facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

ΕΕ: Η Ευρώπη καταρτίζει σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζει ένα σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το οποίο οι ανάγκες σε εισαγωγές θα περικοπούν κατά σχεδόν 80% φέτος, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την ενεργειακή στρατηγική της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να περιορίσει την επιρροή του Κρεμλίνου. Το σχέδιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο, θα προτείνει βήματα όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους. Ο στόχος είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Προκειμένου το σχέδιο να έχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας θα χρειαστεί να συμφωνήσουν οι χώρες μέλη, πολλές εκ των οποίων αισθάνονται ήδη άβολα με τις επενδύσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθούν τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Επιτροπής και τώρα αγωνίζονται για να περιορίσουν τις πολιτικές επιπτώσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

«Νομίζω ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε αύριο ένα σχέδιο που θα μειώνει την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο από φέτος και εντός των επόμενων ετών θα μας ανεξαρτητοποιήσει από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου», είπε ο Επίτροπος Ενέργειας Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα το πρωί. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ διαθέτει ήδη επαρκή αποθέματα για να βγάλει τον υπόλοιπο χειμώνα, ακόμη και στην περίπτωση που διακοπεί απότομα ο εφοδιασμός από τη Ρωσία. Θα συστήσει επίσης στις χώρες μέλη να αρχίσουν από τώρα να εργάζονται για την πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης ώστε να είναι προετοιμασμένες για τον επόμενο χειμώνα.

Η Επιτροπή θα δηλώσει επίσης ότι η επιτάχυνση στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής της που στοχεύει στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα περιορίσουν την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και θα προστατεύσουν την οικονομία από τις αυξήσεις των τιμών, είπε ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι προτάσεις μπορεί πάντως να τροποποιηθούν προτού να εγκριθούν.

Με βάση το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο, μεταξύ άλλων θα αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και οι παραδόσεις από αγωγούς εκτός της Ρωσίας. Όλες μαζί οι προτάσεις θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που εισάγει τώρα από τη Ρωσία με 112 bcm.

Περίπου 50 bcm τον χρόνο θα προέλθουν από νέες πηγές LNG, 10 bcm από αγωγούς άλλων παρόχων και 20 bcm από νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που θα μειώσουν τη ζήτηση για σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Η Επιτροπή θα δώσει επίσης προτεραιότητα σε έργα διασύνδεσης των αγωγών της Ιβηρικής χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη και την ένωση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Η Ευρώπη καταρτίζει σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες για επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σήμερα, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το πολύ ενωμένο, έως τώρα, μέτωπο των Δυτικών όσον αφορά στις οικονομικές κυρώσεις εμφάνισε ρωγμές σήμερα, στο ζήτημα της απαγόρευσης αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, μια πρόταση που απορρίπτεται κυρίως από τη Γερμανία.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο για ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Η ίδια είπε το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, τονίζοντας: «Έχουμε διάφορες δυνατότητες», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας για το θέμα καθώς αξιωματούχοι εξετάζουν επιλογές για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες για επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία"

Μόσχα: Κατάπαυση πυρός από την Τρίτη 9 π.μ. σε περιοχές της Ουκρανίας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία από αύριο Τρίτη 09:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση αυτή επικαλούνται πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσχα: Κατάπαυση πυρός από την Τρίτη 9 π.μ. σε περιοχές της Ουκρανίας για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων"

Ρωσία: Στα 300 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο αν η Δύση επιβάλλει εμπάργκο

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Η αύξηση της τιμής θα ήταν απρόβλεπτη. Θα έφτανε τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας.

Η Ρωσία «ξέρει» που να προωθήσει το πετρέλαιό της αν το απορρίψουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, προειδοποιήσε.

Η Ευρώπη, συνέχισε, ωθεί τη Ρωσία προς ένα εμπάργκο στις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, όμως «ακόμη δεν παίρνουμε αυτήν την απόφαση». Κανείς δεν θα ωφελείτο από ένα τέτοιο εμπάργκο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρειαζόταν πάνω από ένας χρόνος ώστε η Ευρώπη να αντικαταστήσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Στα 300 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο αν η Δύση επιβάλλει εμπάργκο"

Ζελένσκι: Ναζιστική η συμπεριφορά της Ρωσίας – Βομβαρδίζουν ό,τι κινείται

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση στους Αμερικανοεβραίους για υποστήριξη ενάντια στην ρωσική εισβολή, δίνοντας με σπαρακτικό τόνο έναν απολογισμό της καταστροφής στη χώρα του από την ρωσική εισβολή, καταστροφή που την συνέκρινε με εκείνην που προκάλεσε ο ναζιστικός γερμανικός στρατός κατά την προέλασή του σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό είναι απλώς μια καθαρά ναζιστική συμπεριφορά. Δεν μπορώ την χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο», είπε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο στη Διάσκεψη των Προέδρων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πιέζει για παράδοση στην Ουκρανία περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που το ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει.

Ο Ζελένσκι διάβασε μια λίστα με τις πόλεις και τις κωμοπόλεις που είπε ότι έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ οι Ουκρανοί πολεμούν με ό,τι έχουν, ακόμα και χωρίς όπλα. «Ρίχνουν τα κορμιά τους μπροστά στα τανκς – για να καταλάβετε τι συμβαίνει εδώ», είπε ο Ουκρανός ηγέτης, ο οποίος είναι Εβραίος, σε μια βιντεοκλήση μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Οι Ρώσοι δεν αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν από τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν, δεν επιτρέπουν την είσοδο τροφίμων και νερού και αποσυνδέουν το διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ρεύμα, είπε. «Όλα αυτά συνέβησαν την εποχή των Ναζί», είπε. «Η επιβίωση του ουκρανικού έθνους – το ζήτημα θα είναι το ίδιο με τον αντισημιτισμό… Όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων πρόκειται να εξοντωθούν».

Ο Ζελένσκι είπε ότι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια βομβιστική επίθεση σε ένα αρτοποιείο στο Κίεβο σήμερα και χθες Κυριακή, 50 παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάστηκε να μετακινηθούν μετά από βλήμα που έπληξε παιδιατρικό νοσοκομείο στην πόλη.

Η Ρωσία αποκαλεί την εκστρατεία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την απομάκρυνση ηγετών που περιγράφει ως νεοναζί. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της το αποκαλούν αυτό πρόσχημα για μια εισβολή για την κατάκτηση μιας χώρας 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το εύρος και η κλίμακα της ρωσικής επίθεσης στη χώρα του ήταν τόσο απροσδόκητη και καταστροφική όσο ήταν για τους Αμερικανούς οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είπε. «Βομβαρδίζουν ό,τι κινείται» είπε ο Ζελένσκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζελένσκι: Ναζιστική η συμπεριφορά της Ρωσίας – Βομβαρδίζουν ό,τι κινείται"

ΗΠΑ: Την απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία αναμένεται να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρόκειται να ψηφίσει το συντομότερο αύριο Τρίτη (8/3) έναν νόμο με στόχο την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και την αναστολή ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, δήλωσε στο Reuters ένας κοινοβουλευτικός σύμβουλος.

Το κείμενο του νομοσχεδίου αναμένεται να δοθεί αργότερα σήμερα είπε η πηγή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ συνεχίζεται για 12η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μια ομάδα βουλευτών ανέφερε σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «συμφώνησαν σε μια νομοθετική πορεία προς τα εμπρός για την απαγόρευση της εισαγωγής ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία».

Ο νόμος θα δώσει επίσης στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την εξουσία να αυξήσει τους δασμούς σε αγαθά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και θα δώσει την δυνατότητα στην Κάθριν Τάι, επικεφαλής του γραφείου της Εμπορικής Εκπροσώπου των ΗΠΑ (USTR), να επιδιώξει την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Η λήψη αυτών των μέτρων θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι ο πόλεμος του είναι απαράδεκτος και οι ΗΠΑ στέκονται ακλόνητα στο πλευρό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους βουλευτές, ειδικοί σε θέματα εμπορίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Την απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία αναμένεται να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων"

Η Βουλγαρία θα ζητήσει εξαίρεση από μια πιθανή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου

Η Βουλγαρία στηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πιθανότατα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν υποβληθεί μια τέτοια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Κίριλ Πέτκοφ.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ενώ το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της, που ανήκει στη ρωσική LUKOIL, παρέχει πάνω από το 60% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στη χώρα.

Η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς τη συμμετοχή συμμάχων στην Ευρώπη, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, έχει απορρίψει τα σχέδια για απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας, μια στάση που υποστήριξε ο Πέτκοφ.

«Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση. Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τον ουκρανικό λαό, υποστηρίξαμε το πρώτο πακέτο κυρώσεων, είμαστε ανοιχτοί και για άλλες κυρώσεις, όμως, αυτές τις δύο, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να τις δεχθούμε ως οικονομία και ως χώρα», όπως εξήγησε.

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα αρχίσει επίσης να αγοράζει 1,5 εκατομμύριο τόνους σιταριού για να ενισχύσει τα αποθέματά της μέχρι τη συγκομιδή του επόμενου έτους και να αποφύγει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από πιθανά ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία δεν σκοπεύει πάντως να απαγορεύεσει τις εξαγωγές σιταριού, πρόσθεσε, αλλά θα αυξήσει και τα αποθέματά της σε καλαμπόκι και ηλιόσπορους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βουλγαρία θα ζητήσει εξαίρεση από μια πιθανή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο 3ος γύρος διαβουλεύσεων Κιέβου-Μόσχας

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Tass.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλ Ποντόλιακ είπε ότι οι συνομιλίες οδήγησαν σε «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν υπήρξε όμως κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση.

«Έχουμε επιτύχει κάποια θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την επιμελητεία των ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Οι δύο πλευρές συνομιλούσαν για περισσότερες από δύο ώρες στην περιοχή Μπρεστ της Λευκορωσίας, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας δεν άλλαξε: επικεφαλής είναι ο βοηθός του προέδρου Πούτιν, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι και μετείχαν: ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρούντενκο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόφ  και ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι.

Στην Ουκρανική αντιπροσωπεία επικεφαλής ήταν ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαήλ Πόντολιακ, και μετείχαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού» στη Βουλή ,Νταβίντ Αραχάμια  και ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο 3ος γύρος διαβουλεύσεων Κιέβου-Μόσχας"

Στέλλα Κυριακίδου: 10.000 κλίνες διαθέσιμες στην ΕΕ για ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία

Στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα βρέθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία ανέφερε ότι 10.000 κλίνες είναι διαθέσιμες στην ΕΕ για τους ασθενείς και τους τραυματίες από την Ουκρανία.

«Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις οικογένειες να διαλύονται, να διώχνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας ενός παράλογου και παράνομου πολέμου, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας.

Σημείωσε ότι «είναι συγκινητικό να βλέπεις την εξαιρετική αλληλεγγύη που δείχνει ο πολωνικός λαός, ο οποίος ανοίγει τα σπίτια του για να υποστηρίξει και να υποδεχτεί τους Ουκρανούς που φτάνουν εδώ».

«Η Ευρώπη είναι εδώ, στέκεται δίπλα στην Πολωνία και τον ουκρανικό λαό» προσέθεσε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε να βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, ιδίως εκείνων που φέρουν τραύματα από τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας. Αλλά και εκείνων που πάσχουν από καρκίνο, ή άλλες ασθένειες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την ασφαλή και άμεση μεταφορά ασθενών σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, ώστε να μειωθεί η πίεση από τα πολωνικά νοσοκομεία που δέχονται συνεχώς νέους πρόσφυγες που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη».

«10.000 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι διαθέσιμα σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και θα διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουν σε αυτά οι ασθενείς και οι τραυματίες το ταχύτερο δυνατό» επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλλα Κυριακίδου: 10.000 κλίνες διαθέσιμες στην ΕΕ για ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκότωσαν τον δήμαρχο του Γκοστομέλ την ώρα που μοίραζε βοήθεια σε αμάχους

Ο δήμαρχος του Γκοστομέλ στην Ουκρανία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν έξω για να διανείμει βοήθεια, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το SkyNews.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο και φιλοξενεί το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, ένα βασικό στρατηγικό σημείο στο κέντρο των μαχών μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης δήλωσε ότι ο δήμαρχος Γιούρι Πριλίπκο πέθανε ενώ μοίραζε ψωμί και φάρμακα σε όσους είχαν ανάγκη.

Σκοτώθηκε μαζί με άλλους δύο, τον Ρουσλάν Καρπένκομ και τον Ιβάν Ζόρε.

Σε ανακοίνωση του συμβουλίου του Γκοστομέλ αναφέρεται ότι «πέθανε ως ήρωας», προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο να γίνει άμεσα η κηδεία του λόγω του πολέμου.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκότωσαν τον δήμαρχο του Γκοστομέλ την ώρα που μοίραζε βοήθεια σε αμάχους"

Καιρός αύριο: Βροχές, κρύο και χιόνια στα ορεινά

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη (08.03.2022) με βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά.

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και κυρίως στα βόρεια ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 βαθμιαία όμως θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια ηπειρωτικά τους 8 με 9 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 13 με 15 και στη νότια νησιωτική χώρα τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Από νωρίς το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 και
στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Από νωρίς το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και ημιορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Από νωρίς το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με ενίσχυση το βράδυ στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας και της Στερεάς.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα
φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί και βαθμιαία βορειοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Βαθμιαία θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, κρύο και χιόνια στα ορεινά"

Τουλάχιστον 13 νεκροί μετά από βομβαρδισμό στο Μακαρίβ

Τουλάχιστον 13 άμαχοι είναι νεκροί από βομβαρδισμό σε εργοστάσιο ψωμιού στην πόλη Μακάριβ, στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Από τον βομβαρδισμό, σκοτώθηκαν 13 άμαχοι και διασώθηκαν πέντε άτομα ενώ πιστεύεται πως περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονταν στο εργοστάσιο πριν από την επίθεση, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουλάχιστον 13 νεκροί μετά από βομβαρδισμό στο Μακαρίβ "

ΕΕ: Ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι τρεις χώρες υπέβαλαν το αίτημά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει την επίσημη θέση της και οι 27 θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στις αιτηθείσες, πριν να ξεκινήσουν οι μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρόπους να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία ψάχνει η Ευρώπη

Τρόπους να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία αναζητά η Ευρώπη ψάχνοντας εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. 

O καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία «ουσιαστικής σημασίας» και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο». «Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία», παραδέχθηκε.

Ο καγκελάριος καλωσόρισε πάντως όλες τις διεθνείς προσπάθειες για εκτεταμένες και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. «Οι κυρώσεις κατά των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της κεντρικής τράπεζας και πάνω από 500 ατόμων μιλούν από μόνες τους. Όλα τα βήματά μας είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να πλήττουν σοβαρά τη Ρωσία και να είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Handelsblatt, το 54% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διακοπής των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αν αυτό έθετε σε κίνδυνο τη δική τους εφοδιαστική ασφάλεια. Αντιθέτως, το 36% απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με την έκρηξη στις τιμές των καυσίμων, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάποια ελάφρυνση για τους πολίτες. «Το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος για τις εισαγωγές ενέργειας μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί ίσως στην καλύτερη περίπτωση να το μετριάσει προσωρινά και να το εξισορροπήσει κοινωνικά», σημείωσε ο κ. Λίντνερ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ρύθμισης εντός του έτους.

Χθες στη Γερμανία οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης έφτασαν σε νέο ύψος-ρεκόρ, με την τιμή του πετρελαίου στο 1,984 ευρώ/λίτρο, πιο ψηλά και από την τιμή της βενζίνης Super E10, η οποία σκαρφάλωσε στο 1,965 ευρώ/λίτρο.

Τζόνσον: Να κοιτάξουμε πέρα από τη Ρωσία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από την άλλη δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».

«Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο… αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση… και ότι επιταχύνουμε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι αυτό θα δείτε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθορίσει μια στρατηγική προμήθειας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλά ετών.

«Θα χαράξω μια στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας τις επόμενες ημέρες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως επιλογές που ήταν αδιανόητες πριν από τρεις εβδομάδες βρίσκονται πλέον στο τραπέζι όταν ρωτήθηκαν αν οι ευρωπαϊκές χώρες εξέταζαν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής του στην Ουκρανία.

«Τώρα προχωράμε πολύ, πολύ γρήγορα και βλέπουμε ότι κάτι που ίσως πριν από τρεις εβδομάδες δεν θα είχε ληφθεί υπόψη είναι τώρα πολύ στο τραπέζι. Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε όλοι να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την εξάρτηση, την εξάρτηση από Ρωσικοί υδρογονάνθρακες, ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Όλοι το κάνουν αυτό, όλοι είναι στο ίδιο ταξίδι. Ορισμένες χώρες θα το κάνουν πιο γρήγορα και ευκολότερα από άλλες», είπε, προσθέτοντας ότι η Δύση θα συνεργαστεί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρόπους να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία ψάχνει η Ευρώπη"

Κ. Καραμανλής: Χωρίς διόδια όλοι οι Ουκρανοί που μπαίνουν στην Ελλάδα

Με ανάρτησή του ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής γνωστοποιεί ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο αποφάσισαν όπως όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας που εισέρχονται στην Ελλάδα να μην πληρώνουν διόδια.

Η απόφαση αφορά τόσο στον Προμαχώνα, όσο και οποιαδήποτε άλλη οδική πύλη εισόδου στη χώρα μας, και όλους τους σταθμούς του Εθνικού οδικού δικτύου.

Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε τούτες τις ημέρες, αυτές τις ώρες της σκληρής δοκιμασίας” τονίζει ο κ. Καραμανλής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Καραμανλής: Χωρίς διόδια όλοι οι Ουκρανοί που μπαίνουν στην Ελλάδα"

Βέλγιο: Προς επαναξιολόγηση το σχέδιο για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2025

Η αύξηση τιμών της ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία ενδέχεται να ωθήσει το Βέλγιο να εγκαταλείψει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2025 όπως είχε προγραμματιστεί και να επεκτείνει τη λειτουργία δύο από τους επτά αντιδραστήρες του.

Ερωτηθείς σήμερα το πρωί από το δημόσιο ραδιόφωνο RTBF, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο παραδέχτηκε ότι το Βέλγιο βρισκόταν στη διαδικασία «επαναξιολόγησης» της στρατηγικής του εν όψει ενός γεωπολιτικού πλαισίου «εντελώς διαφορετικού» από αυτό που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στις 23 Δεκεμβρίου, τα επτά κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού είχαν συνάψει μια συμφωνία που προέβλεπε την εύνοια του σεναρίου διακοπής λειτουργίας των επτά αντιδραστήρων το αργότερο το 2025, υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, δεν είχαν αποκλείσει το «σχέδιο Β» της διατήρησης ισχύος 2 γιγαβατώρων (δηλαδή δύο αντιδραστήρων) σύμφωνα με την ενεργειακή «ασφάλεια εφοδιασμού» και τον «έλεγχο των τιμών».

Η κυβέρνηση επρόκειτο να προβεί σε νέα αξιολόγηση με βάση μια έκθεση που αναμένεται στις 18 Μαρτίου σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού μετά το 2025.

Ωστόσο, σήμερα το κόμμα Ecolo-Groen , ένθερμος υπερασπιστής του πρώτου σεναρίου εντός του συνασπισμού, παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι οι δύο βασικές παράμετροι (εγγυημένη ασφάλεια και ελεγχόμενες τιμές) αποδυναμώθηκαν από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και το ενδεχόμενο Δυτικής κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

«Σήμερα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι τιμές αυξάνονται και ότι η ανεξαρτησία του εφοδιασμού δεν είναι πλέον εγγυημένη, και επομένως είναι λογικό να αναρωτηθούμε εάν η ίδια ερώτηση (των προϋποθέσεων για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, σημείωση του συντάκτη) δεν αξίζει άλλη απαντήστε», δήλωσε στην εφημερίδα Le Soir ο Ζαν Μαρκ Νολέ, συμπρόεδρος της Ecolo.

Διαβεβαίωσε ότι το «σχέδιο Β» θα μπορούσε να συζητηθεί «χωρίς ταμπού» και ότι το κόμμα του δεν απαιτεί πλέον το «Α» να παραμένει το σενάριο προτεραιότητας. «Δεν θα κολλήσουμε στην ιεραρχία που ορίστηκε στην κυβερνητική συμφωνία και επιβεβαιώθηκε στη συμφωνία του Δεκεμβρίου», είπε ο κ. Νολέτ.

«Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία λαμβάνεται υπόψη», υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος για την Ενέργεια Tinne Βαν ντερ Στρέτεν.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έφτασε τη Δευτέρα η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω των φόβων για διακοπές στις εξαγωγές από τη Ρωσία.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ή το 45% των εισαγωγών της και το 40% της συνολικής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το Ντε Κρο, το Βέλγιο δεν εξαρτάται τόσο από αυτή τη μοναδική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά η Ρωσία είναι ένας «λιγότερο αξιόπιστος» εταίρος, μετά από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία αποσύνδεσης από τη Ρωσία από ενεργειακή άποψη», πρόσθεσε ο Φλαμανδός φιλελεύθερος ηγέτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγιο: Προς επαναξιολόγηση το σχέδιο για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2025"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιπλέον βοήθεια στο Κίεβο ανακοίνωσε ο Τζόνσον και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε για τη χορήγηση επιπλέον 175 εκατομμυρίων λιρών (230,28 εκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση ανεβάζει τη βρετανική υποστήριξη για την Ουκρανία σε περίπου 400 εκατομμύρια λίρες, είπε.

«Ανακοινώνω επιπλέον 175 εκατομμύρια λίρες βρετανικής βοήθειας στην Ουκρανία, 100 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία θα παρασχεθούν απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληα ανέφερε πως το Λονδίνο είναι σε θέση να επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα στις 15 Μαρτίου, εάν η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης εγκριθεί όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη νομοθεσία μέχρι τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, θα είμαστε σε θέση να επιβάλλουμε κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα μέχρι την επόμενη Τρίτη, στις 15 Μαρτίου».

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιπλέον βοήθεια στο Κίεβο ανακοίνωσε ο Τζόνσον και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας"

Ο Τσελίκ ανακοίνωσε συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου , αλλά προκαλεί

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του πριν από λίγο επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι στις 13 Μαρτίου θα υπάρξει συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα από τις δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ προκύπτει ότι η τουρκική πλευρά έχει κατά νου μια εφ’ όλης της ύλης με βάση τη δική της ατζέντα συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος» τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας αναφορά ουσιαστικά στο σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από τις έρευνες για το φυσικό αέριο και την υφαλοκρηπίδα μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, ειδικά από τις έρευνες για το φυσικό μέχρι το θέμα του Αιγαίου. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες και μπορούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον εξοπλισμό των νησιών της» είπε  χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.

Δυναμιτίζουν το κλίμα

Πάντως ο Ομέρ Τσελίκ φρόντισε να δυναμιτίσει το κλίμα με το καλημέρα της επιβεβαίωσης της συνάντησης καθώς επιτέθηκε στην Ελλάδα, καλώντας την αφενός να αποδεχτεί τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», αφετέρου να υποκύψει στην τουρκική αξίωση για εγκατάλειψη του πλαισίου του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

Αναλυτικά ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε: «Ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τελευταία, η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί.

Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και την στρατιωτικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.

Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατ. Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα.

Φυσικά, υπάρχει το ζήτημα της «ΤΔΒΚ» και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η «ΤΔΒΚ» είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών.

Όπως είπα, είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό τον λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή την συνάντηση που θα γίνει.

Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσελίκ ανακοίνωσε συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου , αλλά προκαλεί"

Τιμές ρεύματος: Έσπασαν τα φρένα, έφτασαν ως τα 600 €/MWh

Σοκ και δέος. Η χονδρική τιμή του ρεύματος αύριο, Τρίτη, σπάζει όλα τα ρεκόρ ως τώρα. Διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 52,50% σε σχέση με τη σημερινή τιμή. Η μέγιστη, εντός της ημέρας, προκαλεί ζάλη, καθώς ξεπερνά τα 600 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Από τον Σεπτέμβριο πέρσι, οπότε άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονη η ενεργειακή κρίση, η υψηλότερη χονδρική τιμή καταγράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2021, στα 415,94 ευρώ τη μεγαβατώρα. Τώρα, καταρρίπτεται κι αυτό το «οχυρό» και είναι άγνωστο πλέον πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του ρεύματος, όσο βαθαίνει η ουκρανική κρίση.

Η αυριανή τιμή είναι περίπου επτά φορές επάνω από την αντίστοιχη τιμή στις 8 Μαρτίου 2021, οπότε ήταν στα 63,05 ευρώ/MWh και δέκα φορές επάνω από την τιμή στις 8 Μαρτίου 2020, που ήταν 44,45 ευρώ/MWh.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα είναι ακόμη πιο τρομακτική. Όλες οι χώρες, πλην Γερμανίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας, έχουν τιμές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Οι τρεις προαναφερόμενες και εμείς είμαστε πάνω από τα 400 ευρώ. Εξαίρεση παραμένει η Πολωνία, που φαίνεται ότι δεν την αγγίζει ούτε η ουκρανική κρίση. Γι’ αύριο η χονδρεμπορική τιμή της είναι στα 171,9 ευρώ/MWh.

Πρωταθλήτρια, αύριο, στην Ευρώπη αναδεικνύεται η Ιταλία με 587,67 ευρώ τη μεγαβατώρα και ακολουθεί η Ελβετία με 574,54 ευρώ/MWh.

Στο αυριανό εγχώριο μείγμα σχεδόν το μισό (48,80%), προέρχεται από το φυσικό αέριο. Ενίσχυση, όμως, παρουσιάζει ο λιγνίτης, κοντά στο 19%, με τις ΑΠΕ να παραμένουν χαμηλά, κοντά στο 22%.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τιμές ρεύματος: Έσπασαν τα φρένα, έφτασαν ως τα 600 €/MWh"

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΠΟΥ: Επιβεβαιώνει επτά επιθέσεις σε υποδομές περίθαλψης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επιβεβαιώσει επτά επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, από τέσσερις την προηγούμενη ημέρα, ανέφερε ο Οργανισμός του ΟΗΕ σε απάντησή του σήμερα με email στο Reuters.

«Μέχρι τις 7 Μαρτίου, εννέα επαληθευμένα περιστατικά επιθέσεων σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία έχουν δημοσιευθεί στο Σύστημα Παρακολούθησης Επιθέσεων στην Υγειονομική Περίθαλψη (SSA), επτά με «σίγουρο» επίπεδο βεβαιότητας και δύο με «πιθανό» επίπεδο βεβαιότητας, ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ σε ένα email, αναφερόμενος στη βάση δεδομένων του.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε πληροφορίες για τους υπαίτιους αυτών των επιθέσων, καθώς το σύστημα επιτήρησης του ΠΟΥ δεν έχει εντολή να συλλέγει πληροφορίες για αυτούς.

Πάνω από 400 νεκροί άμαχοι στην Ουκρανίσ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία έχει η αποστολή παρακολούθησης στην Ουκρανία, καλύπτουν την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.

Ο προηγούμενος απολογισμός χθες ήταν 364 επιβεβαιωμένοι νεκροί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - ΠΟΥ: Επιβεβαιώνει επτά επιθέσεις σε υποδομές περίθαλψης"

Κορωνοϊός: 8.639 κρούσματα και 52 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.639, εκ των οποίων 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.517.111  (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 49.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 193 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.457 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο 9,67% η θετικότητα, σε 89.327 τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 2.670 στην Αττική (3.169 χθες).
  • 1.030 στη Θεσσαλονίκη (996 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 397 από την Ανατολική Αττική (457 χθες).
  • 445 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (520 χθες).
  • 67 από τη Δυτική Αττική (83 χθες).
  • 301 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (414 χθες).
  • 801 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (893 χθες).
  • 318 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (377 χθες).
  • 259 από τον Πειραιά (349 χθες).
  • 82 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (76 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 2 στο Άγιο όρος
  • 176 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 10 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 77 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 88 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 33 στην ΠΕ Άρτας.
  • 321 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 109 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 25 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 67 στην ΠΕ Δράμας.
  • 57 στην ΠΕ Έβρου.
  • 162 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 21 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 30 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 99 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 77 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 582 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 8 στην ΠΕ Θάσου.
  • 20 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 15 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 10 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 150 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 48 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 24 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 71 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 9 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 30 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 59 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 36 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 41 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 191 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 113 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 64 στην ΠΕ Κω.
  • 73 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 246 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 43 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 82 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 21 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 8 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 206 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 119 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 4 στην ΠΕ Μήλου.
  • 9 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 13 στην ΠΕ Νάξου.
  • 57 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 7 στην ΠΕ Πάρου.
  • 62 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 46 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 60 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 102 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 17 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 89 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 28 στην ΠΕ Σάμου.
  • 72 στην ΠΕ Σερρών.
  • 11 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 13 στην ΠΕ Σύρου.
  • 9 στην ΠΕ Τήνου.
  • 106 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 109 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 49 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 25 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 80 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 149 στην ΠΕ Χανίων.
  • 46 στην ΠΕ Χίου.
  • 121 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (195 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.246 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 370 (64.9%άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.To 88.4% έχει υποκείμενο νόσημα και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 256 (69.19%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (30.81%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.307 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 255 (ημερήσια μεταβολή -7.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 283 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 8.639 κρούσματα και 52 θάνατοι "

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κενό το έδρανο της Ρωσίας στο ΔΠΔ, που κατηγορείται για «γενοκτονία Ουκρανών»

Η Ρωσία μποϊκόταρε σήμερα τις ακροάσεις στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, κατά τις οποίες η Ουκρανία επιδίωξε επείγουσα εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα καταπατά τη νομοθεσία περί γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει «το συντομότερο δυνατό» σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για επείγουσα εντολή προς τη Ρωσία για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών.

Οι ακροάσεις ξεκίνησαν στο Δικαστήριο χωρίς νομική εκπροσώπηση της Ρωσίας.

«Το γεγονός ότι το έδρανο της Ρωσίας είναι κενό μιλά από μόνο του. Δεν βρίσκονται εδώ σε αυτό το Δικαστήριο: βρίσκονται στο πεδίο μάχης και διεξάγουν επιθετικό πόλεμο εναντίον της χώρας μου», δήλωσε ο Ουκρανός απεσταλμένος Αντόν Κορίνεβιτς. Προέτρεψε τη Ρωσία «να καταθέσει τα όπλα και να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία».

Το Δικαστήριο εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συμμετοχή της Ρωσίας. Η ακρόαση που είχε αρχικά οριστεί για αύριο Τρίτη για να παρουσιάσει η Ρωσία την υπόθεσή της αναμένεται να ακυρωθεί. Σε προηγούμενες υποθέσεις ενώπιον του ΔΠΔ όπου ένα μέρος δεν εμφανίστηκε για να παρουσιάσει την πλευρά του, το Δικαστήριο αποφάνθηκε χωρίς τη συμβολή αυτών των μερών.

Οι χώρες συνήθως, αλλά όχι πάντα, ακολουθούν τις εντολές του δικαστηρίου, οι οποίες είναι νομικά δεσμευτικές. Εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ολλανδία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η «ειδική στρατιωτική δράση» της Ρωσίας είναι απαραίτητη «για την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία» - δηλαδή εκείνους των οποίων η πρώτη ή μοναδική γλώσσα είναι τα ρωσικά - στην ανατολική Ουκρανία.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν πολεμήσει με τις ουκρανικές δυνάμεις σε δύο ανατολικές αποσχισθείσες περιοχές της χώρας από το 2014, με περίπου 15.000 ανθρώπους να σκοτωθούν, σύμφωνα με την κυβέρνηση στο Κίεβο.

Μια κορυφαία ένωση μελετητών περί γενοκτονιών υποστήριξε την άποψη της Ουκρανίας και των δυτικών δυνάμεων ότι η Ρωσία έκανε κατάχρηση του όρου γενοκτονία για να περιγράψει τη μεταχείριση των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι υπάρχει γενοκτονία στην Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters η Μέλανι Ο' Μπράιεν, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονίας.

Η νέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στόχευε αμάχους στην επίθεση. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών αμάχων των Ηνωμένων Εθνών είναι 364, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 παιδιά, αν και οι αξιωματούχοι λένε ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανώς μεγαλύτερος.

«Ο Πούτιν λέει ψέματα και οι Ουκρανοί -οι πολίτες μας- πεθαίνουν», είπε ο Κορίνεβιτς στην ακρόαση του ΔΠΔ.

Η υπόθεση επικεντρώνεται στην ερμηνεία μιας συνθήκης του 1948 για την πρόληψη της γενοκτονίας, που υπογράφηκε και από τις δύο χώρες. Η συνθήκη ονομάζει το ICJ ως το φόρουμ για την επίλυση διαφορών μεταξύ των υπογραφόντων.

Ο απεσταλμένος του Κιέβου τόνισε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα παραβιάζει και καταχράται τη συνθήκη χρησιμοποιώντας τη ως δικαιολογία για πόλεμο.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει και το δικαστήριο έχει να παίξει έναν ρόλο για να την σταματήσει», είπε ο Κορίνεβιτς στους δικαστές καθώς τους ζήτησε να επιβάλουν έκτακτα μέτρα.

Το ΔΠΔ είναι το ανώτατο δικαστήριο για την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών και, ενώ οι υποθέσεις εκεί συνήθως χρειάζονται χρόνια, έχει μια γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για «προσωρινά μέτρα», ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Κενό το έδρανο της Ρωσίας στο ΔΠΔ, που κατηγορείται για «γενοκτονία Ουκρανών»"

Βλαντίμιρ Πούτιν σε Σαρλ Μισέλ: Πιέστε το Κίεβο να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε την ΕΕ να πιέσει τις αρχές στο Κίεβο να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σήμερα.

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι συζητήθηκαν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μισέλ για τις συνομιλίες της Ρωσίας με τους Ουκρανούς εκπροσώπους.

Στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής πλευράς για αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, αναφέρε ότι ο Μισέλ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι.

Όπως ανέφερε σε μήνυμά του ο Μισέλ, στο twitter, κατά τη συνομιλία, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος

Κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών.

Η ΕΕ θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στο τηλεφώνημά του με τον Ζελένσκι, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειες να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας και να διασφαλίσει την πυρηνική ασφάλεια. «Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα συζητήσουμε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Μισέλ, με μήνυμά του στο twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βλαντίμιρ Πούτιν σε Σαρλ Μισέλ: Πιέστε το Κίεβο να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 900 κοινότητες χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας

Οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων έχουν αφήσει πάνω από 900 κοινότητες στην Ουκρανία χωρίς παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και θέρμανσης, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

"Βάρβαροι του 21ου αιώνα. Η Ρωσία κατέστρεψε 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, πάνω 1500 κτίρια κατοικιών", έγραψε στο Twitter.

Το υπουργείο Ενέργειας είπε ότι 646.000 άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι 130.000 χωρίς παροχή φυσικού αερίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 900 κοινότητες χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας "

«Νόστος 5»: Απομάκρυνση 34 Ελλήνων από την Οδησσό

Η επιχείρηση «Νόστος 5», η απομάκρυνση συνολικά 34 ατόμων (Ελλήνων πολιτών, μελών των οικογενειών τους, καθώς και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου) από την Οδησσό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ανωτέρω, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, και στελέχη του Γενικού Προξενείου, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Ο γενικός πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας, γνωστοποιεί στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Την είδηση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της επιχείρησης «Νόστος 5» έκανε γνωστή αρχικά, με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Διαβάστε Περισσότερα » "«Νόστος 5»: Απομάκρυνση 34 Ελλήνων από την Οδησσό"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχώρησε ο Ελληνας πρόξενος στην Οδησσό - Θα εργάζεται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας

Από το Γαλάτσι της Ρουμανίας θα συνεχίζουν να εργάζονται ο  Γενικός Πρόξενος μας στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 5» που αφορούσε στην εκκένωση συνολικά 34 ατόμων από την Οδησσό.

«Η επιχείρηση «Νόστος 5», η εκκένωση συνολικά 34 ατόμων (Ελλήνων πολιτών, μελών των οικογενειών τους, καθώς και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου) από την Οδησσό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Οι ανωτέρω, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, και στελέχη του Γενικού Προξενείου, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Ο Γενικός Πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχώρησε ο Ελληνας πρόξενος στην Οδησσό - Θα εργάζεται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας"

Nissan: Αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη

Η Nissan Motor Co ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Νωρίτερα, η Nissan ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία και ότι αναμένει “περαιτέρω προκλήσεις” να οδηγήσουν σε διακοπές και αναστολές της τοπικής παραγωγής της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Nissan: Αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτή είναι η «μαύρη λίστα» με τις «μη φιλικές χώρες» της Ρωσίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες με εταιρίες, αλλά και πρόσωπα από τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «μη φιλικές» θα πρέπει τώρα να έχουν την έγκριση μιας κυβερνητικής επιτροπής, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μία λίστα χωρών και περιοχών που προχωρούν σε «μη φιλικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας, των εταιριών και των πολιτών της, μετά από την εφαρμογή δραστικών οικονομικών κυρώσεων για τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Ο κατάλογος των χωρών:

Αυστραλία
Καναδάς
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ισλανδία
Μονακό
Μαυροβούνιο
Νέα Ζηλανδία
Νορβηγία
Ταϊβάν
Σαν Μαρίνο
Σιγκαπούρη
Νότια Κορέα
Ελβετία
Ουκρανία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η «μαύρη λίστα» της Ρωσίας ακολουθεί ένα προεδρικό διάταγμα της 5ης Μαρτίου, το οποίο επιτρέπει στη ρωσική κυβέρνηση, στις εταιρίες και στους πολίτες να πληρώνουν προσωρινά με ξένο συνάλλαγμα τα χρέη που έχουν στο εξωτερικό σε «μη φιλικές χώρες» και σε ρούβλια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτή είναι η «μαύρη λίστα» με τις «μη φιλικές χώρες» της Ρωσίας"

Τέλος και το Netflix στη Ρωσία – Η αμερικανική πλατφόρμα ανέστειλε τη λειτουργία της

Και το Netflix ανέστειλε τη λειτουργία του στη Ρωσία, ανέφεραν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κολοσσός του video streaming είχε διακόψει στα μέσα της εβδομάδα την παραγωγή προγραμμάτων στη Ρωσία.

«Δεδομένων των συνθηκών, αποφασίσαμε να αναστείλουμε την υπηρεσία μας στη Ρωσία» ανέφερε ένας εκπρόσωπος στο αμερικανικό περιοδικό Variety.

Την περασμένη Δευτέρα το Netflix ανέφερε στον ιστότοπο Vulture ότι δεν σκόπευε να συμμορφωθεί με τη ρωσική νομοθεσία που επιβάλει στις πλατφόρμες του είδους να παρέχουν δωρεάν πολλά κανάλια, ορισμένα εκ των οποίων θεωρείται ότι μεταδίδουν κυβερνητική προπαγάνδα.

Η εταιρεία θα έπρεπε θεωρητικά να ξεκινήσει την προβολή αυτών των καναλιών από τις αρχές Μαρτίου.

Η αντίδραση αυτή έρχεται μετά τις ανακοινώσεις των πολύ γνωστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους ως αντίμετρα στη ρωσική εισβολή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος και το Netflix στη Ρωσία – Η αμερικανική πλατφόρμα ανέστειλε τη λειτουργία της"

Στη Χάγη το αίτημα της Ουκρανίας για τη ρωσική επίθεση – Ξεκίνησαν οι ακροάσεις

Ξεκίνησαν οι ακροάσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η εξέταση του σχετικού αιτήματος της Ουκρανίας, που αμύνεται για δωδέκατη ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρία, ξεκίνησε σήμερα.

«Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και εξασφάλισης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για να ξεκινήσουμε την έρευνα», ανέφερες προ ημερών το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και η Ουκρανία, έχουν καταγγείλει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε στην Ουκρανία τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς σε περιοχές αμάχων στην ανατολική Ουκρανία.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Χάγη το αίτημα της Ουκρανίας για τη ρωσική επίθεση – Ξεκίνησαν οι ακροάσεις"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν στη Μαριούπολη σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας – Για «ανήθικη στάση» κάνει λόγο το Κίεβο

Επίθεση από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες φαίνεται πώς δέχτηκε η Μαριούπολη κατά την 12η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο ξεκαθάρισε ότι έχουν ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ, επεσήμανε ότι θα δημιουργηθούν έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι γύρω από ουκρανικές πόλεις.

«Λεπτομερείς πληροφορίες για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους έχουν δοθεί εκ των προτέρων στην ουκρανική πλευρά», εξήγησε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27, ένα Su-25, δύο ελικόπτερα και μερικά drones.

«Εντελώς ανήθικη η στάση της Ρωσίας»

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους αμάχους να φεύγουν με την προϋπόθεση να καταφεύγουν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να μπορούν να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος, ενώ κατηγορησε τη Μόσχα ότι εμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης των ουκρανικών πόλεων.

«Είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Τα δεινά των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμά του.

«Αυτοί είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε ότι θα ανοίξει έναν διάδρομο μεταξύ του Κιέβου και της λευκορωσικής πόλης Γκόμελ, που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Δύο άλλοι διάδρομοι θα ξεκινούν από τη Μαριούπολη μέσω των οποίων οι άμαχοι θα μπορούν να κατευθύνονται είτε προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, είτε προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια.

Η Μόσχα διευκρίνισε ότι ένας άλλος διάδρομος θα ξεκινά από τη Χάρκοβο ως τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.

Τέλος, δύο διάδρομοι θα δημιουργηθούν για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι: ο ένας με κατεύθυνση το Μπέλγκοροντ κα ο άλλος προς την Πολτάβα στην Ουκρανία.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν στη Μαριούπολη σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας – Για «ανήθικη στάση» κάνει λόγο το Κίεβο"

Ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» – Απομακρύνουν αμάχους από Οδησσό προς Μολδαβία

Ξεκίνησε αργά το πρωί της Δευτέρας η επιχείρηση «Νόστος 5», με την οποία απομακρύνουν από την Οδησσό 34 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, με κατεύθυνση τη Μολδαβία, όπως έγινε γνωστό λίγο νωρίτερα.

Την επιχείρηση συντονίζει ο Γενικός Πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης.

Το περασμένο Σάββατο, είχε ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Νόστος 4» σχετικά με την απομάκρυνση 25 ατόμων από την Οδησσό.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» – Απομακρύνουν αμάχους από Οδησσό προς Μολδαβία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: 320 ευρώ η μεγαβατώρα το φυσικό αέριο, στα 140 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

«Αιματοχυσία» στις αγορές σήμερα (07.03.2022) με τις τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο να βρίσκονται σε εκτός ελέγχου ανοδική πορεία, ενώ οι τιμές των μετοχών πραγματικά καταρρέουν.

Η εικόνα αυτή όπως είναι φυσικό προκαλεί πανικό στους επενδυτές και απόγνωση στους καταναλωτές, που βλέπουν ότι οι οικογενειακοί τους προϋπολογισμοί έχουν εκτροχιαστεί. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 320 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε μία ανάσα από τα 140 δολάρια του βαρέλι. Στο μεταξύ εκφράζονται φόβοι ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα θα παρουσιάσει νέα μεγάλη άνοδο.

Ειδικότερα αυτή την στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 311 ευρώ η μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση 61,5% σε σχέση με την Παρασκευή. Το πετρέλαιο κινείται στα 127,5 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 8%, ενώ νωρίς το πρωί είχε φτάσει στα 139,13 δολάρια.

Στα χρηματιστήρια, οι επενδυτές ρευστοποιούν μαζικά τις μετοχές τους αναζητώντας, πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Στην Γερμανία ο δείκτης Dax υποχωρεί κατά 3,83% ή κατά 501 μονάδες. Ανάλογη εικόνα σε Παρίσι, Λονδίνο, Μιλάνο και Μαδρίτη.

Βασική αιτία της εικόνας αυτής, εκτός των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ρωσία είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken ότι οι ΗΠΑ είναι σε «πολύ ενεργές συζητήσεις με την ΕΕ» για την απαγόρευση ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.

Η κίνηση θα αποτελέσει σημαντική κλιμάκωση στην απάντηση της Δύσης στη Μόσχα μετά την εισβολή και θα έχει δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι Financial Times. Θα σήμαινε επίσης μια στροφή από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος είχε απορρίψει δικομματικές εκκλήσεις για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ένα εμπάργκο θα περιόριζε την παγκόσμια προσφορά και θα αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές.

Την περασμένη εβδομάδα, το Brent ανέβηκε 21% για να κλείσει στα 118,11 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 26% για να κλείσει στα 115,68 δολάρια, επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί από το 2013 και το 2008, αντίστοιχα, καθώς η Ρωσία δυσκολεύεται να πουλήσει πετρέλαιο εν μέσω κυρώσεων, ενώ η ίδια ναρκοθετεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που θα μπορούσε να απελευθερώσει ποσότητες για τη διεθνή αγορά.

«Το Ιράν ήταν ο μόνος πραγματικός πτωτικός παράγοντας στην αγορά», δήλωσε ο Amrita Sen, συνιδρυτής του think tank Energy Aspects.

Η Ρωσία εξάγει περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς. Ορισμένοι όγκοι πετρελαίου του Καζακστάν που περνούν από ρωσικά λιμάνια αντιμετώπισαν επίσης δυσκολίες.

Το Ιράν θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να αποκαταστήσει τις ροές πετρελαίου ακόμη και αν κλείσει η πυρηνική συμφωνία, είπαν αναλυτές.

Εκτιμήσεις για τιμή της βενζίνη στα 2,2 ευρώ το λίτρο

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: 320 ευρώ η μεγαβατώρα το φυσικό αέριο, στα 140 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο"

Αλλαγή ονόματος για τη διάσημη βότκα Stolichnaya ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η γνωστότερη ίσως βότκα στον κόσμο, ονόματι Stolichnaya αλλάζει πλέον όνομα, σύμφωνα με την εταιρεία που την παράγει.

Πρόκειται για απόφαση του ιδρυτή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τόσα συμβαίνουν τις τελευταίες δέκα ημέρες στην Ουκρανία.

Έτσι, το ποτό, που διαφημίζεται ως ρωσικό, πλέον θα κυκλοφορεί και θα πωλείται ως Stoli, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το CΝΝ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Stoli Group Γιούρι Σέφλερ εξορίστηκε το 2000 από τη Ρωσία, καθώς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην πολιτική του πρόεδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το συγκεκριμένο ποτό κυκλοφορεί εδώ και καιρό ως ρωσική βότκα, ωστόσο οι εγκαταστάσεις παραγωγής του βρίσκονται στη Λετονία από εκείνο το έτος.

Η δε Stoli Group είναι θυγατρική της SPI Group, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Συν τοις άλλοις, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης επιθυμία των εργαζομένων της να αναλάβουν πρωτοβουλία, προκειμένου να επικοινωνούν περισσότερο ότι η συγκεκριμένη βότκα «πρωτοξεκίνησε» της στη Λετονία.

Προ ημερών όμιλος Stoli ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιεί μόνο σλοβακικές προμήθειες ώστε να διασφαλίσει πως κανένα από τα υλικά και τα συστατικά του περίφημου αλκοολούχου δεν προέρχεται από τη Ρωσία.

Μποϊκοτάζ ανά τον κόσμο κατά της ρωσικής βότκας

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, πολλές πολιτείες ζητούν από τις κάβες να απομακρύνουν από τα ράφια τους όλα τα ποτά που έχουν παραχθεί στη Ρωσία ή προωθούνται ως ρωσικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για βότκα. Κάποιοι ιδιοκτήτες μπαρ άδειασαν μπουκάλια της βότκας Stoli ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σημειώνεται πάντως, ότι η ρωσική βότκα αποτελεί μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα 7 δισ. δολάρια του ετήσιου τζίρου της αγοράς αυτής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Distilled Spirits Council.

CNN/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή ονόματος για τη διάσημη βότκα Stolichnaya ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news