facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: «Χάσατε τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε απόψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ότι θα δοθούν τα απαραίτητα μηνύματα όσον αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σε σχέση με τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.  «Είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία»

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, ο Αμερικανός ομόλογός του απάντηση πως θα την τηρήσουν καθώς οι ΗΠΑ  είναι υπέρ του δικαίου».

Αναφερόμενος στην ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο,προσπάθησε να την υποβαθμίσει: «Όσο και αν χειροκροτηθεί κάποιος, οπουδήποτε και αν τον χειροκρoτούν, οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που αρνούνται τη λύση του Κυπριακού. Για εμάς δεν έχει σημασία ποιος και που χειροκροτήθηκε. Όποιος και να μιλήσει στο Κογκρέσο χειροκροτείται, μάλιστα γίνεται συχνά αυτό. Εμείς αυτό το είδαμε και όταν είχαμε πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια παράδοση. Δεν έχουμε κάτι που να μας ενοχλεί».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: «Χάσατε τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας»"

Λευκός Οίκος: Θα απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας περί ΝΑΤΟ & Σουηδίας -Φινλανδίας

Οι ΗΠΑ είναι “πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας”, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: “Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό”.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν “ομόφωνα” τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

“Ομόφωνα”, είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η ομάδα “υποστήριξε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ ικανοί εταίροι στον τομέα της ασφαλείας”.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Λευκός Οίκος: Θα απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας περί ΝΑΤΟ & Σουηδίας -Φινλανδίας "

Ρέθυμνο: Επανεμφανίστηκε στον ίδιο ασθενή ο μύκητας candida auris

Ανησυχία επικρατεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, μετά την επανεμφάνιση του μύκητα candida auris και μάλιστα στον ίδιο ασθενή, έναν 70χρονο στον οποίο αρχικώς το μικρόβιο είχε αντιμετωπιστεί και η πορεία της υγείας εξελισσόταν χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ο ασθενής που παραμένει απομονωμένος στη ΜΕΘ, εμφάνισε συμπτώματα που προβλημάτισαν τους γιατρούς, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε νέες καλλιέργειες από τις οποίες ταυτοποιήθηκε εκ νέου ο μύκητας στον 70χρονο

Αμέσως ενημερώθηκε η επιτροπή λοιμώξεων, με την οποία το νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, ενώ έχουν ληφθεί καλλιέργειες από επιφάνειες και άλλους ασθενείς, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν ο μύκητας έχει προσβάλει και άλλα άτομα.

Παράλληλα ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρέθυμνο: Επανεμφανίστηκε στον ίδιο ασθενή ο μύκητας candida auris"

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Φιαλίδιο με το αίμα της Τζωρτζίνας βρέθηκε στο Καραμανδάνειο

Νέα στοιχεία έρχονται να ρίξουν «φως» στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, καθώς βρέθηκε φιαλίδιο με το αίμα  της 9χρονης Τζωρτζίνας στο  Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

Όπως αποκάλυψε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, το φυαλίδιο εντοπίστηκε εντός του νοσοκομείου,  και αποτελεί πολύτιμο στοιχείο, που θα δώσει πληροφορίες για τις ουσίες που είχαν χορηγηθεί στον οργανισμό του κοριτσιού.

«Είμαι σίγουρος ότι (το περιεχόμενο) θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής. «Ανάλογα με τον λόγο για το οποίο ελήφθη το αίμα της Τζωρτζίνας, θα φανεί  εάν είναι κατάλληλο ή όχι» για να λύσει το παζλ του θανάτου της, συνέχισε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι πολύ πιθανό το αίμα να έχει συντηρηθεί σωστά και έτσι οι τοξικολόγοι να μπορέσουν να αντλήσουν στοιχεία για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατό της.

Το παράδοξο της υπόθεσης, ωστόσο, είναι ότι η ύπαρξη του φιαλιδίου έγινε γνωστή μόλις τώρα, μήνες μετά τη γνωστοποίηση της είδησης που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Η εξήγηση που δίνει σε αυτό το σημείο ο κ. Λέων είναι ότι  «δεν είναι απαραίτητα ένα αρνητικό γεγονός, καθώς στην αρχή της υπόθεσης ήταν λίγοι εκείνοι που επιθυμούσαν να μιλήσουν ανοιχτά». «Το γεγονός ότι η υπόθεση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, σημαίνει ότι το νοσοκομείο ερεύνησε τις αποθήκες του για να δει εάν υπάρχει βιολογικό υλικό που μπορεί να βοηθήσει στις έρευνες, και έτσι εντόπισε το φιαλίδιο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Φιαλίδιο με το αίμα της Τζωρτζίνας βρέθηκε στο Καραμανδάνειο"

Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ: «Αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας δεν θα προχωρήσει»

Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της, δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο της γερμανικής καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ρόμπερτ Ρίντμπεργκ, τον σύμβουλο του Φινλανδού προέδρου Πέτρι Χακαράινεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Στίβεν Λάβγκροουβ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προκειμένου να συζητήσει την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Υπογραμμίστηκε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις επαφές που είχε ο Καλίν συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και διαπραγματεύσεις και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επισιτιστικής ανασφάλειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ: «Αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας δεν θα προχωρήσει»"

Θεσσαλονίκη: Η 14χρονη Γωγώ υπέγραψε για τη μοιραία επέμβαση γαστρικού δακτυλίου, ισχυρίζεται ο γιατρός - Δείτε το έγγραφο που επικαλείται

Η υπογραφή της 14χρονης Γωγώς που έχασε τη ζωή της λίγες ημέρες μετά την επέμβαση γαστρικού δακτυλίου που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2021, εμφανίζεται σε έγγραφο, το οποίο κατέθεσε ο γιατρός που κατηγορείται για τον θάνατό της και με το οποίο ισχυρίζεται ότι η οικογένεια είχε λάβει πλήρη γνώση των κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από την επέμβαση για τη ζωή του παιδιού τους.

Ο χειρουργός ιδιώτης γιατρός υποστηρίζει με το συγκεκριμένο έγγραφο που κατέθεσε και δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, ότι η οικογένεια γνώριζε τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν από την επέμβαση και, μάλιστα, έδωσε τη συγκατάθεσή της για να πραγματοποιηθεί. Τον ισχυρισμό αυτό αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή ο ιερέας και πατέρας της 14χρονης Γωγώς, Βησσαρίων Καντούνης, ξεκαθαρίζοντας ότι όχι μόνο δεν υπέγραψαν κανένα τέτοιο έγγραφο, αλλά και ότι ουδέποτε τους ενημέρωσε ο ιδιώτης γιατρός για κινδύνους που μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση «ρουτίνας», όπως την παρουσίαζε ο κατηγορούμενος στους γονείς και την ίδια την ανήλικη.

Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός καταδικάστηκε τη Δευτέρα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, δια παραλείψεως και αποφασίστηκε να μετατραπεί η ποινή του προς 5 ευρώ την ημέρα, για την υπόθεση θανάτου του 24χρονου Νίκου Σινιώρη με καταγωγή από την Κεραμωτή Καβάλας, ενώ το 2012 είχε καταδικαστεί αμετάκλητα όταν ύστερα από δική του επέμβαση δακτυλίου μια 41χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο ιδιώτης γιατρός συνεχίζει να συνεργάζεται με το μεγάλο ιδιωτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και έως σήμερα να δέχεται ασθενείς.

Τι δείχνει το έγγραφο

Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου, με τίτλο «Δήλωση συγκατάθεσης για εγχείρηση και χορήγηση αναισθησίας», αναγράφεται ότι ο υπογράφων έχει πλήρη συνείδηση και κατανοεί το νόημα και το περιεχόμενο των εξηγήσεων που δόθηκαν σχετικά με την αναγκαιότητα, τον σκοπό, τη φύση, τις πιθανές επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες της συνιστώμενης από τους θεράποντες ιατρούς χειρουργικής επέμβασης ή της αναισθησίας. Ωστόσο, στο έγγραφο που δημοσιεύει το protothema.gr, είναι ξεκάθαρο ότι ουδέποτε έχουν συμπληρωθεί τα «στοιχεία του παρέχοντος τη συγκατάθεση», παρά μόνο το όνομα, το επώνυμο και το πατρώνυμο ασθενούς, ενώ απουσιάζουν από τα σχετικά κενά η ηλικία, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου.

eggrafo-1 eggrafo-2

Οι πιθανές επιπλοκές και η υπογραφή της… 14χρονης

Στις πληροφορίες για τη σχετική επέμβαση τις οποίες είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ο θεράπων ιατρός, αναγράφεται πως η αναγκαιότητα και ο σκοπός της ιατρικής πράξης είναι η «νοσογόνος παχυσαρκία» και ο τρόπος διενέργειας, είναι «τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου λαπαροσκοπικά». Στις πιθανές επιπλοκές, ο ιδιώτης γιατρός γράφει δύο πράγματα: Έμφραγμα και πνευμονική εμβολή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η μόνη που εμφανίζεται να υπογράφει τις δύο σελίδες του σχετικού εγγράφου, να δίνει τη συγκατάθεσή της για την εγχείρηση και να δηλώνει πως έχει λάβει γνώση για τη διαδικασία, τους πιθανούς κινδύνους ή τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν, είναι η ίδια η ασθενής, η οποία στις 18/6/2021 ήταν μόλις 14 ετών!

Η ταυτότητα της ανήλικης

Η υπογραφή, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο σχετικό έγγραφο της ιδιωτικής κλινικής είναι με «μονογραφή» και αμφισβητείται απόλυτα από την οικογένεια της ανήλικης ότι ανήκει στην ίδια. Άλλωστε, ο πατέρας της 14χρονης τονίζει, ότι το μόνο επίσημο έγγραφο που είχε υπογράψει ποτέ η ανήλικη κόρη του, ήταν για την έκδοση της ταυτότητάς της.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην ταυτότητα της 14χρονης που είχε εκδοθεί στις 08/04/2021, μόλις δύο μήνες, δηλαδή, πριν «υπογράψει» το σχετικό έγγραφο του ιδιωτικού κέντρου, είναι γραμμένη ολογράφως, το παιδί υπογράφει απλά με το ονοματεπώνυμό της στο επίσημο έγγραφο και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιεί «μονογραφή».

taytotita-14xronis

Διαταγή εισαγγελέα για γραφολογική πραγματογνωμοσύνη - Τι λέει ο πατέρας στο protothema.gr

Η υπόθεση με την υπογραφή που παρουσιάζεται στο σχετικό έγγραφο του κατηγορούμενου ιδιώτη γιατρού, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, καθώς ο εισαγγελέας έχει ήδη διατάξει τη διενέργεια γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης.

«Στην δική μας περίπτωση δεν πρόκειται για αμέλεια και θεωρώ πως υπήρχε δόλος. Το λέω υπεύθυνα και δεν πρόκειται να πάψω να το φωνάζω. Ο άνθρωπος αυτός ερευνάται για πλαστογραφία, καθώς δεν μπορεί μία ανήλικη να υπογράψει δήλωση συναίνεσης για να χειρουργηθεί», αναφέρει ο πατέρας της 14χρονης. «Εμείς ποτέ δεν κληθήκαμε ως γονείς μίας ανήλικης να υπογράψουμε και να συναινέσουμε σε ένα τέτοιο χαρτί. Γιατί θα έπρεπε να μας ενημερώσει αναλυτικά για τους κινδύνους της επέμβασης. Αν εμένα μου έλεγε ότι «άνθρωπέ μου καλέ, το παιδί μπορεί να πάθει έμφραγμα, ή πνευμονική εμβολή ή σηψαιμία», δεν θα υπέγραφα σε καμία περίπτωση», σημειώνει.

«Αυτός ο άνθρωπος παρουσιάζει ένα έγγραφο με μάρτυρα έναν αναισθησιολόγο, με το οποίο ισχυρίζεται ότι υπέγραψε η ανήλικη μπροστά στην μητέρα της. Από πότε μπορεί να υπογράψει μία ανήλικη; Μάλιστα, η δική μου η κόρη υπέγραφε ολογράφως, έχω και την ταυτότητά της φωτοτυπία. Γι' αυτό έχει οριστεί γραφολόγος για να δούμε αν πλαστογράφησε ή αν παραπλάνησε μία ανήλικη να υπογράψει με μία μουτζούρα», τονίζει.

Ο κ. Καντούνης καταγγέλλει επίσης ότι τον γαστρικό δακτύλιο που χρησιμοποίησε ο γιατρός στην 14χρονη, όπως προκύπτει από τη μετάφραση του φυλλαδίου της γαλλικής εταιρείας στην οποία ανήκει, έχει ως σοβαρή αντένδειξη σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Δηλαδή δεν έχει δόλο όλο αυτό; Θεωρούμε βέβαιο πως θα αποδειχθεί στο δικαστήριο», επισημαίνει.

Τι λέει η δικηγόρος της οικογένειας, Κική Πακιρτζίδου

«Ο θάνατος της Γωγώς «φώτισε» πολλές πλευρές αυτού του χειρουργού, ο οποίος επί σειρά ετών διαπράττει λάθη και στέλνει ανθρώπους στον τάφο. Ευαισθητοποιήθηκε ο κόσμος, μίλησε, και ο εισαγγελέας, επειδή το ιδιωτικό θεραπευτήριο οδήγησε μία ανήλικη κοπέλα στο χειρουργείο, χωρίς να έχουν υπογράψει για συγκατάθεση οι γονείς της, ζήτησε να γίνει γραφολογική πραγματογνωμοσύνη στην υπογραφή που υπάρχει στο έγγραφο του ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Εμείς αρνηθήκαμε ότι ανήκει στους γονείς και ο γιατρός υποστήριξε πως ανήκει στην ανήλικη, κάτι το οποίο, έτσι κι αλλιώς, είναι παράνομο», εξηγεί η κα. Πακιρτζίδου.

«Το κορίτσι ήταν μικρό και για το μόνο πράγμα που υπέγραψε ήτανε για την έκδοση ταυτότητας και αυτό ήτανε γράφοντας το όνομά της. Δεν έβαζε υπογραφές, δεν ήταν ένας ενήλικας άνθρωπος που έβαζε μονογραφές, η οποία υπάρχει στο συγκεκριμένο έγγραφο», συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι «ο εισαγγελέας διερευνά και την τέλεση και άλλων αδικημάτων, ενδεχομένως πλαστογραφίας, χρήσης πλαστού εγγράφου, που δίνει μία μεγαλύτερη απαξία στη συμπεριφορά του γιατρού», σημειώνει η κα. Πακιρτζίδου.

Το οπτικοακουστικό υλικό επέμβασης και τα λεπτά που λείπουν

Η δικηγόρος της οικογένειας τονίζει ότι όλο αυτό το διάστημα ο κατηγορούμενος, όχι μόνον δεν έχει μετανιώσει και δεν έχει ζητήσει ούτε μία συγγνώμη από την οικογένεια της 14χρονης, αλλά αντιθέτως, σε μία προσπάθεια που έκαναν οι γονείς για να πάρουν το cd-dvd με το υλικό της επέμβασης, στην αρχή αρνήθηκε ότι υπάρχει και ύστερα από δέκα ημέρες, δικαστικός επιμελητής παρέδωσε τελικά ένα cd-dvd που, κατά δήλωση του γιατρού, είναι από την ημέρα της επέμβασης, κάτι που αμφισβητείται από την πλευρά της οικογένειας.

Όπως αναφέρει ο κ. Καντούνης, το συγκεκριμένο DVD είναι μοιρασμένο σε πέντε διαφορετικά αρχεία και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι έχει υποστεί επεξεργασία πριν παραδοθεί στην οικογένεια, καθώς από το πρώτο αρχείο φαίνεται ότι απουσιάζουν αρκετά λεπτά και προκύπτει ότι είναι μικρότερο σε μέγεθος από τα υπόλοιπα αρχεία.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Η 14χρονη Γωγώ υπέγραψε για τη μοιραία επέμβαση γαστρικού δακτυλίου, ισχυρίζεται ο γιατρός - Δείτε το έγγραφο που επικαλείται"

Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη (19.05.2022) με βροχές, καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην ανατολική Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες, προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν. Στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων έως 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 08 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 24 και στις νησιωτικές περιοχές από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές νωρίς το πρωί με γρήγορη βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικoί 6 με 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές νωρίς το πρωί. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση"

Θεσσαλονίκη: Απαλλαγή τεσσάρων τραπεζικών υπαλλήλων για υπεξαίρεση από θυρίδα

Απηλλάγησαν λόγω παραγραφής, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, τέσσερις τραπεζικοί υπάλληλοι που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για απώλεια πολύτιμων αντικειμένων από θυρίδα κεντρικού τραπεζικού υποκαταστήματος. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από μήνυση πελάτη της Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, η δικογραφία αφορούσε απώλειες κοσμημάτων και χρυσών λιρών, συνολικής αξίας 29.700 ευρώ, που, κατά τον μηνυτή, εξαφανίστηκαν από την τραπεζική θυρίδα το διάστημα από το 2015 έως το 2018. Όπως ανέφερε στην μήνυσή του, το περιεχόμενο της θυρίδας περιήλθε στην κατοχή του το 2009, οπότε απεβίωσε η μέχρι τότε μισθώτριά της που τον όρισε κληρονόμο της ακίνητης περιουσίας της.

Κατηγορούμενοι στη υπόθεση για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, από κοινού, κατέστησαν ο διευθυντής κι ο υποδιευθυντής του τραπεζικού υποκαταστήματος, όπως επίσης ο προϊστάμενος του τμήματος θυρίδων και η υπεύθυνη του ίδιου τμήματος. Οι ίδιοι είχαν αναλάβει αυτές τις θέσεις αφού αποκαλύφθηκε η φερόμενη υπεξαίρεση των θυρίδων στο ίδιο τραπεζικό υποκατάστημα, για την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη έξι συνάδελφοί τους, πρώην και νυν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στις απολογίες τους οι υπάλληλοι αμφισβήτησαν την απώλεια των πολύτιμων αντικειμένων και κατά συνέπεια την εις βάρος τους αποδιδόμενη κατηγορία. Οι συνήγοροί τους, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι ο μηνυτής επισκέφθηκε αρκετές φορές και σε διάστημα περίπου οκτώ χρόνων την θυρίδα, χωρίς να έχει προβεί προηγουμένως στην νόμιμη απογραφή του περιεχομένου της, πιθανότατα για να αποφύγει τον σχετικό φόρο κληρονομιάς, ενώ άφησαν αιχμές και για τον χρόνο της μήνυσης, με δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες για την κεντρική υπόθεση των θυρίδων.

Να σημειωθεί ότι τρεις από τους παραπάνω υπαλλήλους είχαν βρεθεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο κατηγορούμενοι μετά από ανάλογες καταγγελίες και είχαν αθωωθεί από το Πλημμελειοδικείο.

Η βασική δικογραφία των θυρίδων βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα και αναμένεται η πρότασή του προς το Συμβούλιο. Περιγράφει δε, απώλειες σε τιμαλφή και μετρητά, συνολικής αξίας άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Απαλλαγή τεσσάρων τραπεζικών υπαλλήλων για υπεξαίρεση από θυρίδα"

Η Ρωσία λέει ότι θα ανοικοδομήσει όλες τις «απελευθερωμένες» περιοχές στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση των περιοχών στην Ουκρανία που περιήλθαν στο έλεγχο της και θα επισκευάσει τους δρόμους που συνδέουν αυτές τις περιοχές με την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Μαράτ Χουσούλιν, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Ο Χουσούλιν δήλωσε ότι η Ρωσία «απελευθέρωσε» τις περιοχές αυτές.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη ως προς την δυναμικότητα του, θα προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τη Ρωσία και την Ουκρανία εφόσον η Ουκρανία πληρώνει για την ενέργεια. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία λέει ότι θα ανοικοδομήσει όλες τις «απελευθερωμένες» περιοχές στην Ουκρανία"

Προφυλακιστέος ο πρώην ντράμερ των ΠΥΞ ΛΑΞ για ασελγείς πράξεις κατά 4 κοριτσιών

Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο πρώην ντράμερ των ΠΥΞ ΛΑΞ, για τις κατηγορίες των ασελγών πράξεων σε βάρος 4 ανήλικων κοριτσιών.

Μετά την απολογία του σήμερα, ο 62χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος.

Κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε βάρος 4 κοριτσιών, ηλικίας από 5 έως 13 ετών, την περίοδο 2007-2015 ηλικίας. Συγκεκριμένα για α)γενετήσιες πράξεις με ανήλικους που δεν είχαν συμπληρώσει τα 12 έτη και ανήλικους που τα είχαν συμπληρώσει και β) Κατάχρηση ανηλίκων καθώς πρόκειται για παιδιά που οι γονείς τους, του εμπιστεύονταν να τα προσέχει.

Οι πράξεις αυτές , σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τελέστηκαν σε δύο κάμπινγκ του Νομού Ηλείας όπου παραθέριζε ο 62χρονος και τα ανήλικα.

Το πρωί ο κατηγορούμενος μουσικός δεν εμφανίστηκε στην ανακρίτρια για να απολογηθεί. Μέσω του δικηγόρου του ζήτησε νέα προθεσμία, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Έτσι, λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι εμφανίστηκε στα δικαστήρια και απολογήθηκε.

Ήδη, για την παλαιότερη καταγγελία της αποπλάνησης 6χρονου κοριτσιού, ο ντράμερ έχει πρωτόδικα καταδικαστεί σε 12 χρόνια και ήταν ελεύθερος με αναστολή μέχρι το εφετείο του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακιστέος ο πρώην ντράμερ των ΠΥΞ ΛΑΞ για ασελγείς πράξεις κατά 4 κοριτσιών"

Ανακοινώσεις Πλεύρη: Πού δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα από την 1η Ιουνίου

Αίρεται, από την 1η Ιουνίου, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας την Τετάρτη, εξακολουθεί να υφίσταται σύσταση, αλλά υποχρεωτική είναι η χρήση της σε συγκεκριμένους χώρους.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, με βάση την επιδημιολογική εικόνα και τις συστάσεις των ειδικών, από την 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η χρήση σε όλους τους χώρους, σε αεροπλάνα και στα ΜΜΜ που έχουν αριθμημένες θέσεις.

Η χρήση της παραμένει σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου.

Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα υπάρξει νέα σύσταση της επιτροπής.

Παραμένει η σύσταση για χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους και ειδικά στα άτομα αυξημένου κινδύνου.

Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας έχει αναλυτικά ως εξής:

"Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίζουμε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα υπάρξει νεότερη εισήγηση της επιτροπής σε συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοινώσεις Πλεύρη: Πού δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα από την 1η Ιουνίου"

Δωρεάν μετακινήσεις στην Αθήνα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ο Όμιλος ΟΑΣΑ, ανταποκρινόμενος στον κοινωνικό ρόλο του, ανακοινώνει ότι από σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, οι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής αποκτούν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από την καταβολή κομίστρου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας του Ομίλου.

Το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης έχει χρονική ισχύ 90 ημερών.

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδίδουν προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες μετακίνησης Athenacard από τα εκδοτήρια του Ομίλου ΟΑΣΑ που διαθέτουν ειδική συσκευή έκδοσης προσωποποιημένων καρτών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν μετακινήσεις στην Αθήνα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία"

4.626 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 19+1 ακόμη θάνατοι, 161 διασωληνωμένοι

Σταθεροποίηση κρουσμάτων, μείωση θανάτων και διασωληνωμένων περιλαμβάνει το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο. 

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν την Τετάρτη 4.626 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό και 19+1 ακόμη απώλειες ασθενών με CoViD και 161 διασωληνωμένους. 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 4.626  6.252  
Κρούσματα σε παιδιά 1.171 1.691
Σύνολο κρουσμάτων 3.406.553  3.401.927    
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 494  685  
Νέοι θάνατοι 19+1*   21+2
Σύνολο θανάτων 29.619      29.599      
Διασωληνωμένοι 161   171 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 81  83 
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 4 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  126   105 
Σύνολο τεστ PCR 11.205.491  11.193.138
Σύνολο rapid tests  70.334.671   70.229.832 
Τεστ ημέρας 117.192   156.688    
Θετικότητα τεστ 3,95%  3,99% 

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 2.545 στην Αττική (3.319 χθες).
  • 361 στη Θεσσαλονίκη (505 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 300 από την Ανατολική Αττική (431 χθες).
  • 438 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (555 χθες).
  • 109 από τη Δυτική Αττική (178 χθες).
  • 385 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (505 χθες).
  • 668 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (877 χθες).
  • 303 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (379 χθες).
  • 313 από τον Πειραιά (363 χθες).
  • 29 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (31 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 47 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 4 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 34 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 20 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 32 στην ΠΕ Άρτας.
  • 145 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 51 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 2 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 30 στην ΠΕ Δράμας.
  • 40 στην ΠΕ Έβρου.
  • 91 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 9 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 68 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 42 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 105 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 7 στην ΠΕ Θάσου.
  • 28 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 34  στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 5 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 68 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 47 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 3 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 27 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 12 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 10 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 39 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 25 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 8 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 15 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 56 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 7 στην ΠΕ Κω.
  • 23 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 128 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 37 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 28 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 7 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 7 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 62 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 55 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 16 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 10 στην ΠΕ Νάξου.
  • 15 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 22 στην ΠΕ Πάρου.
  • 8 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 32 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 24 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 26 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 25 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 85 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 7 στην ΠΕ Σάμου.
  • 50 στην ΠΕ Σερρών.
  • 3 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 15 στην ΠΕ Σύρου.
  • 4 στην ΠΕ Τήνου.
  • 25 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 61 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 3 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 10 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 29 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 90 στην ΠΕ Χανίων.
  • 21 στην ΠΕ Χίου.

122 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (224 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "4.626 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 19+1 ακόμη θάνατοι, 161 διασωληνωμένοι"

Κλιματικός νόμος: Τέλος στον λιγνίτη το 2028 – Ραγδαίες αλλαγές για τα αυτοκίνητα – Τέλος οι καυστήρες πετρελαίου

Ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ενημερωτικό σημείωμα με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι βασικές ρυθμίσεις κωδικοποιούνται ως εξής:

Απολιγνιτοποίηση

– Προβλέπεται η διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 με ρήτρα επανεξέτασης το 2023, με προϋπόθεση τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού.

Ηλεκτροκίνηση

– Από το 2024 το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται, θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης με ρύπους έως 50γρ CO2/χλμ.

– Από το 2026 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα.

– Από το 2026 θα πρέπει το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι ηλεκτροκίνητα.

– Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα υπάρξει εκ νέου εξέταση των μέτρων, προκειμένου να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με την επαρκή διαθεσιμότητα των σταθμών φόρτισης.

– Απλοποιείται η διαδικασία εγκατάστασης φορτιστών.

– Από το 2030, απαγορεύεται η ταξινόμηση νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης υπό την αίρεση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η χώρα μας θα υιοθετήσει την ημερομηνία που θα τεθεί από τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το μέτρο να ισχύσει το 2035.

Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια

– Από το 2025 απαγορεύεται η πώληση και η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.

– Από το 2030 γίνεται υποχρεωτική η χρήση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο θα είναι αναμεμειγμένο με βιοκαύσιμα σε ποσοστό 30%.

– Ειδικά κτίρια (βιομηχανίες, αποθήκες, εμπορικά κτίρια κ.α.):

Στα κτίρια με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ., για τα οποία υποβάλλονται από την 1ηΙανουαρίου 2023 οικοδομικές άδειες ανέγερσης νέων κτιρίων ή προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια, εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων και των ναών, καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της κάλυψης.

Προβλέπεται η δυνατότητα εξαιρέσεων σε μεμονωμένα κτίρια για λόγους μορφολογικούς ή αισθητικούς ή σε περιοχές με θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας (παραδοσιακοί οικισμοί και διατηρητέα κτίρια).

Επιχειρήσεις

– Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για όλα τα έργα και δραστηριότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ποσοτική καταγραφή μειώσεων/αυξήσεων εκπομπών CO2, που θα προκύψουν από τη λειτουργία του έργου/δραστηριότητας και οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων της απανθρακοποίησης.

Οι εγκαταστάσεις που κατατάσσονται:

– στα συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών (ΧΥΤΑ, βιολογικοί καθαρισμοί, ΚΔΑΥ κλπ),

– στις τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης κτιριακού τομέα αθλητισμού και αναψυχής,

– στις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υδατοκαλλιέργειες,

– στις βιομηχανικές δραστηριότητες και συναφείς εγκαταστάσεις.

Θα πρέπει να έχουν μειώσει κατ’ ελάχιστο τις εκπομπές CO2 30%, έως το 2030 σε σχέση με το 2019. Εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ). Σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου, επιβάλλεται πρόστιμο που δεν υπερβαίνει το 0,5% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

– Δίνεται η δυνατότητα αθροιστικής αξιολόγησης ομοειδών εγκαταστάσεων, αντιστάθμισης των εκπομπών με φυτεύσεις/δασώσεις, πράσινα πιστοποιητικά κλπ.

– Έως το 2026 θα πρέπει να έχουν τροποποιήσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών (ΑΕΠΟ) τους και από το 2026 και κάθε χρόνο να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με τις εκπομπές του προηγούμενου έτους η οποία θα επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα.

– Σε περίπτωση μη υποβολής προβλέπεται πρόστιμο 100Euro ανά ημέρα καθυστέρησης, το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,1% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

– Από το 2023 επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το προηγούμενο έτος η οποία θα επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα. Η υποβολή της έκθεσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 31/10 κάθε έτους.

Το μέτρο αφορά στις εξής επιχειρήσεις (εξαιρούνται οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις):

– Επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο

– Πιστωτικά ιδρύματα

– Ασφαλιστικές επιχειρήσεις

– Επιχειρήσεις επενδύσεων

– Επιχειρήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

– Εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης

– Εταιρείες ταχυμεταφορών

– Επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

– Αλυσίδες λιανεμπορίου που απασχολούν πάνω από 500 εργαζομένους

– Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας

– Αστικές εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ κλπ)

Στην ετήσια έκθεση συμπεριλαμβάνονται εθελοντικοί στόχοι και δράσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

– Σε περίπτωση μη υποβολής προβλέπεται πρόστιμο 50Euro ανά ημέρα καθυστέρησης, το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,01% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

– Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοιες εγκαταστάσεις θα πρέπει να συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις, έτσι ώστε να γίνεται παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων (η μη εφαρμογή επισύρει πρόστιμο το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,05% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας).

Νησιά

– Θεσπίζεται Στρατηγικό Πλαίσιο για την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ Gr – Eco Islands για την ολοκληρωμένη μετάβαση των ελληνικών νησιών προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η επιλεξιμότητα των νησιών καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα κριτήρια:

– Τον μόνιμο πληθυσμό.

– Την προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα.

– Τις ενεργειακές τους ανάγκες.

– Την τουριστική κίνηση.

– Την προσβασιμότητά τους στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών.

– Τους αξιοποιήσιμους φυσικούς πόρους.

– Τα οικονομικά και κοινωνικά τους χαρακτηριστικά.

Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σχέση με το 2019.

– Από το 2030 απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Δήμοι

– Έως την 31η Μαρτίου 2023, κάθε Δήμος υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα, το οποίο επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα και καταρτίζει Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ). Ο σκοπός είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτίρια που χρησιμοποιεί, το δημοτικό φωτισμό, τα οχήματά του, τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις, τις δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Το ΔηΣΜΕ επικαιροποιείται ετησίως.

– Τίθεται στόχος μείωσης εκπομπών 10% για το 2025 και 30% για το έτος 2030, σε σχέση με το 2019.

– Η εκπόνηση του ΔηΣΜΕ και οι επικαιροποιήσεις του, από την 1η Ιανουαρίου 2024 αποτελούν προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση προτάσεων των Δήμων για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Μέτρα προσαρμογής στην κλιματική κρίση

Από το 2025, για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση κινδύνου (προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου), μετά από σχέδια που θα ετοιμάσουν οι Περιφέρειες. Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται:

– Σε ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας, όπως αποτυπώνονται στους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας.

– Σε ζώνες που είναι κοντά σε δασικές περιοχές, που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιματικός νόμος: Τέλος στον λιγνίτη το 2028 – Ραγδαίες αλλαγές για τα αυτοκίνητα – Τέλος οι καυστήρες πετρελαίου"

Θεσσαλονίκη: Αντιδήμαρχος, λογιστής και εφοριακός συνελήφθησαν για «φακελάκι»

Ένα αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, ένας λογιστής και ένας εφοριακός συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι ζήτησαν χρήματα από επιχειρηματία για να διευθετήσουν υπόθεσή του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει τo GrTimes.gr, ο αντιδήμαρχος ως ιδιώτης λογιστής φέρεται μαζί με έναν συνάδελφό του και μια εφοριακό σε ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης να εισέπραξαν «φακελάκι» εκατοντάδων ευρώ.

Ο φαρμακοποιός απευθύνθηκε στους «αδιάφθορους» και ακολούθησε η σύλληψη των τριών προσώπων.

Ο αντιδήμαρχος – λογιστής, κατά πληροφορίες, υποστηρίζει ότι τα προσημειωμένα που εισπράχθηκαν από τον βοηθό του, ήταν η αμοιβή του και αρνείται την κατηγορία.

Οι τρεις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε Ειδικό Ανακριτή και μέχρι να απολογηθούν θα παραμείνουν υπό κράτηση.
Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε δεκτή την παραίτηση του αντιδημάρχου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Αβαρλή.

«Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκη κάνει αποδεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής με αφορμή δικαστική εμπλοκή για ιδιωτική του υπόθεση», αναφέρεται σχετικά.

Όπως έγινε γνωστό, εκτός από την υπόθεση αυτή, οι διωκτικές Αρχές ερευνούν την εμπλοκή των τριών συλληφθέντων σε τυχόν άλλες υποθέσεις δωροληψίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αντιδήμαρχος, λογιστής και εφοριακός συνελήφθησαν για «φακελάκι»"

Σουηδία-Φινλανδία στο ΝΑΤΟ - Ερντογάν: Δεν μπορούμε να κάνουμε ξανά το λάθος που κάναμε με την Ελλάδα

Την ευκαιρία να «επιτεθεί» ξανά στο ΝΑΤΟ, με αφορμή το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, βρήκε σήμερα ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο, κάνοντας αναφορά και στην Ελλάδα.

«Το ΝΑΤΟ καταβάλλει διάφορες προσπάθειες για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του. Οι διαρκείς κινήσεις των πόρων της Συμμαχίας στην περιοχή μετά την έναρξη του πολέμπυ στην Ουκρανία, μας δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα, καθώς δεν έχουμε συναντήσει ποτέ - ως μέλη του ΝΑΤΟ - αυτή την εικόνα όσα χρόνια πολεμάμε την τρομοκρατία. Περιμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας. Έχουμε ευαισθησία να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από την τρομοκρατία. Κανένας από τους συμμάχους μας δεν έδειξε σεβασμό σε αυτή την ευαισθησία, όπως περιμέναμε» είπε αρχικά ο Ερντογάν.

«Όσο οι πρόσφυγες δεν στρέφονταν προς τις δυτικές χώρες, δεν είδαμε τους συμμάχους να συμμερίζονται τα προβλήματά μας. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι οι σύμμαχοί μας δεν συμμερίζονται αυτή την ευαισθησία, παρόλο που δείχνουν απεριόριστη ανοχή σε κάποιες χώρες που ενεργούν παράνομα εντός των πλαισιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λέμε αδιαμαρτύρητα ναι σε κάθε πρόταση που μας υποβάλλουν. Το να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να μας ζητούν υποστήριξη για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι τουλάχιστον ανακόλουθο. Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες από τη Σουηδία, είπαν ότι δεν θα μας τους δώσουν. Εσείς δεν θα δώσετε τους τρομοκράτες, αλλά θα μας ζητήσετε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε "ναι" και να κάνουμε αυτόν τον οργανισμό ασφαλείας να στερηθεί την ασφάλεια. Αυτό το λάθος έγινε μια φορά με την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν φύγει από το ΝΑΤΟ, Δυστυχώς, είπαμε "ναι" στο να μπουν ξανά αργότερα. Ένας μουσουλμάνος δεν επιτρέπεται να πέσει ξανά στην παγίδα. Ήθελαν να έρθουν τη Δευτέρα για να συζητήσουμε. Μην κουράζεστε για το τίποτα, δεν υπάρχει λόγος. (Οι τρομοκράτες) περπατούν ακόμα στη Σουηδία. Δεν θέλουμε τα εδάφη κανενός. Ο μόνος μας στόχος είναι να αποκόψουμε από τη ρίζα ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας μας» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία-Φινλανδία στο ΝΑΤΟ - Ερντογάν: Δεν μπορούμε να κάνουμε ξανά το λάθος που κάναμε με την Ελλάδα"

Κομισιόν: Συμφωνία για κοινή αγορά από τους 27 αερίου, LNG και υδρογόνου – 300 δισ. για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα αγοράζουν μαζί φυσικό αέριο, LNG και υδρογόνο!

Οι προτάσεις της Κομισιόν αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Παρουσιάζοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο γρήγορος και φθηνός τρόπος αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και σημείωσε ότι ο πόλεμος του Πούτιν αναστατώνει την παγκόσμια αγορά ενέργειας. 

«Ως εκ τούτου, θα αυξήσουμε τον στόχο ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ για το 2030 από 9% σε 13%. Και αυξάνουμε τον στόχο του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΕΕ από 40% σε 45%» υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, μίλησε για πρόταση της επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς υποδομές, αλλά και πρόταση υποχρέωσης ηλιακής στέγης για εμπορικά και δημόσια κτίρια έως το 2025 και για νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029.

«Γνωρίζουμε ότι όταν η Ευρώπη ενεργεί από κοινού έχει μεγαλύτερη επιρροή. Οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου. Ως μέρος του σχεδίου μας REPowerEU, προτείνουμε μια επιχειρησιακή πορεία προς τα εμπρός, με κοινό μηχανισμό προμηθειών και κοινή προσέγγιση στις προμηθεύτριες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εισαγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε χωρίς ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών μας» υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνοντας ότι αυτά, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

«Κινητοποιούμε κοντά στα 300 δισ. ευρώ. Περίπου 72 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια» ανέφερε.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στην άμυνα της ΕΕ. «Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην άμυνα. Τα κράτη μέλη ανακοίνωσαν επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια» σημείωσε.

«Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα χρήματα δαπανώνται με συντονισμένο τρόπο» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη έχει αναγνωριστεί τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ».

«Ζητάμε κοινή προμήθεια γιατί είναι καλύτερα επιχειρησιακά για τους ένοπλες δυνάμεις, οικονομικά και βιομηχανικά» προσέθεσε.

Tέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για δημιουργία Task Force με τα κράτη μέλη για τον συντονισμό της άμεσης αναπλήρωσης και ανάγκες προμηθειών στον συγκεκριμένο τομέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Συμφωνία για κοινή αγορά από τους 27 αερίου, LNG και υδρογόνου – 300 δισ. για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία"

Σήφης Βαλυράκης: Κλήθηκαν για κατάθεση οι δυο ψαράδες που είναι βασικοί ύποπτοι για τον θάνατό του

Τους δυο αλιείς που εμπλέονται στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, καλεί την ερχόμενη Τρίτη 24 Μαΐου, για κατάθεση ο ανακριτής Χαλκίδας.

Οι δυο άνδρες, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονιας από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του Σηφη Βαλυράκη την 24η Ιανουαρίου 2021, έχουν λάβει κλήση και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μεταβουν στον ανακριτή της Χαλκίδας για να δώσουν τις δικες τους εξηγήσεις.

Την ίδια ωρα, η οικογένεια του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, πήρε χθες τη δικογραφία και παρακολουθεί τις εξελίξεις δηλώνοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σήφης Βαλυράκης: Κλήθηκαν για κατάθεση οι δυο ψαράδες που είναι βασικοί ύποπτοι για τον θάνατό του"

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η διαδικασία επικύρωσης, που θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια όλων των μελών της Συμμαχίας, ενδέχεται να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.

«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την Πέμπτη (19/5) η Σουηδή πρωθυπουργός και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο αναμένεται να συναντηθούν με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ώστε να συζητήσουν για την απόφαση που έλαβαν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Χθες, το κοινοβούλιο της Φινλανδίας υπέγραψε την αίτηση ένταξης για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι πρέπει να εγκαταλείψει το καθεστώς ουδετερότητας, ύστερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ"

Άγρια συμπλοκή με μαθητές από το σχολείο του 14χρονου Μάκη στο Άλσος Βεΐκου - Πέντε συλλήψεις

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τη συγκλονιστική υπόθεση της αυτοκτονίας του 14χρονου Μάκη, ένα νεο συμβάν ήρθε για να δείξει οτι κάτι περίεργο συμβαίνει στο συγκεκριμένο γυμνάσιο του κέντρου της Αθήνας.

Ειδικότερα, μια ομάδα μαθητών, απο το σχολείο του Μάκη, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στο Άλσος Βεΐκου, επιτέθηκε φραστικά σε μαθητές απο γυμνάσιο του Παγκρατίου και στη συνέχεια τα χτύπησε.

Μάλιστα ένας μαθητής απο το γυμνάσιο των Σεπολίων έβγαλε μαχαίρι και εκείνη την ώρα επενέβησαν οι καθηγητές, ενώ στη συνέχεια κλήθηκαν στο σημείο αστυνομικοί της ομάδας  ΔΙΑΣ.

Από το περιστατικό τραυματίστηκαν  ελαφρά δυο παιδιά και συνελήφθησαν πέντε.

Τα παιδιά που τραυματίστηκαν είναι από το σχολείο του Παγκρατίου, ενώ και οι πέντε συλληφθέντες είναι από το σχολείο του 14χρονου Μάκη.

Το αιματηρό σκηνικό σημειωθηκε χθες στις 11 το πρωί και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο συγκεκριμένο σχολειο των Αθηνών όπου μαθητές 13 και 14 ετών κυκλοφορουν σαν μαχαιροβγάλτες, «πλακώνονται» με άλλους μαθητές και κάνουν άγριο bullying σε παιδιά δημιουργώντας μια εκρηκτική και το κυριότερο άκρως επικίνδυνη κατάσταση. 

Οι πέντε συλληφθήντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο είναι αντιμέτωποι με τις εξής κατηγορίες: σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, απειλή, απόπειρα κλοπής επειδή προσπάθησαν να κλέψουν τα κινητά των άλλων παιδιών και παραβίαση του νόμου πέρι όπλων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγρια συμπλοκή με μαθητές από το σχολείο του 14χρονου Μάκη στο Άλσος Βεΐκου - Πέντε συλλήψεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news