facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Κροατία-Σεισμός: Επτά νεκροί και 26 τραυματίες

Επτά είναι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, μέχρι στιγμής, από την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε την κεντρική Κροατία, μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA.

«Μέχρι στιγμής, στα περίχωρα της πόλης Γκλίνα έχουμε πέντε θύματα. Μαζί με το (12χρονο) κορίτσι από την Πέτρινια, τα θύματα είναι συνολικά έξι», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμο Μέντβεντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τα πέντε από τα θύματα είναι όλοι τους άνδρες από το χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην Γκλίνα.

Λίγη ώρα αργότερα η σορός ενός άνδρα βρέθηκε στα χαλάσματα της εκκλησίας του αγίου Νικολάου στο χωριό Ζάζινα ανεβάζοντας στους 7 τους νεκρούς.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 20 πιο ελαφρά.

«Η έρευνα στα συντρίμμια συνεχίζεται», ανέφερε η αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος έσπευσε στην Πέτρινια, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή ορισμένοι κάτοικοι της πόλης γιατί «δεν είναι ασφαλές να βρίσκονται εδώ».

Ο τηλεοπτικός σταθμός Ν1 πρόβαλε ένα βίντεο με διασώστες να ανασύρουν ζωντανούς από τα χαλάσματα έναν άνδρα και ένα παιδί. Σε άλλες εικόνες φαίνεται ένα σπίτι, η στέγη του οποίου έχει καταρρεύσει. Η ρεπόρτερ του καναλιού είπε ότι δεν γνωρίζει αν βρισκόταν κανείς μέσα την ώρα του σεισμού.

Οι διασώστες ανέσυραν πολλούς ανθρώπους από τα κτίρια που κατέρρευσαν. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχει μείνει η πόλη Πέτρινια, που ήταν στο επίκεντρο του σεισμού, και, καθώς έπεσε η νύχτα, το κέντρο της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.

Στην κεντρική πλατεία, πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί εντελώς. Με μπουλντόζες, αστυνομικοί και στρατιώτς προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

«Είναι καταστροφή», λέει ο Γιόσιπ Χόρβατ, 44 ετών, καλλιτέχνης που ζει στα προάστια της Πέτρινια. Όταν χτύπησε ο σεισμός, γύρω στο μεσημέρι, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης για να βοηθήσει έναν φίλο του να επιδιορθώσουν την καμινάδα του σπιτιού του που έπαθε ζημιές από τον χθεσινό, μικρότερου μεγέθους σεισμό. «Κρατήθηκα από την υδρορροή και προσευχήθηκα στον Θεό να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε.

Ο δήμαρχος Ντάρινκο Ντούμποβιτς είπε στην τοπική τηλεόραση ότι ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί η έκταση των ζημιών. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν ήταν και ένας βρεφονηπιακός σταθμός που κατά τύχη ήταν άδειος τη στιγμή του σεισμού. «Η πόλη δεν είναι πια παρά ένας σωρός ερειπίων. Επικρατεί πανικός, όλοι θέλουν να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι», πρόσθεσε.

«Φοβάμαι, δεν καταφέρνω να επικοινωνήσω με κανέναν στο σπίτι, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν» είπε μια κάτοικος, εμφανώς ανήσυχη για την οικογένειά της.

Ο Τόμισλαβ Φαμπίγιανιτς, ο επικεφαλής του τμήματος επειγόντων στο νοσοκομείο της πόλης Σίσακ είπε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες, κυρίως με κατάγματα, στην Πέτρινια και το Σίσακ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ κεραμίδια από τις στέγες έπεφταν στα πεζοδρόμια. Το νοσοκομείο Σβέτι Ντου εκκενώθηκε και πολλοί ασθενείς μεταφέρθηκαν έμειναν στον δρόμο, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στις γειτονικές χώρες, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βοσνία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκο σταμάτησε τη λειτουργία του, για προληπτικούς λόγους.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και τους διασώστες», ανέφερε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τον Μάρτιο, από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια στο Ζάγκρεμπ.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κροατία-Σεισμός: Επτά νεκροί και 26 τραυματίες"

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς – Πού παρατείνονται και πού αίρονται

Την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής καθώς και για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.  

Συγκεκριμένα σχετικά με τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών αξιολογήθηκε σήμερα σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19 και η απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.

Παρόλα αυτά όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς ο αριθμός των κρουσμάτων ευτυχώς δεν δείχνει αύξηση όπως την προηγούμενη εβδομάδα αλλά οριακή υποχώρηση. Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Δεκεμβρίου (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 165 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός μιας και βρίσκονται στα 95 και 53 αντίστοιχα ενώ το Rt στην ευρύτερη περιοχή παραμένει κοντά στο 1. Στην περίπτωση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των πρόσθετων μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 που ήταν στις 17 Δεκεμβρίου στα 14 σήμερα.

Σε υψηλά επίπεδα οι δείκτες στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, και συγκεκριμένα στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου, το επιδημιολογικό φορτίο και όλοι οι δείκτες στην περιοχή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Ο Δήμος Κοζάνης έχει αυτή τη στιγμή 96 ενεργά κρούσματα όταν είχε 152 πριν μια εβδομάδα περίπου, ο Δήμος Εορδαίας έχει 73 ενεργά κρούσματα από 115 που είχε στις 23 Δεκεμβρίου, και ο Δήμος Βοΐου 34 από 35 κρούσματα στις 23 Δεκεμβρίου. «Πολλά από αυτά τα κρούσματα είναι νέα και αυτό μας προβληματίζει και ήταν ένα από τα κριτήρια που οδήγησε στην παράταση των μέτρων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των μέτρων για τους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού καθώς σε αυτούς τους Δήμους ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει μειωθεί σε 2 και 3 αντίστοιχα, χωρίς να έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Τι αποφασίστηκε για το χωριό Κέλλη

Παράλληλα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί και για δέκα μέρες στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή. Συγκεκριμένα με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής αλλά και εισήγηση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

– Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του χωριού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

– Από τις 6 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί της επομένης απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του χωριού

– Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ).

Σχετικά με την τοπική ενότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Π.Ε. Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά όλα τα ενεργά κρούσματα και οι στενές επαφές τους έχουν στεγανοποιηθεί ενώ αναμένεται αύριο να ληφθεί η απόφαση αν θα παραταθούν ή θα λήξουν τα πρόσθετα μέτρα που λήγουν την Πέμπτη το πρωί.

Οι περιοχές που προβληματίζουν

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και σε άλλες περιοχές που τους προβληματίζουν και βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης τις τελευταίες ώρες, καθώς δεν φαίνεται να ακολουθούν το μέσο όρο μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και στην Κάλυμνο. Στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους κατοίκους των περιοχών αυτών, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών.

Τα μέτρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, ισχύουν και για την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, και την Πρωτοχρονιά γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ, χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του 1 ατόμου ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς Ναούς τα 50 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και έδωσε στοιχεία σχετικά με τη διενέργεια δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη τη χώρα, που αποσκοπούν στην παρακολούθηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η λειτουργία του testing.gov.gr όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο. Μέσα σε μία εβδομάδα υποβλήθηκαν συνολικά 25.786 αιτήματα – σε μεγάλη πλειοψηφία από τις μεγάλες πόλεις και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας – και έχουν προγραμματιστεί ήδη 13.215 ραντεβού. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν χθες με 5.300 ελέγχους, από τους οποίους 2.336 πραγματοποιήθηκαν στους 98 στρατιωτικούς σχηματισμούς/ μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα κέντρα ελέγχου σε όλη την επικράτεια είναι 386, τα οποία περιλαμβάνουν πέρα των στρατιωτικών υγειονομικών σχηματισμών και μονάδων, σημεία εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, καθώς και εξετάσεις από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Σε ημερήσια βάση υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται καθημερινά 10.000 δωρεάν δειγματοληψίες. Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες να συμμετέχουν στους δωρεάν αυτούς ελέγχους, καθώς, όπως είπε, «με τον τρόπο αυτό προστατεύουν και τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν ώστε η επιστημονική κοινότητα να έχει επιπλέον δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του ιού με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της όποιας τυχαίας διασποράς». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η επόμενη σειρά SMS για τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που αφορά στο πρόγραμμα του τυχαίου τεστινγκ θα σταλεί το Σάββατο με ραντεβού για τη Δευτέρα.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους»

Όσον αφορά την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που «σίγουρα μας γεμίζει με αισιοδοξία καθώς θα μας επιτρέψει αργά, σταδιακά και σταθερά να αφήσουμε την πανδημία οριστικά πίσω μας». Παρόλα αυτά ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι «βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του τέλους και ότι μέχρι να εμβολιαστεί ικανό τμήμα του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα».

«Κατανοούμε την κόπωση που υπάρχει και αντιλαμβανόμαστε την αδημονία των συμπολιτών μας να υπάρξει άρση των μέτρων το ταχύτερο δυνατό. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει σταδιακά άρση κάποιων μέτρων, με συγκεκριμένο σχέδιο και λαμβάνοντας όπως πάντα υπόψη τα υγειονομικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Τέλος, αφού ευχήθηκε «καλή χρονιά με δύναμη και με υγεία για όλους», υπογράμμισε την ανάγκη για τήρηση όλων των μέτρων «με προσήλωση, κάθε μέρα – και την Πρωτοχρονιά – για να μην απωλέσουμε ό,τι πετύχαμε τα Χριστούγεννα, ό,τι καταφέραμε με υπομονή και επιμονή μέχρι σήμερα».

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ ότι ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή ο προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και στη θέση τους εμβολιάστηκαν κυβερνητικά στελέχη, είπε ότι «για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις τα πραγματικά δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Σήμερα είχε προγραμματιστεί να εμβολιαστούν 61 υγειονομικοί, 56 έχουν εμβολιαστεί, 5 από αυτούς λόγω ενός προβλήματος προγραμματισμού θα εμβολιαστούν αύριο το πρωί. Αυτά είναι τα δεδομένα. Όλα τα υπόλοιπα περί δεκάδων με άνωθεν εντολή λυπάμαι που το λέω αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την ίδια την αλήθεια».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς – Πού παρατείνονται και πού αίρονται"

Κατολισθητικά φαινόμενα σε εξέλιξη στον οικισμό Αγίας Μαρίνας της κοινότητας Καρίτσας Δολόπων

Να τεθεί σε έκτακτη ανάγκη ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας της κοινότητας Καρίτσας Δολόπων ζήτά ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παν. Νάνος μετά τα κατολισθητικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου 2020.

Μετά τις νέες καταπτώσεις της Πεζούλας από την πρόσφατη νεροποντή, έρχεται να προστεθεί και η σοβαρή καθίζηση που είναι σε εξέλιξη στον οικισμό Αγία Μαρίνα κοινότητας Καρίτσας Δολόπων (παλαιά ονομασία Πλακωτό).

Συγκεκριμένα από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 29ης Δεκεμβρίου σημειώνεται κατολισθητικό φαινόμενο σε μεγάλη ακτίνα, με αβέβαιη εξέλιξη και άγνωστες επιπτώσεις στην ασφάλεια του οικισμού.

Κλιμάκιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα με το δήμαρχο και επιστήμονες, αλλά και τη συνδρομή ειδικού συνεργάτη γεωλόγου – περιβαλλοντολόγου κ. Κώστα Παλαιοχωρίτη, επισκέφθηκαν άμεσα τον οικισμό, όπου διαπίστωσαν ότι μέχρι στιγμής τρεις κατοικίες καθώς και το μοναδικό κατάστημα του οικισμού έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα κτίσματα είναι ακατάλληλα προς διαμονή, ενώ εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια του οικισμού.

Κατόπιν τούτων ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα με κατεπείγουσα επιστολή του ζήτησε να κηρυχθεί ο οικισμός Αγία Μαρίνα κοινότητας Καρίτσας Δολόπων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να αποσταλεί κλιμάκιο ειδικών από το ΙΓΜΕ για την εκτίμηση της εξέλιξης του φαινομένου και υπόδειξη των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των κατοίκων και του οικισμού γενικότερα.

karditsalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατολισθητικά φαινόμενα σε εξέλιξη στον οικισμό Αγίας Μαρίνας της κοινότητας Καρίτσας Δολόπων"

Κύπρος: Τέσσερις θάνατοι και νέο αρνητικό ρεκόρ με 907 νέα κρούσματα

Τέσσερις θανάτους και 907 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη (29/12) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

-Τέσσερα άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 117.

-154 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 42 σε σοβαρή κατάσταση.

-Έχουν πραγματοποιηθεί 18.070 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

-907 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 21.315.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Τέσσερις θάνατοι και νέο αρνητικό ρεκόρ με 907 νέα κρούσματα"

Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι να προσέχουν όσοι έχουν ΧΑΠ, άσθμα ή κάνουν χημειοθεραπεία

Χρήσιμες συμβουλές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε άτομα που νοσούν με ΧΑΠ και άσθμα ή κάνουν χημειοθεραπεία, δόθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης.

Πιο αναλυτικά, οι οδηγίες δόθηκαν στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Συρίγου, Καθηγητή Παθολογίας & Ογκολογίας και της Γαρουφαλλιάς Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, με θέμα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθενείς με ΧΑΠ που θα νοσήσουν από COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου και πρέπει να εμβολιαστούν χωρίς καμία διακοπή στο θεραπευτικό τους σχήμα.

Οι ασθενείς με άσθμα δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 ούτε αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με νόσηση από COVID-19. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να διατηρούν τη σταθερή θεραπεία τους και ιδιαίτερα τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Όσοι κάνουν χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης COVID-19

Οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα αποτελούν μια μεγάλη και ετερογενή ομάδα και χρειάζονται ειδικές οδηγίες. Όσοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής COVID-19 λοίμωξης και πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Εμβόλια mRNA

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους οργανισμούς αντενδείκνυνται σε άτομα με ανοσοκαταστολή. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι πιθανό να μην μπορέσουν να αναπτύξουν καλή ανοσολογική απόκριση.

Αυτό δεν αποτελεί αντένδειξη, καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να παρέχει κάποιου βαθμού προστασία. Τα δεδομένα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς είναι περιορισμένα και συνεπώς δεν υπάρχουν ακόμα κατευθυντήριες οδηγίες.

Η μακροχρόνια εμπειρία από τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο.

Στους ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, η ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να σταθμιστεί έναντι του κινδύνου κακής έκβασης μετά από νόσηση από τον ιό

Για ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και βιολογικών θεραπειών, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή δεδομένα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σε αυτούς τους ασθενείς η ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να σταθμιστεί έναντι του κινδύνου κακής έκβασης μετά από νόσηση από τον ιό SARS-CoV-2.

Η εμπειρία από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια καθιστά πιθανό να προκύψουν μειωμένα ποσοστά επίτευξης ανοσίας και με τα εμβόλια COVID-19. Η πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων η/και επιδείνωση του υποκείμενου ανοσολογικού νοσήματος θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία σχετικά με άλλα εμβόλια.

Για τους λόγους αυτούς η παραπάνω κατηγορία ασθενών έχει ενσωματωθεί στα προγράμματα εμβολιασμού COVID-19 των περισσοτέρων χωρών μια και το ρίσκο προβλέπεται να είναι πολύ μικρότερο του οφέλους.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα ασφαλή και με ελάχιστες αλλεργικές αντιδράσεις. Η χορήγησή τους συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους υγιείς, ενώ οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν, αφού πρώτα συζητήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για το είδος του εμβολίου και τη χρονική περίοδο που πρέπει να γίνει.

Τα mRNA εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna είναι ήδη αδειοδοτημένα για επείγουσα χρήση

Όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην διαδικτυακή ενημέρωση τα mRNA εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna είναι ήδη αδειοδοτημένα για επείγουσα χρήση. Παρέχουν αποτελεσματικότητα της τάξεως του 94,5%, χρειάζονται δε και τα δύο μεταφορά και διατήρηση σε βαθιά ψύξη(-70°C και -20°C αντίστοιχα).

Οι αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech είναι σπάνιες, έχουν αντιμετωπισθεί επιτυχώς και αποδίδονται στο συστατικό του εμβολίου Polyethylene glycol. Δεν συσχετίζονται με τροφικές αλλεργίες.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι να προσέχουν όσοι έχουν ΧΑΠ, άσθμα ή κάνουν χημειοθεραπεία"

Η Τουρκία τροφοδοτεί την κατάσταση στη Λιβύη- προσγειώθηκαν τουρκικά αεροσκάφη

Πηγές της Λιβύης ανέφεραν, την Τρίτη, ότι δύο C-130 που προέρχονταν από την Τουρκία προσγειώθηκαν στη βάση Αλ Ουατίγια, στα δυτικά της χώρας, σε ένδειξη της συνεχούς υποστήριξης της Άγκυρας σε μισθοφόρους και πολιτοφυλακές που είναι πιστοί στην κυβέρνηση του Φαγιέζ Σάρατζ στην Τρίπολη.

Η άφιξη αυτών των δύο  τουρκικών αεροσκαφών στη βάση Αλ Ουατίγια ακυρώνει τα διεθνή ψηφίσματα που απαγορεύουν την είσοδο όπλων στη Λιβύη.

Πριν από λίγες μόνο μέρες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ,  είχε επισκεφτεί την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, με ανώτερους αξιωματικούς του στρατού.

Και νωρίτερα αυτόν τον Δεκέμβριο, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε  πρόταση για παράταση της παραμονής των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη για 18 μήνες, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης της στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή.

Ως απάντηση στην τουρκική επιμονή, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, Στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, επιβεβαίωσε ότι «οι Τούρκοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν από τη Λιβύη, ειρηνικά ή με πόλεμο».

Ο Χαφτάρ ζήτησε την προετοιμασία για την απέλαση των τουρκικών δυνάμεων και των πολιτοφυλακών τους από τα εδάφη της Λιβύης», λέγοντας ότι «πρέπει να στοχεύσουμε με τα όπλα μας την Τουρκία».

Τα κόμματα της Λιβύης επιδιώκουν να βρουν μια πολιτική λύση που θα τερματίσει την κρίση που έχει χωρίσει τη χώρα εδώ και χρόνια και επιτεύχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Νοέμβριο που θέτει επίσημα τέλος στις μάχες και ανοίγει το δρόμο για τις εκλογές στο τέλος του επόμενου έτους.

Οι μισθοφόροι μαχητές που έφερε η Τουρκία από τη Συρία στη Λιβύη, έχουν αποτελέσει πηγή μεγάλης ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες φοβούνται ότι θα διεισδύσουν μεταξύ των παράνομων μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική και ειδικότερα από τη Λιβύη.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Τουρκία τροφοδοτεί την κατάσταση στη Λιβύη- προσγειώθηκαν τουρκικά αεροσκάφη "

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: «Η Ελλάδα δεν έρχεται να συζητήσουμε γιατί φοβάται»

Η Ελλάδα και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, είχαν ξανά την τιμητική τους σε δηλώσεις που έκανε ο Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή την αποστολή Τούρκων στρατιωτικών στο Αζερμπαϊτζάν.

«Τα δικαιώματα της Τουρκίας (στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο), το διεθνές δίκαιο και οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας, δέχονται σοβαρές επιθέσεις. Η χώρα μας δέχεται επιθέσεις και πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή νύχτα - μέρα. Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο» είπε αρχικά ο Ακάρ.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει 16 περιοχές στο Αιγαίο, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες. Τι λογική είναι αυτή; Πρόκειται για πρόκληση. Λέμε ναι στις διερευνητικές επαφές και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, καθώς και στον διαχωρισμό θαλάσσιων ζωνών, υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ. Όμως, η ελληνική πλευρά δεν έρχεται να συζητήσουμε. Γιατί; Επειδή φοβάται. Γιατί φοβάται; Επειδή δεν έχει δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο και αυτό είναι ισχυρό. Λέμε «ας καθίσουμε το συντομότερο δυνατόν, να μιλήσουμε για σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να βρούμε πολιτικές λύσεις για όλα τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου». Αλλά αυτοί αυξάνουν τις εντάσεις, χωρίς να βασίζονται στις δυνάμεις τους».

Έφυγαν για Αζερμπαϊτζάν Τούρκοι στρατιωτικοί

Ένας στρατηγός και 35 αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας θα αναλάβουν υπηρεσία στο από κοινού με την Ρωσία κέντρο επιτήρησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και της λειτουργία του κοινού κέντρου, οι δικοί μας, ένας στρατηγός και 35 αξιωματικοί θα αναλάβουν υπηρεσία», δήλωσε ο Ακάρ σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο Ακάρ επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί ήδη αναχώρησαν για το Αζερμπαϊτζάν.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: «Η Ελλάδα δεν έρχεται να συζητήσουμε γιατί φοβάται»"

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Παίρνουμε άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Pfizer

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξασφαλίσει ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγη ώρα μετά την είδηση πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα καθυστερήσει να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Αποφασίσαμε να πάρουμε πρόσθετα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη.

Έτσι θα έχουμε 2300 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου, το οποίο αξιολογήθηκε ως ασφαλές και αποτελεσματικό.

Περισσότερα εμβόλια θα ακολουθήσουν» αναφέρει ο λογαριασμός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Παίρνουμε άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Pfizer"

Το ΣτΕ «φρενάρει» την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας

Προσωρινό πάγωμα στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού επιβάλλει το Δ΄τμήμα αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας, κάνοντας αποδεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν στο ΣτΕ, οι δύο κοινοπραξίες που είχαν ζητήσει αναβολή της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πρόκειται για τα γκρούπ των εταιρειών Ακτωρ Παραχωρήσεις-Roadis και Vinci-Μυτιληναίος. Στο διαγωνισμό είχε υποβληθεί μόνο μία προσφορά από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –Egis.

Το ΤΑΙΠΕΔ στις 11 Δεκεμβρίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία των δεσμευτικών προσφορών είχε ανακοινώσει ότι δεν θα προβεί στην αποσφράγισή της προσφοράς μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία είχαν προσδιοριστεί για τις 21 Δεκεμβρίου.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι μεταθέτει την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, επιβεβαιώνοντας ότι η συνέχιση στο σήριαλ της μεγάλης σύμβασης παραχώρησης θα δοθεί στα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι για αναβολή του διαγωνισμού πίεζαν οι διαγωνιζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει την διαδικασία καθώς η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού «σέρνεται» για 2,5 χρόνια.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ «φρενάρει» την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας"

Βίλια: Εντοπίστηκε πτώμα γυναίκας μέσα σε βαλίτσα

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης, 29.12.2020, καθώς στα Βίλια εντοπίστηκε το πτώμα μιας γυναίκας μέσα σε μια βαλίτσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του newsit.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ένας κυνηγός κινούνταν σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στα Βίλια και τον Ασπρόπυργο.

Ο άνδρας βρήκε μία βαλίτσα και όταν την άνοιξε βρέθηκε μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα, καθώς αντίκρισε το πτώμα μιας γυναίκας σε προχωρημένη σήψη.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το πτώμα ήταν «διπλωμένο» ώστε να χωρέσει στην βαλίτσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πτώμα ανήκει πιθανότατα σε γυναίκα, καθώς ήταν γυμνό και βρέθηκε μόνο ένα γυναικείο εσώρουχο…

Ο κυνηγός ενημέρωσε τις Αρχές και πλέον έχουν ξεκινήσει έρευνες για την σοκαριστική αυτή υπόθεση.

Δείτε το σημείο που βρέθηκε η βαλίτσα στα Βίλια

Βίλια 

 Βίλια

Βίλια 

 Βίλια

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βίλια: Εντοπίστηκε πτώμα γυναίκας μέσα σε βαλίτσα"

VW: Κλείνει οριστικά τη θυγατρική της στην Τουρκία

Η VW αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο της θυγατρικής που είχε ανοίξει στην Τουρκία το 2019, ακυρώνοντας οριστικά το project για το εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων στη χώρα.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η VolksWagen ανακοίνωσε επισήμως στις 17 Δεκεμβρίου το κλείσιμο της εταιρείας που είχε ιδρύσει με έδρα την πόλη Μανίσα, ενώ η απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί στο Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Μάλιστα, σύμφωνα με το sozcu.com.tr, η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει στις εγκαταστάσεις της στη Σλοβακία.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ίδρυσε την εταιρεία «Volkswgen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS» στις 2 Οκτωβρίου 2019, με αρχικό κεφάλαιο 943,5 εκατ. λιρών, στο πλαίσιο του project για την κατασκευή νέου εργοστασίου στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία αποφάσισε τον Ιούλιο να παγώσει το όλο project, επικαλούμενη την πανδημία του κορωνοϊού και τη μείωση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «η μείωση της ζήτησης για αυτοκίνητα σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αποτέλεσε αιτία της απόφασης».

Ωστόσο, το project είχε πάρει αναβολή και πριν την πανδημία, μετά τις αντιδράσεις της γερμανικής κοινής γνώμης για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επένδυση της VW είχε προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ και στόχο την κατασκευή 300.000 οχημάτων τον χρόνο, καθώς επίσης τη δημιουργία περίπου 4.000 θέσεων εργασίας.

Μάλιστα, θα ήταν το πρώτο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας στην Τουρκία, όπου ήδη δραστηριοποιούνται αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως Fiat, η Renault, η Honda και η Hyundai.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "VW: Κλείνει οριστικά τη θυγατρική της στην Τουρκία"

Κικίλιας για ελλείψεις εμβολίων στο “Σωτηρία”: “Απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιαστούν οι κυβερνητικοί παράγοντες”

Απάντηση στην καταγγελία των γιατρών του νοσοκομείου “Σωτηρία” για ακύρωση εμβολιασμών υγειονομικών λόγω έλλειψης εμβολίων, έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, αποκρούοντας την καταγγελία των γιατρών ότι έλειψαν εμβόλια από υγειονομικούς ενώ στο «Σωτηρία» εμβολιάστηκαν πολλοί επίσημοι και κυβερνητικοί παράγοντες, δήλωσε ότι η απόφαση για τους εμβολιασμούς των κρατικών λειτουργών ανήκει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών:

“Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών ενέκρινε το να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες προς χάρη της συνέχειας του κράτους. Τους εμπιστεύομαι είναι επιστήμονες είναι εξαιρετικοί. Είναι μηδαμινός ο αριθμός μπροστά στις 400 χιλιάδες εμβόλια της Pfizer που θα έχουμε τον Ιανουάριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να εμβολιαστούν οι πολιτικοί, μαζί με τους χιλιάδες υγειονομικούς, τους τρόφιμους στα γηροκομεία, τις κλειστές δομές και τις ευπαθείς ομάδες. “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έδωσε αυτή τη δυνατότητα, είναι για λόγους ασφαλείας.  Για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος και θεωρώ ότι γίνεται πολύς λόγος”, επανέλαβε.

Τι λένε οι γιατροί του «Σωτηρία»

Το θέμα ανέδειξε μιλώντας στον Real FM, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός, Παναγιώτης Παπανικολάου:

«Γιατροί του «Σωτηρία» καταγγέλλουν -και διασταυρώθηκε αυτό- ότι ακυρώθηκε ο σημερινός προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών του νοσοκομείου και στη θέση τους ήρθαν με διάφορα πολυτελή αυτοκίνητα κάποιοι δεκάδες επίσημοι και εμβολιάστηκαν, οι οποίοι ανέφεραν ότι είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου» δήλωσε.

Θεμιστοκλέους: “Οι 5 εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν θα πραγματοποιηθούν αύριο”

Απάντηση στις καταγγελίες έδωσε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπεύθυνος για της διαχείριση των εμβολιασμών στα Νοσοκομεία, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του, στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 195 εμβολιασμοί, ενώ τόνισε ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν προγραμματιστεί αρχικά.

“Το θέμα αντιμετωπίστηκε άμεσα με νέο εφοδιασμό του νοσοκομείου. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται κανονικά και πέντε εμβολιασμοί που ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για σήμερα, θα πραγματοποιηθούν αύριο χωρίς άλλη καθυστέρηση”, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για πέντε αναβληθέντες εμβολιασμούς υγειονομικών, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του και ο Διοικητής του ΓΝΝΘΑ “Η ΣΩΤΗΡΙΑ”: “Σήμερα, εμβολιάστηκαν 56 υγειονομικοί του νοσοκομείου μας, επί προγραμματισμένων 61. Λόγω αστοχίας στον προγραμματισμό, οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά”, αναφέρει ο Σωκράτης Μητσιάδης.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας για ελλείψεις εμβολίων στο “Σωτηρία”: “Απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιαστούν οι κυβερνητικοί παράγοντες”"

Κορωνοϊός: Στα 1.047 τα κρούσματα, 458 διασωληνωμένοι και 58 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.047 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Αναλυτικά η κατανομή των 1.047 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα διαμορφώνεται ως εξής:

Aττική 327:
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 98
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 30
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 47
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 28
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 23
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 53
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 197

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 9

ΑΡΓΟΛΙΔΑ 9

ΑΡΚΑΔΙΑ 1

ΑΧΑΪΑ 10

ΒΟΙΩΤΙΑ 12

ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2

ΔΡΑΜΑ 9

ΕΒΡΟΥ 37

ΕΥΒΟΙΑ 5

ΗΛΕΙΑ 5

ΗΜΑΘΙΑ 17

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1

ΘΑΣΟΥ 4

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1

ΚΑΒΑΛΑΣ 23

ΚΑΛΥΜΝΟΥ 10

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 6

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2

ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ 1

ΚΕΡΚΥΡΑΣ 3

ΚΙΛΚΙΣ 34

ΚΟΖΑΝΗΣ 52

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 10

ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1

ΛΑΡΙΣΑΣ 50

ΛΕΣΒΟΥ 19

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 21

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2

ΞΑΝΘΗΣ 20

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 48

ΠΕΛΛΑΣ 8

ΠΙΕΡΙΑΣ 13

ΡΟΔΟΠΗΣ 30

ΡΟΔΟΥ 1

ΣΕΡΡΩΝ 18

ΣΥΡΟΥ 1

ΤΡΙΚΑΛΩΝ 10

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 6

ΦΛΩΡΙΝΑΣ 20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 6

ΧΑΝΙΩΝ 6

ΧΙΟΥ 2

ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 3

Παπαευαγγέλου: έχουμε 8.500 ενεργά κρούσματα

«Σήμερα είναι η τελευταία ενημέρωση για την covid-19 για το 2020» είπε καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας μια αναδρομή στην εξάπλωση της πανδημίας διεθνώς αλλά και στη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα.

«Τα πρώτα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν στη Γιουχάν της Κίνας περίπου ένα χρόνο πριν από σήμερα ενώ δύο μήνες αργότερα είδαμε τη λοίμωξη να επεκτείνεται στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Συνολικά μέχρι χθες 28 Δεκεμβρίου, σε ένα διάστημα 10 μηνών, διαγνώστηκαν στη χώρα μας 136 χιλιάδες κρούσματα με μια μικρή υπεροχή των ανδρών περίπου στο 52% ενώ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών. Μέχρι χθες 4.672 έχασαν τη ζωή τους και είναι σαφές ότι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, που αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 16,8% των κρουσμάτων, αφορούν στο 85% των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό» υπογράμμισε η κ. Παπαεαυγγέλου.



Όπως είπε η ίδια «το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Πέρασαν οι καλοκαιρινοί μήνες και στη συνέχεια είδαμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων που έκανε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε ότι για κάποιους μήνες τουλάχιστον θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό ανάμεσά μας».

«Δυστυχώς, στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορωνοϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του» ανέφερε η κ. Παπαευαγέλου. «Η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα να φτάσει στα όρια του το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό που κυρίως μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός» υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Μας έμαθε όμως ακόμα, και όλοι το παρατηρήσατε, πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, όταν αντίθετα η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «ήταν λοιπόν μια χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες». «Μάθαμε πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, όλοι μας είχαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα διηγούμαστε στην επόμενη γενιά. Μια επώδυνη εμπειρία που όμως μας έκανε να σταματήσουμε για μια στιγμή το χρόνο και να σκεφτούμε τι πάνω από όλα έχει σημασία για τη ζωή του καθενός μας».

«Ήρθε επιτέλους η ελπίδα, ήρθε το εμβόλιο που όλοι περιμέναμε» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «έτσι μπορούμε πια να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να βάζουμε στόχους, να τους πετυχαίνουμε αλλά και να διασκεδάζουμε ανέμελα με συγγενείς και φίλους».

«Προσοχή όμως» είπε η λοιμωξιολόγος «επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως ο εμβολιασμός μάς δίνει χαρά και ελπίδα αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός».

Όπως υπογράμμισε η ίδια «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες- ακόμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σήμερα δείχνουν ότι στην επικράτεια έχουμε ακόμα πολλά ενεργά κρούσματα. Υπολογίζεται ότι συνολικά σήμερα έχουμε περίπου 8,5 χιλιάδες ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2 χιλιάδες στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης:  Έχουμε εκόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε 

Σε παγκόσμια κλίμακα «η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον τις 82 εκατ. διαγνώσεις εκ των οποίων τα 58 εκατ. έχουν αναρρώσει. Οι ενεργές λοιμώξεις αυξήθηκαν σε περίπου 22 εκατ. Ο ρυθμός των διαγνώσεων διατηρείται σε 700 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό έχει σταθεροποιηθεί στις 13 χιλιάδες ανά ημέρα» υπογράμμισε ο επίκουςρος καθηγήτης Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού.



«Στην Ευρώπη η επιδημία πλησιάζει τα 23 εκατομμύρια διαγνώσεις και τους 530 χιλιάδες θανάτους ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων υποχώρησε τα επίπεδα των 150 χιλιάδων ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε πως βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια». «Η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στο ρυθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων» διευκρίνισε. «Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική 10 ημέρες πριν εκτιμάται σε περίπου 0,8 ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε περίπου 0,6» σημείωσε.

«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. Ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Με απλά λόγια το σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι συμπιέστηκε γι αυτό και οι γιορτές αυτές, όπως έχουμε πει, είναι διαφορετικές» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση

«Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους χωρίς χρήση μάσκας σε γιορτινές συνθήκες δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Ό,τι κερδίζουμε με κόπο πρέπει να το διατηρήσουμε. Δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε τις γιορτές με την οικογένεια μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση με διαφορετικά νοικοκυριά. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα είναι να είναι η ίδια που είδαμε και στις προηγούμενες ημέρες ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική φούσκα σε όλη τη διάρκεια των εορτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι. Εάν έχουμε συμπτώματα δεν συμμετέχουμε και απομονωνόμαστε. Φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, στις γιαγιάδες, στους παππούδες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά. Διατηρούμε ένα μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις, συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, διατηρούμε την κοινωνική μας φούσκα. Κρατάμε τους κανόνες υγιεινής, αερίζουμε τους χώρους ή συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπενθυμίζοντας τους κανόνες για όσο το δυνατόν ασφαλείς γιορτές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι παραμένει υψηλή προτεραιότητα η επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Για τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες που είναι οι άνω των 70 ετών, οι νεφροπαθείς, οι καρκινοπαθείς και οι αιμοκαθαιρούμενοι.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.047 τα κρούσματα, 458 διασωληνωμένοι και 58 νεκροί"

Δίκες εξ αποστάσεως θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί σύντομα η χώρα μας

Δίκες εξ αποστάσεως θα πραγματοποιούνται πολύ σύντομα και στη χώρα μας σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στο φαινόμενο της ακύρωσης εκδίκασης εκατοντάδων υποθέσεων λόγω της πανδημίας αλλά και της εξάλειψης στην χρόνια κωλυσιεργία απονομής Δικαιοσύνης.

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Εσθονίας, που παρά τον κορονοϊό συνέχισε κανονικά να διεξάγει τις προγραμματισμένες δίκες. Κι αυτό γιατί η εν λόγω χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης, είχε φροντίσει εδώ και πολλά χρόνια να περάσει στην ψηφιακή εποχή, επιτρέποντας τις δίκες εξ αποστάσεως. Ο κατηγορούμενος, βρίσκεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα, οι εκπρόσωποι της δικαστικής αρχής στην έδρα τους και οι δικηγόροι ή οι μεταφραστές σε οποιοδήποτε σημείο κατάλληλο για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το ίδιο μοντέλο επιχειρεί να υιοθετήσει και η Ελλάδα, μέσω ενός έργου προϋπολογισμού 16,7 εκατ. ευρώ, με τον μειοδοτικό διαγωνισμό να ξεκινάει πολύ σύντομα.  Η ανάδοχος εταιρεία θα αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, όπως και ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων. Έτσι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικού πινακίου θα περιοριστούν οι χαμένες ανθρωποώρες που απαιτεί η παρουσία στα δικαστήρια των εμπλεκομένων σε μία υπόθεση πολλές ώρες πριν διεξαχθεί μία δίκη, της οποίας η ακριβής ώρα διεξαγωγής αγνοείται. Το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται από τη βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει φέρει εις πέρας ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Οι δίκες εξ αποστάσεως που θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο π.χ. ένας καθηγητής πανεπιστημίου παραδίδει μάθημα στους φοιτητές, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, θα καλύψουν τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, του ανακριτικού έργου (Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Για τον σκοπό αυτό, θα εγκατασταθούν σταθερά συστήματα τηλεδιάσκεψης στις δικαστικές έδρες, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα λειτουργούν κινητά συστήματα τηλεδιάσκεψης σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστικών φορέων καθώς και των καταστημάτων κράτησης.

Έτσι, είναι προφανές ότι θα περιοριστεί το κόστος που σχετίζεται με τη μετακίνηση των μαρτύρων και επωμίζεται ο πολίτης στην περίπτωση των πολιτικών δικαστηρίων και το κράτος στην περίπτωση των ποινικών. Παράλληλα θα υπάρχει πλέον καλύτερη αξιοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που απασχολούνται κατά τη μεταγωγή επικίνδυνων κακοποιών στα δικαστήρια. Τέλος οι δίκες από απόσταση διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης και σε υποθέσεις που απαιτείται η κατάθεση ευάλωτων (π.χ. ανήλικοι, κακοποιημένες γυναίκες) ή προστατευόμενων μαρτύρων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκες εξ αποστάσεως θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί σύντομα η χώρα μας"

Αστυνομική αυθαιρεσία χωρίς προηγούμενο

Ενα πρωτοφανές περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας, αυτή τη φορά με θύμα τον Γάλλο πολίτη J.D., σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου στον Χολαργό και έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα αυθαιρεσιών από αστυνομικούς επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εκτός από τον εξευτελισμό της προσωπι­κότητας του Γάλλου από τα αστυνομικά όργανα, εντύπωση προκαλεί το πρόστιμο των 900 ευρώ, που τελικά έπεσε στα 300, για μη χρήση μάσκας παρ’ όλο που οι αστυνομικοί δεν φορούσαν! Αυτά γίνονται «επειδή είναι εδώ το αφεντικό!», δικαιολογήθηκε αστυνομικός για τις απρέπειες συναδέλφων του.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου ο J.D., γαλλικής υπηκοότητας, βγήκε έξω από το σπίτι όπου μένουμε στον Χολαργό για να επισκευάσει το μηχανάκι που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του. Την ώρα που προσπαθούσε να δει αν το μηχανάκι μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία, εμφανίστηκε ξαφνικά ένα περιπολικό, τρεις αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και του πέρασαν χειροπέδες. Μάταια ο Γάλλος φίλος μου προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι δεν μιλάει ελληνικά, έδειχνε το σπίτι και επαναλάμβανε τη διεύθυνση. Η μόνη απάντηση που λάμβανε ήταν «no taxi»(!) και πολύ σύντομα γύρω του ήταν άλλοι τέσσερις αστυνομικοί, της ομάδας ΔΡΑΣΗ, που έφτασαν στο σημείο ως ενισχύσεις.

Αδικαιολόγητη προσαγωγή Γάλλου που μαστόρευε μηχανάκι κάτω από το σπίτι του

Με περιπολικό οδηγήθηκε στο κοντινό Αστυνομικό Τμήμα Χολαργού, όπου κρατήθηκε για περισσότερο από δύο ώρες με τη δικαιολογία ότι ήταν ύποπτος για κλοπή. Ο J.D. ρωτούσε να μάθει τι συμβαίνει, φώναζε ότι εκεί ήταν το μηχανάκι και το σπίτι του, αλλά αστυνομικοί έμπαιναν στο κρατητήριο, τον έσπρωχναν για να σταματήσει και δεν του επέτρεπαν να επικοινωνήσει με δικηγόρο. Τελικά, στις 12.20 μετά τα μεσάνυχτα επικοινώνησαν με τον νόμιμο ιδιοκτήτη της μηχανής, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι φυσικά και γνώριζε πως ο J.D. κινείται με το μηχανάκι του και τους έδωσε το τηλέφωνό μου.

Στις 12.30 δέχτηκα τηλεφώνημα από το Αστυνομικό Τμήμα: «Κυρία Πιπίνη, ελάτε στο Τμήμα γρήγορα να μαζέψετε τον φίλο σας γιατί είναι μεθυσμένος και αναστατωμένος». Μέχρι εκείνη την ώρα αγωνιούσα για το πού βρίσκεται ο φίλος μου αφού είχα βρει το σπίτι ανοιχτό, με αναμμένα τα φώτα, αλλά εκείνος ήταν άφαντος. Επικοινωνούσα με γνωστούς αναζητώντας κάποιο νέο, δεν καταλάβαινα πού μπορεί να πήγε και άφησε την πόρτα ανοιχτή. Αμέσως ζήτησα από τον αστυνομικό να μιλήσω στον φίλο μου αλλά αρνήθηκε να τον φωνάξει στο τηλέφωνο. Σε πέντε λεπτά έφτασα στο Τμήμα, όπου τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί έπεσαν πάνω μου για να μου εξηγήσουν τα ανεξήγητα αλλά κυρίως να με προειδοποιήσουν.

«Θα τον πάμε για οπλοφορία» (επειδή είχε μαζί του εργαλεία για τη μηχανή), «θα τον πάμε για εξύβριση και θα τον δείτε πάλι τη Δευτέρα» (παρ’ όλο που δεν καταλάβαιναν καν τι τους έλεγε), «θα πληρώσετε 900 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων» (εκτός σπιτιού μετά τις 10 μ.μ., χωρίς να έχει στείλει μήνυμα, χωρίς μάσκα). Τι κι αν η ώρα προσαγωγής ήταν πριν από τις 10 μ.μ., τι κι αν ο J.D. δεν κυκλοφορούσε, αλλά μαστόρευε το μηχανάκι, τι κι αν οι οι αστυνομικοί στο Α.Τ. είτε δεν φορούσαν μάσκες είτε τις είχαν κατεβασμένες… Στην Ελλάδα, αν είσαι μελαψός (όπως ο J.D.), αν είσαι νέος, αν…, γίνεσαι ιδανικό πεδίο βολής! Ασκησης εξουσίας από όργανα που εκπαιδεύονται να δρουν σαν να έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους πολίτες.

Προσπάθησα να μιλήσω στον φίλο μου (στη γλώσσα του φυσικά), αλλά μου το απαγόρευσαν επειδή δεν καταλάβαιναν γαλλικά, ενώ με προειδοποίησαν ότι αν εκείνος συνεχίσει να μιλάει, «θα έχει πρόβλημα». Ενας από τους αστυνομικούς με πήρε παράμερα και μου δικαιολογήθηκε ότι όλα αυτά γίνονται «επειδή είναι εδώ το αφεντικό»! Υστερα από απεγνωσμένες προσπάθειες να καταλάβω τι έχει γίνει και να συνεννοηθώ, φύγαμε από το Αστυνομικό Τμήμα με κλήση 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας. Και το κερασάκι: στην κλήση αναγράφεται διαφορετική διεύθυνση, για να μη φανεί ότι ο προσαχθείς ήταν έξω από το σπίτι του (!), και ώρα ελέγχου 22.35! Ελαμψε η -κατά την ΕΛ.ΑΣ.- αλήθεια…

J.D.: Μας έβρισαν, μας απείλησαν, μας χρέωσαν και μας εξευτέλισαν

«Εχω δικαίωμα να μου εξηγήσουν γιατί μου βάζουν χειροπέδες πριν μου τις βάλουν και έχω δικαίωμα να επικοινωνήσω με δικηγόρο. Στη Γαλλία θα είχα τηλεφωνήσει σε δικηγόρο και θα είχαμε ξεμπερδέψει σε δέκα λεπτά. Εδώ, αν δεν μου το εξηγούσε η φίλη μου, δεν θα ήξερα ότι μου έβαλαν κλήση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κράτησαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα το μηχανάκι, το οποίο μετέφεραν εκεί οι ίδιοι και μου ζήτησαν να πάω να το πάρω την επομένη με την άδεια κυκλοφορίας, ενώ τελικά δεν είχε γίνει κατάσχεση και έτσι το μηχανάκι, το οποίο βρήκα σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που το άφησα, με τα λάδια να τρέχουν στο πάτωμα και το φως να κρέμεται, δεν ήταν δική τους ευθύνη. Επίσης ισχυρίστηκαν πως όλα αυτά ήταν νόμιμα γιατί είχε γίνει ανώνυμη καταγγελία για κλοπή, παρ’ ότι είχα βγει από το σπίτι μόλις πέντε λεπτά. Δηλαδή έκαναν λάθος και αντί να το παραδεχτούν και να ζητήσουν συγγνώμη, μας έβρισαν, μας απείλησαν, μας χρέωσαν και μας εξευτέλισαν. Ετσι μας βρήκε η παραμονή των Χριστουγέννων».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομική αυθαιρεσία χωρίς προηγούμενο"

Κροατία: Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ κοντά στο Ζάγκρεμπ – Αναφορές για καταστροφές

Οι πρώτες εικόνες από τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο σεισμός. Έχουν καταρρεύσει κτίρια και υπάρχουν αναφορές και για θύματα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές γειτονικές χώρες.

Νέος ισχυρός σεισμός 6, 3 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κροατία το μεσημέρι της Τρίτης (29.12.2020).

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίζεται 42 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ και 14 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Σίσακ. Το εστιακό βάθος είναι μόλις στα 5 χιλιόμετρα.

Υπάρχουν αναφορές για καταστροφές, όχι όμως ακόμα για τραυματίες. Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για κατάρρευση οροφών ακόμα και ολόκληρων κτιρίων.

Υπενθυμίζεται πως στην ίδια περιοχή χτες είχε κάνει σεισμό 5,2 Ρίχτερ. Τον Μάρτιο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 27 τραυματίστηκαν από σεισμό 5,3 βαθμών που σημειώθηκε στο Ζάγκρεμπ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αυστρία και την Σλοβενία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κροατία: Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ κοντά στο Ζάγκρεμπ – Αναφορές για καταστροφές"

ΚΙΝΑΛ: Χωρίς στήριξη οι χαμηλοσυνταξιούχοι- Υποκρισία και αναλγησία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Η υποκρισία και αναλγησία του πλαστού δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύεται περίτρανα στο θέμα της κατάργησης της απαλλαγής των χαμηλοσυνταξιούχων από την συμμετοχή στα φάρμακα. Που υποτίθεται ότι θα ήταν το αντιστάθμισμα στην κατάργηση του ΕΚΑΣ», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. 

Το ΕΚΑΣ, προσθέτει το ΚΙΝΑΛ, που εισήγαγε από το 1996 το ΠΑΣΟΚ για πάνω από 20 χρόνια στήριξε το εισόδημα των μικροσυνταξιούχων, συνέβαλε στην αξιοπρεπή επιβίωση τους. «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τον Νόμο Κατρούγκαλου νομοθέτησε την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στην εξαθλίωση με συντάξεις κάτω και από 300 ευρώ», αναφέρει. 

Το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι υπό το βάρος της κατακραυγής των μικροσυνταξιούχων ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε με τον Ν. 4411/2016 να ψηφίσει την πλήρη απαλλαγή από συμμετοχή στα φάρμακα για όσους το ΕΚΑΣ κόπηκε εντελώς ή με συμμετοχή 10% για αυτούς που το μειωμένο ΕΚΑΣ θα κοβόταν στις 21/12/2019. Η ισχύς της διάταξης αναφέρει ότι λήγει στις 31/12/2019.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ από κει και πέρα άφηνε τους μικροσυνταξιούχους χωρίς καμία στήριξη. Η Κυβέρνηση της ΝΔ με τον Ν. 4655/2020 παρέτεινε για 1 μόνο χρόνο την παροχή φαρμάκων στους πληγέντες από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Από κει και πέρα τους αφήνει-με την σειρά της-χωρίς καμία στήριξη», επισημαίνει. 

«Τα κροκοδείλια τώρα δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να απαλύνουν την οργή των μικροσυνταξιούχων για την πλήρη ανέχεια που τους προκάλεσε. Αλλά και η εγκατάλειψη τους από την Νέα Δημοκρατία, αποδεικνύει την αναλγησία και την κυνικότητα της σημερινής Κυβέρνησης. 

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να διεκδικεί την υιοθέτηση της ολοκληρωμένης πρότασης που έχει καταθέσει (εδώ και ένα χρόνο) για αξιοπρεπή κατώτατη σύνταξη, επαναφορά της 13ης σύνταξης, και δωρεάν παροχή φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους ως το ελάχιστο για την επιβίωσή τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ: Χωρίς στήριξη οι χαμηλοσυνταξιούχοι- Υποκρισία και αναλγησία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Έφοδος σε κελιά των φυλακών Κορυδαλλού – Βρέθηκαν μαχαίρια και κινητά

Πολλά μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η έφοδος έγινε το βράδυ της Δευτέρας (28.12.2020) από  σωφρονιστικούς υπάλληλους σε πέντε κελιά της Β’ Πτέρυγας και σε κοινοχρήστους χώρους της Β’ και Δ’ Πτέρυγας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Από την έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 5 αυτοσχέδια μαχαίρια, 6 κινητά τηλέφωνα, 4 φορτιστές και 3 handsfree.

Για την υπόθεση υπήρξε άμεση ενημέρωση προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα αλλά και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και έχει ξεκινήσει προανάκριση. Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος σε κελιά των φυλακών Κορυδαλλού – Βρέθηκαν μαχαίρια και κινητά"

Διαγραφή χρεών για 118.906 φορολογούμενους από ΑΑΔΕ

Με στόχο την εκκαθάριση του συνολικού χαρτοφυλακίου ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ΑΑΔΕ διέγραψε ψηφιακά οφειλές έως και 10 ευρώ ανά οφειλέτη, για 118.906 φορολογουμένους, οι οποίες πληρούσαν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• Οι οφειλές που διαγράφηκαν, είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 25/11/2019.

• Το υπόλοιπο της βασικής οφειλής συνολικά ανά οφειλέτη δεν υπερέβαινε το ποσό των 10 ευρώ.

• Δεν υπήρχαν άλλες οφειλές του ιδίου προσώπου, κατά τον χρόνο διενέργειας της διαγραφής.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε κατ' εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 7α του ν. 4646/2019.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαγραφή χρεών για 118.906 φορολογούμενους από ΑΑΔΕ"

Με απόφαση Μητσοτάκη και το 2021 δωρεάν φάρμακα σε εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επεκτείνεται και το 2021 η ευνοϊκή ρύθμιση για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που κινδύνευαν να χάσουν τα δωρεάν φάρμακα.

Σε ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση ή συμμετοχή.

» Είναι προσωπική μου επιλογή να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που, με κυβερνητική απόφαση, ίσχυσε και κατά το 2020. Η Πολιτεία μένει πάντα δίπλα στην κοινωνία. Και οι απόμαχοι της δουλειάς, ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν πρώτοι την φροντίδα μας και στη νέα χρονιά».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Με απόφαση Μητσοτάκη και το 2021 δωρεάν φάρμακα σε εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους"

Εμφύλιος στην Αλβανία για τα 12 μίλια – Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αποτελεί, ουσιαστικά, το αποφασιστικό βήμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Αλβανία. Ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε δικαίωμα της Ελλάδας την επέκταση στα 12 μίλια.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας ήταν εκείνο που αντέδρασε στο Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για αδιαφάνεια στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.

Ο Έντι Ράμα αντέδρασε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τόνισε πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Δημοσίευσε, επίσης, έγγραφα από το 1990 όπου αποδεικνύεται ότι η Αλβανία καθόρισε αυτό που έκανε η Ελλάδα σήμερα και αυτό ισχύει σήμερα στο μητρώο του ΟΗΕ.

«Το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται όπου είναι δυνατόν και όχι όπου δεν είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ μας όπου η διαχωριστική γραμμή θα αποφασιστεί από το δικαστήριο! Η Ελλάδα το έχει ασκήσει πρόσφατα, όπως η Αλβανία το έχει ασκήσει από το 1990!» είπε ο Ράμα.

«Ζούμε στον 21ο αιώνα και στη μέση της Ευρώπης, όπου οι θάλασσες και τα εδάφη δεν μπορούν να “πωληθούν” και “να αγοραστούν” είτε κρυφά είτε ανοιχτά από οποιαδήποτε ειδική αρχή! Αυτά μπορούν να συμβούν μόνο στον βούρκο της διαφθοράς και της άγνοιας, όπου η λάσπη της Αλβανίας βρίσκει ένα τετράγωνο για την τελειότητά της!

Η λάσπη της εθνικής-λαογραφίας της αλβανικής πολιτικής χωρίς σύνορα, χωρίς γνώση και πίστη, έχει χυθεί ξανά στον ψηφιακό ωκεανό μέσω της μεγάλης συκοφαντίας της «πώλησης της θάλασσας» στην Ελλάδα! Αυτή η ακραία ανοησία για πολιτικό κέρδος μπορεί να την πιστέψουν μόνο εκείνοι που δεν θέλουν να ακούσουν ή να καταλάβουν», σημείωσε ο Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έδωσε στη δημοσιότητα «έγγραφα του 1990, όταν η Αλβανία καθόρισε αυτό που έκανε η Ελλάδα σήμερα και που ισχύει σήμερα όλη μέρα στο μητρώο του ΟΗΕ! Ούτε η ελληνική πλευρά είχε κάτι να αμφισβητήσει τότε, ούτε έχουμε κάτι να αμφισβητήσουμε σήμερα για την απόφαση της Ελλάδας! Αφήστε τη λάσπη στη λάσπη της!», κατέληξε.

Με πληροφορίες από himara.gr

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμφύλιος στην Αλβανία για τα 12 μίλια – Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας"

Ενεργειακή κλάση σε όλες τις αγγελίες ακινήτων από 1η Ιανουαρίου

Το ΥΠΕΝ εξέδωσε λεπτομερή εγκύκλιο με στοιχεία ΔΕΠΕΑ/111748/705/19.11.2020 και θέμα «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ν.4122/2013 για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων», με την οποία αναλύονται οι νέοι κανόνες σε σχέση με την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, ως προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ), την ενημέρωση μισθωτών - αγοραστών, αλλά και τις υποχρεώσεις μεσιτών, διαφημιστών, Τύπου και ιδιοκτητών ακινήτων για κάθε διαφημιστική καταχώρηση, που θα ισχύσουν από 1.1.2021.

Οπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, οι ρυθμίσεις της νέας αυτής απόφασης έχουν ως εξής:

1. Διαφημίσεις - μεσιτικές υπηρεσίες. Από την 1η Ιανουαρίου 2021, κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς μίσθωση απαιτείται να έχει ήδη ΠΕΑ, ώστε να δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρίσεις, δηλαδή σε κάθε αγγελία στον Τύπο ή σε ηλεκτρονικά μέσα, όπως και σε κάθε ανάρτηση-αναφορά στα μεσιτικά γραφεία δηλώνεται με ευκρίνεια η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου, ώστε η ενεργειακή κατάταξη της ιδιοκτησίας να αποτελεί βασικό συγκριτικό στοιχείο για τη διαμόρφωση της επιλογής του ενδιαφερόμενου αγοραστή/ενοικιαστή. Τα μεσιτικά γραφεία μπορούν να αναλαμβάνουν εντολή μεσιτείας με την προϋπόθεση ότι πριν την οποιαδήποτε διαφήμιση και καταχώριση (τύπο, διαδίκτυο, ακόμη και σε αναρτήσεις και καταλόγους στην έδρα τους) θα έχουν τα στοιχεία έγκυρου ΠΕΑ. Οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας.

2. Ελάχιστες Απαιτήσεις Ενεργειακής Απόδοσης Νέων Κτιρίων (άρθρα 4 & 6). Όλα τα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης όπως καθορίζονται στον ΚΕΝΑΚ και εξειδικεύονται στην ΤOΤΕΕ 20701-1/2017 «Αναλυτικές εθνικές προδιαγραφές παραμέτρων για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης» και ιδίως στο κεφάλαιο 7 αυτής. Εξαιρούνται οι κάτωθι κατηγορίες κτιρίων:

α) κτίρια προστατευόμενα ως μέρος συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής τους αξίας, στον βαθμό που η συμμόρφωση προς ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης θα αλλοίωνε κατά τρόπο μη αποδεκτό το χαρακτήρα ή την εμφάνισή τους. Τα «μνημεία», κατά την έννοια του ν.3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.» (Α 153) εμπίπτουν σε αυτή τη κατηγορία.

β) κτίρια χρησιμοποιούμενα ως χώροι λατρείας. Αφορά αποκλειστικά κτίρια ή κτιριακές μονάδες που έχουν νόμιμη πολεοδομικά χρήση λατρευτικού χώρου (γνωστής & αναγνωρισμένης θρησκείας) ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται από θρησκευτικούς οργανισμούς ως κοιτώνες, γραφεία, σχολεία κ.ά. δεν εμπίπτουν σε αυτή τη κατηγορία των εξαιρέσεων.

γ) βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά εργαστήρια με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και αποθήκες - Logistics, εργοστάσια, συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων - μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων, βαφεία, ξυλουργεία, εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, παρασκευαστήρια τροφίμων, καθαριστήρια, σιδερωτήρια, οργανωμένα πλυντήρια ρούχων και αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης.

δ) προσωρινής χρήσης κτίρια, αγροτικών χρήσεων -πλην κατοικιών- και αγροτικά κτίρια -πλην κατοικιών- εργοταξιακοί οικίσκοι, κατασκευές για περιοδικές-εποχικές εκθέσεις.

ε) μεμονωμένα κτίρια, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.), για τα οποία ισχύουν μόνον οι ελάχιστες απαιτήσεις που αφορούν σε δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους.

ζ) περιπτώσεις ιδιοκτησιών οι οποίες εκ της πολεοδομικής χρήσης δεν είναι «δομικά έργα» όπως ανοικτοί ή κλειστοί χώροι στάθμευσης και πλυντήρια αυτοκινήτων, περίπτερα, υπαίθρια θέατρα & συναυλιακοί χώροι, αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα, κτηνοτροφικές - πτηνοτροφικές μονάδες, στάβλοι, σφαγεία κ.ά.

3. Όλα τα υφιστάμενα κτίρια ή κτιριακές μονάδες που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, όπως αυτές περιγράφονται στην εγκύκλιο και το νόμο.

4. Στα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες είναι υποχρεωτική η κάλυψη μέρους (60%) των αναγκών σε ΖΝΧ (ζεστό νερό χρήσης) από ηλιοθερμικά συστήματα.

5. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Απεικονίζει την ενεργειακή κατάταξη ενός κτιρίου ή κτιριακής μονάδας ώστε να επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ή στους ενοικιαστές του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας να συγκρίνουν και να αξιολογούν την ενεργειακή απόδοσή του. Το ΠΕΑ ισχύει για 10 έτη από την έκδοσή του.

6. Υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (άρθρο 12) υπάρχει:

α) μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας και αφορά τα κτίρια με οικοδομική άδεια που εμπίπτουν στις διατάξεις του ΚΕΝΑΚ (οι άδειες που εκδόθηκαν μετά την έναρξη εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ 2010 και εμπίπτουν στις διατάξεις του),

β) μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,

γ) κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, μέχρι την ενεργοποίηση της Ταυτότητας του Κτιρίου,

δ) κατά τη μίσθωση (μακροχρόνια, βραχυχρόνια, υπεκμίσθωση) σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, μέχρι την ενεργοποίηση της Ταυτότητας του Κτιρίου,

ε) για κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των διακοσίων πενήντα τετραγωνικών μέτρων (250 τ.μ.), τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται κάθε φορά, και τα οποία επισκέπτεται συχνά το κοινό. Η υπαγωγή στη κατηγορία αυτή αφορά κάθε υπηρεσία που είναι ανοιχτή στο κοινό όπως οι διοικητικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, τα σχολικά συγκροτήματα, υπουργεία.

7. Εξαιρέσεις από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (άρθρο 12, παρ. 6 & 7). Τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας και τα μεμονωμένα κτίρια με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.) εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (περιπτώσεις β και ε της παρ. 7 του άρθρου 4 του σχετ. α ), όμως, η έκδοση ΠΕΑ είναι δυνατή εφόσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης τους. Δεν επιτρέπεται η έκδοση ΠΕΑ για τις περιπτώσεις που αναφέραμε στην παρ. 1 της παρούσας.

8. Υποχρεωτική η ενημέρωση νέων αγοραστών ή ενοικιαστών για την ενεργειακή κατάταξη κτιρίου διαμέσου του ΠΕΑ. Κατά τη διαδικασία της πώλησης ή της κάθε είδους μίσθωσης κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, επιδεικνύεται από τον ιδιοκτήτη ή εκμισθωτή το ΠΕΑ ή αντίγραφό του, στον υποψήφιο νέο αγοραστή ή ενοικιαστή προ της σύνταξης του μισθωτηρίου ή πωλητηρίου συμβολαίου και παραδίδεται το αντίγραφό του στο νέο αγοραστή ή ενοικιαστή κατά την πώληση ή μίσθωση. Η υποχρέωση ενημέρωσής του, ισχύει ήδη από 9.1.2011 κατά τη νέα μίσθωση κτιρίων και από την 9.7.2011 κατά τη νέα μίσθωση κτιριακών μονάδων.

Η ύπαρξη του ΠΕΑ κατά τη μίσθωση (μακροχρόνια, βραχυχρόνια, υπεκμίσθωση) επιβεβαιώνεται με την καταχώριση των στοιχείων του στην αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Η δωρεάν παραχώρηση δεν είναι μίσθωση και δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ (δεν εξετάζεται η σχέση των αντισυμβαλλόμενων). Η παραχώρηση ή ενοικίαση τμήματος κτιριακής μονάδας δεν απαιτεί την έκδοση ΠΕΑ δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση ΠΕΑ για μέρος κτιριακής μονάδας (π.χ. ενοικίαση υπνοδωματίου σε διαμέρισμα, ή τμήματος διαμερίσματος για χρήση επαγγελματικής έδρας ελεύθερου επαγγελματία),
Συνεπώς υφίσταται υποχρέωση ύπαρξης ισχύοντος ΠΕΑ και καταχώρισης των στοιχείων του στην αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, εφόσον απαιτείται από τη νομοθεσία, η έκδοση ΠΕΑ και πρόκειται για κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης σε νέο μισθωτή που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο.

Συνεπώς, η ως άνω υποχρέωση δεν υφίσταται:

- σε περίπτωση ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης μίσθωσης με τον ίδιο μισθωτή του αυτού ακινήτου.
- όταν για οποιοδήποτε λόγο γίνει μεταβίβαση της σύμβασης μίσθωσης (π.χ. μετασχηματισμός επιχειρήσεων).

Όμως αν κατά την σύναψη της αρχικής σύμβασης δεν είχε εκδοθεί ΠΕΑ, ενώ απαιτούταν, τότε εκδίδεται άμεσα και παραδίδεται στον μισθωτή. Εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ, είναι σαφές ότι δεν υφίσταται υποχρέωση καταχώρισης του ΠΕΑ στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ αλλά απαιτείται να δηλώνεται ο λόγος της εξαίρεσης (π.χ. κτίριο ωφέλιμης επιφανείας μικρότερο από 50 τ.μ.).

9. Ο έλεγχος εγκυρότητας ΠΕΑ γίνεται βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου, της ημερομηνίας έκδοσης και του δεκαεξαψήφιου αριθμού ασφαλείας (βλ. εικόνα 1), καταχωρώντας τα εν λόγω στοιχεία στο σχετικό πεδίο «Έλεγχος Εγκυρότητας ΠΕΑ.» του Αρχείου Ενεργειακών Επιθεωρήσεων στην ιστοσελίδα www.buildingacert.ar.

10. Επιβολή προστίμου: Σε περίπτωση μη έκδοσης ΠΕΑ (ενώ οφείλεται), παράλειψης προσυμβατικής ενημέρωσης του αντισυμβαλλόμενου, διαφήμισης - μεσιτείας χωρίς αναφορά της ενεργειακής κατάταξης της κτιριακής μονάδας/ κτιρίου και μη καταχώρισης των στοιχείων του ΠΕΑ στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4122/2013, πρόστιμο σε βάρος του κατά νόμο υπόχρεου από διακόσια (200) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενεργειακή κλάση σε όλες τις αγγελίες ακινήτων από 1η Ιανουαρίου"

Μέγαρα: «Ταμπούρι» Ρομά σε σπίτι αφού πυροβόλησαν ξαδέρφια τους – Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ (pics, video)

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ ξεκίνησε προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες στα Μέγαρα, που άρχισαν να πυροβολούν, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν 6 άτομα.

Το επεισόδιο έγινε στον καταυλισμό Ρομά στον Βλυχό Μεγάρων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, χτες το βράδυ υπήρξε στην περιοχή τροχαίο μεταξύ Ρομά. Το τροχαίο αυτό δε δηλώθηκε ποτέ, και δεν είναι καν γνωστό αν υπήρξε τραυματισμός η ακόμα και θάνατος.

Σήμερα λοιπόν, η μια οικογένεια μέλος (η μελη) της οποίας ενεπλάκη στο τροχαίο, πήρε τα όπλα, μπούκαρε στο σπίτι της άλλης και άρχισε να πυροβολεί!

Τώρα έχει ταμπουρωθεί μέσα, με την αστυνομία να επιχειρεί για τη σύλληψη. ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΜΑΤ και Ασφάλεια είναι στο σημείο, και συντονίζονται από το κέντρο επιχειρήσεων, ενώ στην περιοχή πετούν και drones.

 
«Είναι σύνηθες φαινόμενο»

«Πρόκειται για δύο συγγενικές οικογένειες, πρωτοξάδελφα. Τα μέλη της μιας πήραν τα όπλα και μπήκαν στο σπίτι της άλλης. Έχουμε τραυματίες από αυτή τη συμπλοκή», λέει στο newsit.gr o δήμαρχος Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλη.

Προσθέτει πως «Οι πυροβολισμοί στον οικισμό των Ρομά που βρίσκεται στον ιστό της πόλης είναι σύνηθες φαινόμενο. Πυροβολούν σε γλέντια χαρές, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Η αστυνομία μπορεί να μπει στον οικισμό μόνο αν κάνει ειδική επιχείρηση».

 

 \

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέγαρα: «Ταμπούρι» Ρομά σε σπίτι αφού πυροβόλησαν ξαδέρφια τους – Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ (pics, video)"

Γιαννάκος (ΘΕΜΑ 104,6): Μόνο το 40% των νοσηλευτών δήλωσε ότι θα εμβολιαστούν, να ανοίξει πάλι η διαδικασία των δηλώσεων

Μόλις ένα ποσοστό 40% των νοσηλευτών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η διαδικασία ήταν πολύ στενή χρονικά, καθώς την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας απέστειλε ένα έγγραφο υπεύθυνης δήλωσης ζητώντας από το υγειονομικό προσωπικό να το συμπληρώσει με προθεσμία μόλις ένα 24ώρο.

Όπως εξήγησε, πολλοί διατήρησαν επιφύλαξη, όχι όμως άρνηση, ζητώντας περισσότερη ενημέρωση. Γι' αυτό, όπως είπε, η ΠΟΕΔΗΝ, έχει ζητήσει να γίνει με ανοιχτή διαδικασία ο εμβολιασμός των υγειονομικών, οι οποίοι και θα έχουν προτεραιότητα. «Με τη σωστή ενημέρωση θα καμφθούν οι όποιες επιφυλάξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στους γιατρούς το αντίστοιχο ποσοστό που δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί φτάνει στο 60%.

Απευθυνόμενος εμμέσως στους συναδέλφους του ο κ. Γιαννάκος, σημείωσε ότι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα παγκοσμίως περί τα 3,5 εκατομμύρια ανθρώπων, χωρίς να παρουσιαστούν παρενέργειες.

Μιλώντας δε για την αλλεργική αντίδραση που παρουσίασε μια γιατρός στο ΑΤΤΙΚΟΝ, ο κ. Γιαννακός ξεκαθάρισε ότι ήταν ήπια αντίδραση και αντιμετωπίστηκε αμέσως χωρίς πρόβλημα. Εξήγησε, παράλληλα, ότι χρειάζεται ιατρικό προσωπικό και στα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα ανάλογα περιστατικά.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο κ. Γιαννάκος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά της γιορτές για τις αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν λόγο για χορήγηση φυσιολογικού ορού αντί του εμβολίου στον πρωθυπουργού. «Θίγουν τη τιμή και την υπόληψη των υγειονομικών», τόνισε.

Χαρακτήρισε «ψεκασμένες» αυτέ τις απόψεις και άθλιες που διακινούνται για το προσωπικό του νοσοκομείο, καταλογίζοντας ουσιαστικά απάτη στους ίδιους. «Από τα χειροκροτήματα περάσαμε σε τέτοιες εκφράσεις απαξιωτικές για το υγειονομικό προσωπικό, μας θίγει», σχολίασε ενδεικτικά. Ενώ πρόσθεσε, πως «έχει και τα όριά της η αθλιότητα και η ηλιθιότητα, δεν μπορεί ο κάθε ένας ότι του κατέβει».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιαννάκος (ΘΕΜΑ 104,6): Μόνο το 40% των νοσηλευτών δήλωσε ότι θα εμβολιαστούν, να ανοίξει πάλι η διαδικασία των δηλώσεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news