facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός – Κύπρος: Ένας θάνατος και 117 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι σήμερα, 4 Οκτωβρίου 2021, ένα άτομο απεβίωσε από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 555.

Την ίδια ώρα, 65 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 24 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 56.53% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Επίσης 11 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 63.823 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Τα 117 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 (ποσοστό θετικότητας: 0.18%) εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 120.615.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Κύπρος: Ένας θάνατος και 117 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Σύλληψη 30χρονου για την επίθεση σε βάρος μελών της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης

Στη πρώτη σύλληψη για την επίθεση σε βάρος μελών της ΚΝΕ, στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές.

Πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα, ο οποίος είχε ταυτοποιηθεί και συνελήφθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αστυνομία έχει ταυτοποιήσει ακόμα τρία άτομα τα οποία κρύβονται προκειμένου να αποφύγουν αυτόφωρο το οποίο λήγει τα μεσάνυχτα.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη 30χρονου για την επίθεση σε βάρος μελών της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης"

Δημοσίευμα-«βόμβα»: Πωλούνται δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών του Facebook σε... χάκερ!

Συναγερμός έχει σημάνει σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook φαίνεται ότι είναι πλέον διάθεσιμα για πώληση σε φόρουμ χάκερ. Και όλα αυτά την ώρα που το μέσο κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το απόγευμα της Δευτέρας σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως αναφέρει το Sputnik έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορές που κάνουν λόγο για πώληση των δεδομένων 1,5 δισ. χρηστών σε γνωστό φόρουμ χάκερ.

Μάλιστα ένας υποψήφιος αγοραστής φέρεται να ενδιαφέρεται για την αγορά των δεδομένων ενός εκατομμυρίου χρηστών, με το ποσό να φτάνει τα 7,5 εκατ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας λογαριασμός αξίζει 5.000 δολάρια.

Σε ανάρτησή του ο πωλητής ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί μια μεγάλη εταιρεία στην οποία εργάζεται για να πάρει δεδομένα από το Facebook. Ακόμη σημειώνει πως η εταιρεία έχει πάνω από 18.000 πελάτες και λειτουργεί τουλάχιστον εδώ και τέσσερα χρόνια. Παράλληλα φαίνεται να επισημαίνει ότι «είμαστε νόμιμη εταιρεία».

Την ίδια ώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι τόσο το Facebook όσο και το Instagram έχουν αποσυρθεί από το Σύστημα Ονοματοδοσίας Διαδικτύου (DNS),΄ενώ τα  ονόματα τομέα Facebook, Instagram και WhatsApp έχουν καταχωρηθεί προς πώληση.
protothemaΕργαζόμενοι λένε στους New York Times ότι δεν μπορούν να μπουν στο κτήριο, για να διορθώσουν το πρόβλημα!

Σε ένα κλίμα μπλακάουτ, με το Facebook να βιώνει το χειρότερο κρασάρισμα από το 2008, μια απίστευτη είδηση που μεταδίδει δημοσιογράφος των New York Times κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ τεχνολογίας του αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, Σίρα Φρένκελ, οι κάρτες εισόδου των εργαζομένων της εταιρείας Facebook έχουν μπλοκάρει και δεν μπορούν να μπουν στο κτίριο των κεντρικών γραφείων για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Η δημοσιογράφος, η οποία προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter, επικοινώνησε με εργαζόμενο της Facebook μετά το μπλακ άουτ.  Mαζί με τον Μαικ Άιζακ, η Φρένκελ παρακολουθεί από την αρχή το πρόβλημα και ενημέρωνει διαρκώς το θέμα με νέες εξελίξεις. 
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στη Facebook παρατήρησαν πως δεν λαμβάνουν email τα οποία έχουν αποστολείς εκτός της εταιρείας.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσίευμα-«βόμβα»: Πωλούνται δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών του Facebook σε... χάκερ!"

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας djs - Μουσική ή αποζημίωση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν djs, ζητώντας να επιτραπεί η μουσική σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η μουσική, οι djs διεκδικούν να τους δοθεί αποζημίωση.

To μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας επιβλήθηκε στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στη Θεσσαλονίκη, από την Παρασκευή.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας djs - Μουσική ή αποζημίωση"

Kρήτη: Ξεπέρασαν τις 3.000 τα μη κατοικήσιμα σπίτια μετά τον σεισμό

Περισσότερα από 3.000 σπίτια, έχουν μέχρι και αυτή την ώρα κριθεί ότι δεν δύναται να κατοικηθούν, μετά το σεισμό με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι.

Στο σύνολο οι έλεγχοι από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ξεπεράσει τους έξι χιλιάδες.

Οι έλεγχοι αφορούν σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα - Πεδιάδας, Αρχάνων - Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γορτύνας, Χερσονήσου, Βιάννου, Φαιστού και Ιεράπετρας. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 6.210 κτίρια εκ των οποίων 5.147 κατοικίες.

Από αυτές οι 3.074 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επιπλέον έχουν ελεγχθεί 268 επαγγελματικοί χώροι, από τους οποίους κρίθηκε ότι ακατάλληλοι είναι οι 151.

Σε ότι αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 154 από τις 363 αυτοψίες, ενώ σε 432 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 363 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Kρήτη: Ξεπέρασαν τις 3.000 τα μη κατοικήσιμα σπίτια μετά τον σεισμό"

Αύξηση έως και 30% των εισοδηματικών κριτηριών για το επίδομα θέρμανσης – Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων

Σε μια πολύ σημαντική ενέργεια θα προχωρήσει η κυβέρνηση με στόχο τη διεύρυνση της λίστας των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης. Όπως αποκαλύφθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια,σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αυξημένα κατά 20% έως 30% σε σχέση με πέρυσι. Ο στόχος είναι να προστατευτεί το 85% των νοικοκυριών από την αύξηση στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο κανάλι, ο άγαμος φορολογούμενος θα δικαιούται επιδότηση θέρμανσης εφόσον το εισόδημά του δεν ξεπερνά τα 15.000-16.000 ευρώ (από 12.000 πέρυσι )

Για τον έγγαμο το εισοδηματικό όριο ανεβαίνει στη ζώνη των 24.000-26.000 ευρώ  (από 20.000 ευρώ) και για τη μονογονεϊκή οικογένεια στα 26.000-28.000 ευρώ ( από 22.000).

Σημαντική προβλέπεται η αύξηση και των εισοδηματικών κριτηρίων και για όσους έχουν παιδιά. Από τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, η προσαύξηση ανεβαίνει τώρα στα 3.000 ή και 4.000 ευρώ.

Για τα μέτρα στήριξης μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 , ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας:

«Οι καταναλωτές φυσικού αερίου μέχρι και πέρυσι δεν ήταν δικαιούχοι για να λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο ξεκινά για μια τετραμελή οικογένεια στην Αθήνα στα 250 ευρώ και φτάνει στα 600-700 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια στη Βόρεια Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι...Έχει να κάνει με την αξιοποίηση πόρων της τάξης των 8δις € για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός hedging, ένας μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός ο οποίος όταν έχουμε τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες, πολύ αυξημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας να έρχεται αυτός ο μηχανισμός και να απαλύνει αυτές τις αυξήσεις».

Δικαιούχοι επιδότησης θα είναι και φέτος όλοι όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (130.000 για τον άγαμο -250.000 για τον έγγαμο) ανεξάρτητα από το εάν καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ξύλα ή πέλετ.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 150 εκατ. ευρώ καθώς ήδη η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αύξηση από τα 80 στα 100 εκατ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές από 0,027 ευρώ η κιλοβατώρα έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί στα 0,059 ευρώ.

Η υψηλή πτήση των τιμών αναμένεται να κρατήσει μήνες όπως εκτίμησε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 : «Δεν θα είναι αυτό που έλεγα πριν, ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα κρατήσει η αύξηση στις πρώτες ύλες και μετά θα πέσει γιατί θα υποχωρήσει η ζήτηση.  Φαίνεται ότι έχει πιο διαρκή χαρακτηριστικά η κρίση στην ενέργεια».

Το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προβλέπει πως η μέση τιμή του πετρελαίου από τα 43,4 δολάρια το βαρέλι πέρυσι θα κυμανθεί μεταξύ 68,3 και 68,7 δολάρια φέτος και του χρόνου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιηθούν άμεσα και έτσι να συγκεκριμενοποιηθούν τα νέα μέτρα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αύξηση έως και 30% των εισοδηματικών κριτηριών για το επίδομα θέρμανσης – Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων"

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παρενόχληση του ερευνητικού Nautical Geo από την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που έγινε από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παρενόχληση του ερευνητικού Nautical Geo από την Τουρκία "

Οικονόμου: Πολιτικός καιροσκοπισμός η στάση Τσίπρα στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Για πολιτικό καιροσκοπισμό σε σχέση με την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει ως έχει την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός του για τη συμφωνία, είπε χαρακτηριστικά: «Για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει, τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό, τον πολιτικό του καιροσκοπισμό. Σήμερα χρειάστηκε το ντεκόρ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να δηλώσει μέσα από μια ανερμάτιστη ομιλία ότι θα καταψηφίσει την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας».

Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου επισημαίνει: «Το αντιπολιτευτικό του μένος θέλει μια Ελλάδα αδύναμη και εκτός του δικτύου των διεθνών συμμαχιών, μια Ελλάδα φοβική. Τυφλωμένος από τις εμμονές και το κομματικό του πάθος δεν μπορεί να διακρίνει ότι η συμφωνία με την Γαλλία είναι πρώτα και πάνω από όλα εθνική επιτυχία και μετά επιτυχία της κυβέρνησης. Ο Ελληνισμός όμως γνωρίζει ότι τα εθνικά μας δίκαια δεν διασφαλίζονται με κορώνες και θεωρίες αλλά με ενεργητική διπλωματία και πράξεις».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονόμου: Πολιτικός καιροσκοπισμός η στάση Τσίπρα στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας"

Κώστας Σκρέκας – Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup: Στα 100 δισ. το έξτρα κόστος ενέργειας – Τρία εργαλεία για τους ευρωπαίους πολίτες

Μια εργαλειοθήκη και σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα παρέχουν στα κράτη μέλη μια ποικιλία προκαθορισμένων επιλογών και κατάλληλων διορθωτικών μέτρων σε  περιπτώσεις αστάθειας της αγοράς, πρότειναν σήμερα στο Eurogroup οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Οι δύο υπουργοί έστειλαν κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Paschal Donohoe, πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Επί της επιστολής αυτής, τοποθετήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Σταϊκούρας, ενώ μεθαύριο, Τετάρτη θα τοποθετηθεί ο κ. Σκρέκας στη Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρουν οι Έλληνες υπουργοί το πρόσθετο ενεργειακό κόστος που θα υποστούν οι καταναλωτές είναι πιθανό να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2021-22 στα 27 κράτη μέλη κάτι που αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος.

Για αυτό και προτείνουν η ΕΕ να υιοθετήσει νέα εργαλεία για τη μείωση της έκθεσης στις διακυμάνσεις της αγοράς φυσικού αερίου, δεδομένου του γεγονότος ότι το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δημιουργηθεί πριν από το 2025.

Σημειώνουν ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί άμεση δράση που πρέπει να ληφθεί από κοινού σε επίπεδο ΕΕ και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει πιθανά βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του πρόσθετου ενεργειακού κόστους, ειδικά για νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, σε συνδυασμό με καινοτόμα μακροπρόθεσμα μέτρα για την προστασία της αγοράς ενέργειας από έντονες διακυμάνσεις τιμές φυσικού αερίου. Προτείνουν έκτακτο (πριν από το τέλος του 2021) πλειστηριασμό πρόσθετων δικαιωμάτων από το Market Stability Reserve, να διερευνθεί η πιθανή σύσταση ενός Ταμείου Αντιστάθμισης της ΕΕ, και επίσης η ΕΕ να δημιουργήσει συλλογικά στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου μέσω μιας κεντρικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας και να αναπτύξει στρατηγικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς το Eurogroup

Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ. Ειδικότερα, το πρόσθετο ενεργειακό κόστος που θα υποστούν οι καταναλωτές είναι πιθανό να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2021-22 στα 27 κράτη μέλη.

Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και κατ ‘επέκταση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποτελεί σημαντική πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αποκλειστικά, σε εθνικό επίπεδο. Αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί άμεση δράση που πρέπει να ληφθεί από κοινού σε επίπεδο ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, αποτελεί όχι μόνο μια σημαντική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειές μας για μια ομαλή οικονομική ανάκαμψη στην εποχή μετά τον Covid-19, αλλά και ένα σήμα συναγερμού ότι ο δρόμος προς μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα θα υποστεί απροσδόκητους κραδασμούς της αγοράς, εμποδίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Έχουμε καθήκον να αποτρέψουμε οτιδήποτε μπορεί να υπονομεύσει τη δημόσια υποστήριξη ή εμπιστοσύνη σχετικά με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Επιπλέον, οι τρέχουσες, ασυνήθιστα υψηλές, τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να μην είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, που οφείλεται σε εφάπαξ παράγοντες. Τα πρώτα στάδια της μετάβασης προς την ουδετερότητα του άνθρακα εξαρτώνται από την παροχή φυσικού αερίου και τις τιμές, καθώς το φυσικό αέριο παίζει βασικό ρόλο έως ότου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες πηγές άνθρακα κυριαρχήσουν στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές και οι αγορές πρέπει να χρησιμοποιήσουν μέσα αντιστάθμισης έναντι ακραίων αιχμών του φυσικού αερίου, καθώς το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι απαραίτητο και να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο έως το 2030. Σε αυτήν την περίοδο η οικονομική πράμετρος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και να αποσταθεροποιήσει τη μετάβαση προς επίτευξη του στόχου για το κλίμα έως το 2030.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να πιστεύουμε ότι τέτοιες κρίσεις θα επανεμφανιστούν τα επόμενα χρόνια, και ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει νέα εργαλεία που στοχεύουν στη μείωση της έκθεσης στις διακυμάνσεις της αγοράς φυσικού αερίου, δεδομένου του γεγονότος ότι το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δημιουργηθεί πριν από το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει πιθανά βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του πρόσθετου ενεργειακού κόστους, ειδικά για νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, σε συνδυασμό με καινοτόμα μακροπρόθεσμα μέτρα για την προστασία της αγοράς ενέργειας από έντονες διακυμάνσεις τιμές φυσικού αερίου.

Για το σκοπό αυτό, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια εργαλειοθήκη και σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα παρέχουν στα κράτη μέλη μια ποικιλία προκαθορισμένων επιλογών και κατάλληλων διορθωτικών μέτρων σε παρόμοιες περιπτώσεις αστάθειας της αγοράς. Αυτά θα αυξήσουν τη βεβαιότητα και την προβλεψιμότητα τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους καταναλωτές, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και αποθαρρύνοντας τους πιθανούς κερδοσκόπους να χειριστούν τις τιμές της ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε στο Συμβούλιο να αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

(1) Να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό βραχυπρόθεσμο μέτρο, που ενδεχομένως βασίζεται σε έκτακτο (πριν από το τέλος του 2021) πλειστηριασμό πρόσθετων δικαιωμάτων από το Market Stability Reserve, έτσι ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον έσοδα για τα κράτη μέλη μέσω του ΣΕΔΕ της ΕΕ, τουλάχιστον εν μέρει, καλύψτε την άμεση επιπλέον επιβάρυνση για τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα απαιτούμενα ποσά θα είχαν ως αποτέλεσμα μια μέση αύξηση 10% στα έσοδα ETS. Τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν κυρίως τα πρόσθετα έσοδα για τη χρηματοδότηση συστημάτων αντιστάθμισης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2021-2022.

(2) Να διερευνθεί η πιθανή σύσταση ενός Ταμείου Αντιστάθμισης της ΕΕ, το οποίο θα αντισταθμίζει τις διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου σε περίπτωση εξαιρετικών υψηλών αυξήσεων της τιμής του φυσικού αερίου, που μπορεί να συμβούν ξανά στο μέλλον. Το Ταμείο θα μπορούσε να αντλήσει προκαταβολές από τα αναμενόμενα μελλοντικά έσοδα ETS της ΕΕ και θα περιοριστεί αυστηρά σε εξαιρετικές καταστάσεις αστάθειας τιμών. Η κατανομή σε κάθε κράτος μέλος θα υπολογίζεται κατ ‘αναλογία, λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας και το εθνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Θα μπορούσαν να θεσπιστούν διατάξεις για επιστροφές που διασφαλίζουν την αποπληρωμή του  Κεφαλαίου, βάσει μιας μακροπρόθεσμης και ομαλά εφαρμοζόμενης εισφοράς καταναλωτή.

Επιπλέον, η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει στρατηγικά, εκμεταλλευόμενη τη συλλογική διαπραγματευτική της δύναμη. Η τρέχουσα εξάρτησή μας και η έκθεση στις διακυμάνσεις της αγοράς υπονομεύει τη στρατηγική αυτονομία και κυριαρχία της ΕΕ, επιτρέποντας σε τρίτους φορείς να χρησιμοποιούν τις τιμές της ενέργειας ως πολιτικό όπλο ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει συλλογικά στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου μέσω μιας κεντρικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας και να αναπτύξει στρατηγικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η τρέχουσα κρίση θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της ΕΕ και την αποφασιστικότητά της να κάνει ό, τι χρειάζεται για να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς μας στόχους χωρίς να αγνοήσει την ανάγκη μιας δίκαιης μετάβασης για όλους τους πολίτες και τις περιφέρειες της ΕΕ, ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες.

Ελπίζοντας ότι αυτή η επιστολή θα συμβάλει στις τρέχουσες συζητήσεις για το θέμα, προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συζήτηση στο επερχόμενο Συμβούλιο Περιβάλλοντος.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Σκρέκας – Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup: Στα 100 δισ. το έξτρα κόστος ενέργειας – Τρία εργαλεία για τους ευρωπαίους πολίτες"

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Από σήμερα, Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, κατ΄ εφαρμογή του νόμου 4670/2020, μέσα από την ειδική πλατφόρμα, που τέθηκε σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην επιλογή: «Ενημερωτικό σημείωμα αναδρομικών N. 4670/2020».

Η ενημέρωση αφορά:

α) την εκκαθάριση των αναδρομικών τους,

β) σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία,

γ) αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους, κλπ.

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη τόσο για τους νέους (με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016) όσο και για τους παλαιούς συνταξιούχους.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων"

Κορωνοϊός: Στα 2.125 τα νέα κρούσματα - 342 οι διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.125, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 663.433 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 90 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.897 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.956 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (62.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 304 (88.89%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (11.11%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.180 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 138 (ημερήσια μεταβολή -15.34%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.125 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

55 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

43 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

63 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

107 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

41 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

63 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

11 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

390 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

58 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

34 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

50 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

44 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

61 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

26 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

144 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

71 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

16 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

43 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

32 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

24 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

58 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.125 τα νέα κρούσματα - 342 οι διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι"

Καιρός αύριο: Ανοιξιάτικο σκηνικό με άνοδος της θερμοκρασίας

Ο καιρός αύριο
Τρίτη 5 Οκτωβρίου σύμφωνα με την ΕΜΥ θα είναι γενικά αίθριος και η ορατότητα, κυρίως στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια και τις Κυκλάδες θα φτάσει τους 24 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 και στα δυτικά ηπειρωτικά τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 και από τις απογευματινές ώρες 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα, κυρίως στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. Η ορατότητα στη Θεσσαλία τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα κεντρικά και τα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 και στη νότια Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανοιξιάτικο σκηνικό με άνοδος της θερμοκρασίας"

EMA: Έγκριση για την τρίτη δόση των Pfizer και Moderna στους άνω των 18 ετών

Έγκριση για την τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer και Moderna στους άνω των 18 ετών, έδωσε η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια επιπλέον δόση των εμβολίων COVID-19 Comirnaty (BioNTech/Pfizer) και Spikevax (Moderna) μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Η σύσταση έρχεται αφού μελέτες έδειξαν ότι μια επιπλέον δόση αυτών των εμβολίων αύξησε την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων κατά του ιού που προκαλεί τον COVID-19 σε ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι η επιπλέον δόση αναμένεται να αυξήσει την προστασία τουλάχιστον σε ορισμένους ασθενείς. Ο EMA θα συνεχίσει να παρακολουθεί τυχόν δεδομένα που προκύπτουν για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου. Οι πληροφορίες για τα προϊόντα και των δύο εμβολίων θα ενημερωθούν ώστε να περιλαμβάνουν αυτήν τη σύσταση.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της επιπλέον δόσης για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και των αναμνηστικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Για το τελευταίο, η CHMP έχει αξιολογήσει δεδομένα για το Comirnaty που δείχνουν αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων όταν χορηγείται αναμνηστική δόση περίπου 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα από 18 έως 55 ετών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να εκδίδουν επίσημες συστάσεις για τη χρήση αναμνηστικών δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αποτελεσματικότητας που προκύπτουν και τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας.

Ο κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων πολύ σπάνιων παρενεργειών μετά από αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστός και παρακολουθείται προσεκτικά. Όσον αφορά όλα τα φάρμακα, ο EMA θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενισχυτικές συστάσεις για το Comirnaty θα είναι διαθέσιμες στις ενημερωμένες πληροφορίες προϊόντος.

Η Επιτροπή αξιολογεί αυτήν τη στιγμή δεδομένα για να υποστηρίξει μια αναμνηστική δόση για το Spikevax. Ο EMA θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Διαβάστε Περισσότερα » "EMA: Έγκριση για την τρίτη δόση των Pfizer και Moderna στους άνω των 18 ετών"

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα - Ισχυρίζεται πως έδιωξε από «τουρκική υφαλοκρηπίδα» το Nautical Geo

Στον ισχυρισμό ότι επέβαλε την αποχώρηση κυπριακού ερευνητικού πλοίου το οποίο κατηγορεί ότι  έπλεε «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας» , με την επίκληση του παράνομου τουρκολιβυκού  συμφώνου , προχώρησε το τουρκικό υπουγείο Άμυνας. Όπως είναι γνωστό, το σκάφος πραγματοποιεί ερευνητικές εργασίες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο δυτικό κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ και νωρίτερα σήμερα παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα.

Θέλοντας να κλιμακώσει τις προκλήσεις το τουργικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το κυπριακό ερευνητικό National Geo, υπό σημαία Μάλτας βρέθηκε εκτός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» το Σαββατοκύριακο και ενώ είχε προειδοποιηθεί ότι την παραβιάζει.

Σημειώνεται πως η Άγκυρα προέβη σε διπλωματικές διαμαρτυρίες έναντι Μάλτας και Ιταλίας, καθώς το σκάφος είναι ιταλικής ιδιοκτησίας και φέρει σημαία Μάλτας. «Παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες που λάβαμε, το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο άνωθεν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας χωρίς άδεια. Δεδομένων των παραπάνω, προειδοποιήθηκε από πλοίο το οποίο ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό», επισημαίνει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Μετά την είσοδο του πλοίου στον χώρο άνωθεν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας χωρίς άδεια παρά τα παραπάνω, επιβλήθηκε στο σκάφος να απομακρυνθεί από εκεί», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα για τον ίδιο λόγο μπλόκαρε τις εργασίες του Nautical Geo στα ανατολικά της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο έκανε λόγο για «μονομερείες ενέργειες Ελλάδας - Κύπρου οι οποίες «πυροδοτούν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα - Ισχυρίζεται πως έδιωξε από «τουρκική υφαλοκρηπίδα» το Nautical Geo"

Αιχμές Βενιζέλου: Να μας πουν γιατί είμαστε στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους

«Έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων», ήταν η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου , προσθέτοντας τη φωνή του στους ανησυχούντες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανάληψης της κρίσης του 2020 στην πόλη και προχώρησε και σε κάποια ερωτήματα, με αφορμή την διαχείριση από την κυβέρνηση.

Αφού υπενθύμισε τις περυσινές προειδοποιήσεις του, που δυστυχώς επαληθεύτηκαν, σημείωσε:

«Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, βλέπω ότι ανακοινώνεται ότι η παρέλαση και ο εορτασμός θα γίνει άνευ διακρίσεως για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».

«Λοιπόν, δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα, δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με 4».

«Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο».

«Ποιο είναι το πρόβλημα;» είναι η απορία του Ε. Βενιζέλου

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «οφείλει η ιατρική κοινότητα επειγόντως, σήμερα, να μας πει τι σημαίνει, γιατί έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων εμείς».

«Το πρόβλημα είναι οι εμβολιασμοί, είναι οι ΜΕΘ, ποιο είναι το πρόβλημα;», αναρωτήθηκε  και κάλεσε την επιστημονική κοινότητα «να μας πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά».

«Κάτι συμβαίνει», συνέχισε και επισήμανε, με μία σαφή αιχμή για τα όσα συμβαίνουν και στο πολιτικό πεδίο:

«Δεν μπορεί στη φάση αυτή να έχουμε αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλαγή στην προεδρία του ΕΟΔΥ, ακύρωση της Επιτροπής των Ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων».

«Χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, η επιστήμη να μην πολιτεύεται, να μην κρύβει τα λόγια της, να πει την αλήθεια. Μετά θα πάρουν πολιτικές αποφάσεις τα πολιτικά όργανα εκτιμώντας την οικονομία, τον τουρισμό, όλα τα άλλα», ανέφερε εμφατικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές Βενιζέλου: Να μας πουν γιατί είμαστε στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους"

Προκλητικός Τατάρ: Τα Βαρώσια θα ανοίξουν σταδιακά για εγκατάσταση

Τα Βαρώσια θα ανοίξουν σταδιακά για εγκατάσταση, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι αν δεν υπήρχε πανδημία μέχρι σήμερα θα τα είχαν επισκεφθεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από το ξενοδοχείο του στο Εσκίσεχιρ της Τουρκίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι τα Βαρώσια, τα οποία είχαν κλείσει από 1974, ανήκουν εξ ολοκλήρου σε τουρκικά ιδρύματα. Πρόσθεσε ότι τώρα άνοιξε η πόλη, η οποία «βρίσκεται εντός των συνόρων της τδβκ» (ψευδοκράτους).

«Έχουμε μια επιτροπή που ονομάζεται Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας. Θέλουμε όποιος έχει περιουσία να υποβάλει αίτηση και να επιστρέψει. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή τη στιγμή. Περισσότεροι από 230 χιλιάδες άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την περιοχή των Βαρωσίων μέχρι σήμερα παρά την πανδημία. Αν δεν υπήρχε πανδημία, ο αριθμός των επισκεπτών θα έφτανε το ένα εκατομμύριο. Όταν φτάσουμε στις παλιές μέρες με τον τουρισμό και τους φοιτητές, οι επισκέψεις στα Βαρώσια θα αυξηθούν. Τα Βαρώσια θα έχουν περισσότερη αξία. Αυτή η όμορφη παραλία και και πάρκα εκεί θα ζωντανέψουν. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, θα ανοίξουν σταδιακά για εγκατάσταση», υποστήριξε περαιτέρω.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκλητικός Τατάρ: Τα Βαρώσια θα ανοίξουν σταδιακά για εγκατάσταση"

Βουλή – Στο ψυχιατρείο ο 58χρονος αγρότης που απειλούσε να ανατιναχθεί

Ο 58χρονος αγρότης που στάθμευσε το πρωί το αυτοκίνητό του μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, οδηγείται σε ψυχιατρείο της Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Υπενθυμίζεται, ότι κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, που έσπευσε στο σημείο για να διενεργήσει έλεγχο για τυχόν εκρηκτικά, εντόπισε πάνω στο αγροτικό αυτοκίνητο μία φιάλη υγραερίου και μπιτόνι με βενζίνη.

Ο αγρότης είχε γράψει πάνω στο όχημά του, μεταξύ άλλων, διάφορες λέξεις όπως «ιστοριογράφος», «λαϊκό δικαστήριο» και «ιαματικές πηγές».

Το μανιφέστο του αγρότη που απειλούσε να ανατιναχθεί

Μάλιστα στα υπάρχοντά του που κατασχέθηκαν από τις Αρχές υπήρχε και το «μανιφέστο» που αιτιολογούσε την πράξη του.

Το μανιφέστο του αγρότη, έχει αποδέκτες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κι αφού εύχεται σε αμφοτέρους υγείας κι επιτυχία στα καθήκοντά τους (!) απαριθμεί τους λόγους που προέβη στην πράξη του.

Ο αγρότης φέρεται να έγινε έξαλλος με τέσσερα πράγματα:

1. κλοπή αρχαίου μνημείου του Ναού Παμίσου,
2. κλοπή οικοδομικής αδείας υλοιποίηση σχεδίου κλοπής οικοπέδου,
3. ιαματική και λοιπές πηγές του ποταμού Παμίσου,
4. ιστορικό δένδρο ο πλάτανος του Αγίου Φλώρου.

Διαβάστε το μανιφέστο του και τι ακριβώς ζητούσε:

 

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή – Στο ψυχιατρείο ο 58χρονος αγρότης που απειλούσε να ανατιναχθεί "

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: «Γονάτισε» το «Παπανικολάου» – «Θα περιορίσουμε χειρουργεία»

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το νοσοκομείο γονάτισε, τόνισε ο διευθυντής στη Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος.

Σημείωσε ότι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν δια σωληνωμένους ασθενείς σε νοσοκομεία στην Καβάλα και τις Σέρρες, ενώ η σημερινή εφημερία έκλεισε με έναν διασωληνωμένο ασθενή στα χειρουργεία που δεν μπορεί να απορροφήσει το νοσοκομείο.

Μάλιστα ο κ Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι το μεσημέρι θα διεξαχθεί σύσκεψη στο νοσοκομείο προκειμένου να γίνει ένας σχεδιασμός για το πως θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Όπως δήλωσε όμως, προκειμένου να ανταπεξέλθει το νοσοκομείο θα πρέπει να αλλάξει το πλάνο και να περιοριστούν οι δραστηριότητες άλλων ειδικοτήτων όπως τα χειρουργεία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: «Γονάτισε» το «Παπανικολάου» – «Θα περιορίσουμε χειρουργεία»"

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας – Στο 10,8% η σωρευτική ανάπτυξη

Ανάπτυξη 10,8% σωρευτικά μέσα στην διετία 2021 – 2022 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού  που κατατέθηκε σήμερα (04.10.2021) στην Βουλή.

Για το εφέτος η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ (ανάπτυξη) ανεβαίνει στο 6,1% και για του χρόνου στο 4,5%. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 0,9% του ΑΕΠ, ενώ η εκτίμηση για το χρέος αναφέρει ότι θα μειωθεί στο 190,4%.

Ειδική αναφορά γίνεται στο διεθνές περιβάλλον και στις αβεβαιότητες που προκύπτουν εξαιτίας των αυξημένων τιμών ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η μέση τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 43,4 δολάρια το βαρέλι, φέτος εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στα 68,7 δολάρια και το 2022 στα 68,3 δολάρια το βαρέλι.

Το προσχέδιο στοχεύει δηλαδή σε σωρευτική ανάπτυξη 10,8% τη διετία 2021-22, σηματοδοτώντας σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη ότι το 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019 αλλά και να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,7%. 

Όπως αναφέρεται «χαρακτηριστικό και δομικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας από 16,8% τον Ιούλιο του 2020 σε 14,2% τον Ιούλιο του 2021», ενώ συνολικά η ανεργία προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει από το 16% φέτος στο 14,3% του χρόνου.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τα υπουργεία Οικονομικών σε ευρωζώνη και Ελλάδα είναι το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου και ο «πόλεμος» ανατολής-δύσης για την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων μετά την εντολή της Κίνας για «εισαγωγές με κάθε κόστος», θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι αβεβαιότητες

Σύμφωνα με το προσχέδιο στο τέλος του 2022, όλες οι συνιστώσες της εγχώριας ζήτησης προβλέπεται να ανέρχονται σε επίπεδο υψηλότερο του προ πανδημίας, με την αντίστοιχη τάση στις εισαγωγές αγαθών να μετριάζει το καθαρό όφελος σε όρους όγκου παραγόμενου προϊόντος.

Ωστόσο, πέραν των ως άνω προοπτικών ανάκαμψης, αυξημένοι είναι και οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που συναρτώνται, πρώτον, με την εξέλιξη της πανδημίας (εμφάνιση μεταλλάξεων και συνθηκών υψηλότερης μετάδοσης του ιού, διατήρηση εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού), δεύτερον, με τον τυχόν πιο μόνιμο χαρακτήρα των τρεχουσών πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς (που θα ανάγκαζε σε πρόωρη σύσφιξη της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής) και τρίτον, με τις γεωπολιτικές εντάσεις και μεταναστευτικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Επιπρόσθετοι εξωγενείς κίνδυνοι για την ελληνική ανάκαμψη διαμορφώνονται δυνητικά από τον κλιματικό παράγοντα. Η όλο και συχνότερη επέλαση φυσικών καταστροφών επιδρά αρνητικά στην ελληνική οικονομία τόσο βραχυπρόθεσμα (όπως το οικονομικό και δημοσιονομικό κόστος των πυρκαγιών του Αυγούστου 2021), όσο και μακροπρόθεσμα, σε όρους διατηρησιμότητας των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και δυνατοτήτων ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του κινδύνου, τον Σεπτέμβριο του 2021 συστάθηκε αυτόνομο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αποστολή τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και κρίσεων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Από το 2022 έως το 2025, ο σχετικός πολιτικός σχεδιασμός προσανατολίζεται στη διαμόρφωση ενός δικτύου πρόληψης και άμεσης αντίδρασης σε φυσικές καταστροφές, με κάλυψη μέρους της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ενδογενείς κίνδυνοι για την ευόδωση των οικονομικών προοπτικών του 2022 είναι τα τυχόν εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και το ενδεχόμενο εμφάνισης υστερήσεων ή «μόνιμων ουλών» από την πανδημία στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και στην αγορά εργασίας, μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων οικονομικής ενίσχυσης.

Το σύνολο των ως άνω (κυρίως εξωγενών) κινδύνων δημιουργεί ένα περιβάλλον έντονων επισφαλειών για τις μακροοικονομικές και τις δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς κάθε μεταβολή στις συγκεκριμένες εξωτερικές υποθέσεις έχει σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα της προβλεπτικής διαδικασίας.

Το έλλειμμα

Στο μέτωπο του ελλείμματος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας θα διαμορφωθεί ν φέτος σε έλλειμμα ύψους 13.547 εκατ. ευρώ ή 7,7% του ΑΕΠ. Σε όρους ESA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 13.002 εκατ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για το έτος 2022, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας, προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 1.656 εκατ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, σε δημοσιονομική βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 2.028 εκατ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 δις ευρώ ή 197,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2021, έναντι 341,023 δισ. ευρώ ή 205,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2020. Το 2022, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 355, δις  ευρώ ή 190,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2021.

Σταϊκούρας – Σκυλακάκης: Σωρευτική ανάπτυξη 10,8% στη διετία 2021-22

«Εάν και ο Προϋπολογισμός του 2022 καταρτίζεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπό το καθεστώς αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα, μετά τη σταδιακή υποχώρηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης», δηλώνει το οικονομικό επιτελείο.

«Για αυτόν τον σκοπό, ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2021 αναθεωρείται σημαντικά προς τα άνω, από 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σε 6,1%. Αυτό σηματοδοτεί ότι, σε σχέση με την ύφεση ύψους 8,2% που παρατηρήθηκε το 2020, η οικονομία έχει ήδη καλύψει άνω των 2/3 του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος, εντός μάλιστα ενός έτους, που κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρχαν ακόμη σε ισχύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσχέδιο προϋπολογισμού: Αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας – Στο 10,8% η σωρευτική ανάπτυξη"

Ανακάλεσε παρτίδες με γνωστό μέλι ο ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο των διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε σε μέλι την ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας μετρονιδαζόλη, που απαγορεύεται να υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Πρόκειται για το προϊόν «Θεάρεστον» ελληνικό μέλι άνθη κωνοφόρα θυμάρι, με αριθμό παρτίδας LOT:1131, ημερομηνία λήξης: 11.05.23, συσκευασία των 250g, που παράγεται από την Π. Κάβουρας και ΣΙΑ ΟΕ.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι) να μην το καταναλώσουν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακάλεσε παρτίδες με γνωστό μέλι ο ΕΦΕΤ"

Μυρτώ της Πάρου: Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων

«Άτομα σαν την Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια. Σκοπός μου είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά». Με δάκρυα στα μάτια μίλησε η μητέρα της 23χρονης Μυρτούς. Της κοπέλας που είχε δεχθεί αγρια επίθεση από Πακιστανό στην Πάρο πριν από 9 χρόνια κι έκτοτε παραμένει καθηλωμένη στο κρεβάτι.

Η μητέρα της βρέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου στο Α Τμήμα συζητήθηκε το αίτημα της να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που δεν επιδικάζει στην κόρη της αποζημίωση και ένα μηνιαίο εισόδημα.

«Το ελληνικό κράτος δεν μας έχει φερθεί όπως έπρεπε και μας έχει αφήσει στην τύχη μας», είπε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η Μαρία Κοτρώτσου.

Περιγράφοντας την κατάσταση της κόρης της είπε ότι η Μυρτώ βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%. Το Δημόσιο φέρει ευθύνη, υποστηρίζει, καθώς ο δράστης κυκλοφορούσε παράνομα στην Ελλάδα για 2 χρόνια.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή της με το σκεπτικό ότι η μητέρα και η αδελφή του θύματος «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και, συνεπώς, δεν νομιμοποιούνταν ενεργητικώς στην άσκηση της κρινόμενης αγωγής, η οποία για το λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί κατά το αντίστοιχο μέρος της ως απαράδεκτη κατ’ άρθρο 71 του Κ.Δ.Δ.».

Επίσης, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι μόνο οι παραλείψεις «των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος ή εγγεγραμμένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών ούτε η παρουσία του είχε καταγγελθεί ως επικίνδυνη στις Αρχές, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από το δράστη, η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».

Και το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του εφεσίβλητου Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό Μυρτούς.

Στο ΣτΕ συζητήθηκε η αίτηση της μητέρας της Μυρτούς με την οποία ζητάει να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων.

Ειδικότερα, η μητέρα της κοπέλας έχει ζητήσει να καταβληθεί στην κόρη της το ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδικεί την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα στην κόρη της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιου του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικασθεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της.

Η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.

Όπως τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας, Σπύρος Βλαχόπουλος, ο δράστης επί δύο χρόνια ζούσε παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς καμία αρμόδια κρατική αρχή να το γνωρίζει και χωρίς να έχει καταγραφεί από κάποια αρχή ότι διαμένει στην χώρας μας. Και προσέθεσε ότι ήταν αγνώστου διαμονής και η ανωνυμία του αυτή του έδωσε τη δυνατότητα να κινείται όπως εκείνος ήθελε.

Ο κ. Βλαχόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στην Μυρτώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλος, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τον παράνομα εισερχόμενο στην Ελλάδα, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης του.

Σε άλλο σημείο ο συνήγορος της οικογένειας, ανάφερε ότι το γεγονός ότι ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στη χώρα μας για δυο χρόνια παράνομα (χωρίς χαρτιά εισόδου και με ανασφάλιστη εργασία) «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της. Κατά συνέπεια, υφίσταται «αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, καθώς προηγουμένως είχε καταθέσει δήλωση παράστασης πριν από τη συζήτηση.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά η δήλωσή της μητέρας Μαρίας Κοτρώτσου:

«Έχω έρθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντελώς συμβολικά, καθώς δεν μπορώ να συμμετέχω στη συζήτηση αναίρεσης.

Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε.

Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας. Μέχρι το 2017 ζούσαμε μέσα στα νοσοκομεία και στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα δωρέαν, αλλά δεν μπορείς να ζεις για πάντα στα νοσοκομεία.

Έπρεπε να επιστρέψουμε στο σπίτι, το σπίτι μας το έχουν παραχωρήσει. Υπάρχουν τεράστια έξοδα. Καταλύσεις, αδυνατεί το μυϊκό σύστημα και με μια λοίμωξη ο ασθενής μπορεί να φύγει.

Άτομα σαν τη Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια. Σκοπός μου είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά.

Ζητάμε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα εφάπαξ για να του λείψουν τα χρήματα αυτά.

Άτομα που είναι όπως η Μυρτώ δεν μιλάνε, δεν τρώνε, δεν κινούνται, έχει 100% αναπηρία.

Ας ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παιδιά, μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί ούτε καν να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μόνο του.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Η ψυχολογική κατάσταση της Μυρτώς ποια είναι;

Δεν ξέρω, δεν μιλάει, δεν μπορώ να μαντέψω τα συναισθήματα. Μόνο ναι ή όχι λέει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει και δεν θέλω να την επιβαρύνω.

Έχει χάσει τα πάντα από όσα μπορεί να χαρεί ένας άνθρωπος.

Ίσως αν βγει μια θεραπεία να επανέλθει, ο Θεός ξέρει…

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δει ανθρώπους που είναι σε άγρυπνο κώμα και ακούν και καταλαβαίνουν.

Έχω δυο σκυλιά. Ας δείξουνε την ίδια ευαισθησία στους ανθρώπους

Οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι, τα ισόβια να είναι ισόβια.

Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό, δεν είμαι ρατσίστρια

Δυστυχώς η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα.

Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυρτώ της Πάρου: Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων"

Αγροτικό αυτοκίνητο ανέβηκε μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη!


Ένας 58χρονος αγρότης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την ΕΛΑΣ, φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, είναι ο οδηγός του αγροτικού αυτοκινήτου που στάθμευσε το όχημα μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και συνελήφθη.

Κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, που έσπευσε στο σημείο για να διενεργήσει έλεγχο για τυχόν εκρηκτικά, εντόπισε πάνω στο αγροτικό αυτοκίνητο μία φιάλη υγραερίου και μπιτόνι με βενζίνη.

Σημειώνεται ότι πάνω στο όχημα ο αγρότης είχε γράψει, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μεταξύ άλλων, διάφορες λέξεις όπως «ιστοριογράφος», «λαϊκό δικαστήριο» και «ιαματικές πηγές».

Ο 58χρονος κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Παράλληλα, δόθηκε στην κυκλοφορία η λεωφόρος Αμαλίας, που είχε κλείσει λόγω του περιστατικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή, στην αίθουσα της Ολομέλειας, βρίσκονταν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και πλήθος βουλευτών καθώς τελείτο ο αγιασμός για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου. 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικό αυτοκίνητο ανέβηκε μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη!"

Πιερρακάκης: Όλα μαζί και όχι με τον μήνα τα 50 GB στους νέους 15-17 ετών που εμβολιάζονται

Για μηδενισμό στα τέλη κινητής τηλεφωνίας σε όσους πολίτες είναι έως 29 ετών έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, αυτό θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του 2022, ενώ για τον γενικό πληθυσμό το τέλος θα είναι 10%, από 12%-20% που ήταν μέχρι σήμερα, ανάλογα με τον λογαριασμό. Το ετήσιο όφελος για τους πολίτες ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ.

Εξειδικεύοντας το μέτρο ο κ. Πιερρακάκης είπε πως οι πολίτες θα πρέπει να αιτηθούν τον μηδενισμό των τελών κινητής «Αυτό θα γίνεται μέσω μιας αίτησης είτε στο gov.gr είτε στα ΚΕΠ. Για τους υπόλοιπους, για το τέλος 10%, δε χρειάζεται ο πολίτης να κάνει τίποτα», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή, MyHealth app, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι είναι το πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου. «Όταν κάναμε τον εθνικό εμβολιασμό στην πρώτη του φάση που είχαν ομαδοποιηθεί τα νοσήματα και λάμβαναν μήνυμα για να εμβολιαστούν. Αυτό συνέβαινε γιατί υπάρχει ο φάκελος της συνταγογράφηση μας, για τα περισσότερα ταμεία, από το 2012 και μετά. Έχουν πρόσβαση σε αυτό οι γιατροί και εμείς δεν είχαμε πρόσβαση στα στοιχεία μας», επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατεβάσει την εφαρμογή 124.000 πολίτες κι εκεί μπορεί να δεις κανείς τι του έχει συνταγογραφηθεί και τι παραπεμπτικά των εξετάσεων τον αφορούν από το 2012 και μετά, ενώ στην εφαρμογή πλέον θα μπορεί κανείς να λαμβάνει και την άυλη συνταγογράφηση. «Εδώ και μια εβδομάδα προσθέσαμε και μια ακόμη υπηρεσία, τις ιατρικές βεβαιώσεις. Αυτό πλέον θα γίνεται και ψηφιακά. Έτσι οικοδομούμε τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το επόμενο βήμα είναι να προστεθούν στο MyHealth app και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Σχετικά με το freedom pass για τους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών με τη δωρεάν παροχή 50GB, τόνισε ότι υπάρχει μια αλλαγή και οι νέοι θα μπορούν τα πάρουν όλα μαζί, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα έπαιρναν 10GB κάθε μήνα και για διάστημα 5 μηνών.

«Από έναν συνολικό πληθυσμό 350.000 νέων 15-17 ετών έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους 105.000. Ο στόχος μας είναι αυτό να το αυξήσουμε. Με το freedom pass στους νέους 18-25 ετών, είδαμε ότι αυτό δούλεψε. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία έχουμε 973.000 νέους. Όταν κάναμε τις ανακοινώσεις στις 27 Ιουνίου είχαν κλείσει το ραντεβού τους 130.000 νέοι (13,35%). Σήμερα έχουν εμβολιαστεί 507.000 νέοι ηλικίας 18-25 ετών κι έχουν πάρει το freedom pass 370.000», συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ερωτηθείς αν εξετάζεται αντίστοιχη πρωτοβουλία και για τα παιδιά 12-14 ετών, υπογράμμισε ότι όλα είναι υπό συζήτηση και οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται όταν κάτι είναι ώριμο, σε ανώτατο επίπεδο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πιερρακάκης: Όλα μαζί και όχι με τον μήνα τα 50 GB στους νέους 15-17 ετών που εμβολιάζονται"

Βορίδης: Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Κανονικά θα διεξαχθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, παραπέμποντας σε απόφαση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες. 

Ο κ. Βορίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ερωτηθείς για τις παρελάσεις εξήγησε πως θα γίνουν κανονικά «με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας». Σημείωσε, δε, ότι από τη στιγμή που «έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων, προφανώς αυτό γίνεται με κάποιους περιορισμούς».

Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για παρέλαση μόνο με εμβολιασμένους, ενώ δεν θα υπάρχουν και προσκλήσεις όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Όπως επεσήμανε, όμως, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου «το κυρίαρχο μέτρο θα είναι η ισχυρή σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας».

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news