facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Συνολικά 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 35 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Σάββατο 20 Αυγούστου 2022, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, περιοχές της Μαγνησίας, περιοχές της Πελοποννήσου, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, νησιά Ιονίου και Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

- Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Επίσης, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από αύριο, Σάββατο 20 Αυγούστου 2022, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, αλλά στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται πως από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά, με καταιγίδες που πιθανόν κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

- Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

- Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

- Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνολικά 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Σουηδία: Κατέληξε ένας από τους τραυματίες στους πυροβολισμούς στο Μάλμε – Σκηνές πανικού

Στη Σουηδία υπέκυψε στα τραύματά του ο άνδρας που είχε τραυματιστεί από πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο της πόλης Μάλμε. Ξεκαθάρισμα αντίπαλων συμμοριών βλέπει πίσω από τους πυροβολισμούς η αστυνομία.

Οι επισκέπτες στο εμπορικό κέντρο Emporia στο Μάλμε στη νότια Σουηδία τράπηκαν σε φυγή πανικόβλητοι, καθώς έπεσαν περίπου 20 πυροβολισμοί, μετέδωσε το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV4.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και διεξάγει περαιτέρω έρευνες.

Από τις δεκάδες σφαίρες ένας άνδρας και μία γυναίκα τραυματίστηκαν, με τον πρώτο να καταλήγει λίγες ώρες αργότερα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι αρχές συνέλαβαν έναν έφηβο και πιστεύουν ότι το περιστατικό σχετίζεται με αντίπαλες συμμορίες ανηλίκων!

Δείτε βίντεο από το σημείο των πυροβολισμών:

Η Σουηδία εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών με όπλα στην Ευρώπη.

Μία επίσημη έκθεση της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε πέρυσι ανέφερε ότι τέσσερις άνθρωποι ανά εκατομμύριο πεθαίνουν σε πυροβολισμούς κάθε χρόνο στη Σουηδία.

Στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 1,6 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Σύμφωνα με το BBC, η μη ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών, το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και η αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών, είναι από τα βασικά αίτια της βίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Κατέληξε ένας από τους τραυματίες στους πυροβολισμούς στο Μάλμε – Σκηνές πανικού"

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ

Για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα του διαβήτη απάντησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό . Στην απάντηση του ο υπουργός Υγείας αναφέρει :

"Οι ασθενείς διαβήτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή στην πρόσβαση τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη.

Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πως διασφαλιζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας τα συμφέροντα θίγονται".

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ"

Συναγερμός στη Νέα Σμύρνη: Εντοπίστηκε βλήμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μονοκατοικία – Δείτε εικόνες από το σημείο

Συναγερμός έχει σημάνει στη Νέα Σμύρνη, καθώς σε μονοκατοικία στην οδό Κοτυαίου εντοπίστηκε όλμος και η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Στο σημείο έχει σπεύσει το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ενώ έχει ενημερωθεί και ο στρατός.

Σημειώνεται, ότι το βλήμα εκτιμάται ότι είναι από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στη Νέα Σμύρνη: Εντοπίστηκε βλήμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μονοκατοικία – Δείτε εικόνες από το σημείο"

Πολωνία: Που οφείλονται οι μαζικοί θάνατοι ψαριών στον ποταμό Όντερ – Τι λέει Γερμανικό ινστιτούτο

Η υπερανάπτυξη τοξικών φυκιών που συνδέεται με τη βιομηχανική ρύπανση είναι η πιθανότερη αιτία για τους μαζικούς θανάτους ψαριών στον ποταμό Όντερ στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (19.08.2022) ένα γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο.

Από τα τέλη Ιουλίου στον ποταμό αυτό, στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία, έχουν πεθάνει εκατοντάδες ψάρια, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά στις αρχές και των δύο χωρών που δηλώνουν ότι εργάζονται «ακατάπαυστα» για να εντοπίσουν τι φταίει.

Το Ινστιτούτο Οικολογίας Γλυκών Νερών και Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων του Λάιμπνιτς ανέφερε σήμερα ότι το είδος Prymnesium parvum (χρυσοφύκη) εντοπίστηκε σε όλα τα δείγματα που ελήφθησαν πρόσφατα από τον ποταμό.

«Όταν ο συγκεκριμένος τύπος φυκιών εντοπίζεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, όπως συμβαίνει με τα δείγματα από τον Όντερ, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωση τοξινών» είπε η Ελίζαμπετ Βάργκα, του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η οποία ηγήθηκε της ανάλυσης των δειγμάτων. Έτσι οι επιστήμονες, υποθέτουν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των φυκιών αυτών και του θανάτου των ψαριών.

Θα χρειαστεί πάντως να γίνουν μελέτες για την τοξικότητα των φυκιών, μιας που δεν είναι προς το παρόν σαφές αν θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτήν άλλα ζώα ή και οι άνθρωποι, ανέφερε το IGB στην ανακοίνωσή του.

Ο Τομπίας Γκολντχάμερ, επιστήμονας του IGB, είπε ότι μια τόσο μεγάλη ανάπτυξη φυκιών απαιτεί αυξημένα επίπεδα αλατότητας που μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της βιομηχανικής ρύπανσης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για να μειωθούν τα επίπεδα αλατιού το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και πάλι, ιδίως κατά τη διάρκεια ενός ζεστού και ξηρού καλοκαιριού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολωνία: Που οφείλονται οι μαζικοί θάνατοι ψαριών στον ποταμό Όντερ – Τι λέει Γερμανικό ινστιτούτο"

«Δεύτερο λάθος από ΠΑΣΟΚ»: Κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ανακοίνωση με τίτλο το «δεύτερο λάθος του ΠΑΣΟΚ» εξέδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει σήμερα τη διαδικασία και το σύστημα ενημέρωσης της ΑΔΑΕ το οποίο ίσχυε και επί των δικών του κυβερνητικών ημερών ως αδιαφανή και που ποτέ εκείνο δεν μερίμνησε να αλλάξει» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Μετά το αρχικό λάθος επί της νομοθεσίας και των αρμοδιοτήτων, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διαπράττει ένα δεύτερο λάθος επί της πολιτικής ουσίας: εγκαλεί την κυβέρνηση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μιας δράσης ψηφιοποίησης και διαφάνειας που πραγματοποίησε η παρούσα κυβέρνηση – καθώς όλα αυτά νομοθετήθηκαν με τους νόμους 4786/2021 και 4871/2021 – και όχι κάποια προηγούμενη.

Δηλαδή, για να γίνει απολύτως κατανοητό: το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει σήμερα τη διαδικασία και το σύστημα ενημέρωσης της ΑΔΑΕ το οποίο ίσχυε και επί των δικών του κυβερνητικών ημερών ως αδιαφανή – και που ποτέ εκείνο δεν μερίμνησε να αλλάξει.

Σε ό,τι αφορά τους χρόνους υλοποίησης, κάθε πλατφόρμα που πραγματοποιούμε συνιστά εκκρεμότητα της χώρας, εκκρεμότητες στις οποίες η κυβέρνηση ανταποκρίνεται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα όπως θεμελιώνει η καθημερινή εμπειρία των πολιτών.

Αναλυτικές απαντήσεις για καθε επιμέρους ερώτημα θα δοθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την εκάστοτε αρμόδια αρχή».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είχε επανέλθει στο θέμα των παρακολουθήσεων, σημειώνοντας τα εξής:

«Μια από τις πιο σοβαρές διαστάσεις του σκανδάλου της παράνομης παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, ήταν η αποκάλυψη ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ΔΕΝ διαθέτει ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής των αποφάσεων άρσης του απορρήτου, αλλά χειρόγραφο, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος του από την Αρχή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, οι ίδιοι αποκάλυψαν και παραδέχτηκαν:

1. Τον Μάρτιο του 2021 , προστέθηκε στο Ν 2225/1994 η παρ. 12 (με το άρθρο 37 παρ.2 Ν.4786/2021,ΦΕΚ Α 43/23.3.2021), με την οποία ορίστηκε ότι 'με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για να θέσει σε εφαρμογή και λειτουργία τη διαδικασία της παρ. 4 ως προς την παράδοση του αποσπάσματος της διάταξης με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα'».

Όμως, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, «η εν λόγω απόφαση ΔΕΝ εκδόθηκε ακόμη, αφήνοντας σκόπιμα, στο απόλυτο ανέλεγκτο, τις αποφάσεις άρσης του απορρήτου επικοινωνιών των πολιτών».

Επίσης: «2. Με το Ν.4871/2021(ΦΕΚ Α 246/10.12.2021), η Κυβέρνηση μετά από εννιά μήνες διαχώρισε τη διαδικασία άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας της ΕΥΠ και όρισε ότι δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παράδοσης της διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία λειτουργεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π) και 'με απόφαση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας…'».

Τούτων δοθέντων, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής θέτει σειρά ερωτημάτων, όπως: «Γιατί διαχωρίστηκε η διαδικασία από την Κυβέρνηση; Και πρωτίστως γιατί ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. πρωθυπουργός, δεν προχώρησαν ποτέ στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας; Ποτέ δεν έλαβε ηλεκτρονικά η ΑΔΑΕ τις διατάξεις της ΕΥΠ και ποτέ δεν μπόρεσε να ελέγξει το εύρος και την ποιότητα των αποφάσεων άρσης για λόγους εθνικής ασφάλειας;».

Για το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, οι «επισπεύδοντες», όπως τους χαρακτηρίζει, υπουργοί κ.κ. Τσιάρας και Πιερρακάκης, που «απέτυχαν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα κατά την προσφιλή κυβερνητική τακτική, εκτέθηκαν και καλούνται να απαντήσουν:

Ποια η σκοπιμότητα της κυβέρνησης να αφήσει απολύτως έξω την Ανεξάρτητη Αρχή από τη διαδικασία του ελέγχου των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ; Γιατί αφαιρέθηκε σταδιακά κάθε δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της ΕΥΠ;

Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ενημερώνεται ηλεκτρονικά η ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ;

Γιατί στερούν το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ανιχνεύσει τυχόν παράνομη παρακολούθησή του, καθώς δεν υπάρχει αρχείο;».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Τα υπόλοιπα στη Βουλή, εκεί όπου τη δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κανείς δεν θα δοξαστεί ψευδόμενος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Δεύτερο λάθος από ΠΑΣΟΚ»: Κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης"

Φωτιά στην Πεντέλη: Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πυρόπληκτους – Αναλυτικά η διαδικασία

Άνοιξε από σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστου, η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πληγέντες από την πυρκαγιά της Πεντέλης τον περασμένο Ιούλιο, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, με έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Το ύψος της ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει σε έως 14.000 ευρώ, και διαμορφώνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών που έχει υποστεί το ακίνητο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ πρωθυπουργό Χρήστου Τριαντόπουλου, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Η πρώτη αρωγή μπορεί να χορηγηθεί για κατοικίες, κτίρια επαγγελματικής χρήσης και λοιπά μη επαγγελματικής χρήσης κτίρια.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σε σχετική του δήλωση ανέφερε:

«Η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη και έπληξε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής κατά τον περασμένο Ιούλιο, ενεργοποιεί σήμερα την πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για τους πληγέντες ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, η ενίσχυση μπορεί να φτάσει τις 14.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς σε κάθε ακίνητο.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της πρώτης αρωγής θεσπίστηκε πέρυσι από την παρούσα Κυβέρνηση, σε συνέχεια των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν διάφορα μέρη της χώρας μας, και έκτοτε έχει αποδείξει την καίρια συμβολή του στην έγκαιρη στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Έτσι, λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά της Πεντέλης μπορούν να υποβάλουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου μία απλή ψηφιακή αίτηση στο arogi.gov.gr και να λάβουν μία σημαντική πρώτη ενίσχυση, άμεσα και χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης για την περιοχή και φυσικά μπορεί να παρέμβει και με νέα μέτρα, όπου καταστεί αναγκαίο».

Η διαδικασία χορήγησης

Όσον αφορά τη διαδικασία για τη χορήγηση πρώτης αρωγής- σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- κάθε πληγείς ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και να ζητήσει ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, για ακίνητο για το οποίo πρόκειται να υποβάλει αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 254809/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α325/09.08.2022 (ΦΕΚ Β΄ 4332/12.08.2022) κοινή υπουργική απόφαση, στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το ακίνητο θα πρέπει να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και να έχει κριθεί:

Επικίνδυνο για χρήση («ΚΟΚΚΙΝΟ») σύμφωνα με το δελτίο επανελέγχου ή επικινδύνως ετοιμόρροπο σύμφωνα με Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου ή ολοσχερώς κατεστραμμένο σύμφωνα με Έκθεση Αυτοψίας Ολοσχερώς Κατεστραμμένου Κτιρίου ή

προσωρινά ακατάλληλο για χρήση («ΚΙΤΡΙΝΟ») σύμφωνα με το δελτίο επανελέγχου ή την έκθεση αυτοψίας.

Κατά την αίτηση προσυμπληρώνονται τα ακίνητα που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από την τελευταία δήλωση Ε9 και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην ΚΥΑ. Κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να επισυναφθεί και το αντίστοιχο δελτίο ή Έκθεση ή Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση και φάκελος για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση του πληγέντος κτιρίου εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών ή ο αιτών δεν κριθεί δικαιούχος δωρεάν κρατικής αρωγής της στεγαστικής συνδρομής μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τότε το συνολικό ποσό ενίσχυσης επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Πεντέλη: Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πυρόπληκτους – Αναλυτικά η διαδικασία"

Πέλλα: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή «Κρανιά»

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή «Κρανιά» του δήμου Σκύδρας στην Πέλλα.

Στο σημείο παραμένουν 45 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα με 13 οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέλλα: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή «Κρανιά»"

Gazprom: Κόβεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη για τρεις μέρες από τις 31 Αυγούστου

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει την λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, ανακοίνωσε η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, αναζωπυρώνοντας φόβους ότι η προμήθεια προς την Ευρώπη θα μπορούσε να διακοπεί.

Η Gazprom έχει μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατηγορεί τη Μόσχα για ενεργειακό εκβιασμό.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και εκτός τεχνικού απροόπτου, η μεταφορά αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκ. εκατομμυρίων ημερησίως», αναφέρεται επίσης.

Παράλληλα η Gazprom γνωστοποίησε ότι στις νέες επισκευές θα συνδράμει και η Siemens εταιρεία που δέχτηκε τα πυρά της Μόσχας, σχετικά με τουρμπίνα που προκάλεσε την προηγούμενη διακοπή λειτουργίας του αγωγού.

Σε προχθεσινή ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ότι η τιμή του φυσικού αερίου, που εξάγει η Gazprom, θα υπερδιπλασιαστεί φέτος και θα φτάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από 304 δολάρια το 2021, και μετά το κόστος θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει μέχρι το τέλος του 2025. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια θα εκτοξευτούν περίπου στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Gazprom: Κόβεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη για τρεις μέρες από τις 31 Αυγούστου"

Τουρκία: Σύσταση να μην κυκλοφορούν οι γυναίκες με στενά παντελόνια – «Οι δρόμοι έχουν γίνει σαν κρεοπωλεία»

Μέσα από το Diyanet TV, μέλος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν είναι… αποδεκτό να επιδοκιμάσουμε εμφανίσεις με κολάν παντελόνια και να εμφανιζόμαστε έτσι δημοσίως, σχετικά με την ενδυμασία των γυναικών στην χώρα.

Ο θεολόγος της Τουρκίας, Ιντρίς Μποζκούρτ, δήλωσε πως αυτός ο τρόπος ντυσίματος των γυναικών, «αντίκειται στους θρησκευτικούς κανόνες», προσθέτοντας ότι «οι δρόμοι έχουν γίνει σαν κρεοπωλεία».

Υποστήριξε επίσης, ότι «το χιτζάμπ – η κάλυψη δηλαδή του κεφαλιού, των χεριών και ποδιών με ύφασμα από τις γυναίκες – είναι θρησκευτική υποχρέωση. Είναι εντολή του Αλλάχ».

Με την άποψη αυτή φαίνεται να διαφώνησε ο θεολόγος και καθηγητής φιλοσοφίας, Σαχίν Φιλίζ, που συμμετείχε στην εκπομπή. Όπως είπε: «Tο κάλυμμα δεν υπάρχει στο Κοράνι. Η συζήτηση αυτή περί κάλυψης των γυναικών έχει μετατραπεί σε εργαλείο πολιτικής και πίεσης προς τις γυναίκες με το φόβο της κόλασης».

Ο Σαχίν Φιλίζ ανέφερε επίσης, ότι το να μετατρέπεις τις γυναίκες σε αντικείμενο προστατευτισμού σημαίνει να τις εργαλοποιείς χειρότερα κι από τον καπιταλισμό.

«Η ένδυση γίνεται σύμφωνα με τα έθιμα, τους κοινωνικούς κανόνες και τις προτιμήσεις των ανθρώπων. Η έννοια του χιτζάμπ δεν αναφέρεται στο Κοράνι και δεν υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη διάταξη για το πώς πρέπει να καλύπτονται οι γυναίκες» τόνισε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Σύσταση να μην κυκλοφορούν οι γυναίκες με στενά παντελόνια – «Οι δρόμοι έχουν γίνει σαν κρεοπωλεία»"

Η στάθμη του Δούναβη έπεσε δραματικά και εμφανίστηκαν γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944

Η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη έριξε τη στάθμη του ποταμού Δούναβη σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγραφεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα, με αποτέλεσμα κοντά στην πόλη Πράχοβο να εμφανιστούν μέσα από τα νερά τα απομεινάρια δεκάδων γερμανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πλοία αυτά, που ήταν γεμάτα με εκρηκτικά, ήταν κάποια από τα εκατοντάδες που βυθίστηκαν στον Δούναβη το 1944, καθώς ο γερμανικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχωρούσε μπροστά στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων. Μέχρι και σήμερα, τα ναυάγια εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στον ποταμό, όταν η στάθμη του νερού πέφτει.

Η φετινή ξηρασία, που για τους επιστήμονες είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έφερε ξανά στο φως περισσότερους από 20 σκελετούς αυτών των πλοίων σε ένα τμήμα του Δούναβη στην ανατολική Σερβία. Κάποια από αυτά τα πλοία περιέχουν τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών και θεωρείται ότι συνιστούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. «Ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια οικολογική καταστροφή που απειλεί εμάς, τους κατοίκους του Πράχοβο», σχολίασε ο 74χρονος Βέλιμιρ Τραϊλοβιτς, ένας συνταξιούχος κάτοικος της πόλης ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τα πλοία αυτά.

Κινδυνεύουν επίσης οι εργαζόμενοι στην τοπική αλιευτική βιομηχανία.

Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη των ποταμών και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Στη Σερβία οι αρχές κατέφυγαν στη βυθοκόρηση για να παραμείνουν ανοιχτές οι λωρίδες ναυσιπλοΐας στον Δούναβη. Στην περιοχή του Πράχοβο, λόγω των βυθισμένων πολεμικών πλοίων, το πλωτό τμήμα του Δούναβη έχει περιοριστεί στα 100 μέτρα, από 180 προηγουμένων.

Τον Μάρτιο, η σερβική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό για τον καθαρισμό του ποταμού και την απομάκρυνση των πυρομαχικών και των εκρηκτικών. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 29 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η στάθμη του Δούναβη έπεσε δραματικά και εμφανίστηκαν γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944"

Καιρός αύριο: «Καυτό» Σάββατο με 40αρια σε όλη τη χώρα (20/08)

O καύσωνας σαρώνει ήδη την χώρα, με το θερμόμετρο να έχει ήδη φτάσει τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο 20 Αυγούστου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος καιρός θα επικρατήσει αύριο, με λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στη Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες.

Tη νύχτα στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα θα ενταθούν και πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και από το απόγευμα στο Ιόνιο, τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα δυτικά, τα βόρεια και τη νησιωτική Ελλάδα τους 34 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
 
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Τη νύχτα θα φαινόμενα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά, στη δυτική Μακεδονία τοπικές νεφώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές αίθριος. Σταδιακά από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές και στη Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι βροχές και οι καταιγίδες τη νύχτα στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία θα ενταθούν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας και στο εσωτερικό της Ηπείρου τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, από το μεσημέρι όμως κατά τόπους στη Θεσσαλία και στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά μέχρι 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 και στην Κρήτη μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Καυτό» Σάββατο με 40αρια σε όλη τη χώρα (20/08)"

Σουηδία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Μάλμε

Ένας ένοπλος καταζητείται αφού άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο στη Σουηδία. Σύμφωνα με μαρτυρίες  ακούστηκαν ξαφνικά περισσότεροι από 20 πυροβολισμοί.

Τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι ο δράστης παραμένει ασύλληπτιος, ενώ η εφημερίδα Sydsvenskan, έγραψε ότι συνελήφθη ύποπτος και φέρεται να είναι μόλις 15 ετών.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς, ένας άνδρας και μια γυναίκα, η κατάσταση της οποίας κρίθηκε σοβαρή.

 

«Σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο εμπορικό κέντρο Emporia στο Μάλμε», ανακοίνωσε η αστυνομία, συμπληρώνοντας ότι «ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επιχείρησαν στο σημείο ενώ το επεισόδιο θεωρείται λήξαν».

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι πολλά άτομα κρύφτηκαν σε αποθήκη.«Το προσωπικό άνοιξε μια πίσω πόρτα και μας οδήγησε σε αποθήκη. Καθίσαμε εκεί, 16 άτομα, όλοι φοβισμένοι», περιγράφει.

Η 18χρονη Μπέρνα Μπελέτα αφηγείται ότι ένα κορίτσι ποδοπατήθηκε στον πανικό που ξέσπασε. «Ήταν τα χειρότερα 30 λεπτά της ζωής μου», πρόσθεσε.

Το εμπορικό κέντρο εκκενώθηκε, περίπου στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα, χωρίς να είναι σαφές εάν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στις εγκαταστάσεις.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Μάλμε"

Κιλιτσντάρογλου εναντίον Ερντογάν για τους S-400: Ακόμη δεν μας έχει απαντήσει γιατί τους αγόρασε

Επίθεση στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο Κιλιτσντάρογλου αμφισβήτησε ευθέως την αναγκαιότητα αγοράς των S-400 από τον Ερντογάν, καθώς – όπως είπε – ουσιαστικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον κανενός, ενώ ταυτόχρονα έθεσαν σε δοκιμασία τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας στην οποία η χώρα του είναι μέλος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Yenisafak, ο Κιλιτσντάρογλου δέχθηκε στο γραφείο του ομάδα ξένων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ένας ανταποκριτής του BBC.

Όταν αυτός ο ανταποκριτής ρώτησε τον πρόεδρο του CHP γιατί η Τουρκία αγόρασε τους S-400, ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε:

«Εάν εσείς, ως κράτος, είστε σε μία συμμαχία, εάν έχετε υπογράψει ότι θα εφαρμόσετε τους κανόνες που ορίζει αυτή η συμμαχία στη χώρα σας… δεν είναι σωστό να έχετε διαφορετικές επιδιώξεις εκτός αυτής της συμμαχίας. Δεν είναι ηθικό. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνουμε μέρος στις συνεδριάσεις όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Το να συνάπτουμε συμφωνίες με μια διαφορετική αμυντική βιομηχανία εκτός της συμμαχίας, τότε προκύπτουν προβλήματα».

Στη συνέχεια ο Κιλιτσντάρογλου έγινε ακόμη πιο σαφής, στρέφοντας στα πυρά του στον Ερντογάν και την απόφασή του να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

«Πήγαν και αγόρασαν τους S-400. Έκανα την ερώτηση “εναντίον ποιου θα τους χρησιμοποιήσετε;” Θα τους  χρησιμοποιήσετε εναντίον της Ελλάδας; Μα βρίσκετε εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Θα τους χρησιμοποιήσετε εναντίον της Συρίας; Υπάρχουν πολύ πιο δυνατοί Ρώσοι εκεί. Θα το χρησιμοποιήσετε εναντίον του Ιράν; Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα μεταξύ μας… Εναντίον ποιου θα χρησιμοποιήσετε τους S-400; Μήπως εναντίον της Ρωσίας; Είναι αυτή που σου έδωσε το όπλο ούτως ή άλλως. Γιατί το αγόρασες, τι το πήρες, τι πλήρωσες; Δεν έχουμε λάβει ακόμη την απάντηση σε αυτή την ερώτηση», είπε χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

yenisafak/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιλιτσντάρογλου εναντίον Ερντογάν για τους S-400: Ακόμη δεν μας έχει απαντήσει γιατί τους αγόρασε"

Ο Πούτιν προειδοποιεί για πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια αλλά δέχεται πραγματογνώμονες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι «ευρείας κλίμακας καταστροφή», ενδέχεται να προκληθεί στη Ζαπορίζια από τους βομβαρδισμούς για τους οποίους κατηγόρησε την Ουκρανία, ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο περιήλεθε σε ρωσικό έλεγχο τον περασμένο Μάρτιο. Η γαλλική προεδρία κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δεχτεί αποστολή ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κι εκείνος συμφώνησε, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια από τον ουκρανικό στρατό έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραδιενεργό μόλυνση τεράστιας έκτασης εδαφών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μια την άλλη για το ότι ετοιμάζουν προβοκάτσια στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος κατελήφθη από την Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς .

Η διαχειρίστρια αρχή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υποψίες πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποσυνδέσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από το δίκτυο της Ουκρανίας, μια περίπλοκη επιχείρηση που το Κίεβο δηλώνει ότι μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

ΟΗΕ: «Είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τη Μόσχα να μην προβεί σε ανάλογη κίνηση, η οποία και θα επιδεινώσει την ήδη προβληματική τροφοδοσία της Ουκρανίας με ενέργεια.

«Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια και είναι απαραίτητη ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο επίσκεψής του στο λιμάνι της Οδησσού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πούτιν προειδοποιεί για πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια αλλά δέχεται πραγματογνώμονες"

Οριοθέτησαν τη φωτιά στη Συκά Φθιώτιδας

Την οριοθέτηση της φωτιάς πέτυχαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Συκά της Φθιώτιδας όταν οι φλόγες έφτασαν λίγα μέτρα μακριά σταυλικές εγκαταστάσεις και τα πρώτα σπίτια.

Η επέμβαση των δύο αεροσκαφών τύπου PGL από το αεροδρόμιο της Λαμίας και οι βολές από ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που ήρθε από την Αγχίαλο απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς και οι επίγειες δυνάμεις με 35 πυροσβέστες, 12 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου μπόρεσαν να ελέγξουν την πορεία της και να αποτρέψουν την επέκταση της.

Συγχρόνως υδροφόρες από το δήμο Λαμίας και μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βοήθησαν να δημιουργήσουν προσβάσεις, έτσι ώστε οι πυροσβεστικές δυνάμεις απρόσκοπτα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία των τριών μετώπων και στη συνέχεια να τα θέσουν υπό έλεγχο.

Να θυμίσουμε ότι η φωτιά εξερράγη ταυτόχρονα σε τρία σημεία λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Οι κάτοικοι του χωριού με όποιο μέσο μπορούσαν βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουν και τα σπίτια τους αλλά και τις σταυλικές εγκαταστάσεις μέχρις ότου βρεθούν στην περιοχή οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είτε από τον έδαφος, είτε από τον αέρα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οριοθέτησαν τη φωτιά στη Συκά Φθιώτιδας"

Η Φινλανδή πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ενώ διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε έκανε χρήση

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε σήμερα (19/8) ότι υποβλήθηκε σε εξέταση για ναρκωτικά, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που την έδειχναν να συμμετέχει σε ένα πάρτι με φίλους της. Παράλληλα, τόνισε ότι ουδέποτε έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών.

Η 36χρονη Μάριν είπε ότι η ικανότητά της να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά της παρέμεινε άθικτη το εν λόγω βράδυ του Σαββάτου και ότι θα έφευγε από το πάρτι αν χρειαζόταν να εργαστεί.

Τα βίντεο με την πρωθυπουργό να διασκεδάζει συντροφιά με γνωστούς Φινλανδούς καλλιτέχνες αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αυτήν την εβδομάδα. Πολύ γρήγορα αναπαρήχθησαν από πολλά μέσα ενημέρωσης στη Φινλανδία και στο εξωτερικό.

«Τις τελευταίες ημέρες διατυπώθηκαν σοβαρές δημόσιες κατηγορίες ότι βρέθηκα σε έναν χώρο όπου γινόταν χρήση ναρκωτικών ή ότι εγώ η ίδια έκανα χρήση», είπε η Μάριν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Θεωρώ πολύ σοβαρές αυτές τις κατηγορίες και, μολονότι θεωρώ άδικο το αίτημα να υποβληθώ σε τεστ για ανίχνευση ναρκωτικών, για τη νομική προστασία μου και για να ξεκαθαρίσω τυχόν αμφιβολίες, έκανα το τεστ σήμερα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε περίπου μία εβδομάδα».

Αφού κυκλοφόρησαν τα βίντεο, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζητούσαν από τη Μάριν να υποβληθεί στο τεστ. Η ίδια είπε ότι δεν έχει κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών και δεν είδε κανέναν να κάνει χρήση στο πάρτι όπου παραβρέθηκε. Αν και πολλοί είναι αυτοί που επαινούν τη Μάριν γιατί συνδυάζει την απαιτητική εργασία της με τη δραστήρια ιδιωτική ζωή της, άλλοι αμφισβητούν την απόφασή της να επιτρέψει να την βιντεοσκοπήσουν, ακόμη και αν της υποσχέθηκαν ότι τα βίντεο προορίζονταν μόνο για ιδιωτική χρήση.

Σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε αναταραχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Μάριν επικρίθηκε επίσης με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή της στο πάρτι θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά της να εκτελέσει γρήγορα τα καθήκοντά της σε περίπτωση κρίσης. «Αν υπήρχε κατάσταση κρίσης θα το γνώριζα πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου», είπε στους δημοσιογράφους σήμερα, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι καλά εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε στρατιωτική κρίση που θα επηρέαζε τη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Φινλανδή πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ενώ διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε έκανε χρήση"

Σκιάθος: Περίφραξη προστασίας μετά την κατολίσθηση στην παραλία Λαλάρια

Συναγερμό στις αρχές έχει σημάνει μετά την τελευταία κατολίσθηση που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στην παραλία της Σκιάθου Λαλάρια.

Ο Δήμος Σκιάθου απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η οποία με την σειρά της ενεργοποίησε το μνημόνιο που έχει συνάψει με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτοψία και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.

lalaria22

Ο Δήμος Σκιάθου με τη συνεργασία του λιμεναρχείου, ως πρώτο προειδοποιητικό μέτρο προστασίας, τοποθέτησε σήμανση για την ασφάλεια των λουομένων και των επισκεπτών της παραλίας, και με απόφαση του λιμενάρχη ισχύουν ειδικά μέτρα σε ότι αφορά την προσέγγιση των σκαφών και την κίνηση των επισκεπτών στην παραλία.

kattolisthiss

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκιάθος: Περίφραξη προστασίας μετά την κατολίσθηση στην παραλία Λαλάρια"

Απάντηση Θεοδωρικάκου στις δηλώσεις Σοϊλού: Καμία σχέση με την πραγματικότητα

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Συγκεκριμένα τόνισε:

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών ότι η Ελλάδα είναι κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών είναι προκλητικές και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και αυτό το γνωρίζει ολόκληρη η Ευρώπη. Όπως γνωρίζει πολύ καλά, ότι η Τουρκία συνεχίζει και εργαλοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους , τους παράτυπους μετανάστες, όπως το έκανε και τον Μάρτιο του 2020, σπρώχνοντάς τους πολλές φορές βιαίως προς τα σύνορά μας, τα οποία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Δεν θα το επιτρέψουμε. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας στο όνομα του Διεθνούς Δικαίου».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Απάντηση Θεοδωρικάκου στις δηλώσεις Σοϊλού: Καμία σχέση με την πραγματικότητα"

Φωτιά στη Φθιώτιδα: Εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε 4 διαφορετικά σημεία μέσα σε δάσος στη Συκά Υπάτης

Η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο πλέον, αλλά τα πρώτα στοιχεία οδηγούν σε εμπρησμό. Οι φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού…

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με πουρνάρια σε τέσσερα διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα με απόσταση περίπου 150 μέτρα το καθένα, που παραπέμπει σε εμπρησμό. Ήδη οι καμπάνες στην εκκλησία του χωριού Συκά χτύπησαν και οι κάτοικοι της περιοχής με όποιο μέσον μπορούν προσπαθούν να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά ώστε να μην κινδυνεύσουν σπίτια.

Η βλάστηση στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ πυκνή και ο αέρας είναι σύμμαχος της φωτιάς με αποτέλεσμα το ένα μέτωπο να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και κατάφεραν γύρω στις 16:30 να οριοθετήσουν τα πύρινα μέτωπα. Στη μάχη ρίχτηκαν πλέον 35 πυροσβέστες, με 12 οχήματα, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, με συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Δείτε την ενημέρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας:

Φωτιά στη Φθιώτιδα – Δήμαρχος Λαμίας: Γλιτώσαμε τα χειρότερα 

«Μιλάμε για τρεις διαφορετικές εστίες που ξεπήδησαν συγχρόνως μέσα σε κλειστή δασική έκταση δίπλα από το χωριό», σημειώνει ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς και συμπληρώνει ότι η άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων, πυροσβεστικών δυνάμεων, κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αποτρέψει τα χειρότερα και υπάρχει η αισιοδοξία να ελεγχθεί πολύ γρήγορα η πυρκαγιά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Φθιώτιδα: Εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε 4 διαφορετικά σημεία μέσα σε δάσος στη Συκά Υπάτης"

Παγώνη: Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» είναι άκρως μεταδοτική

Για μια «άκρως μεταδοτική» υποπαραλλαγή του κορωνοϊού έκανε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας για την «Κένταυρος» και εξήγησε ότι είναι σημαντικό να κάνουμε τεστ μόλις γυρίσουμε από τις διακοπές, γιατί υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιος ασυμπτωματικός και να διασπείρει τον ιό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA για την πορεία του κορωνοϊού και τα στελέχη της μετάλλαξης Όμικρον, η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό ο καθένας πριν έρθει σε επαφή με τα συγγενικά του πρόσωπα να ελεγχθεί γιατί μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδώσει», επειδή η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» είναι άκρως μεταδοτική.

Για αυτό και συνέστησε να φοράμε μάσκες μετά τις επιστροφές των αδειούχων. Άλλωστε, οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι το αποτύπωμα του κορωνοϊού μες στο καλοκαίρι θα φανεί στα τέλη Αυγούστου, επειδή η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» έχει μια «δυναμική», όπως εξήγησε νωρίτερα σήμερα (19.8.2022) και ο Νίκος Τζανάκης.

Μάλιστα, η Ματίνα Παγώνη έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά και στη long Covid, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να λέμε «άντε να κολλήσουμε να το περάσουμε» γιατί «το 30% των ασθενών κάνει Long Covid και είναι μία δύσκολη φάση».

Εξήγησε πως πέρα από τις επιπλοκές στην καρδιά και τα πνευμόνια, πολλοί αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα που χρήζουν ειδική αντιμετώπιση.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Παγώνη: Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» είναι άκρως μεταδοτική "

Πέλλα: Πυρκαγιά στην Κρανιά Σκύδρας – «Επί ποδός όλος ο δήμος» αναφέρει στο GRTimes η δήμαρχος

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σκύδρας, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κρανιά.

Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (19/8) σε δασική έκταση στην περιοχή Κρανιά της Σκύδρας και πιο συγκεκριμένα κοντά στον οικισμό Λιθαριά, όπου αυτή την ώρα καίει πουρνάρια σε δύσβατη περιοχή.

«Όλα τα μηχανήματα του δήμου που είναι σχετικά για την κατάσβεση πυρκαγιών είναι στο σημείο. Προς το παρών φαίνεται πως η φωτιά είναι μικρή σε έκταση, ωστόσο έχει ξεσπάσει σε δύσβατο σημείο, με αποτέλεσμα να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα για την άμεση κατάσβεσή της. Να σημειωθεί, πως οι φλόγες δεν είναι κοντά σε οικισμό και ο άνεμος είναι ήπιας έντασης αυτή την ώρα, οπότε οι πολίτες να μην ανησυχούν για τις οικίες τους» τονίζει στο GRTimes.gr η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κρανιάς, Παύλος Περπερίδης προσθέτει στο GRTimes.gr πως όλες οι υπηρεσίες του δήμου είναι στο σημείο και μέχρι στιγμής η φωτιά είναι υπό έλεγχο. «Έχουν έρθει όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Βρισκόμαστε περίπου 400 μέτρα από τον οικισμό Λιθαριάς και θεωρούμε πως η φωτιά μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν θα αναζωπυρωθεί σε άλλα σημεία της δασικής έκτασης που έχει ξεσπάσει, διότι το σημείο είναι αρκετά δύσβατο».

Για την επιχείρηση κατάσβεσης έχουν κινητοποιηθεί 39 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 11 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νεότερη ενημέρωση 15.40: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή Κρανιά Σκύδρας και αυτή την ώρα συνδράμουν 45 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέλλα: Πυρκαγιά στην Κρανιά Σκύδρας – «Επί ποδός όλος ο δήμος» αναφέρει στο GRTimes η δήμαρχος"

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι – Θα επεκταθεί 80 χλμ. ο φράχτης στον Έβρο

Ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Και επειδή η Τουρκία δεν είναι μια εμπόλεμη χώρα, οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται στη χώρα μας, έρχονται γιατί θέλουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην ΕΕ λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο, είναι εκατοντάδες εκατομμύρια. Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη, στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές" τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε, ότι η νησίδα του Έβρου δεν είναι ελληνικό έδαφος, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι σύμφωνα με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και το Κτηματολόγιο, το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες πριν από λίγες ημέρες, ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας. Όπως σημείωσε ο υπουργός, οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, αναγκάζουν τους διακινητές να βρουν άλλες διαδρομές, εργαλειοποιώντας παράλληλα τις νησίδες του Έβρου.

Ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα, λέγοντας: "Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, που είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης, αποφάσισαν να κλείσουμε τη δομή του Ελαιώνα. Σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε 52.000 θέσεις φιλοξενίας εκ των οποίων μόνο 18.000 χρησιμοποιούνται. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση τα τελευταία χρόνια."

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανέφερε ο κ. Μηταράκης, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε δομές της χώρας 18.000 μετανάστες από 92.000 το 2020. Από τις 121 δομές που υπήρχαν, πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα. Σχετικά με τις προσφυγικές ροές, ανέφερε ότι πέρυσι καταγράφηκαν οι χαμηλότεροι αριθμοί σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, με 8.500 μετανάστες. Φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας σε μεταναστευτικές ροές με 7.000 αφίξεις μεταναστών έως τώρα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι – Θα επεκταθεί 80 χλμ. ο φράχτης στον Έβρο"

Κλείνει οριστικά ο Ελαιώνας – 5 προσαγωγές μετά από επεισόδια μεταξύ προσφύγων και εργαζομένων

Κλείνει οριστικά η δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά τα νέα επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα (19.8.2022) με αποτέλεσμα να γίνουν 5 προσαγωγές.

«Ελαιώνας: Μετανάστες και αλληλέγγυα άτομα απειλούν το προσωπικό μας, αυτό δεν θα γίνει ανεκτό και η δομή θα κλείσει οπωσδήποτε», έγραψε ο Νότης Μηταράκης και δημοσίευσε βίντεο από τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα. 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., οι προσαγωγές ήταν 6 και αναμένονται να μετατραπούν σε συλλήψεις, αφού σχηματίζεται δικογραφία εις βάρος τους.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, περίπου είκοσι άτομα που βρίσκονταν έξω από την δομή από τις 12 χθες το βράδυ, εμπόδισαν στις 07:00 το πρωί τους εργαζόμενους στο καμπ να εισέλθουν στο χώρο, με αποτέλεσμα η διευθύντρια της δομής να ειδοποιήσει την Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ πρόκειται για άτομα οι οποίοι αντιδρούν στην μεταφορά των μεταναστών από την δομή του Ελαιώνα σε αυτή του Σχιστού. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες, με λεωφορεία της ΕΛΑΣ μεταφέρθηκαν οικειοθελώς στη δομή του Σχιστού, 22 άτομα από τον Ελαιώνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει οριστικά ο Ελαιώνας – 5 προσαγωγές μετά από επεισόδια μεταξύ προσφύγων και εργαζομένων"

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κάθισαν οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο ‘Αλκη Καμπανό, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για τις εξής πράξεις:

– ‘Απαντες για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του ‘Αλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού,

– ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη,

– άπαντες για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Παράλληλα, όπως είχε ζητηθεί στην εισαγγελική πρόταση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε και την παράταση του χρόνου κράτησης των 12 κατηγορουμένων για άλλους 6 μήνες καθώς το εξάμηνο της προσωρινής τους κράτησης συμπληρωνόταν αρχές Αυγούστου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού"

Σουηδία: Ακυρώθηκαν 1.700 πτήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS ακύρωσε 1.700 πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τους ερχόμενους μήνες εν μέρει λόγω μιας απεργίας διάρκειας δύο εβδομάδων των πιλότων που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και καθυστερήσεων στην παραλαβή αεροσκαφών.

Η SAS, οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της οποίας είναι η Σουηδία και η Δανία, ακύρωσε 3.700 πτήσεις στη διάρκεια της απεργίας, η οποία, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα, θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της εταιρίας.

Η SAS ανακοίνωσε σήμερα πως 1.700 πτήσεις, περίπου το 4% του συνολικού αριθμού των πτήσεων, έχει ακυρωθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οι ταξιδιώτες είχαν ενημερωθεί και έκαναν κράτηση σε άλλες πτήσεις, ανέφερε.

"Είναι οι συνέπειες της απεργίας, αλλά και των καθυστερημένων παραλαβών αεροσκαφών και άλλων παραγόντων", δήλωσε εκπρόσωπος της SAS και πρόσθεσε πως η εταιρία δεν βλέπει να υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση.

Η SAS ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως εξασφάλισε ενδιάμεση χρηματοδότηση διαμέσου των διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία των ΗΠΑ για την προστασία από τους πιστωτές, μέσω μιας συμφωνίας με την αμερικανική εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών Apollo Global Management.

Ο αερομεταφορέας, ο οποίος και πριν από την πανδημία κατέγραφε ζημίες εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, υπέβαλε αίτημα για προστασία από τους πιστωτές τον Ιούλιο, μία ημέρα μετά την έναρξη της απεργίας.

Η σουηδική κυβέρνηση απέρριψε μια έκκληση για περισσότερη χρηματοδότηση, ενώ η Δανία έχει πει πως μπορεί να διαγράψει ένα μέρος του χρέους και να παράσχει νέα χρηματοδότηση αν η SAS βρει υποστήριξη και από νέους επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Ακυρώθηκαν 1.700 πτήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο"

Πυρκαγιά στη Θάσο: «Έβαλα τη φωτιά για να γελάω», κατέθεσε ο 65χρονος

Στον ανακριτή Καβάλας οδηγήθηκε στις 10 το πρωί, ο 65χρονος που έχει συλληφθεί για τη φωτιά στη Θάσο. Κατά την είσοδό του στο Δικαστικό Μέγαρο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως “έβαλε την φωτιά για να γελάει”.

Πιθανότατα η διάθεσή του ήταν περιπαικτική καθώς ακόμα και σήμερα αρνείται τις κατηγορίες.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στη Θάσο: «Έβαλα τη φωτιά για να γελάω», κατέθεσε ο 65χρονος"

Ελληνοτουρκικά - Σοϊλού: Η Ελλάδα εκπαιδεύει ξανά τρομοκράτες του PKK σε στρατόπεδο στο Λαύριο

Ανάμεσα στις χώρες που υποθάλπουν μέλη της κουεδικής οργάνωσης PKK, συμπεριέλαβε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού την Ελλάδα, σε δηλώσεις που έκανε για την τρομοκρατική δραστηριότητα στη χώρα του. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η «Ελλάδα ενεργοποίησε ξανά το στρατόπεδο του Λαυρίου», ενώ στην ίδια κατηγορία με τη χώρα μας, συμπεριέλαβε και τη Γερμανία με τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την «υπόθαλψη τρομοκρατών», όπως είπε.

Τον Φεβρουάριο, σε ανάλογους ισχυρισμούς, ο Σοϊλού είχε πει πως μέλη του ΡΚΚ εκπαιδεύονται στο στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα και στη συνέχεια πηγαίνουν στο Βόρειο Ιράκ, προσθέτονας ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει ενεργοποιηθεί τους τελευταίους 7-8 μήνες.

«Υπάρχουν χώρες γύρω που θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή την πολυπλοκότητα, όπως η Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει το στρατόπεδο του Λαυρίου, το οποίο έχει τη σφραγίδα των ΗΕ, υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, εδώ και περίπου 7-8 μήνες», είχε πει χαρακτηρτιστικά.

«Ξέρουμε ονομαστικά έναν-έναν αυτούς που μετέφερε το ΡΚΚ στο Λαύριο και ονομαστικά έναν - έναν τους τρομοκράτες που από το Λαύριο θα μεταφέρει στο βόρειο Ιράκ», είχε προσθέσει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά - Σοϊλού: Η Ελλάδα εκπαιδεύει ξανά τρομοκράτες του PKK σε στρατόπεδο στο Λαύριο"

Χάθηκαν χιλιάδες αποδείξεις στο... delivery: 14 επιχειρήσεις έκρυψαν 5,2 εκ. ευρώ!

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε επιχειρήσεις εστίασης, αναφορικά με την έκδοση αποδείξεων, όταν οι παραγγελίες γίνονται μέσω των πλατφορμών delivery.

Πρόκειται για ελέγχους, οι οποίοι:

Είναι στοχευμένοι, δηλαδή οι επιχειρήσεις, που ελέγχονται, έχουν επιλεχθεί μέσω του ειδικού αλγορίθμου ανάλυσης κινδύνου.

Πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των στοιχείων, που λαμβάνει διαρκώς η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας, και τα οποία συγκρίνονται με τις αποδείξεις λιανικής, οι οποίες έχουν κοπεί για τις συγκεκριμένες παραγγελίες.

Με βάση, λοιπόν, αυτά, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν 14 επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες δεν έκοψαν 449.000 αποδείξεις για παραγγελίες συνολικής αξίας 5,15 εκατομμυρίων ευρώ !

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις αυτές εισέπραξαν από τους πελάτες τους, αλλά δεν απέδωσαν στην εφορία ΦΠΑ 592.000 ευρώ !

Αναλυτικά:

  • Καφετέρια στην Κρήτη, για τις χρήσεις 2019 έως 2020, δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας έσοδα συνολικής αξίας 1.440.000€.
  • Σε εστιατόριο στον Κεντρικό τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2019 έως 2021, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 91.300 φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 685.000€.
  • Σε κρεπερί στην Ήπειρο, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 92.800 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 400.000€.
  • Σε κρεπερί στην Θεσσαλία, για τις χρήσεις 2018 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 40.400 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 285.000€.
  • Σε αναψυκτήριο στην Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2018 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 42.530 φορολογικών στοιχείων, με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 270.000€.
  • Σε πιτσαρία στην Μαγνησία, για τις χρήσεις 2018 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση σε 20.300 περιπτώσεις, συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 210.000€.
  • Σε αναψυκτήριο, στον Νότιο τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2019 έως 2021, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 62.340 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 200.000€.
  • Σε εστιατόριο στην Αχαΐα, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση απροσδιόριστου πλήθους φορολογικών στοιχείων, με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 180.000€.
  • Σε εστιατόριο στην Αχαΐα, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων σε 27.550 περιπτώσεις, με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 175.000€.
  • Σε μαγειρείο στη Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2019 έως 2022, διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων σε 9.023 περιπτώσεις, με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 166.000€.
  • Σε εστιατόριο στην Αχαΐα, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων σε 38.700 περιπτώσεις, συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 165.000€.
  • Σε εστιατόριο στην Αχαΐα, για τις χρήσεις 2017 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων σε 19.980 περιπτώσεις, συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 161.000€.
  • Σε εστιατόριο στην Αχαΐα, για τις χρήσεις 2017 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 3.409 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 138.000€.
  • Σε καφετέρια στα Ιωάννινα, για τις χρήσεις 2017 έως 2018, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 734 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 100.800€.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χάθηκαν χιλιάδες αποδείξεις στο... delivery: 14 επιχειρήσεις έκρυψαν 5,2 εκ. ευρώ!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news