facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Eurogroup: Αποφασίστηκε η ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ύψους 6 δισ. ευρώ

«Το Eurogroup, στη σημερινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο μετά την απόφαση του Eurogroup να ενεργοποιήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ύψους 6 δισ. ευρώ.

«Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται ότι σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και την οικονομία μας - παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις - καταγράφεται θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές. Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες - διεθνώς - συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι με την απόφαση του Eurogroup επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τα εξής:

- την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,

- τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και

- τον μόνιμο μηδενισμό - για πρώτη φορά - του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Συνεχίζουμε - και θα συνεχίσουμε - να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Eurogroup: Αποφασίστηκε η ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ύψους 6 δισ. ευρώ"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (06.12.2022) σε όλη τη χώρα. Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. «Στάσιμη» θα παραμείνει η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά όπου πιθανώς κατά τόπους να σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια έως τους 11 με 14 βαθμούς, στα δυτικά και νότια τους 17 με 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα στη Θράκη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Θεσσαλονίκη: Τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο – Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος του

Με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έκανε γνωστό πως τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός, που πυροβόλησε τον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη ενώ διατάχθηκε και η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σχετικά με σύλληψη αστυνομικού για περιστατικό τραυματισμού ημεδαπού που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ανακοινώνεται ότι, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του, ενώ παράλληλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο – Διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος του"

Μένει για 1 χρόνο το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις – 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς τον Δεκέμβριο

Σε δυο νέες εξαγγελίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Τρίπολη καθώς όπως τόνισε,  προκειμένου να στηριχτεί η αγορά διατηρείται το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις για 1 ακόμη χρόνο.

Επίσης, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης όπως είπε για την προσφορά του θα δοθεί τον Δεκέμβριο εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ένστολους της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος.

Είπε χαρακτηριστικά:Όπως διαπιστώνετε έδειξα μια φωτογραφία της βασικής μας διαφοράς στο πολιτικό σκηνικό. Άλλοι μόνο φωνασκούν και άλλοι σχεδιάζουν και δρουν. Να ανακοινώσω δυο κεντρικές αποφάσεις. Πρώτον, με βάση μεγάλες δυσκολίες της αγοράς διατηρείται για ένα χρόνο ακόμα το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις. Δεύτερον, με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού. Όλο το προσωπικό θα λάβει το Δεκέμβριο και 600 ευρώ ανά υπάλληλο. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μένει για 1 χρόνο το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις – 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς τον Δεκέμβριο"

Θεσσαλονίκη: Ποινικές διώξεις κατά του 16χρονου οδηγού και του αστυνομικού που τον πυροβόλησε

Ποινική δίωξη κατά του 16χρονου οδηγού που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια καταδίωξης που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα άσκησε ο εισαγγελέας, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή από πρόθεση.

Κατά του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σφαίρα βρήκε τον 16χρονο, πατέρα ενός παιδιού, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ εντοπίστηκε τρύπα στο όχημά του, στο πίσω τζάμι.

Ο 16χρονος οδηγός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο είναι οι συγγενείς του, οργισμένοι.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν ο νεαρός έφυγε από βενζινάδικο επί της οδού Μοναστηρίου, χωρίς να πληρώσει τα καύσιμα που έβαλε. Μετά το περιστατικό ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρχές, το όχημα εντοπίστηκε όμως ο ανήλικος οδηγός αγνόησε τα σήματα να σταματήσει και ανέπτυξε ταχύτητα.

Καθώς έφτασε στη Συμμαχική οδό, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό, ενώ στην προσπάθειά τους να τον ακινητοποιήσουν, οι αστυνομικοί έριξαν πυρά.

Τελικά, ο νεαρός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε τοιχίο και ακινητοποιήθηκε. Διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ο ανήλικος, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι Ρομά, απάντησε στα πυρά των αστυνομικών.

Οργισμένη η οικογένεια

Οργισμένοι είναι οι συγγενείς του ανήλικου οδηγού, σύμφωνα με τους οποίους η καταδίωξη δεν έλαβε χώρα την ώρα που αναφέρει η αστυνομία.

«Και τι έγινε που δεν πλήρωσε; Έπρεπε να τον σκοτώσουν;» αναρωτιέται η οικογένειά του.

«Τίποτα δεν έκανε το παιδί, βενζίνη πήγε να βάλει», τόνισε συγγενής του 16χρονου και σημείωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι μέχρι τις 02:30 ήταν με φίλους του.

Η αστυνομία αντιθέτως αναφέρει ότι η καταδίωξη ξεκίνησε στη 01:00 τα ξημερώματα.

«Κι αν δεν πλήρωσε; Πρέπει να τον σκοτώσει; Παρ’ του τον αριθμό, έλα στο σπίτι, κάνε καταγγελία. Έκανε ένα λάθος, να τον σκοτώσουν;», τόνισε, οργισμένος, ο πατέρας του 16χρονου οδηγού.
 
Συνελήφθη ο αστυνομικός που πυροβόλησε

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε και να τραυμάτισε σοβαρά τον 16χρονο συνελήφθη.

Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος κρατείται με εντολή εισαγγελέα και αύριο Τρίτη αναμένεται θα οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε η αστυνομία. Συγκεκριμένα γράφει:

Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Τι λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ομάδα ΔΙΑΣ κλήθηκε από κέντρο Άμεσης Δράσης της συμπρωτεύουσας για να εντοπίσει το φορτηγάκι του 16χρονου Ρομά από τον οικισμό Αγίας Σοφίας στο Διαβατά.

Όπως λένε οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, άρχισαν να καταδιώκουν το φορτηγάκι, πήγαν δίπλα του και του έκαναν χειρονομίες να σταματήσει.

Ο νεαρός προσπάθησε να ρίξει τις μηχανές τέσσερις φορές κάνοντας απότομα δεξιά-αριστερά και τράβηξε και χειρόφρενο. Τότε ένας της ΔΙΑΣ πυροβόλησε δύο φορές -μια φορά προς το αυτοκίνητο έριξε πυροβολισμό ακινητοποίησης και μία στον αέρα.

Βρέθηκαν δύο κάλυκες στην περιοχή των πυροβολισμών και μια σφαίρα στο κεφάλι του παιδιού, καταλήγει το υπουργείο.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ιπποκράτειο

Καθώς η ζωή του 16χρονου οδηγού βρίσκεται σε κίνδυνο, μέλη του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ αναμένεται μία ακόμα στις 19:00 στην Καμάρα.

Το κάλεσμα για τη διαμαρτυρία αναφέρει:

5 Δεκέμβρη 2022. Σφαίρα στο κεφάλι 16 χρόνου μετά από καταδίωξη από τα ένστολα καθάρματα της ελληνικής αστυνομίας. 14 χρόνια μετά από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ο κρατικός μηχανισμός έχει πλέον αφομοιώσει πλήρως στην φαρέτρα του τις εν ψυχρω δολοφονίες οι οποίες πλέον αποτελούν καθημερινότητα.
Το αίμα κύλησε ξανά. Όλοι στους δρόμους. Κανένας Δεκέμβρης δεν τελείωσε ποτέ.
Μόνο οργή.

13:00 Ιπποκράτειο
19:00 Κάμαρα

Ομάδα Δράσης & Αλληλεγύης Ανάρες

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ποινικές διώξεις κατά του 16χρονου οδηγού και του αστυνομικού που τον πυροβόλησε"

Σέρρες: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για τον θάνατο του 11χρονου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο

Ένα μικρό παιδί έχασε την ζωή του μέσα στο σχολείο του από την εγκληματική αμέλεια κάποιων που αποφάσισαν εν ώρα λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας στις Σέρρες να κάνουν εργασίες στον λέβητα του κτιρίου!

Ένα 11χρονο παιδί στις Σέρρες δεν γύρισε σήμερα στο σπίτι του και στην αγκαλιά των γονιών του αλλά σκοτώθηκε στην αυλή του σχολείου του γιατί κάποιοι αποφάσισαν την ώρα που το σχολείο ήταν σε λειτουργία να μετατρέψουν έναν καυστήρα από πετρέλαιο σε γεωθερμία!

Και όπως πάντα, οι ευθύνες γίνονται “μπαλάκι” για όσα συνέβησαν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών. Αυτό όμως δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους χαροκαμένους γονείς του 11χρονου μαθητή που έχασε ακαριαία την ζωή του από την πόρτα που εκτοξεύθηκε όταν εξερράγη ο καυστήρας. 

Ο δήμαρχος Σερρών στο newsit.gr

Μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης απαντά στις καταγγελίες του διευθυντή του σχολείου. “Με ειδοποίησαν στο γραφείο μου και μου είπαν ότι έγινε μία έκρηξη στον λέβητα ενός σχολείου. Αυτό που ξέρω είναι ότι γίνονταν εργασίες αντικατάστασης του λέβητα με άλλο σύστημα με γεωθερμία”. Όπως τονίζει, ο δήμος Σερρών είναι αποφασισμένος, προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι για την απώλεια του μικρού μαθητή. “Περιμένουμε τις απαντήσεις, να δούμε τι ακριβώς συνέβη και έγινε αυτή η έκρηξη. Υπάρχουν εμπειρογνώμονες, η αστυνομία. Περιμένουμε τη διερεύνηση αυτού του τραγικού γεγονότος, θα φτάσει μέχρι εκεί που πρέπει. Για την μνήμη του παιδιού δεν είναι πρέπον αυτή τη στιγμή να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις. Υπάρχει μία διερεύνηση του θέματος, υπάρχει ένας εργολάβος, ο οποίος ήταν στο έργο που γινόταν εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχουν τα συστήματα ασφαλείας που έπρεπε να λειτουργήσουν. Είμαστε εδώ να δούμε τι ακριβώς δεν έγινε και είχαμε αυτή την τραγική εξέλιξη”.

“Διαφωνούσα με το έργο” λέει ο διευθυντής του σχολείου

Ο διευθυντής του σχολείου μιλάει ευθέως για ανευθυνότητα των ατόμων που είχαν αναλάβει το έργο της μετατροπής του λέβητα σε καυστήρα με γεωθερμία, ενώ είχε εκφράσει τη διαφωνία του για το έργο. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι “ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου. Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό, το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω” είπε και υποστήριξε ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. “Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία”.

Το χρονικό

Ήταν 2.20 το μεσημέρι όταν εξερράγη το λεβητοστάσιο, με αποτέλεσμα η πόρτα που εκτινάχθηκε, να τραυματίσει θανάσιμα τον 11χρονο μαθητή. Η ανείπωτη τραγωδία έχει συγκλονίσει την πόλη των Σερρών και όχι μόνο. Το αγοράκι σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και έχασε ακαριαία τη ζωή του.

Η έκρηξη έγινε από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία στο λεβητοστάσιο, την ώρα του διαλείμματος στο ολοήμερο σχολείο. Η πόρτα, εκσφενδονίστηκε από το ωστικό κύμα περίπου 30 μέτρα, τραυματίζοντας θανάσιμα τον μικρό μαθητή. Άλλα δυο παιδιά ηλικίας 6 και 11 ετών, αντίστοιχα, τραυματίστηκαν ελαφρά. Από θαύμα δεν είχαμε και άλλα θύματα. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για τον θάνατο του 11χρονου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο"

Σέρρες: Από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ο θάνατος του 11χρονου στην έκρηξη σε σχολείο

«Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή». Όκτώ λέξεις που περιγράφουν μια τραγωδία.  Έναν άδικο θάνατου ενός παιδιού που δεν πρόλαβε να χαρεί στη ζωή και έφυγε στα 11 του χρόνια όντας στο σχολείο του. Τραυματίστηκε θανάσιμα από την πόρτα του λεβητοστασίου η οποία εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά μετά από έκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου 

«Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού.

Ο Διοικητής Νικόλαος Φαρμάκης».

serres-sxoleio__2_

serres-sxoleio__1_

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σέρρες: Από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ο θάνατος του 11χρονου στην έκρηξη σε σχολείο"

Καίνε κάδους οι Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο – Τεταμένο το κλίμα στη συγκέντρωση για τον 16χρονο (VIDEO)

«Θέλουμε δικαιοσύνη» και «θα πάρουμε πίσω το αίμα του παιδιού» είναι συνθήματα που ακούγονται, μεταξύ άλλων, στην συγκέντρωση που πραγματοποιούν από το μεσημέρι της Δευτέρας, φίλοι και συγγενείς του 16χρονου Ρομά, που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από πυρά αστυνομικών έπειτα από καταδίωξη.

Το κλίμα εδώ και ώρες παραμένει τεταμένο, καθώς οι συγκεντρωμένοι ανά διαστήματα βγαίνουν στον δρόμο και κατευθύνονται προς την διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο σημείο, ενώ νωρίτερα σημειώθηκε ένταση μεταξύ τους. Αυτή την ώρα καίνε κάδους έξω από το Ιπποκράτειο.

Σημειώνεται πως, νωρίτερα, ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόφιλος Αλεξόπουλος, έκανε λόγο για μία εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία «ευθεία βολή» που δέχθηκε ο νεαρός.

Ο δικηγόρος του 16χρονου υποστηρίζει πως τα σενάρια περί εμβολισμού είναι ανυπόστατα και δεν υπήρξε καμία απολύτως ενέργεια από το παιδί κατά των αστυνομικών. «Δεν πρόκειται για ακόμη μία εκδήλωση ακραίας αστυνομικής βίας, αλλά για μία ευθεία βολή, κι εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση. Ευτυχώς, από την έρευνα και τις καταθέσεις που πραγματοποιεί το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, αποτυπώνεται ακριβώς ο τρόπος που έγινε η συγκεκριμένη επίθεση».

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Καίνε κάδους οι Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο – Τεταμένο το κλίμα στη συγκέντρωση για τον 16χρονο (VIDEO)"

Ουκρανικά drones έπληξαν τις δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία

Δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις στο κεντρικό τμήμα της Ρωσίας έγιναν στόχος επιθέσεων με ουκρανικά drones, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Ρώσοι στρατιώτες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το πρωί, «το καθεστώς του Κιέβου (…) επιχείρησε να πραγματοποιήσει πλήγματα με σοβιετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Ντιαγκίλεβο στην επαρχία Ριαζάν και στη βάση Ένγκελς στην επαρχία Σαράτοφ», ανέφερε η ανακοίνωση.

Τρεις Ρώσοι στρατιώτες «τραυματίστηκαν θανάσιμα» σε αυτές τις επιθέσεις, συμπλήρωσε το ρωσικό ΥΠΑΝ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δύο αεροσκάφη υπέστησαν ελαφρές ζημιές, και άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανικά drones έπληξαν τις δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία"

Σέρρες: Έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου – Ένα παιδί χωρίς τις αισθήσεις του, δύο τραυματισμένα

Έκρηξη σε λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου στις Σέρρες το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12).

Στο σημείο Αστυνομία και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Επιτόπου πλήθος γονέων και ο δήμαρχος της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχει εντοπιστεί ένα παιδί χωρίς τις αισθήσεις του. Οπως μεταδίδει ο ρεπορτερ της Βασίλης Αναστασιάδης άνθρωποι βγαίνουν από το σχολείο κλαίγοντας καθώς αν και δεν εχει επιβεβαιωθεί επίσημα εκφράζονται φόβοι για θάνατο του παιδιού. Άλλα δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί, το ένα εξ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Σερρών σοβαρά.

Νεότερες πληροφορίες 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κάτιας Νιάκαρη για την ΕΡΤ, η έκρηξη στο λεβητοστάσιο έγινε την ώρα του διαλείμματος. Η πόρτα πετάχτηκε 30 μέτρα με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο παιδί και να το τραυματίσει σοβαρά. Ασθενοφόρο παρέλαβε το παιδί και το μετέφερε στο νοσοκομείο.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου – Ένα παιδί χωρίς τις αισθήσεις του, δύο τραυματισμένα"

Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την καταδίωξη και τον τραυματισμό του 16χρονου

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ για την καταδίωξη του οχήματος με τον 16χρονο οδηγό στη Θεσσσαλονίκη, ο οποίος πήγε σε βενζινάδικο, έβαλε πετρέλαιο στο όχημά του και έφυγε χωρίς να πληρώσει.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο ανήλικος οδηγός δεν σταμάτησε στα σήματα που του έκαναν, αντίθετα έκανε διαρκώς επικίνδυνους ελιγμούς, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους οδηγούς στο δρόμο. Αφού επιχείρησε να εμβολίσει το δίκυκλο της ομάδας ΔΙΑΣ, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν δύο φορές, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε σε τοίχο. Ο 16χρονος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την καταδίωξη και τον τραυματισμό του 16χρονου"

Ένωση Εισαγγελέων: Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας

Παρατηρήσεις για την βελτίωση του νομοσχεδίου «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» κατέθεσαν οι αρμόδιοι φορείς με τοποθετήσεις τους στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης όπου γίνεται η επεξεργασία των προωθούμενων ρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας εφετών και μέλος της ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Νικόλαος Φιτόπουλος επισήμανε πως εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τις παρακολουθήσεις λόγω της θεσμικής του ιδιότητας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη για το αν η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων είπε πως «εάν και εφόσον συντρέχουν οι αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονται στο σχετικό άρθρο (σ.σ. παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας) η απάντησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κάποια διάκριση για οποιοδήποτε πρόσωπο». Αναφορικά με τους υπόλοιπους φορείς οι παρατηρήσεις τους εστίασαν στην τριετία για την ενημέρωση του παρακολουθούμενου και στην σύνθεση του οργάνου που θα αποφασίζει για την άρση του απορρήτου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υποστήριξε πως «Ο νομοθέτης δεν έχει δικαίωμα να περιορίσει τον όρο εθνική ασφάλεια. Κρίνεται κατά περίπτωση. Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για λόγους εθνικής ασφάλειας εξαιρείται από τον γενικό κανονισμό. Εδώ φαίνεται να στερούν δικαιώματα πέραν από τα επιτρεπόμενα» ενώ παράλληλα ζήτησε την εισαγωγή ορίων στην χρήση συστημάτων καταγραφής από τις κρατικές αρχές. Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «φληνάφημα» ενώ απαντώντας στις αντιδράσεις της πλειοψηφίας είπε πως «Αναφέρθηκα στον αόριστο χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο νομοσχέδιο. Παραβιάζει βασικές διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ».

Ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ. Χρήστος Ράμμος σημείωσε πως «Εφόσον ο εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ στεγάζεται στην Αρχή (σ.σ. την ΕΥΠ), σιγά σιγά αποκτά τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας αυτής. Δεν είναι δυνατόν ένα πρόσωπο να αποφασίζει και να μην υπάρχει η διαβούλευση που εξασφαλίζει το δικαστικό συμβούλιο» και σε άλλο σημείο ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις που θα εξασφαλίσουν την επαρκή αιτιολόγηση των παραγγελιών παρακολούθησης. Τέλος για τις διατάξεις που αφορούν την ενημέρωση του παρακολουθούμενου είπε πως «"Είμαστε πλήρως αντίθετοι στη ρύθμιση που αφαιρεί την αρμοδιότητα ενημέρωσης του θιγέντος από την ΑΔΑΕ. Η νομολογία προβλέπει ότι η ενημέρωση μετά το τέλος άρσης απορρήτου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός της παρακολούθησης είναι βασική προϋπόθεση του κράτους δικαίου ώστε ο θίγεις να έχει το δικαίωμα σε δικαστική προστασία. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για ποιο λόγο αφαιρείται από την αρμόδια εκ του Συντάγματος αρχή και παρέχεται σε τριμελές όργανο στο οποίο συμμετέχει ο διοικητής της ΕΥΠ και ο εισαγγελέας που εξέδωσε την απόφαση. Και μόνο η συμμετοχή του εισαγγελέα καθιστά το όργανο μη ανεξάρτητο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ένωση Εισαγγελέων: Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας"

Κιβωτός του Κόσμου: Με βαλίτσες και κούτες αποχώρησε από τον Κολωνό η πρεσβυτέρα

Λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι της Δευτέρας (5.12) η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, αποχώρησε από τη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» από το Κολωνό, παίρνοντας μαζί της κούτες και βαλίτσες με πράγματα.

Σημειώνεται, πως ενώ δεν είναι σαφές που βρίσκεται ο πατέρας ο Αντώνιος, η πρεσβυτέρα έκανε την εμφάνισή της σήμερα στην «Κιβωτό του Κόσμου» στον Κολωνό, όπου βρίσκεται και το διαμέρισμα της οικογένειας.

Το περιβάλλον του πατέρα Αντωνίου και οι δικηγόροι καταγγέλλουν ότι οι αρχές άλλαξαν τις κλειδαριές, χωρίς να τους επιτρέψουν να πάρουν ούτε τα προσωπικά αντικείμενά τους. 

Νωρίς το μεσημέρι η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, αποχώρησε ενώ μαζί της βρίσκονταν άνθρωποι που την βοήθησαν να μεταφέρουν πλήθος αντικειμένων.

Συγκεκριμένα, στις φωτογραφίες του newsit.gr φαίνεται οι άνθρωποί της να μεταφέρουν σακ βουαγιάζ, βαλίτσες, κούτες με άγνωστο υλικό αλλά και τσάντες για έγγραφα. 

Η Σταματία Γεωργαντή δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων που βρέθηκαν έξω από τη δομή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Με βαλίτσες και κούτες αποχώρησε από τον Κολωνό η πρεσβυτέρα"

Συνταγματάρχης ο ληστής με τη χειροβομβίδα στην Αργυρούπολη! – Χρωστούσε σε τοκογλύφους

Συνελήφθη απο το τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της Δ.Α.Α ημεδαπός ο οποίος σήμερα το πρωί στις 9:41 με την απειλή χειροβομβίδας εισέβαλε σε τράπεζα Alpha Bank στην οδό 3ης Σεπτεβρίου στην Αργυρούπολη.

Άρπαξε τα μετρητά και τράπηκε σε φυγή αλλά οι Αρχές δεν άργησαν να τον εντοπίσουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για ένα 53χρονο  εν ενεργεία αξιωματούχο του στρατού ξηράς!

Μένει στη Δάφνη και είπε ότι έκανε ληστείες γιατί χρωστούσε σε τοκογλύφους.

Εξετάζεται η συμμετοχή του σε δύο ακόμα ένοπλες ληστείες από την πρωινή πήρε περίπου 2.500 ευρώ.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματάρχης ο ληστής με τη χειροβομβίδα στην Αργυρούπολη! – Χρωστούσε σε τοκογλύφους"

Τουρκία: Η Σουηδία πρέπει να μας εκδώσει κι άλλους καταζητούμενους για να εγκρίνουμε ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κι άλλες εκδόσεις από την Σουηδία προς την Τουρκία περιμένει η κυβέρνηση Ερντογάν, μετά την έκδοση ενός Κούρδου, που κατηγορείται για τρομοκρατία, είναι μια «καλή αρχή».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η Σουηδία πρέπει να κάνει περισσότερα, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Την Παρασκευή η Σουηδία εξέδωσε τον Τούρκο πολίτη Μαχμούτ Τατ, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο στη Σουηδία το 2015, αφού είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε κάθειρξη 6 ετών και 10 μηνών για σχέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Είναι μια καλή αρχή από τη Σουηδία, η οποία δείχνει την ειλικρίνειά τους και την καλή τους θέληση. Ελπίζουμε πως θα ακολουθήσουν νέες εκδόσεις στο πλαίσιο αυτής της ειλικρίνειας», δήλωσε ο Μποζντάγ σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

«Κάντε κι άλλα για να εγκρίνουμε την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ»

Ωστόσο έκανε σαφές πως η Τουρκία αναμένει περαιτέρω κινήσεις από τη Στοκχόλμη, πριν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Σύμφωνα με το τριμερές μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, θα πρέπει να άρουν όλα τα εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, να αλλάξουν τη νομοθεσία τους για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και να εκδώσουν όλους τους τρομοκράτες που θέλει η Τουρκία. Όλες αυτές οι προϋποθέσεις δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στις εκδόσεις», δήλωσε ο Μποζντάγ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως συνάντησαν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μέλη του PKK και άλλων οργανώσεων.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι αρνούνται πως προσφέρουν καταφύγιο σε μαχητές, αλλά έχουν υποσχεθεί να συνεργαστούν με την Άγκυρα για να απαντήσουν πλήρως στις ανησυχίες της για την αφάλειά της και επίσης να άρουν εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει σε βάρος της Τουρκίας.

Το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με συναίνεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες χρειάζονται την έγκριση και των 30 κρατών μελών της συμμαχίας. Μόνο η Τουρκία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξή τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Η Σουηδία πρέπει να μας εκδώσει κι άλλους καταζητούμενους για να εγκρίνουμε ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει προγραμματίσει η Τροχαία για αύριο, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών που έχουν εξαγγελθεί για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008.

Παράλληλα, για το ενδεχόμενο επεισοδίων, από τη ΓΑΔΑ έχουν σχεδιαστεί μέτρα, τα οποία θα κινηθούν στο ίδιο πνεύμα με τα μέτρα για το Πολυτεχνείο, τα οποία χαρακτηρίζονται επιτυχημένα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις που έχουν εξαγγελθεί είναι οι συγκεντρώσεις στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, στις 12:00 το μεσημέρι των μαθητών και διαφόρων συλλογικοτήτων στις 18:00, ενώ θα ακολουθήσουν πορείες στη Βουλή.

Όπως ανακοινώθηκε, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί, θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

naftemporiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας"

Πέτρος Φιλιππίδης: «Μου έδειχνε τα γεννητικά του όργανα» κατέθεσε η Εβελίνα Παπούλια

Σοκάρουν τα όσα κατέθεσε η Εβελίνα Παπούλια σήμερα Δευτέρα (5.12) στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, καθώς περιέγραψε προκλητικές και ακραίες συμπεριφορές σε βάρος της από την πλευρά του κατηγορούμενου ηθοποιού.

Η Εβελίνα Παπούλια κατέθεσε σχετικά με όσα έχει ζήσει η ίδια στις συνεργασίες της με τον Πέτρο Φιλιππίδη: «Έχω ακούσει για καταγγελίες. Τις καταγγέλλουσες τις γνώρισα εδώ απ’ έξω. Θεωρώ ότι εάν δεν είμαι μέρος λύσης, είμαι μέρος προβλήματος. Είμαι εδώ για να βοηθήσω να βγει ένα πόρισμα. Θα μπορούσα να είμαι στη θέση των κοριτσιών. Ήμουν πολύ τυχερή. Βάζω όρια αλλά είναι πανέξυπνος και πολύ χειριστικός. Ξέρει να μαζεύεται αν δεν τον συμφέρει» περιέγραψε η μάρτυρας αρχίζοντας την κατάθεση της.

Όπως είπε η ηθοποιός τα περιστατικά για τα οποία καταθέτει την περίοδο 1996-97. «Συνεργαστήκαμε σε μια παράσταση. Αντικατέστησα ηθοποιό φίλη μου που έμεινε έγκυος. Εγώ έκανα τηλεόραση τότε. Στο χώρο με ήξεραν είχαν κάνει αρκετές δουλειές. Ήταν δοτικός κατά τη διάρκεια των προβών, θετικός και προστατευτικός. Ένιωθα άνετα και καλά. Στην πορεία μετατοπιζόταν το καλά. Δε με ανησυχούσε όμως. Ήξερα ότι αυτός με είχε ανάγκη όχι εγώ» περιέγραψε η μάρτυρας.
«Κατέβασε το παντελόνι του και μου έδειχνε τα γεννητικά του όργανα»

«Δεν μπορώ να θυμηθώ τη σειρά των γεγονότων, διότι έχουν περάσει 25 χρόνια, πιο πρώτο και πιο δεύτερο. Θα πω το γεγονός που με σόκαρε. Παίζω επί σκηνής και είναι ο Φιλιππίδης πίσω από τος κουίντες και έχει κατεβάσει το παντελόνι και το εσώρουχο του και μου επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα. Δεν μπορώ να αντιδράσω. Μένω, σοκάρομαι και συνεχίζω να παίζω. Σίγουρα έχει συμβεί άλλη φορά και με ίδιο τρόπο, δε θυμάμαι αν συνέβη και τρίτη» τόνισε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια περιέγραψε και άλλο περιστατικό. «Στα καλά του καθουμένου με φωνάζει στο καμαρίνι, εκεί που μιλάμε με αρπάζει από τη μέση και πάει να μου βάλει χέρι. Κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Την επόμενη μπήκε στο καμαρίνι μου και έκλεισε την πόρτα, του είπα να περάσει έξω και έφυγε. Βέβαια τώρα συνειδητοποιείς ότι δεν έκανε κάτι παραπάνω. Εγώ ήμουν αντιδραστικό στοιχείο. Δε θα τον συνέφερε να είχε και άλλη αντικατάσταση» είπε η Εβελίνα Παπούλια στην κατάθεση της.
«Αναγνώριζα τη χυδαιότητα και την επιδειξιομανία του»

«Εγώ τον είχα κατατάξει σαν ένα ταλαντούχο άνθρωπο. Επίσης αναγνώριζα τη χυδαιότητα και την επιδειξιομανία του. Δεν είχαμε περαιτέρω σχέσεις.Συνεργαστήκαμε ξανά στο Εφάπαξ ήταν άψογος. Κάθε φορά ήταν άλλος άνθρωπος, ανάλογα με την κατάσταση και που βρίσκεται.

Σε άλλη συνεργασία, σε σήριαλ, τον είχα συστήσει σε μία κοπέλα που ήθελε δουλειά. Στο ενδυματολογικό θα ήταν. Η κοπέλα ήρθε και με χαιρέτησε. Σχεδόν την έβρισε επειδή έπρεπε να χαιρετήσει εκείνον πρώτο» ανάφερε η Εβελίνα Παπούλια.

Σχετικά με την τελευταία συνεργασία τους η μάρτυρας τόνισε: «Η τελευταία φορά που συνεργαστήκαμε ήταν στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Δε θυμάμαι ημερομηνία. Δεν ξέρω τι έκανε. Εγώ δίδασκα για ένα μικρό διάστημα. Έκανε την παρουσίαση του ανοίγματος τμήματος και ξαφνικά κάθεται και αρχίζει και με μειώνει. Λέγοντας από πού και ως πού διδάσκει η Εβελίνα. Αρχίζει να γελάει και να κοροϊδεύει. Μετά, ενώ πίσω από την πλάτη μου έκανε αυτά, έρχεται και μου μιλάει πάρα πολύ γλυκός. Εγώ τον έβρισα κατά πρόσωπο, δε με ρώτησε γιατί τον βρίζω. Μέσα στην αίθουσα άρχισε να πλέκει το εγκώμιο μου, θεωρώ ότι η Παξινού δεν έχει ακούσει τέτοια λόγια».

Πρόεδρος: Είχατε ακούσει για βίαια περιστατικά;

Μάρτυρας: Είχα ακούσει για βίαιη συμπεριφορά, σοβινιστική, ότι περιφέρει το όργανο του γενικά. Είχα ακούσει για το περιστατικό στο αυτοκίνητο το 2014.

«Τον Φιλιππίδη δεν μπορούσε να τον ξυπνήσει κανείς. Τον στήριζε μια οικογένεια. Το ταλέντο του στήριζε όχι τον άνθρωπο. Δεν είχαν αντιληφθεί το σημείο που είχε φτάσει η κατάστασή του» ανάφερε η ηθοποιός, απαντώντας σχετικά με το εάν ο κατηγορούμενος ήταν ισχυρός στον καλλιτεχνικό χώρο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτρος Φιλιππίδης: «Μου έδειχνε τα γεννητικά του όργανα» κατέθεσε η Εβελίνα Παπούλια"

Κύκλωμα με δημοτική σύμβουλο στην Καστοριά θα «έσπρωχνε» 78 κιλά κάνναβης

Στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς οδηγούνται αυτή την ώρα η εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος σε Δήμο της Περιφέρειας Καστοριάς και ο σύντροφός της, που συνελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου ενώ μετέφεραν μεγάλη ποσότητα κάνναβης με αποδέκτη έναν συνεργό τους, ο οποίος συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη.

Συνολικά κατασχέθηκαν 78 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και μικροποσότητες κοκαΐνης.

Στο πλαίσιο στοχευμένης επιχείρησης των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος Μεσοποταμίας, εντοπίστηκε στους Λαχανόκηπους Καστοριάς ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η 57χρονη αιρετή με οδηγό τον 59χρονο σύντροφό της. Από τον έλεγχο που έγινε στο όχημα, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν τρεις ταξιδιωτικούς σάκους και δυο τσουβάλια που περιείχαν 58 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 66 κιλών και 160 γραμμαρίων, με αποτέλεσμα να βρεθούν και οι δυο με χειροπέδες.



Στην προανάκριση που ακολούθησε, αποκάλυψαν ότι θα παρέδιδαν τη μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών σε έναν 51χρονο συνεργό τους, ο οποίος εντοπίστηκε το ίδιο απόγευμα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνελήφθη με μισό γραμμάριο κοκαΐνης στην κατοχή του. Το μεσημέρι της Κυριακής, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς εντόπισαν ένα διαμέρισμα που διατηρούσε ο 51χρονος σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και έκαναν έρευνα μαζί με συναδέλφους τους της Ασφάλειας Πυλαίας– Χορτιάτη.

kastoria_kannavi___2_

kastoria_kannavi___3_

kastoria_kannavi___4_

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν άλλες δέκα συσκευασίες και δυο σακούλες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 12 κιλών και 232 γραμμαρίων, κοκαΐνη βάρους 0,84 γραμμαρίου, τέσσερις ζυγαριές ακριβείας, ένας τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης και πέντε χάπια η χημική σύσταση των οποίων εξετάζεται. Σε βάρος της δημοτικής συμβούλου και των δυο ανδρών σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών σε βαθμό κακουργήματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύκλωμα με δημοτική σύμβουλο στην Καστοριά θα «έσπρωχνε» 78 κιλά κάνναβης"

Βενιζέλος: Η απόφαση του ΣτΕ δεν επιβάλλει επιστροφή των υγειονομικών

Πυρά κατά της κυβέρνησης, αναφορικά με την πρόθεσή της να επαναφέρει στην υπηρεσία τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, κατ΄ εφαρμογήν της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που κρίνει ως αντισυνταγματική την παράταση της αναστολής εργασίας, εξαπολύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρερμηνεύει την απόφαση και την χρησιμοποιεί ως πρόσχημα, «προκειμένου να συντελεστεί μια κραυγαλέα απαξίωση του επιστημονικού ορθολογισμού και να υπονομευτεί το (δυστυχώς πάντα διστακτικό και αμήχανο) εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται η έναρξη νέας φάσης όξυνσης, διεθνώς».

Όπως αναφέρει, η εκτελεστική εξουσία δεν έχει καμία απολύτως συνταγματική υποχρέωση να επαναφέρει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στις θέσεις τους, αλλά έχει υποχρέωση να εισάγει τάχιστα στη Βουλή σχέδιο νόμου ή τροπολογία που να επαναλαμβάνει τη ρύθμιση, συνοδευόμενη αυτή τη φορά από πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογική έκθεση. Βασικό στοιχείο αυτής θα είναι η επίκαιρη επαναξιολόγηση από έγκυρο επιστημονικό όργανο του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, σύμφωνα με τα υφιστάμενα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Όταν μια  απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει διοικητική πράξη επειδή παραμερίζεται ως αντισυνταγματικό το νομοθετικό της θεμέλιο λόγω ελλιπούς αιτιολογίας του νόμου και παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας, η μεν διοικητική πράξη είναι πλέον άκυρη, ο νόμος όμως που παραμερίστηκε ως αντισυνταγματικός μπορεί να διορθωθεί με την προσθήκη εκείνων των στοιχείων ( πχ τεκμηριωμένη μελέτη ή πρόσθετες εγγυήσεις ) η έλλειψη των οποίων οδήγησε το δικαστήριο στη διάγνωση», αναφέρει.

Συμπερασματικά, ο πρώην υπουργός αναφέρει πως το ΣτΕ με την απόφασή του δεν επιβάλλει την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην υπηρεσία τους, αλλά ζητά από το νομοθέτη –δηλαδή την κυβέρνηση- να τεκμηριώσει τις ρυθμίσεις που εισάγει ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις της αρχής της αναλογικότητας.

«Θεμελιώδης προϋπόθεση για τη διαφάνεια, την εντιμότητα και τον ορθολογισμό του δημοσίου λόγου και κυρίως της συμπεριφοράς των ασκούντων την εξουσία συμπεριλαμβανομένης και της εξουσίας του δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού - αντιπολιτευτικού ελέγχου, είναι να λέμε την αλήθεια και να μη κρυβόμαστε πίσω από την προσχηματική ανάγνωση και χρήση δικαστικών αποφάσεων», αναφέρει ο κ.Βενιζέλος και καταλήγει πως «μια ‘ανεμβολίαστη’ δημοκρατία είναι καταδικασμένη να νοσήσει».

Ολόκληρο το άρθρο, έχει ως εξής:

Την ίδια ώρα που η Πολιτεία προωθεί, υποτίθεται, το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και προσπαθεί να πείσει ιδίως τις πιο ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες να προβούν στις αναγκαίες αναμνηστικές δόσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με ομοιόμορφα σχετικά δημοσιεύματα, έτοιμη να αποφασίσει την επιστροφή των «ανεμβολίαστων υγειονομικών» στις θέσεις τους. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ «πρόκειται για περίπου 2.200 υγειονομικούς, εκ των οποίων περί τους 170 είναι ιατρικό προσωπικό, από τους σχεδόν 6.500 που είχαν τεθεί σε αναστολή τον Σεπτέμβριο του 2021, εκ των οποίων η πλειονότητα εμβολιάστηκε». Η επιστροφή τους εμφανίζεται ως υποχρέωση συμμόρφωσης σε σχετική απόφαση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση φέρεται να αναγκάζεται να αποδεχτεί την επιστροφή τους εφόσον αυτό αποφάσισε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, τη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του οποίου επιτάσσει το Σύνταγμα.

Αυτό όμως δεν ισχύει. Η απόφαση του ΣτΕ παρερμηνεύεται σκοπίμως και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να συντελεστεί μια κραυγαλέα απαξίωση του επιστημονικού ορθολογισμού και να υπονομευθεί το (δυστυχώς πάντα διστακτικό και αμήχανο) εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται η έναρξη  νέας  φάση όξυνσης διεθνώς.

Υποτίθεται ότι οι αρμόδιοι αναμένουν την καθαρογραφή και δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου της απόφασης, προκειμένου να συμμορφωθούν όχι μόνο με το διατακτικό, αλλά και με το σκεπτικό της στο οποίο βρίσκεται διατυπωμένη η αιτιολογία της απόφασης με την οποία το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική και παραμέρισε λόγω προσβολής της αρχής της αναλογικότητας την κρίσιμη διάταξη του ν. 4917/2022.

Η απόφαση έχει όμως δημοσιευθεί με τη δικονομική έννοια του όρου και το περιεχόμενο της έχει αναρτηθεί με τη μορφή επίσημης ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του ΣτΕ που μας πληροφορεί ( κάνω συντομεύσεις ) ότι:

 «Με την 2332/2022 απόφαση της επταμελούς συνθέσεως του Γ’ Τμήματος, κρίθηκε  ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς του ν. 4820/2021 περί επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Όπως  έχει γίνει δεκτό από το Σ.τ.Ε. με σειρά αποφάσεών του, τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατηγορίας εργαζομένων, μπορεί μεν να συνιστούν ακόμα και σοβαρή επέμβαση στην απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως είναι η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς, η ελευθερία κινήσεως και η ιδιωτική  ζωή, πλην η επέμβαση αυτή είναι συνταγματικώς ανεκτή εφόσον, μεταξύ άλλων, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα και, πάντως, μέχρι την εξεύρεση λύσεως για την ανάσχεση της πανδημίας, η ένταση δε και η διάρκειά τους, λόγω της προσωρινότητάς τους, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών. Στην προκειμένη περίπτωση, κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η  προσβαλλόμενη πράξη (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα οκτώ και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, ήτοι  διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων. Εν πάση δε περιπτώσει τα προσκομισθέντα στο Δικαστήριο στοιχεία δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό.»

Από την επίσημη περίληψη της απόφασης καθίσταται προφανές, ακόμη και για τους μη νομικούς, ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έχει καμία απολύτως συνταγματική υποχρέωση να οργανώσει και μάλιστα αμέσως την επιστροφή των «ανεμβολίαστων υγειονομικών» στα νοσοκομεία και τις άλλες υγειονομικές υπηρεσίες του δημοσίου. Αντιθέτως έχει υποχρέωση να εισάγει τάχιστα στη Βουλή σχέδιο νόμου ή τροπολογία που θα επαναλαμβάνει την κρίσιμη  ρύθμιση του ν. 4917/2022 συνοδευόμενη από πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογική έκθεση βασικό στοιχείο της οποίας θα είναι η επίκαιρη επαναξιολόγηση από έγκυρο επιστημονικό όργανο του  μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού πρωτίστως του υγειονομικού προσωπικού σύμφωνα με τα υφιστάμενα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα και το σημείο στο οποίο βρίσκεται τώρα διεθνώς η εξέλιξη των «έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.» Προσωπικά αυτό που αναμένω να δω από το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι ο τρόπος με τον οποίο η επταμελής σύνθεση του Γ´ τμήματος κατέληξε σε απόφαση παραμερισμού διάταξης νόμου ως αντισυνταγματικής χωρίς να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ όπως επιτάσσει η παρ. 5 του άρθρου 100 Συντ.

Ελπίζω η κυβέρνηση να αποδέχεται πράγματι ότι τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα και οι ισχύουσες, τεκμηριωμένες και έγκυρες επιστημονικές παραδοχές  εξακολουθούν να επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των κρίσιμων κατηγοριών και κατ´εξοχήν των υγειονομικών. Όταν μια  απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει διοικητική  πράξη επειδή παραμερίζεται ως αντισυνταγματικό το νομοθετικό της θεμέλιο λόγω ελλιπούς αιτιολογίας του νόμου και παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας, η μεν διοικητική πράξη είναι πλέον  άκυρη, ο νόμος όμως που παραμερίστηκε ως αντισυνταγματικός μπορεί να διορθωθεί με την προσθήκη εκείνων των στοιχείων ( πχ τεκμηριωμένη μελέτη ή πρόσθετες εγγυήσεις ) η έλλειψη των οποίων οδήγησε το δικαστήριο στη διάγνωση αντισυνταγματικότητας. Η υποχρέωση συμμόρφωσης στη δικαστική απόφαση ικανοποιείται πλήρως με την ορθή επανάληψη της ίδιας κατά περιεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης που θα συνοδεύεται όμως από πλήρη αιτιολογία του νόμου, δηλαδή από την επικαιροποιημένη επιδημιολογική και γενικότερα επιστημονική τεκμηρίωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και την επαναξιολόγηση του μέτρου από έγκυρο επιστημονικό όργανο . Στη  συνέχεια θα εκδοθούν οι  αναγκαίες διοικητικές πράξεις με θεμέλιο τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Το ΣτΕ, με άλλα λόγια, δεν επιβάλλει με την απόφασή του την άρση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην υπηρεσία τους ούτε την απαλλαγή των εμβολιασμένων υγειονομικών από την υποχρέωση να λάβουν τις αναμνηστικές δόσεις που οι ισχύουσες τώρα διεθνείς  επιστημονικές παραδοχές επιβάλλουν. Αντιθέτως το ΣτΕ ζητά από τον νομοθέτη, δηλαδή από την κυβέρνηση που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, να τεκμηριώσει τις ρυθμίσεις που εισάγει ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις της αρχής της αναλογικότητας.

Θεμελιώδης προϋπόθεση για τη διαφάνεια, την εντιμότητα και τον ορθολογισμό του δημοσίου λόγου και κυρίως της συμπεριφοράς των ασκούντων την εξουσία συμπεριλαμβανομένης και της εξουσίας του δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού - αντιπολιτευτικού ελέγχου, είναι να λέμε την αλήθεια και να μη κρυβόμαστε πίσω από την προσχηματική ανάγνωση και χρήση δικαστικών αποφάσεων. Μια «ανεμβολίαστη» δημοκρατία είναι καταδικασμένη να νοσήσει.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Η απόφαση του ΣτΕ δεν επιβάλλει επιστροφή των υγειονομικών"

Θεσσαλονίκη-Καταδίωξη: Σφαίρα στο κεφάλι δέχτηκε ο 16χρονος – Κρίσιμη η κατάστασή του (ΦΩΤΟ)

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου νοσηλεύεται, σε βαριά κατάσταση, μετά από πολύωρη επέμβαση, κατά την οποία αφαιρέθηκε σφαίρα από το κεφάλι, ο 16χρονος που τραυματίστηκε σε αστυνομική καταδίωξη.

Ο 16χρονος, τα ξημερώματα, έφυγε από βενζινάδικο επί της οδού Μοναστηρίου, χωρίς να πληρώσει τα καύσιμα που έβαλε. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, σύμφωνα με την οποία το όχημα εντοπίστηκε στην περιοχή, ωστόσο ο ανήλικος οδηγός αγνόησε τα σήματα να σταματήσει και ανέπτυξε ταχύτητα.

Καθώς έφτασε στη Συμμαχική οδό, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό, ενώ οι αστυνομικοί, στην προσπάθειά τους να τον ακινητοποιήσουν, έριξαν πυρά. Ο 16χρονος έχασε τον έλεγχο του οχήματος που οδηγούσε, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε τοιχίο και στη συνέχεια να διακομιστεί σοβαρά τραυματισμένος στο Ιπποκράτειο.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο 16χρονος υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση, κατά την οποία αφαιρέθηκε σφαίρα από το κεφάλι και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ ενηλίκων του Ιπποκρατείου.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας εντοπίστηκε ο άνδρας της ΕΛΑΣ που χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο για να ακινητοποιήσει το όχημα.

Συνελήφθη ο αστυνομικός που φέρεται πως πυροβόλησε τον 16χρονο οδηγό αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια καταδίωξης τις πρώτες ώρες της Δευτέρας. 

Πρόκειται άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ ο οποίος κρατείται με εντολή εισαγγελέα και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη-Καταδίωξη: Σφαίρα στο κεφάλι δέχτηκε ο 16χρονος – Κρίσιμη η κατάστασή του (ΦΩΤΟ)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news