facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, μετά από πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, τα τελευταία χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Τον Απρίλιο του 1941, με την αρχή της Γερμανικής Κατοχής, ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έφυγαν από την Ελλάδα και επανήλθαν 5 χρόνια αργότερα μετά το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Το 1947 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις.
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του στις 6 Μαρτίου του 1964, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ως ο νέος βασιλιάς της Ελλάδος.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Ο γάμος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος"

Ρηματική Διακοίνωση προς την Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα: Ενόχληση Άγκυρας – Τρίπολης για τις έρευνες της ExxonMobil

Το Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε ρηματική διακοίνωση προς την πρεσβεία της Λιβύης, αναφορικά με τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί παράνομων ερευνών νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου. 

«Το γεγονός ότι η ExxonMobil όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις απειλές και τα διαβήματα του προηγούμενου διαστήματος και μάλιστα επισπεύδει τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, ασκεί πίεση στην Τρίπολη, η οποία τις προηγούμενες ημέρες έστειλαν μαζί με την Άγκυρα κοινή επιστολή στον ΟΗΕ και έχει κάνει και διάβημα προς την Αθήνα. Το υπουργείο Εξωτερικών, με τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε στην ελληνική πρεσβεία στην Αθήνα, ουσιαστικά απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις της Λιβύης περί δήθεν παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους της ExxonMobil», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Το υπουργείο Εξωτερικών, στη ρηματική διακοίνωση αναφέρει ότι η Λιβύη επικαλείται το Δίκαιο της θάλασσας. «Η αντίφαση που υπάρχει, ότι δηλαδή η Λιβύη επικαλείται το Δίκαιο της Θάλασσας, την ίδια ώρα που έχει υπογράψει τα δύο παράνομα τουρκολυβικά μνημόνια, τα οποία παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου της θάλασσας καθώς επίσης και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ», είναι ο απόλυτος παραλογισμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, στη ρηματική διακοίνωση, επαναλαμβάνει την πρόσκληση για διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Εφόσον, όμως, υπάρξει εκλεγμένη και νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη.

Το λιβυκό δικαστήριο «παγώνει» το 20 τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με δικαστική απόφαση της Τρίπολης «παγώνει» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από την προσφυγή τεσσάρων Λίβυων δικηγόρων. Κατ΄ουσίαν, με την απόφαση αυτή «παγώνει» η εφαρμογή του δεύτερου τουρκολιβυκό μνημονίου, καθώς αναφέρει ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει την αρμοδιότητα να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες.

Ωστόσο, με τη χαοτική κατάσταση που υφίσταται στη Λιβύη, όπου δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός συνταγματικός κανόνας, δεν υπάρχει ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, «νομίζω ότι δύσκολα θα γίνει σεβαστή και δεσμευτική αυτή η απόφαση. Όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το τουρκολιβυκό αυτό μνημόνιο, που προέβλεπε έρευνες στις δυτικές θάλασσες από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, την DPAO, το οποίο είχε καταγγείλει η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά τώρα υπονομεύεται, πλήττεται και αμφισβητείται εκ των έσω», σχολίασε κλείνοντας ο κ. Μελέτης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρηματική Διακοίνωση προς την Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα: Ενόχληση Άγκυρας – Τρίπολης για τις έρευνες της ExxonMobil"

Νέο email – απάτη για δήθεν «επιστροφή χρημάτων» από το «gov.gr»

Μια νέα απάτη άρχισε να κυκλοφορεί στο ίντερνετ μέσω email, με δήθεν αποστολέα το «gov.gr», μέσω της οποίας οι επιτήδειοι προσπαθούν να τραβήξουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες, καθώς στέλνουν ότι «δικαιούνται επιστροφή χρημάτων».

Στο email – απάτη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το ποσό στον λογαριασμό σας αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία του τρέχοντος λογαριασμού σας», ζητώντας παρακάτω από τον χρήστη που το λαμβάνει, να κάνει κλικ σε ένα link και να δώσει τα τραπεζικά του στοιχεία.

Παρακάτω, μάλιστα, υπάρχει και τηλέφωνο επικοινωνίας, το οποίο αν ψάξει κάποιος στο Google θα διαπιστώσει ότι παραπέμπει σε γραμμή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο αφενός δεν έχει καμία σχέση με την εφορία αφετέρου η επικοινωνία με τους πολίτες για τυχόν επιστροφή φόρου γίνεται μέσω λογιστών ή επίσημων φορέων και όχι μέσω ενός απλού email.

Παράλληλα, αν παρατηρήσει κανείς, η ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα είναι ξεκάθαρα ψεύτικη, άσχετα αν εμφανίζει το όνομα gov.gr και χρησιμοποιεί τα χρώματα μπλε και άσπρο για να «ντύσει» το δήθεν κείμενο.

Δείτε το email – απάτη:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο email – απάτη για δήθεν «επιστροφή χρημάτων» από το «gov.gr»"

Άγιος Στέφανος: Πέντε ανήλικοι χτυπούσαν στο κεφάλι 16χρονο με ξύλινο αντικείμενο – 15χρονος συνελήφθη

Νέα επεισόδιο βίας μεταξύ ανηλίκων, σημειώθηκε στον Άγιο Στέφανο. Στη σύλληψη ενός 15χρονου προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, με την κατηγορία ότι μαζί με ακόμα τέσσερα ανήλικα άτομα επιτέθηκαν σε 16χρονο χτυπώντας τον στο κεφάλι με γροθιές και ξύλινο αντικείμενο.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ 

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μεσημβρινές ώρες της 9-1-2023, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αγίου Στεφάνου, 15χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και για μη έκδοση δελτίου ταυτότητας.

Σε βάρος 4 ανηλίκων (2 ημεδαπών, 14 και 15 ετών και 2 αλλοδαπών, 14 και 15 ετών), που ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ως συνεργοί του ανωτέρω κατηγορούμενου, σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της 9-1-2023, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν 16χρονο ημεδαπό στο κεφάλι, με γροθιές και ξύλινο αντικείμενο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο 14χρονος αλλοδαπός βιντεοσκοπούσε το συμβάν.

Έπειτα από αναζητήσεις, οι ανωτέρω αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον 15χρονο ημεδαπό, τον οποίο οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Στεφάνου, όπου και συνελήφθη.

Επιπρόσθετα, συνελήφθησαν και οι γονείς του 15χρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγιος Στέφανος: Πέντε ανήλικοι χτυπούσαν στο κεφάλι 16χρονο με ξύλινο αντικείμενο – 15χρονος συνελήφθη"

Γαλλία: Γενική απεργία για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Τα οκτώ μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα ανακοίνωσαν απόψε μια πρώτη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, στις 19 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπει κυρίως την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, από τα 62 στα 64.

Αυτή η πρώτη ημέρα «θα δώσει το έναυσμα για μια ισχυρή κινητοποίηση διαρκείας» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα. Νωρίτερα, οι γενικοί γραμματείς και οι πρόεδροί τους συνεδρίασαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το νομοσχέδιο που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.

Σύνταξη στα 64 προωθεί η γαλλική κυβέρνηση – Ελπίζει ότι θα εξοικονομήσει 17,7 δισ. ευρώ

Οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να βγουν στη σύνταξη, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, παρουσιάζοντας την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο θα δοκιμάσει την ικανότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιφέρει αλλαγές. Η γαλλική κυβέρνηση θα προωθήσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, από 62 που είναι σήμερα, μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa, τέσσερις στους πέντε Γάλλους αντιτίθενται στην αλλαγή αυτή, σε μια περίοδο που πολλοί ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση του κόστους διαβίωσης.

«Γνωρίζω καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος εγείρει ερωτηματικά και φόβους στους Γάλλους», είπε η Μπορν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. «Σήμερα προτείνουμε ένα σχέδιο για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού, ένα δίκαιο σχέδιο», είπε.

Η αλλαγή αυτή ήταν βασικός άξονας της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μακρόν όταν εξελέγη πρόεδρος το 2017. Όμως η πρώτη απόπειρα διακόπηκε το 2020, καθώς η κυβέρνηση αγωνιζόταν να περιορίσει την πανδημία της Covid-19. Η δεύτερη απόπειρα δεν αναμένεται να είναι ευκολότερη.

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν στο προτεινόμενο σχέδιο, ενδεχομένως οργανώνοντας διαδηλώσεις και απεργίες.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός θα πρέπει επίσης να περάσουν τη μεταρρύθμιση από το κοινοβούλιο, όπου δεν διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία. Σήμερα, αυτό φαίνεται λιγότερο δύσκολο απ’ ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, αφού η κυβέρνηση έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς (LR). Έστω και έτσι όμως, οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι ενωμένοι στο ζήτημα αυτό και κάθε ψήφος θα μετρήσει.

Έχοντας μια από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, η Γαλλία δαπανά σε συντάξεις περισσότερα από σχεδόν όλες τις άλλες χώρες, περίπου το 14% της οικονομικής παραγωγής της, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή. Η δήλωση του Λεμέρ έγινε λίγη ώρα αφότου η πρωθυπουργός παρουσίασε την πρότασή της, σύμφωνα με την οποία η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται σταδιακά, κατά τρεις μήνες κάθε χρόνο, μέχρι να φτάσει στα 64 έτη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: Γενική απεργία για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης "

Θεσσαλονίκη: Φαρμακοποιός καταδικάστηκε για παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους άνω των 300.000 ευρώ

Συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μια 75χρονη φαρμακοποιό στη Θεσσαλονίκη για παράνομες συνταγογραφήσεις, με ζημιά πάνω από 300.000 ευρώ για τον ΕΦΚΑ.

Η κατηγορούμενη κρίθηκε ενοχή για απάτη και πλαστογραφία, ενώ η έφεση της είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα με τον όρο της καταβολή χρηματικής εγγύησης 5.000 ευρώ. Η φαρμακοποιός δεν παρέστη στη δίκη, αλλά εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσια δικηγόρο, όπως αναφέρει το grtimes.gr.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ύστερα από αυτεπάγγελτη έρευνα του ΕΦΚΑ διαπιστώθηκε, ότι από το φαρμακείο της 75χρονης σε χωριό περίπου 700 κατοίκων της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης συνταγογραφήθηκαν ακριβά φάρμακα για καρκινοπαθείς και άλλες ανίατες ασθένειες, συνολικής αξίας 316.000 ευρώ, το χρονικό διάστημα 2006- 2009.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Φαρμακοποιός καταδικάστηκε για παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους άνω των 300.000 ευρώ"

Κούγιας σε Καρακούκη: «Τον ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα και όχι η ποινική τιμωρία ενός συκοφάντη»

Απάντηση στους ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια, έδωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. Ο ποινικολόγος δήλωσε πως ο Νίκος Καρακούκης δεν έχει πτυχίο με τον ιατροδικαστή να υποστηρίζει πως τον συκοφαντεί και λέει ψέματα, προειδοποιώντας πως θα του κάνει αγωγή.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και από το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

Μετά από την παρουσία μου σε ένα τραγικό γεγονός, της ταφής του αειμνήστου Παναγιώτη Τζένου, στο φτωχικό χωριό του 15 χλμ. από τα Καλάβρυτα και πάνω στα ψηλά βουνά, οι συνεργάτες του γραφείου μου με πληροφόρησαν για το δελτίο τύπου του Καρακούκη (χρησιμοποιώ μόνο το επώνυμό του όπως και αυτός χρησιμοποίησε, χωρίς κανένα σεβασμό, το δικό μου επώνυμο στη δήλωσή του).
Θέλω να πληροφορήσω τον Καρακούκη ότι θα τον περιμένω σε οποιοδήποτε δικαστήριο επιλέξει και μου κάνει εντύπωση ότι επιλέγει μόνο τα πολιτικά δικαστήρια, όπου η διαδικασία δεν έχει δημοσιότητα και δεν υπάρχουν μάρτυρες, όπου δεν εξετάζεται ο ενάγων και όπου δεν απολογείται ο εναγόμενος, αλλά επιδικάζονται μόνο χρηματικές αποζημιώσεις και δεν αποτιμάται ποινικά ή κοινωνικά απαξία της παράνομης συμπεριφοράς του οιοδήποτε Έλληνα πολίτου.
Φαίνεται ότι τον Καρακούκη τον ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα και όχι η ποινική τιμωρία ενός συκοφάντη.
Τον Καρακούκη δεν τον γνωρίζω ούτε προσωπικά, ούτε μέσω του επαγγέλματός μου πάρα το ότι σε λίγο θα συμπληρώσω 50 χρόνια δικηγορίας και δεν ενθυμούμε να έχει εξετασθεί ως ιατροδικαστής ούτε σε ένα από τα χιλιάδες κακουργήματα, στα οποία έχω επιλεγεί ως συνήγορος, είτε υπερασπίσεως, είτε ως υποστηρίξεως της κατηγορίας.
Δεν έχω διαβάσει ποτέ δική του νεκροψία – νεκροτομή και δεν έχει διοριστεί ποτέ ώστε να διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη δίνοντας προηγουμένως τον όρκο του πραγματογνώμονος.
Θέλω να ρωτήσω τον κο Καρακούκη ποια είναι η προσβολή των θεσμών την οποίαν έχω διαπράξει και στην οποίαν αναφέρεται στην δήλωσή του;
Είναι αλήθεια ή δεν είναι αλήθεια ότι την 20.12.2022 και την 22.12.2022 του κοινοποίησα, εκπροσωπώντας την κα Σ.Π. εξώδικες προσκλήσεις, όπου μεταξύ άλλων η εντολέας μου τον ρωτούσε:

1) Εάν έχει πτυχίο;

2) Από ποιο πανεπιστήμιο παγκοσμίως έλαβε το πτυχίο του;

3) Πόσα χρόνια φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας για να λάβει είτε το πτυχίο του, είτε βεβαίωση σπουδών;

4) Είναι αλήθεια ή όχι ότι υπήρξε παρέμβαση Εισαγγελέως και αλληλογραφία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο είναι δημόσιος υπάλληλος, ώστε να ελεγχθεί η εγκυρότητα είτε του πτυχίου του, είτε της βεβαίωσης σπουδών του;

5) Πόσον καιρό καθυστέρησε να έρθει η απάντηση από το πανεπιστήμιο του Μπάρι;

6) Πόσον καιρό απείχε από την υπηρεσία του εξαιτίας αυτής της ερεύνης;

7) Πώς δικαιολογεί ότι είτε η αναγνώριση του πτυχίου του, (αν υπάρχει) είτε της βεβαιώσεως σπουδών του από το ΔΙΚΑΤΣΑ, όπως με πληροφόρησαν πολλοί ιατροδικαστές, έγινε από το ΔΟΑΤΑΠ το 2018 ενώ ο ίδιος διορίστηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πειραιώς το έτος 1993;

8) Πριν εκδώσει μαζί με τον Καλόγρηα την ιατροδικαστική γνωμοδότηση, παραπλάνησε ή όχι τον γιατρό του ΚΑΤ παθολογοανατόμο Ευτυχιάδη για το ότι για τους δήθεν ασφυκτικούς θανάτους της Μαρίας – Ελένης και της Ίριδος υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε κανένα εκτός από κάποιες φωτογραφίες, οι οποίες ανάλογα με το πώς θα ληφθούν δίνουν διαφορετική απάντηση;

9) Είχε ή δεν είχε υποχρέωση, αφού θα εκρίνετο η ιατροδικαστική έκθεση μετά από νεκροψία – νεκροτομή της επίλεκτης ιατροδικαστού Τσάκωνα, η οποία υπηρετεί στην ίδια ιατροδικαστική υπηρεσία με αυτόν, άρα να κρίνει συνάδελφό του από φωτογραφίες και χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος νεκροψία – νεκροτομή, να μην αυτοδιοριστεί ο ίδιος και να μην διορίσει και τον φίλο του ιατροδικαστή Καλόγρηα, για να την κρίνει, και να επιστρέψει το έγγραφο της ΥΔΕΖΙ στην υπηρεσία που το έστειλε και να ζητήσει να διοριστούν για να γνωμοδοτήσουν και όχι να κάνουν πραγματογνωμοσύνη οι ιατροδικαστές από άλλη ουδέτερη υπηρεσία;

10) Ορκίστηκε ως πραγματογνώμων, όπως επιβάλει ο κώδικας ποινικής δικονομίας, ώστε η κατηγορουμένη να μπορεί να διορίσει τεχνικό σύμβουλο;

11) Με ποιο δικαίωμα επέλεξαν σαν συνεργάτες τους γιατρούς, τον καρδιολόγο για ενήλικες, Σταυρουλάκη και τον παθολογοανατόμο, Ευτυχιάδη που δεν είναι καν στους πινάκες πραγματογμωνόμων και δεν ζήτησαν από τον επιβλέποντα εισαγγελέα κο Ελευθεριάνο να επιλέξει αυτός ειδικούς γιατρούς, όπως καρδιολόγο ειδικό για βρέφη και παθολογοανατόμο από τον πίνακα των πραγματογνωμόνων που θα έδινε τον όρκο του πραγματογνώμονα;

12) Πόσες φορές την ημέρα μιλούσε με τον Γρηγόρη Λέων και τον δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό, αλλά και με την Χαρά Σπηλιοπούλου, ειδική σύμβουλο των Ανακριτών που διεξήγαγαν την ανάκριση για τα 2 παιδιά και αν όχι να υποβάλλει στην κα Σ.Π. μήνυση ζητώντας ο ίδιος την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών του κλήσεων, όσο χρονικό διάστημα διαρκούσε η «έρευνα» για το εάν έχουν κάνει λάθος οι επίλεκτοι ιατροδικαστές (έχουν περισσότερες από 10.000 νεκροψίες – νεκροτομές η κάθε μία) κ.κ. Τσιόλα και Τσάκωνα, οι οποίες με την δική του απλή γνωμοδότηση, ώστε να μην έχει ποινικές και αστικές ευθύνες, κατέστησαν πειθαρχικά ελεγκτέες μετά από δεκαετίες έντιμης και επαρκούς ιατροδικαστικής προσφοράς στην Δικαιοσύνη και στην ελληνική κοινωνία.

Στον Καρακούκη θέλω να δηλώσω, ότι σχεδόν 50 χρόνια και ενώ έχω συνεργαστεί και έχω εξετάσει στα δικαστήρια σε εκατοντάδες υποθέσεις ανθρωποκτονιών όλους τους έλληνες ιατροδικαστές από την εποχή των αειμνήστου Νόνα, Λευκίδη και των εν ζωή ευρισκομένων Κουτσάφτη, Ψαρούλη και άλλων επιφανών, ουδέποτε συνάντησα υπόθεση στην οποία να αγνοούνται από ιατροδικαστή νόμιμες ιατροδικαστικές εκθέσεις και πραγματογνωμοσύνες ιατροδικαστών που έχουν δώσει τον όρκο του πραγματογνώμονος από μια ιατροδικαστική γνωμοδότηση, η οποία περιέχει έκφραση μόνο γνώμης και πιθανολογήσεις αλλά και χωρίς την επίκληση έστω και μιας βιβλιογραφίας και μέσω αυτής να ασκείται ποινική δίωξη με στοιχεία μόνο φωτογραφίες και ένα πανάκι που το παρέδωσε η ίδια η κατηγορούμενη και να τολμά αυτός που το έκανε να απειλεί τον δικηγόρο υπερασπίσεως που ανέδειξε όλη αυτή την παρανομία με αγωγή.

Στον Καρακούκη έχω να δηλώσω ότι εν αντιθέσει με αυτόν για όσα δήλωσε για εμένα περί δήθεν προσβολής των θεσμών εγώ θα προσφύγω και στα ποινικά δικαστήρια και μάρτυρές μου θα έχω όλους αυτούς τους ιατροδικαστές που έκαναν νεκροψίες – νεκροτομές αλλά και τους ανεξάρτητους ιατροδικαστές που ανιδιοτελώς προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την δυστυχή κα κατηγορουμένη και εμένα τον συνήγορό της να αποδείξουμε την αθωότητά της, αλλά και όλη την οικογένεια της Σ.Π., αλλά και την κα κατηγορουμένη που αυτός και ο Καλόγρηας κατέστησαν έρμαιο όλων αυτών των ανήθικων δημοσιογράφων, οι οποίοι μάλιστα έχουν και την προνομιακή πληροφόρηση του περιεχομένου των καταθέσεων τους, ενώ αυτές είναι μυστικές κατά το νόμο και επίσης θα προσφύγω και στα αστικά δικαστήρια γιατί τόλμησε με την δήλωσή του να αμφισβητήσει την εντιμότητά μου και την προσφορά μου στην Δικαιοσύνη επί 5 σχεδόν δεκαετίες.

Εύχομαι, η επίλεκτη κορυφαία δικαστής σύζυγός του να μείνει μακριά από αυτή την προσωπική αντιδικία μας και να θυμάται ότι το δήθεν δεδικασμένο το οποίο δημοσιοποίησε το φερέφωνό του, ο δημοσιογράφος που είχε από αυτόν την προνομιακή πληροφόρηση, ακυρώνοντας το τεκμήριο αθωότητας της κας κατηγορημένης αφορούσε άλλα πρόσωπα, τα οποία ανυπεράσπιστα και χωρίς μάρτυρες υπερασπίσεως ιατροδικαστές , όπως η κα Σ.Π. έχει, έγιναν βορά εκείνων των δικαστηρίων.

Μήνυση και αγωγή εναντίον του Καρακούκη θα καταθέσει και η κα Σ.Π.
Αθήνα, 10.1.2023
Με εκτίμηση και σεβασμό,
Αλέξιος Χ. Κούγιας

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας σε Καρακούκη: «Τον ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα και όχι η ποινική τιμωρία ενός συκοφάντη»"

Καιρός αύριο: Βροχές με καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές και θυελλώδεις άνεμοι – Πού θα χιονίσει

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (11.01.2023). Σε αρκετές περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι θα παραμείνουν θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές κυρίως στο Ιόνιο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα πρόσκαιρα θα αυξηθούν .
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5, πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
   
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες με εξασθένηση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα δυτικά βορειοδυτικοί πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές και στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες . Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στην ανατολική Πελοπόννησο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας και της Στερεάς.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και βόρεια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα και μεμονωμένες καταιγίδες .
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν .
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι το μεσημέρι. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις στα βόρεια 4 με 5, στα νότια 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές με καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές και θυελλώδεις άνεμοι – Πού θα χιονίσει"

Άγιος Παντελεήμονας: Αιγύπτιος που φυλακίστηκε γιατί βίαζε τη φίλη του, βγήκε έξω ένα χρόνο μετά και... το ξανάκανε!

Πριν ένα χρόνο, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, άρπαξε τη σύντροφό του, τη φυλάκισε στο διαμέρισμα του στον Άγιο Παντελεήμονα και αφού την έσπασε στο ξύλο σε live σύνδεση απο το προφίλ της στο Facebook και μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού της που το ειχε κάλεσει με βιντεοκλήση από τη Βουλγαρία, ανοιγόκλεινε μια φιάλη υγραερίου και απειλούσε να τινάξει την πολυκατοικία στον αέρα!

Μάλιστα, σε έξαλλη κατάσταση και υπό την επήρεια μέθης, φώναζε στη σύντροφό του: «Ξέρω ότι θα έρθει η αστυνομία αλλά εγώ μπορεί και να σε σκοτώσω σήμερα» και στους αστυνομικούς που τον καλούσαν να παραδοθεί: «Όχι δεν βγαίνω με τίποτα, θα πεθάνουμε όλοι μαζί!».

Ο Αιγύπτιος δράστης και κακοποιητής, φυλακίστηκε και μόλις βγήκε έξω και συγκεκριμένα στα τέλη Νοεμβρίου, άρπαξε και πάλι την 32χρονη Βουλγάρα σύντροφό του και για τρεις ημέρες απο την προηγούμενη Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα, τη φυλάκισε στο ίδιο διαμέρισμα και τη βίαζε απειλώντας οτι θα κάνει κακό στα παιδιά της αν τον καταγγείλει για τους βιασμούς.

Ειναι η απίστευτη ιστορία του 35χρονου Αιγύπτιου Ahmed Elshorbagy που εκμεταλλεύθηκε τα παραθυράκια του δικαστικού μας συστήματος και ενώ είχε φορτωθεί ενα κακούργημα κατάφερε μετά από έναν χρόνο να βρεθεί εκτός φυλακής και να ξαναβγάλει τον βίαιο χαρακτήρα του και να ξεσπάσει στην άτυχη γυναίκα, διαπράττοντας άλλο ένα.

Ο άνδρας συνεληφθη και οδηγήθηκε στις αρχές.

aigiptios

Το protothema.gr είχε αποκαλύψει τη συγκλονιστική κατάθεση της γυναίκας και το χρονικό του τρόμου.

H κατάθεση

Η κατάθεση της Βουλγάρας που ειχε αποκαλύψει το protothema.gr, ειναι συγκλονιστική. Η γυναίκα ξεδιπλωνε τη φρίκη που έζησε, απο την αρπαγή της απο το διαμέρισμα όπου εργάζεται ως οικιακή βοηθός, μέχρι τον εγκλεισμό της στο διαμέρισμα του Αιγυπτίου στον Άγιο Παντελεήμονα οπου ο δραστης αφού την έσπασε στο ξύλο, σε live σύνδεση απο το προφίλ της στο Facebook αλλά και μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού της που την κάλεσε με βιντεοκλήση απο τη Βουλγαρία, στη συνέχεια άνοιγόκλεινε μια φιάλη υγραερίου και απειλούσε να τινάξει την πολυκατοικία στον αέρα!

Οπως ειχε πει, είχε τρία χρόνια που στην Ελλάδα και διέμενε στο ισόγειο διαμέρισμα στην οδό Σολωμού στο Γαλάτσι, στο σπίτι του (σ.σ. αναφέρει όνομα) και της 24χρονης κόρης του η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και εκείνη εργάζεται ως βοηθός της. Για τέσσερις μήνες διατηρούσε σχέση με τον Αιγύπτιο. Την παραμονή Πρωτοχρονιάς όπως είπε, ο Αιγύπτιος ήθελε να πάνε στο σπίτι του μαζί με την αδερφή της για να κάνουν την αλλαγή του χρόνου.

Στις 14:00 το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου, μετέβη στην οικία τους ο 34χρονος τοτε Αhmed Elshorbagy. Ο δράστης, σε έξαλλη κατάσταση όρμησε πάνω στην κοπέλα και πριν προλάβει να αντιδράσει, την αρπάζει από τα μαλλιά και αρχίζει να την ταρακουνά με όση δύναμη διέθετε. Οι σκηνές που ακολούθησαν είναι ανατριχιαστικές.

Ο μεθυσμένος Αιγύπτιος, αφού την πέταξε στο πάτωμα, την έσυρε μέχρι την εξώπορτα. Η κοπέλα προσπάθησε να κρατηθεί από κάγκελα, όμως ο δραστης για να κάμψει την αντίστασή της την γρονθοκόπησε στο πρόσωπο επανειλημμένα. Αδύναμη και σχεδόν ημιλιπόθυμη, τη σέρνει έξω απο το σπίτι της και την οδηγεί στην δική του οικία που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας της επί της οδού Αλκιβιάδου στον Άγιο Παντελεήμονα.
aigyptios23542

«Θα ανατιναχτώ, θα μας σκοτώσω όλους!»

Αμέσως ειδοποιείται η Αστυνομία και άνδρες του τμήματος Γαλατσίου με επικεφαλής τον διοικητή του τμήματος και της Ο.Π.Κ.Ε., μεταβαίνουν στο διαμέρισμα του Αιγυπτίου όπου ακούν φασαρια και τα ουρλιαχτά της γυναίκας που καλούσε σε βοήθεια. Οι αστυνομικοι παραβιάζουν την πόρτα του διαμερίσματος και εντοπίζουν τον αλλοδαπό σε κατάσταση εκτός ελέγχου να βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο και να έχει ανάμεσα στα πόδια του μία φιάλη υγραερίου.

Μάλιστα, το ανατριχιαστικό είναι οτι ανοιγόκλεινε την βαλβίδα κρατώντας στα χέρια του έναν αναπτήρα, φωνάζοντας «θα ανατιναχτώ, θα μας σκοτώσω όλους». Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, στο σημείο έσπευσε δικαστικός λειτουργός, ειδικός διαπραγματευτής, άνδρες της Ε.Κ.Α.Μ., κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, σταθμός του Ε.Κ.Α.Β. και της Πυροσβεστικής, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά και η πολυκατοικία. Τελικά στις 20:45 ώρα το βράδυ και αφού ο μεθυσμένος Αιγύπτιος ήταν αμετάπειστος και απειλούσε να πραγματοποιήσει τις απειλές του, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση από την Ε.Κ.Α.Μ., όπου τον ακινητοποίησαν.

Από τις ερευνες στο διαμέρισμα όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία φιάλη υγραερίου και ένα αναπτήρας. Η κοπέλα, συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε στο νοσοκομείο της Νίκαιας για την παροχή πρώτων βοηθειών ενώ και στον συλληφθέντα οι γιατροί εκαναν ηρεμιστική ένεση καθώς ήταν σε ανεξέλεγκτη κατάσταση. Το θύμα ένα χρόνο αργότερα έζησε και πάλι το ίδιο σκηνικό του τρόμου από τον ίδιο άνθρωπο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγιος Παντελεήμονας: Αιγύπτιος που φυλακίστηκε γιατί βίαζε τη φίλη του, βγήκε έξω ένα χρόνο μετά και... το ξανάκανε!"

Πατέρας Αντώνιος: Πήρε προθεσμία να απολογηθεί στις 3 Φεβρουαρίου

Προθεσμία προκειμένου να καταθέσει τις εξηγήσεις του με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων στις εισαγγελείς ανηλίκων στις 3 Φεβρουαρίου έλαβε, δια μέσω των συνηγόρων του, ο πατέρας Αντώνιος.

Όπως αναμενόταν ο πατέρας Αντώνιος δεν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στην Εισαγγελία αλλά έκανε χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος και να εκπροσωπηθεί στη διαδικασία αυτή από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του.

Ο πατέρας Αντώνιος έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για την τέλεση δύο αδικημάτων, της κατάχρησης σε ασέλγεια (κακούργημα) και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες (πλημμέλημα) μετά από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και τμωρητικές συμπεριφορές σε βάρος φιλοξενούμενων στη δομή.

Για την ίδια υπόθεση έχουν κληθεί ως ύποπτοι και επτά εργαζόμενοι στην Κιβωτό του Κόσμου,οι οποίοι έχουν επίσης, λάβει προθεσμία για τις 27 Ιανουαρίου και τις 3 Φεβρουαρίου  2023.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εξηγήσεις των υπόπτων, οι δύο εισαγγελείς θα αξιολογήσουν τα στοιχεία της δικογραφίας και θα αποφασίσουν εάν ή όχι θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πατέρας Αντώνιος: Πήρε προθεσμία να απολογηθεί στις 3 Φεβρουαρίου"

ΠΑΣΟΚ κατά Ντογιάκου: «Παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ» για τις παρακολουθήσεις

Εντονη ανακοίνωση για την γνωμοδότηση Ντογιάκου σχετικά με την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ στις υποθέσεις παρακολουθήσεων εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

Με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της.

Πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων «νομιμοποίησης» των κυβερνητικών αυθαιρεσιών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε.

Υ. Γ. Όπως αποκαλύπτεται από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Μπαγκλαντές είχαν ενημερωθεί επισήμως για το ταξίδι «εκπαίδευσης» ανώτερων αξιωματούχων της ασιατικής χώρας στα συστήματα παρακολούθησης του Predator στην Αθήνα. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να επισκιάσουμε το πανηγυρικό κλίμα για την ανάληψη καθηκόντων αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας από τον Γιάννη Σμυρλή, που ως γ. γ. του Υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να είχε ανοίξει την πόρτα της εξαγωγής του Predator σε ανελεύθερα καθεστώτα στην Αφρική, αλλά οφείλουμε να ρωτήσουμε: Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε, ολοκληρώθηκε;

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΑΣΟΚ κατά Ντογιάκου: «Παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ» για τις παρακολουθήσεις"

Οικονόμου σε Τσίπρα για τα περί σύλληψής του: Τέτοιου είδους θεατρινισμοί δεν ταιριάζουν σε πρώην πρωθυπουργό

Απάντηση στην μακροσκελή ανάρτηση που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με την οποία επιτίθεται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο με αφορμή την γνωμοδότησή του για την ΑΔΑΕ δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μεταξύ άλλων κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για θεατρινισμούς οι οποίοι όπως αναφέρει ταιριάζουν περισσότερο στον κ. Βαρουφάκη και επισημαίνει ότι «Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

Όλη η δήλωση Οικονόμου

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν την Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους. Αντίθετα, η Κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα.

ΥΓ: Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην Πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του καλεί τον κ. Ντογιάκο να τον συλλάβει καθώς ο ίδιος με αίτησή του ζήτησε από την ΑΔΑΕ να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο.

Ο κ. Ντογιάκος στη πολυσέλιδη γνωμοδότηση του καταλήγει ότι η πως δεν έχει αρμοδιότητα η ΑΔΑΕ, βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου σε Τσίπρα για τα περί σύλληψής του: Τέτοιου είδους θεατρινισμοί δεν ταιριάζουν σε πρώην πρωθυπουργό"

Ράμμος: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου παραβιάζει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ

«Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως αναθεωρήθηκε το 2001, αλλά σύμφωνα και με τα ισχύοντα ευρύτερα στα κράτη του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, στα οποία ανήκει η χώρα μας, ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική και όχι απλώς στα χαρτιά ανεξαρτησία της λειτουργίας τους και δεν είναι συμβατός με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπό κηδεμόνευση ή καθ’ υπαγόρευση» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος με αφορμή την γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι δεν έχει αρμοδιότητα η ΑΔΑΕ στην ενημέρωση για παρακολουθήσεις.

«Ειδικότερα, η ρητή, κατά το άρθρο 19, παρ. 2, του Συντάγματος, συνταγματική κατοχύρωση της ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής, διασφαλίζουσας μάλιστα το απολύτως απαραβίαστο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών, έχει την έννοια ότι κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί να ασκήσει επί της εν λόγω Αρχής οιαδήποτε μορφή προληπτικού ελέγχου ή προληπτικής εποπτείας (εντολή, κατευθυντήρια ερμηνευτική οδηγία κ.λ.π.)» επισημαίνει ακόμη ο κ. Ράμμος.

«Συνεπώς, και με δεδομένο ότι το Σύνταγμα φωτίζει την ερμηνεία των νόμων και όχι το αντίστροφο, το άρθρο 29 παρ. 2 του Ν.4938/2022, ερμηνευόμενο σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 2, του Συντάγματος, έχει την έννοια ότι ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί «νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος», να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, απευθύνοντας σε αυτήν κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο» προσθέτει.

«Η δε απαγόρευση έκδοσης τέτοιας αντισυνταγματικής γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ισχύει a fortiori, εάν, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, η ΑΔΑΕ έχει ήδη επιληφθεί αρμοδίως συναφών υποθέσεων και διενεργεί ήδη σχετικούς ελέγχους. Επομένως, η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή» συμπληρώνει.

«Περαιτέρω, η -ούτως ή άλλως προβληματική ως προς τη συμβατότητά της με την ΕΣΔΑ και το εθνικό Σύνταγμα- ρύθμιση της παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 5002/2022 σχετικά με το ειδικό ζήτημα της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφάλειας ουδόλως περιορίζει τις γενικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ που κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 §1 του ειδικότερου, εκτελεστικού του άρθρου 19 §2 του Συντάγματος, νόμου 3115/2003. Πρόκειται για δύο νόμους με μη διασταυρούμενα κανονιστικά πεδία. Εκτός, δε του γεγονότος ότι ουδόλως προκύπτει πως ο νομοθέτης θέλησε έναν τέτοιο περιορισμό, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η αποτελεσματική άσκηση αυτών των γενικών αρμοδιοτήτων συνδέεται από την ημέρα που ιδρύθηκε η ΑΔΑΕ, κατά τρόπο άρρηκτο και πολυποίκιλο, με τον συστηματικό έλεγχο των παρόχων και όλων των δημοσίων φορέων, στον τομέα της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών · έλεγχο, ο οποίος δεν έχει ως μόνο σκοπό την ενημέρωση που προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 5002/2022. Κάτι που επιμένει να παραγνωρίζει ο κ. Εισαγγελεύς στην γνωμοδότηση του. Θα ακολουθήσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών εκτενής ανακοίνωση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ επί των εν λόγω θεμάτων» καταλήγει ο Χρήστος Ράμμος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ράμμος: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου παραβιάζει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ"

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά

Κανονικά φεύγουν πλέον τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά μετά από μερική βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Δεν εκτελούνται όμως ακόμη τα δρομολόγια από Ραφήνα και Λαύριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα Τρίτη καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

naftemporiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά"

Επίθεση Τσίπρα σε Ντογιάκο - «Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος η γνωμοδότησή σας για τις παρακολουθήσεις»

Την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι' αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

«Ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο. Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου. Κύριε εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Αναλυτικά, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

«Στις 5 Δεκέμβρη του 2022 επισκέφτηκα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη παρακολούθηση των Αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και σειράς πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ.

Του εξέθεσα τη βαθιά μου ανησυχία για την επιχειρούμενη δημοκρατική εκτροπή και του επισήμανα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν στους παρόχους.

Του ζήτησα δε, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να αναζητήσει την αλήθεια απευθυνόμενος ο ίδιος στους παρόχους, ώστε να μη μείνει καμία βαριά σκιά στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Έναν μήνα μετά, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου, αλλά με έκπληξη παρακολουθώ ότι σήμερα επιχειρεί με τρόπο πρωτόγνωρο να εμποδίσει την κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή να ασκήσει τα καθήκοντά της και να αναζητήσει την αλήθεια.

Η γνωμοδότηση του κου Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών.
Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κος Εισαγγελέας δε στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια.

Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες.

Ωστόσο μιας και τις επαναλαμβάνει ο κος εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο.

Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου.

Κύριε εισαγγελέα,
Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου.
Σας περιμένω να με συλλάβετε.
Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία.
Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο».

 

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση Τσίπρα σε Ντογιάκο - «Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος η γνωμοδότησή σας για τις παρακολουθήσεις»"

Ξέσπασμα Καρακούκη κατά Κούγια: «Συκοφαντικές, ιταμές και ψευδείς οι σε βάρος μου δηλώσεις»

Το οργισμένο ξέσπασμα του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη, προκάλεσαν οι δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης για τους θανάτους των τριών της παιδιών στην Πάτρα, Αλέξη Κούγια.

«Η δική μου αποστολή είναι η έρευνα και η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής. Δεν είμαι τεχνικός σύμβουλος διαδίκων, δεν αμείβομαι από δικηγόρους και συμβάλλω στην απονομή της δικαιοσύνης ανεξαρτήτως κατηγορουμένων και κατηγόρων» δηλώνει ο κ. Καρακούκης, ο οποίος έχει στραφεί και νομικά κατά του Αλέξη Κούγια, τις δηλώσεις του οποίου για το πρόσωπό του τις χαρακτηρίζει «συκοφαντικές, ιταμές και ψευδείς». Ακόμη καταλογίζει στον δικηγόρο, χωρίς να τον κατονομάζει, ότι «απαξιώνονται θεσμοί, καταρρακώνονται υπολήψεις, υποτιμώνται επαγγελματικά προσόντα».

Αναλυτικά στη δήλωση του ο κ. Καρακούκης αναφέρει:

«Υπηρετώ στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης από το έτος 1993 .Από το έτος 2008 διετέλεσα Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά έως το έτος 2013 και έκτοτε έως και σήμερα είμαι Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. Η δική μου αποστολή είναι η έρευνα και η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής. Δεν είμαι τεχνικός σύμβουλος διαδίκων , δεν αμείβομαι από δικηγόρους και συμβάλλω στην απονομή της δικαιοσύνης ανεξαρτήτως κατηγορουμένων και κατηγόρων.

Καίτοι η σιωπή είναι πράγματι χρυσός, εκτιμώ ότι, επειδή ορισμένοι έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές, πρέπει να τοποθετηθώ στις τρεις διαστάσεις του ιδίου ζητήματος που βρίσκεται στην
επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες

1) Αναφορικά με την ενοχή ή μη της κατηγορουμένης κ. Σ. Πισπιρίγκου αποκλειστικά και μόνο αρμόδια να αποφανθούν είναι τα Δικαστήρια και κανείς άλλος.

2) Αναφορικά με τις συκοφαντικές, ιταμές, ψευδείς σε βάρος μου δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της ανωτέρω Κούγια, στις οποίες ανεξάντλητα, συνεχώς και αδιάκοπα αυτός επιδίδεται, όπως ότι δεν έχω πτυχίο, ότι δεν είμαι Προϊστάμενος, ότι αυτοδιοριστήκαμε στην υπόθεση, ότι το πόρισμα είναι κωμικό κλπ, αρμόδια αποκλειστικά και μόνο είναι τα αστικά Δικαστήρια ενώπιον των οποίων θα εκδικαστεί η εναντίον του αγωγή μου και κανείς άλλος.

3) Δηλώσεις που γίνονται δημόσια δια του τύπου στα πλαίσια επηρεασμού της κοινής γνώμης με τις οποίες απαξιώνονται θεσμοί, καταρρακώνονται υπολήψεις, υποτιμώνται επαγγελματικά προσόντα, πολυετής επαγγελματική εμπειρία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υποβιβάζονται και μηδενίζονται τίτλοι σπουδών όπως
διδακτορικών περί των οποίων «λογικό» να αγνοούν τον τρόπο κτήσης τους οι μη κατέχοντες κλπ και γενικά επιθέσεις με ανοίκειο τρόπο κατά παντός, δυστυχώς προσβάλλουν την νοημοσύνη μας , τον πολιτισμό μας και δεν συμβάλλουν στην απονομή της δικαιοσύνης.

Αθήνα 10 Ιανουαρίου 2023
Νικόλαος Γ. Καρακούκης
Διδάκτωρ Ιατροδικαστικής
ΕΚΠΑ
Προϊστάμενος Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών»

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξέσπασμα Καρακούκη κατά Κούγια: «Συκοφαντικές, ιταμές και ψευδείς οι σε βάρος μου δηλώσεις»"

Πάολα για τον σάλο με το τσιγάρο στην πίστα: «Ήταν μέρος μίας παράστασης» – «Έχει κόψει το κάπνισμα εδώ και 2,5 χρόνια»

Ντόρος γύρω από το όνομά της Πάολα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες και ο λόγος δεν είναι άλλος από την εμφάνισή της στην σκηνή του νυχτερινού κέντρου Fever με τσιγάρο στο χέρι. Η τραγουδίστρια ανέβηκε στην σκηνή, το βράδυ του Σαββάτου (07/01) και ερμήνευσε τη γνωστή επιτυχία «Το παλιό μου παλτό» κρατώντας ένα τσιγάρο στο χέρι το οποίο όμως δεν κάπνιζε.

Την στιγμή που οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρουν «έσβηνε το τσιγάρο, στο υγρό πάνω χώμα…» η Πάολα σήκωσε ψηλά το χέρι της όπως φαίνεται και στο βίντεο το οποίο «ανέβηκε» στα social media.

Το συγκεκριμένο βίντεο, προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη ο οποίος σημείωσε πως θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και σε αυτή την περίπτωση όπως και στην αντίστοιχη με τον ηθοποιό Βασίλη Μπισμπίκη.

Η απάντηση από το περιβάλλον της τραγουδίστριας

Σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε το πρωί της Τρίτης (10/01) στην εκπομπή «Super Κατερίνα» του Alpha, το περιβάλλον της τραγουδίστριας απάντησε για το συγκεκριμένο περιστατικό.

«Θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι ότι το τσιγάρο αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί μέρος μίας παράστασης. Ως τέτοιο μέσο το χρησιμοποίησε η Πάολα επί σκηνής στο τραγούδι “το παλιό μου παλτό”. Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να προσθέσει το κράτημα-κάπνισμα ενός τσιγάρου στην παράσταση ως στοιχείο μιας δραματουργίας. Για όσους δεν γνωρίζουν η Πάολα έχει κόψει το τσιγάρο εδώ και 2,5 χρόνια» ανέφερε το περιβάλλον της τραγουδίστριας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάολα για τον σάλο με το τσιγάρο στην πίστα: «Ήταν μέρος μίας παράστασης» – «Έχει κόψει το κάπνισμα εδώ και 2,5 χρόνια»"

Ομαδικός βιασμός 15χρονου: Ελεύθερη, υπό παρακολούθηση, η 14χρονη κατηγορούμενη

Ελεύθερη, με τον όρο της παρακολούθησης από κοινωνικό λειτουργό, αφέθηκε η 14χρονη κατηγορούμενη, που απολογήθηκε σήμερα (10/1) για την υπόθεση του ομαδικού βιασμού 15χρονου στη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, η ανήλικη «δεν έχει καμία σχέση με αυτό το περιστατικό. Ήταν παρούσα, αλλά λόγω της συμπλοκής των ατόμων δεν μπορούσε να διακρίνει τι ακριβώς έγινε και το περιστατικό στο οποίο ήταν η ίδια παρούσα, διήρκησε μερικά δευτερόλεπτα». Στην απολογία της η 14χρονη αρνήθηκε ότι είχε γνώση για την υπάρξη βίντεο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το πρωί, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 15χρονος, ο τελευταίος της παρέας των οκτώ ανηλίκων που κατηγορούνται για κατ’εξακολούθηση ομαδικό βιασμό του 15χρονου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομαδικός βιασμός 15χρονου: Ελεύθερη, υπό παρακολούθηση, η 14χρονη κατηγορούμενη"

Τουρκία: Εισαγγελέας ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP με την κατηγορία της τρομοκρατίας, μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, ότι συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια ένοπλη οργάνωση την οποία η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική».

«Ενεργούν σχεδόν σαν γραφείο στρατολόγησης» του PKK, δήλωσε ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το HDP, που αρνείται ότι συνδέεται με το PKK, έχει διορία ενός μήνα για να παρουσιάσει την υπεράσπισή του, εξήγησε εκπρόσωπος του κόμματος.

Για να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των 15 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Την Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε, με οκτώ ψήφους υπέρ και επτά κατά, να ανασταλεί η παροχή κρατικής επιχορήγησης στο HDP.

Φέτος το φιλοκουρδικό κόμμα θα έπρεπε να λάβει από το κράτος 539 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (26,7 εκατ. ευρώ), με το ένα τρίτο του ποσού να έπρεπε να καταβληθεί πριν από τις 10 Ιανουαρίου.

Το HDP χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «κατάχρηση δικαίου» και έχει διορία ενός μήνα για να την προσβάλει.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP κέρδισε το 12% των ψήφων, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί το κόμμα μαύρο πρόβατο από το 2015, όταν του στέρησε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο επικεφαλής του Σελαχατίν Ντεμιρτάς ο οποίος παραμένει φυλακισμένος, το HDP βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών.

Πολλά στελέχη και μέλη του έχουν επίσης συλληφθεί και δεκάδες δήμαρχοι που πρόσκεινται στο HDP – οι οποίοι είχαν εκλεγεί κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν πολλοί Κούρδοι—αντικαταστάθηκαν από αξιωματούχους που όρισε η τουρκική κυβέρνηση.

Η διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου το HDP ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Εισαγγελέας ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP"

Ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα του ΕΟΦ με τα εναλλακτικά φάρμακα ευρείας χρήσης

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει το κοινό σχετικά με τα εναλλάξιμα ανά θεραπευτική κατηγορία φάρμακα που μπορεί να προμηθεύεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από τον Ε.Ο.Φ. τρόπο διάθεσής τους.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το σκεύασμα που γνωρίζετε και αναζητάτε, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να προμηθευτείτε το αντίστοιχο σκεύασμα (ουσία, μορφή, περιεκτικότητα) που θα καλύψει τις ανάγκες σας» επισημαίνει ο Οργανισμός.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα του ΕΟΦ με τα εναλλακτικά φάρμακα ευρείας χρήσης"

Διοίκηση Νοσοκομείου Μεταξά: «Άρρωστοι δύο φαρμακοποιοί, από αύριο κανονικά οι χημειοθεραπείες»

Όχι ένας, αλλά δύο φαρμακοποιοί του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» αρρώστησαν τελικά – ο ένας με κορονοϊό και ο άλλος με γρίπη – με αποτέλεσμα την αναβολή πάνω από 120 χημειοθεραπειών στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διοικητή του «Μεταξά», Σαράντο Ευσταθόπουλο, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και οι χημειοθεραπείες των ασθενών ξεκινούν κανονικά από αύριο.

Εξηγήσεις για το αλαλούμ με την αναβολή ογκολογικών θεραπειών στο Νοσοκομείο «Μεταξά», όπου για δύο 24ωρα οι ασθενείς έχασαν τις χημειοθεραπείες τους λόγω ασθένειας του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού, έδωσε μιλώντας στο iatropedia.gr, ο αναπληρωτής Διοικητής, Σαράντος Ευσταθόπουλος.

iatropedia

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Διοίκηση Νοσοκομείου Μεταξά: «Άρρωστοι δύο φαρμακοποιοί, από αύριο κανονικά οι χημειοθεραπείες»"

Κλειστά και αύριο τα σχολεία στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Για προληπτικούς λόγους και με τις αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτήρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου να συνεχίζονται, μετά και τον νέο σεισμό, με Απόφαση Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου και έπειτα από συνεννόηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Κατερίνα Στρατάκη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου, θα παραμείνουν και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 κλειστά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά και αύριο τα σχολεία στον Δήμο Δυτικής Λέσβου"

Εντοπισμός δεκαέξι αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στην Κω

Βραδινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ταχύπλοο σκάφος να κινείται μεταφέροντας ικανό αριθμό αλλοδαπών, προς τις ακτές της θαλάσσιας περιοχής “ΘΕΡΜΑ” της νήσου Κω.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων κάλεσε το ταχύπλοο να σταματήσει. Αντί αυτού άλλαξε πορεία κινούμενο προς τις τουρκικές ακτές προκειμένου να διαφύγει.

Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την διάρκεια της οποίας το ταχύπλοο προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γεγονός που ανάγκασε το πλήρωμα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να προβεί σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχυπλόου.

Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετά την ακινητοποίηση του ταχυπλόου προχώρησαν στην σύλληψη ενός αλλοδαπού χειριστή, φερόμενου ως διακινητή των άλλων δεκαέξι (16) αλλοδαπών επιβαινόντων.

Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπισμός δεκαέξι αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στην Κω"

Λάρισα: 50 ασθενείς μεταφέρθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο σε ιδιωτικές κλινικές μέσα στο ΣΚ

Ασθενείς με covid, γρίπη και άλλες νόσους, σχεδόν 50, μεταφέρθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας σε κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα υγείας, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάστση λόγω αυξημένης προσέλευσης.

Δεν αποκλείεται να ζητηθούν και επιπλέον κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς στο νοσοκομείο συρρέουν μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με λοιμώξεις που χρειάζονται νοσηλεία.

Σήμερα το πρωί η κλινική covid στο Γ.Ν.Λ είχε πληρότητα στο 80%, ενώ μέσα στο ΣΚ χρειάστηκε να απομονωθούν δυο θάλαμοι για να καλυφθούν οι εισαγωγές. Μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να δοθούν κρεβάτια απο άλλες κλινικές για τη νοσηλεία περιστατικών του Παθολογικού.

Γεμάτη είναι η ΜΕΘ non covid στο ΓΝΛ.

Ο Κωσταντίνος Καρακούσης, δ/ντης ιατρικών υπηρεσιών στο ΓΝΛ, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που αυξηθεί κι άλλο η πίεση και εξέφρασε την ανησυχία του για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού απο τις ΗΠΑ, αλλά και για τυχόν νέα μετάλλαξη από την Κίνα, αναμένοντας τα στοιχεία.

Μέχρι στιγμής, οι ασθενείς στο νοσοκομείο νοσούν με υποπαραλλαγές της Όμικρον, ενώ στις παιδιατρικές κλινικές νοσηλεύονται παιδιά με τον συγκυτιακό ιό.

Σε ο,τι αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα δεν καταγράφονται ελλείψεις στα δυο δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: 50 ασθενείς μεταφέρθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο σε ιδιωτικές κλινικές μέσα στο ΣΚ"

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για Ελευθεριάδου: «Έχει 55 εντάλματα πληρωμών από τον ΕΦΚΑ»

Ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ για αμοιβές της βουλευτή Καβάλας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τάνιας Ελευθεριάδου από το Δημόσιο στη διάρκεια της βουλευτικής θητείας της.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε ανακοίνωση,  κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ότι «συνεχίζουν την πλήρη αφωνία» σχετικά με την υπόθεση της βουλευτή Καβάλας, Τάνιας Ελευθεριάδου.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

«Σχεδόν 24 ώρες μετά τις αποκαλύψεις για τη βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελευθεριάδου και τα 55 εντάλματα πληρωμών για υπηρεσίες της προς τον ΕΦΚΑ στη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας συνεχίζουν την πλήρη αφωνία. Μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση των αποκαλύψεων από την ίδια την κ. Ελευθεριάδου, ρωτάμε ξανά:

– Στην περίπτωση της κ. Ελευθεριάδου υπάρχει ή όχι θέμα ασυμβίβαστου;

– Υπάρχει ασυμβίβαστο α λα καρτ ή ασυμβίβαστο με πλαφόν;

– Αφορούν οι εν λόγω πληρωμές που έλαβε η κ. Ελευθεριάδου από τον ΕΦΚΑ υποθέσεις που ανέλαβε όντας βουλευτής;

– Θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας την άμεση παραίτησή της;

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για Ελευθεριάδου: «Έχει 55 εντάλματα πληρωμών από τον ΕΦΚΑ»"

Βέβαιος ο Στόλτενμπεργκ ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας

Τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Κληθείς να σχολιάσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας προκειμένου να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε βέβαιος ότι η διαδικασία προσχώρησης θα ολοκληρωθεί και ότι η Τουρκία, όπως και η Ουγγαρία, θα το επικυρώσουν. Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία έχει «θεμιτές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της» και πρόσθεσε ότι «κανένας άλλος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει από την τρομοκρατία περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα προσχώρησης το Μάιο, ενώ τον Ιούλιο στη Μαδρίτη τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας κάλεσαν τις δύο χώρες προς ένταξη και σήμερα το πρωτόκολλο προσχώρησης των δύο χωρών έχει επικυρωθεί από τα 28 εκ των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι τον Ιούλιο στη Μαδρίτη υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, βάσει της οποίας οι δύο υποψήφιες χώρες συμφώνησαν να άρουν τους περιορισμούς σε εξαγωγές όπλων – κάτι το οποίο έγινε – και να εργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι το οποίο γίνεται και υπάρχει “στενή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί”.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας από κάποια κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή και πως είναι «αδιανόητο» οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν στρατιωτική απειλή, χωρίς την αντίδραση της Συμμαχίας.

Ο ίδιος ανέφερε, τέλος, ότι η σύμπραξη ΕΕ-ΝΑΤΟ θα γίνει ακόμη πιο σημαντική όταν η Φινλανδία και η Σουηδία γίνουν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέβαιος ο Στόλτενμπεργκ ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας"

Ξάνθη: Κατέστρεψαν τους καυστήρες και έκλεψαν το πετρέλαιο του ειδικού σχολείου και του γυμνασίου Γενισέας

Ασυνείδητοι προκάλεσαν ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ σε δύο σχολεία της Ξάνθης, στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) και στο Γυμνάσιο της Γενισέας, καθώς κατέστρεψαν τους καυστήρες και έκλεψαν όλο το πετρέλαιο από τις δεξαμενές.

Τα δύο σχολεία της Ξάνθης συστεγάζονται και η κλοπή του πετρελαίου έγινε αντιληπτή την Κυριακή (8.1.2023), λίγο πριν ξεκινήσουν ξανά τα μαθήματα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ειδικότερα, οι διευθυντές βρήκαν παραβιασμένους τους χώρους και ανακάλυψαν ότι έχουν κλέψει περίπου 2.000 λίτρα πετρέλαιο!

Παράλληλα, από το ΕΕΕΕΚ οι δράστες έκλεψαν και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το μάθημα της γεωπονίας από τους εκπαιδευόμενους. Ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης, Κλεομένης Ψωμακέλης, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως αυτή ήταν η πέμπτη φορά που πέφτουν θύματα κλοπής, παρά το γεγονός ότι είχαν φροντίσει ο δήμος Αβδήρων και τα σχολεία να τοποθετήσουν συναγερμό. 
 
Πέμπτη φορά που κλέβουν το ειδικό σχολείο

«Την περασμένη Κυριακή βρεθήκαμε στο σχολείο για να ανάψουμε τη θέρμανση, λίγες ώρες πριν από την επανέναρξη των μαθημάτων. Είδαμε τους χώρους παραβιασμένους και κατεστραμμένους. Οι δράστες έκοψαν ακόμη και σωλήνες για να πάρουν το πετρέλαιο, ενώ μας έκλεψαν και ένα φρεζάκι», είπε ο κ. Ψωμακέλης.

Συμπλήρωσε, δε, πως τον περασμένο Μάιο του 2022 ήταν το τελευταίο περιστατικό κλοπής, όταν και οι δράστες έκλεψαν από το σχολείο όλα τα εργαλεία και υπολογιστές. Σε συνάντηση που είχαν το πρωί οι διευθυντές με τον δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κάμερες περιμετρικά του σχολικού συγκροτήματος.

Η δημοτική αρχή, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, φρόντισε να αποκαταστήσει άμεσα τις ζημιές στο Γυμνάσιο και τα μαθήματα έγιναν κανονικά τη Δευτέρα, ενώ η θέρμανση δεν λειτούργησε την ίδια μέρα στο ΕΕΕΕΚ, με αποτέλεσμα μόλις 10 γονείς να αποφασίσουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Σήμερα, τα μαθήματα έγιναν κανονικά καθώς αποκαταστάθηκαν οι καταστροφές.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξάνθη: Κατέστρεψαν τους καυστήρες και έκλεψαν το πετρέλαιο του ειδικού σχολείου και του γυμνασίου Γενισέας"

Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου: Δεν έχει αρμοδιότητα η ΑΔΑΕ στην ενημέρωση για παρακολουθήσεις

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος σε 19σελίδη γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Με την επίμαχη εισαγγελική γνωμοδότηση διευκρινίζεται πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για το πότε επιτρέπεται να πληροφορείται η ΑΔΑΕ ή ενδιαφερόμενοι πολίτες (πολιτικά ή μη πρόσωπα) ενδεχόμενη παρακολούθηση τους από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας, κ.λπ.

Η υπ΄ αριθμ. 1/2023 γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου προκλήθηκε μετά από αίτημα τηλεφωνικού παρόχου (ΟΤΕ), μετά την επίσκεψη κλιμάκιου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου.

Ο κ. Ντογιάκος γνωμοδοτεί, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση για παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς όπως η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον σε τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ενώ περιγράφει λεπτομερώς τι ορίζει ο πρόσφατος νόμος (5002/2022).

«Η ενημέρωση του πολίτη -αναφέρεται στη εισαγγελική γνωμοδότηση- για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο τριμελές όργανο του άρθρου 4 του νόμου 5002/2022, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός λειτουργός. Ουδείς άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το νόμο, άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του τριμελούς οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος»

Η ΑΔΑΕ

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η ΑΔΑΕ επιπρόσθετα δεν χρειάζεται να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους καθώς, όπως αναφέρεται, έχει στη διάθεση της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας- ΔΑΕΕΒ)

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη γνωμοδότηση:

«Ολόκληρο το κείμενο των διατάξεων και των βουλευμάτων που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου η απορρίπτουν σχετικό αίτημα, παραδιδόταν αμελλητί στην ΑΔΑΕ και υπό το πρίσμα των διατάξεων του προϊσχύσαντος νόμου 2225 του 1994. Το κείμενο των εν λόγω Διατάξεων και Βουλευμάτων προβλέπεται και με τη θέση σε ισχύ του νόμου 5002 του 2022 να παραδίδεται και πάλι αμελλητί στην ΑΔΑΕ, σε μη επεξεργάσιμη μορφή με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφάλειας του απορρήτου του περιεχομένου του. Οι Διατάξεις και τα Βουλεύματα που αποστέλλονται στην ΑΔΑΕ αποθηκεύονται και τηρούνται σε ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία που βρίσκονται σε σύστημα βάσης δεδομένων, όπως προβλέπει ο νόμος».

Ενημέρωση θιγόμενου

Η γνωμοδότηση ως προς θιγόμενο πολίτη αναφέρει ότι μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί αν το τηλεφωνό του έχει παρακολουθηθεί και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται με σχετική απόφαση του τριμελούς οργάνου (δύο εισαγγελείς και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ) μετά την παρέλευση τριετίας, αν η παρακολούθηση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας και υπό την προϋπόθεση, πως από την ενημέρωση δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίον έγινε.

Με το σκέλος αυτό της γνωμοδότησης δεν επιτρέπεται άλλοι πλην του θιγόμενου να ζητήσουν στοιχεία, όπως για παράδειγμα, αρχηγός πολιτικού κόμματος ή άλλος πολιτικός παράγοντας. Ήδη εκκρεμεί αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς την ΑΔΑΕ για ενημέρωση.

Ποινές

Ο κ. Ντογιάκος επίσης αναφέρει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα για διαχείριση αιτημάτων για παρακολουθήσεις πολιτών ούτε κι αν αυτές έγιναν στο παρελθόν, και πάντως πριν τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που ανέθεσε σε τριμελές όργανο την αρμοδιότητα της διαχείρισης των αιτημάτων των πολιτών, καθώς ο πρόσφατος νόμος έχει αναδρομική ισχύ.

Ακόμη, η γνωμοδότηση αναφέρεται σε σειρά ποινικών διατάξεων ειδικών νόμων αλλά και του Ποινικού Κώδικα που επισύρουν ποινές ακόμα και δέκα χρόνια κάθειρξη για όσους παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, μηδέ και της ΑΔΑΕ εξαιρουμένης. Ειδικότερα, ως προς τις ποινές αναφέρεται στη γνωμοδότηση:

«Λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος τη άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, οι προβλεπόμενες από το ήδη ισχύον νομοθετικό καθεστώς ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων τόσο εκ μέρους κάποιου μέλους της ΑΔΑΕ όσο και εκ μέρους άλλων προσώπων, τα οποία αναφέρονται σαφώς στο Νόμο, είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με προβλεπόμενη ποινή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και πρόσκαιρης κάθειρξης».

Παράλληλα, στην γνωμοδότηση αναφέρονται οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έτσι όπως προκύπτουν από το νόμο του 2003 και τονίζεται ότι η Αρχή ιδρύθηκε με συνταγματική διάταξη αλλά το ίδιο το σύνταγμα ορίζει ότι οι αρμοδιότητες και η λειτουργία της καθορίζονται όχι από το ίδιο αλλά από κοινό νόμο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση: «Είναι πρόδηλο ότι ο νομοθέτης δεν αναγνωρίζει στην ΑΔΑΕ «λευκή επιταγή», δεν απονέμεται απευθείας εκ του Συντάγματος στην ΑΔΑΕ η ελεγκτική της αρμοδιότητα. Το Σύνταγμα προβλέπει το σκοπό και την αποστολή της που συνίσταται στη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών. Ο τρόπος εκπλήρωσης και υλοποίησης της αποστολής της, όμως προβλέπονται από το νόμο, όπως επίσης οι όροι και η διαδικασία άρσης του απορρήτου. Το Σύνταγμα αν και καθιδρύει τη συγκεκριμένη Αρχή (ΑΔΑΕ) καταλείπει στον κοινό νομοθέτη το εύρος και τον τρόπο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, μολονότι δε ανεξάρτητη δεν είναι κανονιστικά αυτόνομη, ούτε legibus solutus, αλλά ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της γνωμοδότησης

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου: Δεν έχει αρμοδιότητα η ΑΔΑΕ στην ενημέρωση για παρακολουθήσεις"

Λάρισα: «Καμπάνα» για τον τρόπο που συμπεριφέρονταν στα σκυλιά του

Τις υποχρεώσεις των πολιτών που διατηρούν κατοικίδια στο σπίτι τους, υπενθύμισε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας η πρόεδρος του δικαστηρίου με αφορμή την εκδίκαση  υπόθεσης σχετική με την ευζωία  ζώων.

Συγκεκριμένα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου βρέθηκε ένας άνδρας κατηγορούμενος για τις πράξεις της μη τήρησης κανόνων ευζωίας ζώου κατ’ εξακολούθηση και της απόπειρας εγκατάλειψης ζώου συντροφιάς. Επίσης κατηγορούνταν και για το αδίκημα της εξύβρισης.

Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος κατά τον Αύγουστο του 2021 είχε τέσσερα σκυλιά στο σπίτι του στη Λάρισα. Η αυλή όμως που κυκλοφορούσαν τα σκυλιά ήταν γεμάτη ακαθαρσίες, με την μυρωδιά να προκαλεί την αντίδραση των γειτόνων δύο εκ των οποίων κατέθεσαν σήμερα στο δικαστήριο ως μάρτυρες. Μάλιστα ένας εξ αυτών κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος τον έβρισε όταν διαμαρτυρήθηκε για τη μυρωδιά, εξ ου και η κατηγορία της εξύβρισης που τον «βάρυνε».

«Όταν έχουμε ζώο οφείλουμε να είναι καθαρό το περιβάλλον και για εμάς και για το ζώο και για τους άλλους. Έχουμε υποχρέωση από το νόμο να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες» τόνισε η πρόεδρος στον κατηγορούμενο ο οποίος είπε ότι δεν γνώριζε για την υποχρέωση να καθαρίζει το χώρο του από τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων.

Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε επίσης για την εγκατάλειψη ενός κουταβιού. Όπως κατέθεσε σήμερα ο αστυνομικός που κλήθηκε στο σπίτι του κατηγορούμενου μετά από καταγγελία, το κουτάβι ήταν έξω από την αυλή του. Η απάντηση του κατηγορούμενου όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον αστυνομικό για το κουτάβι κατά την ημέρα του συμβάντος, ήταν «δεν το θέλω πια. Εγώ το παρατάω εδώ και ότι θέλει ας γίνει». Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως το κουτάβι βγήκε μόνο του από το σπίτι και ότι σκόπευε να το αφήσει στο Δήμο.

Αφού ολοκλήρωσε την απολογία του ο κατηγορούμενος, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του και του επέβαλε και για τις τρεις πράξεις συνολική ποινή φυλάκισης 6 μηνών και 10 ημερών η οποία μετατράπηκε σε χρηματική ποινή.

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: «Καμπάνα» για τον τρόπο που συμπεριφέρονταν στα σκυλιά του"

Εργατικό δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο: 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλους τους δήμους

Σε απεργιακή 24ωρη κινητοποίηση προχωρά την Τρίτη 17 Ιανουαρίου η ΠΟΕ – ΟΤΑ με αφορμή το τραγικό εργατικό δυστύχημα που συνέβη στο δήμο Ξυλοκάστρου και οδήγησε στο θάνατο εργαζομένης καθαριότητας, που όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr εργαζόταν ανασφάλιστη!

Συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ που συνεδρίασε σήμερα Τρίτη (10/01) αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις 17 Ιανουαρίου, με ταυτόχρονη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία προς του υπουργείο Διοικητική Ανασυγκρότησης στη Βασ. Σοφίας.

Οι εργαζόμενοι με τη δυναμική κινητοποίηση τους καταγγέλλουν τις πρακτικές της δημοτικής αρχής Ξυλοκάστρου αλλά ταυτόχρονα υψώνουν και αγωνιστική φωνή απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το τραγικό δυστύχημα αλλά και λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της εργασίας για όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους .

Υπενθυμίζουμε ότι η εργάτρια καθαριότητας που βρήκε τραγικό θάνατο στο Ξυλόκαστρο, δούλευε ανασφάλιστη αφού είχε λήξη η πεντάμηνη σύμβαση με το δήμο πριν περίπου 20 ημέρες από το τραγικό δυστύχημα αλλά συνέχιζε να εργάζεται ανασφάλιστη με «μερoκάματο» (σ.σ. μαύρα).

Όπως κατήγγειλε στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μάρκος Δαρδαμάνης «στο συγκεκριμένο απορριμματοφόρο όχι μόνο η συνάδελφος που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της αλλά και το υπόλοιπο πλήρωμα ήταν ανασφάλιστο». Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τους Π.Π., εργάτη καθαριότητας και Π.Μ., οδηγό, ο οποίος κρατείται στο ΑΤ Κορίνθου. Μάλιστα, ο κ. Δαρδαμάνης καταγγέλλει ότι «και άλλοι συνάδελφοι εργάζονται ανασφάλιστοι στο δήμο και αμείβονται με ‘μεροκάματο”, δηλαδή, ‘μαύρο’ χρήμα», προσθέτοντας ότι «παρότι το Σωματείο Εργαζομένων έχει ζητήσει από τον δήμαρχο να προσλάβει προσωπικό καθαριότητας με δίμηνες συμβάσεις, εκείνος αρνείται, καθώς στόχος του είναι η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας».
Προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας

Υπενθυμίζεται ότι σχετική καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο είχε γίνει στις 16 Δεκεμβρίου μέσω ανακοίνωσής της ΠΟΠ-ΟΤΑ με την οποία είχε εκφράσει την κάθετη διαφωνία της με κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου Ξυλοκάστρου, καλώντας ταυτόχρονα το δήμαρχο Βλάση Τσιώτο «να αποσύρει την πρόταση για εκχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής απoρριμμάτων την Οικονομική Επιτροπή».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Εργατικό δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο: 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλους τους δήμους "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news