facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Σε 52 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

Πενήντα δύο δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο, σε όλη την Ελλάδα. 

Για την κατάσβεσή τους επιχείρησαν συνολικά 862 πυροσβέστες με 369 οχήματα, 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα Ο.Τ.Α..

Όσον αφορά την δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Βουρλιώτες της Σάμου, είναι σε ύφεση, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις που αντιμετωπίζονται. Επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 5 αεροσκάφη και και 6 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α.. 

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 52 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα"

«Χτύπησε» την Γαλατασαράι ο κορονοϊός – Θετικοί δυο παίκτες της ομάδας

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν δυο παίκτες της Γαλατασαράι λίγες ημέρες μετά τα όσα συνέβησαν στον αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την απαγόρευση εισόδου της τούρκικης ομάδας στην Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι η αποστολή της τουρκικής ομάδας είχε φτάσει το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα, αλλά δεν έφυγε ποτέ από το «Ελ. Βενιζέλος», καθώς δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, απαιτείται αρνητικό τεστ κορόνοϊού το τελευταίο 24ωρο, πλέον, ωστόσο η αποστολή της Γαλατά είχε τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές αρχές.

Τελικά λίγες ημέρες μετά από το «διπλωματικό επεισόδιο» που πήγαν να προκαλέσουν οι Τούρκοι η Γαλατασαράι ανακοίνωσε δυο κρούσματα κορονοϊού σε παίκτες. Μάλιστα όπως ανέφερε έχουν παρθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Ολόκληρο το story

Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο της αποστολής της ομάδας στη χώρα λόγω μη τήρησης του πρωτοκόλλου για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, τα μέλη της αποστολής αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test για τον κορονοϊό, προσκομίζοντας αντ' αυτού ένα PCR τεστ κορωνοϊου 72 ωρών, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με rapid test στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Τα μέλη της Γαλατασαράι δεν δέχτηκαν να υποβληθούν σε rapid test και εν τέλει αποχώρησαν για να επιστρέψουν στην Τουρκία με τον προπονητή Φατίχ Τερίμ και άλλα μέλη της αποστολής να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη.

Η αποχώρησή τους έγινε αφού επικοινώνησαν με την πρεσβεία της Τουρκίας, την τουρκική κυβέρνηση και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ύστερα, όπως λένε οι ίδιοι, από αναμονή 2 ωρών.

Χαρδαλιάς: Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου παρέθεσε τη στάση των ελληνικών αρχών.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Γαλατασαράι δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Γαλατασαράι εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Γαλατασαράι το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της.

onsports

Διαβάστε Περισσότερα » "«Χτύπησε» την Γαλατασαράι ο κορονοϊός – Θετικοί δυο παίκτες της ομάδας "

Καιρός αύριο: 38άρια παρά τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός παραμένει και αύριο Σάββατο (17.07.2021) ζεστός παρά την μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της βόρειας κυρίως ηπειρωτικής χώρας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, όμως στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 38 Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (17.07.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημεριανές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά στην αρχή της ημέρας βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημεριανές ώρες στη δυτική και κατά τόπους στη κεντρική Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και νωρίς το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.
Άνεμοι: Στη νότιο Πελοπόννησο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί 3 με 4 και στην αρχή της ημέρας βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στην Κρήτη 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα βόρεια στην αρχή της ημέρας βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: 38άρια παρά τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση"

Αναστασιάδης: Ενημερώσαμε τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. για το επεισόδιο με το τουρκικό σκάφος

Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στην προκλητική τουρκική ενέργεια εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον οποίο έχουν ήδη ενημερωθεί για το συμβάν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η ΕΕ.

Σε δηλώσεις του πριν λίγο στη Λεμεσό, είπε ότι «έχει ενημερωθεί η ΕΕ, έχουν ενημερωθεί τα Ηνωμένα Έθνη και αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα περιστατικό πρόκλησης και πάλι. Ενδέχεται, ενόψει των μέτρων προστασίας του Τούρκου προέδρου να υπερέβησαν τα εσκαμμένα, ας ελπίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί η κατάσταση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναστασιάδης: Ενημερώσαμε τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. για το επεισόδιο με το τουρκικό σκάφος"

Σερβία: Ο απόλυτος διαχωρισμός - Οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν νοσηλία

Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρεώνονται νοσήλια σε όσους ασθενείς με κορονοϊό δεν έχουν εμβολιαστεί και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. «Είναι λογική και εξετάζεται η πρόταση που κατέθεσαν οι επιδημιολόγοι, να επιβαρύνονται με τα έξοδα νοσηλείας όλοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σέρβος υπουργός Υγείας.

Τόνισε ότι η πρόταση αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που συμπεριφέρονται ανεύθυνα. «Έχετε κάποιους ανθρώπους που δεν πιστεύουν ούτε στον κορονοϊό, ούτε στο εμβόλιο αλλά γνωρίζουν πως όταν θα αρρωστήσουν το κράτος θα πληρώσει τα πάντα. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι αν είχαν εμβολιαστεί, μάλλον δεν θα βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Έτσι, ούτε τηρούν τα μέτρα, ούτε έχουν εμβολιαστεί, μπαίνουν στο νοσοκομείο και αναμένουν από το κράτος να τους καλύψει όλα τα έξοδα» επισήμανε ο Ζλάτιμπορ Λόνταρ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι αν δεν το πράξει το 80% του πληθυσμού η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Ανέφερε ότι για την ώρα έχουν εντοπιστεί οχτώ άτομα που προσβλήθηκαν από την μετάλλαξη Δέλτα, εκτίμησε ωστόσο ότι είναι πολύ περισσότερα και απλώς δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές ώστε να ζητήσουν την βοήθεια των υγειονομικών αρχών.

 Στο θέμα της χρέωσης της νοσηλείας των ανεμβολίαστων, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σημείωσε ότι προσωπικά δεν συμφωνεί γιατί – όπως είπε- κάτι τέτοιο παραβιάζει την αρχή της ισότητας των πολιτών. Τόνισε ωστόσο, ότι εξετάζονται διάφοροι τρόποι για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

«Παρακολουθούμε τα μέτρα του πρωθυπουργού της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία όλων των πολιτών, χωρίς να παραβιάσουμε το Σύνταγμα και χωρίς να βλάψουμε τα δικαιώματα όσων είναι απείθαρχοι και ανεύθυνοι» υπογράμμισε ο Βούτσιτς. Ο Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε επίσης την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για το κορονοϊό και κάλεσε την Επιτροπή Επιδημιολόγων να λάβει την σχετική απόφαση. «Καλώ τους ειδικούς να καταθέσουν πρόταση για την τρίτη δόση και για την δυνατότητα συνδυασμού εμβολίων. Έχουμε αυτήν τη στιγμή απόθεμα 1,3 εκατομμυρίων δόσεων και μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα την χορήγηση της τρίτης δόσης» ανέφερε ο Βούτσιτς.

Στην Σερβία μέχρι σήμερα εμβολιάστηκε σχεδόν το 50% των ενηλίκων πολιτών και με τις δύο δόσεις. Τελευταία ωστόσο έχει μειωθεί αισθητά το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό. Απογοητευτική είναι η κατάσταση στους νέους, όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών εμβολιάστηκε μόνο το 17%.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σερβία: Ο απόλυτος διαχωρισμός - Οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν νοσηλία"

Ανεμβολίαστοι: Επιστροφή από τα νησιά με υποχρεωτικό self test

Με πιστοποιητικό Covid, μοριακό ή rapid test ή και αρνητικό self test έως και 24 ωρών θα μπορούν από σήμερα να επιβιβάζονται οι επιβάτες σε πλοία, θαλάσσια ταξί και λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας.

Παρότι στην αρχή το self test στην επιστροφή αποτελούσε «ισχυρή σύσταση», πλέον καθίσταται υποχρεωτικό για τους ανεμβολίαστους, ενώ προβάλλει ως εναλλακτικός τρόπος για να υποβληθεί κάποιος σε εξέταση. Κι αυτό επειδή θεωρήθηκε ότι υπάρχει δυσκολία για τη διεξαγωγή rapid ή PCR test, λόγω της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών σε νησιά. Πάντως, το self test δεν γίνεται δεκτό για ενήλικες που ταξιδεύουν από τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά. 

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει ότι από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου η επιβίβαση από τα νησιά προς την ενδοχώρα επιτρέπεται εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις για τους επιβάτες:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή
  • Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Μάλιστα, το υπουργείο παρακαλεί τους επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου, για να αποφεύγονται καθυστερήσεις.

Με πιστοποιητικό Covid ή αρνητικό τεστ το αεροπορικό ταξίδι στα νησιά

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων που ισχύουν για τα αεροπορικά ταξίδια στα νησιά, με την επιβίβαση να γίνεται εφικτή είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με βεβαίωση νόσησης είτε με αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών από την ώρα του ταξιδιού.

Αναλυτικά, η ΥΠΑ ανακοίνωσε ότι όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό να προσκομίζουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων. Εναλλακτικά οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

3) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

- Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

- Η υποχρέωση των προϋποθέσεων ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

- Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Γενικές οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές μετακινήσεις:

- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

- Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας.

- Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανεμβολίαστοι: Επιστροφή από τα νησιά με υποχρεωτικό self test"

ΥΠΑ: Παράταση ΝΟΤΑΜ για τις πτήσεις εσωτερικού έως 26 Ιουλίου

Παράταση αεροπορικής οδηγίας για πτήσεις εξωτερικού, η οποία θα ισχύει έως την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Οι επιβάτες από την ηπειρωτική χώρα, θα ταξιδεύουν σε νησιωτικούς προορισμούς μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ (PCR/RAPID), ή βεβαίωσης νόσησης. Τα μέτρα έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.

Ειδικότερα, όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό να προσκομίζουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί, είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

3) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Γενικές οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές μετακινήσεις. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΑ: Παράταση ΝΟΤΑΜ για τις πτήσεις εσωτερικού έως 26 Ιουλίου"

Κορωνοϊός: Στα 2.691 τα νέα κρούσματα - Στο «κόκκινο» η Αττική με 1.216

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.691, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 453.200 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 167 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.721 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα τα 1.216 είναι στην Αττική, τα 184 στη Θεσσαλονίκη και τα 112 στο Ηράκλειο.

Η γεωγραφική κατανομή των 2667 από τα 2691 νέα κρούσματα covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

144 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
164 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
45 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
175 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
292 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
187 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
191 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
18 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
184 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε 'Ανδρου
16 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε 'Αρτας
63 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών
4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
16 κρούσματα στην Π.Ε Έβρου
35 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας
6 κρούσματα στην Π.Ε Ζακύνθου
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
112 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
15 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
39 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
5 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
7 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
37 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε Καστοριάς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας - Κύθνου
25 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας
3 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
18 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
63 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
17 κρούσματα στην Π.Ε Κω
3 κρούσματα την Π.Ε Λακωνίας
76 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
23 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας
39 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
25 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Μήλου
40 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου
3 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου
1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
22 κρούσματα στην Π.Ε Πάρου
20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
91 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης
37 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
2 κρούσματα στην Π .Ε Σποράδων
2 κρούσματα στην Π.Ε Σύρου
1 κρούσμα στην Π.Ε Τήνου
13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
8 κρούσματα στην Π.Ε Φθιώτιδας
8 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε Φωκίδας
17 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
49 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
4 κρούσματα στην Π.Ε Χίου
169 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.833 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (62.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 87.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία είναι 101. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα έχουν συνολικά ελεγχθεί 5.609.398 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 5.951.922 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 69.608 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.691 τα νέα κρούσματα - Στο «κόκκινο» η Αττική με 1.216"

Στην κυκλοφορία το νότιο τμήμα του Ε65 που παρακάμπτει τη Λαμία

Δόθηκαν στην κυκλοφορία τα 14 πρώτα χιλιόμετρα του νότιου τμήματος του οδικού άξονα Ε65, που προοπτικά θα ενώσει τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης με την Εγνατία Οδό. Πρόκειται για το τμήμα το οποίο παρακάμπτει την πόλη της Λαμίας και δίνει πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο για τη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων που έγινε στο Λιανοκλάδι - στο μέσο δηλαδή του τμήματος που δόθηκε στην κυκλοφορία - ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου. «Αν δεν υπήρχε το ΕΣΠΑ και τα κοινοτικά χρήματα, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τέτοια έργα και αυτό πρέπει να το θυμίζουμε πάντα. Τα χρήματα αυτά υπάρχουν γιατί είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας την ανάγκη τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο να είναι ο άμεσος μεγάλος στόχος του υπουργείου Υποδομών.

«Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας αφού μηδενίζει την απομόνωση κρίσιμων περιοχών της χώρας μας» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ακόμη ότι «το συγκεκριμένο έργο αλλάζει τις κλίμακες του χώρου και του χρόνου για την οικονομική ζωή στην Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, αλλά και ευρύτερα σε όλη τη χώρα». Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ιστορία του συγκεκριμένου έργου, ζήτησε δε την επέκταση των έργων, τονίζοντας πως «με τα σημερινά εγκαίνια πιστοποιείται η αποφασιστικότητα, η βούληση και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης για να διαμορφωθούν και να προωθηθούν καλύτεροι όροι βιώσιμης ανάπτυξης ισόρροπα σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ιστορικό του αυτοκινητόδρομου Ε65 και το πώς εξελίχθηκε εν μέσω κρίσης, υπογράμμισε δε ότι το τελευταίο διάστημα επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες και στο νότιο τμήμα και προανήγγειλε ιδιαίτερα μεγάλη πρόοδο των εργασιών στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, που είναι το μοναδικό τμήμα που απομένει για να ενωθούν ο αυτοκινητόδρομος Αθηνών - Θεσσαλονίκης με τα Τρίκαλα. Σημείωσε επίσης πως «ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος θα ολοκληρωθεί με το βόρειο τμήμα για το οποίο εξασφαλίστηκε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθήθηκε η αναθεώρηση των συμβάσεων οι οποίες κυρώθηκαν και από τη Βουλή και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον προκάτοχό του κ. Σπίρτζη τονίζοντας ότι «στα μεγάλα έργα όλοι πρέπει να συνεισφέρουν» καθώς, όπως είπε, «άλλος συλλαμβάνει την ιδέα, άλλος προωθεί τις μελέτες και τις ολοκληρώνει, άλλος πιθανά δημοπρατεί, άλλος υπογράφει συμβάσεις και άλλος υπουργός επιταχύνει τις διαδικασίες και ολοκληρώνει το έργο». Ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε μικρότερα έργα τα οποία θα προωθηθούν μέσα στο 2021, έργα τα οποία αφορούν τη σύνδεση της Λαμίας με το Καρπενήσι, το δρόμο Λαμία-Άμφισσα-Αντίρριο αλλά και οδικούς άξονες της Εύβοιας. Τέλος τόνισε πως «με την ολοκλήρωση των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων πέφτει πλέον το βάρος στο σιδηροδρομικό δίκτυο» και προανήγγειλε διάθεση πιστώσεων 3,2 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του και τη σύνδεσή του με την Ευρώπη.

Προηγουμένως, ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου δρόμου και στον τρόπο με τον οποίο αίρεται η απομόνωση της Δυτικής Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο τμήμα είναι προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα τόνισε ότι μέσα στο 2021 θα ξεκινήσουν και οι κατασκευαστικές εργασίες στο βόρειο τμήμα του Ε65 το οποίο ξεκινά από τον ανισόπεδο κόμβο Τρικάλων και φτάνει έως την Εγνατία Οδό, 15 χιλιόμετρα δυτικά των Γρεβενών. Έχει μήκος 70,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμό 442 εκατ. ευρώ, με χρονική διάρκεια κατασκευής τους 36 μήνες.

Στην σχετική τελετή ήταν παρόντες ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, βουλευτές από τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία, όπως επίσης δήμαρχοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών τάξεων.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην κυκλοφορία το νότιο τμήμα του Ε65 που παρακάμπτει τη Λαμία"

Κύπρος: Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους του λιμενικού

Τουρκική ακταιωρός καταδίωξε και άνοιξε πυρ σε σκάφος της λιμενικής αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην περιοχή ανοιχτά του Κάτω Πύργου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, το σκάφος του λιμενικού καθώς περιπολούσε αντιλήφθηκε στην περιοχή μεγάλο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που το προσέγγισε με επικίνδυνους ελιγμούς.

Στη συνέχεια η τουρκική ακταιωρός καταδίωξε το σκάφος της λιμενικής αστυνομίας σχεδόν μέχρι την είσοδο του στο αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου, ρίχνοντας μάλιστα και προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.

Όπως ανέφερε στην Κρατική Τηλεόραση της Κύπρου ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 3:30, όταν σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πύργου για τυπική περιπολία προς αντιμετώπιση του φαινομένου της αυξημένης μεταναστευτικής ροής από τα τουρκικά παράλια, προσεγγίστηκε από τουρκική ακταιωρό.

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι λίγα λεπτά μετά η τουρκική ακταιωρός, ακολουθώντας το σκάφος, προχώρησε στη ρήψη τεσσάρων προειδοποιητικών πυροβολισμών, ανοίγοντας πυρ τέσσερις φορές προς την πλευρά του σκάφους. Όταν το σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας έφτασε σε αλιευτικό καταφύγιο, η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, η Αστυνομία αναμένεται να ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών για την υπόθεση. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που σημειώθηκε τέτοιο περιστατικό.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους του λιμενικού"

Σάμος: Διάσπαρτες οι εστίες της πυρκαγιάς – Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Με ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην Σάμο από χθες, Πέμπτη.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του Π.Σ., ενώ αποβιβάστηκαν στο νησί τα πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους, που αναχώρησαν από Πειραιά χθες το βράδυ με το πλοίο «AQUA JEWEL» της ναυτιλιακής εταιρείας SEAJETS, η οποία προσφέρθηκε για την δωρεάν ακτοπλοϊκή μεταφορά των πυροσβεστικών δυνάμεων, μετά από επικοινωνίες με το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά επιχειρούν, 162 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα και περιοδικά οι δυνάμεις αεροπυρόσβεσης, με 5 Α/Φ (4 CL 415 και το Beriev-200) και 6 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης.

pyrosvestiki-samos-5864868
 

«Η εικόνα της πυρκαγιάς στη Σάμο είναι πλέον καλύτερη. Η περίμετρος της φωτιάς είναι μεγάλη, ενώ έχουμε διάσπαρτες μεμονωμένες εστίες. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό», τόνιζε νωρίτερα το πρωί ο αρχηγός τού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος από χθες το βράδυ βρίσκεται στο νησί, μαζί με τον Εθνικό Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιο Δημακογιάννη και συντονίζουν την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Αυτήν την ώρα (σ.σ. περί τις 10:00 το πρωί) η πυρκαγιά είναι σε χαράδρα στην περιοχή Βουρλιώτες, ενώ οι άνεμοι φτάσνουν τα 3 με 4 μποφόρ», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του ΠΣ και προσθέτει: «Όσον αφορά το Κοκκάρι, δόθηκε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων για προληπτικούς λόγους, αλλά, τελικά, δεν χρειάστηκε να φύγουν, αφού η φωτιά αντιμετωπίστηκε δραστικά».

Από το πρωί ξεκίνησαν και τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στην πυρόσβεση. Οι επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών με τα πεζοπόρα τμήματα και τα οχήματα δίνουν από χθες πραγματική μάχη με τις φλόγες, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες των κλιμακίων του νησιού και υδροφόρες ΟΤΑ.

Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του Μπέριεφ:


 

Στη φωτιά, όπως αναφέρει το samos24.gr  ο στρατός συνδράμει τους τοπικούς φορείς και το πυροσβεστικό σώμα με την διάθεση προσωπικού και μέσων ως εξής: Με μηχανήματα μηχανικού για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα οχήματα, λεωφορεία για μεταφορά προσωπικού του ΠΣ, βυτιοφόρα οχήματα για τον ανεφοδιασμό των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης.

stratos-pyrkagia-samos-546

Η τοπική στρατιωτική διοίκηση έχει αναλάβει την υποστήριξη από πλευράς θεμάτων διαβίωσης (σίτιση, διαμονή) όλων των τμημάτων του ΠΣπου μεταφέρονται στην Σάμο απο άλλες περιοχές της χώρας.


samos-fotia-556485

Η ολονύχτια μάχη απέτρεψε προς το παρόν την επέκταση της πυρκαγιάς ενώ αυτή την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες με τις συχνές αναζωπυρώσεις αποτελούν απειλή. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε τρεις εστίες στην περιοχή Τρίστρατο όπου δίνεται η μάχη των πυροσβεστών, ενώ αναμένονται και τα εναέρια μέσα για να την θέσουν σε πλήρη έλεγχο.



 

Αργά χθες το βράδυ έφτασαν με Super Puma στη Σάμο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης.


Η Σάμος καίγεται κάθε χρόνο εδώ και 20 χρόνια

Αξιοσημείωτο και συνάμα τραγικό είναι το γεγονός πως το νησί της Σάμου κατέχει μια θλιβερή πρωτιά αφού εδώ και 21 χρόνια καίγεται συνεχώς. Συγκεκριμένα από το 2000 μέχρι και το 2021 έχουν εκδηλωθεί μικρές και μεγάλες σε έκταση φωτιές, ενώ μονάχα το 2016 δεν είχε καταγραφεί κάποια πυρκαγιά. Μόνο τη δεκαετία 2000 με 2010 είχαν καεί στη Σάμο πάνω από 160.000 στρέμματα.

Η πιο μεγάλη και φονική πυρκαγιά ήταν το 2000 στου Μυτιληνιούς όπου κάηκαν 145.000 στρέμματα, 47 σπίτια και είχαμε και μια γυναίκα νεκρή. Σύμφωνα με έρευνα του αντιστράτηγου του Π. Σ. ε. α. Ανδριανού Γκούρμπατση, η Σάμος κατατάσσεται πρώτη όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις της μεταξύ των μεγάλων νησιών της χώρας.

samos-fotia-6758

Το 1990 στις 16 Ιουλίου κάηκαν 15.500 στρέμματα, ενώ το 1993 στις 31 Ιουλίου 19.500 στρέμματα. Μετά ξέσπασε η μεγάλη φωτιά του 2000, και έκτοτε κάθε χρόνο στο νησί ξεσπούν πυρκαγιές, με τη μοναδική χρονιά που να μην έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό να είναι το 2016. Σε αρκετές πυρκαγιές των προηγούμενων ετών αιτία ήταν ο εμπρησμός.

Ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Στάντζος, έχει ζητήσει από χθες να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του πύρινου μετώπου, ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν δυο ξενοδοχεία, αλλά και κατοικίες στην περιοχή Άγιος Φανούριος.

ekkenosi-5887

ekkenosi-58

Χθες το βράδυ εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στα κινητά κατοίκων των περιοχών Βουρλιώτες, Κοκκάρι, Καμάρα, Μυτιληνιούς, Μαυρατζαίους για να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

112sms-574 

 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σάμος: Διάσπαρτες οι εστίες της πυρκαγιάς – Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής"

Κλείνει για 8,5 ώρες η Λεωφόρος Μεσογείων

Κλειστή θα είναι από τις 22:30 έως τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου η Λεωφόρος Μεσογείων στην περιοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν:

μεταξύ των οδών Αγίας Τριάδος και Σαλαμίνος, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
μεταξύ των οδών Απ. Παύλου και Ταϋγέτου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Παλλήνη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει για 8,5 ώρες η Λεωφόρος Μεσογείων"

Καιρός: Μετά τον καύσωνα, έρχεται η «ψυχρή λίμνη» με επικίνδυνες καταιγίδες - Πότε ξεκινά, ποιες περιοχές επηρεάζονται - Χάρτες, βίντεο

Αλλάζει δραματικά το σκηνικό του καιρού από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα δεύτερο «κύμα» καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα μέχρι και σήμερα.

Από αύριο Σάββατο και κυρίως από Κυριακή θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές ενώ ταυτόχρονα θα ξεσπάσουν και καταιγίδες.

Πρόκειται για το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», το οποίο προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο, και κατευθύνεται προς τη χώρα μας.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό 

-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά όπου τοπικά θα έχουμε 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

-Σχεδόν αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές με αστάθεια στα βόρεια ορεινά από το Σάββατο

-Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 4-6 μποφόρ στο Αιγαίο τα 5 μποφόρ με εξασθένηση μέσα στο Σαββατοκύριακο

Οι ισχυρές καταιγίδες που αναμένονται από το Σάββατο το απόγευμα έως και την Τετάρτη θα επηρεάσουν κυρίως το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, ενώ  είναι δυνατόν να απασχολούν και θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές με έμφαση τα δυτικό και βόρειο Αιγαίο πιθανόν πρόσκαιρα και τμήματα του Ιονίου πελάγους με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια. «Υπάρχει πιθανότητα τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς ή και ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις απομακρυνόμαστε από την θάλασσα», εξηγεί σε ανάρτησή του στο facebook ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης. 


 

Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο σε χάρτες 

Ο καιρός το Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ στη δυτική και κεντρική
Μακεδονία αναμένεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και τα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, όμως στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38
Κελσίου.

Αστάθεια από την Κυριακή 

Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι ασθενείς μεταβλητοί και
πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια, ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις περισσότερες περιοχές.

kairos-meteo-kakokairia-kataigides  

Με βροχές το ξεκίνημα της εβδομάδας

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές και
σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΡΙΤΗ 20-07-2021 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-07-2021

Γενικά αίθριος καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν
όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που φέρνει ισχυρή κακοκαιρία

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες. Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή διαφορά από τα ανώτερα στρώματα στα κατώτερα, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και επομένως έχουμε αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τις δυνατές χαλαζοπτώσεις που μας απασχολούν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καιρός: Μετά τον καύσωνα, έρχεται η «ψυχρή λίμνη» με επικίνδυνες καταιγίδες - Πότε ξεκινά, ποιες περιοχές επηρεάζονται - Χάρτες, βίντεο"

Αυτή είναι η ΚΥΑ για την εστίαση – Όλα τα μέτρα

Τα νέα μέτρα για την εστίαση ανακοινώθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (16.07.2021) και ενώ είχε ήδη… αρχίσει η εφαρμογή τους. 

Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο και όσοι έχουν νοσήσει. 

Από σήμερα λοιπόν:

Όλοι οι κλειστοί χώροι στην εστίαση πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα) θα λειτουργούν με 85% πληρότητα μόνο για εμβολιασμένους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Επίσης, οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα έχουν 85% πληρότητα για τους εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται έλεγχος στην είσοδο με το Covid Free Gr. Εδώ θα λειτουργούν και μεικτοί χώροι όχι μόνο δηλαδή για εμβολιασμένους και θα ισχύουν τα εξής: 

75% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους

70% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους 

65% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. 

Δείτε εδώ ΟΛΟ το ΦΕΚ

Τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους και με 85% πληρότητα, ενώ μεικτή λειτουργία δεν επιτρέπεται. 

Οι ανοικτοί χώροι εστίασης όπως καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα λειτουργούν ως εξής:

Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο μόνο ως αμιγείς χώροι, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο:

o Μέγιστη πληρότητα ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας

o Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, υπό [α] και [β], επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α ́ 118) Covid Free GR.

o Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self-test έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευσή τους που εκδίδεται με μέριμνα των γονέων από την πλατφόρμα με διεύθυνση https://self- testing.gov.gr

o Αμφότεροι ανοικτοί και κλειστοί χώροι λειτουργούν με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

o Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

o Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

o Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

o Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι

o Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών

o Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας

o Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

o Ειδικώς στην περίπτωση των κλειστών χώρων, υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου

o Δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με self test).

Οι οροϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων σε ανοικτό (υπαίθριο χώρο) ισχύουν και:

α) για την λειτουργία υπηρεσιών catering και την λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο παρουσίας τα 300 άτομα (εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για την φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης)

β) για την λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. 

  • Κατ’ εξαίρεσιν λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγειινής.

Επιπλέον ορίζονται τα εξής: 

α) υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή 

β) Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι 

γ) Πληρότητα 50% της δυναμικότητας 

δ) Απαγόρευση ζωντανής μουσικής 

ε) Απαγόρευση πραγματοποίησης δεξιώσεων, εκδηλώσεων, συναθροίσεων

στ) Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, διανομής προϊόντων και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης επιτρέπονται χωρίς την δυνατότητα παραμονής στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Και τέλος, ανοικτά και κλειστά γήπεδα: 80% πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (τα ανοικτά) και 8.000 (τα κλειστά). Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων (έως 5% επί της πληρότητας). Λειτουργία γηπέδων με μεικτό τρόπο δεν επιτρέπεται.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η ΚΥΑ για την εστίαση – Όλα τα μέτρα"

Γεωργιάδης: Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων – Ο νόμος καλύπτει τις επιχειρήσεις

«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Συμπλήρωσε ότι ότι «θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».

Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε αληθινό -όπως είπε- παράδειγμα: «Σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, με Αμερικανούς τουρίστες, όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι στο προσωπικό, ο μάγειρας αρνείται να εμβολιαστεί. Ο μάγειρας απολύθηκε».

«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Σε έναν οίκο ευγηρίας, υπάλληλος που αρνείται να εμβολιαστεί θα μπει σε αναστολή. Για πόσο καιρό θα μπει σε αναστολή. Δεν πρέπει να καλυφθεί η θέση; Με τι σύμβαση θα καλυφθεί; Για πόσο καιρό. Άρα, θα γίνουν απολύσεις» είπε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας και τη δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου, την οποία πάντως ανακάλεσε η υφυπουργός Εργασίας.

Δημόσιο και ανεμβολίαστοι βουλευτές

Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπάλληλους και τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «για να μπει σε αναστολή ένας δημόσιος υπάλληλος, θα πρέπει να περάσει από πειθαρχικό», ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που αιτιολογούν απόλυση δημοσίου υπαλλήλου.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους βουλευτές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η Βουλή έχει αυτεξούσιο. Αν με ρωτάγατε αν πρέπει οι βουλευτές να πληρώνονται, εγώ θα έλεγα ότι δεν θα έπρεπε να πληρώνονται. Επίσης, συμφωνώ με τον κ. Λοβέρδο ότι οι ανεμβολίαστοι βουλευτές δεν πρέπει να μπαίνουν στην Βουλή, αλλιώς δημιουργούμε δύο «ταχύτητες». Οπότε στο πλαίσιο της ισότητας και του Συντάγματος, οι απαγορεύσεις θα έπρεπε να ισχύσουν και στην Βουλή».

«Όχι» σε καραντίνα λόγω τουρισμού

«Η άσκηση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι πολύπλοκη. Αν ήταν χειμώνας, θα κάναμε μια καραντίνα 15 ημέρων. Είμαστε όμως στην μέση της τουριστικής περιόδου και χωρίς τουρισμό δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ παράλληλα και ηθικά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, καθώς οι μισοί πολίτες είναι εμβολιασμένοι» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, λέγοντας ότι «αυτό το καλοκαίρι θα ζήσουμε με τον ιό σε έξαρση. Δεν υπάρχει λύση χωρίς γενική καραντίνα. Γενική καραντίνα δεν μπορεί να επιβληθεί».

Για την διαδήλωση των αρνητών

«Αν κάνεις διαδήλωση να πεις ότι η Γη είναι επίπεδη, τι σχόλιο να κάνω; Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν κατά βάση μια αντικυβερνητική διαδήλωση, δεν έχω την αυταπάτη ότι ήταν ψηφοφόροι μας, ήταν άνθρωποι ακραίων πολιτικών χώρων. Πόσοι ήταν; Να πούμε 10.000 άνθρωποι ότι ήταν στην Αθήνα; 10.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν χθες. Μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Ήταν μια μικρή σε μέγεθος αντικυβερνητική διαδήλωση» είπε δηκτικά ο υπουργός Ανάπτυξης για την συγκέντρωση αρνητών του εμβολιασμού στο κέντρο της Αθήνας.

Προσέθεσε ότι «υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αρνητών του εμβολίου, που δεν μπορώ να πω τώρα την φράση στην τηλεόραση, που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους. Αν ο πρωθυπουργός έλεγε «απαγορεύεται να κάνετε το εμβόλιο» θα πήγαιναν όλοι να το κάνουν», ενώ προσέθεσε ότι «υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα που φοβάται να κάνει το εμβόλιο και το σέβομαι, άλλος φοβάται το ύψος. Άλλο να φοβάται κάποιος τον Φεβρουάριο και άλλο τώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο. Πρέπει να πειστούν να μην φοβούνται».

Για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη

«Είναι δυνατόν να έχει κυκλοφορήσει η έκθεση της Ε&Υ για τις επενδύσεις στην Ευρώπη, να έχουμε διπλασιάσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, να έχουμε υψηλές προσδοκίες για τις επενδύσεις και να μην αναφέρεται κάτι στα Μέσα Ενημέρωσης; Επί ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαμε να πουν μια επένδυση και δεν μπορούσαν να απαντήσουν. Τώρα με τόσες επενδύσεις κανείς δεν αναφέρει κάτι. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι πέρα από την γκρίνια και την μιζέρια, η οικονομία πάει καλά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Για τις αναστολές συμβάσεων και τις μικρές επιχειρήσεις

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «αν έχουμε πάλι γενική καραντίνα, η οικονομία θα καταστραφεί, οι επιχειρήσεις θα έχουν σωρευμένες, μεγάλες ζημίες από τόσες καραντίνες. Σήμερα έχουμε μια πραγματικότητα. Η σκέψη κάποιων ανθρώπων ότι το κράτος θα τους πληρώνει επ’ άπειρον για να είναι σε αναστολή, δεν είναι πραγματική. Δεν αντέχει το κράτος».

Η Κυβέρνηση έδωσε στις μικρές επιχειρήσεις τα περισσότερα χρήματα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, όπως και από το click away ωφελήθηκαν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, σημείωσε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Είπε πάντως ότι οι ιδιοκτήτες σχολών χορού, «είναι οι μόνοι που έχουν πραγματικό δίκιο, είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα ενισχυθούν» και ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξει εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεων καταστημάτων  εστίασης και ψυχαγωγίας, τόνισε ότι δεν αλλάζει κάτι για τους εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν οι επιχειρήσεις επιλέξουν να μην έχουν μεικτούς χώρους για εμβολιασμένους και μη και θέλουν να τους κάνουν αμιγείς.

Για το πρόγραμμα επανεκκίνησης στην εστίαση, με χρηματοδότηση και επιδότηση εν είδει κεφαλαίου κίνησης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είναι πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχει ενδιάμεση αξιολόγηση. Για να γίνει η διαδικασία, κανονικά χρειάζονται δύο χρόνια και εμείς κάνουμε την διαδικασία μέσα σε 45 ημέρες. Πληρώνουμε καθημερινά. Έχουν πληρωθεί περίπου 5.000 επιχειρήσεις, έχουν εγκριθεί άλλες 9.500 για να πληρωθούν, χθες αποφασίστηκε ο διπλασιασμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ήταν προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήματα αυτά».

Για την Τουρκία και τον Ερντογάν

«Δεν ανήκω σε αυτούς που έχουν την προσδοκία ενός εποικοδομητικού διαλόγου ή ότι θα κάνει η Τουρκία καμιά μεγάλη παραχώρηση. Ο Ερντογάν έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο», είπε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις διαρκείς προκλήσεις της ‘Αγκυρας, προσθέτοντας ότι η ελληνική απάντηση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με εξοπλισμούς, όπως της Αεροπορίας με τα γαλλικά Ραφάλ «με τα οποία έχουμε υπεροχή».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Πρέπει η Κυβέρνηση να πειστεί ότι οι Σκοπιανοί τηρούν την Συμφωνία των Πρεσπών, για να ψηφιστεί στην Βουλή. Αυτήν την στιγμή δεν τηρείται. Όσο η άλλη πλευρά συνεχίζει να μην την τηρεί και να την παραβιάζει, η Συμφωνία παραμένει σε αμφισβήτηση. Ας κάνει 2-3 φορές ακόμη αυτό που έκανε ο Ζάεφ με την ομάδα στο Euro, που την είπε ξερά «Μακεδονία» και θα δει τι θα κάνουμε. Αν συνεχιστεί να μην τηρείται η συμφωνία, θα την καταγγείλουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας ότι έχει δηλώσει πως είναι μια κακή συμφωνία για την χώρα, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή από την ώρα που αποτελεί διεθνή σύμβαση.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας, λόγω δηλώσεων του, είπε ότι «η απόφαση ήταν πολύ υπερβολική».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων – Ο νόμος καλύπτει τις επιχειρήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news