facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Τζ. Πάιατ - Ελληνοτουρκικά: «Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα»

Το «εξαιρετικά θετικό κλίμα» ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον αποτύπωσε ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

«Το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό. Ο Πρόεδρος είναι βαθιά αφοσιωμένος στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Θα θυμάστε πως εκείνος, ως Αντιπρόεδρος τότε, μου ανέθεσε (με τον διορισμό μου) αυτό το έργο. Γνωρίζω το πάθος, την προσωπική του δέσμευση ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό. Επίσης, για όσα αντιπροσωπεύει η Ελλάδα όσον αφορά τη Δημοκρατία. Είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες και τα ενδιαφέροντά μας. Η πρόσκληση του Λευκού Οίκου αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ κατά την συνέντευξη του στην ΕΡΤ, απόσπασμα της οποίας προβλήθηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόραση

Αναφερόμενος στην πρόκληση που απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στον Έλληνα πρωθυπουργό να απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε: «Πιστεύω πως εάν δείτε τον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος Πελόζι έχει χαρακτηρίσει την πρόσκληση αυτή σε συνεδρίαση του Κογκρέσου, θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για εξαιρετική τιμή, τη μεγαλύτερη που επιτρέπει το νομοθετικό μας σύστημα σε έναν ξένο ηγέτη».

Η μεγάλη ανησυχία το καλοκαίρι του ΄20

Κληθείς να απαντήσει για τις δυσκολότερες ημέρες του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα, ο Τζέφρι Πάιατ είπε πως η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας του ήταν το καλοκαίρι του 2020. «Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανά ατυχήματα. Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό. Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης» σημείωσε. Προσέθεσε πως και σήμερα, όπως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δυσκολίες, όμως δεν συγκρίνονται με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. «Ήταν μια σοβαρή κρίση» επισήμανε επιπροσθέτως.

Σε ερώτηση αν το θέμα συνεχίζει να το απασχολεί και σήμερα ο πρέσβης απάντησε: «Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα».

Παράλληλα, τόνισε πως οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, «ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία». Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι ενόψει της τρομερής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του λαού της Ουκρανίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Επηρεάζει τα συμφέροντα μας και ιδίως αυτά της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» σημείωσε περαιτέρω.

naftemporiki 
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζ. Πάιατ - Ελληνοτουρκικά: «Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα»"

Η Ρωσία πλήρωσε την τελευταία στιγμή ομόλογα με δολάρια για να αποφύγει τη χρεοκοπία

Η Ρωσία έκανε στροφή για να αποφύγει τη χρεοκοπία σήμερα Παρασκευή, καθώς πραγματοποίησε μια σειρά από ήδη καθυστερημένες πληρωμές του διεθνούς της χρέους σε δολάρια, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε υποσχεθεί, ότι θα το πλήρωνε μόνο σε ρούβλια, όσο διάστημα τα αποθεματικά της παρέμεναν δεσμευμένα.

Τα διεθνή ομόλογα ύψους 40 δισ. δολαρίων της Ρωσίας έχουν γίνει το επίκεντρο στο παιχνίδι των οικονομικών, του "μία σου και μία μου", που έχει αναπτυχθεί σχετικά με μια πιθανή χρεοκοπία. Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε, ότι κατάφερε να πληρώσει 564,8 εκατομμύρια δολάρια για ένα ευρωομόλογο του 2022 και 84,4 εκατομμύρια δολάρια για ένα άλλο ομόλογο του 2042 σε δολάρια, ως το νόμισμα που αναφέρεται στα ομόλογα.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, ότι η Μόσχα πραγματοποίησε την πληρωμή, χωρίς να κάνει χρήση των αποθεματικών της που έχουν δεσμευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και πρόσθεσε, ότι η ακριβής προέλευση τον κονδυλίων είναι ασαφής. «Δεν εγκρίναμε καμία συναλλαγή που να σχετίζεται με τα παγωμένα κεφάλαια τους στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Υποχώρησαν κατά κάποιο τρόπο σε αυτό το θέμα για να αποφύγουν μια χρεοκοπία, και αυτό είναι καλό πράγμα».

Το υπουργείο οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε, ότι διοχέτευσε τα απαιτούμενα ποσά στο υποκατάστημα της Citibank στο Λονδίνο, ενός από τους λεγόμενους φορείς πληρωμής των ομολόγων, των οποίων η δουλειά είναι να τα εκταμιεύουν στους επενδυτές που αρχικά δάνεισαν τα χρήματα στη Μόσχα. Η Citibank αρνήθηκε το σχολιάσει το ζήτημα.

«Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν στο νόμισμα έκδοσης των αντίστοιχων ευρωομολόγων - σε δολάρια ΗΠΑ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. «Έτσι, οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης των κρατικών ευρωομολόγων εκπληρώθηκαν».

Η Ρωσία δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπη με καμία χρεοκοπία από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης του 1998 και δεν έχει αντιμετωπίσει μεγάλη χρεοκοπία σε διεθνείς ή «εξωτερικές» αγορές από την περίοδο της επανάστασης των Μπολσεβίκων το 1917.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ρωσία πλήρωσε την τελευταία στιγμή ομόλογα με δολάρια για να αποφύγει τη χρεοκοπία"

ΔΕΗ: Δεν δόθηκε μπόνους 1.856.000 μετοχών στα στελέχη της εταιρείας

Απάντηση σε δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για μπόνους της διοίκησης της ΔΕΗ στα στελέχη της δίνει η ίδια η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση τονίζεται πως το «το πρόγραμμα Αγοράς και Διάθεσης Μετοχών ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ στις 4.06.2021», ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν έχει ασκηθεί και κατά συνέπεια «τα δημοσιεύματα για bonus 1.856.000 μετοχών στα στελέχη της ΔΕΗ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

«Το πρόγραμμα Αγοράς και Διάθεσης Μετοχών ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ στις 4.06.2021, με εντολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να ξεκινήσει την επαναγορά μετοχών.

Ωστόσο, λόγω της Ενεργειακής Κρίσης, το δικαίωμα δεν έχει ασκηθεί ούτε πρόκειται όσο διαρκεί η κρίση. Κατά συνέπεια, τα δημοσιεύματα για bonus 1.856.000 μετοχών στα στελέχη της ΔΕΗ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

ΣΥΡΙΖΑ: «Μπόνους Στάσση 16 εκατ. ευρώ στον εαυτό του ενώ οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς»

Εν τω μεταξύ για το θέμα τοποθετήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του υιοθέτησε τα εν λόγω δημοσιεύμετα και επεσήμανε νωρίτερα ότι «ο κ. Στάσσης […] αποφάσισε να δώσει επιπρόσθετο μπόνους στον εαυτό του και τα υπόλοιπα γαλάζια golden boys του κ. Μητσοτάκη, 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Ο κ. Στάσσης προφανώς δεν βγαίνει με 360.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.000 ευρώ τη μέρα (σε αντίθεση με τα 60.000 του προκατόχου του επί ΣΥΡΙΖΑ) και για αυτό, όπως αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Δημοκρατία, αποφάσισε να δώσει επιπρόσθετο μπόνους στον εαυτό του και τα υπόλοιπα γαλάζια golden boys του κ. Μητσοτάκη, 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ.

Αυτά, την ώρα που οι πολίτες δεν μπορούν όχι απλά να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά ούτε να αγοράσουν τα απαραίτητα για να βγάλουν το μήνα. Τώρα εξηγείται γιατί ο κ. Μητσοτάκης κόπτεται να ανέβει η μετοχή της ΔΕΗ ενώ πνίγονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως επίσης και ποιοι ακριβώς είναι οι «τζαμπατζήδες» που κατήγγειλε ο κ. Οικονόμου.

Τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα:

Εάν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει να καλύπτει το πλιάτσικο του εκλεκτού του και δεν τον αποπέμψει, ακυρώνοντας φυσικά και το μπόνους, σημαίνει ότι ο κ. Στάσσης λειτουργεί απλά ως μπροστινός με δική του εντολή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΔΕΗ: Δεν δόθηκε μπόνους 1.856.000 μετοχών στα στελέχη της εταιρείας"

Από τσιγάρο προκλήθηκε η φωτιά στο «Παπανικολάου»

Από τσιγάρο προκλήθηκε η φωτιά στο «Παπανικολάου», στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με το πόρισμα έκθεσης πραγματογνώμονα. Οξύμωρο της υπόθεσης αποτελεί η άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε πριν από πέντε χρόνια στην ίδια πτέρυγα που καταστράφηκε προ εβδομάδων.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι στο πόρισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο ασθενής που το άναψε τυλίχθηκε από φλόγες και έβγαλε τα πάνω ρούχα του που καίγονταν και τα πέταξε πάνω σε άλλο ασθενή του θαλάμου που λόγω του οξυγόνου άρπαξε φωτιά και αυτός και στην συνέχεια επεκτάθηκε». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr το τσιγάρο κρατούσε ο 52χρονος ασθενής, ο οποίο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Ο Σταύρος Τρύφων, Πνευμονολόγος στο «Παπανικολάου», με αφορμή την έκθεση του πραγματογνώμονα τονίζει στο ThessToday.gr ότι πρέπει να πραγματοποιούνται ετησίως ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία. «Πρέπει σε ετήσια βάση, όπως προβλέπεται, ώστε να αποφεύγουμε παρόμοια περιστατικά», πρόσθεσε.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τσιγάρο προκλήθηκε η φωτιά στο «Παπανικολάου»"

Χρήστος Τσιρογιάννης: «Είμαι και θα πεθάνω Έλληνας, δεν θέλω, όμως, να έχω καμία σχέση με το Ελληνικό Κράτος»

Tην πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε το Ελληνικό κράτος εξέφρασε, μιλώντας στη “Φωνή της Ελλάδας” και στον Προκόπη Αγγελόπουλο, ο Έλληνας αρχαιολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Άαρχους της Δανίας, Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ο άνθρωπος που, λανθασμένα όπως επισημαίνει και ο ίδιος, χαρακτήρισαν Έλληνα Ιντιάνα Τζόουνς, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί τις έρευνές τους για χαμένες αρχαιότητες, στην προσπάθεια να τις επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους τους, τις απειλές που έχει, κατά καιρούς, δεχτεί, ακόμη και κατά της ζωής του, σε υποθέσεις στις οποίες πέτυχε τον στόχο του.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ωστόσο, έχοντας ήδη υποστεί δεινά εργαζόμενος για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους, στο παρελθόν, ξεκαθαρίζει: «Δεν επιθυμώ καθόλου να επιστρέψω στην Ελλάδα. Και πριν φύγω είχα πολλά προβλήματα στη δουλειά μου και αφού έφυγα υπάρχουν και άλλα που προκαλούνται από το Ελληνικό Κράτος. Αγαπώ πάρα πολύ την πατρίδα μου, θα πεθάνω Έλληνας, όταν έρθει η ώρα μου, αλλά δεν θέλω να έχω καμία σχέση με το Ελληνικό Κράτος». Ακούστε τους λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος που θα είχε περισσότερο από οποιονδήποτε ανάγκη το υπουργείο Πολιτισμού, δεν θέλει με τίποτα  να εργαστεί γι’ αυτό, στη συνέντευξη με την οποία κλείνει η εκπομπή.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρήστος Τσιρογιάννης: «Είμαι και θα πεθάνω Έλληνας, δεν θέλω, όμως, να έχω καμία σχέση με το Ελληνικό Κράτος»"

Νίκος Παππάς: Την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο προτείνει η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ειδικό Δικαστήριο για τον Νίκο Παππά για τον πρώτο διαγωνισμό παρωδία με τις τηλεοπτικές άδειες “δείχνει” με την πρόταση της η αρμόδια αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Προτείνει την παραπομπή του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στο Ειδικό Δικαστήριο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και του καταγγέλλοντα εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα για ταξική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος.

Η Εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδηλίνη προφανώς κρίνει ότι είναι αληθείς οι καταγγελίες “βόμβα” του εργολάβου Καλογρίτσα, με το Δικαστικό Συμβούλιο να έχει τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή όχι.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει καταγγείλει ότι η σύμβαση με το λιβανέζικο όμιλο CCC για τη δημιουργία mall στα Ηνωμένες Αραβικά Εμιράτα ήταν εικονική και πως καταρτίστηκε, με μπροστάρη τον Νίκο Παππά, για να μπορέσει να εισέλθει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες η εταιρεία του.

O κ. Καλογρίτσας αποδίδει κεντρικό ρόλο στον Νίκο Παππά, αναφέροντας ότι εκείνος έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Παππάς: Την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο προτείνει η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου"

Καιρός αύριο: Βροχές, τοπικές καταιγίδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο (30.04.2022) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ο καιρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στο βόρειο Ιόνιο θα δώσει αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες ανατολικοί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και δεν θα ξεπεράσει στα βορειοδυτικά τους 18 με 20 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (30.04.2022) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιή συννεφιά.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και στην Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Βελτίωση από τις βραδινές ώρες σε όλες τις περιοχές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και από τις μεσημβρινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πιο πυκνές τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές στα νότια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, τοπικές καταιγίδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας"

Σύλληψη τεσσάρων διακινητών στα Κύθηρα - Βρίσκονταν σε ιστιοφόρο με 91 μετανάστες

Τέσσερις αλλοδαποί που επέβαιναν σε ιστιοφόρο το οποίοι εντοπίστηκε στις αρχές της εβδομάδας στα Κύθηρα ταυτοποιήθηκαν ως χειριστές – διακινητές και συνελήφθησαν, ενώ το ιστιοφόρο κατασχέθηκε.
Συγκεκριμένα, οι αλλοδαποί φέρονται να είναι μέλη ευρύτερου κυκλώματος που δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία με Ιστιοφόρα. Οι συγκεκριμένοι τέσσερις στρατολογήθηκαν από διακινητές στη Τουρκία, προκειμένου να χειριστούν το σκάφος έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.

Την Πέμπτη οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών όπου και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 26 Απριλίου, η Λιμενική Αρχή Κυθήρων ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για ιστιοφόρο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο προσέγγισε σε βραχώδη ακτή στον Αβλεμώνα στο ανατολικό τμήμα των Κυθήρων.

Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσαν δυο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και από ξηράς ένα περιπολικό όχημα όπου εντόπισαν το ιστιοφόρο «SONETTO» άνευ επιβαινόντων να πλέει ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή βραχονησίδων Δραγωναρίων.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν συνολικά 91 αλλοδαποί (άνδρες) διάφορων εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι 39 ήταν ανήλικοι, καθώς και τέσσερις αλλοδαποί ηλικίας 34, 22, 20 και 44 ετών ως κυβερνήτες.

Οι 66 περισυνελέγησαν από δύσβατη περιοχή της ακτογραμμής Μοθωναίου από τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού ενώ 17 εξ αυτών εντοπίστηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Αβλεμώνα Κυθήρων, από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης που διενεργήθηκε από το Β' Λιμενικό Τμήμα Κυθήρων του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών, προέκυψε ότι οι τέσσερις ήταν τα μέλη του κυκλώματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύλληψη τεσσάρων διακινητών στα Κύθηρα - Βρίσκονταν σε ιστιοφόρο με 91 μετανάστες"

Πρωτομαγιά: Πώς θα κυκλοφορήσουν τα ΜΜΜ – Τα δρομολόγια σε μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Απεργίες και στάσεις εργασίας θα υπάρχουν στα ΜΜΜ την ερχόμενη Κυριακή για την Πρωτομαγιά και θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ αλλά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για εκείνη την ημέρα.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά στις τρεις γραμμές του Μετρό ενώ τη Δευτέρα 2 Μαΐου, τα δρομολόγια σε μετρό και τραμ θα εκτελούνται με πρόγραμμα Κυριακής.

Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα τιμήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς την Εργατική Πρωτομαγιά, την Κυριακή 1η Μαΐου. «Η 1η Μαΐου εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων» δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς σε ανακοινώσεις τους και καλούν όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό “παρών” στις συγκεντρώσεις. 
 
Χωρίς μετρό (γραμμές 1,2 & 3) και τραμ

Ακινητοποιημένα τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (μετρό γραμμές 1,2 & 3 και τραμ) την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την Κυριακή 1η Μαΐου.

Για την Δευτέρα 2 Μαΐου τα δρομολόγια στις γραμμές 1, 2, 3 του μετρό, καθώς και στο τραμ καθώς θα εκτελούνται με πρόγραμμα Κυριακής.

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία ΟΣΥ και τρόλεϊ

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι και τα λεωφορεία της ΟΣΥ και τα τρόλεϊ την Κυριακή 1η Μαΐου στην αρχή και στο τέλος της βάρδιας καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, θα συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στην απεργία που έχει στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στα παραπάνω μέσα μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Απεργούν οι σιδηροδρομικοί – Ποιες αμαξοστοιχίες θα κυκλοφορήσουν

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά με 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα να υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σύμφωνα με νεότερη (σημερινή) ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την Κυριακή 01.05.2022 θα κυκλοφορήσουν οι παρακάτω επιβατικές αμαξοστοιχίες:

  • 52 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και ώρα αναχώρησης 09:22
  • 53 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 09:15
  • 56 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και ώρα αναχώρησης 15:22
  • 57 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 15:15
  • 1206 (Πειραιάς – Αεροδρόμιο) και ώρα αναχώρησης 06:44
  • 1207 (Αεροδρόμιο – Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 08:09
  • 1222 (Πειραιάς – Αεροδρόμιο) και ώρα αναχώρησης 14:44
  • 1223 (Αεροδρόμιο – Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 16:09
  • 1230 (Πειραιάς – Αεροδρόμιο) και ώρα αναχώρησης 18:44
  • 1231 (Αεροδρόμιο – Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 20:09
  • 1300 (Αθήνα – Κιάτο) και ώρα αναχώρησης 05:36
  • 1305 (Κιάτο – Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 06:59
  • 1318 (Πειραιάς – Κιάτο) και ώρα αναχώρησης 14:17
  • 1323 (Κιάτο – Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 15:59
  • 1326 (Πειραιάς – Κιάτο) και ώρα αναχώρησης 18:17
  • 2301 (Κιάτο – Πειραιάς) και ώρα αναχώρησης 19:59
  • 1534 (Αθήνα – Χαλκίδα) και ώρα αναχώρησης 06:51
  • 1539 (Χαλκίδα – Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 08:25
  • 1550 (Αθήνα – Χαλκίδα) και ώρα αναχώρησης 14:51
  • 1555 (Χαλκίδα – Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 16:25
  • 1558 (Αθήνα – Χαλκίδα) και ώρα αναχώρησης 15:51
  • 2533 (Χαλκίδα – Αθήνα) και ώρα αναχώρησης 20:25
  • 1591 (Θεσσαλονίκη – Λάρισα) και ώρα αναχώρησης 05:35
  • 1592 (Λάρισα – Θεσσαλονίκη) και ώρα αναχώρησης 07:20
  • 2594 (Λάρισα – Θεσσαλονίκη) και ώρα αναχώρησης 16:40
  • 2595 (Θεσσαλονίκη – Λάρισα) και ώρα αναχώρησης 17:19
  • 2598 (Λάρισα – Θεσσαλονίκη) και ώρα αναχώρησης 19:55
  • 3800 Άνω Λεχώνια – Μηλιές
  • 3801 Μηλιές – Άνω Λεχώνια

Επίσης, τα δρομολόγια των λεωφορείων που θα εκτελεστούν στη γραμμή Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο την Κυριακή 1 Μαΐου 2022 σε συνδυασμό με τις χρονολογικές ανταποκρίσεις των αντίστοιχων δρομολόγιων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου είναι τα παρακάτω:

  • Από Πάτρα: Λ 15 (14:25), Λ23 (18:25) – Ανταπόκριση με τις αμαξοστοιχίες του Προαστιακού από Κιάτο προς Πειραιά 1323 και 2301.
  • Από Κιάτο: Λ 14 (16:05), Λ24 (20:05) – Ανταπόκριση με τις αμαξοστοιχίες του Προαστιακού από Πειραιά 1318 και 1326.

Τέλος, θα υπάρξουν επιπλέον τροποποιήσεις στο πρόγραμμα κυκλοφορίας για 30/04/2022 και 02/05/2022, λόγω της απεργίας της 01/05/2022, στις παρακάτω διαδρομές:

Σέρρες – Θεσσαλονίκη

  • 02/05/2022: Η αμαξοστοιχία 3631 θα εκτελεστεί με λεωφορείο. (Δεν θα πραγματοποιηθούν οι σταθμεύσεις των Σ.Σ Γαλλικός, Πεδινό, Μεταλλικό, Χέρσος, Στρυμώνας, Σιδηρόκαστρο, Σκοτούσα).

Φλώρινα – Θεσσαλονίκη

  • 30/04/2022: Η αμαξοστοιχία 85 θα πραγματοποιηθεί με τρένο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα. Στο τμήμα Έδεσσα – Φλώρινα η αμαξοστοιχία 85 θα εκτελεστεί με λεωφορείο.
  • 30/04/2022: Η αμαξοστοιχία 3742 καταργείται.

Αθήνα – Χαλκίδα

  • 30/04/2022: Η αμαξοστοιχία 2534 θα πραγματοποιηθεί με τρένο στο τμήμα Αθήνα – Οινόη. Στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (Δεν θα πραγματοποιηθεί η στάθμευση του Σ.Σ ‘Αγ. Γεώργιος Χαλκίδας).
  • 30/04/2022: Η αμαξοστοιχία 2539 (Χαλκίδα – Οινόη) θα εκτελεστεί με λεωφορείο.

Λειανοκλάδι – Στυλίδα

  • Θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα λεωφορεία (11526, 11527, 11528, 11529, 12520, 12521, 14520, 14521).

Πειραιάς-Κιάτο

  • 30/04/2022: Η αμαξοστοιχία 2302 καταργείται. H αμαξοστοιχία 2304 θα εκτελεστεί με 2 λεωφορεία (Θα πραγματοποιηθούν μόνο οι σταθμεύσεις Πειραιάς, Αθήνα, Κάτω Αχαρναί, Λιόσια, Μέγαρα, Κόρινθος, Κιάτο).

Επισημαίνεται ότι, για επιβάτες που ταξιδεύουν σε τραίνα με κράτηση θέσης ή λεωφορεία που έχουν καταργηθεί την 1η Μαΐου, μπορούν να ταξιδέψουν με το εισιτήριό τους την 2α Μαΐου στο ίδιο τραίνο ή λεωφορείο και θέση. Αν επιθυμούν αλλαγή ή ακύρωση του εισιτηρίου, πρέπει να απευθυνθούν σε εκδοτήριο πριν το ταξίδι τους. Οι υπόλοιπες επιβατικές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και τα λεωφορεία που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του Δικτύου καταργούνται.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτομαγιά: Πώς θα κυκλοφορήσουν τα ΜΜΜ – Τα δρομολόγια σε μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

Πώς ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια, τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

Μετά τις διακοπές του Πάσχα οι εκπαιδευτικές μονάδες θα ανοίξουν με νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ειδικότερα:

Στα σχολεία:
  • Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.
  • Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022.)
Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου:

Οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου:
  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
  • Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στον γενικό πληθυσμό:
  • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.
  • Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
  • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από τη λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. - Ε.Β.Π. συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου. (Αντίστοιχα, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, οι δηλώσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο εξακολουθούν να γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.)

  • Οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τρίτη. (Ειδικά για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τετάρτη.)
  • Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο.
  • Πλέον, οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, λόγω της άρσης των υποχρεωτικών τακτικών ελέγχων τους.
  • Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των ανωτέρω εκπαιδευτικών δομών και η πρόσβαση στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, εξετάσεις, ορκωμοσίες, συνέδρια, εστιατόρια, κυλικεία, γυμναστήρια) ευθυγραμμίζονται με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν γενικά, επομένως δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους.
  • Ελεύθερη είσοδος επισκεπτών στις φοιτητικές εστίες.
  • Διατήρηση της υφιστάμενης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια, τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος"

Επανέρχεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας

Ύστερα από 21 χρόνια, η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας γίνεται πραγματικότητα, καθώς στις 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ταξίδι του M/V Daleela, από το λιμάνι της Λεμεσού, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα υπηρεσία που έθεσε ως στόχο το Κυπριακό υφυπουργείο Ναυτιλίας, στο πλαίσιο 35 δράσεων για την κυπριακή ναυτιλία.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Κύπριος Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής, υλοποιεί μια δέσμευση για εναλλακτική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη».

Υπενθυμίζοντας ότι το τελευταίο ταξίδι είχε γίνει στις 8 Οκτωβρίου 2001 με το πλοίο Salamis Star, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι από τον ερχόμενο Ιούνιο οι συμπολίτες μας, αεροφοβικοί, φοιτητές, αυτοί που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα ή ποδήλατο ή να μεταφέρουν καταδυτικό εξοπλισμό και όλοι οι Κύπριοι πολίτες, θα έχουν πλέον την ευκαιρία για μια εναλλακτική συνδεσιμότητα και μετάβαση στην Ελλάδα, δια θαλάσσης το πρώτο ταξίδι του M/V Daleela, από το λιμάνι της Λεμεσού, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα υπηρεσία που έθεσε ως στόχο το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, στο πλαίσιο 35 δράσεων για την Κυπριακή Ναυτιλία.

Το επιβατικό οχηματαγωγό M/V Daleela, είναι κατασκευής του 1991 με μεταφορική ικανότητα 400 ατόμων, διαθέτει 38 καμπίνες 1ης κλάσης για 110 επιβάτες, 68 καμπίνες 2ης κλάσης για 180 επιβάτες και 110 αεροπορικές θέσεις, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει πέραν των 100 οχημάτων.

Για μονή διαδρομή, η καμπίνα VIP κοστολογείται σε €50 ευρώ το άτομο, το μονόκλινο 1ης κλάσης €30 το άτομο, το δίκλινο 1ης κλάσης €25 και το τετράκλινο 1ης κλάσης €20 το άτομο. Στα €10 είναι το κόστος μονής διαδρομής, ανά άτομο, για καμπίνα 2ης κλάσης, ενώ το αεροπορικό κάθισμα κοστολογείται στα €8. Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται οι φόροι και τα λιμενικά τέλη που ανέρχονται σε €30,21 το άτομο (για μονή διαδρομή). Για παιδιά 4-12 ετών το κόμιστρο είναι €5 για μονή διαδρομή και δωρεάν για παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών, ενώ οι φόροι και τα λιμενικά τέλη και στις δυο περιπτώσεις είναι €23.06σ.

Όσον αφορά στα οχήματα (μέχρι 5 μέτρα), για μονή διαδρομή το κόστος μεταφοράς είναι €60 και οι φόροι και λιμενικά τέλη €41,72 ενώ για μοτοσικλέτες το κόστος είναι €30, με τους φόρους και λιμενικά τέλη να διαμορφώνονται στα €32,96σ. Με απόφαση της εταιρείας δεν θα υπάρχει χρέωση για μεταφορά ποδηλάτων, πέραν από 47 λεπτά για μονή διαδρομή, που αφορά φόρους και λιμενικά τέλη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επανέρχεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας"

Κορωνοϊός: 7.463 νέα κρούσματα και 34+7 θάνατοι από Covid 19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.463.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.317.425 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48,9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 237, ενώ καταγράφονται εκ των υστέρων και επτά ακόμη θάνατοι στο σύστημα. Από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2, ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 122.213 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Εγιναν 179.536 τεστ, τα 14.149 μοριακά και τα 165.387 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα ήταν 4,16% έναντι 5,11% χθες, με 148 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 2.728 στην Αττική (2.862 χθες)
  • 749 στη Θεσσαλονίκη (850 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 333 από την Ανατολική Αττική (379 χθες).
  • 431 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (459 χθες).
  • 129 από τη Δυτική Αττική (120 χθες).
  • 346 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (367 χθες).
  • 729 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (735 χθες).
  • 342 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (360 χθες).
  • 313 από τον Πειραιά (355 χθες).
  • 105 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (87 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 1 στο Άγιο Όρος
  • 176 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 4 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 92 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 59 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 76 στην ΠΕ Άρτας.
  • 186 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 84 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 26 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 59 στην ΠΕ Δράμας.
  • 81 στην ΠΕ Έβρου.
  • 172 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 10 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 20 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 118 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 91 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 178 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 7 την ΠΕ Θάσου.
  • 28 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 46  στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 7 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 114 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 69 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 47 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 70 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 5 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 23 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  • 85 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 14 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 30 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 58 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 118 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 11 στην ΠΕ Κω.
  • 62 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 191 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 94 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 67 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 23 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 6 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 122 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 152 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 30 στην ΠΕ Μήλου.
  • 8 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 36 στην ΠΕ Νάξου.
  • 46 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 19 στην ΠΕ Πάρου.
  • 63 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 115 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 65 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 35 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 10 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 106 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 7 στην ΠΕ Σάμου.
  • 118 στην ΠΕ Σερρών.
  • 16 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 28 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 114 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 111 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 21 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 18 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 57 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 99 στην ΠΕ Χανίων.
  • 48 στην ΠΕ Χίου.

152 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (149 προχθές).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.114 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 244 από 260 χθες (63,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 129 (52,87%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 115 (47,13%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.607 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 180 (ημερήσια μεταβολή -5,76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 174 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 7.463 νέα κρούσματα και 34+7 θάνατοι από Covid 19"

Είδη πολυτελείας από τη Δύση φτάνουν ανενόχλητα στη Ρωσία

Παρά τις δυτικές κυρώσεις και την αποχώρηση εκατοντάδων δυτικών εταιρειών από τη Μόσχα, τα είδη πολυτελείας για τη ρωσική ελίτ εξακολουθούν να καταφτάνουν μέσω…Καζακστάν, όπως αποκαλύπτει η ιταλική ιστοσελίδα ilfattoquotidiano.

«Η φήμη κυκλοφορεί στους κύκλους της μόδας εδώ και εβδομάδες και από εκεί, μέσα από ανώνυμα δημοσιεύματα, έπεσε στην προσοχή της υπηρεσίας ελέγχου Copasir που είναι υπεύθυνη για την έρευνα και την εξακρίβωση», γράφει η ιταλική ιστοσελίδα, επικαλούμενη επίσημη πηγή που ζητά να παραμείνει ανώνυμη.

«Βασικά, αντί να αποστέλλονται απευθείας σε έναν εισαγωγέα στη Μόσχα , ο τρόπος παράκαμψης των κανόνων που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία περιλαμβάνει την αποστολή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καζακστάν  που συνορεύει με τη Ρωσία. Από εκεί τα είδη πολυτελείας  μπορούν να φτάσουν σε μια μπουτίκ στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες της ρωσικής άρχουσας τάξης και της ανώτερης αστικής τάξης, εκείνων που στοχεύουν δηλαδή, οι κυρώσεις».

Βλέπουμε λοιπόν μπουτίκ σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο ή στις όχθες του ποταμού Νέβα στην Πετρούπολη, να συνεχίζουν να πουλάνε ιταλικά ρούχα και αξεσουάρ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για καταστήματα franchise που είναι εφοδιασμένα με τις συλλογές άνοιξη-καλοκαίρι 2022 πριν από την έναρξη του πολέμου, χωρίς η σύμβαση να επιτρέπει στην ιταλική μάρκα να απαιτεί την απόσυρσή τους .

Για παράδειγμα, αυτή είναι η περίπτωση εμπορικών σημάτων όπως Salvatore Ferragamo, Brunello Cucinelli, Zegna, οι οποίες μετά τις 24 Φεβρουαρίου αποφάσισαν να σταματήσουν τις αποστολές και να κλείσουν οποιαδήποτε ιδιόκτητα καταστήματα χωρίς να περιμένουν τις κυρώσεις. Τα καταστήματα όμως συνεχίζουν να έχουν φωτισμένες ταμπέλες στα ρωσικά εμπορικά κέντρα. Ιταλοί κατασκευαστές υποδημάτων πολυτελείας αποφάσισαν μάλιστα να συμμετάσχουν στην έκθεση Obuv Mir Kozhi στη Μόσχα: «Για εμάς - εξήγησαν - η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 70% της αγοράς και τον Φεβρουάριο είχαμε τα πάντα έτοιμα για παράδοση».

Απλή διαδικασία

Όσοι εμπλέκονται σε αυτό το εμπόριο, ξεκινούν τις αποστολές στο Καζακστάν, συμπληρώνοντας απλά μία φόρμα που πρέπει να παραδοθεί στον μεταφορέα. Εκεί δηλώνουν ότι «τα εμπορεύματα επιτρέπονται για εξαγωγή, διαμετακόμιση και εισαγωγή σύμφωνα με τους κανόνες ΕΕ », επομένως δεν υπόκειται σε κυρώσεις και ότι «ο προορισμός και τελική χρήση είναι στο Καζακστάν».

Η δικηγόρος Σάρα Αρμέλα, του νομικού γραφείου Armella & Associati και πρόεδρος της τελωνειακής επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, λέει ότι «αυτός ο τριγωνισμός που αποσκοπεί στην παράκαμψη των κυρώσεων ,είναι παράνομος και όσοι συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν, κινδυνεύουν με ποινές όπως φυλάκιση από δύο έως έξι χρόνια ή πρόστιμο από 25.000 έως 250.000 ευρώ.

Σήμερα υπάρχουν συστήματα παρακολούθησης εμπορευμάτων και συνεργασιών μεταξύ των διαφόρων τελωνειακών αρχών, τα οποία, αν όχι αμέσως, θα μπορούσαν κάποια μέρα να μας επιτρέψουν να ανακαλύψουμε τέτοιες παραβάσεις χωρίς μεγάλη δυσκολία. Άλλωστε, δεν θα ήταν δύσκολο να παρατηρήσουμε μια ασυνήθιστη ροή αγαθών σε ορισμένες χώρες».

Αλλά πέρα ​​από τις διαβεβαιώσεις της Αρμέλα, φαίνεται δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι οι μορφές συνεργασίας μεταξύ των τελωνειακών αρχών θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον έλεγχο των αποστολών.  Η ιταλική τελωνειακή  υπηρεσία παραδέχεται μάλιστα ότι «είναι πολύ περίπλοκο να πραγματοποιηθεί πλήρης παρακολούθηση των εμπορευμάτων στις διάφορες χώρες», ή να κατανοήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τι πραγματικά συμβαίνει όταν φτάσουν στη χώρα προορισμού που έχει δηλωθεί στην Ιταλία. Μια δυσκολία που ισχύει όχι μόνο για χώρες όπως το Καζακστάν, αλλά και για άλλες.

Εύκολος ο «τριγωνισμός»

Ότι ο «τριγωνισμός», γενικά, δεν είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, επιβεβαιώνεται στην  «ilfattoquotidiano.it» από άλλη πηγή που συνεργάζεται στενά με υποκαταστήματα ιταλικών εμπορικών σημάτων στην Κίνα εδώ και χρόνια: «Έχω δει συχνά προγράμματα αυτού του τύπου να χρησιμοποιούνται για να φτάνουν τα είδη πολυτελείας, πληρώνοντας χαμηλότερους δασμούς από αυτούς που οφείλονται για απευθείας αποστολές στο Πεκίνο», λέει  η πηγή υπό την εγγύηση της ανωνυμίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες έχει προγραμματιστεί στο Παρίσι ένα συνέδριο μεταξύ διαφόρων τελωνειακών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπεραστούν ορισμένα προβλήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με την κοινή χρήση βάσεων δεδομένων.

Αλλά δεν υπάρχουν μόνο παράνομοι τρόποι εξαγωγής. Τα προϊόντα πολυτελείας υπό κυρώσεις θα μπορούσαν στο μέλλον να φθάνουν στη Ρωσία και μέσω των "παράλληλων εισαγωγών" που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη Μόσχα για ορισμένα είδη : εισαγωγές χωρίς την άδεια του κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων, δηλαδή της εταιρείας εξαγωγής.

Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, αυτή τη στιγμή η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταρτίσει κατάλογο με μάρκες υψηλής μόδας που εισάγονται με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Μια λύση που ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους για τη Μόσχα, όπως αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti: Θα κατακλυστεί η ρωσική αγορά  από πλαστά επώνυμα ενδύματα από ανεπίσημους λιανοπωλητές, επί των οποίων οι μητρικές εταιρείες δεν θα έχουν κανέναν έλεγχο.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Είδη πολυτελείας από τη Δύση φτάνουν ανενόχλητα στη Ρωσία"

Σαϊντού Καμαρά: Παραμένει στην Ελλάδα – Δεκτό το αίτημά του από την Αρχή Προσφύγων

«Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του μαθητή Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος μετέχει της ελληνικής παιδείας, να γίνει η Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και ανθρωπισμού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου έγινε μετά τη θετική απόφαση της Αρχής Προσφυγών για τον μαθητή από τη Γουινέα, Σαϊντού Καμαρά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αίτηση ασύλου του έγινε δεκτή σήμερα από τη δευτεροβάθμια Αρχή Προσφυγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σαϊντού Καμαρά, τον νεαρό πρόσφυγα που κινδύνευε με απέλαση.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε το προσωπικό ενδιαφέρον που έχει για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ενημέρωσε τον μαθητή για τις κινήσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και την απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον με βάση τις εισηγήσεις του Τμήματος Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019.

Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα μόνος του το Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών και αρχικά έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas. Μόλις εγκαταστάθηκε στη χώρα, άρχισε να πηγαίνει στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και να περνάει με επιτυχία τις τάξεις, αριστεύοντας στα μαθήματα και βρήκε νέα στέγη σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών.

Παρόλα αυτά, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα να απειληθεί με απέλαση μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ενώ είχε λάβει την υποστήριξη του σχολείου του.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαϊντού Καμαρά: Παραμένει στην Ελλάδα – Δεκτό το αίτημά του από την Αρχή Προσφύγων"

Δ. Βερβεσός στο Πρώτο: Απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για τη μονομερή ρήτρα αναπροσαρμογής – Πρέπει να πληρώσουμε το ρεύμα (audio)

«Οι καταναλωτές που έχουν υπογράψει νέα συμβόλαια με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία προβλέπουν ρήτρες αναπροσαρμογής, οφείλουν να τις πληρώσουν. Αυτοί  που δεν έχουν υπογράψει, έχουν παλαιά συμβόλαια και τους επιβλήθηκαν μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίησή τους, οφείλουν να πληρώνουν οπωσδήποτε το ρεύμα και κατά τα λοιπά για το κομμάτι της ρήτρας αναπροσαρμογής πρέπει να το διεκδικήσουν δικαστικώς», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ΄ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

«Επειδή όμως δικαστικά αυτά τα πράγματα στην πατρίδα μας κρατάνε 2 και 3 χρόνια, προκειμένου να αποφευχθεί η μακρόχρονη, κοστοβόρος και χρονοβόρος ταλαιπωρία του πολίτη σε δικαστικές διαδρομές που είναι πολύ ταλαιπωριακού τύπου, θα πρέπει να λυθεί το θέμα με νομοθετική παρέμβαση. Αν δεν λυθεί ή μέχρι να λυθεί από την κεντρική διοίκηση, από την Πολιτεία, πρέπει να πούμε στον κόσμο να μην πηγαίνει στα δικαστήρια αν η ρήτρα αφορά οικιακή κατανάλωση, γιατί αυτό το θέμα θα το λύσουν οι συλλογικές αγωγές των Καταναλωτικών Οργανώσεων που έχουν ήδη κατατεθεί και θα εκδικαστούν το επόμενο διάστημα», επισήμανε.

«Το πρόβλημα θα παραμείνει κυρίως στις επιχειρήσεις και στους επιτηδευματίες που δεν καλύπτονται από το δίκαιο προστασίας καταναλωτή. Αυτοί αναγκαστικά θα υπαχθούν σε διαδικασίες δικαστικής προσφυγής κατά της ρήτρας και ταυτόχρονα και προσωρινής δικαστικής προστασίας, γιατί το μεγάλο πρόβλημα που βρίσκεται προ των πυλών είναι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα βρεθούν σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση ειδικά αν είναι επιχειρηματίες ή επιτηδευματίες και πρέπει να πάνε στα δικαστήρια», διευκρίνισε.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει ήδη μια απόφαση Πρωτοδικείου για μια ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη, για την οποία το δικαστήριο διέταξε να μην κοπεί το ρεύμα, ενώ αναμένεται η έκδοση άλλης μιας ή άλλων δυο αποφάσεων για επιχειρήσεις στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν εκδοθεί απόφαση που θα καλεί τον καταναλωτή να πληρώσει τη ρήτρα μετά από 2 χρόνια, «θα του ζητηθούν αναδρομικά τα χρήματα, αν έχει προσφύγει με αγωγή θα είναι εντόκως, καθώς εάν δεν υπάρχει αγωγή δεν είναι έντοκη η απαίτηση».

«Θα παρέμβουμε σε όλες τις δίκες που θα κάνουν οι Ενώσεις Καταναλωτών για να τις στηρίξουμε χωρίς να επιβαρύνουμε κανέναν και ταυτόχρονα θα διανείμουμε σε όλους τους συναδέλφους σχέδια αγωγών και ενημερωτικά σημειώματα με τα οποία θα μπορούν να υπερασπίζονται τους εντολείς τους», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «προφανώς δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε δωρεάν 50.000 ή 100.000 που ενδεχομένως θα θελήσουν να πάνε στα δικαστήρια, καθώς αυτό ξεφεύγει από τις δυνατότητές μας».


Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι «ένας περίεργος, δύσκολος και γριφώδης αλγόριθμος που προσπαθεί να μετακυλήσει τον καταναλωτή το κόστος αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προέρχεται όχι από την αύξηση του κόστους παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά από την αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας, στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας που υπάρχει και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ακόμη και φίλοι μου μαθηματικοί τους οποίους συμβουλεύτηκα δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν τη λειτουργία του αλγόριθμου, πόσο μάλλον ο τελικός καταναλωτής που δεν καταλαβαίνει αν αυτό που πληρώνει είναι η αύξηση τις τιμής του φυσικού αερίου ή κάτι άλλο που δεν μπορεί να το κατανοήσει. Απλώς βλέπει τον λογαριασμό, τον πιάνει μια “ηλεκτροπληξία” και εκεί πλέον “τρελαίνεται”».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, διευκρίνισε ότι υπάρχουν διάφορα συμβόλαια. «Υπάρχουν συμβόλαια σταθερού τιμολογίου παλαιού τύπου στα οποία η ρήτρα δεν υπήρχε ή αν υπήρχε ήταν στα ψιλά γράμματα. Υπάρχουν συμβόλαια σταθερού επίσης τιμολογίου διετούς διάρκειας στα οποία χωρίς σπουδαίο λόγο αναπροσαρμόστηκε η ρήτρα. Οι πιο πολλοί καταναλωτές που είχαν παλιά τιμολόγια, είδαν ξαφνικά μια ειδοποίηση σε έναν λογαριασμό σε ψιλά ή λιγότερο ψιλά γράμματα για τα οποία χρειαζόσουν ή γυαλιά πρεσβυωπίας ή μεγεθυντικό φακό και μετά τους ήρθε ένα υπέρογκο ποσό με τον επόμενο λογαριασμό. Είναι προφανές ότι σε αυτά τα παλαιά συμβόλαια, οι ρήτρες πάσχουν σοβαρών νομικών προβλημάτων σε σχέση με την παραβίαση των γενικών όρων συναλλαγών, δηλαδή την προηγούμενη ενημέρωση του καταναλωτή, τη δυνατότητα καταγγελίας της συμβάσεως κλπ. Αυτά τα προβλήματα δεν εντοπίζονται στα καινούργια συμβόλαια όπου εκεί πράγματι οι πάροχοι έδωσαν τους καταναλωτές να υπογράψουν συμβόλαια με εμφανείς ρήτρες. Εκεί τα προβλήματα είναι πιο σοβαροί για τους ανθρώπους που έχουν αποδεχθεί και έχουν υπογράψει τις ρήτρες», υπογράμμισε.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Βερβεσός στο Πρώτο: Απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για τη μονομερή ρήτρα αναπροσαρμογής – Πρέπει να πληρώσουμε το ρεύμα (audio)"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία στέλνει εμπειρογνώμονες για εγκλήματα πολέμου

Εμπειρογνώμονες στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου. Η πρώτη ομάδα αναμένεται να φθάσει στην Πολωνία στις αρχές Μαΐου.

Η Ουκρανία λέει ότι ερευνά περίπου 7.500 πιθανά εγκλήματα πολέμου και τουλάχιστον 500 υπόπτους έπειτα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και η Βρετανία είναι διατεθειμένη να την βοηθήσει.

“Η Ρωσία έχει φέρει την βαρβαρότητα στην Ουκρανία και έχει διαπράξει άθλιες ωμότητες, ανάμεσά τους και εις βάρος γυναικών. Η βρετανική τεχνογνωσία θα βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στο να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του το καθεστώς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν”, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η ανακοίνωση για την αποστολή εμπειρογνωμώνων συμπίπτει με την επίσκεψη της υπουργού στη Χάγη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), δικαστή Πιοτρ Χοφμάνσκι, και με τον ολλανδό ομόλογό της Γούπκε Χέκστρα.

“Η ομάδα ειδικών θα βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση στην διαδικασία συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων και δίωξης εγκλημάτων πολέμου και θα περιλαμβάνει ειδικούς σε θέματα σεξουαλικής βίας που συνδέονται με πολέμους”, αναφέρει ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία στέλνει εμπειρογνώμονες για εγκλήματα πολέμου"

Κ. Μητσοτάκης: Σύντομα το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την ενέργεια – Συνάντηση την Τρίτη με ηγέτες Βαλκανικής

H ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο των ενεργειών της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 3 Μαΐου, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

«Στην τελευταία μας ψηφιακή συνεδρίαση, γιατί καθώς αίρονται σταδιακά και οι τελευταίοι περιορισμοί της πανδημίας, το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο -μετά από παραπάνω από δύο χρόνια- θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των μελών του.

Το σημερινό, πάντως, γίνεται στη σκιά των νέων ρωσικών εκβιασμών με αιχμή τη διακίνηση του φυσικού αερίου. Δεν έχω να πω πολλά. Σε ό,τι μας αφορά, δύο μόνο σχόλια: πρώτον, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και δεύτερον, οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Αν χρειαστεί, στη συνέχεια, θα κάνουμε και μια πιο αναλυτική συζήτηση με παρέμβαση του Υπουργού Ενέργειας.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ήδη συνδράμουμε τη φίλη, γείτονα Βουλγαρία, ενώ την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά.

Πολύ σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης». Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας. Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, μάς απασχολεί ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εμείς αναπτύσσουμε και δρομολογούμε, όπως το έχουμε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, τις δικές μας εθνικές δράσεις. Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα.

Από τη Δευτέρα -όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει- ο κατώτατος μισθός, η βασική αμοιβή, αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα. Από τα 663 ευρώ πηγαίνει στα 713 ευρώ. Σε συνδυασμό με την πρώτη δόση, του Ιανουαρίου, είναι μια αύξηση της τάξης του 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ουσιαστικά δίνουμε στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έναν επιπρόσθετο 15ο μισθό τον χρόνο.

Είναι μία πολύ σημαντική αύξηση, μια κίνηση στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων. Ένα μήνυμα ότι η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας και ένας δίκαιος τρόπος να επιμερίζεται το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους συμπολίτες μας.

Ανάλογα, φυσικά, αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας, όπως και όλη η μισθολογική κλίμακα. Επίσης, να θυμίσω ότι τον Ιούνιο ακολουθεί νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Και επιμένω πολύ -και θέλω και εσείς να το κάνετε- στις συγκεκριμένες πολιτικές μας, γιατί τις θεωρώ σφραγίδες της κοινωνικής μας πολιτικής. Δεν δίνουν λύσεις στις ανάγκες όλων των πολιτών, καταδεικνύουν όμως τη δική μας συστηματική προσπάθεια να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχει η χώρα.

Είναι, προφανώς, μέτρα τα οποία διαδέχονται άλλες ελαφρύνσεις, ισχύουν παράλληλα και με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα. Είναι μέτρα τα οποία βρίσκουν ανταπόκριση, αν σκεφτείτε ότι μέσα σε 48 μόλις ώρες, πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας μπήκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Fuel Pass.

Θα το ξαναπώ: είναι μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις, μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις. Γιατί αυτή η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

Σε εθνικό όμως επίπεδο εμείς στήνουμε τα δικά μας αναχώματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός των τιμών δεν αντιμετωπίζεται, σε καμία περίπτωση, με «πληθωρισμό εντυπώσεων». Αλλά μόνο με επιλογές οι οποίες είναι συνετές και αποτελεσματικές.

Κλείνω, λοιπόν, αυτή τη σύντομη αναφορά μου στην επικαιρότητα με τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. Χωρίς ποτέ να κρύβουμε τα εμπόδια της συγκυρίας, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά εξαντλώντας τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας.

«Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε»: αυτά είναι τρία ρήματα που πρέπει να διαπερνούν την καθημερινότητά μας. Το πρώτο θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι μία αναλυτική παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εντός του 2022, που θα δώσουν σε όλους μας μια καλύτερη εντύπωση και μία καλύτερη εικόνα για τα πραγματικά περιθώρια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για την άσκηση τέτοιων πολιτικών.

Έχουμε μία πλούσια ατζέντα στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουμε 11 θέματα. Θα ήθελα να αναφερθώ ενδεικτικά σε δύο πολύ σημαντικά.

Το πρώτο λύνει ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα από το 1929. Κανένας νόμος μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το ρυθμίσει. Αναφέρομαι στο σύνθετο ζήτημα των δημοσίων ακινήτων τα οποία κατά καιρούς έχουν καταπατηθεί. Μιλάμε για 90.000 περιπτώσεις, για το 92% των δημοσίων ακινήτων που επί δεκαετίες έχουν γίνει, σπίτια, κτήματα, επαγγελματικές στέγες πολιτών. Αυτοί πλέον θα μπορούν να τα εξαγοράσουν, αποκαθιστώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα με το τίμημα και τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Και όλα αυτά, βεβαίως, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες κοινωνικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως το ακανθώδες ζήτημα που αφορά πάρα πολλές γυναίκες, πάρα πολλά ζευγάρια: το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και με το νέο και εξαιρετικά καινοτόμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, εκσυγχρονίζεται και στη χώρα μας, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις, το πλαίσιο το οποίο διέπει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Για παράδειγμα, αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, ιδρύεται επίσημη τράπεζα γενετικού υλικού. Κυρίως όμως, με τις νέες ρυθμίσεις θεραπεύονται δεκάδες δυσλειτουργίες οι οποίες είχαν καταγραφεί στα διάφορα στάδια αυτής της κρίσιμης διαδικασίας και ταλαιπωρούσαν αφόρητα γυναίκες αλλά και ζευγάρια που επέλεγαν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκειμένου να κάνουν οικογένεια.

Όπως διαπιστώνετε, έχουμε πολλά να πούμε και ακόμα περισσότερα να κάνουμε, την ώρα που η αντιπολίτευση ασχολείται πότε με μύθους της καταστροφολογίας και πότε με παραμύθια, στα οποία πρωταγωνιστούν βασιλιάδες, πρίγκιπες, δράκοι. Ούτε το ψέμα, ούτε και η γελοιότητα -βλέπετε- έχουν όρια.

Εμάς, όμως, μάς περιμένει πολλή δουλειά, για τα προβλήματα τα οποία αφορούν όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Ελπίζω όλοι να πήρατε δυνάμεις τις λίγες ελεύθερες μέρες που είχαμε, τις μέρες της Λαμπρής. Ανανεώσαμε τις αντοχές μας, οπότε στα «χρόνια πολλά» να προσθέσω και την «καλή δύναμη», για να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Σύντομα το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την ενέργεια – Συνάντηση την Τρίτη με ηγέτες Βαλκανικής"

Πούτιν και Ζελένσκι προσκλήθηκαν στην G20 στην Ινδονησία

Την είδηση μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σύμφωνα με αυτήν, τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έλαβαν πρόσκληση για την Σύνοδο των G20 στην Ινδονησία. 

Η Σύνοδος των G20 θα γίνει τον Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας. Αρχικά, υπήρχε η σκέψη να μην κληθεί η Ρωσία αλλά η Ινδονησία που είναι η οικοδέσποινα χώρα επέμεινε να μην γίνει η Σύνοδος G19.

Και ενώ ο Πούτιν θέλει να μεταβεί στην Σύνοδο, παραμένει αμφίβολο αν θα δεχθούν να παραβρεθούν άλλοι ξένοι ηγέτες στον ίδιο χώρο με έναν άνθρωπο που έχει αιματοκυλήσει μια ολόκληρη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν αποχώρησε από την σύνοδο των ομολόγων της της G20 μαζί με τον Βρετανό και Καναδό υπουργό Οικονομικών όταν άρχισε η ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης του Ρώσου υπουργού Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν και Ζελένσκι προσκλήθηκαν στην G20 στην Ινδονησία"

Eurostat: Άλμα στο 9,4% του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Σε νέα υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Ο δείκτης στην Ελλάδα έκανε άλμα στο 9,4% τον Απρίλιο, από 8% τον Μάρτιο και 7,2% τον Φεβρουάριο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία που κατέγραψαν τον Απρίλιο πληθωρισμό άνω του 10%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται διψήφια άνοδος στο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ (10 Μαΐου). Ο  δείκτης έχει διαφορετική στάθμιση (με βάση τα ελληνικά δεδομένα κατανάλωσης). Αντιθέτως ο εναρμονισμένος της Eurostat βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει κοινός παρονομαστής. Υπενθυμίζεται πως ο «εθνικός» πληθωρισμός, δηλαδή ο γενικός δείκτης τιμών για τον μήνα Μάρτιο αυξήθηκε κατά 8,9%, έναντι 8% του εναρμονισμένου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δήλωσε ότι το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχουν πληγεί σημαντικά και «ροκανίζονται» από τον πληθωρισμό. «Σας προϊδεάζω ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι για μέσο πληθωρισμό που πιθανόν να υπερβεί και το 5,5% το 2022. Άρα μια παγκόσμια τάση αύξησης του πληθωρισμού επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας. Πιθανότατα χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά δεν είναι αντικείμενο πανηγυρισμού ή θριαμβολογίας ένας πληθωρισμός της τάξης του 5,5% ετησίως. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε (σ.σ. οι νέες προβλέψεις θα περιλαμβάνονται στον πολυετή προϋπολογισμό που είναι στο δρόμο για τις Βρυξέλλες).

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για φέτος, οι οποίοι θα αποτυπωθούν και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατίθεται στην Κομισιόν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε επίπεδο ευρωζώνης παρατηρείται μικρή συγκράτηση του δείκτη καθώς με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν στείλει προκύπτει άνοδο του δείκτη 7,5%, από 7,4% τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997.

Ενδεικτικό είναι ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέγραψε υψηλά 40 ετών και διαμορφώθηκε στο 7,8%, στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 8,3%, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψε σε σχέση με το Μάρτιο (8,2%). Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε σε νέα ύψη ρεκόρ, στο 5,4%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, τα στοιχεία δείχνουν πως οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας συνεχίζονται, αλλά και διαχέονται στα είδη διατροφής και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας. Στο 38% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Απρίλιο έναντι 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 3,8% ήταν στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 9,2% από 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Άλμα στο 9,4% του πληθωρισμού στην Ελλάδα"

Διακοπές ρεύματος λόγω χρεών: «Το έκοψαν σε 6.500 ανθρώπους» – Θύελλα για μια περίπτωση στη Λάρισα

Οι διακοπές ρεύματος εξελίσσονται σε μείζον θέμα λίγο μετά το Πάσχα. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί πληθαίνουν και ήδη υπάρχουν περισσότερες από 26.500 εντολές διακοπής ρεύματος…

Το πρόβλημα για τις διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που δεν έχουν αποπληρώσει τους λογαριασμούς τους, δείχνει να γιγαντώνεται. Οι σχετικές εντολές αυξάνονται καθημερινά και οι αντιδράσεις επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Με πολίτες να προσπαθούν να πετύχουν τον πολυπόθητο διακανονισμό, αλλά να μην τα καταφέρνουν πάντα. Λίγο μετά το φετινό Πάσχα, η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει εκρηκτική.

Εκτός λογικής μοιάζει το δράμα που ζει μία οικογένεια σε χωριό του δήμου Κιλελέρ στη Λάρισα, η οποία από χθες Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, ζει χωρίς ρεύμα στο σπίτι της, καθώς συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή της παροχής για οφειλές που αφορούν άλλη παροχή στο χωράφι.

Την καταγγελία έκανε χθες ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας την επανασύνδεση. Ωστόσο, τα αντανακλαστικά της πολιτείας αγνοούνται και όπως όλα δείχνουν, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα, ο 50χρονος αγρότης, πατέρας δύο παιδιών, αλλά και ο 85χρονος κατάκοιτος πατέρας του, θα περάσουν τριήμερο με κεριά!

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, από πλευράς παρόχου γίνεται επίκληση της σχετικής νομοθεσίας που προβλέπει τη διακοπή της παροχής όταν υπάρχουν οφειλές «στο ίδιο ΑΦΜ».

Συνολικά περισσότερες από 26.500 εντολές διακοπής ρεύματος έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες 20 ημέρες, λόγω της αδυναμίας εξόφλησης ή διακανονισμού των «φουσκωμένων» λογαριασμών. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο grtimes.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, «το 25% των καταναλωτών που έλαβαν προειδοποίηση για τη συγκεκριμένη εντολή, δεν έχει πλέον ρεύμα. Πρόκειται για περίπου 6.500 ανθρώπους».

Ο κ. Μανιάτης λέει ακόμη πως, είναι ορατός ο κίνδυνος οι συγκεκριμένοι αριθμοί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ενώ όπως επισημαίνει «δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ έως σήμερα αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε από τις αρχές του χρόνου. Και αυτό είναι κάτι που με φοβίζει».

Όπως, επίσης, αναφέρει ο ίδιος, «η μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι φέτος οι τιμές του ρεύματος είναι αυξημένες πάνω από 60%. Παλιότερα θα μπορούσε κάποιος να κάνει διακανονισμό, αλλά πλέον αυτό δεν γίνεται διότι ακόμη και η λύση του διακανονισμού δεν είναι εφικτή, καθώς τα ποσά  που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά είναι τα τεράστια. Γι’ αυτό και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου». Αποκαλύπτει δε πως «καθημερινά δεχόμαστε τηλέφωνα από ανθρώπους οι οποίοι ζητούν βοήθεια προκειμένου να μην μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπές ρεύματος λόγω χρεών: «Το έκοψαν σε 6.500 ανθρώπους» – Θύελλα για μια περίπτωση στη Λάρισα"

Πόλεμος στην Ουκρανία - Σολτς: «Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είναι επίθεση στη δημοκρατία»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί σε άρθρο του στην εφημερίδα «Die Welt» ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν που συνεχίζει το σφυροκόπημα στην Ουκρανία. Ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος θεωρεί ότι η ρωσική επίθεση στρέφεται σε οτιδήποτε διασφαλίζει τη δημοκρατία.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είναι επίθεση στη δημοκρατία.

«Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιδιώκει μόνο ως στόχο του την καταστροφή της Ουκρανίας. Ο πόλεμός του στρέφεται ενάντια σε οτιδήποτε διασφαλίζει τη δημοκρατία: την ελευθερία, την ισότητα ενώπιον του νόμου, την αυτοδιάθεση, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τονίζει ο Όλαφ Σολτς.

solts_welt Αντιθέτως, όπως λέει, οι δημοκρατικές χώρες του κόσμου εμφανίζονται αυτή τη στιγμή πιο ενωμένες απ' ότι εδώ και πολύ καιρό. «Αυτό δείχνει τι μας ενώνει ως δημοκρατίες: η πεποίθηση ότι ο νόμος πρέπει να θέτει όρια στην εξουσία», προσθέτει.

Για τον Γερμανό Καγκελάριο, «μόνο η δημοκρατία είναι ικανή να θέσει υπό έλεγχο τα προβλήματα του 21ου αιώνα».

Ο Όλαφ Σολτς επιτέθηκε επίσης με το... γάντι στις αυταρχικές κυβερνήσεις, όπως η Κίνα, οι οποίες, όπως υποστήριξε, χρησιμοποιούν τις πολιτισμικές τους διαφορές για να εξηγήσουν την πολιτική που ακολουθούν.

«Όποιος αρνείται την ύπαρξη κοινών ανθρώπινων αξιών δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Όποιος το κάνει ούτως ή άλλως είναι απλώς αδαής», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος υπενθυμίζοντας μάλιστα διδαχές του Κομφούκιου. «Ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος δίδαξε, μεταξύ άλλων, το εξής: «Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν».

Επιπλέον, ο Γερμανός Καγκελάριος υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σαφώς πιο αποτελεσματικά απ' ότι η Κίνα και η Ρωσία προβλήματα που προκαλεί ο καπιταλισμός, όπως η κλιματική αλλαγή. «Αυτό απαιτεί διεθνή συνεργασία, και οι Ευρωπαίοι το εφαρμόζουν στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες», είπε ο Σολτς. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Σολτς: «Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είναι επίθεση στη δημοκρατία»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδες για απομάκρυνση αμάχων από το Azovstal στην Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει σήμερα να απομακρύνει αμάχους που έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, οι οποίοι βρίσκονται μαζί με τους τελευταίους πολεμιστές της πόλης που πλέον το υπόλοιπο κομμάτι της έχει πέσει στα χέρια της Ρωσίας. 

“Σήμερα προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη, στο Κίεβο με τον Ζελένσκι ότι εντατικές συνομιλίες διεξάγονται για να καταστεί δυνατή η εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal, την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την Μαριούπολη.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε “κατ’ αρχήν” για ανάμειξη του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην εκκένωση του εργοστασίου Azovstal .

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη διατρέχουν “θανάσιμο κίνδυνο” εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών και των ανθυγιεινών συνθηκών. Το δημοτικό συμβούλιο περιγράφει επίσης ως “καταστροφική” την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων που αντιμετωπίζει η πόλη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδες για απομάκρυνση αμάχων από το Azovstal στην Μαριούπολη"

Ρουμανία: Δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία 5χρονο κορίτσι που διαγνώστηκε με οξεία ηπατίτιδα

Ένα κορίτσι 5 ετών που διαγνώστηκε με οξεία ηπατίτιδα στη Ρουμανία δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία και, σύμφωνα με το Digi24, θα μεταφερθεί στο κλινικό ινστιτούτο Fundeni. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Βουκουρέστι, στο νοσοκομείο παίδων «Grigore Alexandrescu». Οι γιατροί αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να αποφασίσουν, μετά από μια σειρά εξετάσεων, αν χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος.

Το 5χρονο κορίτσι είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας στη χώρα και βρίσκεται στο νοσοκομείο από τις αρχές του μήνα. Η κατάστασή της είναι σταθερή, αλλά δεν βελτιώνεται. Οι γιατροί έχουν δοκιμάσει νέες θεραπείες, αλλά δεν φαίνεται να αποδίδουν και για το λόγο αυτό εξετάζεται και η μεταμόσχευση ήπατος. Την Πέμπτη, η μητέρα της πήγε στο Ινστιτούτο Fundeni και έκανε εξετάσεις για να δει αν είναι συμβατή και αν μπορεί να δωρίσει ένα κομμάτι του ήπατος της στο κορίτσι. Το κορίτσι υποβλήθηκε σε επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και περιμένει τα αποτελέσματα.

«Αρχικά, οι εξετάσεις έδειχναν αρκετά άσχημα, αλλά η κατάσταση του κοριτσιού ήταν πολύ καλή, σε αντίθεση με τις εξετάσεις, μετά από τις οποίες, φυσικά, γίνεται αισθητή η βλάβη στο συκώτι. Πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς», δήλωσε στο Digi24 η Αντριάνα Πιστόλ, υφυπουργός Υγείας της Ρουμανίας.

Εν τω μεταξύ, άλλα δύο παιδιά στη Ρουμανία, ηλικίας 8 μηνών και 10 ετών αντίστοιχα, είναι επίσης ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 200 κρούσματα, το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στο μεταξύ έχουν επιβεβαιωθεί στην Ασία, την Ιαπωνία, την Αμερική και τον Καναδά. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και 16 ετών. Από τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν, τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε και άλλα 17 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ερευνάται πιθανή σχέση μεταξύ της μυστηριώδους ηπατίτιδας και του κορωνοϊού 

Οι συνήθεις ιοί που προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα -όπως οι ιοί της ηπατίτιδας Α, Β, C, D και Ε- δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να βρίσκεται στη μέση ένας αδενοϊός.

«Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν εκτεθεί σε αδενοϊούς από την αρχή, όπως συνήθως κάνουμε λόγω της πανδημίας. Γενικά, παίρνουμε αδενοϊούς από τους πρώτους μήνες της ζωής και αυτή η έλλειψη έκθεσης μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση σε ορισμένα όταν εκτεθούν. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν - και αυτό μελετάται, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις - ότι αν αυτά τα παιδιά είχαν προηγουμένως έναν κορωνοϊό, μπορεί να επηρεάστηκαν, να άφησε ένα σημάδι στο συκώτι τους ή να τα έκανε πιο ευαίσθητα σε αυτούς τους αδενοϊούς. Δεν είναι σαφές. Διερευνάται. Υπάρχουν πολύ, πολύ λίγες περιπτώσεις και πρέπει να πούμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια», εξήγησε στο Digi24 ο Μιρτσέα Ιλιέτσκου, ερευνητής στο Cambridge.

Το 5χρονο κορίτσι που επιβεβαιώθηκε με οξεία ηπατίτιδα στη Ρουμανία έχει αντισώματα κορωνοϊού, γεγονός που δείχνει, πράγματι, ότι κάποια στιγμή είχε μολυνθεί από τον ιό. «Κυκλοφορούν εκατοντάδες τύποι αδενοϊών. Συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις. Η πιθανότητα να πάρουμε ένα άτομο τυχαία και να το εξετάσουμε για αδενοϊό μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε θετικό αποτέλεσμα, οπότε η απλή παρουσία αδενοϊού σε αυτά τα παιδιά δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ότι θα ήταν η αιτία», λέει ο γιατρός Μάριους Γκεαντά.

Η ηπατίτιδα δεν είναι μια νέα ασθένεια, σύμφωνα με την Adriana Pistol, υφυπουργό Υγείας. Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα (περίπου 200 παγκοσμίως ) σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο λόγος είναι άγνωστος. Τέσσερα τέτοια κρούσματα αναφέρθηκαν στη Ρουμανία πριν από 2 χρόνια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρουμανία: Δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία 5χρονο κορίτσι που διαγνώστηκε με οξεία ηπατίτιδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news