facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: 24ωρη απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου

Την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής παναθηναϊκής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργατικό Κέντρο Αθήνας: 24ωρη απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου"

Τήνος – Πτώση γυναίκας στη θάλασσα κατά την επιβίβαση της στο πλοίο (BINTEO)

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μια γυναίκα έπεσε στη θάλασσα, πιθανότατα λόγω των ισχυρών ανέμων.
Αμέσως βούτηξαν στη θάλλασα ο ύπαρχος του πλοίου, ένας λιμενικός, ένας καβοδέτης και η γυναίκα πλεόν είναι καλά στην υγεία της.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τόσο στον ύπαρχο και το πλήρωμα όσο και στο Λιμενικό Σώμα και στους Λιμενεργάτες που έσπευσαν αμέσως για βοήθεια.

tinosnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τήνος – Πτώση γυναίκας στη θάλασσα κατά την επιβίβαση της στο πλοίο (BINTEO)"

Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα για προφυλάκιση Μπελέρη: Παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εκ νέου απορρίφθηκε η αίτηση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρας, Φρέντυ Μπελέρη, για αποφυλάκιση και για το δικαίωμα της ανάληψης των δημαρχικών του υποχρεώσεων.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, Βέλγος, Πατρίκ Χενρί, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου του Μεσολογγίου Χρήστο Παΐσιο, οι οποίοι παρέστησαν στη δίκη, δήλωσε ότι με τις αποφάσεις του περί άρνησης της αποφυλάκισης του Μπελέρη, το αλβανικό δικαστήριο παραβιάζει τα άρθρα 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν κίνητρα εγκατάλειψης της χώρας από τον Φρέντυ Μπαλέρη ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εφαρμοστούν άλλα μέτρα που αποτρέπουν ενδεχόμενη απόπειρα φυγής.

Αναφερόμενος στη θέση του δικαστηρίου ότι η αποφυλάκιση Μπελέρη εγκυμονεί κινδύνους αλλοίωσης στοιχείων της δικογραφίας, είπε ότι αυτό δεν ευσταθεί από τη στιγμή που μόνο ένας μάρτυς κατάθεσε εναντίον ενώ οι άλλοι υπέρ.

Ήταν κατηγορηματικός δε, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις τέλεσης νέου ποινικού αδικήματος από τον Μπελέρη και έκρινε δυσανάλογο το μέτρο φυλάκισης αναφορικά με το γεγονός ότι από τους περισσότερους των τριάντα κατηγορούμενων στην Αλβανία για εκλογικό αδίκημα μόνο ο Μπελέρης κρατείται προφυλακισμένος.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κρίνει παράνομη την παρεμπόδιση αξιωματούχου για ασκήσει τα καθήκοντά του σε περίπτωση που δεν υπάρχει τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο κ. Παϊσιος τονίζοντας ότι η προφυλάκιση σε σχέση με το αδίκημα αποτελεί δυσανάλογη πράξη.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα για προφυλάκιση Μπελέρη: Παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Παύλος Φύσσας: Μία σύλληψη και 10 προσαγωγές για επεισόδια μετά την πορεία στη μνήμη του

Μικροεπεισόδια ξέσπασαν αμέσως μετά την πορεία για την επέτειο 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι πέταξαν μολότοφ και έβαλαν φωτιές σε κάδους. Η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα, ωστόσο η Αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές ατόμων.

Στη συνέχεια, η μία από αυτές μετατράπηκε σε σύλληψη.

Ήδη έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην οδό Παύλου Φύσσα και στη λεωφόρο Σαλαμίνος, που είχαν κλείσει νωρίτερα για την πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Επίσης, άνοιξε, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, ο σταθμός της Γραμμής 3 του Μετρό «Μανιάτικα». Αργότερα, άνοιξε και ο σταθμός «Κορυδαλλός».

Στην πορεία αλλά και στην συγκέντρωση που προηγήθηκε, στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και οι γονείς του αδικοχαμένου μουσικού. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παύλος Φύσσας: Μία σύλληψη και 10 προσαγωγές για επεισόδια μετά την πορεία στη μνήμη του"

Από το 2026 θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες – Τι είπε ο Οικονόμου για τους αρνητές

Μυθολογία που κινείται στον άξονα του παραλογισμού και του σκοταδισμού και επιχειρεί να διχάσει την ελληνική κοινωνία
, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις γύρω από την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα συνέστησε, σε όσους επιχειρούν να αλλάξουν τώρα τις ταυτότητες τους επειδή θεωρούν ότι θα ισχύσουν για μια 10ετία, να μην ταλαιπωρούνται άδικα καθώς -όπως τόνισε- από το 2026 και μετά θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες και καμία άλλη.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του κόμματος «Σπαρτιάτες», Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, με θέμα «ερωτήματα επί της αναδόχου εταιρίας ως προς την έκδοση των νέων ταυτοτήτων», ο κ. Οικονόμου απέρριψε κατηγορηματικά αιτιάσεις περί μη διασφάλισης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, τονίζοντας «ότι έχει γίνει τελεί υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο και την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι προδιαγραφές για το νέο διαγωνισμό που θα γίνει το επόμενο διάστημα θα εξασφαλίζουν και θα εγγυώνται την παρουσίαση όσον το δυνατό περισσότερων εταιριών.

«Γύρω από το θέμα των ταυτοτήτων έχει αναπτυχθεί μία ολόκληρη μυθολογία, που κυρίως κινείται στον άξονα του παραλογισμού και του σκοταδισμού, που επιχειρεί να διχάσει και να δηλητηριάσει την ελληνική κοινωνία με πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ιστορίες και ερωτήματα περί γεω-εντοπισμού, που έχουν να κάνουν με τα θρησκευτικά πιστεύω, με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή με την υγεία, τα έχουμε πολλές φορές απαντήσει. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι ότι η χώρα για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες θα αποκτήσει δελτία ταυτότητας που δεν θα χακάρονται, δεν θα παραχαράσσονται δεν θα είναι εύκολα σε οποιουσδήποτε θέλουν να δημιουργήσουν παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφώντας ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Μίλησε ακόμα για κάποιους «που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να βάλουν σκιές γύρω από οικονομικά μεγέθη και ζητήματα», επισημαίνοντας:

«Διαδικασίες γύρω από την έκδοση των εγγράφων αυτών διέπονται από καθεστώς απορρήτου. Δεν είναι δυνατόν, στοιχεία που έχουν να κάνουν με ντοκουμέντα που το ελληνικό κράτος διαθέτει για να βγουν έγγραφα -είτε είναι διαβατήρια είτε ταυτότητες ή διπλώματα και κάρτες μεταναστών- να αποτελούν αντικείμενο ευρείας συζήτησης.

Παρ όλα αυτά, για να μην υπάρχει οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι η κυβέρνηση φοβάται οτιδήποτε ή ότι όλα δεν είναι καθαρά, θα πω με σαφήνεια τρία πράγματα:

Πρώτον: Ότι έχει γίνει τελεί υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο και την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Δεύτερον: Δεν υπάρχει καμία παράνομη πράξη και καμία διαδικασία διασπάθισης δημόσιου χρήματος, είμαστε πολύ προσεκτικοί στα αντικείμενα της σύμβασης, τι εξαντλείται τι διατίθεται, μέχρι ποιού σημείου φτάνουμε.

Τρίτον: Υπήρξε μία ακύρωση διαγωνισμού, για την οποία διάφοροι προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση, η οποία έγινε διότι ανετράπησαν από τα δεδομένα συγκεκριμένοι και πολύ ουσιαστικοί όροι εκείνου του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα ο χρόνος διάρκειας των διαβατηρίων. Με δεδομένο ότι άλλαξε αυτό το πολύ καθοριστικό μέγεθος και ζήτημα που περιλαμβανόταν στον προηγούμενο διαγωνισμό και κατόπιν γνωμοδότησης και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκρίθηκε η ματαίωση του διαγωνισμού».

«Σε ότι αφορά το χρονικό διάστημα από εκεί και μετά που τελειώνουν οι δυνατότητες οι συμβατικές που έχουμε, προετοιμάζουμε και θα βγάλουμε στον αέρα το επόμενο διάστημα τον διαγωνισμό με τις προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν και θα εγγυώνται την παρουσίαση στον διαγωνισμό όσον το δυνατό περισσότερων εταιριών έτσι ώστε να καλύψουμε το χρονικό διάστημα από το 2026 και μετά που δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε με βάση τα συμβατικά αντικείμενα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Κατσιβαρδά ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαφωνούν με την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις νέες ταυτότητες και να αντιδρούν γιατί έχουν αμφιβολίες για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, ο κ. Οικονόμου αντέτεινε ότι «κανείς δεν θα αμφισβητήσει το δικαίωμα κανενός έλληνα πολίτη να διαμαρτύρεται, να διαδηλώνει, στα πλαίσια όμως που ορίζουν οι νόμοι».

«Η Δημοκρατία δεν είναι αλά καρτ. Έχει κανόνες τους οποίους πρέπει να τους σεβόμαστε σε όλη τους την έκταση και το εύρος. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση απαντά με σαφήνεια, με σεβασμό και καθαρά λόγια και σε όσους έχουν διαφορετική άποψη για τις ταυτότητες, δίνοντας τις απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα και στα καλοπροαίρετα, αλλά κρατώντας μία πάρα πολύ καθαρή και σαφή γραμμή απέναντι σε όποιον προσπαθεί να βάλει ψήγματα σκανδαλολογίας, απέναντι στον παραλογισμό και στον σκοταδισμό που πολλές φορές παρατηρούμε να αναπτύσσεται γύρω από αυτό το θέμα», είπε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε:

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα για τους πολίτες μας που ταλαιπωρούνται αυτό το διάστημα για να αλλάξουν τις ταυτότητες που έχουν, επειδή θεωρούν ότι θα ισχύουν για μια δεκαετία. Ας μην το κάνουν, ταλαιπωρούνται άδικα. Από το 2026 και μετά όποιος δεν έχει νέου τύπου ταυτότητα δεν θα μπορεί να έχει άλλη ταυτότητα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Από το 2026 θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες – Τι είπε ο Οικονόμου για τους αρνητές"

Νέα Ιωνία: Συνελήφθησαν 6 ανήλικοι γιατί λιθοβόλησαν και τραυμάτισαν σε έναν 45χρονο

Έξι ανήλικοι, ηλικίας από 15 έως 19 ετών, συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου στη Νέα Ιωνία γιατί πετούσαν πέτρες και τραυμάτισαν έναν 45χρονο.

Σε βάρος των 6 συλληφθέντων στη Νέα Ιωνία σχηματίστηκε δικογραφία για σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία και εξύβριση.

Συγκεκριμένα οι 6 κατηγορούμενοι το πρωί της Κυριακής 17/09 άρχισαν ξαφνικά να βρίζουν έναν 45χρονο άνδρα και να του πετάνε πέτρες με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στα άκρα.

Ο 45χρονος κάλεσε την Αστυνομία και τα έξι άτομα εντοπίστηκαν σε ένα αυτοκίνητο από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Κατά τον έλεγχο των ατόμων εξακριβώθηκε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν

16χρονος και συνελήφθη γιατί δεν είχε δίπλωμα οδήγησης.

Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας, όπου και διαπιστώθηκε πως ένας 19χρονος δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή στη χώρα και θα απελαθεί.

Παράλληλα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι γονείς των πέντε ανηλίκων για
παραμέληση της εποπτείας τους. Οι νεαροί συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ιωνία: Συνελήφθησαν 6 ανήλικοι γιατί λιθοβόλησαν και τραυμάτισαν σε έναν 45χρονο"

Τι αλλάζει σε Airbnb, Booking και Expedia – Ποια πρόσθετα στοιχεία θα δίνουν οι πλατφόρμες

Επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις δημοφιλείς πλατφόρμες Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO.

Συμφωνήθηκαν αλλαγές που οδηγούν στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των δεδομένων που ανταλλάσσονται με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως η ταυτοποίηση των διαχειριστών των καταλυμάτων για σκοπούς συμμόρφωσης και ελέγχου.

Με την νέα συμφωνία, οι ψηφιακές πλατφόρμες πλέον:

•Εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ ΕΣΛ/ ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές.

• Αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών.

• Συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης.

•Επιστρέφουν στην ΑΑΔΕ, σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν ενώ έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον αριθμό του ακινήτου τους.

•Ανταλλάσσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου, γεγονός που διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία.

Επιπρόσθετα η πρακτική της κατηγοριοποίησης των καταχωρήσεων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και μη, σύμφωνα με το εμπορικό τους μοντέλο, επεκτείνεται σε όλες τις πλατφόρμες.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Επιδιώκουμε διαρκώς λύσεις συνεργασίας με φορείς της αγοράς που μπορούν να συνδράμουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Με την υπογραφή των επικαιροποιημένων μνημονίων συνεργασίας με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής μας, που έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς διεθνώς και έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό των εισοδημάτων που δηλώνονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Από την πλευρά της Airbnb, η Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής & Campaign για τη Νότια Ευρώπη, Valentina Reino, σημείωσε ότι αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΑΑΔΕ έχει αποδειχθεί παράδειγμα καλής πρακτικής σε όλη την Ευρώπη καθώς θέτει ένα σαφές πλαίσιο για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και υποστηρίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις πλατφόρμες. «Στην Airbnb είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεχίζουμε την επιτυχημένη συνεργασία μας με την ΑΑΔΕ, η οποία επιτρέπει στις ελληνικές οικογένειες να υποστηρίζουν σημαντικά τον υπεύθυνο τουρισμό. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τις αρχές, στο μέλλον, για να διασφαλίσουμε την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα».

Στο ίδιο πλαίσιο, εκ μέρους της VRBO, της επωνυμίας ενοικίασης κατοικιών διακοπών του Expedia Group, ο Iban Rabasa, Ανώτερος Διευθυντής Κυβερνητικών Υποθέσεων, υπογράμμισε πώς το Μνημόνιο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Το μνημόνιο εγγυάται τη διαφάνεια στον τομέα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων να πραγματοποιούν τη δραστηριότητά τους σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία». Επιτρέπει στους χρήστες να επωφεληθούν πλήρως από την ανάκαμψη της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το Ελληνικό Δημόσιο για να εκτιμήσει τη συμβολή των ενοικιαζόμενων κατοικιών διακοπών στην ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε επίσης «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στον κλάδο και να εξασφαλίσουμε ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες».

Τέλος, εκ μέρους της Booking.com, η Katerina Shearer, Ανώτερη Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, υπογράμμισε ότι η Booking.com είναι πολύ ικανοποιημένη με την παραγωγική συνεργασία με την Αρχή και την ανανέωση της συμφωνίας που συνεχίζει να παρέχει σαφήνεια και διαφάνεια στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα βήμα μπροστά από την ΕΕ με αυτή τη σαφή, επιβλητή νομοθεσία, που βασίζεται σε ένα εθνικό σύστημα εγγραφής σε συνδυασμό με σαφείς και βελτιστοποιημένες απαιτήσεις κοινής χρήσης δεδομένων, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι λειτουργούν με το ίδιο σύνολο κανόνων, διασφαλίζοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους ταξιδιώτες, τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις τοπικές οικονομίες. Σημείωσε, κλείνοντας, ότι η Booking.com βλέπει τα ταξίδια ως δύναμη για το καλό και ότι οι διαδικτυακές, ταξιδιωτικές πλατφόρμες έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, βοηθώντας τον τουριστικό τομέα να κάνει τη δίδυμη μετάβαση προς ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο ανθεκτικό μέλλον σε έναν μετά Covid κόσμο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει σε Airbnb, Booking και Expedia – Ποια πρόσθετα στοιχεία θα δίνουν οι πλατφόρμες"

Καιρός αύριο: Καλοκαιρινό σκηνικό με υψηλές θερμοκρασίες

Ο καιρός αύριο Τρίτη (19.09.2023) σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με αραιές νεφώσεις στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 28 με 31 και στη δυτική Ελλάδα τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Στη Θράκη γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 και στην νότια Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καλοκαιρινό σκηνικό με υψηλές θερμοκρασίες"

Μεταξά: Οι καρκινοπαθείς περιμένουν στα σκαλιά για χημειοθεραπείες [εικόνες]

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα του ογκολογικού νοσοκομείου "Μεταξά". Καρκινοπαθείς και συνοδοί τους περιμένουν στα σκαλιά μέχρι να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία.

Οι εικόνες είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης, η οποία δεν αξίζει σε κανέναν. "Το νοσοκομείο προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες ασφαλείς στους ασθενείς με καρκίνο, αλλά πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των ασθενών και τον πεπαλαιωμένο, σκουριασμένο εξοπλισμό", τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει, είναι απαράδεκτο να περιμένουν ασθενείς με καρκίνο και συνοδοί τους στα σκαλιά για να κάνουν χημειοθεραπείες. Αξίζουν περισσότερης προσοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, λειτουργούν τρείς ή τέσσερεις χειρουργικές αίθουσες στις έξι που έχει αναπτυγμένες το νοσοκομείο, κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Πολλές βιοψίες αργούν πάνω από μήνα. Αυτό αποτελεί...βελτίωση μετά την αποκάλυψη για αναμονή 47 ημερών γυναίκας που χρειάσθηκε η παρέμβαση του υπουργού να βγει η βιοψία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως η κατάσταση βελτιώθηκε, έστω και οριακά, επειδή προσελήφθη δεύτερη διοικητική γραμματέας, για να περνάει τις γνωματεύσεις στο πληροφοριακό σύστημα.

"Όμως, οι καθυστερήσεις σε πολλά δείγματα είναι πάνω από μήνα, λόγω έλλειψης παθολογοανατόμων και τεχνολόγων", υπογραμμίζει.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταξά: Οι καρκινοπαθείς περιμένουν στα σκαλιά για χημειοθεραπείες [εικόνες]"

Δήμος Αθηναίων: Ψηφιοποιεί 400.000 οικοδομικές άδειες της πολεοδομίας

Στην ψηφιοποίηση 400.000 οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί σε μια περίοδο 58 ετών προχωρά άμεσα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δήμος Αθηναίων, βάζοντας οριστικά τέλος στο απέραντο «χαρτοβασίλειο» που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στις υπηρεσίες πολεοδομίας της πρωτεύουσας.

Οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες σήμερα είναι είτε σε έντυπη μορφή είτε σε μικροφίλμ, καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1960-2018. Ο αριθμός των ενδιαφερομένων για χορήγηση αντιγράφων ξεπερνά τους 120.000 ετησίως, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής σήμερα φτάνει ακόμη και τον ένα μήνα.  

Με την ψηφιοποίηση τους τελειώνει οριστικά η ταλαιπωρία που βιώνουν διαχρονικά πολίτες και επαγγελματίες σε ουρές και γκισέ υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Και αυτό, γιατί η χορήγηση τους θα γίνεται πλέον εύκολα, γρήγορα, με ένα απλό κλικ από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξοικονομώντας περίπου 240.000 ανθρωποώρες ετησίως.  Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να αντλούν τα ψηφιακά αρχεία τους.

«Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Κάνουμε την Αθήνα μια σύγχρονη, ψηφιακή πόλη, που σέβεται τον πολίτη και διευκολύνει την καθημερινότητά του. Με μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξυπηρέτησή του, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία στα γκισέ των υπηρεσιών. Αλλάζουμε ριζικά την σχέση του δήμου με τους Αθηναίους. Όχι στα λόγια, στην πράξη», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 

Το 2024 θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% του αρχείου

Η διαδικασία «τρέχει» ήδη με ρυθμούς-εξπρές, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί τα στελέχη των Οικοδομικών Αδειών της χρονικής περιόδου 1981-2018, ενώ η ψηφιοποίηση των στελεχών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, με την ένταξη και των ετών 1960-1980.  Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση του συνόλου των φακέλων των οικοδομικών αδειών. Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιοποιηθεί το σύνολο των αρχείων που περιέχεται στους φακέλους: Τοπογραφικά,  Διαγράμματα Κάλυψης, Κατόψεις, Τομές, Όψεις, Τεχνικές Εκθέσεις, Ξυλότυποι και Θεμελιώσεις. Το 2024, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% των αδειών, τόσο του Δ. Αθηναίων, όσο και όμορων δήμων ή όσων υποστηρίζει διοικητικά.

Η ψηφιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε απόλυτα ασφαλείς χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του υλικού. Θα ακολουθηθούν οργανωμένα οι προβλεπόμενες  διαδικασίες, ώστε να μην επηρεαστεί καθόλου η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δημοτών μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αναμένεται να δώσει  σημαντική «ανάσα» και στις υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι που θα «απελευθερωθούν» από την εξυπηρέτηση στα γκισέ, θα καλύψουν άλλες σημαντικές ανάγκες του δήμου.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Δόμησης και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, «το έργο θα εξυπηρετήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μηχανικούς, μεσίτες, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες. Η επιτάχυνση, μέσω της ψηφιοποίησης, θα ενισχύσει περαιτέρω τον τομέα της αγοράς και αξιοποίησης ακινήτων, που αποτελεί βασικό αναπτυξιακό βραχίονα της οικονομίας της πόλης». 

«Το ΤΕΕ συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων και ψηφιοποιεί όλους τους φακέλους της ΥΔΟΜ της Πρωτεύουσας. Μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομίες της χώρας θα περάσει σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών, των σχεδίων τους και των πολεοδομικών φακέλων, ειδικά στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, είναι ένα σημαντικό έργο, τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά. 

Με την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών αρχείων διευκολύνουμε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους μηχανικούς στη δουλειά και την καθημερινότητά τους, για να κάνουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τις πολεοδομικές και άλλες εργασίες που επιθυμούν», αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.

Η ψηφιοποίηση των Οικοδομικών Αδειών εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Θέση & Υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φορέα διαχείρισης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).  

Το έργο/δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Ψηφιοποιεί 400.000 οικοδομικές άδειες της πολεοδομίας"

Λαμία: Για δύο τενεκέδες λάδι έβγαλε την καραμπίνα και πυροβόλησε (ΦΩΤΟ)

Σοβαρό επεισόδιο που κατέληξε σε πυροβολισμούς, σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (18/9/23), λίγο μετά τις 12:30’, μπροστά στον καταρράκτη της ιαματικής πηγής Θερμοπυλών έξω από τη Λαμία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport 80χρονος κάτοικος κοντινής Κοινότητας του Δήμου Καμένων Βούρλων, πυροβόλησε δύο φορές με κυνηγετική καραμπίνα μετά από φραστικό επεισόδιο που είχε με Ρομά στην ανωτέρω περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες είχαν οικονομικής φύσεως διαφορές, αφού ο 80χρονος είχε δώσει δύο τενεκέδες λάδι στο Ρομά τους οποίους ο τελευταίος δεν πλήρωσε. Όταν τον ξαναείδε, ο ηλικιωμένος φέρεται να λογόφεραν και στην ένταση που δημιουργήθηκε πήρε από το αγροτικό του την καραμπίνα και πυροβόλησε σκάζοντας το ένα λάστιχο του φορτηγού του Ρομά.

Στο κέντρο της Αστυνομίας σήμανε συναγερμός και δόθηκε άμεσα εντολή να κινητοποιηθούν οι Σταθμοί του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας που έχουν έδρα δίπλα στις πηγές, οι οποίοι και ακινητοποίησαν μέσα σε λίγα λεπτά το αγροτικό του δράστη. Συγχρόνως στο σημείο έσπευσαν πληρώματα της Άμεσης Δράσης και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας.

Το όπλο κατασχέθηκε και ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Για δύο τενεκέδες λάδι έβγαλε την καραμπίνα και πυροβόλησε (ΦΩΤΟ) "

3η Μαραθώνια Λαμπαδηδρομία: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί την Κυριακή 24/09

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα καθώς διεξάγεται η 3η Μαραθώνια Λαμπαδηδρομία για τη διάδοση της Ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης «ΙΑΣΩΝ 23».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία λόγω του ότι θα διεξαχθεί η 3η Μαραθώνια Λαμπαδηδρομία, κατά τις ώρες 08:00΄ έως 14:00΄, θα πραγματοποιηθεί σταδιακή, τμηματική και προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων, επί της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας στην κατεύθυνση προς Μαραθώνα, των οδικών αξόνων διέλευσης της διαδρομής (Λ. Βασ.Κωνσταντίνου – Λ. Βασ.Σοφίας – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Λ.Μεσογείων – Λ.Μαραθώνος) από το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) έως τον Μαραθώνα (Δημοτικό Στάδιο Μαραθώνα).

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στις παραπάνω οδούς και λεωφόρους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "3η Μαραθώνια Λαμπαδηδρομία: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί την Κυριακή 24/09"

Αγαπηδάκη: Το νερό του Βόλου δεν ήταν κατάλληλο ούτε πριν από τις πλημμύρες

Για το σχέδιο προστασίας της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία, ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα την εθνική αντιπροσωπεία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την υγεία του πληθυσμού. Θρηνούμε για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται, για κάθε ζώο, για κάθε απώλεια περιουσίας», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πρόσθεσε σε σχέση με τις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τους νεκρούς, ότι «αυτό που είπε είναι ότι συγκριτικά με άλλες χώρες, που μάλιστα είχαν μεγαλύτερη εμβέλεια και σε άλλες περιοχές πολύ μικρότερη, εμείς έχουμε ευτυχώς, όχι τόσο μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».

Από την πρώτη στιγμή, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, υλοποιείται σχέδιο παρέμβασης που περιλαμβάνει επιδημιολογική επιτήρηση προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα, νοσήματα όπως η γαστρεντερίτιδα. Οι γιατροί παρακολουθούν στις 26 δομές υγείας που υπάρχουν στη Θεσσαλία, το σύνδρομο των συμπτωμάτων, προκειμένου να δίδονται για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο τα δείγματα.

Στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ έχει εγκατασταθεί συντονιστικό κέντρο δημόσιας υγείας, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Χατζηχριστοδούλου, «ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο ικανά στελέχη δημόσιας υγείας που έχουμε στη χώρα», είπε η κ. Αγαπηδάκη.

«Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 300 δειγματοληψίες, τις τελευταίες πέντε ημέρες σε όλες τις περιοχές. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές δίνουμε στοιχεία για το πότε το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και για μπάνιο και για να πλύνουν το πρόσωπό τους, για βούρτσισμα δοντιών και για το πότε δεν είναι, οπότε χρειάζεται να ακολουθήσουν άλλα μέτρα, όπως είπαμε στον Βόλο να βράζεται το νερό στους 100 βαθμούς και μετά από τρία λεπτά να το χρησιμοποιούν γι΄αυτές τις εργασίες», είπε η αναπληρώτρια υπουργός. Ενημέρωσε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή για συν- εφημέρευση των νοσοκομείων της Λάρισας και τέθηκαν σε απόλυτη ετοιμότητα όλες οι δομές υγείας της περιοχής.

Καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε και στο πόσιμο νερό, η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε ότι το νερό στο Βόλο δεν ήταν πόσιμο ούτε και πριν την πλημμύρα.

Η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι η περιοχή δίνει κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου, γι΄αυτό και όλο τον χρόνο γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση. Μόλις χθες εντοπίστηκαν ζωντανές προνύμφες, λαμβάνονται συνεχώς δείγματα και από στάσιμα νερά προκειμένου να γίνουν προνυμφοκτονίες και να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων. Επίσης, η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα σε συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, πριν τις πλημμύρες, και γι΄αυτό υπάρχει εγκύκλιος για έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση.

Σε σχέση με τα νεκρά ζώα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες περισυλλογής, υγειονομικής καύσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον γίνεται απολύμανση στις περιοχές που υπήρχαν τα νεκρά ζώα, στις περιοχές που συλλέγεται η λάσπη και στις περιοχές με στάσιμα ύδατα.

Για τη γραμμή κλίσης που λειτούργησε από τις πρώτες ημέρες, έχουν γίνει 100, περίπου, κλήσεις και οι περισσότερες αφορούσαν πρακτικές οδηγίες.

Τέλος, ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας, είπε ότι άρχισε ο εμβολιασμός των κατοίκων και σε πληρώματα της Πυροσβεστικής. «Ανάγκες καλύπτονται επίσης πόρτα-πόρτα και χωριό-χωριό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν», είπε η κ. Αγαπηδάκη και τόνισε ότι αυτό θα είναι το μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα αρχίσει να «ξετυλίγεται» σε όλη τη χώρα, ένα αποκεντρωμένο σύστημα δηλαδή που θα φτάνει στον τόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι, όχι μόνο τώρα στις πλημμύρες αλλά και στο μέλλον.

«Το ερώτημα αφορά τη ζωή των ανθρώπων στη Θεσσαλία που βρίσκονται σε διακινδύνευση. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Σοκαρίστηκα χθες, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, και έχουν χαθεί και πάρα πολλές ζωές ζώων, που ακόμα περισυλλέγονται. Οι κάτοικοι της Λάρισας, του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, όλης της περιοχής της Θεσσαλίας, είναι σε τεράστια αγωνία και εντελώς εκτεθειμένοι. Ο Βόλος σήμερα, 15η μέρα, δεν έχει πόσιμο νερό. Οι πληροφορίες που έχετε δώσει είναι εντελώς υποτυπώδεις και ο κόσμος δεν έχει εικόνα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το νερό, δεν έχει εικόνα ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει και δεν έχει σταθερή ενημέρωση από εσάς», είχε δηλώσει προηγουμένως η πρόεδρος της ΚΟ Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι στη Λάρισα η δυσοσμία είναι έντονη, σε ορισμένες περιοχές δεν λειτουργεί ο υγειονομικός καθαρισμός και τα λύματα ρίπτονται στο ποτάμι. Είπε επίσης ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα και εκεί με την αποκομιδή απορριμμάτων και επικίνδυνων υλικών, αλλά και με την αποκομιδή των νεκρών ζώων. Στο κλίμα αυτό, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε την κ. Αγαπηδάκη να απαντήσει ποιο σχέδιο εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται στη Θεσσαλία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πότε και πως θα αποκατασταθεί η παροχή νερού σε όλες τις περιοχές και τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες. Πώς καλύπτονται οι ευάλωτοι, δηλαδή ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία. Τι νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό έχει επιστρατευθεί, γιατί μέχρι στιγμής, σε Λάρισα και Καρδίτσα «είδαμε» μόνο εθελοντές.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας όσα είπε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, είπε ότι δεν υπήρχε σχέδιο, αλλά σχέδιο φτιάχνεται μόλις τώρα και το επιτελικό κράτος «φτιάχνει στο ποδάρι», αυτοσχέδιες δομές με λειτουργικές και μη λειτουργικές εργασίες για την καταστροφή. Προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους με την καθυστέρηση αποκομιδής νεκρών ζώων. Ιδίως σε σχέση με το Βόλο και το νερό που δεν ήταν και πριν πόσιμο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι ενώ είναι γνωστά τα «τερτίπια του κ. Μπέου», η κυβέρνηση τον στηρίζει. «Γνωρίζουμε και ότι ήθελε να ιδιωτικοποιήσει ιαματικές πηγές με πρώτης τάξεως νερό. Εσείς τα γνωρίζετε;», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα εκείνο που βλέπει ο κόσμος είναι οι εθελοντές. Αναρωτήθηκε επίσης που βρίσκεται ο υπουργός Υγείας.

«Είστε ο τελευταίος άνθρωπος εδώ μέσα, που θα περίμενα να υιοθετήσει έμμεσα και έξυπνα τη σεξιστική επίθεση που μου έκανε ο κ. Μπέος. Λυπάμαι γι΄αυτό», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και τόνισε πως αν υπάρχει άλλο σχέδιο παρέμβασης από επιστημονικούς οργανισμούς, για μια κρίση σαν και αυτή, αυτό όποιος το έχει να το καταθέσει.

Ζήτησε επίσης να σταματήσει η υπονόμευση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος, στην επιστήμη και στο κύρος του υπουργείου Υγείας. «Ο υπουργός Υγείας είναι στο πόδι από την πρώτη στιγμή. Λειτουργούμε ομαδικά. Πιθανότατα να μην είδατε τον κ. Θεμιστοκλέους που είναι από την αρχή στο πεδίο, πιθανόν να μην είδατε τον κ. Βαρτζόπουλο που είναι από την αρχή στο πεδίο. Ούτε και μένα που είμαι από την αρχή εκεί. Αλλά η δημόσια υγεία έχει επιστημονική τεκμηρίωση και κανόνες, δεν αυτοσχεδιάζουμε», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη και τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο για τη δημόσια υγεία και δεν πρέπει να υπονομεύεται το κύρος της επιστήμης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγαπηδάκη: Το νερό του Βόλου δεν ήταν κατάλληλο ούτε πριν από τις πλημμύρες"

Πάτρα: Ξέχασαν νήπιο 4 ετών μέσα στο λεωφορείο

Αναστάτωση έχει προκληθεί στη σχολική κοινότητα του Πειραματικού Νηπιαγωγείου του Πανεπιστημίου Πατρών στο Καστρίτσι, από περιστατικό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη, όταν 4χρονο νήπιο… ξεχάστηκε στο πούλμαν.

Σύμφωνα με καταγγελία γονέα που έγινε στην «Πελοπόννησο», το πρωί της περασμένης Πέμπτης, το δρομολόγιο με αριθμό 11 που εκτελεί για τη φετινή σχολική σεζόν το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας, αφού συγκέντρωσε τα παιδιά από τα προγραμματισμένα σημεία παραλαβής, τα μετέφερε στο σχολείο.

Ωστόσο, ένα 4χρονο κοριτσάκι του νηπιαγωγείου αποκοιμήθηκε στο κάθισμα, με αποτέλεσμα όταν το λεωφορείο έφτασε στο σχολείο και κατέβηκαν όλα τα παιδιά, αυτό να μείνει μέσα χωρίς κάποιος να το αντιληφθεί.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο οδηγός αναχώρησε από το σχολικό συγκρότημα και στάθμευσε το λεωφορείο, χωρίς να έχει αντιληφθεί την παρουσία του νηπίου που κοιμόταν στο κάθισμα.

Το 4χρονο κοριτσάκι ξύπνησε μετά από λίγο και έντρομο, διαπίστωσε ότι βρισκόταν σε ένα άδειο λεωφορείο, το οποίο είχε σταθμεύσει κοντά στο σχολικό συγκρότημα. Αρχισε να χτυπάει τα παράθυρα και για καλή του τύχη, το είδε μια περαστική γυναίκα, η οποία ενημέρωσε αμέσως το σχολείο και τις αρχές. Παράλληλα, ενημερώθηκε και ο οδηγός, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο λεωφορείο και έσπευσε αμέσως να ανοίξει τις πόρτες για να βγει το παιδί.

Φυσικά ενημερώθηκε η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου για το περιστατικό αλλά και οι γονείς, οι οποίοι βρέθηκαν αμέσως κοντά στο παιδί τους. Οπως πληροφορείται η «Π», παρά το αρχικό σοκ, το 4χρονο κοριτσάκι παρακολούθησε το σχολικό πρόγραμμα χωρίς προβλήματα, με τους γονείς μέχρι χθες να μην έχουν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε στην «Π» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Νίκος Κλάδης, ο οποίος δήλωσε ότι έχει γίνει έγγραφη αναφορά από την προϊστάμενη του νηπιαγωγείου. «Το παιδί έμεινε στο σχολικό για περίπου μισή ώρα και ευτυχώς, το φύλαξε ο Θεός που δεν έμεινε περισσότερο, ώστε να έχουμε άλλες συνέπειες», είπε ο κ. Κλάδης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση ανάθεσης έργου, προβλέπεται ότι σε μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υποχρεωτικό να υπάρχει συνοδός στο λεωφορείο για να τους ελέγχει κατά την επιβίβαση και κατά την αποχώρησή τους. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Κλάδης δήλωσε ότι υπήρχε και συνοδός.

«Εχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές για το περιστατικό» ήταν η λιτή δήλωση της διευθύντριας του νηπιαγωγείου, Γιούλης Παπαδημητροπούλου στην «Πελοπόννησο».

Το θέμα γνωρίζει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδόμενων του δημοτικού σχολείου του Πειραματικού με τον πρόεδρο Χάρη Τσίτσικα να αναφέρει: «Γνωρίζω το περιστατικό ωστόσο δεν έχουμε κάτι, καθώς δεν έχουν προχωρήσει σε καταγγελία οι γονείς».

Ενήμερη είναι και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που είναι υπεύθυνη για τις αναθέσεις του μεταφορικού έργου των μαθητών, στην οποία διαμαρτυρήθηκαν γονείς, ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Ανδρέας Φίλιας δήλωσε στην «Π» τα εξής: «Ενημερώθηκα για το θέμα, πρόκειται για ένα ατυχέστατο περιστατικό, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν τηρούνταν οι οδηγίες του συνοδού. Εκτός από τη δυσαρέσκεια που εκφράσαμε ήδη στον ανάδοχο, ως περιφερειακή αρχή σήμερα θα στείλουμε έγγραφο σε όλους τους αναδόχους μεταφορών ώστε να υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα στα όσα προβλέπει η σύμβαση για ζητήματα ασφάλειας. Η Περιφέρεια δαπανά φέτος 25 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά μαθητών και στις τρεις περιφερειακές ενότητες και καθημερινά εκτελούνται 5.000 δρομολόγια. Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες μας και στις 3 ενότητες θα διενεργούν καθημερινά ελέγχους στα σχολικά, για το αν τηρούνται όσα προβλέπει η σύμβαση».

Να σημειωθεί ότι η «Π» επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ανδρέα Μανωλόπουλο, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ξέχασαν νήπιο 4 ετών μέσα στο λεωφορείο"

Από Στρατοδικείο θα περάσουν οι ένστολοι που διέρρευσαν φωτογραφίες με τα ελικόπτερα βουτηγμένα στα νερά

Ενώπιον της στρατιωτικής Δικαιοσύνης αναμένεται να οδηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast οι υπαίτιοι για τη διαρροή των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και δείχνουν τα πλημμυρισμένα ελικόπτερα τύπου Χιούι και Απάτσι, κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία.

Ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου έχει ξεκινήσει έρευνα για να βρεθούν τα πρόσωπα που τράβηξαν τα συγκεκριμένα στιγμιότυπα και όπως δηλώνουν ο γνωρίζοντες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι υπαίτιοι δεν θα διωχθούν για την αποκάλυψη των ελικοπτέρων και των τύπων τους, ούτε για τη διάταξη της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Αυτές είναι άλλωστε πληροφορίες που μπορεί να βρει κάποιος ακόμη και με ένα απλό σερφάρισμα στο Διαδίκτυο ενώ υπάρχουν αναρτημένες και στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η δίωξη διατάχθηκε με την κατηγορία της υπονόμευσης του φρονήματος των Ενόπλων Δυνάμεων και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το στράτευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φωτογραφικά στιγμιότυπα με τα ελικόπτερα βουτηγμένα στο νερό μέχρι το πιλοτήριο, δημοσιεύτηκαν και στον τουρκικό Τύπο με αναφορές για το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θυμίζουμε ότι μετά τη γνωστοποίηση των φωτογραφιών με το γραφείο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα ενσταντανέ με το AH-64A Apache «αφορούν στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η μεταφορά των ελικοπτέρων».

«Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι οι επιπλέον φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό τύπο αφορούν χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η μεταφορά των ελικοπτέρων (Ε/Π) προς στεγνό τμήμα της πίστας του Αεροδρομίου (Α/Δ) Στεφανοβικείου του Βόλου. Όλα τα Ε/Π είναι ασφαλή» αναφερόταν χαρακτηριστικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Από Στρατοδικείο θα περάσουν οι ένστολοι που διέρρευσαν φωτογραφίες με τα ελικόπτερα βουτηγμένα στα νερά"

Πόρος: Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι που πετούσαν drone πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Συνελήφθησαν από άνδρες της Αστυνομίας δύο Τούρκοι, οι οποίοι επιτηρούσαν με drone στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Πόρο. 

Οι δύο Τούρκοι, οι οποίοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία στην Μονεμβασιά, όπου εξετάστηκαν, και βρίσκονται καθ’ οδόν για την Αθήνα για να εξεταστούν από την ΕΥΠ. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ εντοπίστηκε και το drone το οποίο πετούσαν.

Όλα άρχισαν πριν από δύο ημέρες, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, όταν οι δύο άνδρες κίνησαν το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο, καθώς πετούσαν drone πάνω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε σε μήνυση σε βάρος τους και έτσι έγινε η σύλληψη τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρος: Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι που πετούσαν drone πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις"

«Ξεπάγωμα» των τριετιών – Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας, δείτε κάρτες με παραδείγματα

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012, χωρίς αναδρομική ισχύ. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι, πρακτικά, αυτή η απόφαση φέρνει μπροστά κατά περίπου 1 με 1,5 χρόνο μία διαδικασία που, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, θα «ξεκλείδωνε», όταν η ανεργία έφτανε στο 10% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.

Διευκρίνισε δε, ότι η επαναφορά των τριετιών δεν θα έχει αναδρομικότητα από τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2012 έως σήμερα.

Όπως είπε, η ρύθμιση για τις τριετίες είναι ισορροπημένη, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους, αλλά, ταυτόχρονα, λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και οι καλοί μισθοί, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες, για να έχουμε μία ισορροπημένη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Προχωράμε μπροστά με σταθερά βήματα υπέρ των πολλών. Επίσης, η ανεργία βαίνει μειούμενη με ταχείς ρυθμούς, η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά και η πίεση για εξεύρεση νέων εργαζομένων από τους κλάδους της οικονομίας είναι διαρκώς εντεινόμενη. Επομένως, είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι η καλή πορεία της πτώσης της ανεργίας θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι, με τη ρύθμιση για τις τριετίες, η κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει την πραγματική πολιτική βούληση να κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα στα 1.500 ευρώ και τόνισε ότι και με το εργασιακό νομοσχέδιο, που ήδη βρίσκεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και θα είναι νόμος του κράτους, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, δίνονται πολύ περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη εργασία των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους.

«Με όλες αυτές τις πολιτικές, πιστεύω ότι κάνουμε ένα μεγάλο πρώτο βήμα στην επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικότητας για την εφαρμογή των τριετιών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι οι λόγοι που δίνονται αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις για δεύτερη φορά στους συνταξιούχους, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και οι λόγοι που αποφασίστηκε το «ξεπάγωμα» των τριετιών, είναι, γιατί η οικονομία της χώρας έχει μπει σε μία σειρά και τάξη, γιατί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει επανέλθει, οι εξαγωγές αυξάνονται και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Τι θα ισχύσει με την επαναφορά των τριετιών

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη εξήγησε:

  • Εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Εάν έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ τώρα και μετά την 1/1/2024, έρχονται οι εργαζόμενοι και καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση.
  • Για συλλογικές συμβάσεις που έχουν ανασταλεί και άρα οδηγούμαστε στην ατομική σύμβαση μπορούμε αν η ατομική σύμβαση είναι γενναία, έχουν απορροφηθεί δηλαδή προσαυξήσεις που είναι σημαντικές και απορροφώντας την προυπηρεσία, θα συμψηφιστεί με τον κατώτατο.
Παραδείγματα

Η γγ του υπουργείου Εργασίας έδωσε παραδείγματα για την εφαρμογή της νέας διάταξης, η οποία όπως αναφέρθηκε θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή:

Παράδειγμα 1: Υπάλληλος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό – Προσληφθείς 14.09.2003

Μέχρι 31.12.2023

  • Συνολικός Χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι 31.12.2023 = 20 χρόνια, 3 μήνες και 18 ημέρες
  • 8 χρόνια και 5 μήνες έως 14.02.2012
  • Αποδοχές την 31.12.2023= 780 ευρώ και 2 τριετίες (20%)- 936 ευρώ

Από 01.01.2024

  • Την 01η.08.2024 οι αποδοχές διαμορφώνονται σε 780 ευρώ και 3 τριετίες (30%) = 1014 ευρώ.
  • Αύξηση 234 ευρώ ή 30%
  • Με αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 κατά π.χ. 5%, οι συνολικές αποδοχές διαμορφώνονται στα 1064,7 ευρώ ή 36,5%

Παράδειγμα 2: Υπάλληλος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό – Προσληφθείς 1.05.2006


Μέχρι 31.12.2023

  • Συνολικός Χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι 31.12.2023 = 17 χρόνια και 8 μήνες:
  • 5 χρόνια, 9 μήνες και 13 ημέρες έως 14.02.2012
  • Αποδοχές την 31η.12.2023 = 780 ευρώ και 1 τριετία (10%)- 858 ευρώ

Από 01.01.2024

  • Την 18η.03.2024 οι αποδοχές διαμορφώνονται σε 780 ευρώ και 2 τριετίες (20%) = 936 ευρώ,
  • Αύξηση 156 ευρώ ή 20%
  • Με αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 κατά π.χ. 5%, οι συνολικές αποδοχές διαμορφώνονται στα 982,8 ευρώ ή 26%

Παράδειγμα 3: Υπάλληλος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό – Προσληφθείς 14.10.2009

Μέχρι 31.12.2023

  • Συνολικός Χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι 31.12.2023 = 14 χρόνια, 2 μήνες και 18 ημέρες
  • 2 χρόνια και 4 μήνες έως 14.02.2012
  • Αποδοχές την 31η.12.2023 = 780 ευρώ και 1 τριετία (10%)- 858 ευρώ

Από 01.01.2024

  • Την 01η.09.2024 οι αποδοχές διαμορφώνονται σε 780 ευρώ και 1 τριετία (10%) = 858 ευρώ.
  • Αύξηση 78 ευρώ ή 10%
  • Με αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 κατά π.χ. 5%, οι συνολικές αποδοχές διαμορφώνονται στα 1081,1 ευρώ ή 38,6%

Παράδειγμα 4: Υπάλληλος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό – Προσληφθείς 01.10.2020

Μέχρι 31.12.2023

  • Συνολικός Χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι 31.12.2023 = 3 χρόνια και 3 μήνες
  • Αποδοχές την 31η.12.2023 = 780 ευρώ

Από 01.01.2024

  • Την 01η.01.2027 οι αποδοχές διαμορφώνονται σε 780 ευρώ και 1 τριετία (10%) = 858 ευρώ.
  • Αύξηση 78 ευρώ ή 10%
  • Με αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 κατά π.χ. 5%, οι συνολικές αποδοχές διαμορφώνονται στα 1081,1 ευρώ ή 38,6%

Παράδειγμα 5: Μάγειρας αμειβόμενος με την ισχύουσα Κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας – Προσληφθείς 01.10.2005


Μέχρι 31.12.2023

  • Συνολικός Χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι 31.12.2023= 18 χρόνια και 3 μήνες
  • Αποδοχές την 31η.12.2023 = βασικός μισθός 911,34 ευρώ και 33,6 ευρώ επίδομα πολυετίας (6 συμπληρωμένα έτη έως 14.02.2012 * 5,6 ευρώ κατ’ έτος), δηλαδή συνολικά 944,94 ευρώ

Από 01.01.2024

  • Την 17η.08.2024 οι αποδοχές διαμορφώνονται σε 956,91 ευρώ ο βασικός μισθός και 39,2 ευρώ το επίδομα πολυετίας (7 συμπληρωμένα έτη * 5,6 ευρώ κατ’ έτος) = 996,11 ευρώ.
  • Αύξηση 51,17 ευρώ ή 5,4%

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξεπάγωμα» των τριετιών – Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας, δείτε κάρτες με παραδείγματα"

Παράταση στην καταβολή φορολογικών οφειλών έως 6 μήνες για τους πληγέντες

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης αρωγής την οποία παρέχει η Κυβέρνηση προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης προχώρησε σε έκτακτες τροποποιήσεις προηγούμενων αποφάσεων.

Με στόχο τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων. Αξιοποιώντας τις αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο κ. Θεοχάρης αναθεώρησε τις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και την κατά περίπτωση αναστολή των εισπράξεων από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Σημειώνεται ότι η παράταση για την καταβολή φορολογικών οφειλών φτάνει έως και τους 6 μήνες.

Συγκεκριμένα:

Α. Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 04.09.2023 μέχρι και 06.11.2023 των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Β. Στις Δημοτικές Ενότητες Ελυμνίων, Νηλέως και Κηρέως του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Δημοτική Κοινότητα Αλμυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στο Δήμο Ερμιονίδας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι και την 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 05.09.2023 μέχρι και 06.11.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Γ. Στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στις Δημοτικές Ενότητες Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Αίγινας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στις Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Δήμο Σαρωνικού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, στους Δήμους Δομοκού, Στυλίδας και Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι και την 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./ Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./ Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 06.09.2023 μέχρι και 06.11.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από:

α. 04.9.2023 μέχρι και 06.11.2023 για τα πρόσωπα της παρ. 1 του Άρθρου 1

β. 05.9.2023 μέχρι και 06.11.2023 για τα πρόσωπα της παρ. 2 του Άρθρου 1

γ. 06.9.2023 μέχρι και 06.11.2023 για τα πρόσωπα της παρ.3 του Άρθρου 1

παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης.

Αναστέλλεται μέχρι και την:

α. 06.11.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.9.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της περ. Α της παρ. 1.

β. 06.11.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 05.9.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της περ. Β της παρ. 1.

γ. 06.11.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 06.9.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της περ. Γ της παρ. 1.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση στην καταβολή φορολογικών οφειλών έως 6 μήνες για τους πληγέντες"

Δικογραφία σε βάρος 35χρονου για τους σουβλιστούς σκαντζόχοιρους (ΦΩΤΟ)

Με εικόνες οι οποίες, στις μέρες μας, προβάλλονται σε εκπομπές ξένων τηλεοπτικών δικτύων, σχετικά με την επιβίωση ανθρώπων στην άγρια φύση, συνάδουν αυτές που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφίες με σκαντζόχοιρους που αποτέλεσαν θηράματα και κατέληξαν στις σούβλες αυτοσχέδιας ψησταριάς προκάλεσαν την αστυνομική έρευνα και οδήγησαν στον κυνηγό…

Δεν επρόκειτο για κάποιον επιζώντα που βρέθηκε σ’ ένα απόμακρο φυσικό τοπίο του πλανήτη και λόγω πείνας, αναγκάστηκε να σκοτώσει ότι κινείτο για να τραφεί.

Πρόκειται για έναν 35χρονο Ρομά, από τη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται πως θανάτωνε τα μικρά αγκαθωτά θηλαστικά, επειδή για αυτόν αποτελούσαν εκλεκτό έδεσμα.

Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί θήρας, αλλά δεν συνελήφθη λόγω παρελεύσεως του αυτοφώρου.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο εν λόγω άνδρας αναρτούσε τις σχετικές εικόνες στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, από το καλοκαίρι του 2021 έως το καλοκαίρι του 2023.

Δύο από τις φωτογραφίες εξασφάλισε και δημοσιεύει το GRTimes.

Προηγήθηκε σχετική καταγγελία Φιλοζωικού Σωματείου προς το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου και ειδικότερα στην αστυνομική υπηρεσία που ασχολείται με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ζώα.

Αυτή η περίπτωση, όμως, δεν αφορά παραβάσεις του νόμου 4830/21 – για την ευζωία των ζώων συντροφιάς- αλλά υπάγεται στον νόμο περί παράνομης θήρας, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Όπως αναγράφεται στο Wikipedia, σκαντζόχοιροι ονομάζονται τα μικρά αγκαθωτά θηλαστικά της υποοικογένειας των ερινακεϊνών, της οικογένειας των ερινακεϊδών, της τάξης των εντομοφάγων.

Υπάρχουν 15 είδη σε 4 γένη, που συναντώνται στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία (όπου έχουν εισαχθεί).

Οι σκαντζόχοιροι αποτελούν πηγή τροφής σε πολλές κουλτούρες. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μάλιστα, θεωρούνταν εκλεκτό έδεσμα και σώζονται πολλές συνταγές από την εποχή εκείνη.

Μια συνηθισμένη συνταγή που συνήθως αποδίδεται στους Ρομά (τσιγγάνους) είναι ο σκαντζόχοιρος ψητός σε πηλό.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικογραφία σε βάρος 35χρονου για τους σουβλιστούς σκαντζόχοιρους (ΦΩΤΟ) "

Απαλλαγή των Θεσσαλών από συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις

Στο παγκόσμιο -όπως το χαρακτήρισε- πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι.

Όπως είπε, «η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη, προτελευταία θέση, όσον αφορά τις χώρες που έχουν το προνόμιο να έχουν τις λιγότερες ελλείψεις στα φάρμακα» και αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε παραγωγή γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα. «Το 30% με 35% αυτών των φαρμάκων, των γενόσημων, υπάρχουν στη χώρα», τόνισε αλλά παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα που αφορούν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους συνεχίζονται.

Μάλιστα επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν τρεις αποφάσεις για απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών και όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν θα παίξουμε με αυτά τα ζητήματα, καθώς για μας προέχει η υγεία των πολιτών». Προανήγγειλε ακόμα πως θα ληφθούν μέτρα εάν υπάρξει εταιρεία που κάνει παράλληλες εξαγωγές, ενώ υπάρχουν ελλείψεις. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι σε τέσσερις εβδομάδες θα υπάρξει μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα μπορούν από το κινητό τους οι γιατροί αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη.

Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, είπε ότι υπάρχει ένα καινούργιο σχέδιο και πως ήδη «προμηθευόμαστε στο υπουργείο Υγείας άλλα 50 ασθενοφόρα, τα οποία θα έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν προσληφθεί 120 άτομα ως προσωπικό και διευκρίνισε ότι κανένας από τους επικουρικούς υπαλλήλους που εργάζεται στο ΕΚΑΒ δεν θα απολυθεί. Ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός, όπως πρόσθεσε, και για άλλες 800 θέσεις, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στο 2024.

Για τις προσλήψεις γενικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι προχωρούν άμεσα οι 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος από τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι νοσηλευτές ήδη εργάζονται, καθώς ήταν επικουρικοί που συνεχίζουν, ενώ προχωρούν και οι προσλήψεις 1.000 γιατρών από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για την αναβάθμιση των 130 νοσοκομείων, υπογράμμισε ότι «άρχισαν να εκσυγχρονίζονται κυρίως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών» και προέβλεψε ότι το Νοέμβριο θα έχουμε από το υπουργείο Υγείας ένα νέο σχέδιο διαχείρισης των εφημεριών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον φόβο υγειονομικής βόμβας στις περιοχές που επλήγησαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες, ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, διότι δεν ξέρουμε πού θα βγάλει όλη αυτή η κατάσταση. Είναι σημαντικό να προβλέπουμε τα ζητήματα» και γι’ αυτό σύσσωμο το υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή με τους αρμόδιους αναπληρωτές και τον υφυπουργό βρίσκεται στην περιοχή και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, κατέληξε.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα υπάρξει απαλλαγή όλων των Θεσσαλών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, από τη συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα που είχε η ελληνική αποστολή στη Λιβύη, προσθέτοντας πως «είναι ελπίδα όλων μας όσοι επέστρεψαν να γίνουν όλοι καλά».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαλλαγή των Θεσσαλών από συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις"

Κούγιας για Κασσελάκη: Είναι αναιδέστατος – Ενοχλήθηκα που πήγε στη Μακρόνησο, ο Αποστολάκης έγινε «σκίπερ» ενός «νούμερου»

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» για τα όσα είπε για τον 7υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος και τους χαρακτηρισμούς του προς το πρόσωπό του.

«Αν μου λέγατε ότι είμαι στην επικαιρότητα για την δήλωσή μου για τον Στέφανο Κασσελάκη, θα προβληματιζόμουν να μιλήσω, θα ανησυχούσα για τον εαυτό μου και νόμιζα ότι ήταν η συζήτηση μας για κάτι σοβαρότερο. Μου ζητούσαν την άποψή μου για 2 δίκες που συμμετέχω. Στο τέλος μου ζήτησε ο συνεργάτης του κ. Λιάγκα να κάνω ένα σχόλιο για τον Κασσελάκη. Και είπα αυτό που θέλει να πει όλος ο ελληνικός λαός. Είπα ότι είναι ένας θρασύτατος και αναιδέστατος και χωρίς αίσθηση ντροπής άνθρωπος, που χρησιμοποίησε σε διαφημιστικό σποτ έναν ιερό χώρο που έχυσαν αίμα πραγματικοί ήρωες του ελληνικού λαού, που αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για να είμαστε σήμερα εμείς με συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας», είπε αρχικά.

«Με ενόχλησε που το έκανε αυτό με έναν πρώην αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος δεν ντράπηκε να γίνει ο σκίπερ ενός “νούμερου”, ο οποίος τον πήρε με ένα φουσκωτό, τον πήγε στη Μακρόνησο και έκαναν μαζί ένα διαφημιστικό σποτ. Τι να πω. Αυτό είναι κατάντια της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο κ. Κούγιας.

Για διάφορους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Κούγιας επεσήμανε πως, «με ρώτησαν και το είπα. Εδώ και 50 χρόνια έχω πελάτες στο γραφείο μου επιστήμονες που είναι γκέι. Οι πρώτοι που θα έπρεπε να ενοχληθούν από τον κ. Κασσελάκη θα έπρεπε να είναι οι πραγματικοί γκέι άνθρωποι που έχουν την γκέι κουλτούρα. Άλλο να είσαι ένας άνθρωπος που έχεις αυτή την εξέλιξη της προσωπικότητάς σου. Μίλησα για την Πετρούπολη, γιατί μεγάλωσα εκεί, και μαζί με την Καισαριανή είναι χώροι πολιτικά ιστορικά μνημεία της Αριστεράς. Εκεί υπήρχαν πραγματικοί Αριστεροί. Εάν ερχόταν κάποιος σαν αυτόν που έλεγε ότι είναι αυτοδημιούργητος και έχει πάει σε ιδιωτικά σχολεία, κολέγια και σε πανεπιστήμια που είναι τώρα η μητέρα του πρύτανης, και πήρε δάνεια μετά και έκανε καριέρα, θα τον πλάκωναν στις “πατσαβούρες”. Δεν θα το έκαναν αυτό λόγω ότι είναι γκέι, δεν είπα αυτό, αυτό είναι κόλπο αυτών των τύπων. Ο αυτοδημιούργητος αριστερός έχει πάει σε δημόσιο σχολείο, οι γονείς του βγαίνουν στην εργασία για να βγάλουν το ψωμί τους».

«Έχετε ακούσει κάποιον να χρησιμοποιεί ως προσόν στο βιογραφικό του ότι είναι γκέι;»
Σε ερώτηση του εάν έχει το δικαίωμα κάποιος να «πετάει πατσαβούρες» σε κάποιον που βγαίνει στην πολιτική, ο κ. Κούγιας απάντησε:

«Κατέβηκε στην πολιτική αυτός ο άνθρωπος; Ένας που κατεβαίνει στην πολιτική πρέπει να σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες της πολιτικής συμπεριφοράς στην χώρα την οποία θέλει να διοικήσει. Ως ενεργός και αυτοδημιούργητος επιστήμονας ενοχλούμαι όταν κάποιος χρησιμοποιεί στο βιογραφικό του είναι αυτοδημιούργητος ή ότι είναι γκέι. Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να χρησιμοποιεί ως προσόν στο βιογραφικό του ότι είναι γκέι; Θα το έλεγε αυτό ένας πραγματικός άνθρωπος που σέβεται την κουλτούρα των γκέι, ότι είναι γκέι; Όχι ότι είναι ντροπή να είσαι γκέι αλλά δεν είναι προσόν. Εμείς που δεν είμαστε γκέι δεν έχουμε το προσόν να γίνουμε αρχηγοί κόμματος; Εγώ δεν είμαι του κολεγίου Αθηνών. Είπα ότι στην Πετρούπολη αν πήγαινε ένας σε ένα καφενείο και έλεγε ότι ειναι αυτοδημιούργητος και ήξεραν ποιός είναι θα έπεφταν “πολυβόλο” οι πατσαβούρες».

«Θα μου επιβάλετε να δεχθώ έναν τύπο που ήρθε από το πουθενά; Πήρε 65.000 ψήφους ομοίων του», κατέληξε ο κ. Κούγιας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας για Κασσελάκη: Είναι αναιδέστατος – Ενοχλήθηκα που πήγε στη Μακρόνησο, ο Αποστολάκης έγινε «σκίπερ» ενός «νούμερου»"

Πέντε οι Ελληνες νεκροί από το τροχαίο στη Λιβύη

Τραγική κατάληξη είχε το τροχαίο στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, πέντε είναι οι νεκροί (τρεις στρατιωτικοί και δύο διερμηνείς) από τη μετωπική σύγκρουση του λεωφορείου της ελληνικής αποστολής με φορτηγό στον δρόμο προς την Ντέρνα.

Περίπου στις 7 το πρωί έφτασε στην Ελευσίνα το C-130 με 14 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν ενώ ένα μεταφορικό C27 μεταφέρει τις σορούς των πέντε. Όσον αφορά τους τραυματίες, κάποιοι σοβαρά, έχουν μεταφερθεί σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Δόθηκε ένας αγώνας δρόμου για να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατόν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, καθώς ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί σε διαφορετικά νοσοκομεία.

Αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την κατάσταση των τραυματιών, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες που έγινε το σοκαριστικό τροχαίο. Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΕΘΑ μιλούσε αρχικά για ελαφρά τραυματίες και μόνο μετά την αποκάλυψη από ξένα ΜΜΕ ότι υπάρχουν νεκροί, επανήλθε με νέα ανακοίνωση.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα ερευνούνται από τις ελληνικές αρχές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να το πούμε εμείς με βεβαιότητα. Τι συνέβη, τι δε συνέβη ούτε μπορώ εγώ να σας πω πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι αρμόδιες επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Αμυνας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού. Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν».

Ν. Δένδιας: Τριήμερο πένθος

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», δηλώνει ο Νίκος Δένδιας.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

 
Μητσοτάκης: Δράμα ενώ εκτελούσαν ευγενές καθήκον

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους». 


Ανδρουλάκης: Υπάρχει κενό πληροφόρησης, αναμένουμε ενημέρωση 

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.  

Οπως επισημαίνει, «αναμένουμε πλήρη ενημέρωση  για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».

ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους. Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. 

Οπως αναφέρει, «αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς. Επιπλέον αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ».

Πηγές ΓΕΕΘΑ: Γιατί έγινε αρχικά αναφορά μόνο για τραυματίες

Σχετικά με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν:

Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση.

Αποστολάκης: : Συντριβή για την τραγική απώλεια

«Θα ήθελα να εκφράσω την συντριβή μου για την τραγική απώλεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης και χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Οπως επισημαίνει, «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα στελέχη επιχειρούν καθημερινά σε επικίνδυνες συνθήκες. Την συντριβή μου θα ήθελα να εκφράσω και για την απώλεια των δύο πολιτών, οι οποίοι επίσης στελέχωναν την ελληνική αποστολή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπάθεια μου στις οικογένειές τους και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε οι Ελληνες νεκροί από το τροχαίο στη Λιβύη"

Ουκρανία και Ρωσία αντιπαρατίθενται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη

Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη αντιπαρατίθενται από σήμερα, Δευτέρα (18/9) η Μόσχα και το Κίεβο έπειτα από προσφυγή της Ουκρανίας, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε αδίκως ισχυρισμούς για γενοκτονία για να δικαιολογήσει την εισβολή της το 2022.

Αντιπρόσωποι των δύο εμπόλεμων χωρών θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον των δικαστών στην έδρα του δικαστηρίου, στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη, σε μια αντιδικία γύρω από το κατά πόσον το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει τον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δικαιολόγησε εν μέρει την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στη γειτονική Ουκρανία επικαλούμενος κατηγορίες για «γενοκτονία» ενορχηστρωμένη από το Κίεβο στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου 2022, το Κίεβο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο «αρνούμενο κατηγορηματικά» αυτό τον ισχυρισμό και επιχειρηματολογώντας πως η χρήση από τη Ρωσία μιας «γενοκτονίας» ως προσχήματος αντιβαίνει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για τη γενοκτονία.

Το Μάρτιο 2022, το Διεθνές Δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά της Ουκρανίας, διατάσσοντας τη Ρωσία να «διακόψει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, οι οποίες συνεχίζονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.

Σύγκρουση για τη δικαιοδοσία

Αυτή η επείγουσα διάταξη, που αποκαλείται «συντηρητικό μέτρο», ανακοινώθηκε από τους δικαστές εν αναμονή μιας απόφασης σχετικά με τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία επειδή η περίπτωση της Ουκρανίας δεν εντάσσεται στο πεδίο που καλύπτει η Σύμβαση του 1948 για τη γενοκτονία. Η Μόσχα θα αναπτύξει τα επιχειρήματά της σήμερα, το Κίεβο θα απαντήσει αύριο, Τρίτη.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ρώσος εκπρόσωπος θα απευθυνθεί στο δικαστήριο στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής. Η Μόσχα είχε προηγουμένως σνομπάρει τις ακροαματικές συνεδριάσεις, υποστηρίζοντας πως δεν είχε αρκετό χρόνο για να ετοιμάσει τα επιχειρήματά της.

Περισσότερες από 30 άλλες χώρες -όλες δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας- θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρέμβουν υπέρ του Κιέβου.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις θα συνεχισθούν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Έπειτα απ’ αυτές, οι δικαστές θα αποφασίσουν αν το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για να κρίνει την υπόθεση. Η λήψη αυτής της απόφασης μπορεί να πάρει μήνες.

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη ασχολείται επίσης με μια ξεχωριστή προσφυγή της Ουκρανίας, η οποία υποστηρίζει πως η Ρωσία στήριζε τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία επί χρόνια πριν από την εισβολή.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δημιουργήθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να διευθετεί τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ όταν αυτά δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα. Οι αποφάσεις του δεν εφεσιβάλλονται, όμως το δικαστήριο δεν έχει κανένα μέσο για να τις εφαρμόσει.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία και Ρωσία αντιπαρατίθενται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news