facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Σέρρες: Κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων του Νοσοκομείου

Με κυρίαρχα αιτήματα την ανοιχτή προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων στα Νοσοκομεία  μέχρι την πλήρωσή τους, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την αύξηση του Προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι κινητοποίηση  έξω από τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Σερρών, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για 29 και 30 Νοεμβρίου.

Τον αγώνα  των νοσοκομειακών στηρίζουν το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ , ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών. Επίσης θετική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΕΝΙΝΣ και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου  για συμμετοχή στην κινητοποίηση από φορείς και κόμματα.

«Δεν ανεχόμαστε άλλο  οι εργασιακές μας σχέσεις να είναι άθλιες και οι μισθοί μας να είναι άθλιοι,  την υπερεργασία , έχουν οδηγηθεί πολλοί συνάδελφοι να αποχωρήσουν από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας γιατί δεν αντέχουν άλλο να δουλεύουν με αυτούς τους όρους, οι υπηρεσίες υγείας οι οποίες παρέχονται με αυτούς τους όρους γίνονται μη ασφαλείς και δεν μπορεί ο λαός να καλύψει τις ανάγκες του.  Δε δεχόμαστε με τίποτα τα νοσοκομεία να γίνουν ανώνυμες επιχειρήσεις και να λειτουργούνε με τη λογική κόστους – οφέλους» τόνισε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Σερρών Βαγγέλης Παπαμιχάλης.

Παρών στην κινητοποίηση ο Δημήτρης Μπεράτης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ που στηρίζει τον αγώνα των νοσοκομειακών « Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση και η τεράστια έλλειψη προσωπικού»σημείωσε ο κ. Μπεράτης συμπληρώνοντας πως στηρίζουν ανεπιφύλακτα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και απαιτούν από την κυβέρνηση να τα ικανοποιήσει εδώ και τώρα, με πρώτο αίτημα την κάλυψη με μόνιμο προσωπικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό  και γιατρούς έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη υγεία για τους πολίτες της χώρας

Σέρρες: Κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων του Νοσοκομείου

Ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιάννης  Αγοραστός είπε πως η κινητοποίηση γίνεται για την ανάδειξη των διαχρονικών προβλημάτων στο χώρο της υγείας τα οποία πρέπει να επιλυθούν, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την επίλυσή τους και υποστήριξε πως οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να συνεχισθούν.

Σέρρες: Κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων του Νοσοκομείου

Τέλος  ο πρόεδρος των συμβασιούχων στο νοσοκομείο Σερρών Κώστας Πετρίδης υποστήριξε πως στη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ  με τον κ. Υπουργό , ο κ Υπουργός δεσμεύτηκε να σταματήσουν οι διαγωνισμοί,  οι οποίοι συνεχίζονται κανονικά και μάλιστα εδώ στο νοσοκομείο Σερρών η φύλαξη έχει τελειώσει. «Περιμένουμε από τους φορείς, τους βουλευτές του Νομού και από τον ίδιο τον Υπουργό να κάνει πράξη τη δέσμευση του. Θέλουμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων» τόνισε ο κ. Πετρίδης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων του Νοσοκομείου"

Έκθεση-«κόλαφος» για Ερντογάν από την Κομισιόν: Τι ζητά για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τη Χαμάς και τον Πούτιν

Κόλαφο για την Τουρκία -σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό αλλά και την αποδοχή της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς- αποτελεί η κοινή ανακοίνωση για τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της  Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα, που  παρουσίασαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχεϊ.  

Για τα ελληνοτουρκικά, παρότι γίνεται αναφορά στην δραστική μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και δεν αναφέρθηκαν πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές, επισημαίνεται ότι δεν έχει γίνει διάλογος για καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μέ βάση το διεθνές Δίκαιο, όπως και με την Κύπρο. Η Ε.Ε επαναλαμβάνει επίσης την εναντίωσή της στο τουρκολιβυκό σύμφωνο.  

Για το Κυπριακό αναφέρεται ότι «η συνολική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό  και η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθούν να παρεμποδίζουν διαφορετικούς δρόμους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ασφάλειας και της άμυνας. Η Tουρκία πρέπει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών τους. Ως εκ τούτου, η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού μιας θετικής ατζέντας με την Tουρκία θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολη ελλείψει λύσης στο κυπριακό». 

Για την στάση της Τουρκίας απέναντι στη Χαμάς, στην Έκθεση αναφέρεται ότι «μετά τις επιθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Tουρκία όχι μόνο απέφυγε να τις καταδικάσει και να τις χαρακτηρίσει ως τρομοκρατία, αλλά τάχθηκε επίσης υπέρ της Χαμάς, σε πλήρη διαφωνία με την κοινή θέση της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, στην Έκθεση αναφέρεται ότι η επανεγκατάσταση από την Tουρκία στην ΕΕ εξακολουθεί να υπερβαίνει τον αριθμό των επιστροφών στην Τουρκία.

Διαβάστε όλη την Έκθεση: 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας πλαισιώνονται επί του παρόντος από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2021, προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και από τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021 και την κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου του Μαρτίου 2021 σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας. Πέρα από τους διμερείς και οικονομικούς δεσμούς που περιγράφονται παρακάτω, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν βαθιά το περίπλοκο και δύσκολο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας: η ανάγκη για βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. 

Η θέση της Tουρκίας σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. διεύρυνση του ΝΑΤΟ· τη θέση της Tουρκίας σε θέματα εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και ιδίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου· και την εγχώρια κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Από το 2021, η εστίαση στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας έχει μετατοπιστεί σε συγκεκριμένα βήματα προς την εκ νέου δέσμευση, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής στήριξης της ΕΕ μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2023.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η ΕΕ επιβεβαίωσε επίσης την αποφασιστικότητά της να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υποστηρίξει την περιφερειακή σταθερότητα και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της μέσω κλιμακούμενων αλλά αναστρέψιμων περιοριστικών μέτρων, όπως ορίζεται στην κοινή ανακοίνωση του Μαρτίου 2021.
Ανατολική Μεσόγειος

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Tουρκίας επιδεινώθηκαν μέχρι τις αρχές του 2023 με εχθρική ρητορική, παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων υπερπτήσεων ελληνικών κατοικημένων περιοχών και απειλητικές δηλώσεις σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία  στις 6 Φεβρουαρίου 2023, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στις σχέσεις. Η Ελλάδα παρείχε γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη στην Tουρκία, ακολουθούμενη από αρκετές τηλεφωνικές κλήσεις και συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Από τον Φεβρουάριο του 2023, οι παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου μειώθηκαν δραστικά και δεν αναφέρθηκαν πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές. Οι συνεδριάσεις σε υπουργικό επίπεδο και σε επίπεδο ηγετών εντατικοποιήθηκαν. Η Ελλάδα και η Tουρκία συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική και ενεργοποίησαν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, μετά από παύση αρκετών ετών.

Από τον Ιούνιο του 2021, δεν υπήρξαν παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης από την Tουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που περιλαμβάνουν τμήματα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Ελλάδας και της Κύπρου. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών δεν έχει αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), και με προσφυγή, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η αδιαμφισβήτητη προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, εξακολουθεί να αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη ενός συνεργατικού και αμοιβαία επωφελούς σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Türkiye.

Κυπριακό 

Το ζήτημα της διευθέτησης του Κυπριακού αποτελεί βασικό στοιχείο των έντονων διαφωνιών της Tουρκίας με την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κατάσταση στην Κύπρο συνέχισε να επιδεινώνεται λόγω των συνεχών προσπαθειών της Tουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να υπονομεύσουν τη βάση της διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος που κατοχυρώνεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών).

Στο πλαίσιο αυτό, η Tουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία ενέτειναν τις προσπάθειες για την επιδίωξη της αναγνώρισης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (OTS), καθώς και μονομερείς ενέργειες ιδίως στα Βαρώσια κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Tουρκία συνέχισε να επικρίνει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανανεώσει την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) χωρίς τη συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. 

Η ΕΕ έχει ζητήσει, πιο πρόσφατα στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2023, την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ετοιμότητά της να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να εντείνει την πρακτική της στήριξη για τη διευκόλυνση μιας συνολικής διευθέτησης, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Η δέσμευση και η στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την άμβλυνση των εντάσεων στην περιοχή. Η ΕΕ εξέφραζε επίσης συνεχώς την υποστήριξή της προς την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την ανανέωση των προσπαθειών για την προσέλευση των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, εν προκειμένω, την έκκληση για διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνολική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό ζήτημα και η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθούν να παρεμποδίζουν διαφορετικούς δρόμους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ασφάλειας και της άμυνας. Η Tουρκία πρέπει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών τους. Ως εκ τούτου, η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού μιας θετικής ατζέντας με την Tουρκία θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολη ελλείψει λύσης στο κυπριακό ζήτημα.

Μετά τις επιθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Tουρκία όχι μόνο απέφυγε να τις καταδικάσει και να τις χαρακτηρίσει ως τρομοκρατία, αλλά τάχθηκε επίσης υπέρ της Χαμάς, σε πλήρη διαφωνία με την κοινή θέση της ΕΕ. Η Tουρκία, ενώ καταδίκασε την απώλεια ζωών αμάχων και από τις δύο πλευρές, επέκρινε έντονα την απάντηση του Ισραήλ και πρότεινε να ενεργήσει ως μεσολαβητής και να συμμετάσχει ως εγγυητής σε ένα μετασυγκρουσιακό περιβάλλον. Γενικότερα, η Tουρκία επαναξιολογεί επί του παρόντος τους δεσμούς της με το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, παραμένει σημαντικός χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και παραμένει προσηλωμένη στη λύση των δύο κρατών.

Στη Λιβύη, η Tουρκία υποστηρίζει μια συμφωνία στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία και την ιδιοκτησία της Λιβύης. Με βάση τη θαλάσσια οριοθέτηση Tουρκίας -Λιβύης του 2019, τον Οκτώβριο του 2022, η Tουρκία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, εμπορικής συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η ΕΕ θεωρεί ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Η Tουρκία, ως κράτος σημαίας, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να συναινέσει στα αιτήματα της επιχείρησης IRINI της ναυτικής δύναμης της ΕΕ στη Μεσόγειο για επιθεώρηση σκαφών και η έλλειψη συνεργασίας της συνέχισε να παρεμποδίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την αποτελεσματική εφαρμογή του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Η Tουρκία δεν επιτρέπει ούτε το απευθείας εμπόριο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Tουρκίας ούτε τις απευθείας αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις ή οποιαδήποτε άλλη άμεση σύνδεση. Η Tουρκία εμποδίζει επίσης την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς. Η απουσία αναγνώρισης της Κύπρου από την Tουρκία εμποδίζει επίσης την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών με την Tουρκία (π.χ. στο πλαίσιο της δικαστικής συνεργασίας ή της καταπολέμησης της φοροαποφυγής) και την ομαλή λειτουργία της τελωνειακής ένωσης συνολικά

Μετανάστευση και δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 20167 παρέχει το γενικό πλαίσιο για τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή χαιρετίζει την ανανεωμένη πολιτική δέσμευση και τις τριμερείς επιχειρησιακές πρωτοβουλίες μεταξύ της Tουρκίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο αργός ρυθμός των επιστροφών στην Tουρκία αποτελεί ζήτημα από την έγκριση της δήλωσης. Οι τουρκικές αρχές ανέστειλαν μονομερώς τις επανεισδοχές βάσει της δήλωσης τον Μάρτιο του 2020, επικαλούμενες περιορισμούς λόγω COVID-19. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής, το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Η Επιτροπή εξακολουθεί να επιμένει ότι η Tουρκία πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Ως εκ τούτου, η επανεγκατάσταση από την Tουρκία στην ΕΕ εξακολουθεί να υπερβαίνει τον αριθμό των επιστροφών στην Τουρκία.

Η Τουρκία  έχει ζητήσει επανειλημμένα την επιτάχυνση της εφαρμογής της δήλωσης του 2016, ιδίως όσον αφορά τα μη μεταναστευτικά στοιχεία της: την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τον ταχύ εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων. Σύμφωνα με τη δήλωση, όλα αυτά τα στοιχεία εξακολουθούν να υπόκεινται σε γνωστούς και συμφωνημένους όρους, δείκτες αναφοράς και διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ωστόσο, έξι δείκτες αναφοράς εξακολουθούν να εκκρεμούν, ενώ εκείνοι που θεωρείται ότι πληρούνται προσωρινά απαιτούν επίσης συνεχή παρακολούθηση. Η Επιτροπή, από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρώπης, συνεχίζει να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Tουρκία  για την εκπλήρωση των υπόλοιπων προϋποθέσεων.

Τα έξι εκκρεμή κριτήρια αναφοράς είναι: 1) Σύναψη συμφωνίας επιχειρησιακής συνεργασίας με την Εuropol· 2) ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με τα πρότυπα της ΕΕ, 3) θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της διαφθοράς, 4) παροχή αποτελεσματικής δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ· 5) Αναθεώρηση της νομοθεσίας και των πρακτικών για την τρομοκρατία σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 6) εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την επανεισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών.

Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ

Το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που θεσπίστηκε το 2019 υπό το πρίσμα των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Tουρκίας στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, παραμένει σε ισχύ μαζί με τις καταχωρίσεις που εγκρίθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου 202011. Τον Νοέμβριο του 2023, μετά την τέταρτη ετήσια επανεξέταση, το Συμβούλιο παρέτεινε το πλαίσιο έως το τέλος Νοεμβρίου 2024.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει ήδη καταχωρίσει συγκεκριμένες οντότητες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες τρίτες χώρες για την υπονόμευση των κυρώσεων της ΕΕ μέσω της στήριξης του τομέα άμυνας ή ασφάλειας της Ρωσίας. Προτείνεται να συμπεριληφθούν περαιτέρω τέτοιες οντότητες, καταχωρισμένες σε διάφορες χώρες, στη 12η δέσμη κυρώσεων.

Δεδομένου ότι η ΕΕ και η Tουρκία μοιράζονται μια τελωνειακή ένωση όπου τα εμπορεύματα βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία, η Επιτροπή ζητεί συστηματικά την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων από την Türkiye για να σταματήσει αποτελεσματικά η επανεξαγωγή αυτών των κρίσιμων «ειδών πεδίου μάχης» (45 κωδικοί ΕΣ). Αυτό το επείγον αίτημα παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών προσέγγισης του απεσταλμένου της ΕΕ για τις κυρώσεις.

Η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα της Tουρκία που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο του 2023, τα οποία απαγορεύουν την επανεξαγωγή εμπορευμάτων που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ όταν αυτά βρίσκονται υπό διαμετακόμιση, σε αποθήκες ή σε ελεύθερες ζώνες στην Tουρκία, καθώς και για πιο πρόσφατες δεσμεύσεις. Η εφαρμογή πρόσθετων αποτελεσματικών μέτρων για να σταματήσει η επανεξαγωγή αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις, ιδίως «ειδών πεδίου μάχης», είναι ζωτικής σημασίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ


Από την τελευταία αξιολόγηση των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2021, συνεχίζονται οι προσπάθειες, και από τις δύο πλευρές, για να σταματήσει η δυναμική κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και να συνεχιστεί η συνεργασία σε τομείς που καθορίζονται σε προηγούμενα συμπεράσματα. Η Türkiye έχει επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ άλλων στις διμερείς σχέσεις της με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ και σε ορισμένες μακροχρόνιες εμπορικές ενοχλήσεις. Πρόκειται για θετικά βήματα προόδου που πρέπει να διατηρηθούν. Στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Tουρκία ηγήθηκε ορισμένων χρήσιμων πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης ζωτικών εξαγωγών από την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την καταστρατήγηση των κυρώσεων μέσω της επικράτειάς της πρέπει ακόμη να αποφέρουν απτά αποτελέσματα.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία εκ νέου δέσμευσης παραμένει εύθραυστη. Η στάση της Tουρκίας στο Κυπριακό και η ηχηρή προώθηση μιας «λύσης δύο κρατών» για το νησί αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Η υποστήριξη της Tουρκίας σε στρατιωτικά μέσα σε περιφερειακές συγκρούσεις και οι απόψεις της για τη Χαμάς έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις της ΕΕ. Επίσης, λόγω της σοβαρής εγχώριας κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της μη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η σχέση ΕΕ - Τουρκίας έχει σαφώς πολλά εμπόδια να ξεπεράσει. Ο διάλογος για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Türkiye. Η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού ζητήματος, με παράλληλη αποχή από μονομερείς ενέργειες θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας πιο συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Εν κατακλείδει, προτείνεται:  

• Επανάληψη των συζητήσεων σχετικά με το σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Tουρκίας, όπως προτείνεται από την Επιτροπή, υπό την προϋπόθεση ότι η Tουρκία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μέσω του εδάφους της γρήγορα και αποτελεσματικά και εξακολουθεί να επιλύει τις εμπορικές ενοχλήσεις.

• Ειδικότερα, η Tουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει η επανεξαγωγή ειδών κοινής υψηλής προτεραιότητας

• Σε αυτή τη βάση, και σε ένα ευρύτερο περιβάλλον που ευνοεί την επανέναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις διαπραγματευτικές οδηγίες και να εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή να κινήσει τις διαδικασίες

• Απαιτείται αποτελεσματικότερη και αμοιβαία επωφελής εφαρμογή βασικών τομέων της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, με τις ακόλουθες δράσεις:

• Να εντείνει η Τουρκία τις προσπάθειές της για την αναχαίτιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, αποτρέποντας τις αναχωρήσεις και εξαρθρώνοντας τα εγκληματικά δίκτυα παράνομης διακίνησης που τις διευκολύνουν, και ενισχύοντας την προστασία των συνόρων, αξιοποιώντας τη θετική τάση από τον Οκτώβριο για αυξημένη αναχαίτιση των διακινητών μεταναστών και μείωση των παράτυπων αναχωρήσεων.

• Ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ και των κρατών μελών με την Tουρκία στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη». Ο πολιτικός και τεχνικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τον πρόσφατο διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, της 23ης Νοεμβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της συνεργασίας των υπηρεσιών μετανάστευσης και επιβολής του νόμου της ΕΕ και της Tουρκίας.

• Συνέχιση των επανεισδοχών από τα ελληνικά νησιά και αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κατάστασης στην Κύπρο, καθώς και πρόληψη των παράτυπων αναχωρήσεων στις διαδρομές προς την ΕΕ, με βάση την πρόσφατη αύξηση των αναχαιτίσεων διακινητών μεταναστών και τη μείωση των παράτυπων αναχωρήσεων από τον Οκτώβριο του 2023.

• Συνέχιση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές και τις αεροπορικές εταιρείες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου των επιβατών και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Κατά προτεραιότητα, διερεύνηση δυνατοτήτων από κοινού με τα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αιτήσεις θεώρησης, ιδίως για ορισμένες ειδικές κατηγορίες τούρκων πολιτών κατά την υποβολή αίτησης θεώρησης στην ΕΕ (επιχειρηματίες, φοιτητές, τούρκοι πολίτες με μέλη της οικογένειάς τους στην ΕΕ κ.λπ.). Αυτό θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων ευελιξίας του κώδικα θεωρήσεων ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων με μακρά ισχύ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκθεση-«κόλαφος» για Ερντογάν από την Κομισιόν: Τι ζητά για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τη Χαμάς και τον Πούτιν"

Η Χαμάς απελευθέρωσε 14 ομήρους, δέκα Ισραηλινούς και τέσσερις Ταϊλανδούς – Aνάμεσα τους γυναίκες και παιδιά

Αξιωματούχος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν 14 όμηροι, εκ των οποίων δέκα Ισραηλινοί και τέσσερις Ταϊλανδοί, την 6η ημέρα της ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Συγκεκριμένα, ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε απόψε ότι 10 ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από τη Χαμάς και έχουν παραδοθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Οι δέκα Ισραηλινοί που απελευθερώθηκαν είναι πέντε γυναίκες και πέντε παιδιά.

Επίσης, σύμφωνα με τον Μάτζιντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, τέσσερις εξ αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα: τρεις με γερμανική, ένας με ολλανδική και ένας με αμερικανική.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), επίκειται η αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων: 14 γυναικών και 16 ανηλίκων. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Τετάρτη απελευθερώθηκαν ακόμα δύο γυναίκες ρωσικής υπηκοότητας, ηλικίας 50 και 73 ετών, οι οποίες είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από την Παρασκευή, κάθε απόγευμα απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες και παιδιά – σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς πιέσεις για επέκταση της εκεχειρίας δεν σταματούν, ώστε να απελευθερωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι όμηροι. 

Αγωνία για το 10 μηνών βρέφος

Την ίδια ώρα η Χαμάς ανακοίνωσε πως το 10 μηνών βρέφος, ο μικρότερος όμηρος, είναι τελικά νεκρός.

Μιλώντας για την ανακοίνωση της Χαμάς ότι είναι νεκρός ο μικρότερος όμηρος, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, σημείωσε ότι «Ο Κφιρ μαζί με τον τετράχρονο αδερφό του, τον Άριελ και τη μητέρα τους, είναι η οικογένεια Μπίμπας για την οποία χθες έγινε και μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εδώ στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ, με αίτημα να επιστρέψουν. Η Χαμάς είπε ότι τους είχε πάρει μια άλλη ομάδα μέσα στη Γάζα και τους είχε εκείνη και δεν μπορούσε να τους βρει για να επιστρέψουν. Σήμερα λοιπόν ανακοίνωσε ότι είναι νεκροί. Οι Ισραηλινοί είπαν ότι προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε την είδηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την οικογένεια και τους είπε “δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια ή όχι“[…] Πάντως το Ισραήλ έχει παγώσει με αυτή την είδηση».

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Times of Israel/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Χαμάς απελευθέρωσε 14 ομήρους, δέκα Ισραηλινούς και τέσσερις Ταϊλανδούς – Aνάμεσα τους γυναίκες και παιδιά"

Μέχρι τις 8/12 συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι

Έως τις 8 Δεκεμβρίου θα συνεχίσουν οι δικηγόροι την αποχή, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η αποχή γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ανακοίνωσή του ΔΣΑ αναφέρεται ότι «ειδικά ως προς τα κακουργήματα για τις δίκες που έχουν προσδιορισθεί να γίνουν από τις 4.12 έως και 8.12.2023, άδειες θα χορηγούνται στην περίπτωση που έχουν συμπληρωθεί τα 17 έτη στον α΄ βαθμό και τα 18 έτη στο β’ βαθμό από τον φερόμενο χρόνο τέλεσης».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι δεν θα λειτουργεί η πλατφόρμα του κτηματολογίου και των αλλοδαπών. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τις 8/12 συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι"

Πέθανε στο δρόμο επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας μεσήλικας σήμερα στην Ελευθερούπολη Καβάλας, καθώς ένιωσε αδιαθεσία και πέθανε αβοήθητος στον δρόμο.

Το θλιβερό περιστατικό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας, Δημήτρης Λυμπεράκης. Όπως καταγγέλλει, ο άτυχος άνδρας υπέστη μάλλον ανακοπή και παρά τα απεγνωσμένα τηλεφωνήματα ανθρώπων που προσέτρεξαν σε βοήθεια στο ΕΚΑΒ, η απάντηση ήταν, ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα ο άνδρας να καταλήξει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυμπεράκης αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Κέντρο Ελευθερούπολης σήμερα το μεσημερι.
Άνδρας μέσης ηλικίας παθαίνει, μάλλον, ανακοπή.
Σπεύδουν πολλοί προς βοήθεια. Χρησιμοποιούν απινιδωτη και κάποιοι προσπαθούν να κάνουν ΚΑΡΠΑ.
Καλούν απεγνωσμένα να έλθει ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Ελευθερουπολης.
Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο!!!.
Καλούν ασθενοφόρο από Καβαλα Έρχεται μετά από 25 λεπτά.
Ο άνδρας πεθαίνει αβοηθητος
Στην τηλεόραση παίζεται το σήριαλ των Ελγινειων...
ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΤΟΞΙΚΟΣ!!
Δικό σας...».

 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε στο δρόμο επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης"

Προληπτικές απαγορεύσεις μετακινήσεων στους αυτοκινητοδρόμους για πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα

Προληπτικές απαγορεύσεις μετακινήσεων στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας -εάν χρειαστεί- σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο σύσκεψης με όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο προβλέπεται κάθε παραχωρησιούχος να ενημερώνει άμεσα και να συμμορφώνεται στις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και να παρέχει συνδρομή, σε περίπτωση συμβάντος πολιτικής προστασίας εντός του χώρου ή της υποδομής επί της οποίας έχει συσταθεί η σύμβαση παραχώρησης.

Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Αντικείμενο της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων ήταν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης έντονων χιονοπτώσεων.

«Σήμερα είχαμε μία πολύ σημαντική σύσκεψη με όλους τους παραχωρησιούχους όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, καθώς επίσης και με την Ελληνική Αστυνομία, την Τροχαία, το Πυροσβεστικό Σώμα και φυσικά το Υπουργείο Υποδομών που έχει την αρμοδιότητα. Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας -της στρατηγικής τής κυβέρνησης για έμφαση στην πρόληψη- θα ήθελα να ανακοινώσω ότι θα προχωρήσουμε σε προληπτικές απαγορεύσεις μετακινήσεων, αν και εφόσον χρειάζεται, σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα, έτσι ώστε να αποφύγουμε εικόνες και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Δηλαδή, αν υπάρχουν στοιχεία από τους επιστήμονές μας για ακραία καιρικά φαινόμενα, καλό είναι να μην ταλαιπωρούμε τον κόσμο και να κάνουμε μία προσπάθεια να τον ενημερώσουμε νωρίτερα, ώστε να μη βγει στις εθνικές οδούς, στους αυτοκινητοδρόμους» δήλωσε ο κ. Κικίλιας μετά το πέρας της σύσκεψης ενώ κάλεσε τους πολίτες να έχουν πάντα αλυσίδες και όσα χρειάζονται στα αυτοκίνητά τους. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι πέρσι είχε βγει μια καμπάνια για αυτό και προσέθεσε ότι θα γίνονται και έλεγχοι από την Αστυνομία και την Τροχαία.

«Παρακαλώ πάρα πολύ όλους τους πολίτες, τις αλυσίδες μαζί μας, στα αυτοκίνητά μας», σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζονται και οι στοιχειώδεις γνώσεις προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν πώς θα τις βάλουν. Όπως είπε, «μέσα από το νομοσχέδιο το οποίο μπαίνει σε διαβούλευση και σε ψήφιση τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτική Προστασία, όπου αυτό απαιτείται, να μπορεί να παρεμβαίνει και να υποδεικνύει στους παραχωρησιούχους πώς πρέπει να λειτουργούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». «Για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και να μπορέσουμε να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

«Βλέπετε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Πρέπει να μπορέσουμε να αντιδράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σήμερα γίνεται ο συντονισμός -επαναλαμβάνω- προληπτικά. Είναι θεμιτό και ειλικρινές να βγει κανείς νωρίτερα και να πει στους Έλληνες και στις Ελληνίδες ότι λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις ή να μην μετακινηθούν, ή να προσέξουν, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν. Ή στην επιστροφή στο τέλος του Σαββατοκύριακου, αν θα προκύψουν αυτά τα καιρικά φαινόμενα, να πούμε ότι ”σας συμβουλεύουμε να κάνετε ένα-δύο-τρία πράγματα ή σας απαγορεύουμε τη μετακίνησή σας”. Όλα για την προστασία των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Προληπτικές απαγορεύσεις μετακινήσεων στους αυτοκινητοδρόμους για πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα"

Η Ελλάδα μπλοκάρει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ – Έθεσε το ζήτημα του Μπελέρη!

Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση Φρέντι Μπελέρη με την Ελλάδα πλέον να απειλεί επισήμως να μπλοκάρει την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η ελληνική πλευρά κατέθεσε σήμερα στο COREPER (συμβούλιο Μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ε.Ε.) τη ρητή επιφύλαξη ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ή Coreper (άρθρο 16 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΣΕΕ και άρθρο 240 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΣΛΕΕ) είναι αρμόδια για την προετοιμασία των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ εκπροσωπείται στην Coreper από έναν μόνιμο αντιπρόσωπο (Coreper II) και έναν αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο (Coreper I) με τον βαθμό του πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Coreper κατέχει κεντρική θέση στο σύστημα λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Συντονίζει και προετοιμάζει τις εργασίες όλων των συνεδριάσεων του Συμβουλίου και καταβάλλει προσπάθειες, στο επίπεδό της, για την εύρεση συμφωνίας που θα υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση από το Συμβούλιο. Διασφαλίζει, επίσης, τη συνοχή των πολιτικών και των δράσεων της ΕΕ και μεριμνά για την τήρηση των ακόλουθων αρχών και κανόνων:

-των αρχών της νομιμότητας, της επικουρικότητας, της αναλογικότητας και της αιτιολόγησης των πράξεων

-των κανόνων που καθορίζουν τις αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων, των φορέων, των υπηρεσιών και των οργανισμών της ΕΕ

-των δημοσιονομικών προβλέψεων

-των κανόνων διαδικασίας, διαφάνειας και ποιότητας της διατύπωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος για πάνω από 6 μήνες, καθώς οι δικαστικές αρχές απορρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα αιτήματα των δικηγόρων του.

Πριν από λίγες μέρες προβληματισμό εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα μπλοκάρει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ – Έθεσε το ζήτημα του Μπελέρη!"

Καιρός αύριο: Βροχές σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα την Πέμπτη

Άστατος θα είναι ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα στα βορειοδυτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα δυτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 16 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια τους 20 με 21 και στη νότια νησιωτική χώρα τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά έως 5 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα στα βορειοδυτικά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους, τοπικά στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες, βαθμιαία βελτίωση στα βόρεια.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, βαθμιαία αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα την Πέμπτη"

Νέα ψηφιακή διαδικασία απόδοσης ΑΦΜ και Κλειδάριθμου

Στη λειτουργία δύο νέων ψηφιακών εφαρμογών που αναβαθμίζουν την εξυπηρέτηση και διευκολύνουν τον πολίτη προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023:
  • Εφαρμογή ΑΦΜ και Κλειδάριθμος, για ταυτόχρονη απόδοση ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου σε φυσικά πρόσωπα.
  • Εφαρμογή Κλειδάριθμος, για έκδοση Κλειδαρίθμου σε φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και θέλουν να εγγραφούν/επανεγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Με τις δύο νέες ψηφιακές διαδικασίες:

  • Με σκοπό την ομοιόμορφη τήρηση των στοιχείων μητρώου, την αποφυγή λαθών κατά την καταχώρηση των στοιχείων και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών από οποιαδήποτε υπηρεσία της ΑΑΔΕ, οι αιτήσεις απόδοσης ΑΦΜ, με ταυτόχρονη έκδοση Κλειδαρίθμου, για φυσικά πρόσωπα, υποβάλλονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά, μέσω υποβολής του σχετικού αιτήματος στην εφαρμογή ΑΦΜ & Κλειδάριθμος της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr). Έντυπες αιτήσεις που υποβάλλονται απευθείας στη ΔΟΥ ή αιτήσεις μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» δεν θα εξυπηρετούνται εφεξής.
  • Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η ήδη ψηφιακή διαδικασία εγγραφής στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (έκδοση Κλειδαρίθμου).
  • Αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται πλέον ψηφιακά και μέσω εκπροσώπου, με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet. Στην περίπτωση αυτή, η ΑΑΔΕ ελέγχει μόνο την ύπαρξη νόμιμης σχέσης εκπροσώπησης ή εξουσιοδότησης και καταργείται εφεξής η ανάγκη επίσκεψης του εκπροσώπου στη ΔΟΥ ή ραντεβού στο myAADElive για την ταυτοποίησή του. Εξαλείφεται έτσι ένας μη απαιτούμενος λόγος επίσκεψης πολιτών στις ΔΟΥ.
  • Όταν εκδίδεται ΑΦΜ κατόπιν αίτησης, εκδίδεται ταυτόχρονα και Κλειδάριθμος. Αντιθέτως, δεν απαιτείται η έκδοση Κλειδαρίθμου στους ΑΦΜ που η ΑΑΔΕ έχει αποδώσει σε ανήλικα τέκνα με δικές της ενέργειες (δηλ. χωρίς αίτηση των γονέων τους).
  • Για την απόδοση Κλειδαρίθμου φυσικού προσώπου γίνεται πρώτα αυτοματοποιημένος έλεγχος ταυτοποίησης κινητού τηλεφώνου και μόνον εφόσον αυτή δεν καταστεί εφικτή, προβλέπεται ταυτοποίηση μέσω της υπηρεσίας myAADElive ή επίσκεψης στη ΔΟΥ.
I. ΑΦΜ & Κλειδάριθμος:
  • Από την 1/12/2023, τα αιτήματα όλων των φυσικών προσώπων για απόδοση ΑΦΜ Κλειδαρίθμου κι και έκδοση κωδικών TAXISnet υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «ΑΦΜ & Κλειδάριθμος».
  • Ο χρήστης μπορεί να υποβάλλει αίτημα για τον εαυτό του ή για λογαριασμό άλλου προσώπου, ενεργώντας ως νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο.
  • Για τους φορολογουμένους οι οποίοι αιτούνται και λαμβάνουν για πρώτη φορά ΑΦΜ δημιουργείται ταυτόχρονα και λογαριασμός TAXISnet με την έκδοση κωδικών και Κλειδαρίθμου, χωρίς επιπρόσθετη δική τους ενέργεια πέρα από την ανάγκη ενεργοποίησης του λογαριασμού.

Τα βήματα για την απόκτηση ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου είναι τα εξής:

A. Αίτηση από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο:

1. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτησή του στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) / ΑΦΜ & Κλειδάριθμος / ΑΦΜ & Κλειδάριθμος

2. Επιλέγει τον τρόπο ταυτοποίησής του, είτε μέσω βιντεοκλήσης στην υπηρεσία myAADElive, είτε με φυσική παρουσία κατόπιν ραντεβού στη ΔΟΥ.

3. Ο ΑΦΜ και ο Κλειδάριθμος αποστέλλονται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος.

Β. Αίτηση από νόμιμο εκπρόσωπο (π.χ. γονέα τέκνου) ή φορολογικό εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο:
1. Ο εκπρόσωπος υποβάλλει την αίτηση του στην ψηφιακή πύλη myAADE / ΑΦΜ & Κλειδάριθμος / ΑΦΜ & Κλειδάριθμος

2. Εάν πρόκειται για νόμιμη εκπροσώπηση, υποβάλλει τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη σχέση, όπως του υποδεικνύονται από την εφαρμογή. Εάν πρόκειται για εξουσιοδοτημένη εκπροσώπηση, επισυνάπτει ειδική εξουσιοδότηση ότι ενεργεί ως εκπρόσωπος. Σχετικό υπόδειγμα είναι αναρτημένο εντός της εφαρμογής

3. Δεν απαιτείται ταυτοποίηση του εκπροσώπου, δεδομένου ότι αυτός έχει υποβάλει την αίτηση με χρήση των κωδικών του TAXISnet.

4. Κατόπιν επιβεβαίωσης των στοιχείων της αίτησης και της εξουσιοδότησης (εφόσον πρόκειται για εξουσιοδοτημένη εκπροσώπηση) από υπάλληλο της ΑΑΔΕ, χορηγείται ΑΦΜ και Κλειδάριθμος και τα δεδομένα (ΑΦΜ, κωδικοί πρόσβασης και Κλειδάριθμος) αποστέλλονται ως εξής:

  • στον ενδιαφερόμενο, εφόσον έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώθηκε στην αίτηση, σε κρυπτογραφημένο αρχείο.
  • στον νόμιμο εκπρόσωπο ή φορολογικό εκπρόσωπο, σε κάθε περίπτωση, ή στον εξουσιοδοτημένο τρίτο, εφόσον δίδεται η σχετική συγκατάθεση προς αυτόν να παραλάβει, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει στην εφαρμογή «Στοιχεία Επικοινωνίας» του myAADE, σε κρυπτογραφημένο αρχείο.
ΙΙ. Κλειδάριθμος:
  • Από την 1/12/2023, τα φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και επιθυμούν να εγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, υποβάλλουν αίτηση για Κλειδάριθμο αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή Κλειδάριθμος.
  • Ο χρήστης μπορεί να υποβάλλει αίτημα για τον εαυτό του (εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο) ή για λογαριασμό άλλου φυσικού ή μη φυσικού προσώπου, ενεργώντας ως νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο.

Τα βήματα για την απόκτηση Κλειδαρίθμου είναι τα εξής:

A. Αίτηση από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο):

1. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτησή του στην ψηφιακή πύλη myAADE /ΑΦΜ & Κλειδάριθμος / Κλειδάριθμος

2. Με την υποβολή της αίτησης γίνεται αυτοματοποιημένος έλεγχος ταυτοποίησης του αριθμού κινητού τηλεφώνου του, μέσω διαλειτουργικότητας με τα πιστωτικά ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα ή/και με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

  • Εάν επιτευχθεί αυτοματοποιημένη ταυτοποίηση, τα δεδομένα του λογαριασμού (κωδικοί πρόσβασης και Κλειδάριθμος) αποστέλλονται αυτοματοποιημένα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει και επιβεβαιώσει ο φορολογούμενος στην αίτηση, με τον Κλειδάριθμο ειδικά να αποστέλλεται τμηματικά: το πρώτο τμήμα στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το δεύτερο τμήμα με SMS στον ταυτοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου.
  • Εάν δεν επιτευχθεί αυτοματοποιημένη ταυτοποίηση ή δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, ο ενδιαφερόμενος οδηγείται σε επιλογή ταυτοποίησης είτε μέσω βιντεοκλήσης στο myAADElive, είτε με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή, τα δεδομένα του λογαριασμού (κωδικοί πρόσβασης και Κλειδάριθμος) αποστέλλονται μετά την ταυτοποίηση με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος.

Β. Αίτηση από νόμιμο εκπρόσωπο (π.χ. γονέα τέκνου) φυσικού ή μη φυσικού προσώπου ή φορολογικό εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο:

1. Ο εκπρόσωπος υποβάλλει την αίτηση του στην ψηφιακή πύλη myAADE/ ΑΦΜ & Κλειδάριθμος/Κλειδάριθμος από την κατάλληλη επιλογή για φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο.

2. Εάν υπάρχει νόμιμη σχέση, ήδη καταγεγραμμένη στο Φορολογικό Μητρώο, η διαδικασία ολοκληρώνεται πλήρως αυτοματοποιημένα, χωρίς παρέμβαση υπαλλήλου. Εάν υπάρχει σχέση εξουσιοδότησης, ο εκπρόσωπος επισυνάπτει την ειδική εξουσιοδότηση, υπόδειγμα της οποίας είναι αναρτημένο εντός της εφαρμογής.

3. Δεν απαιτείται ταυτοποίηση του εκπροσώπου, δεδομένου ότι αυτός έχει υποβάλει την αίτηση με χρήση των κωδικών του TAXISnet.

4. Εάν πρόκειται για νόμιμη εκπροσώπηση, η διαδικασία ολοκληρώνεται αυτόματα. Εάν πρόκειται για εξουσιοδοτημένη εκπροσώπηση, κατόπιν επιβεβαίωσης της εξουσιοδότησης από υπάλληλο της ΑΑΔΕ, τα δεδομένα (ΑΦΜ, κωδικοί πρόσβασης και Κλειδάριθμος) αποστέλλονται ως εξής:

  • στον φορολογούμενο, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώθηκε στην αίτηση.
  • στον νόμιμο εκπρόσωπο φυσικού ή μη φυσικού προσώπου ή φορολογικό εκπρόσωπο, σε κάθε περίπτωση, ή σε εξουσιοδοτημένο (από το φυσικό πρόσωπο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπο φυσικού ή μη φυσικού προσώπου) τρίτο πρόσωπο, εφόσον δίδεται η σχετική συγκατάθεση προς αυτόν να παραλάβει, στη θυρίδα του εκπροσώπου στην εφαρμογή «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE.

Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα ανωτέρω οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες: Δευτέρα - Παρασκευή, 07:30 - 17:00.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ψηφιακή διαδικασία απόδοσης ΑΦΜ και Κλειδάριθμου"

Μέσα Μεταφοράς: Αυτός είναι ο νέος κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών

Άλλαξε ο Κανονισμός για τα Δικαιώματα των Επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) και στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ).

Επίσης, αυξήθηκαν τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις για την ανεμπόδιστη μεταφορά ΑμεΑ, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή περιστατικών διακρίσεων προς άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικότερα το δικαίωμα των πολιτών αυτών στη μετακίνηση, διαμορφώνοντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο απέναντι σε ανάρμοστες συμπεριφορές.

Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες αναπροσαρμογές που θεσπίζονται είναι:

Άρνηση επιβίβασης, κράτησης, έκδοσης, παροχής εισιτηρίου σε ΑμεΑ: αποζημίωση από 30€ σε 200€.
Μη έγκαιρη και εκτός προθεσμιών απάντηση σε αναφορά – καταγγελία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων: αποζημίωση από 30€ σε 100€.
Διοικητικό πρόστιμο από 2.000€ σε 2.500€ σε περίπτωση μη καταβολής αποζημίωσης για απώλεια – φθορές σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα.

Επίσης, προβλέπονται:

Η διευκόλυνση της διαδικασίας αντικατάστασης της ATH.ENA Card σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας της κάρτας.

Η βελτίωση της παρεχόμενης πληροφόρησης του κοινού μέσω ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών.

Η θέσπιση υποχρέωσης των επιβατών για μη άσκοπη, μη κακή χρήση και μη πρόκληση φθορών στον εξοπλισμό του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου και σεβασμού των κανόνων ορθής διέλευσης από της πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς.

Εναλλακτικά προς το δικαίωμα αποζημίωσης, ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να επιλέξει την παροχή αντίστοιχου ποσού προϊόντων κομίστρου.

Η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού πατινιού (e-scooter).

Η θέσπιση, σε λεωφορεία, μέγιστου αριθμού βρεφικών, παιδικών καροτσιών, ποδηλάτων, ηλεκτροκίνητων πατινιών (e-scooters) και καροτσιών λαϊκής σε δύο (2) ανά όχημα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσα Μεταφοράς: Αυτός είναι ο νέος κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών"

Ραφήνα: 42χρονη εξαπατούσε κόσμο μέσω διαδικτύου – Πουλούσε ρούχα και παπούτσια και έστελνε άλλα προϊόντα στους αγοραστές

Από το Τμήμα Ασφάλειας Ραφήνας – Πικερμίου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εξιχνιάστηκαν 38 περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή, οι οποίες διαπράχθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2023 σε βάρος πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και σε περιοχές της επαρχίας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε 42χρονη, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτες κατ’ εξακολούθηση από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατά συρροή και κατά συνήθεια.

Προηγήθηκε σχετική καταγγελία, από τη διερεύνηση της οποίας προέκυψε ότι η κατηγορούμενη πωλούσε μέσω ιστοσελίδων ενδύματα και υποδήματα, για τα οποία οι αγοραστές κατά την παραλαβή τους διαπίστωναν ότι είναι άλλα από αυτά που παρήγγειλαν και μάλιστα ευτελούς αξίας.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή της κατηγορούμενης σε 38 περιπτώσεις απάτης σε βάρος πολιτών σε Αθήνα, Ζωγράφο, Βύρωνα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Αγία Παρασκευή, Γέρακα, Βριλήσσια, Μελίσσια, Αρτέμιδα Μαρκόπουλο, Κορωπί, Λαγονήσι, Πετρούπολη, Αιγάλεω, Καλλιθέα, Κορυδαλλό, Πειραιά, Σαλαμίνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Φάρσαλα, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Ρόδο και Κιάτο Κορινθίας.

Για τον τερματισμό της παράνομης δράσης της αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ραφήνας – Πικερμίου με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Λιβαδειάς και παρουσία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, το πρωί σε περιοχή της Λιβαδειάς, έρευνες σε επαγγελματικό χώρο και οικία κατά τις οποίες κατασχέθηκαν χρεωστική κάρτα τράπεζας και 2 συσκευασίες τηλεφωνικής σύνδεσης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ραφήνα: 42χρονη εξαπατούσε κόσμο μέσω διαδικτύου – Πουλούσε ρούχα και παπούτσια και έστελνε άλλα προϊόντα στους αγοραστές"

Χωρίς ταξί για 48 ώρες η Αθήνα την επόμενη εβδομάδα – H ανακοίνωση του ΣΑΤΑ

Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) εξήγγειλε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΤΑ προέκρινε την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στις 5 & 6 Δεκεμβρίου προκηρύσσει 48ωρη απεργία εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση χιλιάδων αυτοκινητιστών για την φοροληστρική επίθεση της κυβέρνησης.

Το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο είναι μια απροκάλυπτη πρόθεση εξόντωσης κάθε μορφής ατομικής επιχειρηματικότητας. Είναι ωμή δολοφονία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των αξιών που υποτίθεται ότι παρέχει μια δημοκρατική χώρα στους πολίτες της.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδίασε τον εργασιακό θάνατο χιλιάδων επαγγελματιών, μεταξύ αυτών και των αυτοκινητιστών ταξί.

Το ταξί κινδυνεύει με αφανισμό. Πρόθεσή τους είναι να μας εξοντώσουν οικονομικά και να μας αναγκάσουν να παραδώσουμε τις άδειές μας σε πολυεθνικές και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι:

  • Η εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.
  • Η υπαλληλοποίηση 750.000 ανθρώπων που θα στελεχώσουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πολυεθνικές.
  • Η παροχή νέων φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο (μείωση των συντελεστών στους φόρους συγκέντρωσης κεφαλαίου και πώλησης εισηγμένων μετοχών) τα οποία προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

ΤΟ ΣΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ:
-Την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου.
-Την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.
-Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ταξί για 48 ώρες η Αθήνα την επόμενη εβδομάδα – H ανακοίνωση του ΣΑΤΑ"

Κουκουλοφόροι έκαναν έφοδο και έκλεψαν σουπερμάρκετ στον Βύρωνα (βίντεο)

Ντου σε σουπερμάρκετ στον Βύρωνα πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι, στις 4 Νοεμβρίου, παίρνοντας δεκάδες προϊόντα.

Σήμερα, σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ανήρτησαν βίντεο από την έφοδο. Σε αυτό φαίνεται να μπαίνουν μέσα στο κατάστημα και ένας εξ αυτών να λέει: «Ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά», προσθέτοντας ο σκοπός ήταν να πάρουν πράγματα από τα ράφια.

Αφού έβαλαν τα προϊόντα σε σακούλες, πέταξαν τρικάκια και έφυγαν. Όπως αναφέρουν τα προϊόντα που έκλεψαν δόθηκαν σε ανθρώπους στη Θεσσαλία.

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουκουλοφόροι έκαναν έφοδο και έκλεψαν σουπερμάρκετ στον Βύρωνα (βίντεο)"

Παύεται από τα καθήκοντά της η διοικήτρια του "'Ελενα Βενιζέλου - Το πρόβλημα με τη θέρμανση

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά της η διοικήτρια του μαιευτηρίου "Έλενα Βενιζέλου".

Το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου είχε μείνει τις τελευταίες μέρες χωρίς θέρμανση.

Όπως καταγγέλλεται από το Σωματείο Εργαζομένων, το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης "έσκασε" - λόγω παλαιότητας - με το που πήγαν να το βάλουν σε λειτουργία.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως έχουν ξεπαγιασει το προσωπικό, οι εφημερεύοντες, οι γυναίκες που έχουν βγει από τοκετούς καισαρικές και χειρουργεία, οι ογκολογικοι ασθενείς που περιμένουν για χημειοθεραπείες, προφανώς και τα νεογνά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Παύεται από τα καθήκοντά της η διοικήτρια του "'Ελενα Βενιζέλου - Το πρόβλημα με τη θέρμανση"

Αγωγή στον Αρειο Πάγο από 1.100 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν από τον Άρειο Πάγο 1.100 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου που έχουν δανειοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα.

Η συλλογική αγωγή που έχει υποβληθεί επί του θέματος αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή Παρασκευή στο ανώτατο δικαστήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2015, και ως φαίνεται ο δρόμος διαγράφεται ακόμα μακρύς.

Ο πυρήνας της υπόθεσης αφορά την ισοτιμία βάσει της οποία εκτοκίστηκαν τα δάνεια, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας αντίστοιχο ζήτημα που έχει προκύψει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είχε κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας κρίνοντας ότι αυτό επιβαρύνει τους δανειολήπτες αφού η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ευρώ.

Σημειωτέον, ότι οι διαφοροποιήσεις της ισοτιμίας αύξησαν μέχρι και κατά 70% τις δόσεις και το κεφάλαιο από το αρχικό ποσό που είχαν δανεισθεί οι προσφεύγοντες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε επίσης έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών.

Η υπόθεση εκκρεμεί επί εννέα έτη καθώς ο Αρειος Πάγος δεν έχει αποστείλει μέχρι στιγμής προδικαστικό ερώτημα, ενώ παράλληλα απέρριψε συλλογική αγωγή που είχαν καταθέσει 2.020 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου κατά της Eurobank.

Τα πρωτόδικα δικαστήρια είχαν κάνει δεκτές τις αγωγές κατά της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank και απέρριψαν τη συλλογική αγωγή κατά της Τράπεζας Πειραιώς. Στο Εφετείο οι συλλογικές αγωγές απορρίφθηκαν. Απορριπτική ήταν και η απόφαση του Αρείου Πάγου για την συλλογική αγωγή κατά της Eurobank, ενώ μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν συζητηθεί αντίστοιχες αγωγές κατά της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Επί του θέματος, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Ελλάδος, για παραβίαση του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει παράλληλα, ότι η αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το κλειδί για την επίλυση της υπόθεσης όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή στον Αρειο Πάγο από 1.100 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου"

Βρετανία: Δημιουργείται εναέρια λεωφόρος αποκλειστικά για drones

Μια εναέρια λεωφόρος πλάτους 10 χιλιομέτρων αποκλειστικά για την κυκλοφορία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), κατασκευάζεται στη Βρετανία, η οποία αρχικά θα συνδέει το Ρέντινγκ με το Κόβεντρι. Αυτή η τεχνολογία αναμένεται να βοηθήσει τις απομακρυσμένες αγροτικές κοινότητες, παραδίδοντας φάρμακα και, ίσως, επιστολές και μικρά δέματα.

Βασίζεται σε μια σειρά από κεραίες στο έδαφος, οι οποίοι επικοινωνούν με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να διασφαλίσουν ότι θα πετούν με επαρκή απόσταση μεταξύ τους. Οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, με περίπου το 1/3 των κεραιών να έχει ήδη τοποθετηθεί, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2024.

«Αρχικά θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορά ιατρικών εφοδίων», δήλωσε στο BBC ο Στίβεν Φάρμερ από την Altitude Angel, την εταιρεία που αναπτύσσει τη λεωφόρο.

«Έχουμε ήδη δει, μέσω δοκιμών, ότι μπορούμε να μεταφέρουμε δείγματα σε ιατρικά εργαστήρια πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσαμε οδικώς», πρόσθεσε.

Βρετανία: Δημιουργείται εναέρια λεωφόρος αποκλειστικά για drones

(Daily Mail)

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πετούν σε υψόμετρο 100 μέτρων, μακριά από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη. Στο κέντρο κάθε πόλης θα υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για τα drones. Εάν υπάρξει πιθανότητα σύγκρουσης, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα λαμβάνουν αυτόματα εντολή να αλλάξουν πορεία.

Το επόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η επέκταση της λεωφόρου που θα συνδέει το Ρέντινγκ με τα Μίντλαντς, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες πόλεις στο δίκτυο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, Altitude Angel, ιδρύθηκε το 2014 από τον διευθύνοντα σύμβουλο Ρίτσαρντ Πάρκερ και σήμερα απασχολεί 50 υπαλλήλους.

Στην Καλιφόρνια, η Amazon πειραματίζεται με την παράδοση δεμάτων με drone στα σπίτια των ανθρώπων και ελπίζει να το κάνει σύντομα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο αυτό είναι τεχνικά πιο περίπλοκο από την εναέρια λεωφόρο που αναπτύσσεται στο Ρέντινγκ και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να γίνει πραγματικότητα.

BBC

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Δημιουργείται εναέρια λεωφόρος αποκλειστικά για drones"

«Τεράστιο δώρο στον Μητσοτάκη η στάση Σούνακ – Όλοι ασχολούνται με το πώς έφυγαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Ελλάδα»

Για την, όπως τόνισε, «περίεργη» αντίδραση του Ρίσι Σούνακ μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC μίλησε η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα Ειρήνη Σταματούδη. Υπογραμμίζοντας ότι η στάση του βρετανού πρωθυπουργού «είναι τεράστιο δώρο» για την Ελλάδα, εξήγησε πως όλοι ασχολούνται με το πώς τα Μάρμαρα έφυγαν από τη χώρα μας.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κάτι διαφορετικό απ’ ότι λέει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ότι θέλουμε την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα και θα ήταν παράλογο να πάει κανείς στο Λονδίνο να του πάρουν συνέντευξη και να μην ερωτηθεί για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ή να μη θέσει το ζήτημα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα» είπε στην ΕΡΤ η κυρία Σταματούδη, σημειώνοντας επιπλέον πως «η ελληνική θέση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, είναι σταθερή στο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα».

«Όλοι ασχολούνται με το γιατί η Βρετανία δεν τα δίνει πίσω»

«Δεν θα περιμέναμε ποτέ ότι το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα δημιουργούσε ή θα είχε μια τέτοια αντίδραση» υπογράμμισε η Ειρήνη Σταματούδη, ενώ χαρακτήρισε την εξέλιξη «τεράστιο δώρο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα», γιατί, όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα παίζει ως πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα βρετανικά μίντια, αλλά και πάρα πολλές χώρες ασχολούνται με το πώς έφυγαν τα μάρμαρα από την Ελλάδα, κάτω από ποιες συνθήκες, για ποιο λόγο και γιατί η Βρετανία δεν τα δίνει πίσω. Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε πως ο Ρίσι Σούνακ έχει επικριθεί πολύ για τη στάση του αυτή.

«Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, που αφορά τον Ρ. Σούνακ και δεν αφορά την εξέλιξη του ζητήματος των Μαρμάρων του Παρθενώνα» δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν περιμέναμε ότι θα έλεγε «ναι», διότι είχαμε δει τι είχε πει τον προηγούμενο καιρό».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως, παρά την εξέλιξη μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, υπάρχει τεράστια πρόοδος τον τελευταίο καιρό και «η πρόοδος αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι πήρε στα χέρια του το ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός της χώρας και επέμεινε».

Μάλιστα υπενθύμισε και ένα απόσπασμα της συνέντευξης Μητσοτάκη στο BBC, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε «εγώ έχω υπομονή», σημειώνοντας πως «εννοούσε στην ουσία ότι εγώ έχω επιμονή».

Επιπλέον, σε άλλο σημείο τόνισε πως τον τελευταίο καιρό και στη βρετανική κοινή γνώμη και στον βρετανικό Τύπο -και ιδίως σε έντυπα τα οποία παραδοσιακά ήταν εναντίον της επιστροφής, όπως οι Times– έχει υπάρξει μια μεταστροφή. «Αυτό είναι τρομερά καλό για το ελληνικό ζήτημα», σχολίασε, ενώ αναφέρθηκε και σε μια ευελιξία από το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο παλαιότερα «ήταν αμετακίνητο από τις θέσεις του. Δεν συζητούσε τίποτα». Ωστόσο, σε αυτό το σημείο παρατήρησε πως ενώ «τους τελευταίους μήνες για πρώτη φορά βλέπουμε μια ευελιξία του Βρετανικού Μουσείου», σε αυτή τη φάση υπάρχει «μια αδιαλλαξία της κυβέρνησης, ή μάλλον ατομικά του Ρίτσι Σούνακ».

«Αυτό θεωρώ ότι είναι μια πρόοδος και μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή, χωρίς βέβαια να περιμένει κανείς ότι η επιστροφή θα γίνει αύριο. Ίσως μέσα στους επόμενους μήνες» πρόσθεσε η Ειρήνη Σταματούδη.

«Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και εκλεγεί ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε δηλώσεις και επέκρινε τη στάση Σούνακ, θα θέλει να κάνει τη διαφορά και εμείς αυτή τη διαφορά περιμένουμε», δήλωσε η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η Ελλάδα δεν δουλεύει μόνο με τη Βρετανία, αλλά δουλεύει και τις συνέργειες της με άλλα κράτη αλλά και τη θέση της στην Ουνέσκο, κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη προετοιμασία και δουλειά και πίεση από πάρα πολλά κανάλια και πάρα πολλές συνέργειες με άλλα κράτη» κατέληξε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τεράστιο δώρο στον Μητσοτάκη η στάση Σούνακ – Όλοι ασχολούνται με το πώς έφυγαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Ελλάδα»"

Σενεγάλη: Κατασχέθηκε ποσότητα-μαμούθ σχεδόν 3 τόνων κοκαΐνης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Σενεγάλης προχώρησαν αυτή την εβδομάδα στην κατάσχεση τεράστιας ποσότητας —σχεδόν τριών τόνων— κοκαΐνης, που μετέφερε πλοίο στο οποίο έγινε νηοψία ανοικτά του Ντακάρ, με δεκαμελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου υπηκόου της χώρας, ενημέρωσαν χθες το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στο σενεγαλέζικο Πολεμικό Ναυτικό.

Το πλήρωμα περιπολικού προχώρησε στην κατάσχεση «σχεδόν 3 τόνων καθαρής κοκαΐνης σε πλοίο που αναχαιτίστηκε 150 χιλιόμετρα ανοικτά» της Ντακάρ, ανακοίνωσε εξάλλου το Πολεμικό Ναυτικό της Σενεγάλης μέσω X (του πρώην Twitter).

Το σκάφος μετέφερε 2.975 κιλά κοκαΐνης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Σενεγάλης, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το πλοίο αναχαιτίστηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, σημείωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του αφρικανικού κράτους σε πρότερη ανακοίνωσή τους. Συνοδεύτηκε ως ναυτική βάση στη Ντακάρ, όπου έφθασε χθες Τρίτη· κατόπιν άρχισε η διαδικασία «ταυτοποίησης και καταμέτρησης των κατασχεθέντων ειδών».

Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος είναι υπήκοος Σενεγάλης και διενεργείται έρευνα που ακόμη βρίσκεται «σε εξέλιξη», είπε αξιωματικός του ΠΝ στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητες των υπολοίπων ναυτικών, ούτε από πού είχε αποπλεύσει το σκάφος.

Το πλοίο —ονομάζεται Ville d’Abidjan, όπως διακρίνεται στο φωτογραφικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΠΝ— αναχαιτίστηκε «στα διεθνή ύδατα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η δυτική και η κεντρική Αφρική, οι οποίες για καιρό θεωρούνταν απλά ζώνες διέλευσης ποσοτήτων ναρκωτικών παραγόμενων στη Λατινική Αμερική προς τις αγορές της Ευρώπης, έχουν πλέον μετατραπεί σε περιοχές με μεγάλη κατανάλωση ουσιών, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC).

Πάνω από 800 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν τον Ιανουάριο σε πλοίο ανοικτά του Ντακάρ από το Πολεμικό Ναυτικό της Σενεγάλης.

Τα τελωνεία της Σενεγάλης ανακοίνωσαν εξάλλου τον Οκτώβριο του 2022 την κατάσχεση 300 κιλών κοκαΐνης, εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 37 εκατομμυρίων ευρώ, ποσότητα που μετέφερε φορτηγό ψυγείο το οποίο ερχόταν από το γειτονικό Μαλί.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σενεγάλη: Κατασχέθηκε ποσότητα-μαμούθ σχεδόν 3 τόνων κοκαΐνης"

Ηράκλειο: Στικάκια νικοτίνης προκάλεσαν την λιποθυμία των μαθητών του γυμνασίου Αλικαρνασσού

Στα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου μεταφέρθηκαν οι τρεις μαθητές του Γυμνασίου Αλικαρνασσού, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στις τουαλέτες του σχολικού συγκροτήματος.

Πρόκειται για δύο κορίτσια 15 ετών και ένα αγόρι 14 ετών, τα οποία με τις έως τώρα πληροφορίες προμηθεύτηκαν από έναν 15χρονο συμμαθητή τους στικάκια νικοτίνης τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι ανήλικοι τοποθέτησαν κάποια από αυτά στα ούλα τους, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει εξακριβωθεί αν χρησιμοποίησαν μεγαλύτερη από την επιτρεπτή ποσότητα, γεγονός που τους προκάλεσε κρίση πανικού και τάση λιποθυμίας.

Αυτή την στιγμή, τα παιδιά βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου ενώ δεν αποκλείεται να υποβληθούν σε σειρά εξετάσεων, μεταξύ των οποίων -αν κριθεί απαραίτητο-  σε τοξικολογικές και αιματολογικές.

Ο 15χρονος συμμαθητής των παιδιών, που τους έδωσε τα στικάκια νικοτίνης, ενδέχεται να αντιμετωπίσει την κατηγορία της απόπειρας πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Στικάκια νικοτίνης προκάλεσαν την λιποθυμία των μαθητών του γυμνασίου Αλικαρνασσού"

Βορίδης: Εθελοντική η υπαγωγή στο τεκμαρτό εισόδημα

«Το τεκμαρτό είναι πλέον εθελοντικό», διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, εξηγώντας συγχρόνως το «γιατί».

Με βάση τη νεότερη διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως είπε ο Μ. Βορίδης, ο φορολογούμενος θα επιλέγει αν θα υπαχθεί στο τεκμαρτό ή αν όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, που δεν δεχθεί το τεκμαρτό, τότε δέχεται να του γίνει φορολογικός έλεγχος και στην περίπτωση αυτή ο φόρος δεν βεβαιώνεται. Δεχόμενος τον έλεγχο ο φορολογούμενος δίνει εξουσιοδότηση για πρόσβαση σε στοιχεία του, είναι «ένας πλήρης έλεγχος», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Αυτό όντως διαμορφώνει ένα μαχητό τεκμήριο με εθελοντικά χαρακτηριστικά υπαγωγής», ήταν το επόμενο σχόλιό του και ζήτησε «να δούμε ποιοι είναι εκείνοι που θα δεχθούν την υπαγωγή στο τεκμαρτό […] παλιότερα όλοι πηγαίναμε στην περαίωση», υπενθύμισε εξ άλλου. Διατύπωσε δε, την ταυτόχρονη εκτίμηση ότι θα προτιμήσουν το τεκμαρτό οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Εν κατακλείδι, το μέτρο «ενισχύει τη φορολογική δικαιοσύνη, δεν έχει αύξηση οποιουδήποτε φορολογικού συντελεστή, αλλά ενισχύει τη φορολογική συμμόρφωση και μάλιστα την ενισχύει εθελοντικώς. Όποιος θέλει να το αμφισβητήσει, το αμφισβητεί. Γιατί να ανησυχήσει για το φορολογικό έλεγχο;», διερωτήθηκε κλείνοντας.

Τέλος, για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις σχετικές πολιτικές αντιδράσεις, υπογράμμισε εκ νέου ότι ο πρωθυπουργός χειρίζεται το θέμα «ως προς το χρόνο εκδήλωσης, ως προς το περιεχόμενο και τα διαδικαστικά της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Το έχει πει δύο φορές (ο πρωθυπουργός)». Πάντως, «το σύμφωνο συμβίωσης εξομοιώνει πλήρως τις σχέσεις των συμβιούντων με τις σχέσεις των συζύγων».

Και, κλείνοντας, «προφανώς είναι ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, από εκεί και πέρα είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Τώρα συζητάμε σε ένα κενό», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: Εθελοντική η υπαγωγή στο τεκμαρτό εισόδημα"

Τέσσερις από τους 205 γιατρούς του Αχιλλοπούλειου απεργούν σήμερα

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου, στη σημερινή πρώτη ημέρα της απεργίας των γιατρών στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΟΕΝΓΕ, απεργούν τέσσερις από τους 205 γιατρούς. Οι γιατροί ζητούν μεταξύ άλλων ζητούν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και αυξήσεις στις αμοιβές τους.

“Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, κατά τις οποίες υπήρχαν και συγκεντρώσεις έξω από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, δεν απεργούσε κανείς”, αναφέρει η διοίκηση, η οποία απέστειλε στοιχεία που αφορούν μία στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ στις 15 Ιανουαρίου το 2018, όπου φαίνεται να μην απεργεί κανένας γιατρός. Επιπλέον επισημαίνει, ότι “το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται έξι ακόμη διορισμοί για τα τμήματα γαστρεντερολογικό, αιμοδοσία , ψυχιατρικό, ορθοπεδικό και Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης άμεσα θα προκηρυχθούν θέσεις για το ογκολογικό, αλλά και για όλα τα παραπάνω τμήματα καθώς και για το ακτινολογικό, καρδιολογικό, αναισθησιολογικό”.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, επισήμανε ότι “είναι αδύνατον να υπάρξει προσωπικό ασφαλείας και γιατροί που απεργούν, καθώς στην ουσία το Αχιλλοπούλειο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας για να βγουν οι βάρδιες και οι εφημερίες”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις από τους 205 γιατρούς του Αχιλλοπούλειου απεργούν σήμερα"

Ερντογάν: Μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό και την ίδια θάλασσα – Θέλω λύση win win με την Ελλάδα

Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα (7.12.2023) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει επίθεση φιλίας στην Ελλάδα λέγοντας ότι  «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα». 

Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (win – win). «Οι διαφορές υπάρχουν, αλλά μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα και εύχομαι το ταξίδι μου στην Αθήνα να φέρει θετικά αποτελέσματα» σημείωσε. 

«Το ταξίδι μου στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου εύχομαι να φέρει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει… «Εφαρμόζουμε με επιτυχία τη στρατηγική μας για την αύξηση του αριθμού των φίλων μας και τη μείωση του αριθμού των αντιπάλων μας στην εξωτερική πολιτική».   

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, ιδίως με τους γείτονές μας» είπε ακόμη, τονίζοντας πως «αυτή είναι και η προσέγγισή μας στην επίσκεψη της 7ης Δεκεμβρίου στην Ελλάδα».

Όλα αυτά αυτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα είπε μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση και χρησιμοποίησε παράλληλα σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διέπραξε μια από τις «μεγαλύτερες φρικαλεότητες» του αιώνα και έμεινε στην ιστορία ως «χασάπης της Γάζας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημείωσε εξάλλου ότι «βλέπουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων και τις ανθρωπιστικές εντάσεις ως μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την ανάσχεση της αιματοχυσίας.»

Στο ξεκίνημα της ομιλίας ο Τούρκος μίλησε για τον πόλεμο λέγοντας ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία… «Οι Ισραηλινοί διέπραξαν γενοκτονία εναντίον 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, κόβοντας τους την τροφή, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και αφήνοντάς τους σε υπαίθριες φυλακές. Κατέστρεψαν τη Γάζα. Διέπραξαν κάθε είδους βαρβαρότητα. 16.000 αδελφοί και αδελφές μας, πάνω από το 70% των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, πέθαναν από την ισραηλινή επίθεση.

Περισσότεροι από 35 χιλιάδες αδελφοί μας τραυματίστηκαν. Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Γάζα καταστράφηκαν. Οι υποδομές εκπαίδευσης και υγείας κατέρρευσαν. Ο Νετανιάχου έχει ήδη γράψει το όνομά του στην ιστορία ως ο σφαγέας της Γάζας».

Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει. «Αυτό το μαύρο στίγμα έχει κολλήσει και σε όσους υποστήριξαν τον Νετανιάχου. Αυτός ο ντροπιαστικός λεκές δεν θα σβηστεί από την ιστορία. Δεν θα ξεχάσουμε την αναισθησία των δυτικών χωρών, εκτός από μία ή δύο. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να τις καταστήσουμε υπόλογες. Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει ενώπιον του νόμου. Στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας από τη Γάζα με όλα μας τα μέσα». 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό και την ίδια θάλασσα – Θέλω λύση win win με την Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news