facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς πολιτών 80-84 ετών

Άνοιξε σήμερα το απόγευμα στις 18:00 η πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες ηλικίας 80-84 ετών.

«Εδώ και λίγες ώρες οι πολίτες άνω των 80 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό COVID-19 μέσω του https://emvolio.gov.gr, των φαρμακείων και των ΚΕΠ. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν SMS με το ραντεβού που τους προτείνεται, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης η οποία συνοδεύεται με γράφημα σχετικά με τους τρόπους που κλείνονται τα ραντεβού.

Όπως αναφέρεται υπάρχουν τρεις τρόποι.

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν ένα SMS στο οποίο θα αναφέρεται ένας κωδικός εμβολιασμού. Για να επιβεβαιωθεί το ραντεβού θα πρέπει μέσα σε 72 ώρες να στείλουν ένα SMS στο 13034 γράφοντας μόνο αυτόν τον κωδικό.

Όσοι δεν είμαι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να κλείσουν ραντεβού είτε μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί 158.393 άτομα. (138.312 άτομα έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου).

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς πολιτών 80-84 ετών "

Σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο της Μoderna

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού της Moderna φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σπάνιες, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), αφότου πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση.

Βάσει των δεδομένων, το CDC λέει ότι η αναφυλαξία, μια απειλητική αλλεργική αντίδραση, καταγράφηκε σε 2,5 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμυρίου εμβολίων που χορηγήθηκαν.

Έως τις 10 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί 10 περιστατικά αναφυλαξίας μεταξύ 4,04 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έκθεση των CDC για τη Νοσηρότητα και τη Θνησιμότητα.

Τα CDC ανέφεραν πως τα χαρακτηριστικά των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο της Moderna ήταν παρόμοια με εκείνα που είχαν καταγραφεί με το εμβόλιο κατά της Covid-19 των Pfizer και BioNTech.

Και στα δύο εμβόλια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα συμπτώματα εκδηλώθηκαν σε διάστημα λεπτών μετά τον εμβολιασμό και ήταν πιο κοινά μεταξύ των γυναικών. Πολλοί από αυτούς που υπέστησαν αναφυλαξία μετά τη χορήγηση του εμβολίου είχαν ιστορικό αλλεργιών ή αλλεργικών αντιδράσεων και μερικοί είχαν επεισόδιο αναφυλαξίας κατά το παρελθόν, σύμφωνα με το CDC.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο της Μoderna"

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Επανεκκίνηση από τη Δευτέρα με τεχνικές προσαρμογές

Την επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις τέσσερις Περιφέρειες που απομένουν, από την προσεχή Δευτέρα, με τεχνικές προσαρμογές για την ομαλότερη ροή των αιτήσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου η πλατφόρμα θα ανοίξει αρχικά για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στις 27 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στις 29 Ιανουαρίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια. Η ώρα έναρξης της διαδικασίας, παραμένει ως είχε, στις 10.00 πμ. Σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, έπειτα από την αξιολόγηση ζητημάτων που ετέθησαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και για την απρόσκοπτη λειτουργία της πλατφόρμας λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του Covid-19, αποφασίστηκαν οι εξής τεχνικές προσαρμογές:

-Ορίζεται διάστημα πέντε λεπτών ως ελάχιστος χρόνος από τη δημιουργία της αίτησης έως την υποβολή της.
-Βελτιώνονται επιμέρους σημεία που αφορούν στην πληροφόρηση που λαμβάνουν οι χρήστες κατά την συμπλήρωση στοιχείων και τη διενέργεια των εσωτερικών ελέγχων του πληροφοριακού συστήματος.

-Διευκολύνονται οι υποβολές αιτήσεων για τις πολυκατοικίες Α και Β τύπου, μεταθέτοντας την υποχρέωση υποβολής στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

-Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του διαθέσιμου προϋπολογισμού για κάθε Περιφέρεια διαμορφώνεται ως εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – 74 εκατ. ευρώ.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – 73,5 εκατ. ευρώ.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – 130 εκατ. ευρώ.
Περιφέρεια Θεσσαλίας – 84 εκατ. ευρώ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Επανεκκίνηση από τη Δευτέρα με τεχνικές προσαρμογές"

AstraZeneca: Μειωμένες παραδόσεις στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η εταιρεία

Οι παραδόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Ευρώπη θα είναι μικρότερες από το αναμενόμενο, λόγω της «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο, ανέφερε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι παρέλαβε το αίτημα για την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό στις 29 του μηνός.

«Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής», πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις ακριβείς ποσότητες.

Η ΕΕ και η EMA δέχονται πιέσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των νέων εμβολίων. Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνότερο από εκείνα των ανταγωνιστριών εταιρειών.

Είναι επίσης πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, σε σύγκριση ιδίως με εκείνο των Pfizer/BioNTech, που χρειάζεται να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/

Διαβάστε Περισσότερα » "AstraZeneca: Μειωμένες παραδόσεις στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η εταιρεία"

Αντιδράσεις επιστημόνων για το ψαλίδι στους δικαιούχους του επιδόματος των €400

Έντονη είναι η αντίδραση του συνόλου των επιστημονικών φορέων της χώρες, στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, για την καταβολή του ειδικού επιδόματος των 400 ευρώ υπό προϋποθέσεις και με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη οι Επιστημονικοί Φορείς της Χώρας σε έκτακτη συνεδρίασή τους εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία:

  • Εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν εκλήθησαν 4 από τους 9 φορείς που συμμετέχουν στο διάλογο μέχρι σήμερα.
  • Εμμένουν στις απόψεις τους, όπως αυτές από την πρώτη στιγμή είχαν διατυπωθεί στην από 22/12/2021 επιστολή τους (βλ. συνημμένο) προς τον Υπουργό κ. Ιωάννη Βρούτση, τόσο ως προς το ύψος του προς διανομή ποσού, (το οποίο προέρχεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ των Ανεξάρτητα Απασχολούμενων Επιστημόνων, δημιουργηθέν από ίδιους πόρους από το 2011 έως σήμερα), τα εισοδηματικά κριτήρια, τους δικαιούχους αλλά κυρίως την ταχεία διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.
  • Ζητούν από την Κυβέρνηση την εφαρμογή όσων δεσμεύσεων έχει λάβει απέναντί τους και να επανεξετάσει τις τροποποιημένες θέσεις της, όπως αυτές το πρώτον εκφράστηκαν στο χθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.
  • Ζητούν την άμεση ανάρτηση της Πλατφόρμας Υποβολής Αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων στο «ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ».

Την ανακοίνωση υπογράφουν το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Να σημειωθεί ότι χθες, το υπουργείο Εργασίας, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους φορείς, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το επίδομα των 400 ευρώ θα καταβληθεί στους μη μισθωτούς επιστήμονες, με εισοδηματικά κριτήρια, μετά και από έλεγχο εσόδων που θα αποδεικνύει την μείωσή τους κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου –Δεκεμβρίου 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χατζηδάκης έθεσε υπόψιν των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων, δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και στόχευση του μέτρου στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα).

Έτσι, ανακοίνωσε πως θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020, ενώ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει μείωση έως 20% κατά το συγκεκριμένο διάστημα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των φορέων. Όπως αντιδράσεις προκαλεί και το γεγονός ότι τίθεται ως κριτήριο λήψης του επιδόματος, το οικογενειακό εισόδημα, όταν σε όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την προστασία εργαζόμενων και επιχειρήσεων από την πανδημία, χρησιμοποιείται το ατομικό εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι περιορισμοί κρίθηκαν αναγκαίοι από το υπουργείο, καθώς το ποσό που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, το οποίο βέβαια θα εκταμιευθεί εξολοκλήρου από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΕΤΑΑ.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας αφενός να εκταμιευθεί ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ και να υπάρξει εκταμίευση και από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΟΑΕΕ για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης και στους οικονομολόγους και τους γεωτεχνικούς. Τα κεφάλαια των συγκεκριμένων λογαριασμών, άλλωστε, προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων, και συγκεκριμένα 10 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τη χθεσινή συζήτηση του κ. Χατζηδάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των επιστημόνων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους μη μισθωτούς επιστήμονες με χαμηλό εισόδημα, έως 10.000 ευρώ, καθώς και για τους νέους, με έναρξη επαγγέλματος τα δύο τελευταία έτη.

Οι τελικές υπουργικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. Βέβαια, εφόσον ισχύσει η ρήτρα της μείωσης των εσόδων, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις επιστημόνων για το ψαλίδι στους δικαιούχους του επιδόματος των €400 "

Σουηδία – κορονοϊός: Εμβολίασαν 1.000 ανθρώπους με δόσεις που είχαν φυλάξει σε λάθος θερμοκρασίες

Σε περίπου 1.000 ανθρώπους στη Σουηδία χορηγήθηκαν δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna, οι οποίες φυλάσσονταν σε λάθος θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους, έγινε γνωστό σήμερα από την φαρμακευτική εταιρεία που διένειμε τα εμβόλια.

Συνολικά, 2.100 δόσεις εμβολίων, περίπου το 20% του όγκου που η Σουηδία έχει μέχρι στιγμής παραλάβει από τη Moderna, φυλάχθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία και οι δόσεις που δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί έχουν μπει στην άκρη εωσότου ξεκαθαριστεί εάν είναι ή δεν είναι πλέον αποτελεσματικές, επισήμανε η εταιρεία, Apoteket.

Όλοι όσοι έλαβαν δόσεις από την ελαττωματική παραλαβή είναι υγειονομικοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της σουηδικής αρχής υγείας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δόσεις που μεταφέρθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία ενέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο», τονίζει η Apoteket, σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εντούτοις, η σουηδική αρχή υγείας και ο ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων ερευνούν περαιτέρω το ζήτημα, είπε ο Μάγκνους Φρισκ, ένας εκπρόσωπος τύπου της Apoteket, προσθέτοντας: «Ένα άλλο που πρέπει να μάθουμε είναι εάν οι δόσεις των εμβολίων, που έχουν ήδη χορηγηθεί, θα έχουν αποτέλεσμα».

Ο Φρισκ σημείωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τη Moderna για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του να φυλάσσονται οι δόσεις σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία και εάν οι πολίτες που έχουν ήδη λάβει μια τέτοια δόση θα χρειαστούν μια επιπλέον δόση του εμβολίου.

Έως τις 17 Ιανουαρίου, η Σουηδία έχει εμβολιάσει 146.000 ανθρώπους, στους περισσότερους εκ των οποίων έχει δώσει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία – κορονοϊός: Εμβολίασαν 1.000 ανθρώπους με δόσεις που είχαν φυλάξει σε λάθος θερμοκρασίες"

Κορωνοϊός: Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο - Στα 122 τα νέα κρούσματα

Ένα θάνατο και 122 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα υπουργείο Υγείας της Κύπρου, με τον ημερήσιο δείκτη θετικότητας να υποχωρεί περαιτέρω φτάνοντας στο 1,27%.

Παράλληλα, υποχώρηση παρουσιάζει και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσηλευτήρια, όπου βρίσκονται 179 άτομα, εκ των οποίων τα 58 σε σοβαρή κατάσταση. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9.635 τεστ τόσο με την μοριακή μέθοδο (PCR) όσο και ταχείας ανίχνευσης (rapid test).

Μετά τη σημερινή απώλεια, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη νόσο του κορωνοϊού ανέρχεται σε 179, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 29.758.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο - Στα 122 τα νέα κρούσματα"

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για τον εμβολιασμό – Στις 15 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Πως κρίνουν οι πολίτες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό. Αυξάνεται το ποσοστό αυτών που θα έκαναν άμεσα το εμβόλιο. Ξεκάθαρη πρωτιά για ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναλυτικά η δημοσκόπηση της Alco.

Δεν είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες από τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για το τηλεοπτικό κανάλι Open.

Την ίδια στιγμή σημειώνεται αύξηση σε αυτούς που θα εμβολιάζονταν άμεσα ενώ στο πολιτικό κομμάτι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 15 μονάδες ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πολιτικός που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες.

Στην ερώτηση για το αν είστε ή όχι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση σε σχέση με τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος το 43% των ερωτηθέντων απάντησε όχι, το 36% ναι και το 21% ΔΞ/ΔΑ.

Για το θέμα των εμβολιασμών των κυβερνητικών αξιωματούχων που δεν ήταν αρχικά στο πρόγραμμα τις πρώτες ημέρες που έγιναν τα εμβόλια οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Alco απάντησαν το 62% αρνητικά, το 22% θετικά ενώ το 16% ΔΞ/ΔΑ.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς το 48% δηλώνει πως θα εμβολιαστεί αμέσως (έναντι 33% τον Δεκέμβριο), το 31% θα περιμένει (42% τον Δεκέμβριο), ενώ το 17% λέει όχι (έναντι 19% τον Δεκέμβριο).

Στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτή τη φάση ή λειτουργεί «βλέποντας και κάνοντας» το 60% απαντά «βλέποντας και κάνοντας» και το 32% πως έχει σχεδιασμό.

Για το αν τα μέτρα στήριξης για την πανδημία είναι επαρκή το 45% δεν είναι ικανοποιημένο έναντι του 41% που δηλώνει πως είναι. Για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση το 43% δηλώνει ναι ενώ το 48% δηλώνει όχι.

Στο πολιτικό κομμάτι τώρα και σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό και για το αν έγιναν οι σωστές κινήσεις ή έπρεπε να γίνουν περισσότερες το 44% λέει περισσότερες, το 18% τις σωστές ενώ το 38% ΔΞ/ΔΑ.

Στην ερώτηση για τη δημοσκόπηση της Alco για τον ποιόν εμπιστεύονται περισσότεροι, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός έχει ποσοστό 45% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 21% ενώ ο κανένας έχει ποσοστό 30%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα με 39% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 23,9%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και η ΜεΡΑ25 με 2,7%.

 

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για τον εμβολιασμό – Στις 15 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Μπόρις Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «ίσως είναι πιο θανατηφόρο»

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού εκτός από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενδέχεται να έχει και μεγαλύτερο βαθμό θνητότητας, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι συνολικά 26 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 2 «ορφανά», χωρίς δηλαδή οι προσβληθέντες να έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ τα άλλα 24 εντοπίσθηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας. 

Τα δεδομένα έχουν αξιολογηθεί από επιστήμονες της ειδικής συμβουλευτικής ομάδας της βρετανικής κυβέρνησης, παραμένουν όμως σε προκαταρκτικό στάδιο.

Η νέα παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας τον Σεπτέμβριο. Από τότε έχει γίνει η κυρίαρχη μορφή του κορωνοϊού στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 άλλες χώρες.

«Εκτός από την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος - η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά - μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας» είπε ο Τζόνσον.

«Οι επιπτώσεις από αυτό το νέο στέλεχος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για το γεγονός ότι το NHS [το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας] βρίσκεται υπό τόσο έντονη πίεση» πρόσθεσε.

Οι ενδείξεις περί αυξημένου βαθμού θνητότητας του μεταλλαγμένου στελέχους προέρχονται από μαθηματική ανάλυση των καμπυλών που σχετίζονται με τον αριθμό των ασθενών που πεθαίνουν λόγω του νέου και του «παλαιού» στελέχους.

Ο Sir Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη θνηνότητα είναι ανησυχητικά αλλά «δεν είναι ακόμη ισχυρά».

Η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται 30% - 70% πιο γρήγορα και φαίνεται να είναι περίπου 30% πιο θανατηφόρα

Για παράδειγμα, με χίλιους 60χρονους μολυσμένους με την «παλιά» παραλλαγή, 10 από αυτούς αναμένεται να πεθάνουν. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε περίπου 13 με τη νέα μετάλλαξη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπόρις Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «ίσως είναι πιο θανατηφόρο»"

Καιρός αύριο: Χαλάει με βροχές και καταιγίδες – Άνεμοι μέχρι 9 μποφόρ

Αγριεύει πάλι ο καιρός αύριο, Σάββατο (23.01.2021). Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι τοπικές βροχές, οι σποραδικές καταιγίδες, αλλά και οι πολύ θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη δυτική Ελλάδα, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους έντονα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πρόσκαιρα το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και πιθανώς το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο 9 μποφόρ. Τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη Θράκη και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά από τις απογευματινές ώρες. Τις βραδινές ώρες πιθανώς να εκδηλωθούν στο Θρακικό μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και πρόσκαιρα το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πυκνές από τις μεσημβρινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και πιθανώς της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από το βράδυ πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και από το απόγευμα στα ανατολικά και τα νότια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το βράδυ πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και στις Κυκλάδες από αργά το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και το βράδυ πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως από το βράδυ.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χαλάει με βροχές και καταιγίδες – Άνεμοι μέχρι 9 μποφόρ"

Χαρδαλιας: Ανοίγουν από 1η Φεβρουαρίου τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τι ισχύει με ταξί, ψάρεμα και κυνήγι – Προβληματική η κατάσταση στο Μενίδι

Περιορισμένες αλλαγές στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα καθώς και την παράταση τους για ακόμα μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Σε συνέχεια, της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

- Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

- Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα - δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).

Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα μέτρα που ισχύουν:
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.
Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής:

- Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
- Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
- Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς αλλάζει και ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.  Μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνο ένας επιβάτης ανά ταξί.

Που παρατείνονται τα μέρα:

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς το σκληρό lockdown παρατείνεται για ακόμη μια εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, στις εξής περιοχές:

–Στη Βοιωτία, όπου υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και 182 στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό.

–Στη Λέσβο, όπου υπάρχουν 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές τους.

–Στον Δήμο Σπάρτης, όπου υπάρχουν 49 ενεργά κρούσματα.

–Στον Δήμο Εορδαίας, όπου υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα.

Τα μέτρα διατηρούνται και σε δύο περιοχές της Περιφέρειας Κοζάνης:

–Στην κοινότητα Κρόκου (33 κρούσματα)

–Στη δημοτική ενότητα Σιάτιστας (13 κρούσματα)

Προβληματίζουν οι Αχαρνές

Παράλληλα παρατείνεται το σκληρό lockdown στον δήμο Ασπρόπυργου που καταγράφει 78 ενεργά κρούσματα και στις Αχαρνές. Ειδικά για τις Αχαρνές η ανησυχία αυξάνεται καθώς παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα αυξάνονται αντί να μειώνονται καθώς ο Δήμος μετρά 195 κρούσματα εναντι 166 την προηγούμενη εβδομάδα.

Που αίρεται το σκληρό lockdown

Αντίθετα από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από τις κάτωθι περιοχές:

Στην Ανθήλη Λαμίας,

Στο Παλαίκαστρο Λασιθίου,

Στην Κάλυμνο,

Στην Αργολίδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιας: Ανοίγουν από 1η Φεβρουαρίου τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τι ισχύει με ταξί, ψάρεμα και κυνήγι – Προβληματική η κατάσταση στο Μενίδι"

Οριστικό: Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια από 1η Φεβρουαρίου – Τι θα γίνει στις «κόκκινες περιοχές»

Στα θρανία επιστρέφουν από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας, όπως ανακοίνωθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μόνη εξαίρεση οι «κόκκινες περιοχές» στις οποίες θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την κυβέρνηση, η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα».

Όσον αφορά στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο — στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές – τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως με τηλε-εκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Ωστόσο, τα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) θα παραμένουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– η χρήση αντισηπτικών,

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

– οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,

– οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.»

«Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία».

Σχετικά με τους φοιτητές που χρειάζεται να μετακινηθούν, προκειμένου να αποδεσμεύσουν το ακίνητο το οποίο ενοικιάζουν, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Το πλαίσιο μετακίνησης θα πρέπει να είναι συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

«Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό: Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια από 1η Φεβρουαρίου – Τι θα γίνει στις «κόκκινες περιοχές»"

Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας διεθνώς η Σουηδία

Η Σουηδία, η οποία απέρριψε το μέτρο της καραντίνας καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, κατέγραψε σήμερα 4.214 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε επίσης 84 νέους θανάτους, οι οποίοι αυξάνουν σε 11.005 τον συνολικό τους αριθμό στο σκανδιναβικό βασίλειο. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν σημειώθηκαν πριν από αρκετές ημέρες και εβδομάδες.

Το κατά κεφαλήν ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό στη Σουηδία είναι αρκετές φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των σκανδιναβικών γειτονικών της χωρών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας διεθνώς η Σουηδία"

Απειλεί ο Τσαβούσογλου: Αιτία πολέμου η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Μόλις λίγες ημέρες πριν αρχίσουν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη (στις 25 Ιανουαρίου) οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χτυπά και πάλι «τύμπανα πολέμου».

Με αφορμή τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από το βήμα της Βουλής ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια τόσο Νότια όσο και ανατολικά της Κρήτης (σσ αλλά «και αλλού» όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο πρωθυπουργός), ο Τσαβούσογλου επανέλαβε το «Casus Belli».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως «στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο. Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησαν. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις για το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων στην Ελλάδα, γίνονται για «εσωτερική κατανάλωση»

«Η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους η Ελλάδα συνέχισε τις προβοκάτσιες. Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί ο Τσαβούσογλου: Αιτία πολέμου η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο"

Κορωνοϊός: Στα 585 τα νέα κρούσματα - 288 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 585 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151041, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5822 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46487 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 202 (70.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.598 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3302 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα: 

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 14
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 38
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 4
ΑΧΑΪΑΣ 18
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 16
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 37
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 12
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 33
ΕΒΡΟΥ 3
ΕΥΒΟΙΑΣ 26
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 6
ΗΛΕΙΑΣ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 5
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 5
ΘΑΣΟΥ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 64
ΘΗΡΑΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 6
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 76
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 3
ΚΟΖΑΝΗΣ 9
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 12
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 8
ΛΑΡΙΣΑΣ 15
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2
ΛΕΣΒΟΥ 5
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 29
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΜΥΚΟΝΟΥ 2
ΝΗΣΩΝ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 26
ΞΑΝΘΗΣ 4
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 25
ΠΕΛΛΑΣ 3
ΠΙΕΡΙΑΣ 12
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 4
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 3
ΡΟΔΟΠΗΣ 10
ΣΕΡΡΩΝ 9
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 7
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2
ΦΩΚΙΔΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 2
ΧΑΝΙΩΝ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 1

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας ανέφερε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση της πανδημίας. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα δεν είναι δυνατόν να μειωθούν άλλο είπε. Έχουμε 6.000 ενεργά κρούσματα με τα μισά στην Αττική.



Κάτω από το 2% η θετικότητα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς. Συνολικά, έχουμε 1500 ασθενείς με COVID στα νοσοκομεία με 110 εισαγωγές την προηγούμενη εβοδομάδα. Έχουμε 23%  και 49%  πληρότητα σε κλίνες και ΜΕΘ αντίστοιχα.

Για το άνοιγμα των σχολείων η Επιτροπή απάντησε ομόφωνα για το άνοιγμα τουςΜόνο τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν στις κόκκινες περιοχές. Είμαστε τυχεροί γιατί στη χώρα μας η διάρκεια του χειμώνα είναι μικρή. Ελπίζουμε ότι μετά τον Μάρτιο θα έχουμε σύμμαχο εκτός από τα εμβόλια και τον καλό καιρό της Ελλάδας. 

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε ότι παγκοσμίως πάνω από 50 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Στη χώρα μας έχουμε περίπου 100 εισαγωγές ανά ημέρα. Το σύστημα υγείας ακόμα απορροφά τους κραδασμούς από την κορύφωση του β' κύματος.



Πλέον έχουμε μπει σε φάση σταθεροποίησης και πλέον είμαστε σε μάχη με τον κακό εαυτό μας. Πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό έχει τεράστια σημασία. Τέλος ανέφερε ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που είναι πλέον γνωστή σε όλους τους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι «Νelly», είναι σε φάση ύφεσης και στη Μεγάλη Βρετανία.


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 585 τα νέα κρούσματα - 288 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι"

Καταγγελία 11χρονης – Σοκαριστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Δεν ήταν βιασμός, ήθελα να την παντρευτώ»

Σοκ προκάλεσε η ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας, ο οποίος παραδέχτηκε δημόσια τον βιασμό της τότε 11χρονης αθλήτριας Ναυτικού Ομίλου.

Μιλώντας στο Mega και το LIVE NEWS, ο φερόμενος ως δράστης υποστήριξε πως είχε σχέση με την 11χρονη, δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας και υποστήριξε πως δεν βρίσκει τίποτα παράλογο στη σχέση αυτή.

Ο προπονητής, ο οποίος πλέον ζει μόνιμα σε νησί, υποστήριξε πως είχε για πολλά χρόνια σχέση (!) με το ανήλικο κορίτσι και τόνισε οτι δεν αποδέχεται τον όρο του βιασμού, καθώς δηλώνει πως είχε την συναίνεση του 11χρονου κοριτσιού, όταν γίνονταν όσα παραδέχεται ότι έκανε

«Δεν μπορώ να δεχτώ τη λέξη βιασμός, γιατί η λέξη βιασμός πιστεύω ότι είναι κάτι που γίνεται παρά τη θέληση του άλλου. Οταν υπάρχει κάτι αμοιβαίο, δεν νομίζω ότι υπάρχει βιασμός. Απεναντίας, τα συναισθήματα που είχα και είχαν εκδηλωθεί και είχαμε συμφωνήσει ότι όταν μεγάλωνε λίγο ακόμα θα παντρευτούμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην προπονητής της κοπέλας.

«Κάναμε γιορτές στο σπίτι μου με τους γονείς μου και στο σπίτι της. Ημουν ερωτευμένος και είχα αποκλείσει τη ζωή μου από κάθε άλλη γυναίκα, οποιαδήποτε γιατί δεν βρήκα κάτι καλύτερο από αυτήν»

«Την αγαπάω και με αγάπησε και την ερωτευόμουν ακόμα περισσότερο κάθε φορά και δεν μπορούσα να δω καμία άλλη γυναίκα. Είχα σχέση και την χώρισα. Βιασμός δεν μπορεί να γίνει… Μία φορά θα γίνει, δύο; Πόσες θα γίνει; Δεν είναι βιασμός αυτό το πράγμα. Το ήθελε. Το ήθελε και περισσότερο από μένα και έχω τραγικά στοιχεία να αποκαλύψω», ισχυρίστηκε ο πρώην προπονητής στη σοκαριστική του ομολογία.

«Δηλαδή μια κοπέλα δεν μπορεί να παντρευτεί μικρή; Και σε πληροφορώ ότι από μία φτωχή οικογένεια υπάρχει μια τεράστια ωριμότητα. Τα παιδιά που προέρχονται από μία πολύ φτωχή οικογένεια  είναι τα πιο ώριμα. Οσο για το θέμα που πήρε πλέον τεράστιες διαστάσεις τόνισε: «Εμένα μου έπεσε κεραμίδι στο κεφάλι γιατί περίμενα ένα κοριτσάκι να με αναζητήσει για να λήξουμε τη σχέση μας σε ένα γάμο και τελικά καταλαβαίνω ότι έχω καταγγελία για βιασμό. Εγώ δεν έβλεπα κάτι ποτέ. Απεναντίας με ήθελαν», υποστήριξε.

«Δεν υπήρξε σεξουαλική επαφή σε ηλικία 11 ετών και δεν υπήρξε για τον απλούστατο λόγο ότι μου είχε στείλει μια φορά ένα μήνυμα κρυφά από το κινητό του πατέρας της και την άλλη με΄ρα πήγα και τους το έδειξα να το διαχειριστούν όμορφα. Σίγουρα πλατωνικό ήταν, όπως ερωτεύεται μία κοπέλα τον δάσκαλό της ή ένα αγόρι τη δασκάλα. Αλλά όσο μεγάλωνε κι εμένα μου άρεσε που προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια, γιατί ήταν πάρα πολύ τίμια και δεν την ένοιαζε, γιατί έλεγα ότι εγώ όλα αυτά θα τα ξεπληρώσω, θα στα δώσω πίσω. Είχα και εγώ συναισθήματα», υποστήριξε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία 11χρονης – Σοκαριστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Δεν ήταν βιασμός, ήθελα να την παντρευτώ»"

Ανοιχτά την Κυριακή σούπερ μάρκετ και καταστήματα: Το SMS και ο χρονικός περιορισμός

Ανοιχτά θα είναι την ερχόμενη Κυριακή, 24 Ιανουαρίου σούπερ μάρκετ και καταστήματα, με προαιρετική λειτουργία

Πιο συγκεκριμένα, όποια σούπερ μάρκετ και καταστήματα το επιθυμούν, μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου από τις 11:00 το πρωί, βάσει της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης.

Οι πολίτες που θα βγουν για ψώνια την Κυριακή θα πρέπει να τηρήσουν τον κανόνα για τις μετακινήσεις που προβλέπει αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 2 με ή με τη συμπλήρωση εγγράφου και θα έχουν στη διάθεσή τους ένα 2ωρο για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων είναι τα εξής:

• Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
• Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
• Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
• Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
• Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
• Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
• Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
• Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.

Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά την Κυριακή σούπερ μάρκετ και καταστήματα: Το SMS και ο χρονικός περιορισμός"

Εμβόλιο: Εξηγήσεις από την Pfizer για τις καθυστερήσεις θα ζητήσει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρεία Pfizer για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά τις Covid-19 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα.

Ήδη όπως έγινε γνωστό από την Πέμπτη έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η μείωση της παράδοσης των ποσοτήτων εμβολίων που είχαν συμφωνηθεί. 

Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου. Παρόμοια η κατάσταση και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις, μια μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε, λένε οι αρχές.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο: Εξηγήσεις από την Pfizer για τις καθυστερήσεις θα ζητήσει η Κομισιόν"

Εκτακτο δελτίο από ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά προβλέπεται να επιδεινώσουν τον καιρό στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Α. Η πρώτη επιδείνωση από το μεσημέρι του Σαββάτου (23-01-2021) κυρίως στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους. Πιο αναλυτικά:

1. ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ προβλέπεται να εκδηλωθούν:

α. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (23-01-2021) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πρόσκαιρα το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (24-01-2021).

β. Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (24-01-2021) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανώς πρόσκαιρα αργά το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (25-01-2021).

2. ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΝΟΤΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ: εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (23-01-2021) μέχρι και τη Δευτέρα (25-01-2021) στα πελάγη, που πιθανώς το Σάββατο το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο να φτάσουν τοπικά 9 μποφόρ.

Β. Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (26-01-2021) από τα βορειοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας χώρας, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο δελτίο από ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες"

Σχολεία: Ανοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Θετική είναι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας από την 1η Φεβρουαρίου. Σε σύσκεψη της επιτροπής «σοφών» του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19, οι ειδικευμένοι γιατροί κατέληξαν στην εισήγηση προς την κυβέρνηση για επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας από την 1η Φεβρουαρίου. 

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα Λύκεια στις θεωρούμενες κόκκινες περιοχές, διότι υπάρχει ανησυχία για την έντονη κινητικότητα των εφήβων και άρα για το ενδεχόμενο υπερμετάδοσης του ιού της νόσου Covid-19.

«Όχι» σε άνοιγμα χιονοδρομικών και πρακτορείων του ΟΠΑΠ

Οι λοιμωξιολόγοι που αναλύουν τα δεδομένα από την πορεία του κορωνοϊού στην κοινότητα κατέληξαν σε αρνητική πρόταση εις ό,τι αφορά την πιθανότητα επαναλειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ και ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων για το κοινό, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί -κυρίως στους δύο αυτούς κλάδους της οικονομίας- ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση για την εκ νέου δραστηριοποίησή τους σε αυτή την συγκεκριμένη χρονική φάση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σχολεία: Ανοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι"

Κορονοϊός: Παράταση 7ήμερης καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό – «Ελευθέρας» για το Ισραήλ

Την παράταση των αεροπορικών οδηγιών (NOTAM) για την επταήμερη καραντίνα όλων των επιβατών σε πτήσεις από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε την Παρασκευή (22.01.2021) η ΥΠΑ.

Κι αν για τους επιβάτες του εξωτερικού η άφιξη στην Ελλάδα σημαίνει επταήμερη καραντίνα, η ΥΠΑ ανακοίνωσε ότι νέα notam για το Ισραήλ προβλέπει αφίξεις στην Ελλάδα χωρίς το εβδομαδιαίο όριο 10.000 ταξιδιωτών.

Οι νέες notams ισχύουν ήδη από σήμερα (22.01.2021) τα ξημερώματα έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα.

Επτά ημέρες καραντίνα ισχύει σε όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό.  

Όλοι οι επιβάτες που έρχονται στην Ελλάδα, έως και τις 8-2-2021 τα μεσάνυχτα από οποιοδήποτε κράτος του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό (καραντίνα) κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους.

Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Ηνωμένο Βασίλειο – 7ήμερη καραντίνα, rapid test και νέο pcr test για άρση της: Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο.

Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Η notam προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό test κατά την είσοδο τους στην ελληνική επικράτεια βάση του PLF.

Υποχρεωτική συμπλήρωση Passenger Locator Form: Επεκτείνεται και η αεροπορική οδηγία  για το PLF, δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Αναστολή πτήσεων με Τουρκία / Καταλονία: Παρατείνεται η αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.

Αφίξεις μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με την νέα παράταση της notam θα διεξάγονται μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα μη Ευρωπαίων Πολιτών: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Στην αεροπορική οδηγία προστέθηκαν στις εξαιρέσεις το Ισραήλ και η Ρωσία ανεβάζοντας συνολικά στον αριθμό 11 τις χώρες που εξαιρούνται από την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα.  Ειδικότερα, από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 11 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσική Ομοσπονδία και Ισραήλ.

Ανώτατο όριο ταξιδιωτών από τη Ρωσία: Ειδικά για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι) παραμένουν οι ακόλουθοι περιορισμοί, αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού που παρατείνονται έως την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Παράταση 7ήμερης καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό – «Ελευθέρας» για το Ισραήλ"

Πώς θα γίνεται ηλεκτρονικά η χορήγηση επιδομάτων ασθενείας

Σε πιλοτική λειτουργία τίθεται σήμερα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας προς τους εργαζόμενους μισθωτούς ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, ο θεράπων ιατρός βεβαιώνει την ανικανότητα, λόγω ασθένειας, του ασφαλισμένου προς εργασία.

Ο ασφαλισμένος με χρήση κωδικών TAXISNET εντός προθεσμίας οκτώ μηνών από την ημερομηνία αναγγελίας της ασθένειας θα υποβάλει τη σχετική αίτησή του.

Ο σύνδεσμος: www.efka.gov.gr/epidoma ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα γίνεται ηλεκτρονικά η χορήγηση επιδομάτων ασθενείας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news