facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Αθωώθηκε ο γιος του Νίκου Βούτση για τα τρικάκια στο σπίτι της Σοφίας Νικολάου

Αθώοι κηρύχθηκαν σήμερα από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, από τις κατηγορίες της απήθειας και αντίστασης τα δύο πρόσωπα που φέρονται να πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι της γενικής γραμματέως αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου.
 
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέβαλε τη δίκη για την κατηγορία της εξύβρισης κρίνοντας ότι είναι αναγκαίο να εμφανιστεί η Σοφία Νικολάου στο δικαστήριο και να ξεκαθαρίσει αν θίχτηκε από τα τρικάκια κι αν ένιωσε τρόμο και απειλή καθώς μετά την κατάθεσή της στην αστυνομία θα πρέπει να δώσει κάποιες διευκρινίσεις.

Ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, γιος του Νίκου Βούτση, απολογούμενος παραδέχτηκε ότι πετούσε τρικάκια και είπε ότι η πράξη αυτή ήταν «Αντιπληροφόρηση. Να γίνουμε η φωνή των κρατουμένων.»

 

 

Στη συνέχεια επισήμανε ότι διαφωνεί με την ύβρη και τη διαπόμπευση προσώπων ως αναρχικός επισημαίνοντας ότι «Σκοπός δεν ήταν να προσβάλουμε και να θίξουμε… Δεν αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είχε κάποια ύβρη ή τρομοκρατία. Είναι μια πολιτική κριτική. Η συγκεκριμένη κυρία ο λόγος που την αναφέραμε είναι ότι πριν από 15 μέρες αυτοκτόνησε 35χρονος στο Δομοκό ο οποίος ήταν μέσα για χρέη επειδή δεν άντεξε τος συνθήκες στη φυλακή . Στις φυλακές Λάρισας υπήρξαν 4 νεκροί από covid ενώ αν είχε πάει ο ΕΟΔΥ θα είχαν σωθεί.”

 

 

Πρόεδρος: Πως συνδέετε αυτούς τους θανάτους με την κα. Νικολάου.

Κατηγορούμενος: Η κυβέρνηση είναι συνολικά δολοφονική. Έξω έχεις τη δυνατότητα να πας στο νοσοκομείο. Υπήρξα κρατούμενος και ξέρω. Ο κρατούμενος δεν μπορεί να πάει.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η κίνηση είχε στόχο να καταγγείλει ότι δεν προχωράει η αποσυμφόρηση των φυλακών χαρακτηρίζοντας λογικά τα αιτήματα των κρατουμένων σε κατάσταση πανδημία.

 

 

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου είπε:

«Από εμένα προσωπικά δεν έχει να φοβάται κάτι η κυρία Νικολαου. Έχει να φοβάται από το λαό, τους κρατούμενους.»

 

 

Για τη στιγμή της σύλληψης είπε ότι «Όταν μπήκαν μπροστά οι αστυνομικοί και μας είπαν να σταματήσουμε, σταματήσαμε. Θα μπορούσαμε να φύγουμε αλλά δεν φύγαμε.»

Ο Ιταλός συγκατηγορούμενος του απολογούμενος είπε ότι «Δεν έχω διάθεση να απολογηθώ για κάτι που θα έκανα ξανά πολλές φορές. Γνωρίζω το ρόλο της κ.. Νικολαου. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω για τους θανάτους στις φυλακές λόγω πανδημίας και τις συνθήκες κράτησης ήταν αυτή η διαμαρτυρία… Αυτός ο άνθρωπος που με τις ενέργειες του οδηγεί στο θάνατο εμμέσως άλλους ανθρώπους, είναι δολοφόνος . Δεν έχω πρόθεση εξύβρισης».

Την συμπαράστασή της στην κυρία Σοφία Νικολάου για την επίθεση που δέχτηκε εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρηση

“Με αφορμή την ρίψη φυλλαδίων με συκοφαντικό και εκφοβιστικό περιεχόμενο στο σπίτι της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφίας Νικολάου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.) των Καταστημάτων Κράτησης εκφράζει την συμπαράστασή της και καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα σπίλωσης, συκοφάντησης και στοχοποίησής της.

Κάθε προσπάθεια, εκφοβισμού των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα καθώς στοχεύει στην ίδια τη Δημοκρατία.”

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθωώθηκε ο γιος του Νίκου Βούτση για τα τρικάκια στο σπίτι της Σοφίας Νικολάου"

Μπερνς: Διπλό «ράπισμα» στην Τουρκία για Αιγαίο και αμερικανικές κυρώσεις

Τη σθεναρή υποστήριξή του στην απόφαση της διοίκησης Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, εξέφρασε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Ο Νίκολας Μπερνς υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Τουρκία να επανεξετάσει την απόφασή της για τους S-400, όμως η Άγκυρα δεν το έχει πράξει και είναι ορθό να επιβάλει κυρώσεις, προσέθεσε. Πρέπει να υπάρχει κύρωση στους Τούρκους γι’ αυτό, σημείωσε.
Ξεκάθαρος ο Μπερνς για την Τουρκία

Ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος διδάσκει διπλωματική πρακτική και διεθνείς σχέσεις στο Harvard, εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων για πάνω από μια γενιά. «Πρέπει κάποιος να πάει πίσω τέσσερις και πέντε δεκαετίες για να βρει παρόμοια δύσκολη στιγμή, λόγω της απόφασης της Τουρκίας για τους S-400, που είναι πολύ επικίνδυνη» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή Τουρκία, είπε πως έχει γίνει με πολλούς τρόπους αυταρχική, με επικεφαλής έναν αυταρχικό ηγέτη. Σημείωσε πως δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις μια δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως η Τουρκία αμφισβητεί αδίκως την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρεμβαίνοντας στα δικαιώματα για φυσικό αέριο της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκολας Μπερνς είπε πως είναι σημαντική η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και προσέθεσε: «Εάν οι Τούρκοι αποχωρήσουν; Αμφιβάλλω.

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι σημαντικό για αυτούς, αλλά ίσως υπάρχει κάποια στιγμή όπου πρέπει να παραγκωνιστούν οι Τούρκοι».

Στο σημείο αυτό, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ παραγκώνισε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μεταξύ του 1967 και του 1974 και συμπλήρωσε πως ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια παραλλαγή του ίδιου θέματος σήμερα με την Τουρκία.

Επίσης, υποστήριξε πως πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, επειδή συμπεριφέρεται με αυταρχικό τρόπο, όπως επίσης στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Εξήγησε πως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ είναι δημοκρατικοί οργανισμοί, συμμαχίες δημοκρατιών και δεν θέλουμε να έχουμε αυταρχικές χώρες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπερνς: Διπλό «ράπισμα» στην Τουρκία για Αιγαίο και αμερικανικές κυρώσεις"

Μέρκελ: Σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Μεσόγειο πλήττουν την Ελλάδα

Για «σειρά προκλητικών ενεργειών» της Τουρκίας στην Μεσόγειο, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε λόγο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο κυρώσεων.

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «μιλήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις με την Τουρκία. Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι, ώστε μαζί με τα επιθυμητά θετικά πράγματα στα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε, για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης και της στήριξης της Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς, πρέπει όμως και να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην νότια Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος και για αυτό αποφασίσαμε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο», δήλωσε η 'Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της Καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μέρκελ: Σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Μεσόγειο πλήττουν την Ελλάδα"

Την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη ψήφισε η Βουλή -«Θα σας ρίξουμε» η απάντηση

Υπέρ της άρσης ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ψήφισε η ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη ψήφισαν 184 βουλευτές και κατά 109 βουλευτές. Οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης τάχθηκαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡα25 τάχθηκαν κατά.

 Η συζήτηση για άρση της βουλευτικής του ασυλίας έγινε μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης.
 
Τι προηγήθηκε

Προηγουμένως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν παρεμπίπτον ζήτημα λέγοντας ότι η υπόθεση δεν θα έπρεπε να εισαχθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία, διαφορετικά θα έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η εξέλιξη δείχνει την προσωπική εκδικητικότητα μιντιαρχών, την οποία την υιοθετεί ως δική της η ΝΔ και είπε ότι δεν θα έπρεπε να εισαχθεί για συζήτηση και κρίση, επειδή ζητείται να εξετάσει ξανά η Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας που έχει απορρίψει ήδη Βουλή και ενώ τα πραγματικά περιστατικά είναι ίδια.

«Γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το ποινικό δίκαιο σε βάρος της ελευθερίας του λόγου. Έχει επίσης την ιδιομορφία ότι έχει ήδη τοποθετηθεί η Βουλή. Γίνεται προσπάθεια με νομικά τεχνάσματα να φανεί ότι είναι διαφορετική η βάση της νέας μήνυσης σε σχέση με την παλαιότερη, όσοι όμως τη διαβάσουν – και αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει και από την επιτροπή δεοντολογίας- βλέπουν ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι εντελώς παρόμοια. Εδώ υπάρχει μια προσπάθεια που καταλήγει στην ίδια τη διακωμώδηση των θεσμών. Δε μπορούμε να ψηφίζουμε συνέχεια, μέχρις ότου περάσει αυτό που θέλουν οι μιντιάρχες. Δεν είναι αυτό το νόημα της δημοκρατίας. Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το έθνος όχι τα συμφέροντα των ΜΜΕ», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

 Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι καταχρηστικά εισάγεται μιας και πρόκειται για τα ίδια περιστατικά, για τις ίδιες γνώμες, που αφορούν τον ίδιο άνθρωπο, τον κ. Κουρτάκη και η Βουλή αποφάσισε να μην άρει την ασυλία του κ. Πολάκη. «Σήμερα καταχρηστικά επανεισάγεται και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα, επειδή οι βουλευτές της ΝΔ αμέλησαν ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή ή διαφωνούσαν με τη γραμμή της ΝΔ. Επομένως η Βουλή θα πρέπει να συνεχίζει να ψηφίζει μέχρι του σημείου που θα ικανοποιηθεί ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να αρθεί η ασυλία του κ. Πολάκη στην υπόθεση με τον κ. Κουρτάκη. Έχετε μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε παρακολούθημα εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Εδώ έχουμε άλλου είδους πρόβλημα. Δεν έχουμε τους στημένους συνδικαλιστές και τη διαπλοκή τους με τη ΝΔ, εδώ έχουμε την εξουσία του Τύπου όχι ως τέταρτη εξουσία, αλλά ως πρώτη, που διαλύει τη δημοκρατία, που ελέγχει το πολιτικό σύστημα, που ελέγχει τη πολιτική και την καταρρακώνει, που την υποβαθμίζει», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. «Αυτός είναι ο σύγχρονος ρόλος των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων που συνιστούν παρακράτος πράγματι. Και εμείς θα το αγνοήσουμε αυτό. Γιατί μας βολεύουν τη μια τα Νέα, την άλλη τα Παραπολιτικά, την άλλη το οτιδήποτε. Είναι μείζον θέμα. Είναι κερκόπορτα για την υπονόμευση της ίδιας της ελληνικής δημοκρατίας. Θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή του 1-1-4. Δεν θα σας επιτρέψουμε την αυθαιρεσία και τον κρυφό αυταρχισμό στο όνομα της τοπικής νομιμότητας», είπε ο κ. Δρίτσας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα γιατί μου δίνετε την ευκαιρία, για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, να πω τα έργα και τις ημέρες ενός συγκεκριμένου αχυρανθρώπου, ο οποίος με αυτό που γίνεται σήμερα, σας εξευτελίζει προσωπικά, εσάς σαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «Μιλάω για τον κ. Κουρτάκη, που τον λέω αχυράνθρωπο και ας μου κάνει και άλλη μήνυση. Πριν από 3 μήνες ήρθε εδώ μήνυσή του που και τότε έλεγε ότι τον συκοφαντούσα. Με τα ίδια και κάποια λίγο διαφορετικά στοιχεία σήμερα ζητείται πάλι η άρση της ασυλίας μου. Τα ίδια πράγματα που έχω πει από το βήμα της βουλής, σε συνεδριάσεις ολομέλειας ή επιτροπών, σε σχέση με τα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου κυρίου και πολλών άλλων σε σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη ΝOVARTIS, επειδή δεν κατάφερε την προηγούμενη φορά να αρθεί η ασυλία μου. Το είχατε υποτιμήσει τότε η μισή εξήγηση. Η άλλη μισή εξήγηση είναι ότι 15 με 20 βουλευτές σας δεν ήθελαν να ψηφίσουν την άρση της ασυλίας μου και να βαστήξουν φανάρι στον Κουρτάκη».

Ο κ. Πολάκης απευθύνθηκε στα έδρανα της ΝΔ λέγοντας: «Και τώρα παίρνοντας αναρτήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα, που λέω τα ίδια πράγματα με αυτά που είχα πει από του βήματος της Βουλής, σας ξαναβάζει σαν να είστε οι μαριονέτες ενός κουκλοθέατρου, οι φιγούρες του καραγκιόζη ενός θεάτρου σκιών, θα σας βάλει να ξαναψηφίσετε. Για να ικανοποιηθεί αυτός και αυτός που είναι από πίσω του».

Ο βουλευτής επικαλέστηκε δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, τοποθετώντας τους στην «ακροδεξιά φράξια της ΝΔ», οι οποίοι «μόνο που δεν του ζήτησαν γονατιστοί συγνώμη», επειδή δεν κατάφεραν να αρθεί η ασυλία του, την προηγούμενη φορά. Ο κ. Πολάκης κατήγγειλε προνομιακή μεταχείριση των sites του κ. Κουρτάκη επί εποχής Σαμαρά, μέσω καταχωρήσεων για το ΚΕΕΛΠΝΟ και πρόσθεσε ότι «τα μέσα του Κουρτάκη και αυτός ο αχυράνθρωπος είχαν τα σκήπτρα του αντισύριζα μετώπου στο χώρο του Τύπου, συντασσόμενα και συμπορευόμενα, σε κάθε θέμα, με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ».

«Όλη αυτή η βαθιά διαπλοκή και σχέση αλληλεξάρτησης, μεταξύ του Μητσοτάκη, της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, του Κουρτάκη και άλλων μιντιαρχών, ενδυναμώθηκε τους τελευταίους μήνες πολύ περισσότερο, με αφορμή την πανδημία, που η κυβέρνηση βρήκε ως πρόσχημα, για να διευκολύνει και να μπουκώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες, με δημόσιο χρήμα, τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, εκτός από κάποιους ενοχλητικούς», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης.

Ο βουλευτής, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναλάβει ξανά την ευθύνη της χώρας, και χρησιμοποίησε μια μαντινάδα, κλείνοντας την ομιλία του: «Σαν πληγωθεί ο αετός, να μην τον λυπάσαι. Θα ξανανοίξει τα φτερά και τότε να φοβάσαι».

Επεισόδιο 

Ο τρόπος όμως που την σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας, οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Πολάκη, συνεχίστε έτσι. Μην σταματάτε. Συνεχίστε να αντιπολίτευεστε τη ΝΔ, με τον τρόπο που εσείς το κάνατε σήμερα και το κάνετε συνεχώς. Και επειδή ο κ. Πολάκης φροντίζει κάθε φορά να εκτοξεύει και μια απειλή, όλα αυτά παραπέμπουν στο γνωστό «θα ξαναρθούμε και θα τρέμει η γη»», είπε ο Γιάννης Μπούγας.

«Είναι ντροπή να τα λέτε αυτά», φώναζαν από τα έδρανά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εσείς είναι ντροπή να το σκέφτεστε και να το υπονοείτε», επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές από ένα κόμμα ότι «η άλλη φορά θα είναι αλλιώς», ή ότι «ο αετός θα εκδικηθεί».

«Να το πάρει πίσω!», φώναζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ μίλησα για μια άστοχη έκφραση ενός συναδέλφου. Δεν είπα τίποτα. Είπα ότι συνειρμικά, μπορεί να παραπέμπει εκεί… Αυτό είπα και μόνο. Όταν βρίζετε συνέχεια, όταν απειλείτε, δεν μπορεί να μένουμε απαθείς!», είπε ο Γιάννης Μπούγας και πρόσθεσε: «στον κοινοβουλευτικό διάλογο δεν προκαλώ. Δεν εννοώ ούτε άφησα υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπα πως όταν κανείς χρησιμοποιεί στον κοινοβουλευτικό διάλογο τέτοιες εκφράσεις, μπορεί να γίνονται και αυτοί οι συνειρμοί. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχει αυτός που τις χρησιμοποιεί και όχι αυτός που λέει ότι μπορεί να γίνουν οι συνειρμοί. Αυτό εννοούσα, νομίζω ότι έγινε αντιληπτό. Εκτός και αν θέλετε, που αυτό φαίνεται, να παρερμηνεύσετε τα λεγόμενα μου».

Ο κ. Πολάκης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού. «Ο κ. Μπούγας προσπάθησε, με χυδαίο τρόπο, να διαστρέψει τη μαντινάδα που είπα και να το εντάξει σε μια λογική ότι είμαι φορέας ναζιστικής λογικής. Θα αποσύρει τελείως αυτό που είπε από τα πρακτικά, διαφορετικά θα με αναγκάσει να βάλω σε ανοιχτή ακρόαση, αυτόν που έχετε αντιπρόεδρο στο κόμμα σας και ο οποίος τραγουδάει σε γλέντι του κόμματος που ανήκε παλαιότερα «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη»! Για τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Σε αυτόν να τα λέτε αυτά! Η οικογένεια μου έχει πληρώσει από τους ναζί. Τον παππού μου τον σκότωσαν αυτοί. Δεν θα μου μιλάτε εσείς που έχετε δώσει καταφύγιο σε ότι υπόλειμμα γερμανοτσολιά, υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, στο κόμμα σας. Πάρτε πίσω αυτό που είπατε τώρα!», είπε ο Παύλος Πολάκης.

«Δεν εννοούσα για ναζιστική νοοτροπία, ούτε για τον κ. Πολάκη ούτε βέβαια για κοινοβουλευτικό κόμμα. Δεν θα το έκανα σε καμία περίπτωση. Εκείνο το οποίο είπα είναι ότι με αυτές τις εκφράσεις, και μάλιστα το είπα καλοπροαίρετα για να προστατεύσω τους συναδέλφους, με τέτοιες αναφορές βγαίνει ότι απειλείτε», είπε ο κ. Μπούγας και τόνισε ότι ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και όταν «κανείς χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις στο λόγο του, είναι επικίνδυνο και για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, προκαλούνται τέτοιοι συνειρμοί».

«Δεν θα τολμούσα ποτέ να πω ότι διέπεται ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, πλην του μορφώματος της Χρυσής Αυγής, από ναζιστική νοοτροπία», είπε ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε ότι τέτοιες απειλές είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία, διότι παραπέμπουν σε τέτοιου είδους συνειρμούς.

«Ξέρετε κύριε Μπούγα ότι στις δημοκρατίες υπάρχουν αυτού του τύπου οι εναλλαγές», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «εδώ εσείς ήσασταν κυβέρνηση την περίοδο 2008-2009, που χρεοκοπήσατε τη χώρα, με βάση αυτά που λέτε, δεν έπρεπε να επιστρέψετε ποτέ αλλά επιστρέψατε το 2019 για να ξαναχρεοκοπήσετε τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε από αυτό το βήμα, θεωρώντας ότι θα κυβερνάει τα επόμενα 15 χρόνια, το ξεστόμισε, το έχουμε σε βίντεο, και πολύ σύντομα και ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι θα καταλάβουν ότι, για τον εαυτό του, ο χρόνος αρχίσει και πυκνώνει επικίνδυνα. Αρα μακριά από εμάς αυτά. Η δημοκρατία έχει θεσμούς. ‘Αλλωστε εσείς βλέπατε και τη δημοκρατία και τους θεσμούς ιδιοκτησιακά, και μάλιστα και σας οικογένεια, να την αντιμετωπίζετε. Γρήγορα θα καταλάβετε ότι η χώρα έχει ανάγκη να γυρίσει προοδευτική σελίδα, με σεβασμό στους θεσμούς και στους πολίτες», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την έγκληση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι τόσο η Επιτροπή Δεοντολογίας όσο και η Ολομέλεια, προκειμένου να αποφασίσουν για την άρση ασυλίας βουλευτή, δεν ελέγχουν τη βασιμότητα της κατηγορίες παρά μόνο τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα. «Μην βαυκαλίζεστε κύριε Πολάκη για το εάν οι βουλευτές της ΝΔ που δεν συμμετείχαν την προηγούμενη φορά στην ψηφοφορία, αμφέβαλαν για το εάν έπρεπε να αρθεί η ασυλία σας. Τα πραγματικά περιστατικά, και τότε και τώρα συγκροτούν αντικειμενικά, το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Τα δικαστήρια θα κρίνουν αν είναι βάσιμα ή όχι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις, την προηγούμενη φορά και σήμερα, που κρίνεται η άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη ψήφισε η Βουλή -«Θα σας ρίξουμε» η απάντηση"

Κορωνοϊός: 1.190 νέα κρούσματα - 85 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1190 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127557, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5163 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36669 (28.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικά η διασπορά των νέων κρουσμάτων:

• 281 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
• 270 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 25 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 40 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 60 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 79 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
• 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η κατανομή των 1170 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 768 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3870 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1556 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.624.305 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 381.174 δείγματα.

Την εβδομάδα 7 - 13 Δεκεμβρίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 4.34% σε σύνολο 104.172 RT-PCR και 80.466 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν. To 𝑅𝑡
για την επικράτεια στις 16 Δεκεμβρίου 2020 εκτιμάται σε 0.86

Κικίλιας: Προειδοποίηση για νέα τοπικά lockdown

Ολα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ιδιαίτερα στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές, είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που είναι παρών στη σημερινή ενημέρωση, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Φιλίππου. 

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: 

«Μετά τη σημερινή ανακοινωση των κρουσμάτων πρέπει να πω ότι βλέπουμε περισσότερα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα, Ροδόπη και Δυτική Αττική.

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η επιτροπή για την Κοζάνη και τη Δυτική Αττική, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζουν.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια των πολιτών.

Εάν και εφόσον επιβαρυνθούν τα δεδομένα, θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα, ανά περιοχή.

Για την κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια των εμβολίων, θα δοθεί σε όλους τα ευρωπαϊκά κράτη, στην ίδια ημερομηνία.

Από αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα υπάρξει επικοινωνία με τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών ενόψει του εμβολιαμσού. Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους.

Αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής τα sms για τα ραντεβού. Δεν χρειάζεται πάνω από 7 ημέρες για να κλειστεί το ραντεβού. Είναι προφανές ότι όσο θα εγκρίνονται τα εμβόλια που έχουν αγοραστεί από την ΕΕ, θα ανοίγει η βεντάλια.

Στους πρώτους μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2021, θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας. Εξαρτάται, όμως, από τις εγκρίσεις των εμβολίων και τις δυνατότητες προμήθειες των εταιρειών. Η διαδικασία προχωρά ομαλά και είμαστε ικανοποιημένοι που γίνεται από κοινού στην Ευρώπη.

Τα εμβόλια θα είναι δωρεάν».



Πρόεδρος ΕΟΦ: Τι είναι η «κίτρινη κάρτα» για το εμβόλιο της Covid

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του εμβολιασμού για τη γρίπη και μίλησε για τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», για το εμβόλιο του νέου κορωνοϊού, δηλαδή στην παρακολούθηση του νέου φαρμάκου για την καταγραφή των ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

Πιο αναλυτικά:

«Περάσανε τρεις μήνες από την ανακοίνωση του σχεδίου εμβολιασμού για τη γρίπη. Θεωρούμε σκόπιμο να δώσουμε στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Συνταγογραφήθηκαν 2.650.000 εμβόλια και έγιναν 3.400.000, ενώ στην αγορά δόθηκαν 3,9 εκατ. Η σχεδιαστική πολιτική ήταν επαρκής και είμαστε ικανοποιημένοι.

Τα εμβόλια της Covid-19 είναι προ των πυλών. Ο ΕΟΦ είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να διεξάγει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και να τις διασφαλίσει.

Θέλω να αναφερθώ στην κίτρινη κάρτα. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Υπάρχει το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Κάθε φάρμακο, παρακολουθείται η πορεία του σε βάθος χρόνου. Ο ΕΟΦ θα καταγράψει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις και θα γίνει κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία με τον ΕΟΦ, των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Ήμασταν από τα λίγα ευρωπαϊκά κράτη που φέραμε φάρμακα με μονοκλινικά αντισώματα. 




Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Ξεκινάει η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια. Μαζί του είναι ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Καθηγητής Δημήτρης Φιλίππου.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
 
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Κυρίες και κύριοι, μετά τη σημερινή ανακοίνωση των κρουσμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. πρέπει να πω ότι βλέπουμε περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.
Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση η οποία κρίνεται σοβαρή, σε ό,τι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το Νομό Κοζάνης, αλλά και με τη Δυτική Αττική με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία παρατηρούμε.
Αν συνυπολογίσει κανείς την πολύ μεγάλη πίεση που δέχεται η Ευρώπη και τα μέτρα τα οποία έρχονται να πάρουν μία σειρά από χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σκωτία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Τσεχία για την αναχαίτιση του κορονοϊού και εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, θα πρέπει να πω ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων αυτών των εβδομάδων που κάνουν οι συμπολίτες μας. Και για αυτό, εάν και εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα προκύπτουν.
Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τους συμπολίτες μας ειδικά αυτούς στις επιβαρυμένες περιοχές που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και δεν βοηθούν έτσι ώστε με υπευθυνότητα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και επιβαρύνουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και άρα αναλόγως τι μέτρα θα πρέπει να προστεθούν στις ανάλογες περιοχές.
Θα κλείσω αυτόν τον κύκλο μιλώντας για κάτι το οποίο βρίσκεται στον αντίποδα των δυσκολιών που έχουμε ζήσει όλους αυτούς τους μήνες και αυτό έχει να κάνει με την κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων.
Κυρίες και κύριοι, θα θυμάστε ότι έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα πριν από λίγους μήνες, για το εάν θα έχουμε εμβόλια και πότε η Ευρώπη και ο πλανήτης θα έχει εμβόλια και πότε αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας. Είδατε ήδη τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυρίας von der Leyen. Είδατε επίσης τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Ένα από τα εμβόλια, αυτό της Pfizer, είναι στη διαδικασία του να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες. Και όπως πολλές φορές έχω δηλώσει τον τελευταίο καιρό, θα διοχετευθεί σε όλα τα κράτη-μέλη στις ίδιες ημερομηνίες, έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας.
Νομίζω ότι η λέξη ελευθερία, ο κωδικός «Ελευθερία» τα λέει όλα. Για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε ότι θέλουμε να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, για την προσπάθεια η οποία γίνεται για να επανέλθουμε σε μία μερική κανονικότητα και αυτό να γίνει με διαφάνεια, με καθαρότητα των στοιχείων, με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με επιστημονικές αναλύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, έτσι ώστε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας για τη σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας.
Θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν πρόκειται περί ενός εμβολίου, αλλά πολλών εμβολίων. Αρκετά από αυτά είναι ήδη σε προσυμφωνίες αγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άρα κοινής προμήθειας στα κράτη-μέλη.
Λίαν συντόμως, την οδό του ΕΜΑ για έγκριση θα πάρουν και άλλα δυο εμβόλια μετά το εμβόλιο της Pfizer. Άρα λοιπόν είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα να έχουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια. Και επίσης, οι δόσεις είναι η μια πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς.
Θα τηρήσουμε επακριβώς το σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως χώρα και θα εμβολιάσουμε πρώτα από όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή στα Νοσοκομεία μας, σε αυτή την τεράστια κρίση της Δημόσιας Υγείας.
Και στη συνέχεια, θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες όπως ακριβώς έχει πει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός, σε μια προσπάθεια να εμβολιάσουμε όσο πιο πολλούς συμπολίτες μας μπορούμε.
Συστήνω ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, όχι fake news και όχι βιασύνη. Γιατί αυτή έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη περίοδος, κοπιώδης για όλους μας και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και η σωστή τοποθέτηση θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας να καταλάβουν πώς θα κινηθούμε, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα του
Δηλώνω ότι από αύριο το πρωί το Υπουργείο Υγείας δια εμού, της κυρίας Θεοδωρίδου, του project manager Μάριου Θεμιστοκλέους και των λοιπών συνεργατών, θα επικοινωνήσει από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα διαδοχικά με zoom, με τους Διοικητές, αναπληρωτές Διοικητές, Διευθυντές Νοσηλευτικής και Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, όπως και γιατρούς, από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, καθώς ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν και θα μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα.
Όταν μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα Νοσοκομεία μας, μιλάμε για όλο το προσωπικό. Δηλαδή και τους ιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας και τους τραπεζοκόμους μας και τις καθαρίστριες που μπαίνουν μέσα στη ΜΕΘ και το διοικητικό προσωπικό και τη φύλαξη και όλους.
Αξίζουν όλοι ισόποσα να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουν την υγεία τους. Και η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα από όλα με την δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και, εξίσου σημαντικό, με την προστασία και ασφάλεια των ασθενών που βρίσκονται μέσα στα Νοσοκομεία έτσι ώστε να μην υπάρξει ή να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών διασπορών και άρα της επιβάρυνσης της υγείας τους.
Τονίζω πόσο σημαντικό είναι, οι υγειονομικοί μας – είμαστε πολύ περήφανοι για αυτούς – να δώσουν το παράδειγμα σε όλη την ελληνική κοινωνία. Ένα παράδειγμα επαγγελματισμού, ένα παράδειγμα πατριωτισμού, ένα παράδειγμα υψηλού υγειονομικού φρονήματος. Να δείξουν το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους, σε μια διαδρομή των επόμενων μηνών που θα οδηγήσει στον εμβολιασμό της ελληνικής κοινωνίας.
Θα υπάρξουν με βάση το συμβολισμό και την ουσία επιφανείς προσωπικότητες, πρόσωπα, οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως έχουν δηλώσει, και άλλοι, οι οποίοι θα εμβολιαστούν στην αρχή. Είναι θέμα συμβολισμού, θέμα αξίας και ουσίας.
Από εκεί και πέρα, όμως, θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Δεν θα επιτρέψουμε τίποτα και κανέναν να παρέμβει και να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα στην απρόσκοπτη, ομαλή και προσεγμένη σειρά εμβολιασμού, με βάση επιστημονικά δεδομένα, με βάση την προτεραιοποίηση των επιστημόνων μας, τους κανόνες ασφαλείας και με έναν τρόπο τέτοιο, που ταιριάζει σε μας τους Έλληνες.
Με έναν τρόπο που στην καρδιά του έχει την αλληλεγγύη και τη στήριξη για τις ευπαθείς ομάδες, για τους ανθρώπους που νοσούν, που δεν έχουν ή δεν μπορούν. Για αυτό και αμέσως μετά τους υγειονομικούς, θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, οι υπέργηροι, αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν την ανάγκη μας και την στήριξη μας και που έχει αποδειχθεί ότι νοσούν βαρύτερα από τον κορονοϊό. Αυτή η ομάδα πληθυσμού που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, κάποιοι από αυτούς με την ζωή τους, σε αυτή την τραγική, τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να πω ότι είναι υπέρτατο αγαθό το εμβόλιο και ο εμβολιασμός σε μια μάχη μηνών που έχουμε δώσει. Έχει φτάσει η ώρα. Ζητάω πρώτα από όλα από τους υγειονομικούς να επιδείξουν φρόνημα και να αποδείξουν ότι είναι παράδειγμα για όλους μας και πρότυπο για την κοινωνία και μετά όλους τους υπόλοιπους, όλους εμάς.
Με ψυχραιμία, με σωστή ενημέρωση, με πλάνο, με όλα τα επιστημονικά δεδομένα στο τραπέζι, με αλληλεγγύη και στήριξη, να βγούμε σιγά-σιγά από αυτή την τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας, αυτόν τον αόρατο εχθρό, που καταφέραμε όλους αυτούς τους μήνες να τον παλέψουμε και τώρα έχει έρθει η ώρα της αρχής του τέλους, της προσπάθειας μας να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα.
Όλοι οι Έλληνες το αξίζουν, όλοι οι Ευρωπαίοι το αξίζουν. Θα γίνει από κοινού. Όλος ο πλανήτης το αξίζει. Ελάτε λίγο ακόμα να τα καταφέρουμε με προσοχή, τηρώντας τους κανόνες της δημόσιας υγείας, φορώντας μάσκες, προσπαθώντας και προσέχοντας, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το αξίζουμε όλοι.
Ιδιαίτερη αναφορά στις γιορτές. Παρακαλώ πολύ όλους, παρακαλούμε πολύ όλους, ιδιαίτερη προσοχή, σύνεση και τήρηση των κανόνων Δημόσιας Υγείας.
Δεν αξίζει τον κόπο για μία ή δύο μέρες γιορτής, να κινδυνεύσουν ζωές συνανθρώπων μας, συμπολιτών μας ή ακόμα και τον ιδίων των μελών της οικογένειάς μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια. Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Καθηγητής Δημήτρης Φιλίππου.

Δ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Καλησπέρα σας και από μένα. Πέρασαν 3 μήνες από τότε που εδώ, στο Υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο εθνικού εμβολιασμού για τη γρίπη. Θεωρούμε σκόπιμο, μετά την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής περιόδου, η οποία όπως είχαμε τονίσει τότε θα διαρκούσε από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, να δώσουμε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του τι συνέβη με τον εμβολιασμό της γρίπης στην Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν, βρίσκομαι στη θέση να σας πω ότι συνταγογραφήθηκαν 3.650.000 εμβόλια. Ήδη έχουν εκτελεστεί και έχουν γίνει μέχρι τώρα 3.400.000 εμβόλια, ενώ στην ελληνική αγορά μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 3.950.000 εμβόλια.
        Άρα, όπως καταλαβαίνετε από τα στοιχεία, η εμβολιαστική στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν στο σωστό δρόμο και ήταν επαρκής.
Μικροπροβλήματα σίγουρα υπήρξαν. Ήμασταν εκεί, τα διορθώσαμε και για πρώτη φορά αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έτυχε αυτής της επιτυχίας, αυτή η συγκροτημένη στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού.
Όπως σας είπε και ο Υπουργός προηγουμένως, τα εμβόλια της Covid-19 είναι  προ  των θυρών. Ο ΕΟΦ έχει κύριο ρόλο, γιατί είναι  ο αρμόδιος ρυθμιστικός Οργανισμός της χώρας μας. Θέλω λοιπόν διαβεβαιώσω και εγώ με τη σειρά μου, ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να διεξαγάγει το ταχύτερο δυνατό όλες στις διοικητικές διεργασίες που απαιτούνται ώστε να έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας, αφετέρου δε, να παρακολουθήσει έχοντας την εποπτεία της διακίνησης και της διάθεσης του εμβολίου και να διασφαλίσει την ποιότητα και κατ’ επέκταση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Πρέπει να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε, το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό
Τέλος, θέλω να αναφερθώ στην κίτρινη κάρτα. Είναι η φαρμακοεπαγρύπνηση. Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός θα γίνει βάσει σχεδίου, που σημαίνει ότι θα τηρηθούν όλα τα σχέδια τα οποία έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός, να γίνει με ασφάλεια και τάξη και με κατά τρόπο σωστό και καταγεγραμμένο, ωστόσο υπάρχει το θέμα, και θέλω να σας ενημερώσω, για τη λεγόμενη φαρμακοεπαγρύπνηση που ακούτε τώρα τελευταία πολύ έντονα και είναι η λεγόμενη κίτρινη κάρτα.
Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλο εύρος χρόνου. Έτσι, διασφαλίζεται πλέον και σε βάθος χρόνου η ασφάλεια του εμβολίου ή του φαρμάκου αντιστοίχως, αλλά ταυτόχρονα δίνει και τη δυνατότητα καταγραφής ή περιγραφής πιθανόν κάποιων πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.
Ο ΕΟΦ, λοιπόν, θα αναλάβει, όπως έχει αναλάβει και είναι έργο του ΕΟΦ, την καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών και θέλω να γνωρίζετε ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και εύκολη επικοινωνία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με τον ΕΟΦ, για θέματα που άπτονται ανεπιθύμητων ενεργειών.
Σε όλη την πορεία της πανδημίας και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, φροντίσαμε σε συνεργασία ο ΕΟΦ με το Υπουργείο Υγείας να έχουμε διαθέσιμα άμεσα και ταχύτατα, όποια φαρμακευτικά σκευάσματα είχαν προταθεί από την επιστημονική κοινότητα ως αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου. Έτσι, όταν μας υποδείχθηκε η χλωροκίνη, φέραμε χλωροκίνη. Όταν υποδείχθηκε η ρεμντεσιβίρη, καταφέραμε και φέραμε ρεμντεσιβίρη.
Όλα τα φάρμακα ήρθαν με τη σωστή οδό, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Φροντίσαμε και είχαμε σε κάθε στάδιο της πανδημίας, πλήρη επάρκεια φαρμάκων για τον Έλληνα ασθενή.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη τοποθέτηση, θα ήθελα να αναφερθώ στα μονοκλωνικά αντισώματα για τα οποία γίνεται ιδιαίτερος λόγος τις τελευταίες ημέρες. Καταφέραμε και είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που φέραμε μονοκλωνικά αντισώματα στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών. Ακούγονται διάφορα, γιατί δεν έχουν έρθει.
 Τα αντισώματα αυτά, θα πρέπει να αναφέρουμε και να γνωρίζει ο κόσμος, δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. Έχουν λάβει μία άδεια έκτακτης χορήγησης η οποία προβλέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν προβλέπεται στη χώρα μας και την Ευρώπη.
Παρά ταύτα, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και επικοινωνία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν ταχύτατα όλες αυτές οι διεργασίες που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των αντισωμάτων αυτών στη χώρα μας, όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα.
Θα πρέπει ο Έλληνας να γνωρίζει ότι κύριο μέλημα και του ΕΟΦ και της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων.
Σας ευχαριστώ.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων τον κύριο Δημήτρη Φιλίππου. Να περάσουμε σε κάποιες ερωτήσεις. 
 
Ν. ΚΟΜΝΗΝΟΥ: Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τα φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα που δόθηκαν ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Ξέρουμε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες κλινικές μελέτες. Πότε θεωρείτε, κύριε Φιλίππου, ότι θα αδειοδοτηθούν στην Ελλάδα;
 
Δ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Όπως ήδη ανέφερα, η αδειοδότηση των φαρμάκων είναι κεντρική διαδικασία. Θα πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και σαν χώρα ενδιαφερόμαστε και πιέζουμε και εμείς προς την κατεύθυνση αυτή. 
Θεωρώ ότι και οι άλλες χώρες έχουν επιδείξει το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Κινούνται οι διαδικασίες και με βάση τις ενδείξεις που έχουμε, πιθανολογείται ότι τους πρώτους μήνες του 2021 θα καταφέρουμε τα φάρμακα αυτά να κυκλοφορήσουν και εμπορικά στην Ευρώπη.
 
Μ. ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ: Πότε εκτιμάτε ότι θα λάβουν τα πρώτα sms οι πολίτες, δηλαδή άνθρωποι άνω των 65 ετών και ευπαθείς ομάδες για να εμβολιαστούν, που θα σημάνει και την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού; Επίσης, πόσους μήνες θα διαρκέσει η διαδικασία έως ότου να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού; Και τέλος, πόσο πιθανό είναι να κριθεί αναγκαία η επανάληψη του εμβολιασμού το ερχόμενο φθινόπωρο έχοντας μεσολαβήσει μόλις λίγοι μήνες;
 
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για το τελευταίο θα απαντήσει ο Πρόεδρος ο κύριος Φιλίππου. Εγώ να πω ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Νομίζω ότι η διάρκεια κλεισίματος του ραντεβού δεν θα είναι περισσότερο από 7 μέρες η ανάγκη και ο χρόνος προκειμένου να μπορέσει να κλειστεί πριν τον εμβολιασμό, αλλά αυτό θα το ανακοινώσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. 
Όπως επίσης και όλους τους τρόπους με τους οποίους μέσα από τις νέες τεχνολογίες υπάρχει δυνατότητα το Κράτος να φτάσει στον πολίτη και ο πολίτης να γνωρίζει σε ποιο εμβολιαστικό κέντρο, ποια μέρα, ποια ώρα θα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς μιλάμε για διδοσικά εμβόλια αυτή τη στιγμή, και πότε θα είναι η επαναληπτική δεύτερη δόση.
Είναι προφανές ότι καθότι θα εγκρίνονται το ένα μετά το άλλο τα εμβόλια αυτά τα οποία έχει προαγοράσει η Ευρώπη και καθώς θα εγκρίνονται θα ανοίγει και η «βεντάλια», βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με το μήνα, των ποσοτήτων των εμβολίων που θα έχουν τα κράτη-μέλη, άρα και η Ελλάδα.
Καθώς θα οδηγούμαστε σε αυτή τη διαδικασία τον Ιανουάριο, μεγαλύτερες ποσότητες τον Φεβρουάριο, ακόμα μεγαλύτερες το Μάρτιο, θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού υπερπολλαπλάσιου αριθμού Ελλήνων και αυτό θα οδηγήσει πιστεύουμε στους πρώτους μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2021, να έχει υπάρξει δυνατότητα να εμβολιαστεί, ενδεχομένως, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας που θέλουν, με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε.
Πάντα, όμως, αυτή η κρίση μπαίνει μαζί με την διαδικασία αυτή, της έγκρισης των εμβολίων και της δυνατότητας προμήθειας των εμβολίων και μιλώ για τις ποσότητες στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Όμως με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και τις συνεννοήσεις που κάνουν οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου και επιστήμονες με τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και τα κράτη-μέλη μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία προχωράει, κυλάει ομαλά.
Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, μια τεράστια διαδικασία προμηθειών και είμαι πολύ χαρούμενος και εγώ και οι ομόλογοί μου Υπουργοί Υγείας, νομίζω και όλα τα κράτη-μέλη, που αυτή η διαδικασία προμήθειας εμβολίων γίνεται από κοινού για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια στην ίδια μονάδα του χρόνου.
Συμβάλλει η ευρωπαϊκή οικογένεια πληρώνοντας ένα αντίτιμο ποσό επί του εμβολίου και φυσικά τα εμβόλια είναι, επαναλαμβάνω, δωρεάν και παρέχονται στο σύνολο των συμπολιτών μας.
 
Δ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Εγώ απλά από την θέση την δική μου, να σας αναφέρω ότι η απόφαση για την επανάληψη του εμβολιασμού, όπως όλοι μπορείτε να καταλάβετε, θα είναι η συνάρτηση της εκτίμησης του βαθμού ανοσίας σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή, για πόσο διατηρείται η ανοσία η οποία επιτυγχάνεται σε κάθε άτομο που εμβολιάζεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο, και το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού.
Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην συνέχεια, είναι κάτι το οποίο μελετάται, γιατί όπως όλοι γνωρίζετε είναι καινούργιο το εμβόλιο το οποίο έχουμε αυτή την στιγμή για να εμβολιαστούμε. Αλλά η εμπειρία μας δείχνει ότι προκειμένου να σπάσει ο κύκλος τέτοιου είδους πανδημιών, πολύ πιθανό να απαιτηθεί και δεύτερη ή και σε άλλες περιπτώσεις, όπως παράδειγμα για τη γρίπη, βλέπουμε ότι υπάρχει ο ετήσιος εμβολιασμός.
Αυτό θεωρώ ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας. Βασικό είναι να γίνουν τα πράγματα σωστά, να φανεί ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Και αν χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο προκειμένου να αποφύγουμε αυτή την πανδημία, θα το επαναλαμβάνουμε.
 
Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στην Ελλάδα και πότε περιμένουμε την δεύτερη δόση; Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πρώτη παρτίδα θα είναι 300.000 δόσεις εμβολίων. Στην δεύτερη παρτίδα πόσα θα λάβουμε; Και οι λιγότερες δόσεις με τις οποίες ξεκινάμε, πόσο αλλάζουν τον προγραμματισμό της χώρας για την εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, νομίζω ότι απάντησα σε όλα αυτά στην εισαγωγή την οποία έκανα. Να πω για μια ακόμη φορά ότι ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει. Εμείς αποφασίσαμε με βάση την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ότι πρώτα από όλα θα εμβολιάσουμε τους υγειονομικούς μας.
Τα νούμερα και τα στοιχεία τα οποία βλέπω και διακινούνται είναι κατανοητά και εύλογα, γιατί έχουν να κάνουν πάντα και με την προσδοκία του πόσες ποσότητες μπορούν να παράγουν οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου και ποια εμβόλια εγκρίνονται διαδοχικά και πώς έρχονται στα κράτη-μέλη.
Σας εξήγησα ότι ήδη υπάρχει η διαδικασία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες του να αιτηθούν και άλλες εταιρείες για άλλα εμβόλια την έγκριση, είτε στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, είτε στον Ευρωπαϊκό. Υπάρχει, επίσης, επαναληπτικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τις δόσεις ανά μήνα ή ανά τρίμηνο, ανάλογα με την εταιρεία.
Οπότε, όπως εξήγησα, με ψυχραιμία και με οργάνωση θα πάμε βήμα-βήμα με βάση την προτεραιοποίηση την οποία έχουν κάνει, θωρακίζοντας τους  υγειονομικούς μας και όλους τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ. και στην υγεία, πηγαίνοντας στις ευπαθείς ομάδες.
Και φυσικά, καταλαβαίνετε, είναι αυταπόδεικτο, και αυτό θα γίνει στο άμεσο χρονικό διάστημα, όσο ανοίγει η βεντάλια, τόσο θα δίνεται η δυνατότητα με πολλαπλά εμβόλια στη φαρέτρα μας και μεγαλύτερες ποσότητες, να εμβολιάζουμε κάθε εβδομάδα και κάθε μηνά που περνάει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και των συμπολιτών μας.
Άρα, λοιπόν, από τη στιγμή που η οργανωμένη Πολιτεία και η ελληνική Κυβέρνηση μαζί με όλα τα άλλα κόμματα, αποφασίσαμε ότι θα είναι μία υγειονομική επιχείρηση που όμοια της μεν δεν έχει ξαναγνωρίσει η χώρα, με πολλές δυσκολίες, αλλά θα είμαστε εδώ με διαφάνεια, ενημέρωση, εγκυρότητα, με επιστημοσύνη και με πρόγραμμα.
Οργανωμένα να ενημερώνουμε, να εμβολιάζουμε, να δίνουμε επιστημονικά στοιχεία και να βοηθάμε τους συμπολίτες μας. Να διορθώνουμε τα όποια λάθη γίνονται, που είναι, ξέρετε, μία πραγματικότητα και με βάση το testing το οποίο κάνουμε σε κάθε κομμάτι της διαδικασίας.
Για ο,τιδήποτε θα υπάρχει που θα δημιουργεί πρόβλημα, έστω και μικρό, αμέσως θα ενημερώνει η οργανωμένη πολιτεία. Αμέσως με διαφάνεια θα ξέρουν οι πολίτες περί τίνος πρόκειται.
Και έτσι βήμα-βήμα θα προχωρήσουμε μία διαδικασία που είναι πολύ δύσκολη, αλλά είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε οργανωμένοι, δουλεύουμε όλοι μαζί και χαίρομαι που στο συγκεκριμένο υπάρχει σύμπνοια, πατριωτισμός και υπάρχει ομόθυμη στήριξη από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, όλους τους θεσμούς, από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιοι θα είναι οι επαγγελματίες υγείας που θα πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, καθώς ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη. Και μια ερώτηση για τον κύριο Φιλίππου. Εκτιμάτε ότι υπάρχει κίνδυνος όσοι είναι ασυμπτωματικοί και κάνουν το εμβόλιο στη συνέχεια να υπάρξει υποτροπή της νόσου; Οι πολίτες που θα έρθουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ του SARS-CoV-2;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Νομίζω αυτά έχουν ήδη απαντηθεί. Επαγγελματίες υγείας υπό την επίβλεψη ιατρών, οργανωμένα μέσα σε δομές υγείας. Υπάρχει άλλωστε και η εμπειρία κάποιων χωρών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο, παρουσιάστηκε στο πρώτο βήμα του. Προστίθενται θέματα και σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια των εμβολίων, εννοώ σε ό,τι έχει να κάνει με τη μετακίνησή τους, με την αποθήκευσή τους, σε ό,τι έχει να κάνει με πιθανές κυβερνοεπιθέσεις και πώς μπορούμε να θωρακιστούμε από αυτές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο όλες οι δομές διυπουργικά θα δουλεύουν και θα συμπλέουν.
Όλη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί, υπάρχει προσδοκία να προχωρήσουμε σωστά. Νομίζω ότι κερδήθηκε αυτό μέχρι σήμερα. Η εντιμότητα, η ειλικρίνεια και ο τρόπος με τον οποίο οι μαχητές της υγείας βγήκαν μπροστά, οι επιστήμονές μας ενημέρωσαν επανειλημμένως, σταθερά και με στοιχεία καθημερινά.
Πώς το Υπουργείο Υγείας βοήθησε, στήριξε και οργάνωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πολλαπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ μας.
Πώς η Κυβέρνηση αποφάσισε να λογοδοτεί σχεδόν καθημερινά στην ελληνική κοινωνία, στον ελληνικό λαό.
Πώς για τα όποια λάθη που μπορεί να έχουν γίνει, έχουμε τοποθετηθεί ειλικρινώς και έχουμε μιλήσει για αυτά. 
Νομίζω ότι αυτό είναι μια οργανωμένη δομημένη Πολιτεία με reflex, με συναίσθηση της ευθύνης και με προτεραιότητα, όπως έχω πει πολλές φορές, από τον πρώτο, από τον Πρωθυπουργό της χώρας, μέχρι τον τελευταίο από εμάς, με προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία και την αξία της ανθρώπινης ζωής.
 
Δ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Να απαντήσω στη δεύτερη ερώτηση. Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι κάποιος ασυμπτωματικός ή ότι κάποιος ο οποίος είχε νοσήσει κατά το παρελθόν από Covid και θα εμβολιαστεί, θα εμφανίσει κάποιου είδους επιπλοκή.
Τώρα, όσον αφορά το ρόλο του τεστ αντισωμάτων, εκείνο το οποίο μπορώ να δω εγώ για να προηγηθεί του εμβολιασμού είναι επειδή όπως βλέπουμε όλοι υπάρχει περιορισμός τουλάχιστον σε αρχή των εμβολίων που είναι διαθέσιμα, κάποιος ο οποίος έχει τίτλο αντισωμάτων μπορεί να μην κάνει το εμβόλιο, για να το κάνει κάποιος άλλος που το χρειάζεται, ώστε συνολικά να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, που λέμε, σε ταχύτερο δυνατό χρόνο.
Αυτό είναι το μόνο. Διαφορετικά δεν εγκυμονεί κάποιους άλλους κινδύνους με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 1.190 νέα κρούσματα - 85 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Κυπριακό: «Υποστηρίζουμε λύση δύο κρατών κρατών» είπε ο Τσαβούσογλου στη Λουτ

Την γνωστή θέση της Άγκυρας για επίλυση στο Κυπριακό εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξέφρασε στην κ. Λουτ πως η Άγκυρα επιμένει στη «γνωστή» θέση της για λύση «δύο κρατών», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι το «σχέδιο ομοσπονδίας» δεν είναι βιώσιμο, στο τετ-α-τετ με την ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούοσγλου δήλωσε ότι  “το σχέδιο ομοσπονδίας δεν είναι πλέον βιώσιμο” και ότι “η τουρκική πλευρά υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και στις πραγματικότητες στο νησί”.

Ο ίδιος τόνισε στην ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό ότι “πρέπει να δημιουργηθεί κοινό έδαφος για μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης”.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακό: «Υποστηρίζουμε λύση δύο κρατών κρατών» είπε ο Τσαβούσογλου στη Λουτ"

Γιαννιτσά: «Απήγαγαν» από το νοσοκομείο συγγενή τους που νοσηλευόταν με κορωνοϊό

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ομάδα Ρομά μπήκε στο νοσοκομείο Γιαννιτσών από όπου και «άρπαξε» ασθενή με κοροναϊό, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχ. Γιαννάκου.

Σε σχετική δήλωσή του, ο ίδιος αναφέρει: «Αυτά που συμβαίνουν είναι ασύλληπτα. Ομάδα ρομά με απειλητικές διαθέσεις μπήκαν στο νοσοκομείο απειλώντας στο θυρωρείο τους συναδέλφους.

Πήγαν πρώτα στο χώρο υπόπτων κρουσμάτων και έψαχναν έναν δικό τους ασθενή. Τους είπαν οι νοσηλευτές ότι είναι στην κλινική κορονοϊού.

Μπήκαν στη κλινική χωρίς προστασία βρήκαν και άρπαξαν τον ασθενή με τον όρο. Έσπρωχναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Επιτέθηκαν και σε αστυνομικό που κατέφθασε στο νοσοκομείο».

Τελικά, κατόρθωσαν και «έφυγαν με τον ασθενή», σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κατά τον οποίο «η διασπορά του ιού είναι ανυπολόγιστη» σε συνέχεια των παραπάνω.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιαννιτσά: «Απήγαγαν» από το νοσοκομείο συγγενή τους που νοσηλευόταν με κορωνοϊό"

Αναδρομικά Συνταξιούχων: Παράταση ως 21/12 για αιτήσεις κληρονόμων

Ομαλά εξελίσσεται η υποβολή των αιτήσεων των κληρονόμων των θανόντων συνταξιούχων για την επιστροφή των μειώσεων της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ 183.028 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 137.047 αποβιώσαντες συνταξιούχους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κληρονόμων, η Διοίκηση του e-EΦΚΑ αποφάσισε την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής έως την προσεχή Δευτέρα 21/12/2020.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο στάδιο που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 21/12/2020, οι δικαιούχοι κληρονόμοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία χωρίς να είναι υποχρεωτική η επισύναψη των προβλεπόμενων πιστοποιητικών. Εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους, σε άλλη περίπτωση μπορούν μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να τα επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά Συνταξιούχων: Παράταση ως 21/12 για αιτήσεις κληρονόμων"

Υπολειτουργία για 2 ημέρες της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών στην Αγ. Παρασκευή

Θα υπολειτουργήσει, την Πέμπτη 17/12/2020 και την Παρασκευή 18/12/2020, λόγω απαραίτητων ηλεκτρολογικών εργασιών που πραγματοποιούνται στο κτίριο,  η  Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, επί της οδού Κλεισθένους 35 στον Σταυρό Αγ. Παρασκευής 

Θα εξυπηρετηθούν τα απολύτως αναγκαία αιτήματα των πολιτών που ήδη έχουν προγραμματιστεί.

Για οποιαδήποτε νέο αίτημα για τις συγκεκριμένες μέρες που η υπηρεσία θα υπολειτουργεί, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις άλλες 6 Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής. 

Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ:2132122605,dmetaforon.anat@patt.gov.gr
ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:2132122634 για τα ΕΙΧ,dmetaforon.anat@patt.gov.gr 2132122640 για τα ΦΙΧ, και 2132122612 για τα δημοσίας ΔΧ                       
ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ:2132122609,607,608,638, dmetaforon.anat@patt.gov.gr
ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ:2132122622, 621, 623, 617, dmetaforon.anat@patt.gov.gr

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπολειτουργία για 2 ημέρες της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών στην Αγ. Παρασκευή"

Εισαγγελέας: Τα 20 λεπτά αδράνειας της εξαδέλφης Πολάκη που στοίχισαν τη ζωή της μικρής Μελίνας

Ενοχή της αναισθησιολόγου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν η πρόταση του Εισαγγελέα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, όπου μπήκε στην τελική ευθεία η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, μετά από επέμβαση για κρεατάκια, στο Βενιζελειο νοσοκομείο τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο Εισαγγελέας υποστήριξε  ότι δεν αποδείχθηκε πως υπήρξε αλλεργική αντίδραση, όπως υποστηρίζει η αναισθησιολόγος. Όπως επεσήμανε, υπήρξε αφενός αδράνεια ενός περίπου 20λεπτου από την στιγμή που το παιδί εμφάνισε βρογχοσπασμό και αφετέρου λανθασμένη αντιμετώπιση αυτού του βρογχοσπασμου .
Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό το διάστημα αυτό του 20λεπτου αδράνειας ήταν καταλυτικό και ικανό να προκαλέσει το κακό που συνέβη και παράλληλα η κατηγορούμενη θεώρησε ότι ο βρογχοσπασμος ήταν ένδειξη επικείμενης ανακοπής ωστόσο δεν ήταν. 
Ακόμα είπε ότι δεν χορήγησε βρογχοσσταλτικα σύμφωνα με το πρωτόκολλο, χορήγησε υπερβολική δόση αδρεναλίνης και η υψηλή δόση αδρεναλίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην καρδιά,  όπως δυστυχώς συνέβη στην πορεία στην Μελίνα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι οι λανθασμένες ενέργειες της αναισθησιολόγου οδήγησαν στην τραγική κατάληξη του συμβάντος και πρότεινε ενοχή της, σύμφωνα με κατηγορητήριο.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » " Εισαγγελέας: Τα 20 λεπτά αδράνειας της εξαδέλφης Πολάκη που στοίχισαν τη ζωή της μικρής Μελίνας"

Ερντογάν : Εχθρική στάση οι κυρώσεις των ΗΠΑ – Στοχεύουν στην αμυντική μας βιομηχανία

Ξέσπασε εκ νέου κατά της Ουάσιγκτον για τις κυρώσεις που επέβαλε στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι καμία άλλη χώρα, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο η δική του έχει υποστεί τέτοιους περιορισμούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αποτύχουν, καθώς στόχος τους είναι να αποτρέψουν την «άνθηση» της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις κυρώσεις ευθεία επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έγινε το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ στο οποίο επιβάλλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Όπως διεμήνυσε, η Άγκυρα θα εργαστεί διπλά για να αναπτύξει περαιτέρω την αμυντική της βιομηχανία ώστε να είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Σημειώνεται πως οι κυρώσεις αφορούν αμιγώς το στρατιωτικό σκέλος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και στοχεύουν σε σημαίνουσες προσωπικότητες της Τουρκίας (μεταξύ άλλων τον Ισμαϊλ Ντεμίρ από την τουρκική προεδρία της αμυντικής βιομηχανίας και το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας).

Σύμφωνα με τις κυρώσεις, η προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών στη Τουρκία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε:

  • Χρηματοδότηση από αμερικανικά και διεθνή οικονομικά ινστιτούτα και τράπεζες
  • Άδειες εξαγωγής από τις ΗΠΑ
  • Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της

Μάλιστα, η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα της τουρκικής οικονομίας. Από τη δεκαετία του ’90, η γείτονα άρχισε να εφαρμόζει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής της για να καταστεί όσο το δυνατόν αυτοδύναμη και να μπορεί να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων, με τη βιομηχανία να αποτελεί το «διαμάντι του στέμματος» του καθεστώτος Ερντογάν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντελώς ανεξάρτητη. Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση ούτε η δική μου ούτε της ομάδας μου εξαιτίας οποιασδήποτε απόφασης που λαμβάνεται στο εξωτερικό εναντίον μου ή κατά της υπηρεσίας μας. Δεν είναι σε θέση να εμποδίσει με κανέναν τρόπο την τουρκική αμυντική βιομηχανία» ήταν η απάντηση του Ισμαϊλ Ντεμίρ στις ΗΠΑ.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν : Εχθρική στάση οι κυρώσεις των ΗΠΑ – Στοχεύουν στην αμυντική μας βιομηχανία"

«Ασπίδα» προστασίας ΣΥΡΙΖΑ σε Πολάκη: Ζητά να μην συζητηθεί το αίτημα άρσης της ασυλίας του

Ασπίδα προστασίας στον Παύλο Πολάκη επιχειρεί να ορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή καταθέτοντας ένσταση προκειμένου να απορριφθεί και να μην συζητηθεί το αίτημα άρσης της βουλευτικής του ασυλίας και να μην παραπεμφθεί στην τακτική δικαιοσύνη.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας για την συζήτηση και ψήφιση του αιτήματος άρσης της ασυλίας του πρωην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε παρεμπίπτον θέμα υποστηρίζοντας ότι ο κ. Πολάκης έχει κριθεί από την Ολομέλεια για παρόμοια υπόθεση και δεν επιτρέπεται συνταγματικά να τεθεί και πάλι υπο την κρίση του Σώματος.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πολάκης μηνύθηκε από τον δημοσιογράφο και εκδότη Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση. Πριν από λίγους μήνες άλλη μήνυση από τον κ. Κουρτάκη κατά του κ. Πολάκη είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως «η ΝΔ υιοθετεί την προσωπική εκδικητικότητα των μιντιαρχών. Όσοι διαβάσουν την μήνυση βλέπουν ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι εντελώς παρόμοια με άλλη μήνυση που απέρριψε η Βουλή. Μιλάμε για διακωμώδηση των Θεσμών. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε συνέχεια μέχρι να περάσει αυτό που θέλουν οι μιντιάρχες».

Εκτός αυτού ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε θέμα απόρριψης και του αιτήματος που διαβιβάστηκε στην βουλή για την άρση της ασυλίας της βουλευτού του ΜεΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου.

Η μήνυση αφορά τοποθέτηση της κυρίας Αδαμοπούλου που έγινε από το βήμα της Βουλής σύμφωνα με την οποία υποστήριξε ότι «κουκουλοφόροι» που προκαλούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ανήκουν στις τάξεις της ΕΛΑΣ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ασπίδα» προστασίας ΣΥΡΙΖΑ σε Πολάκη: Ζητά να μην συζητηθεί το αίτημα άρσης της ασυλίας του"

Οι ανακοινώσεις για την δημιουργία εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Tη δημιουργία εργοστασίου που θα κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Next e.Go και ο υφυπουργός, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Δείτε όλη την παρουσίαση

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ανακοινώσεις για την δημιουργία εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα"

Έκοψαν πρόστιμο σε καρκινοπαθή που επέστρεφε από χημειοθεραπεία

Μετά το πρόστιμο που έκοψε η Τροχαία σε αιμοδότη που επέστρεφε από το νοσοκομείο έρχεται ένα νέο περιστατικό που μόνο οργή προκαλεί.

Όπως κατήγγειλε τηλεθεάτρια στον ΑΝΤ1 η τροχαία έκοψε πρόστιμο για παράβαση των μέτρων τόσο στην ίδια όσο και στη μητέρα της που πάσχει από καρκίνο την ώρα που επέστρεφαν από τη Θεσσαλονίκη στη Βέροια, μετά τη χημειοθεραπεία που είχε κάνει.

Όπως είπε η μητέρα της μετακινείται για τη θεραπεία της με ειδικό βαν που νοικιάζουν (μέσω νοσηλευτικής εταιρείας) γιατί βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Κατά την επιστροφή της από την κλινική η Αστυνομία σταμάτησε το βαν στο οποίο επέβαιναν ο οδηγός, ο συνοδηγός που είναι τραυματιοφορέας, η ίδια ως συνοδός και η ασθενής μητέρα της.

«Μας σταμάτησαν στα διόδια. Πίστευα ότι θα μας διευκολύνει, πρέπει να σας γράψω, μας είπε, γιατί είστε υπεράριθμοι. Ήταν τόσο απαθής, όσο και να του εξηγούσαμε. Μας έλεγε «κάντε ένσταση»» ανέφερε η γυναίκα.

Ο αστυνομικός που τους σταμάτησε έκοψε πρόστιμο 300 ευρώ στον καθένα (και στην ασθενή).

Σύμφωνα με το GRTimes.gr τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, η ένσταση των δύο εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή και κρίθηκε βάσιμη, οπότε το πρόστιμο διαγράφεται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκοψαν πρόστιμο σε καρκινοπαθή που επέστρεφε από χημειοθεραπεία"

Εμβολιασμός κορονοϊού: Αυτό είναι το έντυπο συναίνεσης – Τι θα υπογράφουμε

Λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα σας παρουσιάζουμε το έντυπο το οποίο θα πρέπει να υπογράφουν και οι πολίτες που δεν μπορούν να δώσουν προφορική συγκατάθεση και με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι αποδέχονται τον εμβολιασμό.

Οι πολίτες θα πρέπει να υπογράψουν το συγκεκριμένο έντυπο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο επιβεβαιώνουν ότι έχουν ενημερωθεί και αποδέχονται τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, καθώς και τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το έντυπο έχει σταλεί, ήδη, από το Υπουργείο Υγείας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και με αυτό ζητείται η συναίνεση και των πολιτών που δεν μπορούν να δώσουν προφορική συγκατάθεση πριν τον εμβολιασμό.

Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, προφορικά γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Είναι η πρώτη φορά που θα ζητηθεί γραπτή ή προφορική συγκατάθεση για εμβολιασμό από ενήλικες, αφού μέχρι σήμερα η παρουσία και μόνο είτε για το εμβόλιο της γρίπης, είτε άλλων εμβολίων, θεωρούνταν αυτονόητη συναίνεση.

Δείτε το έγγραφο 

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβολιασμός κορονοϊού: Αυτό είναι το έντυπο συναίνεσης – Τι θα υπογράφουμε"

Μισέλ για Τουρκία: Θετική ατζέντα μόνο αν σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες

Στην πρόθεση της ΕΕ να επιβάλει, μελλοντικά, κυρώσεις στην Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι υπήρξε, επίσης, απόφαση για δυνατότητα θετικής ατζέντας, «η οποία θα είναι αποτέλεσμα της επιλογής (της Τουρκίας) να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και την εχθρική ρητορική έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της».

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μισέλ για Τουρκία: Θετική ατζέντα μόνο αν σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες"

ΣτΕ: Παραγράφονται όλες οι οφειλές -και τα πρόστιμα- των τελών κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας – Ολόκληρη η απόφαση

Στην παραγραφή όλων των αξιώσεων για τέλη κυκλοφορίας που εκκρεμούν πέραν της 5ετίας οδηγεί απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που ορίζει τα χρονικά όρια που έχει η διοίκηση για να αξιώσει χρηματικά ποσά.

Η απόφαση αυτή ανατρέπει πλήρως την πάγια θέση της φορολογικής διοίκησης ότι ο χρόνος παραγραφής των τελών κυκλοφορίας είναι 20ετής , και έρχεται να εναρμονιστεί πλήρως με παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ολομέλεια ΣτΕ, 2017) σχετικά με φορολογικές υποθέσεις, στις οποίες αποφάνθηκε ρητά πως η παραγραφή είναι 5ετής.

Η απόφαση

Η υπ΄ αριθμόν 1611/2020 απόφαση του Δ’ Τμήματος σε Επταμελή Σύνθεση αφορά αίτηση αναίρεσης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που είναι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής κατά της απόφασης 4815/2018 του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψε προσφυγή του κατά των εγγραφών του στους χρηματικούς καταλόγους του Προϊσταμένου της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Ψυχικού

α) 29/23-12-2016 (αριθμός ταμειακής βεβαίωσης 8073/23-12-2016) για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και πρόστιμα λόγω μη καταβολής, οικονομικών ετών 1996-2001, συνολικού ύψους 49.958,53 ευρώ,

β) 4/23-2-2017 (Α.Τ.Β. 1148/24-2-2017) για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και πρόστιμα λόγω μη καταβολής, οικονομικών ετών 2002-2016, συνολικού ύψους 138.079 ευρώ και

 γ) 6/13-3-2017 (Α.Τ.Β. 1546/15-3-2017) για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και πρόστιμα λόγω μη καταβολής, οικονομικών ετών 2002-2013 και 2015, συνολικού ύψους 63.659,50 ευρώ

Διαγραφή

To δικαστηριο τελικά αναφέρει στο δια ταύτα πως «…κρατεί εν μέρει την υπόθεση, δικάζει και δέχεται την προσφυγή κατά το μέρος που αφορά στο σύνολο των εγγραφών του 29/23.12.2016 χρηματικού καταλόγου για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων των ετών 1998-2001 και πρόστιμα λόγω μη καταβολής των εν λόγω τελών. Ακυρώνει το σύνολο των εγγραφών του 29/23.12.2016 χρηματικού καταλόγου για τέλη κυκλοφορίας οχημάτων των ετών 1998-2001 και πρόστιμα λόγω μη καταβολής των τελών αυτών».

Κι αυτό γιατί έκρινε ότι «η πενταετής προθεσμία για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρίσταται επαρκής για την άσκηση της εν λόγω εξουσίας της φορολογικής αρχής, περαιτέρω δε και εύλογη» απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της φορολογικής διοίκησης που ζητούσε να ισχύσει ο 20ετής χρόνος παραγραφής στηριζόμενη στο γενικό άρθρο 249 του Αστικού Κώδικα, ελλείψει ρητής μνείας στη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου (σκέψη 6 η ) «…η εικοσαετία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά εύλογη, συνάδουσα προς την αρχή της αναλογικότητας, διάρκεια του κατά κανόνα χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων». Επίσης κατά το Δικαστήριο « … οι ως άνω διατάξεις ενόψει της αρχής της ασφάλειας δικαίου, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου, έχουν την έννοια ότι βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής αυτών, καθώς και των τυχόν οφειλομένων προστίμων, δεν μπορεί να χωρήσει μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται (πρβλ.ΣτΕ 2656/2018)».

Η ολομέλεια

Ουσιαστικά η απόφαση αυτή επαναλαμβάνει όσα έλεγε η αρ. 1738/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου που είχε κρίνει ότι η παραγραφή για φορολογικά ζητήματα πρέπει να έχει, συνολικά, εύλογη διάρκεια, ώστε :

α) να είναι δυνατή η άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου, χωρίς όμως να ενθαρρύνεται η απραξία των αρμοδίων διοικητικών αρχών, την οποία ενθαρρύνει η μεγάλη διάρκεια του χρόνου της παραγραφής και

 β) να μην αφήνονται οι διοικούμενοι έκθετοι σε μακρά περίοδο ανασφάλειας δικαίου ή στον κίνδυνο να μην είναι πλέον σε θέση, μετά την παρέλευση μακρού χρόνου να αμυνθούν προσηκόντως έναντι σχετικού ελέγχου, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις προκύπτουσες από τον έλεγχο αυτό οικονομικές υποχρεώσεις.

Ο συνήγορος του Πολίτη

Το θέμα της παραγραφής των τελών κυκλοφορίας είχε επισημανθεί από το 2014 από τον συνήγορο του Πολίτη, που  με έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομικών τόνιζε ότι η αξίωση της διοίκησης από τον πολίτη να τηρεί αρχείο που ανάγεται σε εικοσαετία είναι καταχρηστική, ενώ οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, ακόμη και σε περιπτώσεις παραλείψεων ή σφαλμάτων που βαρύνουν τις οικονομικές υπηρεσίες ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο η φορολογική διοίκηση παρά την πιο πάνω παρέμβαση δεν άλλαξε στάση.

Βασίλης Χατζηγιαννάκης: Συμμόρφωση

Όπως επισημαίνει με άρθρο του στο dikastiko.gr ο  πληρεξούσιος δικηγόρος του ΕΔΣΝΑ που χειρίστηκε την  υπόθεση, δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω κ. Βασίλειος Χατζηγιαννάκης, πλέον η φορολογική διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όσους φορολογούμενους (φυσικά  και νομικά πρόσωπα) έχουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας πέραν της 5ετίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση αναφέρει:

  «Όσον αφορά το ζήτημα της παραγραφής των τελών κυκλοφορίας, το Δικαστήριο επανέλαβε την νομολογία του κατά την οποία δεν μπορούν να εφαρμοσθούν ούτε οι γενικές διατάξεις περί παραγραφής του Αστικού Κώδικα, όπως η διάταξη του άρθρου 249 Α.Κ., καθώς αφορά αστικές σχέσεις και δικαιώματα και δεν διέπει φορολογικές διαφορές και ότι η εικοσαετία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά εύλογη, συνάδουσα προς την αρχή της αναλογικότητας, διάρκεια του κατά κανόνα χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων. Κατέληξε, λοιπόν, ότι υπό το φως της αρχής της ασφάλειας δικαίου, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου, ότι η βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής αυτών, καθώς και των τυχόν οφειλομένων προστίμων, δεν μπορεί να χωρήσει μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται (σκ. 6).

Η 1611/2020 απόφαση εντάσσεται σε μία σειρά αποφάσεων που το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι στις φορολογικές υποθέσεις δεν δικαιολογείται μακρόχρονη παραγραφή. Η 1738/2017 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, με την οποία κρίθηκε ότι η προθεσμία της παραγραφής πρέπει να έχει, συνολικά, εύλογη διάρκεια, συνάδουσα με την αρχή της αναλογικότητας και ιδίως ότι η  λήξη της παραγραφής δεν πρέπει να εξαρτάται από ενέργειες δημοσίας αρχής, με συνέπεια η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων να είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής να απαγορεύονται ως  αντισυνταγματικές, αποτέλεσε το έναυσμα για την έκδοση πληθώρας αποφάσεων του Β’ Τμήματος».

Δείτε  την 1611/2020 απόφαση του ΣτΕ ΕΔΩ

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Παραγράφονται όλες οι οφειλές -και τα πρόστιμα- των τελών κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας – Ολόκληρη η απόφαση"

Κλειστά εστιατόρια στα ξενοδοχεία, ρεβεγιόν με room service: Ποιες ημέρες αναστέλλεται η λειτουργία των εστιατορίων

Ρύθμιση που επιτρέπει μόνο το room service για όσους διαμένουν στα ξενοδοχεία κατά τις ημέρες των εορτών έφερε στη δημοσιότητα η  Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία ενημερώνει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό, ότι τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα λειτουργήσουν. Θα επιτρέπεται μόνον η, στους διαμένοντες, υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service).

Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Κοινώς, η αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αφορά στις ημερομηνίες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 καθώς και την 1η Ιανουαρίου 2021.

Την απαγόρευση είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open. «Θα περιοριστούν τα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία. Θα βγει απόφαση που θα σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα. Δεν θα επιτραπεί να γίνουν κι αναμένεται επίσημη απόφαση από την κυβέρνηση. Δεν θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων εκείνες τις ημέρες» δήλωσε ο υπουργός κι επανέλαβε ότι «δεν θα επιτραπεί και δεν θα γίνουν ρεβεγιόν ούτε Χριστούγεννα, ούτε Πρωτοχρονιά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλειστά εστιατόρια στα ξενοδοχεία, ρεβεγιόν με room service: Ποιες ημέρες αναστέλλεται η λειτουργία των εστιατορίων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news