Σαφείς αιχμές της κυβέρνησης μετά τις προαναγγελίες Ερντογάν- Σάντσεθ για το ενδεχόμενο αγοραπωλησίας αλλά και από κοινού κατασκευή οπλικών συστημάτων, με την Αθήνα να υπενθυμίζει στη Μαδρίτη ότι η τουρκική προκλητικότητα επί του πεδίου στοχεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις μελών-κρατών της Ένωσης με την Τουρκία, την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που η Τουρκία εμφανίζει σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Όφειλε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του, στις συζητήσεις αυτές, τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2020 μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών στην Τουρκία, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε απευθύνει τότε επιστολή στην Ισπανίδα ομόλογό του.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές: «Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ να σέβονται την Κοινή Θέση, η οποία υπογραμμίζει ότι: Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή́ στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού́ που μπορεί́ να χρησιμοποιηθεί́ για εσωτερική́ καταστολή́ ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή́ αποσταθεροποίηση».
Το ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού στην Τουρκία, όπου και υπογράφηκαν πέντε διμερείς συμφωνίες, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος.
Σε τουίτ ο Πάμπλο Κασάδο Μπλάνκο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, αναφέρει: «Επαναδιατυπώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και μετανάστευσης».
Σταθερά προσανατολισμένη στις αρχές της ειρήνης και της ευημερίας, με στόχο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα φιλοξενεί τη νέα τετραμερή με τη συμμετοχή Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Ζαν Υβ Λεντριάν και Σαμέχ Σούκρι θέτουν στο επίκεντρο της ατζέντας την Ανατολική Μεσόγειο και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Λιβύη, το Κυπριακό, αλλά και τις προκλήσεις του μεταναστευτικού ζητήματος.
Στους γνωστούς προκλητικούς τόνους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για τουρκικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Κύπρο: «Δηλώνουμε ότι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας όπως και αυτά της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».
Έξι υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι, Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη. Συνολικά καταγράφηκαν 57 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.
Οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της, για τρίτο συνεχόμενο μήνα με παρέμβαση Ερντογάν. Ταυτόχρονα, η λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της, με τις πληθωριστικές προβλέψεις να επιδεινώνονται.
Η ισοτιμία με το δολάριο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η λίρα βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση.
Μέσα σε μόνο μία ημέρα το τουρκικό νόμισμα υποβαθμίστηκε κατά 5%, και κατά 87% από τον Ιανουάριο του 2020.
Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να θορυβεί καθόλου την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που επέλεξε να μείνει πιστή στις εντολές του Ταγίπ Ερντογάν και να μειώσει τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Πλέον διαμορφώνονται στο 15%, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει κοντά στο 20%.
«Θα συνεχίσω να μάχομαι κατά των επιτοκίων και του πληθωρισμού», δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν μπορείς να χειριστείς την κατάσταση. Μην επιβαρύνεις άλλο τις πλάτες των πολιτών. Τόσο βάρος δεν μπορεί να το αντέξει ο λαός. Η Τουρκία πρέπει να πάει αμέσως σε εκλογές», απαντάει ο Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο του 2021 ο κατώτατος μισθός στην χώρα ήταν 383 δολάρια και τώρα έχει πέσει στα 269, δηλαδή μειώθηκε κατά 114 δολάρια.
Λόγω ελλείψεων σε προϊόντα, ορισμένα σουπερμάρκετ επιβάλλουν ποσοστώσεις στις πωλήσεις ζάχαρης και λαδιού λόγω προβλημάτων στο εφοδιασμό. Αλλά και η τιμή τους είναι απαγορευτική. Παρόμοια πρακτική ακολουθείται και από καταστήματα των Αγροτικών Συνεταιρισμών πωλούν μόνο ένα μπουκάλι λάδι ανά πολίτη.
ertnews