facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος εικαστικός καλλιτέχνης, Αλέκος Φασιανός!

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, βυθίζοντας στην απόλυτη θλίψη και το πένθος την οικογένειά του και φυσικά τον κόσμο της Τέχνης.

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και από νωρίς εξέφρασε την καλλιτεχνική του φύση. Αρχικά ασχολήθηκε με τη μουσική σπουδάζοντας βιολί στο Ωδείο Αθηνών όμως σύντομα τον “κέρδισε” η ζωγραφική γι’ αυτό και ξεκίνησε το 1955 τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πλευρό του Γιάννη Μόραλη.

Το 1960 κατάφερε να κάνει την πρώτη ατομική του έκθεση και μάλιστα έφυγε με υποτροφία για το Παρίσι από τη Γαλλική κυβέρνηση. Στην πόλη του Φωτός παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des Βeaux-Αrts, κοντά στους μετρ του είδους Clairin και Dayez (1962-64).

Λάτρεψε τόσο πολύ το Παρίσι που παρέμεινε εκεί μόνιμα για 35 ολόκληρα χρόνια χωρίς όμως ποτέ να χάσει τη σύνδεσή του με την Ελλάδα την οποία επισκεπτόταν συχνότατα.

Ο ξεχωριστός Αλέκος Φασιανός

Έχοντας πλέον αρχίσει να εξοικειώνεται με τις μοντέρνες τάσεις της δεκαετίας του ’60 στο Παρίσι που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μητρόπολη των τεχνών παγκοσμίως, ο Αλέκος Φασιανός άρχισε να εκφράζει μέσα από την τέχνη του τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που γνώρισαν πολλούς θαυμαστές ανά τον κόσμο. Τα έργα του ήταν ξεχωριστά και αγαπήθηκαν τόσο που έγινε διάσημος στα πέρατα της γης. Ήταν πιστός από την πρώτη στιγμή στην παραστατική ζωγραφική και τις ελληνικές καταβολές του, δίνοντας πάντα στα έργα του “πινελιές” από την αρχαία, βυζαντινή και λαϊκή τέχνη της χώρας μας.

Όλα του τα έργα χαρακτηρίζονταν από τους ειδικούς, ειδικά εκείνα στα οποία κυριαρχούσε η ανθρώπινη φιγούρα, από απλοϊκότητα. Λιτές γραμμές, καθαρά περιγράμματα με ελάχιστη φωτοσκίαση ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά που έκαναν τα έργα του να ξεχωρίζουν.

Λάτρευε την εικονογράφηση βιβλίων και μάλιστα είχε αναλάβει βιβλία σπουδαίων συγγραφέων, ανάμεσά τους οι Ελύτης, Καβάφης, Ταχτσής, Aragon, Apollinaire και πολλοί άλλοι. Σχεδίασε επίσης από αφίσες μέχρι γραμματόσημα ενώ ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και πολλούς ακόμη σημαντικούς θιάσους της χώρας για σπουδαίες θεατρικές δουλειές.

Υπήρξε και ο ίδιος συγγραφέας, έχοντας εκδώσει πεζά και ποιητικά κείμενα.

Έργα του κοσμούν το Σταθμό Μεταξουργείο του αθηναϊκού Μετρό από το 2000. Έναν χρόνο πριν είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών ενώ το 2010 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Legion d’Honneur (Officier des Lettres et des Arts).

Το έργο του παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η τελευταία αναδρομική του έκθεση έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη το 2004, με τίτλο Φασιανός, Μυθολογίες του καθημερινού. Συμμετείχε συχνά σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου (Μπιενάλε Sao Paulo 1971, Μπιενάλε Βενετίας 1972, Ευρωπάλια, Βρυξέλλες 1982, Μπιενάλε Γραφιστικής Μπάντεν – Μπάντεν 1985, κ. ά.).

Ο Αλέκος Φασιανός, έφυγε από τη ζωή σήμερα το βράδυ (16/1), έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός"

Ουρές χιλιομέτρων στην εθνική οδό λόγω τροχαίου - ΒΙΝΤΕΟ

Ουρές χιλιομέτρων στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας στην ευθεία της Θήβας, λίγο πριν τη γέφυρα της Χαλκίδας.

Ένα αυτοκίνητο, άγνωστο πως, χτύπησε πάνω στο διάζωμα στο ρεύμα προς Αθήνα, με αποτέλεσμα να παραμείνει για αρκετή ώρα κλειστή η αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport τις 20:30 το βράδυ η ουρά ήταν τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο και στις φωτογραφίες από ψηλά.

Δείτε βίντεο:

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουρές χιλιομέτρων στην εθνική οδό λόγω τροχαίου - ΒΙΝΤΕΟ "

Ένοπλη ληστεία σε φούρνο στις Αχαρνές. Συνελήφθη ο δράστης

Στα χέρια ανδρών της ΟΠΚΕ βρίσκεται ο ένοπλος που, πριν περίπου μισή ώρα, λήστεψε φούρνο στην οδό Ανεξαρτησίας στις Αχαρνές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης, με την απειλή καραμπίνας, εισέβαλλε στον φούρνο και απειλώντας τους υπαλλήλους, απέσπασε άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και τράπηκε σε φυγή.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και άνδρες της ΟΠΚΕ έφτασαν στο σημείο, όπου λίγα μέτρα μακρύτερα κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τον δράστη, ενώ πάνω του έφερε το όπλο και το ποσό.

Ο δράστης οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα.

doxthi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοπλη ληστεία σε φούρνο στις Αχαρνές. Συνελήφθη ο δράστης"

Πάτρα: Οι Αρχές έκλεισαν κλαμπ που έπαιζε μουσική για δύο μήνες

Κλαμπ στην Πάτρα θα μείνει κλειστό για δύο μήνες αφού παραβίαζε τα μέτρα για τον κορονοϊό, ενώ έπεσε και «βαριά» καμπάνα ως διοικητικό πρόστιμο.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο χθες βράδυ στο νυχτερινό κατάστημα που έπαιζε μουσική και έκαναν εντοπισμένους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας. Ο υπεύθυνος του κλαμπ συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Πόσοι βρίσκονταν μέσα στο κλαμπ

Το κατάστημα θα μείνει κλειστό για δύο μήνες αφού παραβίαζε τα μέτρα για την πρόληψη ασθενειών για τέταρτη φορά, ενώ διαπιστώθηκε πως μέσα βρίσκονταν 258 πελάτες με όριο τους 63. Παράλληλα τρία άτομα δεν είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Οι Αρχές έκλεισαν κλαμπ που έπαιζε μουσική για δύο μήνες"

Καιρός αύριο: Ήλιος με δόντια στην Αθήνα, βροχή στη Θεσσαλονίκη

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (17.01.2022) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικά αναμένονται βροχές και καταιγίδες, ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στα ανατολικά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ στα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φθάσει στα βόρεια τους 9 με 12 βαθμούς, στα κεντρικά τους 11 με 13 βαθμούς και στα νότια τους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα για ασθενή βροχή.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες βορειοδυτικοί 4 με 5 και το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα τοπικά θα αυξηθούν και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά λίγα χιόνια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί στην κεντρική Μακεδονία 5 και από τις βραδινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου λίγα χιόνια.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, από τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες στα βόρεια βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ στα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ήλιος με δόντια στην Αθήνα, βροχή στη Θεσσαλονίκη"

Βρετανία: Η κυβέρνηση θα διακόψει τη χρηματοδότηση του BBC

Η βρετανική κυβέρνηση θα διακόψει τη χρηματοδότηση του BBC επιβάλλοντας ένα διετές “πάγωμα” στο τέλος αδείας που καταβάλλουν οι πολίτες για να παρακολουθούν το δίκτυο, αναφέρει δημοσίευμα της Mail on Sunday.

Το μέλλον του τηλεοπτικού δικτύου είναι ένα μόνιμο θέμα πολιτικού διαλόγου με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που πρόσφατα πρότεινε την επανεξέταση της χρηματοδότησής του.

Με δεδομένο ότι το ποσοστό πληθωρισμού αναμένεται τον Απρίλιο να φθάσει σε ιστορικό 30ετίας τουλάχιστον 6% , το πάγωμα του τέλους αδείας που σήμερα ανέρχεται σε 190 ευρώ, θα είναι μια ανακούφιση για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν ραγδαία αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Θα είναι όμως και ένα βαρύ πλήγμα για τα οικονομικά του καναλιού καθώς επιχειρεί να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στα ειδησεογραφικά δίκτυα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα και σε πλατφόρμες τύπου Netflix, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τις συνδρομές των καταναλωτών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Η κυβέρνηση θα διακόψει τη χρηματοδότηση του BBC"

Ηλιούπολη: Επιτέθηκαν σε αστυνομικό και του έκλεψαν τον ασύρματο

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία, μετά την επίθεση σε αστυνομικό κοντά στο σταθμό του μετρό στην Ηλιούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα περίπου 50 ατόμων – μεταξύ αυτών πολλοί ανήλικοι- επιτέθηκε και χτύπησε αστυνομικό και του άρπαξε τον ασύρματο.

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό του ασυρμάτου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο προσαγωγές.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλιούπολη: Επιτέθηκαν σε αστυνομικό και του έκλεψαν τον ασύρματο "

Διπλωματικές πηγές: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν αναφορές για τις δηλώσεις του διεθνολόγου Χρήστου Ροζάκη ότι “η Ελλάδα πρόσφερε στην Τουρκία επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια”. 

Τη σθεναρή αντίδραση των ελληνικών διπλωματικών πηγών, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του καθηγητή, που έχει διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών και επισημαίνουν πως “Πάγια θέση της Ελλάδας είναι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια”

Ο κ. Ροζάκης αναφέρθηκε με δηλώσεις του σε παλαιότερα στάδια των διερευνητικών επαφών και αυτές οι δηλώσεις του, έχουν αποδοθεί ως είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ για δήθεν παραίτησης της χώρας μας του δικαιώματός της από το Δίκαιο της Θάλασσας επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και αποδοχή επέκτασης στα 10 ναυτικά μίλια.

Η τοποθέτηση διπλωματικών πηγών

Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές με αφορμή τα δημοσιεύματα.

Σημειώνεται πως η θητεία του του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιου του υπουργείου Εξωτερικών είχε λήξει στις 7 Ιουνίου του 2020 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε.

Η είδηση των δηλώσεων Ροζάκη στο φιλοκυβερνητικό κανάλι A-Haber έχει τίτλο ότι «η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα» και στο ρεπορτάζ αναφέρει:

«Υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Ο ισχυρισμός προήλθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, «παραιτούμενη» από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα».

Ένα ανάλογο το δημοσίευμα έκανε και το τουρκικό Star με τίτλο: «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

Όπως αναφέρεται «υποστηρίχθηκε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια και αποδέχτηκε τη φόρμουλα των 10 μιλίων.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλωματικές πηγές: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια"

Κορονοϊός: Στις 10.783τα νέα κρούσματα με 680 διασωληνωμένους και 95 νέους θανάτους

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 16 Ιανουαρίου 10.783 νέα κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.660.871 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 506 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.146 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 95, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.984 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 680 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 554 (81.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (18.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.899 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 563 (ημερήσια μεταβολή +2.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 564 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόλις 220.360 τεστ, με τη θετικότητα να ενισχύεται οριακά στο 4,89%.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 3.826 στην Αττική (6.590 χθες).
  • 1.146 στη Θεσσαλονίκη (1.671 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 503 από την Ανατολική Αττική (851 χθες).
  • 494 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (854 χθες).
  • 165 από τη Δυτική Αττική (361 χθες).
  • 497 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (863 χθες).
  • 1.139 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.835 χθες).
  • 423 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (770 χθες).
  • 553 από τον Πειραιά (932 χθες).
  • 52 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (144 χθες).
Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:
  • 171 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 2 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 84 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 67 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 61 στην ΠΕ Άρτας.
  • 410 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 85 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 19 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 89 στην ΠΕ Δράμας.
  • 137 στην ΠΕ Έβρου.
  • 187 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 17 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 33 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 122 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 63 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 496 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 9 στην ΠΕ Θάσου.
  • 33 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 25 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 3 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 196 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 99 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 14 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 80 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 7 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 63 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 130 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 34 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 29 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 136 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 160 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 27 στην ΠΕ Κω.
  • 41 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 267 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 85 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 77 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 22 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 13 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 192 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 133 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 6 στην ΠΕ Μήλου.
  • 22 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 18 στην ΠΕ Νάξου.
  • 83 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 18 στην ΠΕ Πάρου.
  • 81 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 114 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 39 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 205 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 69 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 155 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 25 στην ΠΕ Σάμου.
  • 73 στην ΠΕ Σερρών.
  • 5 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 17 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 77 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 98 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 40 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 10 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 73 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 293 στην ΠΕ Χανίων.
  • 21 στην ΠΕ Χίου.
  • 281 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (358 χθες).

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Στις 10.783τα νέα κρούσματα με 680 διασωληνωμένους και 95 νέους θανάτους"

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική - «Έρχονται πολλοί μετασεισμοί» λέει ο Λέκκας

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι (στις 13:48) σε θαλάσσιο χώρο στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λύση του Γεωδυναμικού, ο σεισμός είχε επίκεντρο στα 20 χλμ. ΝΝΔ του Άθω, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 19,3 χιλιόμετρα.  

Στις 14:26 καταγράφηκε ένας ισχυρός μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ, στα 17 χλμ νότια νοτιοδυτικά του Άθω, με εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα. Παράλληλα,  καταγράφηκαν κι άλλες μικρότερες δονήσεις 2,8 Ρίχτερ (στα 20 χλμ ΝΝΔ του Άθω με εστιακό βάθος στα 10 χλμ),  2,6 Ρίχτερ (στα 33 χλμ ΒΑ του Παλιουρίου Κασσάνδρας με εστιακό βάθος 10 χλμ), 2,7 Ρίχτερ (στα 18 χλμ ΝΝΔ του Άθω, με εστιακό βάθος 10 χλμ) και 2,9 Ρίχτερ (στα 19 χλμ ΝΝΑ του Άθω με εστιακό βάθος στα 10 χλμ).

Το Ευρωμεσογειακό έδωσε τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 142 χιλιόμετρα Ανατολικά-Νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη), ενώ αναφορές υπάρξαν και από Λάρισα, Βόλο, Μυτιλήνη και κεντρικη Ευβοια, σε περιοχες όπως Χαλκίδα και Αλιβέρι. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής.

Δήμαρχος Σιθωνίας: Ισχυρός ο σεισμός, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί ως τώρα

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Χαλκιδική και ιδιαιτέρως στον δήμο Σιθωνίας. Ο δήμαρχος Πάρης Ντέμπλας μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε ότι έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ υπογράμμισε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση επηρέασε όλο τον δήμο Σιθωνίας.

«Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη». Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε και επισήμανε ότι «έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτίριο ή τραυματισμοί», ωστόσο, «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση του μηχανισμού».

seismos_1

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική - «Έρχονται πολλοί μετασεισμοί» λέει ο Λέκκας"

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ίμβριους: Θα έχετε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης

«Στις δραστηριότητές σας θα έχετε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, που συναισθάνεται στο ακέραιο το χρέος της απέναντι σε μία από τις παλαιότερες εστίες του έθνους μας στο Αιγαίο. Ενισχύοντάς σας υλικά και ηθικά και πιέζοντας σε κάθε διεθνές forum την Τουρκία να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του στην διαδικτυακή κοπή της πίτας του συλλόγου Ιμβρίων.

‘Οπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν γίνει κάποια βήματα καθώς τα ελληνικά σχολεία που παράνομα έκλεισαν το 1964 υποδέχονται ξανά μαθητές. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επαναλειτουργία τους με την απόσπαση μετακλητών εκπαιδευτικών. Όμως, δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην Άγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της, γιατί οι Έλληνες της Ίμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη» σημείωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας: «Πρόσφατα συμπληρώθηκαν τρεις δεκαετίες φωτισμένης διαδρομής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ενός Ίμβριου με παγκόσμια ακτινοβολία, που όμως διαρκώς μοχθεί για τη γενέτειρά του. Γι’ αυτήν μιλήσαμε, μάλιστα, πολύ και στη συνάντησή μας στην Αθήνα. Τον χαιρετίζω και από εδώ και του εύχομαι από καρδιάς μακροημέρευση».

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως «η Ελλάδα θα στέκεται ολόψυχα στο πλευρό σας για την πρόοδο του Ιμβριακού ελληνισμού και την ανάταξη των ιστορικών αδικιών που διαχρονικά έχει υποστεί. Και ευελπιστώ ότι θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να συναντηθούμε από κοντά στο ιστορικό νησί σας».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Μαζί με τις ευχές μου για υγεία και προκοπή για τη νέα χρονιά, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων. Η πανδημία δυστυχώς μας κρατά και εφέτος μακριά. Δεν αδυνατίζει, όμως, τους δεσμούς των Ελλήνων όπου γης. Και ιδίως εκείνων που έχουν δοκιμαστεί σκληρά στην Ιστορία.

Ο Σύλλογός σας, ωστόσο, από την ίδρυσή του το 1945 μέχρι και σήμερα, κρατά ζωντανή τη μακραίωνη Ιστορία της Ίμβρου και της Τενέδου, ενδυναμώνοντας την παρουσία των Ελλήνων στις πατρογονικές κοιτίδες. Κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά, όταν επισκέφτηκα το όμορφο νησί σας μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στις δραστηριότητές σας θα έχετε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, που συναισθάνεται στο ακέραιο το χρέος της απέναντι σε μία από τις παλαιότερες εστίες του έθνους μας στο Αιγαίο. Ενισχύοντάς σας υλικά και ηθικά και πιέζοντας σε κάθε διεθνές forum την Τουρκία να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει. Κάποια βήματα έχουν γίνει. Για παράδειγμα, τα ελληνικά σχολεία που παράνομα έκλεισαν το 1964 υποδέχονται ξανά μαθητές. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επαναλειτουργία τους με την απόσπαση μετακλητών εκπαιδευτικών. Όμως, δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην ‘Αγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της. Γιατί οι Έλληνες της Ίμβρου, είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους, δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη.

Φίλες και φίλοι

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν τρεις δεκαετίες φωτισμένης διαδρομής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ενός Ίμβριου με παγκόσμια ακτινοβολία, που όμως διαρκώς μοχθεί για τη γενέτειρά του. Γι’ αυτήν μιλήσαμε, μάλιστα, πολύ και στη συνάντησή μας στην Αθήνα. Τον χαιρετίζω και από εδώ και του εύχομαι από καρδιάς μακροημέρευση.

Κλείνω επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα θα στέκεται ολόψυχα στο πλευρό σας για την πρόοδο του Ιμβριακού Ελληνισμού και την ανάταξη των ιστορικών αδικιών που διαχρονικά έχει υποστεί. Και ευελπιστώ ότι θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να συναντηθούμε από κοντά στο ιστορικό νησί σας.

Καλότυχο, λοιπόν, το νέο έτος, με υγεία και δύναμη σε σας και στις οικογένειές σας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ίμβριους: Θα έχετε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης"

Τουρκικό δίκτυο επαινεί τον ΣΥΡΙΖΑ που εναντιώνεται στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας

Συνεχίζει το φιλοκυβερνητικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, να εκθειάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, για το «όχι» στην υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών της χώρας, στον Προϋπολογισμό του 2022.

Ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του HG επαινεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα γιατί, όπως αναφέρει, αντιτίθεται στους εξοπλισμούς.

Σχολιάζοντας η Τουρκάλα παρουσιάστρια τόνισε πω : «Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα εναντιώνεται σε αυτά, λέγοντας κάτι πολύ φυσιολογικό: «Εξοπλίζεστε τόσο πολύ, τόσες πολλές αμερικανικές βάσεις έγιναν, γιατί το κάνετε αυτό;».

 

Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τους άξονες και τους στόχους πολιτικής της ελληνικής διπλωματίας για την περίοδο 2022-2025, ενώ δεν κρύβει την… χαρά της για την απόσυρση των ΗΠΑ από το σχέδιο του αγωγού East Med στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στις 39 σελίδες του στρατηγικού σχεδίου, διακρίνεται πως ο στόχος όλων των προτεραιοτήτων ασφαλείας και των βημάτων της Ελλάδας είναι ο εχθρός η Τουρκία και η Άγκυρα (…) Στο σχέδιο του αγωγού East Med προέκυψε.μια αντίδραση σοκ από τις ΗΠΑ. Η Αμερική απέσυρε την στήριξη της και τα σχέδια της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου κατέρρευσαν. Αναφέρεται πως οι ΗΠΑ απέσυραν την στήριξη τους προς τον αγωγό για να μην προκληθούν εντάσεις με την Τουρκία» σχολίασε μεταξύ άλλων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκικό δίκτυο επαινεί τον ΣΥΡΙΖΑ που εναντιώνεται στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας"

Δένδιας: H Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβασθεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Το μήνυμα πως η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβασθεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη Συνθήκη της Λωζάνης, έστειλε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τον χαιρετισμό του στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων για το νέο έτος, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, όσον αφορά τη θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους. Παράλληλα, κάλεσε τη γειτονική χώρα «να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως για παράδειγμα το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1625/27.6.2008), σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο».

Περαιτέρω, διαβεβαίωσε τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, θα συνεχίσουν να αποτελούν αρωγό των προσπαθειών τους για να διατηρηθεί ζωντανή η συλλογική μνήμη των Ιμβρίων και για να αποκατασταθούν οι αδικίες που ο Ιμβριακός Ελληνισμός έχει υποστεί από τις τουρκικές αρχές. «Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σας, αξιοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουμε προς επίτευξη του σκοπού αυτού» κατέστησε σαφές και σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, να μεριμνούμε για τη στελέχωση των ομογενειακών σχολείων στην Ίμβρο, τα οποία, χάρις και στις δικές σας προσπάθειες, καλύπτουν πλέον και τις τρεις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης. Ομοίως, θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε και στην εγκατάσταση νέων οικογενειών στο νησί. Και θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με κάθε ευκαιρία, να υπενθυμίζουμε τις δεσμεύσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει και να αναδεικνύουμε τις αδικίες που υφίσταται ο Ιμβριακός Ελληνισμός».

Ως προς αυτό, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «αψευδές δείγμα της συμπαράστασής μας αποτελεί και η επίσκεψη σε λίγες ημέρες του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη στην Ίμβρο, όπου θα του δοθεί η δυνατότητα να διαμορφώσει επιτοπίως εμπεριστατωμένη εικόνα και να διαβουλευθεί ως προς τις δυνατότητες που διανοίγονται σχετικά με την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ομογενών μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στο «πολυσχιδές έργο» που επιδεικνύει ο Σύλλογος Ιμβρίων εδώ και πολλές δεκαετίες, το οποίο, όπως σημείωσε, έχει διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε πολλές οικογένειες να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες. «Με το σημαντικό αυτό έργο του, ο ιστορικός Σύλλογος Ιμβρίων συνεισφέρει στην ουσιαστική αναζωογόνηση του Ιμβριακού Ελληνισμού, ο οποίος, πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε, ότι όταν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελούσε τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του νησιού» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, σημείωσε πως οι δράσεις του συλλόγου πλαισιώνονται από την έντονη και προς πάσα κατεύθυνση δραστηριοποίηση, αλλά και το διαρκές ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ίμβρο, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Ιμβρίου στην καταγωγή. Αδιαμφισβήτητα, επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας, η δραστηριοποίηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος συμπλήρωσε την παρελθούσα χρονιά 30 χρόνια διακονίας στον Οικουμενικό Θρόνο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την περαιτέρω ενίσχυση του Ιμβριακού Ελληνισμού. Όπως εχέγγυο αποτελούν, ασφαλώς, και οι κοπιώδεις προσπάθειες του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ομογενών μας, προσέθεσε. Παρά το ευοίωνο κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να έχουν συνέχεια. Και για να διασφαλισθεί η συνέχεια τους, θα πρέπει και οι τουρκικές αρχές να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, τόνισε ο κ. Δένδιας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: H Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβασθεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας"

Νίκος Αναστασιάδης: Αν το σχέδιο για τον EastMed δεν είναι εφικτό, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε άλλες επιλογές

Για την κατασκευή του αγωγού EastMed αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας πως αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα εξεταστούν άλλες επιλογές.

Εάν το σχέδιο αυτό δεν είναι εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι με τους συνεργάτες μας να εξετάσουμε άλλες υπαλλακτικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη και άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς, φτάνει βεβαίως η λύση που θα επιλεγεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο για όλους τους εμπλεκόμενους είναι εκ των ων ουκ άνευ, δηλώνει αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού EastMed ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει το έργο αυτό ως έργο «κοινού ενδιαφέροντος» και έχει επενδύσει στις μελέτες που το αφορούν. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθυμίζει ότι η ΕΕ μόλις πρόσφατα έχει αναγνωρίσει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο προς την ενεργειακή πράσινη μετάβαση.

O κ. Αναστασιάδης παραχωρεί συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου, όπου, απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση των ΗΠΑ σχετικά με το έργο, σημειώνει ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει αναφορές που αποδίδονται σε ένα άτυπο έγγραφο. Επισημαίνει ωστόσο ότι «εάν αυτό το πρόγραμμα είναι πρακτικά εφικτό να υλοποιηθεί, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες γεωλογικές απαιτήσεις και είναι ταυτόχρονα και οικονομικά βιώσιμο, υπάρχει η πολιτική βούληση υλοποίησής του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι η συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ εκτείνεται και σε δεκάδες άλλους τομείς – οικονομία, επενδύσεις, τουρισμός, πράσινη ανάπτυξη, άμυνα, ασφάλεια κλπ, – και ότι ο αγωγός αυτός είναι ένα μόνο μέρος αυτών των συνεργασιών. «Οι τριμερείς συναντήσεις δεν έγιναν για να κατασκευαστεί ο EastMed. Για αυτό άλλωστε και ανάλογες συναντήσεις έχουμε με όλες τις χώρες της περιοχής και του Αραβικού Κόλπου».

– Έχετε πει πως το σχέδιο για τον EastMed είναι στο στάδιο της μελέτης. Αν κρίνουμε και από την τελευταία εξέλιξη, ωστόσο, όταν το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo το σταμάτησαν τα τουρκικά πλοία, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι περιβόητες μελέτες αποτελούν υπεκφυγή, ρωτήθηκε ο Πρόεδρος, για να απαντήσει: «Σε καμία περίπτωση. Οι περιβόητες, όπως τις χαρακτηρίζετε, μελέτες είναι ένα πραγματικό γεγονός και όχι βέβαια υπεκφυγή. Το ότι αναφέρεστε στο Nautical Geo και στις δραστηριότητές του το επιβεβαιώνει. Είναι μελέτες, που όπως είπα ξανά, εντάσσονται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για υλοποίηση του έργου που έχει χαρακτηριστεί ως Κοινού Ενδιαφέροντος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Αναστασιάδης: Αν το σχέδιο για τον EastMed δεν είναι εφικτό, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε άλλες επιλογές"

Θεσσαλονίκη: Απήγαγαν 28χρονο Ρομά μπροστά στη σύζυγό του και ζητούσαν λύτρα

Στη σύλληψη 69χρονου ημεδαπού και την ταυτοποίηση 12 ακόμη συνεργών του, όλοι τους Ρομά, που επίσης ενέχονται σε υπόθεση αρπαγής και αναζητούνται, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας από 22 έως 44 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της αρπαγής, απόπειρας κακουργηματικής εκβίασης, ληστείας κατά συναυτουργία, παράνομης οπλοφορίας-οπλοχρησίας και επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας, χθες η 27χρονη Ρομά σύντροφος του θύματος, προχώρησε σε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, το μεσημέρι της Παρασκευής, στην περιοχή της Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης, επτά άτομα που επέβαιναν σε δύο οχήματα ανέκοψαν την πορεία του οχήματος τους και με την απειλή κυνηγητικών όπλων και τη χρήση βίας, επιβίβασαν 28χρονο Ρομά στο όχημα τους. Την ίδια στιγμή, αφαίρεσαν από την τσάντα της γυναίκας που προχώρησε στην καταγγελία, χρηματικό ποσό, κοσμήματα και ένα κινητό τηλέφωνο.

Το βράδυ του συμβάντος, οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με συγγενικό πρόσωπο του 28χρονου θύματος και μετερχόμενοι απειλές κατά της ζωής του, απαίτησαν το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ για την απελευθέρωσή του. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, με την συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, εντοπίσθηκε και απελευθερώθηκε ο 28χρονος, ενώ συνελήφθη επιτόπου ο 69χρονος δράστης.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Απήγαγαν 28χρονο Ρομά μπροστά στη σύζυγό του και ζητούσαν λύτρα"

Δικηγόρος 24χρονης: Στον βιασμό εμπλέκεται «μεγάλο κύκλωμα» – Πώς συνέβη

Σοκάρουν τα στοιχεία της υπόθεσης βιασμού 24χρονης στη Θεσσαλονίκη. Η δικογραφία είναι ανοιχτή και οι αρχές ανακρίνουν τα πρόσωπα που εμπλέκονται.

Ο δικηγόρος της 24χρονης Θανάσης Ζιώγας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο κύκλωμα. «Είναι μεγάλο κύκλωμα, όχι κυκλωματάκι και πρέπει να εξαρθρωθεί», τόνισε.

Μέχρι στιγμής σε ένα άτομο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το οποίο ομολόγησε μόνο του ότι συνευρέθηκε με την κοπέλα, ωστόσο υποστηρίζει ότι έγινε με τη θέλησή της.

Οι άλλοι δυο που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι στη διάθεση των αρχών.

Ο δικηγόρος διευκρίνισε ότι τα ονόματα που αναφέρονται στα social media δεν βρίσκονται μέσα στη δικογραφία.

Το περιστατικό συνέβη παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε ένα πάρτι  που διοργανώθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης. Αυτοί που εμπλέκονται στο βιασμό δεν είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

Όμως, το άτομο που κάλεσε την κοπέλα στο πάρτι είναι από τη Θεσσαλονίκη και έχει μαγαζί εστίασης.

Πώς συνέβη το περιστατικό

Η κοπέλα σύχναζε στο καφέ αυτού και τον γνώριζε καλά. Της πρότεινε να πάει σε ένα πάρτι. «Ένας που εμπιστευόταν, την παρέσυρε», είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Πήγε στο πάρτι με μια φίλη της. Στην συνέχεια η φίλη της μαζί με μια άλλη γνωστή έφυγαν. Εκείνη ζαλισμένη ήθελε να φύγει με το δικό της αυτοκίνητο. Όμως, δεν το έβρισκε και πήρε τηλέφωνο τον γνωστό της, που την κάλεσε στο πάρτι, να τη βοηθήσει.

Ο γνωστός της την έπεισε να γυρίσει πίσω στο πάρτι, εκείνη όμως έκλεισε ένα άλλο δωμάτιο για να πάει να κοιμηθεί.

Όπως πήγαινε στο δωμάτιό της, τρεις νεαροί, που ήταν στο πάρτι, της έκλεισαν το δρόμο και την ρωτούσαν που πάει. Εκείνη τους είπε ότι ήταν ζαλισμένη και πήγαινε για ύπνο.

Την παρέσυραν σε μια σουίτα. Το επόμενο πρωί ξύπνησε μόνη της, χωρίς εσώρουχο, σε ένα δωμάτιο που δεν γνώριζε.

Όπως αναφέρει ο κ. Ζιώγας, η κοπέλα είχε πιει, αλλά δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα για ναρκωτικά. «Είναι χάλια η ψυχολογική της κατάσταση. Θυμάται ότι ήταν τρία άτομα.»

Ανέφερε, επίσης, ότι η κοπέλα έχει χάσει και τους δύο γονείς της.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόρος 24χρονης: Στον βιασμό εμπλέκεται «μεγάλο κύκλωμα» – Πώς συνέβη"

«Να περιμένω να κλείσει τα 12 το παιδί μου για να το εμβολιάσω;»

Εάν είστε γονιός παιδιού που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα για την COVID-19, δεν είστε μόνος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις το 16% των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένα και το 25% είναι εν μέρει εμβολιασμένα, σύμφωνα με στοιχεία της 3ης Ιανουαρίου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει αυτό, λένε οι ειδικοί. Καθώς η COVID-19 συνεχίζει να επελαύνει σε όλο τον κόσμο, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν οδηγήσει σε νοσηλείες -ρεκόρ. Τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση και μειώνουν τις πιθανότητες προσβολής από τη νόσο Kawasaki (γνωστό και ως Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο στα Παιδιά ή MIS-C), ένα δυνητικά θανατηφόρο σύνδρομο.

Οι παιδίατροι που ρωτήθηκαν από το περιοδικό Time συνηγορούν ότι ο εμβολιασμός των παιδιών όσο το δυνατόν γρηγορότερα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν υγιή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το εμβόλιο επίσης πολύ σπάνια προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Δεδομένου ότι τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών λαμβάνουν μικρότερη δόση εμβολίου - 10 mg αντί της δόσης 30 mg που λαμβάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες - οι γονείς συχνά αναρωτιούνται εάν πρέπει να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό του παιδιού τους έως ότου δικαιούνται να λάβουν τη μεγαλύτερη δόση.

Είναι μια ερώτηση που μας κάνουν ολοένα και περισσότεροι γονείς, λέει η Δρ. Kristin Moffitt, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και γιατρός παιδιατρικών λοιμώξεων και ερευνήτρια στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. 

Πρέπει να περιμένουμε να κλείσει τα 12 το παιδί για να λάβει πλήρη δόση ή να πάρει τη μικρότερη δόση τώρα;

Η σύντομη απάντηση είναι: «Κάντε όποιο εμβόλιο είναι κατάλληλο για το παιδί σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε», λέει η κ. Moffitt. «Δεν φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο όφελος από την αναμονή».

Τα δεδομένα από κλινικές δοκιμές Φάσης 3 σε παιδιά 5 έως 11 ετών έδειξαν «εξαιρετικές» ανοσολογικές αποκρίσεις, λέει η κ. Moffitt. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και όταν οι συμμετέχοντες στις δοκιμές χωρίστηκαν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και συγκρίθηκαν οι ανοσολογικές τους αποκρίσεις. Ακόμη και τα παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών είχαν αντίστοιχες ανοσοαποκρίσεις με τα παιδιά 10 και 11 ετών. Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης παιδιά 10 και 11 ετών με παιδιά 12 έως 15 ετών που είχαν λάβει τη μεγαλύτερη δόση και διαπίστωσαν ότι η απάντησή τους ήταν «απίστευτα παρόμοια».

Οι δοκιμές εμβολίων περιελάμβαναν παιδιά σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, πριν και μετά την εφηβεία. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε εξαιρετικές ανοσολογικές αποκρίσεις σε όλο το εύρος των ηλικιών», τονίζει η κ. Moffitt.

Η εξάπλωση της «πυρκαγιάς» της COVID-19 στην τρέχουσα συγκυρία είναι ακόμη ένας πολύ καλός λόγος για να εμβολιάσετε το παιδί σας το συντομότερο δυνατό, λέει η κ. Moffitt. Τα εμβόλια χρειάζονται χρόνο για να προσφέρουν προστασία και όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούν τα παιδιά, τόσο πιο γρήγορα θα προστατευτούν από σοβαρές επιπλοκές. Παράλληλα, θα έχουν και μικρότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό εξαρχής.

Εάν το παιδί μου έχει πρόωρη ανάπτυξη για την ηλικία του, μήπως θα ήταν καλύτερα με τη μεγαλύτερη δόση;

Οι κίνδυνοι να αφήσετε το παιδί σας ανεμβολίαστο για να κλείσει πρώτα τα 12 είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη, λέει η κ. Moffitt — ακόμα κι αν είναι μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα ή αν το παιδί σας εμφανίζει πρόωρη ανάπτυξη. 

Επειδή τα παιδιά στις ηλικίες 10 και 11 ετών τείνουν να διαφέρουν πολύ ως προς την ανάπτυξη και το μέγεθός τους, στις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 χρησιμοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα με διαφορετικά βάρη και ύψη, υπογραμμίζει. Δεδομένης της ισχυρής ανοσολογικής απόκρισης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, «φαίνεται ότι αυτό που γνωρίζαμε για τα εμβόλια από παλιά ισχύει πραγματικά: δεν εξαρτώνται από το βάρος όσον αφορά στην αναμενόμενη ανταπόκριση με μια δεδομένη δόση», λέει. «Η αντίδραση έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο ώριμο είναι το ανοσοποιητικό τους σύστημα».

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της αναμονής για να κάνω το «μεγαλύτερο» εμβόλιο στο παιδί μου;

Το παιδί σας θα είναι πιο πιθανό να προσβληθεί από τον ιό και θα είναι πιο ευάλωτο σε σοβαρή νόσηση. Ακόμη και αφού εμβολιαστούν, δεν θα έχουν πλήρη προστασία παρά μόνο δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους. 

Η αναμονή τον εμβολιασμό του παιδιού, μπορεί επίσης να κάνει την εμπειρία πιο δυσάρεστη. Η κ. Moffitt σημειώνει ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών τείνουν να έχουν λιγότερες και πιο ήπιες παρενέργειες από τα εμβόλια σε σχέση με τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στη μικρότερη δόση που λαμβάνουν.

Αν και οι παρενέργειες του εμβολίου σπάνια είναι σοβαρές, η κ. Moffitt λέει ότι η αναμονή για να εμβολιαστεί το παιδί σας με τη μεγαλύτερη δόση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές να βιώσει τις ήπιες παρενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο - οι οποίες κυμαίνονται από πόνο στα χέρια έως πυρετό - χωρίς να προσφέρει σημαντικά περισσότερη προστασία.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Να περιμένω να κλείσει τα 12 το παιδί μου για να το εμβολιάσω;»"

Διαστρέβλωση της ιστορίας από Τούρκο βουλευτή του Ερντογάν: «Έλληνες και Αρμένιοι έκαψαν την Σμύρνη»

Συνεχίζονται οι βολές Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εξαιτίας των όσων πρόσφατα δήλωσε στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης Χαλίλ Οζσαβλί, επιτέθηκε κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει μαθήματα ιστορίας» στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, κατά τη συνήθη τουρκική τακτική.

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας σε κάποια εγκαίνια έκανε κάποιες δηλώσεις με στόχο την χώρα μας και ιδιαίτερα σχετικά με την ιστορία. Η Ελλάδα δεν μπορεί με τίποτε να μας δώσει μαθήματα ιστορίας Η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη με σφαγές, βιασμούς αρπαγές και κλοπές ιστορικών μνημείων» δήλωσε προκλητικά ο βουλευτής του AKP, παρουσιάζοντας μια φωτογραφία από την φλεγόμενη Σμύρνη το 1922, κατηγορώντας Έλληνες και Αρμένιους πως ευθύνονται για την καταστροφή της πόλης.



«Δείτε φωτογραφία της Σμύρνης από την θάλασσα, η Σμύρνη καίγεται για τα καλά. Την Σμύρνη την έκαψαν οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους. Επί μέρες, για μία εβδομάδα περίπου η Σμύρνη, όλη η παραλιακή γραμμή με αυτόν τον τρόπο κάηκε και αυτά είναι έργα των Ελλήνων» δήλωσε, αντιστρέφοντας χωρίς ντροπή, τα ιστορικά γεγονότα που κορυφώθηκαν με την Μικρασιατική Καταστροφή πριν από 100 χρόνια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαστρέβλωση της ιστορίας από Τούρκο βουλευτή του Ερντογάν: «Έλληνες και Αρμένιοι έκαψαν την Σμύρνη»"

Σταύρος Νιάρχος: Ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής όλων των εποχών

Ο Σταύρος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής όλων των εποχών, σε πλούτο, σε πλοία, σε επενδύσεις στη ξηρά, σε δωρεές.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ο κορυφαίος Έλληνας, οι αριθμοί είναι καταλυτικοί υπέρ του «μεγιστάνα του πλούτου», όπως αποκάλεσαν, όσο ζούσε, τον Σταύρο Νιάρχο.

Αλλά, ακόμη και μετά τον θάνατον του, κατάφερε να κυριαρχεί το όνομα του στην Ελλάδα και στον κόσμο, μέσω του «Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου» που δημιούργησε και τον συσσωρευμένο πλούτο που το κληροδότησε.

Ο Σταύρος Νιάρχος, αναμφισβήτητα, όσο ζούσε είχε τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενοπλοίων στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, διέθετε περισσότερα πλοία από τον μεγάλο ανταγωνιστή του Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά και η συνολική περιουσία του είχε μεγαλύτερο μέγεθος από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα.

Ήταν, εκτός από εφοπλιστής, κορυφαίος συλλέκτης έργων τέχνης, ιδιοκτήτης ίππων ιπποδρόμου, μεγαλομέτοχος της Citibank, κάτοχος της νήσου Σπετσοπούλας, ακινήτων σε όλο τον κόσμο, δημιουργός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κάτοχος των πολυτελών θαλαμηγών: Κρεολή, Ατλαντίς Ι και Ατλαντίς ΙΙ. Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται ότι ξεπερνούσε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Σταύρος Νιάρχος απέφευγε συστηματικά τη δημοσιότητα. Όταν είδε κάποτε σε περιοδικό φωτογραφία που έδειχνε ένα ναύτη της θαλαμηγού του, που κρατούσε φασιανούς, μετά από ένα κυνήγι στο αγαπημένο του νησί τη Σπετσοπούλα, τον απέλυσε.

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 3 Ιουλίου του 1909. Ο πατέρας του ήταν ο Σπύρος Νιάρχος και η μητέρα του, η Ευγενία Κουμάνταρου.

Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Βαμβακού της Λακωνίας, στο οποίο λέγεται ότι πήγε για τελευταία φορά σε ηλικία 18 ετών. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε σε ιδιωτικό σχολείο. Γυμνάσιο πήγε στη Βαρβάκειο Σχολή. Ενεγράφη αμέσως μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όμως, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να εργαστεί στον Αλευρόμυλο των αδελφών της μητέρας του.

Ο πατέρας του στην Αμερική

Ο Σπύρος Νιάρχος έζησε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Νωρίς εγκατέλειψε την Ελλάδα και μετανάστευσε στην Αμερική, όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες. Δημιούργησε ένα ζαχαροπλαστείο στο Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και έβγαλε αρκετά χρήματα. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα επένδυσε τα χρήματα του σε μια επιχείρηση Αλευρόμυλων στον Πειραιά, την οποία ονόμασε «Ευρώτας».

Όμως, ο Σπύρος, που ήταν παίκτης του Χρηματιστηρίου, μετά από λανθασμένες αγοραπωλησίες μετοχών, χρεοκόπησε. Οι αλευρόμυλοι πέρασαν στην πλήρη κατοχή των αδελφών της γυναίκας του.

Τα δύσκολα χρόνια

Το 1928, σε ηλικία 19 ετών, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να εργαστεί στους Αλευρόμυλους των αδελφών Κουμάνταρου. Αργότερα, εργάστηκε σε ναυτιλιακό γραφείο στον Πειραιά.

Τότε, πρότεινε στους θείους του να αγοράσουν πλοία ώστε να μεταφέρουν τα σιτηρά που χρειάζονταν οι Αλευρόμυλοι και να μειώσουν το κόστος της μεταφοράς. Τελικά, το 1935 έπεισε την οικογένεια των αδελφών Κουμάνταρων να αγοράσουν έξι φορτηγά πλοία, συνολικής χωρητικότητας 9.000 τόννων τα οποία εξασφάλισαν σε τιμή ευκαιρίας.

Ήταν, τόσο επιτυχής η επιχειρηματική προσπάθεια που λέγεται από το πρώτο ταξίδι αποσβέστηκε το μισό χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά των πλοίων. Ο Στ. Νιάρχος στη συνέχεια, το 1938, αγόρασε από τους θείους του το φορτηγό πλοίο «Μαλέας» και προχώρησε σε μια ευφυή κίνηση με  προοπτική. Ασφάλισε το πλοίο στη μεγαλύτερη κλίμακα αποζημίωσης που υπήρχε τότε.

Το πλοίο αυτό βυθίστηκε στην Αμβέρσα μετά από βομβαρδισμό Γερμανικών αεροπλάνων. Με τα χρήματα της αποζημίωσης αγόρασε τέσσερα φορτηγά πλοία, τα οποία επίταξαν οι Σύμμαχοι. Από τα πλοία ο Στ. Νιάρχος εισέπραξε πολλά χρήματα.

Οι γάμοι

Το 1930, σε ηλικία 21 ετών νυμφεύθηκε την κόρη του ναυάρχου Σπορίδη, Ελένη. Όμως, ο γάμος αυτός δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Χώρισε μετά από λίγους μήνες. Λέγεται ότι ο ναύαρχος δεν συμπάθησε το νεαρό τότε Σταύρο Νιάρχο,

Το 1940, στο Λονδίνο, παντρεύτηκε την Μέλπω Κάπαρη – Αλεξανδροπούλου, κόρη ενός μικρού Έλληνα εφοπλιστή. Η Μέλπω ήταν 20 ετών και χήρα γνωστού διπλωμάτη και μαζί μετέβησαν στη Νέα Υόρκη.

Στην διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, έξι συνολικά από τα πλοία του βυθίστηκαν από γερμανικά υποβρύχια, αλλά εισέπραξε μεγάλες ασφαλίσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ο Σταύρος Νιάρχος πλουσιότερος στη διάρκεια του Πολέμου.

Βέβαια να αναφερθεί ότι παρά την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη διάρκεια του πολέμου ο Σταύρος Νιάρχος υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός σε αντιτορπιλικά που συμμετείχαν σε νηοπομπές στο Βόρειο Ατλαντικό. Προς το τέλος του πολέμου έγινε επίτιμος ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Όταν χώρισε με την Μελπομένη Κάπαρη, άρχισε τη συνεργασία του με τον μεγαλύτερο Έλληνα εφοπλιστή εκείνης της εποχής, Σταύρο Λιβανό. Παρά το γεγονός ότι ο Σταύρος Νιάρχος ήθελε την πανέμορφη Τίνα Λιβανού, από τα 14 της χρόνια, εκείνη νυμφεύθηκε το 1946, σε ηλικία 17 ετών, τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Σε λίγους μήνες, όμως, ο Σταύρος Νιάρχος, ζήτησε και νυμφεύθηκε την αδελφή της Τίνας, την Ευγενία Λιβανού, το 1948. Τότε, ο Σταύρος ήταν 37 ετών και η Ευγενία θεωρείτο από τις πιο καλλιεργημένες και πιο πλούσιες νύφες της εποχής. Με το γάμο αυτό ο Νιάρχος ενίσχυσε σημαντικά την οικονομική και την κοινωνική του θέση. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Φίλιππο, τον Σταύρο, την Μαρία και τον Κωνσταντίνο.

Ο Κωνσταντίνος πέθανε σε ηλικία 40 ετών, την Δευτέρα 31 Μαΐου 1999. Είχε νυμφευθεί δύο φορές. Η πρώτη του γυναίκα ήταν ο πριγκίπισσα Αλεσάντρα Μποργκέζε και η δεύτερη, η Βραζιλιάνα Σίλβια Μάρτινς. Δεν είχε αποκτήσει παιδιά.

Το 1965, σε ηλικία 56 ετών παντρεύτηκε την Σαρλότ Φόρντ, την 24χρονη κόρη του Χένρυ Φόρντ. Απέκτησαν μαζί ένα παιδί, την Έλεν, αλλά σύντομα χώρισαν.

Επανασυνδέθηκε με την Ευγενία, η οποία πέθανε από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών το 1970 υπό συνθήκες που δικαιολόγησαν περαιτέρω έρευνα. Ο Νιάρχος στην συνέχεια παντρεύτηκε την αδελφή της Τίνα, η οποία είχε πάρει διαζύγιο από τον Ωνάση. Αλλά και η Τίνα πέθανε από υπερβολική δόση χαπιών το 1974.

Ο θάνατος της 44χρονης τότε Ευγενίας Νιάρχου, προκάλεσε πολλά σχόλια και δημοσιεύματα. Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία που αναφέρονται στον «μυστηριώδη» θάνατο της Ευγενίας. Το ένα τιτλοφορείται «Ο Ιατροδικαστής» που γράφτηκε από τον Βασίλη Βασιλικό και το άλλο «Ο φάκελος Νιάρχος» από τον δημοσιογράφο Σπύρο Καρατζαφέρη.

Τα Liberty

Το νέο ξεκίνημα του Στ. Νιάρχου έγινε από τη Νέα Υόρκη, από εκεί που άρχισε και ο πατέρας του. Όμως, οι συνθήκες γι’ αυτόν ήταν τελείως διαφορετικές. Οι αγοραπωλησίες πλοίων που έκανε στη Νέα Υόρκη του απέφεραν πολλά κέρδη. Με διάφορες κινήσεις εξασφάλισε συνολικά 16 Liberties τα οποία πήρε στο όνομα του φίλου του Γιώργου Εμμανουήλ.

Απο το κάρβουνο στα δεξαμενόπλοια

Ο Στ. Νιάρχος ξεκίνησε να μεταφέρει με τα φορτηγά πλοία κάρβουνο προς την Ευρώπη, αλλά έγκαιρα εκτίμησε ότι μετά τον πόλεμο η ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωνόταν και έστρεψε το ενδιαφέρον του στα δεξαμενόπλοια.

Προχώρησε σε ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων και το 1949, παρήγγειλε δέκα πλοία από ναυπηγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά συνέχισε τις ναυπηγήσεις σε Ναυπηγεία της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας. Κατασκεύαζε συνεχώς όλο και μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια και το 1962, παρέλαβε το SS Manhattan, συνολικής χωρητικότητας 114.668 τόνων, που ήταν και πάλι το μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο στον κόσμο.

Ένας από τους βιογράφους του αναφέρει: «Τα πλοία που κατασκεύασε ήταν υψηλών προδιαγραφών για την εποχή τους και με πλούσια καταλύματα για τους ναυτικούς. Το Manhattan, το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο που κατασκευάστηκε στην Αμερική, ήταν μοναδικό και εξ ίσου προβληματικό εξ αρχής. Τα ναυπηγεία Bethlehem Steel στο Κουίνσυ της Μασαχουσέτης, δημιούργησαν πιθανώς το πιο ανθεκτικό πλωτό μεγαθήριο, αλλά ήταν ασύμφορο για την μεταφορά πετρελαιοειδών.

Δεδομένου ότι χρειαζόταν πλήρωμα πάνω από 50 ανθρώπους, και περισσότερα από τα συνήθη καύσιμα για να κινηθεί, το δεξαμενόπλοιο αγωνιζόταν να είναι αποδοτικό και πουλήθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αργότερα θα έπαιρνε μια θέση στην ιστορία όταν επελέγη με βάση το μέγεθός του και το πάχος της επένδυσής του από χάλυβα για να μετασκευαστεί σε παγοθραυστικό και να ελέγξει την βιωσιμότητα των ταξιδιών των δεξαμενόπλοιων μέσω του Βορειοδυτικού Περάσματος.

Το 1969, το Manhattan έγινε το πρώτο εμπορικό πλοίο που πραγματοποίησε την διέλευση της Αρκτικής διαδρομής».

Ο Στ. Νιάρχος, όπως και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές, χρησιμοποίησαν αθέμιτες μεθόδους για να εξασφαλίσουν τα πλοία τύπου Liberties και για το λόγο αυτό βρέθηκε κατηγορούμενος από το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα πλοία του υπό Αμερικανική σημαία κατασχέθηκαν.

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή ακολούθησε τη διαδικασία συμβιβασμού και συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και παραγγέλνοντας πολλά νέα πλοία από Αμερικανικά ναυπηγεία.

Ο Στ. Νιάρχος ήταν ένας εκ των πρώτων εφοπλιστών, καθώς και ο Ωνάσης, οι οποίοι κατασκεύασαν πλοία που χρηματοδοτήθηκαν από μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς και ασφαλιστικές εταιρίες στηριζόμενοι σε μακροπρόθεσμες ναυλώσεις με μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών.

Ήταν επίσης από τους πρωτοπόρους της κίνησης προς τους διεθνείς νηογνώμονες. Το 1948 ήταν ο πρώτος που ενέγραψε πλοίο στο νεοσυσταθέν νηολόγιο της Λιβερίας, το δεξαμενόπλοιο World Peace.

Στις αρχές της δεκαετίας διέθετε έναν τεράστιο στόλο με περισσότερα από 80 πλοία.

Οι επενδύσεις σε έργα τέχνης

Το πάθος του για τα έργα τέχνης ήταν αυτό που τον οδήγησε να δημιουργήσει μια τεράστια συλλογή πινάκων διάσημων ζωγράφων. Το 1954, ο Στ. Νιάρχος έδωσε 400.000 δολάρια και αγόρασε τον πίνακα “Πιετά” του Έλ Γκρέκο, έργο του 585, προκαλώντας τον θαυμασμό των φιλότεχνων.

Αγόρασε επίσης τη συλλογή του Χολιγουντιανού ηθοποιού Edward G. Robinson, καθώς και πολλά σημαντικά έργα των Βαν Γκογκ, Πικάσο, Γκωγκέν, Ρενουάρ, Ντεγκά, Τουλούζ Λωτρέκ, Σεζάν και άλλων.

Οι θαλαμηγοί

Τα θαλαμηγά πλοία του Σταύρου Νιάρχου, ήταν τα καλύτερα της εποχής του. Ξεκίνησε με το “Έρως” και συνέχισε με την τρικάταρτη «Κρεολή», με την μηχανοκίνητη υπερ θαλαμηγό «Ατλαντίς», μήκους 385 ποδών, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη θαλαμηγός στον κόσμο, μετά από την Britannia της Βασίλισσας Ελισάβετ που ήταν 412 ποδών, αλλά ήταν 60 πόδια μακρύτερη από την φημισμένη «Χριστίνα» του Ωνάση.

Η «Ατλαντίς» και η διάδοχός της το 1981 «Ατλαντίς ΙΙ» είχαν κατασκευαστεί στο Τραβεμούντε της Δυτικής Γερμανίας και στη συνέχεια δεξαμενίστηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο Νιάρχος ίδρυσε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το 1957 και τα έκανε τα μεγαλύτερα της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Σταύρος Νιάρχος, απεβίωσε στην Ελβετία στις 16 Απριλίου 1996 και ετάφη σε έναν οικογενειακό χώρο στην Λωζάνη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταύρος Νιάρχος: Ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής όλων των εποχών"

Κορωνοϊός - Σχολεία: Χωρίς self test αύριο στις τάξεις οι μαθητές

Χωρίς self test θα πάνε αύριο στις σχολικές τάξεις οι μαθητές, οι οποίοι - όπως ίσχυε και πριν τις γιορτές - υποχρεώνονται να κάνουν τεστ τη Δευτέρα και να το παρουσιάσουν στις εισόδους των σχολείων την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται πως οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, έχουν ήδη προμηθευτεί πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self test από τα φαρμακεία από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση, κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο. Το έξτρα τεστ που έλαβαν, προοριζόταν για να καλύψει τον έλεγχό τους αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και να «προλάβει» πιθανή διασπορά από την εμφάνιση «θετικών» παιδιών ή εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ο έλεγχος μέσω self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Σχολεία: Χωρίς self test αύριο στις τάξεις οι μαθητές"

Ολλανδία: Μετά τους οδηγούς και οι μεγάλες εταιρείες δεν θέλουν τα λεωφορεία της BYD που φλερτάρει με την ελληνική αγορά

Μετά τους οδηγούς λεωφορείων και το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο στην Ολλάνδια (FNV) και οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες, είναι αντίθετες στη χρήση των λεωφορείων της κινεζικής Build Your Dreams (BYD), η οποία «φλερτάρει» με την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ολλανδικού ενημερωτικού site De Gelderlander, αφού αποδείχθηκε πως η Keolis (σ.σ η εταιρεία που έφερε 259 ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD στην Ολλανδία), κέρδισε με πλάγιους τρόπους διαγωνισμό για τις δημόσιες μεταφορές, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την ίδια παραχώρηση, ο οποίος θα «τρέξει» για ένα έτος, και η αξία του θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Όπως είναι λογικό, ένας τόσο μεγάλος διαγωνισμός θα έπρεπε να προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών. Ωστόσο, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, η Arriva, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις δημόσιες συγκοινωνίες στην Ευρώπη με ισχυρή παρουσία σε 14 χώρες, δε θα επιδιώξει να συμμετέχει στο νέο διαγωνισμό, καθώς ο νέος παραχωρησιούχος θα είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί τα ηλεκτρικά λεωφορεία της κινεζικής BYD και να αναλάβει το κόστος συντήρησης και επισκευής τους.

Όπως αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου του ολλανδικού site (με ημερομηνία δημοσίευσης την 31η Δεκεμβρίου 2021)  «η Arriva δε θα συμμετέχει στο διαγωνισμό (σ.σ. για τη νέα παραχώρηση) λόγω των ‘χάλια’ κινέζικων λεωφορείων (σ.σ. τα ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD)».

Συγκεκριμένα, στην αρχή του άρθρου τονίζεται ότι «η Arriva δε θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις δημόσιες μεταφορές στο τμήμα IJssel-Vecht. Η εταιρεία θα πρέπει να αναλάβει τα λεωφορεία της Keolis (σ.σ. αναφέρεται στα ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD). O CEO της Arriva Netherlands, Anne Hettinga, αναφέρει πως η εταιρεία δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο (σ.σ. τη χρήση των υφιστάμενων ηλεκτρικών λεωφορείων λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων των κινεζικών λεωφορείων της BYD».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα «η Arriva έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν λεωφορεία της BYD και δηλώνει απογοητευμένη με τα οχήματα της κινεζικής εταιρείας»

Τι συμβαίνει με τα λεωφορεία της BYD στην Ολλανδία – Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν

Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr, τα ηλεκτρικά λεωφορεία της  κινεζικής BYD  προκαλούν συνεχή αναστάτωση τόσο στους οδηγούς όσο και στους επιβάτες στην Ολλανδία, καθώς  υφίστανται σημαντικά  προβλήματα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Σύμφωνα με δημοσίευματα των ολλανδικών PV Magazine και De Stentor, τα προβλήματα αφορούν σε βασικές παροχές που θα έπρεπε να υπάρχουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε ζητήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων.

Όπως επισημαίνουν τα παραπάνω δημοσιέυματα, οι οδηγοί λεωφορείων, αλλά και το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της χώρας «έχουν ‘μπουχτίσει’ με τα προβλήματα των εν λόγω ηλεκτρικών λεωφορείων». Με αποτέλεσμα να «ζητούν την επέμβαση της διοίκησης της Keolis  λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων που παρατηρούνται στα  ηλεκτρικά οχήματα της BYD, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ‘εντελώς ανεπαρκή’».

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που αναφέρονται στα ολλανδικά μέσα αφορούν «τη χαλασμένη θέρμανση, τις άβολες θέσεις για τους οδηγούς, ενώ τα τιμόνια στρίβουν αυτόματα αριστερά και δεξιά χωρίς να έχει δοθεί σχετική εντολή». Τα προβλήματα φαίνεται πως «ξεκίνησαν κατά τους πρώτους μήνες της χρήσης των οχημάτων, καθώς τα λεωφορεία σταματούσαν να κινούνται σε ανύποπτο χρόνο».

Υπενθυμίζεται, δε, πως σε επικοινωνία που είχε το mononews.gr με το CEO της ολλανδικής Keolis, Alex Reinter, επιβεβαίωσε και επίσημα τα παραπάνω προβλήματα στα κινεζικά λεωφορεία της BYD.

Φωτoγραφία από το ολλανδικό site www.destentor.nl.
Το άρθρο έχει τίτλο “Τα προβληματικά λεωφορεία Keolis επισκευάζονται για δεύτερη φορά”
 
Τι θέλει να κάνει η BYD στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες η κινεζική BYD θέλει να φέρει και στη χώρα μας μέσω του διανομέα της, που είναι η εισηγμένη στο ΧΑ «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ», τα ηλεκτρικά της λεωφορεία, καθώς εποφθαλμία τις συμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνολικής αξίας 383 εκατ. που αφορούν στην ενίσχυση των στόλων του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ.

Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε κατά τον περασμένο Οκτώβριο και τουλάχιστον τα μισά λεωφορεία που θα έρθουν στη χώρα μας θα είναι ηλεκτρικά. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές δημόσιες συγκοινωνίες θα μπορούσαν να κατακλυστούν με λεωφορεία, τα οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες των Ολλανδών επαγγελματιών οδηγών, των σωματείων, αλλά και της Arriva, παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα.

Στην περίπτωση που η κινεζική εταιρεία υποβάλει προσφορά για τον εν λόγω διαγωνισμό το Υπουργείο θα πρέπει να είναι πολύ σκεπτικό, να υποδείξει τον δέοντα προβληματισμό, καθώς και να εξετάσει εξονυχιστικά τον φάκελο της BYD. Καθώς τα παραπάνω προβλήματα, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τις  βασικές παροχές των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και την άνεση των Ελλήνων οδηγών λεωφορείων και των επιβατών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα καταγράφονται στην ολλανδική αγορά, οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο δε θα δώσουν λύση στο διογκωμένο κυκλοφοριακό ζήτημα, αλλά θα προκαλέσουν νέες δυσκολίες σε οδηγούς και επιβάτες. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση το επίπεδο μεταφορών δε θα είναι αυτό που αρμόζει σε δύο ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπως η πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα της χώρας μας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Μετά τους οδηγούς και οι μεγάλες εταιρείες δεν θέλουν τα λεωφορεία της BYD που φλερτάρει με την ελληνική αγορά"

Απέλαση του Τζόκοβιτς αποφάσισε ομόφωνα το Δικαστήριο της Μελβούρνης

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στη Μελβούρνη αποφάσισε ομόφωνα το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) να απορρίψει την έφεση του Νόβακ Τζόκοβιτς κατά της απόφασης της αυστραλιανής κυβέρνησης για την απέλασή του. Έτσι, ο Σέρβος τενίστας υποχρεώνεται να αποχωρήσει από την Αυστραλία, χάνοντας το δικαίωμα συμμετοχής στο Australian Open, που ξεκινά τη Δευτέρα.

Ο ανώτατος δικαστής Τζέιμς Άλσοπ εξήγησε στα διεθνή μέσα ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν ασκούσε έφεση κατά της απόφασης που είχε λάβει ο υπουργός Μετανάστευσης, αλλά κατέθεσε αίτηση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να ελέγξει τη νομιμότητα της απόφασης.

Το δικαστήριο θα καταθέσει τους λόγους για την απόρριψη της υπόθεσης του Τζόκοβιτς σε εύθετο χρόνο.



«Θα γίνει ήρωας των αντιεμβολιαστών αν τον απελάσετε» είπαν στην εκδίκαση οι συνήγοροί του

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στη Μελβούρνη η εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατά της απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας να ακυρώσει τη βίζα του.

Ο δικηγόρος Alex Lloyd, εκπροσωπώντας τον υπουργό Μετανάστευσης Alex Hawke, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η ακύρωση της βίζας και η απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία. Επίσης, σε ό,τι αφορά στον Σέρβο πρωταθλητή, ο Lloyd είπε ότι είχε κάθε ευκαιρία να εμβολιαστεί προτού φτάσει στη Μελβούρνη για το Αυστραλιανό Open. Εκείνος όμως δεν έκανε κάτι τέτοιο επειδή είναι ιδεολογικά ενάντιος στον εμβολιασμό.

dikastes_djokovic

Η θέση του Alex Hawke ήταν ότι ο Τζόκοβιτς δεν πρέπει να αγωνιστεί στο φημισμένο τουρνουά, όσο έντονα και εάν διαμαρτύρονται οι οπαδοί του, οι αντιεμβολιαστές κ.λπ. Κι αυτό διότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ το γεγονός ότι αδιαφορεί πλήρως για τους ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, επηρεάζει και άλλους ωθώντας τους προς την ανυπακοή, λόγω του status του ως Νο.1 του παγκόσμιου τένις.

Από τη δική τους πλευρά, οι συνήγοροι του Τζόκοβιτς υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας διαπράττει μέγα σφάλμα απαγορεύοντάς του να αγωνιστεί. Κυρίως διότι κατ' αυτό τον τρόπο μετατρέπει τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο αντίθετο από αυτό που επιδιώκει, δηλαδή σε ίνδαλμα, ήρωα ή ακόμη και «μάρτυρα» υπέρ του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Κατά την άποψη των συνηγόρων του τενίστα, ο υπουργός Μετανάστευσης δεν αντιλαμβάνεται τις άμεσες και ευρύτερες συνέπειες που έχει η δεύτερη ακύρωση της βίζας.

Είχε προηγηθεί απόφαση του πρωτοβάθμιου εφετείου υπέρ του τενίστα, χάρη στην οποίαν εκείνος απελευθερώθηκε από το ξενοδοχείο προσωρινής φιλοξενίας/κράτησης παράτυπων μεταναστών, το Park Hotel της Μελβούρνης. Μάλιστα, ο Σέρβος είχε αρχίσει προπονήσεις, ώστε να αναπληρώσει τα κενά εξαιτίας της αναγκαστικής απραξίας των προηγούμενων ημερών και να βρεθεί ξανά σε κορυφαία φόρμα.

Στο Αυστραλιανό Open, ένα τουρνουά που συμπεριλαμβάνεται στα «Grand Slam», δηλαδή μεταξύ των πιο σημαντικών στον χώρο του παγκόσμιου τένις, ο Τζόκοβιτς υπερασπίζεται τον τίτλο του ως Νο.1 της κατάταξης, διεκδικώντας τη νίκη που θα τον ανεβάσει στο επίζηλο βάθρο του πιο επιτυχημένου παίκτη αντισφαίρισης όλων των εποχών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απέλαση του Τζόκοβιτς αποφάσισε ομόφωνα το Δικαστήριο της Μελβούρνης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news