facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Σε εφαρμογή η νέα θετική λίστα φαρμάκων – Ποια μένουν εκτός

Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται η «θετική» λίστα φαρμάκων προκειμένου να ισχύσει απόψε ή το αργότερο το πρωί της Πέμπτης. Περιλαμβάνει σκευάσματα με ασφαλιστική τιμή τα οποία αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Από τη «θετική» λίστα λείπουν 38 φάρμακα (83 κωδικοί οι οποίοι αφορούν διαφορετικές περιεκτικότητες και συσκευασίες) έντεκα εταιρειών που δεν κατέβαλαν ως το τέλος του 2012 το claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών).

Πρόκειται για τα φάρμακα Erythrocin (για δερματολογικά προβλήματα), Dihydergot (για ημικρανία), Hygroton-Reserpine (αντιυπερτασικό), Hygroton (διουρητικό), Cafergot (για ημικρανία), Ludiomil (αντικαταθλιπτικό), Hytrin (ουρολογικό), Pediazole (αντιβακτηριακό), Optiray (απεικονιστικά μέσα για ακτινογράφηση), Optimark (σκιαγραφικό), Miochol-E (οφθαλμολογικό), Meloprol (αντιφλεγμονώδες), Alphacal (βιταμίνες), Iamaxicam (αντιφλεγμονώδες), Axyplot (αναστολείς διαύλων ασβεστίου), Gastronorm (για γαστρεντερικά προβλήματα), Lopernal (αντιυπερτασικό), Anchocalm (αγχολυτικό), Risperom (αντιψυχωσικό), Talopram (αντικαταθλιπτικό), Lisodinol (παράγοντες που δρουν στο σύστημα ρενίνης - αγγειοτενσίνης), Mevamyst (για γαστρενερικά προβλήματα), Algosulid (αντιφλεγμονώδες και αντιρευματικό), Lixocam (ομοιόσταση ασβεστίου), Melorilif (αντιφλεγμονώδες και αντιρευματικό), Cidoston (αγγειοπροστατευτικό), Otredil (αντιεμετικό και κατά της ναυτίας), Exenadil (αντικαταθλιπτικό), Medomin (αντιφλεγμονώδες), Setanol (αντιβιοτικό), Optobet (για οφθαλμολογικές παθήσεις), Pycnogenol (αγγειοπροστατευτικό), Neldim (χημειοθεραπευτικό για τοπική χρήση), Monoket (για καρδιαγγειακά προβλήματα), Cardiplast (για καρδιαγγειακά προβλήματα), Pascorbin (πεπτική οδός και μεταβολισμός), Optigrel (αντι-αιμοπεταλιακό) και Scanlux (σκιαγραφικό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω σκευάσματα δεν είναι αναντικατάστατα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι εταιρείες καταβάλουν το απαιτούμενο claw back, τα φάρμακά τους θα συμπεριληφθούν στη «θετική» λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα «θετική» λίστα ο ασθενής θα μπορεί να κάνει χρήση είτε πρωτότυπου είτε γενόσημου φαρμάκου. Στην περίπτωση που η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι υψηλότερη από την ασφαλιστική, το ήμισυ της διαφοράς θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και το υπόλοιπο από τον ασφαλισμένο. Μέχρι σήμερα ο ασθενής - ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ πλήρωνε συχνά το 100% της διαφοράς, αφού ο ασφαλιστικό του φορέας κάλυπτε μόνο το κόστος του φθηνότερου γενόσημου φαρμάκου.

Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του νέου μέτρου θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εφαρμογή η νέα θετική λίστα φαρμάκων – Ποια μένουν εκτός"

Ανοίγουν οι τράπεζες στην Κύπρο

Περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων

Ανοίγουν αύριο Πέμπτη οι τράπεζες στην Κύπρο, όπως αποφάσισαν απόψε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, όμως παράλληλα, όπως αναμενόταν, τίθενται περιορισμοί στις συναλλαγές.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αλίκη Στυλιανού ανακοίνωσε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 18.00. Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους.
Τι προβλέπει το διάταγμα για τους περιορισμούς 
Μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα θέτει το διάταγμα για τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.
Το διάταγμα έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό), που κατοικεί στην Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, το διάταγμα προβλέπει ότι:
  • Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας.
  • Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων, που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.
  • Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.
  • Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.
  • Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.
  • Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.


Έκκληση για ψυχραιμία από την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων 
Έτοιμοι να προσέλθουν στην εργασία τους για να εξυπηρετήσουν το κοινό, δηλώνουν την ίδια ώρα οι τραπεζικοί υπάλληλοι.
«Οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι έτοιμοι και από αύριο το πρωί θα προσέρθουν στην εργασία τους για να εξυπηρετήσουν το κοινό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου.
«Εχουμε πλήρη συναίσθηση των κρίσιμων ωρών που περνά ο τόπος και αντιλαμβανόμαστε και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συνάνθρωποί μας», σημειώνει η Ένωση. Προσθέτει πάντως ότι «πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου, ότι ως τραπεζικοί υπάλληλοι, δεν φέρουμε καμιά ευθύνη αλλά αντίθετα οι συνάδελφοι είναι και οι ίδιοι θύματα των εγκληματικών πράξεων ή/και παραλείψεων που οδήγησαν στην καταστροφή».
Ως εκ τούτου, επισημαίνει η ΕΤΥΚ, «θα ήταν τουλάχιστον άδικο, να μεταφερθεί η οργή και η αγανάκτηση του οποιουδήποτε στους συναδέλφους για αυτό επιθυμούμε, για ακόμα μια φορά, να επαναλάβουμε την έκκλησή μας προς όλους να επιδειχθεί η αναγκαία υπό τις περιστάσεις υπομονή, ψυχραιμία και κατανόηση».
Σε επιφυλακή η Αστυνομία
Εν όψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών, η αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε πως έχει γίνει προγραμματισμός από πλευράς των αρχών και πως έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία του κοινού και αποτροπή κλοπών και διαρρήξεων.
Συνέστησε παράλληλα προς τους πολίτες να λαμβάνουν και οι ίδιοι μέτρα προστασίας.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν οι τράπεζες στην Κύπρο"

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στην περιοχή της Ακρόπολης

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 20:31 στη γωνία Προπυλαίων και Ροβέρτου Γκάλλι στην Ακρόπολη, στην είσοδο της βίλας του εφοπλιστή Τσάκου, κοντά στην ισπανική πρεσβεία.

Πριν σημειωθεί η έκρηξη και συγκεκριμένα στις 20.00, άγνωστος με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία είπε: «Δεν είναι φάρσα. Θα εκραγεί βόμβα στην είσοδο της βίλλας του εφοπλιστή Τσάκου», αναφέροντας επίσης την παραπάνω διασταύρωση, απέναντι από το Ηρώδειο. Η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή και εξερράγη η βόμβα χωρίς να υπάρχουν τραυματίες.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε τσάντα που είχαν αφήσει οι δράστες στην είσοδο της κατοικίας. Αυτή την ώρα γίνονται έρευνες από πυροτεχνουργούς του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρή έκρηξη βόμβας στην περιοχή της Ακρόπολης"

Ανοιχτός πόλεμος Ρωσίας-Γερμανίας: Eπιδρομές του ρωσικού ΣΔΟΕ σε γερμανικούς "στόχους"

Mε φορολογικές επιδρομές του ρωσικου ΣΔΟΕ σε γερμανικά ιδρύματα και φιλογερμανικές ΜΚΟ που εδρεύουν στην Ρωσία, αντέδρασε κατ'αρχήν σήμερα η Μόσχα κατά της Γερμανίας για τις κινήσεις της στην Κύπρο και την κατάσχεση μεγάλου ποσοστού ρωσικών καταθέσεων που επέβαλε το Βερολίνο στο Eurogroup.

Ένας εκπρόσωπος του FES από το Βερολίνο είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι "Τα γραφεία του ιδρύματος στη Μόσχα δέχτηκαν σήμερα άλλη μια επίσκεψη των φορολογικών επιθεωρητών. Αναμένουμε ότι μετά από αυτούς τους ελέγχους θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε πλήρως τις δραστηριότητές μας στη Ρωσική Ομοσπονδία", αναφέρεται σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράινχαρντ Κρουμ.

Εφοριακοί και εισαγγελείς ερεύνησαν επίσης σήμερα τα γραφεία της οργάνωσης Memorial, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Χθες Δευτέρα είχαν ερευνηθεί και τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα.

To Bερολίνο το "έτσουξε" η κίνηση και αντέδρασε σε υψηλό επίπεδο, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια: Στην Μόσχα πολλά θυματα της γερμανικής κατάσχεσης στην Κύπρο, θα ήθελαν να δουν τις ρωσικές μεραρχίες να ξαναμπαίνουν στο Βερολίνο...

Όλα δείχνουν ότι μεταξύ των δύο χωρών ξεκινά οικονομικός πόλεμος χωρίς έλεος.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τον δεύτερο τη τάξει της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο και τους επέδωσε διάβημα για τις ενέργειες των ρωσικών φορολογικών αρχών. "Η παρακώλυση της δραστηριότητας των γερμανικών ιδρυμάτων μπορεί να προκαλέσει χρόνια ζημιά στις διμερείς σχέσεις. Το αποσαφηνίσαμε αυτό στη ρωσική πλευρά", είπε ένας Γερμανός διπλωμάτης που μίλησε στο περιοδικό Spiegel.

Οι φορολογικές επιθεωρήσεις στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ (FES) ότι εντάσσονται στα ρωσικά αντίποινα και ετοιμάζονται να αναστείλουν την δραστηριότητά τους (στην Ελλάδα αποτέλεσαν βασικούς άξονες της γερμανικής διείσδυσης και εν τέλει άλωσης της χώρας από την δεκαετία του '70 ακόμα).

Η ομάδα προβληματισμού KAS συνδέεται με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ενώ το FES πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακόίνωσε ότι "Στόχος των ερευνών είναι να διαπιστωθεί αν οι οργανώσεις αυτές συμμορφώνονται με τη ρωσική νομοθεσία".

Το CDU ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία του KAS στην Αγία Πετρούπολη, μια ενέργεια που την χαρακτήρισε "εντελώς απαράδεκτη".

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χέρμαν Γκρέχε ανέφερε "Καλούμε τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την παρέμβασή τους στο έργο του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ".

O ανοιχτός πλέον (οικονομικός) πόλεμος Ρωσίας-Γερμανίας θυμίζει άλλες εποχές που οδήγησαν σε εικόνες όπως αυτές στο σχετικό βίντεο, τις οποίες ας ευχηθούμε οτι δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά!

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτός πόλεμος Ρωσίας-Γερμανίας: Eπιδρομές του ρωσικού ΣΔΟΕ σε γερμανικούς "στόχους""

Τί να τα κάνει τα λεφτά;

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος σήμερα κερδίζει το λαχείο. Τί να τα κάνει τα εκατομμύρια;

Να τα αφήσει στη ντουλάπα είναι παρακινδυνευμένο. Ολο και κάποιος θα αποδράσει από τις φυλακές και θα πάει να του τα κλέψει.
Να τα επενδύσει σε ακίνητα είναι ασύμφορο. Ολο και κάποιος νέος φόρος θα τον αναγκάσει να τα ξεφορτωθεί.
Να ξεκινήσει μια εταιρεία σε κάποια χώρα που στήριξε τις επιχειρήσεις, όπως η Ιρλανδία είναι επίφοβο. Ολο και κάποια κρίση θα δημιουργηθεί και θα τιναχθούν όλα στον αέρα.
Να κινηθεί ανατολικοευρωπαϊκά είναι ακραίο: όλο και κάποια δηλητηριώδης ουσία θα βρεθεί στο ποτήρι του.
Να ξεκινήσει μια εταιρεία στην Ελλάδα είναι χρονοβόρο. Οι γραφειοκράτες εξανίστανται στην ιδέα επενδύσεων και βάζουν προσκόμματα.

Για όποιον δεν το κατάλαβε, τα λεφτά, οι ιδέες, οι προοπτικές, οι επενδύσεις εφεξής θα σχετίζονται με μια και μοναδική ευρωπαϊκή χώρα και τους κοντινούς προστατευόμενούς της. Για κάποιον που σήμερα κερδίζει το λαχείο και βρίσκεται
με πολλά λεφτά στα χέρια, οι επιλογές επενδύσεων και καταθέσεων είναι ασφαλώς πιο ασφαλείς σε κάποιο από τα δουκάτα που θυμίζουν στην Ευρώπη ότι κάποτε υπήρξε φεουδαρχία. Οι καταθέσεις είναι ασφαλώς πιο ασφαλείς στη χώρα που εκτός από το να παράγει σοκολατάκια ξέρει να προστατεύει τα λάφυρα των θηρίων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Κύπρος τιμωρήθηκε επιλεκτικά. Δεν είναι η μόνη που έκανε ελκυστικές προτάσεις, δεν λειτούργησε στα κρυφά.Θα πρέπει κάποιος να είναι υπερβολικά ηθικός, «Αγαθούλης» όπως θα έλεγε ο Βολταίρος, για να πιστέψει ότι ξεκίνησε μια περίοδος κάθαρσης του παγκόσμιου (έστω ευρωπαϊκού) χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τούτο γίνεται ακόμη πιο σαφές από τη διαδικασία του επείγοντος με την οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις. Λέγεται ότι εφεξής οι καταθέτες θα πρέπει να διασφαλίζουν πρώτα το κεφάλαιο και κατόπιν να δελεάζονται από τον τόκο. Δεν δόθηκε όμως το περιθώριο σκέψης ώστε καθείς να κάνει τις επιλογές του.

Παραμένει το ερώτημα για το τι θα έκανε ο νικητής του λαχείου, πιθανότατα αδαής με τα μεγάλα οικονομικά μεγέθη. Ίσως να επέλεγε μια από τις λύσεις που σιωπηρά υποβάλλονται από τον κατακτητή. Αυτό θα ήταν μια επιτυχία του γερμανικού επιτελείου. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο ερώτημα: τι θα κάνουν τα κεφάλαιά τους οι υποψιασμένοι, εκείνοι που αναζητούν λύσεις πέρα από τις προφανείς και τις επιβεβλημένες.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τί να τα κάνει τα λεφτά;"

Asselborn:Η Γερμανία θέλει να γίνει ο ηγεμόνας της ευρωζώνης

Για τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει να γίνει «γερμανική Ευρώπη» και το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποκύψει στον πειρασμό να επωφελείται μονίμως από την ευρωπαϊκή κρίση προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Καταγγέλλει μάλιστα την Γερμανία για «ηγεμονικές επιδιώξεις».

«Έχουμε εργαστεί πολλά χρόνια για να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία, αλλά δεν πρέπει η Ευρώπη των 27 να καταλήξει μια γερμανική Ευρώπη», σημειώνει με έμφαση ο κ. Άσελμπορν και προσθέτει:

«Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει την ιστορία, την παράδοση και τα πλεονεκτήματά της. Ειδικότερα οι μικρότερες χώρες της ΕΕ πρέπει να αναζητούν εξειδικευμένους τομείς. Έτσι, το Λουξεμβούργο από την δεκαετία του '60 εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά ανέπτυξε και σημαντική βιομηχανία δορυφόρων και χάλυβα».

Εκφράζει ωστόσο την ανησυχία του, όταν βλέπει, όπως λέει, οι αναφορές σε «υπέρογκο μέγεθος» να εστιάζονται αποκλειστικά στον χρηματοοικονομικό τομέα. «Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά μια μεγάλη δορυφορική και χαλυβουργική βιομηχανία και μεγάλες τράπεζες — για αυτό και η κατηγορία πονάει τόσο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Άσελμπορν τονίζει ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία προσπαθούν να συρρικνώσουν τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρώπη, αλλά διευκρινίζει ότι της συζήτησης ηγείται το Βερολίνο και, αναφερόμενος στην Κύπρο, σημειώνει ότι υπεύθυνοι για την ιδέα να περιοριστεί ο τραπεζικός τομέας και να χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις για την διάσωση είναι οι Γερμανοί.

Προσθέτει δε ότι είναι οι γερμανοί πολιτικοί εκείνοι που πυροδοτούν τη συζήτηση και για άλλες χώρες. «Δεν γίνεται η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε 'χρειαζόμαστε χρηματοπιστωτικά κέντρα μόνο στις χώρες μας και όλα τα άλλα πρέπει να εξαφανιστούν'. Κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στο ευρωπαϊκό πνεύμα, ενάντια στην εσωτερική αγορά και στην αλληλεγγύη. Πρόκειται για επιδίωξη ηγεμονίας, η οποία είναι λάθος και μη ευρωπαϊκή», είπε χαρακτηριστικά στο Reuters.

«Πολύ δύσκολα ανέχομαι τον όρο "επιχειρηματικό μοντέλο"», συνεχίζει ο κ. Άσελμπορν, αναφερόμενος στην διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Κύπρο.

«Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει τα πρότυπα για τις άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν επιτρέπεται, με το πρόσχημα οικονομοτεχνικών ζητημάτων, να υποβάλλονται κάποιες χώρες σε ασφυξία», τονίζει και υπενθυμίζει ότι στο Λουξεμβούργο δραστηριοποιούνται και γερμανικές τράπεζες, ενώ απασχολούνται 150.000 Γάλλοι και Γερμανοί οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά προς και από το Μεγάλο Δουκάτο. Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν οι Γερμανοί προσπαθήσουν να συρρικνώσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας του, αυτό «θα είναι κρίμα για το σύνολο της Ευρώπης» και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, το Λουξεμβούργο δεν είναι φορολογικός παράδεισος.

Ο Γιαν Άσελμπορν προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο κάποιοι να μπουν στον πειρασμό να επωφελούνται μονίμως από την κρίση. «Σε βάθος χρόνου, δεν είναι καλό η Γερμανία να δανείζεται με 1,5% και οι άλλες χώρες με τέσσερις και πέντε φορές υψηλότερο επιτόκιο. Αυτό θα πρέπει να το έχουν στο νου τους οι Γερμανοί. Είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας».

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Γιοάχιμ Πος είχε υποστηρίξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο Λουξεμβούργο, στην Μάλτα, στην Ιρλανδία, αλλά και στην Ολλανδία, μιλώντας για «φορολογικό ντάμπινγκ» και για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σε ό,τι αφορά ειδικά το Λουξεμβούργο, είχε δηλώσει ότι «φυσικά και ανήκει στις προβληματικές χώρες!».

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Asselborn:Η Γερμανία θέλει να γίνει ο ηγεμόνας της ευρωζώνης"

Η Ελλάδα στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ

Η Ελλάδα καταλαμβάνει μια θέση ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, όπως δείχνει συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW). Σε χειρότερη θέση μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) για τη φτώχια στις 27 χώρες της ΕΕ φέρνει τη Γερμανία στην 7η θέση της σχετικής κατάταξης. Προηγούνται όχι μόνον οι σκανδιναβικές χώρες, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία, αλλά και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία. Στην 25η θέση βρίσκεται η Ελλάδα και στις δύο τελευταίες η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Οι μετανάστες είναι μεταξύ των βασικών «θυμάτων» της φτώχιαςΟι μετανάστες είναι μεταξύ των βασικών «θυμάτων» της φτώχιας
Πιο έντονο είναι το πρόβλημα της φτώχιας στις νεότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία, στις οποίες έρχεται να προστεθεί η Ελλάδα. Η έρευνα του IW προσδιόρισε τη φτώχια βασιζόμενη σε τέσσερις βασικούς δείκτες: τη σχετική εισοδηματική φτώχια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, την υποκειμενική εισοδηματική φτώχια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και τέλος την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.

Ως προς το δείκτη σχετικής εισοδηματικής φτώχιας, η Γερμανία καταλαμβάνει μια μέση θέση μεταξύ των «27» της ΕΕ, ωστόσο τα γερμανικά νοικοκυριά περνούν -σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- με άνεση τον μήνα. Από τη φτώχια, τόσο στη Γερμανία όσο και πανευρωπαϊκά, πλήττονται κυρίως άνεργοι, ανύπαντροι γονείς και μετανάστες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πολύ σημαντική μέθοδος καταπολέμησης του φαινομένου της φτώχιας είναι η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα, αλλά και η κοινωνική στήριξη ομάδων όπως, για παράδειγμα, οι ανύπαντροι γονείς, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία πλήρη απασχόληση.

Ρεκόρ ανεργίας στην Ισπανία
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για την ισπανική οικονομίαΔυσοίωνες οι εκτιμήσεις για την ισπανική οικονομία
Εν τω μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας προέβλεψε σημαντική μείωση του ΑΕΠ της χώρας, σε συνδυασμό με άνοδο της ανεργίας σε επίπεδα-ρεκόρ. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας, το ισπανικό ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί εντός του 2013 κατά 1,5%, πρόβλεψη που διαψεύδει τις εκτιμήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για μείωση κατά 0,5%. Όπως εκτίμησε η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, η χώρα δεν αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν από το 2014. Επιπλέον η ισπανική οικονομία δεν φαίνεται ικανή να τηρήσει το όριο της ΕΕ για το έλλειμμα (3%), με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι και το 2014 ο σχετικός δείκτης θα κινηθεί στο 5,9%.

Απόρροια των παραπάνω οικονομικών στοιχείων είναι η συνεχιζόμενη ύφεση, που οδηγεί σε μαρασμό και διαρκή αύξηση της ανεργίας, η οποία προβλέπεται, κατα την εκτίμηση της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, να ανέλθει εντός του 2013 στο 27,1%. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που «συναγωνίζεται» τις αρνητικές επιδόσεις της Ισπανίας στον εργασιακό τομέα.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ"

Βόμβα στη Βουλή: Ο Παπανδρέου ενημερωνόταν συνεχώς για τη λίστα Λαγκάρντ

Ολική ανατροπή στα έως τώρα γνωστά δεδομένα για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ προέκυψε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο άνθρωπος που έσβησε το usb το οποίο του είχε αποστείλει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την αποκαλυπτική αλληλογραφία που έχει ως ημερομηνία 7 Ιουλίου του 2011, ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ όχι μόνον έχει συνεχιζόμενη εμπλοκή με τις διαδικασίες διερεύνησης της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και ενημερώνει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι από όσα είχαν γίνει έως τώρα γνωστά ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου δύο φορές: Την πρώτη φορά όταν υπήρχε η αρχική πληροφορία για την ύπαρξή της και η δεύτερη όταν παρελήφθη από το Παρίσι, το φθινόπωρο του 2010.

Από τότε, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είχαν ξανασυζητήσει για το θέμα.

Ο διάλογος πάντως είναι αποκαλυπτικός. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι όταν έγινε η ηλεκτρονική αλληλογραφία ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ήταν πλέον υπουργός Οικονομικών, αλλά υπουργός Περιβάλλοντος, καθώς ο ανασχηματισμός είχε γίνει στις 17 Ιουνίου του 2011, δηλαδή 21 ημέρες πριν.

Στο πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα, στις 7 Ιουλίου 2011, στις 10.06 το πρωί, γράφει ο κ. Διώτης στον κ. Παπακωνσταντίνου:

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Λυπάμαι γιατί λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μου -που ανέκυψαν την τελευταία στιγμή- δεν μου επέτρεψαν να προσέλθω. Είμαι βέβαιος ότι περάσατε ένα υπέροχο βράδυ. [εικόνα 1]

Δεκατέσσερα λεπτά αργότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε μέσα από το ipad:

Να είσαι καλά Γιάννη. Θα σε πάρω να τα πούμε [εικόνα 2]

Χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο ενδιάμεσο μήνυμα, στη 1.26 μετά το μεσημέρι ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να στέλνει ένα νέο μήνυμα από το BlackBerry του αυτή τη φορά:

Πράγματι περάσαμε καλά Γιάννη! Κρίμα που δεν μπόρεσες. Πήρες το στικάκι που σου έστειλα; [εικόνα 3]

Μετά από μισή ώρα, στη 1.56 μ.μ. Ο κ. Διώτης απάντησε:

Ναι το έλαβα αλλά δεν έχω προλάβει να κάνω αναγνώριση του περιεχομένου. Δεν είμαι δα και ο καλύτερος σ' αυτά: Ηδη έχουμε συζητήσεις (με τον Κώστα) για να προχωρήσουμε στη διερεύνηση και περαιτέρω επεξεργασία. Εχει γίνει καμιά επεξεργασία; [εικόνα 4]

Δύο ώρες αργότερα, ο τότε υπουργός απαντά και αναρωτιέται:

Ποιον Κώστα;

Ναι είχα δώσει στον Γιάννη Καπ (σ.σ. προφανώς εννοεί τον Γιάννη Καπελέρη, προκάτοχο του κ. Διώτη) να ψάξει καμιά 30αριά. Επίσης σου θυμίζω το άλλο θέμα που έχει πάει στην εισαγγελία. [εικόνα 5]

Μετά από ένα πεντάλεπτο ο κ. Διώτης, διευκρινίζει και η απάντηση αυτή δημιουργεί τα ερωτήματα:

Τον Μπίκα (σ.σ. τον τότε διοικητή της ΕΥΠ) μου είπε ότι μιλήσατε και μίλησε και με τον Πρωθ. Αύριο θα δω τον Κώστα. [εικόνα 6]

Ενα λεπτό αργότερα, του στέλνει και ένα συμπληρωματικό μήνυμα που αναφέρει:

Το άλλο το παρακολουθώ. [εικόνα 7]

Και στις 3.17 μ.μ. ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά:

Ναι μιλήσαμε. Του είπε ότι έχεις τα στοιχεία.

Το άλλο αργεί και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι... [εικόνα 8]


















iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα στη Βουλή: Ο Παπανδρέου ενημερωνόταν συνεχώς για τη λίστα Λαγκάρντ"

Δημητριάδης: Δεν παραιτούμαι

Διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να παραιτείται από διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) ο Πανίκος Δημητριάδης, δηλώνοντας ότι δεν θα παραιτηθεί από την θέση του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημητριάδης είπε: «Δεν προτίθεμαι σε τέτοια δύσκολη στιγμή να επιδεινώσω την κατάσταση της χώρας» και πρόσθεσε: «Τυγχάνω της εμπιστοσύνης της ΕΚΤ».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσο ο διοικητής τυγχάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να είναι δυσαρεστημένος μαζί του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

«Οι θεσμοί, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες ώρες, πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που έχουν σχέση με το κοινό καλό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφής και συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις ξεχωριστές αρμοδιότητες», είπε.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο διοικητής της ΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής έστειλαν το μήνυμα ότι η Τράπεζα Κύπρου θα σωθεί.

Η συμφωνία με το Eurogroup «προβλέπει πλήρη ανακεφαλαιοποίση της Τράπεζας Κύπρου και θέτει τις βάσεις για διάσωσή της. Η Τράπεζα Κύπρου θα γίνει πιο γερή», τόνισε ο διοικητής και μαζί του συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία μιας πολύ ισχυρής τράπεζας, που θα αποκτήσει πρόσβαση στο ευρωσύστημα, και όχι στον ELA. Η συγχώνευση με τη Λαϊκή θα μας δώσει μια πολύ ισχυρή Τράπεζα, πρόσθεσε.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι, με βάση την συμφωνία του Eurogroup η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς την Τράπεζα Κύπρου.

Για την σημερινή τραγική κατάσταση ο διοικητής επέρριψε ευθύνη για κωλυσιεργία στην κυβέρνηση Χριστόφια. Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος διορίστηκε τον Μάιο του 2012 από τον τέως πρόεδρο Δ. Χριστόφια, αποκάλυψε ότι, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πίεζε την προηγούμενη κυβέρνηση «με τρόπο ευγενικό και με στοιχεία», όπως είπε, πως έπρεπε να προχωρήσει σε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Είχα ενημερώσει για τον κίνδυνο «κουρέματος», πρόσθεσε.

Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την άποψη μερίδας της κοινής γνώμης ότι «αντί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου, υπερασπίστηκε αυτά της τρόικας», ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του για τα συμφέροντα της Κύπρου.

«Από το Μάιο το τραπεζικό μας σύστημα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, η Λαϊκή Τράπεζα δεν έβρισκε κεφάλαια. Επομένως, χρειάζεται να υπάρχει καλή συνεργασία με τους εταίρους μας», τόνισε. Επίσης , επεσήμανε ότι «η ελπίδα για βοήθεια από την Ρωσία μας καθυστέρησε πολύ και έτσι φθάσαμε στα χειρότερα».

Τα μέτρα, σημείωσε, είναι οδυνηρά, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Επίσης, παρατήρησε ότι «είναι φυσικό πολλοί να αναζητούν τώρα αποδιοπομπαίους τράγους, όμως η ΚΤ κάνει με σοβαρότητα το έργο της».

Ο διοικητής παραδέχθηκε ότι λόγω της πίεσης του χρόνου δεν υπήρξε πλήρης συντονισμός για να εκδοθεί μαζί με το χθεσινό διάταγμα για τον διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου και διευκρινιστική δήλωση, ώστε να μην προκληθεί πανικός στους εργαζομένους στην Τράπεζα Κύπρου για την αργία των τραπεζών.

Στον ίδιο λόγο απέδωσε και την ανάκληση της αρχικής ανακοίνωσης ότι την Τρίτη θα λειτουργούσαν όλες οι τράπεζες, εκτός της Κύπρου και Λαϊκής.

Οι κύριοι Δημητριάδης και Σαρρής διευκρίνισαν ότι ο ρόλος του διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι για μια-δύο μέρες , προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα αναφορικά με την απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής Τράπεζας. Επίσης, εξέφρασαν την ελπίδα ότι την Πέμπτη θα ανοίξουν όλες οι τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής χαρακτήρισε καταστροφικό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης.

Έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη, είπε ο κ. Σαρρής, θα οδηγήσει και σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και κάτι τέτοιο, τόνισε, «σημαίνει την καταστροφή της Κύπρου σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι ο διαχειριστής στην Τράπεζα Κύπρου εργάζεται για την αποξένωση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής στην Ελλάδα, για την επίβλεψη της συγχώνευσης Κύπρου και Λαϊκής και της διαδικασίας του «κουρέματος» και αντικατάστασής του με μετοχές.

Τέλος, σε ερώτηση για τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν την Λαϊκή Τράπεζα στην χρεοκοπία, οι κύριοι Δημητριάδης και Σαρρής είπαν ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα, αλλά, υποστήριξαν, «το τελικό χτύπημα ήταν το PSI στην Ελλάδα».

spirospero
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημητριάδης: Δεν παραιτούμαι"

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα, στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2013

Tο διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET2) θα είναι κλειστό την 29η Μαρτίου και την 1η Απριλίου 2013, τη Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών/Διαμαρτυρομένων.

Οι ημέρες αυτές δεν συμπίπτουν με αργίες εντός της χώρας μας και συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.3336/2005, είναι ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών και θα ισχύσουν οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

Τις συγκεκριμένες ημερομηνίες τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον οι ημέρες αυτές είναι εργάσιμες για το προσωπικό. Ωστόσο θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων ηλεκτρονικών διατραπεζικών συναλλαγών.

Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, το Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε., την Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών ΑΕ, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ, καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

- Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

- Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

- Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, ιδρύματα πληρωμών και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

- Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Κατά τις ημέρες ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και τις λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 2 Απριλίου, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματά τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή 2 Απριλίου.

Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την 28η Μαρτίου ή την 2α Απριλίου.

Κατόπιν σχετικής οδηγίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την 29η Μαρτίου και την 1η Απριλίου 2013, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τις Τελωνειακές Αρχές και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 2α Απριλίου 2013.

Τέλος, συστήνεται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων μισθοδοσίας, να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα, στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2013"

Αναπτυξιακή τράπεζα ιδρύουν οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου

Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, γνωστές ως BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη χαμηλή ανάπτυξη και τη νομισματική αστάθεια με τη δημιουργία ιδρυμάτων που υπεισέρχονται στους ρόλους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι ηγέτες των BRICS αναμένεται να εγκρίνουν τη δημιουργία μίας νέας αναπτυξιακής τράπεζας κατά την ετήσια σύνοδο που ξεκινά στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν, επίσης, τη συγκέντρωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών για να αποτρέψουν κρίσεις στα ισοζύγια πληρωμών ή νομισματικές κρίσεις.

Οι χώρες BRICS, που έχουν συνολικά συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 4,4 τρισ. δολαρίων και το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναζητούν μεγαλύτερο λόγο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα αντιστοιχεί στην αυξανόμενη οικονομική ισχύ τους.

Έχουν ζητήσει τη ριζική αναθεώρηση της διοίκησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των δύο θεσμών που δημιουργήθηκαν στο Bretton Woods των ΗΠΑ το 1944 και είναι αντίθετες με την πρακτική να επιλέγονται οι επικεφαλής τους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα.

sofokleous10
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναπτυξιακή τράπεζα ιδρύουν οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου"

NBC News: «Η Ευρώπη μπορεί να κέρδισε αυτό το γύρο, αλλά η Ρωσία θα γελάσει τελευταία»

«Η συμφωνία που επετεύχθη τελευταία στιγμή για τη διάσωση των δύο κυπριακών τραπεζών έβαλε τέλος στις δημόσιες διαμαρτυρίες της προηγούμενης εβδομάδας, στις ατέλειωτες ουρές μπροστά στα ATM, καθώς και στη γεωπολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε το άνευ προηγουμένου αίτημα των Ευρωπαίων αξιωματούχων», αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το NBC News.

Σύμφωνα με τους νέους όρους, όπως τους προβλέπει η τελική συμφωνία, το βάρος θα πέσει στους μεγάλους λογαριασμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες και μεμονωμένους Ρώσους και άλλους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι είναι λογικό να δυσαρεστούνται από τις εξελίξεις.

«Η κλοπή συνεχίζεται», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους όμως, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Ρώσοι εμφανίζονται περισσότερο μετρημένοι και έχουν λόγους γι' αυτό.

«Κατ' αρχάς, η Μόσχα και η Λευκωσία εξακολουθούν να απολαμβάνουν βαθείς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς που υπερβαίνουν το στενό πλαίσιο του νωπού ακόμη μπρά ντε φερ με την Ευρώπη. Για τη Ρωσία, η Κύπρος αποτελεί ένα υψηλής στρατηγικής σημασίας σημείο στη Μεσόγειο, ειδικά από τη στιγμή που οι ρωσικοί δεσμοί με τη Συρία γίνονται ολοένα και πιο αβέβαιοι και ασαφείς», σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι οι Ρώσοι έχουν πει την τελευταία τους λέξη: «τηρώντας στάση αναμονής, η Ρωσία έχει αφήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες αντιμέτωπους με ένα ακόμη μεγαλύτερο "χάλι", το οποίο χρήζει άμεσης διευθέτησης», ενώ εκείνοι περιμένουν υπομονετικά στη γωνία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "NBC News: «Η Ευρώπη μπορεί να κέρδισε αυτό το γύρο, αλλά η Ρωσία θα γελάσει τελευταία»"

Διάταγμα για διάλυση και της Τράπεζας Κύπρου προκαλεί πανικό στο νησί

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου. Αναστάτωση προκλήθηκε μετά τις αναφορές στο διάταγμα περί πώλησης των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, το οποίο εξέδωσε την Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα, με τη χρήση του πρόσφατου νόμου πλαίσιο για εξυγίανση των τραπεζών.

Τα διατάγματα είναι τα ίδια και για τις δύο τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς στην περίπτωση της Τρ.Κύπρου ακολουθείται διαδικασία εξυγίανσης, κάτι εντελώς διαφορετικό από το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, με το διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, επεσήμανε ότι ήταν όλα γνωστά για τον τρόπο που θα ακολουθούσαν για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου.

Αυτή την ώρα πολίτες συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας, μετά τα όσα διέρρευσαν για ενδεχόμενο διάλυσης της Τράπεζας Κύπρου.

Ακολουθεί το διάταγμα που προκάλεσε την ανησυχία στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Κύπρου

Διατάγματα για πώληση 2 τραπεζών

Διατάγματα για πώληση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών εξέδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα, με τη χρήση του πρόσφατου νόμου πλαίσιο για εξυγίανση των τραπεζών.

Τα διατάγματα είναι τα ίδια και για τις δύο τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.

«Η Αρχή Εξυγίανσης, ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχονται από τα άρθρα 3, 5, 6, 7, 9 και 13 του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, μετά από κοινού απόφαση με τον υπουργό Οικονομικών για λήψη μέτρων εξυγίανσης και έχοντας λάβει υπόψη τη γνώμη του υπουργού Οικονομικών για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου εξυγίανσης, την έκθεση της αρμόδιας εποπτικής αρχής και το σχέδιο εξυγίανσης και έχοντας διαπιστώσει ότι ισχύουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 6, εκδίδει το ακόλουθο διάταγμα:

1. Το παρόν διάταγμα θ' αναφέρεται ως το περί της Πώλησης της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ/Cyprus Popular Bank Ltd διάταγμα του 2013.

2. Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι η πώληση των εργασιών της Τρ. Κύπρου/Cyprus Popular.

3. Τα διαλαμβανόμενα στο παρόν διάταγμα μέτρα νοούνται ως μέτρα που σκοπό έχουν να διαφυλάξουν την οικονομική κατάσταση του πωλητή και τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 33(1) των περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμων του 1997 έως 2013.

4. Δυνάμει του παρόντος διατάγματος η Αρχή Εξυγίανσης εφαρμόζει το μέτρο της πώλησης των εργασιών της Τρ. Κύπρου/Cyprus Popular.

5. Α. Η αρχή εξυγίανσης δύναται να εφαρμόσει οποιοδήποτε άλλο μέτρο εξυγίανσης προνοείται στον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο του 2013.

Β. Η αρχή εξυγίανσης δύναται να εφαρμόσει οποιαδήποτε άλλη εξουσία της παρέχεται από τον περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων Νόμο του 2013.

6. Το παρόν διάταγμα ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάταγμα για διάλυση και της Τράπεζας Κύπρου προκαλεί πανικό στο νησί"

Στο τραπέζι η φορολογήση των καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη

Ανοικτή φαίνεται ότι αφήνει η Κομισιόν τη συμμετοχή μεγαλοκαταθετών στις διασώσεις τραπεζών.

Η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο, τόνισε ότι στην πρόταση της Κομισιόν που συζητείται στο Συμβούλιο δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί κούρεμα κάτω από τις 100.000.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η κοινοτική οδηγία για την εγγύηση καταθέσεων για κάτω των 100.000 ευρώ. Η Σ. Χιουζ σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρες και εξηγούν ποια στιγμή θα επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο μεταξύ, κράτησε αποστάσεις από τις αρχικές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο συνιστά ένα "νέο πρότυπο" για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη, πήρε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχολιάζοντας την αναφορά του Γ. Ντάισελμπλουμ, η κ. Χιουζ τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.

"Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον", υπογράμμισε η Σ. Χιουζ, και τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών. Στη συνέχεια, η ίδια εξήγησε ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα έχουμε μια πραγματική εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε, είναι θετικό ότι έχει ήδη εγκριθεί η εποπτεία ενώ οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Παράλληλα, υπάρχει ένα πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών που βρίσκεται στο Συμβούλιο και δίνει απαντήσεις.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τραπέζι η φορολογήση των καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη"

Λουκέτο στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη Χαλκίδα

Την οριστική παύση της λειτουργίας του εργοστάσιου της στην Χαλκίδα ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία προχωρά σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής της δομής τσιμέντου. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο απασχολούνταν συνολικά 236 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης της ΑΓΕΤ στόχος του προγράμματος αναδιάρθρωσης είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης στον κατασκευαστικό τομέα, η στήριξη της βιωσιμότητας της εταιρείας και η διασφάλιση των προϋποθέσεων για ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της « η λειτουργία του εργοστασίου Χαλκίδας, η παραγωγική δραστηριότητα του οποίου βρίσκεται σε αδράνεια από τον Ιούλιο του 2011, παύει οριστικά.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς προσπαθειών με επενδύσεις σε νέα τεχνολογία παραγωγής τσιμέντου και ενεργειών για νέες δραστηριότητες, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταστεί η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας ανταγωνιστική και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά της.
Ωστόσο, παρά τις σχετικές προσπάθειες το εργοστάσιο της Χαλκίδας υπέστη σοβαρή μείωση πωλήσεων λόγω της συρρίκνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Αττική, κύρια αγορά του εργοστασίου, κατά 80% από το 2008 έως σήμερα. Σε συνθήκες πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αγορά, το εργοστάσιο της Χαλκίδας κατέστη πλέον μη βιώσιμο».

Μαλιστα υπογραμμίζεται ότι επιδίωξη της εταιρείας είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κάθε δυνατής λύσης που θα περιορίσει τις επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου Χαλκίδας στους 236 εργαζομένους, οι οποίοι επηρεάζονται. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων του εργοστασίου σε διαβούλευση ως προς την διακοπή των συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.

Η διοικηση της εταιρείας σημειλωνει οτι στη νέα δομή της θα περιλαμβάνει την παραγωγή τσιμέντου από τα δυο εργοστάσια Βόλου και Μηλακίου Εύβοιας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα των λιμενικών τους εγκαταστάσεων, για την εξυπηρέτηση της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

Με τη νέα παραγωγική δομή η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες των δυο παραγωγικών μονάδων και της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΓΕΤ Ηρακλής, αυξάνει την παραγωγικότητά της κατά 30% και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της .Η παραγωγική αναδιάρθρωση εκτιμάται ότι θα έχει εφ’ άπαξ αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και κατ’ επέκταση του Ομίλου εταιρειών Ηρακλής κατά 57 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013.

Από σήμερα η εξυπηρέτηση των πελατών και συνεργατών της Αττικής θα γίνεται από το Κέντρο Διανομής Δραπετσώνας, ενώ η εξυπηρέτηση της λοιπής εσωτερικής αγοράς θα εξακολουθήσει να γίνεται από τα εργοστάσια Βόλου Μαγνησίας και Μηλακίου Εύβοιας και τα Κέντρα Διανομής τσιμέντου στη Δραπετσώνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Ρίο Πατρών και Ηράκλειο Κρήτης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη Χαλκίδα"

Στους ασθενείς ρίχνει το «μπαλάκι» το υπουργείο Υγείας

Να ζητούν να φθηνότερα φάρμακα συνιστά το υπουργείο Υγείας στους ασθενείς, στην περιπτώσεις που οι λιανικές τιμές των φαρμάκων υπερβαίνουν τις ασφαλιστικές, και τονίζει ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε να μειωθούν για να συγκλίνουν με τις πρώτες όπου διαπιστωθούν διαφορές.

Πάντως η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ζήτησε παράταση μερικών ημερών, προκειμένου να είναι έτοιμη να εφαρμοστεί τον νέο τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων με βάση την θετική λίστα.

Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα (πρωτότυπα ή γενόσημα) και αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν διπλή τιμή, την ασφαλιστική και τη λιανική, και οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα καλούνται να πληρώνουν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επιλέγουν έχει τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή.

Εάν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει µόνο τη συμμετοχή του, που είναι 25%. Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, τότε θα πληρώνει τη συμμετοχή του και επιπλέον το 50% της διαφοράς. Τo υπόλοιπο 50% θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, στις περιπτώσεις που για μια δραστική ουσία τα σκευάσματα που κυκλοφορούν σε μια συγκεκριμένη περιεκτικότητα έχουν λιανική μεγαλύτερη από την ασφαλιστική θα επανεξεταστεί η λιανική τιμή του φαρμάκου, προκειμένου να συγκλίνουν στις ασφαλιστικές τιμές.

Με το νέο σύστημα αποζημίωσης ο ασθενής έχει πρόσβαση και στο πρωτότυπο και στο γενόσημο φάρμακο, αναφέρει το υπουργείο, ενώ μέχρι τώρα εάν επέλεγε το πρωτότυπο σε όποια δραστική ουσία επιβαρύνονταν με τη διαφορά, την οποία πλήρωνε εξ' ολοκλήρου. «Με το νέο σύστημα μπορεί να παίρνει είτε πρωτότυπο είτε γενόσημο, αρκεί το κόστος ημερήσιας θεραπείας να είναι στα επίπεδα της ασφαλιστικής τιμής», τονίζει το υπουργείο.

Το υπουργείο εξηγεί ότι για τη σωστή εφαρμογή του μέτρου ο ασθενής πρέπει να ζητά από τον γιατρό του και τον φαρμακοποιό, το φαρμακευτικό εκείνο σκεύασμα που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική τιμή, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες θα οδηγηθούν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων που έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη της ασφαλιστικής, για να πάρουν μερίδιο στην αγορά, και τότε ο ασθενής θα έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα φάρμακα χωρίς επιβάρυνση, μιας και οι λιανικές τιμές στην πορεία θα διαμορφωθούν κοντά στις ασφαλιστικές.

Ο γιατρός από την πλευρά του, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλει να προσαρμόσει τη συνταγογραφική συμπεριφορά του, συνταγογραφώντας δραστική ουσία και φάρμακα που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή για τη θεραπευτική κατηγορία και την πάθησή του.

Ο φαρμακοποιός οφείλει να χορηγήσει το φάρμακο εκείνο, με τη δραστική που έχει συνταγογραφηθεί, που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική.

Ακόμη και στην περίπτωση που ο γιατρός επιλέγει να συνταγογραφήσει τη δραστική ουσία που η λιανική του τιμή είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική, οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή για την εναλλακτική λύση που έχει να συνταγογραφήσει σκεύασμα που η λιανική του τιμή είναι ίδια με την ασφαλιστική, δηλαδή δεν επιβαρύνει τον ασθενή.

Στην περίπτωση που συμφωνήσει και ο ασθενής να συνταγογραφηθεί η δραστική με τη μεγαλύτερη λιανική τιμή - σε σχέση με την ασφαλιστική - τη διαφορά την καλύπτει κατά 50% ο ΕΟΠΥΥ και κατά 50% ο ασθενής, ενώ σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο τη διαφορά την πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασθενής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εφαρμογή της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ασφαλιστικό σύστημα, πλην της Ελλάδος. «Είναι ένα μέτρο που αποζημιώνει τα φάρμακα στη βάση του θεραπευτικού οφέλους τού κάθε σκευάσματος σε σχέση με το κόστος - και όχι μόνο με βάση το κόστος, όπως ήταν η μέχρι τώρα αποζημίωση, με βάση το φθηνότερο γενόσημο.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και σύμφωνα με υπολογισμούς, όταν λειτουργήσει ολοκληρωμένα το σύστημα, θα μειώσει τη δαπάνη από την τσέπη των ασθενών κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους ασθενείς ρίχνει το «μπαλάκι» το υπουργείο Υγείας"

Ανακαλούνται σαλάμι και κονσέρβες λόγω ανίχνευσης κρεάτος αλόγου


Σε συνέχεια των Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων δειγμάτων που ελήφθησαν μετά από σχετικούς ελέγχους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι ανιχνεύθηκε DNA αλόγου στα εξής προϊόντα (απεικονίζονται κάτωθι):

 Σαλάμι "MOCKOBCKAЯ ΠΡΕΜИУΜ" (ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ), σε συσκευασία των
200g, με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από την Λετονική επιχείρηση
"SIA GRAVENDALE" (LV A003355 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση
«ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε. – ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.» (Πέτρου Ράλλη 8, Αθήνα)
(ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό 95,8%)

 Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στο φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρ., με
ημερομηνία λήξης 31/10/2014, που παράγεται από την Λετονική επιχείρηση "VIKTORS
RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D" (LV A002138 EK ) και διακινήθηκε από την
επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» (Αριστογείτονος 1, Αχαρναί)
(ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%)

 Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400γρ., με ημερομηνία λήξης
29/10/2015, που παράγεται από την Γαλλική επιχείρηση "ETS PAUL TOUPNOT
CONCERVES VIANDES" (FR 65 286 002 CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση
«KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ασπρόπυργος)
(ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10%)

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Νότιου Τομέα ζήτησε την άμεση
ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται
σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Επιπλέον, έχουν σταλεί δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους
για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη.


Έως σήμερα έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες επιχειρήσεις που αφορούν σε παραγωγικές /μεταποιητικές μονάδες κρέατος, catering, ψυκτικές αποθήκες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
Οι έλεγχοι έχουν αντιπροσωπευτική και αναλογική κάλυψη ανά την επικράτεια.

Ο επικαιροποιημένος πίνακας των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα έχει ως
κάτωθι:

Σε ότι αφορά στα θετικά σε DNA αλόγου δείγματα, τα οποία με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ –
παρ' όλο που δεν προβλέπεται από τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – υποβάλλονται
και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη
(phenylbutazone), εκδόθηκαν τα πρώτα δέκα (10) αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του
Κράτους που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά. Παρατίθεται πίνακας:



Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλούνται σαλάμι και κονσέρβες λόγω ανίχνευσης κρεάτος αλόγου"

«Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι γκάνγκστερ», λέει ο Γιούνκερ

«Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εξέφρασε για αυτό τον αποτροπιασμό του. Απολύτως απαράδεκτη ωστόσο χαρακτήρισε ο ίδιος και την απεικόνιση της Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ με ναζιστική στολή.

Σε συνέντευξή του στον κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, ο κ. Γιούνκερ επαίνεσε τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για την τελική συμφωνία και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι καταστήσαμε σαφές ότι τα 17 μέλη του ευρώ παραμένουν ενωμένα και ότι κανείς δεν αποχωρεί», ενώ παραδέχθηκε ότι «η λύση συνδέεται με σημαντικές θυσίες για τους ίδιους τους Κυπρίους» και πρόσθεσε ότι το τελικό σχέδιο είναι καλύτερο από το πρώτο.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup συμφωνεί ότι στην Κύπρο πρέπει να αλλάξει η οικονομία και να οικοδομηθεί εκ νέου το τραπεζικό σύστημα, αλλά υποστηρίζει ότι «είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει στην Κύπρο βοήθεια άνω των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "«Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι γκάνγκστερ», λέει ο Γιούνκερ"

Θα στηρίζαμε μετάβαση της Κύπρου στην ...τουρκική λίρα, λέει ο Μπαγίς

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δηλώνει πως «δεν είναι σωστό να χτυπάς κάποιον όταν είναι πεσμένος»...

«Η Τουρκία θα υποστήριζε μία μετάβαση της Κύπρου στην τουρκική λίρα, νόμισμα που χρησιμοποιούν και οι Τουρκοκύπριοι».

Τάδε έφη ο Τούρκος Επίτροπος Εγκεμέν Μπαγίς, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Άγκυρα θα στήριζε την προοπτική αυτή σε περίπτωση που η Κύπρος αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι νδεν είναι σωστό όταν κάποιος είναι πεσμένος κάτω να τον κτυπάς», ενώ στο ίδιο θέμα ο Τορύκος αξιωματούχος φέρεται να έχει επανέλθει και σήμερα στο ζήτημα, δηλώνοντας μάλιστα ότι σε αντάλλαγμα της μετάβασης, θα μπορούσε η ίδια η Τουρκία να καλύψει τα 5 δισεκατομμύρια που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης για την κυπριακή οικονομία.

Θύμισε μάλιστα ο Μπαγίς ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν πριν από εννιά χρόνια.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα στηρίζαμε μετάβαση της Κύπρου στην ...τουρκική λίρα, λέει ο Μπαγίς"

Εκθεση σοκ από την Κομισιόν: Η Ευρώπη των 27 γεμίζει φτωχούς και άνεργους

Μείωση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας, οικονομική στενότητα των νοικοκυριών και μείωση της γονιμότητας στην ΕΕ καταγράφονται στα βασικά συμπεράσματα της τριμηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν για το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Ειδικότερα, η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει τη συνεχή αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ. Τον Ιανουάριο του 2013 καταγράφονται 26,2 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ (19 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ) ή 10,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (11,9% στη ζώνη του ευρώ).

Παράλληλα, στην Ευρωζώνη, το χάσμα ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας στις χώρες του νότου και στις χώρες του βορά, ανήλθε στο άνευ προηγουμένου μέγεθος των 10 εκατοστιαίων μονάδων το 2012.

Το ΑΕΠ της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 0,5% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τις αρχές του 2009. Η συνολική απασχόληση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 0,4% το 2012, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Εξάλλου, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι οι περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς έχουν επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση τόσο άμεσα, μέσω της μείωσης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, όσο και έμμεσα, μέσω της συνολικά χαμηλότερης μακροοικονομικής ζήτησης.

Οι αλλαγές στα συστήματα φορολογίας και κοινωνικών παροχών και οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου τομέα οδήγησαν σε σημαντική πτώση του επιπέδου των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα σοβαρή μείωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στην ΕΕ, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο προσεκτικός σχεδιασμός των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μην πλήττονται δυσανάλογα οι φτωχότεροι, όπως συνέβη σε ορισμένες χώρες (π.χ. Εσθονία και Λιθουανία).

Επιπλέον, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η οποία εκφράζει εν μέρει τις έκτακτες ανάγκες για δημοσιονομική εξυγίανση, στο πλαίσιο της κρίσης του ευρώ, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους οικονομικής ύφεσης στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μείωση των κοινωνικών δαπανών εξουδετερώνει τη λειτουργία οικονομικής σταθεροποίησης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας σε πολλά κράτη μέλη και ίσως οδηγεί σε επιδείνωση της ύφεσης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η ανεργία σε ιστορικό υψηλό

Εξάλλου, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα της ανεργίας και της αεργίας των νέων, αποτελούν, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μείζονα λόγο ανησυχίας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η ανεργία των νέων έφθασε ένα νέο ύψιστο σημείο σε όλη την ΕΕ (23,6% των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι τον Ιανουάριο του 2013). Παράλληλα, οι περίοδοι ανεργίας των νέων τείνουν να διαρκούν περισσότερο. Το 7,1% των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος το τρίτο τρίμηνο του 2012, έναντι 6,3% τον προηγούμενο χρόνο. Επίσης, οι νέοι κάτω των 25 ετών οι οποίοι δεν έχουν απασχόληση ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανέρχονται σήμερα περίπου σε 8 εκατομμύρια.

Η κρίση χτυπάει τις γεννήσεις

Σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στη γονιμότητα των γυναικών, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι από το 2009 η γονιμότητα έχει σταματήσει να αυξάνεται και το 2012 έχει σταθεροποιηθεί σε μέσο όρο μόλις κάτω από 1,6 παιδιά ανά γυναίκα στην ΕΕ των 27. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών κατά τον τοκετό εξακολούθησε να ανέρχεται και έφθασε το όριο των 30 ετών. Από την άλλη πλευρά, το προσδόκιμο επιβίωσης εξακολουθεί να αυξάνεται και έχει φτάσει σε 77,4 έτη για τους άνδρες και 83,1 για τις γυναίκες.

Μειώνονται οι μετανάστες

Τέλος, η μετανάστευση από χώρες εκτός ΕΕ έχει μειωθεί σε σχέση με το ανώτατο επίπεδο που καταγράφηκε το 2007. Παρ' όλα αυτά, το 2011 η ΕΕ των 27 γνώρισε καθαρή αύξηση ύψους μισού εκατομμυρίου προσώπων, που ισοδυναμεί σε 1 μετανάστη από χώρα εκτός ΕΕ ανά 1.000 κατοίκους της ΕΕ. Η απόκτηση ιθαγένειας σημειώνει υψηλότερα επίπεδα και έφθασε σχεδόν σε ένα εκατομμύριο πρόσωπα. «Οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τις αγορές εργασίας της ΕΕ λόγω συρρίκνωσης και γήρανσης του εργατικού δυναμικού παραμένουν σαφώς σοβαρές», καταλήγει η έκθεση της Επιτροπής.

Λάζλο Αντορ: Απαιτούνται επενδύσεις

Ο Λάζλο Αντορ, ο επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, δήλωσε: «Η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να επιδεινώνεται και σε ορισμένα κράτη μέλη δεν προβλέπεται αισθητή βελτίωση της κατάστασης. Οι φτωχότεροι είναι πολύ συχνά αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για να επιτύχουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και να δώσουν στα άτομα μια πραγματική ευκαιρία ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση· η Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρόσφατης δέσμης της για τις κοινωνικές επενδύσεις, υποδεικνύει τρόπους για τον σκοπό αυτό. Αλλά πάνω απ' όλα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη: τόσο στο εσωτερικό των επιμέρους κρατών όσο και μεταξύ τους. Μόνον αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκθεση σοκ από την Κομισιόν: Η Ευρώπη των 27 γεμίζει φτωχούς και άνεργους"

Το 54% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τη Μέρκελ

Το 54% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τις εγγυήσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων στην Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL.

Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς νιώθουν ανασφαλείς για την ασφάλεια των καταθέσεων, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα της Μέρκελ. Καθώς στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται αύξηση της δύναμης των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) κατά μία ποσοστιαία μονάδα - στο 41% - και απώλεια για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που πέφτουν στο 5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν σταθεροί με ποσοστό 24%, όπως και οι Πράσινοι στο 14%, ενώ η Αριστερά αυξάνει την δύναμή της κατά μία μονάδα και φθάνει στο 8%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ, το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ ενισχύεται παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί εμφανίζονται ανήσυχοι για τις καταθέσεις τους μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο, ερμηνεύεται ως εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο της καγκελαρίου για την διαχείριση της κρίσης. Επίσης, όπως σημειώνει ο ίδιος, οι Γερμανοί δεν θεωρούν ότι ευθύνεται η γερμανική κυβέρνηση για την κατάσταση στην Κύπρο.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 54% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τη Μέρκελ"

Παραχωρήσεις από την Aegean για την έγκριση της εξαγοράς της Olympic Air

Παραχωρήσεις κάνει η Aegean Airlines, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν για την εξαγορά της Olympic Air, όπως είπαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, μεταθέτοντας τη σχετική απόφαση για τις 23 Απριλίου.

Η Aegean έχει πει ότι η προσφορά ύψους 72 εκατ. ευρώ για την Olympic, η δεύτερη που κάνει για την εταιρεία, είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιβίωσή της σε μια συρρικνούμενη ελληνική αγορά αερομεταφορών.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι μετατίθεται η προθεσμία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις παραχωρήσεις που προσφέρει η Aegean.

Η Aegean συμφώνησε να εξαγοράσει την Olympic από τη Marfin Investment Group τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, ειδικοί σε θέματα ανταγωνισμού είπαν ότι ίσως έτσι να βελτιώνονται οι πιθανότητες της Aegean να λάβει την έγκριση της Κομισιόν λόγω συρρίκνωσης του μεριδίου της στην αγορά και της πρόσφατης έναρξης δρομολογίων και της Cyprus Airways στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η προσπάθειά της ίσως υπονομευθεί από την έρευνα που διενεργούν από τον Μάρτιο οι αρχές ανταγωνισμού για την κρατική βοήθεια που χορηγήθηκε στην κυπριακή αεροπορική εταιρεία.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραχωρήσεις από την Aegean για την έγκριση της εξαγοράς της Olympic Air"

Αχαΐα: Επείγον έγγραφο Ρακιντζή για έλεγχο σε έργα της πρώην Νομαρχίας την περίοδο 2003-2010

Φύλλο και φτερό κάνει τα έργα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εστιάζοντας σε συμβάσεις μεταξύ του φορέα και δυο συγκεκριμένων εργοληπτών.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Γνώμη", προ ημερών εστάλη έγγραφο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το οποίο ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για τις αναθέσεις και τις συμβάσεις έργων, τους προϋπολογισμούς και τα οικονομικά στοιχεία καθώς και τις αιτιολογήσεις αποφάσεων της περιόδου 2003- 2010.

Ζητούνται ακόμη τα χρονοδιαγράμματα των έργων, αιτιολογήσεις των αποφάσεων από τα Νομαρχιακά Συμβούλια ή τους αντινομάρχες και γενικότερα κάθε τι που έχει σχέση με χρήματα που διατέθηκαν για την εκπόνηση έργων.

Όπως αναφέρεται ο έλεγχος είναι πιθανόν να εντάσσεται στο γενικότερο "ξεσκόνισμα" που έχει δρομολογήσει ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στα πεπραγμένα αυτοδιοικητικών φορέων, ωστόσο η ονομαστική αναφορά σε δυο συγκεκριμένους εργολήπτες δίνει την εντύπωση ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι "στοχευμένος".

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση του thebest.gr ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στο έγγραφο του με το οποίο ζητά στοιχεία για έργα στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, θέτει και ζήτημα για δυο ακόμα δραστηριότητες.

Ειδικότερα, ζητά στοιχεία που να αιτιολογούν δαπάνες για πολιτιστικές εκδηλώσεις και ταξίδια στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, την περίοδο από το 2003 και μετά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ρακιντζής ζητά πλήρη οικονομικό απολογισμό και αιτιολόγηση αυτών των δράσεων.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Επείγον έγγραφο Ρακιντζή για έλεγχο σε έργα της πρώην Νομαρχίας την περίοδο 2003-2010"

Siemens, η μητέρα των εταιρικών σκανδάλων

Μαύρα ταμεία, διπλά βιβλία και βαλίτσες με μετρητά να κάνουν το γύρο του κόσμου

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του περασμένου Νοεμβρίου, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο: «Διασώζοντας τους ολιγάρχες: Η βοήθεια της Ε.Ε. προς την Κύπρο, ένα πολιτικό ναρκοπέδιο για τη Μέρκελ». Οι συντάκτες του ρεπορτάζ περιέγραφαν την Κύπρο ως έναν παράδεισο για Ρώσους, όπου ακόμα και ο δήμαρχος της Λεμεσού μιλάει άπταιστα ρωσικά και έχει σπουδάσει στη Μόσχα της σοβιετικής εποχής.

Με τη ρωσική κυβέρνηση να έχει παραχωρήσει δάνειο 2,5 δισ. ευρώ στην κυπριακή χωρίς να αντιστρέφεται η κατάσταση, το «Spiegel» αντέτεινε πως οι ευρωπαϊκές χώρες και η Γερμανία θα έπρεπε να προχωρήσουν σε βοήθεια 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Το πιο εντυπωσιακό, ίσως, κομμάτι στις αναφορές του γερμανικού περιοδικού ήταν η αποκάλυψη πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) είχε γνωστοποιήσει στο Βερολίνο ποιοι θα ήταν οι πραγματικοί αποδέκτες μιας τέτοιας βοήθειας: ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι, όλοι Ρώσοι, που ξέπλεναν χρήμα στην Κύπρο.

Από τότε ξεκίνησε ένα μπαράζ αναφορών στο διεθνή και ιδίως το γερμανικό Τύπο για τις σχέσεις κυπριακών τραπεζών και Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίες έβαζαν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εχοντας επιβάλει Μνημόνια σε τρεις κυβερνήσεις με πρωτοφανείς κοινωνικές αντιδράσεις, η Ευρώπη θυμήθηκε ξαφνικά τη δημοκρατία απέναντι στους Ρώσους επιχειρηματίες, που η ίδια θεωρούσε τη δεκαετία του '90 ότι σήκωναν το βάρος της μετάβασης από τον κομμουνισμό. Οι θερμοί εναγκαλισμοί Κολ-Γέλτσιν και Σρέντερ-Πούτιν βγήκαν από το κάδρο. Με την Ευρωπαϊκή Ενωση να κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης για το 2012, η ατμομηχανή της Ευρώπης ξεκίνησε πόλεμο κατά της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος.

Οταν χάνεται το μέτρο

Αναρωτιέται κανείς αν οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας γνωρίζουν ποια ποσά διοχέτευσε η Siemens και σε ποιους Ελληνες ολιγάρχες. Αν για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι δύσκολο να καταπιεί το να πληρώσουν Γερμανοί φορολογούμενοι τις καταθέσεις Ρώσων ολιγαρχών και αν για τη Μόσχα είναι δύσκολο να καταπιεί το υπολογιζόμενο σε 2 δισ. ευρώ «κούρεμα» των ρωσικών καταθέσεων, άλλο τόσο δύσκολο είναι για τους Ελληνες φορολογούμενους να καταπιούν την προστασία που απολαμβάνει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στο Μόναχο.

Θα ήταν εύκολο για κάποιον να αντιτείνει ότι αυτές είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Στην ιστοσελίδα του Bureau of International Information Programs του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Οταν η διαφθορά συναντά τη δικαιοσύνη: Η "μητέρα" όλων των εταιρικών σκανδάλων» (25/5/2012). Η πρώτη λέξη του άρθρου είναι η Siemens, «μια πολυεθνική που εδρεύει στη Γερμανία και αναγνώρισε ότι χρησιμοποίησε 1,3 δισ. ευρώ παράνομα σε ένα περίτεχνο σύστημα δωροδοκιών για να κερδίζει συμβόλαια ανά τον κόσμο». Η έκθεση αναφέρει ότι από το 2002 έως το 2006 μαύρα ταμεία, διπλά βιβλία και βαλίτσες με μετρητά έκαναν το γύρο του κόσμου. Τον Δεκέμβριο του 2008, η Siemens συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα ύψους 800 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές και 800 εκατ. δολαρίων στις γερμανικές αρχές. Το άρθρο τελειώνει με τη φράση «η Siemens είναι τώρα στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών καλής διακυβέρνησης».

Κατά συρροήν απάτη

Τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2011, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στοιχειοθέτησε κατηγορίες για κατά συρροήν απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενάντια στην Αργεντινή, σε επτά πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας. Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εποχής από τη «Wall Street Journal» (13/12/2011), ο βοηθός γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία στη λίστα Fortune Global-50 κατηγορείται με βάση το νόμο "Foreign Corrupt Practices Act" των ΗΠΑ».

Εως το 2010, το top-10 εταιρικών σκανδάλων με βάση τον παραπάνω νόμο περιλάμβανε και την Daimler. Τα αμερικανικά δικαστήρια επέβαλαν το 2010 στη γερμανική εταιρεία πρόστιμο 185 δισ. δολαρίων για δωροδοκία σε 22 χώρες το διάστημα 1998-2008. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ανάμεσα στις εταιρείες που προσήλθαν για διακονισμό προστίμου ήταν η ρωσική θυγατρική Mercedes-Benz Russia και η γερμανική θυγατρική της Daimler Export and Trade Finance.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Daimler είχε ανάμεσα σε άλλα κάνει δώρο μια θωρακισμένη Mercedes-Benz αξίας 300.000 δολαρίων σε αξιωματούχο του Τουρκμενιστάν για τα γενέθλιά του. Σύμφωνα με τον «Guardian», από την όλη υπόθεση η γερμανική εταιρεία είδε αύξηση των προφόρων κερδών της τουλάχιστον κατά 50 εκατ. δολάρια.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Siemens, η μητέρα των εταιρικών σκανδάλων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news