facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

«Πασχαλινό πακέτο» με τρόφιμα από τον δήμο Λαρισαίων σε 1500 οικογένειες στην συνοικία της Νέας Σμύρνης που είναι σε καραντίνα

«Πασχαλινό πακέτο» σε οικογένειες της συνοικίας της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα που βρίσκονται σε καραντίνα, αναμένεται να προσφέρει ο δήμος Λαρισαίων τις επόμενες ημέρες, για την στήριξη των κατοίκων της περιοχής που βιώνουν πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις.

Η προσφορά αφορά τουλάχιστον 1.500 οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή και θα περιλαμβάνει λαχανικά, τρόφιμα, γλυκίσματα, ενώ αναμένεται να δοθεί και ποσότητα κρέατος προς το τέλος της εβδομάδας.

Παράλληλα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον ανταποκριτή Ηλία Σκυλλάκο, ξεκίνησε σήμερα και διανομή προϊόντων από το Δήμο Λαρισαίων για τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ. Η διανομή αυτη που θα εξελιχθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, γίνεται πόρτα - πόρτα και με όλα τα μέτρα προστασίας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πασχαλινό πακέτο» με τρόφιμα από τον δήμο Λαρισαίων σε 1500 οικογένειες στην συνοικία της Νέας Σμύρνης που είναι σε καραντίνα"

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία να αποφύγει προκλητικές δραστηριότητες απέναντι στην Ελλάδα

Τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διαβεβαιώνει ότι παραμένει απρόσκοπτα επικεντρωμένο στη διασφάλιση των στρατηγικών στόχων της Ουάσιγκτον στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως μια σημαντική στρατηγικά περιοχή και δεσμευόμαστε να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, των Συμμάχων μας και των εταίρων μας», σημειώνει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε από την διευθύντρια του Τμήματος Νοτίων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαρία Όλσον, σε απαντητική επιστολή που εστάλη στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο. Είχε προηγηθεί γράμμα του Ινστιτούτου στον Μάικ Πομπέο, στο οποίο η ελληνοαμερικανική οργάνωση είχε εκφράσει την ανησυχία ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας θα αποσπαστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δεν θα παραμείνει επικεντρωμένη στην «τάση της Τουρκίας να προκαλεί αστάθεια στην περιοχή».

Στην απάντηση της, η κ. Όλσον επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν βαθιά τον περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, λέγοντας ότι η υποστήριξη που παρείχε η Αθήνα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί παράδειγμα του εποικοδομητικού ηγετικού ρόλου που επιτελεί η χώρα μας στη περιοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμμερίζονται την πεποίθηση ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να παραμείνει αγκυροβολημένη στα δυτικά θεσμικά όργανα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στη Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν δράσεις που μειώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να αποφύγουν προκλητικές δραστηριότητες», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης, ευχαρίστησε την κ. Όλσον για την άμεση ανταπόκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανησυχία που εξέφρασε το Ινστιτούτο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Παρόλα όμως αυτά, τόνισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που πρέπει να κληθεί για να αποφύγει τις προκλήσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία να αποφύγει προκλητικές δραστηριότητες απέναντι στην Ελλάδα"

Μπακογιάννης: “Τερατώδεις ανακρίβειες” τα περί επιβολής εισιτηρίου σε Εθνικό Κήπο και λόγο Φιλοπάππου

Ως «ψέματα», «τερατώδεις ανακρίβειες» και «fake news» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναφορές και δημοσιεύματα για προθέσεις ιδιωτικοποίησης και επιβολής εισιτηρίου στον Εθνικό Κήπο και το λόφο του Φιλοπάππου.

Ο κ. Μπακογιάννης τα διέψευσε όλα αυτά κατηγορηματικά στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, η οποία είναι σε εξέλιξη και για πρώτη φορά πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Να σημειωθεί πως ο φορέας που πρόσφατα νομοθετήθηκε για τη διαχείριση των δυο αυτών εμβληματικών-ιστορικών χώρων της Αθήνας προβλέπει ότι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, θα είναι ο εκάστοτε δήμαρχος της πρωτεύουσας ή άλλο άτομο που θα προτείνει εκείνος ενώ τα μέλη του ΔΣ ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαντώντας σ’ αυτά τα δημοσιεύματα και αναφορές καθώς και στις παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη» και «Αθήνα είσαι εσύ», που έθεσαν το θέμα προ ημερησίας διατάξεως στη συνεδρίαση, ο κ. Μπακογιάννης κατήγγειλε εκείνους που «θεώρησαν σκόπιμο να κάνουν σπέκουλα εν μέσω κορονοϊού. Δεν ήταν απλώς fake news, ήταν ψέματα», τόνισε και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να καταλάβω πραγματικά γιατί κάποιος θέλει να πει κάτι που είναι τόσο εξόφθαλμα ψέμα, και μάλιστα να το πει σε αυτήν τη συγκυρία». Ο δήμαρχος της Αθήνας ανακοίνωσε ότι το θέμα θα τεθεί για αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μη λέγονται «τέτοιες τερατώδεις ανακρίβειες» και να μην «ανακαλύπτουμε δράκους για να τους σφάζουμε μετά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της « Ανοιχτής Πόλης» ειπώθηκε ότι «δεν θα παρακολουθήσει απαθής την παράδοση στην ιδιωτικοοικονομικού τύπου διαχείριση ενός αρχαιολογικού χώρου και ενός ιστορικού μνημείου της πόλης. Οι φορείς διαχείρισης τόσο σημαντικών χώρων της πόλης πρέπει να λειτουργούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και όχι ως κελύφη προνομιακής εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων». Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» έκανε λόγο για αναστάτωση από κακή ενημέρωση.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης, με ανάρτησή του, χαρακτήρισε « ιστορική» τη σημερινή – πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Οι συνθήκες αλλάζουν. Η Αθήνα όμως παραμένει ζωντανή. Για το σήμερα αλλά και για το αύριο», αναφέρει στην ανάρτηση.



AΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης: “Τερατώδεις ανακρίβειες” τα περί επιβολής εισιτηρίου σε Εθνικό Κήπο και λόγο Φιλοπάππου"

Στους 100 οι νεκροί στην χώρα μας – Κατέληξε 84χρονος στο «Αττικόν»

Ένας 84χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αττικόν, είναι ο 100ός νεκρός από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Νωρίτερα ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 31 νέα κρούσματα. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 2.145 κρούσματα στην Ελλάδα, από τα οποία το 56% είναι άνδρες, ενώ το 40% αφορά επαφές άλλου γνωστούς κρούσματος.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανέρχεται πλέον στους 73, με την πλειοψηφία τους να είναι άνδρες. Έχουν αναρρώσει από τις ΜΕΘ 16 ασθενείς.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 43.417 τεστ σε κλινικά δείγματα.

Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι 60 είναι σήμερα υπό ενεργό έλεγχο και ανάλογα με την αξιοπιστία τους αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς. Επίσης σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων εξετάζει πρωτόκολλο θεραπείας με πλάσμα θεραπευμένων από τον ιό που είναι αρνητικοί για δύο εβδομάδες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα και αυτό το πρωτόκολλο θεραπείας.

Τέλος ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι το ότι είμαστε σήμερα στο θετικό αυτό σημείο, οφείλεται στο ότι μια ομάδα ανθρώπων δουλεύει συστηματικά από τον Ιανουάριο, χωρίς να βασίζεται ούτε στην καλή τύχη ούτε στον καιρό. Και όπως είπε η στάση όλων που έμειναν σπίτι, έδωσε το χρόνο στο Σύστημα Υγείας ώστε να ενισχυθεί και να είναι πιο έτοιμο να ανταποκριθεί. Επίσης σημείωσε ότι δόθηκε χρόνος για να υπάρχει επάρκεια εργαστηριακού ελέγχου.

Σχετικά με τους τύπους του ιού που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι έχει διαμορφωθεί ομάδα που θα παρακολουθεί τη γενετική ποικιλομορφία του ιού στην Ελλάδα, και θα αναμένουμε τα αποτελέσματά τους σύντομα. Σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις είπε, ότι ίσως υποεκτιμάμε την εξάπλωση της νόσο 10-100 φορές. «Δεν φαίνεται ωστόσο ότι θα έχουμε μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό, αλλά αυτή ήταν η προτιμητέα στρατηγική» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Για την κλινική δοκιμή κάποιων εμβολίων, που λέγεται ότι θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι γίνονται 60 προσπάθειες εμβολίων σε όλο τον κόσμο από τα οποία ότι 3-5 εμβόλια δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες της φάσης 1.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 100 οι νεκροί στην χώρα μας – Κατέληξε 84χρονος στο «Αττικόν»"

Κορωνοϊός - Διάγγελμα Μακρόν: Μέχρι τις 11 Μαΐου η καραντίνα

Eπέκταση του καθεστώτος καραντίνας, μέχρι τις 11 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε νέο του διάγγελμα, τη στιγμή που χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία εξετάζουν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν άλλοι 574 θάνατοι στη Γαλλία, ανεβάζοντας κοντά στους 15.000 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την πανδημία.

«Η χώρα μας δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για την κρίση. Θα ζήσουμε πολλούς μήνες ακόμα με τον ιό. Από τις 11 Μαΐου οι δήμοι θα μπορούν να δίνουν μάσκες σε κάθε πολίτη. Ενδεχομένως να γίνει υποχρεωτική η μάσκα», δήλωσε ο Μακρόν.

Τα σύνορα της Γαλλίας με τις χώρες εκτός ΕΕ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας, τόνισε ακόμη.

Τι δήλωσε ο Μακρόν για το άνοιγμα σχολείων

«Ζούμε δύσκολες στιγμές με τον κορωνοϊό» διμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος παραδέχτηκε τις ελλείψεις σε μάσκες και αντισηπτικά.

Τόνισε ότι το σύστημα Υγείας λειτουργεί υπο πίεση και πως η πανδημία δεν εχει ακόμα περιοριστεί. «Η ελπίδα αναγεννάται αλλά τίποτα δεν έχει κατακτηθεί» επεσήμανε συγκεκριμένα.

Όπως ξεκαθάρισε ο Μακρόν, από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ θα υπάρξει μια διαφορετική οργάνωση για τα πανεπιστήμια. Για τις εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ ξεκαθάρισε ότι ίσως επιτραπούν από τα μέσα Ιουλίου, ενώ σημείωσε πως κάτι ανάλογο ισχύει για τα κέντρα διασκέδασης και τα εστιατόρια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Διάγγελμα Μακρόν: Μέχρι τις 11 Μαΐου η καραντίνα"

Δημοσκόπηση MRB: 8 στους 10 αξιολογούν θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης στην κρίση – Τι δηλώνουν πως θα κάνουν μετά τη καραντίνα

Οκτώ στους δέκα πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για λογαριασμό του Star.  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
Ειδικότερα, το 79,9% εκτιμά πως η κυβέρνηση χειρίστηκε θετικά την κρίση του κοροναϊού. Το 77% αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς του Σ. Τσιόδρα, και το 68,7% τους χειρισμούς του Ν. Χαρδαλιά. Το 45,2% αξιολογεί ως υπεύθυνη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 35,7% θεωρεί πως η αντιπολίτευση που ασκείται δεν είναι υπεύθυνη.
Αναφορικά με τους χειρισμούς των υπουργών της κυβέρνησης:
-71,7% αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια
-67,7% αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου
-67,6% αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
-62,4% αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως
-58,1% αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
To 32,1% εκτιμά ότι η προσωπική οικονομική του κατάστασή θα παραμείνει στάσιμη, το 47% ότι θα χειροτερέψει, ενώ το 15,5% ότι θα βελτιωθεί ελαφρά. Τέλος, το 3,5% εκτιμά πως η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί πολύ.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι απαντήσεις αναφορικά με το τι θέλουν να κάνουν οι πολίτες όταν τελειώσει η καραντίνα.
Ειδικότερα:
-Το 35% θέλει να πάει στο κομμωτήριο
-Το 29% θέλει να κάνει διακοπές στο εσωτερικό
-Το 20% θέλει να κάνει αγορές ρούχων
-Το 13% θέλει να κάνει περιποίηση ομορφιάς
-Το 12% θέλει να κάνει ταξίδι εξωτερικό
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: 8 στους 10 αξιολογούν θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης στην κρίση – Τι δηλώνουν πως θα κάνουν μετά τη καραντίνα"

Λάρισα: Κλείνουν οι «τρύπες» στον οικισμό των Ρομά (βίντεο)

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ανακοίνωσε πως κλείνουν οι «τρύπες» στον οικισμό των τσιγγάνων στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, όπου βρίσκεται σε καραντίνα.

Όπως είπε o Καλογιάννης η καραντίνα στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης είναι μια καραντίνα με πολύ μεγάλη περίμετρο και τα δύσκολα σημεία λίγοι τα γνωρίζουν, τα εντοπίσαμε όπως συμπλήρωσε και ενημερώθηκε η ΕΛΑΣ ώστε να κλείσουν αυτές οι "τρύπες".Στο μεταξύ, επεκτείνονται οι έλεγχοι για την ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοιού στο σύνολο των οικισμών Ρομά της Θεσσαλίας.



Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, με τη συμμετοχή του υποδιοικητή της 5η ΥΠΕ Ηλ. Τσιαούση, του συντονιστή των δειγματοληπτικών ελέγχων και της ιχνηλάτησης, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου και των διοικητών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δ. Κατσικονούρη και του ΓΝΛ Απ. Κομνού, αποφασίστηκε ότι:

Στα μέσα της εβδομάδας ξεκινούν, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, των Υπηρεσιών Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και των Κέντρων Υγείας, ιχνηλατήσεις επαφών και δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συνολικά 11 οικισμούς Ρομά, σε όλη τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα: στη Λάρισα σε Νέα Σμύρνη, Τύρναβο, Φάρσαλα, στην Καρδίτσα σε Μαύρικα και Σοφάδες, σε τρεις οικισμούς στα Τρίκαλα και σε τρεις οικισμούς στο Βόλο.

"Με την πολύτιμη συνεργασία και καθοδήγηση της Πολιτικής Προστασίας και του υφυπουργού Ν. Χαρδαλιά, του επικεφαλής καθηγητή για την αντιμετώπιση της πανδημίας Σ. Τσιόδρα, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και των ειδικών επιστημόνων, προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας" τονίζει σε δηλώσεις του ο Κ. Αγοραστός.

larissanet
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Κλείνουν οι «τρύπες» στον οικισμό των Ρομά (βίντεο)"

Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα πάρουν τα 400 €

Το εφάπαξ ποσό των 400 ευρώ θα πάρουν 155.000 μακροχρόνια άνεργοι τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», πρόκειται για όσους έγιναν μακροχρόνια άνεργοι, συμπλήρωσαν δηλαδή 12 μήνες ανεργίας στις 30 Μαρτίου 2020 και όχι για το σύνολο των μακροχρόνια ανέργων που αγγίζουν τις 500.000. O ΟΑΕΔ έχει ήδη ολοκληρώσει την καταγραφή και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η καταβολή του εφάπαξ ποσού.

Πρόκειται για έναν πληθυσμό 175.000 μακροχρόνια ανέργων, οι 20.000 εκ των οποίων επιδοτούνται ήδη με τα 200 ευρώ μηνιαίως και έχουν ήδη ενταχθεί στην επέκταση της επιδότησης για 2 μήνες. Οι 155.000 που δεν επιδοτούνται και εξ’ αυτού του λόγου εξαιρούνταν και από ειδική ενίσχυση μπαίνουν και αυτοί στα μέτρα στήριξης.

Η οικονομική ενίσχυση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στήριξης των μακροχρόνια ανέργων. Μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει και τρέχει βελτιωμένο πρόγραμμα για μακροχρόνια ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας και παραμένουν άνεργοι για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα.

Οι δικαιούχοι της νέας αυτής ενίσχυσης είναι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι. Εξαιτίας αυτού του λόγου δεν υπάρχουν στον ΟΑΕΔ για όλους επικαιροποιημένα στοιχεία IBAN. Γι αυτό και αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να ανοίξει τις επόμενες ημέρες ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι μακροχρόνια άνεργοι – δικαιούχοι των 400 ευρώ θα δηλώνουν τον ισχύοντα IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε να λάβουν εκεί τα 400 ευρώ που δικαιούνται.
Ενώ το 48% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών), περισσότεροι από τα 2/3 των ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι μακροχρόνια άνεργοι. Συνολικά, το 28% των μακροχρόνια ανέργων είναι ηλικίας 55-67 ετών.

Ειδικότερα στο σχέδιο στήριξης προβλέπονται αλλαγές στο πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων, όπως:

– Επαναφορά 5.000 νέων θέσεων, που είχαν αφαιρεθεί το 2018, επιπλέον των 3.700 κενών θέσεων, για συνολική προσφορά 8.300 νέων θέσεων εργασίας.

– Επέκταση των δικαιούχων με την προσθήκη όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, επιπλέον των επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων δήμων και Περιφερειών που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

– Αύξηση της επιδότησης από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 600 ευρώ στα 750 ευρώ, μηνιαίως. Η διάρκεια της επιχορήγησης παραμένει στους 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα πάρουν τα 400 €"

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Καταγγέλλει «μποϊκοτάζ» από την COSMOTE -Έστειλε εξώδικο

Προβλήματα έχουν ανακύψει στις σχέσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την COSMOTE με την πρώτη να κάνει λόγο, σε εξώδικό της, που σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr εστάλη το Σάββατο, για επικοινωνιακό «αποκλεισμό».

Μάλιστα σε «καθυστερημένα» ενημερωτικά email που έστειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει, στο διαβιβαστικό:

«Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ E-MAIL ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ Η COSMOTE A.E. ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΛΑΒΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ».

Ττο εξώδικο η ΠΟΕ – ΟΤΑ αναφέρει ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε οφείλεται αποκλειστικά σε υπαιτιότητα της COSMOTE, καθώς οι όποιες υποχρεώσεις έχουν εξοφληθεί από πλευράς της Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, η ΠΟΕ – ΟΤΑ κάνει λόγο για παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά της εταιρείας που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επικοινωνήσει με τους Συλλόγους – Μέλη της, σε μια δύσκολη συγκυρία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕ-ΟΤΑ: Καταγγέλλει «μποϊκοτάζ» από την COSMOTE -Έστειλε εξώδικο"

Κορωνοϊός - Νέα αναστάτωση με έγκυο από τη δομή της Ριτσώνας

Μία ακόμη γυναίκα από τον καταυλισμό της Ριτσώνας η οποία μάλιστα είχε διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό, διακομίστηκε το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για να γεννήσει, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά ούτε το νοσοκομείο ούτε το ΕΚΑΒ.

Η γυναίκα είχε διαγνωσθεί θετική στον SARS-COV-2 κατά τον έλεγχο του ΕΟΔΥ το περασμένο διάστημα, η όποια ενημέρωση όμως στους άμεσα ενδιαφερόμενους έγινε μόλις το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας.

Σύμφωνα με το lamiareport, για τη μεταφορά και τη νοσηλεία της γυναίκας ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση θετικού κρούσματος κορωνοϊού, όπως συμβαίνει σε όλα τα περιστατικά που εισάγονται από τη Ριτσώνα.

Από το Νοσοκομείο Χαλκίδας έγινε ξανά εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος το απόγευμα της ίδια μέρας ήρθε από το Παστέρ αρνητικός, εξέλιξη εν τέλει αναμενόμενη καθώς η αλλοδαπή είχε προεξεταστεί και είχε βρεθεί θετική στις 28 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα δεν είχε εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα covid-19, ενώ πλέον συνεχίζει τη νοσηλεία της σε Νοσοκομείο Αναφοράς της Αθήνας.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Νέα αναστάτωση με έγκυο από τη δομή της Ριτσώνας"

Γνωστός κακοποιός ένας από τους κατηγορούμενους για τους 11 τόνους αντισηπτικού - Μέλος των «Κορλεόνε Ρομά»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των 11 τόνων παράνομου αντισηπτικού είναι γνωστός κακοποιός και μέλος σπείρας, που έκλεβε χρηματοκιβώτια, με το όνομα «Κορλεόνε Ρομά».

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής κατάφεραν να εντοπίσουν στην Ελευσίνα την αποθήκη στην οποία είχαν βάλει τους 11 τόνους του αντισηπτικού και να σχηματίσουν δικογραφία σε βάρος τους, καθώς δεν είχαν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης την ποσότητα, η αξία της οποίας φτάνει περίπου τα 160.000 ευρώ.

Όπως εκτιμούν οι Αρχές, τα κέρδη από την πώληση των 11 τόνων αντισηπτικού στην μαύρη αγορά, μπορεί να έφταναν ακόμη και τα 320.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί της ασφάλειας Δυτικής Αττικής βρίσκονται ακόμα στην αποθήκη και κάνουν έρευνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Υπενθυμίζεται ότι οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» έχουν κάνει πάνω από 10 «χτυπήματα», έχοντας καταφέρει να μπουν από μικρά καταστήματα μέχρι και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γνωστός κακοποιός ένας από τους κατηγορούμενους για τους 11 τόνους αντισηπτικού - Μέλος των «Κορλεόνε Ρομά»"

ΠΟΥ: Δέκα φορές πιο θανατηφόρος ο νέος κορονοϊός από τον Η1Ν1

Ο νέος κορονοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου 2009 στο Μεξικό, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας μια «αργή» άρση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης.

«Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Παράλληλα τόνισε πως η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση του Covid-19, που έχει σκοτώσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», πρόσθεσε ο Τέντρος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Δέκα φορές πιο θανατηφόρος ο νέος κορονοϊός από τον Η1Ν1"

Κορωνοϊός - Πέτσας: Από αρχές Μαΐου η σταδιακή άρση των μέτρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Mega Channel, ότι μέχρι τις 27 Απριλίου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το πότε και πώς θα εκκινήσει «η σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των μέτρων».

«Τα έχουμε πάει εξαιρετικά, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πειθαρχεί» είπε, προσθέτοντας ωστόσο, πώς «εάν χρειαστεί, θα λάβουμε και πιο αυστηρά μέτρα».



Αναφορικά με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού, επισήμανε ότι σταδιακά «θα ανοίγουν τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας για κάποιους, ενώ για κάποιους θα παραμείνουν κλειστοί».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι βάσει των δεδομένων «θα υφίστανται κάποιοι περιορισμοί έως τον Ιούνιο» και ως εκ τούτου προανήγγειλε «επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας».

Τα μέτρα αυτά θα αφορούν την περίοδο από αρχές Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Πέτσας: Από αρχές Μαΐου η σταδιακή άρση των μέτρων"

Ένταση στα διόδια Μαλγάρων: Ήταν... τρία άτομα στο όχημα

Ένταση υπήρξε στα διόδια των Μαλγάρων μεταξύ αστυνομικών και ενός 23χρονου. Ο λόγος ήταν ότι στο αυτοκίνητο επέβαιναν 3 άτομα!

Να περάσουν τα διόδια των Μαλγάρων επιχείρησαν τρεις φίλοι που επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο και κινούνταν από την Ημαθία προς τη Θεσσαλονίκη, όταν τους σταμάτησε κλιμάκιο της αστυνομίας για παράβαση του επιτρεπόμενου αριθμού επιβαινόντων.

Ο 23χρονος οδηγός του οχήματος φέρεται να διαμαρτυρήθηκε για το διοικητικό πρόστιμο που του καταλόγισαν οι αστυνομικοί με συνέπεια να ακολουθήσει ένταση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, συνελήφθη κατηγορούμενος για αντίσταση και απείθεια και εκτός από την δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του, του επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ για μετακίνηση εκτός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας του, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.

Πρόστιμα ύψους 150 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση επιβλήθηκαν και στους δύο φίλους του.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, ενώ ο 23χρονος, που κατοικεί σε χωριό της Ημαθίας, παραπέμφθηκε την ίδια μέρα να δικαστεί στο αυτόφωρο, από το οποίο πήρε αναβολή και το δικαστήριο ήρε την κράτησή του.

Στην προγραμματισμένη για σήμερα δίκη δεν εμφανίστηκε, με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του να προσκομίζει βεβαίωση νοσηλείας του εντολέα του σε νοσοκομείο. Κατόπιν αυτού το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για τον Οκτώβριο του 2021

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στα διόδια Μαλγάρων: Ήταν... τρία άτομα στο όχημα"

Τουρκία: Στους 1.296 οι νεκροί – Πιθανή μια νέα καραντίνα λέει ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε σήμερα ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να επιβληθεί και πάλι απαγόρευση της κυκλοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η 48ώρη καραντίνα που τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής αφορούσε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Με βάση τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από την πανδημία στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.296, καθώς προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων άλλοι 98 άνθρωποι. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανέφερε ότι τα κρούσματα είναι συνολικά 61.069 και ότι 3.957 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν άλλα 34.456 διαγνωστικά τεστ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Στους 1.296 οι νεκροί – Πιθανή μια νέα καραντίνα λέει ο Ερντογάν"

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης: Η Μεγάλη Εβδομάδα η πιο κρίσιμη - Ανοιχτός ο ορίζοντας να λειτουργήσουν ξανά σχολεία και καταστήματα

«Κάνατε θυσίες, σας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο μήνυμά του προς τους πολίτες για την πανδημία του κορωνοϊού. Υπογράμμισε με έμφαση ότι η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη, για να κερδίσουμε τη μάχη, και εξήγγειλε έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, στους 155.000 μακροχρόνια ανέργους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος για την θωράκιση του ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία επανάπαυση, καθώς θα οδηγήσει σε οδυνηρο πισωγύρισμα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά, και πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, αφήνοντας «ανοιχτό ορίζοντα» για την σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων και καταστημάτων.



«Κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο κορωνοϊός μπορεί να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα και πρέπει να μας βρει έτοιμους. «Με την υπεύθυνη στάση σας, δαμάσατε το πρώτο κύμα του κορωνοϊού» σημείωσε, απευθυνόμενος στους πολίτες.

Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε: «Διαθέτουμε πάνω από 14 δισ. ευρώ, για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, καθώς και άλλα δέκα δισ. ρευστότητα». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, στους 155.000 μακροχρόνια ανέργους.

«Αν τα καταφέρουμε τώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, «είναι ανοιχτός ο ορίζοντας για να λειτουργήσουν εκ νέου σχολεία και καταστήματα». Παράλληλα, χαρακτήρισε χρονιά μεγάλης ύφεσης το 2020, είπε ωστόσο ότι θα υπάρξει «έκρηξη» ανάκαμψης το 2021.

Συνοπτικά, όπως ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός:

- 155.000 μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

- Παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων κατάρτισης που αφορούν και τους μακροχρόνια ανέργους.

- Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.

- Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.

- Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν έχουν δοθεί οι εξής παρατάσεις:

- Για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο έχει δοθεί 2μηνη παράταση (αφορά περίπου 70.000 ανέργους).

- Για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν το Φεβρουάριο έχει δοθεί 2μηνη παράταση (αφορά περίπου 80.000 ανέργους).

- Για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Μάρτιο έχει δοθεί επίσης 2μηνη παράταση (αφορά περίπου 43.000 ανέργους)

- Τέλος, και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο θα υπάρξει 2μηνη παράταση.


Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Συμπολίτες μου,

Έχουν περάσει ήδη 33 μέρες από το πρώτο μήνυμά μου για την πανδημία. Έθεσα, τότε, έναν σαφή στόχο: Να περιορίσουμε την εξάπλωση του Κορωνοϊού στη χώρα, υπομένοντας και ατομικές θυσίες. Και αυτές τις θυσίες τις κάνατε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Προστατεύτηκαν, έτσι, όλοι οι Έλληνες, κυρίως, όμως, οι πιο ευάλωτοι. Και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Για την εμπιστοσύνη, αλλά και την πειθαρχημένη συμπεριφορά. Αποδείξαμε, ως λαός, ότι έχουμε μεγάλες εσωτερικές δυνάμεις και αντοχές. Δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κι αν αυτό μας προσφέρει μια εύλογη ικανοποίηση, γιατί όχι και υπερηφάνεια, μας εξοπλίζει, ταυτόχρονα, με πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσουμε τη μάχη.

Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα. Στο διάστημα που πέρασε, είχαμε, και θα έχουμε ακόμα, δυστυχώς, απώλειες. Πολύ λιγότερες, όμως, απ’ όσες αν είχαμε ακολουθήσει άλλη πολιτική. Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε στο δρόμο που χαράξαμε: Θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς. Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Kαι μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα.

Συμπολίτες μου,

Μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση άλλαξαν πολλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αλλάξαμε και εμείς. Πιστεύω προς το καλύτερο. Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς, σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες. Συναντήθηκα και μίλησα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία. Θαύμασα τις ικανότητες, την αφοσίωση και τη θέλησή τους. Και διαπίστωσα από κοντά ότι μαζί με τα κτίρια και τα τεχνικά μέσα εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν σταματά εδώ. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση να προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους. Μαζί με το ΕΣΥ, ωστόσο, νέα μορφή παίρνει και το σύνολο του δημόσιου τομέα: Οι υπηρεσίες του ψηφιοποιούνται και απλώνονται για να εξυπηρετούν πιο εύκολα και πιο σύντομα τον πολίτη. Συνταγογραφήσεις και πιστοποιητικά εκδίδονται, πλέον, ηλεκτρονικά. Το Gov.gr έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και την κάνει πιο εύκολη. Οι υπάλληλοι εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Ενώ, μέχρι σήμερα, σχεδόν 5 εκατομμύρια είναι οι συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις με τη βοήθεια δεκάδων χιλιάδων φιλότιμων εκπαιδευτικών. Πολλές επιχειρήσεις μας, αποδεικνύονται ανθεκτικές και ευέλικτες: Άλλες στρέφουν την παραγωγή τους σε προϊόντα της συγκυρίας, όπως τα αντισηπτικά. Και άλλες, συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν στα νοσοκομεία υλικά υψηλής τεχνολογίας, όπως μάσκες τρισδιάστατης εκτύπωσης για τους γιατρούς.

Την ίδια ώρα, Έλληνες επιστήμονες είναι παρόντες σε όλα τα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται εναντίον του ιού. Ενώ η κινητοποίηση της κοινωνίας εκφράζεται πολυδιάστατα: Με τις μεγάλες δωρεές ιδιωτών. Με τον εθελοντισμό χιλιάδων πολιτών. Αλλά και με την πειθαρχία όλων. Γιατί ο στόχος είναι κοινός.

Συμπολίτες μου,

Με την υπεύθυνη στάση σας, δαμάσατε το πρώτο κύμα του Κορωνοϊού. Γιατροί και νοσηλευτές, ένστολοι και Πολιτική Προστασία στάθηκαν στην πρώτη γραμμή. Και στο πλευρό τους, πολλοί άλλοι μαχητές αυτής της «νέας καθημερινότητας»: Οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων. Τα παιδιά που μεταφέρουν έτοιμο φαγητό. Αλλά και οι εργαζόμενοι που κρατούν νύχτα-μέρα τις πόλεις μας καθαρές. Όλοι αυτοί «δίνουν ζωή στη ζωή μας». Είναι σίγουρο πως, όταν περάσει η κρίση, θα βλέπουμε αλλιώς τους ανθρώπους που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα ανησυχούμε αν το παλικάρι στο μηχανάκι δεν φοράει το κράνος του. Και θα λέμε καλημέρα στις γυναίκες και στους άντρες που θα αδειάζουν τους κάδους της γειτονιάς μας. Δεν θα είναι πια αόρατοι όπως ήταν, ίσως, για κάποιους. Πολλοί έπρεπε να βάλουν την προστατευτική μάσκα για να λάμψει από πίσω της το φωτεινό τους πρόσωπο. Είναι το πρόσωπο της προκοπής και της αλληλεγγύης. Της αυριανής Ελλάδας. Και θέλω να τους ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, εκ μέρους όλων των πολιτών.Το μεγαλύτερο κέρδος μας, ωστόσο, από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται Εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το Κράτος. Προς την Κυβέρνηση. Προς τον συμπολίτη! Γιατί, μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών. Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό. Αποδείχθηκε, για παράδειγμα, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή «Πολιτεία». Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους. Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους. Αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας.

Η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε μία πρωτοφανή κρίση. Και αντέδρασε γρήγορα: Διαθέτει περισσότερα από 14 δις για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Και εξασφαλίζει ακόμη 10 δις ευρώ ρευστότητας και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη, 750.000 εργαζόμενοι εισπράττουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Σχεδόν 200.000 άνεργοι πήραν παράταση στο επίδομα τους. Σε παραπάνω από 500.000 επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και 85.000 επιστήμονες δήλωσαν συμμετοχή σε προγράμματα αμειβόμενης τηλεκατάρτισης.

Σήμερα, ανακοινώνω μία ακόμη πρωτοβουλία προς μία ειδική ομάδα του πληθυσμού: Οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι της πατρίδας μας θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. Προσοχή, όμως: Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει.

Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία.

Η Βουλή και οι θεσμοί, λοιπόν, λειτουργούν παρά τους περιορισμούς. Όμως, θα το ξαναπώ: Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα! Η κρίση ίσως μας πληγώσει. Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος. Γιατί, ακριβώς, τα μεγάλα βήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου. Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για κατακτήσεις που θα μας βοηθήσουν, ώστε μετά την καταιγίδα να κάνουμε μία νέα αρχή. Με άλλα λόγια, μετά την εμπειρία του Κορωνοϊού, είναι στο χέρι μας η «ανάγκη του σήμερα» να θεμελιώσει την «αναγέννηση του αύριο». Και το σκληρό παρόν να γίνει πρόλογος πιο αισιόδοξων καιρών.

Κλείνω με τις εξής σκέψεις,

Στην προηγούμενη επικοινωνία μας, είχα τονίσει ότι στη μάχη κατά του Cοvid-19, ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Σήμερα σας λέω ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα! Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα. Στην οποία αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση. Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.

Με τον τρόπο της αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα αποκτά μια ξεχωριστή πνευματικότητα. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τους φόβους μας, αλλά και τις προσδοκίες μας. Μας ωθεί να μείνουμε ταπεινοί και να αναλογιστούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας. Ας μείνουμε, λοιπόν, στο σπίτι. Για να ανταμώσουμε πάλι, υγιείς και δυνατοί, όταν περάσει η τρικυμία. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές. Γιατί μια κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή: Αν δεν τηρήσουμε μέχρι τέλους τις συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλύσουμε όσα πετύχαμε.

Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα. Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται. Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης. Όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν με σύνεση. Με σχέδιο. Με τους γιατρούς πάντα να μας συμβουλεύουν. Με νέες συνήθειες. Με την ατομική υγιεινή να έχει γίνει τρόπος ζωής. Με ξεχωριστή φροντίδα για τους ηλικιωμένους μας. Και με τα τυχόν κρούσματα να εντοπίζονται και απομονώνονται αμέσως, πριν γίνουν απειλητικά.

Το πιστεύω: Είναι στο χέρι μας να φέρουμε πιο κοντά μας το μέλλον που επιθυμούμε. Και προσέχοντας σήμερα, να κάνουμε το αύριο ακόμη πιο φωτεινό και αισιόδοξο. To μπορούμε και θα το καταφέρουμε!

Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Μητσοτάκης: Η Μεγάλη Εβδομάδα η πιο κρίσιμη - Ανοιχτός ο ορίζοντας να λειτουργήσουν ξανά σχολεία και καταστήματα"

Κορονοϊος: Ένας θάνατος και 29 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Ακόμη ένα θάνατο από κορονοϊό έχουμε στην Κύπρο ενώ ακόμη 29 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Ο νεκρός στην Κύπρο πρόκειται για έναν άνδρα 79 ετών με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ενώ όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκκης, τα 19 περιστατικά προέρχονται από εργαστηριακές εξετάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ιχνηλάτησης επαφών και αφορούν μεταξύ άλλων ένα επαγγελματία υγείας και ένα ασθενή, ενώ οι δέκα άνθρωποι που εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό προέρχονται από εργαστηριακές διαγνώσεις που εμπίπτουν στην στοχευμένη δειγματοληψία, η οποία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας.

Ανέφερε επίσης ότι τα 12 θετικά δείγματα αφορούν εργαζόμενους στον ίδιο χώρο.Είπε ακόμη ότι τρία πρόσωπα που είχαν διαγνωστεί θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊος: Ένας θάνατος και 29 νέα κρούσματα στην Κύπρο"

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Πρόστιμα: Πάνω από 50 «300άρια» σε μία ημέρα για μετακινήσεις εκτός νομού

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 52 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:

  • 25 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 5 στην Αττική,
  • 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 4 στην Ήπειρο
  • 3 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 3 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 2 στην Πελοπόννησο,
  • 2 στην Κρήτη
  • 2 στη Θεσσαλία,
  • 1 στο Νότιο Αιγαίο και
  • 1 στη Θεσσαλονίκη.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 26 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 211 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 133 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Επίσης, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 717 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 172 στην Αττική,
  • 74 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 69 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 68 στη Θεσσαλονίκη,
  • 57 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 55 στην Πελοπόννησο,
  • 51 στην Κρήτη,
  • 36 στα Ιόνια Νησιά,
  • 34 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 30 στη Θεσσαλία,
  • 24 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 21 στην Ήπειρο,
  • 16 στο Νότιο Αιγαίο και
  • 10 στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 36.590 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας - Πρόστιμα: Πάνω από 50 «300άρια» σε μία ημέρα για μετακινήσεις εκτός νομού"

Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στην Νέα Υόρκη

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έσπασε σήμερα το φράγμα των 10.000 νεκρών από τον κοροναϊό, φθάνοντας στους 10.056 θανάτους, έγινε γνωστό από τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, αφού τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 671 νέοι θάνατοι.

Η πολιτεία παραμένει μακράν η πλέον πληγείσα στις ΗΠΑ, ακόμα κι αν ο κυβερνήτης της υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώνεται η επιβράδυνση των ρυθμών εξάπλωσης της πανδημίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στην Νέα Υόρκη"

Κορωνοϊός- Χαρδαλιάς: Κάποιοι να αντιληφθούν ότι δεν είναι πιο πιστοί χριστιανοί από τους άλλους

«Κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν είναι πιο πιστοί χριστιανοί από κάποιους άλλους» ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς με αφορμή την είσοδο στην Μεγάλη Εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας οι λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν «κεκλεισμένων των θυρών», με τις εκκλησίες να παραμένουν κλειστές «για όλους και χωρίς εξαιρέσεις», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων την ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως «όλη αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς για να έρθει η Ανάσταση». Προς αποφυγή συνωστισμού τις ημέρες αυτές, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε πως οι συντάξεις αυτήν περίοδο θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, δηλαδή για τους συνταξιούχους:

·       ΙΚΑ, ΟΤΕ, Τραπεζών 22 και 24 Απριλίου
·       ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ 27 Απριλίου
·       Δημοσίου, ΔΕΗ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ 29 Απριλίου




Την ίδια ώρα, 11,5 τόνοι αντισηπτικού υγρού εντοπίστηκαν σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ με την συνδρομή του υπουργείου ανάπτυξης ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, όπως και ότι η ποσότητα που κατασχέθηκε, θα διατεθεί στις δημόσιες υποδομές υγείας.

335 δείγματα στο Δροσερό
Αναφορικά για τον χθεσινό «συναγερμό» του Δροσερού Ξάνθης, το θετικό κρούσμα της μικρής στο οικισμό των ρομά «μας δημιούργησε εύλογες αγωνίες» τόνισε ο Υφυπουργός, εξηγώντας ότι έχει οριοθετηθεί ήδη η περιοχή ελέγχου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές (σε έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς πανελλαδικά), ενώ στις επόμενες 18 ώρες θα έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως η εικόνα, με βάση τα 335 δείγματα που λήφθηκαν σήμερα το πρωί και βρίσκονται αυτήν την ώρα σε τρία, διαφορετικά εργαστήρια. Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε ακόμη τις υγειονομικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή, καθώς μετά από κρούσμα στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της περιοχής, ακολούθησε δειγματοληψία 101 εργαζομένων και στις 3 κλινικές του νοσοκομείου, μετά την οποία όλα τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά στον ιό.
Μπαράζ ελέγχων στους οίκους ευγηρίας.

Στον απόηχο των χθεσινών ελέγχων στον οίκο ευγηρίας στην Νέα Μάκρη, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε πως αντίστοιχοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε όλο το λεκανοπέδιο με βάση τις ιχνηλατήσεις κρουσμάτων και οδηγίες που είχαν δοθεί, χαρακτηρίζοντας την επιλογή της καραντίνας «συνήθη επιχειρησιακή τακτική». Ο κ. Χαρδαλιάς, ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει ιδιοκτήτες και φορείς οίκων ευγηρίας να τηρούν «όλα τα πρωτόκολλα», αφού κάθε παράβαση θα εκλαμβάνεται από την πολιτεία ως «απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής».

Παράταση στην καραντίνα


Για προληπτικούς κυρίως λόγους, την παράταση στα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων σε πολλές περιοχές της χώρας προχώρησε σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας σχετικά:

·       Παράταση καραντίνας για δέκα ακόμη ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 24 Απριλίου στην Μεσοποταμία Καστοριάς,
·       Παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 27 Απρίλιου στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης, με την απαγόρευση να τίθεται σε εφαρμογή από τις 8 βράδυ ως 8 το πρωί της επομένης, χωρίς τη δυνατότητα μετακίνησης για τις περιπτώσεις Β4, Β5 και Β6, με λήψη ταυτόχρονα επιπλέον προληπτικών μέτρων για τα σούπερ μάρκετ.

·       Παράταση μέχρι τις 20 Απριλίου στα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
·       Περιορισμό της κυκλοφορίας στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων (περιοχή Κατσικάς) μέχρι τις 27 Απριλίου, με την απαγόρευση να τίθεται σε εφαρμογή από τις 2 το μεσημέρι ως τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και όλο το Σαββατοκύριακο.

Στην αντίθετη πορεία, τη λήξη αύριο της καραντίνας στους οικισμούς του Εχίνου Ξάνθης και της Φούστανης Πέλλας προανήγγειλε ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή πως «τίποτα δεν έχει κριθεί. Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μην λυγίσουμε στην τελική ευθεία».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός- Χαρδαλιάς: Κάποιοι να αντιληφθούν ότι δεν είναι πιο πιστοί χριστιανοί από τους άλλους"

Ιταλία: 3.153 νέα κρούσματα και 566 θάνατοι – Έσπασαν το “φράγμα” των 20.000 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 159.516. Οι νεκροί έφτασαν τους 20.465 Παράλληλα, 35.435 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 156.363 και είχαν χάσει την ζωή τους 19.899 άνθρωποι ενώ 34.211 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους στην Ιταλία 566 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.153 νέα κρούσματα. 1.224 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.260 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.023 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 72.333 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 60.134 και οι νεκροί 10.901 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 20.440, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.615. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 14.251, με 882 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην Ιταλία παρουσιάζει μείωση σε σχέση με χθες (939 λιγότερα κρούσματα) ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται και πάλι σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 135 περισσότεροι ασθενείς.

Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (για δέκατη συνεχή ημέρα) συνεχίζουν να περιορίζονται, αλλά στις εισαγωγές στο νοσοκομείο καταγράφεται μικρή αύξηση.

Οι δε θεραπευμένοι, σήμερα στην Ιταλία, είναι 453 λιγότεροι από χθες. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να παρομοιάσει, κανείς, με εκείνη των τελευταίων εβδομάδων του Μαρτίου, αλλά τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι και από εδώ και στο εξής, η διαχείριση της κρίσης (σε ότι αφορά και την προσπάθεια επιστροφής στην καθημερινότητα) συνεχίζει να απαιτεί τεράστια προσοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 3.153 νέα κρούσματα και 566 θάνατοι – Έσπασαν το “φράγμα” των 20.000 οι νεκροί"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 99 νεκροί - 31 νέα κρούσματα - 2.145 συνολικά - 73 διασωληνωμένοι

Στα 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.145.



Παράλληλα, ένας ασθενής έχασε τη ζωή του, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 99. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 72 έτη.

Παράλληλα, 73 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 16 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Οι ασθενείς στη ΜΕΘ έχουν μέση ηλικία τα 68 έτη.

Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουν ελεγχθεί 43.417 δείγματα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες, δίνοντας συμβουλές για όσους νοσούν στο σπίτι, αλλά και για τις οικογένειές τους, που θα πρέπει να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα.

«Το τελευταίο 48ωρο ξέφυγε κάτι» είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας: «Θέλουμε οι ευπαθείς ομάδες, με τη δική μας βοήθεια, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό». Αναφερόμενος στα κρούσματα του φονικού ιού σε γηροκομεία, υπογράμμισε πως απομακρύνθηκαν από τις δομές όσοι βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19.

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα.

Εξέφρασε, παράλληλα, «βαθιά ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, που υπομένετε, που υπομένουμε όλοι μαζί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 99 νεκροί - 31 νέα κρούσματα - 2.145 συνολικά - 73 διασωληνωμένοι"

Διευρύνονται οι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης- Τι έχει αποφασιστεί για τους ανέργους

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενώ εξετάζεται η επέκτασή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα παρατείνονται προθεσμίες και διευρύνονται οι δικαιούχοι ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Όπως είπε ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Μεταξύ άλλων:
- Παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου η προθεσμία υποβολής αίτησης ένταξης στο μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής αρχικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ενώ εντάσσονται στους δικαιούχους οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών, εταιριών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών που δεν απασχολούν εργαζόμενους
- Απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ τα προϊόντα που εισάγονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού για το 2020
- Επεκτείνεται η έκπτωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών επιστημόνων (το μέτρο αφορά επιπλέον και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή)
- Επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων εφόσον είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνονται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται και εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο
- Δίνεται δυνατότητα μέχρι και τις 24 Απριλίου σε επιχειρήσεις που είχαν δηλώσει κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας που δεν ανταποκρινόταν στην κυριότερη δραστηριότητά τους να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση.
- Θα εξεταστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Πολιτισμού η ένταξη σε μέτρα στήριξης ωδείων με ωρομίσθιους που απασχολούν πάνω από 5 άτομα.

Στήριξη ανέργων

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ανέργων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δρομολογείται σειρά προγραμμάτων. Ειδικότερα:
- Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.
- Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.
- Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.
Για τη διευκόλυνση των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας:
- Επεκτάθηκε, η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού, μέχρι τις 24 Απριλίου και παρέχεται δυνατότητα άδειας και στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, ή έχει αναπηρία 67% και άνω.
- Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Ειδικότερα:
- Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ ΟΤΕ-0,75% και των Τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου και 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.
- Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.
- Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, στις 29 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι υπενθυμίζεται ότι σήμερα χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα εξής επιδόματα:
- Επίδομα παιδιού σε 506.482 οικογένειες,
- Στέγασης σε 257.626 οικογένειες,
- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 231.659 οικογένειες,
- Αναπηρίας σε 158.102 δικαιούχους.

Επιπλέον παρέχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΙΕΑΔ), επισιτιστική κάλυψη 250.000 οικογενειών με 400.000 ωφελούμενους.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευρύνονται οι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης- Τι έχει αποφασιστεί για τους ανέργους"

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά από σήμερα η χορήγηση κλειδαρίθμου (οδηγίες)

Ηλεκτρονικά θα χορηγεί από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τον κλειδάριθμο που είναι απαραίτητος για την πρόσβαση στις ψηφιακές της υπηρεσίες αλλά και σε πλήθος υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης.

Η χορήγηση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας kleidarithmos.gov.gr κατόπιν πιστοποίησης ότι είναι κάτοχοι αριθμού κινητού τηλεφώνου που θα δηλώνουν από την τράπεζα ή τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας τους.

Η υπηρεσία αυτή αφορά την αρχική εγγραφή των πολιτών στο Taxisnet, δηλαδή τη λήψη κλειδάριθμου για πρώτη φορά ενώ σε επόμενο χρόνο, πολύ σύντομα, θα περιλαμβάνει και την επανεγγραφή, τους πολίτες, δηλαδή, που έχουν ξεχάσει τόσο τους κωδικούς Taxisnet όσο και τον κλειδάριθμο που έλαβαν.

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες για την αίτηση ψηφιακής χορήγησης κλειδαρίθμου

«Η βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών είναι κεντρικός στόχος μας, πολύ περισσότερο τώρα που είναι αναγκαίο να προστατεύσουμε την υγεία όλων μας. Επιστρατεύουμε όλες μας τις δυνάμεις και επενδύουμε διαρκώς στη συνεργασια με τους φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για να προσφέρουμε εύχρηστες, εξ αποστάσεως λύσεις, συμπληρώνοντας καθημερινά το ευρύ φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουμε. Θα συνεχίσουμε εντατικά σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά από σήμερα η χορήγηση κλειδαρίθμου (οδηγίες)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news