facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Ξέσπασμα Ζόραν Ζάεφ για τη «μακεδονική» γλώσσα

Η μακεδονική γλώσσα είναι το παρελθόν μας, το παρόν και το μέλλον μας, έγραψε ο ηγέτης του SDSM, Ζόραν Ζάεφ στο λογαριασμό του στο FB, με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός κέντρου φροντίδας και διάδοσης της ‘μακεδονικής γλώσσας’ στο παλιό σχολείο «Ντίμιταρ Βλάχοφ» στο Λιομπόϊνο, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Fokus, επικαλούμενο την εφημερίδα των Σκοπίων «Σλόμποντεν Πέτσατ».

«Είμαι υπερήφανος που πέρσι ως επικεφαλής της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας καθιέρωσα την 5η Μαΐου ως Ημέρα της Μακεδονικής Γλώσσας, είμαι υπερήφανος σήμερα για την υπέροχη εκδήλωση στο Λιομπόϊνο, ως υποστηρικτής της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Κέντρου Προώθησης της Μακεδονικής Γλώσσας», έγραψε ο Ζάεφ.

Είπε ότι «όσο υπάρχουν Μακεδόνες που ζούνε σε αυτήν τη χώρα καθώς και σε άλλες χώρες στο κόσμο, θα υπάρχει η μακεδονική γλώσσα και όσο θα υπάρχει η μακεδονική γλώσσα θα υπάρχουν οι Μακεδόνες».

«Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα μου, η γλώσσα με την οποία μεγάλωσα και γνώρισα τον εαυτό μου, η γλώσσα με την οποία συνεχίζω να ζω. Αυτή είναι η γλώσσα των γονιών μου, η γλώσσα της μητέρας μου, η οποία ως δασκάλα εκπαίδευσε και μεγάλωσε γενιές μαθητών. Αυτή είναι η γλώσσα των παιδιών μου, όλων των παιδιών στη Βόρεια Μακεδονία, των μητέρων τους και του πατέρων τους, των παππούδων τους, είτε ζουν στην πατρίδα τους είτε σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου. Αυτή είναι η γλώσσα που γράφονται τα προσωπικά έγγραφα, πιστοποιητικά και διπλώματα», σημειώνει ο Ζάεφ.

Σε όλη αυτή την αναφορά, ήταν σαν να απαντούσε στη θέση που κρατά η Βουλγαρία με την άρνηση της σλαβομακεδονικής γλώσσας.

Κατέληξε ο Ζάεφ:

«Άπαξ δια παντός, οι Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα έχουν ενταχθεί στο θησαυροφυλάκιο των παγκόσμιων εθνών και γλωσσών και κανείς δεν έχει πιο διλήμματα, κανείς δεν την αμφισβητεί πια», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέσπασμα Ζόραν Ζάεφ για τη «μακεδονική» γλώσσα"

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με τοπικούς όμβρους στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και μετά το μεσημέρι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα βόρεια νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη"

Γιοχάνες Χαν για Ταμείο Ανάκαμψης: Ελπίζουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο, τα 750 δισ. δεν είναι πολύ μεγάλο ποσό

Το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία είναι πιθανό να εξασφαλίσει στήριξη από τα κράτη μέλη τον Ιούλιο, βοηθώντας το μπλοκ να αναδυθεί από την ύφεση μαζί, δήλωσε ο Επίτροπος για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την Παρασκευή για πρώτη φορά το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με μια πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη.

«Έχω πραγματικά αυτοπεποίθηση γιατί όλοι καταλαβαίνουν την επείγουσα ανάγκη», δήλωσε ο Χαν σε συνέντευξή του στο Reuters. «Μπορεί να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις, προσαρμογές, αλλά η γενική κατεύθυνση θα παραμείνει», προσέθεσε.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δανειστεί 750 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά έναντι υψηλότερων κρατικών εγγυήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Περίπου 500 δισεκατομμύρια θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ως δάνεια, για την ανάκαμψη οικονομιών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία – που χαρακτηρίζονται ως οι «Φειδωλοί Τέσσερις» – υποστηρίζουν ότι το ποσό του πακέτου είναι πολύ μεγάλο και επιθυμούν αυτές οι ενισχύσεις να λάβουν τη μορφή δανείων, όχι επιχορηγήσεων.

«Απαραίτητες οι επιχορηγήσεις, πρέπει να θεωρηθούν είδος επένδυσης»

Ωστόσο, ο Χαν τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η διάλυση της ενιαίας αγοράς των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου με ήδη μεγάλο χρέος δεν μπορούν να δανειστούν τόσο ώστε να βοηθήσουν τις οικονομίες τους όσο και οι βόρειες χώρες με χαμηλότερο χρέος. Η βραδύτερη ανάκαμψή τους θα δημιουργούσε επικίνδυνες οικονομικές αποκλίσεις.

«Αν η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά είναι πραγματικά μια ενιαία αγορά, αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι εθνικές οικονομίες πρέπει να ανακάμψουν, λίγο πολύ, την ίδια στιγμή... επομένως είναι αναγκαία η παροχή μέσω επιχορηγήσεων», είπε.

«Οι επιχορηγήσεις πρέπει να θεωρηθούν από τους ‘φειδωλούς’ ως ένα είδος επένδυσης για περισσότερη ανθεκτικότητα, για καλύτερες επιδόσεις, που τελικά είναι προς το συμφέρον όλων», δήλωσε ο Επίτροπος.

«Οι ‘φειδωλοί’ πρέπει να ενδιαφέρονται οι οικονομίες όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας να ανακάμψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε, σημειώνοντας ότι πολλές από τις εσωτερικές εξαγωγές της ΕΕ πηγαίνουν από τον βορρά προς το νότο.

Οι θέσεις Γαλλίας, Ισπανίας, Σουηδίας

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης χρειάζονται επιχορηγήσεις και όχι δάνεια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας για να αποφύγουν να μπουν σε μια μεγαλύτερη τρύπα χρέους.

Ωστόσο, ο Σουηδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διανεμηθεί μόνο με τη μορφή δανείων καθώς η χορήγηση επιχορηγήσεων θα ήταν «λάθος».

Από την πλευρά της, η Γαλλία ελπίζει για μια συμφωνία για το Ταμείο τον Ιούλιο, δήλωσε σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Νομίζω ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ της αποκαλούμενης Ομάδας Φειδωλών», είπε, διαβλέποντας «περιθώρια ελιγμών» στις διαπραγματεύσεις.

«Τα 750 δισ. δεν είναι πολύ μεγάλο ποσό»

Ο Χαν σημείωσε ότι η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής θα είναι μια αρχή, αλλά θα χρειαστεί μια δια ζώσης συνάντηση για να επιτευχθεί μια συμφωνία τέτοιας πολυπλοκότητας, όπως είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αυτό είναι κάτι που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και νομίζω ότι ελπίζουμε πως μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία», είπε.

Απέρριψε την κριτική ότι 750 δισεκατομμύρια για την ανάκαμψη της ΕΕ είναι πολύ μεγάλο ποσό, αναφέροντας τη Γερμανία - με τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ - η οποία από μόνη της έχει ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Επίτροπος κατέληξε λέγοντας ότι το καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςείναι να διασφαλίσει την ισότητα ευκαιριών ανάκαμψης για να διατηρήσει ανέπαφη την ενιαία αγορά. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιοχάνες Χαν για Ταμείο Ανάκαμψης: Ελπίζουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο, τα 750 δισ. δεν είναι πολύ μεγάλο ποσό"

Χανιά: Σουηδός βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό

Έπειτα από μία περίοδο χωρίς κρούσματα, ο κορωνοϊός επέστρεψε στην Κρήτη.

Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα από τη Σουηδία, ο οποίος είχε έρθει στο νησί λόγω της εργασίας του. Ο 20χρονος νοσηλεύεται στην μονάδα Covid-19 στο νοσοκομείο Χανίων, καθώς το επαναληπτικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε θετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, τα συμπτώματα που παρουσιάζει χαρακτηρίζονται ήπια.

Ζητούμενο τώρα παραμένει η διαδικασία της ιχνηλάτησης, καθώς ο νεαρός από τη Σουηδία λόγω της φύσης της εργασίας του σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών είχε έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο στα Χανιά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση της Τετάρτης είχαν ανακοινωθεί 55 νέα κρούσματα κοροναϊού, ένα εκ των οποίων είναι εισαγόμενο. Δεν είναι γνωστό, όμως, αν πρόκειται για τον νεαρό Σουηδό ή κάποιον άλλον τουρίστα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Σουηδός βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό"

Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, και την ερχόμενη Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του με τη δεύτερη ανάγνωση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργος Ζαββός, επανέλαβε πως οι φορείς των μικροπιστώσεων δεν θα είναι σαν τράπεζες, δεν δημιουργούν συστημικούς κινδύνους αντίστοιχους με αυτούς που δημιουργηθούν οι τράπεζες που έχουν καταθέσεις. Στην κριτική ότι αφήνονται «τρύπες» στο νομοσχέδιο για να εισέλθουν «δούρειοι Ίπποι» ως πάροχοι μικροχρηματοδοτήσεων, ο υφυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το αναληθέστερο», καθώς προβλέφθηκε να γίνεται ο έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος, που κρίθηκε ως ο καταλληλότερος οργανισμός για να αναλάβει αυτή την ευθύνη, μιας και έχει την προϊστορία, την τεχνογνωσία, την ικανότητα στελεχών και την εμπειρία, δεδομένου ότι ελέγχει φορείς της ίδιας υφής.

«Δημιουργούμε», τόνισε ο κ. Ζαββός, «ένα ευέλικτο πλαίσιο, το οποίο μας διασφαλίζει όμως πλήρως από οποιοδήποτε κίνδυνο μπορεί να προέλθει από ξέπλυμα χρήματος». Στην αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ο υφυπουργός, θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα δυσβάσταχτο και δρακόντειο νομικό πλαίσιο, που θα καταστρατηγούσε τελικά τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων.

Σχετικά με το γιατί επιλέχθηκε, αυτά τα ιδρύματα να έχουν μορφή ανωνύμων εταιρειών, ο υφυπουργός απάντησε λέγοντας πως το ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, επειδή έτσι είναι ευχερέστερος ο έλεγχός τους. Για το ύψος του κεφαλαίου εκκίνησης των 400.000 ευρώ, ανέφερε πως δεν ήταν μια «χρυσή τομή», αλλά μετά τη διαβούλευση πιστέψαμε πως είναι η καλύτερη επιλογή ποσού αυτή.

Σε ερωτήσεις βουλευτών, γιατί δεν συμπεριλήφθηκε το λεγόμενο feed and proper, ο υφυπουργός απάντησε αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησης, ενώ για τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων Αλληλέγγυας Οικονομίας, ανέφερε πως «εμείς θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο τους καλύπτει την συμμετοχή, όπως είναι διατυπωμένο. Εάν νομίζετε ότι δεν επαρκεί η διατύπωση αυτή, είμαστε ανοικτοί να το δούμε».

Σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, ο κ. Ζαββός ανέφερε πως «προφανώς και εφαρμόζονται και σε αυτό το νομοσχέδιο όλες οι διατάξεις περί προστασίας των καταναλωτών» και πρόσθεσε πως αρχικά «είχαμε βάλει άρθρα μέσα, που αναφέρονταν στην γενική γραμματεία Καταναλωτή, αλλά αφαιρέθηκαν μετά από συζήτηση που είχαμε με το υπουργείο Ανάπτυξης για δύο λόγους βασικούς. Πρώτον, γιατί σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, εδώ πρόκειται για πολύ μικρές οντότητες και η προστασία τους γίνεται βάσει των γενικών όρων συναλλαγών που είναι κάτι δεδομένο. Ως προς τα φυσικά πρόσωπα δε, οι μικροπιστώσεις δεν είναι καταναλωτικά δάνεια. Όμως είναι καταναλωτές, και προστατεύονται σε κάθε περίπτωση από τη νομοθεσία για την καταναλωτική πίστη».

Η πρόβλεψη της δυνατότητας σύνδεσης των παρόχων με τον «Τειρεσία», έγινε όπως εξήγησε ο υφυπουργός, για να μπορούν να δουν τα ιδρύματα αυτά την κατάσταση του αιτούντος και να σταθμίζουν τα κριτήρια καταλληλότητάς τους. Τέλος για το θέμα των εγγυήσεων, ο υφυπουργός επανέλαβε πως δεν μπορούν να απαιτηθούν εμπράγματες εγγυήσεις. Μπορεί, όμως να απαιτηθούν προσωπικές εγγυήσεις, όπως είναι η δυνατότητα κάποιου απλού εγγυητή.

Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια, ο κ. Ζαββός είπε πως με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου, «παρέχεται η δυνατότητα στους λεγόμενους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, να παραταθεί η διάρκεια επιβολής ορισμένων άρθρων των συμβάσεών τους. Δηλαδή δίνεται μια μορφή moratorium, ώστε λόγω της κρίσης να μην επιβληθούν τα αυστηρά κριτήρια τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Κι αυτό, καθώς υπάρχει πρόβλεψη, ότι αν ένας διαχειριστής δανείων μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα δεν επιτύχει τους στόχους, π.χ. το 20% των αναμενόμενων εισροών, το cash low, τότε υπάρχει μείωση κατά 20% της αμοιβής του. Λόγω όμως της κρίσης αυτής της περιόδου και παρά το γεγονός ότι ο "Ηρακλής" αυτήν τη στιγμή προχωρά -και παρ' όλες τις προβλέψεις εξαιρετικά καλά- όλες, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες φαίνεται ότι θα μπουν φέτος σε αυτό το σχέδιο».

Σε σχόλια βουλευτών σχετικά με τη δυνατότητα του εταιρικού μετασχηματισμού που έχει δοθεί στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός είπε πως «η δυνατότητα που παρέχεται, είναι να δημιουργηθεί μία Holding, στην οποία θα βρίσκονται τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, και ένα νέο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο -θέλω να γίνει σαφές- ότι εκεί μεταφέρεται ο αναβαλλόμενος φόρος. Με άλλα λόγια, βάσει του άρθρου 28 του νομοσχεδίου, ότι ένας τέτοιος μετασχηματισμός, ο οποίος έχει επικυρωθεί και από τον Ευρωπαίο επόπτη, τον SSN, είναι νόμιμος και παράλληλα διασφαλίζει τα συμφέροντα τόσο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά κυρίως του Ελληνικού Δημοσίου».

ΣΥΡΙΖΑ: Έλλειψη πολιτικής βούλησης να δημιουργηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο

Στην αδικία εναντίον μιας μερίδας συνταξιούχων, σχετικά με τη φορολόγηση των αναδρομικών εισοδημάτων τους, για την οποία υπάρχει σχετική διάταξη στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση έλλειψη πολιτικής βούλησης προκειμένου να δημιουργηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να ευνοηθούν οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας. Σημείωσε δε, πως δεν προκύπτει ευδιάκριτα ο τρόπος διενέργειας της εκ νέου εκκαθάρισης των εισοδημάτων από συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά, ειδικά για τα έτη τα οποία αυτά έχουν παραγραφεί.

Αναφερόμενος σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια, ανέφερε πως δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, και αναρωτήθηκε για ποιον λόγο διατηρείται η ρύθμιση της μη φορολόγησης των αγροτεμαχίων, αδιακρίτως του μεγέθους της ιδιοκτησίας. Χαρακτήρισε, πάντως θετικό το άρθρο 36 (με το οποίο παρέχεται το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού 25% σε εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών του Ιουνίου του 2020) υποστηρίζοντας όμως, πως «η οικονομική διαχείριση της πανδημίας δεν μπορεί να λειτουργεί στη βάση "επιβραβεύω μόνο όσους με πληρώνουν και καταδικάζω όσους δεν μπορούν"».

ΚΙΝΑΛ: Να προστεθούν και οι φορείς κοινωνικής οικονομίας

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, εξέφρασε την έκπληξή του που ο ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, παρ' όλο που, όπως είπε «οι βουλευτές του υπεραμύνθηκαν της πατρότητας του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο ξεκίνησε επί δικών τους ημερών και συνηγορούσαν υπέρ της αναγκαιότητας, χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας της κατά το δυνατόν ταχύτερης εφαρμογής του».

Επίσης, εξέφρασε ωστόσο και ο ίδιος επιμέρους διαφωνίες, καθότι, όπως είπε, υπάρχει αγωνία για το ύψος των επιτοκίων που θα ζητούνται από τους παρόχους. Αναρωτήθηκε δε, «γιατί, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος που θα έχει την εποπτεία του, ενώ σας ζητάει απολύτως αυτονόητα για να μπορέσει να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο, εσείς τα αρνείστε;». Στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε στα σχήματα αυτά των παρόχων, να προστεθούν και οι φορείς κοινωνικής οικονομίας.

ΚΚΕ: Αφορολόγητη χρηματοδότηση στο όνομα εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «το σχέδιο νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις, δεν δίνει μόνιμη και ουσιαστική διέξοδο για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Στην καλύτερη περίπτωση, ποσά έως 25.000, μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα κεφάλαιο επανεκκίνησης, ή να βοηθήσουν να μετατεθούν τα χρέη. Στην πράξη, δίνεται χώρος στους επιχειρηματικούς ομίλους, να συστήσουν ανώνυμες εταιρείες που θα παίζουν ρόλο επίσημου τοκογλύφου, αναλαμβάνοντας να χορηγούν μικροδάνεια σε απελπισμένους, μόνο και μόνο για να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια τους, να εκμεταλλευτούν τον πόνο, την αγωνία και τα αδιέξοδά τους που εσείς προκαλείτε, να αποκτήσουν οι εταιρείες και με άλλους τρόπους πρόσβασης σε ζεστό χρήμα μέσω ΕΣΠΑ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα προωθούν στους δικαιούχους μεν, αλλά πάντα με το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους και μάλιστα εγγυημένα από το κράτος χωρίς καμία χασούρα. Καραμπινάτο, λοιπόν, δώρο προς τις επιχειρήσεις αυτές!».

«Αυτούς, λοιπόν, πάτε να σώσετε» συνέχισε ο κ. Συντυχάκης. «Προσπαθείτε να πείσετε τους αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, νέους επιστήμονες στη νέα γενιά, όσους θέλουν να επενδύσουν στο αβέβαιο μέλλον τους, ότι αυτό το μέτρο είναι φιλολαϊκό και δίνει λύση στα αδιέξοδά τους». Σχετικά με τα κόκκινα τραπεζικά και το σχέδιο «Ηρακλής», ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως «οι εργαζόμενοι, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, βγάζουν τα συμπεράσματά τους για το γεγονός ότι οι τράπεζες, θα μοιραστούν πακέτο ύψους 12 δισεκατομμυρίων ως κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου στη συνέχεια να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάσουν σε επενδυτές, funds και άλλα κοράκια, προβληματικά δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η έμμεση χρηματοδότηση είναι ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος . Δηλαδή, αφορολόγητη χρηματοδότηση στο όνομα εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών».

Ελληνική Λύση: Στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, να διενεργηθούν παραγωγικές επενδύσεις

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, ανέφερε πως η εποπτεία των ιδρυμάτων μικοροχρηματοδοτήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα της δημιουργήσει μεγάλα έξοδα και θα έχει έσοδα. Εστίασε και πάλι την κριτική του στο σχέδιο «Ηρακλής», λέγοντας πως «στην καλύτερη περίπτωση, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα μειωθούν στο 20%, από 40% μέχρι πρόσφατα, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κάτω από 5%.

Επίσης, έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά, μετά το κλείδωμα της οικονομίας μας. Δεν πρόκειται να επιλυθούν, ούτε με το hive down το οποίο δρομολογείται, αποτελώντας ακόμη ένα στάδιο της ληστείας των Ελλήνων. Η μοναδική λύση για τις τράπεζες, είναι η επιστροφή της χώρας σε πορεία ανάπτυξης, η αύξηση των εισοδημάτων των Ελλήνων και η άνοδος των τιμών των περιουσιακών τους στοιχείων. Κάτι που, όμως, απαιτεί τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, για να διενεργηθούν παραγωγικές επενδύσεις, -κάτι που δεν υπάρχει».

ΜέΡΑ 25: Η κυβέρνηση παραδίδει τους ευάλωτους πολίτες βορά σε ποικιλόμορφες μαφίες

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραδίδει τους ευάλωτους πολίτες βορά σε ποικιλόμορφες μαφίες», επισήμανε πως «η Τράπεζα της Ελλάδας καταγγέλλει τον κίνδυνο μη αναστρέψιμου ελέγχου της αγοράς από ύποπτα στοιχεία» και σχολίασε, λέγοντας πως «πήρατε τη μικροχρηματοδότηση, εφεύρεση της βραβευμένης Τράπεζας των Φτωχών στο Μπαγκλαντές και τη μετατρέπετε σε εργαλείο ξεπλύματος χρήματος και ακόμη χειρότερα, σε Δούρειο Ίππο μαφιών».

Τέλος, υποστήριξε πως η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν θα ελέγχει τους μετόχους, αλλά θα συλλέγει δικαιολογητικά για δύο μόνο εκπροσώπους των εταιρειών παροχής μικροχρηματοδότησης, χωρίς να της επιτρέπεται να τα αξιολογεί, ενώ υποστήριξε ότι στο νομοσχέδιο «δεν αναφέρετε πουθενά η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτών για τον έλεγχο των διαδικασιών χορηγήσεων που θα γίνονται»

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις"

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ τσιγγάνων στα Άνω Λιόσια. Ένας νεκρός, δυο βαριά τραυματίες

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν απόψε το βράδυ στα Άνω Λιόσια, μεταξύ τσιγγάνων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για έναν νεκρό και δυο βαριά τραυματισμένους.

Συγκεκριμένα, κατά τις πληροφορίες, υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ δυο συγγενικών οικογενειών, για οικογενειακές διαφορές σε σπίτι στην οδό Μακεδόνων, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια, μέλη της μιας οικογένειας έπεσαν με αυτοκίνητο πάνω σε ένα μέλος της άλλης οικογένειας, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι πρωταγωνιστές της συμπλοκής διακομίσθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο ενώ, κατά τις πληροφορίες, ο ένας εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του και οι άλλοι δυο είναι βαριά τραυματισμένοι.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ διεξάγεται ανάκριση για το αιματηρό γεγονός.

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ τσιγγάνων στα Άνω Λιόσια. Ένας νεκρός, δυο βαριά τραυματίες"

Μινκ εκτροφείου διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό και στη Δανία

Μινκ σε μονάδα στη Δανία διαγνώσθηκαν θετικά στον νέο κορονοϊό και όσα εκτρέφονται εκεί θα θανατωθούν, ανακοίνωσε την Τετάρτη 17 Ιουνίου η αρμόδια αρχή της χώρας για θέματα κτηνιατρικής και τροφίμων.

Το ξέσπασμα αυτό της Covid-19 σε μινκ είναι το πρώτο που σημειώνεται στη Δανία, αλλά ακολουθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό στην Ολλανδία, όπου 13 μονάδες εκτροφής μινκ έλαβαν εντολή να θανατώσουν τα περίπου 570.000 ζώα που είχαν όταν κάποια από αυτά διαγνώσθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε για προληπτικούς λόγους ότι τα μινκ που βρίσκονται στη μονάδα που έχει προσβληθεί θα θανατωθούν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πιθανής εξάπλωσης της ασθένειας», αναφέρει η Αρχή για θέματα Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας. Τα μινκ στη μονάδα αυτή στη Δανία υπεβλήθησαν σε τεστ όταν ένας άνθρωπος που είχε σχέση με τη μονάδα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Το ξέσπασμα της νόσου στις μονάδες εκτροφής μινκ στην Ολλανδία πιστεύεται ότι προήλθε από τους ανθρώπους που τις διαχειρίζονται και μετά εξαπλώθηκε στα ζώα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μινκ εκτροφείου διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό και στη Δανία"

Αίρεται στη Σουηδία η προειδοποίηση για μη αναγκαία ταξίδια στην Ελλάδα

Την προειδοποίηση για μη απαραίτητα ταξίδια για δέκα ευρωπαϊκές χώρες θα άρει από τις 30 Ιουνίου η Σουηδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (17/06) το υπουργείο Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας.

Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Κροατία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Γαλλία, η Ισλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Για άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσει να ισχύει η προειδοποίηση για μη απαραίτητα ταξίδια. Μια οδηγία για αποφυγή ταξιδιών σε χώρες εκτός της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν θα παραταθεί έως τις 31 Αυγούστου.

«Όπως και στην προηγούμενη απόφασή μας, αυτή δεν βασίζεται στην εξάπλωση του ιού, αλλά στην αβεβαιότητα σχετικά με τους κανόνες καραντίνας ή επειδή δεν υπάρχουν πτήσεις, τρένα και πλοία που θα σας επιτρέψουν να επιστρέψετε στην πατρίδα σας (από ορισμένες χώρες)», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε, σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα παραμείνει σε ισχύ η ταξιδιωτική σύσταση προς όλους τους Σουηδούς να αποφεύγουν ταξίδια στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, καθώς και στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι σκανδιναβικοί γείτονές της απέκλεισαν τη Σουηδία όταν άρχισαν να ανοίγουν τα σύνορά τους, επικαλούμενες ένα υψηλό επίπεδο εξάπλωσης του ιού στη χώρα αυτή, ενώ οι Βρετανοί καταγράφουν τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως και εξακολουθούν να έχουν σχετικά υψηλό ποσοστό κρουσμάτων.

Η Σουηδία πέρασε σήμερα το όριο των 5.000 θανάτων από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές.

Το ποσοστό της θνητότητας στη χώρα είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη γειτονική της Δανία και 11 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη Νορβηγία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίρεται στη Σουηδία η προειδοποίηση για μη αναγκαία ταξίδια στην Ελλάδα"

Η Ελλάδα ενεργοποίησε την προσφυγή της ΕΕ κατά της Δανίας για την φέτα

Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, το πληρεξούσιο της Ελλάδας προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Δανίας για παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά τη φέτα.

«Η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων της πατρίδας μας αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση της κυβέρνησης μας» δήλωσε ο κ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας «θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων παραγωγών τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα σφετερίζεται την ονομασία ενός εκ των πλέον εμβληματικών προϊόντων μας, της Φέτας, αλλά και των ελληνικών προϊόντων εν γένει».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ «η Δανία αρνείται να συμμορφωθεί με την υφιστάμενη νομοθεσία της Ένωσης και παραβιάζει μία σειρά άρθρων του ενωσιακού δικαίου, καθώς επιτρέπει σε Δανούς παραγωγούς να παράγουν και να πωλούν απομιμήσεις "φέτας", καθώς και τη χρήση της ονομασίας «φέτα» ενάντια στον Κανονισμό και παραλείπει να αποτρέψει την εξαγωγή απομιμήσεων τυριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες».

Τον Ιανουάριο του 2018 η Κομισιόν είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή στη Δανία, με την οποία καλούσε τις Αρχές της χώρας να εμποδίσουν εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα να συνεχίσουν αυτή την πρακτική. Σημειώνεται ότι σε επίσημη ανακοίνωση που είχε δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Νοέμβριο του 2019, τονίζονταν πως «η πρακτική αυτή (σ.σ.: η παραγωγή και εξαγωγή τυριού από τη Δανία με την ονομασία φέτα) συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώριση ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), παραβίαση που οι δανικές αρχές δεν απέτρεψαν ούτε επέβαλαν να διακοπεί.

«Με την παράλειψή της αυτή, η Δανία παραβίασε τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών-μελών (άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση)», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Δανία δεν διευθέτησε το ζήτημα, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα ενεργοποίησε την προσφυγή της ΕΕ κατά της Δανίας για την φέτα"

Κ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ να μη μείνει μόνο στα λόγια έναντι της Τουρκίας

Οι αποτελεσματικοί χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού, η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), νωρίς το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της ΕΕ. Για αυτό πρόσθεσε, η αντίδραση της ΕΕ δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες και για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη». Όπως ανέφερε, «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, υπενθυμίζοντας την πρόσκλησή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ, και τους άλλους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, να πραγματοποιηθεί μία από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποτελεί υποδειγματικό ασφαλή προορισμό.

Σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του Ιουλίου. Η Ελλάδα, είπε, έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται, ενώ ζήτησε να μη μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ συμμετείχε και ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ να μη μείνει μόνο στα λόγια έναντι της Τουρκίας"

Ξύλο μεταξύ αλλοδαπών «προσφύγων» στην Θεσσαλονίκη - Προσαγωγές από την Αστυνομία

Ένταση προκλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης, όπου ομάδες αλλοδαπών «προσφύγων» συνεπλάκησαν για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους.

Όχι βέβαια ότι θα άλλαζε και κάτι αν μαθαίναμε τους λόγους.

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τετάρτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου ξέσπασε συμπλοκή ανάμεσα σε αλλοδαπούς.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή της Καμάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του seleo.gr, η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές προσαγωγές.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξύλο μεταξύ αλλοδαπών «προσφύγων» στην Θεσσαλονίκη - Προσαγωγές από την Αστυνομία"

Βρετανία: 184 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Συμβολική στιγμή στην προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν την επανέναρξη των αγώνων της Premier League σήμερα, έπειτα από διακοπή 100 ημερών, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από την κυβέρνηση.

Ο αριθμός των θανάτων σε περιστατικά με κορονοϊό που καταγράφηκε την τελευταία μέρα είναι 184 και συνολικά ο αριθμός τους έχει φτάσει τους 42.153, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 1.115.

Περισσότεροι από 1.500 παιδίατροι και εργαζόμενοι στον τομέα παιδικής υγείας της Βρετανίας υπέγραψαν, το τελευταίο 24ωρο, ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ζητώντας ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο.

Στην επιστολή τους εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να απουσιάζουν από τα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη άνευ προηγουμένου διακοπή θα σημαδέψει τις ευκαιρίες ζωής μίας ολόκληρης γενιάς νέων ανθρώπων

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 184 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Λιβύη: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τσαβούσογλου και Τούρκων αξιωματούχων στην Τρίπολη

Αντιπροσωπεία Τούρκων ανώτατων αξιωματούχων πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη για να διεξαγάγει συνομιλίες με αξιωματούχους της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν ήταν ανάμεσα στα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε την πρωτεύουσα Τρίπολη, σύμφωνα με την GNA.

Ο Τσαβούσογλου αναμενόταν να έχει συνομιλίες σήμερα στην Άγκυρα με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, αλλά η επίσκεψή του Ιταλού ΥΠΕΞ αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη της πιο πολυπληθούς τουρκικής αντιπροσωπείας στην Λιβύη, γίνεται καθώς η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη GNA στην Τρίπολη, εδραιώνει την παρουσία της στη βορειοαφρικανική χώρα βοηθώντας τις δυνάμεις της Τρίπολης να αποκρούσουν μια επίθεση στην λιβυκή πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ρωσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια ανατροπή του πολεμικού σκηνικού, δυνάμεις της GNA σημείωσαν σημαντικές νίκες καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις, ανακτώντας τον έλεγχο περιοχών που συνορεύουν με την Τρίπολη, ματαιώνοντας την πολύμηνη εκστρατεία του Χάφταρ να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός της GNA Φάγεζ αλ Σάρατζ συναντήθηκε με τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη και συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο μερών σε πολλούς τομείς, όπως το πετρέλαιο, οι επενδύσεις, οι υποδομές, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι συνομιλίες αφορούσαν επίσης την εφαρμογή ενός μνημονίου ασφαλείας που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ της Τουρκίας και της GNA για την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας της Λιβύης, πρόσθεσε η ανακοίνωση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Στις 27 Νοεμβρίου η Άγκυρα υπέγραψε δύο μνημόνια με την GNA. Το ένα είναι το «μνημόνιο κατανόησης» για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, που καταγγέλλεται μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το δεύτερο αφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ήταν επίσης η ευκαιρία να συζητηθεί «η επιστροφή τουρκικών επιχειρήσεων» στη χώρα, σύμφωνα με την GNA.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τσαβούσογλου και Τούρκων αξιωματούχων στην Τρίπολη"

Air France: Σχέδια για εθελούσια έξοδο 8.300 εργαζομένων μετά την κρατική διάσωση

Η Air France σχεδιάζει την παροχή κινήτρων σε περίπου 8.300 εργαζόμενούς της προκειμένου να αποχωρήσουν από την εταιρεία σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος χωρίς όμως να προκαλέσει αντιδράσεις μετά αποδοχή της κρατικής βοήθειας για τη διάσωσή της.
Όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα με γνώση της σχεδιαζόμενης πρότασης ο Όμιλος Air France-KLM θα επιδιώξει την εθελοντική έξοδο περίπου 300 πιλότων, 2.000 μελών των πληρωμάτων καμπίνας και 6.000 μελών των πληρωμάτων εδάφους. Οι περικοπές θα μπορούσαν να επηρεάσουν περίπου το 17% των εργαζομένων, αν και το ποσοστό αυτό μπορεί να αλλάξει μετά τις συνομιλίες της διοίκησης με το συνδικάτο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές
Εκπρόσωπος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της στρατηγικής αναθεώρησης που υλοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος Μπεν Σμιθ. Οι περικοπές αυτές θα προστεθούν στις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν στον κλάδο σε όλη την Ευρώπη. Η British Airways ξεσήκωσε πολιτική καταιγίδα με κινήσεις για την κατάργηση 12.000 θέσεων, ενώ η Deutsche Lufthansa AG εκτιμάται ότι θα βρεθεί με 22.000 πλεονάζον προσωπικό καθώς θα συρρικνώσει τις δραστηριότητές της.
Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων έχει πλήξει εξίσου την ευρύτερη βιομηχανία, με την Fraport AG ιδιοκτήτρια  του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, να σχεδιάζει την περικοπή έως και 4.000 θέσεων εργασίας, καθώς αναμένει να διατηρηθούν για χρόνια οι επιπτώσεις από την πανδημία. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Στέφαν Σουλτς οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα θα ξεκινήσουν σύντομα με αντικείμενο για περικοπές σε τομείς όπως τα πληρώματα εδάφους και οι διοικητικές θέσεις.
Η TUI AG, η μεγαλύτερη εταιρεία διακοπών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την περικοπή 580 θέσεων εργασίας στη Γαλλία, ή το 60% του συνόλου, καθώς περιορίζει τις δραστηριότητές της. Συνολικά, οι μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και οι ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε περικοπές περίπου 90.000 θέσεων.
Οι περικοπές προσωπικού στην Air France-KLM έρχονται μετά την διάσωσή της από την γαλλική κυβέρνηση ύψους 7 δισ. ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα άμεσα δάνεια και η εμπορική χρηματοδότηση με κρατικές εγγυήσεις. Σύμφωνα με τους όρους της διάσωσης, η αεροπορική εταιρεία η οποία απασχολεί 46.000 άτομα, συμφώνησε σε μείωση κατά 40% της εγχώριας δυναμικότητάς της έως το τέλος του επόμενου έτους και μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 2,5% στο γαλλικό χρηματιστήριο.Η χρηματιστηριακή αξία της αεροπορικής εταιρείας έχει μειωθεί από τις αρχές του έτους περισσότερο από το μισό της αρχικής, στα 2 δισ. ευρώ.
Ο CEO της Air France βρίσκεται υπό πίεση για να αποφύγει τις απολύσεις, με τον υπουργό Μεταφορών Ζαν – Μπατίστ Ντεμπαρί να δηλώνει σήμερα ότι η εγχώρια αναδιάρθρωση μπορεί να περιλαμβάνει εθελοντικές αποχωρήσεις και μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς κοινωνικό πόνο». Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault SA, η οποία επίσης δέχτηκε κρατική βοήθεια, αντιμετωπίζει κριτική για παρόμοιες περικοπές και την αναδιάρθρωση των εργοστασίων της στην χώρα.
Ο ολλανδικός βραχίονας της εταιρείας, η KLM, βρίσκεται σε συνομιλίες με την ολλανδική κυβέρνηση για ένα πακέτο διάσωσης ύψους έως 4 δισ. ευρώ και έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου, είχε δηλώσει ο Σμιθ τον περασμένο μήνα. Τότε είχε υπαινιχθεί ότι ένα «παρόμοιο σχέδιο» συζητείται για την Air France και επίσης ενθάρρυνε το προσωπικό να μετακομίσει στο Παρίσι από τις επαρχίες.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Air France: Σχέδια για εθελούσια έξοδο 8.300 εργαζομένων μετά την κρατική διάσωση"

Η οριοθέτηση ΑΟΖ στο επίκεντρο της επίσκεψης Δένδια στην Αίγυπτο

Στην Αίγυπτο θα μεταβεί αύριο 18 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση ΑΟΖ, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο κ. Δένδιας, θα μεταβεί μαζί του στο Κάιρο όλη η ελληνική τεχνική ομάδα, προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η οριοθέτηση ΑΟΖ στο επίκεντρο της επίσκεψης Δένδια στην Αίγυπτο"

Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που υποστηρίζει ότι ο «ογκολόγος», του «εξαφάνισε» 55 εκατ. ευρώ

Ουδείς, ούτε ο ίδιος Τζειμς Μποντ δεν θα μπορούσε να σκεφτεί καλύτερο σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας, από αυτό που έζησε o γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Κ. που γνώριζε τον άνθρωπο που συνέλαβε χθες η αστυνομία και λέγεται ότι παρίστανε τον γιατρό.

Ο 47χρονος άνδρας, εκτός από ογκολόγος και πιλότος, είχε εμφανισθεί και ως πράκτορας της CIA και είχε αποσπάσει από επιφανή επιχειρηματία 50 έως 55 εκατ. ευρώ, από το 2004 έως το 2009. Πρόκειται για υπόθεση που έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ έχει εκδοθεί και απαγόρευση εξόδου από την χώρα σε βάρος του.

Ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας και τέως καναλάρχης αυτοεμπλέκεται σε υπόθεση που θυμίζει ακόμα και μυθιστόρημα του Ζεραρ ντε Βιλιε.

Όπως ο ίδιος ομολογεί, τέσσερα άτομα τον ενέπλεξαν σε μια ιστορία γεμάτη κατασκοπίες, ίντριγκες , απάτες, με αρκετό άρωμα γυναίκας, μπόλικο Λευκό Οίκο που φτάνει έως και την πόρτα του οβάλ γραφείου, Στέητ Ντιπάρτμεντ και εξαπάτηση της Κίνας με κρυφό πράκτορα.

Πριν από λίγα χρόνια, γνωστός δημοσιογράφος είχε παρουσιάσει στην εκπομπή του, ένα πολυσέλιδο δικόγραφο στο οποίο ο επιχειρηματίας ΔΚ , ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υγείας, περιγράφει πώς έπεσε σε παγίδα και του απέσπασαν 50 έως 55 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια για να εξυπηρετήσει μυστικά σχέδια των Η.Π.Α εναντίον της Κίνας.

Ο ρόλος των «4»…

Τα όσα ομολογούσε εκείνη την εποχή, ο άρρωστος σήμερα επιχειρηματίας (αντιμετωπίζει προβλήματα άνοιας) είναι απίστευτα και μυθιστορηματικά και κατηγορεί ευθέως με την μήνυση που υπέβαλε στις 2 Μαϊου του 2011 στους Ν. Κ. , Ι.Θ. ή Τζών Χάουαρντ, Η.Φ. και Η. Σ.

Για να στηρίξει μάλιστα, την πολυσέλιδη μήνυση του αναγκάζεται να αποκαλύψει πόσα χρήματα κέρδισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέσα από την πώληση της εταιρείας του: Ένα ποσό που αγγίζει το 1 δισ. Ευρώ.

Ο επιχειρηματίας περιγράφει ότι οι «4» τον πλησίασαν και τον έπεισαν για μια δουλειά των Αμερικανικών Υπηρεσιών με χρηματοδότηση από το Αμερικανικό δημόσιο, μέσω των μυστικών Υπηρεσιών ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Ένα μικρό παράδειγμα από όσα λέει στη μήνυση του: «Με πήγαν στην Κίνα με ναυλωμένο falcon από την CIA και τελικά … αργότερα διαπίστωσα ότι το falcon της C.I.A ήταν το δικό μου αεροσκάφος».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι του είχαν υποσχεθεί ακόμα ότι θα του γνώριζαν την Χίλαρυ Κλίντον κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα τον είχαν στείλει να συναντήσει με το σκάφος του την Κλίντον σε θαλάσσια περιοχή καθώς του είχαν πει ότι η διάσημη Αμερικανίδα πολιτικός θα έλθει στην Ελλάδα με υποβρύχιο!!!

Το mononews.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, τα λεφτά που έχουν απομείνει πλέον στον επιχειρηματία είναι λιγοστά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που υποστηρίζει ότι ο «ογκολόγος», του «εξαφάνισε» 55 εκατ. ευρώ"

ΑΑΔΕ: Μεταβίβαση ακινήτων σε 3 μέρες

Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων στην εφορία, βάζοντας τέλος τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ή δηλώσεις εξ αποστάσεως:

Στέλνοντας μέσω e-mail ή ταχυδρομείου (συστημένο) ή courier κάθε είδους αιτήσεις ή δηλώσεις και να κατατίθενται στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ. Για να υποβάλλει κάποιος αίτηση, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη φόρμα υπεύθυνης δήλωσης του gov.gr

Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής θα αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί αποδεικτικό της δήλωσης. Αν η αίτηση/δήλωση σταλεί μέσω ταχυδρομείου ή courier, το αποδεικτικό παραλαβής αποτελεί και το αποδεικτικό αποστολής.

Αν ο φάκελος είναι πλήρης, οι σχετικές δηλώσεις και αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται σε 3 εργάσιμες ημέρες.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μήνυμα στο TAXISnet όπου θα αναρτάται το επίσημο αντίγραφο της δήλωσης ή του πιστοποιητικού που αιτείται.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες πληροφορικής της ΑΑΔΕ επισπεύδουν τις διαδικασίες για την ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, η οποία ανεστάλη στα τέλη του 2019, λόγω του αιτήματος των συμβολαιογράφων, που ζήτησαν χρόνο προσαρμογής και εκπαίδευσης στο νέο σύστημα δηλώσεων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Μεταβίβαση ακινήτων σε 3 μέρες"

Απαγωγή Μαρκέλλας: Η «κοκκινομάλλα» είχε ξυρίσει το κεφάλι της για να ξεγελάσει τους αστυνομικούς

Μαραθώνια είναι η κατάθεση της γυναίκας που προσήχθη το μεσημέρι της Τετάρτης ως η βασική ύποπτη στην υπόθεση αρπαγής της 10χρονης Μαρκέλλας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, η «κοκκινομάλλα» προσπάθησε με κάθε τρόπο να ξεγελάσει τους αστυνομικούς, ώστε να μην την εντοπίσουν γνωρίζοντας, προφανώς, πως υπάρχουν στοιχεία γι' αυτή.



Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. που επικαλείται το ρεπορτάζ, η γυναίκα «είχε σχεδόν ξυρίσει το κεφάλι της», προκειμένου να μην εντοπιστεί, πράγμα που δεν συνέβη. Το μεσημέρι της Τετάρτης οι αρχές την εντόπισαν στην Παραλία της Κατερίνης, όπου, μάλιστα, είχε πάει και είχε νοικιάσει ένα μικρό δωμάτιο προ τριών ημερών.

Η  περιπέτεια που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με την εξαφάνιση της 10χρονης Μαρκέλλας από την Τούμπα Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αμείωτη ένταση. Αυτό που απασχολεί, πλέον, τις αρχές είναι να καταλήξουν στο πρόσωπο ή στα πρόσωπα, που βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση απαγωγής του μικρού κοριτσιού και να διαπιστώσουν τα κίνητρα της ενέργειάς τους. 

Στο μεταξύ, η αστυνομία εξετάζει άλλο ένα πρόσωπο που βρίσκεται στο περιβάλλον της μικρής και θεωρείται ως πρόσωπο-κλειδί, τόσο για την υπόθεση της απαγωγής, όσο και για το οικογενειακό παρελθόν της 10χρονης.

«Σχετικά πρόσφατα» η χορήγηση των ναρκωτικών ουσιών

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως στο αίμα της 10χρονης Μαρκέλλας εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες. «Από τη στιγμή που έχουν διαρρεύσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπάρχουν κάποιες ψυχοτρόπες ουσίες στη μικρή. Αυτό που μπορώ να σας πω επίσης είναι ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της ανάλυσης και έχουμε ακόμα κάποιες μέρες μπροστά μας για να τη διεκπεραιώσουμε»,είπε η κ. η Ελένη Ζαγγελίδου, ιατροδικαστής που συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα που εξετάζει τη 10χρονη, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι γενικότερα οι ουσίες αυτές δεν δίνονται ενέσιμα, σπανίως η μία από τiς δύο ναι, αλλά σε γενικότερο πλαίσιο δεν δίνονται ενέσιμα. Εδώ το παιδί δεν είχε τέτοια ευρήματα», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Ζαγγελίδου.


Οι πηγές των διωκτικών και δικαστικών αρχών αναφέρουν πως η χορήγηση των ουσιών στη μικρή μαθήτρια έγινε «σχετικά πρόσφατα». Μάλιστα, θεωρείται πιθανό η λήψη των ναρκωτικών φαρμάκων να ευθύνεται και για την εικόνα σύγχυσης που παρουσίαζε η Μαρκέλλα μετά τον εντοπισμό της και κατά τις πρώτες συνομιλίες με τους παιδοψυχολόγους και αστυνομικούς, όταν έδειχνε να μην έχει πλήρη αίσθηση του χρόνου.

Και αυτό που θα έχει ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση των τοξικολογικών εξετάσεων, είναι πως θα φανεί αν οι ουσίες χορηγούνταν στο κορίτσι πριν το συμβάν της περασμένης Πέμπτης ή αν της τα έδωσε κάποιος κατά τη διάρκεια της αναζήτησής της.Γιαννόπουλος (Χαμόγελο του Παιδιού): Να ξεφύγει το παιδί από τη φρίκη που έζησε

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος μίλησε στο Mega για την υπόθεση της 10χρονης Μαρκέλλας, σημειώνοτνας πως ο οργανισμός που εκπροσωπεί, γνώριζε πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, τις οποίες μοιράστηκε με την αστυνομία προκειμένου να διασταυρωθούν.



«Γνωρίζουμε την ιστορία από πριν. Δε θα μπορούσαμε ποτέ να την επικοινωνήσουμε, γιατί αυτά τα στοιχεία τα δίνουμε μόνο στην αστυνομία. Η αστυνομία θα επιβεβαιώσει αυτά που καταγγέλθηκαν».

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι είναι σημαντικό η οικογένεια να μιλήσει στις Αρχές και να αποκαλύψει τα όσα γνωρίζει. «Πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη που νοιάστηκε γι’ αυτό το παιδί. Η εισαγγελία ελπίζω να έχει τεκμηριώσει την απόφασή της για το πώς πρέπει να καλυφθεί το μέλλον του, μέσα από τις κοινωνικές έρευνες, για σωθεί το παιδί και να ξεφύγει από τη φρίκη που πέρασε».

Ζήτησε την επιμέλεια της Μαρκέλλας ο αδερφός της

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο μεταξύ, η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο της Μαρκέλλας,για να καθοριστούν οι μελλοντικές συνθήκες διαβίωσής της. Την Τρίτη βρέθηκε στην Εισαγγελέα Ανηλίκων, συνοδεία του δικηγόρου του, ο αδελφός της Μαρκέλλας, ο οποίος ζήτησε και έλαβε ακρόαση, ενώ δήλωσε πως προτίθεται να αναλάβει την επιμέλειά της σε περίπτωση που το οικογενειακό περιβάλλον της κριθεί ανεπαρκές.

«Είχαμε μια ακρόαση από την εισαγγελέα Ανηλίκων και μάλιστα είχαμε μια μεγάλη συζήτηση. Είναι απόφαση του αδελφού και της υπόλοιπης οικογένειας που εκπροσωπώ οι δηλώσεις να γίνονται από μένα επειδή πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Είναι ένα ανήλικο κοριτσάκι και όλα πρέπει να βρίσκονται σε μυστικότητα μέχρι να τελειώσει η διαδικασία, από την προανάκριση μέχρι και την ανάθεση της επιμέλειας αν τυχόν κριθεί ακατάλληλο το περιβάλλον της οικογένειας. Από εκεί και πέρα, προετοιμάζουμε μια έρευνα, εξετάζεται το περιβάλλον, προτάσσουμε πάνω από όλα το σπίτι στο οποίο ζούσε τους τελευταίους μήνες η μικρή, το οποίο είναι το σπίτι της γιαγιάς, και ζητήσαμε και άδεια να την επισκεφθούμε στο νοσοκομείο όταν οι συνθήκες ωριμάσουν», σημείωσε, τονίζοντας πως το σημαντικότερο όλων είναι η ηρεμία του παιδιού» επισήμανε η συνήγορος του αδερφού της 10χρονης, Ανθούλα Ανάσογλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή Μαρκέλλας: Η «κοκκινομάλλα» είχε ξυρίσει το κεφάλι της για να ξεγελάσει τους αστυνομικούς"

Κοροναϊός: Συναγερμός στη Σουηδία που έφθασε τους 5.000 νεκρούς

Η Σουηδία πέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον νέο κοροναϊό, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Στο βασίλειο με πληθυσμό 10,3 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφηκαν 102 νέοι θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 5.041, ενώ τα κρούσματα είναι 54.562 (+1.239).

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, η Σουηδία είναι σήμερα μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως, με 499,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους, πίσω από το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ προηγείται της Γαλλίας που μετρά 452,7 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Το ποσοστό της θνητότητας στη χώρα αυτή είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη γειτονική της Δανία και 11 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη Νορβηγία. Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, 2.322 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Σουηδία, αν και ο αριθμός αυτός αυξάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς (+5 σε 24 ώρες).

Σε αντίθεση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, που επέλεξαν μια στρατηγική ημι-καραντίνας, η Σουηδία υιοθέτησε μια ηπιότερη προσέγγιση εναντίον του νέου κοροναϊού και απέκλεισε να θέσει τον πληθυσμό της σε απομόνωση, εκτιμώντας πως τα δραστικά μέτρα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά για να δικαιολογήσουν τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία.

Άφησε ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια, ενώ μοναδικοί σημαντικοί περιορισμοί ήταν η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 50 ανθρώπων όπως και οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας. Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση κάλεσε τον κάθε πολίτη να «αναλάβει τις ευθύνες του» και να τηρεί τις υγειονομικές συστάσεις.

Στις αρχές Ιουνίου, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, της Αρχής Δημόσιας Υγείας, παραδέχθηκε πως η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από το σκανδιναβικό βασίλειο θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί, συνεχίζοντας, εντούτοις, να την υπερασπίζεται.

Την ίδια ώρα, ένας δήμος στο βόρειο τμήμα της χώρας άρχισε να κλείνει δημόσιες εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών χώρους άθλησης και βιβλιοθήκες, αφού κατέγραψε ανησυχητική, όπως χαρακτήρισε, διασπορά της COVID-19. Η μικρή κοινότητα Γκαλιβάρε, 1.000 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Στοκχόλμης, με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, προειδοποίησε στον ιστότοπό της ότι η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη.

«Από μία κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες, όπου ήμασταν κοντά σε μηδενικά κρούσματα, βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση», δήλωσε ο Στέφαν Νιέμινεν, ο επικεφαλής επικοινωνίας της ομάδας κρίσης του δήμου.

Ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων στην Γκαλιβάρε χρειάστηκε να απουσιάσει από την εργασία του λόγω ασθένειας, σημείωσε, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει πως η μόλυνση έχει εξαπλωθεί περισσότερο από όσο καταγράφουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η Γκαλιβάρε έχει καταγράψει 128 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας. «Ανησυχούμε πάρα πολύ», τόνισε.

Η επαρχία Νορμπότεν, όπου βρίσκεται το Γκαλιβάρε, ανακοίνωσε πως κατέγραψε 55 νέα κρούσματα και 4 θανάτους το διάστημα μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης. Το Νορμπότεν, με πληθυσμό περίπου 250.000 κατοίκους, έχει καταγράψει 800 κρούσματα και 63 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Συναγερμός στη Σουηδία που έφθασε τους 5.000 νεκρούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news