facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στους δήμους

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου η Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. «για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας«.

Όπως αναφέρεται, στην ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θα πραγματοποιήσει την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, στο πλαίσιο της κοινής απόφασης με άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου και με την στήριξη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για αγωνιστική δράση ενάντια στις μεθοδεύσεις για περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Με πρόσχημα την «εναρμόνιση» του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- ΑΝ.ΕΛ. έχει δεσμευτεί στους δανειστές για την περικοπή του επιδόματος.

Μάλιστα, στις αρχές του 2019 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο αναμένεται η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καταργηθούν όλες οι προηγούμενες
σχετικές διατάξεις του καθεστώτος χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε η συγκυβέρνηση συγκρότησε Επιτροπή επανεξέτασης των δικαιούχων, αλλά και του τρόπου καταβολής του Επιδόματος, η οποία κατέληξε σε πόρισμα που παρά το αίτημα που διατυπώθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δεν γνωστοποιείται στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Η απάντηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία: Κάτω τα χέρια από τα Β.Α.Ε. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Πόσο μάλλον, όταν οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, παρατηρείται έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών μέσων όσον αφορά στην Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, δεν παρέχονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Όχι μόνο δεν μπορούμε να δεχθούμε περικοπές στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, αντιθέτως διεκδικούμε ένταξη περισσότερων κατηγοριών εργαζομένων στα Β.Α.Ε. Η σύγκρουση λοιπόν με τις μνημονιακές πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για
τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλους τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ημέρα της 24ωρης Απεργίας, να συμμετάσχουν στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που έχει προγραμματισθεί για τις 12.00 το μεσημέρι, έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37-Αθήνα) και να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους των άλλων Ομοσπονδιών του Δημοσίου κατά της συνέχισης της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, κατά της περικοπής του Επιδόματος και Ανθυγιεινής Εργασίας, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων που αδίκως έχουν εξαιρεθεί.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική 24ωρη απεργία στους δήμους"

Οι Έλληνες Anonymous «έριξαν» κανάλι της Τουρκίας

Κυβερνοεπίθεση κατά του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου «Yirmidört Tv – 24 TV Canlı izle» εξαπέλυσαν οι Έλληνες Anonymous και κατάφεραν να σταματήσουν τη λειτουργία του καναλιού για αρκετές ώρες.

Σε μήνυμά τους στη σελίδα τους στο Facebook αναφέρουν:

«Τουρκία, πρέπει να σέβεσαι την Ελλάδα για πάρα πολλούς λόγους. Τελευταία είσαι πολύ προκλητική και έτσι όπως το πας θα ξανά έχουμε θύματα στο Αιγαίο. Εμείς θα σε χτυπάμε εκεί που πόνας!!!
Την προηγούμενη φορά το κανάλι σας ήταν κάτω κάποιες ώρες. Αυτή την φορά θα δούμε για πόσο θα είναι!!!

#AnonymousGreece»



Σε νεότερη ανάρτησή τους, σημειώνουν: «Τούρκοι, θα κάνει μπαμ ο σερβερ!!! Απομακρυνθείτε».





aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Έλληνες Anonymous «έριξαν» κανάλι της Τουρκίας"

Mόσχα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο για την συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει βέτο στη συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άφησε την Τρίτη η Μόσχα δια του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε παρέμβασή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις έντονες και πάγιες αντιρρήσεις της Μόσχας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζει άκυρο το δημοψήφισμα της Κυριακής λόγω της χαμηλής προσέλευσης, και προειδοποιεί ότι ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ «η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος».

«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της πΓΔΜ δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας Πρεσπών, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκαν αμέσως από τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στην Ουάσινγκτον. Η επιθυμία να διασφαλιστεί και να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη βούληση του λαού της ‘’Μακεδονίας’’ είναι εμφανής» τονίζει η Ρωσία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Mόσχα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο για την συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ"

Εκατοντάδες τουρίστες ξέμειναν στα Χανιά λόγω πτώχευσης αεροπορικής εταιρείας

Με αεροσκάφη άλλων εταιρειών θα προωθηθούν σταδιακά στους προορισμούς τους οι επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας Primera Air που παρέμειναν στα Χανιά καθώς η εταιρεία με την οποία είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στην Κρήτη ανέστειλε από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας τις πτήσεις της καταθέτοντας αίτηση πτώχευσης.

Επιβάτες της εταιρείας που παρέμειναν χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης μέχρι και να βρεθούν διαθέσιμες πτήσεις ώστε να αναχωρήσουν από την Κρήτη.

Ο αριθμός των επιβατών που αποκλείστηκαν στην Κρήτη υπολογίζεται στους 500.

Η εταιρεία Primera Air, πραγματοποιούσε πτήσεις τσάρτερ δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, προς και από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκατοντάδες τουρίστες ξέμειναν στα Χανιά λόγω πτώχευσης αεροπορικής εταιρείας"

Ευ. Τσακαλώτος: Είμαι αισιόδοξος για τη μη περικοπή των συντάξεων

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν δύο σενάρια, αλλά το ένα αφορά την περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα «και το έχουμε σαν μέτρο σύγκρισης».

«Δεν υπάρχουν δύο σενάρια, δεν έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης», επεσήμανε ο υπουργός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους εταίρους για τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας πως το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως ψήφισε το μέτρο γιατό από το 2017 επέμενε για αυτό το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως «το Ταμείο μας εκβίασε και τελικά δεν μπήκε στο πρόγραμμα.

«Μπορούμε να καταφέρουμε να μην μειωθούν οι συντάξεις και να προωθήσουμε μέρος των αντιμέτρων μέχρι το 2023», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. «Δεν μπορούν από τη στιγμή που έχουμε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα να μας πουν όχι, δεν είναι λογική η μη περικοπή των συντάξεων».

Από την άλλη, πρόσθεσε, «το ΔΝΤ δεν μπορεί να πει μπράβο καλά κάνατε, αλλά βέβαια έχει γίνει μία σύγκληση».

«Γιατί να βιαστούμε για εκλογές;»

Ερωτηθείς για το θέμα των εκλογών ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «έχουμε δείξει ότι έχουμε μεγάλη υπομονή. Έχουμε αντοχές, γιατί να βιαστούμε για εκλογές. Άλλοι καίγονται. Ο χρόνος είναι με το μέρος μας».

«Έχω μεγάλο σεβασμό στους ΑΝΕΛ»

Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «θέλω με τους συμμάχους μας στην κυβέρνηση να έχουμε μία καθαρή σχέση, γιατί θεωρώ ότι έχουμε περάσει πάρα πολλά μαζί».

«Έχω μεγάλο σεβασμό στους ΑΝΕΛ, αλλά εάν δεν αντέξουν το θέμα του Μακεδονικού θα λάβουν εκείνοι τις αποφάσεις τους», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευ. Τσακαλώτος: Είμαι αισιόδοξος για τη μη περικοπή των συντάξεων"

Κονδύλι 1,45 εκατ. ευρώ για τους πλημμυρισμένους δήμους στην Κορινθία

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, συνολικού ύψους 1.450.000 ευρώ, στους δήμους του νομού Κορινθίας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου, ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης σε βασικές υποδομές.

Με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατόπιν σχετικών αιτημάτων των δήμων, ενισχύονται συγκεκριμένα οι δήμοι Βέλου-Βόχας με 650.000 ευρώ και Σικυωνίων με 800.000 ευρώ.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κονδύλι 1,45 εκατ. ευρώ για τους πλημμυρισμένους δήμους στην Κορινθία"

Καύσιμα: Καινούργια σήμανση σε αντλίες και αυτοκίνητα

Από τις 12 Οκτωβρίου αναμένεται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για αλλαγή της σήμανσης στα καύσιμα. Μέσω αυτής της κατηγοριοποίησης θα επιτευχθεί η σωστή διάκριση των καυσίμων με την οποία και θα πρέπει να συμμορφωθούν τόσο τα πρατήρια όσο και τα όχηματα.

Αυτή η σήμανση θα βρίσκεται:

• Στα καινούργια αυτοκίνητα, στην περιοχή της τάπας πλήρωσης καυσίμου
• Στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου. Στην περίπτωση νεότερων αυτοκινήτων, μπορεί να εμφανίζεται στις οδηγίες χρήσης του αυτοκινήτου μέσω της κεντρικής οθόνης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
• Στην αντλία καυσίμου όλων των πρατηρίων καυσίμων και στο ακροφύσιο της αντλίας.
• Στα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων.

Ποια αυτοκίνητα επηρεάζονται από αυτήν την αλλαγή:

• Μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τρίκυκλα και τετράκυκλα
• Επιβατικά αυτοκίνητα
• Ελαφρά φορτηγά
• Μεσαία και βαρέα φορτηγά
• Λεωφορεία
Αυτό που αλλάζει είναι το επίσημο όνομα των καυσίμων, αυτό που εμφανίζεται σε μια ετικέτα κολλημένη στην αντλία. Για τις βενζίνες, λογικά, το όνομα αποτελείται από ένα «E» με αριθμό που αντιστοιχεί στο μέγιστο ποσοστό αιθανόλης. Έτσι, η κλασική αμόλυβδη με αριθμό οκτανίου 95 και 98 θα  ονομάζεται Ε5, η αμόλυβδη 95 Ε10 θα είναι η Ε10 και η βενζίνη σούπερ Ε85, με το χαρακτηριστικό σήμα να εμφανίζεται σε ένα κύκλο.
Αντίθετα, για το ντίζελ θα υπάρχει το γράμμα «Β». Το κλασικό ντίζελ θα ονομάζεται B7, το πιο οικολογικό με 10% αιθανόλη θα ονομάζεται Β10 -άγνωστο στην Ελλάδα, ενώ XTL θα σημαίνεται το συνθετικό πετρέλαιο. Η σήμανση θα εμφανίζεται μέσα σε ένα τετράγωνο.
Στα άλλα καύσιμα, η σήμανση θα εμφανίζεται μέσα σε ένα ρόμβο: LPG για το υγραέριο, CNG για το πεπιεσμένο φυσικό αέριο, LNG για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και H2 για το υδρογόνο.
Ο στόχος είναι να υπάρξει μια ενιαία σήμανση στην Ευρώπη, η οποία θα διευκολύνει όσους περνούν τα εθνικά σύνορα. Και η ίδια σήμανση, ακόμα καλύτερα, θα πρέπει επίσης να εμφανίζεται στην τάπα του ρεζερβουάρ. Κάτι ιδιαίτερα βολικό τόσο για τον πρατηριούχο όσο και για τον οδηγό.
Η γενίκευση αυτής της σήμανσης πρέπει να γίνει πριν από τις 12 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2014/94.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καύσιμα: Καινούργια σήμανση σε αντλίες και αυτοκίνητα"

Κινητή τηλεφωνία: Διακοπή συμβολαίου αορίστου χρόνου χωρίς πρόστιμο και άλλες αλλαγές

Μεγαλύτερη ελευθερία για τους χρήστες προσφέρει ο νέος κανονισμός για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων διακοπή συμβολαίου χωρίς καταβολή τέλους, δωρεάν κλήσεις στα κέντρα εξυπηρέτησης βλαβών και αυτόματη ενημέρωση για υπέρβαση ορίου κατανάλωσης.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία έθεσε σε ισχύ τον νέο κανονισμό την Δευτέρα, οι σημαντικότερες υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους παρόχους είναι:
Μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τους συμβατικούς όρους: Στην πρώτη σελίδα της σύμβασης πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια, η ημερομηνία υπογραφής, η τελική τιμή χρέωσης του παγίου και οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται σε αυτό, το ύψος τυχόν επιδότησης και η απόσβεσή της, καθώς και τυχόν τέλος για διακοπή/καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου. Επίσης, πρέπει να παρέχονται στον συνδρομητή δυνατότητες, όπως η άμεση ενεργοποίηση της σύνδεσης, ο καθορισμός ανώτατου ορίου χρέωσης για την ενεργοποίηση φραγής εξερχομένων, η εξαίρεση του αριθμού από τηλεφωνικούς καταλόγους.
Μεγαλύτερη προθεσμία για καταγγελία σύμβασης: Αυξάνεται η προθεσμία για την καταγγελία σύμβασης ορισμένου/αορίστου χρόνου αζημίως, σε περίπτωση μονομερούς τροποποίησης των συμβατικών όρων ή των τιμολογίων από τον πάροχο.
Ενημέρωση για υπέρβαση ορίου κατανάλωσης προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας: Ο συνδρομητής κινητής τηλεφωνίας ενημερώνεται υποχρεωτικά, όταν υπερβαίνει το 80% των λεπτών ομιλίας/SMS/MB του προγράμματός ή πακέτου προπληρωμένων υπηρεσιών. Ειδικά, για τα MB ενημερώνεται επίσης, υποχρεωτικά, και όταν καταναλώσει το 100% του όγκου.
Αυτόματη πίστωση λογαριασμού για βλάβες: Εφόσον η βλάβη υπερβαίνει τις δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα δήλωσής της, πρέπει να πιστώνεται αυτόματα και εντός τετραμήνου στον λογαριασμό του συνδρομητή, το τμήμα του παγίου που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο διακοπής των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Δωρεάν γραμμή εξυπηρέτησης βλαβών από οποιοδήποτε δίκτυο: Σε περίπτωση βλάβης, ο συνδρομητής μπορεί να καλεί, χωρίς χρέωση, από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας τη γραμμή εξυπηρέτησης βλαβών που διαθέτει ο πάροχος.
Μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο υποβολής καταγγελίας σύμβασης: Ο συνδρομητής  μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, είτε στα καταστήματα του παρόχου, είτε με αποστολή επιστολής/τηλεομοιοτυπίας ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η παροχή υπηρεσιών πρέπει να διακόπτεται εντός δύο εργάσιμων ημερών για την κινητή τηλεφωνία και οχτώ για τη σταθερή (εκτός εάν ο καταναλωτής έχει ζητήσει συγκεκριμένη ημερομηνία).
Απαγόρευση επιβολής τέλους διακοπής/ανανέωσης σύμβασης: Ο πάροχος δεν επιτρέπεται να επιβάλει τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής/καταγγελίας είτε σύμβασης αορίστου χρόνου είτε  σύνδεσης καρτοκινητής τηλεφωνίας. Επίσης, απαγορεύεται να επιβάλει τέλος ανανέωσης για νέα σύμβασης ορισμένου χρόνου σε υφιστάμενο συνδρομητή με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Το επόμενο και τελικό στάδιο ρυθμίσεων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητή τηλεφωνία: Διακοπή συμβολαίου αορίστου χρόνου χωρίς πρόστιμο και άλλες αλλαγές"

Η Ελλάδα γηράσκει και νοσεί

Στις πρώτες θέσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 17,2% κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τις καταγραφές της EuroStat. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού.

click here
Αυτό το 21,3% καταναλώνει δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, συντονιστής διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας» κ. Ιωάννης Καραϊτιανός με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων ενώ, συμπληρώνει ότι κάθε 5 χρόνια προστίθενται στην προχωρημένη ηλικία πάνω από 100.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραϊτιανό, συνέπεια της βαθμιαίας γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ποσοστών των νόσων φθοράς όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, η οστεοπόρωση και βέβαια η μεγάλη μάστιγα του καρκίνου. Όπως λέει, από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς.

Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και ειδικότερα το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά. Το 70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους. Ενώ, το 25% των υπερηλίκων παίρνουν χρονίως περισσότερα από 5 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Βασικές ασθένειες στην 3η ηλικία

Εκτός από τον καρκίνο ο οποίος αποτελεί την 1η αιτία θανάτου για τα άτομα της 3ης ηλικίας, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης αφορά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα πάσχουν 200.000 ασθενείς ενώ, ο αντίστοιχος αριθμός για την Ευρώπη ανέρχεται σε 10.000.000 ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 47.000.000 ασθενείς. Αν και φαίνεται να υπάρχει μία προοδευτική ελάττωση του αριθμού των πασχόντων στις αναπτυγμένες χώρες την τελευταία 20ετία, υπολογίζεται ότι το 2020 θα πάσχουν από άνοια 60 εκατομμύρια ασθενείς και κάθε 20 χρόνια ο αριθμός τους θα διπλασιάζεται. Η κολπική μαρμαρυγή (μια συνήθης μορφή καρδιακής αρρυθμίας όπου ο ρυθμός συστολής της καρδιάς είναι ταχύς, ανώμαλος και αποδιοργανωμένος) παρατηρείται σε ποσοστό 5% στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σε 10% στους υπερήλικες άνω των 80 ετών και αποτελεί το κύριο αίτιο θρομβοεμβολικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Στην Ελλάδα καταγράφονται πάνω από 30.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο και με θνητότητα γύρω στο 30% τον πρώτο χρόνο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μάστιγα για τους επιστήμονες καθώς, αυξάνεται ταχύτατα στην Ευρώπη και στη χώρα μας και υπολογίζεται ότι αφορά ένα 6-9% του πληθυσμού. Αποτελεί μαζί με την παχυσαρκία και την αρτηριακή υπέρταση βασικό παράγοντα θνησιμότητας. Οι οφειλόμενοι στο σακχαρώδη διαβήτη θάνατοι παγκοσμίως αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ετησίως και 1 στους 20 θανάτους αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του. Η οστεοπόρωση πλήττει το 30% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτή 200 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Οφείλεται στην κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, τη μη επαρκή έκθεση στον ήλιο και την κληρονομικότητα, ενώ μελέτες στην Ελλάδα έδειξαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, που είναι απαραίτητη μαζί με το ασβέστιο για την υγεία των οστών, στο 60% των ενηλίκων ανδρών και στο 70% των γυναικών.

Ένα οστεοπορωτικό κάταγμα συμβαίνει παγκοσμίως κάθε 3 δευτερόλεπτα (30% των οστεοπορωτικών ανδρών και γυναικών θα εμφανίσει ένα κάταγμα). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταγματίες αυτοί έχουν πιθανότητα 85% να πάθουν και δεύτερο κάταγμα. Σοβαρότερες είναι οι επιπτώσεις από το κάταγμα του ισχίου καθώς σύμφωνα με το γιατρό, ένα χρόνο μετά από κάταγμα του ισχίου η πιθανότητα θανάτου εξαιτίας του κατάγματος είναι 20%-25%, ανάλογα με το ιατρονοσηλευτικό επίπεδο, η δε πλήρης αποκατάσταση μετά από κάταγμα ισχίου δεν υπερβαίνει το 50%. Στην Ελλάδα το 2010 συνέβησαν περίπου 86.000 οστεοπορωτικά κατάγματα (εκ των οποίων τα 15.000 του ισχίου) και τα οποία κόστισαν 680 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ετήσιο κόστος των καταγμάτων είναι 37 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% μέχρι το 2025.

Δυστυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των οστεοπορωτικών ατόμων υποθεραπεύονται ή δεν λαμβάνουν καθόλου φαρμακευτική αγωγή, κυρίως λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά και της έλλειψης ορθής εκτίμησης της σοβαρότητας της πάθησης από τους πάσχοντες και το ιατρικό προσωπικό παγκοσμίως. Ακόμα και μετά το πρώτο οστεοπορωτικό κάταγμα, μόνο το 20% των ασθενών άνω των 50 ετών διεθνώς, αναγνωρίζονται ως ασθενείς με οστεοπόρωση και λαμβάνουν αγωγή πρόληψης νέου κατάγματος.

Η υπογεννητικότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την Ελλάδα

Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,26, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,49, όπως αναφέρει ο κ. Καραϊτιανός. Για να διατηρηθεί λοιπόν, σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1. Όμως τα στοιχεία της EuroStat δείχνουν ότι η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην Ε.Ε., μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰). Αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, είναι η μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάτωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα.

"Γιορτάζοντας τους Παλαιότερους Πρωταθλητές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Παγκόσμια Ημέρα για τους Ηλικιωμένους επισημαίνει την σημασία αυτή της Διακήρυξης και δεσμεύεται ως προς την προώθηση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από τους ηλικιωμένους.

Ο θεματικός άξονας για το 2018 είναι "Γιορτάζοντας τους Παλαιότερους Πρωταθλητές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", ενώ οι ευρύτεροι στόχοι για το 2018 είναι: Η προώθηση των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Διακήρυξη και η εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων ατόμων. Η αύξηση της προβολή στους ως συμμετέχοντα μέλη της κοινωνίας με τη δέσμευση για την βελτίωση της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλούς τομείς της ζωής και όχι μόνο εκείνους που τους επηρεάζουν άμεσα. Η διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από τους ηλικιωμένους. Η κινητοποίηση του κοινού σε όλο τον κόσμο, για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλα τα στάδια της ζωής.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα γηράσκει και νοσεί"

«Κραυγή» των Τουρκοκυπρίων για ισλαμοποίηση: Βιαστείτε για λύση, σε λίγο δεν θα υπάρχουμε

Στη βόρεια άκρη της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, τα σημάδια της τουρκικής επιρροής είναι δύσκολο να μην τα αντιληφθεί κανείς.

Ένα ολοκαίνουριο τέμενος, με τις χρηματοδοτικές ευλογίες της Άγκυρας, υψώνεται πάνω από τα τουρκοκυπριακά προάστια της Λευκωσίας. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινίασε το μεγαλοπρεπές κτίσμα φέτος το καλοκαίρι, προκαλώντας ανησυχία ανάμεσα στους «κοσμικούς» κατοίκους της βόρειας Κύπρου.

Όπως γράφει το Politico, πολλοί Τουρκοκύπριοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το τι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον τους ο «στενός κορσές» της Άγκυρας, μαζί με την αυταρχική, ισλαμιστική τάση του Ερντογαν, φοοβούμενοι ότι ο αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην επανένωση με τους Ελληνοκύπριους.

Μετά τη διχοτόμηση της Κύπρου το 1974 που ακολούθησε την εισβολή του Αττίλα, η Άγκυρα αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ως ανεξάρτητο κράτος. Ενώ η Κύπρος που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ανεξάρτητο κράτος έγινε μέλος της ΕΕ το 2004, οι Τουρκοκύπριοι έμειναν απομονωμένοι και οικονομικά εξαρτώμενοι από τη Άγκυρα.

Η αυξανόμενη επιρροή της κυβέρνησης Ερντογάν έχει προκαλέσει προβληματισμό στους Τουρκοκύπριους, όμως οι ανυσυχίες τους εντάθηκαν από την κατάρρευση των δεσμέυσεων για επανένωση. Απουσία επίσημων συνομιλιών, λίγοι βλέπουν ένα μέλλον εκτός τροχιάς της Τουρκιας.

Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι είναι κοσμικοί μουσουλμάνοι,πίνουν αλκοόλ, ενώ οι γυναίκες δεν φορούν μαντίλες. Αυτό που φοβούνται είναι ότι η Άγκυρα θα διαβρώσει βαθμιαία τον τρόπο ζωής τους, χτίζοντας τεμένη και ενθαρρύνοντας τη θρησκευτική παιδεία.

«Η ανησυχία μας είναι ότι αυτά είναι ένα βήμα προς την αλλαγή της κουλτούρας, της ταυτότητας και του κοσμικού τρόπου ζωής των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Μπουράκ Μαβίς, γραμματέας της τουρκοκυπριακής διδασκαλικής ομοσπονδίας KTOS, η οποία διεξάγει εκστρατεία ενάντια στην θρησκευτική επιρροή στα σχολεία.

«Συχνά λέμε στους ελληνοκύπριους: αν η λύση καθυστερήσει κι άλλο, δεν θα βρείτε Τουρκοκύπριους για να δώσετε το χέρι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαβίς.

Το νέο τζαμί Χαλά Σουλτάν είναι μέρος μίας σειράς χρηματοδοτούμενων από την Τουρκία project στα προάστια της βόρειας Λευκωσίας. Δίπλα στο τζαμί βρίσκεται ένα ισλαμόφωνο κολλέγιο και λύκειο, ένα πανεπιστήμιο και φοιτητικές εστίες.

Και στο λύκειο, στην πλειονότητά τους φοιτούν κοσμικοί Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι επίσης εκφράζουν ανησυχίες. Στην Τουρκία τα λεγόμενα ισλαμικά σχολεία, όπου η θρησκευτική εκπαίδευση βρίσκεται στον πυρήνα, είναι κεντρικό στοιχείο στα σχέδια του Ερντογάν για την άνοδο της «ευσεβούς γενιάς»

Το κολλέγιο Χαλά Σουλτάν, που άνοιξε το 2013, είναι το πρώτο τέτοιο σχολείο στη βόρεια Κύπρο και πολλές φορές έχει βρεθεί στην επικερόρητα, με πιο πρόσφατα τον Ιανουάριο, όταν η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση διέταξε έρευνα, έπειτα από καταγγελίες φοιτητών για «θρησκευτική κατήχηση και πιέσεις». Αξιωματούχοι του κολλεγίου αρνήθηκαν να κάνουν σχόλιο επ΄αυτού, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι Τουρκοκυπριακή θρησκευτική αρχή και το τουρκοκυριακό Υπουργείο Παιδείας.

Το τέλος της εξέλιξης

Πάντως οι ανησυχίες της Ένωσης των εκπαιδευτικών πηγαίνουν πέρα από το Χαλά Σουλτάν. Διαμαρτύροντιααότι ο αριθμός των τεμένων στη βόρεια Κύπρο πλησιάζει εκείνον των σχολείων και εκφράζουν φόβους για την εξάπλωση της «αθέμιτης» θρησκευτικής παιδείας με τη μορφή των μη αδειοδοτούμενων θερινών σχολείων ή διδασκαλίας του Κορανίου.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι τα σχολικά βιβλία, τα οποία οι τουρκοκύπριοι λαμβάνουν από την Άγκυρα. Όταν η Τουρκία αποφάσισε να αφαιρέσει τη θεωρία της εξέλιξης από τη διδακτέα ύλη, οι Τουρκοκύπριοι μαθητές δεν βρίσκουν πλέον καμία αναφορά στα βιβλία του Δαρβίνου.

Οι καθηγητές δεν είναι οι μόνοι που πιέζονται από την μέγκενη της Άγκυρας. Τουρκοκύπριοι μπορούν να εκφράζονται πιο ελεύθερα από τους πολίτες της Τουρκίας, όταν πάνω από χίλιοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. Όμως, στη βόρεια Κύπρο, ανάλογη αντιμετώπιση έχουν κι εκεί οι δημοσιογράφοι.

Τον Ιανουάριο, ο Ερντογάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να απαντήσουν κατάλληλα, μετά την κριτική της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα στην επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία, την οποία συνέκρινε με την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Μία συμμορία επιτέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας, μία ενέργεια που έβγαλε χιλιάδες Τουρκοκύπριους στους δρόμους.

Οι συνομιλίες στην Ελβετία, που έθρεφαν ελπίδες για την επανένωση της Κύπρου, κατέρρευσαν πέρυσι τον Ιούλιο. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτής της εξάρτησης από την Άγκυρα έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Τουρκία.

Το νόμισμα στα βόρεια της Κύπρου είναι η τουρκική λίρα, η οποία από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 1/3 της αξίας της και όλες οι εισαγωγές, ακόμη και αυτές από την Τουρκία, διεξάγονται σε ξένα νομίσματα.

Κάλεσμα σε αφύπνιση

Καθώς η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση αγωνίζεται να διαχειριστεί μία κρίση που είναι εκτός ελέγχου, ορισμένοι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, διαδηλώνοντας την οργή τους.

«Αυτή η κρίση είναι ένα χτύπημα στην καθημερινή ζωή. Θυμός, άγχος και ανησυχία βρίσκονται στο κόκκινο», δήλωσε ένας συνδικαλιστής, τονίζοντας ότι μοναδική λύση είναι η ειρήνη και η επανένωση, με την ελπίδα ότι η κρίση αυτή θα λειτουργήσει αφυπνιστικά για τους Τουρκοκύπριους.

Ωστόσο, ο καθηητής του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου, Αχμέτ Σοζέν, επισημαίνει ότι οι οικονομικοί παράγοντας είναι απίθανο να αποτελέσουν εφαλτήριο για νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ένα χρόνο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία, αναλυτές υποστηρίζουν ότι βλέπουν μία μικρή δυναμική για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, αν και οι ηγέτες των δύο πλευρών, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνουν έτοιμοι.

Ο ακριβής αριθμός των Τούρκων μεταναστών είναι άγνωστος και παραμένει θέμα συζήτησης. Μια απογραφή του 2006 έδειξε ότι οι γηγενείς Τουρκοκύπριοι αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της βόρειας πλευράς, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των πολιτών. Ταυτόχρονα, πολλοί Τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει.

«Πολλοί Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι η ισλαμοποίηση, σε συνδυασμό με τη δημογραφική αλλαγή στα Κατεχόμενα, θα μπορούσε σύντομα να καταστήσει δυσκολότερη τη συμφιλίωση Βορρά - Νότου, ανησυχώντας ότι ο αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός θα αποτελούσε τροχοπέδη (για λύση) μεταξύ των δύο πλευρών» σημειώνει το Politico.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κραυγή» των Τουρκοκυπρίων για ισλαμοποίηση: Βιαστείτε για λύση, σε λίγο δεν θα υπάρχουμε"

Επιστολή «καταπέλτης» για Ψινάκη: Δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο στο Μάτι

Επιστολή στον δήμαρχο Μαραθώνα έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι για τη συνάντηση αντιπροσωπείας των κατοίκων με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους τον περασμένο Αύγουστο, κατά την οποία η δημοτική αρχή ανέλαβε δεσμεύσεις για την αποκατάσταση του οικισμού. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν, όπως αναφέρει η Επιτροπή στην επιστολή της.

«Από τη μέχρι σήμερα παρακολούθηση των ενεργειών του Δήμου διαπιστώνεται σημαντική ολιγωρία, αφού όχι μόνο κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ορισμένα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η ασφαλής διαβίωση των κατοίκων και να καθυστερεί ανεπίτρεπτα η αποκατάσταση του οικισμού» σημειώνουν στην επιστολή τους οι πυρόπληκτοι.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, σας καλούμε όπως προβείτε το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων δράσεων για την αποκατάσταση του οικισμού Μάτι και την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων…» τονίζει η επιτροπή και ζητά έγγραφη ενημέρωση για κρίσιμα θέματα.

Επιπλέον, η επιτροπή κατοίκων ζητά χρονοδιάγραμμα τέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων και ενημέρωση για την καθαριότητα, την απολύμανση και την αποκατάσταση του οικισμού, υπογραμμίζοντας ότι τμήμα της λεωφόρου Μαραθώνος παραμένει ακόμα σκοτεινό.

Παράλληλα, οι πυρόπληκτοι ζητούν ενημέρωση για τις δωρεές στον ερανικό λογαριασμό και συγκεκριμένα «ενημέρωση για το ύψος των συγκεντρωθέντων ποσών, τη σχεδιαζόμενη χρήση τους και την τοποθέτηση δύο εκπροσώπων της ΣΕΚΜΑ στην επιτροπή διαχείρισης, θέμα για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά ο δήμαρχος», σύμφωνα με την επιστολή.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή «καταπέλτης» για Ψινάκη: Δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο στο Μάτι"

Εκτροπή κυκλοφορίας λόγω έργων στην εθνική Αθηνών – Λαμίας Τετάρτη και Πέμπτη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν το επόμενο διήμερο στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων, λόγω εργασιών αναβάθμισης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των τοπικών σηράγγων.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου και από τις 08:00 έως τις 19:15 κάθε ημέρας, προγραμματίζεται ολική διακοπή της κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις.

Στο διάστημα αυτό, οι οδηγοί που θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Λογγού και μέσω της Περιφερειακής Οδού Αγ. Κωνσταντίνου - Καμένων Βούρλων και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Δυτικό Ημικόμβο Καμένων Βούρλων, από όπου και θα επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο.

Αντίστοιχα οι οδηγοί που θα κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Δυτικό Ημικόμβο Καμένων Βούρλων και μέσω της Περιφερειακής Οδού Αγ. Κωνσταντίνου - Καμένων Βούρλων και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Λογγού, από όπου και θα επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο.

Η εταιρεία Νέα Οδός «έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών», ενώ προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν για την ενημέρωση των οδηγών.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτροπή κυκλοφορίας λόγω έργων στην εθνική Αθηνών – Λαμίας Τετάρτη και Πέμπτη"

ΤΕΙ Σερρών: Από το 2012 υπήρχε δημοσιοποιημένη καταγγελία για τον καθηγητή που έπαιρνε «μίζες» από φοιτητές

Σάλο στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει στην φοιτητική κοινότητα το σκάνδαλο που ξέσπασε στο ΤΕΙ Σερρών με τον χρηματισμό ενός καθηγητή προκειμένου να περάσει στο μάθημά του τους νεαρούς σπουδαστές.

Από το 2012 υπήρχε δημοσιοποιημένη καταγγελία στο γνωστό ιστότοπο edosafakelaki.org για το σκάνδαλο στο ΑΤΕΙ Σερρών για τον συγκεκριμένο καθηγητή.

Ένας φοιτητής, διατηρώντας την ανωνυμία του, πριν από έξι χρόνια, κατήγγειλε στον γνωστό ιστότοπο, πως τον Οκτώβριο του 2012 έδωσε 1.200 ευρώ φακελάκι στον καθηγητή του για να περάσει το μάθημα του και να πάρει πτυχίο.

Μάλιστα, ο σπουδαστής ανέφερε, ότι την τελευταία φορά που είχε εξεταστεί στο μάθημα του αχόρταγου καθηγητή, ήταν σίγουρος πως είχε γράψει καλά και ζήτησε την αναβαθμολόγηση του γραπτού του από τον εν λόγω καθηγητή, παίρνοντας ως απάντηση πως «ότι και να κάνεις, θα κοπείς» πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο τον φοιτητή να πληρώσει προκειμένου να περάσει το μάθημα του.



Ιδού τι ανέφερε η καταγγελία στον ηλεκτρονικό ιστότοπο:

«Η γνωστή ιστορία του καθηγητή που σίγουρα γνωρίζει η Ελλάδα. Είναι ένας καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Σερρών, που θέλει από τους φοιτητές να του κάνουν ένα μικρό "χρηματικό" δωράκι ( το 1/4 του μισθού του υποθέτω). Είμαι φοιτητής επι 9 χρόνια...ΓΙΑΤΙ??? Στο 4ο έτος κατάφερα να περάσω όλα τα μαθήματα εκτός από ένα!!!. Έλεγα μέσα μου "ένα μάθημα μου έμεινε!! θα το διαβάσω ένα εξάμηνο και θα το περάσω". Σε κάθε εξεταστική έδινα το μάθημα μου, αλλά.....με έκοβε. Γιατί? Επειδή δεν του έδωσα το φακελάκι του. προσπάθησα μήπως ...μήπως και καταφέρω να το βγάλω αλλά....μάταιη η προσπάθεια. Ζήτησα αναβαθμολόγηση του γραπτού μου αλλά μου είπε με ένα πολύ κρύο ύφος..... ότι και να κάνεις.... θα κοπείς. Μετά από 5 χρόνια, έχοντας δώσει για πολλοστή φορά, πέρασα με φακελάκι των 1200€! Δυστυχώς φέτος δεν θα βάλουμε πετρέλαιο...»

Σοκ προκαλούν και τα σχόλια που βρίσκονται στην ανάρτηση της καταγγελίας του σπουδαστή του ΑΤΕΙ Σερρών, ο οποίος δήλωσε πως έδωσε φακελάκι στον καθηγητή του.

Μερικά από αυτά δείχνουν πως γνωρίζουν τον καθηγητή που προβαίνει σε αυτές τις πράξεις και ζητάει ανοιχτά χρήματα από τα παιδιά προκειμένου να τα περάσει το μάθημα του.

Ένας σπουδαστής που σχολιάζει το περιστατικό, τονίζει πως, όταν πάει κάτι να γίνει για να ξεσκεπαστεί ο καθηγητής τους αμέσως η κάθε έρευνα σταματάει από κάποια άλλη δύναμη… «5 years ago (14:35 PM ) Γνωστός και μη εξαιρετέος στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη..... Φταίμε και εμείς οι φοιτητές που τον ανεχόμαστε... αλλά δυστυχώς έχει μεγάλη δύναμη και φοβόμαστε... κυκλοφορούν τρελές ιστορίες για τον εν λόγο "κύριο"... όποτε πάει να γίνει κάτι σταματά από εκεί που ξεκινάει!!!» ενώ ένας άλλος λέει «5 years ago (22:11 PM ) Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω. Εφόσον είναι τόση γνωστή η ιστορία γιατί δεν έγινε καταγγελία ακόμα?» αναρωτιέται ένας από τους σχολιαστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω καθηγητής βρίσκεται στο ΑΤΕΙ Σερρών από το 1998 και σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία βρήκε καταγγελίες ακόμα και από σπουδαστές που σπούδαζαν στο ίδρυμα πριν από δέκα χρόνια.

Τέλος, να πούμε πως στο βιογραφικό του, ο καθηγητής δηλώνει, ότι βρίσκεται στην διδακτική κοινότητα ως συνεργάτης από το 1985 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά και στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΕΙ Σερρών: Από το 2012 υπήρχε δημοσιοποιημένη καταγγελία για τον καθηγητή που έπαιρνε «μίζες» από φοιτητές"

Brexit: Τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Νέους κανόνες για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με τους νέους νόμους, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το Brexit, θα δοθεί προτεραιότητα στους εξειδικευμένους εργαζόμενους και θα καταργηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των Eυρωπαίων πολιτών.

«Όταν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσουμε σε ισχύ ένα σύστημα μετανάστευσης που βάζει τέλος μια και καλή στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός. «Θα είναι ένα σύστημα βασισμένο στις ικανότητες των εργαζομένων και όχι στην προέλευσή τους», τόνισε η Μέι.

«Αυτό το νέο σύστημα θα επιτρέψει να μειωθεί η μετανάστευση των προσώπων με χαμηλή εξειδίκευση», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης. «Θα θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην οδό της μείωσης της μετανάστευσης σε βιώσιμα επίπεδα, όπως είχαμε υποσχεθεί».

Η Τερέζα Μέι είχε δεσμευθεί στο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2017 να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους τον χρόνο, έναντι 273.000 το 2016.

Η ίδια θα αναπτύξει λεπτομερώς αυτό το νέο σύστημα στην ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο Τετάρτη στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέργμιγχαμ κεντρική Αγγλία.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα πρόσωπα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν ένα ορισμένο εισοδηματικό επίπεδο για να εγγυώνται ότι δεν θα πάρουν δουλειές «που θα μπορούσε να αναλάβει» ο βρετανικός πληθυσμός.

Οι βίζες που χορηγούνται στους φοιτητές δεν θα υπόκεινται στα ίδια κριτήρια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ πρότεινε από την πλευρά του μια μεταρρύθμιση του τεστ που πρέπει να περνούν τα πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να λάβουν βρετανικό διαβατήριο, με την ενσωμάτωση σ’ αυτό αναφορών στις «βρετανικές αξίες».

Το σημερινό τεστ, που αφορά την κουλτούρα της χώρας, την ιστορία της, τον αθλητισμό και την κουζίνα της «δεν είναι επαρκές», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο των Τόρις.

«Βεβαίως», πρόσθεσε, «είναι ίσως χρήσιμο να ξέρει κάποιος το όνομα της έκτης συζύγου του Ερρίκου του 8ου. Όμως το πιο σημαντικό για μένα είναι να καταλαβαίνει επίσης τις προοδευτικές και δημοκρατικές αξίες που ενώνουν την κοινωνία μας».

«Οφείλουμε να το κάνουμε ένα τεστ σχετικά με τις βρετανικές αξίες — και αυτό ακριβώς θα κάνω», τόνισε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Brexit: Τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο"

Πλακιωτάκης: Στο βυθό του Σαρωνικού το πόρισμα για το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» -Ενα χρόνο μετά δεν έχει ανακοινωθεί

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης κατέθεσε ερώτηση στον Φώτη Κουβέλη γιατί δεν έχει ενημερωθεί ακόμα η κοινή γνώμη για το ναυάγιο του Αγία Ζώνη.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Σεπτεμβρίου 2017 που βυθίστηκε το εφοδιαστικό Δ/Ξ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ μέχρι σήμερα, έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και από πλευράς της Κυβέρνησης δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα καμία έκθεση ή πόρισμα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε έρευνας σχετικά με τα αίτια βύθισης του πλοίου αυτού.

Το έργο των όποιων ερευνών από πλευράς των Υπηρεσιών θα έλεγε κανείς ότι θα διευκολυνόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα μετά την ανέλκυση του πλοίου την 29-11-2017.

Μάταιο να αναμένει κανείς κάποιο αποτέλεσμα από πλευράς της Κυβέρνησης, η οποία εξάντλησε όλες της τις προσπάθειες στην συγκάλυψη της ολιγωρίας και των ευθυνών της που οδήγησε στο μαύρισμα του Σαρωνικού, με την λήψη αποφάσεων ουσιαστικής κατάργησης του ελεγκτικού μηχανισμού για την ασφάλεια των πλοίων (ΚΕΕΠ) αψηφώντας τις υποχρεώσεις της χώρας από διεθνείς κανονισμούς .
Μάλιστα ο κ. Υπουργός σε δηλώσεις του στην Κρατική Τηλεόραση την 19-9-2018 σχολιάζοντας δημοσιεύματα σχετικά με ευρήματα που αποτυπώνονται σε πόρισμα του ΕΜΠ, επεσήμανε ότι το πόρισμα αυτό δεν γνωστοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και ότι θέλει να πιστεύει ότι και αυτό θα συνεκτιμηθεί.

Ο κ. Υπουργός παρέλειψε να μας ενημερώσει γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η ολοκλήρωση οποιασδήποτε έρευνας για τα αίτια του ατυχήματος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Είναι φανερό ότι οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν μόνο τις ποινικές ευθύνες προσώπων που από πράξεις ή παραλείψεις των προκλήθηκε το ναυάγιο.

Οι έρευνες όμως θα πρέπει να κατατείνουν και προς την κατεύθυνση προσδιορισμού των συντελεστικών παραγόντων και αιτιών που οδήγησαν στο ναυτικό ατύχημα και στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και διδαγμάτων.
Όλα αυτά μέχρι σήμερα απουσιάζουν.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Ενώ έχει παρέλθει ένας χρόνος από το συμβάν του ναυαγίου, το πλοίο έχει ανελκυσθεί, γιατί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερώσει την κοινή γνώμη για το περιεχόμενο της οριστικής έκθεσης για την διερεύνηση του Ναυτικού Ατυχήματος από την Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ);
Για ένα τόσο σοβαρό ναυτικό ατύχημα (ναυάγιο) που είχε τραγικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και σημαντικότατες οικονομικές συνέπειες στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών του Σαρωνικού, γιατί δεν επισπεύσθηκαν κατά προτεραιότητα οι διαδικασίες των ερευνών;
Πόσες είναι οι οργανικές θέσεις των Επιθεωρητών – Ερευνητών στην ΕΛΥΔΝΑ; Πόσοι επιθεωρητές υπηρετούν σήμερα στην ΕΛΥΔΝΑ; Επαρκούν για την εκπλήρωση της αποστολής της;

Γνωστοποιήθηκαν στην ΕΛΥΔΝΑ -που επισημαίνεται ότι εποπτεύεται από τον κ. Υπουργό- τα αποτελέσματα της εξέτασης και ανάλυσης των ελασμάτων από τις δεξαμενές έρματος του πλοίου από το εξειδικευμένο εργαστήριο του ΕΜΠ που η ίδια είχε ζητήσει;

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων έχει διερευνήσει το ναυτικό ατύχημα του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ και ποιο το πόρισμα και τα αποτελέσματα της έρευνάς του;

Από την μέχρι σήμερα έστω καθυστερημένη πορεία των ερευνών, δικαιολογείται η λήψη των βιαστικών και πρόχειρων αποφάσεων του προηγούμενου έτους, που οδήγησαν αφενός σε αδιέξοδο με τον μη εφοδιασμό με πιστοποιητικά αξιοπλοΐας όλων των πλοίων από τους Νηογνώμονες και αφ΄ ετέρου στην -χωρίς καμία τεκμηρίωση- αμφισβήτηση του έργου του συνόλου των στελεχών του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ αναφορικά με τον έλεγχο και την έκδοση πιστοποιητικών ασφάλειας ναυσιπλοΐας των πλοίων;

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλακιωτάκης: Στο βυθό του Σαρωνικού το πόρισμα για το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» -Ενα χρόνο μετά δεν έχει ανακοινωθεί "

ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις για το δημοσίευμα της FAZ

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα και καθαρά: Ισχύουν ναι η όχι, οι πληροφορίες του διεθνούς τύπου ότι η κ. Σπυράκη ενημέρωσε τον κ. Ζάεφ «Ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση (για το Σκοπιανό), μόνο όμως αν συνταχθεί ο κ. Καμμένος με αυτήν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. «Επειδή τα εθνικά θέματα απαιτούν ειλικρίνεια, σοβαρότητα και ευθύνη, περιμένουμε την απάντησή του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις για το δημοσίευμα της FAZ"

Σε επίσχεση εργασίας γιατροί του Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»

Σε επίσχεση εργασίας – για την οποία είχαν ενημερώσει τη διοίκηση προ τριών εβδομάδων- προχωρούν οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», ζητώντας λύση, με έγγραφες δεσμεύσεις, όπως επισημαίνουν, στο θέμα της πληρωμής των εφημεριών τους.

Οι γιατροί ζητούν την κατανόηση και τη στήριξη των γονιών «στις δίκαιες διεκδικήσεις μας» και καταλογίζουν «στάση παθητική και αναβλητική στη διοίκηση», καθώς το πρόβλημα έχει ανακύψει από την αρχή του έτους. Πλέον στους γιατρούς οφείλονται οι δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι γιατροί βρέθηκαν στο...ίδιο έγο θεατές και την περασμένη άνοιξη όταν «η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεύθυνη για το νοσοκομείο, αρνήθηκε να εγκρίνει την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών μας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, επικαλούμενη τον Νόμο 4498/2017 περί εβδομαδιαίου ωραρίου των Νοσοκομειακών Ιατρών». Τότε η πληρωμή έγινε εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατόπιν εντολής του Υπουργείου Υγείας, αλλά και πάλι από το βάρος των επαπειλούμενων κινητοποιήσεων.

Τις κινητοποιήσεις των ειδικευομένων γιατρών του παιδιατρικού νοσοκομείου στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος μάλιστα απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και στη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού, με την οποία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, για την κατάφωρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των ειδικευομένων, οι οποίοι κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, στηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Η επίσχεση εργασίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαναγκαστούν σε παράταση της σύμβασης τους. Αιτούμαστε όπως άμεσα προβείτε σε κάθε αναγκαία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να καταβληθούν στους ιατρούς τα δεδουλευμένα τους. Το γεγονός δε ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον χωρίς ειδικευόμενους έχει ως συνέπεια την υπολειτουργία του και ως εκ τούτου είναι ένα ζήτημα που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επίσχεση εργασίας γιατροί του Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»"

Απίστευτο: Καθηγητές απορρίπτουν δωρεά Μποδοσάκη γιατί είναι ...ιδιωτική [έγγραφο]

Οι Λειτουργοί Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας απορρίπτουν την χορηγία Μποσδάκη γιατί είναι ιδιωτική! Αυτό δείχνει η παρακάτω επιστολή της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ενδεικτική της παθογένειας της σημερινής Ελλάδας.
Οι εκπαιδευτικοί, στην επιστολή τους καλούν τον Υπουργό Παιδείας να παρέμβει για να παραμείνει η Παιδεία κρατική.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Καθηγητές απορρίπτουν δωρεά Μποδοσάκη γιατί είναι ...ιδιωτική [έγγραφο] "

Έρχονται αλλαγές στα εισιτήρια των ΜΜΜ και χρέωση με την απόσταση

Σημαντικές αλλαγές στα εισιτήρια και το κόστος τους για τα ΜΜΜ της Αθήνας είναι… καθ΄οδόν. Ο ΟΑΣΑ σχεδιάζει ένα νέο σύστημα κοστολόγησης των εισιτηρίων ώστε οι επιβάτες να πληρώνουν ανάλογα με την απόσταση που διανύουν με τις αστικές συγκοινωνίες και όχι με μια ενιαία τιμή.

Προσοχή, από την 1η Οκτωβρίου ισχύουν αλλαγές στα εισιτήρια στα ΜΜΜ της Αθήνας! Διαβάστε ΕΔΩ ποιες είναι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, ο ΟΑΣΑ σχεδιάζει τον διαχωρισμό της Αττικής σε πέντε ζώνες ώστε να προσαρμοστούν αναλόγως και τα κόστη:

-Η πρώτη περιλαμβάνει το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και των κοντινών δήμων.

-Η δεύτερη περιλαμβάνει τον βόρειο τομέα, περιοχές δηλαδή όπως η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και η Κηφισιά, αλλά και τον νότιο τομέα με περιοχές όπως η Βούλα και η Βουλιαγμένη.

-Η τρίτη ζώνη τον ανατολικό και δυτικό τομέα.

-Η τέταρτη το αεροδρόμιο όπου εκεί είναι διαφορετική η τιμολογιακή πολιτική

Η πέμπτη ζώνη περιλαμβάνει τις περιοχές της υπόλοιπης Αττικής.

Με αυτό το σύστημα οι επιβάτες θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση ώστε να σταματήσει το σημερινό καθεστώς όπου είτε κάποιος χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ για μια στάση είτε για δεκάδες πληρώνει το ίδιο εισιτήριο. Στόχος του ΟΑΣΑ είναι η δικαιότερη χρέωση και οι μειώσεις στο κόστος των μετακινήσεων των επιβατών.

Το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου διευκολύνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την υλοποίηση του νέου αυτού συστήματος.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται αλλαγές στα εισιτήρια των ΜΜΜ και χρέωση με την απόσταση"

ΕΕ: Συμφωνία των 28 για μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ στις ψηφιακές εκδόσεις

Oι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να επιβάλλουν μειωμένα, πολύ μειωμένα ή ακόμη και μηδενικά ποσοστά ΦΠΑ στις ψηφιακές εκδόσεις.

Χρειάσθηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να συμφωνήσουν οι 28 σ' αυτή την πρόταση οδηγίας που διατυπώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κύρια ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίχθηκε ευρύτατα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι να ευθυγραμμισθούν οι κανόνες αναφορικά με τον ΦΠΑ για τις ψηφιακές εκδόσεις (ηλεκτρονικά βιβλία και εφημερίδες στο Ίντερνετ) με εκείνους των έντυπων αντιστοίχων τους, σε μια εποχή που το χαρτί αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από κάθε είδους οθόνες (smartphones και ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης).

Στα φορολογικά θέματα, πρέπει να επιτυγχάνεται ομοφωνία των 28 χωρών μελών για να μπορεί να υιοθετηθεί μια ευρωπαίκή πρόταση, γεγονός που καθιστά τις μεταρρυθμίσεις δυσκολότερες σ' αυτόν τον τομέα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει από την πλευρά του τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει, όμως η γνωμοδότησή του δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και τα κράτη μέλη ελέγχουν όλες τις φορολογικές αποφάσεις.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτή τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι 28, στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο: «είναι μια αληθινή πρόοδος (…) οφείλουμε να ζουμε στην εποχή μας και να ξέρουμε πως ένα βιβλίο είναι βιβλίο όπου κι αν έχει γραφεί».

«Η διάταξη που υιοθετείτε σήμερα θα αποτελέσει ένα αληθινό στήριγμα για τη δημιουργία, την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και συνεπώς είναι μια πολύ σημαντική στιγμή», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Συμφωνία των 28 για μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ στις ψηφιακές εκδόσεις "

Σαλβίνι για Γιούνκερ: «Μιλάω μόνον με άτομα που δεν πίνουν»

Με μειωτικές αναφορές στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας στις αναφορές του προέδρου της Κομισιόν, που συνέκρινε την Ιταλία με την Ελλάδα.

«Μιλώ μόνον με άτομα που δεν πίνουν», είπε ο Ματέο Σαλβίνι προσθέτοντας ότι στη χώρα του «κανείς δεν πιστεύει τις απειλές του Γιούνκερ, ο οποίος παραλληλίζει την χώρα μας με την Ελλάδα».

Μάλιστα, ο Σαλβίνι διεμήνυσε ότι εάν ο Γιούνκερ δεν σταματήσει τις ανύπαρκτες απειλές, η χώρα του θα του ζητήσει αποζημίωση.

«Συγκρίνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, ο Γιούνκερ εκτοξεύει το σπρεντ. Αυτή του την δήλωση μπορούσε να την αποφύγει. Πριν να ανοίξει το στόμα του, θα έπρεπε να πίνει δυο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρεί σε ανύπαρκτες απειλές. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση», ανέφερε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλβίνι για Γιούνκερ: «Μιλάω μόνον με άτομα που δεν πίνουν»"

Ο καρκίνος πρώτη αιτία θανάτου των ατόμων 65-74 ετών

Οι καρκίνοι είναι υπεύθυνοι σαν πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια, ενώ, πάνω από το 66% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έρχονται από τον πρόεδρο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθηγητή Χειρουργικής ΕΚΠΑ, συντονιστή διευθυντή Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας» κ. Ιωάννη Γ. Καραϊτιανό.

Όπως αναφέρει ο κ. Καραϊτιανός, με αφορμή την 1η Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, οι περισσότερες μορφές καρκίνου διαγιγνώσκονται σε ηλικιωμένα άτομα. Πάνω από το 50% των κακοήθων όγκων στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών.

Η ετήσια επίπτωση των κακοήθων νεοπλασμάτων αυξάνει με ταχύτατο ρυθμό σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Την τελευταία 30ετία μειώθηκαν κατά 25% οι θάνατοι από νεοπλασίες σε άτομα κάτω των 55 ετών (νεότερες χημειοθεραπείες, λεμφώματα, λευχαιμίες, καρκίνος όρχεως), αλλά αυξήθηκε κατά 18% η θνητότητα από καρκίνο στους υπερήλικες ασθενείς.

Στις ΗΠΑ το 52% όλων των καρκίνων στις γυναίκες και το 59% στους άνδρες διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 65 ετών.

Έτσι προκύπτουν ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα για την ιατρική περίθαλψη των ηλικιωμένων.

Παρά τη σήμερα επικρατούσα άποψη ότι οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο στα άτομα τρίτης ηλικίας στοιχίζουν δυσανάλογα στο Σύστημα Υγείας σε σχέση με το πιθανό όφελος, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Έχει μείζονα σημασία η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης των συχνότερων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη, τραχήλου μήτρας, δέρματος, κλπ.) ακόμα και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, τουλάχιστον μέχρι τα 75 έτη ανάλογα με τη βιολογική ηλικία αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων αυτών.

Η μαστογραφία πρέπει να συνεχίζει να εκτελείται προληπτικά σε γυναίκες με καλό προσδόκιμο επιβίωσης άνω των 10 ετών και μέχρι την ηλικία των 75 ετών, ενώ το τεστ Παπανικολάου θα μπορούσε να σταματήσει να εκτελείται με τη συμπλήρωση των 65 ετών εφόσον η γυναίκα έχει υποβληθεί σε 3 αρνητικά τεστ με τουλάχιστον 1 στην τελευταία 5ετία.

Ο προληπτικός έλεγχος για ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση μπορεί να εκτελείται με ασφάλεια μέχρι και την ηλικία των 75 ετών και εφόσον ο εξεταζόμενος έχει προσδόκιμο επιβίωσης 10 χρόνια.

Τέλος, η εξέταση αίματος για PSA προκειμένου να ανιχνευθεί έγκαιρα ο καρκίνος του προστάτη πρέπει να γίνεται μέχρι τα 65 ή και τα 70 χρόνια σε άνδρες με καλή φυσική κατάσταση και χωρίς σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις.

Σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα η ετήσια αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης συνιστάται για τους βαρείς καπνιστές, ακόμα κι εκείνους που έχουν κόψει το κάπνισμα για λιγότερο από 15 χρόνια, μέχρι την ηλικία των 74 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι στην περίπτωση ανίχνευσης καρκίνου θα μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, σύμφωνα με το γιατρό, σημαίνει λιγότερες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, λιγότερες ημέρες νοσηλείας και τελικά προσφέρει μεγάλες πιθανότητες ίασης ή μακρότερης επιβίωσης με ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Για την ευαισθητοποίηση και έγκαιρη διάγνωση των συχνότερων καρκίνων του πεπτικού συστήματος (καρκίνος στομάχου, καρκίνος παχέος εντέρου και καρκίνος παγκρέατος) που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα και στη χώρα μας εκπονήθηκε το πρόγραμμα Πρόληψης «ΗΠΙΟΝΗ 2018» κατά το οποίο συνεργάστηκαν το Υπουργείο Υγείας με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία καθώς και πλήθος άλλων φορέων.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, αγωνίζεται διαχρονικά για τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Γηριατρικής και στη χώρα μας που είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν είναι αναγνωρισμένη η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση, κάτι που θα προσδώσει καλύτερο επίπεδο ιατρικής φροντίδας στους ηλικιωμένους.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο καρκίνος πρώτη αιτία θανάτου των ατόμων 65-74 ετών"

Ν. Φίλης στο Newpost: Η ΕΡΤ κυβερνάται από παραδιοίκηση και καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Νίκος Φίλης στη συνέντευξη που έδωσε στο Newpost. Ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για παραδιοίκηση και καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων στη δημόσια τηλεόραση. Επιπλέον, χαρακτήρισε αυταρχικό μέτρο τις κατασχέσεις λογαριασμών και τις περικοπές των συντάξεων χηρείας. Ο κ. Φίλης εξαπέλυσε επίσης δριμεία επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την για αυταρχισμό. Τέλος, μίλησε για δίκτυα εξυπηρετήσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ζήτησε την επιστροφή του κόμματος στην αριστερή κανονικότητα.
-Πώς εκτιμάστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ; Έχει προοπτική η Συμφωνία των Πρεσπών;
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επηρεάζει την εξέλιξη της συμφωνίας εφόσον γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Επιβεβαιώνει όμως τα εξής τρία στοιχεία:
Πρώτον, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μια συμφωνία που εξυπηρετεί μονομερώς τα συμφέροντα του γειτονικού κράτους. Γι’ αυτό δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή. Είναι ένας συμβιβασμός που τον χτυπάνε οι εθνικιστές και εδώ και εκέι.,
Δεύτερον, όπως συνέβη και με το δικό μας δημοψήφισμα το 2015, η απροκάλυπτη παρέμβαση του ξένου παράγοντα, προσβάλλει τους πολίτες και τους οδηγεί σε αντίθετες επιλογές.
Τρίτον, η συμφωνία πρέπει να προχωρήσει γιατί στα Βαλκάνια υπάρχει και αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής συνόρων σε Σερβία και Κόσσοβο. Ελλοχεύει ο κίνδυνος του αλβανικού ριζοσπαστισμού. Επομένως πρέπει να αναγνωριστεί και να σταθεροποιηθεί το γειτονικό κράτος.
-Αναφορικά με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, είδαμε στο δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα στα social media, μια έντονη πόλωση που έφτασε στα όρια του διχασμού. Πώς την κρίνετε εσείς;
-Το λιντσάρισμα ενός αιμόφυρτου ανθρώπου στο κέντρο της Αθήνας δείχνει ότι η κρίση που περνάει η κοινωνία μας προωθεί αντιφατικές αντιλήψεις. Δυστυχώς, πληθαίνουν τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και κοινωνικού εκφασισμού. Η κοινωνία είναι πολωμένη και σε ζητήματα αξιών. Οι ανθρωπιστικές αξίες διατυπώνονται βέβαια με σαφή τρόπο. Από την άλλη, ενισχύεται ο φόβος, η μισαλλοδοξία, η ενοχοποίηση του «άλλου», του «διαφορετικού». Πέρα από τα αρχαϊκά φαινόμενα που επιβιώνουν στην ελληνική κοινωνία, αυτές οι τάσεις ενισχύονται λόγω της κρίσης.

Η αστυνόμευση

-Η Νέα Δημοκρατίας σας κατηγορεί ότι έχετε αποτύχει τελείως στον τομέα της αστυνόμευσης. Η ελλιπής αστυνόμευση δίνει χώρο στις καταδικαστέες κραυγές περί αυτοδικίας;
-Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει κυβερνητική αποτυχία στον τομέα της ασφάλειας. Ούτε έχουμε γενικά έξαρση της εγκληματικότητας. Έχουμε όμως τα Media που μεγεθύνουν την υπαρκτή εγκληματικότητα κι έχουμε την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να στήσει ένα αντιπολιτευτικό παιχνίδι πάνω στον φόβο. Σας θυμίζω ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η αντιμετώπιση του εγκλήματος έχει να κάνει με τις επιχειρησιακές δυνατότητες της αστυνομίας, αλλά έχει να κάνει και με το γενικό κοινωνικό πλαίσιο, εν προκειμένω την κρίση. Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς μίλαγε για τον νόμο και την τάξη, καθώς και για ανακατάληψη των πόλεων. Ωστόσο, δεν επιβλήθηκε ο νόμος και τη τάξη παρά την αστυνομοκρατία εκείνης της περιόδου. Η Νέα Δημοκρατία όταν μιλάει για ασφάλεια εννοεί ανελευθερία. Βεβαίως πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα, ιδιαίτερα στο έγκλημα χαμηλής έντασης, όπου όντως έχουμε αύξηση. Γι’ αυτό η απόφαση της αστυνομίας για εντατικοποίηση των πεζών περιπολιών είναι απολύτως σωστή.
Σε ό,τι αφορά τον Ζακ Κωστόπουλο, δεν έχουμε ένα έγκλημα, αλλά πολλά εγκλήματα στη συσκευασία του ενός. Αν δεχτούμε ότι το θύμα επιχείρησε να ληστέψει, κάτι που δεν έχει αποδειχτεί ακόμα, τότε έχουμε ένα στοιχείο εγκληματικότητας. Από την άλλη έχουμε τον τρόπο που απάντησαν ο κοσμηματοπώλης και ο φίλος του, που ήταν αυτοδικία και όχι αυτοάμυνα. Έχουμε επίσης το λιντσάρισμα από τους αστυνομικούς που κα αυτό είναι έγκλημα. Πρέπει πάντα να βλέπουμε ποιο είναι το κύριο και ποιο το δευτερεύον, πώς παροξύνεται ένα φαινόμενο εγκληματικότητας από της δράση όχι του συνόλου, αλλά ενός μέρους της αστυνομίας.

Αυταρχισμός οι κατασχέσεις

-Οι αστοχίες όμως στην αστυνόμευση αποτελούν μέρος της διοικητικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Σας ασκείται κριτική ότι δεν τα έχετε πάει καλά με αυτό που συνήθως ονομάζουμε καθημερινότητα του πολίτη, δηλαδή με τη μείωση της γραφειοκρατίας, την εμπέδωση του «κράτους δικαίου» κτλ.
-Πράγματι η επικέντρωση στις απαιτήσεις των μηνημονίων δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη διακυβέρνηση. Επίσης έπαιξε ρόλο η έλλειψη ετοιμότητας της Αριστεράς να αντιμετωπίσει τη χρόνια δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Δυσλειτουργία που επιδεινώθηκε από τις μνημονιακές περικοπές. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει το όποιο θετικό κλίμα δημιουργείται από την έξοδο από τη δανειακή σύμβαση, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό σημαίνει πάταξη της γραφειοκρατίας και βελτίωση της σχέσης του πολίτη με το κράτος. Σημαίνει ένα δημοκρατικό πλαίσιο της σχέσης του πολίτη με το κράτος και όχι επιστροφή στον αυταρχισμό σε όλους τους τομείς. Δεν εννοώ μόνο την αστυνομοκρατία αλλά και ζητήματα που αφορούν την πίεση για την αύξηση των εσόδων με κατασχέσεις λογαριασμών. Αυτό είναι ένα στοιχείο αυταρχισμού σε βάρος των πολιτών. Αυτό πρέπει να το δούμε και να το αναθεωρήσουμε αξιοποιώντας όποιες δυνατότητες υπάρχουν σήμερα υπέρ του πολίτη. Άλλο θέμα είναι οι συντάξεις χηρείας. Είναι στοιχείο αυταρχισμού και αρνητική σχέση του πολίτη με το Δημόσιο, να μην μπορεί μια γυναίκα χήρα στην ηλικία των 52-55 χρονών να πάρει σύνταξη. Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει κατά προτεραιότητα τη μάχη της καθημερινότητας.
-Να το αποσαφηνίσουμε. Πιστεύετε δηλαδή ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει σοβαρά στοιχεία αυταρχισμού;
-Όταν γίνονται κατασχέσεις σε μικρούς λογαριασμούς, τι είναι; Για πέστε μου εσείς; Ή όταν ο πολίτης δεν έχει διευκολύνσεις όπως οι 120 δόσεις για να ρυθμίσει τα χρέη του;

Η κριτική

-Δεν τα έχετε ψηφίσει κι εσείς αυτά; Δεν είναι μέρος του Μνημονίου;
-Πολλά από αυτά είναι στο πλαίσιο του Μνημονίου (όπως οι συντάξεις χηρείας) και πρέπει να αλλάξουν. Άλλα προϋπήρχαν και πρέπει να βελτιωθούν.
-Σας ρωτάω γιατί είναι μόνιμη η κριτική προς το πρόσωπό σας ότι πρώτα τα ψηφίζεται όλα και μετά κάνετε αριστερή κριτική σε αυτά που έχετε ψηφίσει.
Δεν ακολουθώ προσωπική πολιτική. Δεσμεύομαι από τη συλλογικότητα. Στο πλαίσιο της συλλογικής διαδικασίας διατυπώνω την άποψη μου και τη διατηρώ όταν δεν πείθομαι. Αλλά δεν αποσταθεροποιώ πολιτικά την κυβέρνηση. Η πρώτιστη ευθύνη είναι να μην διαταράξουμε την κυβερνητική σταθερότητα για μπορέσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, μερικά για τα οποία έχει ευθύνη και η κυβέρνηση μας. Υπάρχει μια βαθιά διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στις δυνάμεις που επενδύουν στο κοινωνικό κράτος και σε αυτές που προωθούν αγοραίες πολιτικές.

Η Κατερίνα Παπακώστα

-Άκουσα με προσοχή αυτό που είπατε για τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές, αλλά δεν νομίζω ότι η Κατερίνα Παπακώστα είναι πιο αριστερή από τον Κωστή Χατζηδάκη.
-Για συγκυριακούς λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να συγκυβερνάει με δυνάμεις και πρόσωπα από τον συντηρητικό χώρο. Η συντηρητική συνιστώσα της κυβέρνησης ενισχύθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό. Ο ανασχηματισμός είναι βέβαια συνταγματική προνομία του πρωθυπουργού. Πιστεύω όμως ότι το γενικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας μας.
-Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο. Το ειδικό πλαίσιο με την κ. Παπακώστα που κατήγγειλε τον νόμο Παρασκευόπουλου;
-Νομίζω εξυπηρετεί τακτικούς στόχους η υπουργοποίηση της κ. Παπακώστα. Ενισχύει την κυβερνητική πλειοψηφία.
-Δεν είναι λίγο κυνικό αυτό; Είναι σαν να μου λέτε ότι χρειαζόμαστε τις ψήφους για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε η ιδεολογική σύγκλιση πάει σε δεύτερη μοίρα
-Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι αποτέλεσμα ιδεολογικής σύγκλισης, αλλά προϊόν των συσχετισμών που διαμόρφωσε η λαϊκή ψήφος. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει μόνος αλλά, άνοιξε συγκεκριμένες δυνατότητες διακυβέρνησης. Δεν είναι κυνική επιλογή η συμμετοχή κάποιων προσώπων στην κυβέρνηση. Το μείζον είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα. Βεβαίως ούτε εμένα μου αρέσουν αυτές οι διατυπώσεις για το νόμο Παρασκευόπουλου. Οι νόμοι μπορεί να αλλάξουν μέσα από τη γνωστή συντεταγμένη διαδικασία και όχι με το να προτρέχει κανείς και να καλλιεργεί επικοινωνιακά ένα προσωπικό προφίλ.
-Είναι συνηθισμένη όμως η κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ περί πρωτοκαθεδρίας της επικοινωνίας έναντι της ουσίας της πολιτικής. Εσείς τι λέτε για αυτό;
- Λέω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε την αλήθεια. Να μην υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις διακηρύξεις και την κυβερνητική πρακτική.



Η δημόσια τηλεόραση

-Δηλαδή υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση που δεν λέει την αλήθεια;
-Δεν έχω ορό αληθείας για να σας απαντήσω. Αλλά ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση. Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική.
-Υπάρχει θέμα όμως και με την ιδιωτική τηλεόραση, Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε εμπάργκο στην ΣΚΑΪ για ένα ρεπορτάζ του Τάκη Χατζή που επαληθεύτηκε πλήρως στην πορεία. Στη συνέχεια, η ΝΔ αποφάσισε εμπάργκο στην ΕΡΤ. Με τα κομματικά εμπάργκο δεν περιορίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην πλουραλιστική ενημέρωση;
-Κοιτάξτε, είμαι και δημοσιογράφος και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω με τα εμπάργκο…
-Παλιά ήσασταν, τώρα είστε πολιτικός.
-Η δημοσιογραφία πάντα σε συνοδεύει… είναι ένα σύνολο αξιών και δεοντολογίας που καθορίζουν τη στάση μας ως πολιτών. Είναι λάθος το γενικευμένο εμπάργκο σε οποιοδήποτε κανάλι. Εκτός αν το κανάλι αυτό είναι φασιστικό. Δεν μιλάμε όμως για αυτό τώρα. Παλιότερα είχε γίνει εμπάργκο σε μία εκπομπή Άλλο όμως το εμπάργκο σε μία εκπομπή λόγω της άκρατης μεροληψίας κι επιθετικότητας ενός δημοσιογράφου και άλλο το εμπάργκο σε ένα κανάλι. Αν υπάρχει ένα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΚΑΪ (και είναι λάθος, αναφερθήκατε εσείς σtα πραγματικά γεγονότα), είναι δέκα φορές λάθος το εμπάργκο της ΝΔ στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αν ένα κόμμα θέλει να διαμαρτυρηθεί για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να κάνει πολιτικό θέμα, να το θέσει στη Βουλή, και όχι να κάνει εμπάργκο. Το εμπάργκο της ΝΔ είναι το προανάκρουσμα για να ρίξει ξανά «μαύρο» αν ποτέ γίνει κυβέρνηση.
-Ακούγοντας την πολύ σκληρή κριτική σας για την ΕΡΤ, δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ αυτό που σας καταλογίζουν ορισμένοι σύντροφοί σας ότι ο Φίλης άρχισε το αντάρτικο όταν έφυγε από υπουργός.
-Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει αυτή τη διαρροή στην οποία αναφέρεστε. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω την έχω αντιμετωπίσει σε ευρεία κλίμακα. Πρόκειται για δίκη προθέσεων που βρίσκεται έξω από τις αρχές της Αριστεράς και εν γένει της δημοκρατίας Θέλω να κρίνομαι από αυτά που κάνω και λέω, από το αν εντάσσονται στη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ή αν είναι μόνο προσωπικές επιλογές, φωτοβολίδες και μπαταριές στον αέρα. Όσα λέω και κάνω τα εντάσσω στη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο λειτουργεί βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ζήσαμε μια περίοδο «νεκρών» οργάνων. Κα όσο βέβαια μπορεί να λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη μεταμφίεση του κυβερνητικού προγράμματος. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει στίγμα αριστερού κόμματος και όχι το στίγμα ενός κόμματος που λειτουργεί υπό τον μανδύα του κυβερνητισμού, της αναγκαστικής υποστήριξης όλων των ενεργειών της κυβέρνησης. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσει σήμερα ο ΣΥΙΡΙΖΑ, με τη νέα πορεία που χαράσσουμε, με τον νέο γραμματέα Π. Σκουρλέτη και τα νέα όργανα. Για να απαντήσω τώρα σους κακόπιστους, θέλω να υπενθυμίσω ότι και υπουργός που ήμουν, εξέφραζα πολιτικές θέσεις που δεν ήταν αρεστές σε ένα μέρος της κοινωνίας –όχι μόνο αντιπάλους. Σας υπενθυμίζω τις θέσεις μου για τον εθνικισμό ή τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας. Αλλά δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει κάποιος να δημιουργεί προφίλ αιρετικού. Δεν είμαι αιρετικός. Είμαι πολύ ορθόδοξος. Αφοσιώνομαι στη δουλειά που αναλαμβάνω να κάνω. Το πέρασμά μου από την Παιδεία δεν ήταν μια ιστορία διακηρύξεων. Ήταν ένας χρόνος έργου.
-Γι’ αυτό και πήρατε 10 από τον πρωθυπουργό. Είστε ο πρώτος αριστούχος που έμεινε μετεξεταστέος. Δικαιώσατε τη ΝΔ που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διώκει την αριστεία.
-10 και αποβλητέος, όχι μετεξεταστέος. Καθημερινά διαπιστώνω τον απόηχο της δουλειά μου στην Παιδεία. Το ενδιαφέρον μου για αυτόν τον χώρο παραμένει ολοζώντανο. Δεν πικράθηκα που δεν είμαι πια υπουργός. Δεν γεννήθηκα για να είμαι υπουργός. Δεν άλλαξα κόμματα για να γίνω υπουργός. Κι επειδή ο πρωθυπουργός στον πρώτο ανασχηματισμό που πρότεινε να αλλάξω υπουργείο και δεν δέχτηκα, αυτό σημάνει ότι δεν επιδιώκω ντε και καλά να είμαι υπουργός. Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που υπάρχουν πολιτικά μόνο αν είναι υπουργοί. Να σας υπενθυμίσω επίσης ότι στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή που έγινε πριν τον ανασχηματισμό, δεν είπα τίποτα που θα βοηθούσε μια ενδεχόμενη υπουργοποίησή μου, αλλά διατύπωσα κανονικά την άποψή μου με ψύχραιμο και δημοκρατικό τρόπο. Τρεις μέρες πριν τον ανασχηματισμό
-Με τον κ. Τσίπρα πώς είναι οι σχέσεις σας;
-Προσωπικά καλές. Όταν τον βλέπω στη λειτουργία των οργάνων.
-Πολιτικά;
-Πιστεύω ότι και σήμερα ο Τσίπρας αποτελεί στοιχείο προστιθέμενης πολιτικής αξίας στη μεγάλη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς να κυβερνήσει αυτήν την χώρα.
-Με τους 53 ενώ πολιτικά είστε κοντά, εντούτοις, οργανωτικά κρατάτε αποστάσεις. Γιατί επιλέγετε αυτήν την πορεία του «μοναχικού λύκου»;
- Είμαι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι πρέπει να δοθούν στο κόμμα ξανά τα πολιτικά δικαιώματά που του αφαιρέθηκαν από τη μνημονιακή περιπέτεια. Να μπορεί δηλαδή κυριαρχικά το κόμμα να αποφασίζει για τις μεγάλες πολιτικές επιλογές. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι διαιρέσεις φατριαστικού χαρακτήρα. Δεν εννοώ ότι οι τάσεις και τα ρεύματα σε ένα κόμμα συνιστούν κατ’ ανάγκη φατριαστικό φαινόμενο. Το κρίσιμο ζήτημα από το οποίο θα κριθούν τα διάφορα ρεύματα, είναι διάλογος ανάμεσα σε όλα τα μέλη. Αυτό δεν είναι θέμα μόνο οργανωτικό. Πρέπει να δημιουργηθεί ξανά η συνείδηση στο μέλος του κόμματος ότι ο λόγος του μετράει. Οι 53 αναμφισβήτητα συνιστούν διαχρονικά έναν χώρο όπου ακούγονται απόψεις που βοηθούν στην αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε μια εποχή που ασκούνται πιέσεις για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΙΖΑ σε συστημικό κόμμα. Οι χώροι διαλόγου εντός του κόμματος, όχι οι ομαδοποιήσεις, μπορούν να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστέψει στην αριστερή κανονικότητα. Αυτός ο χώρος, όχι στενά οι 53+ αλλά και άλλοι εντός του κόμματος μπορούν να δώσουν το στίγμα για την επιστροφή στην αριστερή κανονικότητα. Βεβαίως έχετε δίκιο ότι δεν πρέπει να έχουμε μοναχικές πορείες. Δεν είμαι μοναχικός λύκος. Ούτε καν μοναχικός Νίκος. Στο συνέδριο εκλεγήκαμε μαζί με τον Ευκλείδη πρώτοι σε σταυρούς στην Κεντρική Επιτροπή.
-Δηλαδή εσείς λέτε ότι πρέπει να ενοποιηθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση;
-Λέω ότι πρέπει να μιλήσουν τα μέλη του κόμματος. Απογοητευμένα, αδρανοποιημένα, όλα πρέπει να μιλήσουν. Να μιλήσει η μεγάλη πλειοψηφία των μελών που γνήσια συμμετέχουν στο κόμμα και δεν θέλουν να διαμεσολαβούνται από δίκτυα εξυπηρετήσεων. Σε όλα τα κυβερνητικά κόμματα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.
-Δίκτυα εξυπηρετήσεων σημαίνουν και πελατειακές σχέσεις.
-Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει για όλα τα μεγάλα κυβερνητικά κόμματα.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Φίλης στο Newpost: Η ΕΡΤ κυβερνάται από παραδιοίκηση και καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news