facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Πάτρα: Παραμένει σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή στην Καλλιθέα

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να παραμένει, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή, Καλλιθέα, της Πάτρας.

Σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, η φωτιά έχει μεγάλη έκταση, αλλά παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα.

Στο μεταξύ, καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Πάντως, στην περιοχή επιχειρούν και θα συνεχίζουν να επιχειρούν όλη την νύχτα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 35 οχήματα, προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά και να μην απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, μεγάλο μέρος της Αχαΐας θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Παραμένει σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή στην Καλλιθέα"

Συντριβή Antonov: Εντοπίστηκαν και οι οκτώ σοροί

Εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν και οι οκτώ σοροί των μελών του πληρώματος του μοιραίου Antonov που συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Τα 8 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος ήταν ουκρανικής καταγωγής. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά των σορών στο Γ.N. Κομοτηνής. 

Κατόπιν αιτήματος από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) διατέθηκε όχημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη μεταφορά των σορών από τη περιοχή του δυστυχήματος. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες στο σημείο της συντριβής.

Στη διάρκεια της δεύτερης φάσης της επιχείρησης συμμετείχε ειδικευμένο προσωπικό του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβέστες για τη δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης. Στις έρευνες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των σορών συνέδραμαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ καθώς και το ελικόπτερο του ενιαίου συντονιστικού κέντρου έρευνας και διάσωσης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, έκανε γνωστό πως δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στην περιοχή όπου κατέπεσε χθες το αεροσκάφος και πρόσθεσε πως στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος.

ΥΠΑ: Το χρονικό της συντριβής του Antonov

Το χρονικό της συντριβής του Antonov δυτικά της Καβάλας, από την στιγμή που εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, μέχρις ότου ανέφερε πρόβλημα στον κινητήρα και εν συνεχεία χάθηκε από τα ραντάρ, παρέθεσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το δυστύχημα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές πλήρωμα και 11,5 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods). Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήρθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα αναφέροντας: «may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα».

Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους  χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

INTIME NEWS/ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τοπικοί φορείς) για την απώλεια στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντριβή Antonov: Εντοπίστηκαν και οι οκτώ σοροί "

Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν το πρωτόκολλο με βάση τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Τεοντόρα Γκεντσόφσκα και Μπουγιάρ Οσμάνι, υπέγραψαν σήμερα το πρωτόκολλο για τη δεύτερη συνεδρίαση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής βάσει του άρθρου 12 της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017.

Η συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας ήταν προϋπόθεση για να αρθεί το «αγκάθι» που αποτέλεσε το φρένο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της δεύτερης με την Ε.Ε. Έτσι, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όχι μόνο της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας, η «τύχη» της οποίας είχε συνδεθεί με εκείνη της πρώτης.

Η δεύτερη συνεδρίαση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στο υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια. Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκε η εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας και συμφωνήθηκαν μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή της το επόμενο διάστημα.

Αυτό είναι το δεύτερο πρωτόκολλο που υπογράφεται μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο πρωτόκολλο της πρώτης συνεδρίασης της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας υπεγράφη στις 10 Ιουνίου 2019 στη Σόφια. Έκτοτε, η επιτροπή δεν είχε ξανασυνεδριάσει.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης, η μικτή διακυβερνητική επιτροπή συνεδριάζει τακτικά μία φορά το χρόνο προκειμένου να επανεξετάσει την αποτελεσματική εφαρμογή της, να εγκρίνει μέτρα για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας και να επιλύσει ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της Συνθήκης.

Η συνάντηση της Κυριακής ήταν εξαιρετικά παραγωγική, σημειώθηκε πρόοδος σε όλους τους τομείς, οι οποίοι είναι συνολικά πέντε, όπως είπε η Τεοντόρα Γκεντσόφκα. Εξήγησε ότι αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής είναι να γίνουν πράξη οι συμφωνίες και οι διευθετήσεις που έχουν επιτευχθεί, κάτι που αποτελεί εξαιρετικά σημαντική δέσμευση και για τις δύο χώρες.

«Η Βουλγαρία είναι η χώρα που υποστηρίζει πιο ένθερμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, επομένως τους ευχόμαστε επιτυχία στον δρόμο που φιλοδοξούσαν εδώ και καιρό να ακολουθήσουν. Με κοινές προσπάθειες και με τη στήριξή μας, θα φτάσουν σε αυτό που οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας επιθυμούν περισσότερο, δηλαδή την ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε η υπουργός.

Το διμερές πρωτόκολλο περιέχει πολύ φιλόδοξα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία στην πράξη στοχεύουν στην επίλυση πολλών ανοιχτών ζητημάτων, εξήγησε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Σημείωσε ότι αυτό το πρωτόκολλο είναι αναπόσπαστο μέρος της αποκαλούμενης πρότασης της γαλλικής προέδρίας, μαζί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γκεντσόφσκα εξήγησε ότι την Δευτέρα θα συνεδδριάσει η Επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών και θα ανακοινωθεί η γραπτή διαδικασία για την έγκριση από τις χώρες μέλη. Κατόπιν, την Τρίτη, θα γίνει ενημέρωση για την επιβεβαίωση αυτού του διαπραγματευτικού πλασίου, των συμπερασμάτων και του πρωτοκόλλου και όλα τα έγγραφα θα δοθούν στη δημοσιότητα. Αφού καθοριστεί από την Τσεχία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, η ημερομηνία για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία, η τελευταία θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αναθεώρηση του συντάγματός της, με στόχο τη συμπερίληψη των Βουλγάρων σε αυτό και, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα γίνει η δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη, μετά την οποία θα ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση, εξήγησε η Γκεντσόφσκα.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη λεγόμενη γαλλική πρόταση, το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι όπως μας παρουσιάστηκε», δήλωσε επίσης η υπουργός.

Εμπειρογνώμονες από το υπουργείο Εξωτερικών παραμένουν έτοιμοι να συνεχίσουν τη συνεργασία, σε επίπεδο ομάδων εργασίας, με τους συναδέλφους τους από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, επισήμανε.

«Η Βουλγαρία δεν έχει υποχωρήσει από τη θέση της σε ό,τι αφορά την επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονία. Τηρούμε πλήρως την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Σόφια δεν αναγνωρίζει τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. «Τα άλλα 26 μέλη της ΕΕ έχουν τις δικές τους θέσεις και δεν μπορούμε να τα υποχρεώσουμε να δεχτούν τη δική μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η βουλγαρική θέση «διασφαλίζεται» από το πακέτο τεκμηρίωσης της λεγόμενης γαλλικής πρότασης.

Η Γκεντσόφσκα δήλωσε ότι η συμπερίληψη της βουλγαρικής κοινότητας στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί την προϋπόθεση για να ξεκινήσει η Βόρεια Μακεδονία ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Κατά τα λεγόμενά της, εξαρτάται από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη βούληση των πολιτικών της να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Βελισλάβα Πετρόβα τόνισε ότι είναι σημαντικό πως κανένα έγγραφο σχετικό με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνώρισης της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας» εκ μέρους της Βουλγαρίας. Η βουλγαρδική θέση παραμένει αμετάβλητη, είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι είπε ότι η χώρα του βασίζεται στην υποστήριξη της Βουλγαρίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Είναι ιστορική ευκαιρία για εμάς ότι έπειτα από 17 χρόνια που έχουμε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, η Βόρεια Μακεδονία έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αύριο, καθώς ξεκινά η τελική φάση της ένταξής μας στην ΕΕ», είπε ο Οσμάνι. Σημείωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και ότι το πρωτόκολλο αποδεικνύει πως έχει γίνει πολλή δουλειά.

Με βάση την απόφαση του βουλγαρικού Κοινοβουλίου της 24ης Ιουνίου, η υπογραφή του πρωτοκόλλου είναι προϋπόθεση ώστε να εγκρίνει η Βουλγαρία το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία. Η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ότι θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο η πραγματική διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει αφού η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αναθεωρήσει το σύνταγμά της και συμπεριλάβει σε αυτό τη βουλγαρική κοινότητα, σε ίση βάση με τις άλλες εθνότητες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν το πρωτόκολλο με βάση τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας"

Φωτιά στην Αχαΐα: Σύλληψη υπόπτου για εμπρησμό

Στο αυτόφωρο οδηγείται ένα άτομο που συνελήφθη για τη φωτιά που ξέσπασε στην Αχαΐα το μεσημέρι του Σαββάτου (16.7.2022) που πήρε μεγάλη έκταση και για λίγο δεν απείλησε κατοικίες.

Το άτομο συνελήφθη σήμερα ως ύποπτος για εμπρησμό από αμέλεια. Όπως αναφέρει στην ενημέρωσή της η Πυροσβεστική, η σύλληψη έγινε από υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αχαΐας για τη φωτιά στη θέση «Παλιάμπελα» της Καλλιθέας στην Αχαΐα.

Η Πυροσβεστική ενημέρωσε και τον εισαγγελέα για τη σύλληψη, η οποία έγινε μετά το ξέσπασμα της φωτιάς χθες το μεσημέρι, η οποία πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν ρίψεις νερού και από αέρος και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Χθες, μάλιστα, είχε φτάσει σε σημείο να απειλεί κατοικίες, όμως, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι, «την προλάβαμε τελευταία στιγμή».

Η φωτιά είχε οριοθετηθεί μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Αχαΐα: Σύλληψη υπόπτου για εμπρησμό"

Συνολικά 51 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 51 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε ανέφερε ότι αύριο, Δευτέρα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία και Χίο, και προσέθεσε ότι στις περιοχές αυτές θα πραγματοποιούνται αυξημένες περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

«Το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Δεν εφησυχάζουμε. Είναι αναγκαία η προσοχή όλων μας. Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και η διαφύλαξη του φυσικού πλούτου είναι ο δικός μας καθημερινός στόχος», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνολικά 51 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Καιρός αύριο: Άνεμοι 8 μποφόρ και μικρή ανάσα δροσιάς – Πού θα βρέξει

Λιγότερο ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (18.07.2022). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, όμως, η ένταση των ανέμων θα διατηρηθεί μέχρι τα 8 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και τα ανατολικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 και κατά τόπους στα δυτικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και στην κεντρική Μακεδονία έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και τοπικά στα ηπειρωτικά έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άνεμοι 8 μποφόρ και μικρή ανάσα δροσιάς – Πού θα βρέξει"

Μεντβέντεφ: «Συστημική απειλή» για τη Ρωσία η μη αναγνώριση της κυριαρχίας στην Κριμαία

Η άρνηση της Ουκρανίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να αναγνωρίσουν την εξουσία της Μόσχας στην Κριμαία, αποτελεί μία «συστημική απειλή» για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία κατέλαβε την χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία το 2014, με την ανατροπή από διαδηλώσεις, ενός Ουκρανού προέδρου που είχε την υποστήριξη της Μόσχας.

Η Μόσχας υποστήριξε τότε, τους αποσχιστές στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας.

«Αν κάποιο άλλο κράτος, όπως η Ουκρανία και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Κριμαία δεν είναι ρωσική, τότε, αυτό το κράτος είναι μία συστημική απειλή για εμάς», δήλωσε ο Μεντβέντεφ απευθυνόμενος σε βετεράνους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεντβέντεφ: «Συστημική απειλή» για τη Ρωσία η μη αναγνώριση της κυριαρχίας στην Κριμαία"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τη Δευτέρα 18 Ιουλίου σε πέντε Περιφέρειες

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τη Δευτέρα 18 Ιουλίου σε πέντε Περιφέρειες"

Πτώση αεροσκάφους Αντόνοφ στην Καβάλα: Εντοπίστηκαν 6 σοροί - Δεν βρέθηκε επικίνδυνη ουσία

Έξι σοροί του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov, που συνετρίβη στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου (16.07.2022), έχουν εντοπιστεί, από τις συνολικά οκτώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία από τις έξι σορούς ήταν απανθρακωμένη και οι άλλες διαμελισμένες. 

Νωρίτερα, σήμερα, εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας “Meridian Cargo” δήλωσε ότι είναι νεκρά και τα οχτώ μέλη του πληρώματος, ουκρανικής καταγωγής. “Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής,” δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία. 

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους εψάλη, σήμερα το πρωί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Απόστολου Θωμά της τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου.

Ο εφημέριος του ιερού ναού, πατέρας Θεοχάρης Καλπάκογλου, ο οποίος διακονεί εδώ και 21 χρόνια στην περιοχή -τόπο καταγωγής του- ήταν και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού συμβάντος, που τον συγκλόνισε τόσο που αποφάσισε να ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τους ανθρώπους που με τόσο τραγικό τρόπο χάθηκαν.

«’Ανθρωποι του Θεού ήταν και ως εφημέριος σκέφτηκα στο τέλος της σημερινής θείας λειτουργίας να κάνουμε μια επιμνημόσυνη δέηση και να προσευχηθούμε για τις ψύχες αυτών των ανθρώπων, που δεν γνωρίζαμε την εθνικότητά τους, αλλά ούτε και μας ενδιαφέρει καθώς όλοι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι του Θεού. Είχαμε ιερό καθήκον να κάνουμε μια προσευχή ώστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους εφόσον φύγανε και να ενισχυθούν και οι συγγενείς τους απέναντι σε αυτό τον μεγάλο πόνο, που είναι και δικός μας πόνος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εφημέριος του ιερού ναού Απόστολου Θωμά, στο Παλαιοχώρι.

«Ήταν μια δέηση ως αποτέλεσμα της αγάπης που έχει η Εκκλησία και ο Χριστός προς όλους τους ανθρώπους», τόνισε.

«Είμαστε συγκλονισμένοι γιατί αυτό ήταν πρωτόγνωρο. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια τα αισθήματα που είχαμε εκείνη τη στιγμή», τόνισε και περιέγραψε τη στιγμή της συντριβής: «Ήμασταν στο μπαλκόνι του σπιτιού μας κι ακούσαμε ένα αεροπλάνο να περνάει, οπότε στρέψαμε το βλέμμα για να το δούμε. Συγκλονισμένοι αντικρίσαμε μια μάζα φωτός, μια φωτιά, να προσγειώνεται ακριβώς κάτω από το χωριό μας και ευτυχώς ήταν σε μη κατοικήσιμη περιοχή. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιερέας, περιγράφοντας την «τρομακτική εικόνα» της στιγμής που το αεροσκάφος κατέπεσε.

“Δεν βρέθηκε επικίνδυνη ουσία”

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα είπε στο newsit.gr ο Στέλιος Μακρίδης, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αντιφιλίππων, τα νέα είναι ευχάριστα από τις μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, καθώς δεν εντοπίστηκε επικίνδυνη ουσία από τις αναθυμιάσεις της μεγάλης φωτιάς που προκλήθηκε από τις απανωτές εκρήξεις τη στιγμή της συντριβής. «Η ειδική ομάδα που ήρθε έκανε όλες τις μετρήσεις και δεν βρέθηκε ευτυχώς κάτι ραδιενεργό ή επικίνδυνο. Είναι όλα στα όρια τους. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχουν πολλά διασκορπισμένα βλήματα στο σημείο, επιχειρούν να ανοίξουν διάδρομο ώστε να μπορούν οι διασώστες να προσεγγίσουν τις σορούς των άτυχων μελών του πληρώματος», ανέφερε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πτώση αεροσκάφους Αντόνοφ στην Καβάλα: Εντοπίστηκαν 6 σοροί - Δεν βρέθηκε επικίνδυνη ουσία"

Συναγερμός για τις πυρκαγιές σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία – Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Οι δασικές πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία και την Ισπανία συνεχίζουν και σήμερα το καταστροφικό τους έργο και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εν μέσω του καύσωνα που έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές σε πολλές περιοχές της δυτικής Ευρώπης.

Τα πύρινα μέτωπα μαίνονται και στην Ιταλία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για τις πυρκαγιές σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία – Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους"

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Στο 2ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας με εναέριες και επίγειες περιπολίες βρίσκεται η Πυροσβεστική λόγω του αυξημένου κινδύνου για φωτιές και αύριο Δευτέρα, ενώ αυτή την ώρα όσες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει ανά την Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί απο τους πυροσβέστες στην έναρξη τους. 

Στο Ρέθυμνο η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί αλλά γίνεται επιτήρηση.  Στην Αχαια δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά εξακολουθούν περιμετρικά τα πεζοπόρα και τα οχήματα να σβήνουν μικροεστίες, ενώ τα ελικόπτερα και οι Air Tractors συνεχίζουν  διαβροχή.

Νωρίτερα η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου τέθηκε υπό έλεγχο και εκτελούνται επίγειες και εναέριες περιπολίες.

Παράλληλα κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR593) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Μέλαμπες της Π.Ε. Ρεθύμνου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, ενώ σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Π.Ε. Αχαΐας και το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα"

Τη Δευτέρα 18/7 επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Καστελόριζου

Αύριο, Δευτέρα, θα επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο του Καστελόριζου το οποίο έμεινε κλειστό το Σαββατοκύριακο, επειδή ο ένας  και μοναδικός υπάλληλος του πύργου ελέγχου αρρώστησε και δεν μπορούσε να πάει αντικαταστάτης.

«Μάθαμε αργά το βράδυ την αρρώστια του μοναδικού υπαλλήλου στο αεροδρόμιο μας και δεν ήταν δυνατόν να έρθει κάποιος να τον αντικαταστήσει», δήλωσε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος  Αμύγδαλος. Οι επιβάτες που ήταν να ταξιδέψουν με τη σημερινή πτήση, ενημερώθηκαν ότι θα μπορούσαν να έρθουν με το πλοίο της γραμμής που έφευγε από τη Ρόδο, ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Αύριο, Δευτέρα θα μεταβεί στο νησί αερολιμενικός από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» ο οποίος θα παραμένει μέχρι να επιστρέψει ο υπάλληλος που νοσεί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Δευτέρα 18/7 επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Καστελόριζου"

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΕΚΑΒ αλλά και η επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων παραμένουν στο σημείο όπου κατέπεσε χθες το αεροσκάφος Αντόνοφ, στο οποίο επέβαινε οκταμελές πλήρωμα ουκρανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Στην περιοχή επίσης βρίσκονται μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής) Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Σε ενημέρωσή του, το υπουργείο τονίζει ότι χθες το βράδυ, έπειτα από την πτώση αεροσκάφους, ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, μετέβησαν άμεσα στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones). Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.

Επιπλέον, άμεσα συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή όλων των τοπικών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου και στις 02.45, με μήνυμα μέσω του 112, ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς που ακολούθησε την πρόσκρουση.

Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ σε διαρκή επικοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας), καθώς και λοιπούς φορείς.

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης στην περιοχή

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ παραμένουν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή πλησίον του τόπου του δυστυχήματος.

Επίσης, κατόπιν ενεργειών του δήμου, σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε και μικρό πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες Υγείας της περιοχής, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ"

Μαύρες μνήμες από δύο δυστυχήματα που συγκλόνισαν τη Β. Ελλάδα «ξύπνησε» η τραγωδία με το Antonov

Μαύρες μνήμες από δύο αεροπορικά δυστυχήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο «ξύπνησε» η χθεσινοβραδινή αεροπορική τραγωδία σε αγροτική περιοχή μεταξύ Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου, κοντά στην Καβάλα.

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Αυγούστου 1995, όταν στρατιωτικό αεροσκάφος Antonov, λόγω ανθρώπινου λάθους, συνετρίβη έξω από τη Θεσσαλονίκη, παρασύροντας στον θάνατο και τους έξι επιβάτες του- τέσσερις ανώτεροι αξιωματικοί της Δημοκρατίας του Μαλί και οι δύο πιλότοι, που είχαν μεταβεί στο Κίεβο για την παραλαβή του αεροσκάφους.

Το στρατιωτικό αεροπλάνο, που εκτελούσε πτήση από το Κίεβο προς την Τύνιδα, προσέκρουσε πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, λίγο προτού έρθει σε επαφή με το έδαφος, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από μεγάλη τάση ρεύματος και οι έξι επιβάτες του να πάθουν ηλεκτροπληξία. Ακυβέρνητο, προσέκρουσε αρχικά στο τοιχίο του κτιρίου του Εργαστηρίου Ελέγχου Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων και στη συνέχεια το μπροστινό του μέρος καρφώθηκε στο κτίριο.

Την ώρα του δυστυχήματος, επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, με πολλή βροχή, και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους όταν αντιλήφθηκε ότι δεν βρισκόταν σε αεροδιάδρομο αλλά στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, προτίμησε να το προσγειώσει στα χωράφια προκειμένου να μην παρασύρει στον θάνατο τους οδηγούς των πολλών αυτοκινήτων που κινούνταν εκείνη την ώρα στον δρόμο.

Δύο χρόνια αργότερα, η συντριβή του Γιάκοβλεφ στα Πιερία Όρη (στις 17/12/1997) έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στη βόρεια Ελλάδα.

Το Γιάκοβλεφ Yak-42 των αερογραμμών Aerosvit από την Οδησσό της Ουκρανίας με προορισμό τη Θεσσαλονίκη έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία» και συνετρίβη στη δασική περιοχή Ντίτσιος των Πιερίων, σε υψόμετρο 1200 μέτρων.

Εβδομήντα δύο άνθρωποι -πλήρωμα και επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 42 Έλληνες, οι περισσότεροι από την Αιανή Κοζάνης, που εργάζονταν σε κατασκευαστική εταιρεία στην Ουκρανία και επέστρεφαν στην πατρίδα τους για τα Χριστούγεννα- βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ για τον εντοπισμό του αεροσκάφους χρειάστηκαν εντατικές έρευνες τριών ημερών στο δύσβατο ανάγλυφο των Πιερίων, υπό άσχημες καιρικές συνθήκες με χιόνι και ομίχλη.

Προορισμός του αεροσκάφους ήταν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, όταν ο πιλότος ζήτησε βοήθεια από το ραντάρ για να προσγειωθεί, ωστόσο όταν ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε ραντάρ προσέγγισης, απάντησε ότι έχει βρει το σωστό ίχνος και κατεβαίνει προς τα 3500 πόδια. Αργότερα, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι το πλήρωμα του μοιραίου αεροσκάφους είχε χαθεί και λόγω ανεπαρκούς γνώσης της αγγλικής γλώσσας δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τους ελεγκτές, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να βρει το αεροδρόμιο και ύστερα από 18 λεπτά άσκοπων γύρων να καρφωθεί στα Πιέρια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαύρες μνήμες από δύο δυστυχήματα που συγκλόνισαν τη Β. Ελλάδα «ξύπνησε» η τραγωδία με το Antonov"

Συντριβή Αντόνοφ: Στην Καβάλα ο λόχος Πυρηνικής-Χημικής Αμυνας

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέφεραν ότι ο πιλότος του Αντόνοφ An-12 το οποίο κατέπεσε χθες βράδυ στην περιοχή της Καβάλας ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Το An-12 κατά τις ως τώρα πληροφορίες ήταν ουκρανικό και είχε οκταμελές πλήρωμα.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo δήλωσε ότι είναι νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ (An-12), που συνετρίβη στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα.

«Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής» δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το αεροσκάφος Αντόνοφ το οποίο κατέπεσε χθες Σάββατο το βράδυ στην περιοχή της Καβάλας μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά. Εν τω μεταξύ, ο Σέρβος υπ. Άμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά. Τα πυρομαχικά προορίζονταν για το Μπαγκλαντές.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο της συντριβής του Antonov έχουν φτάσει τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να ερευνήσουν και να εξακριβώσουν την προέλευση της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή.

Τα συνολικά 14 άτομα που απαρτίζουν τον ειδικό λόχο θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί από νωρίς σήμερα το πρωί τις εμπλεκόμενες αρχές για το είδος της λευκής ουσίας που εντοπίστηκε από τα πρώτα λεπτά της έρευνας.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις, του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ήδη η υπηρεσία που εμπλέκεται στο έργο έρευνας και διάσωσης προχώρησε στη διάνοιξη ενός πρώτου διαδρόμου ασφαλείας, μέσα από τον οποίο θα κινηθούν τόσο τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου, όσο στη συνέχεια και οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς, αλλά και οι ομάδες πολιτικής προστασίας έρευνας και διάσωσης για την περισυλλογή των σορών του πληρώματος και των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι περιμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με ανακοίνωση του απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Πάντως, οι τοπικές αρχές βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης του εδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και θα ελέγξει την άσπρη σκόνη που υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της.

Στο σημείο της συντριβής ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας

O γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ πριν από λίγη ώρα επισκέφθηκε το χώρο, όπου κατέπεσε χθες το βράδυ το αεροσκάφος και ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις μέχρι στιγμής έρευνες που γίνονται στην περιοχή.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπαγκλαντές.

Ο κ. Σαμπλούκ παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Κώστας Τσάκαλος, τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα συνεργεία που θα επιχειρήσουν εντός της περιοχής.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντριβή Αντόνοφ: Στην Καβάλα ο λόχος Πυρηνικής-Χημικής Αμυνας"

Ρόδος: Μήνυση κατά του νοσοκομείου κατέθεσαν οι γονείς του 16χρονου που έχασε τη ζωή του

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου του νοσοκομείου Ρόδου κατέθεσαν οι γονείς του 16χρονου Λευτέρη που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 21 Μαΐου 2022 με σοβαρά προβλήματα.

Οι ιατροί του έδωσαν αντιπυρετική αγωγή και το έστειλαν στο σπίτι του χωρίς να του κάνουν, όπως αναγράφεται στη μήνυση ούτε μια απλή αιματολογική εξέταση που θα μπορούσε να δείξει το σταφυλόκοκκο δεν έγινε.

Το παιδί χειροτέρευσε, μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο Ρόδου και στη συνέχεια λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του κρίθηκε απαραίτητη η άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” όπου και κατέληξε.

Είχε υποβληθεί σε 4 εγχειρήσεις

«Δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να μην λάβουν υπόψιν τους τις ιατρικές εξετάσεις που κρατούσε  η μητέρα του 16χρονου. Είχε υποβληθεί σε 4 εγχειρήσεις ο μικρός», δήλωσε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου η δικηγόρος της οικογένειας, Μαρίκα Κρικοπούλου. «Υπήρξε ολιγωρία από το νοσοκομείο και στις δυο φορές που μεταφέρθηκε εκεί ο Λευτέρης», σημείωσε η κ. Κρικοπούλου.

Ως προς την ΕΔΕ που είχε διατάξει το Υπουργείο Υγείας για το περιστατικό, η  κ. Κρικοπούλου δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά, ίσως και λόγω έλλειψης διοίκησης στο Νοσοκομείο Ρόδου

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Μήνυση κατά του νοσοκομείου κατέθεσαν οι γονείς του 16χρονου που έχασε τη ζωή του"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news