facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Ο Έλον Μασκ άλλαξε το σήμα του Twitter: «Πέταξε» το μπλε πουλί – Ο σκύλος που πήρε τη θέση του

Σε φάση… ανανέωσης βρίσκεται το twitter και ο ιδιοκτήτης του, Έλον Μασκ αποφάσισε οι χρήστες της πλατφόρμας να αποχαιρετήσουν το μπλε πουλί που ήταν το σήμα κατατεθέν και τη θέση του να πάρει το εικονίδιο ενός σκυλιού ράτσας Shiba Inu, χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος Dogecoin.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Twitter Έλον Μασκ δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό μία εικόνα με τον νέο πρωταγωνιστή από το Dogecoin, όπου φέρεται να λέει σε έναν τροχονόμο που κοιτά την ταυτότητά του πως: «αυτή είναι παλιά φωτογραφία».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Μασκ ήθελε να προετοιμάσει τους χρήστες για την επερχόμενη αλλαγή. Λίγο μετά το εικονίδιο του Twitter άλλαξε και εξαφανίστηκε το μπλε πουλί.

«Όπως το είχα υποσχεθεί» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό, αναρτώντας μία παλιότερη στιχομυθία με τον χρήστη WSBChairman. «Χρειάζεται κάποια νέα πλατφόρμα;», αναρωτιόταν ο Μασκ. «Απλώς αγόρασε το Twitter και αντικατέστησε το logo του πουλιού με το Doge», του απαντούσε ο WSBChairman. «Χαχαχα, αυτό θα ήταν αρρωστημένο», είχε απαντήσει τότε ο μεγιστάνας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Έλον Μασκ άλλαξε το σήμα του Twitter: «Πέταξε» το μπλε πουλί – Ο σκύλος που πήρε τη θέση του"

Εκλογές 2023 – Κασιδιάρης: Επικεφαλής του κόμματος ο πρώην αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος

«Εγώ θα είμαι επικεφαλής στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, έχει δρομολογηθεί». Αυτό παραδέχθηκε με δηλώσεις που έκανε απόψε ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος θα ηγηθεί του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο δικαστικός λειτουργός. Ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επιχειρεί με αυτό το τρικ της αλλαγής επικεφαλής, να ξεπεράσει τον σκόπελο του νόμου.

«Όντως ισχύει. Έχει δρομολογηθεί. Χρειάζεται κάποιες διαδικασίες, καταστατικές διαδικασίες του κόμματος αυτού, να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Και εν συνεχεία, αφού το καταστατικό το καταθέσω και στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά θα είμαι, εφόσον έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, πρόεδρος», είπε ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος στο OPEN.

Ο κ. Κανελλόπουλος υποστηρίζει ότι, με τον καταδικασμένο πρώην χρυσαυγίτη δεν είχε, μέχρι πρότινος, προσωπικές επαφές. «Άνθρωποι οι οποίοι ήσαν στο δικό μου κόμμα που μένουν στην περιοχή Πεντέλης, συζήτησαν “καφενειολογικώς” στην αρχή, με κάποιους που ανήκουν στο κόμμα του κ. Κασιδιάρη. “Καφενειολογικές” συζητήσεις, οι οποίες εξελίχθησαν, αφού ακολούθησε και ο σχετικός νόμος που απαγορεύει την κάθοδο του κόμματος αυτού στις εκλογές. Ήρθαν λοιπόν οι συζητήσεις σε μία συμφωνία. Ποια είναι αυτή; Να αναλάβω εγώ πρόεδρος του κόμματος και να εφαρμόσω αυτά τα οποία διακηρύττω με το κόμμα ΕΑΝ».

Εκλογές 2023 – «Ο Κασιδιάρης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών»

Στην ίδια συνέντευξη ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος επιβεβαιώνει ότι ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες εκλογές, ενώ απαντά και στις φήμες που τον θέλουν να είναι απλώς «αχυράνθρωπος».

«(Ο Κασιδιάρης) θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών. Περί αχυρανθρώπου, μακριά από μένα. Ένας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την πορεία τη δική μου ουδέποτε είναι δυνατόν να είναι αχυράνθρωπος, όχι μόνο του κ. Κασιδιάρη, αλλά του οιουδήποτε», ισχυρίστηκε.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκλογές σε κόμματα, ηγετικά στελέχη των οποίων έχουν καταδικαστεί ακόμη και πρωτόδικα για σοβαρά αδικήματα, ο κ. Κανελλόπουλος υποστηρίζει ότι οι «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη θα πάρουν μέρος κανονικά…

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023 – Κασιδιάρης: Επικεφαλής του κόμματος ο πρώην αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος"

Από παθολογικά αίτια πέθανε ο 42χρονος στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα

Ολοκληρώθηκε, νωρίτερα, η νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 42χρονου Ρομά που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού έτερων κατοίκων του καταυλισμού στα Φάρσαλα.

Ο 42χρονος, που είχε μεταφερθεί χωρίς αισθήσεις στο Κ.Υ Φαρσάλων και κατά κάποιες πληροφορίες είχε δεχθεί και χτυπήματα στη διάρκεια καυγά, όταν επενέβη για να ηρεμήσει τα πνεύματα, πέθανε από παθολογικά αίτια, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Από παθολογικά αίτια πέθανε ο 42χρονος στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα "

Το μεγάλο κόλπο του ΟΠΕΚ+ για πετρέλαιο στα $100 το βαρέλι

H κίνηση - έκπληξη του ΟΠΕΚ+ να ανακοινώσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου εν μέσω φόβων για ύφεση, «άναψε» και πάλι τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να ανέβουν και πάλι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στο επίπεδο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, όπως γράφει το Bloomberg.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Δευτέρας, το ευρωπαϊκό πετρέλαιο τύπου Brent ανέβηκε στην έναρξη της διαπραγμάτευσης κατά 8,4%, ενώ λίγο μετά τις 20.00 εμφάνιζε κέρδη πάνω από 6%, στο επίπεδο των 83,5 δολαρίων ανά βαρέλι.

Το μεγάλο κόλπο

Η κίνηση του ΟΠΕΚ+ σόκαρε τις αγορές, όχι μόνον επειδή διαφυλάχθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά επειδή το προηγούμενο διάστημα οι υπουργοί Ενέργειας του Οργανισμού διαβεβαίωναν ότι είτε θα προχωρούσαν σε αύξηση της παραγωγής του, είτε θα την διατηρούσαν σταθερή για ολόκληρο το 2023.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί νέες στρεβλώσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, μιας και η άνοδος των τιμών στο αμερικανικό WTI και στο ευρωπαϊκό Brent ελάχιστα αγγίζει το ρωσικό πετρέλαιο τύπου Ουραλίων, που «τσίμπησε» μεν 2%, αλλά παραμένει σε επίπεδα κάτω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, λόγω του πλαφόν που έχουν επιβάλει οι G7, δίνοντας την δυνατότητα στους πελάτες της Μόσχας, όπως η Ινδία και η Κίνα, να «χτυπούν» τον ανταγωνισμό, αφού αρκετές χώρες έχουν επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ρωσικές ειρωνείες

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος μετά από την συνεδρίαση του Οργανισμού - του οποίου η Ρωσία είναι μέλος - δήλωσε έως και ειρωνικά ότι «η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επηρεάζει έντονα την αγορά πετρελαίου», για να δικαιολογήσει την απόφαση για τις περικοπές στην παραγωγή.

Η Wall Street, όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές, νωρίτερα, αντέδρασε με σχετική ψυχραιμία στην κίνηση του ΟΠΕΚ+, που θα μπορούσε να προκαλέσει αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, σε μία στιγμή που οι αγορές πιέζουν για αποδυνάμωση της αντιπληθωριστικής πολιτικής που ακολουθούν οι Κεντρικές τράπεζες. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το μεγάλο κόλπο του ΟΠΕΚ+ για πετρέλαιο στα $100 το βαρέλι"

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ - Πώς η έκδοση και εκτύπωση μέσω gov.gr

Μπορείτε εύκολα να κάνετε εκτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ ή να κατεβάσετε το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ στο κινητό σας μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Θα χρειαστεί να μπείτε με τους κωδικούς taxisnet και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τα βήματα.

Αναλυτικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του gov.gr, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

  1. Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης
  2. Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά

εκδοση πιστοποιητικου ενφια, εκτυπωση ενφια, οριστικοποιηση ενφια, εκκαθαριστικο ενφια, taxisnet

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

  1. Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ (εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.
  2. Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο τρέχον έτος.

Για να εκδώσετε ή να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ πατήστε ΕΔΩ.

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ 2023

Σημειώνεται ότι Αλλαγές προέκυψαν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ και έχουν να κάνουν με την ημερομηνία υποβολής του εντύπου Ε9 για το 2023, τις ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2023 καθώς και τους νέους κωδικούς.

Μετά την τελευταία απόφαση, δόθηκε παράταση στην υποβολή του εντύπου της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023, μέχρι και την Τετάρτη 12/4/2023. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής, σύμφωνα με τον νόμο ήταν 31η Μαρτίου κάθε χρόνο, ώστε μέσα στον Απρίλιο να μπορέσει η ΑΑΔΕ να βγάλει τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ.

Δείτε, λοιπόν, πού απαιτείται μεγάλη προσοχή στα στοιχεία της δήλωσης ακινήτων. Αυτά είναι τα κρίσιμα:

  1. Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
  2. Hμιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
  3. Eμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
  4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  5. Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
  6. Ηλικία: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
Βήμα - βήμα οι διορθώσεις στο Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ

Για διορθώσεις, προσθήκες και διαγραφές στο Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν 10 βήματα:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9

2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης

3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)

5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου

6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος

8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.

9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Ημερομηνίες εξόφλησης ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται πλέον σε 10 μηνιαίες δόσεις, που πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr). Η πρώτη δόση ο φόρος θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Μαΐου.

Οι υπόλοιπες δόσεις θα εξοφληθούν έως τα τέλη των επόμενων μηνών με την τελευταία, 10η δόση, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Αναλυτικά, η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο του 2023 και η εξόφληση του στην τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών:

  1. Τετάρτη 31 Μάιος 2023
  2. Παρασκευή 30 Ιούνιος 2023
  3. Δεύτερα 31 Ιούλιος 2023
  4. Πέμπτη 31 Αύγουστος 2023
  5. Παρασκευή 29 Σεπτέμβριος 2023
  6. Τρίτη 31 Οκτώβριος 2023
  7. Πέμπτη 30 Νοέμβριος 2023
  8. Παρασκευή 29 Δεκέμβριος 2023
  9. Τετάρτη 31 Ιανουάριος 2024
  10. Πέμπτη 29 Φεβρουάριος 2024

 ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ - Πώς η έκδοση και εκτύπωση μέσω gov.gr "

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Περιμένουμε μεγάλο σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο

«Περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο» προειδοποιεί ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος και καλεί πολίτες και Πολιτεία να είναι προετοιμασμένοι για αυτό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», o ειδικός εξηγεί ότι «οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ, είναι συχνοί. Κατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά».

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου τον ανησυχεί πιο πολύ, απάντησε πως: «Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό».

Κίνδυνος τσουνάμι

Όσον αναφορά το ενδεχόμενο να προκληθεί τσουνάμι από έναν ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Στην επιστήμη μας οι βεβαιότητες είναι ελάχιστες».

Εξηγεί ωστόσο ότι «αν ο σεισμός είναι στη θάλασσα ή έστω στην παράκτια περιοχή, και είναι από 6 και πάνω, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να προκληθεί και τσουνάμι. Τα τσουνάμι του Κορινθιακού Κόλπου έχουν την ιδιότητα να μην μπορούν να διαδοθούν σε μεγάλη απόσταση. Αν, δηλαδή, γίνει ένας σεισμός στο δυτικό τμήμα, το επικίνδυνο τμήμα, δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να πάει και στο ανατολικό τμήμα γιατί μιλάμε για μια κλειστή λεκάνη. Προσέξτε όμως: Πιθανά τσουνάμι στον Κορινθιακό είναι τοπικά μεν, αλλά και ισχυρά, δυνατά. Γι’ αυτό θέλει πολλή προσοχή».

Με αφορμή την συνέντευξη, σε ανάρτησή στο Facebook ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Οι σεισμοί στον Κορινθιακό κόλπο είναι το θέμα της σημερινής μου συνέντευξης στον κ. Χρ. Βεργανελάκη στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Πελοποννήσου «Πελοπόννησος».
Εξηγώ ότι οι ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται κάθε 25-30 χρόνια, ότι από τον τελευταίο ισχυρό σεισμό του Αιγίου (Ιούνιος 1995) έχουν ήδη παρέλθει 27 χρόνια και ότι δεν είναι μόνο το ρήγμα των Αλκυονίδων που μας απασχολεί αλλά και πολλά άλλα ενεργά ρήγματα. Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό, αλλά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας πρέπει να περιλαμβάνουν όλη την περιοχή, όπως και όλη τη χώρα. Επιπλέον, εξηγώ ότι συχνά οι ισχυροί σεισμοί στον Κορινθιακό προκαλούν τοπικά αλλά ισχυρά τσουνάμι. Συνεπώς, οι δράσεις πρόληψης και προστασίας πρέπει να περιλαμβάνουν και αυτό το ενδεχόμενο».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Περιμένουμε μεγάλο σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο"

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 18χρονη φοιτήτρια καταγγέλλει ότι ο σπιτονοικοκύρης την παρακολουθούσε με κάμερα

Για παρακολούθησή της μέσω κάμερας κάνει λόγω μια φοιτήτρια από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοίκιαζε. Η φοιτήτρια με καταγωγή από την Πτολεμαΐδα έψαχνε διαμέρισμα με τη βοήθεια μεσίτη για τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, επισκέφτηκε ένα διαμέρισμα. Σύμφωνα με το Live News του Mega, η κάμερα βρισκόταν τοποθετημένη στον χώρο της κρεβατοκάμαρας απέναντι από το κρεβάτι που υπήρχε στο επιπλωμένο διαμέρισμα του 7ου ορόφου. Όταν η 18χρονη ρώτησε τον ιδιοκτήτη τι είναι αυτή η άσπρη συσκευή, εκείνος, σύμφωνα με την ίδια, της απάντησε πως πρόκειται για ένα σύστημα συναγερμού και ότι είναι εκτός λειτουργίας.

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δίνει την δική του εκδοχή. «Η κάμερα είχε τοποθετηθεί στο διαμέρισμα μετά από δική μου παραγγελία σε ηλεκτρολόγο. Φρόντιζα για πολλά χρόνια την κατάκοιτη μητέρα μου με τη βοήθεια αποκλειστικής νοσοκόμας και ήθελα να βλέπω μέσω κάμερας σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε. Δυστυχώς έχασα τη μητέρα μου και η τοποθέτηση του συστήματος δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Η εγκατάσταση της κάμερας χωρίς καταγραφέα απλώς ξεχάστηκε εκεί», ισχυρίζεται ο ίδιος.

Η 18χρονη φοιτήτρια προχώρησε σε συμφωνία και νοίκιασε το διαμέρισμα. Με την πεποίθηση πως αυτή η συσκευή ήταν εκτός λειτουργίας, η νεαρή κοπέλα είχε εφησυχαστεί. Όσο περνούσαν οι μέρες στο νέο της διαμέρισμα όμως, ένιωθε πως κάτι περίεργο συμβαίνει. «Τις πρώτες μέρες διαπίστωσα ότι αναβόσβηνε ένας λαμπτήρας στη συσκευή και κάπως έτσι μου δημιουργήθηκαν υποψίες. Κάλεσα τον θείο μου να δει τη συσκευή και διαπίστωσε ότι πρόκειται για κάμερα που ήταν συνδεδεμένη με καλώδιο. Ψάξαμε το ζήτημα παραπάνω και βρήκαμε πως η κάμερα εκπέμπει σήμα κανονικά. Θεωρώ ότι με παρακολουθούσε και με κατέγραφε σε προσωπικές μου στιγμές».

Επικοινώνησε άμεσα με τον ιδιοκτήτη φανερά αναστατωμένη. Εκείνος της απάντησε πως είναι αδύνατη η καταγραφή μέσω της συγκεκριμένης κάμερας. «Εξήγησα στην κοπέλα που νοίκιασε το διαμέρισμα πως πρόκειται για κάμερα που είναι ανενεργή και δεν είναι συνδεδεμένη με κανένα καταγραφικό. Δεν έκρυψα την ύπαρξή της, ούτε προσπάθησα να παραπλανήσω την κοπέλα. Εξάλλου η κάμερα ήταν σε εμφανές σημείο. Μάλιστα της είπα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι θα μπορούσε να την καλύψει με ένα πανί ή μονωτική ταινία».

Άμεσα η νεαρή φοιτήτρια με την οικογένειά της προχώρησε σε καταγγελία στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να έχει πέσει θύμα μίας πλεκτάνης που παραβίαζε την ιδιωτικότητά της. «Από την αρχή δήλωσε η υπεράσπιση περίτρανα την ανυπαρξία του όλου ζητήματος. Δεν υπήρχε κάμερα που κατέγραφε, υπήρχε μία ανενεργή κάμερα. Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη. Όλα αυτά είναι μία στημένη κατηγορία που πιστεύουμε ότι θα πέσει πάρα πολύ γρήγορα στα χάρτινος πύργος», λέει η δικηγόρος του ιδιοκτήτη. Μετά από την έκθεση εργαστηριακής εξέτασης, προέκυψε ότι η κάμερα δεν μπορεί να καταγράψει ασύρματα, παρά μόνο ενσύρματα μέσω καλωδιώσεων σε ειδική συσκευή καταγραφής, με την υπόθεση να οδηγείται στις δικαστικές αίθουσες.

Η Ανθούλα Ανάσογλου, δικηγόρος του κατηγορούμενου ιδιοκτήτη του σπιτιού ανέφερε: «Δεν είναι καμουφλαρισμένη η κάμερα, έτσι πωλείται», τόνισε αρχικά η δικηγόρος και συμπλήρωσε «η κάμερα είναι σε ορατό σημείο. Επ’ ουδενί λόγω δεν μπορούσε αυτό το αντικείμενο να κρυφθεί». Και συμπλήρωσε η δικηγόρος: «Αν κάποιος έχει συναγερμό έχει και ανιχνευτής κίνησης, σε αυτό το σπίτι δεν υπάρχει σε αυτό το σπίτι, άρα δεν θα μπορούσε να μπερδευτεί κάποιος τι είναι η συσκευή».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 18χρονη φοιτήτρια καταγγέλλει ότι ο σπιτονοικοκύρης την παρακολουθούσε με κάμερα"

NBC: Το μπαλόνι που καταρρίφθηκε τον Φεβρουάριο συγκέντρωνε πληροφορίες από στρατιωτικές τοποθεσίες και τις μετέδιδε στο Πεκίνο

Το κινεζικό αερόστατο που διέσχισε σχεδόν όλες τις ΗΠΑ κατάφερε να συγκεντρώσει πληροφορίες από πολλές στρατιωτικές τοποθεσίες και να τις μεταδώσει, σε πραγματικό χρόνο, στο Πεκίνο, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να το εμποδίσει, υποστηρίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Το μπαλόνι, που ελεγχόταν από την Κίνα, κατάφερε να περάσει πολλές φορές πάνω από ορισμένες τοποθεσίες, προτού να καταρριφθεί, στις 4 Φεβρουαρίου. Κάποιες φορές μάλιστα έκανε «οχτάρια» στον ουρανό, μετέδωσε το δίκτυο, επικαλούμενο δύο νυν υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ένα πρώην κυβερνητικό στέλεχος. Και οι τρεις πηγές είπαν ότι μπορούσε να μεταδίδει τις πληροφορίες που συνέλεγε σε πραγματικό χρόνο.

«Οι πληροφορίες που συνέλεγε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή από τις επικοινωνίες του προσωπικού εδάφους και όχι από εικόνες», είπαν οι τρεις αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το NBC.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του δικτύου, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ περιόρισαν «τη δυνατότητα του μπαλονιού να συλλέξει οτιδήποτε επιπλέον».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters για κάποιο σχόλιο.

Εκείνη την περίοδο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμιζαν τις επιπτώσεις του μπαλονιού στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το μπαλόνι, που το Πεκίνο αρνείται ότι ήταν κατασκοπευτικό, πετούσε επί μία εβδομάδα πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μέχρι που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το κατέρριψαν πάνω από τον Ατλαντικό, κατ’ εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Λόγω του επεισοδίου αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Η υπόθεση προκάλεσε αναστάτωση στην Ουάσινγκτον και η πολεμική αεροπορία άρχισε να αναζητά στον ουρανό άλλα αντικείμενα, τα οποία δεν εμφανίζονταν στα ραντάρ. Στις 17 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την επιχείρηση ανάκτησης των αισθητήρων και άλλων συντριμμιών μπαλονιού, στα ανοικτά της Νότιας Καρολίνας και ότι εμπειρογνώμονες επρόκειτο να τα αναλύσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "NBC: Το μπαλόνι που καταρρίφθηκε τον Φεβρουάριο συγκέντρωνε πληροφορίες από στρατιωτικές τοποθεσίες και τις μετέδιδε στο Πεκίνο"

Δημοσκόπηση RASS: Στο 5,1% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο 5,1% βρίσκεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας RASS για λογαριασμό του Action24, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα της δημοσκόπησης για την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,1%, το ΠΑΣΟΚ 11,4%, το ΚΚΕ 6,8%, η Ελληνική Λύση 4,8%, το ΜέΡΑ25 4,4% και το Έλληνες 3,5%. Η απάντηση «άλλο» συγκεντρώνει ποσοστό 3,6% ενώ το λευκό – άκυρο ανέρχεται στο 2,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 11,8%.

Οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 42,9% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 26,5%. Το 28,85% απάντησε «κανένας» ενώ το 1,8% ΔΓ/ΔΑ.

Στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον «Άγνωστο Χ» πρωθυπουργό, περισσότεροι από 5 στους 10 πολίτες διαφωνούν (55,6%) ενώ το 38,8% συμφωνεί, με το 5,6% να απαντά ΔΓ/ΔΑ.

Στην ερώτηση «με ποιο κόμμα στο τιμόνι της χώρας αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια;», το ποσοστό 33,7% των πολιτών απάντησε με τη ΝΔ, το 18,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9,6% με το ΠΑΣΟΚ. Με «άλλο» κόμμα απάντησε το 9,45% ενώ το 27,6% των πολιτών απάντησε με «κανένα». Το 1,2% απάντησε ΔΑ.

Σχετικά με την επόμενη κυβέρνηση, το 27,2% απάντησε ότι θέλουν αυτοδύναμη ΝΔ, το 13,4% απάντησε ότι θέλουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν:

  • Αυτοδύναμη ΣΥΡΙΖΑ 11,5%
  • ΝΔ – ΠΑΣΟΚ 9,3%
  • Αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ 3,6%
  • ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ 3,5%
  • Άλλη κυβέρνηση 12,9%
  • Δεν έχω γνώμη 11,5%
  • ΔΑ 7,1%

Όσον αφορά στην τραγωδία στα Τέμπη, το 42,5% δηλώνει ότι ευθύνεται συνολικά το πολιτικό σύστημα. Το 27,6% ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση, το 13,8% στον ΟΣΕ, το 11,8% στους ανθρώπους που διαχειρίστηκαν το συμβάν.

Τα υπόλοιπα ερωτήματα της δημοσκόπησης:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση RASS: Στο 5,1% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της Τρίπολης ο Νίκος Σειραγάκης

12,5 χρόνια μετά την σύλληψη του, τρία χρόνια μετά την πρώτη αποφυλάκισή του, η οποία δεν κράτησε παρά λίγες μέρες μετά τον ντόρο που προκλήθηκε, ο Νίκος Σειραγάκης, ο προπονητής που καταδικάστηκε για την ασέλγεια σε 36 ανήλικους, αποφυλακίστηκε υπό όρους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Σειραγάκης αποφυλακίστηκε – μετά την σχετική αίτηση που κατέθεσε στο συμβούλιο του σωφρονιστικού καταστήματος όπου βρισκόταν τα τελευταία χρόνια – από τις φυλακές της Τρίπολης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σειραγάκης, που καταδικάστηκε για βαρύτατα εγκλήματα κατά ανηλίκων σε 401 χρόνια κάθειρξης, έχει δηλώσει ως τόπο κατοικίας περιοχή της Αττικής, όπου υποχρεούται να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να δίνει το «παρών», ενώ από τους βασικότερους όρους που του έχουν επιβληθεί είναι να μην επιστρέψει σε οποιαδήποτε περιοχή της Κρήτης και να μην έχει την παραμικρή επαφή με ανήλικο χωρίς παρουσία ή την συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια, καθώς και να παρακολουθεί συνεδρίες με ψυχίατρο.

Να θυμίσουμε ότι είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλάκισης, που με τη συγχώνευση έγιναν 220 και που σε πραγματικά χρόνια έκτισης μειώνονται σε 25 και τελικά σε 20 με τον νέο ποινικό κώδικα. Ο Σειραγάκης καταδικάστηκε πρωτόδικα για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών, ενώ την ίδια ποινή του επέβαλε και το εφετείο.

Στα τέλη Απριλίου του 2020 είχε αποφυλακιστεί από τις φυλακές των Γρεβενών, που τότε εξέτιε την ποινή του, όμως λίγες ημέρες αργότερα είχε συλληφθεί για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισης και οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές. Τότε, είχε δηλώσει ως τόπο διαμονής περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ κατά πληροφορίες, μετά την εκ νέου φυλάκισή του, παρέμεινε για κάποιο διάστημα στο σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Τρίπολη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2011, που συνελήφθη για τα ειδεχθή εγκλήματά του κατά των ανηλίκων, είχε προφυλακιστεί στις φυλακές Τριπόλεως. Η δίκη του, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, είχε πραγματοποιηθεί στο Εφετείο του Πειραιά, για λόγους προστασίας της ανηλικότητας των θυμάτων του.

goodnet

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της Τρίπολης ο Νίκος Σειραγάκης"

Βόλος: Έπεσε το ταβάνι σε αίθουσα δημοτικού σχολείου

Σοκαρισμένοι είναι οι δάσκαλοι και οι μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Ειδικότερα, το πρωί της Δευτέρας, ταβάνι σχολικής αίθουσας κατέρρευσε και καθαρά από τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος δάσκαλος ή μαθητές, καθώς εκείνη τη στιγμή τα περισσότερα παιδιά ήταν εκτός αίθουσας σε διάλειμμα.

Ευτυχώς οι λίγοι μαθητές που παρέμειναν εντός της σχολικής αίθουσας κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ήταν κάποια μέτρα πιο μακριά από το σημείο που έπεσαν οι σοφάδες.

Οι γονείς είναι ανήσυχοι και πρόκειται να κινηθούν στο πλαίσιο του νόμου για να προστατεύσουν τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους.

Δείτε εικόνες:

1 3 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 8 9 10 

thenewspaper

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Έπεσε το ταβάνι σε αίθουσα δημοτικού σχολείου"

Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: Κατήγγειλε επίθεση με μαχαίρι εναντίον της

Σε καταγγελία για επίθεση εναντίον της 12χρονης που έχει πέσει θύμα βιασμού στον Κολωνό, προχώρησαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας της ανήλικης.

Η καταγγελία, η οποία έγινε από τους δικηγόρους, ερευνάται από την Ελληνική Αστυνομία και αναμένεται να ελεγχθεί το περιστατικό που αναφέρουν στις Αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας, Ασπασίας Ταραχόπουλου και Αντωνίας Λεγάκη, ο άγνωστος άνδρας εισέβαλε στο σπίτι της θείας της 12χρονης όπου διαμένει, απειλώντας το κορίτσι με μαχαίρι. Φέρεται να τη χτύπησε και να την τραυμάτισε στο χέρι.

Η δήλωση των δικηγόρων:

«Επίθεση στο σπίτι που διαμένει δέχθηκε σήμερα το 12χρονο κορίτσι που εξέδιδε ο Η. Μίχος και βίασαν περισσότεροι κατηγορούμενοι Άγνωστος άνδρας, με καλυμένα χαρακτηριστικά και καλυμένα τα παπούτσια του με ποδονάρια, προσπάθησε να μπει από την πόρτα, η μικρή την έσπρωξε και πρόλαβε να επιτεθεί στο κορίτσι με μαχαίρι, τραυματίζοντάς την στο χέρι! Το κορίτσι φώναξε δυνατά και αμύνθηκε, με αποτέλεσμα ο άγνωστος να σπεύσει να φύγει. Δύο ημέρες πριν, καθώς ο μικρός της αδελφός βρισκόταν στην είσοδο του σπιτιού, άγνωστος, σταμάτησε μπροστά του και βάζοντας το δάχτυλο μπροστά στο στόμα του, έκανε το σήμα «μη μιλάς» κι εξαφανίστηκε. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά απειλούνται, εφόσον προ ημερών άγνωστος πέταξε πέτρα και έσπασε το παράθυρο του δωματίου των παιδιών. Ο κίνδυνος είναι προφανής, όπως και η απειλή για να μην μιλήσουν. Έξι μήνες μετά την αποκάλυψη των βασανιστηρίων της 12χρονης, η Πολιτεία την έχει αφήσει απολύτως απροστάτευτη, στο έλεος των κυκλωμάτων που την εκμεταλλεύονταν. Καλούμε τις Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των παιδιών και καθιστούμε υπεύθυνους όλους τους θεσμικά και πολιτικά αρμόδιους για οτιδήποτε συμβεί στα παιδιά!».

«Όλοι όσοι έχουν κακοποιήσει την ανήλικη κόρη μου, θα λογοδοτήσουν» απαντά η μητέρα της 12χρονης

Επίσης, στο περιστατικό με την επίθεση με μαχαίρι εναντίον της 12χρονης αναφέρθηκε η μητέρα της ανήλικης, με ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της, Απόστολου Λύτρα. «Το περιστατικό αυτό δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει σε βάρος της κόρης μου» τονίζει.

Αναλυτικά:

«Σήμερα, 3-4-2023, η κόρη μου (η οποία έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στον Κολωνό από τον Η. Μίχο και άλλους δράστες) δέχθηκε επίθεση στο σπίτι όπου διαμένει με τη θεία της και τον αδελφό της από άγνωστο άνδρα, ο οποίος, αφού παραβίασε την πόρτα, εισήλθε εντός της οικίας, της πρόταξε μαχαίρι, την τραυμάτισε στο χέρι της και τράπηκε σε φυγή.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει σε βάρος της κόρης μου, αλλά ακόμη και πριν από δύο εβδομάδες, άγνωστα άτομα πέταξαν πέτρες στο παράθυρο του δωματίου της, με αποτέλεσμα να σπάσει ολόκληρη η τζαμαρία. Επίσης, το Σάββατο, 1-4-2023, άγνωστος άνδρας πλησίασε και τον δεκάχρονο γιό μου και αδελφό της μόλις βγήκε από την οικία που διαμένουν και του έκανε απειλητική χειρονομία, δείχνοντάς του να μην μιλήσει, μήνυμα το οποίο, προφανώς, προοριζόταν να το μεταφέρει στην αδελφή του.

Όλα αυτά τα συμβάντα, προφανώς δεν συνιστούν τυχαία γεγονότα, αλλά αποτελούν προσπάθειες εκφοβισμού της ανήλικης κόρης μου, για να σταματήσει ''να μιλάει'' σχετικά με όσα βίωσε. Ήδη δε για το σύνολο των ανωτέρω έχει υποβληθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ζητείται η άμεση συνδρομή των αρμόδιων Αρχών, ώστε να συλληφθούν ο/οι δράστες, ώστε να προστατευθεί η κόρη μου και η οικογένειά μου. Θέλω να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού μας θα αποβεί άκαρπη. Η αλήθεια θα λάμψει και όλοι όσοι έχουν κακοποιήσει την ανήλικη κόρη μου, θα λογοδοτήσουν ενώπιον των Αρχών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: Κατήγγειλε επίθεση με μαχαίρι εναντίον της"

Καιρός αύριο: Πτώση θερμοκρασίας και λασποβροχές – Πού θα «χτυπήσει» η «ILINA»

Βροχερός θα παραμείνει ο καιρός αύριο, Τρίτη (04.04.2023) καθώς μαίνεται η κακοκαιρία «ILINA». Οι νοτιάδες θα είναι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά και τα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά κατά διαστήματα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και τα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τις πρωινές ώρες στην περιοχή του Καστελλόριζου έως 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς με μικρή εξασθένηση στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 18 και τοπικά στα ανατολικά και τα νότια τους 19 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία μετά το μεσημέρι σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις στρεφόμενοι πολύ γρήγορα σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία σταδιακά μέχρι τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και κατά τόπους θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, πολύ γρήγορα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανώς στα ημιορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, πολύ γρήγορα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες στη νότια Πελοπόννησο θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, πολύ γρήγορα στα βόρεια βορειοδυτικοί και από το μεσημέρι στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά στα νότια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και από το απόγευμα δυτικοί, πιθανώς το βράδυ τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή του Καστελλόριζου τοπικά 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς με μικρή εξασθένηση στα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες στα νότια θα είναι ισχυρές. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στα νότια έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία μετά το μεσημέρι σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πτώση θερμοκρασίας και λασποβροχές – Πού θα «χτυπήσει» η «ILINA»"

Νέα στάση εργασίας την Τρίτη σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9πμ και από τις 9μμ έως τη λήξη της βάρδιας, θα διαρκέσει η στάση εργασίας των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας και στα τρόλεϊ, την Τρίτη 4 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, όπως τονίζουν, τη διασφάλιση ασφαλών δημόσιων συγκοινωνιών για το κοινό και τους εργαζόμενους μέσω της ανανέωσης του στόλου και την υλοποίηση της υπογεγραμμένης ΕΣΣΕ.

Στάση εργασίας την Τρίτη 4 Απριλίου σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την εφαρμογή της τηλεματικής καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο στο 11185.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα στάση εργασίας την Τρίτη σε λεωφορεία και τρόλεϊ"

Παρέμβαση Ντογιάκου για Μύκονο: Ζητάει έρευνα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα

Τέλος στο όργιο αυθαιρεσίας και παρανομίας που επικρατεί στη Μύκονο επιχειρεί να βάλει με παραγγελία του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο ανώτατος εισαγγελέας, Ισίδωρος Ντογιάκος ζητάει από τον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τις παρανομίες στο νησί της Μυκόνου αναφέροντας συγκεκριμένες περιοχές και επιχειρήσεις.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία του (σ.σ. που κοινοποιείται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης) περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο και κάνει λόγο για «θλιβερή εικόνα που πρέπει να εκλείψει το συντομότερο», καθώς στο νησί «επικρατεί βαριά παραβατικότητα με καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και μάλιστα με προκλητική παραβίαση των Νόμων σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας».

Ο ανώτατος εισαγγελέας αναφέρεται σε «κραυγαλέα «μνημεία» οικοδοµικής αυθαιρεσίας και παρανομίας, µε απόλυτη καταπάτηση κυρίως των πολεοδομικών διατάξεων και πλήρη καταρράκωση του κύρους της Πολιτείας, τα οποία μόνο οργή και απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν» και επισημαίνει ότι τα αρμόδια όργανα δεν είναι δυνατόν «κατά την πλέον επιεική εκτίμηση, να υπνώττουν ή να αδυνατούν να επέμβουν».

Ντογιάκος για Μύκονο: «Επιβάλλεται η διερεύνηση της ουσιαστικής και νομικής βασιμότητας κατ’ αρχήν των σχετικών καταγγελιών»

Στην παραγγελία του ο κ. Ντογιάκος αναφέρεται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, παράνομες οικοδομικές εργασίες, παράνομες εκσκαφές και κατασκευές κτισμάτων ακόμα και ελικοδρομίου καθώς και στον αποκλεισμό παραλίας με «τείχος» που έχει στηθεί από συγκεκριμένα μπαρ ενώ τονίζει ότι «είναι γνωστός σε όλους τοπικός εργολάβος ο οποίος συνδράμει ουσιαστικά στην ανέγερση παρανόμων κτισμάτων και εγκαταστάσεων, ημέρα και νύχτα, χωρίς, όµως, ούτε καν να «ενοχλείται».

Ο εισαγγελέας καταλήγοντας τονίζει ότι «για την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους των κρατικών υπηρεσιών στο νησί, αλλά και της συντεταγµένης Πολιτείας γενικότερα, µε βάση και τα συνημμένα δημοσιεύματα, επιβάλλεται η διερεύνηση της ουσιαστικής και νομικής βασιμότητας κατ’ αρχήν των σχετικών καταγγελιών για τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις και στη συνέχεια για όσες αποκαλυφθούν, εξίσου σοβαρές».

Μάλιστα ζητάει άμεση εποπτεία όλων των ενεργειών των ανακριτικών οργάνων που θα εµπλακούν στις έρευνες, την οποία αναθέτει στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Αιγαίου.

Ντογιάκος: Η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Αναλυτικά, η παραγγελία του κ. Ντογιάκου έχει ως εξής:

«Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και με αφορμή το περιστατικό άσκησης βίας σε βάρος κρατικού λειτουργού αρμόδιου για θέματα πολεοδομίας και αρχαιολογίας στην περιοχή της Μυκόνου, από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας της χώρας μας αλλά κι από ορισμένα έγκυρα του εξωτερικού αναδείχτηκα και καταγγέλθηκαν περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι στην έλλογο περιοχή επικρατεί βαριά παραβατικότητα, με καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και μάλιστα με προκλητική παραβίαση των νόμων σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Η πράγματι θλιβερή αυτή εικόνα πρέπει να εκλείψει το συντομότερο δυνατόν και ολοκληρωτικά, ώστε να αποκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή ο σεβασμός στους νόμους της πολιτείας και να ανυψωθεί το τρωθέν κύρους κάθε είδους κρατικής υπόστασης.

Το ίδιο επιτακτική όμως είναι και ανάγκη να εκλείψει και το δίκιο παράπονο όλων εκείνων που σεβάστηκαν τους νόμους, με αποτέλεσμα να στερηθούν την ικανοποίηση κάποιον επιθυμιών τους, σε αντίθεση με εκείνους οι οποίοι βάναυσα τους καταπάτησαν ικανοποιώντας τα συμφέροντα τους κατά αποτέλεσμα όμως βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι του νόμου των πολιτών.

Είναι απαράδεκτο σε διάφορες περιοχές της Μυκόνου, εντός και εκτός του ιστού αυτής, να υπάρχουν κραυγαλέα μνημεία οικοδομικής αυθαιρεσίες και παρανομίας, με απόλυτη καταπάτηση κυρίως των πολεοδομικών διατάξεων και πλήρη καταρράκωση του κύρους της πολιτείας, τα οποία μόνο οργή και απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν και από την άλλη πλευρά τα αρμόδια για την πάταξη του εγκλήματος και την εφαρμογή και επιβολή του νόμου όργανα, κατά την πλέον επιεική εκτίμηση, να υπνωτούν ή να αδυνατούν να επέμβουν.

Δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε αρμόδιος να παραβλέπει και να αδρανεί σε περιπτώσεις για τις οποίες η τοπική κοινωνία βοά όπως, ενδεικτικά εκείνες τη σ χώρα της Μυκόνου (Εστιατόριο μπαρ S. S. όπου γίνονται παράνομες οικοδομικές εργασίες κατά πλήρη παραβίαση των σημάτων διακοπής εργασιών οι παρανομίες καφέ στο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας Φ.), στο Πάνορμο (P. D. M.όππυ γίνονται παράνομες κατασκευές χωρίς καμία απολύτως άδεια), στη Φτελιά (A. όπου γίνονται παράνομες εργασίες κατασκευής ελικοδρομίου ενώ είναι αποκλεισμένη η πρόσβαση στην παραλία λουομένων εκτός καταστήματος) και στην Ψαρού όπου τα μπαρ έχουν ορθώσει ενιαίο τείχος που εμποδίζει την πρόσβαση των λουομένων στη θάλασσα ενώ δεν υπάρχει και ο προβλεπόμενος από το νόμο χώρος για ελεύθερους λουομένους.

Επίσης αυθαίρετο κτίσμα μεταξύ Ψαρού και Paradise χωρίς καμία απολύτως άδεια και στον καφέ Κάβο (S. ) όπου γίνονται παράνομες εκσκαφές σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη ζώνη» που σημαίνει απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, είναι γνωστός σε όλους τοπικός εργολάβος, ο οποίος συνδράμει ουσιαστικά στην ανέγερση παράνομο κτισμάτων και εγκαταστάσεων, η μέρα και νύχτα, χωρίς όμως ούτε καν «ενοχλείται» από οποιοδήποτε αρμόδιο όργανο. Αλλά πώς είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί σοβαρά η εγκληματικότητα, όταν το ΑΤ Μυκόνου στερείται διοικητή και διοικείται από προσωρινούς διοικητές, οι οποίοι υπηρετούν εκ περιτροπής και εναλλάσσονται ένα δεκαπενθήμερο;

Κατόπιν των ανωτέρω και για την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους των κρατικών υπηρεσιών στο νησί αλλά και την συντεταγμένης πολιτείας γενικότερα με βάση και τα συνημμένα δημοσιεύματα, επιβάλλεται η διερεύνηση της ουσιαστικής και νομικής βασιμότητας καταρχήν το σχετικών καταγγελιών για τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις και στη συνέχεια για όσες αποκαλυφθούν, εξίσου σοβαρές κατά την κρίση σας, ξεχωριστά για κάθε μία από αυτές.

Είναι όμως προφανές ότι για να περατωθεί Επιτυχώς η ερχόμενη προσπάθεια αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στην περιοχή της Μυκόνου και να αποδώσει καρπούς, απαιτείται συντονισμένη δράση και άμεση εποπτεία των πάσης φύσεως ενεργειών των ανακριτικών οργάνων που αρμόδιος θα εμπλακούν στις έρευνες.

Ως εκ τούτου, παραγγέλνουμε να ασκήσετε προσωπικά την εποπτεία και το συντονισμό του έργου τους, με την παροχή των επιβαλλόμενων κατά το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα πρωτοδικών της περιφέρειάς σας, αλλά και με συχνές επισκέψεις σας επιτοπίως το νησί, οι οποίες κρίνονται χρήσιμες και αναγκαίες, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, το συντομότερο δυνατό χρόνο. Να μας ενημερώσετε εγγράφως για τις ενέργειές σας και τα αποτελέσματά τους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Ντογιάκου για Μύκονο: Ζητάει έρευνα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα"

Νίκος Ανδρουλάκης: Κατέθεσε αίτηση επίσπευσης της εισαγγελικής έρευνας για την παρακολούθησή του

Συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριάνο είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφειο για περίπου μια ώρα, ζήτησε την επίσπευση της εισαγγελικής έρευνας για τη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Μετά την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Ήρθα σήμερα εδώ που χτυπά η καρδιά της δικαιοσύνης και κατέθεσα στον κ.Ελευθεριανο αίτηση επίσπευσης της εισαγγελικής έρευνας που αφορά το ζήτημα των υποκλοπών.  Η υπόθεση αυτή δε θα καταγράφει ποτέ πολιτικά ούτε ποινικά .Και να είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι ότι θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρού κράτους δικαίου ,είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε χρέος ολο το πολιτικό σύστημα να μην επιτρέψει ξανά να εκτεθεί η χώρα μας διεθνώς με τέτοιες ποινικά απαράδεκτες πράξεις εις βάρος πολιτών εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νίκος Ανδρουλάκης: Κατέθεσε αίτηση επίσπευσης της εισαγγελικής έρευνας για την παρακολούθησή του"

Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία ILINA – Οι περιοχές με καταιγίδες, βροχές και χαλάζι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επέλαση της κακοκαιρίας ILINA, ενώ η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε την Κυριακή (03.04.2023) και είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές καταιγίδες.

Το σύστημα κακοκαιρίας ILINA, λοιπόν, προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας σήμερα Δευτέρα (03.04.2023) και αύριο Τρίτη (04.04.2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους τοπικά θυελλώδεις στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά:

Α. Για σήμερα Δευτέρα (03-04-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

α) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Επισημαίνεται ότι μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

β) από αργά το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και

γ) τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Β. Για αύριο Τρίτη (04-04-2023) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά διαστήματα

α) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα

β) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και

γ) τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.

Τοπικά θυελλώδεις νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν

α) σήμερα Δευτέρα (03-04-2023) στο ανατολικό Αιγαίο και

β) τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (04-04-2023) στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Νωρίτερα σήμερα, εστάλη μήνυμα 112 σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία και Πιερία, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία ILINA – Οι περιοχές με καταιγίδες, βροχές και χαλάζι"

Ηθοποιός για τις ανασφάλιστες πρόβες: Οι συνάδελφοί μου ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της ρύθμισης του υπουργείου Πολιτισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου ηθοποιοί να μην πληρώνονται για τις πρόβες τάσσεται με ανάρτησή της στο Facebook η ηθοποιός Έλενα Κορρέ σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Με αφορμή, δε, τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων της, η ηθοποιός κάνει ένα δηκτικό σχόλιο ότι «διαφημίζουν τις παραστάσεις όπου παίζουν , είναι λαλίστατοι αλλά επι ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για το ντροπιαστικό καθεστώς των αδήλωτων προβών».

Η ίδια, δε, τάσσεται υπέρ και της πρωτοβουλίας που θα ακολουθήσει «για την δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες».

Η ανάρτηση της ηθοποιού Έλενας Κορρέ

korre

Αναλυτικά το κείμενο της ανάρτησης

Πριν λίγα χρόνια είχα γράψει για την μη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας στο επάγγελμα του ηθοποιού. Για τους απληρωτους μήνες προβών σε όλα τα θέατρα που είχαν επικρατήσει ως θέσφατο. Όσο δούλεψα ως ηθοποιός στις πρόβες αμειβόμουν με ταμείο ανεργίας . Τις πρόβες τις πλήρωναν τότε μόνο το Εθνικό, το Κρατικό Βορείου Ελλάδος , το θέατρο της οδού Κυκλάδων του Λευτέρη Βογιατζη και η Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπουλου από όσο ξέρω .

Τωρα, από την παρούσα κυβερνηση ψηφίστηκε πλαίσιο προστασίας στις έως τώρα απλήρωτες , αδήλωτες και ανασφάλιστες ώρες προβών των καλλιτεχνών. Για πρώτη φορά ο χρόνος της πρόβας ορίζεται ως χρονος απασχόλησης και εργασίας και αμείβεται ανάλογα . Κάτι που ούτε η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση με υπουργό Πολιτισμού ηθοποιό δεν φροντισε και δεν τόλμησε να αγγίξει . Αφαιρώντας έτσι διαχρονικά από την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό των ηθοποιών .
Κανένας όμως φίλος μου ηθοποιός εδώ στο φβ δεν το αναφέρει σήμερα. Γιατί άραγε; Διαφημίζουν τις παραστάσεις όπου παίζουν , είναι λαλίστατοι αλλά επι ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για το ντροπιαστικό καθεστώς των αδήλωτων προβών αλλά και για το ότι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα τα πηγαίνουν καλά με τους θιασάρχες και θα ζουν με επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ το οποίο βγαινει από τος τσέπες των φορολογουμένων .

Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση λοιπόν για την ρύθμιση πλαισίου αμοιβής των προβών. Και συγχαρητήρια για την νομοθετική πρωτοβουλια που θα ακολουθήσει .
Για την δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες. Άφησα το θέατρο και στράφηκα στην διδασκαλία του γιατί είχα και δυο πανεπιστημιακά πτυχία. Και δεν δεχόμουν να ζω αναξιοπρεπώς , με ταμείο ανεργίας ενώ εργαζόμουν και έκανα πρόβες. Γιατί έχω ζήσει το πως είναι να εργάζεσαι και να μην αμείβεσαι. Μέχρι που γνωστός θιασάρχης μου είχε πει προκαταβολικά ότι δεν θα μου βάζει ούτε τα ένσημα των αδειών ούτε και άλλα. Εννοείται ούτε των προβών. Και έτσι έλεγε σε όλους του τους ηθοποιούς .

Και η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη που δίνει λύση σε αυτό το σκοτεινό πεδίο. Η δική μου λύση σε αυτό : Να μην ανεβαίνει καμία παράσταση αν δεν έχουν ελεγχθεί οι παραγωγοί ότι έχουν πληρώσει τουλάχιστον ενός μηνός ένσημα στους ηθοποιούς και ενός μηνός βασικό μισθό για τις πρόβες .

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τις απλήρωτες πρόβες

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ρητά ότι ο χρόνος δοκιμών (πρόβας) ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών που απασχολούνται σε παραγωγές θεάτρου, μουσικής και χορού αποτελεί χρόνο εργασίας και αμείβεται αναλόγως του χρόνου απασχόλησης σύμφωνα με ατομική συμφωνία που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των θεσπισμένων ελάχιστων αμοιβών».

«Η διάταξη έρχεται να προστατεύσει τα δικαιώματα ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών, των βασικών δηλαδή συντελεστών που εναλλάσσονται στις παραγωγές, κατά τεκμήριο δεν απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και η παρουσία τους στις πρόβες είναι αναγκαία και αδιάλειπτη. Συγχρόνως, προβλέπεται η υποχρέωση σύναψης των σχετικών συμβάσεων εργασίας και η δήλωση πρόσληψης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, περιλαμβανομένου και του χρόνου διάρκειας των προβών, προτού αυτές ξεκινήσουν. Έτσι διασφαλίζεται η αναγνώριση, αμοιβή και ασφάλιση του πραγματικού χρόνου ενασχόλησης των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων των προβών, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο καθιστά ευχερέστερο των έλεγχο των εργοδοτών» σημείωνε, επίσης, το ΥΠΠΟ το οποίο κατέθεσε δύο ακόμα σημαντικές διατάξεις:

Σε συνέχεια του Μητρώου Καλλιτεχνών το οποίο συστάθηκε και λειτούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μέσα από το οποίο η κυβέρνηση στήριξε απευθείας με περισσότερα από €105 εκατομμύρια τους απασχολούμενους στον πολιτιστικό τομέα, θεσπίζεται πλέον το Μητρώο Απασχολούμενων στον Πολιτισμό (ΜΑΠ). Το ΜΑΠ, μετεξέλιξη του Μητρώου Καλλιτεχνών, αποτελεί ένα εργαλείο χαρτογράφησης του κλάδου των εργαζομένων και επαγγελματιών στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα. Στόχος της χαρτογράφησης είναι η χάραξη και υιοθέτηση αποτελεσματικότερων και δικαιότερων πολιτικών και ιδίως η εφαρμογή υφισταμένων και η θέσπιση νέων δικαιωμάτων, παροχών, εργαλείων, και μέτρων στήριξης των εργαζομένων, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών δραστηριοποίησης, εργασίας και ασφάλισής τους με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ιδιαίτερη φύση του πολιτιστικού κλάδου.

Οι προτεινόμενες διατάξεις προβλέπουν ότι τα δεδομένα του ΜΑΠ αξιοποιούνται ψευδωνυμοποιημένα εκ μέρους της Πολιτείας, ενώ κανείς εκτός από τον ίδιο τον απασχολούμενο δεν θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του.

Το ΜΑΠ θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για τους ίδιους τους απασχολούμενους στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, καθώς θα μπορούν μέσα από το Μητρώο να ενημερώνονται για τα ισχύοντα δικαιώματα, παροχές, εργαλεία, πολιτικές και μέτρα στήριξης που τους αφορούν και να λαμβάνουν συναφείς χρηστικές πληροφορίες, καθώς και να ενημερώνονται συγκεντρωτικά από ένα και μόνο σημείο για την κατάσταση εργασίας, ασφάλισης και δραστηριοποίησής τους στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα μέσω προσωποποιημένης πληροφόρησης μετά την δημιουργία προσωπικού λογαριασμού.

Μία επιπλέον διάταξη που καταθέτει το ΥΠΠΟΑ αφορά στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του πολιτιστικού, δημιουργικού και χειροτεχνικού κλάδου παρέχοντας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη δυνατότητα εκπόνησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων και προσκλήσεων με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για την διαμόρφωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων με σκοπό την στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του πολιτιστικού, δημιουργικού και χειροτεχνικού κλάδου (στους τομείς της υφαντικής, ξυλοτεχνίας και αγγειοπλαστικής) ύψους άνω των €11 εκατομμυρίων και σύντομα θα ακολουθήσουν οι σχετικές προσκλήσεις, με την υποστήριξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηθοποιός για τις ανασφάλιστες πρόβες: Οι συνάδελφοί μου ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ"

Λίβανος: Χάος με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, λόγω έλλειψης δημοσίων υπαλλήλων

Η πολιτική και οικονομική κρίση και η διαφθορά έχουν προκαλέσει ένα σωρό τεράστια προβλήματα στο Λίβανο και ένα απ’ αυτά – και ίσως και το πιο παράξενο – είναι ότι στους δρόμους της χώρας κυκλοφορούν πάρα πολλά αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, προκαλώντας χάος, ειδικά μετά από τροχαία ατυχήματα.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα του Economist όλα ξεκίνησαν πέρσι όταν «ξηλώθηκε» σχεδόν ολόκληρο το γραφείο ταξινόμησης αυτοκινήτων του Λιβάνου, που είναι υπεύθυνο για τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίες των οχημάτων της χώρας. Οι περισσότεροι υπάλληλοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της διαφθοράς, δικάστηκαν και μάλιστα περίπου 60 απ’ αυτούς είναι ήδη στη φυλακή.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου παραδέχεται ότι από τον Οκτώβριο ολόκληρη η υπηρεσία, γνωστή ως Nafaa από την περιοχή της Βηρυτού όπου βρίσκεται, έχει κλείσει.

Από την άλλη, οι υπάλληλοι που αποπέμφθηκαν και κάθισαν στο σκαμνί δεν έχουν αναπληρωθεί. Και δεν πρόκειται να γίνει αυτό, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι προσλήψεις στο δημόσιο έχουν παγώσει στο Λίβανο, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και 5 μήνες οι ιδιοκτήτες καινούργιων και εισαγόμενων αυτοκινήτων δεν μπορούν να πάρουν πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας. Ούτε ήταν δυνατή η καταχώρηση της πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Μέσα σε όλα οι πολίτες δεν μπορούν να πάρουν ούτε νέες άδειες οδήγησης ή να ανανεώσουν το παλιό τους δίπλωμα.

Έτσι χιλιάδες αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους του Λιβάνου χωρίς πινακίδες ή άδειες κυκλοφορίας, ενώ πολλοί φυσικά είναι και οι οδηγοί που οδηγούν χωρίς επίσημο δίπλωμα.

Στους δρόμους του Λιβάνου γίνονται φυσικά πολλά τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται και αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας και αυτό έχει προκαλέσει μυθικούς πονοκεφάλους στην αστυνομία και την τροχαία, αλλά και στους οδηγούς που τους τρακάρουν οχήματα χωρίς… χαρτιά.

Νόμιμες με… παράνομο τρόπο

Υπάρχουν πάντως και αρκετά οχήματα που πήραν κανονικές πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας μετά την μαζική σύλληψη των υπαλλήλων στη Nafaa και το ουσιαστικό «κλείσιμο» της υπηρεσίας. Οι πινακίδες και οι άδειές τους είναι νόμιμες, αλλά αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο, καθώς τις πήραν μέσω δωροδοκίας κρατικών υπαλλήλων.

Μισθοί πείνας

Το θέμα είναι πως ακόμα κι αν ξαναγίνουν άμεσα προσλήψεις στο δημόσιο στο Λίβανο είναι αμφίβολο αν θα αναπληρωθούν γρήγορα όλες οι κενές θέσεις. Οι πολίτες δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, διότι οι κρατικοί μισθοί είναι της… πείνας.

Ένας τυπικός μηνιαίος μισθός στο δημόσιο είναι περίπου 50 δολάρια. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θεωρούν ως ευκαιρία ζωής την πρόσληψή τους στο δημόσιο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίβανος: Χάος με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, λόγω έλλειψης δημοσίων υπαλλήλων"

Δημοσκόπηση Interview: Στο 5% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Την ανάκαμψη των απωλειών της Νέας Δημοκρατίας από το δυστύχημα στα Τέμπη, που κατέγραψε η δημοσκόπηση της MARC για το Πρώτο ΘΕΜΑ της Κυριακής, επιβεβαιώνει και η μέτρηση της κοινής γνώμης από την εταιρεία Interview.

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα politic.gr, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 3,8 μονάδων τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,2% (από 28%) έναντι 26,2% του ΣΥΡΙΖΑ (από 24,4%). Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 9,2%, το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 6,7% (από 5,5%), η Ελληνική Λύση στο 4% (από 4,2%), το ΜέΡΑ25 στο 4% (από 3,5%) και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,7% (από 1,5%), και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 2% (από 1,6%).

prothesi-psifou

Στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερων εκλογών τότε το προβάδισμα της ΝΔ διευρύνεται καθώς τα ποσοστά της ενισχύονται (33,1% από 31,2%) ενώ του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν σταθερά.(26,7% από 26,2%).

prothesi-psifou2

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει προβάδισμα 13 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα καθώς ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 43% με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 30% ενώ η επιλογή «κανένας» επιλέχθηκε από το 27%.

mitsotakis-tsipras

Στο ερώτημα αυτοδυναμία ή συγκυβέρνηση η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί αυτοδύναμη, βιώσιμη κυβέρνηση (53%), σε σύγκριση με το 41% που προκρίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

aftodinami-kivernisi

Στη δημοσκόπηση μετρήθηκε, τέλος, και η αντίδραση των πολιτών για τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη περί πρωθυπουργού «άγνωστου Χ» με το 67% να διαφωνεί και το 87% να δηλώνει αρνητικό στην προοπτική να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος το πρόσωπο αυτό

androylakis-agnostosx

venizelos-agnostosx

Στη δημοσκόπηση μετρήθηκε, τέλος, και η αντίδραση των πολιτών για τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη περί πρωθυπουργού «άγνωστου Χ» με το 67% να διαφωνεί και το 87% να δηλώνει αρνητικό στην προοπτική να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος το πρόσωπο αυτό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση Interview: Στο 5% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου"

Έτσι αναχώρησε το πρώτο Intercity για Θεσσαλονίκη – Αθήνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Το Intercity 55 ξεκίνησε από Θεσσαλονίκη για Αθήνα με μόλις 53 επιβάτες. Μηχανοδηγοί αλλά και άνθρωποι που αποφάσισαν να ταξιδέψουν έκαναν δηλώσεις…

Ένα και πλέον μήνα μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, το Intercity 55 ξεκίνησε το πρωί για το ταξίδι Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Είναι το πρώτο τρένο που θα κάνει το ταξίδι μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που άφησε πίσω 57 νεκρούς, τραυματίες και μια χώρα βαθιά πληγωμένοι. Ταξιδιώτες αλλά και μηχανοδηγοί εμφανίζονται βέβαιοι πως όλα θα πάνε καλά. Στο μυαλό τους, υπάρχουν πάντα οι θλιβερές εικόνες του δυστυχήματος που έκαναν το γύρο του κόσμου. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα και ο σχεδιασμός του ΟΣΕ συνεχίζεται μέχρι την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Με πρόσθετα μέτρα ασφάλειας και χαμηλότερες ταχύτητες ξεκινούν σήμερα τα επιβατικά δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Οι πολίτες από ότι φαίνεται είναι ακόμη διστακτικοί και μουδιασμένοι λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στα Τέμπη, μόλις έναν μήνα νωρίτερα.

Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες του newsit.gr, η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 55 από Θεσσαλονίκη για Αθήνα ξεκίνησε στις 10:08, με 53 άτομα, ενώ η συνολική χωρητικότητα του τρένου είναι περίπου 350 επιβάτες.

«Όλα καλά θα πάνε, δεν υπάρχει ανησυχία, επαγγελματίες είμαστε. Συνεχίζουμε με ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά ένας μηχανοδηγός λίγο πριν ανέβει στο τρένο, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα περίπου στις 15:30.

Από την πλευρά τους οι επιβάτες εξέφρασαν την θλίψη τους για την σιδηροδρομική τραγωδία, ωστόσο ανέφεραν πως αισθάνονται αισιόδοξοι πως το δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Σημειώνεται πως την προσεχή Παρασκευή 7 Απριλίου, εντάσσονται στο πρόγραμμα το δεύτερο ΙC Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας στο τμήμα Πειραιάς-Μαγούλα-Πειραιάς, καθώς και το δρομολόγιο Αθήνα-Λειανοκλάδι-Αθήνα.

Την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου προστίθεται στα δρομολόγια, το τρίτο IC Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Παράλληλα θα ανακοινωθούν εντός των ημερών τα δρομολόγια στις γραμμές Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Με το νέο σχεδιασμό η ταχύτητα του τρένου δεν θα υπερβαίνει τα 80 έως 100 χιλιόμετρα, θα υπάρχουν στις θέσεις τους δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, θα γίνονται για αρχή περιορισμένα δρομολόγια και θα υπάρχουν συνοδοί σε κάθε τρένο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι αναχώρησε το πρώτο Intercity για Θεσσαλονίκη – Αθήνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news