facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Στάση εργασίας την Δευτέρα στον ΟΑΣΘ

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας από την έναρξη της πρωινής βάρδιας ώς τις 10:00 το πρωί, κατέρχονται τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Οι εργαζόμενοι προαναγγέλλουν περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας τη διοίκηση για «ανάλγητη και αδιάφορη στάση» προς το επιβατικό κοινό και τους ίδιους και ζητώντας την παρέμβαση των συναρμοδίων υπουργείων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Από τη στάση εργασίας εξαιρούνται τα δρομολόγια της γραμμής 32Ν (σ.σ. που με αφετηρία τον Εύοσμο εξυπηρετεί τα νοσοκομεία Γεννηματά, Άγιος Δημήτριος, ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο) και το υπηρεσιακό δρομολόγιο του νοσοκομείου Παπανικολάου, τα οποία θα γίνονται κανονικά, «στο πλαίσιο της κατανόησης των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ κάνει λόγο για παροπλισμένα λεωφορεία -ίδιας ηλικίας με τα προσφάτως αποκτηθέντα µέσω leasing- στα αμαξοστάσια του Οργανισμού, ελλιπέστατη συντήρηση του στόλου των οχημάτων που είναι σε κυκλοφορία, κωλυσιεργία στη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και για μονομερείς ενέργειες περικοπής θεσμικών και μισθολογικών παροχών.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, έκαναν υπομονή όλο το προηγούμενο διάστημα, ευελπιστώντας πως κάτι θετικό θα προέκυπτε για την ανάταξη της πολύπαθους συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, αλλά «το ποτήρι ξεχείλισε». Μιλώντας στο ΑΠΕ με αφορμή την ανακοίνωση των κινητοποιήσεων και ερωτηθείς για τις καταγγελίες των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γεώργιος Σκόδρας, δήλωσε:

«Η διοίκηση του ΟΑΣΘ μεριμνά για την ορθή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Έχει ήδη φέρει 100 λεωφορεία και θα φέρει άλλα 100 στο επόμενο διάστημα, ώς τα τέλη του Ιανουαρίου. Κάποιους, η εξέλιξη του ΟΑΣΘ και η επόμενη ημέρα στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, τούς ξεπερνά. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά».

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας την Δευτέρα στον ΟΑΣΘ"

Χρυσοχοΐδης: Κάθε μεγάλη συνάθροιση και μία μαχαιριά

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο δελτίο της ΕΡΤ, επισήμανε για ακόμα μια φορά τον κίνδυνο από τις μεγάλες συναθροίσεις στα σπίτια με αφορμή τα εορταστικά ρεβεγιόν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως: «δεν θα πρέπει για ένα γλέντι να σκορπίσουμε τον θάνατο».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε στην ΕΡΤ:

«Σήμερα είχαμε κίνηση, η οποία είναι φυσιολογική και όλοι κυκλοφορούν νομίμως. Η κίνηση δεν είναι κακό, αλλά οι συναθροίσεις είναι το μεγάλο πρόβλημα. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά, αλλά απόψε τα πράγματα θα είναι κρίσιμα. Μετά τις 22:00 δεν θα πρέπει να κυκλοφορεί κανείς και δεν υπάρχει δικαιολογία με εξαίρεση όσους δουλεύουν».

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμπλήρωσε για την αυριανή ημέρα των Χριστουγέννων: «Αύριο δεν δουλεύουν πολλοί, οπότε θα πρέπει να βγούμε έξω μόνο για κάτι επείγον. Αν πάμε καλά τα Χριστούγεννα, θα πάμε καλά και την Πρωτοχρονιά».

«Δεν προβλέπονται συναθροίσεις απόψε. Οι οικογένειες μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα αύριο. Μια συνάθροιση ή μια μεγάλη γιορτή είναι μια μαχαιριά. Δεν αξίζει τον κόπο για ένα γλέντι να σκορπίσουμε τον θάνατο».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Χρυσοχοΐδης: Κάθε μεγάλη συνάθροιση και μία μαχαιριά"

Αναρτήθηκε στον ΟΗΕ η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Αναρτήθηκε πριν από λίγες ώρες η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών, που είχε υπογραφεί στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου, στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ από το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με την πράξη αυτή, η οποία, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, έγινε σε χρόνο ρεκόρ, πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στη συνέχεια αναρτήθηκε η συμφωνία που συνήψε η χώρα μας με την Αίγυπτο πριν από τέσσερις μήνες.

Η σημασία της εν λόγω ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ' αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Volkan Bozkir.

Η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του «τουρκο-λυβικού μνημονίου», αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο ανώτατο αξιωματούχο κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, πάντα στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις τεθεί σε ισχύ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναρτήθηκε στον ΟΗΕ η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου"

Κύπρος: Τρεις ακόμα θάνατοι από Covid-19, 433 νέα κρούσματα

Tρεις θανάτους και 433 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη (24/12) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

-Τρία άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 107.

-142 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση.

-Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 8.720 τεστ ανίχνευσης της νόσου, εκ των οποίων τα 4.024 με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τα 4.696 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

-433 νέα περιστατικά της νόσου εντοπίστηκαν και επιβεβαιωθήκαν από τα μοριακά τεστ (PCR), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 19.316. Στα 433 συμπεριλαμβάνονται 94 επαληθεύσεις από rapid tests των προηγούμενων ημερών.

-Σε 154 περιπτώσεις από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να επαληθευθεί με τη μοριακή μέθοδο (PCR).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Τρεις ακόμα θάνατοι από Covid-19, 433 νέα κρούσματα"

Παραμένουν σε σκληρό lockdown Δυτική Αττική-Κοζάνη

Λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου και κατόπιν έκτακτης σύσκεψης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid 19, αποφασίστηκε ομόφωνα η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους τρεις Δήμους της Δυτικής Αττικής (Δήμο Ασπροπύργου, Δήμο Ελευσίνας και Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας).

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17-12-2020 (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 65 ενεργά κρούσματα και στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας 30 ενεργά κρούσματα, ενώ μέχρι και χθες βράδυ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων βρισκόταν στα 178, 77 και 27 αντίστοιχα.

Η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων θα ισχύσει έως την Τετάρτη, 30-12-2020 και ώρα 06:00.

Σε συνέχεια της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid 19, ο Καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε «Η επιδημιολογική κατάσταση στη Δυτική Αττική παραμένει ανησυχητική, όπως προκύπτει από την ανάλυση των επιμέρους επιδημιολογικών δεικτών. Καταρχήν, παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας στις περιοχές Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ στην περιοχή της Μάνδρας υπήρξε οριακή πτώση, αλλά με υψηλότερη νοσηρότητα λόγω υψηλότερης μέσης ηλικίας. Συνολικά ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην ευρύτερη Δυτική Αττική παρέμεινε σταθερός, ενώ ο δείκτης Rt δεν έχει υποχωρήσει κάτω του 1. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή απαιτεί χρονική παράταση των μέτρων».

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και κατόπιν ομόφωνης απόφασης, παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, μέχρι την Τετάρτη, 30-12-2020 και ώρα 06:00, διότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων.

Έως χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τα ενεργά κρούσματα ήταν 313, με 49 από αυτούς να νοσηλεύονται και ο μέσος όρος ηλικίας να είναι στα 52,78 έτη.

Από την ιχνηλάτηση των επαφών προκύπτουν 714 στενές επαφές high risk, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον προσωρινό περιορισμό. Από τα 313 κρούσματα, τα 152 βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης, τα 115 στο Δήμο Εορδαίας, τα 35 στο Δήμο Βοΐου, τα 8 στο Δήμο Σερβίων και τα 3 στο Δήμο Βελβεντού.

Επίσης, επισημαίνεται ότι το 79,83% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 51,68% στην πρώτη περίπτωση και 28,15% στη δεύτερη.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένουν σε σκληρό lockdown Δυτική Αττική-Κοζάνη"

Ο Χάφταρ ρίχνει το γάντι στον Ερντογάν: Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη αν δεν φύγει ο Τούρκος εισβολέας

Ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) σε μήνυμά του προκαλεί ευθέως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η εποχή των αποικιακών ψευδαισθήσεών σας έφτασε στο τέλος και πρέπει να διαλέξετε αν θα πολεμήσετε ή θα φύγετε» ανέφερε στο μήνυμά του ο Χάφταρ.

Σημείωσε ακόμη πως δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη έως ότου o Τούρκος εισβολέας εγκαταλείψει τη Λιβύη.

«Ο Τούρκος εχθρός δεν έχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει τη χώρα μας είτε εθελοντικά είτε με την ισχύ των όπλων», είπε ο Χάφταρ.

Ο Στρατάρχης του LNA ανέφερε πως η Τουρκία εξακολουθεί να στέλνει στη Λιβύη μισθοφόρους και οπλισμό.

Έθεσε δε τις δυνάμεις του σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα για «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον της Τουρκίας.

Ο Χάφταρ ανέφερε ακόμη στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του πως η Τουρκία επιχειρεί να ελέγξει το πετρέλαιο της Λιβύης για να λύσει την δική της οικονομική κρίση, αλλά αυτή η απόπειρα θα αποτύχει.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χάφταρ ρίχνει το γάντι στον Ερντογάν: Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη αν δεν φύγει ο Τούρκος εισβολέας"

Επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού

Μια νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 που εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Το μολυσμένο άτομο πέταξε στη Φρανκφούρτη από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, στις 20 Δεκεμβρίου για να επισκεφθεί συγγενείς και εξετάσθηκε και βρέθηκε θετικό κατά την άφιξή του. Περαιτέρω γενετική ανάλυση του δείγματος σε ένα εργαστήριο στο Βερολίνο έδειξε ένα κρούσμα Β.1.1.7, όπως είναι γνωστή η ονομασία της μετάλλαξης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του νοτιοδυτικού ομόσπονδου κρατιδίου.

«Αυτό είναι το πρώτο γνωστό κρούσμα στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Ο άνθρωπος αυτός, που έκτοτε παρουσίασε ήπια συμπτώματα, παραλήφθηκε από το αεροδρόμιο με αυτοκίνητο από μέλη της οικογένειας του και έχει τεθεί σε απομόνωση από τότε στην κατοικία της οικογένειας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, πρόσθεσε το υπουργείο.

Τρία πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον άνθρωπο αυτό μπήκαν επίσης σε καραντίνα.

Η γρήγορη εξάπλωση της νέας παραλλαγής του ιού στη Βρετανία ώθησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συγκοινωνιακές συνδέσεις με την χώρα.

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε επίσης σήμερα το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού"

Brexit: Επιτεύχθηκε η ιστορική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit, καθώς Λονδίνο και Βρυξέλλες οριστικοποίησαν την επί μέρους συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ και της Βρετανίας, για την επαύριο της βρετανικής εξόδου.

Οι δύο πλευρές είχαν εμπλακεί σε πυρετώδεις συνομιλίες από τον Μάρτιο για να καθορίσουν πώς θα λειτουργεί το εμπόριο από τον Ιανουάριο και μετά. Υπήρξαν σημαντικές συγκρούσεις για την αλιεία, τους κανόνες ανταγωνισμού και τη διακυβέρνηση της νέας τους σχέσης.

Η εμπορική συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες, αλλά είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη από τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του αγγλικού καναλιού.

Η συμφωνία θα σημαίνει σχεδόν σίγουρα χαμηλότερους δασμούς και κόστος για τους εξαγωγείς από ό,τι θα αντιμετώπιζαν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Με μία πανηγυρική ανάρτηση, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιβεβαίωσε από την πλευρά του την επίτευξη της συμφωνίας:

"Συμφωνία επετεύχθη", λέει η Ντάουνινγκ Στριτ

"Συμφωνία επετεύχθη", δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. "Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας".

"Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ."

"Επιτύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το ΗΒ σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν", είπε η πηγή αυτή.

Τζόνσον: "Λογική” η συμβιβαστική συμφωνία για την αλιεία

Η Βρετανία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια "λογική" μεταβατική περίοδο 5,5 ετών όσον αφορά το ζήτημα της αλιείας, η οποία είναι μεν μεγαλύτερη από τα 3 χρόνια που επιδίωκε αλλά μικρότερη από τα 14 χρόνια που ζητούσαν αρχικά οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

"Θα είμαστε ένα ανεξάρτητο παράκτιο κράτος, με πλήρη έλεγχο στα ύδατά μας, με το μερίδιο των αλιευμάτων στα νερά μας να αυξάνεται σημαντικά, από σχεδόν 50% σήμερα σε ένα ποσοστό που θα πλησιάζει τα δύο τρίτα για διάστημα 5,5 ετών", είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Θέλαμε τρία χρόνια, καταλήξαμε σε πέντε. Πιστεύω ότι είναι μια λογική μεταβατική περίοδος", πρόσθεσε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι ο τομέας της αλιείας θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στήριξης, ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου και της διαδικασίας επεξεργασίας των αλιευμάτων.

Φον ντερ Λάιεν: Έχουμε δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία

Για "δίκαιη και ισορροπημένη" συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. "Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα" σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μισέλ: Ευχαριστούμε φον ντερ Λάιεν και Μπαρνιέ

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμπλήρωσε:

"Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους".

"Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα" τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Επισήμανε ότι "αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως".

Μπαρνιέ: "Στο πλευρό των Ευρωπαίων ψαράδων" η ΕΕ - Φροστ: Εντελώς ανεξάρτητο κράτος από την 1η Ιανουαρίου η Βρετανία

Οι Βρυξέλλες "θα είναι στο πλευρό" των αλιέων των κρατών μελών που επηρεάζονται από τη νέα κατανομή των ποσοστώσεων και των αλιευτικών περιοχών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Η συμφωνία παρέχει "μια βάση αμοιβαίας πρόσβασης στα ύδατα και τους πόρους, με μια νέα κατανομή των ποσοστώσεων και των αλιευτικών δυνατοτήτων. Η συμφωνία αυτή θα απαιτήσει προσπάθειες, το ξέρω, αλλά η ΕΕ θα είναι παρούσα, στο πλευρό των Ευρωπαίων ψαράδων για να τους υποστηρίξει, αυτή είναι η δέσμευσή μας", δήλωσε ο Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο Λονδίνο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του θα είναι ένα εντελώς ανεξάρτητο κράτος από την 1η Ιανουαρίου, εκφράζοντας την υπερηφάνειά του για την ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η χώρα μας ξεκινά ένα νέο ταξίδι ως ένα εντελώς ανεξάρτητο κράτος για άλλη μια φορά την 1η Ιανουαρίου. Το μέλλον και η ευημερία μας είναι στα χέρια μας. Είμαι βέβαιος ότι θα ευδοκιμήσουμε και θα πετύχουμε", έγραψε στο Twitter.

Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον χαιρετίζουν μια "πραγματικά ευπρόσδεκτη" συμφωνία

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον, που είχαν παίξει ρόλο στο Brexit στη Βρετανία, χαιρέτισαν σήμερα μια "πραγματικά ευπρόσδεκτη" εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η εμπορική συμφωνία είναι πραγματικά ευπρόσδεκτη" αποτελώντας "αναγκαίο βήμα για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ ως φίλοι, γείτονες και εταίροι", έγραψε στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Η Τερέζα Μέι, η οποία τον διαδέχθηκε και παραιτήθηκε επειδή το Κοινοβούλιο δεν είχε εγκρίνει τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ που η ίδια είχε διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η συμφωνία έφερε "εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις" και συνέβαλε να "διατηρηθεί η ροή του εμπορίου".

ΕΕ σε εκπροσώπους των 27: Να είστε σε ετοιμότητα

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα συγκαλέσει συνεδρίαση πρεσβευτών από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ και τους ζήτησε να είναι διαθέσιμοι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

"Λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία Brexit, η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν θα συγκαλέσει συνεδρίαση της COREPER σήμερα. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από τους Πρεσβευτές της ΕΕ να είναι διαθέσιμοι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων", δήλωσε ο Σεμπάστιαν Φίσερ, εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Γερμανία, ο οποίος κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ. Το COREPER είναι το όνομα που δίνεται στις συνεδριάσεις των απεσταλμένων της ΕΕ.

Ανακούφιση από το μέτωπο Φάρατζ

"Ο πόλεμος του Brexit τελείωσε", αναφώνησε ο Νάιτζελ Φάρατζ, δεξιός λαϊκιστής Βρετανός πολιτικός ταυτισμένος εδώ και δεκαετίες με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος έκανε μάλλον θετικά σχόλια για την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση Λονδίνου - Βρυξελλών για την περίοδο που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η διακήρυξη "ειρήνης" εκ μέρους του Φάρατζ έγινε δεκτή, σύμφωνα με βρετανικές πηγές, με ανακούφιση από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να φοβόταν ότι μια αντίθεση του λαϊκιστή πολιτικού στους συμβιβασμούς στους οποίους προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση με την ΕΕ σε ζητήματα αλιείας, υγιούς ανταγωνισμού και ρυθμιστικού πλαισίου εφαρμογής της εταιρικής σχέσης των δύο πλευρών θα μπορούσε να δημιουργήσει αναταράξεις και μέσα στο κεντροδεξιό, κυβερνών Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα, ειδικά στην πιο δεξιά του πτέρυγα που υποστηρίζει την πιο "σκληρή" μορφή Brexit.

Περίληψη της Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ - Βρετανίας

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Brexit: Επιτεύχθηκε η ιστορική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας"

873 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 476 διασωληνωμένοι - 55 θάνατοι

Την έκθεση με τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τις ανθρώπινες απώλειες έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 873 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 134235, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες

5284 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39565 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

476 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 155 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 845 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 55 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4457 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1798 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών 873 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

 24 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

46 κρούσματα στην ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

72 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

44 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

44 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

111 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. 'Αρτας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην ΠΕ Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

34 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

8 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην ΠΕ Φωκίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

5 κρούσματα στο Άγιον Όρος


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " 873 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 476 διασωληνωμένοι - 55 θάνατοι"

Υπ. Μετανάστευσης: Αποζημιώσεις 6,3 εκατ. σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο

Με απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, που αναρτήθηκε αργά χθες Τετάρτη το βράδυ στη «Διαύγεια», εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 6,3 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των Δήμων Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Χίου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Κω και Λέρου, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Σκοπός η κάλυψη «των αποζημιώσεων από προκληθείσες ζημιές στους Δήμους ή την περιουσία τρίτων φυσικών και νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας για το έτος 2020 και προηγούμενα έτη».

Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου για να πληρωθούν όλες οι αποζημιώσεις μέχρι και σήμερα στους ιδιώτες. Ιδιαίτερα αυτούς της Μόριας και της Μυτιλήνης για τις ζημιές του περασμένου καλοκαιριού και για αυτές του περασμένου Σεπτεμβρίου κατά τη μεγάλη φωτιά του καταυλισμού και τα όσα επακολούθησαν.

Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει από τους Δήμους, υπογραμμίζει ανακοίνωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Μετανάστευσης: Αποζημιώσεις 6,3 εκατ. σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο"

Εμβόλιο Pfizer: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Το εμβόλιο της Pfizer ονομάζεται Comirnaty. Τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται; Πόσο διαρκεί η προστασία του. Μπορούν τα παιδιά και οι έγκυες να εμβολιαστούν;

Στη δημοσιότητα σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την αξιολόγηση και το αιτιολογικό́ έγκρισης στην ΕΕ του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, με το όνομα Comirnaty (εμβόλιο COVID-19 mRNA τροποποιημένο νουκλεοσίδιο).

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, το εμβόλιο Comirnaty χορηγείται με δύο ενέσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα, με χρονική διαφορά τουλάχιστον 21 ημερών μεταξύ τους. Οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου αποτελούν ευθύνη των εθνικών αρχών.

Απαντώντας για τον τρόπο που δρα το εμβόλιο αναφέρει: 

Το Comirnaty δρα προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί κατά της νόσου COVID-19. Περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) το οποίο έχει λάβει οδηγίες να παράγει την πρωτεΐνη ακίδα (spike protein). Πρόκειται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 και την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού. Όταν ένα άτομο εμβολιαστεί, ορισμένα από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες του mRNA και θα παράγουν προσωρινά την πρωτεΐνη ακίδα. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ως ξένο σώμα, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (τα λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθούν. Εάν στη συνέχεια το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα τον αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να προστατεύσει τον οργανισμό από αυτόν. Το mRNA που περιέχεται στο εμβόλιο δεν παραμένει στον οργανισμό αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβολιασμό».

Στο ερώτημα αν μπορούν τα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο COVID-19 να εμβολιαστούν με Comirnaty απαντά: «Δεν διαπιστώθηκαν πρόσθετες ανεπιθύμητες ενέργειες στα 545 άτομα που έλαβαν Comirnaty στη δοκιμή και είχαν προηγουμένως νοσήσει με COVID-19. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα από τη δοκιμή που να επιτρέπουν την εξαγωγή συμπεράσματος σχετικά με το πόσο καλά δρα το Comirnaty σε άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από COVID-19».

Στο ερώτημα αν μπορούν τα παιδιά να εμβολιαστούν με Comirnaty η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Το Comirnaty δεν συνιστάται προς το παρόν για παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ο EMA συμφώνησε με την εταιρεία για τη διεξαγωγή σχεδίου δοκιμής του εμβολίου σε παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο».

Μπορούν τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα να εμβολιαστούν με Comirnaty;

«Τα δεδομένα για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα (άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) είναι περιορισμένα. Παρόλο που τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα ενδέχεται να μην ανταποκριθούν εξίσου καλά στο εμβόλιο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο COVID-19».

Μπορούν οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να εμβολιαστούν με Comirnaty;

«Μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν καμία επιβλαβή επίδραση στην εγκυμοσύνη, ωστόσο τα δεδομένα για τη χρήση του Comirnaty κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολύ περιορισμένα. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για τον θηλασμό, δεν αναμένεται να υπάρχει κίνδυνος για τον θηλασμό. Η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνεται σε στενή παρακολούθηση με επαγγελματία του τομέα της υγείας, αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι».

Μπορούν τα άτομα με αλλεργίες να εμβολιαστούν με Comirnaty;

«Τα άτομα που γνωρίζουν ήδη ότι έχουν αλλεργία σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του φύλλου οδηγιών χρήσης δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο. Αλλεργικές αντιδράσεις (υπερευαισθησία) έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που εμβολιάστηκαν. Ένας πολύ μικρός αριθμός περιστατικών αναφυλαξίας (σοβαρή αλλεργική αντίδραση) έχει παρατηρηθεί από την έναρξη της χρήσης του εμβολίου σε εκστρατείες εμβολιασμού. Ως εκ τούτου, όπως ισχύει για όλα τα εμβόλια, το Comirnaty θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και με την κατάλληλη διαθέσιμη ιατρική αγωγή. Άτομα που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης Comirnaty δεν πρέπει να λαμβάνουν τη δεύτερη δόση».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο Pfizer: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων"

Ποιοι κάτοχοι διπλώματος ΙΧ θα μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτες ελεύθερα;

Μια πιο ήπια λύση για όλους αποφάσισε να υιοθετήσει το Υπουργείο στις άδειες οδήγησης αυτοκινήτων και δικύκλων έως 125 κ.εκ.

Ισοδύναμα αλλά υπό προϋποθέσεις και με πρακτικές εξετάσεις οδήγησης αποφάσισε να είναι τα διπλώματα οδήγησης των αυτοκινήτων με εκείνα των δικύκλων με κυβισμό έως 125 κ.εκ. η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr η ισοδυναμία θα είναι εν μέρει (demi) και θα αφορά μόνο όσους έχουν δίπλωμα οδήγησης για πάνω από 12 έτη ή θα είναι άνω των 30 ετών! Η συγκεκριμένοι οδηγοί αυτοκινήτων θα μπορούν να αποκτούν και δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ. μόνο κατόπιν πρακτικών εξετάσεων οδήγησης ακόμη και χωρίς τη συμβολή των Σχολών Οδηγών καθώς θα μπορούν με το δικό τους δίκυκλο ή κάποιου γνωστού τους να μεταβαίνουν στο χώρο εξετάσεων ώστε να περάσουν μόνο από τις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης! Ναι σωστά διαβάσατε οι οδηγοί που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις εξαιρούνται από τις θεωρητικές εξετάσεις αλλά και από τα μαθήματα οδήγησης, τα οποία γίνονται προαιρετικά, και βέβαια με αυτό τον τρόπο το κόστος απόκτησης της άδειας οδήγησης για δίκυκλο 125 κ.εκ. μειώνεται στο ελάχιστο καθώς το μόνο έξοδο αφορά στην απόκτηση του e-παραβόλου προγραμματισμού πρακτικών εξετάσεων που κοστίζει μόλις 15 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εκτιμούν πως ικανοποιούν τα αιτήματα των Σχολών Οδηγών όσο και των πολιτών αλλά και εμπόρων δικύκλων.

Οι Σχολές Οδηγών σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr άσκησαν αφόρητες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για να μην επιτευχθεί η ισοδυναμία μεταξύ των διπλωμάτων οδήγησης αυτοκινήτων και δικύκλων έως 125 κ.εκ. καθώς θα δημιουργούνταν τεράστια προβλήματα στην… οδική ασφάλεια.

Βέβαια κανείς δεν έκανε λόγο για τα… φακελάκια που θα χάνονταν καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι αυτά τα χρήματα τα μοιράζονται κάποιοι εξεταστές με κάποιες Σχολές Οδηγών που εν τέλει δίνουν διπλώματα με το αζημίωτο σε ανθρώπους που ίσως να μην έχουν οδηγήσει ποτέ στη ζωή τους!

Αλλά σύμφωνα με κάποιους οι άνθρωποι που οδηγούν χρόνια αυτοκίνητα δεν έχουν καμία οδική παιδεία

Τελικά η demi-ισοδυναμία στα διπλώματα οδήγησης μεταξύ ΙΧ και δίκυκλου αποτελεί το πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και ο χρόνος και τα αποτελέσματα από την συγκεκριμένη κίνηση θα αποδείξουν αν οι Έλληνες οδηγοί θα μπορούν στο απώτερο μέλλον να οδηγούν με το δίπλωμα αυτοκινήτου και δίκυκλο έως 125 κ.εκ. και χωρίς να δίνουν πρακτικές εξετάσεις οδήγησης…

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι κάτοχοι διπλώματος ΙΧ θα μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτες ελεύθερα;"

Φυλακές Κορυδαλλού: Σπαθιά και… πάνω από 100 λίτρα τσίπουρο βρέθηκαν σε κελιά (pics)

Σουβλί, σπαθί, μάρκες, ποτά και διάφορά άλλα αντικείμενα “ξετρύπωσαν” οι έρευνες σε κελιά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έρευνες έγιναν την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020, από σωφρονιστικούς υπάλληλους σε 10 κελιά και κοινοχρήστους χώρους της Β Πτέρυγας.

Τα ευρήματα

-αυτοσχέδιο σουβλί,

-αυτοσχέδιο μεταλλικό σπαθί (70εκατοστών),

-κινητό τηλέφωνο, κάρτα SIM και φορτιστής,

-4 ζάρια και 100 μάρκες,

-110 λίτρα αυτοσχέδιο αλκοολούχο παρασκεύασμα (τσίπουρο),

-10 κατεστραμμένες τηλεοράσεις και 6 τηλεκοντρόλ,

-2 κομμάτια ξύλο και 1 σίδερο,καθώς και τετράγωνη ξύλινη ασπίδα.

Ενημερώθηκαν άμεσα ο αρμόδιοςΕισαγγελέας και η τοπική αστυνομική Αρχή, που διενεργεί σχετική προανάκριση,ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος.

 

  

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Κορυδαλλού: Σπαθιά και… πάνω από 100 λίτρα τσίπουρο βρέθηκαν σε κελιά (pics)"

Μηνύσεις για τα e-mail της Folli από Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Αραχωβίτη, Μπαλαούρα

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προσήλθαν σήμερα οι κ. Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης, Σταύρος Αραχωβίτης και Μάκης Μπαλαούρας και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του στελέχους της Folli Follie Νικόλαου Σάκκου, που φέρεται να έχει στείλει τα e-mail που διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες και κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε: «Καταθέσαμε μήνυση για να λάμψει η αλήθεια. Να αποδειχθεί η προσπάθεια κατασυκοφάντησης κατά των προσώπων μας και για να θίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια προσπάθεια η οποία, κατά την εκτίμησή μου, γίνεται, και νομίζω και όλου του κόσμου, σε συνεργασία της κυβέρνησης της ΝΔ με κύκλους είτε σκοτεινούς είτε φανερούς στον στόχο που έχουν βάλει. Δηλαδή να πιέσουν και να συκοφαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του επί 4,5 χρόνια. Η γνώμη μου και η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό και από εδώ θα απορριφθεί και θα πέσει στο κενό η προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι σκοτεινοί κύκλοι. Θέλανε να βρούνε 3-4 άτομα. Εμείς είμαστε οι πιο επώνυμοι και τότε με ισχυρή θέση στο Μαξίμου». Ο κ. Φλαμπουράρης υποστήριξε ότι ποτέ κανένας από τη Folli Follie δεν τον προσέγγισε και όσοι έρχονταν στο Μαξίμου καταγράφονταν.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:

«Όπως είχα προαναγγείλει, κατέθεσα σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά του προσώπου που φέρεται να εμπλέκει το πρόσωπό μου σε μια υπόθεση με την οποία ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση.

Είναι πάγια αρχή μου να απαντώ σε πολιτικές κατηγορίες με πολιτικό τρόπο. Όταν όμως θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου, είναι υποχρέωση και δικαίωμά μου, όπως κάθε πολίτη, να χρησιμοποιεί όλα τα νόμιμα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Με αυτή την έννοια, όποιος από εδώ και πέρα υιοθετεί τέτοιες χυδαίες συκοφαντίες, θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου».

Τέλος, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε:

«Είμαστε εδώ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε τη μήνυση, όπως είπαμε από την αρχή, γιατί η συκοφαντία και η εμπλοκή του ονόματός μου δεν θα μείνει αναπάντητη.

Σε όλη αυτή την ιστορία, όπως έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, δεν έχω καμία εμπλοκή ούτε εκ της θεσμικής μου θέσεως ούτε της ιδιότητάς μου, οπότε όλες οι συκοφαντίες θα απαντηθούν.

Παρακαλώ και προκαλώ να μην αναπαράγονται ανυπόστατες φήμες, οι οποίες ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη.

Αυτά είναι φανταστικές ιστορίες και δεν γνωρίζω από πού προκύπτει η πληροφόρηση από τον εναγόμενο. Θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για αυτά που λέει».

Ο πρώην βουλευτής του κόμματος Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνομαι στόχος επιθέσεων λάσπης και συκοφαντίας για να πληγεί τόσο η ακεραιότητα μου, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Όπως και την προηγούμενη φορά που δικαιώθηκα και οι συκοφάντες αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη, έτσι και τώρα θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου και τον πολιτικό μου χώρο.

Για αυτό το λόγο και υπέβαλα σήμερα μηνυτήρια αναφορά για τις ψευδείς, ανυπόστατες και συκοφαντικές αναφορές στο πρόσωπο μου. Η αλήθεια θα λάμψει στη Δικαιοσύνη και οι συκοφάντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνύσεις για τα e-mail της Folli από Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Αραχωβίτη, Μπαλαούρα "

Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Οκτώ φοιτητές 20-26 ετών οι δράστες

Οκτώ φοιτητές ηλικίας από 20 έως 26 ετών ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της επίθεσης στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποια σημειώθηκε στις 29 Οκτωβρίου.

Η επικήρυξη δεν ενεργοποιήθηκε, γιατί η ταυτοποίηση έγινε μέσα από κάμερες, αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα και γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Μάλιστα, οι δράστες είναι γνωστοί στις Αρχές και έχουν προσαχθεί ξανά στο παρελθόν.

Οι οκτώ φοιτητές κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, δια παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού.

Η προκαταρκτική εξέταση 
υποβλήθηκε στην Εισαγγελία και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.
Δήλωση για την ταυτοποίηση των δραστών έκανε και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, το γραφείο του οποίου είχε υποστεί επίθεση και καταστροφές από αγνώστους. «Όταν κάθε πλευρά κάνει καλά τη δουλειά της, όλοι θα λογαριάζουμε με τον ξενοδόχο» δήλωσε ο κ. Μπουντουβής.

Η επίθεση 

Στις 29 Οκτωβρίου κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη και προκάλεσαν σκηνές χάους. Η επίθεση αυτή θεωρείται από τις βιαιότερες των τελευταίων χρόνων ενώ όπως λένε πανεπιστημιακοί φαινόμενα βίας και βανδαλισμών από ομάδες κουκουλοφόρων είναι συχνά τα τελευταία χρόνια. Αφού κατέστρεψαν το γραφείο της γραμματέως του εισήλθαν με τη βία στο γραφείο του πρύτανη και άρχισαν τις καταστροφές. Επιπλα, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και έγγραφα αλλά και ιστορικά αντικείμενα δεν γλίτωσαν από την επίθεση των 15 κουκουλοφόρων που τα έκαναν «γης μαδιάμ».

Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και σωματικά στον Πρύτανη, αρπάζοντας τον από τον λαιμό, ενώ εκτόξευσαν ύβρεις. Φεύγοντας έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους, υπέρ των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων.

«Πρόκειται για μια από τις πιο βίαιες επιθέσεις των τελευταίων ετών σε ελληνικό Ίδρυμα και οι ζημιές που έχουν προκληθεί υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ» ανακοίνωσε το ΟΠΑ λέγοντας ότι «τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του».



Το κείμενο ανάληψης ευθύνης

Οι ίδιοι, λίγο καιρό αργότερα, δημοσίευσαν κείμενό τους στο athens.indymedia ως «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης». 

Στο κείμενό τους παραδέχονται ότι στόχος τους ήταν ο «εκφοβισμός, όχι μόνο του ιδίου αλλά και των ομοίων του».

«Υπάγεται στη λογική “χτύπα έναν να φοβηθούν εκατό’’» συμπληρώνουν οι συντάκτες του κειμένου.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι «η πρακτική αυτή δεν είναι ξένη στα επαναστικά κινήματα ούτε χωρίς ιστορία. Ακριβώς επειδή έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό αλλά και αντίκτυπο, είναι μια πρακτική που έχέι γίνει κομμάτι της εμπειρίας του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, είτε εντασόταν στην ένοπλη πάλη, είτε όχι».

Χωρίς καμία διάθεση συγγνώμης ή έστω αυτοκριτικής συμπληρώνουν, δε, ότι «κρίνουμε την επιλογή μας αυτή ορθή και δίκαια και την υπερασπιζόμαστε μέχρι κεραίας».

Αποτυπώνοντας, μάλιστα, το σκεπτικό τους πίσω από την εικόνα του Δημήτρη Μπουραντώνη που σόκαρε γράφουν ότι «δε θεωρούμε ότι είναι βασανιστήριο και διαπόμπευση τα ελάχιστα δευτερόλεπτα εκφοβισμού και γελοιποίησης ενός αστού γραφειοκράτη με θέση ευθύνης».

Αντιλαμβανόμενοι, όμως, ότι η εικόνα ξένισε αρκετούς γράφουν «κατανοούμε ωστόσο ότι πολλοί άνθρωποι, μη εξικοιωμένοι μάλιστα με τους αγώνες, δυσκολεύτηκαν να αφομειώσουν την εικόνα που αντίκρυσαν. Κατανοούμε ότι μπορεί να τους ξένισε, να τους φάνηκε υπερβολική, περιττή, να ερέθισε τα αντανακλαστικά ενσυναίσθησής τους. Δεν τους αδικούμε».

«Εμείς κατανοούμε λοιπόν ότι η φωτογραφία είναι ίσως σοκαριστική γιατί απεικονίζει έναν άνθρωπο που αγωνιά. Όμως θα πρέπει να κατανοήσουν κι αυτοί ότι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος» προστίθεται στη συνέχεια του κειμένου ενώ λίγες γραμμές παρακάτω γράφουν «ε, λοιπόν δεν πειράζει που ταράχτηκε και λίγο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Οκτώ φοιτητές 20-26 ετών οι δράστες"

Χριστούγεννα με μπλόκα παντού και εφόδους σε σπίτια

Πολύ αυξημένοι έλεγχοι, με «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, που εφαρμόζεται από σήμερα, για την τήρηση των κανόνων που αποσκοπούν στον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, βρίσκεται και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό σε περιοχές της Αθήνας (όπως το Σύνταγμα) όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού για την εφαρμογή των μέτρων, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έχει σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να βγουν στον δρόμο και οι αστυνομικοί από τα επιτελεία, ακόμα και το Αρχηγείο, για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου οι δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00 το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Κατά τα άλλα, στον σχεδιασμό προβλέπεται: Έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους-εξόδους των πόλεων αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες κ.λπ.

Σημειώνεται ότι για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα, αν υπάρχουν. Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22:00 το βράδυ, αυστηρά.

Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για τη μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε χτες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν, σε ακραία περίπτωση, υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στις 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστούγεννα με μπλόκα παντού και εφόδους σε σπίτια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news