facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Τετραμερής Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου – Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο (video)

Η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας αλλά και συνολικότερα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στην ατζέντα της τετραμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Αιγύπτου. Έντονη είναι η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιλογή της Ισπανίας να αναβαθμίσει τις αμυντικές σχέσεις της με την Τουρκία, με την Αθήνα να υπενθυμίζει στη Μαδρίτη ότι η τουρκική προκλητικότητα στοχεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σαφείς αιχμές της κυβέρνησης μετά τις προαναγγελίες Ερντογάν- Σάντσεθ για το ενδεχόμενο αγοραπωλησίας αλλά και από κοινού κατασκευή οπλικών συστημάτων, με την Αθήνα να υπενθυμίζει στη Μαδρίτη ότι η τουρκική προκλητικότητα επί του πεδίου στοχεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις μελών-κρατών της Ένωσης με την Τουρκία, την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που η Τουρκία εμφανίζει σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Όφειλε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του, στις συζητήσεις αυτές, τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2020 μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών στην Τουρκία, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε απευθύνει τότε επιστολή στην Ισπανίδα ομόλογό του.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές: «Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ να σέβονται την Κοινή Θέση, η οποία υπογραμμίζει ότι: Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή́ στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού́ που μπορεί́ να χρησιμοποιηθεί́ για εσωτερική́ καταστολή́ ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή́ αποσταθεροποίηση».

Το ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού στην Τουρκία, όπου και υπογράφηκαν πέντε διμερείς συμφωνίες, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος.

Σε τουίτ ο Πάμπλο Κασάδο Μπλάνκο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, αναφέρει: «Επαναδιατυπώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και μετανάστευσης».

Σταθερά προσανατολισμένη στις αρχές της ειρήνης και της ευημερίας, με στόχο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα φιλοξενεί τη νέα τετραμερή με τη συμμετοχή Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Ζαν Υβ Λεντριάν και Σαμέχ Σούκρι θέτουν στο επίκεντρο της ατζέντας την Ανατολική Μεσόγειο και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Λιβύη, το Κυπριακό, αλλά και τις προκλήσεις του μεταναστευτικού ζητήματος.

Στους γνωστούς προκλητικούς τόνους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για τουρκικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Κύπρο: «Δηλώνουμε ότι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας όπως και αυτά της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».

Έξι υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι, Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη. Συνολικά καταγράφηκαν 57 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

Οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της, για τρίτο συνεχόμενο μήνα με παρέμβαση Ερντογάν. Ταυτόχρονα, η λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της, με τις πληθωριστικές προβλέψεις να επιδεινώνονται.

Η ισοτιμία με το δολάριο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η λίρα βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση.

Μέσα σε μόνο μία ημέρα το τουρκικό νόμισμα υποβαθμίστηκε κατά 5%, και κατά 87% από τον Ιανουάριο του 2020.

Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να θορυβεί καθόλου την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που επέλεξε να μείνει πιστή στις εντολές του Ταγίπ Ερντογάν και να μειώσει τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Πλέον διαμορφώνονται στο 15%, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει κοντά στο 20%.

«Θα συνεχίσω να μάχομαι κατά των επιτοκίων και του πληθωρισμού», δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν μπορείς να χειριστείς την κατάσταση. Μην επιβαρύνεις άλλο τις πλάτες των πολιτών. Τόσο βάρος δεν μπορεί να το αντέξει ο λαός. Η Τουρκία πρέπει να πάει αμέσως σε εκλογές», απαντάει ο Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο του 2021 ο κατώτατος μισθός στην χώρα ήταν 383 δολάρια και τώρα έχει πέσει στα 269, δηλαδή μειώθηκε κατά 114 δολάρια.

Λόγω ελλείψεων σε προϊόντα, ορισμένα σουπερμάρκετ επιβάλλουν ποσοστώσεις στις πωλήσεις ζάχαρης και λαδιού λόγω προβλημάτων στο εφοδιασμό. Αλλά και η τιμή τους είναι απαγορευτική. Παρόμοια πρακτική ακολουθείται και από καταστήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών πωλούν μόνο ένα μπουκάλι λάδι ανά πολίτη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τετραμερής Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου – Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο (video)"

Αεροπλανοφόρο και υποβρύχια από την Ισπανία παραγγέλνει ο Ερντογάν, την κοινή ευρωπαϊκή θέση υπενθυμίζει η Αθήνα

Ακάθεκτος προχωρεί ο Ερντογάν στην ιδέα της ναυπήγησης μίνι αεροπλανοφόρου και υποβρυχίων σε συνεργασία με την Ισπανία, με αφορμή την επίσκεψη Σάντσεθ στην Άγκυρα, προκαλώντας την αντίδραση ελληνικών διπλωματικών πηγών, που υπενθυμίζουν ότι η  χώρα μας έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από ευρωπαϊκές χώρες προς την Άγκυρα. 

«Θα ναυπηγήσουμε και αεροπλανοφόρο και υποβρύχια με τους Ισπανούς» ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν πέντε διμερείς συμφωνίες, που θα διευρύνουν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.  Δεν «έπεσαν» υπογραφές για την προμήθεια οπλικών συστημάτων και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει να αναλάβουν τουρκικά ναυπηγεία μέρος της προμήθειας. 

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει παραγγείλει στα γερμανικά ναυπηγεία 6 υποβρύχια εφάμιλλα με τα 4 ελληνικά της κλάσης «Παπανικολής U214», ωστόσο  τόσο οι Πράσινοι, όσο και οι Φιλελεύθεροι, που θα συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, έχουν έκφραστεί υπέρ του «παγώματος» της παράδοσής τους στις τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις, λόγω των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Παράλληλα, ο Ερντογάν εμφανίστηκε για άλλη μία φορά επιθετικός απέναντι στις ΗΠΑ για την υπόθεση των ρωσικών S-400 και την προμήθειά τους από την Τουρκία, που έχει προκαλέσει την αμερικανική οργή.  

«Με τη Ρωσία συμφωνήσαμε στην κοινή παραγωγή ανταλλακτικών για τους S-400, αλλά... δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες γιατί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήσαμε να μην πούμε περισσότερα»,  ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε την Τετάρτη για άλλη μια φορά την Άγκυρα να μη διατηρήσει τους S-400. 

H ελληνική αντίδραση

Σχετικά με εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία, διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι  η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία.

Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: "Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση."

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία.

Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αεροπλανοφόρο και υποβρύχια από την Ισπανία παραγγέλνει ο Ερντογάν, την κοινή ευρωπαϊκή θέση υπενθυμίζει η Αθήνα"

Αλ. Τσίπρας: Να αλλάξει στρατηγική ο Μητσοτάκης-Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο. Ανήκει σε αυτόν που έκανε το ενδέκατο σε σειρά διάγγελμα. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι’ αυτό που εδώ και δύο χρόνια βιώνουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του - απάντηση στο τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. 

Παράλληλα σημείωσε ότι «αν δεν μπορεί ή δεν θέλει, να κάνει χώρο σε εμάς, που και μπορούμε και θέλουμε».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη τραγωδία και ο κος Μητσοτάκης την αντιμετωπίζει με διαγγέλματα. Χθες ξεπεράσαμε τους 17.000 νεκρούς. Κάθε εβδομάδα χάνεται ένα ολόκληρο χωριό Νοσοκομεία και υγειονομικοί καταρρέουν, ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα ή διασωληνώνονται πρόχειρα εκτός ΜΕΘ, χειρουργεία αναστέλλονται.

Η χώρα μας είναι πρώτη σε θανάτους ανά εκατ. κατοίκων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Για όλα αυτά, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο. Ανήκει σε αυτόν που πριν λίγο έκανε το 11ο στη σειρά διάγγελμα για να πει πως φταίνε πολλά και διάφορα, εκτός από τον ίδιο που δύο χρόνια διαχειρίζεται την πανδημία.  

Ο κος Μητσοτάκης έχει την ευθύνη της αποτυχίας που σήμερα βιώνουμε. Γιατί εδώ και δυο χρόνια, αντιμετωπίζει την πανδημία όχι με πράξεις, αλλά με διαγγέλματα. Γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν ενισχύει το ΕΣΥ και τη πρωτοβάθμια φροντίδα. Γιατί ακόμα και οι ΜΕΘ που έφτιαξε είναι είτε πρόχειρες είτε υποστελεχωμένες. 

Έχει την ευθύνη επίσης, γιατί δημιούργησε συνειδητά κλίμα ψευδούς επιτυχίας και χαλάρωσης. Όταν κάθε δύο μήνες πανηγύριζε πως νίκησε την πανδημία. Και όταν συνεχίζει να μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων, λες και οι εμβολιασμένοι δεν νοσούν ή δεν μεταδίδουν.

Και έχει ακέραια την ευθύνη για την αποτυχία στον εμβολιασμό. Γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να πείσει με τις λίστες Πέτσα, παρά μόνο να φτιάξει καθεστώς. Γιατί όταν όλοι μετράμε θύματα, αυτός μετράει ψήφους. Και δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία και στα Σώματα Ασφαλείας.

Χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1.137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει γενική κατακραυγή για να εξαγγείλει σήμερα αυτό που προτείναμε και καταθέσαμε μάλιστα ως τροπολογία που καταψήφισε.

Να γίνει δηλαδή υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες.

Ακόμη και σήμερα όμως, συνεχίζει να μιλά αυτάρεσκα και να λέει ψέματα. Για δήθεν άρτια εκστρατεία εμβολιασμού ενώ είμαστε ουραγός στην Ευρώπη. Ότι δήθεν ενίσχυσε και ενισχύει το ΕΣΥ ενώ μειώνει τις δαπάνες και το άφησε με 2500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους από ότι το 2019. Και δυστυχώς συνεχίζει τον ίδιο δρόμο της αποτυχίας. Τα μπρος πίσω που προδίδουν πανικό.

Δε ξέρω τι θα ανακοίνωνε αν δεν ήξερε ότι θα κάνω δήλωση αμέσως μετά το διάγγελμά του, γιατί μόλις προχθές μας είπε ότι δε θα γίνουμε Αυστρία. Και σήμερα ανακοίνωσε λοκνταουν για τους ανεμβολίαστους. Ένα διαρκές μπρος πίσω και μέτρα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν αντίκρισμα. 

Για αυτό τον καλώ, έστω και τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να αλλάξει στρατηγική. Χρειάζονται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα και όχι διαγγέλματα αυτοθαυμασμού.

- Πρώτα από όλα, χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων.

- Και να οργανώσουμε πανστρατιά για την πρώτη δόση, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που αν νοσήσουν κινδυνεύουν περισσότερο. 

Δεν αρκεί απλά να ενθαρρύνουμε τους πολίτες. 

Πρέπει να οργανώσουμε άμεσα κινητές μονάδες με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για μια εκστρατεία ενημέρωσης και εμβολιασμού πόρτα πόρτα σε πόλεις, στη περιφέρεια και στα σπίτια ατόμων με κινητικά προβλήματα.

- Είναι ορθό να θεσμοθετηθεί η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Πρέπει όμως να σταματήσει άμεσα η ρητορική περί δήθεν πανδημίας ανεμβολίαστων, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο καθώς δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού.

Οι εμβολιασμένοι νοσούμε, ευτυχώς ως επι των πλείστων ελαφρύτερα. Αλλά πολλοί μπορεί και να καταλήξουν σε ΜΕΘ όπως υπάρχουν και σήμερα, ιδίως μετά την πάροδο του εξαμήνου.

- Τον καλώ όμως ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό. Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός.

- Τον καλώ επίσης να θεσμοθετήσει μαζικά δωρεάν τεστ τόσο για ανεμβολίαστους όσο όμως και για τους εμβολιασμένους.

- Να ακυρώσει τις μειώσεις των δαπανών Υγείας για το 2022 ενώ το ΕΣΥ καταρρέει και να προχωρήσει άμεσα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

- Να ακυρώσει όλες τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και να γίνουν άμεσα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη.

- Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς και να αυξηθούν άμεσα τα λεωφορεία στα ΜΜΜ, ακόμη και με επιτάξεις οχημάτων αν χρειαστεί, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια 

Και να εγκατασταθούν ειδικά συστήματα εξαερισμού σε κλειστούς χώρους συγχρωτισμού όπως στο Μετρό.  

- Τέλος, πέρα από το κυλιόμενο ωράριο, πρέπει να επανέλθει η τηλεργασία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για όσο χρειαστεί και όπου αυτό είναι εφικτό.

Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα, να προχωρήσουμε άμεσα σε μέτρα, τα οποία θα επαναφέρουν τη χώρα σε μία λογική κανονικότητας. 

Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες. 

Να ακούσει τη φωνή μας. 

Είναι όμως σε όλους κατανοητό, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όσο παραμένει υπουργός Υγείας ένας άνθρωπος που πριν από λίγους μήνες  δήλωνε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιστούν.

Χρειάζεται ένας υπουργός Υγείας κύρους και αποδοχής για να υλοποιήσει μέτρα ουσιαστικά για την ανάσχεση αυτής της τραγωδίας. 

Είναι αναγκαίο το επόμενο διάστημα, και μπορούμε ακόμα και σήμερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. 

Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί ή αν δεν θέλει, τότε, ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Να αλλάξει στρατηγική ο Μητσοτάκης-Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ"

Νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να εκδίδεται αμέσως μετά την 3η δόση

Νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να εκδίδουν οι πολίτες, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr μετά τον εμβολιασμό τους με την τρίτη δόση.  Ειδικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, αυτό είναι κρίσιμο και αναγκαίο με δεδομένο ότι μετά τις 13 Δεκεμβρίου και εφόσον έχου παρέλθει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση, το πιστοποιητικό τους παύει να ισχύει και δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, με τους ίδιους περιορισμούς που θα ισχύουν από τη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Σημειώνεται ότι το νέο πιστοποιητικό έχει άμεση ισχύ και δεν χρειάζεται να παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών, όπως ισχύει για τον εμβολιασμό με δύο δόσεις (ή μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να εκδίδεται αμέσως μετά την 3η δόση"

Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή (19/11) – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά -πλήν της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης-, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νοτιοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μετά το μεσημέρι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 13 με 15 βαθμούς και στα νότια ηπειρωτικά και τις περισσότερες νησιωτικές περιοχές τους 16 με 18, ενώ στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι τις απογευματινές ώρες κυρίως στη κεντρική Μακεδονία. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Τα φαινόμενα γρήγορα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι στο βόρειο Ιόνιο βαθμιαία σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην ανατολική Πελοπόννησο μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση προβλέπεται από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, ενισχυόμενοι στα ανατολικά τις βραδινές ώρες σε 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα νότια αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το βράδυ στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το βράδυ στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή (19/11) – Αναλυτική πρόγνωση"

Προβάδισμα ΝΔ με 11,6 μονάδες, ανοιχτό παιχνίδι για τρεις με προβάδισμα Λοβέρδου στο ΚΙΝΑΛ, λέει η MRB

Επιβεβαιώνει και η MRB, σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του STAR, ότι η εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής είναι «ανοικτή» για τους τρεις βασικούς υποψηφίους - Λοβέρδο, Ανδρουλάκη και Παπανδρέου - με τον  Ανδρέα  Λοβέρδο να προηγείται με ποσοστό 26,9% στο σύνολο των ψηφοφόρων έναντι 21,6% του Νίκου Ανδρουλάκη και 30,3% έναντι 29,5% στην πρόθεση ψήφου των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Στο σενάριο με αντίπαλο  τον Γιώργο Παπανδρέου στον β' γύρο των εκλογών, ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται (στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ) με 10 μονάδες διαφορά καθώς φέρεται να συγκεντρώνει το 49,3% των προτιμήσεων έναντι 39,7% που λαμβάνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.

Στους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στον β' γύρο των εκλογών η διαφορά αυτή διευρύνεται ακόμα περισσότερο και φτάνει τις 17 μονάδες καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκεντρώνει ποσοστό 46,8% έναντι 29,5% του Γιώργου Παπανδρέου.

Αμφίρροπη θα είναι η μάχη σύμφωνα με την MRB στην περίπτωση που περάσουν στον β΄γύρο ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Ν. Ανδρουλάκης. 

Ισχυρό προβάδισμα για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Την ίδια στιγμή , ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου διατηρεί η Νέα Δημοκρατία , που καταγράφεται με ποσοστό 32,2%, με την αξιωματική αντιπολίτευση στο 22,5% και το Κίνημα Αλλαγής ισχυροποιημένο, στο 9,3%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου καταγράφεται στο 15,5%. 

Ενδιαφέρον είναι ότι με την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά ανεβαίνει στις 11,6 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να φτάνει σε ποσοστά 38,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ να καθηλώνεται στο 26,6%, με το Κίνημα Αλλαγής να καταγράφει δημοσκοπικά διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά μετά από χρόνια. 

Δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης 

KINAL_DHMOSKOPHSH_02

KINAL_DHMOSKOPHSH_01

KINAL_DHMOSKOPHSH_05

KINAL_DHMOSKOPHSH_06

KINAL_DHMOSKOPHSH_08

KINAL_DHMOSKOPHSH_07

KINAL_DHMOSKOPHSH_04

KINAL_DHMOSKOPHSH_03

KARTA_10_ANAGOGH_PSHFOY

KARTA_09_PROTHESH_PSHFOY

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Προβάδισμα ΝΔ με 11,6 μονάδες, ανοιχτό παιχνίδι για τρεις με προβάδισμα Λοβέρδου στο ΚΙΝΑΛ, λέει η MRB"

Μήνυμα Μητσοτάκη: Κλείνουν οι πόρτες για τους ανεμβολίαστους - Πίεση για την τρίτη δόση

«Το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο, όπου ο εμβολιασμός προχωρεί ο ιός υποχωρεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος, με τηλεοπτικό μήνυμα, προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.Περιγράφοντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 5 νέα μέτρα στα οποία περιλαμβάνεται η απαγόρευση εισόδου σε περισσότερους κλειστούς χώρους-πέραν της εστίασης- για τους ενήλικες ανεμβολίαστους, καθώς και η -υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών προκειμένου να έχει ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα. 

Αναλυτικά  τα μέτρα .

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Όλο το  μήνυμα του πρωθυπουργού, έχει ως εξής: 

«Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας για να παρουσιάσω την πραγματική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας. Να μοιραστώ τις σκέψεις μου για την έξαρση του τέταρτου κύματος που χτυπά ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά και να ανακοινώσω τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά από εδώ και στο εξής.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δυστυχώς επιβράδυνε τον επίλογο του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Όμως παντού, τώρα, το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια. Στην υγεία και όχι στον πόνο. Στην ελευθερία και όχι στους περιορισμούς. Γιατί όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί.

Το βλέπουμε να συμβαίνει σε χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά θωράκισης από εμάς, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία ή στη Δανία μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται όμως εκεί τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν ασθενείς. Ούτε και οι απώλειες είναι μεγάλες.

Σήμερα, έχουν επιλέξει το εμβόλιο πάνω από 7 εκατομμύρια Έλληνες. Τρεις στους τέσσερις ενήλικες. Ωστόσο, 575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα.

Η επιστήμη, άλλωστε, μας προειδοποιεί ότι με τον καιρό η άμυνα του οργανισμού μας εξαντλείται. Συνεπώς, γίνεται καθοριστική και η ενισχυτική δόση του εμβολίου. Κι αυτό το στοιχείο είναι που συμπληρώνει τον κύριο στόχο μας: όλοι οι μεγαλύτεροι να κάνουν την πρώτη δόση και όλοι οι ήδη εμβολιασμένοι την τρίτη.

Σε αυτά τα δεδομένα κρύβεται και η αλήθεια για την πίεση στο Σύστημα Υγείας: σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται, αυτή την ώρα, στις ΜΕΘ μας είναι ανεμβολίαστοι. Και όσοι νοσούν σοβαρά είτε δεν εμβολιάστηκαν καθόλου είτε δεν ενίσχυσαν την άμυνα του οργανισμού τους με την υπενθυμιστική δόση.

Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες. Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας κρατούν ετοιμοπόλεμες τις δομές υγείας με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Γι’ αυτό, μαζί με την ευγνωμοσύνη μου, επαναλαμβάνω τη δέσμευση πως θα σταθώ δίπλα τους. Αναγνωρίζοντας ότι μαζί, μέσα στην περιπέτεια, χτίζουμε το νέο ΕΣΥ που όλοι θέλουμε.

Κάνω για ακόμα μία φορά έκκληση να σταματήσουν ορισμένοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα. Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ καθαρό μυαλό και ενότητα. Όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία, αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις.

Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε. Κυβέρνηση και κοινωνία, όμως, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας.

Γιατί ας μην ξεχνάμε και ότι επειδή, ακριβώς, δεν περιορίσαμε την οικονομική δράση, η χώρα πέτυχε την τρίτη υψηλότερη ευρωπαϊκή επίδοση στην ανάπτυξη. Και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας. Και βέβαια με τα σχολεία μας ανοιχτά και ασφαλή, με τα πολλά τεστ που κάνουμε.

Συμπολίτες μου,

Όλα τα κράτη προσαρμόζουν συνεχώς τη στάση τους ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού, τις τοπικές, δημογραφικές ιδιομορφίες, αλλά και την ισορροπία μεταξύ της επάρκειας ενός μέτρου και της δυνατότητάς του να εφαρμοστεί και να αποδώσει. Αυτή την ευέλικτη πολιτική ακολουθούμε και εμείς στην ελληνική πραγματικότητα.

Ήδη, οι τελευταίες πρωτοβουλίες μας έχουν αποτέλεσμα: τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό. Και οι μισοί από όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση, την έκαναν ή την έχουν προγραμματίσει.

Αυτό αποδεικνύει ότι η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι και όσοι ακόμη διστάζουν μπορούν ν’ αλλάξουν άποψη, ακούγοντας τι λένε οι ανεμβολίαστοι που νόσησαν. Αυτοί που είδαν τον θάνατο κατάματα στη μοναξιά ενός κρεβατιού της Εντατικής.

Αισιοδοξώ, επίσης, ότι θα ζυγίσουν πιο ψύχραιμα τα πράγματα. Και θα αντιληφθούν ότι αν εμβολιαστούν και οι ίδιοι η ζωή τους θα γίνει, επιτέλους, πολύ πιο εύκολη. Χωρίς πρόσθετους περιορισμούς και οικονομικές επιβαρύνσεις, δίπλα στους ανθρώπους τους και άνετα μέσα στην κοινωνία.

Ακριβώς εκεί αποσκοπούν και τα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοινώνω σήμερα:

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα.

Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας.

Συμπολίτες μου,

Πρόκειται, όπως διαπιστώνετε, για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Όπως έχω πει, περισσότερο από μία λάθος άποψη με πληγώνει μία λάθος απώλεια. Γι’ αυτό και συνεχίζω να σας καλώ να ακούσετε τη φωνή της πραγματικότητας γύρω μας: τον θρήνο για την έγκυο και τα νέα παιδιά που χάσαμε. Τα λόγια όσων πίστεψαν σε ψέματα και έζησαν τη φρίκη της Εντατικής. Αλλά και την αγωνία των γιατρών μας.

Σας καλώ επίσης να γυρίσετε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο.

Και επαναλαμβάνω: αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί. Με τη στάση του καθένα μας στο σπίτι, στη δουλειά, στις συναναστροφές μας, με το να γίνουμε οι ίδιοι φύλακες της υγείας μας.

Αυτό ακριβώς σας ζητώ να κάνουμε. Επιστρατεύοντας ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών, που φέρνει θαυμαστά αποτελέσματα. Ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και του κράτους. Και κάνοντας πράξη το μόνο σύνθημα που οδηγεί στην αισιόδοξη επόμενη μέρα: Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!»

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Μητσοτάκη: Κλείνουν οι πόρτες για τους ανεμβολίαστους - Πίεση για την τρίτη δόση"

Κόρινθος: Σωφρονιστικοί υπάλληλοι βοήθησαν... με το αζημίωτο κακοποιό να αποδράσει

Στη σύλληψη τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακων Κορίνθου που βοήθησαν με το… αζημίωτο έναν 45χρονο επικίνδυνο δραπέτη να αποδράσει, προχώρησαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κακοποιός, που φαίνεται και στη φωτογραφία του protothema.gr, είχε αποδράσει στις 11 Νοεμβρίου μετά απο τη βοήθεια που του προσέφεραν οι υπάλληλοι που σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εξαργύρωσαν τη συνδρομη τους με περίπου 30.000 ευρώ.

258616749_423385176067774_3992077079144497532_n

Ο κρατούμενος δούλευε ως ελαιοχρωματιστής στο σωφρονιστικό κατάστημα και το τρίο των υπαλλήλων φέρεται να εκαναν τα στραβά ματια οταν πλησίασε την πύλη και τον άφησαν να την κοπανήσει. Μάλιστα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του στήθηκε ειδική ομάδα απο την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών οι οποίοι χωρίς να χάσουν χρόνο κατάφεραν με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ να τον εντοπίσουν και τα ξημερώματα της Δευτέρας να κάνουν έφοδο σε διαμέρισμα της Καλλιθέας όπου είχε «λουφάξει» και να τον στείλουν και πάλι στη φυλακή.

Πρόκειται για έναν άκρως επικίνδυνο άτομο, το οποίο εξέτιε ποινή κάθειρξης 45 ετών και 8 μηνών για απάτες, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς στο παρελθόν είχε πυροβολήσει αστυνομικούς της ΕΚΑΜ. Μετά τη σύλληψη του οι αστυνομικοι της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, συνέχισαν την έρευνα και οταν διαπιστώθηκε οτι κατι περιεργο συνέβαινε στις φυλακές, ο φάκελος πέρασε στα χέρια των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ.

Ετσι, οι αξιωματικοί της Υπηρεσιας Εσωτερικών συγκέντρωσαν ολα τα στοιχεία και το πρωί της Πέμπτης δυνάμει ενταλμάτων, οι τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι του συγκεκριμένου Καταστήματος Κράτησης της Πελοποννήσου, συνελήφθησαν για «δωροληψία υπαλλήλου». Όπως προέκυψε από την έρευνα παρείχαν συνδρομή, έναντι αμοιβής, σε απόδραση κρατουμένου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κόρινθος: Σωφρονιστικοί υπάλληλοι βοήθησαν... με το αζημίωτο κακοποιό να αποδράσει"

F-16 κατέπεσε στην Ανδραβίδα, σώος ο πιλότος

Εγκατάλειψη μαχητικού αεροσκάφους F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας έλαβε χώρα, σήμερα, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, στις 15:40, εντός της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας.

Σώος είναι ο πιλότος, που για προληπτικούς λόγους μεταφέρεται αρχικά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), η εγκατάλειψη έγινε κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του F-16 Block 52+ μετά από εκπαιδευτική πτήση, ενώ διευκρινίζεται ότι ο πιλότος εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος στο έδαφος.

«Εγκατάλειψη μαχητικού αεροσκάφους F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας έλαβε χώρα, σήμερα, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, στις 15:40, εντός της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας. Σώος είναι ο πιλότος, που μεταφέρεται προληπτικά στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΑ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "F-16 κατέπεσε στην Ανδραβίδα, σώος ο πιλότος"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τροπολογία του 2019 για την ανάδειξη αντιδημάρχων στις μονοεδρικές περιφέρειες των ΟΤΑ

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η νομοθετική τροποποίηση που έγινε το 2019 εν όψει των δημοτικών εκλογών για τον ορισμό αντιδημάρχου μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στις μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς ο νομοθέτης επεμβαίνει, στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΟΤΑ μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Μάλιστα, λόγω της αντισυνταγματικότητας παραπέμφθηκε από το Γ' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση.

Το άρθρο 207 του νόμου 3852/2010 τροποποιήθηκε με το νόμο 4623/2019, εν όψει των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 στους ΟΤΑ και άλλαξε ο τρόπος ορισμού αντιδημάρχου δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης.

Όμως, υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Νάξου προσέφυγε στο ΣτΕ κατά των νομοθετικών τροποποιήσεων, ζητώντας την ακύρωση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Τώρα, η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον Δημήτριο Σκαλτσούνη και εισηγήτρια την πάρεδρο Αντωνία Παπαϊωάννου με την υπ΄ αριθμ. 2037/2021 απόφασή της έκρινε ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα η νομοθετική τροποποίηση για τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, έκριναν ότι «με την επίδικη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 περίπτ. στ’ του ν. 4623/2019, καθ’ ο μέρος αυτή καταλαμβάνει τον ορισμό αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες κατά την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια».

Με την επέμβαση, επομένως, αυτή, συνεχίσει το ΣτΕ, για την οποία «δεν προκύπτει ότι υπαγόρευσαν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, μεταβάλλεται εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρούμενου στο άρθρο 5 του Συντάγματος δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύεται η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων, η οποία διαμορφώθηκε κατά συνεκτίμηση, εκτός άλλων, και της νομοθετικής πρόβλεψης περί ορισμού στις εν λόγω κοινότητες ως αντιδημάρχου του εκλεγέντος στην οικεία εκλογική περιφέρεια δημοτικού συμβούλου, ανεξαρτήτως του αν έχει αυτός εκλεγεί με τον επιτυχόντα ή με άλλο εκλογικό συνδυασμό».

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας, σημειώνουν, ότι «με τα δεδομένα, επομένως, αυτά, η επίδικη διάταξη, καθ’ ο μέρος προβλέπεται η άμεση εφαρμογή της, παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1 παρ. 1 και 2, 4 παρ. 1, 5 παρ. 1, 51 παρ. 3, 52 και 102 του Συντάγματος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τροπολογία του 2019 για την ανάδειξη αντιδημάρχων στις μονοεδρικές περιφέρειες των ΟΤΑ"

ΚΕΠΑ: Τέλος οι συνεχείς επιτροπές για ακρωτηριασμούς και μη αναστρέψιμες παθήσεις

Την οριστική κατάργηση της υποχρέωσης των αναπήρων πολιτών με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν ξανά και ξανά επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας τους ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην Οδό Πειραιώς.

Παράλληλα, όπως γνωστοποιεί η ανακοίνωση του υπουργείου, ανακοίνωσε την μεταστέγαση των υπηρεσιών των ΚΕΠΑ σε σύγχρονες και αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο να αντιμετωπιστούν προβλήματα θέρμανσης, κλιματισμού και απουσίας χώρων στάθμευσης που έχει το παρόν κτήριο στην Οδό Πειραιώς. Την ίδια στιγμή δρομολογείται και η αναβάθμιση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η κατάργηση της υποχρέωσης επανεξέτασης για μη αναστρέψιμες παθήσεις συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο Κανονισμό για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου. Με την θέσπιση του Κανονισμού όλοι οι πολίτες με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ασχέτως αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες, κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα. Μέχρι πρότινος αυτό αφορούσε μόνο την κύρια μη αναστρέψιμη πάθηση ενώ όσοι είχαν ως δευτερεύουσα πάθηση έναν ακρωτηριασμό ή μια άλλη μη αναστρέψιμη πάθηση έπρεπε να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά, ανα τα τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία.

Επιπλέον, με τον νέο Κανονισμό:

  1. Ενοποιείται και απλοποιείται ένα διάσπαρτο πλέγμα κανόνων που προκαλούσε συχνά σύγχυση και θυμό στους ασφαλισμένους με αναπηρία. Μέχρι πρότινος τα ΚΕΠΑ λειτουργούσαν με τους παλιούς κανόνες του ΙΚΑ. Τώρα και σε αυτό το πεδίο συντελείται μια ουσιαστική ενοποίηση όλων των παλαιών Ταμείων.
  2. Αυξάνονται σε 14 ημερολογιακές ημέρες (από 10 που ήταν μέχρι σήμερα) οι προθεσμίες προσφυγής στις Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές.
  3. Προβλέπεται ρητώς τα σημεία διενέργειας των Υγειονομικών Επιτροπών να είναι προσβάσιμα στα Άτομα με Αναπηρία
  4. Ορίζεται η υποχρέωση, η ενημέρωση των ασφαλισμένων να γίνεται τουλάχιστον 7 ημέρες προ της ημερομηνίας εξέτασης.
  5. Για πρώτη φορά αποτυπώνεται ευδιάκριτα η μεθοδολογία και τα βήματα που ακολουθούνται για τον υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας. Έτσι οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν πλήρως όλα τα στάδια της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, ενισχύεται η διαφάνεια, αποφεύγεται η σύγχυση ως προς τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, την οργάνωση των επιτροπών ΚΕΠΑ, τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας κα. Επιπλέον, η θέσπιση του μέτρου των ηλεκτρονικών ραντεβού την περίοδο της πανδημίας και για τα ΚΕΠΑ διευκόλυνε σημαντικά τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και των υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό μονιμοποιείται και αποτελεί καλό παράδειγμα και για άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, ανακοινώνουμε σήμερα δύο πρωτοβουλίες σε σχέση με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Η πρώτη είναι αυτονόητη, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Αφορά στους αναπήρους με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά για την πιστοποίηση της ίδιας αναπηρίας. Είναι αυτονόητο, αλλά δεν είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Επιτέλους γίνεται! Το δεύτερο έχει να κάνει με την μεταστέγαση των ΚΕΠΑ από το κτίριο της Οδού Πειραιώς σε ένα καινούργιο κτίριο, σε καινούργιες εγκαταστάσεις, στο Στάδιο Ειρήνης κα Φιλίας με θέρμανση, κλιματισμό και χώρους στάθμευσης. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση της εξυπηρέτησης στη πράξη».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε: «Η ύπαρξη ενός αξιόπιστου μηχανισμού πιστοποίησης της αναπηρίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη λειτουργία ολόκληρου του κράτους πρόνοιας. Το ρόλο αυτό στη χώρα μας έχουν τα ΚΕΠΑ. Τα ΚΕΠΑ για διάφορους λόγους δεν είχαν λάβει τη σημασία που τους άξιζε, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης, οι οποίες έχουν να κάνουν είτε με το θεσμικό πλαίσιο είτε με την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του Οργανισμού, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Στην πρώτη κατεύθυνση είναι ο Κανονισμός Λειτουργίας, που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε, με τον οποίο προσπαθούμε να ελαφρύνουμε την ταλαιπωρία που υφίσταται ο πολίτης κατά τις εξετάσεις αυτές. Στη δεύτερη κατεύθυνση είναι η μεταστέγαση του Οργανισμού. Πάμε σε ένα καινούργιο κτίριο, με πολύ καλύτερες υποδομές από το υφιστάμενο και αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού και θα βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων, αλλά και τις συνθήκες εξέτασης των ασφαλισμένων».

Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι οι εξετάσεις των υγειονομικών επιτροπών να γίνονται μέσα σε αξιοπρεπείς χώρους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη».

Παρόντες στη σημερινή επίσκεψη στα ΚΕΠΑ ήταν η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, ο Υποδιοικητής του e-ΕΦKΑ Νώντας Ατσαβές καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί διευθυντές του Οργανισμού.

Τέλος, τονίζεται πως ο Κανονισμός των ΚΕΠΑ εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και συμπεριλαμβάνεται σαν έργο και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΠΑ: Τέλος οι συνεχείς επιτροπές για ακρωτηριασμούς και μη αναστρέψιμες παθήσεις"

Κορωνοϊός: Στα 7.317 τα νέα κρούσματα - 556 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.317, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 861.117 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 103 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.879 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.075 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 556 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 459 (82.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (17.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.430 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή -10.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 420 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

H Αττική – επί συνόλου 7317 κρουσμάτων – μετρά 1871, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 1242 και η Θεσσαλία με 694 κρούσματα.

Η γεωγραφική κατανομή των 7.317 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

245 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

241 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

102 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

241 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

535 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

251 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

217 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

39 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

1.242 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιον Όρος

149 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

58 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

47 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

276 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

56 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

82 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

154 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

55 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

165 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

144 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα την Π.Ε. Ιθάκης

120 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

66 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

100 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

108 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

80 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

153 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

103 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

291 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

67 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

192 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

89 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στη Π.Ε. Νάξου

77 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

137 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

124 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

62 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

64 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

54 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

153 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

103 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

175 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

78 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

51 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

145 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι μεταλλάξεις 

Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε επίσης ότι από την 
γονιδιωματική ανάλυση σε 394 δείγματα την περίοδο 4 Σεπτεμβρίου 2021 έως 5 Νοεμβρίου 2021, αναδείχθηκαν συνολικά 380 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC).

Εκ των 380 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Delta (Πίνακας 3). Ένα εκ των 380 στελεχών Delta αφορά στο στέλεχος ΑΥ.4.2, το οποίο εντοπίστηκε σε δείγμα κρούσματος στην Περιφερειακή Ενότητα του Λασιθίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 7.317 τα νέα κρούσματα - 556 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι"

Υπ. Παιδείας: Εσφαλμένες παραδοχές στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τηλεκπαίδευση

Για «εσφαλμένες παραδοχές» κάνει λόγο η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας (ΥΠΑΙΘ) σχετικά με την Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) 50/2021 σχετικά με την τηλεκπαίδευση.

Το υπουργείο κατηγορεί την Αρχή για «ξαφνική αλλαγής πλεύσης» και «παράκαμψη του διαρκούς διαλόγου της με το υπουργείο Παιδείας».

Παράλληλα το ΥΠΑΙΘ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι υιοθετεί «ερμηνείες χωρίς αντίκρισμα», «αναφέροντας ψευδώς πως δήθεν στην απόφαση περιλαμβάνεται, ότι προσωπικά δεδομένα διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης».

Η ΑΠΔΠΧ, με την 4/2020 γνωμοδότησή της, αναφέρει το υπουργείο, είχε κρίνει καταρχήν νόμιμη την τηλεκπαίδευση, προβαίνοντας σε κάποιες συστάσεις, «τις οποίες υιοθέτησε το υπουργείο εντός της προβλεπόμενης τρίμηνης προθεσμίας». Έκτοτε, συνεχίζει η ανακοίνωση, «και ενώ το υπουργείο βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Αρχή και παρείχε επιπλέον πληροφορίες που ζητήθηκαν, ουδέποτε επισημάνθηκαν αποκλίσεις από τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων, ούτε βεβαίως αναφέρθηκαν τα όσα μόλις επικαλέστηκε για πρώτη φορά η Αρχή για να αιτιολογήσει τη νέα απόφασή της».

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «η Αρχή θεωρεί εσφαλμένα, ότι η επεξεργασία δεδομένων που εφαρμόζεται στην τηλεκπαίδευση είναι αυτή που περιγράφεται στα Privacy data sheets της CISCO».

Όμως, επισημαίνει η ανακοίνωση, «το υπουργείο πέτυχε ειδικούς, αυστηρότερους όρους προστασίας των δεδομένων που ισχύουν μόνο στο πλαίσιο της δικής μας σύμβασης» και ότι «τα δεδομένα είναι ψευδωνυμοποιημένα και ότι είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στα υποκείμενα των δεδομένων».

Σημειώνεται, πως η εν λόγω απόφαση καταλήγει με πέντε επιπλήξεις για το υπουργείο Παιδείας, καθώς και με τη ρητή προειδοποίηση ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση μέσα σε δύο μήνες.

Στην απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «σε σχέση με το ζήτημα της διαβίβασης δεδομένων εκτός Ε.Ε., όπως αναλύεται στη σκέψη 20 της παρούσης, διαπιστώνεται ότι το ΥΠΑΙΘ παραβίασε τις υποχρεώσεις του άρθρου 46 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της διαβίβασης με τον τρόπο που περιγράφεται στην εν λόγω σκέψη».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Παιδείας: Εσφαλμένες παραδοχές στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τηλεκπαίδευση"

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους που είχε χαθεί εδώ και μέρες – Νεκρός ο πιλότος

Κοντά στην Άνω Αμυγδαλή στην περιοχή του Μαυροβουνίου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μονοκινητήριου αεροσκάφους που αγνοείται εδώ και μέρες.

Εντοπίστηκαν μαζί με τον νεκρό 62χρονο πιλότο, Σταύρο Τσιγάλογλου από ελικόπτερο Super Puma της 384 Μοίρας, κοντά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Μαρτυρίες των κατοίκων

Σύμφωνα με το ertnews.gr, από νωρίς το πρωί, σωστικά συνεργεία και οχήματα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του 62χρονου Στ. Τσιγάλογλου, από την Δράμα, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την Θήβα στην Δράμα με το μονοκινητήριο αεροσκάφος του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το αεροσκάφος είδε ηλικιωμένος στην περιοχή του Αχιλλείου Λάρισας στις παράλιες περιοχές, ενώ από την περιοχή των Καναλίων Μαγνησίας, υπάρχουν πληροφορίες όταν ακούστηκε ένας κρότος στην περιοχή.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους που είχε χαθεί εδώ και μέρες – Νεκρός ο πιλότος"

Νίκαια: Πίτμπουλ δάγκωσε δύο αστυνομικούς μετά από εντολή του αφεντικού του

Απίστευτο περιστατικό στη Νίκαια, όταν πενηντάχρονη γυναίκα πήγε στο Τμήμα και κατήγγειλε οτι ο 40χρονος σύζυγος της, της επιτέθηκε για να τη φιμώσει και να τη χτυπήσει και οταν οι δυο αστυνομικοί πήγαν να τον συλλάβουν, βγήκε έξω με ενα πίτμπουλ και έδωσε εντολή να «φάει» τους ένστολους.

Ο άγριος σκύλος όρμησε στον έναν και του δάγκωσε το πόδι, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε και ο συνάδελφός του. Τελικά ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

Το συμβάν σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης λίγο μετά τις 10:30. Μετά απο εναν καυγά, η 50χρονη, έφυγε απο το σπίτι της στην οδο Μαινάνδρου και μετέβη στο τοπικό Α.Τ. όπου κατέθεσε μηνυση εναντίον του συζύγου της λέγοντας στους αστυνομικους οτι της επιτέθηκε, πήγε να την φιμώσει και να τη χτυπήσει.

Όταν οι δυο αστυνομικοί έφθασαν στο σπίτι για να του περάσουν χειροπέδες, αυτός βγήκε εξω με τον σκύλο του φωνάζοντας στο πιτ μπουλ «φα' τους!» Το σκυλί υπακουσε και επιτέθηκε στον έναν ένστολο δαγκώνοντάς τον στον αστράγαλο. Από την επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά και ο δεύτερος αστυνομικός, με αμφότερους να οδηγούνται στο νοσοκομείο, ενώ ο δράστης συνελήφθη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νίκαια: Πίτμπουλ δάγκωσε δύο αστυνομικούς μετά από εντολή του αφεντικού του"

Στάση εργασίας σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ την Παρασκευή

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ την Παρασκευή (19.11.2021).

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που είναι η κηδεία του εργαζόμενου του ΗΣΑΠ που σκοτώθηκε την Τρίτη (16.11.2021).

«Με σεβασμό και οδύνη στεκόμαστε μπροστά στον αδικοχαμένο συνάδελφο Πέτρο Γιάμαλη, που έφυγε από κοντά μας σε ώρα εργασίας, στο δίκτυο της Γραμμής 1. Όλοι οι συνάδελφοι του θα τον αποχαιρετήσουμε, την Παρασκευή 19/11/2021, στις 12:30 το μεσημέρι στο Γ΄ νεκροταφείο Αθηνών.

Για να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον Πέτρο πραγματοποιούμε την Παρασκευή 19/11/2021 τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. έως τις 14:00. Οι εργαζόμενοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον Πέτρο και δεσμεύονται ότι θα αγωνιστούν για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του άδικου χαμού του. Για να είναι ο τελευταίος συνάδελφος που θρηνούμε, ως θύμα στον εργασιακό χώρο του».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ την Παρασκευή"

Αρνητές Covid: Για fake news και προτροπή σε ανυπακοή κατηγορείται ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης

Στη σύλληψη του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη για τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων (βάση του νέου ποινικού κώδικα για τη δημόσια υγεία) και της διέγερσης σε ανυπακοή, (πλημμελήματα), προχώρησαν χθες το βράδυ οι αστυνομικές με εντολή της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Στην εισαγγελία είχε διαβιβαστεί από Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγελία με συνημμένα ηλεκτρονικά αρχεία, στα οποία δικηγόρος εμφανίζεται και φέρεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κορωνοϊος, ότι οι διασωληνώσεις των ασθενών γίνονται χωρίς λόγο και ότι τα εμβόλια έχουν παρενέργειες.

Από την εισαγγελία διατάχθηκε την περασμένη Τρίτη κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας διατάχθηκε και η σύλληψη του δικηγόρου. Έτσι, αυτός συνελήφθη χθες από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος λόγω του ότι είναι δικηγόρος και έχει ειδική δωσιδικία.

Σήμερα η σχετική δικογραφία επέστρεψε πίσω στην εισαγγελία Πρωτοδικών από το αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία την μελετά για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες της. Δηλαδή αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης η εάν θα συνεχίσει την προκαταρκτική έρευνα.

Να σημειωθεί τέλος, ότι οι δικηγόρος σε περίπτωση που του ασκηθεί ποινική δίωξη η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία Εφετών προκειμένου να δικαστεί από Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων λόγω της ειδικής δωσιδικίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αρνητές Covid: Για fake news και προτροπή σε ανυπακοή κατηγορείται ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης"

Θεσσαλονίκη-Καταγγελία: «Καταχωρήθηκα κρούσμα με αρνητικό PCR-Δεν μπορώ να κάνω αναμνηστική δόση»

Απίστευτη ταλαιπωρία, αλαλούμ και χρονοβόρα διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα καταγγέλλει στο ThessToday.gr νεαρός ο οποίος βρέθηκε θετικός με rapid test στον κορωνοϊό, έκανε εν συνεχεία PCR το οποίο έδειξε πως δεν νοσεί και ενώ περίμενε να ακυρωθεί το προηγούμενο τεστ, παρόλα αυτά έχει καταχωρηθεί ως κρούσμα και δεν μπορεί να εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση, με αποτέλεσμα να έχει ως μοναδική θωράκιση από τον ιό το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson, το οποίο έλαβε πριν από πέντε μήνες, ως εκ τούτου ανησυχεί για την προστασία της υγείας του και της οικογένειάς του.

Ο λόγος για τον 21χρονο Γιώργο Κουτρουμπή, φοιτητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρει πως τον Οκτώβριο είχε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα σε κοινή παρέα με τους φίλους του και έκανε rapid test το οποίο βρέθηκε θετικό. Ωστόσο το μοριακό τεστ που ακολούθησε ήταν αρνητικό και ο ίδιος δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα του ιού.

Από τις 8 Ιουνίου με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson

«Ήταν αρχές Οκτωβρίου και βρεθήκαμε με μια παρέα σε εξωτερικό χώρο, στην παραλία. Ήμασταν περίπου πέντε, έξι άτομα. Είχα κατεβάσει τη μάσκα γιατί ήμασταν σε εξωτερικό χώρο και έκατσα μια, δύο ώρες εκεί. Και την επόμενη μέρα μου είπε η κολλητή μου ότι ένα παιδί από εκεί πέρα έχει κορωνοϊό. Ήμουν δίπλα σε αυτόν για πέντε, δέκα λεπτά», σημειώνει και εξηγεί πώς αποφάσισε να πάρει πρόσθετα μέτρα προστασίας για να μη θέσει κανέναν σε κίνδυνο. «Επειδή ταράχτηκα και ήθελα να προστατεύσω τους δικούς μου κλείστηκα κατευθείαν σε καραντίνα οπότε σταμάτησα να βλέπω κόσμο. Ήμουν σπίτι με μάσκα και με όλα τα μέτρα. Έκανα self test ανά μια μέρα για τέσσερις μέρες και ήταν όλα αρνητικά. Χωρίς συμπτώματα επίσης. Πέμπτη έμαθα ότι εκείνο το παιδί είχε κορωνοϊό και Δευτέρα πήγα να κάνω rapid. Έκανα rapid, με πήραν τηλέφωνο από το μέρος που το έκανα και μου είπαν “μάλλον είστε θετικός”. Είπαν όντως τη λέξη μάλλον. Και μου πρότειναν να κάνω PCR».

Γραφειοκρατία και ταλαιπωρία χωρίς αποτέλεσμα

Ο ίδιος έκανε εν συνεχεία μοριακό τεστ με δικά του έξοδα και για να ακυρωθεί το θετικό rapid και τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνει και δεύτερο μοριακό, χωρίς να μπορεί να καταβάλλει ξανά 60€. «Έκλεισα κατευθείαν ραντεβού σε άλλο ιατρείο για να κάνω το PCR, γιατί εκείνοι δεν κάνανε PCR, έκανα το τεστ όσο πιο γρήγορα μπορούσα στο πιο κοντινό ραντεβού και μου έστειλαν μέιλ ότι είναι αρνητικό. Εγώ περίμενα ότι θα είχα διαγράφει ως θετικό κρούσμα γιατί βγήκε αρνητικό το μοριακό που είναι πολύ πιο ακριβές. Την επόμενη μέρα όμως με πήρε ο ΕΟΔΥ να με ενημερώσει για τα μέτρα και πως για να ανατραπεί το θετικό rapid πρέπει να γίνουν δύο PCR μέσα σε 72 ώρες. Και τους είπα ότι δε γίνεται γιατί κάνει 60€ το τεστ. Πήρα τηλέφωνο σε νοσοκομεία για να δω αν γίνεται δωρεάν, δεν ήξεραν καν ότι χρειάζεται δεύτερο PCR και δεν έκαναν δωρεάν τεστ. Οπότε επέλεξα να κάνω την καραντίνα των δέκα ημερών που λέει ο ΕΟΔΥ εφόσον είχα θεωρηθεί θετικό κρούσμα. Ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και μου έλεγαν ότι δεν είναι δική τους ευθύνη και πως πρέπει να επικοινωνήσω με το υπουργείο. Μου έδωσαν κάποια τηλέφωνα και δεν απάντησε κανένα από το υπουργείο».

Και εξηγεί πώς έφτασε στο σήμερα που δεν μπορεί να λάβει αναμνηστική δόση, παρότι έχει κάνει το εμβόλιο που προσφέρει τα λιγότερα αντισώματα απ’ όλα τα άλλα: «Μετά πέρασε ο καιρός και ήρθε η περίοδος για την αναμνηστική δόση του εμβολίου η οποία, επειδή έχω κάνει J&J, είναι μετά από δύο μήνες και σε μένα έχουν περάσει πέντε μήνες. Παρόλα αυτά δεν μου έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Επικοινώνησα πάλι με τον ΕΟΔΥ. Συνέχισαν να μου λένε πως δεν είναι εκείνοι αρμόδιοι. Μου έδωσαν άλλα τέσσερα τηλέφωνα του υπουργείου, στα οποία κανείς δεν απαντούσε για μια εβδομάδα. Και με παρότρυναν να βρω τη φόρμα στο gov.gr και να στείλω εκεί μέιλ. Έστειλα και εκεί και μου απάντησαν ότι δεν είναι ούτε εκείνοι αρμόδιοι και ότι υπάρχει ένα άλλο μέιλ. Επικοινώνησα και με την ΥΠΕ και μου είπαν ότι εφόσον υπάρχει το θετικό rapid το θεωρούμε πιο βάσιμο από το αρνητικό PCR και μάλλον κόλλησες γιατί ήρθες σε επαφή με κρούσμα. Και μου είπαν κιόλας μεταξύ μας ότι σου είπαν να κάνεις PCR για να βγάλουν λεφτά. Θέλουν δύο PCR και όχι ένα αλλά δέχονται το rapid».

Δεν δέχονται τεστ αντισωμάτων

Επίσης παρότι ζήτησε να υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων ώστε να ελεγχθεί η θωράκισή του από τον κορωνοϊό και το αν πράγματι νόσησε, οι αρμόδιοι του απάντησαν πως δεν το δέχονται. Ο κ. Κουτρουμπής δηλώνει αγανάκτηση αλλά και φόβο για την οικογένειά του. Ο ίδιος μένει ανατολικά με τους δικούς του και χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς για να πάει στο πανεπιστήμιο. «Από τον Μάρτιο του 2020 που άρχισε η καραντίνα μέχρι το 2021 που έκανα το εμβόλιο, οριακά δεν έβγαινα απ’ το σπίτι γιατί φοβόμουν και για μένα και για τους δικούς μου. Έκανα το εμβόλιο και τώρα από μια λάθος διάγνωση δε μπορώ να κάνω αναμνηστική δόση. Είμαι με το εμβόλιο του Johnson εδώ και πέντε μήνες χωρίς να μπορώ να κάνω εμβόλιο για άλλους έξι».

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη-Καταγγελία: «Καταχωρήθηκα κρούσμα με αρνητικό PCR-Δεν μπορώ να κάνω αναμνηστική δόση»"

Συμμορία Ρομά «ξάφρισε» 120.000 ευρώ από σπίτια μέσα σε τρεις μήνες - Πού δρούσε

H δράση συμμορίας Ρομά που εμπλέκεται σε πολυάριθμες περιπτώσεις κλοπών από οικίες, σε Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο και Κρήτη εξακριβώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 27χρονου άνδρα, έξι γυναικών από 23-30 και ενός 17χρονου, και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και εγκληματική οργάνωση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, οι προαναφερόμενοι, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2021, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και προέβαιναν σε κλοπές από διαμερίσματα, από όπου αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος.

Ως προς την μεθοδολογία τους, δρούσαν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και εντόπιζαν πολυκατοικίες «στόχους», κινούμενοι με το πρόσχημα της επαιτείας ή της πώλησης μικροαντικειμένων. Στη συνέχεια, με την χρήση των κουδουνιών των διαμερισμάτων, αφού βεβαιώνονταν για την απουσία των ιδιοκτητών τους, παραβίαζαν τις εισόδους τους και διέπρατταν κλοπές.

Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 29 Μαΐου έως 28 Αυγούστου 2021, διέπραξαν συνολικά 18 κλοπές και 5 απόπειρες κλοπής από διαμερίσματα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Κρήτης και συγκεκριμένα:

- Στην Κατερίνη, 9 κλοπές και 4 απόπειρες κλοπής από διαμερίσματα, αφαιρώντας συνολικό χρηματικό ποσό 3.580 ευρώ και κοσμήματα αξίας 34.740 ευρώ.

- Σε περιοχές της Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο), 6 κλοπές και 1 απόπειρα κλοπής από διαμερίσματα, αφαιρώντας συνολικό χρηματικό ποσό 6.450 ευρώ και κοσμήματα αξίας 56.500 ευρώ.

- Σε περιοχή της Θεσσαλονίκης (Περαία),2 κλοπές από διαμερίσματα, από όπου αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας 12.000 ευρώ.

- Σε περιοχή της Ηπείρου (Ιωάννινα), 1 κλοπή από διαμέρισμα, από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ.

Συνολικά, κατά την εγκληματική τους δράση, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 20.030 ευρώ και κοσμήματα αξίας 103.240 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι κλοπές από 3 διαμερίσματα και η απόπειρα κλοπής στην Κρήτη, διαπράχθηκαν μαζί με ανήλικο ημεδαπό, ο οποίος είχε συλληφθεί αρχικά, μετά από έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου και την εξιχνίαση επιπλέον κλοπών από οικίες.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους, σε παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμμορία Ρομά «ξάφρισε» 120.000 ευρώ από σπίτια μέσα σε τρεις μήνες - Πού δρούσε"

Κορωνοϊός: Ξεκινά η επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία – Το ΦΕΚ

Η προθεσμία που είχε δώσει η κυβέρνηση στους ιδιώτες γιατρούς έληξε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου

Στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την επίταξη υπηρεσιών ιατρών που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Όπως ορίζει το ΦΕΚ δίνεται εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. «Εξουσιοδοτούμε τον Υπουργό Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, όπως προβούν σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’  47), στο αναγκαίο μέτρο και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός».

Η προθεσμία που είχε δώσει η κυβέρνηση στους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να συνδράμουν εθελοντικά στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ να μείνει όρθιο υπό το βάρος της πανδημίας έληξε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει να λάβει από τους Ιατρικούς Συλλόγους τις λίστες με τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια με τα νοσοκομεία σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα να εκπέμπουν δραματική έκκληση για βοήθεια, καθώς υπάρχει άμεση ανάγκη για περίπου 100 παθολόγους και πνευμονολόγους. Η ανταπόρκιση ήτνα πολύ μικρή.

Δείτε το ΦΕΚ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ξεκινά η επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία – Το ΦΕΚ"

Υπουργείο Εργασίας: «Οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για υπερεργασία αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας»

Απάντηση στις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες τεχνικές ρυθμίσεις στο θέμα της δήλωσης της υπερεργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το υπουργείο τονίζει ότι δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της υποχρέωση εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία «αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας» και διευκρινίζει:

«Με τη νέα Υπουργική Απόφαση δεν καταργήθηκε η δήλωση της υπερεργασίας ούτε, φυσικά, οι σχετικές προσαυξήσεις, αλλά η προαναγγελία της. Όπως συμβαίνει και με το νόμιμο ωράριο με το οποίο πάντοτε εξισωνόταν νομικά.

Καταργήθηκε δηλαδή μια γραφειοκρατική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία χωρίς να προστατεύει τον εργαζόμενο στην πραγματικότητα πρόσθετε γραφειοκρατικό βάρος στη διαδικασία της δήλωσης.»

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή ανακοίνωσή της η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριζε πως «σαν τον κλέφτη και χωρίς ίχνος ντροπής, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Εργασίας -με ένα απογευματινό δελτίο Τύπου με άσχετο τίτλο- καταργεί την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία των εργαζομένων τους».

Η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε επίσης τον κ. Χατζηδάκη ότι «έκανε ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες που παρανομούν, για να μπορούν ανενόχλητοι να κλέβουν εργάσιμο χρόνο και χρήματα από τους εργαζομένους τους».

Ολόκληρη η απάντηση του υπουργείου Εργασίας:

«Οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες τεχνικές ρυθμίσεις στο θέμα της δήλωσης της υπερεργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα καταγγέλλει τον ίδιο του τον εαυτό. Διότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι η επαναφορά ενός συστήματος για τη δήλωση της υπερεργασίας που ίσχυε στα μισά χρόνια από όσα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Τι θέλει λοιπόν να μας πει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ότι τότε με την ανοχή του δεν δηλωνόταν η υπερεργασία;

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση δεν καταργήθηκε η δήλωση της υπερεργασίας ούτε, φυσικά, οι σχετικές προσαυξήσεις, αλλά η προαναγγελία της. Όπως συμβαίνει και με το νόμιμο ωράριο με το οποίο πάντοτε εξισωνόταν νομικά.

Καταργήθηκε δηλαδή μια γραφειοκρατική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία χωρίς να προστατεύει τον εργαζόμενο στην πραγματικότητα πρόσθετε γραφειοκρατικό βάρος στη διαδικασία της δήλωσης. Το γνωρίζουν άλλωστε όλοι οι λογιστές.

Όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η ψηφιακή κάρτα η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η καλύτερη εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου τους και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται με ανόητες δηλώσεις μιας παραζαλισμένης αντιπολίτευσης. Προστατεύονται μόνο με μέτρα που επιβάλουν τάξη και δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Εργασίας: «Οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για υπερεργασία αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news