facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός – ΕΜΑ: Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα σε θερμοκρασίες ψυγείου

Μέχρι ένα μήνα μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου) το σφραγισμένο φιαλίδιο του εμβολίου της Pfizer/BioNtech το οποίο έχει απομακρυνθεί από συνθήκες κατάψυξης, αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ειδικότερα, η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) συνέστησε αλλαγή στις εγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης του εμβολίου Comirnaty για την αντιμετώπιση της COVID-19 που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, η οποία θα διευκολύνει τον χειρισμό του εμβολίου σε κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΕΜΑ συμπληρώνει ότι αυτή η αλλαγή παρατείνει την εγκεκριμένη περίοδο αποθήκευσης του μη ανοιγμένου αποψυγμένου φιαλιδίου στους 2-8 ° C (δηλ. σε κανονικό ψυγείο μετά την απομάκρυνση από συνθήκες κατάψυξης) από πέντε ημέρες σε ένα μήνα (31 ημέρες). Η αλλαγή εγκρίθηκε μετά από αξιολόγηση πρόσθετων δεδομένων μελέτης που υποβλήθηκαν στον EMA από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας.

Η αυξημένη ευελιξία στην αποθήκευση και το χειρισμό του εμβολίου αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον σχεδιασμό και τον εφοδιασμό των κρατών-μελών.

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – ΕΜΑ: Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα σε θερμοκρασίες ψυγείου"

Ανατροπή από αμερικανική έρευνα: Η Covid-19 είναι αγγειακή και όχι αναπνευστική νόσος

Αγγειακή και όχι αναπνευστική είναι η νόσος Covid-19 που προκαλείται από ιό, υποστηρίζουν ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών του Salk.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός SARS-CoV-2 βλάπτει και επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Τα νέα ευρήματα που βοηθούν μάλιστα στην εξήγηση του πλήθους των φαινομενικά άσχετων επιπλοκών του Covid-19 και θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών, δημοσιεύτηκαν σε σχετική μελέτη στο αγγλικό περιοδικό Circulation Research.

Σύμφωνα με την μελέτη οι χαρακτηριστικές ακίδες πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 όχι μόνο βοηθούν τον ιό να μολύνει πιθανούς ξενιστές, αλλά παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην ίδια την ασθένεια. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια και γιατί άλλοι άνθρωποι έχουν προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος.

Αυτό όμως που έχουν κοινό είναι ότι όλα έχουν αγγειακή βάση. Η εργασία παρέχει σαφή επιβεβαίωση και λεπτομερή εξήγηση του μηχανισμού με τον οποίο η ακίδα πρωτεΐνης βλάπτει πρώτα τα αγγειακά κύτταρα. Ερευνητές που εργάζονται σε άλλους κοροναϊούς υποπτεύονται εδώ και πολύ καιρό ότι η πρωτεΐνη των ακίδων συμβάλλει στη βλάβη στα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα.

Η τρέχουσα έρευνα έχει τεκμηριώσει αυτήν τη διαδικασία για πρώτη φορά. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι εμπειρογνώμονες δημιούργησαν έναν τύπο ψευδοϊού που περιβάλλεται από την κλασική ακίδα πρωτεϊνης του SARS-CoV-2, αλλά δεν περιείχε πραγματικό ιό.

Η έκθεση σε αυτόν τον ψευδοϊό είχε ως αποτέλεσμα βλάβη στους πνεύμονες και τις αρτηρίες σε ένα ζωικό μοντέλο.

Αυτό αποδεικνύει ότι η ακίδα απο μόνη της είναι αρκετή για να προκαλέσει την ασθένεια. Τα δείγματα ιστών έδειξαν φλεγμονή στα ενδοθηλιακά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα τοιχώματα των πνευμονικών αρτηριών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανατροπή από αμερικανική έρευνα: Η Covid-19 είναι αγγειακή και όχι αναπνευστική νόσος"

ΟΗΕ: Νέα έκτακτη συνεδρίαση αύριο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Μεσανατολικό

Μια νέα έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη μεσημέρι (τοπική ώρα), ανακοίνωσε η νορβηγική διπλωματική αποστολή με ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Twitter.

«Αθώοι άμαχοι συνεχίζουν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται. Επαναλαμβάνουμε: κατάπαυση πυρός. Τερματίστε τώρα τις εχθροπραξίες», ανέφερε η ανάρτηση της νορβηγικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Νορβηγία, μαζί με την Τυνησία και την Κίνα, πιέζουν επί μια εβδομάδα για την κινητοποίηση του ΣΑ, που δεν έχει κατορθώσει έως σήμερα να εκδώσει μια οποιασδήποτε κοινή δήλωση, λόγω της άρνησης των ΗΠΑ.

Σειρήνες

Στο μεταξύ, σειρήνες της αεράμυνας που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν σήμερα το βράδυ στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Πρόσθεσε πως ερευνά το περιστατικό.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13 TV μετέδωσε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή.

AΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Νέα έκτακτη συνεδρίαση αύριο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Μεσανατολικό"

Εκκληση Ζάεφ στη Βουλγαρία να άρει το βέτο

O πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ διεμήνυσε προς τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και την προσωρινή βουλγαρική κυβέρνηση «να επιδείξουν ευρωπαϊκό μεγαλείο απέναντι σε έναν από τους πρώτους γείτονες τους» και να δώσουν την ευκαιρία στη Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του “NTV”, υπενθύμισε και την ομόφωνη, από τον Μάρτιο του 2020, απόφαση των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας, ότι η Βόρεια Μακεδονία πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Να συνεχίζουμε να χτίζουμε φιλίες, είναι σημαντικό τι είδους ιστορία γράφουμε τώρα, οι νέοι μας θέλουν να ανοίξουν τις πόρτες και τις ευκαιρίες συνεργασίας, και να μην κολλήσουμε στο παρελθόν» πρόσθεσε ο Ζάεφ, απευθυνόμενος προς τη Βουλγαρία.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία που δεν κάνει… βήμα πίσω

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ακόμη ότι κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, γνωστοποίησε προς όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ευρωπαϊκές χώρες ότι, η Βόρεια Μακεδονία δεν αποδέχεται καμία διαπραγμάτευση για τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της.

«Τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο λαός της χώρας μας είναι ότι η Ευρώπη μας οφείλει κάτι. Εμείς εκπληρώσαμε όλους τους όρους. Η Βόρεια Μακεδονία είναι η χώρα που περιμένει περισσότερο απ΄όλες τις άλλες για να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της. Περιμένουμε για μακρό χρονικό διάστημα, 16 χρόνια» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Μόλις πριν μερικές ημέρες, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σβέτλαν Στόεφ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο άρσης του βέτο της χώρας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βουλγαρία εμπόδισε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη μικρότερη γειτονική της χώρα λόγω διαφωνιών για την ιστορία και τη γλώσσα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/tanea
Διαβάστε Περισσότερα » " Εκκληση Ζάεφ στη Βουλγαρία να άρει το βέτο "

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Στη ΓΑΔΑ ο Γεωργιανός με τα πλαστά έγγραφα – Για 3 λόγους θεωρείται ύποπτος

Μεγάλο βάρος των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. έχει πέσει πάνω στο έγκλημα της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά. Εξετάζονται εξονυχιαστικά όλες οι πιθανότητες, όπως αυτή να έχει εμπλοκή ο Γεωργιανός που πιάστηκε στα σύνορα στην προσπάθειά του να περάσει με πλαστά έγγρφα.

Η Αστυνομία εστιάζει στους δράστες 12 ληστειών στο λεκανοπέδιο οι οποίες έγιναν με βίαιο τρόπο ή παρουσιάζουν ομοιότητες. Από την ανάλυση που έχει γίνει στις εκατοντάδες ληστείες στα βόρεια προάστια, οι Αρχές καταλήγουν σε περίπου 12, ανάμεσα σε αυτές κ η ληστρική εισβολή σε σπίτι στο Ντράφι πριν δύο μήνες.

Έφτασε στη ΓΑΔΑ ο Γεωργιανός

Στη ΓΑΔΑ έχει μεταφερθεί ο 30χρονος Γεωργιανός κακοποιός μέλος συμμορίας ληστών που εντοπίστηκε να προσπαθεί να περάσει τα σύνορα με πλαστά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ταυτοποιήθηκε από την ασφάλεια η παρουσία του στη μονοκατοικία στο Ντράφι.  Αυτό που προβληματίζει τους αξιωματικούς που έχουν αναλάβει να λύσουν την υπόθεση και να εξιχνιάσουν τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας μπροστά στα μάτια του 11 μηνών βρέφους της και του 32χρονου συζύγου της, είναι πως τις τελευταίες μέρες ο 36χρονος Γεωργιανός που εξετάζεται είχε εξαφανιστεί, δεν υπήρχαν ίχνη του και ξαφνικά εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή στους Κήπους του Έβρου..

Ο 36χρονος συμμετείχε (μαζί με άλλα τέσσερα άτομα) σε άγρια ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού και της οικιακής τους βοηθού στις 7 Μαρτίου στο Πικέρμι. Εκεί είχε βρεθεί DNA του και έτσι συνελήφθη όταν εντοπίστηκε στον Έβρο, όπως μετέδωσε το Mega.

Οι Αρχές θα τον εξετάσουν σε σχέση με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά γιατί θεωρείται πως είναι στρατολόγος ή πληροφοριοδότης ομάδας Γεωργιανών που τους τελευταίους μήνες είχαν κάνει κι άλλες ληστείες στη βορειοανατολική Αττική.

Για 3 λόγους θεωρείται ύποπτος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν τρεις λόγοι, για τους οποίους ο 36χρονος Γεωργιανός θεωρείται ύποπτος από την αστυνομία.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» και τις πληροφορίες, που προέκυψαν κυρίως από ανάλυση DNA, ο πρώτος λόγος είναι ότι ο εν λόγω αλλοδαπός ήταν ένας από τους πέντε δράστες της ληστρικής επίθεσης, στις 7 Μαρτίου, σε κατοικία στο Πικέρμι, όπου έδεσαν και χτύπησαν ηλικιωμένο ζευγάρι, αλλά και την οικιακή βοηθό τους, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να έχουν εντοπίσει ομοιότητες μεταξύ των δύο περιστατικών – σε Γλυκά Νερά και Πικέρμι.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Γεωργιανός έσπευσε να διαφύγει τα τελευταία 24ωρα από τη χώρα, παρά το γεγονός ότι εγκληματική ενέργεια στο Πικέρμι είχε σημειωθεί προ περίπου 70 ημερών.

Και ο τρίτος, είναι ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν με την περιγραφή που είχε δώσει για έναν από τους δράστες και συγκεκριμένα του αποκαλούμενου «κοντού», ο σύζυγος της Καρολάιν.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Στη ΓΑΔΑ ο Γεωργιανός με τα πλαστά έγγραφα – Για 3 λόγους θεωρείται ύποπτος"

«Μπαρούτι» ο Ερντογάν με Μπάιντεν – «Έβαψες τα χέρια σου με αίμα»

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιώντας μάλιστα πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Ερντογάν  είπε πως «σήμερα είδαμε την υπογραφή του Μπάιντεν σε μια σοβαρή συμφωνία για παροχή όπλων στο Ισραήλ. (…) Κύριε Μπάιντεν πήρες το μέρος των Αρμενίων στην αποκαλούμενη “Γενοκτονία”. Τώρα δυστυχώς γράφεις ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σου σε αυτό το ατύχημα, στην επίθεση κατά της Γάζας, (…) που έκανε μάρτυρες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι… «το καθήκον μας είναι να στηρίζουμε τους κατατρεγμένους και να φροντίζουμε για τα δικαιώματά τους. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προκάλεσε περισσότερο πόνο στην περιοχή».

Ο Ερντογάν δεν ξέχασε και την απόφαση των ΗΠΑ και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα της χώρας την Ιερουσαλήμ. «Η επιθετικότητα του Ισραήλ και οι αιματοχυσίες, που είναι τώρα συνήθεια, καθώς επαναλαμβάνονται σε κάθε Ραμαζάνι, μας δηλητηρίασαν όλους», ήταν τα λόγια του.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι «όσοι δεν μιλούν για την αιματοχυσία του κράτους – τρομοκράτη Ισραήλ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έρθει μέρα που αυτό το αίμα θα πέσει πάνω τους». Επιπλέον, υποστήριξε πως η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να διοικείται από μια επιτροπή που θα έχει εκπροσώπους από τρεις θρησκείες, το Ισλάμ, τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό, ώστε να επιτευχθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην πόλη.

Θα μιλήσουν ξανά σήμερα Μπαϊντεν – Νετανιάχου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προανήγγειλε σήμερα ότι θα μιλήσει ξανά εντός της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που Χαμάς και Ισραήλ δείχνουν να αγνοούν τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της βίας.

«Θα μιλήσω με τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) σε μία ώρα και θα έχω περισσότερα πράγματα να πω μετά τη συνομιλία αυτήν», είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν θα κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν και πάλι σήμερα, για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, στην έγκριση ενός ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ζητούσε να σταματήσει η βία και «να προστατευθούν οι πολίτες, ιδίως τα παιδιά», όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Μπάιντεν: Εγκρίθηκε η πώληση όπλων ύψους 735 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ!

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την πιθανή πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τρεις βοηθοί Αμερικανών κοινοβουλευτικών είπαν ότι το Κογκρέσο ενημερώθηκε επισήμως για την πρόθεση πώλησης των όπλων αυτών στις 5 Μαΐου, όπως συνηθίζεται πριν να δοθεί η τελική έγκριση σε τέτοιες συμφωνίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπαρούτι» ο Ερντογάν με Μπάιντεν – «Έβαψες τα χέρια σου με αίμα»"

Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία την Τρίτη – Έναρξη και για το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Ελεύθερη η είσοδος αύριο Τρίτη 18 Μαΐου σε όλα τα μουσεία της χώρας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μέρα σημαντική ειδικά για φέτος, καθώς υπενθυμίζει και το άνοιγμά τους στην Ελλάδα μετά από μία μακρά περίοδο αναστολής της λειτουργίας τους.

Στον εορτασμό μάλιστα συμμετέχει και το Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου, που αποδίδεται αύριο στο κοινό (τα εγκαίνιά του θα γίνουν μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα), ένα νέο μουσείο για την Αθήνα, στο οποίο εκτός από το ίδιο το κτήριο, που αποτελεί έργο σπουδαίας αρχιτεκτονικής αναδεικνύονται εικόνες, ξυλόγλυπτα και τέσσερα ξυλόγλυπτα τέμπλα (μέσα του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα) της περίφημης συλλογής Λοβέρδου.

«Φέτος, η μεγάλη γιορτή των μουσείων έχει ξεχωριστή σημασία», όπως επισημαίνει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Αποτελεί μία ευκαιρία να γνωρίσουμε ξανά από κοντά τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων, αλλά και για τα ίδια τα μουσεία να υποδεχτούν τους επισκέπτες, που έλειψαν, από τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας της πανδημίας. Οι χώροι των μουσείων είναι χώροι αλληλεπίδρασης. Χρειάζονται τη φυσική επαφή, την επικοινωνία θεατή και εκθέματος. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και με ασφάλεια για επισκέπτες και εργαζόμενους, αυτή η επικοινωνία πλέον αποκαθίσταται».

Να σημειωθεί άλλωστε, ότι ο περυσινός εορτασμός, καθιερωμένος διεθνώς από το 1977 από το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) είχε διεξαχθεί λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού διαδικτυακά και μόνον.

«Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» είναι το θέμα, που έχει επιλεγεί φέτος από το ICOM καλώντας τις χώρες-μέλη του να διερευνήσουν τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. «Η παρατεταμένη κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των μουσείων και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ICOM, επισημαίνοντας όμως, ότι λειτούργησε ταυτόχρονα και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών, που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού.

Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου (εσωτερικό)

Γεγονός είναι άλλωστε, ότι και σ΄αυτήν την δύσκολη περίοδο, τα μουσεία συνέχισαν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις, αποδεικνύοντας έτσι, ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

«Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή, να ενδυναμώσουν τον ουσιαστικό πολιτιστικό και κοινωνικό τους ρόλο και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η δημιουργική δύναμη των μουσείων μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή», καταλήγει η ανακοίνωση του ICOM.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην έδρα του στην Παλιά Βουλή

Ως τιμώμενο μουσείο εξάλλου για τον φετινό εορτασμό και με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση επιλέχθηκε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Την έκθεσή του «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21» θα εγκαινιάσει μάλιστα αύριο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, τιμώμενο το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος της με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρωτοβουλία 2021» της Εθνικής Τράπεζας και Ιδρυμάτων για τα 200 χρόνια από το 1821 περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Αναδεικνύει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό εστιάζοντας όμως και στους ανθρώπους, που αναδείχθηκαν σε ήρωες, επειδή αντεπεξήλθαν σε εξαιρετικές περιστάσεις και στις κοινωνικές και ιδεολογικές εμπειρίες που άλλαξαν, πριν και μετά το ΄21, τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αντιληπτός ο κόσμος. Επιπλέον έχει εμπλουτισθεί με διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχει αυτό για τη Χάρτα του Ρήγα, υλοποιημένο με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Να σημειωθεί τέλος ότι το ωράριο λειτουργίας του Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου είναι καθημερινά 10.30 π.μ- 3.30 μ.μ. και κάθε Τρίτη, 1-8 μ.μ. Ειδικά για αύριο, οι ώρες λειτουργίας είναι 10.30 π.μ.- 3.30 μ.μ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία την Τρίτη – Έναρξη και για το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου"

Τέσσερις νέες περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca στη Γαλλία

Τέσσερις νέες περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, καταγράφηκαν στη Γαλλία από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 6 Μαΐου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Οι δύο από αυτούς τους ασθενείς πέθαναν.

Από την έναρξη των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα έχουν αναφερθεί 34 περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων, οι 11 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρες. Συνολικά, μέχρι τις 6 Μαΐου, είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 4.068.000 δόσεις του εμβολίου αυτού, με βάση τα στοιχεία του Γαλλικού Οργανισμού Φαρμάκων (ANSM).

Οι τέσσερις νέες περιπτώσεις αφορούν δύο γυναίκες ηλικίας 60-70 ετών και δύο άνδρες ηλικίας 50-60 ετών. Οι επιπλοκές που παρατηρήθηκαν εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση, στους δύο από αυτούς τους ανθρώπους, μια σπλαχνική φλεβική θρόμβωση και μία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση με πνευμονική εμβολή.

Από τις 19 Μαρτίου το εμβόλιο Vaxzevria της AstraZeneca χορηγείται στη Γαλλία μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις νέες περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca στη Γαλλία"

Κορονοϊός: Η Johnson & Johnson θα παραδώσει τα μισά από τα συμφωνημένα εμβόλια στην ΕΕ

Η εταιρεία Johnson & Johnson μείωσε στο μισό την ποσότητα των εμβολίων για την Covid-19, που επρόκειτο να παραδώσει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετώπιζε ο αμερικανικός κολοσσός, αφότου άρχισε να στέλνει το σκεύασμά της στην Ευρώπη τον Απρίλιο.

Με βάση το συμβόλαιό της με την ΕΕ, η J&J έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από το 10% του αρχικού στόχου. Εκτός από τις αρχικές καθυστερήσεις, η φαρμακοβιομηχανία «μειώνει τις παραδόσεις της αυτήν την εβδομάδα στο μισό», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με τις παρασκευάστριες εταιρείες. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πόσεις δόσεις θα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο αξιωματούχος δεν ανέφερε πόσες ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν αυτήν την εβδομάδα.

Η J&J δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες. «Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μόνο μια περιορισμένη, προσωρινή μείωση» των παραδόσεων, που θα καλυφθούν σε επόμενο στάδιο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόσο η πηγή του πρακτορείου, όσο και ο εκπρόσωπος, τόνισαν ότι στόχος της εταιρείας παραμένει η παράδοση των 55 εκατομμυρίων δόσεων που έχει υποσχεθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η J&J αντιμετώπισε προβλήματα παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι δόσεις που προορίζονται για την Ευρώπη παράγονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ένα εργοστάσιο του Λέιντεν, στην Ολλανδία. Αρχικά η εταιρεία σχεδίαζε να αρχίσει τις παραδόσεις στην ΕΕ την 1η Απριλίου, όμως τις ανέβαλε για τα μέσα του μήνα, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή. Στη συνέχεια, οι παραδόσεις διακόπηκαν και πάλι για λόγους ασφαλείας, αφού η χρήση του εμβολίου σταμάτησε προσωρινά στις ΗΠΑ, μέχρι να εξεταστεί η πιθανή σύνδεσή του με την εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολών. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη ξανάρχισαν μία εβδομάδα αργότερα.

Μέχρι σήμερα, οι εταιρεία είχε παραδώσει 2,6 εκατομμύρια δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαθέτει πιο επικαιροποιημενα στοιχεία για τις παραδόσεις, επιβεβαίωσε ότι έχουν παραληφθεί λιγότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Η Johnson & Johnson θα παραδώσει τα μισά από τα συμφωνημένα εμβόλια στην ΕΕ"

Δήμος Κηφισιάς: Τι απαντά για τα πεζοδρόμια που είναι γεμάτα με κομμένα κλαδιά

Στο ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος για τα κλαδιά των δέντρων, που άφησε πίσω του ο χιονιάς του περασμένου Φεβρουαρίου και  τα οποία φράζουν τα πεζοδρόμια της Κηφισιάς και  συνιστούν  «προσάναμμα» για πιθανή πυρκαγιά το καλοκαίρι, απάντησε ο Δήμος . Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση:

             «Σε έναν κατ΄ εξοχήν Δήμο Πρασίνου, όπως ο Δήμος Κηφισιάς, ο αγώνας με τα πράσινα απορρίμματα είναι τρομερά δύσκολος, πόσο μάλλον μετά το χτύπημα της Μήδειας της πρωτόγνωρης φυσικής καταστροφής, με την ταυτόχρονη πτώση χιλιάδων δέντρων.
Σχεδόν κάθε κατοικία διαθέτει τον δικό της κήπο και σε πολλές περιπτώσεις μεγάλης έκτασης, με πολλά δέντρα και φυτά. Οι ανάγκες του Δήμου μας αυξάνονται συνεχώς κι έγιναν πολλαπλασίως περισσότερες μετά το φαινόμενο του Φεβρουαρίου.
               Mε σχεδιασμό και πρόγραμμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς γίνονται αλλεπάλληλοι καθαρισμοί και σαρώσεις ανά συνοικία. Για τη διαχείριση του τεραστίου όγκου κηπαίων (δημοτικών και ιδιωτικών) επιλέχθηκε η προσωρινή απόθεση τους σε τρεις ανοιχτούς χώρους για να μην είναι διάσπαρτα στους δρόμους και να επιταχυνθεί η απομάκρυνσή τους. Μισθώθηκαν είκοσι (20) ιδιωτικά οχήματα και μηχανήματα για την ενίσχυση της Καθαριότητας. Σε μισθώσεις οχημάτων από τον Δήμο μας δαπανήθηκαν 400.000 ευρώ και 800.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.
              Tα κηπαία απορρίμματα που έχουν συγκεντρωθεί αυτή την εποχή στους δρόμους αφορούν σε ποσότητες ιδιωτικών κήπων που οι πολίτες βγάζουν και ξαναβγάζουν από τις ιδιοκτησίες τους. Ειδικότερα τα σημεία που παρουσιάζονται από την ηλεκτρονική εφημερίδα σας, με φωτογραφικό υλικό σε δρόμους της Εκάλης, απεικονίζουν συγκεκριμένες στιγμές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η οδός Ρόδων, που αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει καθαριστεί κατ΄ επανάληψη και μάλιστα και υπό την επίβλεψη και του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου. Ο τελευταίος καθαρισμός της πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (1/5).

               Η έκκληση μας προς τους πολίτες είναι διαρκής κι επαναλαμβανόμενη. Η αποκομιδή κηπαίων πρέπει να διεξάγεται με προ-συνεννόηση (2132007272 και 210 6200145) ώστε οι προσπάθειες μας να αποδώσουν και να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Πρώτα επικοινωνούμε με τον Δήμο και μετά αποθέτουμε τα κηπαία σε θέση στάθμευσης οχήματος επί του οδοστρώματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμος Κηφισιάς: Τι απαντά για τα πεζοδρόμια που είναι γεμάτα με κομμένα κλαδιά"

Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα έχουμε τοπικές καταιγίδες

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη (18.05.2021) με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, ενώ θα υπάρξουν τοπικές καταιγίδες.

Συγκεκριμένα γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός ενώ από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (18.05.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 5 με 6 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα έχουμε τοπικές καταιγίδες"

Ερντογάν: «Ούτε συζήτηση» για απόσυρση του στρατού κατοχής από την Κύπρο

Στην κατεχόμενη Κύπρο θα βρίσκεται εκτός απροόπτου στις 20 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, ενώ είπε ότι δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης πρότασης για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ο Ερντογάν είπε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι η κοινή κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας η οποία φιλοξενεί τα ιερά της μέρη. Η παρανομία του Ισραήλ εναντίον της Ιερουσαλήμ και των αθώων Παλαιστινίων, οι απάνθρωπες επιθέσεις είναι εναντίον όλων των Μουσουλμάνων».

«Εκείνοι που δεν βγάζουν άχνα για το αίμα που χύνει το τρομοκρατικό κράτος που αποκαλείται Ισραήλ ας γνωρίζουν πως θα έρθει η μέρα πλήξει και τους ιδίους αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε.

Για την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «δεν τίθεται καν θέμα να αφήσουμε την Κύπρο να ‘παρενοχλείται’ από τους Ελληνοκύπριους. Δεν μπορεί καν να προταθεί η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Θα συνεχίσουμε τη διπλωματία με χώρες σε διεθνείς πλατφόρμες τις προσεχείς ημέρες».

Μέχρι στιγμής, ανέφερε ο ίδιος, «η στάση τους προς την ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) υπήρξε σαφής, αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του ‘Τουρκοκυπριακού λαού’ στο έπακρο. Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν πλην ημών».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι εκτός απρόοπτου θα πάει στα κατεχόμενα «στις 20 Ιουλίου για την επέτειο της Ημέρας Ειρήνης και Ελευθερίας», όπως αποκαλούν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: «Ούτε συζήτηση» για απόσυρση του στρατού κατοχής από την Κύπρο"

«Ρίχνει λάδι στη φωτιά» – Επίθεση της Αυστρίας στον Ερντογάν για την Μέση Ανατολή

Ασκώντας έντονη κριτική στον “κλιμακούμενο” ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, “ο οποίος σίγουρα δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, αλλά στην κλιμάκωση”, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ – του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – κατηγόρησε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ ως “τρομοκρατικό κράτος”) ότι “ρίχνει λάδι στη φωτιά”.

Ο Καρλ Νέχαμερ επεσήμανε πως ήδη το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν “σαφείς ενδείξεις ότι η Τουρκία είχε επηρεάσει τις ταραχές στη Βιέννη στην περιοχή Φαβορίτεν”, όπου, υποστηρικτές των υπερ-εθνικιστών τουρκικών Γκρίζων Λύκων επιτέθηκαν σε κουρδική διαδήλωση κατά της βίας εναντίον των γυναικών, και είχαν επί ημέρες προκαλέσει ταραχές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τουρκία ασκεί και τώρα επίσης επιρροή στις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, και, εκτός από τις δηλώσεις του Ερντογάν, παρέπεμψε στο γεγονός της παρουσίας πολλών τούρκικων σημαιών στις διαδηλώσεις, για να επισημάνει ότι “δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για διεξαγωγή ξένων συγκρούσεων στην Αυστρία”.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι οι αυστριακές αρχές θα αναλάβουν αποφασιστική δράση κατά των αντισημιτικών και αντι-ισραηλινών υποκινήσεων στις διαδηλώσεις, τόνισε ότι “η δέσμευσή μας προς το Ισραήλ αποτελεί ιστορική ευθύνη”.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ρίχνει λάδι στη φωτιά» – Επίθεση της Αυστρίας στον Ερντογάν για την Μέση Ανατολή"

Μεσανατολικό: Η Μέρκελ εξέφρασε στον Νετανιάχου την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ

Αλληλεγγύη στο Ισραήλ εξέφρασε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ «καταδίκασε ρητά για μία ακόμη φορά τις συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις από την Γάζα εναντίον του Ισραήλ και διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό για την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης». Επιβεβαίωσε, ακόμη, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενάντια στις επιθέσεις.

Η καγκελάριος σημείωσε ότι ήδη έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι και από τις δύο πλευρές. Ως εκ τούτου ευχήθηκε τερματισμό των εχθροπραξιών το συντομότερο δυνατό, ενώ υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα κατά των διαδηλώσεων, οι οποίες διαδίδουν το μίσος και τον αντισημιτισμό στην Γερμανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεσανατολικό: Η Μέρκελ εξέφρασε στον Νετανιάχου την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ"

Από 21 Μαΐου ραντεβού με όλα τα εμβόλια για ηλικίες 40-44 ετών

Kαι επίσημα ανακοινώθηκε η ημερομηνία έναρξης στην οποία οι πολίτες ηλικίας 40-44 ετών μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους με όλα τα εμβόλια να είναι πλέον διαθέσιμα.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάκρεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, από την Παρασκευή, 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφρόμα για τα εμβόλια όλων των εταιρειών, για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους προσέθεσε ότι με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%». Οπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%. Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Από 21 Μαΐου ραντεβού με όλα τα εμβόλια για ηλικίες 40-44 ετών"

Κορωνοϊός: Στα 1.402 τα νέα κρούσματα - 647 οι διασωληνωμένοι, 56 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.402, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 378.485 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.324 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.471 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647 (62.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει  υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.287 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318 (ημερήσια μεταβολή +10.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 313 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2

έως 106 έτη).

 Η γεωγραφική κατανομή των 1.402 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

106 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

75 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

92 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

157 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

101 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

104 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

2 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

134 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

55 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

47 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

5 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

13 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

42 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

11 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

7 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

9 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

21 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

41 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

4 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε Σάμου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Φωκίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου

37 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.402 τα νέα κρούσματα - 647 οι διασωληνωμένοι, 56 θάνατοι"

Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 1.500 «μαϊμού» κινητά τηλέφωνα

Επιχειρήσεις σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και στην Κω για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου έκαναν σήμερα ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 1.500 κινητά τηλέφωνα και 600 μπλουζάκια με σήματα γνωστών εταιρειών, ως προϊόντα απομίμησης.

Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα 10.000 ευρώ, για εμπορία και διακίνηση απομιμητικών αγαθών, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 18, του ν.4712/2020 (Α’146).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται στο σύνολο της επικράτειας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 1.500 «μαϊμού» κινητά τηλέφωνα "

Νέα Σμύρνη: Κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του πάρκου αναψυχής σκύλων

Την κατάργηση του πάρκου αναψυχής σκύλων δεσποζόμενων, που κατασκεύασε ο Δήμος Νέας Σμύρνης, μέσα σε ελεύθερο χώρου πρασίνου της πλατείας Δεξαμενής και σε έκταση 1.130 τ.μ., δίπλα σε σχολικό συγκρότημα και δημοτικό κολυμβητήριο, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 19 Νεοσμυρνιώτες.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ν. Σμύρνης, ο χώρος θα είναι περιφραγμένος (περίφραξη ύψους 1,60 μ.) και θα διαθέτει ξύλινες και λαστιχένιες κατασκευές για παιχνίδια agility (ανάβαση, κατάβαση, ισορροπία, τραμπάλα, τσουλήθρα), ώστε να μπορούν τα σκυλιά να γυμναστούν, να τρέξουν ελεύθερα χωρίς να εμποδίζουν ή να εμποδίζονται.

Όπως, αναφέρουν οι κάτοικοι στην αίτηση ακύρωσής τους, η λειτουργία του πάρκου αναψυχής σκύλων (ουσιαστικά -όπως αναφέρουν- πρόκειται για δυο πάρκα, ένα για μεγάλα και ένα για μικρά σκυλιά) ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο έχει διαταχθεί η σφράγισή του, από την υπηρεσία Δόμησης Ελληνικού-Αργυρούπολης, λόγω παραβίασης της πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς δεν προβλέπεται στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο η χρήση πάρκου σκύλων, ενώ μετά από αυτοψία, κρίθηκαν αυθαίρετες οι κατασκευές των εγκαταστάσεων που έχουν γίνει. Η σφράγιση όμως δεν έχει υλοποιηθεί, όπως αναφέρουν οι 19.

Τον περασμένο Ιανουάριο οι εν λόγω κάτοικοι είχαν προσφύγει στο συντονιστή αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής για το επίμαχο θέμα, αλλά δεν έλαβαν απάντηση, όπως αναφέρουν και μετά την παρέλευση 60 ημερών από την άρνηση αυτή (σιωπηρή απόρριψη αιτήματος), προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Επισημαίνουν ότι στο οικοδομικό τετράγωνο που είναι το πάρκο σκύλων (περικλείεται από τις οδούς Ταρπεζούντος-Αρτάκη-Εθνικής Στέγης- Νικοδημείας) είναι δίπλα τα σπίτια τους, ενώ λειτουργούν δυο Γυμνάσια, ένα Λύκειο, ένα δημοτικό κολυμβητήριο και πρόκειται να ανεγερθεί κλειστό γυμναστήριο 3.500 θέσεων.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν για την κατασκευή του επίμαχου πάρκου δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη και ο χώρος έχει δηλωθεί στην διεύθυνση Πολίτικης Προστασίας ως χώρος αστικού πρασίνου περιοίκων, δηλαδή ως χώρος καταφυγής των κατοίκων σε περίπτωση σεισμού ή άλλου έκτακτου περιστατικού και για τον λόγο αυτό πρέπει να παραμένει ελεύθερος (και όχι περιφραγμένος) και προσβάσιμος στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Ακόμη, αναφέρουν οι κάτοικοι ότι υπάρχει υψηλή ηχορύπανση από τα γαυγίσματα των σκυλιών, που ξεπερνούν τα προβλεπόμενα ανεκτά όρια σε αστικό επίπεδο, που είναι τα 50 dBA, καθώς από τις μετρήσεις που έχουν κάνει η ηχορύπανση φτάνει τα 65 dBA.

Επιπρόσθετα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα όσων κατοικούν στην εν λόγω περιοχή, καθώς με την επίμαχη κατασκευή επέρχεται επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ είναι εκτός των κανόνων της χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής και της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Την ίδια στιγμή παραβιάζονται και οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην υγεία και στην ισότητα των πολιτών, αφού οι πέριξ κάτοικοι αφενός επιβαρύνουν την ψυχική τους, κ.λπ. υγεία με την δημιουργούμενη ηχορύπανση και αφετέρου ζουν σε δυσμενέστερο καθεστώς σε σχέση με τους λοιπούς κατοίκους της Ν. Σμύρνης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Σμύρνη: Κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του πάρκου αναψυχής σκύλων"

Πορεία φοιτητών έξω από το υπουργείο Παιδείας - Ζητάνε το άνοιγμα των Πανεπιστημίων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν φοιτητές με αίτημα να ανοίξουν επιτέλους τα Πανεπιστήμια. 

«Πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε πανό που έχουν αναρτήσει. 

«Δεν βγαίνουν τα εργαστήρια από το PC. Πάρτε μέτρα να ανοίξει η σχολή» αναγράφει ένα από τα πανό που κρατούν οι φοιτητές, ενώ σε πλακάτ σημειώνεται με ειρωνική διάθεση: «Άνοιξαν τα mall και τα ξενοδοχεία, μόνο στις σχολές μας κολλάει η πανδημία».

Αντιπροσωπεία φοιτητών ζητά να μπει στο υπουργείο και να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, αλλά μέχρι στιγμής το αίτημά τους δεν έχει γίνει δεκτό.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία φοιτητών έξω από το υπουργείο Παιδείας - Ζητάνε το άνοιγμα των Πανεπιστημίων"

Παρέμβαση εισαγγελέα για πάρτι στο ΑΠΘ

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε πάρτι που στήθηκε έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν κοσμοσυρροή παρά τα ισχύοντα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν τελούνται αξιόποινες πράξεις.

Την έρευνα καλείται να διενεργήσει η αστυνομία.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση εισαγγελέα για πάρτι στο ΑΠΘ"

Ο κυκλώνας Ταουκτάε σαρώνει την Ινδία: 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους (pics, vid)

Σχεδόν 150.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από τα σπίτια τους στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας, ενώ οι αρχές έκλεισαν λιμάνια και το κεντρικό αεροδρόμιο καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Ταουκτάε. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό κυκλώνα που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμή από τον κυκλώνα Ταουκτάε στα παράκτια κρατίδια Κεράλα, Καρνατάκα, Γκόα και Μαχαράστρα. Ο Ταουκτάε αναμένεται να φτάσει στο Γκουτζαράτ σήμερα από τις 20:00 ως τις 23:00 τοπική ώρα (17:30 με 20:30 ώρα Ελλάδας), συνοδευόμενος από ανέμους που θα πνέουν με ταχύτητα 155 με 165 χιλιομέτρων την ώρα και ριπές που ενδέχεται να φτάνουν τα 185 χιλιόμετρα την ώρα, προειδοποίησε η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

“Θα είναι ο πιο ισχυρός κυκλώνας που έχει πλήξει το Γκουτζαράτ εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Μπορεί να συγκριθεί με τον κυκλώνα το 1998 που έπληξε την Κάντλα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές”, σχολίασε ο υπουργός Εσόδων του κρατιδίου Πανκάζ Κούμαρ.

Δείτε βίντεο:
 

Η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Μουμπάι, επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους καθώς ο Ταουκτάε κατευθύνεται προς βορρά. Οι θυελλώδεις άνεμοι ανάγκασαν τις αρχές του αεροδρομίου της πόλης να αναστείλουν τη λειτουργία του, ενώ έκλεισαν και κάποιοι οδικοί άξονες.

Εκτός από τους 12 νεκρούς που εντοπίστηκαν στα κρατίδια Μαχαράστρα, Γκόα και Καρνατάκα, 28 αλιευτικά σκάφη αγνοούνται, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Δείτε φωτογραφίες:
 
 
  
 
 
Προετοιμασίες στο Γκουτζαράτ

Η κυβέρνηση του Γκουτζαράτ ζήτησε από σχεδόν 150.000 ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχει αναπτύξει περισσότερες από 50 ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών.

Εξάλλου χρειάστηκε να μετακινηθούν από τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τις ακτές και οι ασθενείς με covid-19. Οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε διακοπή στην ηλεκτροδότηση στα περίπου 400 νοσοκομεία και τα 41 εργοστάσια παραγωγής οξυγόνου στις 12 παράκτιες περιοχές που θα πλήξει περισσότερο ο κυκλώνας.

“Για να είμαστε βέβαιοι ότι τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με cοvid-19 δεν θα αντιμετωπίσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, έχουν εγκατασταθεί 1.383 γεννήτριες”, δήλωσε ο Πανκάζ Κούμαρ. Επίσης έχουν δημιουργηθεί 35 “πράσινοι διάδρομοι” για τη μεταφορά οξυγόνου στα νοσοκομεία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου έχουν επισήμως καταγραφεί 9.000 θάνατοι από covid-19 –αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος– έχει ανασταλεί και η εκστρατεία ανοσοποίησης για δύο ημέρες.

Οι αρχές εξάλλου ανησυχούν για τα ασιατικά λιοντάρια που ζουν στο κρατίδιο, ένα απειλούμενο είδος το οποίο απαντάται μόνο στην περιοχή Σαουράστρα του Γκουτζαράτ, όπου το πλήγμα του κυκλώνα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σφοδρό.

“Υπάρχουν περίπου 40 λιοντάρια σε κάποιες περιοχές της παράκτιας πόλης Σαουράστρα και τα παρακολουθούμε. Κάποια από αυτά έχουν ήδη μετακινηθεί σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προσευχόμαστε τα λιοντάρια να είναι ασφαλή”, δήλωσε ο Σιαμάλ Τικαντάρ, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας δασών του κρατιδίου.

Ο κυκλώνας του 1998 που έπληξε το Γκουτζαράτ προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων και προκάλεσε υλικές ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κυκλώνας Ταουκτάε σαρώνει την Ινδία: 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους (pics, vid)"

Κορωνοϊός - Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό 97% στην ινδική μετάλλαξη σύμφωνα με νέα μελέτη

Πολύ αποτελεσματικό στην ινδική μετάλλαξη, αποδεικνύεται το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, έδειξε πως σε 3.235 εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με το σκεύασμα της AstraZeneca, μόνο οι 85 ανέφεραν συμπτώματα της Covid και οι δύο εξ αυτών χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Η μελέτη του νοσοκομείου Indraprastha Apollo στο Δελχί, δεν κατέγραψε θανάτους ή εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όσους είχαν εμβολιαστεί, ανέφερε η India Today.

Ο Δρ Anupam Sibal, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομειακού ομίλου, δήλωσε: «Η μελέτη μας έδειξε ότι το 97,38% αυτών που εμβολιάστηκαν, προστατεύτηκαν από τη μόλυνση και το ποσοστό νοσηλείας ήταν μόνο 0,06%. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι μολύνσεις εκδηλώνονται με συμπτώματα μόνο σε ένα μικρό ποσοστό και αυτές είναι κυρίως μικρές λοιμώξεις που δεν οδηγούν σε σοβαρή ασθένεια. Δεν υπήρξαν εισαγωγές σε ΜΕΘ ή θάνατοι».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ινδική μετάλλαξη έχει αρχίσει να ενισχύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.300 κρούσματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό 97% στην ινδική μετάλλαξη σύμφωνα με νέα μελέτη"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα – Τσιόδρας: Ανησυχώ για τις μεταλλάξεις

«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

Θέλω να εκφράσω από τη μία την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου για το γεγονός ότι από την Παρασκευή που μας πέρασε απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις και προσθέσαμε βαθμούς ελευθερίας ως προς την οικονομική και την κοινωνική ζωή.

Από την άλλη να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα.

Κατά συνέπεια, οφείλω να ζητήσω πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων τα οποία έχουν απομείνει ως προς τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή των συνωστισμών και βέβαια απόλυτη συμμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά του χώρου της εστίασης, με τα μέτρα, έτσι όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς.

Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο.

Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Να το ξαναπούμε αυτό: ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν από κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Και βέβαια μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα – Τσιόδρας: Ανησυχώ για τις μεταλλάξεις"

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη – Πάλευε τρεις 3,5 μήνες με τον κορονοϊό, αλλά ηττήθηκε

Η περιπέτεια μιας 35χρονης γυναίκας στην Πάτρα που πάλευε 3,5 μήνες με τον κορονοϊό στο νοσοκομείο του Ρίου είχε τραγική κατάληξη.

Έδωσε γενναία μάχη αλλά δεν κατάφερε να βγει νικήτρια.. Ήταν ένα κορίτσι γεμάτο όνειρα και ελπίδες όπως λέει στο thebest.gr φιλικό της πρόσωπο, το οποίο μας εξηγεί ότι η κοπέλα νόσησε στις 24 Ιανουαρίου από έναν αρνητή του κορονοϊού, στο σπίτι του οποίου πήγαινε για να φυλάξει την ηλικιωμένη μητέρα του.

Η γυναίκα νοσηλευόταν μέχρι και πριν ένα μήνα στην MEΘ, είχε διασωληνωθεί, και μετά στην κλινική covid. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Παθολογική κλινική, καθώς ήταν πλέον αρνητική στον ιό, αλλά τα προβλήματα που είχαν ανακύψει από την πολύμηνη ταλαιπωρία και την κατάκλιση την κατέβαλαν σε τέτοιο σημείο που δεν μπόρεσε να ανακάμψει. «Μιλούσαμε στο τηλέφωνο μέχρι και πρότινος. Είχε προβλήματα. Δεν μπορούσε να σηκωθεί, πονούσε» μας λέει άτομο από το φιλικό περιβάλλον της. «Ήταν ένα κορίτσι γεμάτο καλοσύνη. Ένας χρυσός άνθρωπος».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη – Πάλευε τρεις 3,5 μήνες με τον κορονοϊό, αλλά ηττήθηκε"

Συντάξεις Ιουνίου 2021: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Από την Τρίτη, 25 Μαΐου, θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου 2021. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021.

Oι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021
- Την Τρίτη 25 Μαΐου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
- Την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουνίου 2021 θα πληρωθούν ως εξής:

-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021
-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021
-Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021
-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

-Το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021
-Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021
-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιουνίου του 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις Ιουνίου 2021: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία"

Η ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη σήμερα 17/05

Μετά από πολύ καιρό η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έγινε δια ζώσης με τους δημοσιογράφους να βρίσκονται μέσα στην αίθουσα τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. 

Με ένα έντονο Σαββατοκύριακο να έχει προηγηθεί με πολλούς να θεωρούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει ενώ δεν συμβαίνει αυτό και πολλές να είναι οι παραβιάσεις που έχουν γίνει η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι έλεγχοι θα είναι πολλοί και αυστηροί. Το έκανε σήμερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη σύσκεψη για την πανδημία. 

Η κα Πελώνη είπε ότι οι έλεγχοι θα είναι ακόμα πιο αυστηροί από εδώ και πέρα και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν για εμβολιασμό και να κάνουν χρήση των self test. Η κα Πελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο όπου υπάρχουν εξάρσεις.

Όπως τόνισε, «τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Το Σάββατο σε  72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων,  επιβλήθηκαν πρόστιμα  151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις.  Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους». 

Δείτε όλη την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη σήμερα 17/05"

Προανακριτική για Παππά: «Ημουν και είμαι αριστερός, στρατολογημένος στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Καλογρίτσας - Τι αποκάλυψε

Ρόλο συντονιστή για το στήσιμο του «ΣΥΡΙΖΑ channel» απέδωσε στον Νίκο Παππά, πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Καλογρίτσας κατά την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Έπειτα από μία «χειμαρρώδη» κατάθεση, ο μάρτυρας φέρεται να δήλωσε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα ο κ. Παύλος Πολάκης να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες και να διακοπεί η συνεδρίαση για 30 λεπτά.

Τελικά, κρίθηκε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει την κατάθεσή του και αποφασίστηκε να επανέλθει αύριο Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Προηγουμένως, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός επιχειρηματίας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην επιτροπή αναφέρθηκε στις στενές φιλικές σχέσεις που είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον «πολυαγαπημένο του φίλο» -όπως τον χαρακτήρισε- Νίκο Παππά, ενώ επανέλαβε ότι ο τότε υπουργός του πρότεινε να τεθεί «μπροστινός» για την δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού.

Ο μάρτυρας φέρεται να είπε πως: «Στήριζα το ΣΥΡΙΖΑ με όλες μου τις δυνάμεις. Ήμουν και είμαι αριστερός. Είχα επιμείνει στον Λαφαζανη να μη φύγει τότε. Εγώ έμεινα στο κόμμα. Ένιωσα ξανά-στρατολογημένος στο κόμμα. Έμεινα στους «νέους». Μετά τις εκλογές κι αφού κερδίσαμε κι επειδή είχα την εμπειρία κλήθηκα από τους ίδιους ανθρώπους και μου ζήτησαν να συμπράξω μαζί τους για τα ΜΜΕ. Ο Νίκος Παππάς και κάποια παιδιά».

Στην ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Σταύρου Κελέτση «ποια παιδιά;» ο κ. Καλογρίτσας απάντησε:

Χρ. Καλογρίτσας: Θα τα θυμηθώ στην πορεία. Τα έχω καταγεγραμμένα. Το καλοκαίρι του 2016 στις αρχές είχαμε εκδηλώσει ενδιαφέρον με την ομάδα που συνεργαζόμουν.

Στ. Κελέτσης: Ομάδα επιχειρηματική;

Χρ. Καλογρίτσας: Όχι. Ο Παππάς ήταν.

Ειδικότερα ο μάρτυρας φέρεται να είπε:

Χρ. Καλογρίτσας: Το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Νίκος Παππάς και μου είπε: «καπετάνιε θα μας δώσεις το όνομά σου για κανάλι και τα λοιπά»; Εγώ είπα πως «ήλθα μαζί σας». Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανέφερε ο Παππας τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Με τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος είπα «ας πάει κι αυτό». Με φώναξε και με ενημέρωσε για να συναντηθώ με τους ανθρώπους αυτούς. Στο πόρτο Χέλι έγινε το ραντεβού.

Στ. Κελέτσης: Πού τον συναντήσατε;

Χρ. Καλογρίτσας: Τον συναντούσα παντού. Στο σπίτι μου. Στο σπίτι του. Σε ταβέρνες. Παντού. Μπορώ να το βεβαιώσω, να σας δώσω τις σημειώσεις μου αν κριθεί αναγκαίο. Στο Πόρτο Χέλι ήλθαν κάτι άνθρωποι σταλμένοι από την άλλη πλευρά. Από τον Παππά είχα πάρει συγκεκριμένες οδηγίες. Δώσαμε τα χέρια μας. Ήπιαμε και κάτι ποτά και μεζέδες και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Ήταν και ο Κ. Τόμπρας. Εκεί υπήρχε μια συμφωνία... φτιαγμένη. Εγώ αγγλικά δεν μιλάω. Μόνο Καρδιτσιώτικα μιλάω.

Μου ανέφερε ο άνθρωπος αυτος πως εχει συμφωνήσει τη συμμετοχή του στο κανάλι. Εγώ αυτά δεν τα πολυπιστεύα. Έχω μια δική μου άποψη για τις συνεργασίες με τους Άραβες. Όταν ειπώθηκε ότι με αυτή την εταιρία θα κάνουμε το κανάλι είχα την αίσθηση ότι αυτό το κανάλι θα κατευθυνόταν από υπηρεσίες. Εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομα μου. Να είμαι μπροστινός. Έκανα την υποχώρηση και το δέχθηκα.

Σε άλλο σημείο ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να είπε: «Δεν είχα κανένα λόγο να βγω σε κανένα εξωτερικό να βρω εργο. Ούτε το ήξερα αυτό το έργο. Ήταν όλα εικονικά. Όταν εφτασε η ώρα και δεν πήραμε το κανάλι ξεκίνησε η καθύβριση εμού και της οικογένειάς μου. Την επόμενη ενώ είχα πιστώσεις από τράπεζες με κόψανε από τα πάντα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε σε πολλά σημεία να διακόψει τον μάρτυρα με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση:

Δ. Μαρκόπουλος: Εδώ και ώρα έχει χαθεί η ψυχραιμία» ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί διαρκώς να τον διακόπτει.

Χρ. Καλογρίτσας: Ο Πολάκης είναι φίλος του Νίκου (Παππά) και του Σπίρτζη. Εγώ Παύλο τους ξέρω πριν από εσένα. Πολύ πιο πριν. Εγώ ήμουν ένας από τους πιο σωστούς εργολάβους πριν. Από τους πιο σημαντικούς. Με ένα μητρώο άριστο. Τέλειο. Μέχρι το 2014 δεν είχα πάει ποτέ στο εξωτερικό να εκτελέσω εργο. Ούτε καν στην Ιταλία που έχω γυναίκα Ιταλίδα. Τι νομίζετε; Κατακούτελα με χτύπησε ο ήλιος το καλοκαίρι του 2016 να μπω με τόσο βιαστικές διαδικασίες σε ένα έργο;

«Είμαι υποχρεωμένος να δείξω emails και SMS»

Ο κ. Καλογρίτσας αποκάλυψε στα μέλη της προανακριτικής ότι οι επαφές του με τους εκπροσώπους της εταιρείας CCC προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ channel» έχει με την καθοδήγηση του κ. Παππά.

«Στον Άραβα εμένα με έστειλε ο Νίκος ο Παππάς. Με συγκεκριμένες εντολές» είπε μεταξύ άλλων υπογραμμίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις η επικοινωνία με τον πρώην υπουργό γινόταν μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Χρ. Καλογρίτσας: Στον Άραβα εμένα με έστειλε ο Νίκος ο Παππάς.

Στ. Κελέτσης: Σας το έστειλε γραπτά;

Χρ. Καλογρίτσας: Αλλάζαμε sms. Οι φίλοι μας μας σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Εγώ δεν είπα ούτε μια λέξη προς οποιονδήποτε. Υπέφερα όμως δεν μίλησα. Αυτή ήταν η πορεία μου. Το 2020 διαπιστώθηκε πως οι Άραβες όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά έφεραν μια απόφαση ενος διαιτητικού δικαστηρίου. Οι Άραβες υφάρπαξαν μια απόφαση και θέλησαν να την περάσουν με απάτη σε ελληνικό δικαστήριο. Στους προξενητάδες είχα διαμηνύσει -αν και οι σχέσεις είχαν παγώσει- να σταματήσουν τους Άραβες. Δεν εισακούστηκα. Θέλησαν μετά να με διασύρουν. Οι Άραβες ήταν απατεώνες. Ας με μηνύσουν για αυτό. Εγώ τότε έπρεπε να αποφασίσω. Τα παιδιά μου μπήκαν σε εντατικές με εγχειρήσεις έως και στον εγκέφαλο. Εγώ είχα μάθει πιο σκληρά. Είχα σκληρή ζωή. Τα παιδιά μου όμως υπέφεραν. Μήνυσα λοιπόν τους απατεώνες. Δυστυχώς οι προξενητάδες δεν είχαν καταλάβει. «Μούντζες κακές». Για αυτό είμαστε εδώ. Έλεγα ότι οι Άραβες ήταν οι πρώτοι που στα δικαστήρια στην Ελβετία έστειλαν επιλεγμένα email. Δεν τα έστειλαν όλα. Είμαι υποχρεωμένος λοιπόν να απαντήσω. Να δείξω κι εγώ email και sms.

Πολυαγαπημένος μου φίλος ο Νίκος Παππάς


Κατά την έναρξη της κατάθεσής του μάρτυρας φέρεται να είπε πως: «στήριζα το ΣΥΡΙΖΑ με όλες μου τις δυνάμεις. Ήμουν και είμαι αριστερός. Είχα επιμείνει στον Λαφαζανη να μη φύγει τότε. Εγώ έμεινα στο κόμμα. Ένιωσα ξανά-στρατολογημένος στο κόμμα. Έμεινα στους «νέους». Μετά τις εκλογές κι αφού κερδίσαμε κι επειδή είχα την εμπειρία κλήθηκα από τους ίδιους ανθρώπους και μου ζήτησαν να συμπράξω μαζί τους για τα ΜΜΕ. Ο Νίκος Παππας και κάποια παιδιά».

Στην ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Σταύρου Κελέτση «ποια παιδιά;» ο κ. Καλογρίτσας απάντησε:

Χρ. Καλογρίτσας: Θα τα θυμηθώ στην πορεία. Τα έχω καταγεγραμμένα. Το καλοκαίρι του 2016 στις αρχές είχαμε εκδηλώσει ενδιαφέρον με την ομάδα που συνεργαζόμουν

Στ. Κελέτσης: Ομάδα επιχειρηματική;

Χρ. Καλογρίτσας: Όχι. Ο Παππάς ήταν.

Ειδικότερα, ο μάρτυρας φέρεται να είπε:

Χρ. Καλογρίτσας: Το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Νίκος Παππάς και μου είπε: «καπετάνιε θα μας δώσεις το όνομα σου για κανάλι και τα λοιπά»; Εγώ είπα πως «ήλθα μαζί σας». Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανέφερε ο Παππάς τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Μα τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος είπα «ας πάει κι αυτό». Με φώναξε και με ενημέρωσε για να συναντηθώ με τους ανθρώπους αυτούς. Στο Πόρτο Χέλι έγινε το ραντεβού.

Στ. Κελέτσης: Πού τον συναντήσατε;

Χρ. Καλογρίτσας: Τον συναντούσα παντού. Στο σπίτι μου. Στο σπίτι του. Σε ταβέρνες. Στο Μαξίμου. Παντού. Μπορώ να το βεβαιώσω, να σας δώσω τις σημειώσεις μου αν κριθεί αναγκαίο. Στο Πόρτο Χέλι ήλθαν κάτι άνθρωποι σταλμένοι από την άλλη πλευρά. Από τον Παππά είχα πάρει συγκεκριμένες οδηγίες. Δώσαμε τα χέρια μας. Ήπιαμε και κάτι ποτά και μεζέδες και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Ήταν και ο Κ. Τόμπρας. Εκεί υπήρχε μια συμφωνία... φτιαγμένη. Εγώ αγγλικά δεν μιλάω. Μόνο Καρδιτσιώτικα μιλάω.

Μου ανέφερε ο άνθρωπος αυτος πως εχει συμφωνήσει τη συμμετοχή του στο κανάλι. Εγώ αυτά δεν τα πολυπιστεύα. Έχω μια δική μου άποψη για τις συνεργασίες με τους Άραβες. Όταν ειπώθηκε ότι με αυτή την εταιρία θα κάνουμε το κανάλι είχα την αίσθηση ότι αυτό το κανάλι θα κατευθυνόταν από υπηρεσίες. Εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομα μου. Να είμαι μπροστινός. Έκανα την υποχώρηση και το δέχθηκα.

Σε άλλο σημείο φέρεται να είπε: «Δεν είχα κανένα λόγο να βγω σε κανένα εξωτερικό να βρω εργο. Ούτε το ήξερα αυτό το εργο. Ήταν όλα εικονικά. Όταν εφτασε η ώρα και δεν πήραμε το κανάλι ξεκίνησε η καθύβριση εμού και της οικογένειάς μου. Την επόμενη ενώ είχα πιστώσεις από τράπεζες με κόψανε από τα πάντα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε σε πολλά σημεία να διακόψει τον μάρτυρα με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση:

Δ. Μαρκόπουλος: Εδώ και ώρα έχει χαθεί η ψυχραιμία, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί διαρκώς να τον διακόπτει.

Χρ. Καλογρίτσας: Ο Πολάκης είναι φίλος του Νίκου (Παππά) και του Σπίρτζη. Εγώ Παύλο τους ξέρω πριν από εσένα. Πολύ πιο πριν. Εγώ ήμουν ένας από τους πιο σωστούς εργολάβους πριν. Από τους πιο σημαντικούς. Με ένα μητρώο άριστο. Τέλειο. Μέχρι το 2014 δεν είχα πάει ποτέ στο εξωτερικό να εκτελέσω εργο. Ούτε καν στην Ιταλία που έχω γυναίκα Ιταλίδα. Τι νομίζετε; Κατακούτελα με χτύπησε ο ήλιος το καλοκαίρι του 2016 να μπω με τόσο βιαστικές διαδικασίες σε ένα εργο;

Πάντως, οι... άγριες διαθέσεις του κ. Καλογρίτσα φάνηκαν από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισερχόμενος στην αίθουσα της Βουλής που συνεδριάζει η Προανακριτική, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη τον χαιρέτησε, λέγοντας ότι χαίρεται που τον βλέπει και είναι καλά στην υγεία του. Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να της απάντησε: «Δεν θα κρατήσει πολύ η χαρά σας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Καλογρίτσας να καταθέσει τα sms

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το πρώτο μέρος της κατάθεσης του κ. Καλογρίτσα αναφέρουν: «Ο κ. Καλογρίτσας προσήλθε σήμερα στην Προανακριτική για να μην ολοκληρώσει την επανάληψη όσων είχε αναφέρει στη διάτρητη έγκλησή του». Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η ξαφνική αδιαθεσία του μάρτυρα «δεν μπορεί να καλύψει:

· Την ύπαρξη εγγυητικής επιστολής, που δείχνει ότι η εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είχε στα ταμεία της 8 εκατ. ευρώ ήδη από την 1η Ιουλίου 2016. Δύο μήνες, δηλαδή, πριν από τον διαγωνισμό για τις άδειες. Συνεπώς, καταρρέει με πάταγο το αφήγημα Καλογρίτσα-ΝΔ ότι ήταν «μπροστινός» και ότι δεν είχε χρήματα.

· Ότι αναδιπλώθηκε στο θέμα των sms. Γιατί, άραγε, ενώ ξεκίνησε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος σε αυτά, στη συνέχεια είπε ότι δεν θα τα καταθέσει;

· Το τρίτο επεισόδιο στο σίριαλ της παρωδίας, που «έπαιξε» σήμερα, με πρωταγωνιστή τον βασικό κατήγορο, ο οποίος αδιαθέτησε για μια ακόμα φορά.

Η Ν.Δ. ευθύνεται πλήρως για την κατάντια και τον συνεχή ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Σε ένα πράγμα συμφωνούμε, πάντως, με τον κ. Καλογρίτσα: Αυτή η επιτροπή εξελίσσεται σε φιάσκο και παρωδία».

ΝΔ: Κακός σύμβουλος ο πανικός

Πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας το πρώτο μέρος της κατάθεσης Καλογριτσα αναφέρουν: «Το πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά ήθη και τις πρακτικές όλων των προηγουμένων προανακριτικών επιτροπών αίτημα να παραστεί ο δικηγόρος του Νίκου Παππά εντός της αιθούσης, μεσούσης της κατάθεσης του Χρήστου Καλογρίτσα, κι ενώ πληροφορίες έφεραν τον μάρτυρα να προσδιορίζει τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ως εκείνον που αποκαλώντας τον «καπετάνιο» του ζήτησε να δώσει το όνομα του στο κανάλι , είναι ενδεικτικό της σύγχυσης και του πανικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι διαρκείς προσπάθειες των Παύλου Πολάκη και Θεοδώρας Τζάκρη με παρεμβάσεις τους να μην καταθέσει ο μάρτυρας, αποδεικνύουν την απώλεια ψυχραιμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κατά δήλωσή του «ξαναστρατολογημένος» στο κόμμα μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015 μεγαλοεργολάβος, εκείνος που «στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ με …όλες του τις δυνάμεις» και που επικοινωνούσε συνεχώς και βρισκόταν διαρκώς με τον Νίκο Παππά είτε στο σπίτι του, είτε στο σπίτι του πρώην υπουργού, είτε σε ταβέρνες», μίλησε. Κι όχι μόνο αυτό. Επίσης «έδειξε» σελίδες με email και SMS.

Όσοι λοιπόν βιάζονται να μιλήσουν για φιάσκο, καλό θα είναι να θυμηθούν καλύτερα που, πότε και σε ποιους μιλούσαν ή έστελναν μηνύματα. Όσοι μιλούν για ευτελισμό της προανακριτικής καλύτερα θα είναι να αφήσουν το μάρτυρα να ολοκληρώσει την κατάθεση του και να μην απευθύνουν εκκλήσεις όπως αυτή του Παύλου Πολάκη που καλούσε τον Χρήστο Καλογρίτσα να μη «δώσει» τον Νίκο Παππά «στη Δεξιά του Θάνου Πλεύρη». Κι όσοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, καλό θα είναι απλά να περιμένουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προανακριτική για Παππά: «Ημουν και είμαι αριστερός, στρατολογημένος στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Καλογρίτσας - Τι αποκάλυψε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news