facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Σταϊκούρας: Την επόμενη εβδομάδα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που έχουν τιμολόγια αγοράς Δεκεμβρίου, καθώς υπεγράφη σήμερα (23/1) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV 100. Ο κ. Σταϊκούρας προσδιόρισε επίσης το χρόνο που θα καταβληθούν τα χρηματικά ποσά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και η ΚΥΑ που αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή. Προσδοκούμε η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ να ανοίξει τη Δευτέρα (25/1) και να αρχίσουν οι πληρωμές από την Τετάρτη (27/1) και μετά».

Ενίσχυση των επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι συζητούνται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ρυθμίσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως επιπρόσθετο μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. «Πρόκειται για την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, για την οποία θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μία διάταξη, αφού ολοκληρωθούν οι τεχνικές συζητήσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στις οφειλές των πολιτών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, ο. Σταϊκούρας τόνισε ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση νομοθέτησε μία ολιστική προσέγγιση παροχής δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε πολλά διαφορετικά στάδια. «Αρχικά, υπάρχουν φορείς στους οποίους μπορεί να προσέρχεται ένας πολίτης που κινδυνεύει να γίνει “κόκκινος”, να ελέγχει τα οικονομικά του στοιχεία και να ενημερώνεται για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κάνει ρυθμίσεις. Στη συνέχεια υπάρχει το πλαίσιο ρυθμίσεων, με συγκεκριμένες προβλέψεις για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως οι 240 δόσεις για το σύνολο των οφειλών του, ενώ ακόμη και στο τελικό στάδιο της πτώχευσης υπάρχουν προβλέψεις για την ανάκτηση της περιουσίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Λιγότερα λουκέτα το 2020

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε τα στοιχεία του ΓΕΜΗ που αναφέρουν ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2020 είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση με το 2019, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στα μέτρα στήριξης της οικονομίας. «Πρόβλεψη της ελληνικής πολιτείας ωστόσο, δεν είναι μόνο η διατήρηση των επιχειρήσεων, αλλά και η διατήρηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων», είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκή μελέτη που δείχνει πως η Ελλάδα είναι η τρίτη καλύτερη χώρα στο ποσοστό κάλυψης των απωλειών εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της απασχόλησης ρίχνει βάρος η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πόρους του ταμείου ανάκαμψης, οι οποίες συνδυάζουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε το παράδειγμα της πέμπτης επιστρεπτέας προκαταβολής, που συνδυάζεται με τη διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ενώ αναφέρθηκε σε πρόγραμμα που υλοποιείται τους τελευταίους μήνες, για την επιδότηση 100.000 θέσεων απασχόλησης, όπου το κράτος καλύπτει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, με ιδιαίτερη πρόνοια για τους μακροχρόνια ανέργους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Την επόμενη εβδομάδα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης"

Σοκ στο Γηροκομείο στα Κανάλια: 33 θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό – Οκτώ διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου

Σοκ στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο στα Κανάλια προκάλεσαν τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού που υποβλήθηκαν τρόφιμοι και υπάλληλοι από τον ΕΟΔΥ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν 33 κρούσματα κορωνοϊού. Τα 28 θετικά κρούσματα αφορούν τρόφιμους τη γηροκομείου ενώ τα πέντε σε νοσηλευτικό προσωπικό. Να σημειώσουμε πως μόνο εννέα τρόφιμοι δεν έχουν προσβληθεί από τον covid-19!Χθες διακομίστηκαν δύο τρόφιμοι του ιδρύματος στο Νοσοκομείο του Βόλου ενώ σήμερα το πρωί μεταφέρθηκαν σε επιχείρηση που έστησε το ΕΚΑΒ, άλλοι έξι τρόφιμοι.

Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε καραντίνα και έχει αντικατασταθεί από προσωπικό άλλου τοπικού ιδρύματος. Επίσης, στο γηροκομείο έχουν επιστρατευτεί γιατροί από το Αχιλλοπούλειο.

thenewspaper

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στο Γηροκομείο στα Κανάλια: 33 θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό – Οκτώ διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου"

Κέρκυρα: Eντονα καιρικά φαινόμενα και σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξαν το νησί

Έντονη κακοκαιρία με δυνατές και παρατεταμένες βροχές και καταιγίδες πλήττουν το τελευταίο 24ωρα το νησί της Κέρκυρας.

Οι βροντές και αστραπές συνοδεύτηκαν πριν από λίγη ώρα με έντονη χαλαζόπτωση, που έπεφτε σε σχήμα ρεβιθιού, καταφέρνοντας μέσα σε λίγα λεπτά να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα πάγου στο οδόστρωμα.

Από τη συνεχή βροχή πλημμύρισαν επαρχιακοί δρόμοι, δυσχεραίνοντας την οδική κυκλοφορία, ενώ μέσα στην πόλη πολλά πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν στην παλιά πόλη, στην περιοχή Σπηλιά, αλλά και στο δρόμο της Γαρίτσας.

Επικινδυνότητα στο οδικό δίκτυο κρύβουν οι διασταυρώσεις Τρίκλινο - Κανάλια καθώς και ο περιφερειακός δρόμος του Ποταμού.

Να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή την ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δεν έχει δεχθεί κλήσεις για επέμβαση σε πλημμυρικές καταστάσεις.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Eντονα καιρικά φαινόμενα και σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξαν το νησί"

Εγκρίθηκε η κολχικίνη ως φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Το «πράσινο φως» για να μπει η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με Covid - 19 έδωσε απόψε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπ.Υγείας, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.

Η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς Covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.

Τι αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη χορήγηση της κολχικίνης σε ασθενείς covid 19 στην Ελλάδα

Η επιτροπή αποφάσισε απόψε, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο όπως επισήμανε «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορονοϊό μοριακό τεστ».

Πρόκειται για όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Με τη μορφή χαπιού

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της μεγάλης πολυκεντρική τυχαιοποιημένης μελέτης Colcorona που ολοκληρώθηκε στον Καναδά σε περίπου 5000 ασθενείς Covid-19 από την οποία «προέκυψε το σημαντικό όφελος από τη χορήγηση της κολχικίνης ως φάρμακο που χορηγείται όταν κάποιος νοσεί από κορvνοϊό» όπως αναφέρει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Π. Γαργαλιάνος. Το ζήτημα τέθηκε απόψε εκτάκτως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφασιστεί αν η φθηνή αυτή θεραπεία θα μπορούσε να μπει στο πρωτόκολλο θεραπείας για ασθενείς covid -19 και στη χώρα μας, κάτι που τελικώς έγινε. Η απόφαση θα αναρτηθεί επισήμως αύριο το μεσημέρι από τον ΕΟΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καναδική μελέτη COLCORONA συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.

Η καναδική μελέτη

Η καναδική μελέτη έρχεται σε συνέχεια της 1ης δημοσιευμένης τυχαιοποιημένης μελέτης που διεξήχθη - την GRECCO-19 - με συμμετοχή 16 κέντρων στην Ελλάδα και επιστημονική συμβολή από τα Πανεπιστήμια Humanitas Clinical Research Hospital (Italy), Hospital Universitario y Politécnico La Fe (Spain), Mount Sinai (USA), Yale (USA)

Όπως επισημαίνει ο κ. Γαργαλιάνος η καναδική μελέτη επιβεβαίωσε τις αρχικές διαπιστώσεις της ευρωπαϊκής μελέτης.

«Είδαμε καθαρά και σε αυτή τη μελέτη, σημαντική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στο αρχικό στάδιο της νόσου, καλύτερη εξέλιξη της νόσου και περιορισμό της βαριάς νόσησης καθώς και μείωση της θνητότητας».

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κολχικίνης ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο που οι καρδιολόγοι χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα.

Πριν από λίγους μήνες αναφερόμενος στην πρώτη μελέτη, ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ είχε τονίσει:

«Το ότι μείωσε τους δείκτες φλεγμονής ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η παράλληλη χορήγηση της - ως συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή - μείωσε το ποσοστό όσων ασθενών διασωληνώθηκαν , από Covid-19».

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να χορηγηθεί και να μελετηθεί η κολχικίνη

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όταν προέκυπταν τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τη νόσο COVID-19, έγινε γρήγορα κατανοητός ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον εισβολέα (o ιός που σήμερα ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο - δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα, του μυοκαρδίου συμπεριλαμβανομένου.

Η πολύχρονη εμπειρία τους με την κολχικίνη, η ασφάλειά της, αλλά και τις θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της στην περικαρδίτιδα όπως αναφέρουν, τους οδήγησαν στη σκέψη να την χρησιμοποιήσουν ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο COVID-19.

Η αρχική ιδέα της μελέτης GRECCO-19 ήταν ελληνική, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων Επιστημόνων της Διασποράς.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε η κολχικίνη ως φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού"

Ιταλία: Μηνύσεις κατά Pfizer και AstraZeneca προαναγγέλλει ο Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πριν λίγο, μέσω Facebook, ότι η χώρα του θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η Ιταλία υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα (- 29% σε σχέση με την αρχική συμφωνία) και την ανακοίνωση της εταιρίας Astrazeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του εμβολίου της, θα παραδώσει στην Ιταλία 60% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του, προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, υπερασπίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες της και ζητά τον σεβασμό των συμφωνιών.

«Η επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών και προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες συνέπειες επί της ζωής και της υγείας των πολιτών μας, αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μας που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, από ένα χρόνο πανδημίας», τόνισε επίσης ο Τζουζέπε Κόντε.

Για... σημαντικές μειώσεις προετοιμάζονται στην Αυστρία

Πεπεισμένος, ότι, παρά τις περικοπές στις παραδόσεις εμβολίων από την εταιρεία AstraZeneca, οι εμβολιασμοί στην αρχική φάση δεν διατρέχουν κίνδυνο και ότι ο μεγάλος στόχος της μείωσης του κινδύνου σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας υλοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο, δηλώνει ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για ανάγκη προσοχής σε μία χαλάρωση του lockdown.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτά τα ιδρύματα και θέλουν να εμβολιαστούν, θα εμβολιαστούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου και αυτό είναι εφικτό με τις τρέχουσες παραδόσεις παραδόσεις εμβολίων - περίπου 1,2 εκατομμύρια δόσεις από την Biontech / Pfizer και τη Moderna.

Ακόμα κι αν "απλά δεν θέλει να αποδεχθεί" τη μείωση της παράδοσης από την AstraZeneca, θα αγωνιστεί "για κάθε δόση εμβολίου", ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι ποσότητες αυτού του εμβολίου "δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη λεπτομερώς, επειδή δεν υπάρχει ακόμη απόφασης έγκρισης του", και ως εκ τούτου, το σχέδιο εμβολιασμού περιλαμβάνει επίσης διάφορες εναλλακτικές.

"Είμαστε προετοιμασμένοι για καταστάσεις όπως αυτή, αλλά για να πούμε, κατά πόσο αργότερα ποια ομάδα θα μπορούσε να πάρει τη σειρά της, είναι ακόμη πολύ νωρίς", κυρίως πρέπει κανείς να δει πώς θα είναι οι παραδόσεις τον Μάρτιο και αυτά τα ερωτήματα θα συγκεκριμενοποιηθούν στον επόμενο γύρο συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca, μεθαύριο, Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας.

Φαίνεται πλέον σαφές ότι οι ποσότητες παράδοσης που αναμένονται από την AstraZeneca τον Φεβρουάριο απειλούν να μειωθούν σημαντικά, και, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από το αυστριακό υπουργείο Υγείας "από τις προγραμματισμένες 650.000 θα παραδοθούν 340.000 δόσεις", ενώ η μείωση απειλεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη τον Μάρτιο, για τον οποίο προγραμματίζονταν 1,1 εκατομμύρια δόσεις, με τη λεπτομερή ποσότητα παράδοσης να μην έχει, ωστόσο, ακόμη προσδιοριστεί.

Σε σχέση με το τρίτο lockdown στην Αυστρία, το οποίο έχει παραταθεί μέχρι την 7η Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας, μη θέλοντας να δεσμευτεί ως προ την ημερομηνία λήξης του, και αναφέροντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα αξιολόγηση μαζί και με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, προειδοποίησε ότι "σίγουρα θα παραμείνουμε στην προσεκτική πλευρά, οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε αμέλεια".

Επισήμανε επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες, θα υπάρχουν επίσης πιο λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, όπου τώρα είναι γνωστό ότι αυτή θα μπορούσε να είναι όχι μόνον μεταδοτικότερη αλλά και πιο θανατηφόρα - ακόμη και αν όλες οι μέχρι τώρα μελέτες είχαν πει το αντίθετο όσον αφορά τον κίνδυνο.

Ο Ρούντολφ 'Ανσομπερ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, επαίνεσε ως "πολύ εποικοδομητικές" τις προτάσεις για διευκόλυνση της κατάστασης του εμβολιασμού, τις οποίες κατέθεσε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, δηλαδή, να λαμβάνονται περισσότερες δόσεις εμβολίου από ένα φιαλίδιο, να είναι μεγαλύτερη η απόσταση μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων του εμβολίου, και να υπάρξει προμήθεια εμβολίων και από άλλες χώρες.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, κάποια από αυτά ήδη εφαρμόζονται, ωστόσο ως προ την προμήθεια εμβολίου από το Ισραήλ είναι επιφυλακτικός, καθώς, από όσα γνωρίζει, σε όλες τις χώρες που προμηθεύονται εμβόλια απαγορεύεται η αξιοποίηση τους σε τρίτους, "αλλά αυτό μπορεί να διερευνηθεί".

"Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε δόση θα παραδίδεται εγκαίρως, αλλά πολλά είναι ακόμη ανοιχτά μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca, την περασμένη Παρασκευή", διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο Ρούντολφ 'Ανσομπερ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιταλία: Μηνύσεις κατά Pfizer και AstraZeneca προαναγγέλλει ο Κόντε"

Κύπρος: 129 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Τέσσερις θανάτους και 129 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το Σάββατο (23/01) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από COVID-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 183, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε 29.887.

174 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 59 σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 8.155 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 129 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο"

Καιρός αύριο: Νέα ψυχρή εισβολή – Πού θα πέσουν καταιγίδες και πού χιόνια

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο, Κυριακή (24.01.2021) με βροχές και καταιγίδες. Νέα βουτιά θα κάνει η θερμοκρασία. Θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ στα πελάγη.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και ξανά από τις απογευματινές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην ανατολική νησιωτική χώρα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες από το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 8 μποφόρ στα πελάγη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες και ξανά από το βράδυ τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, που το βράδυ θα ενταθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 4 και από το μεσημέρι βαθμιαία νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα αυξηθούν και από το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές που τη νύχτα στα δυτικά θα ενταθούν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από τη νύχτα πιθανώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 7 με 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων και από το βράδυ ξανά θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν ενώ βαθμιαία από το μεσημέρι ξανά θα ενταθούν και από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και από αργά το βράδυ πιθανώς πρόσκαιρα στη δυτική Πελοπόννησο.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου από το βράδυ.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 8 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια κυρίως θαλάσσια – παραθαλάσσια, και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές που τη νύχτα θα ενταθούν.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά από τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τις πρώτες πρωινές και ξανά από το βράδυ, 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές και ξανά από το βράδυ, τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τις πρωινές ώρες και ξανά από το βράδυ στα βόρεια, τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως μέχρι το μεσημέρι, μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέα ψυχρή εισβολή – Πού θα πέσουν καταιγίδες και πού χιόνια"

Παρατείνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού - Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν

Μέχρι την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 συνεχίζονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού, επιτρέπονται μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις, για λόγους προστασίας επιβατών και πολιτών από την νόσο Covid-19.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την παράταση, έως 1/2/21 και ώρα 06:00 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας (Covid-19 notam) που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια - domestic flights, commercial and general/business aviation).

Η notam προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

*Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).

*Κρατικές πτήσεις (state flights).

*Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).

*Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).

*Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).

*Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).

*Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).

*Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).

*Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).

*Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).

*Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμα του (ferry flights).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρατείνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού - Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν"

Ασύλληπτο: Τα μαγαζιά έδιωχναν το συνωστισμένο πλήθος στην Ερμού – Έστελναν τριπλά και τετραπλά SMS

Αποκαρδιωτικές εικόνες καταγράφηκαν στην Ερμού, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου που άνοιξαν τα μαγαζιά μέχρι και μετά που έπεσε το σκοτάδι, με ανθρώπους κάθε ηλικίας να συνωστίζονται στον πεζόδρομο για να κάνουν τις αγορές τους.

Ήταν αναμενόμενο και για τις αρχές ότι θα υπάρχει κάποια κίνηση στα μαγαζιά, λόγω και των εκπτώσεων για αυτό και υπήρχε δύναμη της Αστυνομίας στους δρόμους. Ωστόσο οι εικόνες που καταγράφηκαν δεν έχουν προηγούμενο! 


Ο συνωστισμός ήταν τέτοιος που, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, χρειάστηκε να βγουν υπεύθυνοι καταστημάτων με μεγάλες ουρές, για να παρακαλέσουν τον κόσμο να φύγει (!) και να επιστρέψει αύριο Κυριακή, που θα είναι πάλι ανοιχτά τα μαγαζιά. 

Ακόμα και τετραπλά SMS για να μείνουν έξω πολλές ώρες

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί που περιφρουρούσαν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, έπιασαν πολλούς πολίτες που προσπάθησαν να σπάσουν τη δίωρη προθεσμία που είχαν για να κάνουν τα ψώνια τους. Πώς; Έστελναν και ξανάστελναν SMS, θεωρώντας ότι έτσι “ανανέωναν” το χρόνο παραμονής τους στα μαγαζιά. Και οι πιο ηλικιωμένοι, που δεν τα πάνε καλά με τα SMS, έκαναν το ίδιο πράγμα, με έγγραφα εξόδου. Είχαν φτιάξει 3 ή και 4, με ώρες παράτασης…

Φυσικά τα πρόστιμα, έπεσαν “βροχή”.

Όσο για μάσκες και αποστάσεις; Ναι πολλοί φορούσαν μάσκες αλλά με τέτοιο συνωστισμό, ήταν αδύνατον να κρατηθούν αποστάσεις. 

Θυμίζουμε ότι ανάλογα με το πώς θα πάει το άνοιγμα των καταστημάτων από άποψη συνωστισμού και τήρησης των μέτρων, θα αποφασίσουν οι επιστήμονες για το μέλλον του lockdown. Μετά πάντως από τις σημερινές εικόνες, τα πράγματα θα είναι μάλλον δύσκολα…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασύλληπτο: Τα μαγαζιά έδιωχναν το συνωστισμένο πλήθος στην Ερμού – Έστελναν τριπλά και τετραπλά SMS"

Τι αλλάζει από Δευτέρα στο όριο επιβατών σε Ι.Χ., ταξί και επαγγελματικά οχήματα

Μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό θα μπορούν να επιβαίνουν από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και ώρα 06:00 σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό, μετά την έγκριση των σχετικών εισηγήσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021, η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο περιπτώσεις, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

α) ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή

β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επιπλέον, από την ίδια ημέρα και ώρα θα επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τι αλλάζει από Δευτέρα στο όριο επιβατών σε Ι.Χ., ταξί και επαγγελματικά οχήματα"

Στα 605 τα νέα κρούσματα - 292 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 605 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151646, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5830 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46753 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

292 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 206 (70.5%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 84.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1066 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 24 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5622 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3315 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 15
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 39
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 4
ΑΧΑΪΑΣ 24
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 5
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 30
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 12
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 52
ΕΒΡΟΥ 14
ΕΥΒΟΙΑΣ 23
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 4
ΗΛΕΙΑΣ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 65
ΘΗΡΑΣ 3
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 6
ΚΑΒΑΛΑΣ 4
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 4
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 65
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 2
ΚΟΖΑΝΗΣ 21
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 5
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 4
ΛΑΡΙΣΑΣ 15
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3
ΛΕΣΒΟΥ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 45
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 7
ΝΗΣΩΝ 2
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 24
ΞΑΝΘΗΣ 4
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 32
ΠΕΛΛΑΣ 2
ΠΙΕΡΙΑΣ 14
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2
ΡΟΔΟΠΗΣ 12
ΣΕΡΡΩΝ 4
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 5
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 18
ΧΑΝΙΩΝ 2

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 605 τα νέα κρούσματα - 292 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι"

«Πόλεμος» για τις μάσκες – Ο ΠΟΥ «στηρίζει» τις υφασμάτινες

Οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος. Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (22.01.2021) καθώς «φουντώνει» ο «πόλεμος» για τις μάσκες μετά την προειδοποίηση από τη Γαλλία.

Ο ΠΟΥ μάλιστα δεν προβλέπει να αλλάξει τις συστάσεις του για τις μάσκες.

“Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας”, υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε.

“Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό”, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Γερμανία και η Αυστρία μόλις απαίτησαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την πλευρά της να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.

“Οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα”, συνέχισε η Μαρία Φαν Κερκχόβε.

Ωστόσο ακόμη και με παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά “δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε”, σημείωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας.

Γι’ αυτό, συνέχισε, όσον αφορά τις ισχύουσες συστάσεις, “δεν έχουμε την πρόθεση να τις αλλάξουμε σε αυτό το στάδιο”.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόλεμος» για τις μάσκες – Ο ΠΟΥ «στηρίζει» τις υφασμάτινες"

Τσαβούσογλου: «Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα»

Συνέντευξη στο Politico παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ότι είπε «σε όλους ότι τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα» και συμπλήρωσε ότι «αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας».

«Αρχίσαμε να δίνουμε θετικά μηνύματα επειδή πήραμε την κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου ως τεταμένο χέρι της ΕΕ προς την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανταποκριθήκαμε» σημείωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Όπως αναφέρει το άρθρο, υποστήριξε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο ήταν απλώς «απειλητική», ενώ η γλώσσα τον Δεκέμβριο ήταν «καλύτερη», αλλά εξακολουθούσε να περιέχει μέρη με τα οποία δεν συμφωνούσε η 'Αγκυρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400, το οποίο ανησυχεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ώθησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην 'Αγκυρα, επισημαίνει το Politico.

«Το συζητήσαμε και του είπα ότι η πρότασή μας προς την προηγούμενη διοίκηση βρίσκεται στο τραπέζι, για τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ προσεκτικά και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε αυτό», ανέφερε και προσέθεσε ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, αντί για κυρώσεις».

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «αυτό που είπα ήταν πολύ ξεκάθαρο: αν δεν έχουμε εγγυήσεις για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες… ή από άλλους συμμάχους… πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τσαβούσογλου: «Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα»"

Έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κίνγκ

Έχασε τη ζωή του σε ηλικία 87 ετών, ο θρύλος των talk show των ΗΠΑ, Λάρι Κίνγκ, σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιατρικό Κέντρο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες, όπου είχε νοσηλευτεί νωρίτερα αυτό το μήνα μολυσμένος από τον κορωνοϊό.

Ο Λάρι Κίνγκ υπέφερε από προβλήματα υγείας εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ υπέστη ένα σχεδόν θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο το 2019, πάσχοντας και από σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Λάρι Κινγκ ήταν Αμερικανός τηλεοπτικός παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, η δουλειά του οποίου έχει βραβευτεί με δύο Βραβεία Peabody, ένα Βραβεία Έμμυ και 10 βραβεία Cable ACE.

Ξεκίνησε σαν τοπικός δημοσιογράφος και συνεντευκτής ραδιοφώνου τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Το 1978 ανέλαβε παρουσιαστής του The Larry King Show, ένα ολονύχτιο ραδιοφωνικό πρόγραμμα κλήσης σε εθνικό επίπεδο στο MBS.

Από το 1985 έως το 2919 παρουσίαζε τη βραδινή τηλεοπτική εκπομπή Larry King Live στο CNN.

Από το 2012 έως το 2020 παρουσίαζε το Larry King Now στο Hulu και RT America. Συνέχισε με την παρουσίαση του Politicking with Larry King, ενός εβδομαδιαίου πολιτικού ταλκ σόου, το οποίο προβαλλόταν από δύο σταθμούς από το 2013 έως τον θάνατό του.

Από τις εκπομπές του πέρασαν Αμερικανοί πρόεδροι, παγκόσμιοι ηγέτες και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και πολιτικού χώρου.

Γέρνοντας πάνω από το γραφείο του, με σηκωμένα τα μανίκια του πουκαμίσου του και με τα μεγάλα του γυαλιά, μετέτρεψε την εκπομπή του, σε έναν από τους σημαντικούς πόλους τηλεθέασης για το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο, παρουσιάζοντας ένα μίγμα συνεντεύξεων, πολιτικών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και δεχόμενος τηλεφωνήματα από το τηλεοπτικό ακροατήριο του.

Ακόμη και στο αποκορύφωμα της καριέρας του, οι επικριτές του, κατηγορούσαν τον Κινγκ ότι έκανε ελάχιστη έρευνα πριν από τις συνεντεύξεις του και έθετε εύκολες ερωτήσεις στους καλεσμένους του, που ήταν ελεύθεροι να δώσουν επίσης, εύκολες απαντήσεις, προβάλλοντας τους εαυτούς τους.

Ο ίδιος, απαντούσε στους επικριτές του, παραδεχόμενος ότι δεν έκανε και πολλή έρευνα, ώστε να μπορούσε να μάθει από τους τηλεθεατές του.

Πέραν τούτου, όπως έλεγε ο Κίνγκ, ο ίδιος, δεν ήθελε ποτέ, να περάσει στην αντίληψη του κόσμου, ως ένας δημοσιογράφος.

«Το καθήκον μου, όπως το βλέπω, είναι ότι είμαι ένα μέσο μετάδοσης» είχε δηλώσει ο ίδιος, στην εφημερίδα «The Hartford Courant», τη μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα του Κονέκτικατ, το 2007.

«Κάνω τις καλύτερες ερωτήσεις που μπορώ να κάνω. Ακούω τις απαντήσεις. Προσπαθώ να τις ακολουθήσω. Και ευτυχώς, το ακροατήριο φτάνει σε ένα συμπέρασμα. Δεν είμαι εδώ για να βγάζω συμπεράσματα. Δεν είμαι ένας παρουσιαστής μιας εκπομπής σαπουνόπερας… Έτσι, αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να παρουσιάζω κάποιον με τον καλύτερο τρόπο» είχε δηλώσει ο Κίνγκ, για την τηλεοπτική του παρουσία και τον τρόπο δουλειάς του.

Ο Λόρενς Χάρβεϊ Ζέιγκερ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1933 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από οικογένεια ιουδαϊκού θρησκεύματος.

Ο πατέρας του, με καταγωγή από τη Λιθουανία, διατηρούσε εστιατόριο στη περιοχή και η μητέρα του καταγόταν από την Ουκρανία. Στα σχολικά του χρόνια ήταν μέτριος μαθητής και προβλημάτιζε έντονα τον πατέρα του Έντουαρντ, ο οποίος αποφάσισε να δώσει στον Λάρι ένα μικρό μάθημα. Πρότεινε λοιπόν στον διευθυντή του σχολείου να αναθέσει στον ασυνεπή μαθητή τον ρόλο του συντονιστή του πίνακα, δηλαδή του μαθητή εκείνου που σβήνει τον πίνακα. Ρόλος διόλου τιμητικός καθώς έδινε τροφή για πειράγματα στους συμμαθητές του. Ο Λάρι όμως, αν και ανέπνεε κιμωλία αντί για οξυγόνο, θεώρησε τη νέα του ευθύνη ως προαγωγή και πήρε σοβαρά τον ρόλο του.

Από μικρός είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει εκφωνητής ραδιοφώνου.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφυγε από τη ζωή ο Λάρι Κίνγκ"

Εμβόλιο: Η Γαλλία διπλασιάζει το χρόνο ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη δόση

Η Γαλλική Εθνική Αρχή Υγείας συνέστησε σήμερα το διπλασιασμό του χρόνου μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό, σε έξι εβδομάδες, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται.

Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου στη Γαλλία, είναι σήμερα τρεις εβδομάδες, για τους ανθρώπους στους οίκους ευγηρίας που έχουν προτεραιότητα και τέσσερις εβδομάδες για άλλους, όπως το προσωπικό στις υπηρεσίες υγείας.

Η HAS αναφέρει ότι διεύρυνση του χρόνου που απαιτείται μεταξύ των δύο δόσεων εμβολιασμού για τα εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna θα επιτρέψει την αντιμετώπιση τουλάχιστον 700.000 περισσότερων ανθρώπων, τον πρώτο μήνα.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων και ο ανησυχητικός εντοπισμός νέων μεταλλάξεων, καλούν για μία επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ώστε να αποτραπεί μία έξαρση της πανδημίας στις επόμενες εβδομάδες» όπως επεσήμανε η HAS σε μία ανακοίνωσή της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο: Η Γαλλία διπλασιάζει το χρόνο ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη δόση"

Συγκλονίζει νέα καταγγελία για την κακοποίηση 12χρονης: Ο προπονητής της πάλης δεν είχε άδεια

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες για τον προπονητή πάλης που είχε καταδικαστεί το 2018 για σεξουαλικη κακοποίηση 12χρονης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο διαιτησίας της Ομοσπονδίας Πάλης, Κωνσταντίνο Κανελλάκη που κατέθεσε στον εισαγγελέα, ο προπονητής δεν είχε άδεια ενώ πληρωνόταν κανονικά.

Ο κ. Κανελλακης μίλησε στο protothema.gr και αποκάλυψε τα εξής: «Δεν είχε χαρτιά δεν είχε δίπλωμα δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, δεν ήταν καν αθλητής εμβέλειας για να μπορεί να είναι πρακτικός».

«Εμένα με πήραν τηλέφωνο το καλοκαίρι του 2017 από την Καλαμπάκα κάποιοι προπονητές και με ξόρκισαν να μην χρησιμοποιήσω το όνομά τους. Με ειδοποίησαν ότι ο συγκεκριμένος προπονητής είχε εντοπιστεί σε δωμάτιο από την καμαριέρα του ξενοδοχείου να ασελγεί στην ανήλικη γυμνός», ανέφερε στις δηλώσεις του στο protothema.gr, o κ. Κανελλάκης.

Όπως περιγράφει ο άνθρωπος που κατέθεσε στον Εισαγγελέα, η Ομοσπονδία γνώριζε τι ακριβώς συνέβη και δεν έκανε καμία απολύτως κίνηση.

«Η καμαριέρα ειδοποίησε τον τότε προπονητή της Εθνικής Ελλάδος. Αυτό μου κατήγγειλαν. Εγώ είχα παραιτηθεί από την Ομοσπονδία. Τους ρώτησα αν η Ομοσπονδία γνώριζε και μου είπαν πως είχε ενημερωθεί και ο πρώην και ο νυν πρόεδρος. Η Ομοσπονδία ήταν ενημερωμένη. Μέχρι να με καλέσει ο Εισαγγελέας η Ομοσπονδία δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα. Κατέθεσα στον Εισαγγελέα τι ακριβώς συνέβη» είπε.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο συγκεκριμένος προπονητής έχει καταδικαστεί σε 12 χρόνια κάθειρξη ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου η υπόθεση πηγαίνει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συγκλονίζει νέα καταγγελία για την κακοποίηση 12χρονης: Ο προπονητής της πάλης δεν είχε άδεια"

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του covid-19, ανά πεδίο δραστηριότητας, στο σύνολο της Επικράτειας. Τα μέτρα αυτά ισχύουν για το διάστημα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6.00.

Στα μέτρα αυτά αναφέρεται αναλυτικά ό,τι ισχύει για την αναστολή των συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των δικαστηρίων, των νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων όπως και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας όπως και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Επίσης αναφέρονται λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των βρεφικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, των χώρων λατρείας, των αρχαιολογικών χώρων, των ζωντανών θεαμάτων, κινηματογραφικών προβολών, γυρισμάτων και κέντρων διασκέδασης.

Αναλύονται οι παράμετροι της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς με αναφορά στα όρια επιβαινόντων και τα όρια πληρότητας σε κάθε μέσο. Ακόμη οι προβλέψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες, την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των λαϊκών αγορών και του λιανεμπορίου. Επιπλέον ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Τα συνέδρια και εκθέσεις, τις δραστηριότητες σχολών οδηγών, τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, υπηρεσίες ιερόδουλων, ζωολογικούς κήπους αλλά και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης λεπτομέρειες για τη χρήση ανελκυστήρων όπως και για τη συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων και επιχειρήσεων διαχείρισης και λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ το ΦΕΚ

 in

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία"

Ανοιχτή επιστολή – κόλαφος στον Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία

Με μια ανοιχτή επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος και συγγραφέας Cengiz Aktar μιλά για την σημερινή Τουρκία και τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Ο Aktar, χωρίς να «μασά τα λόγια του» αποδομεί ένα προ ένα τα σημεία της δήλωσης που έκανε ο Μπορέλ ενόψει της συνάντησής του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου: από τα ελληνοτουρκικά και τη Λιβύη, μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και το προσφυγικό.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του σε όσα είπε ο Μπορέλ για την Ανατολική Μεσόγειο και την πρόσφατη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας: «Η νέα λέξη-κλειδί της «απο-κλιμάκωσης» για την επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο χάνει το νόημα, καθώς η κλιμάκωση ήταν η μόνη ενέργεια της Άγκυρας. Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, υποθέτω ότι δεν θα εξομοιώσετε την διπλωματία των κανονιοφόρων με την κανονική διπλωματία».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανοικτή επιστολή του Aktar προς τον Ζοζέπ Μπορέλ:

«Αγαπητέ κ. Μπορέλ,

Την Πέμπτη, δεχτήκατε τον αγαπητό σας φίλο Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu με ανοιχτές αγκάλες στις Βρυξέλλες. Ήσασταν το αφεντικό των τελετών. Κανονικά για την Τουρκία, μια αποκαλούμενη «υποψήφια χώρα», ο οικοδεσπότης του Çavuşoğlu θα έπρεπε να ήταν ο Oliver Varhelyi, Επίτροπος για τη Διεύρυνση.

Αλλά αυτές οι μέρες έχουν προ πολλού παρέλθει. Η Τουρκία αποσύρθηκε από τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ για να γίνει «τρίτη χώρα», που υπάγεται στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης σας, της οποίας ηγήθηκε η προκάτοχός σας Federica Mogherini.

Έτσι, ο «αγαπητός σας Mevlüt» έφτασε στις Βρυξέλλες με μια γεμάτη ατζέντα. Πιθανότατα τον συμβούλεψε ο άνθρωπός σας στην Άγκυρα, ο Nikolaus Meyer-Landrut, πρώην στενός συνεργάτης του πραγματικού εγκεφάλου της πολιτικής κατευνασμού της ΕΕ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η φάρσα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ξεκίνησε με το «ορόσημο» σας, τη δήλωσή σας στον Τύπο πριν από τις συναντήσεις.

Πρώτα απ ‘όλα, αναφέρατε ορισμένα άσχετα ζητήματα και αποφύγατε προσεκτικά να πείτε κάτι σχετικά με τη θλιβερή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Ως μεταγενέστερη σκέψη, προσθέσατε μια αναφορά σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα μεταγενέστερο αντίγραφο των σχολίων σας (και σε παρενθέσεις!)

Δυστυχώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προγραμματίσει μια συζήτηση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία την ίδια μέρα. Δεδομένου ότι είχατε ένα επιτακτικό καθήκον να ηρεμήσετε έναν Τούρκο, στείλατε την Επίτροπο για την Ισότητα Helena Dalli να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο εκ μέρους σας. Είναι αυτονόητο ότι τα περιφρονητικά σας λόγια εκτός του Çavuşoğlu αντικατέστησαν και ακύρωσαν την κυνικά σύντομη ομιλία στο Κοινοβούλιο.

Ας περάσουμε στα άσχετα σχόλια που κάνατε στον Τύπο, ένα προς ένα.

Η νέα λέξη-κλειδί της «απο-κλιμάκωσης» για την επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο χάνει το νόημα, καθώς η κλιμάκωση ήταν η μόνη ενέργεια της Άγκυρας. Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, υποθέτω ότι δεν θα εξομοιώσετε την διπλωματία των κανονιοφόρων με την κανονική διπλωματία.

Συνεχίσατε να μιλάτε για «κοινές αξίες» και «αρχές μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ». Στην πραγματικότητα, ο τρόπος λειτουργίας της Άγκυρας έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες, τα πρότυπα, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Αυτοί οι κανόνες, στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουν τα ίδια τα εμπόδια στον τρόπο της «ομαλής» λειτουργίας του τουρκικού καθεστώτος.

Γι ‘αυτό το καθεστώς στην Άγκυρα δεν μπορεί ποτέ να αναμορφωθεί.

Αναφέρατε τις πολιτικές διαδικασίες για τον τερματισμό των περιφερειακών συγκρούσεων στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και ζητήσατε τη συνεργασία της Τουρκίας. Αλλά δεν μπορείτε και δεν πρέπει να αγνοήσετε ότι η Τουρκία είναι μια δύναμη κατοχής στη Συρία, διατηρώντας τον εμφύλιο πόλεμο ζωντανό και δημιουργώντας όλο και περισσότερους πρόσφυγες. Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet.

Στη Λιβύη, συμμετείχατε προσωπικά στην Επιχείρηση Ειρήνη, μια ναυτική αστυνομική δύναμη η οποία στοχεύει ειδικότερα την Τουρκία που καταπατά το εμπάργκο. Και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία δεν ήταν ένας ουδέτερος παίκτης, αλλά ένας πολεμικός παίκτης.

Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς ποιες «πολιτικές διαδικασίες» έχετε στο μυαλό σας.

Αναφέρατε επίσης τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της εθνοτικά διχασμένης Κύπρου. Ωστόσο, η νέα τουρκοκυπριακή διοίκηση στο Βορρά, εντελώς υποταγμένη στην Άγκυρα, επιμένει τώρα σε μια λύση δύο κρατών που απορρίπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω τη λεγόμενη «Μεσογειακή Διάσκεψη», που πρότεινε η Τουρκία. Μια τέτοια συγκέντρωση πολιτικών ηγετών παραμένει εκτός συζήτησης από την Κύπρο που είμαι μέλος της ΕΕ, διότι θα νομιμοποιούσε την αποσχισμένη διοίκηση στο Βορρά.

Αναφερθήκατε επίσης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας χρησιμοποιώντας τη γαλλική λέξη «adhésion», που σημαίνει προσήλωση στα αγγλικά. Αυτό το λεξιλόγιο είναι κατανοητό όμως, καθώς παραμένετε προσηλωμένος στις απόψεις της Άγκυρας!

Προφανώς, οι σύμβουλοί σας δεν ήταν αρκετά προσεκτικοί κατά τη σύνταξη της δήλωσής σας την Πέμπτη. Ωστόσο, δεν μπορείτε να αγνοήσετε, ακόμη λιγότερο να παρακάμψετε, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2018, τα οποία παγώνουν, πιθανώς για πάντα, τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας καθώς και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης. Αυτά τα συμπεράσματα υπογράφηκαν από τη χώρα σας, την Ισπανία, η οποία παρά τις καρποφόρες εμπορικές της συμφωνίες με την Τουρκία, δεν είναι έτοιμη να συζητήσει την ένταξη.

Όσον αφορά την εξαίρεση από τις θεωρήσεις Σένγκεν για τους πολίτες της Τουρκίας, να γνωρίζετε ότι το τελικό εμπόδιο παραμένει πολιτικό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ γνωρίζουν καλά την ύπαρξη Τούρκων υπηκόων ανάμεσα στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), την αυξανόμενη ισλαμοφοβία και την Τουρκοφοβία στην Ευρώπη, τον τεράστιο αριθμό ανέργων στην Τουρκία και τους πιθανούς αιτούντες άσυλο που αυξάνονται σε αριθμό λόγω της εύφλεκτης πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Αυτά αποτρέπουν οποιαδήποτε θετική έκβαση, μην ξεχνάτε τα κριτήρια της ΕΕ που δεν πληρούνται από την Άγκυρα.

Στην πραγματικότητα, κύριε Μπόρελ, διατηρείτε μια θέση χωρίς αντικείμενο, όσο η ΕΕ δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική και δεν θα έχει στο εγγύς μέλλον.

Επομένως, αποφύγετε να προσποιείστε. Εκτός από τις εθνικές εξωτερικές πολιτικές, οι εξωτερικές αποφάσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής διεύρυνσης, λαμβάνονται με συναίνεση μεταξύ των ξεχωριστών κρατών μελών.

Τώρα, επιτρέψτε μου να σας πω τι γνωρίζουμε πλήρως στην Τουρκία και ότι φαίνεται να αγνοείτε αλαζονικά.

– Κανένας Τούρκος πολίτης δεν πιστεύει λογικά στη σκοπιμότητα ένταξης στην ΕΕ, πλέον.

– Με την προοπτική προσχώρησης να εκλείπει, δεν υπάρχει μεγάλο καρότο για να χειριστεί η ΕΕ.

Επομένως, σταματήστε να προσποιείται ότι έχετε κάποιο μοχλό απέναντι στην Άγκυρα.

Σταματήστε όλες τις προσδοκίες και να είστε ευχαριστημένοι με τις συναλλαγές με την Τουρκία, όπως η συμφωνία για τους πρόσφυγες. Δεν χρειάζεται να ζητωκραυγάζετε τον αγαπημένο σας φίλο Mevlüt. Είναι περισσότερο από έτοιμος να κλείσει τη συμφωνία.

Κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με την επικείμενη «θετική ατζέντα» με την Τουρκία, την οποία σας ανατέθηκε να σχεδιάσετε μετά από μια έντονη ώθηση από έναν νέο «άξονα» υπέρ της Άγκυρας, με επικεφαλής τη Γερμανία και με τη συμμετοχή Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πολωνίας και Ισπανίας.

Γνωρίζουμε πλήρως ότι πίσω από την κενή περιεχομένου συζήτηση «θετικής δράσης» και «στρατηγικής εταιρικής σχέσης», υπάρχει στην πραγματικότητα μια συγκεκριμένη, κυνική ατζέντα, με πέντε ομάδες λόγων για τη συνεργασία με την Άγκυρα.

Είστε τρομοκρατημένοι από την προοπτική να χάσετε την «εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία» από τη Ρωσία, να θέσετε σε κίνδυνο τα οικονομικά σας συμφέροντα στην Τουρκία, να διακινδυνεύσετε τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, να προκαλέσετε επιθετικά στοιχεία της τουρκικής διασποράς στις χώρες σας και να επιταχύνετε την κατάρρευση της Τουρκίας.

Δυστυχώς, εξακολουθείτε να μην καταλαβαίνετε ότι όσο περισσότερο ευχαριστείτε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο περισσότερο χρησιμοποιεί και καταχράται τους φόβους σας και μεγαλώνει ο κύκλος ζωής του καθεστώτος του.

Επιτρέψτε μου να τελειώσω αυτήν την επιστολή χρησιμοποιώντας τον όρο σας, «ζωντανή τουρκική κοινωνία».

Ίσως θελήσατε να πείτε, «κοινωνία των πολιτών», αλλά δεν πειράζει. Πράγματι, το μισό αυτής της κοινωνίας, που είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Τούρκου δικτάτορα, «δονείται» – ή μήπως πρέπει να πούμε «τρέμει» – μπροστά του, είτε από έκσταση, μυστικό φόβο, είτε λόγω κρύου, ασθένειας και πείνας.

Πιθανότατα δεν το γνωρίζετε, ναι, στην πραγματικότητα υπάρχει πείνα στην Τουρκία τώρα.

Όσον αφορά το υπόλοιπο μισό της κοινωνίας, υπάρχουν πολλές πραγματικές πληροφορίες και δεδομένα που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σχετικά με τις «δονήσεις» αυτών των ανθρώπων και τις τρομερές μοίρες τους.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ δύο νέους αριθμούς. Σύμφωνα με τον Sezgin Tanrıkulu, έναν κορυφαίο βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), 1.855 Τούρκοι πολίτες βασανίστηκαν υπό αστυνομική κράτηση και σε φυλακές το 2020. Αυτό αυξάνει το σύνολο από την έναρξη της θητείας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2002 στους 27.493 «δονούμενους» πολίτες που υπέστησαν βασανιστήρια, κάτι που έχει γίνει συστηματικό.

Επομένως, αποφύγετε να προσθέτετε προσβολή στον τραυματισμό. Σύμφωνοι;

Παρεμπιπτόντως: Είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει ότι τα κράτη μέλη στην Ανατολική Ευρώπη είναι αρκετά δυσαρεστημένα με το ταξίδι σας στη Μόσχα για να κατευνάσετε έναν άλλο δικτάτορα, ο οποίος μόλις φυλάκισε τον κορυφαίο αντίπαλό του, Alexei Navalny. Ακριβώς όπως και ο αντίστοιχος αντιπολιτευόμενος στην Τουρκία, ο Selâhattin Demirtaş, είναι προφανώς κάποιος που ποτέ δεν σας ενδιέφερε πραγματικά».

  • Ο Cengiz Aktar είναι Τούρκος πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της με την Τουρκία. Εργάστηκε για τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ahval/ onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτή επιστολή – κόλαφος στον Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία"

"Στα 0,03 ευρώ ανά χλμ. τα διόδια αντί 0,05 ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ"

«Αντιπολίτευση της μιζέριας» χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις για το ΒΟΑΚ και την Εγνατία Οδό. Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση κορόιδευε τους πολίτες και στα δύο αυτά θέματα, ενώ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τις μεγάλες νίκες της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, μάλιστα, σήμερα, έγινε γνωστό, ότι ξεμπλόκαρε μετά από χρόνια και το βόρειο τμήμα του Ε65.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο ΒΟΑΚ, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κατατεθούν όλες οι μελέτες για να δοθεί η απαραίτητη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αναφέρθηκε επίσης στην προμελέτη οδικών και υδραυλικών έργων στα ήδη κατασκευασμένα τμήματα του ΒΟΑΚ με διαχωρισμένη επιφάνεια κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, στο πλαίσιο της οποίας θα εξετασθεί και το ζήτημα των πέντε ανισόπεδων κόμβων, Μεσσαράς, Φοινικά, Κνωσσού, Κατσαμπά και Αεροδρομίου. Επισήμανε δε πως αυτοί αναπτύσσονται σε ένα μήκος αυτοκινητοδρόμου της τάξης των 7 περίπου χιλιομέτρων, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ζητήματα οδικής ασφάλειας και τεχνικές δυσκολίες.

Έκανε δε λόγο για παραλήρημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στο ΒΟΑΚ και τόνισε: «Τι κάνατε τόσα χρόνια; Μία μολυβιά στο χάρτη. Ακούστε θράσος: Κάνατε διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος χωρίς μελέτες. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δύο χρόνια κορόιδευε τους πολίτες της Κρήτης, λέγοντας ότι δεν θα έβαζε διόδια στο ΒΟΑΚ και πρόσθεσε: «Και από που θα το χρηματοδοτούσατε; Από τα λεφτόδεντρα του 2015

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης: «Γεωτεχνικές μελέτες ξέρετε τι σημαίνουν; Σε άλλες περιπτώσεις, για ένα δρόμο τόσο μεγάλο, θέλει τρία χρόνια. Αυτό που δεν κάνατε εσείς, το κάναμε εμείς σε 16 μήνες και σύντομα καταθέτουμε όλες τις μελέτες για να πάρουμε περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Πρόσθεσε εξάλλου πως: «Για να γίνει ένα έργο, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, χρειάζονται: Γεωτεχνικές μελέτες, που δεν είχατε. Χάραξη, που δεν είχατε. Και περιβαλλοντική αδειοδότηση, την οποία επί τέσσερα χρόνια δεν μπορούσατε να καταθέσετε».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αντίθετα η Νέα Δημοκρατία είπε την αλήθεια στον κρητικό λαό και παρουσίασε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το ΒΟΑΚ, ο οποίος πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με περιβαλλοντική αδειοδότηση.

«Κάνετε αντιπολίτευση της μιζέριας και στα ζητήματα της πανδημίας και της υγείας και στα ζητήματα των μεγάλων έργων υποδομής. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση έχει πετύχει μία μεγάλη νίκη. Ο Ε65 ξεμπλόκαρε. Ένας δρόμος που προσπαθούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ επί τόσα χρόνια να ξεμπλοκάρει, ξεμπλόκαρε μέσα σε 16 μήνες», πρόσθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Αναφέρθηκε επίσης στο Πάτρα – Πύργος, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τότε που ήθελε να φτιάξει καναλάρχες- εργολάβους» διέλυσε μία έτοιμη δημοπράτηση για να δώσει το έργο στους «αγαπημένους του αριστερούς εργολάβους». Σημείωσε πως και αυτό το έργο έχει πάρει τον τελικό του δρόμο και κατέληξε πως: «Δύο οδικά δίκτυα που πραγματικά λείπουν από τη χώρα, ο ΒΟΑΚ και το Πάτρα- Πύργος μπαίνουν σε μία σειρά».

Όσον αφορά στην Εγνατία Οδό, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έβαλε πρώτα διόδια λελογισμένα στα τρία λεπτά ανά χιλιόμετρο, ενώ η ΚΥΑ Σπίρτζη – Τσακαλώτου προέβλεπε εξαρχής διόδια στα πέντε λεπτά ανά χιλιόμετρο.

«Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, η δήθεν αριστερή κυβέρνηση, που δήλωνε ότι ήταν μαζί με το λαό, από την άλλη όμως έβαζε διόδια χωρίς όρους και προϋποθέσεις», σχολίασε, εξηγώντας ότι για τη συντήρηση των αυτοκινητόδρομων απαιτούνται διόδια.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος ως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε να μπουν διόδια στο Στρυμονικό, δηλαδή στην εκλογική του περιφέρεια, αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος.

Ο κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, αλλά τόνισε: «Δεν μιλάμε για μία ιδιωτικοποίηση. Μιλάμε για μία παραχώρηση ενός αυτοκινητόδρομου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ένας δρόμος μήκους 900 χλμ, τον οποίο το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να συντηρήσει και ο οποίος σε αρκετά κομμάτια είναι προβληματικός». Εκτίμησε επίσης ότι κερδισμένοι σε μία σωστή σύμβαση παραχώρησης δεν είναι οι κατασκευαστές, αλλά οι χρήστες, διότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το δρόμο θα έχουν υπηρεσίες αναβαθμισμένες, θα έχουν ΣΕΑ, θα έχουν ένα δρόμο καλά συντηρημένο και ασφαλή.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τους εργαζόμενους της Εγνατίας, η οποία μεταξύ άλλων έχει αναλάβει και το έργο των παρεμβάσεων σε 7.000 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου όλης της χώρας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού της.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » " "Στα 0,03 ευρώ ανά χλμ. τα διόδια αντί 0,05 ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ""

Βρετανία: Κραυγή απόγνωσης των γιατρών για το εμβόλιο – «Μην αυξάνετε το διάστημα για τη δεύτερη δόση»

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος έστειλε επιστολή στον αρχίατρο της Αγγλίας με την οποία του ζητεί να μειώσει στις 6 εβδομάδες το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην χορήγηση των δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού.

Η Βρετανία έχει θέσει ως προτεραιότητά της την χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, επιτρέποντας να μεσολαβήσει διάστημα έως και 12 εβδομάδων προτού χορηγηθεί η δεύτερη δόση, ώστε να προσφέρει στον μέγιστο αριθμό ανθρώπων μια αρχική προστασία.

Ωστόσο η Pfizer και η BioNTech έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους θα συνεχίσει να παρέχει προστασία αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί έπειτα από περισσότερες από 21 ημέρες μετά την πρώτη..

Ο BMA σημειώνει ότι υποστηρίζει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης έως και 42 ημέρες μετά την πρώτη, αλλά ότι ένα μεγαλύτερο μεσοδιάστημα δεν ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Αναθεώρησε επειγόντως»

Ως εκ τούτου καλεί τον αρχίατρο “να αναθεωρήσει επειγόντως την τρέχουσα θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο για δεύτερες δόσεις έπειτα από 12 εβδομάδες”.

“Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου απομονώνεται όλο και περισσότερο από αυτήν πολλών άλλων χωρών”, επισημαίνει ο BMA.

“Τα μέλη του BMA ανησυχούν επίσης ότι δεδομένου του μη προβλέψιμου χαρακτήρα του εφοδιασμού, μπορεί να μην υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer θα είναι διαθέσιμες σε διάστημα 12 εβδομάδων”.

Ο Γουίτι δήλωσε χθες Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι το μεγαλύτερο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δόσεις αποτελεί μια “απόφαση για τη δημόσια υγεία” που έχει στόχο τον εμβολιασμό πολύ περισσότερων ανθρώπων και στηρίζεται στην πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας έρχεται από την πρώτη δόση.

Υπ. Υγείας: «Προτεραιότητά μας να προστατευτούν περισσότεροι άνθρωποι»

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι προτεραιότητά του είναι να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι το ταχύτερο δυνατό.

“Η απόφαση για αλλαγή του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στις δόσεις του εμβολίου ακολουθεί μιας ενδελεχούς εξέτασης των δεδομένων και ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις των τεσσάρων αρχιάτρων του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Περίπου 5,38 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 στη Βρετανία, στην οποία χορηγείται επίσης κατά της νόσου αυτής το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

ΑΠΕ/newsit

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Κραυγή απόγνωσης των γιατρών για το εμβόλιο – «Μην αυξάνετε το διάστημα για τη δεύτερη δόση»"

Νέα αποκάλυψη: 12χρονη κακοποιήθηκε σεξουαλικά από προπονητή ελληνορωμαϊκής πάλης

Στον απόηχο των αποκαλύψεων για την Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας και τον αντιπρόεδρό της, που φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά τη Σοφία Μπεκατώρου πριν από 22 χρόνια, αλλά και πιο πρόσφατα μια ακόμη συναθλήτριά της, που κακοποιήθηκε από τον προπονητή της -σύμφωνα με όσα κατέθεσε η Ολυμπιονίκης ενώπιον του εισαγγελέα την περασμένη Τετάρτη- μια παρόμοια και πιο συνταρακτική υπόθεση, η οποία αφορά τον χώρο της πάλης, έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες του «ΘΕΜΑτος».

Αφορά σε περιστατικό που συνέβη πριν από περίπου τρία χρόνια και πρόκειται να απασχολήσει ξανά τις δικαστικές Αρχές τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση το θύμα είναι ένα ανήλικο κορίτσι, το οποίο στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών, αποπλανήθηκε από τον προπονητή της, ηλικίας 47 ετών!

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια υπόθεση που ξυπνά τον χειρότερο εφιάλτη για έναν γονέα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι γονείς της 12χρονης εμπιστεύτηκαν πριν από τρία χρόνια το παιδί τους στα χέρια ενός 47χρονου προπονητή της πάλης με στόχο να ενισχυθεί η σωματική, πνευματική και κατ’ επέκταση σχολική της απόδοση, να χτιστεί η αυτοπεποίθησή της, να μάθει να διεκδικεί και να πετυχαίνει στόχους.

Αντί γι’ αυτό όμως, είδαν την κόρη τους να πέφτει θύμα των ακόρεστων ορέξεων του προπονητή, ο οποίος προκειμένου να ικανοποιήσει τις διαστροφικές του επιθυμίες, δεν δίστασε με τον τρόπο του να στρέψει το ανήλικο κορίτσι εναντίον των γονέων του, πείθοντάς το πως μόλις ενηλικιωνόταν, θα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ανενόχλητοι… τον έρωτά τους.

Συνταρακτικά είναι όσα αναφέρει στις καταθέσεις της η μητέρα της 12χρονης, ξεκινώντας από το χρονικό της γνωριμίας τους με τον 47χρονο τότε προπονητή της πάλης: «Είμαι η μητέρα του 12χρονου κοριτσιού. Τότε είχε μόλις κλείσει τα 12 έτη της ηλικίας της. Τον κατηγορούμενο τον γνώριζα σαν γείτονα. Στην πάλη πήγαιναν κάποιες φίλες της κόρης μου και τον Φεβρουάριο του 2017 τη γράψαμε κι εμείς. Δυστυχώς άργησα να καταλάβω τι συνέβαινε. Στην κόρη μου άρεσε το άθλημα αυτό, αδυνάτισε και έβλεπα ότι είχε ενθουσιαστεί. Σιγά-σιγά την έβλεπα ότι μιλούσε μόνο για την πάλη και τον προπονητή της. Μέχρι που απομακρύνθηκε και από τις παρέες της».

Μεσολάβησαν έξι ολόκληροι μήνες ωσότου αντιληφθούν οι γονείς της 12χρονης τι συνέβαινε μεταξύ του παιδιού και του προπονητή της. Συγκεκριμένα, όταν η ανήλικη ακολούθησε τον προπονητή με τη συναίνεση των γονέων της σε προπονητικό καμπ στην Καλαμπάκα.

Λέει η μητέρα της στην κατάθεση της: «Μου την έφεραν από κει με 40 πυρετό και κανείς δεν με είχε ενημερώσει ότι το παιδί μου είχε αρρωστήσει. Μου την έφερε ο κατηγορούμενος και τα κορίτσια. Την πήγαμε στο Παίδων όπου νοσηλεύτηκε για μια βδομάδα διότι διαγνώστηκε με πυελονεφρίτιδα. Τότε η μητέρα κάποιων κοριτσιών που πήγαιναν και αυτά πάλη, μου είπε να πάμε για καφέ να συζητήσουμε, όμως δεν προλάβαινα. Τελικά μου είπε ότι ψάρεψε τα κορίτσια και μου είπε να προσέχω την κόρη μου γιατί κάτι τρέχει με τον προπονητή της, που υπάρχουν φήμες ότι είναι παιδεραστής. Η κόρη μου μου είπε ότι όταν αρρώστησε, έμεινε στο δωμάτιο του προπονητή της για να την προσέχει, φοβούμενη προφανώς ότι θα το μάθαινα. Μου τηλεφώνησε μάλιστα και ο ίδιος ο κατηγορούμενος και μου είπε “δεν πιστεύω να ακούς τις φήμες που λέει η Β.”. Εγώ του είπα “όχι” για να μπορέσω να επιβεβαιώσω τις υποψίες μου».

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η μητέρα της 12χρονης οπλίστηκε με υπομονή, αναγκασμένη να κάνει τον ντετέκτιβ για να συλλέξει τα στοιχεία που θα επιβεβαίωναν τους εφιάλτες της.

«Εκτοτε πήγαινα κι εγώ μαζί της. Ηταν καλοκαίρι και τα άλλα κορίτσια είχαν σταματήσει τις προπονήσεις. Μόνο η κόρη μου πήγαινε γιατί έλεγε ότι έχασε ένα μήνα με την ασθένειά της. Ο προπονητής κάποιες φορές ερχόταν από το σπίτι και την έπαιρνε, όπως έκανε και με άλλα παιδιά. Είχε μια άνεση που του την είχαμε δώσει. Μετά το καμπ της Καλαμπάκας προφανώς άκουσε τις φήμες και μαζεύτηκε. Λίγο μετά ακολούθησα την κόρη μου για να δω τι συμβαίνει και την είδα να βγαίνει από το γυμναστήριο γύρω στις δύο παρά τέταρτο το μεσημέρι και μετά από τρία λεπτά βγήκε και ο κατηγορούμενος. Το γυμναστήριο ήταν κλειδωμένο. Η κόρη μου βγήκε από τα κάγκελα. Αυτός βγήκε κανονικά και κοιτούσε δεξιά και αριστερά. Τον πλησίασα να του μιλήσω. Μου είπε τότε “δεν είναι αυτό που νομίζεις” και ότι βρέθηκαν να μιλήσουν για τους αγώνες. Του είπα να μείνει μακριά από την κόρη μου».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η μητέρα της 12χρονης, αποφασισμένη να μάθει την αλήθεια, πίεσε την κόρη της, ζητώντας της να της πει τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ εκείνης και του προπονητή της.

Θα πει στην κατάθεσή της: «Τη στρίμωξα έντονα και τελικά μου ομολόγησε ότι από τον Μάιο είχε ολοκληρωμένες σχέσεις με τον προπονητή της, ότι τον αγαπάει, ότι είναι ερωτευμένη μαζί του. Μου είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να το παραδεχτεί ποτέ. Με χιλιοπαρακάλεσε να μην του κάνω κακό. Να μην το καταγγείλω και ότι δεν πρόκειται να το παραδεχτεί. Την άλλη μέρα του είπα στο τηλέφωνο να μείνει μακριά από την κόρη μου. Μου απάντησε να κάνω ό,τι θέλω και τίποτα άλλο».

Η αντίδραση της 12χρονης

Η μητέρα απαγόρευσε στην κόρη της να ξαναπάει στην προπόνηση, όμως το 12χρονο κορίτσι έπαιρνε το ποδήλατο και πήγαινε στα χωράφια του κατηγορούμενου που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι της. Η μητέρα της συνέχισε να την παρακολουθεί και κάποια στιγμή έπεσε πάνω στον προπονητή της. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, της είπε ότι έκανε λάθος που σταμάτησε την κόρη της από κάτι που αγαπούσε. Το κορίτσι, που προφανώς είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου από τον προπονητή της, αντιδρούσε και έλεγε στη μητέρα της «τι θα κάνεις, θα με κλειδώσεις μέσα;». Τελικά οι γονείς της ενημέρωσαν το σχολείο της κόρης τους και προχώρησαν σε καταγγελία. «Αυτός όμως πήγαινε από το σχολείο», λέει στην κατάθεση της η μητέρα για τον προπονητή. «Πήγαινε και πριν την καταγγελία, με τη δικαιολογία ότι ήθελε να μιλήσει στις μαθήτριές του», προσθέτει.

Μάλιστα ο εφιάλτης για τους γονείς της 12χρονης δεν τελείωσε εκεί, καθώς παρά τις απέλπιδες προσπάθειές τους να βάλουν οριστικό τέλος στις επαφές που είχε το ανήλικο παιδί τους με το 47χρονο άνδρα, ο τελευταίος φαίνεται πως την ενθάρρυνε να βρίσκει τρόπους για να επικοινωνεί μαζί της. Αυτό διαπιστώθηκε από τον φουσκωμένο λογαριασμό στο σταθερό τηλέφωνο. Ενας από τους αριθμούς που καλούσε η 12χρονη αντιστοιχούσε στον προπονητή της.

«Εμείς στείλαμε την κόρη μας για άθληση και αυτός άλλαξε εντελώς τον χαρακτήρα της», λένε στις καταθέσεις τους. «Εχει αλλάξει το βλέμμα του παιδιού, έχει θεοποιήσει αυτόν και εμάς μας έχει μισήσει», υπογραμμίζουν. Ως αποδεικτικό στοιχείο κατατέθηκε στο δικαστήριο ένα ιδιόχειρο γράμμα της 12χρονης προς τον 47χρονο, το οποίο είχε αφήσει στο αυτοκίνητό του. Ο γιος του προπονητή παρέδωσε το γράμμα στους γονείς του ανήλικου κοριτσιού και στο περιεχόμενό του οι λέξεις που χρησιμοποιεί το κορίτσι προκάλεσαν ανατριχίλα στους δικαστές.

Screenshot_20210123_102720
Το γράμμα της 12χρονης στον προπονητή


«Το μόνο που μετάνιωσα ήταν πως αυτή τη φορά παρόλο ότι σου είχα πει πως δεν θα το παραδεχτώ στη μάνα μου, αναγκάστηκα και της το είπα… Μακάρι να μπορούσα να της ξαναέλεγα ψέματα και να το κάλυπτα, αλλά αυτή τη φορά ήταν απόλυτη μαζί μου και δεν μπορούσα να το διαψεύσω. Ελπίζω να μη μου θύμωσες που τελικά αναγκάστηκα και της το είπα και πως αν θύμωσες μαζί μου να μετρήσεις μέχρι το 4 ή άντε μέχρι το 5 και να σου περάσει», συμπληρώνει με την αθωότητα που χαρακτηρίζει ένα παιδί της ηλικίας της.

Οι γονείς της είναι πεπεισμένοι πως ο προπονητής έστρεψε την κόρη τους εναντίον τους. Το ανήλικο κορίτσι υποβλήθηκε σε γυναικολογικές εξετάσεις και φάνηκε ότι είχε ολοκληρωμένες σχέσεις, αν και η ίδια υποστήριξε στην Αστυνομία ότι το έκανε μόνη της.

Ο πατέρας της απευθύνθηκε κάποια στιγμή στην Ελληνική Ομοσπονδίας Πάλης ζητώντας να τους δώσουν κατάσταση των αγώνων που συμμετείχε η κόρη τους και ένας πρώην ισχυρός παράγοντας της Ομοσπονδίας (η μητέρα τον κατονομάζει στην κατάθεσή της) είπε στον σύζυγό της: «Μήπως η κόρη σου τα ʼθελε;». «Τότε ο σύζυγός μου τον ρώτησε τι θα έκανε αν επρόκειτο για το δικό του παιδί», είπε.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος προπονητής υποστήριξε ότι δεν είχε σεξουαλικές σχέσεις με το 12χρονο κορίτσι, πως δεν την έχει ούτε καν φιλήσει και πως μια καμαριέρα που τον είδε γυμνό πάνω από το ανήλικο κορίτσι μέσα στο δωμάτιό του, αυτά που είπε ήταν «αποκύημα της φαντασίας της» και πως όλα έγιναν «για να σπιλώσουν το όνομα της Ομοσπονδίας».

Ο υπεύθυνος διαιτησίας, Κωνσταντίνος Κανελλάκης, που κατέθεσε για την υπόθεση, ανέφερε ότι για το περιστατικό με την καθαρίστρια ενημερώθηκε από δυο προπονητές της πάλης, λέγοντας για τον συγκεκριμένο προπονητή πως δεν έχει πτυχίο και ως εκ τούτου άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο καθηγητής πάλης στη σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Πάχτας, είπε στην κατάθεσή του ότι ο κατηγορούμενος προπονητής καλύπτονταν από ισχυρό παράγοντα της Ομοσπονδίας, τον οποίο μάλιστα κατονόμασε.

Το δικαστήριο, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία, έκρινε ένοχο τον προπονητή για «αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια» καταδικάζοντάς τον σε 12 χρόνια φυλάκιση. Ο προπονητής μετά την καταδίκη του οδηγήθηκε στις Φυλακές Τριπόλεως.

Η δικηγόρος της οικογένειας του ανήλικου κοριτσιού, Ειρήνη Μαρούπα, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» σχολίασε: «Τα αδικήματα αυτά προσβάλλουν τη γενετήσια ελευθερία, αγνότητα και αθωότητα των ανηλίκων κατά τρόπο μη ανεκτό, τελεσθέντα από πρόσωπα στα οποία τα εμπιστεύθηκαν οι γονείς τους (δάσκαλοι, προπονητές, γιατροί κ.λπ.) και βλάπτουν τη σωματική και ψυχική υγεία των ανηλίκων. Το συγκεκριμένο σωματείο στο οποίο δραστηριοποιείτο ο κατηγορούμενος, εκ των υστέρων διαγράφηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού λόγω βασικών ελλείψεων που υπήρχαν εξαρχής στον φάκελό του, ενώ δεν έπρεπε να έχει νομιμοποιηθεί ποτέ. Οπότε δεν θα είχε ποτέ δοθεί η δυνατότητα στον άνθρωπο αυτό να βρεθεί κοντά σε ανήλικα και να τελέσει το αδίκημα. Η Ομοσπονδία επίσης διατηρούσε στενή συνεργασία με τον καταδικασθέντα. Μάρτυρες κατέθεσαν ότι είχαν ενημερώσει αρμοδίως για την ανάρμοστη συμπεριφορά του ανθρώπου αυτού.

Είναι τραγικό να παραβιάζεται σεξουαλικά ένα παιδί στην ηλικία των 12-13 ετών επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας δεν λειτουργούν!».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα αποκάλυψη: 12χρονη κακοποιήθηκε σεξουαλικά από προπονητή ελληνορωμαϊκής πάλης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news