facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Μαρτυρία από Βουλιαράτες για Κατσίφα: «Δεν ήθελε να σκοτώσει κανέναν, έφυγε να κρυφτεί στο βουνό και τον εντόπισαν»

Ο πρώην πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Λεωνίδας Παππάς, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία μιλά στο protothema.gr για τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα.

«Ο Κωνσταντίνος κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού τοποθετούσε μια πολύ μεγάλη ελληνική σημαία. Ήταν ένα παιδί που εκδήλωνε πολύ έντονα τον πατριωτισμό του. Ήθελε να δείξει έντονα την ταυτότητά του και κάθε χρόνο τοποθετούσε αυτή την τεράστια σημαία. Έτσι λοιπον το πρωί δεν βρήκε τη σημαία και είδε μπροστά του κάποιους αστυνομικούς. Έτσι υπέθεσε ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί είχαν αφαιρέσει τη σημαία από το σημείο, που την έβαζε κάθε χρόνο. Εξοργίστηκε έγινε ένας φραστικός διαπληκτισμός με τους αστυνομικούς. Κάποιος από τους αστυνομικούς του έδειξε το όπλο του και εκείνος θολωμένος πήγε και πήρε το δικό του όπλο και πυροβόλησε για εκφοβισμό στον αέρα. Δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κάποιον. Αν ήθελε να σκοτώσει θα σκότωνε αλλά δεν ήθελε», ανέφερε ο κ.Παππάς.

katsifas_ekproswpos_omologia_mitera_arthro
Η φωτογραφία είναι από τη στιγμή που οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας και το έκαναν άνω κάτω ψάχνοντας τον 35χρονο

Και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια μετά από αυτό πήγε στο χωριό για να κρυφτεί. Πήγε σε μια εγκαταλελειμμένη δεξαμενή για να κρυφτεί την ώρα που τον καταζητούσαν οι Αλβανοί αστυνομικοί. Ίσως περίμενε να έρθει το βράδυ για να διαφύγει. Δυστυχώς όμως τον εντόπισαν. Αυτό που λένε στο χωριό είναι ότι επί μια ώρα ακούγονταν πυροβολισμοί γιατί κανένας δεν μπορούσε να πλησιάσει. Υπάρχουν δυο εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι η αλβανική αστυνομία του είπε να παραδοθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε και παράλληλα πυροβολούσε και όταν του τελείωσαν οι σφαίρες βγήκε έξω φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα» και φαίνεται να επιλέγει το θάνατο χωρίς να παραδίνεται. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή οι Αλβανοί αστυνομικοί να τον εκτέλεσαν επί τόπου και θέλοντας όμως να φανεί ως συμπλοκή πυροβολούσαν μόνοι τους για να φανεί ότι υπήρξε συμπλοκή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αλήθεια».

«Μίλησα ο ίδιος με τους γονείς και μάλιστα μου είπαν ότι τη στιγμή που τον αναζητούσαν, Αλβανοί αστυνομικοί μπούκαραν στο σπίτι της οικογένειας κάνοντάς το άνω κάτω ενώ δεν δίστασαν να χτυπήσουν και τη μητέρα του Κώστα με το κοντάκιο όπλου. Για να ομολογήσει το που κρύβεται το παιδί της ενώ οι γονείς δεν γνώριζαν κάτι», σημείωσε ο κ.Παππάς.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η μητέρα του δεν γνωρίζει ότι το παιδί της είναι νεκρό, αλλά ότι έχει συλληφθεί. Ο Κωνσταντίνος ήταν πατέρας ενός 13χρονου κοριτσιού και η σύζυγός του από την Κρήτη. Η αλήθεια έιναι ότι ήταν διαζευγμένος ενώ τα τελευταία δυο χρόνια γίνονταν προσπάθειες επανασύνδεσης. Εργαζόταν ως σιδεράς και στα αλουμίνια και δούλευε και Ελλάδα και Αλβανία», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρτυρία από Βουλιαράτες για Κατσίφα: «Δεν ήθελε να σκοτώσει κανέναν, έφυγε να κρυφτεί στο βουνό και τον εντόπισαν»"

Αλβανική Αστυνομία: Ετσι σκοτώσαμε τον Κατσίφα -Μας πυροβολούσε μισή ώρα

Λεπτομέρειες για το περιστατικό και τον θάνατο του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, έδωσε η αστυνομία της Αλβανίας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 28.10.2018, περίπου στις 10.00, στο χωριό Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) στο Αργυρόκαστρο υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς.
Οι αστυνομικοί πήγαν αμέσως στο χώρο από όπου ακούστηκαν πυρά.
Σύμφωνα πάντα με την αλβανική αστυνομία «κατά τη στιγμή της άφιξής τους, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από έναν σκοπευτή ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή. Από τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του αστυνομικού προσωπικού, ένα περιπολικό υπέστη ζημιές.
Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις από την Διεύθυνση τοπικής Αστυνομίας του Αργυροκάστρου.
Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία ακολούθησε καταδίωξη του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε ξανά κατά των αστυνομικών θέτοντας «σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους».
Κατόπιν αυτού, «λαμβάνοντας υπόψη την επικίνδυνη φύση του πολίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Kostandions Kaçifa, 35 ετών, που γεννήθηκε και κατοικεί στο χωριό Βουλιαράτες, η τοπική αστυνομία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ασυνήθιστου αυτού περιστατικού για τις τοπικές δυνάμεις.
Μόλις έφτασαν οι ειδικές δυνάμεις, μπήκαν για έλεγχο στο σπίτι του δράστη, αλλά δεν ήταν εκεί. Οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να «χτενίζουν» την περιοχή και τον εντόπισαν λίγο αργότερα σε μια βουνοπλαγιά πάνω από το χωριό Βουλιαράτες.
Μόλις τους αντίκρισε – σύμφωνα με την Αστυνομία της Αλβανίας – ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον τους.
Οι ειδικές δυνάμεις μέσω τηλεβόα κάλεσαν επανειλημμένα τον δράστη -που συνέχισε να πυροβολεί εναντίον τους – να ρίξει το όπλο του και να παραδοθεί.
«Ο πολίτης Κατσίφας συνέχισε να πυροβολεί εναντίον ειδικών δυνάμεων για σχεδόν 30 λεπτά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους. Σε απάντηση, ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Κωσταντίνο Κατσίφα» λέει η αλβανική αστυνομία. .
Οπως αναφέρει βρέθηκαν ένα αυτόματο καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 χρησιμοποιημένες σφαίρες. Από το διαμέρισμά του, κατασχέθηκε και μια στολή παραλλαγής.
Η Εισαγγελία του Δικαστικού Επαρχιακού Δικαστηρίου του Αργυροκάστρου, και η Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων διεξάγει τις έρευνες για το περιστατικό.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο ότι σκοτώθηκε, αναμένουμε εξηγήσεις
Σε σκληρή γλώσσα το υπουργείο Εξωτερικών εγκαλεί τις αλβανικές αρχές για το γεγονός ότι η επιχείρηση εναντίον του ομογενή Κ. Κατσίφα κατέληξε στο θάνατό του.
Το ΥΠΕΞ εκφράζει την βαθιά λύπη του για το θάνατο του Ελληνα ομογενή, τονίζει ότι αναμένει εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές και δηλώνει ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. 
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για το θάνατο Έλληνα πολίτη κατά ανταλλαγή πυροβολισμών στους Βουλιαράτες Αλβανίας.
«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.
Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.
Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».
Ράμα: Ηταν ένας εξτρεμιστής τρελός που πυροβόλησε κατά της Αστυνομίας
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, απάντησε στο ελληνικό ΥΠΕΞ σχετικά με τον θάνατο του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας μέσω... twitter.
Στην ανάρτησή χαρακτηρίζει εξτρεμιστή τον 35χρονο ομογενή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία».



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανική Αστυνομία: Ετσι σκοτώσαμε τον Κατσίφα -Μας πυροβολούσε μισή ώρα "

Η απάντηση της ΕΡΤ για το «Μακεδονία» στον αγώνα χάντμπολ της εθνικής με την πΓΔΜ

Σε απάντηση αναρτήσεων σχετικά με τα γραφικά κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του αγώνα χάντμπολ μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελλάδας και ΠΓΔΜ από την ΕΡΤ 3, το γραφείο Τύπου της ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η παραγωγή των γραφικών για τον συγκεκριμένο αγώνα δεν έγινε με μέσα της ΕΡΤ, αλλά από εξωτερική εταιρεία.

Η κάρτα των γραφικών ανέφερε την ομάδα της ΠΓΔΜ με την ονομασία που αναγραφόταν στο φύλλο αγώνα, δηλαδή ως MKD, το οποίο είχε συνταχθεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ.

Οι Αθλητικές Διευθύνσεις της ΕΡΤ και της ΕΡΤ 3 παρενέβησαν ταχύτατα και επικοινώνησαν με την προαναφερόμενη εταιρεία, με αποτέλεσμα το εν λόγω πρόβλημα να διορθωθεί άμεσα στον αέρα και να αναγράφεται η ομαδα της ΠΓΔΜ στα γραφικά ως FYR.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ θα εξετάσουν ενδελεχώς το ζήτημα, ώστε να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να καταλογιστούν ενδεχόμενες ευθύνες και να κινηθούν πειθαρχικές ενέργειες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της ΕΡΤ για το «Μακεδονία» στον αγώνα χάντμπολ της εθνικής με την πΓΔΜ"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην αλβανική πρεσβεία - Κυκλοφοριακό χάος στην Λ. Κηφισίας

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινότητα των Βορειοπειρωτών την «εκτέλεση» όπως αναφέρει, του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσιφά, από Αλβανούς αστυνομικούς.  
Βορειοηπειρωτικά Σωματεία Αθηνών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Λωφόρος Κηφισίας και Βεκιαρέλη. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Στη Λεωφόρος Κηφισίας στο ρεύμα προς Αθήνα έχει δημιουργηθεί τεράστιο μποτιλιάρισμα, καθώς ο δρόμος ανοιγοκλείνει από τα περίπου 300 άτομα που είναι συγκεντρωμένα εκεί.
«Εκατό και πλέον αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα όλα αυτά εναντίων ενός νεου παιδιού που είχε ερωτευτεί την Πατρίδα» αναφέρουν μέταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αλβανική Πρεσβεία για τον Βορειοηπειρώτη που έπεσε νεκρός από σφαίρες Αλβανών αστυνομικών
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τον θυμό και την αγανάκτηση για την δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσιφά από τις ειδικές δυνάμεις της Αλβανίας.
Εκατό και πλέον Αλβανοί αστυνομικοί όλων των βαθμίδων κυρίως ειδικές δυνάμεις, με την συνδρομή ελικοπτέρων και drone περικύκλωσαν τον ελληνόψυχο Βορειοηπειρώτη που από το πρωί υπερασπιζόταν την Ελληνική Σημαία που είχε υψώσει στο χωριό του τους Βουλιαράτες! 
Το απόγευμα της Κυριακής με πρόφαση την αυτοάμυνα οι επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων αποφάσισαν να τον εκτελέσουν όπως μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ με δύο σφαίρες την μία στο κεφάλι και την άλλη στο στήθος. Εκατό και πλέον αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα όλα αυτά εναντίων ενός νεου παιδιού που είχε ερωτευτεί την Πατρίδα.
Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι, δεν ήταν αυτοάμυνα των Αλβανών αστυνομικών αλλά του αδερφού μας Κωσταντίνου Κάτσιφα. Καλείται κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να παραβρεθεί ΣΗΜΕΡΑ - ΤΩΡΑ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:30 στην Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα
.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην αλβανική πρεσβεία - Κυκλοφοριακό χάος στην Λ. Κηφισίας"

Πειραιάς: Σημαντική μείωση στα δημοτικά τέλη - Από πότε θα ισχύσει και σε τι ποσοστό

Η μείωση αυτή είναι η τρίτη μέσα στα τελευταία τρία χρόνια για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες του Δήμου.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Μελάς, εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μείωση δημοτικών τελών 4% για το 2019.

Είναι η τρίτη κατά σειρά μείωση στην οποία προέβη ο Δήμος Πειραιά επί δημαρχίας Γιάννη Μώραλη, που, αφότου ανέλαβε το 2015, έχει προβεί - με τη νέα - σε συνολική μείωση 10% των δημοτικών τελών.

Παράλληλα, παραμένει η απαλλαγή από καταβολή τελών των απόρων, όσων έχουν αναπηρία 67% και άνω με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 50% μείωση των τελών για πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ κ.ά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Σημαντική μείωση στα δημοτικά τέλη - Από πότε θα ισχύσει και σε τι ποσοστό"

Μέλη πατριωτικών οργανώσεων προσήχθησαν στο ΑΤ Ακρόπολης γιατί ζήτησαν να μην εκχωρηθεί η Μακεδονία!

Προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης, μέλη ομάδων πατριωτικών οργανώσεων που διαμαρτυρήθηκαν για την εκχώρηση της Μακεδονίας στην εξέδρα των επισήμων στο Σύνταγμα.

Οι διαμαρτυρόμενοι, με επικεφαλής την γνωστή ακτιβίστρια του εθνικού χώρου, Γεωργία Μπιτάκου, με ελληνικές σημαίες φώναξαν πατριωτικά συνθήματα και μετά το πέρας της παρέλασης επιχείρησαν να δώσουν ψήφισμα.

Μετά από μία ώρα, με τέσσερις μηχανές άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και δύο περιπολικά, τους... περικύκλωσαν στην Παλαιά Βουλή, όπου συζητούσαν με πολίτες και τους συνέλαβαν!

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέλη πατριωτικών οργανώσεων προσήχθησαν στο ΑΤ Ακρόπολης γιατί ζήτησαν να μην εκχωρηθεί η Μακεδονία!"

Νέες προκλήσεις από τον Τούρκο υπ. Άμυνας: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα»

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα και την Λευκωσία το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ , ενόψει της αυριανής 95ης επετείου για την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

«Στην περιοχή μας δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο και κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία», δηλώνει ο Ακάρ και προσθέτει πως «ο τουρκικός λαός με το σύνθημα "ή ελευθερία ή θάνατος" ξεκίνησε τον εθνικό αγώνα το 1919 επιτυγχάνοντας μια μεγάλη νίκη η οποία στέφθηκε με τη δημοκρατία το 1923».

«Η νεοϊδρυθείσα Δημοκρατία μας η οποία αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες λόγω της σημαντικής γεωγραφικής γεωπολιτικής της θέσης, με την αρχή "η κυριαρχία ανήκει χωρίς όρους στον λαό" αγωνίστηκε χωρίς να λυγίσει απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες και δεν έχασε ποτέ τον στόχο της να περάσει το επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών», καταλήγει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλήσεις από τον Τούρκο υπ. Άμυνας: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα»"

Exit Polls: Βαριές απώλειες για Μέρκελ και SPD στην Εσση -Ανοδος για τους Πράσινους

Με ψαλιδισμένα ποσοστά αν και πρώτο δείχνουν τα exit polls το CDU της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στην Εσση.

Μεγάλες απώλειες για το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και εντυπωσιακή άνοδο για τους Πράσινους δείχνουν τα πρώτα έξιτ πολ από τις κρατιδιακές εκλογές στην Έσση.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU κερδίζει 28% των ψήφων (38,3% το 2013), το SPD το 20% (30,7%), οι Πράσινοι 19,5%, (11,1%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 12% (4,1%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (5%), η Αριστερά 6,5% (5,2%).

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος που μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, μόνο με την συμμετοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Έσση.

Από τις 110 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, το CDU κερδίζει 33 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 23, όσες και οι Πράσινοι 23 και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Θα μπορούσε λοιπόν να σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, όπως μέχρι σήμερα ή κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και τους περισσότερους αναλυτές, τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ θα είναι πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Exit Polls: Βαριές απώλειες για Μέρκελ και SPD στην Εσση -Ανοδος για τους Πράσινους "

Αντιδράσεις για τη νέα άδεια στον Κουφοντίνα

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί για ακόμη μια φορά η χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, από τις φυλακές Βόλου. Οργισμένο μήνυμα από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και αντίδραση του αμερικανού πρέσβη.

Ο εκτελεστής της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε 4ημερη άδεια με περιοριστικούς όρους από τις αγροτικές φυλακές Βόλου μετά την έγκριση του νέου αιτήματός του.

Του δόθηκαν και επιπλέον δύο ημέρες για την μετακίνηση του, όπως προβλέπει ο νόμος, από και προς τις φυλακές. Ετσι, θα είναι εκτός φυλακών για συνολικά έξι ημέρες.

Ο 11 φορές καταδικασμένος σε ισόβια για δολοφονίες της «17 Νοέμβρη», θα μεταβεί στον Βαρνάβα Αττικής όπου και διαμένει και θα επιστρέψει την Παρασκευή.

Μητσοτάκης: «Οι αμετανόητοι δολοφόνοι δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή»
Με ένα αυστηρό μήνυμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε την νέα άδεια στον «φαρμακοχέρη» της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο Κυριακος Μητσοτάκης σχολίασε και το σημειολογικό της ημέρας που επελέγη για να δοθεί η νέα εξαήμερη άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα.

«Ανήμερα της εθνικής εορτής δόθηκε νέα 6ημερη άδεια στον τρομοκράτη Κουφοντίνα. Το επαναλαμβάνω για να το γνωρίζουν όλοι: Το καθεστώς των αδειών θα αλλάξει και αμετανόητοι δολοφόνοι δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή».

Αντίδραση απο ΗΠΑ
Στο παραπάνω tweet άμεση ήταν η αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, που έκανε Retweet, υιοθετώντας το περιεχόμενο της δημοσίευηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή του στην «ευνοϊκή μεταχείριση» του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια, ενώ ανάλογο στάση τηρεί και η Τουρκία, αφού μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης περιλαμβάνονται και Τούρκοι διπλωμάτες.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις για τη νέα άδεια στον Κουφοντίνα"

Πρόεδρος Ομόνοιας στο iefimerida.gr για τον θάνατο του ομογενούς: Ερασιτεχνισμός από την Αστυνομία

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Διονύσης Μπελέρης (Φρέντυ Μπελέρι) μίλησε στο iefimerida.gr για το περιστατικό με τον θάνατο του ομογενούς Κώστα Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία.

Ο κ. Μπελέρης βρίσκονταν μακριά από την περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο και είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Εξάλλου, οι ομογενείς είναι διστακτικοί στο να μιλήσουν. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομόνοιας κάνει λόγο για «ερασιτεχνισμό» από την αλβανική αστυνομία και «άνευ προηγουμένου προπαγάνδα» από τα Αλβανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομόνοιας, παραμένει ανεξήγητη η συμπεριφορά του ομογενούς καθώς είναι άγνωστες οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε το περιστατικό.

Ο κ. Μπελέρης τονίζει ότι οι εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου έγιναν σε όλα τα χωριά που υπάρχουν ομογενείς σε ήρεμο κλίμα – το οποίο έχει εμπεδωθεί μετά και την πρόσφατη ελληνοαλβανική συμφωνία.

Οπως του μετέφεραν κάτοικοι από τις Βουλιαράτες, ο 35χρονος ομογενής είχε αναρτήσει την ελληνική σημαία σε εμφανές σημείο του χωριού (ούτε στο σπίτι του, ούτε στο στρατιωτικό κοιμητήριο) και οι Αλβανοί αστυνομικοί του ζήτησαν να την κατεβάσει. Είναι άγνωστο αν τον έβρισαν ή τον προκάλεσαν αλλιώς, πυροδοτώντας την ανεξέλεγκτη αντίδρασή του. Οτι πυροβόλησε είναι βέβαιο, αλλά είναι άγνωστο αν έριξε στον αέρα για εκφοβισμό ή κατά αλβανών αστυνομικών με πρόθεση να τους τραυματίσει.

Πληροφορίες από κύκλους της ομογένειας, αναφέρουν ότι ο Κ. Κατσίφας αντιμετώπιζε προσωπικά προβλήματα, καθώς είχε χωρίσει πρόσφατα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Ομόνοιας στο iefimerida.gr για τον θάνατο του ομογενούς: Ερασιτεχνισμός από την Αστυνομία "

Αναρχικοί έκαψαν ξανά Ελληνική σημαία στο Πολυτεχνείο

Την Ελληνική σημαία σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν τους αστυνομικούς κατά την διάρκεια των επιθέσεων που πραγματοποίησαν εναντίον τους τα ξημερώματα στην οδό Τοσίτσα, έκαψαν αναρχικοί.

Συγκεκριμένα, ένας αστυνομικός διαβίβασε πως «τα άτομα που βρίσκονται εσωτερικά του κτιρίου από την πύλη επί της Τοσίτσα, προσπαθούν να κάψουν κάτι μικρό που μοιάζει με Ελληνική σημαία».

Οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα, λόγω των μολότοφ που έριχναν οι αναρχικοί αλλά και της χρήσης χημικών που έκαναν οι ίδιοι για να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους.

Κατά την διάρκεια των επιθέσεων τα ξημερώματα της Κυριακής, τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναρχικοί έκαψαν ξανά Ελληνική σημαία στο Πολυτεχνείο"

Το… Μακεδονία της ΕΡΤ που έγινε FYROM μετά τις αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση της ΕΡΤ να γράφει την ΠΓΔΜ ως MKD (Μακεδονία δηλαδή) στον αγώνα με την Εθνική με την Ελληνική τηλεόραση να το αλλάζει και να γράφει FYROM.

Η αλήθεια είναι πως ο αγώνας της Εθνικής με την ΠΓΔΜ τέτοια μέρα μύριζε λίγο μπαρούτι. Γι' αυτό άλλωστε και αποφασίστηκε να μην βγουν εισιτήρια και το κλειστό της Λυκόβρυσης στη Κοζάνη δεν γέμισε, καθώς γήπεδο θα πήγαιναν μόνο με προσκλήσεις. Την αναμέτρηση για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετέδιδε η ΕΡΤ3 που με μία κίνησή της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Τι έκανε; Στην κάρτα του σκορ έγραφε GRE-MKD (δηλαδή Μακεδονία), παρότι η πάγια τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να γράφεται ως FYROM. Το MKD, όπως αναφέραμε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με την ΕΡΤ3 να το αλλάζει και να γράφει GRE-FYR.


gazzetta
Διαβάστε Περισσότερα » "Το… Μακεδονία της ΕΡΤ που έγινε FYROM μετά τις αντιδράσεις"

Απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών για το θάνατο του ομογενή στην Αλβανία ζητεί το ΥΠΕΞ

Νεκρός είναι ο 35χρονος ομογενής που ύψωσε την ελληνική σημαία στο χωριό Βουλιαράτι στην Αλβανία, ύστερα από αστυνομική καταδίωξη.
Την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ζητά από τις αλβανικές αρχές το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το περιστατικό.
Βορειοηπειρωτικά Σωματεία Αθηνών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Λ.Κηφισίας και Βεκιαρέλη. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο  Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Στο ίδιο πνεύμα και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος σημείωσε: «Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας.Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας. Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».
Σοκαρισμένη είναι η κοινότητα των Βορειοηπειρωτών.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ΜΜΕ της γείτονος, ο 35χρονος ομογενής, Κωνσταντίνος Κατσιφάς ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Λίγη ώρα αργότερα τη σημαία την κατέβασε η αλβανική αστυνομία, με αποτέλεσμα o ομογενής να αρχίσει να πυροβολεί με καλάσνικοφ.
Σύμφωνα με Αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης ο ομογενής πυροβόλησε κατά των Ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας.
Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Όταν εντοπίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ααβανικής αστυνομίας, αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός.  
Η ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία ο 35χρονος είναι νεκρός.
Όπως αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας ο 35χρονος είχε καταγωγή από τα Ιωάννινα, ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα
Το Bularat (Βουλιαράτι) είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης στη Βόρειο Ήπειρο, στη νότια Αλβανία.
Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.
Να σημειώσουμε πως πριν από λίγες ημέρες ο ομογενής είχε γράψει στο Facebook: «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη..... Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ».
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών για το θάνατο του ομογενή στην Αλβανία ζητεί το ΥΠΕΞ"

«Σκοτώθηκαν» ξανά Λεβέντης – Μπουτάρης on camera στην παρέλαση! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Βασίλης Λεβέντης και ο Γιάννης Μπουτάρης… εμπνέονται από την Θεσσαλονίκη, δεν εξηγείται διαφορετικά. Εμπνέονται για… τσακωμούς και μάλιστα on camera. Και μάλιστα ανήμερα της εθνικής επετείου για την 28η Οκτωβρίου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το περιστατικό που έβαλε την… πρώτη φωτιά σημειώθηκε την Παρασκευή, 26.10.2018 μετά την πανηγυρική δοξολογία στην Θεσσαλονίκη. Όταν τελείωσε τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Μπουτάρης κατευθύνθηκε προς το βήμα και τότε τον σταμάτησε ο Βασίλης Λεβέντης, θέλοντας να μιλήσει πρώτος αυτός. Υπήρξε ένταση και στο βίντεο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ακούγεται να αποκαλεί «βλάκα» τον αρχηγό της Ένωσης Κεντρώων!

Λεβέντης – Μπουτάρης… round two!

Και φτάνουμε στο σήμερα. Είναι η στιγμή που οι αρχηγοί κομμάτων και οι επίσημοι κάνουν δηλώσεις, μετά την στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατεβαίνει από το βήμα και ο Βασίλης Λεβέντης ετοιμάζεται να πάρει τον λόγο. Τότε, η εκπρόσωπος του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη του ζητά να πάρει εκείνη πρώτη τον λόγο.
Ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων της το επιτρέπει, αλλά ο Γιάννης Μπουτάρης… καραδοκεί!
Ο πρώτος το αντιλαμβάνεται αφού ο δεύτερος παίρνει θέση και μάλιστα… βάζει το χέρι του στο βήμα για να… προλάβει την σειρά.
Κι ακολουθεί ο εξής διάλογος:
Βασίλης Λεβέντης: «Όχι πάλι κύριε Δήμαρχε«.
Γιάννης Μπουτάρης: «Πάλι. Πάλι«.
Βασίλης Λεβέντης: «Πάλι το ίδιο;«.
Γιάννης Μπουτάρης: Σιωπή και… καταφατική απάντηση με κούνημα του κεφαλιού!
Όσο η εκπρόσωπος του Ποταμιού έκανε δηλώσεις, ο Βασίλης Λεβέντης δεν έκρυβε την δυσφορία του, ενώ όντως ακολούθησε ο Γιάννης Μπουτάρης, με τον αρχηγό της Ένωσης Κεντρώων να συνεχίζει τις γκριμάτσες!Λεβέντης Μπουτάρης
Δείτε την στιγμή

Δήμαρχος δηλώνει, αρχηγός Ένωσης Κεντρώων… καρφώνει!

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων πήρε τελικά τον λόγο και αποδοκίμασε τον προλαλήσαντα!
Τον κατηγόρησε πως δεν σεβάστηκε το πρωτόκολλο και του ευχήθηκε με νόημα… καλή επιτυχία στις εκλογές, αφήνοντας υπονοούμενα πως η όλη συμπεριφορά του κ. Μπουτάρη έγινε για προεκλογικούς σκοπούς…

Δείτε τις δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκοτώθηκαν» ξανά Λεβέντης – Μπουτάρης on camera στην παρέλαση! (ΒΙΝΤΕΟ)"

Επιβλητική στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα στην παραλία Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσει τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Ιταλού ομολόγου του Σέρτζιο Ματερέλα και των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Πάνου Καμμένου και Σάββα Αγγελίδη.

Nωρίτερα, οι κ.κ. Παυλόπουλος και Ματαρέλα βρίσκονται στο Γ’ Σώμα Στρατού, όπου και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των πεσόντων του 1940.
Η στρατιωτική παρέλαση «έκλεισε» με την εντυπωσιακή επίδειξη του πολεμικού αεροσκάφους F-16.
Ο Επισμηναγός, Γιώργος Παπαδάκης έστειλε το δικό του μήνυμα, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους απανταχού Έλληνες.

«Καλημέρα Θεσσαλονίκη. Καλημέρα Μακεδονία. Το «ΟΧΙ» αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας, όπως αποδεικνύει η παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Χρόνια πολλά Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσα από το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους.

Το βίντεο από τη Στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης


Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβλητική στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη"

Ολα όσα έγιναν στη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς επίσης και πλήθους κόσμου.
Στην παρέλαση συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α΄ Αθηνών (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα, η μπάντα της Αστυνομίας, η φιλαρμονική της Κέρκυρας, η ομάδα των Special Olympics, καθώς επίσης και οι πρόσκοποι.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια της παρέλασης ένας άνδρας και μία γυναίκα, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, κρατώντας σημαίες, η μία με τον ήλιο της Βεργίνας, παρεισέφρησαν ανάμεσα στα σχολεία και παρέλασαν, σταματώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και φωνάζοντας συνθήματα.
Πριν την έναρξη της παρέλασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσία της χώρας, έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα.
φωτογραφίες: intimenews ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Στην παρέλαση συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α΄ Αθηνών (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθέναΣτην παρέλαση συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α΄ Αθηνών (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα
Παρών και οι πρόσκοποι Παρών και οι πρόσκοποι
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολα όσα έγιναν στη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες] "

Νέο σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα σε Καστελόριζο και Λήμνο

Η Τουρκία συνεχίζει να τροφοδοτεί την ένταση με την Ελλάδα καθώς στήνει νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο. Εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία αποκλείει το Καστελόριζο για τέσσερις ώρες, την προσεχή Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, από 11:00 μέχρι τις 15:00 σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών.
Η Άγκυρα δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις «Έρευνας και Διάσωσης».
Παράλληλα με απανωτές ΝΟΤΑΜ αμφβισβητεί την δυνατότητα της Ελλάδας να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που θεωρεί αποστρατικοποιημένα.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα με τον ΝΟΤΑΜ A2946/18 ενημερώνει πως θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά στην περιοχή της Λήμνου το χρονικό διάστημα 5 με 16 Νοεμβρίου.
Η Άγκυρα αρνείται στην Ελλάδα το δικαίωμα αυτό προφασιζόμενη διεθνής συνθήκες.
Όλα αυτά έρχονται μόλις λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις οποίες υπενθύμισε στην Αθήνα πως το Casus Belli για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια είναι σε ισχύ.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα σε Καστελόριζο και Λήμνο"

«Λουκέτο» στο Frangelico από την ΑΑΔΕ -Φορολογικές παραβάσεις σε ποτά και λουλούδια

Δεν πρόλαβαν να κάνουν… παρέλαση ο Σταμάτης Γονίδης και ο Νίκος Μακρόπουλος, καθώς το κέντρο που εμφανίζονται έκλεισε για 48 ώρες λόγω φορολογικών παραβάσεων.

Η πρεμιέρα δεν ήταν, λοιπόν, γούρικη για το γνωστό Frangelico στην παραλιακή, καθώς κλιμάκιο της ΑΑΔΕ, που έκανε προληπτικό έλεγχο για μη έκδοση αποδείξεων, διαπίστωσε ότι στο κέντρο διασκέδασης είναι… ξεχασιάρηδες. Οι ελεγκτές βεβαίωσαν 12 παραβάσεις για ποτά, ενώ αποδείχθηκε ότι και οι λουλουδούδες δεν είχαν πολύ καλή σχέση με την εφορία, με αποτέλεσμα να βεβαιωθούν άλλες 45 παραβάσεις.

Η «καμπάνα» έπεσε, το κέντρο χάνει αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μπαίνει στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ. Σημειωτέον, ότι η φιάλη ανά τέσσερα άτομα τιμολογείται 160 ευρώ, αλλά ανεβαίνει στα 180 ευρώ για special και στα 230 ευρώ για premium, οπότε όποιος κάνει την αναγωγή με τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, έχει και μια τάξη μεγέθους για το ύψος των παραβάσεων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λουκέτο» στο Frangelico από την ΑΑΔΕ -Φορολογικές παραβάσεις σε ποτά και λουλούδια "

Νέα άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα - Εξι μέρες εκτός φυλακών ο εκτελεστής της 17Ν

Ελαβε τετραήμερη άδεια από τις αγροτικές φυλακές συν δύο ημέρες ...οδοιπορικά - Ο Κουφοντίνας πέρασε την έξοδο των αγροτικών φυλακών του Βόλου το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και επιστρέφει την Παρασκευή

Τέσσερις ημέρες εκτός φυλακής θα βρίσκεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος έλαβε νέα τετραήμερη άδεια από τις φυλακές Βόλου. Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη «17Ν» σε 11 φορές ισόβια έχει μάλιστα στη διάθεσή του και δυο επιπλέον ημέρες για τα οδοιπορικά του.

Ο «Λουκάς» της «17Ν» έφυγε από την φυλακή το σήμερα το πρωί και θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στο κελί του την Παρασκευή.

Η νέα άδεια στον Κουφοντίνα αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων, τόσο από τους συγγενείς των ανθρώπων που σκότωσε, όσο και από τις ΗΠΑ- το Στέητ Ντιπάρτμεντ έχει κατ΄επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή του στην «ευνοϊκή μεταχείριση» του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια, ενώ ανάλογο στάση τηρεί και η Τουρκία, αφού μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης περιλαμβάνονται και Τούρκοι διπλωμάτες.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα, με συνέντευξή του στον ΘΕΜΑ 104,6, ο επίσης καταδικασμένος για τη συμμετοχή του στη 17Ν, Σάββας Ξηρός, έκανε γνωστό ότι ζητά την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα - Εξι μέρες εκτός φυλακών ο εκτελεστής της 17Ν"

Ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο σήμερα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Ημέρα ελεύθερης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σήμερα, Κυριακή 28 Οκτωβρίου, λόγω της εθνικής εορτής.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από την 1η Νοεμβρίου έως και την 31ηΜαρτίου 2019 η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία γίνεται με μειωμένη τιμή για όλους τους επισκέπτες, ενώ η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα είναι ημέρα ελεύθερης εισόδου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο σήμερα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι "

Στρατηγός Φρ.Φράγκος: «Πολιτικοί νάνοι και ανύπαρκτοι πνευματικοί ταγοί εκχωρούν το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας…»

Με πολύ σκληρή γλώσσα ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμύνης Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος καταφέρεται κατά της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου, την οποία κατηγορεί ότι έχει «εκχωρήσει» το όνομα της Μακεδονίας με μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, παραμονή του τριπλού εορτασμού της πρωτεύουσας της Μακεδονίας Θεσσαλονίκης και της Εθνικής επετείου του «ΟΧΙ».

Σημειώνει στο μήνυμά του ο Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος τα εξής:

«Τους εθνικά περήφανους καιρούς, πνευματικοί ταγοί, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ενέπνεαν πατριωτισμό τον Έλληνας Πολεμιστή, στην μεγάλη Εποποιία του ΟΧΙ στον πόλεμο του 1940,ενάντια στον φασισμό.

Σήμερα, πολιτικοί νάνοι και ανύπαρκτοι πνευματικοί ταγοι κρυμμένοι και βολεμένοι, ανέχονται την εθνική μας ταπείνωση, εκχωρώντας το Ιερό όνομα της Μακεδονίας ΜΑΣ, την εθνότητα και την γλώσσα στους Σλάβους απογόνους των κομιτατζήδων, που συνεργάστηκαν με τους ναζιστές την περίοδο της κατοχής

Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες,

ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,

δεν είστε από τα χέρια σας

μονάχα, όχι. Χρωστάτε

και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,

θα ‘ρθούνε, θα περάσουν.

Κριτές, θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί.

Αιωνία η μνήμη των αθάνατων νεκρών του Έπους του Αλβανικού Μετώπου.

Ζήτω η Αιωνία Ελλάς.»

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατηγός Φρ.Φράγκος: «Πολιτικοί νάνοι και ανύπαρκτοι πνευματικοί ταγοί εκχωρούν το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας…»"

Ελαφρύς τραυματισμός αστυνομικού κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το Πολυτεχνείο

Δύο επιθέσεις μέσα σε διάστημα μίας ώρας και πιο συγκεκριμένα από τις 03:00 μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα σημειώθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα έξω από το Πολυτεχνείο

όπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά ένα αστυνομικός ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για προσαγωγές ή συλλήψεις.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελαφρύς τραυματισμός αστυνομικού κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το Πολυτεχνείο"

Ν. Μπάρτλε: Κατά τη διάρκεια της κατοχής έγιναν φριχτά εγκλήματα στην Ελλάδα

«Οι Γερμανοί ομολογούμε την ιστορική και ηθική μας ευθύνη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν φριχτά εγκλήματα στην Ελλάδα. Ειδικά στην Κρήτη, οι κατακτητές έδρασαν με ιδιαίτερη σκληρότητα. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κ. Σταϊνμάιερ κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός της Γερμανίας και εντεταλμένος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε.
Λίγο πριν από την 8η συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Κρήτη και με αφορμή τις πρόσφατες αντιδράσεις από μαρτυρικά χωριά του νησιού, ο κ. Μπάρτλε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει ότι «Γερμανοί πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που δραστηριοποιούνται στο δίκτυο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έχουν επίγνωση του γερμανικού παρελθόντος», ενώ «στις προσωπικές συζητήσεις μεταξύ δημάρχων, περιφερειαρχών και επάρχων, το θέμα αυτό επανέρχεται συχνά». «Συνεπώς», υπογραμμίζει, «οι Γερμανοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ακόμα έναν λόγο για να συμμετέχουν στη συνεργασία δήμων και περιφερειών, έτσι ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στην Ευρώπη».
Ωστόσο ο κ. Μπάρτλε διευκρινίζει ότι «η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί ένα φόρουμ για την τοπική αυτοδιοίκηση» και υπογραμμίζει: «Δεν ασχολούμαστε με την "υψηλή" πολιτική, αλλά με τη συνεργασία στην πράξη "από κάτω προς τα πάνω", που προσανατολίζεται στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων».
Έξι μήνες μετά την παραλαβή της «σκυτάλης» στην Ελληνογερμανική Συνέλευση από τον προκάτοχό του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ο νέος εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου στον συγκεκριμένο τομέα επιχειρεί έναν απολογισμό των έξι χρόνων λειτουργίας της και σχολιάζει πως ύστερα από μια πολύ σημαντική δουλειά στην ανάπτυξη του δικτύου, πλέον η Συνέλευση προσφέρει ένα μοναδικό υπόδειγμα στην Ευρώπη. «Τώρα είναι η ώρα να διαμορφώσουμε τις συνεργασίες μεταξύ δήμων και περιφερειών, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα και να αναπτυχθούν αυτόνομα και με επιτυχία, πέρα από το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», προσθέτει.
Αναφερόμενος στη νέα εντεταλμένη της ελληνικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνεργασία, την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ο κ. Μπάρτλε λέει: «Κερδίσαμε μία δραστήρια σύμμαχο στο έργο μας. Θεωρώ ότι σηματοδοτεί μια νέα αρχή της εποικοδομητικής συνεργασίας μας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και χαίρομαι για την περαιτέρω συνεργασία».
Από τις 60 συνεργασίες μεταξύ Γερμανικών και Ελληνικών αυτοδιοικήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεχωρίζει τρία παραδείγματα: τη συνεργασία του St. Ingbert με τη Χίο στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και της ενέργειας, την επαγγελματική κατάρτιση συγκολλητών στην Κρήτη, που δίνει προοπτικές σε νέους Έλληνες επαγγελματίες και τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Βάδης– Βυρτεμβέργης με την Καλαμάτα για τη βελτίωση του αστικού κέντρου της Καλαμάτας.
Ενόψει δε της 8ης Συνέλευσης στην Κρήτη, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η ως την 3η Νοεμβρίου, ο κ. Μπάρτλε επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες συνεργασίας σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τον πεζοπορικό και θρησκευτικό τουρισμό. Στον τομέα του πολιτισμού αναφέρει ότι τα «τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των συνεργασιών, ελήφθησαν νέες πρωτοβουλίες», μιλά για τις ανταλλαγές μεταξύ νέων και σημειώνει ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, 160 μαθητές μουσικής από το Demmin και τη Λέσβο έδωσαν από κοινού μία συναυλία στην Ελλάδα.
Παρουσιάζοντας, τέλος, το αντικείμενο της επικείμενης συνόδου στην Κρήτη, γνωστοποιεί ότι θα γίνουν εργαστήρια στο πλαίσιο των οποίων διεξάγεται διάλογος για πολιτικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, (όπως οι ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας για τους νέους, η ένταξη των μεταναστών, οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων). Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο πλαίσιο της εφαρμογής καλών πρακτικών στην αγροτική οικονομία, την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και την κατάρτιση.
«Το σύνθημα της 8ης Συνδιάσκεψης "από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης" είναι αποτέλεσμα του έως τώρα έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και συγχρόνως, είναι και η προοπτική για το μέλλον. Το μήνυμα είναι σαφές: σε επίπεδο δήμων και περιφερειών οι άνθρωποι επηρεάζονται πολύ πιο άμεσα από τις πολιτικές αποφάσεις. Τα μικρά θέματα γίνονται μεγάλα και τα μεγάλα, πολύ συγκεκριμένα», υπογραμμίζει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Μπάρτλε:
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως νέου εντεταλμένου της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση σε ό,τι αφορά την προώθηση της διμερούς συνεργασίας το επόμενο διάστημα;
Από τον Απρίλιο του 2018 είμαι ο νέος εντεταλμένος της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Για μένα, στο επίκεντρο της συνεργασίας βρίσκεται το ζήτημα της βιωσιμότητας. Κάνουμε απολογισμό. Κατά τα έξι, σχεδόν, χρόνια έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση και την ανάπτυξη του δικτύου και των συνεργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ). Ήταν μια περίοδος αναζήτησης, κατά την οποία συζητήθηκαν οι θεματικές και οι προτεραιότητες και αναπτύχθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της συνεργασίας μας. Εντέλει, βρέθηκαν οι εταίροι και δημιουργήθηκε ένα δυναμικό δίκτυο.
Το συμπέρασμά μου: η Ελληνογερμανική Συνέλευση προσφέρει ένα μοναδικό υπόδειγμα στην Ευρώπη, το οποίο έχει μεγάλες δυνατότητες. Τώρα είναι η ώρα να διαμορφώσουμε τις συνεργασίες μεταξύ δήμων και περιφερειών, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα και να αναπτυχθούν αυτόνομα και με επιτυχία, πέρα από το έργο της ΕΓΣ. Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα της βελτίωσης της κατανόησης μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Όταν οι άνθρωποι συναντιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ δήμων και περιφερειών, οπωσδήποτε προκύπτει όφελος για όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, δίνω ιδιαίτερη σημασία στη σχέση που ιδρύεται με την τοπική μεσαία τάξη. Είναι ο καταλύτης για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Λόγω του υψηλού ποσοστού νεανικής ανεργίας, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για επαγγελματικές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο, στην Ελλάδα. Ενδιαφέρομαι επομένως για τη στενή συνεργασία μεταξύ δήμων, επιμελητηρίων και μικρών έως και μεσαίων επιχειρήσεων. Δηλαδή, περισσότερη ανάπτυξη «από κάτω προς τα πάνω». Υπάρχουν πολλά πεδία δράσης: για παράδειγμα, η εκπαίδευση, η αγροτική οικονομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ο τουρισμός. Μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση προϋποθέτει μια ισχυρή τοπική οικονομία.
Ποιο είναι το αντικείμενο της φετινής 8ης ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Κρήτη; Ποιο μήνυμα θέλει να δώσει το σύνθημα «Από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης»;
Οι παράλληλες συζητήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματός μας. Δήμαρχοι, περιφερειάρχες και έπαρχοι συναντιούνται με τους εκάστοτε εταίρους τους από την άλλη χώρα και συζητούν τα περαιτέρω της συνεργασίας τους. Οι εκπρόσωποι των δήμων που παρευρίσκονται για πρώτη φορά σε αυτές τις συναντήσεις έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν νέες συνεργασίες. Πέρα από αυτό, στους συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψή μας δίδεται η ευκαιρία παρακολούθησης εργαστηρίων (workshops) κατά την πρώτη μέρα, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται διάλογος για πολιτικά ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης που απασχολούν αμοιβαία τα δύο μέρη. Τέτοια ζητήματα είναι οι ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας για τους νέους, η ένταξη των μεταναστών, μέχρι και οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και η παρουσίαση νέων προβληματικών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Τη δεύτερη μέρα της συνδιάσκεψης θα γίνουν ενημερωτικές επισκέψεις στο πλαίσιο των βέλτιστων πρακτικών στις θεματικές ενότητες του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, της εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων και της κατάρτισης. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να απευθύνω τις ιδιαίτερές μου ευχαριστίες στην πόλη της Χερσονήσου, στην Περιφέρεια της Κρήτης και στο Επιμελητήριο του Ηρακλείου για την εξαιρετική διοργάνωση της συνδιάσκεψης της ΕΓΣ.
Το σύνθημα της 8ης Συνδιάσκεψης της ΕΓΣ «από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης» είναι αποτέλεσμα του έως τώρα έργου της ΕΓΣ και συγχρόνως, είναι και η προοπτική για το μέλλον. Το μήνυμα είναι σαφές: σε επίπεδο δήμων και περιφερειών οι άνθρωποι επηρεάζονται πολύ πιο άμεσα από τις πολιτικές αποφάσεις. Τα μικρά θέματα γίνονται μεγάλα και τα μεγάλα, πολύ συγκεκριμένα. Στην τοπική αυτοδιοίκηση οι πολίτες και των δύο χωρών εργάζονται από κοινού σε πρότζεκτ και αναζητούν συγκεκριμένες λύσεις για συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν και στις δύο χώρες. Στο μεταξύ, έχει αποδειχθεί ότι η συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών αποτελεί αναγκαία συνθήκη σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας.
Αυτό το διάστημα ορίζουμε τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε στο μέλλον. Υπάρχουν πολλά αιτήματα και πολλές ιδέες, ενώ συγχρόνως «τρέχουν» ήδη εξήντα συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δήμων. Δεν πρέπει να χάνουμε τον στόχο μας. Πρέπει να εστιάσουμε σωστά και να δημιουργήσουμε βιώσιμες δομές σε πεδία που θα έχουμε καθορίσει με σαφήνεια. Στην ετήσια Συνδιάσκεψη θα συζητήσουμε μαζί με τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο χωρών για τον νέο στρατηγικό μας προσανατολισμό. Η βάση για αυτή τη συζήτηση είναι μία έρευνα που κάναμε με συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και τη Γερμανία, οι οποίοι αποτελούν μέρος του δικτύου της ΕΓΣ. Είμαι πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα θα σηματοδοτήσουν μια νέα φάση στη συνεργασία μας.
Τι είδους συνεργασίες θα επιδιώξετε στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού;
Κατ΄ αρχάς θα ήθελα να διευκρινίσω για άλλη μια φορά τον ρόλο του εντεταλμένου της ΕΓΣ. Βλέπω τον εαυτό μου ως έναν συμπαραστάτη μιας πορείας για να ακουστεί η φωνή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ συγχρόνως προσφέρω την απαραίτητη στήριξη, έτσι ώστε τα έργα να προχωρήσουν γρήγορα και να υλοποιηθούν αποτελεσματικά. Χαίρομαι ιδιαιτέρως, γιατί με τη νέα εντεταλμένη της ελληνικής κυβέρνησης για την ΕΓΣ, την Ππεριφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, κερδίσαμε μία δραστήρια σύμμαχο στο έργο μας. Θεωρώ ότι σηματοδοτεί μια νέα αρχή της εποικοδομητικής συνεργασίας μας στην ΕΓΣ και χαίρομαι για την περαιτέρω συνεργασία.
Οι κατευθυντήριες γραμμές και τα θέματα του έργου μας συζητιούνται και αποφασίζονται στην επιτροπή για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η επιτροπή αποτελείται ισότιμα από εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τελικά, τα έργα αναπτύσσονται μέσα στους ίδιους τους δήμους. Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας και επομένως παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα. Πολλές από τις συνεργασίες μας μεταξύ δήμων και περιφερειών επικεντρώνονται ήδη στο συγκεκριμένο θέμα και προσωπικά πιστεύω πως υπάρχουν μεγάλες ακόμα δυνατότητες σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή τα καινοτόμα έργα σε τομείς όπως ο πεζοπορικός και ο θρησκευτικός τουρισμός.
Ο πολιτισμός αποτελεί κεντρικό στοιχείο της καθημερινής μας αλληλεπίδρασης. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των συνεργασιών, κατορθώσαμε να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες και να ξεκινήσουμε τις ανταλλαγές μεταξύ νέων. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, 160 μαθητές μουσικής από το Demmin και τη Λέσβο έδωσαν από κοινού μία συναυλία στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας, υπογράφτηκε η συμφωνία για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα δυο-τρία πιο σημαντικά παραδείγματα της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών δήμων στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης;
Αυτό που λέμε πάντα είναι πως όταν μια συνεργασία συνεχίζεται και αναπτύσσεται από μόνη της, δεν υπάρχει ανάγκη να την συνεπικουρήσουμε. Όταν οι πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργάζονται με συναδελφικότητα, τότε έχουμε επιτύχει τον στόχο μας. Είναι τόσες πολλές οι συνεργασίες, που είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τις καλύτερες, τις «best of». Γι΄ αυτό θα αναφέρω μόνο τρία παραδείγματα, που έχουν ξεχωρίσει. Σημαντική είναι η συνεργασία του St. Ingbert με τη Χίο στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και της ενέργειας ή η επαγγελματική κατάρτιση συγκολλητών στην Κρήτη που δίνει σε νέους Έλληνες επαγγελματικές προοπτικές ή τέλος, η συνεργασία του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Βάδης – Βυρτεμβέργης με την Καλαμάτα για τη βελτίωση του αστικού κέντρου της Καλαμάτας. Στην ετήσια Συνδιάσκεψη θα παρουσιασθούν κι άλλες επιτυχημένες συνεργασίες που δίνουν κίνητρα στους δήμους να τις ακολουθήσουν ως συγκεκριμένα παραδείγματα.
Ποια είναι η προσωπική σας θέση σχετικά με τις αντιδράσεις κατοίκων από μαρτυρικά χωριά της Κρήτης με αφορμή την επικείμενη πραγματοποίηση της Ελληνογερμανικής συνέλευσης στη Χερσόνησο;
Κατ΄ αρχάς θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η ΕΓΣ αποτελεί ένα φόρουμ για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν ασχολούμαστε με την «υψηλή» πολιτική, αλλά με την συνεργασία στην πράξη «από κάτω προς τα πάνω», που προσανατολίζεται στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων.
Οι Γερμανοί ομολογούμε την ιστορική και ηθική μας ευθύνη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν φριχτά εγκλήματα στην Ελλάδα. Ειδικά στην Κρήτη, οι κατακτητές έδρασαν με ιδιαίτερη σκληρότητα. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, κ. Στάινμάιε κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα. Το βλέπω και στους Γερμανούς πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης που δραστηριοποιούνται στο δίκτυο της ΕΓΣ και έχουν επίγνωση του γερμανικού παρελθόντος. Στις προσωπικές συζητήσεις μεταξύ δημάρχων, περιφερειαρχών και επάρχων, το θέμα αυτό επανέρχεται συχνά.
Συνεπώς, οι Γερμανοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ακόμα έναν λόγο για να συμμετέχουν στη συνεργασία δήμων και περιφερειών, έτσι ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στην Ευρώπη.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Μπάρτλε: Κατά τη διάρκεια της κατοχής έγιναν φριχτά εγκλήματα στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news