facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Με μισθό 330 ευρώ 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Μόλις 398,07 ευρώ μικτά (ή 330 ευρώ καθαρά) λαμβάνουν 741.286 εργαζόμενοι (σχεδόν ένας στους τρεις), που δουλεύουν με όρους μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία απασχόλησης που δημοσίευσε ο Φορέας και από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις τον περσινό Ιούνιο, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας αντιστοιχούν στο 29,1% του συνόλου. Ακριβέστερα, από την ανάλυση των επίσημων στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ προκύπτει ότι τον Ιούνιο του 2021:

- 2.545.591 ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα.
- 1.810.296 ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση (71,1%).
- 741.286 ήταν το σύνολο των ασφαλισμένων με μερική απασχόληση (29,1%).
- 1.163,07 ευρώ μικτά (ή 1.015 ευρώ καθαρά) ήταν ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης.
- 398,07 ευρώ μικτά (ή 330 ευρώ καθαρά) ήταν ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης.
- 943,05 ευρώ μικτά (ή 817 ευρώ καθαρά) ήταν ο μέσος μισθός για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική διαφοροποίηση στις μηνιαίες αποδοχές ανάμεσα στα δύο φύλα, με τις γυναίκες σε σαφώς υποδεέστερη θέση. Ακριβέστερα, τον περασμένο Ιούνιο ο μέσος μικτός μισθός των γυναικών που εργάζονται με πλήρη απα- σχόληση είναι 1.079,23 ευρώ, πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο μισθό των ανδρών, που φτάνει τα 1.232,54 ευρώ μικτά. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα για τις αποδοχές που λαμβάνουν με όρους πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στα 153,31 ευρώ τον μήνα.

Όπως επισημαίνει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), «από τα ανωτέρω στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει η βίαιη φτωχοποίηση των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου, η στέρηση των τριετιών - επιδομάτων από το 2012 μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10% αποτελεί σχέδιο βίαιης αναδιανομής του πλούτου».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Με μισθό 330 ευρώ 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα"

Τουρκία: «Δεν τον πήραν αστυνομικοί, ήταν απαγωγή» – Ξεσπά ο γιος του Έλληνα που φυλακίστηκε ως κατάσκοπος

Ξέσπασε ο γιος του Ελληνα Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα τον οποίο έχουν φυλακίσει στην Τουρκία με την κατηγορία ότι κατασκοπεύει υπέρ της Ελλάδας.

Ταξίδεψε στην Τουρκία για δουλειά και βρέθηκε ξαφνικά στα κρατητήρια της Άγκυρας με την κατηγορία του κατασκόπου. Ένας Έλληνας πολίτης με καταγωγή από τη Συρία, που οι Τούρκοι πέρασαν χειροπέδες με μια προβοκατόρικη ενέργεια και έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα Τουρκικά μέσα.

«Κρατείται για κατασκοπία και εμείς δεν ξέρουμε καν αυτό το πράγμα, δηλαδή ο πατέρας μου δεν έχει καθόλου καμία σχέση με τέτοια», λέει ο γιος μιλώντας στο MEGA.

Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, έμπορος χαλιών, πριν από 40 μέρες ταξίδεψε στην Τουρκία για να επισκεφθεί με τον συνεργάτη του έκθεση χαλιών για να συνάψει εμπορικές συμφωνίες στην πόλη Γκαζιαντέπ στην Νοτιοανατολική Ανατολία.

Έκτοτε η οικογένειά του αγνοεί τα ίχνη του. Ο γιος του Αμπντούλ, μίλησε στο MEGA και ξετύλιξε το «εξπρές του μεσονυκτίου» του 67χρονου πατέρα του.

«Την Τετάρτη 18 Μαΐου στις εννέα και κάτι τον απήγαγαν. Αστυνομία, ήταν μαζί με το συνέταιρό του. Τους πήραν και τους δύο. Είπαν πως ήταν αστυνομία αλλά ήταν με πολιτικά ρούχα. Τους πήραν από τον δρόμο, περπατούσαν έξω από το ξενοδοχείο και τους πήραν από εκεί» αναφέρει.

Λίγη ώρα αργότερα οι τουρκικές Αρχές αφού έλεγξαν τα έγγραφά τους, άφησαν ελεύθερο τον συνεργάτη του, όχι όμως τον 67χρονο. Ο συνεργάτης του ενημέρωσε την ίδια στιγμή την οικογένεια του Μοχάμεντ Αμπάρα στην Ελλάδα.

– Έχεις επικοινωνήσει από τότε με τον πατέρα σου;

– Καθόλου μα καθόλου. Μιλήσαμε με την αστυνομία εκείνο το βράδυ και την επόμενη μέρα μιλήσαμε και με την πρεσβεία. Στην αρχή μας είπαν ότι δεν ήταν αστυνομία αυτοί που τον πήραν, ήταν απαγωγή και ότι θα μας ζητήσουν λύτρα. Λύτρα δεν μας ζήτησε κανένας.

Τον συνέλαβαν σαν κατάσκοπο

Χθες ο Αμντούλ, έκπληκτος, ενημερώθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πως ο πατέρας του συνελήφθη τελικά από μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ως κατάσκοπος.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, προσποιούνταν τον επιχειρηματία στην Τουρκία, διενεργούσε όμως, όπως διατείνονται, κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών δεν μας είπε τίποτα, μας είπαν ότι μάλλον τον κρατά η τούρκικη κυβέρνηση. Αυτό μας είπαν μάλλον ανεπίσημα δηλαδή και ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και να βρούμε δικηγόρο εκεί στην Τουρκία».

Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα ζει στην Ελλάδα από το 1987, αρχικά ως έμπορος μάρμαρων. Στη συνέχεια επέκτεινε τις δραστηριότητές του εισάγοντας χαλιά. Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και πραγματοποιούσε ολιγοήμερα ταξίδια στην Τουρκία λόγω της δουλειάς του.

«Προσπαθούν οι τουρκικές Αρχές για να κάνουν κάποιο πρόβλημα εδώ με την Ελλάδα και δεν είναι καθόλου σωστό να το κάνουν με έναν αθώο άνθρωπο, που αυτό έχει γίνει είναι αθώος ο άνθρωπος. Τον ενδιαφέρει η δουλειά του».

Σαράντα μέρες κρατά ήδη η αγωνιά για την οικογένεια του Μοχάμεντ Αμπάρα. Οι δικοί του είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για μια καθαρά προβοκατόρικη ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: «Δεν τον πήραν αστυνομικοί, ήταν απαγωγή» – Ξεσπά ο γιος του Έλληνα που φυλακίστηκε ως κατάσκοπος"

Τραγωδία στο Μέτσοβο: Νεκρός εντοπίστηκε 16χρονος που βούτηξε σε λίμνη για να πιάσει μια μπάλα

Τραγική κατάληξη είχε η αναζήτηση ενός 16χρονου ο οποίος επιχείρησε να κάνει βουτιά στη λίμνη των πηγών Αώου, στο Μέτσοβο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Alpha, το άτυχο αγόρι έπαιζε με φίλους του όταν έπεσε μέσα στη λίμνη η μπάλα τους. Ο  16χρονος βούτηξε για να την πιάσει, χωρίς ποτέ να επανέλθει στην επιφάνια.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση της Πυροσβεστικής, στην οποία συμμετείχαν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα και η διασωστική λέμβος της 5ης ΕΜΑΚ.

Τελικά, ο 16χρονος ανασύρθηκε  χωρίς τις αισθήσεις του και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Μέτσοβο: Νεκρός εντοπίστηκε 16χρονος που βούτηξε σε λίμνη για να πιάσει μια μπάλα"

Ραφήνα: Τον σκότωσαν στο ξύλο έξω από μπαρ – Τα μοιραία χτυπήματα με σιδερογροθιά

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του άγριου ξυλοδαρμού ενός 42χρονου σε μπαρ στη Ραφήνα, καθώς τον χτύπησαν μέχρι θανάτου.

Όλα ξεκίνησαν για μια ασήμαντη αφορμή η οποία εξελίχθηκε σε τραγωδία… Το θύμα ήταν μαζί με την παρέα του στο μπαρ στη Ραφήνα. Κάποια στιγμή πηγαίνει τουαλέτα, εκεί υπήρξε μια μικρή ένταση (πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε παρεξήγηση για τη σειρά) και επιστρέφει στο σημείο που ήταν η παρέα του.

Ο 42χρονος μετά από λίγο πληρώνει, φεύγει από το μπαρ και έξω του επιτέθηκαν τέσσερα άτομα. Του έριχναν μπουνιές και κλωτσιές, ενώ χτυπήθηκε και με σιδερογροθιά, χτυπήματα που αποδείχθηκαν μοιραία.

Του προκάλεσαν πολύ σοβαρά τραύματα και εσωτερική αιμορραγία και έχασε τις αισθήσεις του.

Γυρω στις 3 τα ξημερώματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, τον διασωλήνωσαν άμεσα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε στα τραύματά του.

Η ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα το ΑΤ Ραφήνας έχει ξεκινήσει έρευνα για την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Κάποιοι μάλιστα είναι γνωστοί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ραφήνα: Τον σκότωσαν στο ξύλο έξω από μπαρ – Τα μοιραία χτυπήματα με σιδερογροθιά"

«Αγρίεψε» και ο Κιλιτσντάρογλου: «Θα δείξουμε στους Έλληνες τι θα γίνουν τα όπλα στα νησιά»

Φαίνεται πως το θέμα της «αποστρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα της – μακράς – προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, αφού με το θέμα ασχολήθηκε σήμερα και ο Κιλιτσντάρογλου.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ επισκεπτόταν συγγενή θανόντος στο επεισόδιο του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», άδραξε την ευκαιρία για ανθελληνικό κρεσέντο.

Αναφερόμενος στην «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Η κυβέρνηση (στην Τουρκία) θα αλλάξει, θα είμαστε στην εξουσία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι είμαστε Εθνικιστές. Ξέρουν πολύ καλά από ποια παράδοση προερχόμαστε και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. Ταυτόχρονα γνωρίζουν και τον αείμνηστο Ετζεβίτ και τον αείμνηστο Ερμπακάν. Ξέρουν πολύ καλά. Ας μιλήσουν τώρα, θα τους δείξουμε τι θα τα κάνουν τα όπλα σε αυτά τα νησιά όταν έρθουμε στην εξουσία». 

hurriyet/onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αγρίεψε» και ο Κιλιτσντάρογλου: «Θα δείξουμε στους Έλληνες τι θα γίνουν τα όπλα στα νησιά»"

Σαρλ Μισέλ – G7: Επιφυλακτικός για κυρώσεις στο ρωσικό χρυσό και το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου

Την επιφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξαγγελία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Μισέλ, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του και σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής που συζητείται στη σύνοδο. «Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός.

Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σαρλ Μισέλ – G7: Επιφυλακτικός για κυρώσεις στο ρωσικό χρυσό και το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου"

Κραυγή αγωνίας από μητέρα στο Βόλο- Πλήρωσε το λογαριασμό ρεύματος, δεν έχει λεφτά για τρόφιμα

Έκκληση για βοήθεια απευθύνει μια άνεργη μητέρα στο Βόλο που μεγαλώνει μόνη το παιδί της. Όπως κάνει γνωστό η Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου, πρόκειται για γυναίκα που δεν έχει δουλειά, κατάφερε να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος, ωστόσο τώρα δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει ούτε τρόφιμα, αλλά ούτε και πάνες για το παιδί της. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου « Ένα από τα δεκάδες μηνύματα που δεχόμαστε και κάθε εβδομάδα.

Έχοντας στηρίξει το τελευταίο μήνα χάρη στην αλληλοβοήθεια όλων μας δέκα οικογένειες με τρόφιμα και λάδι έχουμε ξεμείνει από το οτιδήποτε.
Μαμά μόνη της, ζήτησε την βοήθεια μας για ένα μικρό διάστημα , κυρίως για το 3 ετών παιδάκι της.

Τρόφιμα για παιδάκι, μπισκότα, δημητριακά , χυμοί, πάνες Νο6 καθώς και τρόφιμα μακράς διάρκειας και λάδι είναι απαραίτητα.
Για τα νωπά προϊόντα (κρέας, γάλα, γιαούρτι) συστήνουμε τη χρήση δωροεπιταγων.

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε πρακτικά, μια κοινοποίηση προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Για τους φίλους από μακριά που θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια μας για τις οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη μπορούν να το κάνουν μέσω PayPal στο
https://www.paypal.me/allilovoitheiavolos

Θα μας βρείτε ανθρώπινες ώρες στο 6987980749 και στο omadaallilovoitheiasvolou@gmail.com και με μήνυμα στη σελίδα.

Η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο της κοινωνίας ενάντια στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε.

Έχουμε μόνο ο ένας τον άλλον!».

magnesianews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κραυγή αγωνίας από μητέρα στο Βόλο- Πλήρωσε το λογαριασμό ρεύματος, δεν έχει λεφτά για τρόφιμα"

9.294 νέα κρούσματα, 13+3 θάνατοι και 93 διασωληνωμένοι με CoViD

Κοντά στο 16% η θετικότητα σύμφωνα με το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο. 

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν την Κυριακή 9.294 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό και 13+3 ακόμη θανάτους ασθενών με CoViD.

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 9.294   12.082      
Κρούσματα σε παιδιά 1.855 2.274
Σύνολο κρουσμάτων  3.616.874  3.607.580    
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 1.592   2.027
Νέοι θάνατοι 13+3*  8 
Σύνολο θανάτων 30.178      30.162    
Διασωληνωμένοι 93  88 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 44   41
Έξοδοι από τις ΜΕΘ - 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  216   222
Σύνολο τεστ PCR 11.590.536  11.582.569    
Σύνολο rapid tests  73.286.840   73.233.804  
Τεστ ημέρας 61.003   109.168     
Θετικότητα τεστ 15,23%      11,06%     

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 5.902 στην Αττική (7.122 χθες).
  • 696 στη Θεσσαλονίκη (913 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 745 από την Ανατολική Αττική (906 χθες).
  • 1.106 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.251 χθες).
  • 140 από τη Δυτική Αττική (219 χθες).
  • 685 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (835 χθες).
  • 1.674 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.022 χθες).
  • 770 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (946 χθες).
  • 699 από τον Πειραιά (841 χθες).
  • 83 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (102 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 64 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 94 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 6 στην ΠΕ Άνδρου
  • 75 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 49 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 14 στην ΠΕ Άρτας.
  • 185 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 63 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 8 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 21 στην ΠΕ Δράμας.
  • 49 στην ΠΕ Έβρου.
  • 174 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 2 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 60 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 65 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 41 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 450 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 10 στην ΠΕ Θάσου.
  • 27 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 64 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 2 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 64 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 48 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 8 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 64 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 4 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 8 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 6 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 205 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 29 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 12 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 41 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 141 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 57 στην ΠΕ Κω.
  • 31 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 185 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 104 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 40 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 21 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 4 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 76 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 126 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 20 στην ΠΕ Μήλου.
  • 64 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 21 στην ΠΕ Νάξου.
  • 24 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 29 στην ΠΕ Πάρου.
  • 20 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 57 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 34 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 128 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 32 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 187 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 15 στην ΠΕ Σάμου.
  • 54 στην ΠΕ Σερρών.
  • 15 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 23 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 38 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 51 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 10 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 15 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 58 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 261 στην ΠΕ Χανίων.263 στην ΠΕ Χίου.

 365 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (527 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "9.294 νέα κρούσματα, 13+3 θάνατοι και 93 διασωληνωμένοι με CoViD "

Σέρρες: Εκτροχιάστηκε το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από Δράμα για Θεσσαλονίκη

Επιβατικό τρένο εκτροχιάστηκε νωρίς το πρωί έξω από τη Λευκοθέα, πριν από τη Νεα Ζίχνη στις Σέρρες.

Η αμαξοστοιχία 1.631 εκτελούσε το δρομολόγιο Δράμα – Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο προϊστάμενος Υποστήριξης Κυκλοφορίας του ΟΣΕ Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Τούρτας «εκτροχιάστηκε το πρώτο φορείο, οι δύο πρώτοι τροχοί, ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε και οι δύο επιβάτες μεταφέρθηκαν στη Νέα Ζίχνη και στις Σέρρες».

Η κυκλοφορία στη γραμμή δεν έχει αποκαταστεθεί. «Εχει πάει στο σημείο αμαξοστοιχία βοηθείας προκειμένου να αποκαταστήσει το τρένο επί της γραμμής», σημείωσε ο κ. Τούρτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο δεν χρειάστηκε απεγκλωβισμός αλλά συνδρομή για τη μεταφορά καθώς η περιοχή ήταν σχετικά δύσβατη.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Σέρρες: Εκτροχιάστηκε το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από Δράμα για Θεσσαλονίκη "

Κίεβο: Χτυπήθηκε το σπίτι της Ελληνίδας πρόξενου στην πυραυλική επίθεση – Καλά στην υγεία τους οι υπάλληλοι της πρεσβείας

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από νέα ρωσική επίθεση με πυραύλους κοντά στο κέντρο του Κιέβου, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουκρανίας Ιχόρ Κλιμένκο στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Μάλιστα, από την επίθεση, χτυπήθηκε και το σπίτι της Ελληνίδας αναπληρώτριας πρόξενου. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας και η Ελληνίδα διπλωμάτης μεταφέρθηκε σώα και ασφαλής στο κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία. Σύμφωνα με πληροφορίες η οικία της έχει υποστεί ζημιές.

Το σύνολο των υπαλλήλων της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία τους, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν ενιαώροφο κτίριο κατοικιών και ένα κτιριακό συγκρότημα, όπου στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο, στο κέντρο του Κιέβου σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους πέντε, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, καθώς η Μόσχα εντατικοποιεί τα αεροπορικά πλήγματα στην Ουκρανία για δεύτερη ημέρα, μετέδωσε το Ρόιτερς.

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, δήλωνε λίγο νωρίτερα σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί “στα ερείπια”, γεγονός που σημαίνει ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

Γίνεται “για τον εκφοβισμό των Ουκρανών (…) καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του NATO”, σημείωσε εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο Κλίτσκο, ο οποίος μετέβη στο σημείο που επλήγη μερικές ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 28 και 30 στη Μαδρίτη.

Τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 06:30 (και ώρα Ελλάδος) στο Κίεβο, μισή ώρα αφότου ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικής άμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

“Μετά τον βομβαρδισμό του εχθρού, πυρκαγιά ξέσπασε σε εννιαώροφο κτίριο”, ανέφερε παράλληλα η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram.

Ένα 7χρονο κοριτσάκι διασώθηκε από τα ερείπια, πρόσθεσε ο δήμαρχος. “Είναι ζωντανή” και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν τώρα “να σώσουν τη μαμά της”, συνέχισε.

Ομάδα του AFP που μετέβη εκεί, είδε τους τρεις τελευταίους ορόφους του κτιρίου να φλέγονται και το κλιμακοστάσιό του να έχει καταστραφεί τελείως, ενώ η αστυνομία απέκλεισε την συνοικία.

“Πύραυλος καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου, τα θραύσματά του έπεσαν σε χωριό”, σημείωσε επίσης σε μήνυμά του στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα.

“Οι στρατιωτικοί μας κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τις επιθέσεις κατά της πόλης μας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε 100% την ασφάλεια στο Κίεβο ούτε αλλού στην Ουκρανία όσο η επίθεση αυτή συνεχίζεται”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κλίτσκο.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσι Γκοτσάρενκο ανακοίνωσε στο Telegram ότι οι Ρώσοι έριξαν 14 πυραύλους στο Κίεβο και την περιφέρειά του το πρωί.

Στην περιοχή της επίθεσης, πολλοί κάτοικοι είχαν κατέβει από τα κτίρια και πολλοί έκλαιγαν. Μια γυναίκα είχε κατέβει με το μπουρνούζι.

“Είναι η τρίτη φορά που βομβαρδίζουν εδώ. Ξύπνησα με την πρώτη έκρηξη, βγήκα στο μπαλκόνι και είδα πυραύλους να πέφτουν και άκουσα μια τεράστια έκρηξη και τα πάντα άρχισαν να δονούνται”, δήλωσε ο Γιούρι, ένας 38χρονος κάτοικος της περιοχής.

“Έπεσαν τέσσερις πύραυλοι από τις 06:30”, δήλωσε επίσης ο Έντουαρντ Τσκούτα, ο οποίος μένει κοντά. Ένα κτίριο “επλήγη απευθείας στους τελευταίους ορόφους και είδα με τα ίδια μου τα μάτια τραυματίες να βγαίνουν” από μέσα, διηγήθηκε.

Προηγούμενο ρωσικό πλήγμα στις αρχές Ιουνίου είχε στόχο εργοστάσιο στην περιφέρεια του Κιέβου και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό ενός ανθρώπου.

Στα τέλη Απριλίου άλλος ρωσικός βομβαρδισμός είχε πλήξει το ίδιο συγκρότημα κατοικιών στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μια Ουκρανή δημοσιογράφος του Radio Liberty σκοτώθηκε τότε στο διαμέρισμά της.

Σύνοδος κορυφής G7

Το νέο ρωσικό πλήγμα στην ουκρανική πρωτεύουσα σημειώθηκε μερικές ώρες πριν από την έναρξη της τριήμερης συνόδου κορυφής των χωρών της G7 στη νότια Γερμανία, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας, και την ώρα που η Ρωσία σημειώνει προόδους στην κατάκτηση του Ντονμπάς. Η ετήσια συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά ανεπτυγμένων κρατών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αρχίζει σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδος στις Βαυαρικές Άλπεις.

Ο Μπάιντεν έφτασε χθες, Σάββατο, το βράδυ στην Ευρώπη με στόχο να ενισχύσει και σε βάθος χρόνου τις τάξεις των Δυτικών απέναντι στη Μόσχα. Πέραν της συνόδου κορυφής της G7 κατά την οποία θα συζητηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί επίσης από την Τρίτη στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του NATO.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίεβο: Χτυπήθηκε το σπίτι της Ελληνίδας πρόξενου στην πυραυλική επίθεση – Καλά στην υγεία τους οι υπάλληλοι της πρεσβείας"

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ: Όλες οι πληρωμές μέχρι 1 Ιουλίου

Τα χρήματα που θα δοθούν στους δικαιούχους επιδομάτων και σε συνταξιούχους μέσα από προγραμματισμένες πληρωμές έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουλίου και την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών του υπουργείο Εργασίας από τον e-ΕΦΚΑ, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), για την εβδομάδα 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε 4,8 εκατομμύρια περίπου δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν, την περίοδο 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου, οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

– Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου θα καταβληθούν 546,6 εκατ. ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Ιουλίου σε 963.857 συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

– Την Τρίτη 28 Ιουνίου θα καταβληθούν 757,3 εκατ. ευρώ σε 1.490.353 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

– Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα καταβληθούν 755,8 εκατ. ευρώ σε 1.488.007 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

– Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα καταβληθούν 10,8 εκατ. ευρώ σε 27.800 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Ιουλίου, στη βάση του ν. 4778/2021.

– Τέλος, την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθούν 14,4 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 10 εκατ. ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 22 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 6,5 ευρώ σε 9.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

3. Από τον ΟΠΕΚΑ, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:

– 73,1 εκατ. ευρώ σε 173.900 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).

– 46,9 εκατ. ευρώ σε 225.257 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

– 34,7 εκατ. ευρώ σε 287.309 δικαιούχους για επίδομα στέγασης.

– 11,4 εκατ. ευρώ σε 11.433 δικαιούχους για επίδομα γέννησης.

– 11,9 εκατ. ευρώ σε 34.942 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

– 354.000 σε 2.500 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», (λόγω COVID-19).

– 250.100 ευρώ σε 785 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής.

– 217.900 ευρώ σε 6.155 δικαιούχους για επίδομα ομογενών-προσφύγων.

– 140.999 ευρώ σε 180 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων.

– 154.613 ευρώ σε 2.383 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ: Όλες οι πληρωμές μέχρι 1 Ιουλίου"

Από τη Δευτέρα διαθέσιμη η εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας – Αρχικά για τράπεζες & σούπερ μάρκετ

Από αύριο Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας αρχικά για τους εργαζομένους των τραπεζών και των μεγάλων σούπερ μάρκετ (με πάνω από 250 απασχολούμενους).

Ο λόγος για την εφαρμογή myErgani mobile app για τους εργαζόμενους, η οποία έχει αναβαθμιστεί προκειμένου να υποστηρίζει τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ήδη σύστημα ωρομέτρησης, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις ψηφιακές κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Ο μηχανισμός «ανάγνωσης» της ψηφιακής κάρτας είναι παρόμοιος με τη διαδικασία που ακολουθείτο για το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης κατά την περίοδο της πανδημίας.

Τι ακριβώς θα κάνουν οι εργαζόμενοι

Από 1ης Ιουλίου οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ (και σταδιακά το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα), κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, θα «σκανάρουν» στο Ergani CardScanner (δηλ. την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις) τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app, προκειμένου να δηλώνουν τη έναρξη και λήξη της εργασίας. Έτσι, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν επιπλέον μέσω της αναβαθμισμένης εφαρμογής myErgani mobile app να βλέπουν στην κινητή τους συσκευή σε μορφή ημερολογίου το πρόγραμμα που προδηλώνει ο εργοδότης, καθώς και την πραγματική απασχόληση που παρείχαν.

Το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα αποτελέσει τη βάση για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και μεγέθους. Από 1ης Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση και την ισχυρότερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου εργασίας και των υπερωριών των εργαζομένων, την αντιμετώπιση της μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας και τη διασφάλιση όρων δίκαιου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις»

Με την εφαρμογή της:

● Διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, που ικανοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση.

● Δημιουργείται το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, καθώς οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας θα γνωρίζουν πριν τον έλεγχο πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας.

● Προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές μαύρης ή υποδηλωμένης εργασίας.

● Κατοχυρώνονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.

Σημειώνεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης (π.χ. πλήρης, μερική, πρακτική άσκηση, μαθητεία, κ.λπ.) τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες, υπερωρίες), ενώ καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Το νέο καθεστώς για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις της πρώτης φάσης εφαρμογής (τράπεζες και σούπερ μάρκετ), το οποίο σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της χώρας, περιλαμβάνει τα εξής:

Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «κατεβάσουν» στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play και App Store, μέσω των επίσημων λογαριασμών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η εφαρμογή παρέχει στους εργαζόμενους της πρώτης φάσης (τράπεζες και σούπερ μάρκετ), πρόσβαση στην ατομική Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (σε μορφή QR Code), η οποία θα χρησιμοποιείται καθημερινά κατά την προσέλευση/αποχώρηση για την καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας ο εργαζόμενος θα προβάλλει τον QR κωδικό προς ανάγνωση από την αντίστοιχη εφαρμογή Ergani CardScanner mobile app που διατίθεται στους εργοδότες (διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν που ακολουθείτο για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού). Μετά την επιτυχή ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας, δηλαδή του QR code, ο εργαζόμενος θα βλέπει στην οθόνη ένα μήνυμα επιβεβαίωσης με τα στοιχεία της δήλωσης Κάρτας Εργασίας που πρόκειται να υποβληθεί αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app οι εργαζόμενοι θα βλέπουν επίσης (για κάθε εργοδότη ξεχωριστά, αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας) σε μορφή ημερολογίου τον προγραμματισμό του χρόνου εργασίας και τα πραγματικά δεδομένα απασχόλησης ανά ημέρα, με βάση τις πληροφορίες προσέλευσης/αποχώρησης που υποβάλλονται από τον μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας.

Το Ημερολόγιο Εργασίας που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Εργασίας και την Πραγματική Απασχόληση είναι επίσης άμεσα διαθέσιμο στον εργαζόμενο, εκτός από την ψηφιακή εφαρμογή και μέσα από τη διαδικτυακή πύλη για την ενημέρωση των εργαζόμενων.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή myErgani mobile app παρέχει πλήθος χρήσιμων πληροφοριών στο σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο σε όσους εργάζονται στις επιχειρήσεις που υιοθετούν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Μέσω της εφαρμογής ο εργαζόμενος, (αφού ταυτοποιηθεί με χρήση των κωδικών του taxisnet) αποκτά πρόσβαση στην καρτέλα χρήστη όπου είναι καταγεγραμμένα τα στοιχεία του ιδίου και του εργοδότη ή των εργοδοτών στους οποίους απασχολείται. Οι εργοδότες είναι ομαδοποιημένοι σε δύο κατηγορίες: Ενεργός και Παλαιότερος. Είτε απασχολείται σε έναν είτε σε περισσότερους εργοδότες ταυτόχρονα, η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης της εκάστοτε εργασιακής σχέσης και των βασικών της χαρακτηριστικών, όπως οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης. Επιλέγοντας κάποιον από τους εργοδότες, προβάλλονται αναλυτικά στοιχεία του εργοδότη και της σχέσης εργασίας.

Παράλληλα, ο εργαζόμενος μπορεί να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και τον αφορούν, μέσω προωθητικών ειδοποιήσεων (push notifications). Με στόχο τη διαφάνεια και την ολοκληρωμένη ενημέρωση του εργαζόμενου, η εφαρμογή παρέχει πρόσβαση σε όλες τις Δηλώσεις που υποβάλλονται από τον εργοδότη στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (π.χ. έναρξη/λήξη απασχόλησης, μεταβολές/υπερωρίες/υπερεργασία, άδειες κ.ά.). Το ίδιο συμβαίνει και για τις πληρωμές από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο των διαφόρων δράσεων οικονομικής ενίσχυσης πληγέντων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κ.α.. Επίσης, υπάρχει και ειδική ενότητα για την προβολή σημαντικών ανακοινώσεων από τους διαχειριστές του Π.Σ. Εργάνη ή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Β. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με την έναρξη της πρώτης φάσης εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας από 1/7/2022, οι επιχειρήσεις της πρώτης φάσης εφαρμογής έχουν την υποχρέωση να κοινοποιούν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, καθημερινά και άμεσα, σε πραγματικό χρόνο, τα στοιχεία του πραγματικού χρόνου εργασίας (γεγονότα έναρξης και λήξης της εργασίας) για κάθε εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία την εκάστοτε ημέρα στον χώρο της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης του συστήματος ωρομέτρησης (εφόσον διαθέτουν τέτοιο) με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη, ενώ αν αυτό δεν είναι εφικτό, το Υπουργείο Εργασίας διαθέτει την εφαρμογή Ergani CardScanner.

Η εφαρμογή Ergani CardScanner υποστηρίζει φορητές συσκευές (smartphone και tablet) με λειτουργικό σύστημα Android OS ή iOS. Είναι απαραίτητη η χρήση συσκευής με κάμερα και η απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω WiFi ή/και 4G δικτύου κινητής τηλεφωνίας, για την άμεση υποβολή των γεγονότων προσέλευσης/αποχώρησης του εργαζόμενου. Προτείνεται η δυνατότητα χρήσης και των δύο δικτύων (WiFi και 4G) ώστε να διασφαλίζεται η εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης σε περίπτωση τεχνικής βλάβης στο δίκτυο.

Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ταυτοποίησης με τους κωδικούς OΠΣ ΙΚΑ/ΕΦΚΑ της επιχείρησης ή με κωδικούς Παραρτήματος που έχουν δημιουργήσει στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ειδικά για τον μηχανισμό υποβολής δηλώσεων Κάρτας Εργασία. Οι εργοδότες έχουν πρόσβαση στις δηλώσεις Κάρτας Εργασίας που υποβάλλονται αυτόματα από την εφαρμογή CardScanner για κάθε ανάγνωση Ψηφιακής Κάρτας Εργαζομένου, καθώς τα δεδομένα αποθηκεύονται και είναι διαθέσιμα στον εργοδότη μέσω της διαδικτυακής πύλης του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Το σύνολο των σχετικών πληροφοριών θα αναρτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε ειδικό microsite στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασιας.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τη Δευτέρα διαθέσιμη η εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας – Αρχικά για τράπεζες & σούπερ μάρκετ"

Ουκρανία: Τουλάχιστον 5 τραυματίες από νέα ρωσική επίθεση με πυραύλους στο κέντρο του Κιέβου

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από νέα ρωσική επίθεση με πυραύλους κοντά στο κέντρο του Κιέβου, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουκρανίας Ιχόρ Κλιμένκο στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Συγκρότημα κατοικιών κοντά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, το οποίο είχε γλιτώσει από ρωσικά πλήγματα από τις αρχές Ιουνίου, επλήγη νωρίς σήμερα το πρωί από νέο ρωσικό βομβαρδισμό, σημείωσαν παράλληλα δημοσιογράφοι του AFP.

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, δήλωνε λίγο νωρίτερα σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί “στα ερείπια”, γεγονός που σημαίνει ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

Γίνεται “για τον εκφοβισμό των Ουκρανών (…) καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του NATO”, σημείωσε εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο Κλίτσκο, ο οποίος μετέβη στο σημείο που επλήγη μερικές ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 28 και 30 στη Μαδρίτη.

Τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 06:30 (και ώρα Ελλάδος) στο Κίεβο, μισή ώρα αφότου ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικής άμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

“Μετά τον βομβαρδισμό του εχθρού, πυρκαγιά ξέσπασε σε εννιαώροφο κτίριο”, ανέφερε παράλληλα η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram.

Ένα 7χρονο κοριτσάκι διασώθηκε από τα ερείπια, πρόσθεσε ο δήμαρχος. “Είναι ζωντανή” και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν τώρα “να σώσουν τη μαμά της”, συνέχισε.

Ομάδα του AFP που μετέβη εκεί, είδε τους τρεις τελευταίους ορόφους του κτιρίου να φλέγονται και το κλιμακοστάσιό του να έχει καταστραφεί τελείως, ενώ η αστυνομία απέκλεισε την συνοικία.

“Πύραυλος καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου, τα θραύσματά του έπεσαν σε χωριό”, σημείωσε επίσης σε μήνυμά του στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα.

“Οι στρατιωτικοί μας κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τις επιθέσεις κατά της πόλης μας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε 100% την ασφάλεια στο Κίεβο ούτε αλλού στην Ουκρανία όσο η επίθεση αυτή συνεχίζεται”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κλίτσκο.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσι Γκοτσάρενκο ανακοίνωσε στο Telegram ότι οι Ρώσοι έριξαν 14 πυραύλους στο Κίεβο και την περιφέρειά του το πρωί.

Στην περιοχή της επίθεσης, πολλοί κάτοικοι είχαν κατέβει από τα κτίρια και πολλοί έκλαιγαν. Μια γυναίκα είχε κατέβει με το μπουρνούζι.

“Είναι η τρίτη φορά που βομβαρδίζουν εδώ. Ξύπνησα με την πρώτη έκρηξη, βγήκα στο μπαλκόνι και είδα πυραύλους να πέφτουν και άκουσα μια τεράστια έκρηξη και τα πάντα άρχισαν να δονούνται”, δήλωσε ο Γιούρι, ένας 38χρονος κάτοικος της περιοχής.

“Έπεσαν τέσσερις πύραυλοι από τις 06:30”, δήλωσε επίσης ο Έντουαρντ Τσκούτα, ο οποίος μένει κοντά. Ένα κτίριο “επλήγη απευθείας στους τελευταίους ορόφους και είδα με τα ίδια μου τα μάτια τραυματίες να βγαίνουν” από μέσα, διηγήθηκε.

Προηγούμενο ρωσικό πλήγμα στις αρχές Ιουνίου είχε στόχο εργοστάσιο στην περιφέρεια του Κιέβου και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό ενός ανθρώπου.

Στα τέλη Απριλίου άλλος ρωσικός βομβαρδισμός είχε πλήξει το ίδιο συγκρότημα κατοικιών στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μια Ουκρανή δημοσιογράφος του Radio Liberty σκοτώθηκε τότε στο διαμέρισμά της.

Σύνοδος κορυφής G7 

Το νέο ρωσικό πλήγμα στην ουκρανική πρωτεύουσα σημειώθηκε μερικές ώρες πριν από την έναρξη της τριήμερης συνόδου κορυφής των χωρών της G7 στη νότια Γερμανία, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας, και την ώρα που η Ρωσία σημειώνει προόδους στην κατάκτηση του Ντονμπάς.

Η ετήσια συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά ανεπτυγμένων κρατών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αρχίζει σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδος στις Βαυαρικές Άλπεις.

Ο Μπάιντεν έφτασε χθες, Σάββατο, το βράδυ στην Ευρώπη με στόχο να ενισχύσει και σε βάθος χρόνου τις τάξεις των Δυτικών απέναντι στη Μόσχα.

Πέραν της συνόδου κορυφής της G7 κατά την οποία θα συζητηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί επίσης από την Τρίτη στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του NATO.

Πέντε μήνες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες το βράδυ ότι σχεδιάζει να μετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G7, επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση εισήλθε στον πέμπτο μήνα της. Αυτός αναμένεται να μιλήσει τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) και να ζητήσει εκ νέου την αποστολή βαρέων όπλων για να αντιμετωπίσει η χώρα του τα ρωσικά πυρά.

“Πρόκειται για ένα τέτοιου είδους στάδιο στον πόλεμο –ηθικά δύσκολο, συναισθηματικά δύσκολο. (…) Δεν πρόκειται απλώς για την καταστροφή των υποδομών μας, πρόκειται επίσης για την κυνική, υπολογισμένη πίεση στα αισθήματα του πληθυσμού”, σημείωσε. Όμως, “κανένας ρωσικός πύραυλος ούτε βομβαρδισμός δεν θα λυγίσει το ηθικό των Ουκρανών”.

Ο Ζελένσκι απηύθυνε ξανά έκκληση για μια αυξημένη δυτική βοήθεια σε εξοπλισμούς και σε αντιαεροπορικά συστήματα, κρίνοντας τις κυρώσεις “ανεπαρκείς”.

Σεβεροντονέτσκ

Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον πέμπτο μήνα του, οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν χθες σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντας τελείως υπό τον έλεγχό τους, έπειτα από σφοδρές μάχες, την στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ και διεισδύοντας στην γειτονική της Λισιτσάνσκ.

Η Σεβεροντονέτσκ “έχει καταληφθεί τελείως από τους Ρώσους”, αναγνώρισε χθες το απόγευμα ο δήμαρχός της Ολεξάντρ Στριούκ, την επομένη της ανακοίνωσης από τον ουκρανικό στρατό της απόσυρσής του από αυτή την πόλη, που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, για να υπερασπιστεί καλύτερα την Λισιτσάνσκ, η οποία βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Ντονέτς.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ Σέρχιι Χαϊντάι επιβεβαίωσε χθες το βράδυ την κατάληψη της Σεβεροντονέτσκ, υπογραμμίζοντας ότι η πόλη έχει “καταστραφεί στο 90%. Θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει κανείς εκεί”. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι διόρισαν “διοικητή” για την πόλη αυτή και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να διαφύγει κάποιος “παρά μόνον διασχίζοντας τα κατεχόμενα εδάφη”.

Παράλληλα όσον αφορά τον ουκρανικό νότο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι “περισσότεροι από 300 Ουκρανοί στρατιωτικοί και ξένοι μισθοφόροι και 35 μονάδες βαρέων όπλων (…) εξαλείφθηκαν σε μια ημέρα στην περιφέρεια του Μικολάγεφ”.

Η ρωσική επιχειρησιακή διοίκηση της νότιας περιοχής ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν τις “αμυντικές τους ενέργειες” αυξάνοντας σε ένταση τα πλήγματα, αλλά “χωρίς να βάζουν στο στόχαστρο νέους στόχους”.

Την ίδια ώρα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της, που αντιστέκεται στην πίεση των ρωσικών στρατευμάτων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πύραυλοι πλήττουν ξανά καθημερινά το κέντρο της πόλης

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Τουλάχιστον 5 τραυματίες από νέα ρωσική επίθεση με πυραύλους στο κέντρο του Κιέβου"

Τουρκία: Η μεγάλη εξαγωγική δύναμη αυτοκινήτων στην Ε.Ε.

Μπορεί η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία να είναι η μεγαλύτερη του κόσμου στο σύνολο των εταιριών της, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο των βιομηχανιών αυτοκινήτου της Ευρώπης, τον ACEA, το 2020 (για το οποίο υπάρχουν τα τελευταία στοιχεία) εισήχθησαν στις ευρωπαϊκές αγορές περί τα 3,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα.


Το συνολικό κόστος αυτών των οχημάτων ανήλθε στα 57,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι η αυτό συμβαίνει σε χώρες που έχουν δική τους παραγωγή αυτοκινήτων.

Από τα στοιχεία του ACEA προκύπτει ότι η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη προς την Ευρώπη είναι οι ΗΠΑ, με 20,4% του συνόλου των αυτοκινήτων που μπήκαν στην γηραιά ήπειρο και συνολικής αξίας 10,452 δισ. ευρώ. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι μεγάλες γερμανικές εταιρίες, όπως οι BMW και Mercedes εισάγουν στην Ευρώπη μερικά από τα πιο εμπορικά τους μοντέλα όπως τα μεγάλα SUV.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Βρετανία, εκτός Ευρώπης πλέον μετά το Brexit με 17,9% και αξία 9,182 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με 15,8% και 8,094 δισ. ευρώ αξία.

Στην τέταρτη θέση, και ελάχιστα πίσω από τις παραδοσιακές δυνάμεις παραγωγής αυτοκινήτου βρίσκεται η Τουρκία. Οι εισαγωγές στην Ευρώπη από την γειτονική μας χώρα αντιπροσωπεύουν το 12,3% του συνόλου των αυτοκινήτων και αξία 6,331 δισ. ευρώ.

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από τη Νότια Κορέα (10,7%, 5,51 δισ. ευρώ), το Μεξικό (8,0% και 4,098 δισ. ευρώ), τη Νότια Αφρική (4,6%, 2,366 δισ. ευρώ), το Μαρόκο (3,3% και 2,191 δισ. ευρώ), την Κίνα (3,3% και 1,709 δισ. ευρώ), την Σερβία (με 306 εκατομμύρια ευρώ), και όλες τις υπόλοιπες χώρες με ποσοστό 2,1% και αξία 1,096 δισ. ευρώ.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Η μεγάλη εξαγωγική δύναμη αυτοκινήτων στην Ε.Ε."

Γενί Σαφάκ: Ζήτημα «παράνομης κατοχής νησιών από την Ελλάδα» θα θέσει στη Σύνοδο της Μαδρίτης ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θίξει έξι θέματα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει, μεταξύ άλλων, ζήτημα για «παράνομη κατοχή νησιών από την Ελλάδα» ενώ θα αναφερθεί και στο θέμα του εξοπλισμού τους.

Αναλυτικά τα θέματα της ατζέντας του Ερντογάν, κατά την εφημερίδα:

1) Σουηδία και Φινλανδία: Το κύριο θέμα είναι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αν και η Σουηδία και η Φινλανδία δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, θα παρουσιαστούν στη σύνοδο κορυφής με στοιχεία για τα όπλα και την οικονομική και πολιτική υποστήριξη που παρέχουν οι δύο χώρες στην οργάνωση.

2) Η τελευταία κατάσταση στον επισιτιστικό διάδρομο: Ο διάδρομος για μεταφορά των σιτηρών που θα ανοίξει υπό την ηγεσία της Τουρκίας θα είναι επίσης στην ατζέντα της συνόδου κορυφής. Ο Ερντογάν θα συνεχίσει τις επαφές του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για μια λύση.

3) Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Ο Ερντογάν και η ομάδα του αναμένεται να συναντηθούν με τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό.

4) Προκλήσεις της Ελλάδας: Ένα άλλο θέμα που θα φέρει στην ατζέντα ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα αναφερθεί εξοπλισμό των νησιών.

5) Επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία: Η 5η επιχείρηση της Τουρκίας για την ασφάλεια των συριακών συνόρων και την εξάλειψη των περιφερειακών απειλών θα είναι επίσης ένα από τα θέματα ατζέντας του Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν αναμένεται να αξιολογήσει την επιχείρηση, η οποία σχεδιάζεται να αποτρέψει ένα νέο κύμα μετανάστευσης, στη σύνοδο κορυφής με τους ομολόγους του.

6) Η παγκόσμια οικονομική κρίση: Η παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε μετά την επιδημία του Covid-19 θα αξιολογηθεί στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης. Ο Ερντογάν θα θίξει επίσης την ενεργειακή κρίση στον κόσμο και έμμεσα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γενί Σαφάκ: Ζήτημα «παράνομης κατοχής νησιών από την Ελλάδα» θα θέσει στη Σύνοδο της Μαδρίτης ο Ερντογάν"

Τουρκία: Νέο παραλήρημα Οκτάι - «Είτε η Ελλάδα θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά, είτε θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους»

Ανεβαίνουν διαρκώς οι τόνοι από την πλευρά της Τουρκίας με την μία εμπρηστική δήλωση να διαδέχεται την άλλη. Την σκυτάλη πήρε μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απειλεί ευθέως την Ελλάδα ότι η χώρα του θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της στα νησιά του Αιγαίου αν δεν τα αποστρατικοποιήσει.

Ο Οκτάι μίλησε σήμερα στην εφημερίδα Μιλιέτ και μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά με την Ελλάδα: «Η Τουρκία κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια, από την Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά πρέπει αποστρατικοποιηθούν. Η Ελλάδα ή θα κάνει αυτό που πρέπει ή υπάρχει και η ιστορία στις αρχές του 20 αιώνα. Υπάρχει και η πρόσφατη ιστορία της Κύπρου. Η Ελλάδα ή θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά ή η Τουρκία θα αρχίσει να αμφισβητεί την κυριαρχία τους. Θα τα αμφισβητήσουμε και όπου φτάσει αυτό».

Επίσης σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ως παράδειγμα ακόμα και το Καστελόριζο δηλώνοντας: «Υπάρχουν νησιά, που βρίσκονται κάτω από την μύτη μας και στρατικοποιούνται. Αυτά είναι απειλεί για εμάς , δεν μπορούμε να τα και δεν μπορεί η Τουρκία να μην απαντήσει σε αυτήν πράξη της Ελλάδος».

Ο επόμενος γύρος των ελληνοτουρκικών στη Μαδρίτη

Αποφασισμένος να μην οξύνει τα πνεύματα, αλλά και να απαντήσει σε κάθε πιθανή πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλητικών ενεργειών. Το μήνυμα αυτό, δε, εκνεύρισε την Άγκυρα που είδε μετά από καιρό τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών να στηλιτεύει τις κινήσεις της.

Το «ζουμί», όμως, έγκειται στη στρατηγική, με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στη Σύνοδο της Μαδρίτης, με δεδομένη τη διαρροή από μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ότι ο κ. Ερντογάν θα θέσει ζήτημα νησιών, εφόσον «προκληθεί» από τον κ. Μητσοτάκη. «Αν τεθεί τέτοιο θέμα θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, στέλνοντας ένα μήνυμα στην Άγκυρα, ως προς τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, σε μια Σύνοδο που κύριο θέμα έχει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη συμπερίληψη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα σπεύσει να θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα, εν είδε παραπόνου προς τη Συμμαχία, αν και το μήνυμα θα είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν επιτρέπεται αστάθεια εντός του ίδιου του ΝΑΤΟ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Νέο παραλήρημα Οκτάι - «Είτε η Ελλάδα θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά, είτε θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους»"

Επιθέσεις με μολότοφ στα Εξάρχεια: Ελαφρά τραυματίας αστυνομικός – Δύο προσαγωγές

Επιθέσεις με βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν τα ξημερώματα, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ομάδες ατόμων πραγματοποίησαν καταδρομικές επιθέσεις, από τα μεσάνυχτα έως περίπου τις 2:00 τα ξημερώματα, στις οδούς Ζωοδόχου Πηγής, Κωλέττη, Χαριλάου Τρικούπη και Μπουμπουλίνας.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά και διακομίστηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ προσήχθησαν δύο άτομα.

Σημειώνεται, επίσης, από τις επιθέσεις προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιθέσεις με μολότοφ στα Εξάρχεια: Ελαφρά τραυματίας αστυνομικός – Δύο προσαγωγές"

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – G7: Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού στο πλαίσιο νέων κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ, πριν από την σύνοδο κορυφής της G7 που αρχίζει σε λίγες ώρες στη Γερμανία.

“Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα μετάσχει στην τριήμερη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στις Βαυαρικές Άλπεις.

Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρινίζει η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

“Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού”, πρόσθεσε ο Τζόνσον.

“Οφείλουμε να ‘στραγγίξουμε’ τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας”.

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η απαγόρευση του χρυσού στις λονδρέζικες αγορές, που αποτελούν σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, θα έχει “έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια”, σημειώνει η βρετανική κυβέρνηση.

Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπορούσαν να αγοράσουν χρυσό “για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις”, καταλήγει.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – G7: Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού"

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Θύελλα αντιδράσεων μετά τις καταγγελίες για τα «θαύματα» - Η ιστορία του Τιμίου Σταυρού

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα που έχει ξεσπάσει μετά τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριου, για την «απάτη ολκής» που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει στηθεί με όσα «θαυματουργά» συμβαίνουν εδώ και χρόνια στο μικρό εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων στο Λυκαβηττό.

Ο Μητροπολίτης ούτε λίγο ούτε πολύ εξήγησε στην εκπομπή «Εδώ Πελοπόννησος» πως «υπάρχει μια μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πολύς κόσμος, ότι δήθεν γίνονται θαύματα».

Από την πλευρά του, ο εφημέριος του ναού, Δημήτριος Λουπασάκης, που όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει «θαύματα» τα οποία έχουν καταγραφεί σε βίντεο κι έχουν αναρτηθεί στα social media, με τη χάρη του Τιμίου Σταυρού που έχει στην κατοχή του, μπορεί να μην έχει απαντήσει ευθέως ακόμα στις επιθέσεις, ωστόσο κάτι αφήνει να εννοηθεί «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» μέσα από τις ομιλίες του.



Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά, με τους πιστούς να έχουν διχαστεί, καθώς δεν ξέρουν τι να πιστέψουν, αφού η κάθε πλευρά εξακολουθεί... να λέει τα δικά της.

Από την άλλη, ο πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης φαίνεται πως εδώ και καιρό προετοιμαζόταν για την επίθεση αυτή, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που αναφέρθηκε μέσα από βίντεο τόσο στα θαύματα του Τιμίου Σταυρού όσο και στην ιστορία του, η οποία έχει ιδιαίτερο και ξεχωριστό ενδιαφέρον για εκείνον.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο Τίμιος Σταυρός πέρασε στα χέρια του μετά τον θάνατο της θείας του, Ειρήνης στις 9 Μαΐου 1990, η οποία ήταν η πρώτη που ανακάλυψε τις θαυματουργές του ιδιότητες, με αποτέλεσμα να την επισκέπτεται στην Κρήτη κόσμος από πολλά μέρη της χώρας κι όχι μόνο. Εκείνος από μικρό παιδί θυμάται να βρίσκεται συνεχώς κοντά της, με τον δρόμο της ιεροσύνης να έχει χαραχτεί από τότε μέσα του.

«Κάποια στιγμή τα θαύματα και η παρουσία του Τίμιου Σταυρού άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά, αφού ο Σταυρός αυτός είναι ουράνιος και δεν είναι επίγειος. Την ρώτησα κάποια μέρα και της είπα γιατί αντιστέκεται ο πειρασμός σ' αυτό τον Σταυρό; Και γιατί κάνει τόσα πολλά θαύματα, ενώ είναι απλό ξύλο; Και μου είπε 'Όταν θα έρθει η ώρα τότε θα σου πω τι είναι αυτός ο Σταυρός, για να τον έχεις υπόψιν σου'» ανέφερε σε ομιλία του και πρόσθεσε: «Στις 5 Μαΐου του 1990 καθόταν στην πολυθρονίτσα της προς το τέλος της ζωής της και είχα γονατίσει εγώ στο πάτωμα και είμαστε οι δυο μας, μέσα στο προσκυνητάρι της, είχα ακουμπήσει το κεφάλι μου στα γόνατά της και χωρίς να τη ρωτήσω μου είπε: “Παιδί μου, ο Σταυρός αυτός είναι από τον ουρανό και θα το δεις κάποια μέρα διότι ο Χριστός κάνει θαύματα και ο Χριστός δια μέσου του Σταυρού Αυτού θα κάνει αναρίθμητα θαύματα και θα γίνονται χιλιάδες θεραπείες. Ένα πράγμα μόνο σου λέω, να τον έχεις πάντοτε κοντά σου, να μην τον εκμεταλλευτείς ποτέ, να μη χρηματιστείς ποτέ».

Η ίδια, γνωστή στην Κρήτη και ως ασκήτρια γερόντισσα Ειρήνη, τον είχε συμβουλέψει για πολλά... «Μου είπε στο τέλος, όταν παιδί μου θα φύγω από αυτή τη ζωή κι όταν θα αναλάβεις το έργο του Σταυρού, τότε θα καταλάβεις πολλά και θα με νοήσεις, γιατί άλλο να σου τα λέω με τα χείλη μου κι άλλο να τα ζεις ο ίδιος. Να ζεις στον πειρασμό, να ζεις στα κυνηγητά και τις συκοφαντίες, να ζεις όλα αυτά στην ανθρώπινη ζωή».

Στην ίδια του ομιλία ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης αναφέρθηκε και στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, που υπήρξε δάσκαλός του, ο οποίος του είχε πει πως η εκκλησία θα αρχίσει να μιλάει για τον Τίμιο Σταυρό 30 χρόνια μετά την κοίμηση της γερόντισσας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Θύελλα αντιδράσεων μετά τις καταγγελίες για τα «θαύματα» - Η ιστορία του Τιμίου Σταυρού"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news