facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Αρτοποιός: «Κάποιοι βάζουν τις φωτιές για να σπάνε πλάκα»

Το προφίλ των εμπρηστών σκιαγράφησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Μιλώντας στον Alpha, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων από τις φωτιές, το αίτιο είναι αμέλεια, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και αυτοί που βάζουν φωτιές «για να σπάσουν πλάκα».

«Η συντριπτική πλειοψηφία είναι λόγω της εγκληματικής αμέλειας που υπάρχει, που μπορεί να επιφέρει τις καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε.

«Είχαμε και τις περιπτώσεις, για να το πω σε πλάγιο λόγο όπως μας είπαν, για να σπάσουν πλάκα. Θέλουν να βλέπουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα να ρίχνουν νερό», τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι αυτοί είναι μικρός αριθμός των περιπτώσεων.

«Οι τελευταίες περιπτώσεις που μας απασχόλησαν έχουν να κάνουν με ανθρώπους ψυχικά και ψυχολογικά ασταθείς. Έχουνε τιμωρηθεί δύο συμπολίτες μας, ο ένας με δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και εγκλεισμό σε ψυχιατρικό κατάστημα και ο άλλος στην Ηλεία σε ψυχιατρική παρακολούθηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα», είπε.

Υπάρχουν, δεμ περιπτώσεις «για αστικές ή κτηματικές διαφορές που κάποιος πολίτης μπορεί να προκαλέσει, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να καταλήξουν σε μεγάλη οικολογική καταστροφή».

«Η εξιχνίαση του εμπρησμό από πρόθεση είναι μία πάρα πολύ κοπιώδης διαδικασία, για αυτό εξάλλου έχει εξαγγελθεί ο διπλασιασμός του προσωπικού», επισήμανε ο Γιάννης Αρτοποιός, μεταξύ άλλων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρτοποιός: «Κάποιοι βάζουν τις φωτιές για να σπάνε πλάκα»"

Φωτιές: «Κόκκινα» 112 κτίρια πέντε πυρόπληκτων Δήμων σε Αττική και Κορινθία

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες - καταγραφές σε συνολικά πέντε πυρόπληκτους Δήμους της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, καθώς και της Κορινθίας από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Διαπιστώθηκε πως από τα συνολικά 344 κτίρια που ελέγχθηκαν 112 κρίθηκαν ακατάλληλα (κόκκινα), 102 προσωρινά ακατάλληλα («κίτρινα») και 130 κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Συγκεκριμένα ανά Δήμο:

  • Δήμος Σαρωνικού, 133 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων

(α) 33 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»),

(β) 40 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και

(γ) 60 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

  • Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, 154 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων

(α) 51 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»),

(β) 47 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και

(γ) 56 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

  • Δήμος Μεγαρέων, 8 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων

(α) 4 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»),

(β) 2 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και

(γ) 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

  • Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας, 44 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων

(α) 22 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»),

(β) 11 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και

(γ) 11 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

  • Δήμος Ελευσίνας, 1 καταγραφή ζημιών σε σταύλο, που χαρακτηρίζεται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστεί– ακατάλληλος για χρήση («κίτρινος»).
  • Δήμος Τανάγρας, 4 καταγραφές ζημιών σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων

(α) 2 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι για χρήση («κόκκινοι»),

(β) 1 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστεί– ακατάλληλος για χρήση («κίτρινος») και

(γ) 1 χαρακτηρίζεται ως κατάλληλος για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινος»).

Επίσης, αν και έχει ολοκληρωθεί η βασική φάση της διαδικασίας των αυτοψιών των ως άνω Δήμων, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα συνεχίσουν – εάν απαιτηθεί – και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις στις παραπάνω περιοχές σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές: «Κόκκινα» 112 κτίρια πέντε πυρόπληκτων Δήμων σε Αττική και Κορινθία"

Ενοίκια: Έρχεται υποχρεωτική καταβολή μέσω τραπέζης -Τι θα γίνεται αν κάποιος δεν είναι συνεπής

Στα σκαριά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκεται  η υποχρεωτική ηλεκτρονική καταβολή ενοικίων των κατοικιών. 

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στο Πρώτο Πρόγραμμα, «είναι και μια από τις σκέψεις η υποχρεωτική ηλεκτρονική καταβολή ενοικίων.

Δηλαδή τα ενοίκια να πληρώνονται υποχρεωτικά μέσα από χρεωστικές κάρτες …. από τους τραπεζικούς λογαριασμούς».

Για το εάν τα ενοίκια θα καταβάλλονται αποκλειστικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού ρωτήθηκε νωρίτερα κατά συνέντευξη Τύπου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

«Εξετάζουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Προφανώς ένα από τα εργαλεία είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε μέσω μη μετρητών μια σειρά από συναλλαγές. Δεν λέω ότι θα είναι απαραίτητα τα ενοίκιά ή κάτι άλλο. Αλλά είναι μέσα στη φαρέτρα των μέτρων που θα εξετάσουμε», απάντησε. Και πρόσθεσε πως: «Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κατά περίπτωση τις περιπτώσεις για τα ενοίκια».

Και συνέχισε λέγοντας πως αυτό θα μπορούσε να αφορά και τις συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών  μεταξύ τους, όχι όμως στη λιανική.

Πάντως εάν το μέτρο αυτό καταστεί υποχρεωτικό για τα ενοίκια σημαίνει πως:

  • Ο  ενοικιαστής που δεν θα πληρώνει το ενοίκιο μέσω του τραπεζικού συστήματος θα σημαίνει πως αυτό δεν έχει εξοφληθεί. Και αυτό θα θεωρείται φορολογική παράβαση για τον ενοικιαστή και για τον ιδιοκτήτη.
  • Με προμήθεια  από 3 ευρώ  μέχρι και 4,5 ευρώ αναμένεται να  επιβαρύνεται  ο  ενοικιαστής που θα μεταφέρει το ποσό  του ενοικίου από τον τραπεζικό λογαριασμό του στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενοίκια: Έρχεται υποχρεωτική καταβολή μέσω τραπέζης -Τι θα γίνεται αν κάποιος δεν είναι συνεπής "

Επιθέσεις λαγοκέφαλων και σε λουόμενους στην Κρήτη - Μέχρι και ακρωτηριασμό δαχτύλου έχει προκαλέσει το τοξικό ψάρι που κολυμπά και στα ρηχά!

Όχι μόνο δεν τρώγεται, αλλά είναι και επικίνδυνος για τον άνθρωπο που μπορεί να κολυμπάει και να τον συναντήσει ακόμα και στα ρηχά... Ο λόγος για τον λαγοκέφαλο, που αντί να δοθεί επιδότηση με στόχο την εξολόθρευσή του και να δημοσιοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι αναγκαίες οδηγίες για να προσέχουν οι λουόμενοι μη γίνουν... θύματά του, δίνονται στη δημοσιότητα διάφορα βιντεάκια για “καρχαριάκια” στα νερά του Κρητικού Πελάγους, κάνοντας όσους γνωρίζουν απλά να... γελάνε.

Μάλιστα, ο λαγοκέφαλος είναι “κόκκινο πανί” για τους ψαράδες, καθώς τους έχει κυριολεκτικά καταστρέψει και καλούν το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να ενημερώσουν τους λουόμενους, προκειμένου να προσέχουν και παράλληλα να χρηματοδοτήσουν τον “ανένδοτο” εναντίον του, γιατί εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές των ίδιων, είναι ήδη τεράστιες οι ζημιές και σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος!

Σε αντίθεση με το λεοντόψαρο, που δεν προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον και είναι και ένα είδος που τρώγεται και είναι μάλιστα και πάρα πολύ νόστιμος ως μεζές, ο λαγοκέφαλος μόνο καταστροφές μπορεί να επιφέρει τόσο στη θάλασσα όσο και στους επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά αγανακτήσει.

Όπως δηλώνει στο neakriti.gr ο πρόεδρός τους στον νομό Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης, «έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά. Και μπορεί να εμφανιστούν στους 20 πόντους νερό. Μέχρι τον αστράγαλο του λουόμενου μπορεί να βγει... Θυμάστε την περίπτωση με το παιδάκι στη Σητεία, που το δάγκωσε πριν από 1,5 χρόνο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση; Είχαμε και στην Κάλυμνο άλλο επεισόδιο... Έχουν γίνει 6-8 ατυχήματα. Και είναι αυτά που έχουν γίνει γνωστά. Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερα, αλλά τα κρύβουν για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό υποτίθεται», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των ψαράδων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου καλεί τους λουόμενους «να προσέχουν πάρα πολύ πού κολυμπάνε. Και όταν βλέπουν ψάρια που δεν τα γνωρίζουν, ας αποφεύγουν να κολυμπήσουν, μέχρι το ψάρι να φύγει από κοντά τους»...

Κοφτερά... δόντια

Αλλά και ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Τσερπές, απαντώντας στα ερωτήματα της εφημερίδας μας, επιβεβαιώνει ότι έχουν γίνει επιθέσεις από λαγοκέφαλους σε ανθρώπους.

«Αν κοιτάξει κανείς τα περασμένα χρόνια, θα δει ότι υπάρχουν επιθέσεις σε ανθρώπους. Έχουν δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα, κάποιες επιθέσεις έχουν καταλήξει και σε ακρωτηριασμούς, αφού ο λαγοκέφαλος, για παράδειγμα, έκοψε ένα κομμάτι από ένα δάκτυλο ενός ανθρώπου την ώρα που αυτός κολυμπούσε. Υπήρχαν τέτοια θέματα. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να βλέπει κάτι να γυαλίζει, κάτι να κινείται και να επιτεθεί και να δημιουργήσει ζήτημα. Καλό είναι λοιπόν να είναι προσεκτικός ένας άνθρωπος την ώρα που κολυμπάει».

Ο Γιώργος Τσερπές στέλνει και αυτός το δικό του μήνυμα προς την τοπική κοινωνία: «Να είμαστε λίγο προσεκτικοί ειδικά στο θέμα του λαγοκέφαλου. Διότι ο λαγοκέφαλος μπορεί να επιτεθεί στον άνθρωπο για διάφορους λόγους. Και επειδή έχει κοφτερά δόντια, μπορεί να πάθεις κάτι που θα σου χαλάσει τις διακοπές και το μπάνιο σου»...

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν τρώγεται ο λαγοκέφαλος. «Καλό θα ήταν να βγουν κάποιες ανακοινώσεις. Είναι πολλοί ερασιτέχνες που ψαρεύουν και, όταν πιάσουν έναν λαγοκέφαλο, έρχονται και μας ρωτάνε αν τρώγεται. Μπορεί όμως και κάποιοι άλλοι να μη ρωτήσουν. Τότε τι γίνεται; Αντιθέτως, το λεοντόψαρο είναι αυτό που τρώγεται. Μάλιστα, δεν κάνει επιθέσεις στους ανθρώπους. Κάθεται σε μία τρύπα. Αλλά και αν ακόμα μας δαγκώσει, δεν είναι τίποτα. Κάνει το ίδιο δάγκωμα με αυτό που κάνει μια σκορπίνα»...

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιθέσεις λαγοκέφαλων και σε λουόμενους στην Κρήτη - Μέχρι και ακρωτηριασμό δαχτύλου έχει προκαλέσει το τοξικό ψάρι που κολυμπά και στα ρηχά!"

Φρέντι Μπελέρης: Παραπέμπεται σε δίκη για διαφθορά – «Παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές

«Παραβιάζεται το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας του Φρέντι Μπελέρη» στην Αλβανία. Αυτό επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές μετά την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας σε δίκη για διαφθορά, χωρίς να έχουν στοιχειοθετηθεί κατηγορίες.

Σχετικά με την παραπομπή του Φρέντι Μπελέρη, και ενός συνεργάτη του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος στην Αλβανία, οι διπλωματικές πηγές στην Αθήνα κάνουν λόγο για θεσμικές παραβιάσεις σε βάρος του δημάρχου Χειμάρρας.

«Η σημερινή (σ.σ. 01.08.2023) ανακοίνωση της αλβανικής Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σχετικά με την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, και ενός συνεργάτη του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα», αναφέρουν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι.

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν, οι αλβανικές αρχές συνεχίζουν να στερούν από τον κ. Μπελέρη το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας.

Γνωστοποιείται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έθεσε στην Αλβανίδα ομόλογό του όλα τα ζητήματα αυτά σε σημερινή (σ.σ. 01.08.2023) τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζει να ενημερώνει τους εταίρους της Ελλάδας, στην Ευρώπη και διεθνώς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρέντι Μπελέρης: Παραπέμπεται σε δίκη για διαφθορά – «Παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές"

Κυβερνητική παρέμβαση για την κατασκήνωση ΑμεΑ στην Αμφιλοχία – Τρία κλιμάκια ελέγχουν τις καταγγελίες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων και καταγγελιών, για την ντροπιαστική κατάσταση που φέρεται να επικρατεί στην κατασκήνωση Μπούκα Αμφιλοχίας, όπου φιλοξενούνται παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μετά από υπουργική παρέμβαση, τρία κλιμάκια ελέγχου, διερευνούν τις καταγγελίες, ενώ το ίδιο θα πράξει και η Περιφέρεια.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από την μοναδική κατασκήνωση που λειτουργεί στη δυτική Ελλάδα η οποία φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες προκαλούν ντροπή.

Τις φωτογραφίες από την Μπούκα Αμφιλοχίας, με τα σκουριασμένα ντουζ, τις βουλωμένες τουαλέτες, τα σκισμένα στρώματα και τους σπασμένους καναπέδες ανάρτησε η Νένα Χρονοπούλου, γραμματέας του «4ΑμεΑ».

Η ηθοποιός προχώρησε στη δημοσίευση έπειτα από καταγγελίες που δέχθηκε από συνοδούς οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην κατασκήνωση το διάστημα 16 έως 25 Ιουλίου.

«Απαγορεύεται να εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε δημόσιους φορείς και να εισπράττουν αυτή την κατάντια και να αισθάνονται ενοχές που έφυγαν τα παιδιά τους να κάνουν δέκα μπάνια. Είναι εξαντλητικό το πόσο μας έχουν στο περιθώριο» είπε η Νένα Χρονοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ζητήματος ήρθε η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου με τρία κλιμάκια ελέγχου που ανέλαβαν να διερευνήσουν τις καταγγελίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου θα διεξάγει έλεγχο νομιμότητας ενεργειών του Δήμου Αμφιλοχίας και παράλληλα μεταβαίνει στην κατασκήνωση κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Η θέση της κατασκήνωσης

«Η δική μας θέση είναι ότι αυτές οι φωτογραφίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι κάποιες φωτογραφίες από κάποια σημεία της κατασκήνωσης που δεν λειτουργούσαν. Δεν φιλοξενήσαμε ούτε παιδιά, ούτε ΑμεΑ, ούτε τίποτα. Δεν λέμε ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές. Λέμε ότι οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει από πέρυσι και πρόπερσι. Κάθε χρόνο εμείς δουλεύουμε για την κατασκήνωση» σημείωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 ο πρόεδρος της κατασκήνωσης Λεωνίδας Κατσαντάς.

Η απάντηση του δημάρχου Αμφιλοχίας

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμφιλοχίας παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων τονίζοντας πως ευθύνεται η έλλειψη χρηματοδότησης και υποστήριξε πως δεν είναι κολαστήριο ούτε η κατάσταση είναι «άθλια» όπως παρουσιάζεται.

«Τα στρώματα αυτά δεν χρησιμοποιούνται. Ήταν σε κάποιο σημείο για πέταμα. Κάποιο βούλωμα σε κάποια αποχέτευση προφανώς υπήρχε. Δεν είναι ξενοδοχείο πεντάστερο. Τα παιδιά επιλέγουν και κοιμούνται σε σκηνές. Και κάνουμε προσπάθειες και το ανακαινίζουμε. Στο σημείο που κάναμε να νιώσουν άσχημα έστω και για ένα λεπτό έστω για κάποια πράγματα ζητάμε συγγνώμη» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατσούλας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητική παρέμβαση για την κατασκήνωση ΑμεΑ στην Αμφιλοχία – Τρία κλιμάκια ελέγχουν τις καταγγελίες"

Πυροσβεστική: 44 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Συνολικά 44 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Δρυόφυτο Άρτας οριοθετήθηκε. Επιχειρούν 24 πυροσβέστες με δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 8 οχήματα, ενώ επιχείρησε ένα ελικόπτερο.

Επιπλέον, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής, όπου επιχειρούν 19 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 7 οχήματα, ενώ επιχείρησε ένα ελικόπτερο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: 44 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο"

Καιρός αύριο: Μίνι καύσωνας με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 38 βαθμούς – Αναλυτική πρόγνωση

Πιο ζεστός προβλέπεται να είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη, 2 Αυγούστου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, φτάνοντας τους 38 βαθμούς Κελσίου. Εξασθενούν οι άνεμοι.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και στα κεντρικά και νότια δυτικοί έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά. Θα φθάσει στα βόρεια και τη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα δυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μίνι καύσωνας με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 38 βαθμούς – Αναλυτική πρόγνωση"

Τουρκία: Ένοπλη επίθεση στο σουηδικό προξενείο στη Σμύρνη - Υπάλληλος τραυματίστηκε σοβαρά

Συναγερμός σήμανε στο σουηδικό προξενείο στη Σμύρνη λόγω ένοπλης επίθεσης, με μία υπάλληλο να τραυματίζεται σοβαρά.

Σύμφωνα με το Haberturk, η επίθεση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο επίτιμο προξενείο της Σουηδίας και της Νορβηγίας στην Πούντα.

Ο δράστης, ο οποίος μετέβη εκεί για τις διαδικασίες έκδοσης βίζας, επιτέθηκε με το όπλο που είχε μαζί του όταν δεν μπόρεσε να πάρει την απάντηση που ήθελε.

Μια υπάλληλος του προξενείου τραυματίστηκε πρώτα στο στήθος και στη συνέχεια στο πόδι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η θεραπεία της συνεχίζεται στην εντατική.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, σε δήλωση σχετικά με την επίθεση το γραφείο του κυβερνήτη της Σμύρνης ανέφερε: «Ο δράστης του περιστατικού συνελήφθη μαζί με το όπλο του και ξεκίνησε δικαστική έρευνα».

Σημειώνεται ότι πριν από ένα 24ωρο δύο άνδρες έκαψαν αντίτυπο του κορανίου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην Στοκχόλμη, σε μία στιγμή έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Σουηδία και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής εξαιτίας περιστατικών βεβήλωσης του Κορανίου.

Ο Σαλουάν Μομίκα και ο Σαλουάν Μαζέμ ποδοπάτησαν αντίτυπο του κορανίου και στην συνέχεια το έκαψαν, όπως είχαν κάνει στο τέλος του Ιουνίου κατά την διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά στο μεγάλο τέμενος της σουηδικής πρωτεύουσας.

Αυτές οι πράξεις βεβήλωσης έχουν προκαλέσει κύμα οργής και διαμαρτυριών ενώ έχουν δημιουργήσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Ένοπλη επίθεση στο σουηδικό προξενείο στη Σμύρνη - Υπάλληλος τραυματίστηκε σοβαρά"

Ν. Δένδιας: Αυξάνεται το πτητικό επίδομα για τους χειριστές εναέριων μέσων πυρόσβεσης

Την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την αύξηση του πτητικού επιδόματος χειριστών εναέριων μέσων πυρόσβεσης, προανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (355 ΜΤΜ) της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα.

Όπως είπε, η σχετική πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο τρεις ώρες πριν από το δυστύχημα στην Κάρυστο.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων για όσα κάνουν τα πληρώματα πυροσβεστικών αεροσκαφών. Επεσήμανε ότι η αποστολή των πληρωμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη, απαιτώντας γενναιότητα και αυταπάρνηση, και σημείωσε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε μόλις προχθές, με τον θάνατο του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε για άλλη μία φορά τα συλλυπητήρια εκ μέρους όλων των Ελλήνων προς τις οικογένειες των δύο χειριστών, κάνοντας παράλληλα ονομαστική μνεία στους 19 ιπταμένους που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος από το 1977 μέχρι σήμερα.

«Τους τιμάμε και δεν τους ξεχνάμε. Ο Ιωάννης Μεθενίτης, ο Μηνάς Ατσαλάκης, ο Δημήτριος Διάνος, ο Αθανάσιος Μπεσλεμές, Στέφανος Κουρέλιας, Στέργιος Κωτούλας, Μιχαήλ Ζιώτας, Χαράλαμπος Λιάσκος, Νικόλαος Γεωργίου, Χαράλαμπος, Σκαμαγκούλης, Ιωάννης, Επιτροπάκης Στυλιανός Κελετσέκης, Κωνσταντίνος Παλαμιώτης, Ιωάννης Μυλωνάς, Ιωάννης Σκαρασάββας, Δημήτριος Στοϊλίδης, Ιωάννης Χατζούδης και βέβαια ο Χρήστος Μουλάς και ο Περικλής Στεφανίδης», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι «η πολιτεία είναι δίπλα σας, σας υποστηρίζει» και επεσήμανε πως οι ενέργειες για προμήθεια νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών κα αναβάθμιση υπαρχόντων θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Δένδιας: Αυξάνεται το πτητικό επίδομα για τους χειριστές εναέριων μέσων πυρόσβεσης"

Ευαγγελισμός: Γιατί αρνούνται να «χτυπούν» κάρτα οι εργαζόμενοι – Τι υποστηρίζει η διοίκηση

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης να εγκαταστήσει μηχανήματα ελέγχου ωραρίου με μαγνητικές κάρτες στις εισόδους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η προγραμματισμένη για την 1η Αυγούστου λειτουργία των μηχανημάτων κινητοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων, που διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας καλύπτοντας με πλαστικές μαύρες σακούλες τα μηχανήματα και προειδοποίησε για κλιμάκωση των δράσεων με στόχο την απόσυρση των μηχανημάτων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, το μέτρο αποσκοπεί στην τρομοκράτηση του προσωπικού και επιπλέον έχει αιφνιδιαστικό χαρακτήρα καθώς εφαρμόστηκε σε περίοδο θερινών αδειών. Επίσης, ανέφεραν ότι πρόκειται «για προσπάθεια συκοφάντησης και στοχοποίησης των εργαζομένων με τον έλεγχο προσέλευσης με τις κάρτες νέου τύπου».

Από την πλευρά της, η διοίκηση αντικρούει τις αιτιάσεις του Σωματείου για τον σκοπό και το περιεχόμενο του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι η αξιοποίηση μηχανημάτων με μαγνητικές κάρτες ελέγχου του ωραρίου εργασίας είναι απολύτως νόμιμη και αποδεκτή διεθνώς και στη χώρα μας, σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα. Επιπλέον, επικαλείται η διοίκηση ότι ο έλεγχος του ωραρίου εφαρμόζεται συγκεκριμένα στο διοικητικό και το παραϊατρικό προσωπικό καθώς σε αυτές τις δύο κατηγορίες εργαζομένων έχουν καταγραφεί πολλές… αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και απουσίες. Έχουν εκδοθεί περίπου 600 μαγνητικές κάρτες για τους εργαζόμενους αυτούς.

Η διάκριση είναι αναγκαία καθώς όπως λένε επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», πέραν της αυτονόητης τήρησης του ωραρίου από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ισχύει ο άγραφος κανόνας ότι κανείς δεν φεύγει από τη θέση του εάν δεν προσέλθει ο επόμενος στο πρόγραμμα.

Πηγές της διοίκησης αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τα ισχύοντα στο πεδίο των γιατρών και νοσηλευτών, στους διοικητικούς εργαζόμενους και στο παραϊατρικό προσωπικό έχουν διαπιστωθεί δεκάδες απουσίες σε σχετικούς ελέγχους, που καθιστούσαν απαραίτητη τη λήψη μέτρων στα τμήματα, καθώς η μη έγκαιρη προσέλευση και συνεπής παρουσία προκαλεί δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα των νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευαγγελισμός: Γιατί αρνούνται να «χτυπούν» κάρτα οι εργαζόμενοι – Τι υποστηρίζει η διοίκηση"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντιμυκητιασικό σκεύασμα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε την ανάκληση των παρτίδων του παρακάτω πίνακα, του φαρμακευτικού προϊόντος FLUCONAZOLE 2 MG/ML EP 100/50ML , λόγω ανιχνευμένης διασταυρούμενης μόλυνσης ή διατρέχουν κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης με μιδαζολάμη.

Οι παρτίδες που ανακλήθηκαν είναι οι εξής:

 

Η εταιρεία VIOSER S.A., ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει

άμεσα με τους αποδέκτες του και να αποσύρει τους συγκεκριμένους κωδικούς από την αγορά.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη
του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντιμυκητιασικό σκεύασμα"

Οι 16.000 συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ διεκδικούσαν αναδρομικά διαφορές από επικουρικές συντάξεις και επιδόματα - Έχασαν τη μάχη στο ΣτΕ

Συνολικά οι 16.000 συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που διεκδικούσαν αναδρομικά διαφορές από επικουρικές συντάξεις και δώρα-επιδόματα (13η και 14η σύνταξη) από το 2016 και εφεξής, έχασαν τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς κρίθηκε ότι «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση» (δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν αγωγές) για τις παροχές αυτές από 12.5.2016 και μετά, σύμφωνα με νέο ασφαλιστικό σύστημα του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016).

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας ο «νόμος Κατρούγκαλου» δεν προβλέπει τίποτα για την αναδρομική καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας.

Την 7μελη σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Νικόλαο Σκαρβέλη, την απασχόλησε σχετικό προδικαστικό ερώτημα που στάλθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Έτσι, οι 16.000 συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (πρώην Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) είχαν ασκήσει παρεμβάσεις υπέρ των απομάχων της εργασίας που έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 1342/2023 πιλοτική απόφασή του και έκρινε ότι «δεν καταβάλλονται, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος του ν. 4387/2016, τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που είχαν καταργηθεί με το άρθρο πρώτο του ν. 4093/2012 και των οποίων η κατάργηση κρίθηκε αντισυνταγματική με τις 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλεια του Σ.τ.Ε.». Και δεν καταβάλλονται τα δώρα καθώς «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση (σ.σ.: δεν υπόκειται σε άσκηση δικαστικής αγωγή) για τις παροχές αυτές για τον μετά την 12.5.2016 χρόνο», δηλαδή για τον μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 χρόνο.

Διευκρινίζεται μάλιστα, από τους συμβούλους Επικρατείας, ότι «δεν προβλέπονται υπό το νέο ασφαλιστικό σύστημα του ν. 4387/2016 από 12.5.2016 και εφεξής ούτε καταβάλλονται κατά τον, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων».

Περαιτέρω, επισημαίνεται στην απόφαση του ΣτΕ, ότι «το ακυρωτικό αποτέλεσμα των 1889-1891/2019 αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επάγεται ως συνέπεια να καθίστανται αγώγιμες αξιώσεις κατά του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. (ήδη e-Ε.Φ.Κ.Α.) των παλαιών συνταξιούχων για την καταβολή αποζημίωσης ισόποσης με το επίδομα αδείας και τα δώρα εορτών για τον μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 χρόνο, ανεξάρτητα αν οι αξιώσεις αυτές επιδιώκονται με αγωγές ασκηθείσες πριν ή μετά τις 4.10.2019».

Οι συνταξιούχοι υποστήριζαν ότι οι περικοπές κ.λπ. είναι αντίθετες σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (άρθρα 2, 4, κ.ά.) και στο άρθρο 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ακόμη, υποστήριζαν ότι τα τρία δώρα-επιδόματα δεν έχουν καταργηθεί και παράνομα έγιναν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι 16.000 συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ διεκδικούσαν αναδρομικά διαφορές από επικουρικές συντάξεις και επιδόματα - Έχασαν τη μάχη στο ΣτΕ"

Αλέξης Κούγιας: Μήνυση στην Ελένη Γερασιμίδου με εντολή του Δημήτρη Λιγνάδη και 100.000 ευρώ από «όσους παρανόμησαν»

Μήνυση σε βάρος της Ελένης Γερασιμίδου καταθέτει ο Αλέξης Κούγιας με εντολή του Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ αξιώνει το ποσό των 100.000 ευρώ υπέρ του πελάτη του. 

Η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου είχε πρόσφατα δηλώσει σε συνέντευξή της πως «ο Λιγνάδης είναι ελεύθερος παρότι κρίθηκε ένοχος. Αυτός είναι ένας εγκληματίας και δεν ξέρω για ποιον λόγο τον βγάλανε έξω. Προφανώς φοβούνται μήπως πει από πού προμηθεύονταν τα προσφυγάκια, γιατί τότε θα γίνει πολύ μεγάλο σκάνδαλο».

Η μήνυση σε βάρος της αφορά το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, αλλά και για τον μη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας. Ταυτόχρονα, ενάγει «όλους όσοι παρανόμησαν αιτούμενος το ποσό των 100.000 ευρώ υπέρ του κου Δημητρίου Λιγνάδη». 
 
Αναλυτικά ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει:

“Έχω κατά καιρούς δηλώσει ότι αρκετοί καλλιτέχνες, συνήθως αυτοί που είναι στην επαγγελματική αφάνεια και την ανεργία, χωρίς καμία ηθική αναστολή διαλέγουν επιτυχημένους και επώνυμους συναδέλφους τους, για να τους επιτεθούν, να τους εξυβρίσουν και να τους συκοφαντήσουν, με απώτερο σκοπό να επανέλθουν στην δημοσιότητα.

Μου απέστειλαν τις δηλώσεις της κατά τ’ άλλα συμπαθέστατης κας Γερασιμίδου (βεβαίως συμπαθέστερη και αξιολογότερη ηθοποιός ήταν η κατά τη γνώμη μου αείμνηστη αδελφή της), η οποία, χωρίς να την ρωτήσει κανένας και χωρίς να γνωρίζει τη δικογραφία και τι απεδείχθη επί 7 μήνες στο Δικαστήριο, αλλά και ποια ήταν η αληθινή προσωπικότητα των φερομένων ως θυμάτων του κορυφαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, χωρίς κανένα δισταγμό τον εξύβρισε, τον συκοφάντησε και τον προκαταδίκασε κιόλας, χωρίς να σκεφτεί ότι τον Δημήτρη Λιγνάδη οι τακτικοί Δικαστές τον αθώωσαν και στις 6 υποθέσεις, για τις οποίες κατηγορήθηκε, ενώ τον καταδίκασαν κατά πλειοψηφία 4 προς 3 σε δύο μόνο υποθέσεις οι ένορκοι, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου παρασύρθηκαν από τις βρομερές μεσημεριανές και απογευματινές εκπομπές που έχουν καταστρέψει πολλούς ανθρώπους, για να κερδίζουν εκατομμύρια οι παρουσιαστές.

Έχω λάβει την εντολή να μηνύσω άμεσα την κα Γερασιμίδου, τους δημοσιογράφους και το μέσον, στο οποίο δημοσιοποιήθηκε η συνέντευξή της, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημήσεως αλλά και για τον μη σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς επίσης να ενάγω όλους όσοι παρανόμησαν, αιτούμενος το ποσό των 100.000 ευρώ υπέρ του κου Δημητρίου Λιγνάδη, τον οποίον κάτι τέτοιοι ηθοποιοί, με επικεφαλής τον Μπιμπίλα, τον κατέστρεψαν και επαγγελματικά και κοινωνικά, για να επιβιώσουν κατά τη γνώμη μου οι ίδιοι μέσω αυτής της ακραίας, παράνομης και ανήθικης συμπεριφοράς τους, η οποία αναδεικνύει εκτός των άλλων και παντελή έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης προς το θεσμό της Δικαιοσύνης”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Κούγιας: Μήνυση στην Ελένη Γερασιμίδου με εντολή του Δημήτρη Λιγνάδη και 100.000 ευρώ από «όσους παρανόμησαν»"

Αθώωση Βαξεβάνη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου

Σε αθώωση του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη κατέληξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αναφορικά με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, την οποία αντιμετώπιζε ύστερα από μήνυση του Χαράλαμπου Αθανασίου μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας. Η Δικαιοσύνη έκρινε πως τα επίμαχα δημοσιεύματα δεν περιείχαν ψευδή στοιχεία.

Την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη είχε προτείνει η εισαγγελέας Μαρία Πετρουλάκη η οποία τόνισε τη Δευτέρα ότι «η τιμή δεν τελεί υπό απόλυτη προστασία όταν η αμφισβήτησή της γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων απαραίτητων σε μια δημοκρατία», σημειώνοντας ότι η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία και εξηγώντας ότι «τα δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Αθανασίου, οφείλουν να είναι ανοιχτά σε δημοσιογραφική κριτική, ιδιαίτερα, όπως είπε, όταν η κριτική δεν αφορά την προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου, αλλά τον δημόσιο βίο του».

Υπενθύμισε δε, την αναγκαιότητα τα δημόσια πρόσωπα να δέχονται ακόμη και την άδικη ή επιθετική κριτική, ακόμη και με ακραίο λόγο, ενώ αναφερόμενη στη δημοσιογραφία εν γένει, τόνισε ότι θα πρέπει να αναπαράγει διασταυρωμένα στοιχεία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αθώωση Βαξεβάνη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου"

Ελεύθερος υπό όρους ο 65χρονος κατηγορούμενος για τις πυρκαγιές στην Αρχαία Ολυμπία

Ελεύθερος υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και να παρουσιάζεται μια φορά τον μήνα σε Ψυχιατρική κλινική, αφέθηκε ο 65χρονος φερόμενος ως δράστης των πυρκαγιών, που σημειώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στην Αρχαία Ολυμπία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος υπό όρους ο 65χρονος κατηγορούμενος για τις πυρκαγιές στην Αρχαία Ολυμπία"

ΕΟΦ: Απαγόρευση 6 συμπληρωμάτων διατροφής – Ανιχνεύτηκε μη εγκεκριμένη ουσία

Στην απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης έξι συμπληρωμάτων διατροφής προχωρά ο ΕΟΦ καθώς ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alphaglycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης των συμπληρωμάτων διατροφής NAPALM PRE-CONTEST PUMPED STIMULANT FREE με γεύση Watermelon, Lychee, Dragon-Fruit, Mango-lemon και Cherrylemon, SKULL LABS SKULL CRUSHER με γεύση Mango-passion fruit της εταιρείας FITNESS AUTHORITY Sp.z.o.o. Πολωνίας (παραγωγός), μετά από ενημέρωση ότι ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alphaglycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food).

Τα παραπάνω προϊόντα οι αποδέκτες τα προμηθεύτηκαν από τη Βουλγαρία. Τα προϊόντα επιπλέον δεν είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ.

Οι επιχειρήσεις που το έχουν προμηθευτεί υποχρεούνται για την εφαρμογή της παρούσης. Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Απαγόρευση 6 συμπληρωμάτων διατροφής – Ανιχνεύτηκε μη εγκεκριμένη ουσία"

Forbes: Τρία εμπορικά πλοία αψήφησαν τις ρωσικές απειλές και έδεσαν σε ουκρανικό λιμάνι – Και ελληνικό ανάμεσά τους

Χωρίς αντίκρισμα αποδείχθηκαν οι απειλές της Ρωσίας πως θα θεωρεί όποιο πλοίο πλησιάσει ουκρανικά λιμάνια ως «οιωνεί εχθρικό» και πιθανό στόχο επίθεσης, καθώς τρία εμπορικά πλοία που ανήκουν σε μια ελληνική, μια ισραηλινή και μια τουρκο-γεωργιανή εταιρεία κατέπλευσαν την Κυριακή σ έναν από τους τερματικούς ουκρανικούς σταθμούς σιτηρών στο δέλτα του Δούναβη, όπως γράφει το περιοδικό Forbes. 

Πρόκειται για την πρώτη είσοδο ξένων εμπορικών πλοίων σε ουκρανικά λιμάνια μετά την άρνηση της Ρωσίας να παρατείνει την συμμετοχή της στην συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, βάσει της οποίας τα ουκρανικά σιτηρά έφθαναν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Η Ρωσία είχε «απειλήσει» μετά την απόφαση της αυτή ότι όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

«Η είδηση ότι τρία μη πολεμικά πλοία έφθασαν ανεμπόδιστα έως την Ουκρανία μπορεί να επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία είτε δεν επιθυμεί, είτε δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ελέγχους σε πλοία την δεδομένη αυτή στιγμή» επισημαίνει το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου με έδρα την Ουάσιγκτον (Institute for the Study of War), το οποίο επικαλείται το Forbes.

Σύμφωνα με το περιοδικό, σμήνος αεροσκαφών του ΝΑΤΟ παρακολουθούσε προσεκτικά τα πλοία καθώς έπλεαν προς το Ισμαήλ, ένα μικρό ουκρανικό λιμάνι ακριβώς απέναντι από τη Ρουμανία στον ποταμό Δούναβη. Τα πλοία πιθανότατα θα φορτώσουν σιτηρά στο Ισμαήλ και στη συνέχεια θα πλεύσουν πίσω στη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια σε λιμάνια του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes το ελληνικό (Sahin2) και ισραηλινό πλοίο (Arms1) κατευθύνθηκαν στο ουκρανικό λιμάνι Ισμαήλ μέσω του Βοσπόρου, ενώ το τουρκο-γεωργιανό Yilmaz Kaptan απέπλευσε από τη βόρεια Τουρκία.

Και τα τρία πλοία ταξίδευαν με τους αναμεταδότες τους ενεργοποιημένους, χωρίς να κρύβουν την πορεία τους. Τέσσερα αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ παρακολουθούσαν την πορεία τους, κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, αλλά υπάρχουν μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σε επιφυλακή στη Ρουμανία, γράφει το αμερικανικό περιοδικό.

Ούτε το ρωσικό πλοίο περιπολίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Σεργκέι Κότοφ» ούτε κανένα άλλο ρωσικό πλοίο επενέβησαν, καθώς τα τρία εμπορικά πλοία κατευθύνθηκαν όχι προς την Οδησσό, αλλά προς το Ισμαήλ. Το Κίεβο έχει ανακατασκευάσει τα λιμάνια του Δούναβη ως εναλλακτική λύση σε καιρό πολέμου στην Οδησσό.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Forbes: Τρία εμπορικά πλοία αψήφησαν τις ρωσικές απειλές και έδεσαν σε ουκρανικό λιμάνι – Και ελληνικό ανάμεσά τους"

Διάσωση 13 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους στη Σάμο

Πρωινές ώρες σήμερα, Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, εντόπισε και ακινητοποίησε πνευστή λέμβο στη θαλάσσια περιοχή Πράσου βορειοανατολικά ν. Σάμου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΝΑΝΠ.

Στην εν λόγω λέμβο επέβαιναν 14 αλλοδαποί (1 άντρας, 6 γυναίκες, 4 αγόρια και 3 κορίτσια), οι οποίοι περισυλλέγησαν από το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου.

Από τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 22χρονος αλλοδαπός από τους ανωτέρω για παράβαση του άρθρου 30 Ν. 4251/2014 (Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών στον ελλαδικό χώρο) και του άρθρου 83 Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στον ελλαδικό χώρο). Η λέμβος καταστράφηκε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διάσωση 13 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους στη Σάμο"

Ευαγγελισμός: Στα μαχαίρια διοίκηση και εργαζόμενοι για τις μαγνητικές κάρτες εισόδου στο νοσοκομείο

«Πόλεμος» διοίκησης – εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Αιτία, οι μαγνητικές κάρτες για την είσοδο του προσωπικού στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

«Προκλητική» από την πλευρά της διοίκησης χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση μηχανημάτων ελέγχου ωραρίου εργασίας με μαγνητικές κάρτες στις εισόδους του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, προχώρησαν την Τρίτη, 1η Αυγούστου σε προειδοποιητική κινητοποίηση, καλύπτοντας τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηχανήματα.

Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την πρόσφατη και «εν μία νυκτί», όπως αναφέρουν, ενέργεια της διοίκησης, να τοποθετήσει τα μηχανήματα.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο της «επιχείρηση συκοφάντησης», καθώς, όπως λένε, ξαφνικά οι χθεσινοί «ήρωες υγειονομικοί» έγιναν ξαφνικά… «κοπανατζήδες».
Ευαγγελισμός: Κάλυψαν τα μηχανήματα με μαύρες σακούλες

Στη σημερινή (σ.σ. 01.08.2023) προειδοποιητική κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι κάλυψαν με πλαστικές μαύρες σακούλες τα μηχανήματα στα οποία οι εργαζόμενοι οφείλουν να «χτυπούν» την κάρτα τους, κάθε φορά που περνούν την πύλη του νοσοκομείου.

Από πάνω κόλλησαν χαρτιά με συνθήματα κατά του μέτρου και τόνισαν πως αυτό είναι μόνο η αρχή.

«Στην κινητοποίηση, παρότι ήταν προειδοποιητική κι εν μέσω περιόδου αδειών όπου το νοσοκομείο δουλεύει στα όριά του με προσωπικό ασφαλείας ουσιαστικά και παρά τις προσπάθειες αποσιώπησης και εκφοβισμού υπήρξε μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων, γεγονός που καταδεικνύει την αγανάκτησή τους για τις ενέργειες της Διοίκησης», ανέφεραν στη συνέχεια με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του σωματείου.

Στη συγκέντρωση όλοι οι ομιλητές (Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, Αναπληρώτρια Γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου, Δήμητρα Σταματέλου Οργανωτική Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και Φώτης Τουλγαρίδης από την σωματειακή επιτροπής νέων γιατρών), τόνισαν ότι το μέτρο δεν αποσκοπεί παρά την κατατρομοκράτηση των εργαζόμενων, καθώς οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, δεν επιτρέπουν εκ των πραγμάτων, να απουσιάζει κανείς αδικαιολόγητα χωρίς να γίνει απόλυτα αισθητή η απουσία του.

«Αυτό δείχνουν ξεκάθαρα και οι χιλιάδες μέρες αδειών και ρεπό που χρωστούν στους εργαζόμενους οι Διοικούντες, με αποτέλεσμα εκτός όλων των άλλων να υπάρχουν καθημερινά φαινόμενα υπερκόπωσης και άλλων ασθενειών λόγω της υπερεντατικοποίησης», τόνισαν.

Ταυτόχρονα η Διοίκηση, όπως λένε, εντείνει την απαξίωση και υποβάθμιση του δημόσιου νοσοκομείου ενώ απώτερος στόχος όλων αυτών των ενεργειών είναι η υλοποίηση του αντιδραστικού «νόμου Χατζηδάκη», όπου πλέον ο εργοδότης «θα κόβει και θα ράβει» το ωράριο κατά το δοκούν με βάση την αρχή της «ευελιξίας προσέλευσης», «νομιμοποιώντας πλήρως την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, τις απλήρωτες εφημερίες, εξαιρέσιμα (νύχτες – αργίες) και ρεπό, τη διάσπαση του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό – απλήρωτο».

Εάν τα μηχανήματα δεν αποσυρθούν οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και θα ενταθούν, λένε οι εργαζόμενοι.

 Iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευαγγελισμός: Στα μαχαίρια διοίκηση και εργαζόμενοι για τις μαγνητικές κάρτες εισόδου στο νοσοκομείο"

Ε.Ε.: Προσβλητικό το κάψιμο του Κορανίου – Σουηδία: Δεν σχεδιάζονται σαρωτικές αλλαγές

Προσβλητική, απερίσκεπτη ενέργεια χαρακτήρισε το κάψιμο του Κορανίου από διαδηλωτές η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, με φόντο τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Σουηδία και τη Δανία, κατά τη διάρκεια των οποίων ομάδες ατόμων έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ε.Ε.

Επανέλαβε, δε, τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είχε επισημάνει πως μετά τις πρόσφατες ενέργειες ατόμων στην Ευρώπη που προκάλεσαν προσβολή σε πολλούς μουσουλμάνους, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη σθεναρή και αποφασιστική απόρριψη κάθε μορφής υποκίνησης θρησκευτικού μίσους και μισαλλοδοξίας.

«Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό περιλαμβάνει τον σεβασμό για άλλες θρησκευτικές κοινότητες» είχε τονίσει ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «η βεβήλωση του Κορανίου ή οποιουδήποτε άλλου ιερού βιβλίου είναι προσβλητική, ασέβεια και ξεκάθαρη πρόκληση. Οι εκφράσεις ρατσισμού, ξενοφοβίας και σχετικής μισαλλοδοξίας δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κρίστερσον: Δεν σχεδιάζονται σαρωτικές τροποποιήσεις στους νόμους περί ελευθερίας του λόγου

Από την πλευρά της, η Σουηδία έκανε γνωστό την Τρίτη ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στους νόμους περί ελευθερίας του λόγου, ωστόσο επανέλαβε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που θα επιτρέπουν στην αστυνομία να σταματά το δημόσιο κάψιμο ιερών βιβλίων, εφόσον υπάρχει σαφής απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Υπερασπιζόμαστε τη σουηδική ελευθερία του λόγου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, ενώ πρόσθεσε ότι «ξέρουμε πως η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τελειώσει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Ε.: Προσβλητικό το κάψιμο του Κορανίου – Σουηδία: Δεν σχεδιάζονται σαρωτικές αλλαγές"

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι και 8 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – Οι περιοχές όπου εντοπίστηκαν

Δύο είναι οι θάνατοι και οκτώ τα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι θάνατοι αφορούν σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ηλικίας άνω των 81 ετών.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 1η Αυγούστου ο ΕΟΔΥ, οι δύο ασθενείς που κατέληξαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα είχαν ηλικία άνω των 81 ετών. Τα νέα κρούσματα της λοίμωξης ήταν 8 με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 11. Οι δέκα από τους 11 μολυνθέντες, εξάλλου, είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό). Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τους ασθενείς οι τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο ένας εξ αυτών βρίσκεται στην εντατική. Άλλοι έξι έχουν λάβει εξιτήριο.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Προς το παρόν έχει εντοπιστεί στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Πιο αναλυτικά έχουν καταγραφεί:

-2 κρούσματα στην Καβάλα (το ένα ήταν με ήπια συμπτώματα)

-4 στην Καρδίτσα

-1 στη Λάρισα

-1 στην Ημαθία

-2 στην Πέλλα

-1 στις Σέρρες.

Πάντως, ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Ιός Δυτικού Νείλου: Και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί κάθε χρόνο κρούσματα σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές της χώρες εφέτος (έως τις 26 Ιουλίου 2023) έχουν αναφερθεί περιστατικά στην Ιταλία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με το ECDC.

Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε εκατοντάδες περιστατικά σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας. Αυτά καταγράφηκαν κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί κατά τα έτη αυτά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας.

Η εμφάνιση περιστατικών της λοίμωξης από τον ιό σε σχεδόν ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η εμφάνιση και άλλων περιστατικών.

Iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι και 8 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – Οι περιοχές όπου εντοπίστηκαν"

Μάτι: Αθώωση Δούρου από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών

Την πλήρη και οριστική αθώωση της Ρένας Δούρου από όλες τις κατηγορίες για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισαν το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, όπως έκανε γνωστή με ανάρτησή της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αποφάσισαν την μη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στη Ρένα Δούρου ως τότε Περιφερειάρχη Αττικής και σημερινή περιφερειακή σύμβουλο – επικεφαλής της “Δύναμης Ζωής”.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, που αποτελείται, κατά πλειοψηφία, από ανώτατους και ανώτερους δικαστές και εξέτασε μία προς μία όλες τις παραλείψεις που συνιστούν το κατηγορητήριο της ποινικής δίκης και έκρινε ότι παραλείψεις δεν υφίστανται. Επίσης το Πειθαρχικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση των δικαστικών λειτουργών, αθώωσε οριστικά και αμετάκλητα τη Ρένα Δούρου από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αφού έκρινε ότι έδρασε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει ο νόμος.

Παρότι δεν δεσμεύει τις αποφάσεις άλλων δικαστηρίων, αποτελεί μία κρίση που θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως στοιχείο της δικογραφίας τους .

Δήλωση της Ρένας Δούρου

«Η Δικαιοσύνη, εξαιτίας της τραγικότητας της καταστροφής, παρέπεμψε ποινικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι και  όλους εκείνους που εκπροσωπούν φορείς που δρουν υποβοηθητικά στο έργο της Πυροσβεστικής», αναφέρει η βουλεύτρια.

»Από δε την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, βρέθηκα αντιμέτωπη με τη δολοφονία χαρακτήρα και την προσπάθεια σε βάρος μου επηρεασμού της κοινής γνώμης, από τους πολιτικούς αντιπάλους μου, με στόχο την παραπομπή μου. Όλα αυτά τα χρόνια του διασυρμού και της κατασυκοφάντησης μου, σεβόμενη το ότι η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, απέφυγα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν απάντησα στις συκοφαντίες. Με την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών και του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την απόδοση Δικαιοσύνης, όπως ζητούν τα θύματα και οι συγγενείς τους.

Είναι επίσης και μία πρώτη, χειροπιαστή απάντηση προς όλους εκείνους που, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, δεν δίστασαν να μου προσάψουν αισχρές όσο και νομικά αβάσιμές, όπως αποδεικνύεται, κατηγορίες. Δεν έχω προβεί σε κάποια ενέργεια ούτε έχω παραλείψει κάτι, για το οποίο να φοβάμαι την κρίση της Δικαιοσύνης. Με υπομονή και σεβασμό περιμένω την οριστική και αμετάκλητη κρίση των φυσικών δικαστών, ύστερα μάλιστα και από την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας που η ίδια ζήτησα και μου χορήγησε ομόφωνα η Βουλή, με κατεπείγουσα διαδικασία ύστερα από αίτημά μου, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, καμία παραγραφή.

Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τους συκοφάντες μου όταν κάποιοι από αυτούς  βρίσκονται οι ίδιοι στη θέση των ποινικά ελεγκτέων, ουδέποτε δυσανασχέτησα για την δικαστική διαδικασία. Ουδέποτε διαμαρτυρήθηκα, ούτε  δήλωσα ότι περνάω ένα Γολγοθά ή ότι αντιμετωπίζω πολιτική δίωξη. Είτε είμαστε αιρετοί, είτε είμαστε πολίτες, όταν ελεγχόμαστε από τους θεσμούς πρέπει να κρινόμαστε με τα ίδια κριτήρια, όπως επιβάλλει η ισότητα, η δίκαιη μεταχείριση. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση διαπνέεται από αυτή την αρχή.», καταλήγει στη δήλσή της η Ρένα Δούρου.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Αθώωση Δούρου από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών"

Μεγάλο παράνομο αποστακτήριο εντοπίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης

Ένα παράνομο αποστακτήριο που παρήγαγε και διέθετε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, εντόπισε το ΣΔΟΕ (Γενική Διεύθυνση Αττικής) από κοινού με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε κατοικία στον νομό Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και ελήφθησαν δείγματα ποτών για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Οι έλεγχοι αυτοί εντάσσονται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων σε επιχειρήσεις διάθεσης και κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών σε σημεία αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας, με έμφαση ειδικά στις παραβάσεις που σχετίζονται με τη διάθεση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Ως στόχος τίθεται η εξάλειψη του εμπορίου λαθραίας αλκοόλης, καθώς και νοθευμένων, επικίνδυνων για τον ανθρώπινο οργανισμό αλκοολούχων προϊόντων, της προστασίας των συμφερόντων του Δημοσίου και της Ε.Ε. και στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ειδικότερα:

Α) Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής/Υποδιεύθυνση Β’/Τμήμα Η’, από κοινού με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, ύστερα από καταγγελίες διενήργησαν έλεγχο σε οικία στον νομό Ηρακλείου. Εκεί εντοπίστηκε αποστακτήριο με παράνομη παραγωγή και διάθεση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχου ποτού και κατασχέθηκε παράνομος εξοπλισμός εμφιάλωσης και τυποποίησης αλκοολούχων ποτών.

Τα αντικείμενα που καταγράφηκαν καταδεικνύουν, αφενός την εγκατάσταση πλήρους συστήματος αποστακτηρίου, ενώ αφ’ ετέρου οι κενές παλετοδεξαμενές και βαρέλια συνολικής χωρητικότητας 12.000 Lt με υπολείμματα αλκοολούχου ποτού, την προγενέστερη του ελέγχου παραγωγή και διάθεση σε άγνωστο αγοραστή μεγάλων ποσοτήτων άγνωστου αλκοολούχου ποτού παράνομα αποσταγμένου, για τις οποίες δεν αποδόθηκαν οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι.

Το εν λόγω αποστακτήριο λειτουργούσε χωρίς την απαραίτητη άδεια αποστακτηρίου και ποτοποιού εκδοθείσα από την αρμόδια Τελωνειακή αρχή. Συνολικά κατασχέθηκαν 490 λίτρα άγνωστου αλκοολούχου ποτού αλκοολικού βαθμού 40%, 13.500 λίτρα αλκοολούχου μίγματος σε ζύμωση που χρησιμοποιείτο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του παράνομου αλκοολούχου ποτού, επαγγελματικά μηχανήματα και άλλα συστήματα παραγωγής.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπιστεί η συνολική ποσότητα αλκοολούχων ποτών που διακινήθηκε από τους εμπλεκόμενους, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις στις οποίες διατέθηκαν. Επίσης κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης δύο κυνηγετικά όπλα με ληγμένες τις σχετικές άδειες. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών για παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα ν.2960/2001, του ν. 2969/2001 και του ν. 2198/1993 «περί όπλων».

Από την κατασχεθείσα ποσότητα αλκοολούχων ποτών ελήφθησαν δείγματα, τα οποία έχουν αποσταλεί προς εξέταση στη Χημική Υπηρεσία για να προσδιορισθεί επακριβώς η σύνθεση του παράνομου αλκοολούχου ποτού. Για τις ανωτέρω διαπιστώσεις θα ενημερωθούν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τον υπολογισμό των δασμών κ.λπ. φόρων, που διέφυγαν της είσπραξης και τον καταλογισμό των διοικητικών προστίμων για τις λαθρεμπορικές και φορολογικές παραβάσεις.

Β) Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής έχει εντείνει τις δράσεις της, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στην πώληση αλκοολούχων ποτών και σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα ελέγχους σε 17 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και ελήφθησαν δείγματα ποτών για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Κατά τις έρευνες:

► εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν μηχανήματα POS τράπεζας άλλης χώρας και αδήλωτη ταμειακή μηχανή. Από την επεξεργασία των κατασχεμένων στοιχείων θα προσδιοριστεί η αδήλωτη φορολογητέα ύλη.

► συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές τρεις ημεδαποί για αδικήματα στέρησης πιστοποιητικών υγείας και παραβίασης ωραρίου χρήσης μουσικών οργάνων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλο παράνομο αποστακτήριο εντοπίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης"

Φωτιές: Ποιες περιφέρειες βρίσκονται σε «κίτρινο συναγερμό» για εκδήλωση πυρκαγιάς την Τετάρτη – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας

Υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται για αύριο, Τετάρτη (02.08.2023) σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, οι περιφέρειες για τις οποίες έχει σημάνει «κίτρινος συναγερμός» για φωτιά με βάση τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, είναι οι εξής:

-Αττική και Κύθηρα 
-Κεντρική και νότια Εύβοια
-Αργολίδα
-Περιοχές της Βοιωτίας, της Κορινθίας, της Αχαΐας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Λακωνίας

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Ποιες περιφέρειες βρίσκονται σε «κίτρινο συναγερμό» για εκδήλωση πυρκαγιάς την Τετάρτη – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας"

Μετέτρεψαν βίλα στη Μύκονο σε κλαμπ με μουσική και ναρκωτικά – 15 συλλήψεις

Σε 15 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές στη Μύκονο για ηχορύπανση και κατοχή ναρκωτικών σε βίλα που λειτουργούσε ως χώρος νυχτερινής διασκέδασης. Πρόκειται για εννέα αλλοδαπούς και έξι Έλληνες σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία.

Η δικογραφία περιλαμβάνει επτά υπευθύνους διοργάνωσης και παροχής υπηρεσιών της διασκέδασης για παραβίαση των υγειονομικών διατάξεων – προϋποθέσεων λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων – ποτών και διατάραξη κοινής ησυχίας και οκτώ συμμετέχοντες πελάτες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών δράσεων και αξιοποίησης δεδομένων διακριβώθηκε ότι σε πολυτελή κατοικία (βίλα) διεξαγόταν «πάρτι» στο οποίο συμμετείχε μεγάλος αριθμός ατόμων που είχαν εξασφαλίσει πρόσβαση είτε οδικώς από τη στεριά, είτε δια θαλάσσης με ιδιωτικά σκάφη. Αφού οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε αφενός μεν η διεξαγωγή παράνομου πάρτι και αφετέρου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, στους χώρους του καταλύματος και στην κατοχή των δραστών:

  • 41,7 γραμμάρια κοκαΐνης
  • 28,3 γραμμάρια 2CB
  • 9,5 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης
  • 6,6 γραμμάρια κάνναβης
  • 5,5 δισκία ecstasy
  • Πλήρες σύστημα αποτελούμενο από μηχανήματα αναπαραγωγής φωτοηχητικών

Οι συλληφθέντες διοργανωτές θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετέτρεψαν βίλα στη Μύκονο σε κλαμπ με μουσική και ναρκωτικά – 15 συλλήψεις"

Unesco: Έκκληση να απαγορευτούν τα κινητά στα σχολεία όλου του κόσμου

«Πρώτα οι μαθητές» είναι το «μότο» της Unesco κάνοντας έκκληση για απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία όλου του κόσμου.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάσπαση προσοχής των μαθητών την ώρα που βρίσκονται στην τάξη, να βελτιωθεί η διαδικασία της εκπαίδευσης και να προστατευτούν τα παιδιά από το διαδικτυακό bullying, έκθεση της Οργάνωσης του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι η καθολική απαγόρευση των κινητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Με βάση στοιχεία της έκθεσης της Unesco, η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου σχετίζεται με μειωμένη μαθησιακή απόδοση ενώ η πολύωρη έκθεση στην οθόνη, έχει αρνητική επίδραση στη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών.

Με την έκκλησή της για απαγόρευση των smartphones στα σχολεία, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα: η ψηφιακή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει πάντα να υποτάσσεται σε ένα «ανθρωποκεντρικό όραμα» της εκπαίδευσης και να μην υποκαθιστά τη διαπροσωπική επικοινωνία μαθητών - δασκάλων.

«Καμπανάκι» από την Unesco για την ψηφιακή επανάσταση

Η Unesco προειδοποιεί τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής ενάντια σε μια απερίσκεπτη υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, τονίζοντας ότι ο θετικός αντίκτυπός της στην εκπαίδευση, θα μπορούσε να υπερεκτιμηθεί και ότι το νέο δεν είναι πάντα καλύτερο.

«Δεν αποτελούν όλες οι αλλαγές πρόοδο. Το ότι κάτι μπορεί να γίνει δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει», σημειώνει στην έκθεσή της.

Όλο και περισσότερες εκπαιδευτικές διαδικασίες πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου, ειδικά στα Πανεπιστήμια, με την Unesco να προτρέπει τις αρμόδιες αρχές να μην παραμελούν την «κοινωνική διάσταση» της εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές λαμβάνουν δια ζώσης διδασκαλία .

«Η ψηφιακή επανάσταση έχει αμέτρητες δυνατότητες αλλά, όπως έχουν εκφραστεί προειδοποιήσεις για το πώς πρέπει να ρυθμιστεί στην κοινωνία, πρέπει να δοθεί παρόμοια προσοχή στον τρόπο που χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση», υποστηρίζει η γενική διευθύντρια της Unesco, Όντρει Αζουλέι. και προσθέτει:

«Η χρήση της πρέπει να στοχεύει σε βελτιωμένες μαθησιακές εμπειρίες και την ευημερία των μαθητών και των δασκάλων, όχι σε βάρος τους. Κρατήστε πρώτα τις ανάγκες του μαθητή και υποστηρίξτε τους δασκάλους. Οι διαδικτυακές συνδέσεις δεν υποκαθιστούν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση».

Η Unesco αποδέχτηκε ότι η διαδικτυακή μάθηση βοήθησε την εκπαιδευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid, όταν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν λόγω των lockdown.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο μαθητές έκαναν διαδικτυακή εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά πρόσθεσε ότι εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε υπολογιστή.

Με βάση την ανάλυσή της σε 200 εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, η Unesco υπολόγισε ότι μία στις τέσσερις χώρες έχουν απαγορεύσει (ή θα απαγορεύσουν) τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, είτε δια νόμου είτε μέσω οδηγιών. Μεταξύ των χωρών αυτών συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Βρετανία και η Ολλανδία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Unesco: Έκκληση να απαγορευτούν τα κινητά στα σχολεία όλου του κόσμου"

Πολίτες με «όπλο» τις πετσέτες τα βάζουν με τις ξαπλώστρες για να σώσουν τις παραλίες της Πάρου

Κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να σώσει τις παραλίες του νησιού της από τις υπεράριθμες ξαπλώστρες αλλά και από τις παράνομες κατασκευές πάνω στο κύμα καταβάλλει η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches. Το «κίνημα της πετσέτας» όπως αποκαλείται καθώς ζητά στη θέση των ομπρελών που έχουν καταλάβει τις ακτές να μπορούν όσοι επιθυμούν να τοποθετήσουν την πετσέτα τους τονίζει μέσω του Newsbeast: «Οι παραλίες είναι οικοσυστήματα και δεν μπορούν να καταπονούνται».

«Ζητάμε να τηρούνται τα όσα προβλέπει ο νόμος και να υπάρχει ελεύθερος χώρος στις παραλίες» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Τόνια Παντελαίου η οποία είναι μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες. «Οι παραλίες είναι οικοσυστήματα και δεν μπορούν να καταπονούνται σε τέτοιο βαθμό. Δεν είναι φτιαγμένες για να δέχονται εκατοντάδες ξαπλώστρες και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα» διευκρινίζει.

Φωτογραφία από δράση της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches
Τι κάνει στις δράσεις της η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες

«Έχοντας στα χέρια μας την πετσέτα μας, ένα νερό και φορώντας το μαγιό μας πηγαίνουμε στις παραλίες με πλακάτ και πανό. Μοιράζουμε στον κόσμο φυλλάδια με τις θέσεις μας και τα αιτήματά μας, συνομιλούμε με τους λουόμενους αλλά και με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Έχουμε ήδη κάνει δύο εξορμήσεις, στη μία είχαμε 300 περίπου άτομα και στη δεύτερη πάνω από 400» αναφέρει στο Newsbeast η Τόνια Παντελαίου.

«Έχουμε στείλει επιστολές με τα όσα καταγγέλουμε αλλά και ζητάμε στον δήμο. Έχουμε παραβρεθήκαμε σε δύο δημοτικά συμβούλια θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα. Επίσης, έχουμε κάνει ομαδική καταγγελία και έχουμε μαζέψει διαδικτυακές υπογραφές αναφορικά με όσα έχουμε διαπιστώσει» επισημαίνει.

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από το γνωστό μοντέλο ανάπτυξης στις παραλίες του νησιού μας» τονίζει το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches και εξηγεί: «Οι δράσεις μας δεν αφορούν μόνο τις ομπρελοξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα αλλά γενικότερα τις παράνομες κατασκευές δίπλα στο κύμα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που βάζουν τα τραπέζια πάνω στην άμμο και διάφορες κατασκευές μόνιμες που είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στη θάλασσα και προφανώς δεν διαθέτουν άδεια».

«Αυτό που συμβαίνει στο νησί μας είναι να καταλαμβάνεται με ξαπλώστρες σχεδόν ολόκληρη η έκταση της παραλίας ενώ οι αδειοδοτήσεις που δίνονται στους επιχειρηματίες ορίζουν τα συγκεκριμένα τετραγωνικά τα οποία μπορούν να καλυφθούν» εξηγεί.

Όπως μας λέει η Τόνια Παντελαίου το πρόβλημα έχει αρκετές πτυχές. «Υπάρχει πρόβλημα με τον ίδιο τον νόμο γιατί αρχικά η αδειοδότηση για τις παραλίες που αφορά τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες ολοκληρώνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Ιουλίου. Αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι γίνονται από εκεί και πέρα. Βάσει του νόμου δηλαδή έχει ήδη περάσει το καλοκαίρι. Επίσης ο νόμος ορίζει πως ο Δήμος και άλλες ελεγκτικές αρχές οφείλουν να πραγματοποιούν ελέγχους για το εάν τηρούνται οι όροι που υπάρχουν στη σχετική ΚΥΑ. Σε περίπτωση παραβάσεων η ΚΥΑ επισημαίνει πως δεν επιβάλλεται μόνο πρόστιμο αλλά πως παίρνουν την άδεια λειτουργίας του καταστήματος κάτι που σαφώς δεν έχει γίνει ποτέ» υπογραμμίζει.

Κλείνοντας η Τόνια Παντελαίου σημειώνει πως μετά τις δράσεις της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες κάτοικοι και άλλων νησιών ετοιμάζουν παρόμοιες κινήσεις και έχουν ήδη συνομιλήσει με την ομάδα της Πάρου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολίτες με «όπλο» τις πετσέτες τα βάζουν με τις ξαπλώστρες για να σώσουν τις παραλίες της Πάρου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news