facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Politico: «Πράσινο φως» από Μπάιντεν για ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει αθόρυβα στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει εντός της Ρωσίας – αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο – χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ, δήλωσαν την Πέμπτη δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν την κίνηση, μια σημαντική ανατροπή που θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί καλύτερα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, αναφέρει το Politico.

Τι δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

«Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για σκοπούς αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τις χτυπούν ή ετοιμάζονται να τις χτυπήσουν», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική που δεν επιτρέπει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να προβούν σε αυτή την αλλαγή πολιτικής μόνο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Σε όλους τους ανθρώπους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν εσωτερικές αποφάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία “ευελιξία” να αμυνθεί από τις επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές πυραύλων, για να καταρρίψει εκτοξευμένους ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη, ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος. Αλλά ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει πολιτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού, για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Πρόκειται για μια εκπληκτική αλλαγή που η κυβέρνηση αρχικά δήλωσε ότι θα κλιμακώσει τον πόλεμο εμπλέκοντας πιο άμεσα τις ΗΠΑ στη μάχη. Αλλά η επιδείνωση των συνθηκών για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης – συγκεκριμένα η προέλαση της Ρωσίας και η βελτίωση της θέσης της στο Χάρκοβο – οδήγησε τον πρόεδρο να αλλάξει γνώμη.

Η απόφαση Μπάιντεν

Η διοίκηση Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι μια απόφαση είτε είχε ληφθεί κρυφά είτε επρόκειτο να ληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστηρίζει την άρση των περιορισμών, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που άφησε δημοσίως να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει πορεία και να επιτρέψει τέτοια πλήγματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας θα εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δεν απέκλεισε αργότερα μια πιθανή αλλαγή.

Τα μηνύματα αυτά ήρθαν αφού κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα. Νομοθέτες και από τα δύο κόμματα υποστήριξαν επίσης την κίνηση δημόσια και ιδιωτικά, ενώ κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν το Κογκρέσο πίσω από κλειστές πόρτες ότι η χαλάρωση του περιορισμού είχε “στρατιωτική αξία”, ανέφερε πρώτο το Pοlitico.

Politico

Διαβάστε Περισσότερα » "Politico: «Πράσινο φως» από Μπάιντεν για ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα"

Έπεσαν σοβάδες από οροφή αίθουσας σε δημοτικό σχολείο των Σερρών

Το πρωί της Πέμπτης 30 Μαΐου 2024, σημειώθηκε πτώση σοβάδων από την οροφή σχολικής αίθουσας, στο Δημοτικό Σχολείο Προβατά, ενώ την ώρα εκείνη οι μαθητές και οι μαθήτριες ήταν εκτός αίθουσας, παρακολουθώντας το μάθημα της γυμναστικής.

Κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σερρών, μόλις ενημερώθηκαν για το συμβάν μετέβησαν αμέσως στο σχολείο. Σε επί τόπου αυτοψία, διαπίστωσαν την πτώση των σοβάδων, προχώρησαν στην αποκόλληση των σαθρών σημείων και καθάρισαν το χώρο της αίθουσας.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών από κοινού με την Υπηρεσία Δόμησης, πρότειναν την έκδοση απόφασης αναστολής λειτουργίας της σχολικής μονάδας, προκειμένου να προβούν στην άμεση διερεύνησης της έκτασης του προβλήματος και την επιδιόρθωσή του.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Σερρών, ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας για 1 ημέρα (31 Μαΐου 2024) του Δημοτικού Σχολείου Προβατά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έπεσαν σοβάδες από οροφή αίθουσας σε δημοτικό σχολείο των Σερρών"

Να καταργηθεί η απαράδεκτη ΚΥΑ για την πυροπροστασία -Φορτώνει τα έξοδα στους ιδιοκτήτες

Την κατάργηση της απαράδεκτης ΚΥΑ για την πυροπροστασία με την οποία το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στον λαό, ζητά με ανακοίνωση της, η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού, εξαπολύοντας ταυτόχρονα «βολές» κατά της δημοτικής αρχής, η οποία απέφυγε να θέσει το θέμα σε συζήτηση και τώρα «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού, καταγγέλλει τη δημοτική Αρχή Ωρωπού, η οποία, στην προσπάθειά της να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για την απαράδεκτη ΚΥΑ που μεταφέρει την ευθύνη της πυροπροστασίας στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, θέτει σχετικό της ψήφισμα σε δια περιφοράς «τηλεφωνική» ψηφοφορία.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση της, σημειώνει:

Αφού αγνόησε δύο (2) φορές αιτήματα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (με ανακοίνωση – ερώτηση στη συνεδρίαση της 4-4-2024, αλλά και στις 25-4-2024 στη συνεδρίαση λογοδοσίας), αρνούμενη να λάβει θέση, ξαφνικά «συνειδητοποίησε» ότι αυτό έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος, καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν με «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» σε ένα ψήφισμα – παράκληση προς την κυβέρνηση, για να «αναστείλει» την εφαρμογή της ΚΥΑ.

Να θυμίσουμε ότι με την εν λόγω ΚΥΑ μεταφέρεται στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος η ευθύνη της προστασίας τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. Ειδικότερα, τους υποχρεώνει να εκδώσουν με δικά τους έξοδα έντυπο «Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα», καθώς και να λάβουν όλα τα μέτρα που προβλέπουν οι διατάξεις όπως «….την πρόσβαση στο ακίνητο, τη δημιουργία ζωνών προστασίας, την αποθήκευση υλικών, τον τακτικό καθαρισμό και την εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης…”. Εν ολίγοις, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών αποποιούμενο εκ των προτέρων τις δικές του τεράστιες ευθύνες.

Πρόκειται, δηλαδή, για την αποθέωση της ατομικής ευθύνης και της αντιμετώπισης της προστασίας της ζωής και της περιουσίας της λαϊκής οικογένειας στη λογική του «κόστους – οφέλους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, και παρά την πικρή πείρα των τελευταίων ετών, συνεχίζεται η αντιεπιστημονική διάσπαση της διαχείρισης των δασών, με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση.

Οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι τραγικές. Για παράδειγμα, στη Δασική Υπηρεσία, οι κενές θέσεις μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού είναι κατά μέσο όρο το 70% των αναγκαίων. Λείπουν περίπου 1.500 θέσεις δασολόγων. Λείπουν 10.000 δασεργάτες. Περίπου 4.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις των πυροσβεστών. Η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη, ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής είναι κατά μέσο όρο το 1/3 αυτών που χρειάζονται για αποτελεσματική καταστολή, ενώ οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι περίπου ανάλογες και η χρηματοδότηση χαμηλότερη από τις ανάγκες.

Ο αντιπυρικός σχεδιασμός και ιδιαιτέρα η οργάνωση των επίγειων δυνάμεων είναι απαράδεκτα ελλιπής. Τα εναέρια μέσα, παρά το ότι βοηθούν, δεν μπορεί να αποτελούν το κύριο μέσο καταστολής, αφού λόγω των γεωμορφολογικών συνθηκών, της βλάστησης και των αντικειμενικών τους δυνατοτήτων, συμβάλλουν μόνο στην καθυστέρηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές σβήνουν ολοκληρωτικά, από καλά εκπαιδευμένες επίγειες δυνάμεις που γνωρίζουν τις τοπικές συνθήκες του δάσους, που βρίσκονται διασπαρμένες μέσα στο δάσος και μπορούν σε σύντομο διάστημα να πλησιάσουν και να σβήσουν την κάθε πυρκαγιά πριν εξελιχθεί.

Η μόνη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα, κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι και στη περίπτωσή μας, του δήμου Ωρωπού είναι:

– Η δήλωση ενδιαφέροντος για παραγγελία νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, που αν και εφόσον ξεκινήσει η παραγωγή τους, το πρώτο θα έρθει το 2027 το νωρίτερο, αφού ακόμη δεν είναι εξασφαλισμένη ούτε καν η γραμμή παραγωγής τους από την καναδική εταιρεία.
Δείτε ακόμη:afto_favicon
Επίτροπος ακύρωσε δημοτικό διαγωνισμό για προμήθεια τροφίμων και γάλακτος σε παιδικούς σταθμούς

– Ο εθελοντισμός.

– Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων «Περιβάλλοντος και Ενέργειας», «Εσωτερικών» και «Πολιτικής Προστασίας» για την εφαρμογή του απαράδεκτου κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων, εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, με την οποία για άλλη μια φορά προσπαθεί να «βγάλει από πάνω της» την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές και να τη φορτώσει στα λαϊκά νοικοκυριά!

Απειλεί μάλιστα τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες κατοικιών, ακινήτων κ.λπ. και την ίδια στιγμή, τους φορτώνει με πρόσθετα χαράτσια – πρόστιμα – και νέα βάρη, αφού θα πρέπει να πληρώσουν για την προβλεπόμενη τεχνική έκθεση πυροπροστασίας.

Η κυβέρνηση, μαζί με τους Δήμους, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ πετάει το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης», και με νόμο πλέον, μέσω της ΚΥΑ, αφού μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος αφενός, αφετέρου φορτώνει και τις υποστελεχωμένες από τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό υπηρεσίες των δήμων, με πρόσθετο διοικητικό βάρος, ρίχνοντας όμως το «τυράκι» της είσπραξης των προστίμων, για όσους δεν υποβάλλουν την τεχνική έκθεση και δεν έχουν πάρει τα απαράδεκτα ισοπεδωτικά και ανεδαφικά μέτρα!

Με βάση τα παραπάνω, το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού με το οποίο ζητά την «αναστολή» της εφαρμογής της ΚΥΑ, για να γίνει «διαβούλευση», ανακυκλώνει τις επικίνδυνες λογικές της διάσπασης της πυροπροστασίας και της  ατομικής ευθύνης. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΩΠΟΥ τοποθετείται στην τηλεφωνική ψηφοφορία με «Παρών», διότι οι άμεσες ανάγκες απαιτούν:

– Την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης KYA, που μεταφέρει ευθύνες και βάρη στους Δήμους και τους δημότες.

– Να διασφαλίσει το κράτος τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό κατάσβεσης, χωρίς επιβάρυνση των δημοτών.

– Την έγκαιρη και αναγκαία χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αντιπυρικής περιόδου.

– Την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Να καταργηθεί η απαράδεκτη ΚΥΑ για την πυροπροστασία -Φορτώνει τα έξοδα στους ιδιοκτήτες"

Έτοιμη η Χαμάς για συμφωνία με το Ισραήλ, αρκεί να σταματήσει ο πόλεμος

Έτοιμη για «πλήρη» συμφωνία με το Ισραήλ είναι η Χαμάς, αρκεί να σταματήσουν οι εχθροπραξίες προς τους Παλαιστίνιους και ιδιαίτερα ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με την οργάνωση.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την οποία ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «πλήρη συμφωνία», συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων/φυλακισμένων.

Ωστόσο, τόνισε πως το Ισραήλ θα πρέπει να «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμη η Χαμάς για συμφωνία με το Ισραήλ, αρκεί να σταματήσει ο πόλεμος"

Δημοσκόπηση GPO: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών

Σταθερά διψήφιο παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές της Κυριακής (9.6.24), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το βράδυ της Πέμπτης (30.5.24).

Στην πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 15,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά φτάνει στις 16,9 μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, το ΠΑΣΟΚ 11,7%, το ΚΚΕ 7,3%, η Ελληνική Λύση 7,5%, η Νίκη 3,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, το ΜέΡΑ25 1,8%, η Νέα Αριστερά 2,6%, οι Δημοκράτες 2,3% και η Φωνή Λογικής 2%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 33,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,2%, το ΠΑΣΟΚ 13,2%, το ΚΚΕ 8,2%, η Ελληνική Λύση 8,4%, η Νίκη 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, το ΜέΡΑ25 2%, η Νέα Αριστερά 3%, οι Δημοκράτες 2,6% και η Φωνή Λογικής 2,2%.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων έρχεται  η Ελίζα Βόζεμπεργκ με 32,1%. Και ακολουθούν: Γιώργος Αυτιάς 27,1%. Βαγγέλης Μεϊμαράκης 20,2%, Φρέντης Μπελέρης 16,3%,  Μανώλης Κεφαλογιάννης 13,2%, Πύρρος Δήμας 13,1%, Στέλιος Κυμπουρόπουλος 12,9% Ελεονώρα Μελέτη 9,3% ενώ την πρώτη 10άδα συμπληρώνουν ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Κώστας Αρβανίτης με 33,7% και ακολουθούν: Νίκος Παππάς 24,1%, Νικόλας Φαραντούρης 23,2%, Έλενα Κουντουρά 22,7% και Σοφία Μπεκατώρου 18,3%.

Αντίστοιχα στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Παπανδρέου με 26,5%, δεύτερος ο Γιάννης Μανιάτης με 24,7% και ακολουθούν Σάκης Αρναούτογλου, Φίλιππος Σαχινίδης και Λευτέρης Καρχιμάκης.

Δημοφιλίες πολιτικών αρχηγών

Στις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών, πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει  43,5%  σε θετικές απόψεις. Δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 34,9% και ακολουθούν κατά σειρά: Νίκος Ανδρουλάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Στέφανος Κασσελάκης, Κυριάκος Βελόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Δημήτρης Νατσιός.

Πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 45,9%,  θέλουν να στηρίξουν τις πολιτικές της ΕΕ με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές,  ενώ το 41,3% θέλει να τις αποδοκιμάσει.

Το 34,3% θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση ενώ το 60,4% θέλει να την καταψηφίσει.

Η ακρίβεια και η κατάσταση της οικονομίας θα επηρεάσουν την ψήφο του 53,4%. Το 8,2% θα επηρεαστεί από ευρωπαϊκά θέματα  και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά η ασφάλεια, η Υγεία, η εξωτερική πολιτική, τα Τέμπη, η Παιδεία  και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο ερώτημα ποιος ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, το 18,5% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΣΟΚ 12,9%, Ελληνική Λύση 10.9%, ΚΚΕ 9,1%, Πλεύση Ελευθερίας 2,7%, Νίκη 2,3% και ακολουθούν Μέρα 25, Νέα Αριστερά και άλλο κόμμα.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση GPO: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών"

Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Ράφα και ζητά ενδελεχή έρευνα

Τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Ράφα καταδικάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

«Ζητούμε διεξοδική έρευνα, που θα ρίξει φως στις ακριβείς συνθήκες αυτής της επίθεσης» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter. 

«Η Ελλάδα καλεί εκ νέου για άμεση εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς» υπογραμμίζεται δε.

Οι αναρτήσεις:

«Η Ελλάδα καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, στη Ράφα. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας που θα διαλευκάνει τις ακριβείς συνθήκες της επίθεσης».

«Η Ελλάδα καλεί εκ νέου για άμεση κατάπαυση του πυρός, σεβασμό του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη, άμεση εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Ράφα και ζητά ενδελεχή έρευνα"

Δημοσκόπηση Prorata: Στο 33,3% η ΝΔ, περνάει στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανατροπή ενόψει ευρωεκλογών φέρνει η νέα δημοσκόπηση της Prorata καθώς η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση, όμως το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στη δεύτερη και ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην τρίτη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33.3%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, του ΚΚΕ 11.2%, της Ελληνικής Λύσης 8.5%, της Νίκης και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4.5%.

Η Πλεύση Ελευθερίας έχει ποσοστό 3.9% και ακολουθούν ο Κόσμος και η Φωνή Λογικής με 2.3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4.5%.

Ως προς τα σχετικά εύρη της εκλογικής επιρροής εκτιμάται ότι:
η ΝΔ κινείται μεταξύ 30.4% και 36.2%
ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9.9% έως 14%
το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10.9% έως 15.1%
το ΚΚΕ μεταξύ από 9.2% έως 13.2%
η Ελληνική Λύση από 6.8 έως 10.2%
η Νίκη από 3.2% έως 5.8%
η Πλεύση Ελευθερίας από 2.6% έως 5.2%
η Νέα Αριστερά από 3.2% έως 5.8%
ο Κόσμος από 1.4% έως 3.2%
η Φωνή Λογικής από 1.4% έως 3.2%
το ΜεΡΑ25 από 0.9% έως 2.5%

Τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα σε σχέση με την εκτίμηση της κατάταξης των πολιτικών κομμάτων, κυρίως ως προς την δεύτερη θέση, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ αλλά και της Ελληνικής Λύσης επικαλύπτονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Προσώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τον βαθμό βεβαιότητας των εκλογέων ως προς την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές αλλά και ως προς τη δηλωθείσα πρόθεση ψήφου, ελαφρύ προβάδισμα ως προς την κατάληψη της δεύτερης θέσης έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί εκ νέου από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 42%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προηγούμενων εκλογέων του προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο. Τέλος, ως υψηλή καταγράφεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (87%) και του ΚΚΕ (82%), σημειώνοντας οριακές μόνο απώλειες προς άλλα κόμματα.

Ως προς τον ανταγωνισμό σε επίπεδο προσώπων, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός καταγράφεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 33% να διατηρεί θετική γνώμη προς το πρόσωπο του, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (14%), ο Στέφανος Κασσελάκης (10%) και τέλος ο Δημήτρης Νατσιός (8%).

Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργία της χώρας, προηγείται με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 5.5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τη σχετική λίστα συμπληρώνουν ο Δημήτρης Νατσιός (2.5%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (2%). Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (37%) δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο για την πρωθυπουργία της χώρας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 7 στους 10 θα ψηφίσουν με γνώμονα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, ενώ μόλις 3 στους 10 τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Παράλληλα, το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

Τέλος, καταγράφεται ισχυρή αβεβαιότητα και ως προς την συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και ως προς την δηλωθείσα εκλογική προτίμηση. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 66% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή το 23.1% όσων θα προσέλθουν σε αυτές, είτε δηλώνει αναποφάσιστο (11.5%), είτε αβεβαιότητα για την δηλωθείσα πρόθεση ψήφου (11.6%).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Prorata: Στο 33,3% η ΝΔ, περνάει στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ"

ΕΟΔΥ: 6 νέοι θάνατοι και 3 νέοι διασωληνωμένοι από κορωνοϊό - Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης

Αύξηση παρουσίασε η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα, καθώς και όλοι οι σκληροί δείκτες, εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις, θάνατοι.

Μικρή αύξηση παρουσίασε και η θετικότητα στη γρίπη, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 20-26 Μαΐου.

Ειδικότερα:

Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού - SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 158. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 90 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 629.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τρεις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν δύο και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν οχτώ. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι οχτώ.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν δύο και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 50.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε πτώση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε δύο από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν, αύξηση σε έξι και σταθεροποίηση σε δύο.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης/λήξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Στα δείγματα του δικτύου SARI η θετικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης στης γρίπης έχουν νοσηλευθεί 146 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 70 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Έχουν τυποποιηθεί 1.046 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 553 (53%) ήταν τύπου Α και 493 (47%) τύπου Β. Ο επικρατών τύπος είναι ο Β τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 535 στελέχη τύπου Α. Τα 491 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 44 (8%) στον υπότυπο Α(Η3)

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

Η θετικότητα RSV τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI) παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΔΥ: 6 νέοι θάνατοι και 3 νέοι διασωληνωμένοι από κορωνοϊό - Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης"

Γρεβενά: Ηλικιωμένοι έπεσαν θύματα τηλεφωνικής απάτης – Οι δράστες απέσπασαν χρυσές λίρες, κοσμήματα και χιλιάδες ευρώ

Σπείρα, στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών με τη μέθοδο της τηλεφωνικής απάτης, απέσπασε από τρεις ηλικιωμένους 8.100 ευρώ, καθώς και χρυσές λίρες και τιμαλφή αξίας άνω των 5.500 ευρώ.

Ένας 43χρονος ο οποίος είχε το ρόλο του «εισπράκτορα» συνελήφθη χτες (29.05.2024) το μεσημέρι στα Γρεβενά ενώ αναζητούνται τουλάχιστον ακόμη δύο συνεργοί του, ένας άνδρας και μιας γυναίκα. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της τηλεφωνικής απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από εγκληματική ομάδα και τη παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, κατά περίπτωση.

Στο πλαίσιο της δράσης της εγκληματικής ομάδας, άγνωστα άτομα πραγματοποίησαν πλήθος τηλεφωνικών κλήσεων σε ανυποψίαστους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών και ανέφεραν ψευδώς σε αυτούς ότι συγγενικό τους πρόσωπο είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, για την οποία απαιτούνταν μεγάλο χρηματικό ποσό και τιμαλφή, θέτοντας υποτιθέμενο ζήτημα άμεσου κινδύνου ακρωτηριασμού του σε περίπτωση μη καταβολής τους. Οι ανωτέρω πολίτες αντιλαμβανόμενοι την σε βάρος τους απόπειρα εξαπάτησης, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις αυτών και ενημέρωσαν τις Αστυνομικές Αρχές.

Όπως προέκυψε από την προανάκριοση, ο 43χρονος και ο συνεργός του κατάφεραν να εξαπατήσουν μια 84χρονη, μια 86χρονη και έναν 85χρονο , στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό άνω των 8.000 ευρώ, 7 χρυσές λίρες, συνολικής αξίας 4.200 ευρώ περίπου, καθώς και χρυσαφικά αξίας περίπου 1.500 ευρώ.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

-το χρηματικό ποσό των 8.105 ευρώ, 20 δολάρια Καναδά, 130 δολάρια ΗΠΑ, 7 χρυσές λίρες, 2 μαχαίρια, κινητό και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων.

Τα κατασχεθέντα χρήματα και τιμαλφή, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του 43χρονου, αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους. Προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Γρεβενών, ενώ ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γρεβενά: Ηλικιωμένοι έπεσαν θύματα τηλεφωνικής απάτης – Οι δράστες απέσπασαν χρυσές λίρες, κοσμήματα και χιλιάδες ευρώ"

«Θα συνεχίσουμε πεισματικά τις έρευνες στη Γαλάζια Πατρίδα» – Προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

«Θα συνεχίσουμε επίμονα και πεισματικά αυτές τις έρευνες σε όλη αυτή την περιοχή που ορίζεται ως Γαλάζια Πατρίδα», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, μιλώντας σε ΜΜΕ.

Και φυσικά όταν οι Τούρκοι λένε «Γαλάζια Πατρίδα», εννοούν και ολόκληρες περιοχές της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

Συνολικά 8 γεωτρήσεις στη Μεσόγειο έχουν πραγματοποιήσει τα τουρκικά γεωτρύπανα όπως άλλωστε δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Μπορεί οι γεωτρήσεις να μην είχαν σημαντικά ευρήματα, σύμφωνα με τον υπουργό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούνται από την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Υπάρχουν ανακαλύψεις, κάνουμε νέες γεωτρήσεις. Η Μεσόγειος είναι το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας να πάμε σε περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν με τα πλοία μας», ανέφερε ενδεικτικά ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν γίνει «8 γεωτρήσεις βαθιάς θάλασσας στη Μεσόγειο.

Όμως, οι τοποθεσίες που κάναμε γεωτρήσεις στις περιοχές αδειών που παραχωρήθηκαν από την «ΤΔΒΚ» στην Turkish Petroleum – έχουμε πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στα νότια του νησιού της Κύπρου, το έχουμε κάνει στα δυτικά και στα βόρεια – σε όλες αυτές τις περιοχές και σε όλες τις έρευνες που έχουμε κάνει στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας, δυστυχώς, δεν έχουμε κάνει μια ανακάλυψη που να εκφράζει ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος σε 8 έρευνες».

Σημείωσε ακόμα ότι αυτό δεν σημαίνει «ότι έχουμε παραιτηθεί από την Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε επίμονα και πεισματικά αυτές τις έρευνες σε όλη αυτή την περιοχή που ορίζεται ως «Γαλάζια Πατρίδα»

Η τρέχουσα προτεραιότητά μας σχετίζεται με την ανακάλυψη που έχουμε κάνει και την επιστροφή αυτής της ανακάλυψης στην παραγωγή το συντομότερο δυνατό.

Επικεντρωνόμαστε στη Μαύρη Θάλασσα και το Sakarya. Ποτέ δεν αγνοήσαμε τη Μεσόγειο. Ένας πυλώνας της στρατηγικής μας στις έρευνες και την παραγωγή είναι σίγουρα οι έρευνες στα δικά μας πεδία, στις θάλασσές μας και στην ξηρά. Ένας άλλος πυλώνας είναι οι έρευνες στο εξωτερικό, ιδίως στη Λιβύη. Κάναμε μια συμφωνία με τη Σομαλία. Έχουμε επίσης σχέδια ερευνών στις θάλασσες της Σομαλίας, off-shore.

Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε μια σεισμική ερευνητική δραστηριότητα ίσως εντός του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια να περάσουμε στη δραστηριότητα γεωτρήσεων τα επόμενα χρόνια. Έχουμε μια πολυδιάστατη στρατηγική ερευνών και παραγωγής», κατέληξε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Θα συνεχίσουμε πεισματικά τις έρευνες στη Γαλάζια Πατρίδα» – Προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας"

Nordic Monitor: Ελλάδα και Κύπρος κορυφαίες απειλές για την άμυνα της Τουρκίας – Τι αναφέρει απόρρητο έγγραφο

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν δύο κορυφαίες απειλές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, σύμφωνα με άρθρο του «Nordic Monitor», που παρουσιάζει απόρρητο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Πληροφοριών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που έχει ημερομηνία «Απρίλιος του 2016» (και πιθανότατα πρόκειται για αναβαθμισμένη έκδοση νεότερων οδηγιών του 2003), η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών από τις οποίες η Τουρκία πρέπει να συλλέγει στρατωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές, επικοινωνιακές, επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες, ακόμη και σε καιρό ειρήνης.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που παρουσιάζει το Nordic Monitor, οι πληροφορίες που συλλέγονται από πολλαπλές πηγές από τη Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου αξιολογούνται τακτικά από το Γενικό Επιτελείο, για να εντοπίζονται ενδείξεις απειλών και να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα.

Το έγγραφο περιλαμβάνει ένα σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης για την αξιολόγηση των απειλών από την Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο την προετοιμασία και την ενημέρωση των πολιτικών αποφάσεων.

Ο δηλωμένος στόχος είναι να μπορέσει η Τουρκία να λάβει έγκαιρα μέτρα για την εξουδετέρωση των απειλών και των κινδύνων μέσω προετοιμασιών, επιτρέποντας στην τουρκική κυβέρνηση άπλετο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων και ενημερώνοντας τακτικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εβδομαδιαίες ενημερώσεις πληροφοριών.

Το απόρρητο έγγραφο υπογράφεται από τον Χουλουσί Ακάρ, τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας και μετέπειτα υπουργό Άμυνας της χώρας και σήμερα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Nordic Monitor: Ελλάδα και Κύπρος κορυφαίες απειλές για την άμυνα της Τουρκίας – Τι αναφέρει απόρρητο έγγραφο"

Επιστολή Ράμμου σε Ανδρουλάκη: Η ΕΥΠ αρνείται να πει τους λόγους παρακολούθησής του

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Χαριλάου Τρικούπη, δήλωσε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέλαβε το μεσημέρι επιστολή από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, με την οποία τον ενημερώνει ότι παρά την σχετική απόφαση του ΣτΕ, η ΕΥΠ αρνείται να του δώσει στοιχεία ώστε να τον ενημερώσει σχετικά με τους λόγους παρακολούθησής του.

«Τί έχει να πει ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την άρνησή της να εφαρμόσει την απόφαση ενός Ανωτάτου Δικαστηρίου;» ανέφερε ο κ. Γλαβίνας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, όπως έχει κατ επανάληψη πει, θα ακολουθήσει τη νομική οδό για όσους είναι υπόλογοι. Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις για συγκεκριμένες ενέργειες από τον κ. Ανδρουλάκη κι αν αυτές θα αφορούν και τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Γλαβίνας δεν επεκτάθηκε και περιορίστηκε να πει ότι όλες οι νομικές πτυχές θα μελετηθούν από το νομικό επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Υπόλογοι είναι όσοι εμπλέκονται στη μη εφαρμογή της απόφασης. Περιμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες της ΑΔΑΕ και ο πρόεδρος θα κινηθεί ανάλογα».

Δύο προτάσεις για ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων

Παρών στην ενημέρωση ήταν ο γραμματέας του Τομέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος διατύπωσε δύο προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων. Να επανέλθει μια νέα μορφή ΕΚΑΣ ύψους 540 εκ για 350 χιλ χαμηλοσυνταξιούχους κι συνταξιούχους αναπηρίας και να καταργηθεί η προσωπική διαφορά χιλιάδων συνταξιούχων. Υποστήριξε πώς συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση και για τα δύο μέτρα ανέρχεται σε 700 εκ κι αφορά 900 χιλ συνταξιούχους συνολικά ενώ αντέκρουσε το επιχείρημα από που θα βρεθούν τα χρήματα λέγοντας: «Με ανακατανομή πόρων στο Ασφαλιστικό Σύστημα, όπως έγινε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τη περίοδο των μνημονίων όπου βρέθηκαν διπλάσια χρήματα».

Όσον αφορά τη προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνουν ότι είναι θετικά τα μηνύματα, ενισχύονται οι δυνάμεις του και αυξάνεται η επιρροή του. « Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι αφετηρία για αξιόπιστη αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», είπε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Ράμμου σε Ανδρουλάκη: Η ΕΥΠ αρνείται να πει τους λόγους παρακολούθησής του"

Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή

Ο καιρός θα είναι θερμός αύριο Παρασκευή (31/05/2024) ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν τα έξι μποφόρ στο Αιγαίο σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Όπως αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ ο καιρός αύριο Παρασκευή (31/05/2024) προβλέπεται γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν και στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα καθώς και στην Κρήτη τους 29 με 30 βαθμούς, κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 31 με 32 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα θα πυκνώσουν και πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες καθώς και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 και τοπικα έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 30 και τοπικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από νότιεςς διευθύνσεις 4 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε ανατολικών διευθύνσεων τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 και στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 και τοπικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή"

Δυστύχημα στα Τέμπη: Μήνυση κατηγορούμενης σε βάρος της Ευρωπαίας ανακρίτριας

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε κατηγορούμενη στην υπόθεση της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του δικτύου τηλεδιοίκησης στα τρένα στρεφόμενη κατά της Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνα Σαλάππα και της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.

Μέσω του συνηγόρου της έκανε γνωστό ότι κατέθεσε μήνυση για κατάχρηση εξουσίας, πειθαρχική αναφορά αλλά και αίτηση εξαίρεσης.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Θρασύβουλο Κονταξή: «Όσοι θεσμικοί φορείς εργαλειοποιούν, κατ΄ επανάληψη, το δίκαιο, παραβιάζοντας τον νόμο, θα διωχθούν με κάθε νόμιμο τρόπο μέχρι να «πατήσουν μαύρο χιόνι».

Σήμερα, η εντολίδα μας κ. Λ.Τ. υπέβαλε σε βάρος της Ευρωπαίας Εντεταλμένης Εισαγγελέως και της Ανακρίτριας για τις εκκρεμείς Ευρωπαϊκές υποθέσεις, (οι οποίες χειρίζονται τη γνωστή Σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, την οποία, μόλις προχθές το Δικαστήριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε για πολλοστή φορά ότι ήταν απόλυτα νόμιμη), Έγκληση/Μήνυση για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, Πειθαρχική Αναφορά, Αίτηση Εξαίρεσης και Αγωγή Κακοδικίας.

Δικαστική ανεξαρτησία δεν σημαίνει δικαστική αυθαιρεσία. Οι αθώοι νεκροί των Τεμπών δεν θα αποτελέσουν άλλοθι και εφαλτήριο για τη σκοπιμότητα κανενός».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυστύχημα στα Τέμπη: Μήνυση κατηγορούμενης σε βάρος της Ευρωπαίας ανακρίτριας"

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα - Μέχρι πότε οι ενστάσεις

Αναρτήθηκαν σήμερα Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, τα προσωρινά μητρώα δικαιούχων, αποκλειομένων και παρόχων, του προγράμματος διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024 στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Οι δικαιούχοι, που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής, έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων από σήμερα Πέμπτη, 30/05/2024 και ώρα 18:00 έως το Σάββατο 01/06/2024 ώρα 23:59, αποκλειστικά ηλεκτρονικά ΕΔΩ.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Κατασκηνώσεις – Προγράμματα κατασκηνώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Στις ενστάσεις οι δικαιούχοι πρέπει να συνυποβάλουν αποδεικτικά των ισχυρισμών τους, επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Οι δικαιούχοι επιδοτούνται για τη διαμονή των ωφελούμενων παιδιών τους σε παιδική κατασκήνωση του μητρώου παρόχων της ΔΥΠΑ, μέσω επιταγής διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις είναι 70.000 και ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τις 15 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 για παιδιά τυπικής ανάπτυξης (20 Σεπτεμβρίου 2024 για παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης, ενώ στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους δήμους Ιστιαίας–Αιδηψού και Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας, αλλά και σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 συνεχόμενες ημέρες.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα - Μέχρι πότε οι ενστάσεις "

Πορτοφολάς χτύπησε αστυνομικό για να διαφύγει στην Δράμα

Δεν δίστασε να επιτεθεί σε έναν αστυνομικό της Ασφάλειας που πήγε να τον συλλάβει με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει ελαφρά ένας Έλληνας, ο οποίος είχε κλέψει ένα πορτοφόλι με χρήματα και προσωπικά έγγραφα από έναν πελάτη μέσα σε ένα κατάστημα σε περιοχή της Δράμας.

Ωστόσο, ακινητοποιήθηκε, συνελήφθη και στην κατοχή του βρέθηκαν το πορτοφόλι και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, ενώ στο σπίτι του κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι και 12 ναρκωτικά χάπια. Ο δράστης παραπέμφθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας με κατηγορίες για κλοπή, αντίσταση, πρόκληση απλής σωματικής βλάβης και παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Αγκάλιασε ηλικιωμένο και άρπαξε χρυσαφικά

Γνωστά στις αρχές είναι πλέον τα στοιχεία μιας γυναίκας, η οποία είχε πλησιάσει στις 22 Μαΐου έναν ανυποψίαστο 72χρονο στην Πτολεμαΐδα, τον είχε αγκαλιάσει θερμά παριστάνοντας ότι είναι γνωστή του και είχε αρπάξει από το λαιμό του μια αλυσίδα με έναν χρυσό σταυρό αξίας περίπου 1.200 ευρώ.

Από την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Εορδαίας προέκυψε ότι η δράστιδα ήταν μια 39χρονη Ελληνίδα, η οποία στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα όχημα που οδηγούσε ένας 45χρονος συνεργός της και διέφυγαν. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του ζευγαριού για κλοπή κατά συναυτουργία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πορτοφολάς χτύπησε αστυνομικό για να διαφύγει στην Δράμα"

Άνοιξε η διαθήκη του Βασίλη Καρρά - Η περιουσία του ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ

Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα η διαθήκη του Βασίλη Καρρά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στο τέλος Δεκεμβρίου.

«Το Πρωϊνό» του ΑΝΤ1 αποκάλυψε ποιοι είναι οι δύο άνθρωποι που παίρνουν την κινητή και ακίνητη περιουσία του δημοφιλή τραγουδιστή. Η σύζυγός του, Χριστίνα και η κόρη του Ειρήνη, οι δύο γυναίκες της ζωής του Βασίλη Καρρά, κληρονομούν την περιουσία του που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ αναφορικά με το κομμάτι των ακινήτων.

Τι περιλαμβάνει η διαθήκη του:

  • Τη μονοκατοικία στην Καρδία Θεσσαλονίκης
  • Το «χωριό της Ειρήνης»
  • Το κτήμα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας
  • Το παραθαλάσσιο εξοχικό του
  • Ένα πολυτελές διαμέρισμα στην Αθήνα
  • Τραπεζικές καταθέσεις
  • Τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του, τα οποία για τα επόμενα 50 χρόνια ανήκουν στη σύζυγό του

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου Θάνου Βάγιου, παλιότερα είχε γίνει μία άκρως δελεαστική πρόταση στον Βασίλη Καρρά να πουλήσει το «χωριό της Ειρήνης» αντί για 7 εκατομμύρια ευρώ. Τότε ο αγαπημένος καλλιτέχνης είχε αντισταθεί σθεναρά.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνοιξε η διαθήκη του Βασίλη Καρρά - Η περιουσία του ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ "

Άγιοι Ανάργυροι: «Ο Συνήγορος του Πολίτη επέστρεψε στην ΕΛΑΣ τον φάκελο της ΕΔΕ» λένε οι συνήγοροι της μητέρας της Κυριακής

Ο Συνήγορος του Πολίτη επέστρεψε στην ΕΛΑΣ τον φάκελο της ΕΔΕ για τις ευθύνες των αστυνομικών οργάνων στην υπόθεση της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα, έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων, υποστηρίζουν οι συνήγοροι της μητέρας της 28χρονης, επικαλούμενοι επίσημη ενημέρωση από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Οι δύο δικηγόροι, Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, αναφέρουν ότι «παρά τις επιλεκτικές και ανακριβείς διαρροές κύκλων της ΕΛΑΣ, κατά παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου, στις 28-05-2024 ο Ταξίαρχος της ΕΛΑΣ και Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων, μας ενημέρωσε, μετά την πάροδο ενός και πλέον μηνός, ότι εν τέλει η ΕΔΕ δεν ολοκληρώθηκε».

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου των δικηγόρων:

«Ως λόγος μη ολοκλήρωσης της ΕΔΕ αναφέρεται ότι ο φάκελος επιστράφηκε στην ΕΛΑΣ, από τον Συνήγορο του Πολίτη, που λειτουργεί ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.

Είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους, ότι η επιλεκτική διαρροή της πειθαρχικής δικογραφίας, με την περιχαράκωση των ευθυνών σε συγκεκριμένους μόνον αστυνομικούς και για συγκεκριμένα μόνο σκέλη, δεν ήταν η δέουσα, και γι' αυτό εμείς απευθυνθήκαμε στον Συνήγορο του Πολίτη, για τις δικές του νόμιμες ενέργειες, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην παρατηρούμενη κατάχρηση εξουσίας.

Η επιστροφή του φακέλου στον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων, ο οποίος, μάλιστα, ουδέποτε εγκαίρως μας απάντησε στα αιτήματά μας, και ο οποίος ουδέποτε κάλεσε την οικογένεια για κατάθεση, εκθέτει ανεπανόρθωτα την ΕΛΑΣ».

Παράλληλα, οι δικηγόροι της μητέρας τονίζουν:

«Κατά περίεργο τρόπο, η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε κατά των αστυνομικών, εντελώς ανεπαρκώς, για τη διερεύνηση μόνον του εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος, και όχι άλλων, δεν διαβιβάστηκε σε αντίγραφα για συσχέτιση και αξιολόγηση στον πειθαρχικό φάκελο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς, παρατηρείται μία αδιανόητη κωλυσιεργία και ατελή εκπλήρωση του καθήκοντος εκ μέρους συγκεκριμένων στελεχών της ΕΛΑΣ, και για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει εγκαίρως τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που όταν διερευνώνται αστυνομικά όργανα για πράξεις σε βάρος πολιτών, υπάρχει καθυστέρηση και συγκαλυπτική στάση. Αντιθέτως, όταν η Αστυνομία διερευνάται μετά από καταγγελίες κρατικών οργάνων, παρατηρείται ενίοτε και απόπειρα κατάχρησης εξουσίας σε βάρος τους».

Τέλος στο Δελτίο Τύπου επισημαίνεται: «Η μητέρα και η αδελφή της Κυριακής Γρίβα δεν θα επιτρέψουν τη συγκάλυψη της υπόθεσης και θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο, ακόμη κι εάν χρειαστεί να απευθυνθούν σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχου. Υπάρχει ένα Όριο στον ευτελισμό των διαδικασιών, και αυτό το Όριο έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Θα ήταν φρόνιμο ο Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να ελέγξει και να περισώσει την Τιμή του Σώματος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγιοι Ανάργυροι: «Ο Συνήγορος του Πολίτη επέστρεψε στην ΕΛΑΣ τον φάκελο της ΕΔΕ» λένε οι συνήγοροι της μητέρας της Κυριακής"

Εκλογική άδεια για τις ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει, πόσες μέρες δικαιούστε

Περίπου 10 ημέρες απομένουν για τις ευρωεκλογές 2024 και αρκετοί ψηφοφόροι αναμένεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να ψηφίσουν, γεγονός που «ξεκλειδώνει» ένα δικαίωμα, αυτό της εκλογικής άδειας.

Διευκρινίσεις για τη χορήγηση αυτής της ειδικής άδειας απουσίας, με αποδοχές, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους παρέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας, με αποδοχές, για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Εκλογική άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούστε

Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για τον σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους από αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

1) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

2) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

3) Σε όσους μετακινηθούν προς και από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

1) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

2) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.

3) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

4) Σε όσους μετακινηθούν προς και από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Γ. Τα παραπάνω ισχύουν και ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας, με αποδοχές, στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στο προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας (εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.69/255/οικ.9685/21/5/2024).

Η εκλογική άδεια ΔΕΝ συμψηφίζεται με την κανονική

Δ. Επισημαίνεται ότι:

  • Για όσους εργαζόμενους πρέπει να μετακινηθούν με βάση τα παραπάνω για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος η Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 είναι εργάσιμη ημέρα, τότε αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας, με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται παραπάνω.

Η συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία αποτελεί άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζεται, αλλά να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους από αυτόν (σχετ. υπ.αριθμ. 60564/22.6.2023 έγγραφο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης).

  • Η ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών (άδεια αναψυχής).
  • Για τη χρήση της ειδικής εκλογικής άδειας οφείλει να χορηγείται στους εργαζόμενους από το αρμόδιο όργανο βεβαίωση συμμετοχής στις εκλογές.
  • Με την από 24/5/2019 και αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 23400/662 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη σπουδαίου λόγου αποχής από την εργασία, λόγω κλήσης και συμμετοχής εργαζομένου σε εφορευτική επιτροπή για τη διεξαγωγή εκλογών.
Εκλογική άδεια: Τι γίνεται αν κληρωθείτε ως μέλος εφορευτικής επιτροπής

Ειδικότερα, «η συμμετοχή εργαζομένου ως μέλους σε εφορευτική επιτροπή, κατόπιν κλήσης από δημόσια αρχή, αποτελεί εκτέλεση υποχρεωτικού εκ του νόμου καθήκοντος και, επομένως, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, αντιμετωπιζόμενο, σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα. Περαιτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζομένου από την εργασία του και κατά την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και αντιμετωπίζεται ομοίως, σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα».

Τέλος, η ΓΣΕΕ, ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, επανέρχεται «στο δίκαιο αίτημα των δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων, που εκπροσωπούν χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, που, με επείγουσα επιστολή της, έθεσε υπόψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την ισότιμη χορήγηση στους/στις σχολικούς/ές καθαριστές/ριες της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης (άρθρο 131 ΠΔ 26/2012, όπως ισχύει) και της υπερωριακής τους αμοιβής».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογική άδεια για τις ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει, πόσες μέρες δικαιούστε "

Από Σεπτέμβριο πιάνει δουλειά η Δικαστική Αστυνομία – Τις 15.000 έφτασαν οι αιτήσεις

Εκατόν ογδόντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από το 1836, όταν η Δικαστική Αστυνομία προβλέφθηκε ως σώμα με διάταγμα του Οθωνα. Η εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, που έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά, αποτελούσε πάγιο αίτημα δεκαετιών του δικαστικού σώματος, καθώς τόσο το πολιτικό προσωπικό, όσο και το ένστολο τμήμα της, που αποτελούν και τους βασικούς άξονες λειτουργίας της, θα βοηθήσουν σε διαφορετικά επίπεδα το έργο απονομής της δικαιοσύνης.

Ηδη τα 500 άτομα που θα στελεχώσουν το ένστολο τμήμα του νεοπαγούς θεσμού βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης που γίνεται στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, και με το νέο δικαστικό έτος – από τον Σεπτέμβριο του 2024 – θα βρίσκονται στις θέσεις τους συνδράμοντας ουσιωδώς στη φύλαξη των δικαστικών κτιρίων και στην εκτέλεση αποφάσεων, που έμεναν στα συρτάρια στερώντας έσοδα από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι το ενδιαφέρον για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων ήταν ιδιαίτερο μεγάλο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 15.000!

Στο νέο σώμα θα ενταχθούν και 150 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν το πολιτικό τμήμα και με τις γνώσεις τους θα βοηθήσουν τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς στην ταχύτερη διερεύνηση σύνθετων υποθέσεων. Το νέο ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα προκύψει έπειτα από τρίμηνη εκπαίδευση, που ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι θα βρεθούν για πρακτική εξάσκηση στα δικαστήρια. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για τον ατομικό οπλισμό που θα φέρουν, ενώ αναμένεται σύντομα και η προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας.

Αρμοδιότητες

Συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο για τον οποίο εργάστηκε ομάδα εξαίρετων δικαστών από την ποινική και διοικητική Δικαιοσύνη με πρόεδρο τον εφέτη Αθηνών Κωνσταντίνο Σαργιώτη, ο πολιτικός τομέας είναι αρμόδιος για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή, την παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις και την υποβοήθηση των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Ο αστυνομικός τομέας είναι αρμόδιος για την επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων, την εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, την εντός και εκτός δικαστηρίων φύλαξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όταν κρίνεται από τον εποπτεύοντα την περιφερειακή υπηρεσία ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.

Σκοπός του θεσμού της Δικαστικής Αστυνομίας, στη σημασία του οποίου έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη τόσο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης όσο και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Από Σεπτέμβριο πιάνει δουλειά η Δικαστική Αστυνομία – Τις 15.000 έφτασαν οι αιτήσεις"

Περίεργο περιστατικό στη Λάρισα: Άνδρας άρχισε ξαφνικά να φτύνει περαστικές κοπέλες στο δρόμο

Αναστάτωση υπήρξε χθες το βράδυ της Τετάρτης γύρω στις 9 μ.μ. στο κέντρο της Λάρισας και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Παπακυριαζή, με ένα περίεργο περιστατικό.

Κατά πληροφορίες του onlarissa.gr, ένας άνδρας ξαφνικά άρχισε να φτύνει διερχόμενες κοπέλες που έτυχε να περνούν εκείνη την στιγμή από το σημείο και μάλιστα σε ώρα αιχμής, καθώς έκλεινε η αγορά.

Οι νεαρές λαχτάρησαν αιφνιδιαζόμενες από την παράξενη συμπεριφορά του άνδρα. Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία που άρχισε την αναζήτησή του στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Περίεργο περιστατικό στη Λάρισα: Άνδρας άρχισε ξαφνικά να φτύνει περαστικές κοπέλες στο δρόμο"

Έγραψε Ιστορία με χρυσά γράμματα ο Ολυμπιακός που νίκησε 1-0 στην παράταση την Φιορεντίνα και κατέκτησε το Conference League στην AEK Arena

Μετά από 120 λεπτά αγώνα ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 στον τελικό του Conference League την Φιορεντίνα και έγραψε Ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το χρυσό γκολ που έκρινε τον τελικό πέτυχε ο Ελ Κααμπί στο 116΄ της παράτασης (0-0 στα 90 λεπτά του αγώνα).

Ο προπονητής της Φιορεντίνα είχε πει στη συνέντευξη Τύπου ότι έφεραν λουκέτα και αλυσίδες για να «δέσουν» τον Ελ Κααμπί, αλλά ο Μαροκινός τα «έσπασε» όλα στο 116΄ σημειώνοντας το γκολ της χρυσής νίκης, που του δίνει αυτοδίκαια μια θέση στο Πάνθεον των «ερυθρόλευκων» ποδοσφαιριστών.

Ο τελικός ξεκίνησε με γρήγορο ρυθμό και μόλις στο 4ο λεπτό ο Ποντένσε απείλησε την εστία του Τερατσάνο, όταν συνέκλινε από αριστερά και σούταρε συρτά υποχρεώνοντας τον Ιταλό τερματοφύλακα να διώξει δύσκολα σε κόρνερ.

Στην επίθεση που ακολούθησε από την Φιορεντίνα ο Γκονζάλες ταλαιπώρησε από τα δεξιά τον Ορτέγκα και γύρισε στην περιοχή, ο Μπελότι έγινε κάτοχος αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Τζολάκη.

Στο 10ο λεπτό ο Μιλένκοβιτς έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα αλλά ο βοηθός είχε σηκώσει για οφσάιντ, απόφαση που επιβεβαιώθηκε και από το VAR. Με ην πάροδο του χρόνου οι «Βιόλα» πήραν την κατοχή απέναντι σε έναν αντίπαλο που τους περίμενε κι έψαχνε τους χώρους.

Η ομάδα του Ιταλιάνο όταν έβγαινε μπροστά έδειχνε πόσο επικίνδυνη είναι, καθώς άλλαζε ωραία την μπάλα και προσπαθούσε να πλευροκοπήσει στοχεύοντας τους δύο ακραίους μπακ του Ολυμπιακού.

Με το χρονόμετρο να δείχνει το 21ο λεπτό ο Γκονζάλες ξαναγύρισε την μπάλα από δεξιά, η ερυθρόλευκη άμυνα δεν καθάρισε την φάση και ο Μποναβεντούρα σούταρε από πλεονεκτική θέση αλλά αδύναμα και συρτά στη μέση της εστίας και ο Τζολάκης μπλόκαρε.

Ακριβώς ένα λεπτό αργότερα ο 21χρονος γκολκίπερ του Ολυμπιακού έκανε μια πολύ πιο δύσκολη απόκρουση, ξανά σε προσπάθεια του επικίνδυνου Μποναβεντούρα που ερχόταν συνεχώς πίσω από τον Μπελότι.

Η ομάδα του Ιταλιάνο πίεζε αρκετά και δεν επέτρεπε στους Πειραιώτες να χτίσουν παιχνίδι από πίσω, με αποτέλεσμα για να παρακαμφθεί η πίεση ο Τζολάκης να αναγκάζεται σε μακρινές μεταβιβάσεις με κύριο αποδέκτη τον Ελ Κααμπί, που όμως έχανε (λογικά) τις περισσότερες μονομαχίες από τον πολύ ψηλότερό του Μιλένκοβιτς.

Στο 39΄ οι Ιταλοί είχαν άλλη μια καλή στιγμή, όταν από εκτέλεση φάουλ και απομάκρυνση του Έσε προς τα πίσω ο Κουαμέ στο δεύτερο δοκάρι επανέφερε την μπάλα, ο Τζολάκης έβαλε το χέρι και στη συνέχεια ο Γκονζάλες αστόχησε, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται χωρίς άλλη καλή στιγμή.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανεβάσει την έντασή του με τις πάσες να στοχεύουν όλες τον Ελ Κααμπί που προσπαθούσε να βγαίνει στην πλάτη της ιταλικής άμυνας, αλλά σε μια-δυο περιπτώσεις δεν τον βοήθησε η τεχνική του.

Ευκαιρίες πάντως οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν αφού ο ποιοτικότερος παίκτης τους, ο Ποντένσε, είχε συνεχώς ημιτελείς προσπάθειες. Η Φιορεντίνα είχε τις στιγμές της με την άστοχη κεφαλιά του Μιλένκοβιτς σε εκτέλεση κόρνερ (65΄) και τον Κουαμέ στο 69΄, με τον Τζολάκη να διώχνει σε κόρνερ.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανεβάσει την έντασή του με τις πάσες να στοχεύουν όλες τον Ελ Κααμπί που προσπαθούσε να βγαίνει στην πλάτη της ιταλικής άμυνας, αλλά σε μια-δυο περιπτώσεις δεν τον βοήθησε η τεχνική του.

Ευκαιρίες πάντως οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν αφού ο ποιοτικότερος παίκτης τους, ο Ποντένσε, είχε συνεχώς ημιτελείς προσπάθειες, ενώ η είσοδος του δυνατού Ενζολά στη θέση του Μπελότι, που καταποντίστηκε από τον Κάρμο, έκανε πιο επικίνδυνους τους φιλοξενούμενους.

Η Φιορεντίνα είχε τις στιγμές της με την άστοχη κεφαλιά του Μιλένκοβιτς σε εκτέλεση κόρνερ (65΄) και τον Κουαμέ στο 69΄, με τον Τζολάκη να διώχνει σε κόρνερ. Στο 72΄ ο Μεντιλίμπαρ επενέβη για πρώτη φορά στον αγώνα ρίχνοντας στη μάχη τον Γιόβετιτς αντί του Φορτούνη, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα ο Όρτα στη θέση του Τσικίνιο.

Τελικά η μεγαλύτερη ευκαιρία έως εκείνο το σημείο έμελλε να είναι για τον Ολυμπιακό, όταν στο 80΄ ο Ιμπόρα πήρε την κεφαλιά σε εκτέλεση φάουλ κι έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Τερατσάνο, που ανάπνευσε με ανακούφιση…

Τέσσερα λεπτά αργότερα και σε πανομοιότυπη φάση ο Ελ Κααμπί μπήκε στην πορεία της μπάλας αλλά εκείνη έφυγε ξανά δίπλα από το δοκάρι, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση. Στο 95΄ ο Κουάρτα βρήκε την μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή, όλοι στον Ολυμπιακό διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι καθώς δεν φάνηκε να είναι σε φυσική θέση αλλά ο Ντίας όχι μόνο δεν συγκινήθηκε αλλά έδειξε κάρτες σε Γιόβετιτς και Πασχαλάκη.

Αμέσως ύστερα (96΄) πλασέ του Γιόβετιτς από το όριο της περιοχής έδιωξε σε κόρνερ ο Τερατσάνο, στην τελευταία ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης. Το παιχνίδι φαινόταν να οδηγείται στα πέναλτι, αλλά ο πρώτος σκόρερ της διοτάνωσης, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είχε άλλη άποψη, όταν στο 116΄ πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι σε μπαλιά του Έσε και σημείωσε ένα από τα δυσκολότερα ίσως γκολ της καριέρας του, και σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό…

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ποντένσε, Γιόβετιτς, Πασχαλάκης, Ελ Κααμπί – Κουάρτα, Μπιράγκι

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα (90΄+1 Κίνι), Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο, Φορτούνης (72΄ Γιόβετιτς), Ποντένσε (106΄ Μασούρας), Ελ Κααμπί (120΄+2 Ελ Αραμπί).

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ (Βιντσέντζο Ιταλιάνο): Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106΄ Ρανιέρι), Μποναβεντούρα, Αρτούρ (74΄ Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106΄ Μπελτράν), Κουαμέ (82΄ Ικονέ), Μπελότι (59΄ Ενζολά).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγραψε Ιστορία με χρυσά γράμματα ο Ολυμπιακός που νίκησε 1-0 στην παράταση την Φιορεντίνα και κατέκτησε το Conference League στην AEK Arena"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news