facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Χωρίς παράβολα οι άδειες οδήγησης που καταστράφηκαν ή χάθηκαν από τον «Daniel»

Τη μη καταβολή παραβόλων για το πάγιο τέλος χαρτοσήμου και εισφοράς υπέρ ΤΣΑ, εκτύπωσης του εντύπου της άδειας οδήγησης και απώλειας του εντύπου της άδειας οδήγησης στους πληγέντες της κακοκαιρίας «Daniel», προβλέπει εγκύκλιος που υπέγραψε η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 να υποβάλλουν στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών ή σε ΚΕΠ τα ανωτέρω δικαιολογητικά και επιπροσθέτως Δήλωση σε Αστυνομικό Τμήμα περί απώλειας ή καταστροφής του εντύπου της άδειας οδήγησης σε πληγείσα από την εν λόγω κακοκαιρία περιοχή.

Η εγκύκλιος καλύπτει τις ακόλουθες περιοχές:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας

  • Δήμος Μακρακώμης
  • Δήμος Στυλίδας
  • Δήμος Δομοκού
  • Δήμος Λαμιέων
  • Δημοτική Ενότητα Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας

Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

  • Δήμος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας
  • Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού
  • Δημοτική Κοινότητα Αλμυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Περιφερειακή Ενότητας Λάρισας

  • Δήμος Τυρνάβου
  • Δήμος Λαρισαίων
  • Δήμος Φαρσάλων
  • Δήμος Τεμπών
  • Δήμος Κιλελέρ
  • Δήμος Αγιάς
  • Δημοτική Κοινότητα Μεγάλου Ελευθεροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς, Δημοτική Κοινότητα Βερδικούσιας της Δημοτικής Ενότητας Βερδικούσιας, Δημοτική Κοινότητα Κρανέας της Δημοτικής Ενότητας Αντιχασίων και Δημοτικές Κοινότητες Καρυάς, Κρυόβρυσης, Συκαμινέας της Δημοτικής Ενότητας Καρυάς του Δήμου Ελασσόνας.

Περιφέρεια Αττικής

Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής

  • Δήμος Σαρωνικού

Περιφερειακή Ενότητα Νήσων

  • Δήμος Αίγινας
  • Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων
Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

  • Δήμος Ερμιονίδας
  • Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς παράβολα οι άδειες οδήγησης που καταστράφηκαν ή χάθηκαν από τον «Daniel»"

Καιρός αύριο: Σε ποιες περιοχές θα πέσουν βροχές και καταιγίδες – Έως τους 33 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου. Σε κάποιες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, ενώ σε άλλες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας και των δυτικών τμημάτων της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν πρόσκαιροι τοπικοί όμβροι στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Τις πρωινές ώρες στα δυτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με μικρή ενίσχυση από το απόγευμα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στη νησιωτική χώρα και τα βόρεια ηπειρωτικά τους 30 με 32 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 2 έως 5 και από το απόγευμα πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι τοπικοί όμβροι κυρίως στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας και των δυτικών τμημάτων της Θράκης.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το μεσημέρι ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 έως 5 και στα βόρεια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 και στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις κυρίως στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια ορεινά του νομού Λάρισας και τα δυτικά ορεινά των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το μεσημέρι – απόγευμα πρόσκαιρα ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Σε ποιες περιοχές θα πέσουν βροχές και καταιγίδες – Έως τους 33 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία"

Η Άγκυρα θέλει να κατασκευάσει τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη

Προχωρούν οι συνομιλίες Άγκυρας-Πεκίνου για την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, στην Ανατολική Θράκη, έχουν καταγράψει πρόοδο, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Είμαστε εδώ και πολύ καιρό σε συζητήσεις με μια κινεζική εταιρεία και η επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι πιθανή σε λίγους μήνες», τόνισε ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στην Άγκυρα σε δημοσιογράφους, ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης.

Όπως τόνισε, έχουν γίνει «επαρκείς διαπραγματεύσεις» «για ορισμένα συγκεκριμένα μέρη της συμφωνίας» σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

«Είμαστε αρκετά κοντά. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά δεν είναι σημαντικές. Συνεπώς, είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα κενά και να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα», ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει το τρίτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο στη νότια επαρχία Μερσίνης, με τον πρώτο αντιδραστήρα να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος.

Το δεύτερο εργοστάσιο έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί στη βόρεια επαρχία της Σινώπης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Άγκυρα θέλει να κατασκευάσει τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη"

Συνελήφθησαν 4 έμποροι ναρκωτικών στον Άγιο Παντελεήμονα μετά από τυχαίο έλεγχο σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο

Στα χέρια των Αρχών έπεσε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά στον Άγιο Παντελεήμονα και μετακινούνταν με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα στον Άγιο Παντελεήμονα συνελήφθησαν 2 Έλληνες, ηλικίας 37 και 42 ετών και 2 αλλοδαποί, ηλικίας 29 και 25 ετών, ως μέλη συμμορίας για, κατά περίπτωση, παράβαση της νομοθεσίας για ναρκωτικά και περί όπλων.

Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ την ώρα που έκαναν περιπολία εντόπισαν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα, με επιβαίνοντες τον 27χρονο και τον 42χρονο, και προέβησαν σε έλεγχο αυτών.

Κατά τον έλεγχο, εντός του οχήματος και στην κατοχή τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων ποσότητες διάφορων ναρκωτικών ουσιών και οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη ακόμη δυο ατόμων στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα ενώ στην κατοχή τους και στο σπίτι του 42χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-17,19 γραμμ. κοκαΐνης,
-33,45 γραμμ. κάνναβης (σοκολάτα),
-162,11 γραμμ. κάνναβης,
-127,02 γραμμ. κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,
-19,42 γραμμ. ECSTASY,
-1,06 γραμμ. MDMA,
-πλαστικό μπουκάλι περιέχον μεθαμφεταμίνη σε υγρή μορφή (SHISHA),
-περίστροφο,
-3 φυσίγγια,
-2 ζυγαριές ακριβείας,
-τα χρηματικά ποσά των 1.303 ευρώ και 346 δολλαρίων,
-5 κινητά τηλέφωνα και
-διάφορες συσκευασίες περιέχουσες ουσίες άγνωστου προελεύσεως και ναρκωτικά δισκία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο 42χρονος έχει απασχολήσει τις Αρχές κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, ενώ επιπλέον σε βάρος του εκκρεμούσε δικαστική απόφαση με την οποία διατάχθηκε η σύλληψή του για έκτιση υπολοίπου ποινής φυλάκισης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν 4 έμποροι ναρκωτικών στον Άγιο Παντελεήμονα μετά από τυχαίο έλεγχο σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο"

Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης: Για ποιους επανέρχονται τα διόδια

Τέλος στα δωρεάν διόδια στη Γέφυρα – Ρίου Αντιρρίου, στην Εγνατία οδό μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με την Ιονία οδό και στην Ιονία οδό, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, μπαίνει από αύριο για τα οχήματα έως των 3,5 τόνων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, μετά τις αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκη.

Τα διόδια θα καταβάλλονται κανονικά για τα συγκεκριμένα οχήματα από αύριο Σάββατο στις 6:00 π.μ.

Παράλληλα, δίδεται παράταση 48 ωρών, έως τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, στην εντολή για παύση είσπραξης διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από Νίκαια έως Μαλιακό Κόλπο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αναφέρει:

Αποκαθίσταται, σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και από τις 17:00, η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μετά την έγκριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της σχετικής εισήγησης από την Αυτοκινητόδρομος «Αιγαίο Α.Ε.».

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων. Μετά την πλήρη αποχώρηση των υδάτων από τα πρανή του Αυτοκινητοδρόμου και σχετική επιθεώρηση θα δοθεί σε κυκλοφορία και για βαρέα οχήματα. Εξαιρούνται του περιορισμού τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα κρατικά οχήματα κάθε κατηγορίας τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στις πληγείσες περιοχές καθώς και οχήματα άνω των 3,5 τόνων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά νεκρών ζώων.

Αίρεται, αύριο, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και από τις 6:00 π.μ. η εντολή παύσης είσπραξης διοδίων στα οχήματα έως 3,5 τόνων, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και κατά μήκος της Ιονίας Οδού (ανεξαρτήτως κατευθύνσεως)

Για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, ορίζεται παράταση 48 ωρών στην εντολή μη είσπραξης διοδίων στους ανωτέρω δρόμους. Επιπλέον, ορίζεται παράταση 48 ωρών, έως τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, στην εντολή για παύση είσπραξης διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από Νίκαια έως Μαλιακό Κόλπο (συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης: Για ποιους επανέρχονται τα διόδια"

Νέα Ερυθραία: Συνελήφθη 57χρονος για φοροδιαφυγή άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ

Συνελήφθη σήμερα Παρασκευή (15.9.2023) το πρωί στη Νέα Ερυθραία ένας 57χρονος, ο οποίος κατηγορείται για φοροδιαφυγή περισσότερων από 2 εκατ. ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο ενώ κατηγορείται και για άλλα αδικήματα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 57χρονος που συνελήφθη στη Νέα Ερυθραία, εργαζόταν ως διευθύνων σύμβουλος εταιρίας και κατάρτιζε πλαστά φορολογικά στοιχεία για φοροδιαφυγή.

Όπως προέκυψε, οι απώλειες εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τη μη καταβολή φόρων ανέρχονται στο ποσό των 2.100.000 ευρώ, ενώ ο συλληφθείς έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ερυθραία: Συνελήφθη 57χρονος για φοροδιαφυγή άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ"

Θεσσαλία: 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού τις τελευταίες ημέρες

Σε 181 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας.

Όπως είπε, ότι στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ στη Θεσσαλία προσήλθαν 1.429 άτομα το τελευταίο 24ωρο. Καταγράφηκαν 51 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 62 νέες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Παράλληλα, είχαμε 3 νέες νοσηλείες (12 συνολικά) για γαστρεντερίτιδα και 7 νέες νοσηλείες (15 συνολικά) για λοιμώξεις αναπνευστικού.

Η κ. Αγαπηδάκη έκανε γνωστό ότι δεν ανιχνεύθηκε κάποιο νέο εντεροπαθογόνο.

Όπως είπε, στη Λάρισα έχουν αναφερθεί 2 περιστατικά ύποπτα για λεπτοσπείρωση, με τον πρώτο έλεγχο ωστόσο να είναι αρνητικός. Όπως είπε, αναμένονται τα αποτελέσματα και των εργαστηριακών εξετάσεων.

Ενημέρωσε επίσης πως σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία συνεχίζεται η διανομή εξοπλισμού προστασίας στους κατοίκους χωριών της Καρδίτσας, δηλαδή γαλότσες, μάσκες, γάντια. Πρόκειται για την τρίτη διανομή που γίνεται.

Σχετικά με τα κουνούπια, είπε ότι αύριο θα υπάρχουν αποτελέσματα από τις παγίδες, ενώ ο έλεγχος για προνύμφες ήταν αρνητικός.

Η κ. Αγαπηδάκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να περιμένουν τα μηχανήματα και τα συνεργεία που θα συνδράμουν στον καθαρισμό από τις λάσπες.

Τέλος, έκανε λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές αλλά έδωσε έμφαση σε θέματα δημόσιας υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα φύγω από την περιοχή αν δεν βεβαιωθώ ότι όλοι είναι υγιείς».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλία: 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού τις τελευταίες ημέρες"

Blue Horizon: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ο υποπλοίαρχος και ο ναύκληρος

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο υποπλοίαρχος και ο ναύκληρος του πλοίου Blue Horizon για την υπόθεση δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του  δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αποφασίστηκε οι δύο άνδρες, μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, να παραμείνουν ελεύθεροι υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

Να θυμίσουμε πως την προφυλάκιση του πλοίαρχου και του ύπαρχου του Blue Horizon για το θάνατο του 36χρονου αποφάσισαν τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακρίτρια και εισαγγελέας μετά από τις πολύωρες απολογίες των συνολικά τεσσάρων συλληφθέντων.
 
«Ψυχίατρος είχε ενημερώσει το Λιμενικό για τον Αντώνη»

Ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος της οικογένειας του Αντώνη, μιλώντας στο LIVE NEWS είπε πως ήρθε σε επικοινωνία των Αντώνη, και αυτό που του είπε είναι πως το Λιμενικό είχε ενημερωθεί από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου με έγγραφο για τις ιδιαιτερότητες του Αντώνη.

«Ανέφεραν χαρακτηριστικά πως ήταν η διασκέδασή του να πηγαίνει στο πλοίο, να ρωτά εάν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Αυτό μου μου είπε είναι πως το Λιμενικό είχε ενημερώσει το πλήρωμα. Μάλιστα, μου ανέφερε πως είναι πεπεισμένος πως υπάρχουν κίνητρα πάνω στην ιδιαιτερότητα του Αντώνη. Για να γλιτώσουν από αυτόν».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Blue Horizon: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ο υποπλοίαρχος και ο ναύκληρος"

Αγαπηδάκη και ΕΛΑΣ μοιράζουν εξοπλισμό προστασίας στα χωριά της Θεσσαλίας

Το τρίτο μεγάλο φορτίο με εξοπλισμό προστασίας έφτασε σήμερα στη Θεσσαλία και ήδη η διανομή του ολοκληρώνεται στις πληγείσες περιοχές.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη μαζική διανομή που πραγματοποιήθηκε από την αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη που βρίσκεται στην περιοχή με τη συνδρομή κλιμακίου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα το υλικό περιλαμβάνει υποδήματα (γαλότσες) και ειδικά σετ αδιάβροχα που αντέχουν στη λάσπη, παντελόνι και σακάκι. Τονίζεται δε πως παράλληλα συνεχώς διανέμονται μάσκες για την προστασία των πολιτών.

Ας σημειωθεί πως τις πρώτες μέρες της κακοκαιρίας δεν επιτρεπόταν η διανομή καθώς είχε εκδοθεί οδηγία ο κόσμος να μην πλησιάζει τις πληγείσες περιοχές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγαπηδάκη και ΕΛΑΣ μοιράζουν εξοπλισμό προστασίας στα χωριά της Θεσσαλίας"

Άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Απαγόρευση κυκλοφορίας για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων

Από τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 15/09 αποδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε πριν από λίγο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Ο κ. Αρτοποιός για την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης διευκρίνισε ότι άνοιξε μόνο η αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και στο ρεύμα προς Αθήνα, αλλά και σε αυτό προς Θεσσαλονίκη και για οχήματα έως 3,5 τόνους.

Για τα οχήματα άνω 3,5 τόνων δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών του οδοστρώματος, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι εξαιρούνται τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα κρατικά οχήματα κάθε κατηγορίας που παρέχουν υπηρεσίας στις πληγείσες περιοχές καθώς και οχήματα άνω των 3,5 τόνων που χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά των νεκρών ζώων.

Παράλληλα τόνισε ότι στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές.  Στη συνέχεια ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 12.100 κλήσεις και έχει προβεί στην διάσωση 4.594 πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σημειώθηκαν 9.786 κλήσεις και 3.576 διασώσεις και συνολικά 3.070 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας μέχρι και αυτή την στιγμή προβαίνουν στην απάντληση υδάτων, σύμφωνα με τα αιτήματα των πολιτών, υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, ενώ προσέθεσε ότι ταυτόχρονα όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα σε πληγέντες των περιοχών της Θεσσαλίας.

«Είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό των συμπολιτών μας μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων» κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Απαγόρευση κυκλοφορίας για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων"

Στο ΣτΕ προσφεύγει επιχειρηματίας για το πρόστιμο 995.000 ευρώ για 199 αδήλωτες Airbnb βίλες στη Μύκονο

Πρόστιμο 995.000 ευρώ επιβλήθηκε από τη ΔΟΥ Αθηνών σε επιχειρηματία για την εκμίσθωση, κατά το περασμένο έτος, μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb), 199 πολυτελών βιλών στην Μύκονο. Η Δ.Ο.Υ. για κάθε μια από τις 199 βίλες επέβαλε αυτοτελές πρόστιμο των 5.000 ευρώ (συνολικά 995.000 ευρώ).

Το πρόστιμο επιβλήθηκε σε επιχειρηματία που όπως υποστηρίζει δραστηριοποιείται στο χώρο παροχής υπηρεσιών ανεύρεσης πελατών και στη μεσιτείας ακινήτων.

Φωτογραφίες από τις βίλες είχαν αναρτηθεί σε δυο πλατφόρμες της Μυκόνου. Οι 199 βίλες δεν είχαν εγγραφή στο τηρούμενο από την ΑΔΑΕ Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, ούτε είχαν τον προβλεπόμενο από το νόμο 4446/2016 Μοναδικό Αριθμό Ακινήτου.

Κατά της επιβολής του προστίμου ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης και την ανέπεμψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην αίτησή του (έχει καταθέσει και αίτημα έκδοση προσωρινής αναστολής) υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε καθοιονδήποτε τρόπο διαχειριστής των ακινήτων αυτών, εκτός από μόνο από μια περίπτωση.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η επιβολή του προστίμου είναι αντισυνταγματική, καθώς δεν κλήθηκε σε ακρόαση από η Δ.Υ.Ο. πριν την επιβολή του προστίμου, αλλά είναι και παράνομη, αφού το πρόστιμο επιβλήθηκε αυθαίρετα και καταχρηστικά, χωρίς καμία νόμιμη αιτιολογία.

Τέλος, υποστηρίζει ότι δεν έχει την ιδιότητα του διαχειριστή των επίμαχων ακινήτων, τα οποία μάλιστα στην πράξη επιβολής του προστίμου ούτε καν αναφέρονται ποια είναι αυτά.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ προσφεύγει επιχειρηματίας για το πρόστιμο 995.000 ευρώ για 199 αδήλωτες Airbnb βίλες στη Μύκονο"

Η «έκρηξη» ιατροδικαστή στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου: «Για ποιο λόγο νομίζετε ότι ήρθα εδώ; Να υπερασπιστώ την κατηγορούμενη;»

Επεισοδιακή ήταν η συνέχεια της κατάθεσης της ιατροδικαστή, Ουρανίας Δημακοπούλου η οποία ανέβηκε στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για δεύτερη μέρα ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων που προτάθηκε από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Οι επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε η μάρτυρας από την έδρα, η οποία την κάλεσε να εξηγήσει πώς κατάληξε στο συμπέρασμα ότι η Τζωρτζίνα δεν πέθανε από θανατηφόρα δόση κεταμίνης αλλά η αιτία που οδήγησε στην ανακοπή ήταν η υποθρεψία σε συνδυασμό με λοίμωξη αναπνευστικού και επιληψία, προκάλεσαν την έκρηξη της.

Χτυπώντας τα χέρια της στο βήμα η κ. Δημακοπούλου απευθύνθηκε στο δικαστήριο φωνάζοντας: «Μ’ έχετε εδώ 6 ώρες! Μου λέτε πως δεν διαβάζω τα ιατρικά έγγραφα! Μου λέτε ότι δεν έχω γνώση… Εμένα; Που είμαι εδώ, δέχομαι απειλές για τη ζωή μου; Λέτε πως δεν έχω γνώσεις ιατρικής; Δεν αντέχω άλλο… Ποιο όφελος έχω; Βάλλομαι χωρίς λόγο. Για ποιο λόγο νομίζετε ότι ήρθα εδώ; Να υπερασπιστώ την κατηγορούμενη; Δεν έχω πάρει ούτε 1 €. Ζητώ συγνώμη άλλα έχω εξαντλήσει τα περιθώρια για αυτά που ακούγονται. Αν ο κύριος Μπουζιάνης είχε λάβει τον ιατρικό φάκελο δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Αν είχε δώσει σαφή απάντηση δεν θα ήμουν εδώ».

«Ούτε εμείς σας μιλήσαμε. Ούτε σας εκφοβίσαμε…» ανέφερε η πρόεδρος στη μάρτυρας, σε μια προσπάθεια να την ηρεμήσει προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, και συνέχισε σημειώνοντας : «Αν είστε φορτισμένη συναισθηματικά δεν αφορά εμάς. Είμαστε εδώ για να δικάσουμε μια υπόθεση και θέλουμε να δούμε τι πραγματικά έχει συμβεί. Δεν σας κατηγορήσαμε για κάτι και δεν κατάλαβα από τι πυροδοτήθηκε όλο αυτό».

Η ιατροδικαστής , νωρίτερα, είχε επιμείνει στη θέση της πως η υγεία του παιδιού ήταν πολύ επιβαρυμένη κατά τη νοσηλεία της στο Παίδων όπου έφυγε από τη ζωή.

«Είχε λοίμωξη του αναπνευστικού. Είχε υγρούς ρόγχους, ίσως ήδη να είχε ξεκινήσει πνευμονικό οίδημα, Μαζί με την υποθρεψία είχε παράλληλα και λοίμωξη αναπνευστικού. Είχε επιληψία, είχε και λοίμωξη. Ένα παιδί σε πέντε μέρες έχει κάνει δέκα τέσσερα περιστατικά. Ήδη από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο το παιδί είχε σταδιοδρομηθεί» κατέθεσε η μάρτυρας και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναρωτήθηκε «Πόσο άλλο να αντέξει ένα παιδί;».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η «έκρηξη» ιατροδικαστή στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου: «Για ποιο λόγο νομίζετε ότι ήρθα εδώ; Να υπερασπιστώ την κατηγορούμενη;»"

Άγριο ξύλο στο κέντρο της Λαμίας- 40 νεαροί συνεπλάκησαν με λοστάρια και καδρόνια – (Vid)

Αγριο ξύλο έπεσε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής στο κέντρο της Λαμίας και πιο συγκεκριμένα επί της οδού Αγίου Νικολάου. Συμφωνα με καταστηματάρχες της περιοχής περίπου 40 άτομα νεαρής ηλικίας από 15 ως 20 ετών συνεπλάκησαν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία με αποτέλεσμα σκληρές εικόνες.

“Το έναν τον είχαν βάλει στο ΄έδαφος και τον χτυπούσαν με κλωτσιές, μπουνιές και αντικείμενα που είχαν στα χέρια τους. Με το που έφτασε η αστυνομία τράπηκαν σε φυγή οι περισσότεροι. 2-3 μόνο έμειναν για να δώσουν εξηγήσεις” έλεγε στο lamianow.gr κάτοικος της περιοχής.

Το άγριο περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τη 13.00 το μεσημέρι της Παρασκευής στην οδό Αγιου Νικολάου στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στην Παλαιά Δημοτική Αγορά. Όταν έφτασε η αστυνομία, ομάδες ΔΙΑΣ αλλά και η ασφάλεια και περιπολικά οι νεαροί είχαν εξαφανιστεί στα γύρω στενά. “Είχαμε ξανά επεισόδιο με νεαρούς, δύο ημέρες νωρίτερα. Με λιγότερα άτομα. Τότε δάρθηκαν με τα χέρια. Τώρα κρατούσαν λοστάρια και αντικείμενα” είπε στο lamianow.gr καταστηματάρχης της περιοχής.

Bίντεο με μαρτυρίες

lamianow

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριο ξύλο στο κέντρο της Λαμίας- 40 νεαροί συνεπλάκησαν με λοστάρια και καδρόνια – (Vid)"

Βόλος: Παραμένει μη πόσιμο το νερό – Τι δήλωσε ο Αχ. Μπέος

Μη πόσιμο παραμένει το νερό στην πόλη του Βόλου, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος σε συνέντευξη Τύπου, ενώ οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες συνεχίζονται.

Ο κ. Μπέος εκτίμησε πως τις επόμενες μέρες το νερό θα καταστεί πόσιμο ενώ για οποιαδήποτε άλλη χρήση του νερού παρέπεμψε στις ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την καταλληλότητά του.

Ανέφερε ακόμη πως η δημοτική αρχή έχει μοιράσει και θα συνεχίσει να μοιράζει πάνω από 10 εκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού για τις ανάγκες των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την υδροδότηση είπε πως όλος ο Βόλος έχει νερό ανέφερε με εξαίρεση την Άλλη Μεριά και ένα σημείο στον Άγιο Ονούφριο, εκτιμώντας πάντως πως μέχρι την Κυριακή θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και σε αυτές τις περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις καθαρισμού ο δήμαρχος Βόλου είπε ότι πάνω από 140 μηχανήματα καθαρίζουν την πόλη απομακρύνοντας λάσπη, κορμούς δέντρων και σκουπίδια και γνωστοποίησε πως από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει το πλύσιμο δρόμων και πεζοδρομίων, αρχής γενομένης από τις περιοχές της Νεάπολης και των Παλαιών που δεχθηκαν τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού και λάσπης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Παραμένει μη πόσιμο το νερό – Τι δήλωσε ο Αχ. Μπέος"

Νοσοκομείο Κιλκίς: Υπό κατάρρευση η Παθολογική Kλινική-SOS εκπέμπουν οι γιατροί

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η παθλογική κλινική του νοσοκομείο Κιλκίς.

Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι με επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, η Παθολογική κλινική του Γ. Ν. Κιλκίς κινδυνεύει να οδηγηθεί σε κατάρρευση, ενώ τα προγράμματα εφημέρευσης κρίνονται επισφαλή.

Οι ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Επιπλέον, το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των Παθολόγων, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου να υπηρετούν 4 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων.

Αναλυτικά η επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων:

Με την παρούσα  σας ενημερώνουμε για την δραματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας. Η λειτουργία της βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού ξεμένει από ειδικούς παθολόγους ιατρούς λόγω των συνεχών παραιτήσεων και των συνταξιοδοτήσεων. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι γιατροί της κλινικής προσπάθησαν με σειρά εγγράφων να αναδείξουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης και να ευαισθητοποιήσουν τις διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 4ης Υ.Πε., ώστε να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες και να δρομολογήσουν λύσεις.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν διαδοχικά τα ακόλουθα έγγραφα:

1)  Έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ.: 12932 / 21-11-2022,  το οποίο κοινοποιήθηκε στο Διοικητή του Γ. Ν. Κιλκίς, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς και στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

2)  Έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ.: 3230 / 14-03-2023, το οποίο κοινοποιήθηκε στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς και στην Διευθύντρια της Παθολογικής  Κλινικής.

3)  Έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ.:  4036 / 31-03-2023,  το οποίο στάλθηκε στο Διοικητή του Γ. Ν. Κιλκίς, στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στο Σωματείο Εργαζομένων και στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας

4)  Έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ.:  4037 / 31-03-2023,  το οποίο στάλθηκε στο Διοικητή του Γ. Ν. Κιλκίς, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στο Σωματείο Εργαζομένων, στην 4η ΥΠΕ και στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

Στα έγγραφα αυτά επισημαίνονται:

α) η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω υποστελέχωσης της Παθολογικής κλινικής

β) τα εξαντλητικά προγράμματα εφημεριών αμφίβολης νομιμότητας, που οδηγούν στην  πνευματική και σωματική τους εξουθένωση

γ) η υποχρέωση του μοναδικού εφημερεύοντα παθολόγου να καλύψει ταυτόχρονα την Παθολογική κλινική, την κλινική Ιώσεων (COVID-19) που βρίσκεται στην άλλη πτέρυγα του Νοσοκομείου, καθώς και τα δύο αντίστοιχα Τ.Ε.Π.

δ) οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη νοσηλεία και την υγεία των ασθενών λόγω της υποστελέχωσης

ε) η παραίτηση της Διευθύντριας της κλινικής από την επιτροπή κρίσεων λόγω πνευματικής, ψυχικής και σωματικής κόπωσης, που οφείλεται στην υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής.

Η μάστιγα των παραιτήσεων των νέων ιατρών που κατείχαν μόνιμη θέση στην Παθολογική κλινική, προκειμένου να  αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, η πρόσφατη συνταξιοδότηση της Διευθύντριας, οι παραιτήσεις ειδικευομένων ιατρών που συνεχίζουν την ολοκλήρωση της ειδικότητας τους σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία, σε συνάρτηση με την συνεχιζόμενη και μακροχρόνια υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό στο Γ. Ν. Κιλκίς, έχει σαν αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, την τραγική υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και την εξουθένωση του ιατρικού προσωπικού, το οποίο είναι επιφορτισμένο και με την επίβλεψη της κλινικής Ιώσεων που ακόμα εξακολουθεί να λειτουργεί (COVID-19).

Στον οργανισμό του Γ. Ν. Κιλκίς προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις ειδικών παθολόγων. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο μας η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε οριακή κατάσταση από τις συνεχόμενες εφημερίες (εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε πρόσφατα την πρώτη παραίτησή του), με ένα ιατρό παθολόγο αποσπασμένο από το Κ.Υ. Δροσάτου (όπου κατέχει μόνιμη θέση) και έναν ιδιώτη ιατρό παθολόγο που εφημερεύει με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).

Οι ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Επιπλέον, το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των Παθολόγων, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου να υπηρετούν 4 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η υποστελέχωση του Αξονικού Τομογράφου που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ασθενείς που χρήζουν αξονικής τομογραφίας να διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για μια διαγνωστική αξονική τομογραφία  απαραίτητη για τους Παθολόγους.

Εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, η Παθολογική κλινική του Γ. Ν. Κιλκίς κινδυνεύει να οδηγηθεί σε κατάρρευση, ενώ τα προγράμματα εφημέρευσης κρίνονται επισφαλή.

Οι ανησυχίες που εκφράζουμε σήμερα και σχετίζονται με τη συνέχιση της λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής, επιβεβαιώνονται και ενισχύονται με το τελευταίο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Διοικητή του Γ. Ν. Κιλκίς, στο Δ. Σ. του Νοσοκομείου, στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στο Σωματείο Εργαζομένων, στην 4η ΥΠΕ και στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας με ημερομηνία 11/09/2023 και

Αριθμ. Πρωτ.: 10268, το οποίο αναφέρεται στην παραίτηση του δεύτερου Ιατρού Παθολόγου, ΟΠΟΤΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΟ.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε καθημερινά ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση, ενώ ταυτόχρονα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εγκαταλείπει το ΕΣΥ αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Απαιτούμε την άμεση ενίσχυση με μόνιμες προσλήψεις της Παθολογικής κλινικής, για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Νοσοκομείο Κιλκίς: Υπό κατάρρευση η Παθολογική Kλινική-SOS εκπέμπουν οι γιατροί "

Η Apple θα επικαιροποιήσει το λογισμικό του iPhone 12 στη Γαλλία για να λυθεί η διένεξη για τα επίπεδα ακτινοβολίας

Η Apple ανακοίνωσε σήμερα πως θα εκδώσει μια επικαιροποίηση λογισμικού για τους χρήστες του iPhone 12 στη Γαλλία για να διευθετήσει μια διένεξη με τη γαλλική ρυθμιστική αρχή η οποία έδωσε εντολή να ανασταλούν οι πωλήσεις του συγκεκριμένου κινητού τηλεφώνου στη χώρα επειδή παραβιάζει τα όρια έκθεσης σε ακτινοβολία.

Η γαλλική κυβέρνηση καλωσόρισε την κίνηση αυτή και δήλωσε πως η επικαιροποίηση του λογισμικού θα δοκιμασθεί γρήγορα και αναμένεται ότι θα επιτρέψει να επαναληφθούν οι πωλήσεις αυτού του σχετικά παλαιού μοντέλου, που είχε κυκλοφορήσει το 2020.

Το Βέλγιο, το οποίο ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα εξετάσει ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το iPhone 12 μετά την αναστολή των πωλήσεών του από τη Γαλλία, καλωσόρισε επίσης την κίνηση, όμως δήλωσε πως θα συνεχίσει τη δική του επανεξέταση του τηλεφώνου και άλλων μοντέλων.

«Θα εκδώσουμε μια επικαιροποίηση λογισμικού για χρήστες στη Γαλλία για να καλύψουμε το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από τη γαλλική ρυθμιστική αρχή. Προσδοκούμε το iPhone 12 να συνεχίσει να είναι διαθέσιμο στη Γαλλία», ανέφερε σε δήλωσή της η Apple.

Ωστόσο η εταιρεία συνέχισε να αμφισβητεί τα γαλλικά ευρήματα για την ακτινοβολία, υποστηρίζοντας πως το iPhone έχει πιστοποιηθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμους ότι συμβαδίζει με τις παγκόσμιες προδιαγραφές.

Ειδικοί της βιομηχανίας λένε πως δεν υπήρξαν κίνδυνοι για την ασφάλεια επειδή τα όρια, που τίθενται από τις ρυθμιστικές αρχές και αφορούν τον κίνδυνο εγκαυμάτων ή καρδιακής προσβολής από την ακτινοβολία του τηλεφώνου, ορίζονται πολύ κάτω από τα επίπεδα για τα οποία οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως προκαλούν βλάβη.

«Υποψιάζομαι πως το όλο επεισόδιο θα ξεχαστεί γρήγορα», λέει ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής αναλυτής στη CCS Insight, υπογραμμίζοντας πως το iPhone 12 είναι ένα παλιό μοντέλο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Apple θα επικαιροποιήσει το λογισμικό του iPhone 12 στη Γαλλία για να λυθεί η διένεξη για τα επίπεδα ακτινοβολίας"

Ημαθία: Συνελήφθη οικιακή βοηθός για κλοπή 43.650 ευρώ

Συνελήφθη χθες (14 Σεπτεμβρίου 2023) το απόγευμα σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, μία γυναίκα για το αδίκημα της κλοπής.

Η συλληφθείσα εργαζόμενη ως οικιακή βοηθός σε σπίτι αλλοδαπής γυναίκας αφαίρεσε τμηματικά από τον περασμένο Μάιο έως και χθες το συνολικό χρηματικό ποσό των 43.650 ευρώ, σύμφωνα με δήλωση της παθούσας.

Στην κατοχή της βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 4.650 ευρώ, που όπως προέκυψε είχε αφαιρέσει λίγο νωρίτερα από το σπίτι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ημαθία: Συνελήφθη οικιακή βοηθός για κλοπή 43.650 ευρώ"

Πάτρα: Δύο γυναίκες αλληλοκατηγορήθηκαν για ενδοοικογενειακή βία και προέκυψε βιασμός!

Ζευγάρι γυναικών που είχαν ερωτική σχέση κατέληξε στα κρατητήρια ασφαλείας στην Πάτρα διότι αλληλοκατηγορήθηκαν για ενδοοικογενειακή βία

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news όλα συνέβησαν χθες (14-9-23), όταν δύο γυναίκες, ηλικίας 29 και 37 ετών, προσήλθαν στην Αστυνομία και η μια κατηγόρησε την άλλη για ενδοοικογενειακή βία.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των καταθέσεων για το βίαιο επεισόδιο η μια γυναίκα κατήγγειλε στους αστυνομικούς την άλλη πως την βίασε.

Οι δύο γυναίκες , που σύμφωνα με πληροφορίες συζούσαν, κρατούνται στην ΕΛΑΣ σε διαφορετικά κρατητήρια , καθώς πλέον τον λόγο έχει η δικαιοσύνη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Δύο γυναίκες αλληλοκατηγορήθηκαν για ενδοοικογενειακή βία και προέκυψε βιασμός!"

Τουρκία: Μήνυση κατά Βαρθολομαίου επειδή χρησιμοποιεί τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη

Μήνυση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατέθεσε ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, εκ των εμπνευστών της “Γαλάζιας Πατρίδας”, στην Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης υποστηρίζοντας ότι “ενήργησε εκτός των ορίων της δικαιοδοσίας του” επειδή χησιμοποιεί τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εθνικιστικής ισλαμιστικής εφημερίδας Γενί Ακίτ, στη μήνυση που υπέβαλε στην εισαγγελία ο δικηγόρος Τσαντάς Γκιουρόλ εκ μέρους της «Ένωσης Παγκόσμιας Στρατηγικής και Ναυτιλίας Γαλάζια Πατρίδα» αναφέρεται:

«Ο ύποπτος (sic) Δημήτρης Αρχοντώνης (σ.σ. το κατά κόσμον ονοματεπώνυμο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου), Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος του Ορθοδόξου Πατριαρχείου της Ιστανμπούλ, Βαρθολομαίος Α’, αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως “Οικουμενικός” και αντιμετωπίζεται ως αρχηγός κράτους 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων. Επιπλέον, ο ύποπτος, εκτός από τη φράση «Οικουμενικός Πατριάρχης», χρησιμοποιεί και τον τίτλο «Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης».

Ο δικηγόρος στην εν λόγω αναφορά παραθέτει επίσης τις επίσημες επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, τις επίσημες επαφές του με αρχηγούς κρατών ξένων χωρών, καθώς και τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2009 στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και τη δήλωση του στον δημοσιογράφο κατά την οποία είχε αναφέρει: «μας σταυρώνουν και νομίζω πως αισθάνομαι και εγώ το ίδιο», τη δήλωση του τέως Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψη του στις 28 Δεκεμβρίου του 2019 στην οποία ανέφερε: «Στο Φανάρι μαζί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο», σύμφωνα με τις οποίες, ο δικηγόρος επισημαίνει ότι ο Δημήτριος Αρχοντώνης με τις οικουμενικές του αξιώσεις αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και ότι όλες αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν στη «διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Τέλος, στο δημοσίευμα, τονίζεται ότι στην ποινική καταγγελία του απόστρατου υποναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ζητήθηκε να διαταχθεί έρευνα κατά του Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου του Ορθοδόξου Πατριαρχείου της Ιστανμπούλ Βαρθολομαίου Α’ και του Αρχιεπισκόπου της Ρωμαίικης Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής Ιωάννη Λαμπρινιάδη (σ.σ. αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με το κατά κόσμον όνομά του), οι οποίοι κατονομάζονται ως ύποπτοι, για τα αδικήματα της «Παράνομης ανάληψης δημοσίου αξιώματος» και «Διατάραξη της Ενότητας και Ακεραιότητας του Κράτους», να ληφθούν οι καταθέσεις τους, και σε βάρος τους να σχηματιστεί κατηγορητήριο και να κατατεθεί μήνυση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Μήνυση κατά Βαρθολομαίου επειδή χρησιμοποιεί τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη"

Πειραιάς: Ηλικιωμένος πυροβόλησε με καραμπίνα άνδρα – Σοβαρά τραυματισμένο το θύμα

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σήμερα (15.9.2023) το μεσημέρι στον Πειραιά, με έναν άνδρα, γύρω στα 30, να έχει τραυματιστεί σοβαρά. 

Ειδικότερα, οι πυροβολισμοί έπεσαν στην οδό Πραξιτέλους 147 στον Πειραιά. Ο δράστης, που είναι ηλικιωμένος, γύρω στα 60, χρησιμοποίησε καραμπίνα. 

Το αιματηρό περιστατικό έγινε σε πάρκινγκ αυτοκινήτων και ο άνδρας που δέχτηκε τα πυρά του ηλικιωμένου τραυματίστηκε σοβαρά. Το θύμα εργάζεται στο πάρκινγκ ως παρκαδόρος. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες στο newsit.gr, οι δυο άνδρες είχαν διαπληκτιστεί σήμερα το πρωί, πιθανά για μια θέση πάρκινγκ, με τον ηλικιωμένο να λέει  απειλητικά στον άνδρα ότι… θα επανέλθει.

Ο ηλικιωμένος διαμένει σε σπίτι δίπλα από το πάρκινγκ και σύμφωνα με μαρτυρίες είχε δημιουργηθεί και στο παρελθόν ένταση στο πάρκινγκ με τον ίδιο πρωταγωνιστή. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θύμα της επίθεσης δεν είχε τις αισθήσεις του όταν ξεκίνησε η μεταφορά του σε νοσοκομείο. 

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, το οποίο εφημερεύει. Τα αίτια της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ο δράστης συνελήφθη επί τόπου από δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Ηλικιωμένος πυροβόλησε με καραμπίνα άνδρα – Σοβαρά τραυματισμένο το θύμα"

Σουηδία: Για ανυπακοή κατηγορείται πάλι η Γκρέτα Τούνμπεργκ – Aπειλείται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγορήθηκε για ανυπακοή καθώς παράκουσε σε εντολή της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα Παρασκευή, λιγότερο από δύο μήνες αφότου καταδικάστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο για το ίδιο αδίκημα.

Στην 20χρονη Τούνμπεργκ είχε επιβληθεί πρόστιμο 1.500 σουηδικών κορωνών (130 ευρώ) από δικαστήριο της Σουηδίας στις 24 Ιουλίου επειδή συνέχισε να συμμετέχει σε διαμαρτυρία για το περιβάλλον, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας. Αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου η Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές της περιβαλλοντικής ομάδας Reclaim the Future έκλεισαν τον δρόμο για φορτηγά πετρελαίου στο λιμάνι του Μάλμε και απομακρύνθηκαν και πάλι με τη βία από τις αστυνομικές αρχές.

Η Τούνμπεργκ από μικρή ηλικία συμμετείχε σε πορείες για το κλίμα καταγγέλοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και δικαίως έγινε το πρόσωπο νεαρών ακτιβιστών για το κλίμα. Σε περίπτωση που καταδικαστεί μετά τη νέα σύλληψη, μπορεί να αντιμετωπίσει σκληρότερη ποινή. Η ανυπακοή σε αστυνομική εντολή επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών στη Σουηδία.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Για ανυπακοή κατηγορείται πάλι η Γκρέτα Τούνμπεργκ – Aπειλείται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών"

Πετρέλαιο: Ολοένα και ενισχύονται οι τιμές – Εντείνονται οι ανησυχίες ότι θα φτάσει τα 100 δολάρια

Ολοένα και «ανηφορίζουν» οι τιμές του πετρελαίου, που «κλείνει» την τρίτη διαδοχική εβδομάδα αυξήσεων. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής (15.09.23) ο μαύρος χρυσός «έπιασε» τα 94 δολάρια το βαρέλι. 

Την ίδια ώρα, αναλυτές «βλέπουν» τις τιμές του πετρελαίου να «σκαρφαλώνουν» στα 100 δολάρια το βαρέλι! «Το αργό στο Λονδίνο έχει πλέον εκτιναχθεί πάνω από 30% από το χαμηλό που είδαμε στα μέσα Ιουνίου, κάτι που αυξάνει τις προβλέψεις των αναλυτών ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι», επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρωί της Παρασκευής τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 65 σεντς, ή 0,7%, ανεβαίνοντας στα 94,35 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 67 σεντς, επίσης 0,7%, στα 90,83 δολάρια. Μάλιστα, οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν κατά περίπου 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως λένε οι αναλυτές, τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για την οικονομία στην Κίνα, σε συνδυασμό με τις αναφορές για κατανάλωση ρεκόρ του πετρελαίου, ενισχύουν τις τιμές αλλά και τους φόβους για την «εκτίναξή» τους.

Αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα σχέδια των Κεντρικών Τραπεζών ανά τον κόσμο, οι οποίες αναζητούν ενδείξεις για χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, προκειμένου να κλείσουν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

«Οι αγορές πετρελαίου πρέπει τώρα να εξετάσουν εάν τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι μια πιθανότητα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, δεδομένης της έκτασης των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+», σχολίασε από την πλευρά του ο Vivek Dhar της Commonwealth Bank of Australia. «Τα χαμηλότερα παγκόσμια αποθέματα αργού θέτουν τις τιμές σε κίνδυνο αυξημένης αστάθειας», είπε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρέλαιο: Ολοένα και ενισχύονται οι τιμές – Εντείνονται οι ανησυχίες ότι θα φτάσει τα 100 δολάρια"

Δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας από 18/9 έως 22/9

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διαρκούς χαρτογράφησης της υφιστάμενης κατάστασης στο σχολικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συνεκτιμώντας υγειονομικές παραμέτρους, την ανάγκη ολοκλήρωσης του ενδελεχούς ελέγχου και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς πρόσβασης στα σχολεία, ανακοινώνουν τη μη διεξαγωγή μαθημάτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Από την πρώτη στιγμή, μετά τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς συνεργάζονται στενά για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή των μαθητριών/μαθητών και των δασκάλων και καθηγητών στο σχολικό περιβάλλον. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων εντός της χρονικής διάρκειας του τρέχοντος σχολικού έτους.

Τέλος, το ΥΠΑΙΘΑ εργάζεται εντατικά με γνώμονα τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πλέον βιώσιμων και αποτελεσματικών λύσεων και δεσμεύεται ότι θα βρίσκεται δίπλα σε όλους τις/τους μαθήτριες/μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Η σχετική απόφαση ΕΔΩ

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας από 18/9 έως 22/9"

Φρικιαστική έκκληση στη Λιβύη μετά τις πλημμύρες: Μη θάβετε τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες οργανώσεις αρωγής έκαναν σήμερα έκκληση προς τις αρχές της Λιβύης να σταματήσουν να ενταφιάζουν τα θύματα των πλημμυρών σε ομαδικούς τάφους, μετά την έκθεση του ΟΗΕ που έδειξε ότι περισσότεροι από 1.000 νεκροί έχουν μέχρι στιγμής ταφεί με αυτό τον τρόπο.

Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Λιβύη προκάλεσαν την καταστροφή δύο φραγμάτων με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα, μιας πόλης στα ανατολικά της χώρας, να ισοπεδωθούν.

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται.

«Καλούμε τις αρχές στις κοινότητες που έχουν χτυπηθεί από την τραγωδία να μη σπεύδουν σε ομαδικές ταφές ή ομαδικές αποτεφρώσεις», αναφέρει ο δρ Καζουνόμπου Κοτζίμα, ειδικός στον τομέα της βιοασφάλειας στο Πρόγραμμα Υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ, σε κοινή ανακοίνωση που εστάλη από αυτή την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και την Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η ανακοίνωση ζητεί καλύτερη διαχείριση στις ταφές σε σωστά οριοθετημένους, καταγεγραμμένους ατομικούς τάφους αναφέροντας ότι οι βιαστικές ταφές μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικό πόνο μεγάλης διάρκειας για τους συγγενείς των νεκρών αλλά και κοινωνικά και νομικά προβλήματα, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη κάνει λόγο για περισσότερα από 1.000 πτώματα στην Ντέρνα και τουλάχιστον 100 στην Αλμπάιντα τα οποία ενταφιάστηκαν σε ομαδικούς τάφους μετά τις πλημμύρες της 11ης Σεπτεμβρίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρικιαστική έκκληση στη Λιβύη μετά τις πλημμύρες: Μη θάβετε τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους"

Μελίνα Παρασκάκη: Στο Εφετείο η αναισθησιολόγος για τον θάνατο της 4χρονης μετά από επέμβαση ρουτίνας

Αναβιώνει στο εφετείο η υπόθεση που συντάραξε τη χώρα, με τον θάνατο της μικρής Μελίνας στην Κρήτη, μετά από επέμβαση ρουτίνας…

Με την απολογία της κατηγορούμενης αναισθησιολόγου συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης η δίκη για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, που έχασε την ζωή της μετά από εγχείρηση ρουτίνας στο Βενιζέλειο τον Δεκέμβριο του 2015.

Η γιατρός αυτή την ώρα παρουσιάζει στο δικαστήριο τη θέση της αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στα τέλη Δεκεμβρίου, πριν από 8 χρόνια, και οδήγησαν στο θάνατο την 4χρονη και απαντά στις ερωτήσεις τις έδρας και των συνηγόρων. Με την απολογία της αναισθησιολόγου μπαίνει στην τελική ευθεία η εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και πρόταση του εισαγγελέα και η απόφαση του δικαστηρίου.

Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό μετά από παρέμβαση του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου. Πρωτοδίκως η αναισθησιολόγος είχε αθωωθεί. Ωστόσο ο Εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση και η υπόθεση επρόκειτο να κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

Όμως, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης έκανε δεκτή την ένσταση που κατέθεσε η υπεράσπιση της αναισθησιολόγου για αοριστία της αιτιολογίας και απέρριψε ως απαράδεκτη την έφεση του εισαγγελέα.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της 4χρονης, αλλά και του κ. Ντογιάκου που ζήτησε την εξέταση του σκεπτικού της απορριπτικής απόφασης. Τελικά το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του κ. Ντογιάκου και η υπόθεση οδηγήθηκε πάλι στις δικαστικές αίθουσες.

Όπως είναι γνωστό, η αναισθησιολόγος του Βενιζελείου κατηγορείται ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο κατά τη διαδικασία της αφύπνισης και της αντιμετώπισης της αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε η 4χρονη Μελίνα, με επίμονο βφρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, η γιατρός φέρεται να χορήγησε ενδομυϊκώς με υπερβολικά ταχεία έγχυση και εφάπαξ δόση 200 Mgr αδρεναλίνης, ενώ δεν χορήγησε άμεσα, εντός των πρώτων 5 λεπτών, ως όφειλε, τις κατάλληλες βρογχοδιασταλτικές ουσίες, γεγονός που πυροδότησε αλυσιδωτή έκπτωση πολλαπλών οργάνων, πνευμονικό οίδημα και καρδιογενή καταπληξία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μελίνα Παρασκάκη: Στο Εφετείο η αναισθησιολόγος για τον θάνατο της 4χρονης μετά από επέμβαση ρουτίνας"

Πιστοποιητικό ταξινόμησης οχημάτων: Μόνο ψηφιακά μέσω του gov.gr από το Σάββατο – Η διαδικασία

Μόνο ψηφιακά μέσω του gov.gr θα πραγματοποιείται από το Σάββατο 16/9/2023 η έκδοση και η διακίνηση του πιστοποιητικού ταξινόμησης οχημάτων για τη χορήγηση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρεται σε κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ, είναι μια ψηφιακή υπηρεσία με σημαντική προστιθέμενη αξία στους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Σημειώνεται, ότι μόνο το 2022 ταξινομήθηκαν σχεδόν 290.000 οχήματα και μέχρι σήμερα οι συναρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση των οχημάτων εκτύπωναν και διακινούσαν περισσότερα από 800.000 έγγραφα το χρόνο.

Αφορά όλες τις κατηγορίες οχημάτων

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Ταξινόμησης αφορά σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων (καινούρια και μεταχειρισμένα) που εισάγονται στη χώρα μας και με αυτό εκτελούνται οι απαραίτητες ενέργειες μέχρι την οριστικοποίησή του και την υποβολή του στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, για τη χορήγηση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

Όπως τονίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν, η ψηφιακή ταξινόμηση οχημάτων είναι μια διαδικασία διαφανής στο σύνολό της, καθώς παρέχει συστημική ακολουθία ελέγχων και διασφαλίζει την επικοινωνία διαφορετικών συστημάτων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ελέγχει αυτόματα την τήρηση των προϋποθέσεων και των προαπαιτούμενων περιορισμών (π.χ. για οχήματα πολυτέκνων ή και ΑμεΑ). Συγχρόνως, παρέχει διαβαθμισμένη πρόσβαση όλων των εμπλεκομένων μερών στα απαραίτητα στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο τίθεται οριστικά τέλος σε μία χρονοβόρα διαδικασία και επιχειρήσεις, πολίτες, τελωνειακές Αρχές, αλλά και οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών, εξοικονομούν πόρους και χρόνο.

Καταργείται η προσκόμιση 5 δικαιολογητικών

Με την ηλεκτρονική διαδικασία καταργείται η προσκόμιση στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών των ακόλουθων πέντε δικαιολογητικών:

  • πιστοποιητικό ταξινόμησης
  • πιστοποιητικό συμμόρφωσης (για τα καινούργια οχήματα)
  • έγκριση τύπου οχήματος
  • τιμολόγια πώλησης
  • αποδεικτικό πληρωμής τελών αδείας (για τις περιφέρειες που υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω RF).
Η διαδικασία βήμα-βήμα

Η διαδικασία, όπως σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν, είναι απλή και φιλική για τους ενδιαφερόμενους. Εισαγωγείς, αντιπρόσωποι και εταιρείες διεκπεραίωσης εισέρχονται στο Gov.gr επιλέγοντας την κατηγορία «Περιουσία και Φορολογία», ακολούθως την υποκατηγορία «Οχήματα» και στη συνέχεια «Ταξινόμηση Οχήματος». Έχουν, επίσης, τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας να λάβουν και να εκτυπώσουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Ταξινόμησης Οχήματος, το οποίο εκδίδεται σε μορφή εγγράφου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Gov.gr και φέρει μοναδικό αναγνωριστικό επαλήθευσης.

Σημειώνεται ότι ειδικά, όσον αφορά στα μοτοποδήλατα, των οποίων η άδεια κυκλοφορίας εκδίδεται από τα Τμήματα Τροχαίας και τα Αστυνομικά Τμήματα, οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν και εκτυπώνουν το Πιστοποιητικό Ταξινόμησης μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του gov.gr, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να το προσκομίσουν στα Τμήματα Τροχαίας και τα Αστυνομικά Τμήματα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό ταξινόμησης υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τέθηκε σε λειτουργία στις 19/5/2023 όταν και δημοσιεύτηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μέχρι τις 15/9/2023 λειτουργεί σε πιλοτικό στάδιο.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιστοποιητικό ταξινόμησης οχημάτων: Μόνο ψηφιακά μέσω του gov.gr από το Σάββατο – Η διαδικασία"

Εντοπίστηκαν DNA και αποτυπώματα του Τούρκου που συνελήφθη στο αεροδρόμιο στο αυτοκίνητο και στο σπίτι στη Λούτσα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της πρωτοφανούς εκτέλεσης των έξι ανδρών στη Λούτσα καθώς, όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση εντόπισαν στο σπίτι που διέμεναν τα θύματα στη Λούτσα αλλά και στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, αποτυπώματα και DNA του Τούρκου που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος λίγες ώρες μετά το μακελειό.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα αποτυπώματα του βρέθηκαν τόσο εντός του σπιτιού στη Λούτσα, όσο και εντός του αυτοκινήτου, το πιθανότερο είναι ο 32χρονος να συναντήθηκε με τα θύματα, να επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο με σκοπό να διαφύγουν από την Ελλάδα και στη συμβολή των οδών Αρίωνος και Ακροπόλεως, να άνοιξε την πόρτα και να ακολούθησε το μακελειό. 
 
Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί, μετά από ανάλυση κάποιων εκ των κινητών των θυμάτων και του συλληφθέντα, έχουν εντοπίσει συνομιλίες γραμμένες στα τουρκικά οι οποίες πρόκειται να προσφέρουν περισσότερα στοιχεία και ίσως να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εντοπίστηκαν DNA και αποτυπώματα του Τούρκου που συνελήφθη στο αεροδρόμιο στο αυτοκίνητο και στο σπίτι στη Λούτσα"

Ξεκινά τις επόμενες ώρες η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες – Νέα σύσκεψη Μητσοτάκη με το συντονιστικό στη Λάρισα

Για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις ενέργειες στις πληγείσες περιοχές και την πορεία αποκατάστασης ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες, η οποία σε χρόνο – ρεκόρ ξεκινά τις επόμενες ώρες. Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ. Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τον ρυθμό συλλογής νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές ο οποίος προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τονίζεται δε ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε πολύ σύντομα να δοθεί σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης με ασφάλεια. Θα ακολουθήσει, σήμερα το απόγευμα, αναλυτική ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Πρόεδρος ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά τις επόμενες ώρες η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες – Νέα σύσκεψη Μητσοτάκη με το συντονιστικό στη Λάρισα"

Αλέξης Κούγιας για δίκη Πισπιρίγκου: Επιλέγουν να καλέσουν μια «Κατίνα» κι όχι σοβαρούς επιστήμονες

Επίθεση κατά της προέδρου και της εισαγγελέως στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία σε βάρος της κόρης της Τζωρτζίνας εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής ο συνήγορος της κατηγορούμενης, Αλέξης Κούγιας.

Αφορμή αποτέλεσε το ότι, σύμφωνα με τον κ. Κούγια, «η κυρία εισαγγελέας ζήτησε να δεχθούμε να διαβάσουμε μηνύματα από μια κυρία Κατίνα, φίλη της κατηγορούμενης, που μιλούσαν για καφετζούδες».

«Το δικαστήριο, δηλαδή, απείλησε ότι θα καλέσει μια κυρία Κατίνα για τα κουτσομπολιά και όχι έγκριτους επιστήμονες» πρόσθεσε ο κ. Κούγιας.

Από τα βέλη του Αλέξη Κούγια δεν ξέφυγε και ο τοξικολόγος κ. Ράικος λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κατηγορία της κεταμίνης προήλθε από μια «καινοφανή μέθοδο ενός τοξικολόγου από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος ισχυρίζεται ότι τη βρήκε με ένα καινούργιο μηχάνημα που δεν ξέρουμε ποιο είναι. Δείτε με ποιο θράσσος κ. Ράικος παραπλάνησε τη Δικαιοσύνη μέχρι τώρα».

Όσον αφορά την αντιπαράθεση που είχε χθες, Πέμπτη, με την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου επέμεινε στο ότι ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης «δεν λέει πουθενά για ανθρωποκτονία στο πόρισμά του. Στο συμπέρασμά του λέει θάνατος από κεταμίνη».

Πρόσθεσε, δε, ότι είπε προς την πρόεδρο ότι «αν προσπαθείτε να εξουδετερώσετε καθετί που είναι για την υπεράσπιση της κατηγορούμενης εγώ δεν θα το επιτρέψω».

Σχετικά με την κατάθεση της μάρτυρος υπεράσπισης, της ιατροδικαστού Ουρανίας Δημακοπούλου, ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι «με πλήρως επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο κι όχι με κουτσομπολιά, απέδειξε ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας δεν οφείλεται στην κεταμίνη» λέγοντας ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας «ήταν θάνατος από σύνδρομο τεσσάρων αιτίων».

Σημείωσε, τέλος, ότι το δεύτερο για το οποίο υπήρξε αντίδραση είναι επειδή η κυρία Δημακοπούλου έδειξε αυτά που επισήμανε ο κ. Μπουζιάνης, ότι δεν έγιναν σωστές παθολογοανατομικές εξετάσεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλέξης Κούγιας για δίκη Πισπιρίγκου: Επιλέγουν να καλέσουν μια «Κατίνα» κι όχι σοβαρούς επιστήμονες"

Market Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Άνοιξε σήμερα η διαδικασία των αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

Υπογραμμίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης.

Χρήματα
Ακολουθούν 12 χρηστικές ερωτήσεις:
  1. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Market Pass;

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

  • τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεν δικαιούνται να αιτηθούν:

α) Φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού του 2022 ως εξαρτώμενα μέλη ή ως φιλοξενούμενοι
β) Φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το
φορολογικό έτος 2022.
δ) Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής

  1. Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.

Παραδείγματα:

  1. Ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων;

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται από σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. Λόγω της παράτασης της υποβολής φορολογικών δηλώσεων που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα, για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών η έναρξη του διαστήματος υποβολής αίτησης ενδέχεται να διαφοροποιείται ελαφρώς. Σε κάθε περίπτωση, τελική ημερομηνία υποβολής αίτησης είναι η Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

Εξαίρεση αποτελούν οι δικαιούχοι του προηγούμενου Market Pass για τους οποίους δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Το σύστημα θα εντοπίσει μέσω εσωτερικής αυτεπάγγελτης διαδικασίας και θα πιστώσει το ποσό στο μέσο που είχαν επιλέξει και παλιότερα (τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή χρεωστική κάρτα). Ωστόσο, αν για οποιοδήποτε λόγο, θέλει κανείς να διορθώσει τα στοιχεία ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού του ή να αλλάξει μέσο στο οποίο θα πιστωθεί η ενίσχυση (π.χ. από τραπεζικό λογαριασμό να επιλέξει ψηφιακή χρεωστική κάρτα και το αντίστροφο), τότε πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα αυστηρά στο διάστημα μεταξύ Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου 2023 και Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023. Υπογραμμίζεται ότι, εάν δεν προβεί σε κάποια αίτηση μεταβολής στοιχείων ή αλλαγής επιλογής εντός της παραπάνω προθεσμίας, η ενίσχυση δεν χάνεται και θα πιστωθεί κανονικά στις επιλογές που ίσχυαν για το προηγούμενο Market Pass.

  1. Χρειάζεται η επανάληψη της υποβολής της αίτησης κάθε μήνα;

Όχι. Η υποβολή της αίτησης γίνεται μόνο μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στο λογαριασμό του δικαιούχου. Για τους παλαιότερους δικαιούχους του Market Pass εφόσον δεν επιθυμούν να αλλάξουν στοιχεία IBAN τραπεζικού λογαριασμού ή μέσο καταβολής της ενίσχυσης (βλ. ερώτηση 1η), δεν χρειάζεται καμία αίτηση.

  1. Σε ποιες επιχειρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του Market Pass;

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα.

Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web / Virtual POS) σε επιχειρήσεις με τους παρακάτω κωδικούς (MCC):
· 5411 – Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ
· 5422 – Κρεοπωλεία
· 5441 – Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
· 5451 – Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
· 5462 – Αρτοποιεία
· 5499 – Διάφορα καταστήματα τροφίμων

  1. Τι προβλέπεται στην περίπτωση που κάποιος υπέβαλε αίτηση αλλά θέλει να μεταβάλει τα στοιχεία της ή να την ακυρώσει;

Η τροποποίηση ή ακύρωση της αίτησης μπορεί να γίνει εντός δύο (2) διακριτών διαστημάτων και προθεσμιών που εξαρτώνται από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Ειδικότερα η διαδικασία προβλέπει τις τροποποιήσεις / ακυρώσεις:
§ Μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου 2023, για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την 15η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023
§ Μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023, για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά την 25η Σεπτεμβρίου 2023 και έως την 31η Οκτωβρίου 2023.

Οι δικαιούχοι του προηγούμενου Market Pass δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κάποια αίτηση, αφού ο έλεγχος προϋποθέσεων διενεργείται αυτεπάγγελτα, εκτός αν επιθυμούν να αλλάξουν IBAN τραπεζικού λογαριασμού ή μέσο πίστωσης της ενίσχυσης (βλ. ερώτηση 1).

  1. Πότε θα καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023;

§ Στους δικαιούχους του προηγούμενου Market Pass η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου 2023. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν εκείνοι για τους οποίους δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023. Αποκλειστικά για αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων του προηγούμενου Market Pass, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.
§ Σε όσους δεν ήταν δικαιούχοι προηγούμενου Market Pass, η καταβολή εξαρτάται από το διάστημα εντός του οποίου θα προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης. Πιο συγκεκριμένα:
· Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου 2023.
· Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 26 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.
· Για τους δικαιούχους των οποίων δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

  1. Σε ποια περίπτωση μπορεί να μην έχει πιστωθεί στο νέο Market Pass έως τις 29 Σεπτεμβρίου η ενίσχυση σε δικαιούχους των προηγούμενων κύκλων;

Υπάρχουν δύο (2) πιθανοί λόγοι που δεν έχει γίνει η πίστωση:

§ Το νέο Market Pass δίνεται βάσει των στοιχείων φορολογικών δηλώσεων 2023 (για εισοδήματα δηλαδή που αποκτήθηκαν εντός του 2022). Έτσι, ακόμα και αν βάσει των εισοδημάτων του 2021 ήταν κανείς δικαιούχος, είναι πιθανό να μην είναι εκ νέου δικαιούχος, εάν στη νέα φορολογική δήλωση παρουσιάζονται υψηλότερα εισοδήματα.
§ Εάν δεν έχει εκκαθαριστεί για τον οποιοδήποτε λόγο η φορολογική δήλωση του έως 25 Σεπτεμβρίου 2023, τότε η πίστωση θα γίνει μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

  1. Ποια είναι η διαδικασία σε περίπτωση μη καταβολής της ενίσχυσης του Market Pass στο λογαριασμό ή στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα που είχε επιλέξει ο δικαιούχος;

Εάν απορρίφθηκε η διαδικασία πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει και είναι δικαιούχος, τότε έχει το δικαίωμα να επανυποβάλει αίτηση μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2023. Μετά τον επανέλεγχο της αίτησης και των προϋποθέσεων, η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2023.

  1. Πώς θα ενημερωθεί κανείς για την απόρριψη των διαδικασιών πίστωσης των λογαριασμών;

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο και η αίτηση του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2023.

Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, έως την 30η Νοεμβρίου 2023.

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.

  1. Μέχρι πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass;

Η άυλη ψηφιακή κάρτα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 και έπειτα απενεργοποιείται.

  1. Για τους δικαιούχους του προηγούμενου Market Pass και δικαιούχους εκ νέου των οποίων η ψηφιακή χρεωστική κάρτα έληγε 31.08.2023 προβλέπεται κάποια νέα διαδικασία για την επανέκδοση ή ενεργοποίησή της;

Όχι. Η ισχύς των υφιστάμενων ψηφιακών χρεωστικών καρτών παρατείνεται αυτόματα έως το τέλος του έτους χωρίς κάποια ενέργεια από τον δικαιούχο.

Για οποιαδήποτε απορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο Τηλέφωνο Εξυπηρέτησης Κοινού 210-2156327, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00 ή να υποβάλουν τα ερωτήματά τους μέσω email στο marketpass@ktpae.gr.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Market Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news