνή-Παππά εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα της κατασκοπείας και την παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, ανέφερε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που εξετάστηκε για 6η ημέρα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Στην αναφορά αυτή του κ. Παπαγγελόπουλου συμπίπτουν διαρροές από το Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ταυτίζονται ως προς το ακριβές περιεχόμενο της.

«Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που αφορούν σε Έλληνα και ξένο αξιωματούχο, συνιστά περίπτωση κατασκοπείας για τον κ. Μιωνή», φέρεται να δήλωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος σύμφωνα με πηγές του Κινήματος Αλλαγής, είπε επίσης: «Διαπράχθηκε κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας και κάποιοι εδώ μέσα συνηγόρησαν. Ακούγεται στο ηχητικό ότι η Μοσάντ μας έχει φλομώσει στις πληροφορίες. Και βεβαίως μπορεί. Κοινοποιείται όμως αυτό; Αυτά, ξέρετε, τα διαβάζουν και άλλες χώρες, εχθρικές στο Ισραήλ. Για να ξέρουμε ποιοι είναι οι εγκληματίες σε αυτή τη χώρα και ποιοι είναι οι πατριώτες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη συγκεκριμένη αναφορά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. «Με βάση αυτά που λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος, έγινε κατασκοπεία και από τον κ. Μιωνή και από τον κ. Παππά αφού και οι δύο ήταν στη συνομιλία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Εγώ καταγγέλλω αυτόν που μαγνητοφώνησε τη συνομιλία», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν στον κ. Παπαγγελόπουλο την εξής φράση: «Με την παράνομη καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας Παππά-Μιωνή έχει τελεστεί το έγκλημα της κατασκοπείας (άρθρο 148 παρ.1 και 2), διότι δημοσιοποιήθηκαν παράνομα κρατικά μυστικά, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους. Αυτό το κατάπτυστο usb έπρεπε να σταλεί απευθείας στον Εισαγγελέα, προτού δημοσιοποιηθεί και μάλιστα από επιτροπή του Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Άρα είναι συνένοχος και ο κ. Παππάς», σχολίασε ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Ιωάννης Μπούγας.

«Κύριε Πρόεδρε, ο διάλογος δεν είναι κατασκοπεία. Η παράνομη καταγραφή του και η διάδοσή του από τον κ. Μιωνή συνιστά πράξη κατασκοπείας. Καμία ευθύνη δεν έχει ο κ. Παππάς», απάντησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ενδεχόμενο να έχει τελεστεί το έγκλημα της κατασκοπείας είχε επισημάνει ο κ. Παπαγγελόπουλος, από την περασμένη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία δημοσιοποιήθηκε το ηχητικό από τη συνομιλία Μιωνή-Παππά. «Ο Σάμπυ Μιωνής, ακούγεται να ζητάει να μάθει ποιοι είναι οι Αμερικανοί πράκτορες που έχουν έρθει εδώ και συζητούν με την Τουλουπάκη για τη φοροδιαφυγή του, για να το "λήξει", όπως λέει. Εγώ θα μελετήσω τις επόμενες μέρες αν όλη αυτή η ιστορία εμπίπτει και στις διατάξεις περί κατασκοπείας για τον κ. Μιωνή και αν θέτει σε διατάραξη τις διεθνείς σχέσεις της χώρας», έχει δηλώσει στην προανακριτική επιτροπή ο κ. Παπαγγελόπουλος, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του.

«Είναι διάχυτες οι απειλές του Mιωνή. Απειλεί με το εβραϊκό λόμπι τον κ. Παππά, μεταξύ αστείου και σοβαρού, απειλεί με τις γνωριμίες του την kυβέρνηση και κυρίως απειλεί ότι θα με στοχοποιήσει προσωπικά, ότι "θα πυροβολήσει εκείνος πρώτος πριν τον πυροβολήσω εγώ". Προαναγγέλλει γνωμοδότηση του Οκάμπο ως προς το περιεχόμενό της. Απειλεί την Ελλάδα και λέει "θα είναι κακό για την Ελλάδα αν προκαλέσω αυτήν τη γνωμοδότηση". Όλα αυτά δεν δείχνουν έναν προσχεδιασμό; Όλα αυτά δεν δείχνουν ότι ο Παπαγγελόπουλος δεν έχει εκβιάσει; Αντιθέτως, ο Μιωνής ακούγεται να λέει: "αν δεν τα σταματήσει, θα τα κάνω όλα αυτά". Αυτός απειλεί, αυτός εκβιάζει», ανέφερε, σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε, σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής:

«Ο Μιωνής ακούγεται να τάζει ότι θα τραβήξει τις μηνύσεις του πίσω. Τάζει ότι θα φέρει επενδύσεις. Ζητάει να γίνει πρόξενος για να εξασφαλίσει ασυλία. Αναφέρεται στον Luis Ocampo, τον πρόεδρο του International Criminal Court, για τον οποίο ο επιχειρηματίας λέει στον Νίκο Παππά ότι τον προσέλαβε να έρθει στην Ελλάδα, και απειλεί ο επιχειρηματίας πως ο Οcampo θα βγάλει έκθεση σε βάρος της ελληνικής Δικαιοσύνης αν δεν κλείσουν οι υποθέσεις του. Από το ηχητικό προκύπτει ότι ο Μιωνής απειλούσε πως θα εκδοθεί έκθεση κατά της Ελλάδας. Ότι θα βγουν και θα κατηγορήσουν την Ελλάδα για αντισημιτισμό», γιατί "αυτοί θέλουν να βγάλουν ένταλμα αλλά αυτός δεν θα τους αφήσει να τον γ…"».

Εξάλλου πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή αποδίδουν στον κ. Παπαγγελόπουλο την εξής φράση: «Το έγκλημα της κατασκοπείας δεν έχει διαπράξει μόνο ο Μιωνής. Το έχουν διαπράξει και αυτοί που διέρρευσαν αυτό το υλικό. Ενδεχομένως και μέλη της προανακριτικής επιτροπής». Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν και την εξής αναφορά του κ. Παπαγγελόπουλου στο πρόσωπο του κ. Ρουμπάτη (σ.σ. αναφέρεται στο ηχητικό της συνομιλίας Μιωνή-Παππά): «Ο Ρουμπάτης είναι φίλος μου. Ο Μιωνής εκθέτει τον Ρουμπάτη ότι του είπε -πράγμα που εγώ αμφισβητώ, γιατί ο Μιωνής είναι ψεύτης- ότι ο Μίμης (Παπαγγελόπουλος) είναι αντισημίτης».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε επίσης στην προανακριτική επιτροπή ότι η πρώην εισαγγελέας (σ.σ. πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί) Γεωργία Τσατάνη του είχε πει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς την πίεζε για την προφυλάκιση του Αγγέλου».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Παπαγγελόπουλος: Η δημοσιοποίηση του ηχητικού συνιστά έγκλημα κατασκοπείας κατά της Ελλάδας"

Παυλόπουλος: Γιατί η ΕΕ πρέπει να συμπράξει ευθέως στην οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συμμετέσχε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Τομέα Δημόσιου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Η ευθεία σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ». Κατά την παρέμβασή του ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, κυρίως τα εξής:

«Α. Είναι θεσμικώς αυτονόητο ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των Κρατών-Μελών είναι και ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και υπ’ αυτό το πρίσμα τίθεται το νομικό -και, κατ’ επέκταση, πολιτικό- ζήτημα της δυνατότητας και της μορφής σύμπραξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην όλη διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ κάθε Κράτους-Μέλους κυρίως με τρίτα προς αυτήν Κράτη, δοθέντος ότι δεν έχει, από πλευράς έννομων συνεπειών, την ίδια νομική σημασία και αξία η σύμπραξή της και στην διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κρατών-Μελών, όπως συνέβη προσφάτως με την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας. Για ν’ αναχθούμε, υπό αυστηρώς νομικούς όρους, στην γενική θεωρία του Δημόσιου Δικαίου, οι μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ λειτουργούν «ενδοστρεφώς», ήτοι εντός του πεδίου της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης και του Διεθνούς Δικαίου -εν προκειμένω της «Σύμβασης του Montego Bay», που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου κατά τα εκτιθέμενα στην συνέχεια- οπότε η αυτοτελής σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές παρίσταται, κανονιστικώς, σχεδόν δευτερεύουσα.

Πολλώ μάλλον όταν τα επιμέρους αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν, ούτως ή άλλως, υποχρέωση εποπτείας της lege artis -δηλαδή σύμφωνα με το σύνολο του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου- κατάρτισης και εφαρμογής των ως άνω συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ, με αντισυμβαλλόμενα μέρη Κράτη-Μέλη της. Επιπλέον, και όπως ήδη υπονοήθηκε, η σύμπραξη αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης νοείται στο σύνολο της διαδικασίας οριοθέτησης της ΑΟΖ με τα τρίτα Κράτη, ήτοι από το προκαταρκτικό στάδιο του προσδιορισμού των εκατέρωθεν ακτών ως το κύριο στάδιο, που καταλήγει στην σύναψη της αντίστοιχης συμφωνίας, ύστερα από την χάραξη, αναλόγως, της μέσης γραμμής ή της μέσης απόστασης μεταξύ των Κρατών, από την εξέταση της ιδιομορφίας της ad hoc περιοχής και από την εντεύθεν αναζήτηση της, επίσης ad hoc, δίκαιης λύσης.

Β. Η ανάλυση του ζητήματος μιας τέτοιας σύμπραξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη κατά την σημερινή κρίσιμη συγκυρία. Τούτο οφείλεται στο ότι πολλαπλασιάζονται, και δη γεωμετρικώς, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, τα «κρούσματα» αυθαίρετης ερμηνείας της «Σύμβασης του Montego Bay», δημιουργώντας έναν άκρως ορατό και διαβρωτικό κίνδυνο υπό δύο, μάλιστα επόψεις, οι οποίες επενεργούν συμπληρωματικώς: Πρώτον, υπό την έποψη του αυθαίρετου περιορισμού της ΑΟΖ Κρατών-Μελών -δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου- και, συνακόλουθα, της ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και, δεύτερον, υπό την έποψη -σε περίπτωση ανοχής έστω και μίας αυθαιρεσίας εν προκειμένω- της δημιουργίας αρνητικού προηγουμένου, ικανού να πλήξει την οριοθέτηση της ως άνω ΑΟΖ σε όλο το φάσμα του θαλάσσιου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. Την οδό της απαίτησης της ευθείας σύμπραξης -υπό τις προϋποθέσεις που αναλύθηκαν προηγουμένως- της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν ν’ ακολουθήσουν, ιδίως η Ελλάδα και η Κύπρος, κατά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, π.χ. με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και, κυρίως, με την Τουρκία, όταν μάλιστα η τελευταία, όπως ήδη τονίσθηκε, φιλοδοξεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική ή, τουλάχιστον, να συνάψει μια ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φυσικά υπό τις προϋποθέσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου.

Δ. Αν μη τι άλλο, υπό την σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει ν’ αναλάβει απέναντι στην Τουρκία και τις δικές της ευθύνες, όταν η τελευταία παραβιάζει -όπως ήδη επισημάνθηκε- καταφώρως το Διεθνές Δίκαιο και, πρωτίστως, την «Σύμβαση του Montego Bay» ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ Κρατών-Μελών της. Δηλαδή, εν τέλει, ως προς την οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Το παράδειγμα του παντελώς ανυπόστατου νομικώς -και, εκ τούτου, μη παράγοντος έννομα αποτελέσματα- λεγόμενου «τουρκολιβυκού μνημονίου» βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές: Και γιατί το «μνημόνιο» αυτό παραβιάζει, προκλητικώς μάλιστα, την «Σύμβαση του Montego Bay» και γιατί μπορεί να δημιουργήσει, αν εφαρμοσθεί ως έχει, ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για την ΑΟΖ των Κρατών-Μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλο το φάσμα των θαλάσσιων περιοχών του Ευρωπαϊκού χώρου, ιδίως δε στις βόρειες θαλάσσιες περιοχές της, με τις επιπρόσθετες συνέπειες του Brexit.

Ε. Και, εν κατακλείδι, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει προ οφθαλμών την εξής πραγματικότητα, σχετικά με την ΑΟΖ στον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου: Μέσω της πίεσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ που τους αναλογεί κατά την «Σύμβαση του Montego Bay» -άρα ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η Τουρκία επιδιώκει, στο πλαίσιο των «νεοοθωμανικών» της φαντασιώσεων, να καταστεί ρυθμιστικός «παράγοντας» στην ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, «ισότιμος συνομιλητής» με τις ΗΠΑ, την Ρωσία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλες λέξεις, «παράγοντας» ο οποίος, επιχειρώντας να υποβαθμίσει, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, την Ελλάδα και την Κύπρο, «συνομιλεί» ευθέως με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεγονός το οποίο, βεβαίως, κάθε άλλο παρά ενισχύει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την στρατηγική της επιρροή στην όλη περιοχή, κάτι που πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους και τα ισχυρά Κράτη-Μέλη τα οποία, ως τώρα, δυστυχώς ανέχονται την τουρκική προκλητικότητα. Αλλά και κάτι που επίσης πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τρίτα Κράτη, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, τα οποία, κατά τις συζητήσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ εμφανίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, κάπως διστακτικά στο ν’ αντιτάξουν, έναντι της Τουρκίας, την πλήρη και χωρίς ίχνος υποχώρησης εφαρμογή της «Σύμβασης του Montego Bay». Ευτυχώς, Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταστήσει σαφές, urbi et orbi, ότι δεν πρόκειται ν’ ανεχθούν, έναντι πάντων και κυρίως έναντι της Τουρκίας, οιαδήποτε «έκπτωση» ως προς τα πλήρη δικαιώματα που τους παρέχει η «Σύμβαση του Montego Bay» για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία τους αναλογεί και, εν τέλει, αναλογεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Γιατί η ΕΕ πρέπει να συμπράξει ευθέως στην οριοθέτηση της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ"

Ραγίζει καρδιές η μητέρα του Τζορτζ Ζαπάντη: «Είχε προαίσθημα το παιδί μου»

Νέες αποκαλύψεις κάνει η μητέρα του Τζορτζ Ζαπάντη. Η κα Αθανασία περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του παιδιού της που έπεσε νεκρό από τα χέρια αστυνομικών. Την αστυνομία κάλεσε περαστικός!
Δυο άνθρωποι την δεκαετία του ’80 έφυγαν από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Σκάλα Κεφαλονιάς για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Έφυγαν με όνειρα αλλά δυστυχώς η ζωή τους έπαιξε περίεργα παιχνίδια.
Αυτό και άλλα πολλά περιέγραψε η χαροκαμένη μάνα του ελληνοαμερικανού Τζορτζ Ζαπάντη, η κα Αθανασία η οποία μίλησε στο Live News και το Νίκο Ευαγγελάτο για την εν ψυχρώ δολοφονία του παιδιού της από αστυνομικούς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι στη Νέα Υόρκη.
Μιλώντας μέσα από τους λυγμούς της η μητέρα του 29χρονου Τζορτζ Ζαπάντη, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ο γιος της δεν ζει.
«Τον έβγαλαν με το ζόρι έξω από το σπίτι. Δεν είχε κάνει τίποτα. Τουφέκι δεν υπήρχε. Πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνουν τα παιδιά του κόσμου. Δεν υπάρχουν λόγια που μπορώ να πω».

«Μου έλεγε ότι αισθάνεται ότι θα πεθάνει – Δεν ειδοποίησε ο γείτονας την αστυνομία»
Η κα Ζαπάντη είπε και κάτι άλλο συγκλονιστικό: «Ένα πράγμα μπορώ να πω ότι τελευταία μου έλεγε ότι ‘μανούλα μου το αισθάνομαι θα πεθάνω, θα πάω μαζί με τον πατέρα μου’. Λες και το αισθανόταν».
Η ίδια, σχετικά με τον γείτονα που κάλεσε την αστυνομία, λέγοντας ότι ο 29χρονος οπλοφορεί, σημείωσε πως έχει προκαλέσει και στο παρελθόν προβλήματα σε όλη τη γειτονιά. «Ο γείτονας μας έχει κάνει από την πρώτη μέρα προβλήματα στη γειτονιά και τα κάνει σε όλους όχι μόνο σε μένα».
Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Ζαπάντη, δεν ήταν αυτός η αιτία που κλήθηκε η αστυνομία, αλλά ένας περαστικός που είδε τον 29χρονο με το σπαθί.
«Νομίζω ο άνθρωπος δεν ήταν στα καλά του. Τηλεφώνησε στην αστυνομία και είπε ότι είναι με τουφέκι, το οποίο τουφέκι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει τουφέκι στο σπίτι. Ένα σπαθί είχε ο γιος μου και από αυτό έχασε τη ζωούλα του».
Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι ο 29χρονος είχε ψυχολογικά προβλήματα, η μητέρα του σημειώνει ότι εργαζόταν κανονικά, ήταν αγαπητός στη γειτονιά και βοηθούσε με την ανατροφή της αδερφής του.
«Μπορούν να πουν ό,τι θέλουν. Ο γιος μου, εγώ ξέρω ποια είναι η αλήθεια, και από κει και πέρα δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο καθένας. Η αλήθεια θα βγει. Όλη η γειτονιά έχει πει τα καλύτερα λόγια. Το παιδί μου εργαζόταν σε εταιρεία σεκιούριτι και κάθε μέρα πήγαινε στην δουλειά του».
«Για την ψυχούλα του παιδιού μου, έχουμε βάλει δικηγόρο», είπε η κα Αναστασία.
«Δουλεύω 160 ώρες την εβδομάδα»
Η μητέρα του αδικοχαμένου 29χρονου αναφέρθηκε και στις καθημερινές δυσκολίες που περνάει, σημειώνοντας πως οι πολλές ώρες εργασίας ήταν αυτές που την κράτησαν μακριά από το παιδί της την κρίσιμη στιγμή.
«Η εβδομάδα έχει 168 ώρες, τις 160 τις δουλεύω. Μου είχε τηλεφωνήσει. Δεν μπορούσα να είμαι τις τελευταίες ώρες του παιδιού μου δίπλα του γιατί ήμουν στη δουλειά. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα».


«Το σπαθί που κρατούσε ήταν ψεύτικο και δώρο του μακαρίτη του πατέρα του»

Με τρεμάμενη φωνή ο θείος του αδικοχαμένου Γιώργου Ζαπάντη, Γεράσιμος από την Σκάλα Κεφαλλονιάς, αποχαιρετά τον αγαπημένο του ανιψιό μέσω του newsit.gr και ξεσπά κατά της αστυνομικής βίας.
Όπως αναφέρει ο Γεράσιμος Ζαπάντης ο νεαρός άνδρας υπήρξε υπόδειγμα στη ζωή του ενώ έτρεφε συναισθήματα αγάπης για την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών του την Κεφαλλονιά την οποία και επισκεπτόταν συνήθως τα καλοκαίρια.
«Έχω να κοιμηθώ και να φάω τέσσερις μέρες. Από την ώρα που έμαθα τον βίαιο θάνατο του παιδιού μας έχω χάσει τις λέξεις μου. Δεν το πιστεύω πως ο γίγαντας αυτός έφυγε τόσο άδικα από την ζωή», αναφέρει ο θείος του Τζορτζ Ζαπάντη και προσθέτει:
«Είμαι αδελφός του παππού του, το παιδί αυτό όπως κι η αδελφούλα του στο σπίτι μου στην Νέα Υόρκη ερχόντουσαν σχεδόν καθημερινά. Το πιο τραγικό απ όλα είναι πως το παιδί έφυγε στην ίδια ηλικία που χάσαμε και τον πατέρα του τον Ηλία σαν χθες θυμάμαι το πένθος. Τον πατέρα του εγώ τον έφερα από την Αμερική εδώ στην Σκάλα Κεφαλλονιάς για να τον κηδέψω. Δεν ξεχνιούνται αυτά ο Γιώργος μας δυο ετών ήταν τότε. Να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τον θάνατο του. Είναι κρίμα κι άδικο αυτό που έγινε έξω από το σπίτι του. Σε τι κόσμο ζούμε. Ποιον πείραξε αυτό το καλό παιδί για να έχει ένα τέτοιον θάνατο. Τον χτύπησαν με tazer…δεν μπορώ να το διανοηθώ. Συνεχώς μιλάω με την μητέρα του και τα παιδιά μου που είναι εκεί. Τα έχουμε χαμένα. Εύχομαι να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Ακούστε τον θείο του αδικοχαμένου Τζορτζ



Η ιστορία άλλης μια δολοφονίας
Ο 29χρονος ελληνοαμερικανός έπεσε νεκρός στην γειτονιά του στο Κουίνς! Η υπόθεση θυμίζει πολύ εκείνη του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ο οποίος έβγαλε στους δρόμους όλη την Αμερική.
Η αστυνομία έφτασε στο σπίτι του λίγο πριν τις 09.30 το βράδυ. Ο 29χρονος όπως λέει και η οικογένειά του ήταν άοπλος και δεν αντιστάθηκε. Όμως, όταν τον έβγαλαν στην αυλή άρχισαν να τον χτυπούν με όπλο τέιζερ.
Την ώρα που του περνούσαν χειροπέδες εξακολουθούσαν να τον χτυπούν με το όπλο τέιζερ. Ο 29χρονος πέθανε από ανακοπή την ώρα που τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Κουίνς.




Οι γείτονες του νεαρού αυτού ανθρώπου τον περιέγραψαν ως έναν πολύ καλό άνθρωπο ο οποίος φρόντιζε την αδερφή του που έπασχε από σύνδρομο down.
Οι ίδιοι άνθρωποι είπαν ακόμα ότι ο Ζαπάντης δεν απειλούσε κανέναν με το σπαθί και δεν καταλαβαίνουν γιατί  κλήθηκε η αστυνομία.
Την ώρα της σύλληψής του μάλιστα όπως είδατε και στα βίντεο ο άνθρωπος αυτός είναι άοπλος.
Υπήρχαν στιγμές που ο άνθρωπος αυτός έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και εκείνοι τον ειρωνεύονταν. «Μην παίζεις αυτός το χαρτί κανείς δεν σε πιέζει», του έλεγαν.
Ευτυχώς και σε αυτή την περίπτωση ένας γείτονας τράβηξε σε βίντεο όλο το σκηνικό με τους αστυνομικούς να βασανίζουν τον 29χρονο με τα τέιζερ και να του ουρλιάζουν χωρίς λόγο.
Οι περισσότεροι γείτονες έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για την οικογένεια Ζαπάντη και για τον 29χρονο ο οποίος από την μια στιγμή στην άλλη έχασε την ζωή του από τον υπερβολικό ζήλο κακών αστυνομικών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγίζει καρδιές η μητέρα του Τζορτζ Ζαπάντη: «Είχε προαίσθημα το παιδί μου»"

H Lidl Hellas επενδύει στην ηλεκτροκίνηση με σταθμούς πράσινης φόρτισης στα καταστήματά της

H Lidl Hellas επενδύει στην ηλεκτροκίνηση με σταθμούς πράσινης φόρτισης στα καταστήματά της

Η Lidl Ελλάς επενδύει στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας και προχωρά στην εγκατάσταση του πρώτου σταθμού της εταιρίας πράσινης φόρτισης με ηλεκτρική ενέργεια, στο νέο της κατάστημα στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής.

Πιστή στο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας που ακολουθεί, στοχεύει για ακόμη μία φορά στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και συμβάλλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η πρόσβαση στον σταθμό φόρτισης είναι ελεύθερη για όλους, πελάτες και μη, οι οποίοι θα μπορούν να φορτίζουν δωρεάν το όχημά τους κατά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος. Η ισχύς του συγκεκριμένου σταθμού (22kW) επιτρέπει την φόρτιση ενός μόνο οχήματος τη φορά, ενώ βασίζεται σε έναν έξυπνο συνδυασμό σημείων φόρτισης ΑC και DC, με 2 λειτουργίες CCS και CHAdeMo.

Μέχρι το τέλος του έτους η Lidl Ελλάς προγραμματίζει την εγκατάσταση ενός επιπλέον σταθμού φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον Πειραιά.

«Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και η εγκατάσταση σταθμών πράσινης ενέργειας στα καταστήματά μας είναι μία από τις ενέργειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει σχετικά ο Ιάκωβος Ανδρεανίδης, Πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Ελλάς.

Στη Lidl Ελλάς ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο είναι μονόδρομος και έχει ως μοναδική κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεχή ενσωμάτωση πρακτικών υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "H Lidl Hellas επενδύει στην ηλεκτροκίνηση με σταθμούς πράσινης φόρτισης στα καταστήματά της"

Ηλεκτρονικά τα σημειώματα κατάταξης των στρατεύσιμων της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ

Όπως έγινε γνωστό από την ιστοσελίδα της Στρατολογίας, οι στρατεύσιμοι που έχουν κατανεμηθεί στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία και είναι υπόχρεοι να καταταγούν από 20-24 Ιουλίου με την 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ, μπορούν να παραλαμβάνουν τα σημειώματα κατάταξής τους ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, οι στρατεύσιμοι πρέπει να μπουν στον διαδικτυακό τόπο www.stratologia.gr με χρήση κωδικών taxisnet. Εάν δεν διαθέτουν κωδικούς taxisnet, θα πρέπει να προβούν σε έκδοσή τους, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας www.aade.gr.

Για τους στρατεύσιμους που δεν διαθέτουν ΑΦΜ, θα αποσταλεί σημείωμα κατάταξης, μέσω του αστυνομικού τμήματος του τόπου κατοικίας τους.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά τα σημειώματα κατάταξης των στρατεύσιμων της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ"

Τσίπρας: Ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη - Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη

Να αναλάβει την ευθύνη για τα πεπραγμένα του και όσα αποκαλύπτονται μετά τη δημοσιοποίηση του διαλόγου του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή κάλεσε τον Νίκο Παππά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Απαντώντας, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη

«Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντι μας δεν έχουμε απλά μια κυβέρνηση, ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά ένα σύστημα εξουσίας. Που δε διστάζει να κάνει τα πάντα και να αξιοποιήσει τα πάντα για να εδραιωθεί»τόνισε σε υψηλούς τόνους ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Με φόντο την υπόθεση Παππά, ο  Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες».

Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ο Νίκος Παππάς ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τον Πρόεδρο και μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

«Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω.

Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη».

Αναλυτικά, η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

Έναν μόλις χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι αδύναμη να διαχειριστεί τη κρίση αλλά και τις συνέπειες των επιλογών της.

Οδήγησε την οικονομία σε ύφεση τον Οκτώβρη του 19, τέσσερις μόλις μήνες μετά την εκλογή της.

Και με την αδράνεια και ατολμία της να πάρει μέτρα στήριξης μετά τον κορωνοϊό, έχει ήδη επιφέρει ένα εφιαλτικό υφεσιακό τέλμα.

Η χώρα μπαίνει σε ένα βαθύ κοινωνικό και οικονομικό τούνελ και σε μία περίοδο θεσμικού εκφυλισμού και παρακμής που απειλεί την ίδια τη δημοκρατία.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη κρίση την οδηγεί στην επιλογή να σύρει την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο της παραπολιτικής και της σκανδαλολογίας.

Και αυτό δεν γίνεται τυχαία. Αποσκοπεί στο να κρύψει τα υπαρκτά και μεγάλα σκάνδαλα της ΝΔ, αποσκοπεί στο να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το βασικότερο: να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, από την αδικαιολόγητη αδράνεια της κυβέρνησης να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που πλέον ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατά καθημερινά.

Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντι μας δεν έχουμε απλά μια κυβέρνηση, ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά ένα σύστημα εξουσίας.

Που δε διστάζει να κάνει τα πάντα και να αξιοποιήσει τα πάντα για να να εδραιωθεί.

Και διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα όλοι όσοι πίστεψαν ότι η δεξιά ήρθε στην εξουσία με ένα αλλαγμένο μετριοπαθές πρόσωπο.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι παρά ένα κακέκτυπο της κυβέρνησης Σαμαρά. Επιλέγει πολιτικές καταστροφής της κοινωνικής συνοχής, επιλέγει συνειδητά ψαλίδι στη διαφάνεια και στη δημοκρατία. Επιλέγει εν τέλει τη λάσπη για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους.

Απέναντι, λοιπόν, σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη.

Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους.

Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες.

Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε.

Από εκεί και πέρα όμως δε πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι το μείζον θεσμικό ζήτημα, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος.

Οι παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών της μεταπολίτευσης που έχει όμως ανασύρει ο κ. Μητσοτάκης είναι καταδικασμένες στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο δεν θα καλύψουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές και κληρονόμους.

Σας καλώ λοιπόν στη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης μα δώσουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης.

Και ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουμε στη ΝΔ, στο κόμμα της χρεωκοπίας, της αδιαφάνειας και της ταύτισης με την ολιγαρχία, να κάνει το άσπρο μαύρο.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Προτείνω να εισηγηθούμε ομόφωνα στη ΚΕΑ να υιοθετήσει και επίσημα την προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα του κόμματος και να σχεδιάσουμε το συνέδριό μας για το φθινόπωρο.

Οι οριστικές αποφάσεις και η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί στο τέλος του καλοκαιριού.

Επίσης η ΚΕΑ να πρέπει να αναθέσει στο Πολιτικό Συμβούλιο να συγκροτήσει Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου στο τέλος του καλοκαιριού.

Και να αξιοποιήσουμε το χρόνο του καλοκαιριού για να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα, να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, δίπλα στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της κρίσης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη - Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη"

Παρέμβαση Μενδώνη για την Αγιά Σοφιά – Η επιστολή στην UNESCO

Επιστολή προς τις αντιπροσωπείες των κρατών – μελών της UNESCO, έστειλε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνου, προκειμένου να ενημερώσει για την επιχειρούμενη από την τουρκική κυβέρνηση μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το οποίο αντιβαίνει στη συμφωνία του 1972 την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία.

“Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απωλέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος”, επισημαίνει η Λίνα Μενδώνη.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:

“Με το διάταγμά του το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ μετατρέπει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό το μνημείο απαλλάσσεται από τους περιορισμούς που επιβάλλει η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών. Το μνημείο αποδίδεται στην ανθρωπότητα. Το 1985 η Αγία Σοφία -μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινουπόλεως- εντάσσεται στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η αλλαγή του status ενός τέτοιου μνημείου προϋποθέτει την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Η Τουρκία έχει υπογράψει την Σύμβαση της UNESCO του 1972, άρα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την υπογραφή της.
Αυτό το οποίο επιδιώκεται σήμερα από την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν επαναφέρει και αναζωπυρώνει εθνικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς. Επιδιώκεται η απομείωση της αξίας και της παγκόσμιας ακτινοβολίας του μνημείου. Ένα μνημείο οικουμενικής αξίας, όπως η Αγία Σοφία, εργαλειοποιείται για να εξυπηρετήσει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Επιχειρείται η επιστροφή των συνθηκών του 15ου αιώνα στον 21ο.

Δεδομένου ότι η Διακυβερνητική Σύσκεψη της UNESCO έχει αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, και δεν έχει προσδιοριστεί νέος χρόνος σύγκλισής της, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της UNESCO ώστε να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απωλέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος. Αυτό κάνουμε από σήμερα”.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Μενδώνη για την Αγιά Σοφιά – Η επιστολή στην UNESCO"

Κρίση στη Λιβύη: Να φύγει από Σύρτη και Τζούφρα ο Χαφτάρ ζητά η κυβέρνηση Σάρατζ

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ζητεί οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ να αποχωρήσουν από την παράκτια πόλη της Σύρτης και την περιοχή της Τζούφρα ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε σήμερα η Τουρκία.

Με την τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) έχει ανατρέψει την 14μηνη επιχείρηση στην Τρίπολη που διεξάγει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταδίδει το Reuters.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε στο CNN Turk ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες η Τουρκία έχει καλέσει να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη, δεν είναι πρόθυμες να παίξουν "καθοριστικό ρόλο" στη σύγκρουση.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίση στη Λιβύη: Να φύγει από Σύρτη και Τζούφρα ο Χαφτάρ ζητά η κυβέρνηση Σάρατζ"

Κορονοϊός: Θα κυκλοφορήσει “υπό όρους” το φάρμακο remdesivir

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) εισηγείται την αδειοδότηση για «υπό όρους κυκλοφορία» του αντιικού remdesivir εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ασθενείς που έχουν προβληθεί από την Covid-19.

«Το remdesivir είναι το πρώτο φάρμακο κατά της Covid-19 για το οποίο υπάρχει εισήγηση για αδειοδότηση εντός της ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της EMA (Χάγη), στην οποία επισημαίνεται ότι η εισήγηση αυτή θα πρέπει τώρα να εγκριθεί, ή μη, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Θα κυκλοφορήσει “υπό όρους” το φάρμακο remdesivir"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news