facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Βούλγαρος πρόεδρος Ρ.Ράντεφ: «Δεν υπάρχει "Βόρεια Μακεδονία" - Δεν υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα»

H Βουλγαρία, τελικά εξελίσσεται (ή μπορεί να εξελιχθεί αφού φαίνεται ότι υπάρχει έντονος διχασμός) σε αστάθμητο παράγοντα γα το Σκοπιανό και την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας που υπέγραψε στην Πρέσπες ο Α.Τσίπρας με τον ομόλογό του των Σκοπίων Σ.Ζάεφ τον περασμένο Ιούνιο.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, τοποθετήθηκε με σαφήνεια κατά της συμφωνίας και επέκρινε τον πρωθυπουργό Μ.Μπορίσοφ (και θεωρούμενο ως «άνθρωπο των ΗΠΑ») που εκφράστηκε θετικά γι αυτήν.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι «Οι δραστηριότητες της βουλγαρικής κυβέρνησης σχετικά με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προχωρούν πάρα πολύ γρήγορα και εις βάρος της χώρα του.

Τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί εδώ και αιώνες, ίσως είναι δύσκολο να επιλυθούν μέσα σε έξι μήνες.

Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την πΓΔΜ χωρίς να μιλήσει με την Ελλάδα και χωρίς εσωτερική συναίνεση είναι ανεξήγητες».

Και κατέληξε ότι «Ως πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν συμφωνώ με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Δεν υπάρχει τέτοια χώρα. Αυτό το όνομα δεν μπορεί να ισχύσει. Και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει "μακεδονική γλώσσα". Αυτό είναι ότι χειρότερη για την σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Είχε προηγηθεί - δύο φορές - ανάλογη δήλωση του Βούλγαρου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Αμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, λέγοντας ότι η Βουλγαρία θα προβάλει βέτο για να αναγνωριστεί ως «επίσημη γλώσσα» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ η «μακεδονική»...

Και εξήγησε ότι «Ο όρος Βόρεια Μακεδονία αποτελεί γεωγραφική ονομασία, που περιλαμβάνει εδάφη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, και αύριο μπορεί ο κ. Ζάεφ να θέλει να ορίσει παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και προκλητικό.

Η "ιστορία της Μακεδονίας" που προβάλλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν ίσχυε έως το 1944 και γι αυτό τον λόγο του ζητήσαμε να υπογραφεί μεταξύ μας συνθήκη καλής γειτονίας, την οποία όμως δεν δέχεται.

Εάν αρνηθούν, δεν θα έχουν την υποστήριξή μας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν θα επιτρέψω κανένα συμβιβασμό με την ιστορία μας», κατέληξε ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας Κ.Καρακατσάνοφ.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούλγαρος πρόεδρος Ρ.Ράντεφ: «Δεν υπάρχει "Βόρεια Μακεδονία" - Δεν υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα»"

Βρίσα Λέσβου: Χωριό-«φάντασμα» μετά τον σεισμό - Έμειναν στα λόγια οι κυβερνητικές υποσχέσεις

Για το παραδοσιακό χωριό Βρίσα της Λέσβου, ο χρόνος έχει σταματήσει την 12η Ιουνίου 2017, όταν το χτύπησε σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του μια γυναίκα νεκρή και ένα ολόκληρο χωριό θαμμένο στα χαλάσματα.

Ενάμιση χρόνο μετά, το χωριό με τα πέτρινα κτίσματα έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, πλην ελαχίστων που πηγαίνουν εκεί καθημερινά για να ελέγχουν τις περιουσίες τους, ενώ οι υποσχέσεις της κυβέρνησης από τα χείλη του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη, ότι «η Βρίσα θα ξαναχτιστεί και θα γίνει πρότυπο χωριό», έχουν μείνει στα λόγια. 

Σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κατεδαφιστέα παραμένουν στη θέση τους, τα κίτρινα δεν έχουν επισκευαστεί ακόμη, τα παιδιά κάνουν τα μαθήματά τους σε λυόμενα και το μόνο που δίνεται με κάποια καθυστέρηση είναι το επίδομα ενοικίου στους ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν, όταν τα 6,3 Ρίχτερ χτύπησαν το χωριό. 

Οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας βρίσκονται εδώ και ενάμιση χρόνο σε έναν διαρκή «πόλεμο» με δεκάδες προβλήματα εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Πολιτισμού, αλλά και της υποστελέχωσης, λόγω των φονικών καταστροφών σε Μάνδρα και Μάτι, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). 

«Μετά την Μάνδρα και το Μάτι νέκρωσε η Μυτιλήνη,  ο σεισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι αρμόδιοι επικεντρώθηκαν σε Μάνδρα και Μάτι και σταμάτησαν όλες οι διαδικασίες για τη Μυτιλήνη. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ρίξει βάρος και στη Βρίσα, γιατί ακόμη δεν έχουμε δει ούτε ένα σπίτι να είναι τελειωμένο. Μονάχα πριν από δυο μήνες σε μια κατοικία έπεσαν θεμέλια και μπήκαν κάποια τούβλα» λέει στο ΘΕΜΑ ο κ. Κώστας Σταυρινός, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου. 

vris3
vris2
Τα μόνα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αφορούν την επιδότηση ενοικίου των σεισμόπληκτων, ενώ το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε διαθέσει η Ευρωπαική Ένωση για τη Βρίσα αναζητούνταν! μέχρι και πριν από λίγο καιρό. 

«Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 250 χαρακτηρισμένα ως κόκκινα και τα 200 ως κίτρινα σπίτια έχουν βγει άδειες οικοδομής μόνο σε δύο χαρακτηρισμένα κόκκινα. Ενάμιση χρόνο τώρα και ακόμη 120 σπίτια πρέπει να κατεδαφιστούν και δεν έχει γίνει τίποτε. Οι δρόμοι έχουν καθαριστεί αλλά αυτό δεν φτάνει. Ό,τι δεν κατέστρεψε ο σεισμός θα το καταστρέψει η γραφειοκρατία. Υπάρχει και ένα ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει για το σεισμό η Ευρωπαική Ένωση που έψαχναν να βρουν που είναι. Ελπίζουμε τώρα που το βρήκαν να δοθούν τα χρήματα για να φτιαχτούν τα σπίτια μας» επισημαίνει στο ΘΕΜΑ ο κ. Νίκος Γκουγκούλιος, πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Βρίσας. 

Σε επιστολή τους που είχαν στείλει τον περασμένο Οκτώβριο στον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας ανέφεραν: «Ενάμιση χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Λέσβο και την ισοπέδωση της Βρίσας τόσο οι εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού όσο και οι ιδιοκτήτες των οικιών που ζουν σε άλλες περιοχές βιώνουν το αίσθημα της ανασφάλειας για το παρόν αλλά και για το μέλλον του χωριού. Η Βρίσα είναι ακόμα γεμάτη ερειπωμένα σπίτια που ούτε έχουν κατεδαφιστεί ούτε μπορούν να επισκευαστούν, λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει για τα δημόσια κτίρια και τις υποδομές. Αντιλαμβανόμαστε τις υπάρχουσες δυσκολίες της Πολιτείας, αλλά ήδη βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο μετά τον σεισμό και το ακριτικό μας χωριό, που όμως έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, κινδυνεύει, εκτός των άλλων, να εγκαταλειφθεί, κυρίως από τους νέους, που αποτελούν και την ελπίδα μας για το αύριο». 


vris4

vris5
Μετά από αυτή την επιστολή πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη ο οποίος δεσμεύτηκε για μια σειρά μέτρων με κυριότερη αυτή της πρόσληψης τριών μηχανικών που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τη Βρίσα. Παράλληλα, οι κάτοικοι πήραν υποσχέσεις για παράταση ημερομηνιών, ώστε να βρουν χρόνο να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αφορούν κυρίως τα χαρακτηρισμένα ως κίτρινα σπίτια, προκειμένου να αποφασιστεί εάν τα επισκευαστούν ή αν θα κατεδαφιστούν. 

Ωστόσο, το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι είναι η ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Πολιτισμού σχετικά με τα διατηρητέα ως μνημεία σπίτια. 

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σε ορισμένα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία τα οποία αυτά ήταν παραδοσιακά σπίτια πολύ ωραία τα οποία έρχεται η υπηρεσία τα χαρακτηρίζει κόκκινα -δηλαδή για κατεδάφιση- αλλά επειδή είναι διατηρητέα πάνε αυτόματα στο χαρακτηρισμό ως κίτρινα, αλλά δεν υπάρχουν μηχανικοί να αναλάβουν ένα κίτρινο σπίτι, ένα μνημείο για να το αναστηλώσουν» λέει ο κ. Γκουγκούλιος, ενώ το ίδιο πρόβλημα επισημαίνει και ο κ. Σταυρινός: «Το πρόβλημα είναι ότι μια υπηρεσία το χαρακτηρίζει κόκκινο δηλαδή κατεδαφιστέο και έρχεται το τμήμα των διατηρητέων μνημείων και λέει ότι μπορούμε και πρέπει να επισκευαστεί. Και έτσι η μια υπηρεσία έρχεται σε κόντρα με την άλλη αλλά οι κάτοικοι μένουν χωρίς σπίτι». 

Ακόμη ένα πρόβλημα που ζητούν να λυθεί οι κάτοικοι της Βρίσας είναι η κατασκευή νέου σχολείου, μιας και τα παιδιά αυτή τη στιγμή κάνουν τα μαθήματά τους σε λυόμενα, ενώ το σχολείο που υπάρχει έχει κριθεί κατεδαφιστέο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρίσα Λέσβου: Χωριό-«φάντασμα» μετά τον σεισμό - Έμειναν στα λόγια οι κυβερνητικές υποσχέσεις"

Καθηγητής Συνολάκης: Η έκρηξη πριν το τσουνάμι της Ινδονησίας είναι σαν αυτή που θα γίνει σε χιλιάδες χρόνια στη Σαντορίνη

«Η ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε στην Ινδονησία και προκάλεσε το τσουνάμι είναι αυτού του είδους που μπορεί να γίνει σε μερικές χιλιάδες χρόνια στη Σαντορίνη και να προξενήσει μια υποθαλάσσια κατολίσθηση» εξήγησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

«Κάποια στιγμή και η νέα Καμμένη θα σηκωθεί προς τα πάνω θα κάνει έκρηξη και οι κατολισθήσεις θα κάνουν τσουνάμι» είπε ο κ. Συνολάκης στη Ματίνα Ηρειώτου.

Κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει δικαιολογία ότι ήταν απροετοίμαστοι στην Ινδονησία. Το ηφαίστειο ήταν ενεργό εδώ και μήνες. Υπάρχουν και φωτογραφίες από τις εκρήξεις του».

Σύμφωνα με τον ίδιο «όλες οι παράκτιες περιοχές στα στενά έπρεπε να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Κατά τον κ. Συνολάκη όλα ξεκινούν ότι οι άνθρωποι δεν σκέφτονται το χειρότερο δυνατό σενάριο. «Οι συνθήκες ήταν οι χειρότερες δυνατές. Ήταν βράδυ και κανείς δεν μπορούσε να δει τις διαφορές στη στάθμη της θάλασσας και έτσι να καταλάβει ότι έρχεται τσουνάμι».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητής Συνολάκης: Η έκρηξη πριν το τσουνάμι της Ινδονησίας είναι σαν αυτή που θα γίνει σε χιλιάδες χρόνια στη Σαντορίνη"

Το ειδικό βοήθημα για όσους είναι 3 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Ειδικό βοήθημα δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ όσοι παραμένουν στα μητρώα για περισσότερους από τρεις μήνες. Το ειδικό βοήθημα λαμβάνουν όσοι άνεργοι έχουν συμπληρώσει τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανεργίας αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το τακτικό επίδομα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, το βοήθημα δικαιούνται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα για τουλάχιστον τρεις μήνες, δεν λαμβάνουν το τακτικό επίδομα και έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.


Κάθε δικαιούχος μπορεί να πάρει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο αυτό ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των εξήντα ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

Επίσης ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει τεθεί, σε όλο το καθοριζόμενο σ’ αυτές χρονικό διάστημα, στη διάθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Οι προϋποθέσεις για το ειδικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ:


  • Να πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου
  • Να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ)
  • Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2018 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.445,34 €.

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρόπους:


  • αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας.
  • ηλεκτρονικά, μέσω του e-services. Για την μετάβασή σας στο e-services, παρακαλούμε, πατήστε εδώ.
  • μέσω των ΚΕΠ

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται, είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στο e-services του ΟΑΕΔ, είτε από το ΚΠΑ 2 ΟΑΕΔ όπου υποβλήθηκε το αίτημα.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται
1) Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης .

2) Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.

3) Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ειδικό βοήθημα για όσους είναι 3 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ"

Ρίχνει κι άλλο “λάδι στη φωτιά” ο Τσαβούσογλου – Ο Νετανιάχου είναι ψυχρός δολοφόνος

Συνέχεια στην αντιπαράθεση Τουρκίας - Ισραήλ έδωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δήλωση - απάντηση στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αρχικά ο Νετανιάχου απάντησε σε δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει ότι είναι ένας “αδύναμος” και “τρομοκράτης κατακτητής” χαρακτηρίζοντας “παράνομη κατοχή” την ισραηλινή παρουσία στα παλαιστινιακά εδάφη.

“Ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του απαντάνε αλλά θα πρέπει να το συνηθίσει. Εκείνος που έχει καταλάβει την βόρεια Κύπρο, που έχει καταπατήσει τα κουρδικά εδάφη και σφαγιάζει αμάχους στην Αφρίν δεν μπορεί να μας κάνει κηρύγματα για αξίες και ηθική”, απάντησε οργισμένα μέσω Twitter ο Νετανιάχου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λοιπόν, απάντησε με ανάρτησή του στον δικό του λογαριασμό στο twitter,σχολιάζοντας ότι “ο κατακτητής, που ρίχνει ανθρώπους στο έδαφος και τους κλωτσάει πεσμένους κάτω θίγεται εύκολα”.

Και η ανάρτησή του συνεχίζεται με ακόμη σκληρότερο περιεχόμενο: “Ο Νετανιάχου είναι ένας ψυχρός δολοφόνος της σύγχρονης εποχής, υπεύθυνος για τις σφαγές χιλάδων Παλαιστινίων, για τον βομβαρδισμό παιδιών στις παραλίες. Η Τουρκία δεν θα σταματήσει ποτέ να αποκαλύπτει την αλήθεια”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρίχνει κι άλλο “λάδι στη φωτιά” ο Τσαβούσογλου – Ο Νετανιάχου είναι ψυχρός δολοφόνος"

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

Μείωση εισοδημάτων, υπερβολική φορολόγηση των ακινήτων και σχεδόν ανύπαρκτη στήριξη των νοικοκυριών από το κράτος είναι το τριπλό επίτευγμα του 3ου Μνημονίου που έζησε η χώρα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Στον βωμό των πλεονασμάτων οι φόροι εξανέμισαν το διαθέσιμο εισόδημα και οδήγησαν το κόστος στέγασης (για ενοικιαστές αλλά και ιδιοκτήτες) σε τρομακτικά για τα δεδομένα της Ευρώπης επίπεδα.
Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι αποκαλυπτικά:
- Το 2016 σε κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης το κόστος στέγασης δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο στην Ελλάδα.
- Εννιά στα 10 φτωχά νοικοκυριά βλέπουν ότι το κόστος στέγασης απορροφά το μισό ή και παραπάνω ήδη πενιχρό εισόδημά τους.
- Ενα στα 2 «μεσαία» νοικοκυριά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης, καθώς δαπανά πάνω από 40% του εισοδήματός του για να πληρώνει ενοίκια ή φόρους για τα ακίνητα που κατέχει.
- Στη δεύτερη κατά σειρά επιβάρυνσης χώρα μετά τη δική μας (Βουλγαρία) μόνο τα μισά νοικοκυριά δαπανούν τόσα πολλά για στέγαση (ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους).
- Τα ελληνικά νοικοκυριά όλων των οικονομικών τάξεων που ασφυκτιούν για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με άλλες χώρες (ή έως και δεκαπλάσια σε σχέση με τη Μάλτα ή την Κύπρο).
THEA_1612_052_k.jpg
Το σοκ αφορά κυρίως τους Ελληνες ιδιοκτήτες που πληρώνουν φόρους ακινήτων λόγω του υψηλού ποσοστού ιδιοκατοίκησης (της τάξεως περίπου του 80%). Και οι ενοικιαστές, όμως, αισθάνονται μεγάλες πιέσεις, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του φαινομένου «Airbnb» στη χώρα μας.
Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας αφορούν το 2016 και δεν αποτυπώνουν τις μειώσεις ΕΝΦΙΑ ή τα «θετικά μέτρα» επιδότησης κατοικίας που προβλέπει για το 2019 ο νέος Προϋπολογισμός, ούτε όμως τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές από 1ης Ιανουαρίου ή και λίγους μήνες αργότερα, από το καλοκαίρι του 2019 και μετά.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 2018 η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θυμήθηκαν ξανά τα επιδόματα στέγασης που είχαν εξαγγείλει από το 2016 ήδη, αλλά έμεναν στα χαρτιά και δεν εφαρμόζονταν.
Η Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Στέγαση και την Ευημερία στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφει για πρώτη φορά το πώς οι φόροι ανέβασαν το κόστος στέγασης στην Ελλάδα χωρίς να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών (επιδότηση ενοικίου, προγράμματα στέγασης και λαϊκής κατοικίας) πέραν από το επίδομα φτώχειας των 200 ευρώ του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή τον «μποναμά» των Χριστουγέννων, το κοινωνικό μέρισμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το όνειρο του Ελληνα για ένα «κεραμίδι» μετατράπηκε σε άπιαστο όνειρο και εφιάλτη. Μόνο στην Ελλάδα είναι τόσο δυσπρόσιτο το κόστος στέγασης: το 40% των νοικοκυριών δαπανά πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για την εξασφάλιση κατοικίας.
Το κόστος στέγασης επιβαρύνει περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά. Με βάση το διαθέσιμο εισόδημά τους, η Παγκόσμια Τράπεζα τα διαχωρίζει σε 5 ομάδες, από τα πιο φτωχά ως τα πιο πλούσια και στη συνέχεια εξετάζει πόσα από αυτά δαπανούν πάνω από 40% του εισοδήματός τους για ανάγκες στέγασης. Το 93% όσων ανήκουν στην ομάδα με τα απολύτως χαμηλότερα εισοδήματα, δηλαδή περίπου έως 5.000 ευρώ τον χρόνο για τα ελληνικά δεδομένα, δαπανούν πάνω από τα μισά για να νοικιάσουν ή να πληρώσουν φόρους ακινήτων.
Αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ελληνικά νοικοκυριά που ανήκουν στα μεσαία και πιο πλούσια εισοδηματικά στρώματα (ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτά) οι δαπάνες στέγασης ξεπερνούν το 40% του εισοδήματός τους, σε ποσοστά από 10% για τους πιο πλούσιους έως και 50% για τους μικρομεσαίους και μισθοσυντήρητους. Σε κάθε περίπτωση, πληρώνουν διπλά και τριπλά από τα αντίστοιχα νοικοκυριά όλων των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Η Ελλάδα, επίσης, δίνει τα λιγότερα για τη στήριξη των αναγκών στέγασης των νοικοκυριών. Και ενώ σε άλλες χώρες το κόστος στέγασης μπορεί να είναι υψηλό, όλες έχουν προγράμματα επιδότησης ή ανέγερσης κατοικιών για όσους έχουν ανάγκη (π.χ., στο Ηνωμένο Βασίλειο η κρατική δαπάνη φτάνει στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας). Αντιθέτως στην Ελλάδα τα προγράμματα κατοικίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, με δαπάνη ούτε καν 0,1% του ΑΕΠ από τον Προϋπολογισμό (μόνο η Ουγγαρία ανταγωνίζεται τη χώρα μας), με αποτέλεσμα το κόστος στέγασης να μη μετριάζεται από άλλες κρατικές παροχές.
Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο
Εκτός από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω αυξήσεων εμμέσων φόρων κ.λπ., ειδικά στα ακίνητα καταλυτικό ρόλο παίζουν ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος ενοικίων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που συγκέντρωσε επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ, το 2016 περίπου το 13,3% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη χώρα μας ήταν σε καθεστώς αφορολόγητου λόγω απαλλαγών. Για το 80% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που φορολογήθηκαν με τον ΕΝΦΙΑ και ο φόρος δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ στο 90% τα 750 ευρώ. Σε αυτά τα δικαιώματα αναλογεί το 33,6% και το 50% του ποσού της τελικής βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων αντιστοίχως. Φόρος 250-500 ευρώ αναλογούσε στο 1/5 των δικαιωμάτων, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των δικαιωμάτων (5,8% ή 1 στα 20) πληρώνει φόρο από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στο κόστος στέγασης"

Τουρκία: Προκαλεί με NAVTEX μαζεύοντας τα "ασυμμάζευτα" της "κοινής άσκησης" με τις ΗΠΑ - ΦΩΤΟ

Παρά το ρεζιλίκι με την υποτιθέμενη συνεκπαίδευση με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Άγκυρα συνεχίζει τον επικοινωνιακό πόλεμο με τις Navtex.

Οι υπερδραστήριοι σταθμοί της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος, έχουν εκπέμπψει οδηγίες προς ναυτιλομένους για την πραγματοποίηση ασκήσεων με πυρά σε δυο σημεία ιδιαίτερου συμβολισμού.

Σε πέντε διαφορετικά, χρονικά ορόσημα, αρχής γενομένης από αύριο το πρωί στις έντεκα, δεσμεύει παράνομα περιοχή νότια της Κύπρου, η οποία περικλείει το οικόπεδο "1" και εφάπτεται με τα "7" και “8”. Ρεβεγιόν προκλήσεων την παραμονή Xριστουγέννων, στήνει και 166 μίλια δυτικότερα, στο τριεθνές των ΑΟΖ, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

TURNHOS N/W : 1383/18
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, 24 DEC 18 FROM 0600Z TO 0800Z, 26 DEC 18 FROM 0900Z TO 1100Z, 29 DEC 18 FROM 0600Z TO 0800Z, 31 DEC 18 FROM 0900Z TO 1100Z AND 02 JAN 19 FROM 0600Z TO 0800Z IN AREA BOUNDED BY;
34 08.10 N - 032 37.15 E
34 08.10 N - 033 15.00 E
33 31.40 N - 033 15.00 E
33 31.40 N - 032 37.15 E
CAUTION ADVISED.

TURNHOS N/W : 1382/18
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, 24 DEC 18 FROM 0900Z TO 1100Z IN AREA BOUNDED BY;
34 35.00 N - 028 50.00 E
34 35.00 N - 029 30.00 E
34 15.00 N - 029 30.00 E
34 15.00 N - 028 50.00 E
CAUTION ADVISED.

Δείτε την περιοχή :



onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Προκαλεί με NAVTEX μαζεύοντας τα "ασυμμάζευτα" της "κοινής άσκησης" με τις ΗΠΑ - ΦΩΤΟ"

«Σφάζονται» Νετανιάχου-Ερντογάν: Μην κάνεις μαθήματα εσύ που κατέχεις την Κύπρο - Είσαι τρομοκράτης

Ένας άγριος λεκτικός πόλεμος με βαρείς χαρακτηρισμούς είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και Τούρκων αξιωματούχων με προεξάρχοντα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά του Ερντογάν σε ομιλία του προς νέους Τούρκους «να μην χτυπάτε τον αντίπαλο που έχετε ρίξει στο έδαφος, Δεν είστε Εβραίοι στο Ισραήλ».

Η απάντηση του Νετανιάχου ήρθε το βράδυ της ίδιας ημέρας. «Ο Ερντογάν που κατέχει τη βόρεια Κύπρο και ο στρατός του σφαγιάζει γυναίκες και παιδιά σε κουρδικά χωριά και εκτός Τουρκίας να μην κάνει κηρύγματα στο Ισραήλ».
Το γάντι σήκωσε ξανά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι είναι ο αρχηγός της κρατικής τρομοκρατίας. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του είναι η φωνή των καταπιεσμένων. «Το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορεί κανέναν χωρίς πρώτα να αναλογιστεί τις αμαρτίες, τις σφαγές και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει διαπράξει.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου με τον Ιμπραήμ Καλίν, να γράφει στο Twitter: «αντί να παρακαλεί τον πρόεδρο Ερντογάν να μην μιλάει για την αλήθεια, ο Νετανιάχου θα πρέπει να σταματήσει την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και την βίαιη καταπίεση των Παλαιστινίων. Η χρησιμοποίηση του Ερντογάν ή των Κούρδων ως πολιτικό όπλο δεν θα τον σώσει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη χώρα του».

Ακόμα πιο σκληρός ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «ψυχρό δολοφόνο της σύγχρονης εποχής» προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «είναι υπεύθυνος για τις σφαγές χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σφάζονται» Νετανιάχου-Ερντογάν: Μην κάνεις μαθήματα εσύ που κατέχεις την Κύπρο - Είσαι τρομοκράτης"

Βίτσας: Κλείνει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο το 2019

Την οικονομική ανισότητα αναδεικνύει ως «το πραγματικό πρόβλημα» που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή».

«Το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η ανισότητα. Αυτό γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί πίσω από το μεταναστευτικό και είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες οι οποίες δεν δέχονται μετανάστες, στην ουσία υλοποιούν μαζί με τον εθνικισμό τους ένα από τα πιο βαριά νεοφιλελεύθερα προγράμματα που ανοίγουν την ψαλίδα μεταξύ των τάξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προτάσσει την αντίληψη ότι «η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η αλληλεγγύη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και η αλληλεγγύη μεταξύ κοινωνιών και κρατών» είναι η λύση. Μάλιστα, μιλώντας για το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης, τονίζει ότι μπορεί να μην είναι νομικά δεσμευτικό, είναι όμως «πολιτικά και ηθικά δεσμευτικό».

Ακόμη, σημειώνει ότι μέσα στο 2019, θα κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου. «Στόχος μας, μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο ΚΥΤ σε διαφορετικό μέρος -υπάρχουν προτάσεις, στην ουσία θα νοικιάσουμε- ώστε να κλείσουμε το υπάρχον ΚΥΤ στο Βαθύ και να μπορέσουν οι υπηρεσίες μας να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση», δηλώνει.

Επίσης, υπογραμμίζει τις προσπάθειες που γίνονται για την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία. «Πάνω από 12.000 παιδιά πάνε σήμερα στο σχολείο και αυτό το σύστημα αναπτύσσεται συνέχεια», αναφέρει και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ένταξης ενηλίκων θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι πάνω από 1.000 άτομα έχουν πάει στη Γερμανία, στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης. «Είμαστε σε καλό δρόμο για διμερείς συμφωνίες με χώρες της Ευρώπης είτε για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, είτε για ανθρώπους με ικανότητες στον αγροτικό τομέα», προσθέτει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Κλείνει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο το 2019"

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα – Οι εικόνες που μαγνητίζουν [video]

Θεσσαλονίκη, μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο, με υπέροχα κτίσματα και λουτρά. Η Καμάρα και η Ροτόντα όπως δεν τις έχετε ξαναδεί σε μια ψηφιακή απεικόνιση που μας γυρίζει πίσω στον χρόνο!

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και μετά από μακρόχρονη επιστημονική μελέτη, η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε μια ψηφιακή απεικόνιση του μνημείου. Πως ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα; Μια πραγματικά υπέροχη πόλη. Η Θεσσαλονίκη έγινε η πρωτεύουσα μιας από τι τέσσερις επαρχίες στις οποίες διαιρέθηκε η Μακεδονία από τους Ρωμαίους μετά την κατάρρευση του Μακεδονικού κράτους το 149 π.χ. Διατήρησε όμως κάποιο είδος διοικητικής αυτονομίας που συνέβαλε στην ραγδαία ανάπτυξή της. Ξεκίνησε μία περίοδος άνθισης και η πόλη έγινε η σημαντικότερη της Μακεδονίας.
Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού (146 -120 π.Χ.), που ένωνε το Δυρράχιο με τον Έβρο, βοήθησε στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μεγάλο εμπορικό, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο. Ο Τετράρχης Γάϊος Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός (250 – 311 μ.Χ), κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Καίσαρας, εγκατέστησε εδώ την έδρα του. Ίδρυσε μεγαλόπρεπο ανάκτορο, ιππόδρομο, τη θριαμβική αψίδα (Καμάρα) και ανέδειξε την πόλη σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Το 50 μ.χ. ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην πόλη ενισχύοντας την τάση δημιουργίας Χριστιανικής κοινότητας, η οποία και δημιουργήθηκε στα μέσα του 3ου μ.χ. αι.

Η παραμονή του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη Θεσσαλονίκη στα 322-323 σχετίζεται με την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων στην πόλη, όπως είναι το λιμάνι στο νοτιοδυτικό άκρο της. Ο 4oς αιώνας αναδεικνύεται σε περίοδο αλλαγών για την πόλη. Χαρακτηρίζεται από την οριστική πλέον επικράτηση του χριστιανισμού, τρεις τουλάχιστον αιώνες μετά το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από την πόλη, ενώ στην εκπνοή του, το 390, θα σημαδευτεί από τη σφαγή χιλιάδων Θεσσαλονικέων στον ιππόδρομο της πόλης με διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α΄. Έως τα τέλη του 5ου αι. συντελέστηκε η μετατροπή της ρωμαϊκής πόλης σε χριστιανικό κέντρο.

Εικονική περιήγηση στο Γαλεριανό Συγκρότημα

Το Γαλεριανό Συγκρότημα είναι αποτέλεσμα του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος του Γαλερίου, και συνδέεται με την τελευταία περίοδο ακμής της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης, όταν ο τετράρχης την όρισε ως έδρα του, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της και ενισχύοντας τον ρόλο της ως σταυροδρόμι πολιτισμών και κέντρο ανάπτυξης όλης της περιοχής.
Η ανέγερση των ανακτόρων στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στο τέλος του 3ου μΧ αιώνα, μετά τη νίκη του Γαλερίου επί του βασιλιά των Περσών Ναρσή στην Αρμενία το 298 μΧ. Το Γαλεριανό Συγκρότημα κτίσθηκε στις παρυφές της πόλης, δίπλα στο ανατολικό τείχος. Προς το Νότο εκτεινόταν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα (οδός Μητροπόλεως), ενώ το δυτικό του όριο θεωρείται πως ήταν στην οδό Απελλού. Το ανάκτορο αποτελούνταν από δύο οικοδομικά σύνολα, συνδετικός κρίκος των οποίων είναι η Αψίδα του Γαλερίου. Στο βόρειο τμήμα του βρίσκεται η Ροτόντα, ενώ νότιά της βρίσκεται η Αψιδωτή Αίθουσα (οικοδομικά κατάλοιπα επί του πεζόδρομου Δ.Γούναρη, τμήμα μεταξύ των οδών Αλ.Σβώλου και Ι.Μιχαήλ) και τα οικοδομήματα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου (Βασιλική, κεντρική κτηριακή ενότητα, διώροφο κτήριο, λουτρά, Οκτάγωνο).

Η Ροτόντα

Η Ροτόντα ήταν κατά την τετραρχική περίοδο ναός αφιερωμένος στην αρχαία θρησκεία, ενώ κατά την παλαιοχριστιανική εποχή (4ος έως αρχές του 6ου αι. μΧ) μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στους Ασώματους ή Αρχάγγελους.

Η Αψίδα του Γαλερίου

Νότια της Ροτόντας υπήρχε θριαμβική Αψίδα (η γνωστή σήμερα Καμάρα), η οποία κτίσθηκε μεταξύ του 298 και του 305 μΧ, σε ανάμνηση της εκστρατείας και της νίκης του Γαλερίου κατά των Περσών.

Ο Ιππόδρομος

Κατά τους χρόνους της Τετραρχίας, ο Ιππόδρομος ήταν ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια οικοδομήματα, καθώς, εκτός από τους αγώνες που διεξάγονταν σε αυτόν, αποτελούσε έναν κατ’ εξοχή πολιτικό χώρο, όπου ο λαός επικοινωνούσε με τον αυτοκράτορα και εξέφραζε τη βούλησή του.
Η μελέτη για την τρισδιάσταση ψηφιακή απεικόνιση του Γαλεριανού Συγκροτήματος εκπονήθηκε από την ομάδα των αρχιτεκτόνων της ΙΣΤ Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ.Αθανασίου, Β.Μάλαμα, Μ.Μίζα και Μ.Σαραντίδου, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου. Οι εικόνες της ψηφιακής αναπαράστασης και το αντίστοιχο βίντεο υλοποιήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Φώτη Τσακμάκη, ενώ όλο το έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα – Οι εικόνες που μαγνητίζουν [video]"

Τραγωδία στην Ινδονησία: 168 νέκροι από το φονικό τσουνάμι

Σε 168 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 745 στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας από το τσουνάμι που έπληξε χθες Σάββατο τις ακτές τους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.
Ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης 30 αγνοούμενοι.
Σύμφωνα παράλληλα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων ANTARA που συνεργάζεται με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 430 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, 9 ξενοδοχεία και δεκάδες σκάφη.
Επίσης όπως μεταδίδει το ANTARA, η Παντεγκλάντ στην επαρχία Μπάντεν είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.
Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή, προσθέτει, είναι οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις: Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.
Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων δείχνουν δρόμους να έχουν αποκλειστεί από τα συντρίμμια σπιτιών, αυτοκίνητα να έχουν ανατραπεί και πεσμένα δέντρα. Τα νερά από το τσουνάμι παρέσυραν τη σκηνή πάνω στην οποία έπαιζε τοπικό ροκ συγκρότημα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός μουσικού. Οι υπόλοιποι αγνοούνται.
H εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για την καταστροφή, σημειώνοντας ότι υπάρχει «πιθανότητα ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί».


Τα τσουνάμι που είχαν προκληθεί έπειτα από έκρηξη του Κρακατόα το 1883 είχαν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων.
Το χθεσινοβραδινό τσουνάμι προκλήθηκε από «μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατόα» και οξύνθηκε από ένα αφύσικα έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας λόγω της πανσελήνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο.
Ο σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Μπεν Βαν ντερ Πλάιτζμ, δήλωσε ότι το τσουνάμι μπορεί να προκλήθηκε από μια «μερική κατάρρευση» του Ανάκ Κρακατόα.

«Η αστάθεια των κλιτύων ενός ενεργού ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση ικανή να μετακινήσει μεγάλο όγκο νερού, δημιουργώντας τοπικά παλιρροϊκά κύματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ ισχυρά. Είναι σαν να ρίχνεις ξαφνικά έναν σάκο με άμμο μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό», δήλωσε.
in
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Ινδονησία: 168 νέκροι από το φονικό τσουνάμι"

Τέλος στις ουρές καταναλωτών στα πρακτορεία του ΔΕΔΔΗΕ

Τέλος στις ουρές που σχηματίζουν οι καταναλωτές στα πρακτορεία του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) φιλοδοξεί να βάλει το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα διεκπεραιώνει όλες τις συναλλαγές εξ αποστάσεως, μέσω Ίντερνετ.

«Ο τελικός στόχος είναι να έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω του οποίου θα μπορούν να γίνονται όλες οι δουλειές χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβαση του καταναλωτή στα κατά τόπους πρακτορεία», επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου.


Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος θα διεκπεραιώνονται σταδιακά το σύνολο των αιτημάτων των καταναλωτών που αφορούν για παράδειγμα σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, μετατοπίσεις (στύλου, καλωδίου, παροχής/μετρητή), αύξηση ή μείωση ισχύος υφιστάμενης ηλεκτροδότησης, ενοποίηση ή διαχωρισμό παροχών, αποξήλωση παροχής, υποβολή δικαιολογητικών για υπογραφή συμβολαίου σύνδεσης, αίτηση για νυχτερινό ρεύμα, διεκδίκηση αποζημίωσης για βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές, αλλαγή ονόματος, κ.α.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ χρησιμοποιείται πολλές φορές σαν ελεγκτής πολεοδομίας και οι καταναλωτές χρειάζεται να καταθέτουν δικαιολογητικά για τη νομιμότητα του κτίσματος. Θα βρεθεί ένας τρόπος ώστε και αυτά να σκανάρονται και να κατατίθενται ηλεκτρονικά», τονίζει ο κ. Χατζηαργυρίου, ο οποίος σημειώνει ακόμη ότι το νέο σύστημα θα διευκολύνει και την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και τη μετάβαση από έναν προμηθευτή σε άλλον.

Το έργο («Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ») χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και προκηρύχθηκε πρόσφατα με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και προθεσμία υποβολής τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Σύμφωνα με την προκήρυξη, με την υλοποίηση του έργου ο ΔΕΔΔΗΕ θα πετύχει τους εξής στόχους:

Εγκατάσταση & λειτουργία νέου, σύγχρονου και ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εξυπηρέτησης των Χρηστών του Δικτύου και αυτοματοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών με δυνατότητα παραμετροποίησης για την κάλυψη των νέων επιχειρησιακών αναγκών.
Πλήρη δυνατότητα εξυπηρέτησης για όλα τα αιτήματα των Καταναλωτών μέσω διαδικτυακής πύλης χωρίς καμία μετάβαση στις Μονάδες (Πρακτορεία και Υποπρακτορεία) του ΔΕΔΔΗΕ.
Αναδιοργάνωση διαδικασιών - λειτουργιών με επίτευξη οικονομιών κλίμακας, μείωση του λειτουργικού κόστους, καθώς και βέλτιστη επικοινωνία των Χρηστών, ικανοποίηση των αιτημάτων των Προμηθευτών και αποτελεσματική συνεργασία με τους Συμμέτοχους ή Ενδιαφερόμενους φορείς της Εταιρείας.
Βελτιστοποίηση της λήψης και διαχείρισης μετρητικών δεδομένων Χαμηλής και Μέσης Τάσης, δυνατότητα real time διασύνδεσης με το μελλοντικό σύστημα χονδρεμπορικής αγοράς και δυνατότητα περιοδικής εκκαθάρισης όλων των Προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ.
Βελτιστοποίηση της διοίκησης της απόδοσης και της διαχείρισης της γνώσης μέσω της οργανωμένης/συντονισμένης Διοικητικής Πληροφόρησης που θα παρέχει το νέο Σύστημα.
Καταγεγραμμένες διαδικασίες των εργασιών και ενιαία εφαρμογή τους σε όλη την Εταιρεία.
Ένας ακόμη διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ που «τρέχει» αυτήν την περίοδο αφορά την ψηφιακή αποτύπωση του Δικτύου Διανομής μέσης και χαμηλής τάσης και την καταχώρηση των συνδέσεων καταναλωτών και παραγωγών μέσω μηχανογραφικού συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Χατζηαργυρίου χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ως το πιο σημαντικό από τα στρατηγικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ καθώς:


  • Το μηχανογραφικό σύστημα θα υποστηρίζει την παρακολούθηση εκτέλεσης έργων και τον εντοπισμό των τμημάτων του δικτύου στα οποία απαιτείται ενίσχυση ή ανακαίνιση και θα παρέχει ενημέρωση για τη συχνότητα και τη θέση των βλαβών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην μείωση του χρόνου σύνδεσης χρηστών, καθώς και στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου.
  • Στους χρήστες του δικτύου που θα αποτυπωθούν περιλαμβάνονται και οι παραγωγοί ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί η παρακολούθησή τους, καθώς και η άντληση και η επεξεργασία σχετικών πληροφοριών, δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα επεξεργασίας αποτελεσμάτων πολιτικών ανάπτυξης ΑΠΕ.
  • Η υλοποίηση του συστήματος θα συμβάλλει άμεσα στον έλεγχο της ορθής λειτουργίας του δικτύου διανομής, ενώ έμμεσα θα συνεισφέρει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ.

«Θα είναι πιο εύκολο να εντοπίζουμε τις βλάβες, να γνωρίζουμε πόσοι καταναλωτές επηρεάζονται από κάθε βλάβη, να κάνουμε σχεδιασμό και ανάπτυξη του δικτύου.Αυτή η βάση δεδομένων θα συνδεθεί στη συνέχεια με τα δεδομένα της καταμέτρησης, τους καταναλωτές, με τη λειτουργία του δικτύου μέσω των κέντρων ελέγχου ενέργειας ώστε να έχουμε μία πλήρη αποτύπωση σε ενιαία βάση. Και θα μπορούμε επίσης να κάνουμε καλύτερη διαχείριση της αποκεντρωμένης παραγωγής δηλαδή των ανανεώσιμων πηγών καθώς θα έχουμε online πληροφορία για την παραγωγή, τη ζήτηση και το φορτίο κάθε γραμμής», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 25,8 εκατ. ευρώ «τρέχει» από τις 7 Δεκεμβρίου με προθεσμία υποβολής τις 28 Φεβρουαρίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στις ουρές καταναλωτών στα πρακτορεία του ΔΕΔΔΗΕ"

Συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στο πλευρό της Εκκλησίας

Κίνηση συμπαράστασης στους κληρικούς και στην Εκκλησία έκανε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αναφέρει: «Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ελλάδος, το οποίο έχει απασχολήσει έντονα την Εκκλησία της Κρήτης, αλλά και την τοπική κοινωνία.Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, σε έκτακτη Συνεδρίαση της, εξέτασε το σοβαρό αυτό ζήτημα της προτεινόμενης αναθεώρησης άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος από την Κυβέρνηση και δηλώνοντας την αντίθεσή της στα όσα προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, έχοντας ενημερωθεί για το εν λόγω ζήτημα από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης, δηλώνει την συμπαράστασή του στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, καλώντας τους συντάκτες της Συμφωνίας, να επανεξετάσουν σημαντικές πτυχές της πρότασης και που απαραιτήτως πρέπει να εξεταστούν απ’ όλους τους εκπροσώπους και τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας.

Επιβάλλεται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να διατυπωθεί μία πρόταση, που θα είναι υλοποιήσιμη, χωρίς να δημιουργεί τριγμούς στους κόλπους της Εκκλησίας».

Επίσης το ΕΚΗ αναγνωρίζει «τον σημαντικό ρόλο των κληρικών της Κρήτης κυρίως στα χρόνια της κρίσης, που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα στο πλευρό των άπορων οικογενειών του νησιού και δηλώνει την συμπαράστασή τους στον αγώνα τους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στο πλευρό της Εκκλησίας"

Αναδρομικά – Συντάξεις: Τι φέρνει το 2019, ποιους συνταξιούχους αφορά

Αναδρομικά πολλών ταχυτήτων για όλες τις συντάξεις φέρνει το 2019. Τρεις οι μεγάλες κατηγορίες: παλιοί και νέοι συνταξιούχοι καθώς και μισθωτοί του δημοσίου. «Κλειδί» η απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου. Δείτε με παραδείγματα ποιοι και πόσα θα πάρουν.
Η αρχή έγινε το 2018 αλλά τα αναδρομικά… δεν σταματούν εδώ. Και όλα δείχνουν ότι το 2019 θα είναι η χρονιά τους.
Ο χρόνος που έρχεται σε μερικές μέρες φέρνει μαζί του και… δικαστικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τα αναδρομικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το 2019 φέρνει αναδρομικά 10 ταχυτήτων για όλες τις συντάξεις. Και αυτό αφορά και σε όσους παίρνουν τα 360 ευρώ του ΟΓΑ.
Για την ώρα, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές έξι περικοπές συντάξεων. Εκκρεμή άλλη μια απόφαση: αυτή για τις νέες συντάξεις. Το ΣτΕ θα κληθεί να αποφασίσει για το αν είναι αντισυνταγματικός ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου
Κατά το δημοσίευμα, προπομπός για τις επιστροφές του 2019 είναι ότι ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ θα κληθούν στις 23 Ιανουαρίου 2019 να λογοδοτήσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί δεν εφαρμόζουν τις μέχρι τώρα αποφάσεις του, που προβλέπουν διακοπή αντισυνταγματικών μειώσεων με επιστροφές χρημάτων στους συνταξιούχους.Για την ώρα, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές έξι περικοπές συντάξεων. Εκκρεμή άλλη μια απόφαση: αυτή για τις νέες συντάξεις. Το ΣτΕ θα κληθεί να αποφασίσει για το αν είναι αντισυνταγματικός ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου.
Η χρονιά των 10 αναδρομικών έχει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων:
1. Τα 2,6 εκατ. παλαιούς συνταξιούχους (αυτούς που είχαν πάρει σύνταξη μέχρι 12/5/2016) οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά από τις μειώσεις που είχαν μετά το 2013 από το δεύτερο Μνημόνιο.
2. Τους νέους συνταξιούχους με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, που ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ήδη 220.000 νέοι συνταξιούχοι. Διεκδικούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας την ίση μεταχείριση με τους παλαιούς συνταξιούχους για τους οποίους η κυβέρνηση ακύρωσε τις περικοπές που θα είχαν το 2019 και διατηρεί τη μείωση που θα είχαν ως ποσό της «προσωπικής διαφοράς». Οι παλαιοί γλίτωσαν τις μειώσεις Κατρούγκαλου, αλλά την πληρώνουν οι νέοι συνταξιούχοι που έχουν περικοπές ως 20% και μόνον αν η μείωση είναι πάνω από 20%, διατηρούν ένα μέρος της μείωσης ως προσωπική διαφορά, υπό τον όρο ότι συνταξιοδοτήθηκαν από 13/5/2016 ως 31/12/2018. Με αίτηση από το 2019, οι μειώσεις για νέους συνταξιούχους θα φτάνουν και στο 35%, καθώς δεν προβλέπεται καμία προσωπική διαφορά. Ζητούν λοιπόν αναδρομικά την ακύρωση των περικοπών από το 2016 ώστε να έρθουν στην ίδια μοίρα με τους παλιούς που γλιτώνουν από τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.
3. Τους μισθωτούς του Δημοσίου που δικαιώθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναφορά των δώρων ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο που σταμάτησαν να παίρνουν από το 2013 και μετά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 850.000 υπάλληλοι Δημοσίου και δημοσίων επιχειρήσεων-οργανισμών.
Το δικαίωμα για τα αναδρομικά συντάξεων φτάνει και την πενταετία. Με το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, εγείρονται αξιώσεις για αναδρομικά ως και 3,5 ετών, από Ιούνιο 2015 ως Δεκέμβριο 2018. Οι μειώσεις που κρίθηκαν παράνομες και επιστρέφονται έχουν κλιμάκωση ανάλογη με το ύψος της σύνταξης και για το λόγο αυτό δεν έχουν όλοι τα ίδια αναδρομικά.
Κλειδί για όλα είναι το αν θα κριθεί ή όχι αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου. Αν το ΣτΕ τον κρίνει αντισυνταγματικό, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πάρουν αναδρομικά για 3,5 χρόνια. Αν τον κρίνει συνταγματικό, οι συνταξιούχοι θα έχουν λαμβάνειν αναδρομικά, αλλά για ένα χρόνο με βάση την άποψη του υπουργείου Εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν αποκλείεται νέος γύρος προσφυγών και δικαστικών αποφάσεων.

Ποιοι και πόσα θα πάρουν – Παραδείγματα

Στα αναδρομικά των 10 ταχυτήτων περιλαμβάνονται, κυρίως, οι
– συνταξιούχοι με επιστροφές ανάλογες με το ποσό σύνταξης που παίρνουν
– οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα δώρα που επιστρέφονται και
– 5.700 υψηλόμισθοι συνταξιούχοι που είχαν, πέραν των άλλων περικοπών, μεγάλη μείωση λόγω του πλαφόν από μια σύνταξη στις 2.000 ευρώ και από περισσότερες στις 3.000 ευρώ.
Ανά ποσό μικτής σύνταξης τα «10 αναδρομικά» του 2019 είναι:
1. Για όσους έχουν μόνον κύρια σύνταξη από 360 ευρώ έως 1.000 ευρώ, τα αναδρομικά είναι μόνο από την κατάργηση των δώρων, που είναι μια σύνταξη επιπλέον ανά έτος με πλαφόν δώρων τα 800 ευρώ το χρόνο.
Παράδειγμα: Συνταξιούχος με 360 ευρώ από τον ΟΓΑ έχει αναδρομικά 360 ευρώ για ένα χρόνο ή 1.260 ευρώ για 3,5 χρόνια. Συνταξιούχος με 1.000 ευρώ έχει λαμβάνειν επιστροφές δώρων από 800 ευρώ για ένα χρόνο έως 2.800 ευρώ για 3,5 χρόνια.
2. Για όσους παίρνουν κύρια σύνταξη έως 1.200 ευρώ, τα αναδρομικά είναι από δώρα και από τη μείωση πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Παράδειγμα: Συνταξιούχος με 1.200 ευρώ μικτά έχει λαμβάνειν 800 ευρώ το χρόνο από δώρα και 60 ευρώ το μήνα (720 ευρώ το χρόνο), από τη μείωση.
3. Για όσους παίρνουν κύρια μικτή σύνταξη έως 1.400 ευρώ, τα αναδρομικά είναι από δώρα, από τη μείωση του ν. 4093/2012 και από τη μείωση του νόμου 4051/12, που πιάνει συντάξεις πάνω από τα 1.300 ευρώ.
Παράδειγμα: Συνταξιούχος με 1.400 ευρώ μικτά έχει λαμβάνειν 800 ευρώ το χρόνο από δώρα, 12 ευρώ το μήνα (144 ευρώ το χρόνο) από τη μείωση του ν. 4051 και 69 ευρώ το μήνα (828 ευρώ το χρόνο) από τη μείωση νόμου 4093.
4. Για όσους παίρνουν κύρια μικτή σύνταξη από 1.400 ευρώ έως 2.600 ευρώ, έχουν αναδρομικά από δώρα, από τις μειώσεις των νόμων 4093 και 4051 και από τη μείωση της ΕΑΣ που πιάνει συντάξεις από τα 1.400 ευρώ και άνω με συντελεστές 3%, 6% 7% και 8% έως τα 2.600 ευρώ και 9% έως 14% για άνω των 2.500 ευρώ. Συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία έχουν αναδρομικά ανά έτος που κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 1.500 ευρώ έως 4.900 ευρώ. Για 3,5 χρόνια, είναι από 5.250 ευρώ έως 17.150 ευρώ.
5. Για όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μέχρι 1.000 ευρώ, στα αναδρομικά μπαίνουν και οι παράνομες μειώσεις επικουρικών. Αν η επικουρική είναι από 200 έως 250 ευρώ, δικαιούνται από 5 έως 25 ευρώ επιπλέον κατά μήνα και την επιστροφή δώρων από δύο επικουρικές το χρόνο (π.χ. άλλα 400-500 ευρώ). Για 3,5 χρόνια το επιπλέον ποσό αναδρομικών από τις μειώσεις επικουρικών φτάνει στις 2.250 ευρώ, πέραν των αναδρομικών από τα δώρα κύριας σύνταξης.
6. Συνταξιούχοι με κύρια και επικουρική πάνω από 1.000 ευρώ και μέχρι 1.400 ευρώ έχουν σύνολο αναδρομικών από τα δώρα στις δύο συντάξεις και την επιστροφή μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 και στις δύο συντάξεις. Το ύψος των αναδρομικών για ένα έτος ξεκινά από περίπου 3.000 ευρώ και για 3,5 έτη φτάνει τις 11.000 ευρώ.
7. Συνταξιούχοι με κύρια και επικουρική πάνω από 1.500 ευρώ έχουν σύνολο αναδρομικών από τα Δώρα, από την επιστροφή μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 και στις δύο συντάξεις και αν το μικτό ποσό κύριας είναι πάνω από 1.400 ευρώ παίρνουν και την επιστροφή της ΕΑΣ. Το ύψος των αναδρομικών για ένα έτος είναι περίπου από 4.000 ευρώ και άνω και για 3,5 έτη ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.
8. Συνταξιούχοι ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν επιπλέον αναδρομικά και από τη μείωση 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις ανεξαρτήτως ποσού. Για μια 3ετία (όπως επιδικάζουν δικαστικές αποφάσεις) τα αναδρομικά από το 7% είναι μεταξύ 3.000 και 9.651 ευρώ.
9. Δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται πλέον και με την σφραγίδα του ΣτΕ τα δώρα των 1.000 ευρώ το χρόνο (500 ευρώ Χριστουγέννων, 250 ευρώ Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας). Άγνωστο αν θα τα πάρουν αναδρομικά από το 2013 ή από τον Δεκέμβριο του 2018 και μετά.
Σημείωση: Τα αναδρομικά στις επικουρικές σταματούν στον Ιούνιο του 2016, γιατί τότε επανυπολογίστηκαν και μειώθηκαν εκ νέου όσες ήταν πάνω από 1.300 ευρώ άθροισμα με τις κύριες και μετά τον επανυπολογισμό τους σταμάτησαν να επιβάλλονται οι παράνομες περικοπές των νόμων 4093 και 4051.
10. Η 10η κατηγορία αφορά σε πλαφόν συντάξεων των 2.000 ευρώ σε όσους έχουν μια σύνταξη και στις 3.000 ευρώ αν πρόκειται για άθροισμα συντάξεων. Το Μισθοδικείο ακύρωσε κατ’ εξαίρεση την περικοπή μόνο για συνταξιούχους δικαστικούς με αναπηρία 80%. Οι συντάξεις τους επανήλθαν πάνω από τις 2.000 και 3.000 ευρώ και αρχές Ιανουαρίου θα πάρουν και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2017 που άρχισε να ισχύει το μέτρο.
Κανείς άλλος από τους 650 συνταξιούχους με αναπηρία άνω του 80% που η σύνταξή τους έπεσε κάτω από 2.000 ή 3.000 ευρώ, λόγω του πλαφόν, δεν έχει διακοπή της μείωσης και πολύ περισσότερο δεν τους επέστρεψαν αναδρομικά.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά – Συντάξεις: Τι φέρνει το 2019, ποιους συνταξιούχους αφορά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news